Friday, May 28, 2010

PERJANTAI 28.05.10

1. IRAN kannattaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa, väitti Syyrian presidentti Bashar Assad Charlie Rose PBS shown haastattelussa USA:ssa torstaina. Assad selitti, että keskusteluissa Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kanssa tämä mainitsi asian kahdesti, mutta epävirallisesti, ei julkisissa lausunnoissa.
ASSAD kuitenkin selitti, ettei keskusteluja Israelin kanssa voi käydä niin kauan kuin se ”miehittää” arabien maata, eikä Syyria voi samasta syystä johtuen luopua Hizbullahin ja Hamasin tukemisesta. ”Hamas puolustaa omaa maataan miehitystä vastaan ja Hizbullah puolustaa Libanonia, jonka ilmatilaa Israel rikkoo päivittäin ja tunneittain.” Assad kutsui noitten terroriryhmien tukemista ”poliittiseksi” tueksi Palestiinan asialle, sillä Hamas on palestiinalainen järjestö, jonka maa on miehitetty. ”Heillä on oikeus omaan valtioon. Heillä on oikeus saada maansa takaisin, joka on ollut miehitettynä –67 lähtien, mitä heillä ei vielä ole”.

ASSAD SELITTI haastattelussa, että sama koskee myös Hizbullahia. ”Israelin koneet rikkovat Libanonin ilmatilaa tunneittain, ei päivittäin, vaan tunneittain,” hän painotti. ”Libanonilaisella ryhmällä on oikeus puolustaa maataan.”
ASSADIN haastattelu tuli samaan aikaan, kun London Times raportoi Hizbullahin tukikohdasta Syyrian alueella Adrassa Damaskoksesta koilliseen. Tukikohta on Hizbullahin vapaasti käytettävissä, sen lähettyvillä seisoo joukko kuorma-autoja, joilla aseita ja ohjuksia voidaan nopeasti siirtää Libanoniin. Satelliittikuvissa havaitaan maasta maahan ohjuksia sekä asuinrakennuksia, mikä osoittaa Hizbullahin joukkojen asuvan tukikohta-alueella. Turvallisuus-viranomaiset kertovat medialle, että Hizbullah saa liikkua alueella vapaasti lisäten, että se kuljettaa ohjuksiaan ja aseitaan huonon sään aikana, jolloin Israelin valvontasatelliittien kuvat ovat epätarkkoja.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3895419,00.html

PRESIDENTTI Bashar Assad selitti ohjelmassa, ettei este rauhankeskusteluille ole Syyrian tuki Hamasille ja Hizbullahille vaan ”elefantti olohuoneessa”, eli se, että Israel miehittää arabien maita. ”Elefantti olohuoneessa on Israelin miehitys ja hyökkääväisyys. Kun nämä poistuvat, voimme unohtaa kaikki nuo ongelmat. Ne poistuvat itsestään.”
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/assad-iran-supported-peace-talks-with-israel-1.292732

2. ISRAELIN kotirintamalle järjestetty harjoitus, jossa oletettiin maan joutuneen massiivisten ohjusiskujen kohteeksi, osa niistä bio/kemiallisin kärjin, päättyy tänään. Harjoituksen aikana todettiin ainakin se ilmeinen puute, että kaasunaamareita on jaettavana kansalle vain 60 %:n osuudella, koska rahat loppuivat. JP:n päätoimittaja David Horovitz tarkastelee harjoitusta ja siihen liittyviä asioita omassa toimittajan palstassaan. Hän esittää retorisen kysymyksen: Oliko todella kyse vain harjoituksesta, kuten pääministeri, puolustusministeri, hänen varamiehensä ja muu kärkijoukko selitti kansalle?

HOROVITZ selittää, että harjoitus oli suunniteltu ja päätetty pidettäväksi kauan sitten, eikä sillä ollut mitään yhteyttä alueen räjähteleviin jännitteisiin. ”Israel haluaa rauhaa, ei sotaa.” Hänen mielestään maan johdon arviot olivat osin totta, mutta ei kaikilta osin. Vaikka Israel ei halua sotaa ja toivoo, ettei sitä koskaan tule, harjoituksen yhtenä tarkoituksena oli osoittaa, mitä kauheuksia seuraava sota toisi tullessaan: Se tulisi poikkeamaan kaikista edellisistä sodista, sillä viholliset tulisivat kohdistamaan tuhovoimansa nimenomaan siviilikohteisiin, kaupunkeihin ja kyllin ja maatiloihin sotilaskohteiden ohella. Se tulisi Hizbullahin uhkausten mukaan kohdistumaan myös Israelin rannikolle ja sinne saapuvia kauppa- ja matkustaja-laivoja vastaan. Ben Gurionin lentokenttä jouduttaisiin sulkemaan, sillä yksikään matkustaja-kone ei uskaltaisi lentää alueelle, jossa on edes mahdollisuus joutua ohjusiskun kohteeksi.

HOROVITZ esittää varoituksen kansalle, että sen tulee varautua pahimman varalle. Hän arvioi artikkelissaan, että Iran on osoittanut onnistumisensa käyttämiensä terrorijärjestöjen kautta, kuten tapahtui Libanonin kakkossodan ja cast lead operaation aikana, joissa Hizbullah ja Hamas pystyivät iskemään Israelin siviilikohteisiin armeijan suojauksen yli. Tämä tulisi toistumaan seuraavan suurkonfliktin aikana, hän arvioi, mutta potentiaalisesti monin-kertaistettuna, sillä siihen liittyisivät sekä Iran että Syyria omine ohjuksineen. Horovitz kertoo tietoihinsa perustuen, että Syyrialla on 2300 ohjusta, joilla se pystyy iskemään Tel Aviviin; Hizbullahilla on 1200, Iranilla 400 ja Hamasilla Gazassa kymmeniä. Näillä ne pystyisivät iskemään lujaa ja useasti keskeiselle Gush Dan alueelle, jossa asuu yli neljännesmiljoona henkilöä. Artikkelissa arvioidaan, että Syyria tulisi keskittämään ohjuksensa Israelin sotilas-kohteisiin kansainvälisen tuomion pelossa, mutta ettei Hizbullahia ja Hamasia estäisi mikään keskittymästä siviilikohteisiin, kuten ne tekivät aiemmissa konflikteissa. (JP)

3. PÄÄTOIMITTAJA Horovitz esittää artikkelissaan tarkempia lukuja potentiaalisten vihollisten kapasiteetista ja mihin ne todennäköisesti suunnattaisiin.
Artikkelissa todetaan, että muutamassa vuodessa ohjusten lukumäärä on moninkertaistunut siten, että Syyrian 330 ohjusta neljä vuotta sitten kasvoivat 1300:an viime vuonna ja tänä vuonna 2300 ohjusta. Hizbullahin kapasiteetti on samaan aikaan moninkertaistunut edellä kerrottuihin lukuihin. Lisäksi huomioidaan, etteivät Syyrian uudet kiinteää polttoainetta käyttävät ohjukset ole saman kaltaisia karkeatekoisia raketteja, joilla Saddam hätyytteli, vaan niissä on puolen tonnin räjähdyskärki ja niiden osumatarkkuus muutamissa sadoissa metreissä. Horovitz arvioi, ettei Syyrian tarvitse pelätä osuvansa Al-Aksa moskeijaan pommittaessaan Jerusalemia uusilla ohjuksillaan. Samaa voi sanoa Scud-ohjuksista.

Edellä kerrotun pitäisi vakuuttaa, arvioidaan artikkelissa, ettei kyse ollut vain harjoituksesta, vaan testistä, jolla kokeiltiin armeijan ja siviilihallinnon yhteistoimintaa kriittisissä olosuhteissa, joissa suuria ihmisjoukkoja jouduttaisiin siirtämään turvallisemmille alueille massiivisen tuhon keskellä. Tämä edellyttää aktiivista siviilipuolustusta, jonka täytyy olla valmis ja harjoitettu.
Horovitz toteaa artikkelissaan, että vaikka Israel on ohjustentorjuntajärjestelmien kehittelyn kärkimaita, sen kapasiteetti riittävän tehokkaan puolustuksen järjestämiseksi on sittenkin rajoitettu. Yksi torjuntaohjus maksaa kymmeniä tuhansia USD, eivätkä ne parhaalla tahdollakaan pystyisi täysin eliminoimaan satojen hyökkäysohjusten massaiskuja. Tuhot rannikkoseudun asutuskeskuksiin tulisivat olemaan järkyttävät, ja tämä voisi jatkua viikkoja tai jopa kuukausia, elleivät ulkopuoliset maat puutu tilanteeseen. Viholliset voivat suunnitellakin jatkavansa tuhoa, kunnes siviiliväestö vaatisi hallitusta alistumaan ja etsimään rauhanehtoja vihollisuuksien lopettamiseksi.
Israel tulisi tietenkin tekemään vastaiskuja omilla ohjuksillaan tarkoituksenaan saada vihollisen iskukyky pienennettyä mahdollisimman pitkälle, mutta konflikti vaatisi lopultakin maajoukkojen käytön ainakin Hizbullahia ja Hamasia vastaan.(JP)

4. ISRAELIN puolustusvoimat, IDF, on katsonut tarpeelliseksi laatia uudet taisteluohjeet taisteluissa siviilialueilla. Perusteina on tietenkin käytetty edellisissä sodissa ja varsinkin viimeisessä Gazan sodassa saatuja kokemuksia, kuten myös cast lead operaatiosta tehtyjä raportteja, joista Goldstonen Israelia pahasti runnova ja yksipuolisesti laatima raportti YK:n ihmisoikeusneuvostolle on kaikessa rajoittuneisuudessaankin huomioitu.
Armeijan taholta kuitenkin vakuutetaan, ettei uusien ohjeitten laatimisen perussyynä ollut cast lead operaation saama tuomio ihmisoikeusjärjestöjen taholta, vaan yksinkertaisesti siitä syystä, että käytettävissä olevat aseet ja välineet ovat kehittyneet suuresti ja kehittyvät kaiken aikaa, joten armeijan täytyy omissa kriteereissään pystyä vastaamaan niiden haasteisiin.
Vähäisin syy ei myöskään ollut se, että yleinen informaatio on huomattavasti kehittynyt ja kaikki maailmassa tapahtuva julkistetaan välittömästi laajalle, mikä koskee varsinkin Israelin kaltaisia vapaita yhteiskuntia, jossa hallitus ei aseta rajoituksia tiedon hankkimiselle.

Ohjesääntöjen uusimisen ohella IDF harjoittaa joukkojaan tehokasta kaupunkisodankäyntiä varten, koska on oletettavissa, että suuri osa tulevista taisteluista tapahtuu runsaasti kansoitetussa ympäristössä. IDF on rakentanut useita kaupunkiolosuhteita vastaavia harjoituskenttiä eri puolille maata, ja niiden määrää lisätään.
Yksi tähän vaikuttava tekijä on maan sisällä asuva runsas arabiväestö, jonka uskollisuutta maalle kriisioloissa on vaikea ennustaa. Heidän johtajansa ja edustajansa Knessetissä eivät ainakaan lisää uskoa heidän luotettavuudestaan kuunnellessaan heidän kiihkeitä Israelia tuomitsevia puheenvuoroja, joissa Israel sumeilematta määritellään miehittäjäksi. Kaksi äskettäin paljastettua vakoilutapausta Hizbullahin hyväksi lisäävät epäluuloisuutta.
Toinen kiperämpi kysymys on Juudean ja Samarian palestiinalaisten käyttäytyminen kriisitilanteissa. IDF varautuu miehittämään pahimmat kriisipesäkkeet sodan aikana PA:n hallitsemilla alueilla, mikä olisi tehtävä nopeasti ja joustavasti, hyvin koulutetuin joukoin. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF valmistautuu vastaanottamaan Turkista lähetetyt 9 alusta merellä 65 km ennen rannikkoa. Tarkoitus on käännyttää ne takaisin, mutta ellei se onnistu, ohjata ne Ashkelonin satamaan joko vapaaehtoisesti tai valtaamalla kielteiset laivat. Tarkoitus on tarkastaa, ettei aluksissa ole pommeja tai aseita. Aluksissa olevat siviilihenkilöt, ”aktivistit ja kansanedustajat” hoidetaan kunkin ryhmän erikoisvaatimusten mukaan poliisin, journalistijärjestön tai ulkoministeriön edustajien toimesta. Jos he kieltäytyvät ilmaisesta lentomatkasta lähtömaahansa, heidät pidätetään ja heidät kootaan valmiiksi pystytettyihin telttoihin ja parakkeihin, joista heidät aikanaan karkotetaan maasta. Aluksissa olevat tarvikkeet puretaan laiturilla ja ne kuljetetaan maanteitse Gazaan. Joukko siviiliveneitä aikoo yllättää alukset merellä merivoimien alusten ohella. (JP)
- Juutalaisyhteisöissä asuvat aikovat yhdistää voimansa entistä tehokkaamman väkivallattoman vastarintamenetelmän kehittämiseksi talojen tuhoamista vastaan. He painottavat, ettei mitään kostotoimia saa käyttää. (JP
- Rahm Emanuel pääsi eilen ilman välikohtauksia poikansa ja serkkunsa pojan kanssa Länsimuurille, jossa he rukoilivat hyvin tunnepitoisesti. Poliisi poisti kaksi pahimmin vierailua vastustavaa aktivistia paikalta. Poikien bar mitzva seremonioitten paikkaa ja ajankohtaa ei ole paljastettu. (JP)
- USA:n uusien turvallisuusohjeitten mukaan Israelin ja PA:n välisen konfliktin selvittäminen on keskeisimpiä. Ohje edellyttää Israelin yhteistoimintaa, jonka mukaan rauhan solmiminen ja kahden valtion perustaminen on elintärkeä kuitenkin huomioiden Israelin turvallisuusvaatimukset. (JP)
- Pohjoisessa syttynyt maastopalo on tuhonnut satoja dunameita metsää ja kasvillisuutta. 25 paloa kulki Gamlan luonnonpuistoalueen läpi aiheuttaen pahaa tuhoa, jonka korjaantuminen vienee vuosikausia. Palot lienevät saaneet alkunsa armeijan takin ampumasta ammuksesta. Palo alkaa olla hallinnassa, eikä seudun asukkailla ole vaaraa. (JP)
- Tie 443 avattiin myös arabiliikenteelle, mutta tyytymättömyyttä esiintyy sekä arabian että juutalaisten tienkäyttäjien keskuudessa. (JP)
- Jerusalemin kevyen liikenteen suunnitelma esiteltiin eilen. Siinä kevytrautatie näyttelee suurta osuutta, ja sitä joudutaan jatkamaan. Suunnitelman kustannusarvio on 8 miljardia NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137724
- Pohjois-Korea vie ydinteknologiaa Syyriaan, Iraniin ja Myanmariin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3895428,00.html
- Israelupdate on nyt myös Facebookissa, voit liittyä faniksi. Osoite:
http://www.facebook.com/?tid=1436988615246&sk=messages#!/group.php?gid=124462357576725&ref=search&sid=_4voBnx19g_gM7wJB-Xw7Q.3987765459..1

Thursday, May 27, 2010

TORSTAI 27.05.10

1. ISRAELIN media suitsuttaa ylistystä Obamalle tämän henkilökuntapäällikön Rahm Emanuelin esittäessä Netanyahulle virallisen kutsun Valkoiseen Taloon ensi viikon tiistaina. Artikkeleitten sävy antaa kuvan, että ”tapaaminen on kuin vierailu messiaan luona”, joka tasoittaa syntyneet erimielisyydet tai väärin ymmärrykset; ”kuin kuuta nousevaa”, voisi sanoa jos uskaltaisi ilman, että joku voisi nähdä tässä viittauksen Obaman islam-sympatiaan.

JP:N ARTIKKELIN kirjoittajat H keinon ja T Lazaroff eivät säästele sanojaan pyrkiessään kuvailemaan, millainen tapaaminen Obaman kanssa olisi: ”Ensi viikon tapaaminen Washingtonissa Benyamin Netanyahun ja US presidentti Barack Obaman kanssa tulee olemaan syleilyjä ja suukkoja sekä lyhyellä että pitkällä tähtäyksellä”, he vakuuttavat israelilaisen viranomaisen kertoneen heille keskiviikkona pian sen jälkeen kun Emanuel oli esittänyt virallisen kutsunsa. Viranomaisen kerrotaan otaksuvan, että virallisen kutsun tarkoituksena on pyrkiä tasoittamaan edellisistä vierailuista jäänyttä negatiivista kuvaa.

JOS TIEDOT Obaman pyrkimyksestä apinoida presidentti Jimmy Carteria pitävät paikkansa, Netanyahun olisi syytä varoa liian innokkaasta antautumisesta tunteitten vietäväksi. Kuten lienee yleisesti tunnettukin, Carter esitti myös – uudestisyntyneenä kristittynä, kuten hän kehui – syvää ystävyyttä Israelin kanssa. Rauhankeskusteluissa Menachem Beginin ja Egyptin presidentti Anwar Sadatin kesken välittäjänä toiminut Carter liittoutui Sadatin kanssa, jolle hän lupasi ja antoi Israelin salaisia tiedustelutietoja ja USA:n uudenaikaisia aseita saadakseen tämän suosiollisemmaksi keskusteluille. Samaan aikaan Carter painosti Beginiä uhkailemalla USA:n tuen ja asetoimitusten keskeyttämisellä. Begin sai tietää Carterin petollisuudesta vasta sopimusten allekirjoittamisen jälkeen, mikä hänen vaimonsa sairauden ja kuoleman ohella aiheutti hänessä syvän masennustilan ja vetäytymisen syrjään aktiivipolitiikasta. (JP)

2. MAHMOUD ABBAS keskiviikkona: ”Jos Israel olisi tosissaan, voimme saavuttaa rauhan viikossa”. Hän tarkoittanee sanoa tällä, ettei Israel ole tosissaan, kun se ei suostu PA:n esittämiin vaatimuksiin arabisuunnitelman mukaisesti.
Hän lisäsi tähän: ”Arabien vastustaessa sotaa Israelin kanssa Israel ei halua neuvotteluja”.
Mistähän johtunee, että PA:n johtajat esittävät ilmiselviä valheellisia väitteitä ilman, että media tai edes Israelin johtajat puuttuisivat niihin millään tavalla?
ABBASIN VÄITE, ettei Israel halua neuvotteluja, on omituisin ilmaus hänen luoteen-laadustaan. Netanyahun saadessa pääministerin nuijan käteensä, hän on toistanut pyyntöään palestiinalaisille aloittaa keskustelut välittömästi ilman ennakkoehtoja. Vasta USA:n johdon uhkauksen luonteisten pyyntöjen jälkeen Abbas suostui epäsuoriin keskusteluihin Mitchellin välityksellä, mutta niihinkin vain arabiliiton tuella ja 4 kuukauden määräajalla.

PA:N JOHTO on toistuvasti ilmoittanut, ettei se luota Netanyahuun eikä halua keskustella hänen kanssaan. Samaan aikaan se on selvin sanoin kertonut, että se pitää parempana pakkoratkaisua, esim. YK:n turvallisuusneuvoston taholta, koska PA:n sisällä uskotaan, että turvallisuusneuvosto tekisi päätöksen arabiliiton suunnitelman pohjalta. PA perustaa uskonsa Obaman aiempiin vihjauksiin julkisuudessa - joita hän on voinut luvata Abbasille salaisesti - ettei USA tulisi käyttämään veto-oikeuttaan vastustaakseen turvallisuusneuvoston päätöstä Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävien tulitaukolinjojen mukaisesti pääkaupunkinaan Jerusalem.

TOINEN asiaan vaikuttava seikka voi olla Abbasin pelko, että hän joutuu Hamasin mustalle listalle ja sen tappotuomion alaiseksi, jos rauhankeskustelut aloitetaan hänen nimissään. Akuutti pelko tästä on heinäkuun 17. pidettäväksi suunnitellut palestiinalaisten parlamentti-vaalit, joita Hamas sanoo boikotoivansa, koska se katsoo Abbasin ja Fayadin mandaattien päättyneen tammikuussa 2009 ja siksi heidän tekemänsä päätökset ovat laittomia.
PA:n poliisit yhdessä USA:n kouluttamien ja aseistamien puolisotilaallisten joukkojen kanssa aloittivat alkuviikosta Hamasin johtajien pidätykset vastauksena boikottiuhkaukseen. Amerikkalaisten ajama demokratia-aate on todella tiukalla muslimihallinnon alla. (JP)

3. MAHMOUD ABBAS kertoi egyptiläiselle TV-asemalle antamassaan haastattelussa, että toinen intifada vuonna 2000 oli yksi pahimmista virheistä, mitä PA on koskaan tehnyt. Hän ei kertonut, mitkä olivat vieläkin pahempia. Toisen intifadan väitetään alkaneen siitä, kun pääministeri Ariel Sharon vieraili vahvan poliisijoukon suojassa Temppelivuorella. Hän viipyi siellä puolisen tuntia katsellen ympärilleen, mutta ei tehnyt elettäkään mennäkseen sisään al-Aksa moskeijaan, kuten PA:n propaganda väitti.
Egyptiläisen TV:n lähetyksessä Abbas väitti rauhan olevan mahdollista solmia viikossa, mutta ettei Israelia halua sitä.

LAUANTAINA PA:n puheenjohtaja Abbas väitti the Guardian lehden mukaan, että hän on valmis suuriin maanvaihtoihin Israelin kanssa, jopa niin suuriin, että se hämmästytti kuulijoita. Hän antoi ymmärtää, että asiasta on jo sovittu Netanyahun kanssa. Haaretz.com mukaan Abbas kertoi the Wall Street Journal-lehdelle, ettei sopimusta ole vielä tehty.
Netanyahun kanslia kertoi kuitenkin, ettei sillä ole mitään tietoa tällaisesta sopimuksesta, ja ettei sille ole esitetty maanvaihtoa PA:n kanssa. Abbasin väite sopimuksesta voi perustua siihen, että hän on maininnut asiasta Mitchellille, joka ei ole vienyt sitä eteenpäin.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/abbas-second-intifada-was-one-of-our-worst-mistakes-1.292357

4. JORDANIAN senaatin puheenjohtaja Taher al-Masri esitti kuningaskunnan itsenäisyysjuhlissa tuhannelle kuulijalle, heidän joukossaan kuningas Abdullah II perheineen, Lontoossa ilmestyvän Al-Quds lehden artikkelin mukaan, että ”pyhän Jordanjoen molemmat rannat tulee liittää Jordanian hashemiittien kuningaskunnan alaisuuteen”.

POLIITTISET tarkkailijat arvioivat artikkelin mukaan, että Masrin esitys oli enemmän ideologinen kuin poliittinen. Sen tarkoituksena on kosia sekä Israelin arabeja että Jordaniassa asuvia palestiinalaisia ja heidän jälkeläisiään, joita kuningaskunnan kuudesta miljoonasta asukkaasta arvioidaan olevan 65 %. Toiset katsovat sen kiihdyttävän uudelleen vastakohtaisuudet Israelin ja Jordanian välillä Samarian omistuksesta.
TOISENA TEKIJÄNÄ Masrin esitykseen voi olla pelko, että jos itsenäinen Palestiinan valtio perustetaan Juudeaan ja Samariaan ja se valvoo Jordanjoen länsirantaa, palestiinalaiset voivat kaivaa tunneleita joen alitse aseitten ja ihmisten kuljettamiseksi rajan ali laillisen rajaliikenteen ohella vaarantaen kuningaskunnan turvallisuuden.

JORDANIAN kuningas Hussein luopui kaikista vaatimuksistaan Juudeassa ja Samariassa 1988 ennen ensimmäistä intifadaa. Maitten välinen rauhansopimus allekirjoitettiin 1994. Jordania luopui kaikista muista vaatimuksistaan, paitsi Temppelivuoren päivärutiinin valvonnasta ja oikeudesta asettaa sinne oma päämufti.
VUOSI SITTEN Ariel Eldad teki Knessetissä lakialoitteen kahdesta valtiosta, jolla Jordania määriteltiin palestiinalaiseksi valtioksi ja Israel juutalaiseksi. Se herätti suuren huudon, ja Israelin lähettiläs Ammanissa kutsuttiin kotiin. Jordanian parlamentti vaati suhteitten katkaisemista Israelin kanssa, mutta epäluuloinen rauhantila on sittemmin palautunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137720

5. NETANYAHUN julistama 10 kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa on aiheuttanut uuden tilanteen asuntomarkkinoilla Jerusalemin itäosan lähiöissä kuten Pisgat Zeev, French Hill ja Neveh Yaakov. Arabit ovat ostelleet ja vuokranneet sieltä asuntoja pelätessään joutuvansa väärälle puolelle turva-aitaa, mutta koska asuntoja ei rakenneta lisää, myytävien ja vuokrattavien asuntojen määrä laskee mutta kysyntä pysyy samana. Tämä on aiheuttanut juutalaisten ostajien ja vuokraajien määrän nousun lähiöissä. Arabien muutto juutalaisten keskuuteen on yleensä vaikuttanut juutalaisten muuttamiseen pois, kuten on tapahtunut Karmielissa ja Ylä-Nasaretissa. Arabien muuttoon juutalaisten asumiin lähiöihin vaikuttavat myös kansalliset syyt. Mikään ei estä arabeja muuttamasta juutalaislähiöihin.

JUUTALAISTEN muutto arabienemmistöiseen lähiöön kohtaa sen sijaan vaikeuksia arabien aiheuttaessa häiriöitä ja vastustaessa juutalaisten muuttoa. Häirintä koskee myös arabeja, jotka haluaisivat myydä talonsa tai asuntonsa juutalaiselle. Kotirintaman komentaja Yiar Golan on ottanut asenteen, jolla hän suosii arabien muuttoa juutalaisosiin mutta vastustaa juutalaisten muuttoa arabien asumille alueille. Hän antoi kiellon aktivistille Nerya Ofanille, joka pyrki vaikuttamaan juutalaisiin Pisgat Zeevissa ja Neveh Yaakovissa, etteivät myisi talojaan arabeille tai palkkaisi heitä, kieltäen häneltä pääsyn Juudeaan ja Samariaan ja osaan Jerusalemia, mikä on ennen kuulumatonta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137714
6. UUTISOTSIKOITA
- NPT konferenssi laatii julkilausumaa, jolla se pyrkii vuoden 2012 konferenssissa saamaan aikaan päätöksen ydinaseettomasta Lähi Idästä. Sen ehtona Israelia vaaditaan allekirjoittamaan NPT sopimus ydinaseettomana maana, mikä edellyttäisi, että Israel luopuu ydinaseistaan. (JP)
- Korkea Obaman hallituksen turvallisuusvirkailija määrittelee USA:n taistelun terrorismia vastaan uudelleen: Vihollisemme ei ole terrorismi, ei jihad eikä islamismi. Valkoisen Talon neuvonantaja John Brennan määrittelee USA:n turvallisuusstrategian Obaman ideologian mukaisesti siten, ettei muhamettilainen koe siinä pahennusta. (JP)
- Israelin ilmavoimat testaavat Arrow-3 ilmatorjuntajärjestelmää 2011 alussa. Sen tarkoituksena on kokeilla, toimiiko uuden patteriston ohjukset toivotulla tavalla, korkeammalla, pystyvät muuttamaan suuntaansa ilmassa ja miten niiden monikärki-järjestelmät pelaavat. Arrow-2 on jo toiminnassa Israelissa.
- Knesset hyväksyi eilen ensimmäisessä käsittelyssä sarjan lakeja, joilla Israelin vankiloissa kärsivien Hamasin jäsenten oikeuksia pienennetään siksi, ettei Gilad Shalitin, jonka nimen laki sai, vankilaoloista tiedetä mitään. (JP)
- Israelin yliopistojen aktiivinen politisointi jatkuu. Heprealaisen yliopiston vasemmistolaiset professorit ja oppilaat liittävät tukensa Sheikh Jarran arabienemmistöisen lähiön mielenosoittajiin, jotka vasemmistolaisten kiihottamina vastustavat juutalaisten muuttoa heidän lähiöönsä. (JP)
- Poliisi salli joukon rabbeja nousta eilen Temppelivuorelle ja jopa rukoilla kasvot muinaisen Temppelin suuntaan. Muslimit vastustavat ”infidelien” rukoilemista vuorella ja poliisi on pidättänyt useita turistejakin, joitten huulien on väitetty liikkuneen kuten rukouksen tahdissa. Aktivistit hämmästelevät, mistä nyt tuulee? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137697

Wednesday, May 26, 2010

KESKIVIIKKO 26.05.10

1. TÄMÄN keskiviikkoaamun ennusteet lupaavat 31 asteen hellettä ulkona, mutta uutisia
läpi käyden on todettava, että varsinaiset polttopisteet liittyvät diplomaattiseen kehitykseen Lähi Idän alueella. Yritän kasata hajanaisista tiedonmurusista yhtenäisen kokonaisuuden, sikäli kuin se Lähi Idän nopeasti muuttuvissa olosuhteissa on mahdollista.

ENSIMMÄISET uutiset kertovat, että Obama on antanut käskyn laajentaa salaisia tiedusteluja Iranista käyttäen sekä vakoilukoneita että yhteyksiä Iranin hallitusta vastustaviin ryhmiin.
Näin kertoo haaretz.com uutisartikkelissaan. Toiseksi ne kertovat, että pääministeri Netanyahu tapaa ensi viikon tiistaina Kanadan vierailunsa yhteydessä presidentti Barack Obaman Washingtonissa. Uutinen kertoo, että tämä on Obaman epätoivoinen yritys korjata vahinkoja, mitä hänen ja Netanyahun edellinen tapaaminen aiheutti Israelin ja USA:n sekä Obaman ja Amerikan juutalaisten välisiin suhteisiin, jotka ovat romahtaneet 78 %:n lukemista alle 40 %. Obama näyttää tajunneen, että hänen hallituksensa ja Demokraattinen puolue on vaikeuksissa syksyllä pidettävissä välivaaleissa, ellei jotain dramaattista käännettä tapahdu.

haaretz.com kertoo edelleen, että USA:n diplomaattipiirit ovat kauhuissaan imagosta, mikä Obaman tavasta nöyryyttää Netanyahua viimeisen tapaamisen yhteydessä jäi maailmalle ja ennen kaikkea arabimaailmalle johtuen hänen päinvastaisesta käyttäytymisestään tavatessaan arabijohtajia heidän USA:n vierailunsa yhteydessä. Tätä epäsuotuisaa imagoa tulisi kasvattamaan Obaman ja Abbasin tapaaminen lähi aikoina, ellei Obama osoittaisi selvästi ja ilman sivujuonteita käyttäytyneensä moukkamaisesti. Obaman ja Abbasin tapaamisella on tarkoitus tukea Abbasin asemaa palestiinalaisten keskuudessa.

TAPAAMINEN Netanyahun kanssa aivan toisenlaisessa ilmapiirissä voisi selkeyttää tilannetta. George Mitchell aloitti jo omalta osaltaan tilanteen korjaamisen puhuen USA:ssa kunnioittavasti Netanyhun tavasta pyrkiä muodostamaan sovinnollista ilmapiiriä neuvotteluille, määräämällä 10 kk:n rakennuskiellon Länsirannalle sekä poistamalla tiesulkuja ja muita kulkua haittaavia esteitä sisäisen liikenteen helpottamiseksi.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/obama-sends-pm-surprise-invite-to-white-house-meeting-next-week-1.292238

2. Debkafile kertoo, että Obama on määrännyt sekä meri- että ilmavoimien dramaattista lisäämistä sekä Persianlahdelle vastapäätä Iranin rannikkoa että Välimerellä.
Lentokoneitten emälaivan USS Harry S Trumanin johtama iskuosasto 10 höyrysi USA:n Norfolkissa, Virgianissa, sijaitsevasta laivastosatamasta 21. toukokuuta suunnistaen Persianlahdelle, siellä olevan USS Dwight Eisenhowerin tukialuksen tueksi. Sillä on mukanaan 6000 merisotilasta. USA:n johtamaan laivasto-osastoon liittyy ensimmäistä kertaa saksalainen sota-alus, fregatti FGS Hessen, kertoo Debkafile.

Tämän uutislähteen mukaan USA on muillakin tavoin lisännyt sotilaallista valmiuttaan Persianlahdella. Laivastovoimia kasvatetaan kesän aikana siten, kertoo Debkafile, että heinä- elokuussa Persianlahden tuntumassa on 4 tai 5 lentotukialusta.
Harry S Trumanin johtamaan iskuosastoon kuuluu lentokoneitten tukialus Air Wing 3 (Battle Axe), jolla on 7 laivuetta – neljä F/A-18 Super-Hornet ja F/A-18 Hornet hävittäjäpommittajaa; vakoilukoneita sekä valvontakoneita E-2 Hawkeyes, jotka toimivat kaikissa sääoloissa; elektroninen iskulaivue 130 vihollisen tutkalaitteiden häiritsemiseksi; sekä helikoptereita sukellusveneitten etsimistä ja tuhoamista varten.
NELJÄ muuta alusta liittyy Persianlahden voimiin, ohjusristeilijä USS Normandy, sekä täsmäohjuksin varustetut hävittäjät USS Winston Churchill, Oscar Austin sekä Ross.
DEBKAFILE kertoo, että USS Trumanin 6000 merisotilasta kävivät läpi tehokkaan koulutusjakson sotilaallisia operaatioita varten Välimeren tai Persianlahden alueella.
http://www.debka.com/article/8794/

3. HAARETZ kertoo web-sivun artikkelissaan, että USA:n nimittämä erikois-koordinaattori turvallisuusasioissa kenraaliluutnantti Ketth Dayton, joka on vastannut PA:n ”poliisin” sotilaallisesta koulutuksesta, varustamisesta ja aseistamisesta viimeisen viiden vuoden ajan, siirtyy syrjään syksyllä. Hän toimi myös Mitchellin varamiehenä Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa. USA:n hallitus pyrkii löytämään samanarvoisen kolmen tähden kenraalin jatkamaan Daytonin aloittamaa työtä. Artikkelin kirjoittajien Amos Harelin ja Avi Issacharoffin mukaan tämä voi osoittaa Washingtonin vähentyneen kiinnostuksen PA:n ja Israelin väliseen konfliktiin ja suuntaavan huomionsa Persianlahdelle ja laajempaan kuvioon Välimeren alueella, mikä on jäänyt pahasti sivuun Venäjän kasvattaessa laivastonsa ja vaikutuksensa määrää Lähi Idässä. Venäjä on toistanut haluaan päästä mukaan alueen tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin, ja se on määrätietoisesti etsinyt suhteita Turkin ja Syyrian kanssa sekä vastustanut länsivaltojen kuristusotteita Iranin ydinsuunnitelmien saamisesta kansainväliseen valvontaan.

VENÄJÄN suurin valtti yhteyksien luomiseksi muslimivaltioitten kanssa on sen NL:n romahduksen yhteydessä vaikeutunut mutta uudelleen elpynyt ja huippuluokkaan noussut aseteollisuus, joka pystyy tarjoamaan tuotteitaan kilpailukykyiseen hintaan.
Tämän kautta on päässyt kehittymään uusi ryhmittymä, joka ulkoministeri Liebermanin analyysin mukaan alkaa Pohjois-Koreasta ja kulkee sieltä Iranin ja Syyrian kautta Libanoniin, josta se etäispesäkkeinä toimivat Hizbullah ja Hamas. Tämä ”pahan akseli” uhkuu voimaa ja toistaa tulikivenkatkuisia uhkauksiaan Israelille sen tuhoamiseksi.
Venäjä toimii kulissien takana akselin aseistajana.
Viimeisen uutisen mukaan on ilmeistä, että tämän puolijulkisen akselin rinnalla toimii salakähmäinen terrorijärjestelmä, jossa al-Qaida toimii omien salaisten päämääriensä toteuttamiseksi, mutta sen suurimpana rahoittajana toimii Saudi Arabia. Tämä on yllättävä tieto, sillä länsimaailmassa ja varsinkin USA:ssa saudien kuningashuonetta on pidetty niiden läheisimpänä liittolaisena muslimimaailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137691

HAARETZ kertoo uutisessaan, ettei PA:n johto ole kiinnostunut Netanyahun tarjoamista ”luottamusta herättävistä toimista”, kuten vankien vapauttaminen, tiesulkujen poistaminen tai IDF:n sotilaitten vetäminen yksityisestä kaupungista. PA:n johto pitää näitä pikku asioilla leikittelemisenä ja haluaa keskittyä suurempiin ratkaisuihin. Siksi PA ei ole kiinnostunut, miten paljon Obama pystyy taivuttamaan Netanyahun kättä näissä asioissa, PA haluaa IDF:n vetävän joukkonsa ilman poikkeuksia asemiin, joissa ne olivat ennen toista intifadaa 2000. Toiseksi PA haluaa, että sen ”poliisijoukot” saavat vapaasti liikkua myös Israelin täydessä vastuussa olevilla C-alueilla, koska sen mielestä PA:n poliisi pystyy vastaamaan niiden turvallisuudesta. Tämä selittäisi PA:n johdon haluttomuuden epäsuoriin keskusteluihin ja sen, ettei se halua käydä minkäänlaisia keskusteluja Netanyahun kanssa.
http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/mess-report-key-u-s-figure-in-israel-pa-talks-lt-general-dayton-steps-down-1.292239

Edelliseen liittyen JP kertoo, ettei Netanyahu aio jatkaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä julistamaansa 10 kuukauden osittaista rakennuskieltoa. Näin ainakin salkuton ministeri Benny Begin kertoo, josta myös Moshe Yaalon kertoi aiemmin. He saivat tukea Dan Meridorilta ja Silvan Shalomilta, jotka myös olettavat rakentamisen alkavan normaalisti 18. Tishrey-kuun jälkeen (26.09.10). Meridor kaavaili, että rakentaminen sallittaisiin suurissa juutalaisyhteisöissä, kuten joskus on sovittu USA:n kanssa, mutta keskusteluja turvallisuuskabinetin sisällä ei ole käyty. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vakuuttaa, että jos Israel sulkee Libanonin meritiet seuraavan konfliktin yhteydessä, se tulee tuhoamaan sitä saartavat alukset. Hän vakuutti, että Hizbullah pystyy aiheuttamaan Israelille yhtä suurta tuhoa kuin mitä se aiheutti Libanonille viimeisen sodan aikana. Hän kehui, että järjestöllä on aseet, joilla se pystyy tuhoamaan sekä sotilas- että kaupallisia aluksia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/nasrallah-we-will-attack-ships-approaching-israel-in-future-war-1.292223
- Turkista lähetetyt 9 alusta, joissa on 10 000 tonnia tarvikkeita sekä 550 palestiinalaisia tukevia aktivisteja, saapunee huomenna Gazan rannikon edustalle. Israel on luvannut estää laivojen pääsyn Gazaan, ja Turkki on uhannut raskailla vastatoimilla, elleivät alukset pääse satamaan. Israelin ulkoministeriön mukaan 200 – 300 tunnelien kautta tuodaan Gazaan niin paljon tuotteita, että kauppojen hyllyt notkuvat niiden painosta. Israel sallii
vietävän Gazaan 15 000 tonnia tarvikkeita viikoittain, mukana lihaa, kananlihaa, kaloja, maitotuotteita, hedelmiä, vihanneksia, maitojauhoa, lasten ruokia, vehnää ja monia muita tarvikkeita. (JP)
- Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa tarjoavat pakopaikan puolelle miljoonalle ihmiselle sodan syttyessä. IDF arvioi, että tarve voi olla 100 000 – 500 000 pakolaisen välillä. (JP)
- Gazan terroristit tuhosivat lasten kesäleirialueen rakennelmat rannikolla.
- PA pidättää löytämiään Hamasin miehiä vastavetona Hamasin uhkaukselle boikotoida heinäkuun 17. päiväksi suunniteltuja vaaleja. PA etsii varsinkin johtajatason henkilöitä. Pidätyksiä on tehty useissa kaupungeissa. Mitenkähän USA pystyy suhteuttamaan tämän kauppaamaansa demokratiaan? (JP)
- Israel ei lähetä valtuuskuntaansa YK:n järjestämään konferenssiin Turkissa, jonka tarkoituksena on käsitellä ”palestiinalaisten luovuttamattomia oikeuksia”.
Ulkoministeriön edustaja Palmor sanoo, että jo kutsussa esitetty terminologia osoittaa konferenssin puolueellisuuden, eikä halua osallistua siihen. (JP)
- Euron arvon taantuminen vaikeuttaa Israelin hedelmien ja vihannesten sekä
kukkien tuottajia, kuten muitakin vientitavaroita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137684
- IAEA:n kuukauden mittaisen NPT-konferenssin julkilausuman luonnoksessa Israelia kehotetaan allekirjoittamaan NPT-sopimus, mutta ei mainitse Iranista mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3894389,00.html
- Pohjois-Korean armeija määrättiin täyteen sotavalmiuteen ja sen suhteet Etelä-Koreaan katkaistiin. USA ja Etelä-Korea suunnittelevat yhteistä sukellusveneharjoitusta lähi aikoina. http://www.debka.com/article/8806/
- Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel tapaa Netanyahun tänään.
- IAF:n iskussa Beit Hanoun lähelle tänään haavoittui 15 palestiinalaista. Isku oli kostona kranaattitulitukselle Gazasta Israeliin.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3894289,00.html

Tuesday, May 25, 2010

TIISTAI 25.05.10

1. IDF VALITTAA, ettei talousministeriö anna sille kuuluvia varoja kaasunaamareitten hankkimiseksi. IDF kertoo, että se on pystynyt hankkimaan vain 60 % tarvittavasta määrästä. Tämä samaan aikaan kun kotirintama pitää suuria katastrofiharjoituksia olettaen, että maa on joutunut massiivisen ohjus- ja raketti-iskun kohteeksi ja maa on kärsinyt suuria taloudellisia ja inhimillisiä menetyksiä. IDF varautuu bio/kemiallisen iskun varalta.
HARJOITUS ”Turning point 4” keskittyi maanantaina neljään kymmeneen kunnanvaltuustoon, jotka harjoittelivat useita tapahtumavaihtoehtoja – mukaan lukien massiivinen ohjusisku -, jotta selvitettäisiin, miten paikalliset kunnat toimivat täysimittaisen sodan aikana.

APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnai, joka johtaa harjoitusta, selitti, että harjoituksen tarkoituksena on valmistaa kansaa todellisiin uhkakuviin. ”Kuvitellut tilanteet aiheuttavat pelkoja joissain ihmisissä, mutta ne on suunniteltu vastaamaan todellisia tilanteita. Ei ole mitään syytä huolestua, sillä me valmistaudumme niiden varalle.”

KOTIRINTAMAN johtaja kenraalimajuri Yair Golan tyynnytteli Hizbullahin lähettämiä sotaisia viestejä ja jännityksen nousemista sen kanssa todeten, ”ettei mikään ole rahoittavampaa kuin tämän tapaiset harjoitukset, koska tällä tavoin aikuistunut ja vakavamielinen kansa reagoi kohdatessaan tämän tapaisia uhkauksia.”
PUOLUSTUS viranomaiset kertoivat, että harjoitukset ovat herättäneet melkoista mielenkiintoa ulkomailla. Kaikkiaan 30 sotilasupseeria ja viranomaista matkusti Israeliin seuraamaan harjoituksia. Tarkkailijoita saapui Intiasta, Japanista, Brasiliasta, Meksikosta, USA:sta ja EU-maista. He vierailivat etsintä- ja pelastusharjoitusten paikoilla sekä kuulivat mm. kansallisen hätätilahallituksen johtajan Zeev Zuk-Ramin antamia luentoja.(JP)

2. ULKOMINISTERIÖ valittaa, että EU on kaikessa hiljaisuudessa alentamassa rimaa Hamasin hyväksymiseksi keskustelukumppaniksi. Sen lausunnoissa ei enää mainita kolmea ehtoa, jotka se asetti Hamasille sille asetetun boikotin purkamiseksi.
ULKOMINISTERIÖ epäilee, että EU:n virkailijat käyttävät takaovea kontaktien luomiseksi Hamasin kanssa ilman, että sen tarvitsee muuttaa suhtautumistaan Israeliin. Ministeriön apulaispääsihteeri Länsi-Euroopan asioissa Naor Gilon selvitteli epäilyksiään Konrad Adenauer säätiön ja Ben Gurion Yliopiston järjestämässä tilaisuudessa.

HAMASIN virkailijat esittivät vain muutamia päiviä sitten toivomuksia luoda suoria kontakteja USA:n hallituksen kanssa, ja pari viikkoa sen jälkeen, kun Saksan ulkoministeriö kielsi Israelin toivomuksesta viisumin Hamasin kansanedustajalta, joka oli kutsuttu puhumaan akateemisessa konferenssissa Saksassa.
GILON kertoi puheessaan EU-dokumenttien tutkimuksen osoittavan, että niiden Lähi Itää koskevissa asioissa enää harvoin esiintyvät Hamasille asetetut vaatimukset – terrorismin kieltäminen, Israelin olemassaolon tunnustaminen ja aiempien sopimusten hyväksyminen – ehtona sen kansainväliselle hyväksymiselle.

EU:N EDUSTAJA Christian Berger kertoi kuitenkin lehdistötilaisuudessa, ettei EU:n suhteissa Hamasiin ole tapahtunut mitään muutoksia. Berger sanoi, että edellisen kolmen vaatimuksen lisäksi on otettu mukaan neljäs – suvaitsevaisuuden ja lain noudattamisen periaate.
Berger totesi EU:n antamasta tuesta palestiinalaisille, että sen määrä on sidottu vuoteen 2013 EU:n budjeteissa. EU antaa vuosittain 600 miljoonaa Euroa PA:lle, ja lisäksi valtiot antavat sille suoraan tukea 500 miljoonaa Euroa. EU:n palestiinalaisille antama tuki henkeä kohti laskettuna on sen suurempi kuin millekään muulle kansalle annettu.
Berger kumosi huhut, että EU:n tuki pienenee, jos Palestiinan valtio perustetaan; hän uskoi, että tuki kasvaa varmistaakseen valtion onnistumisen.

MAANANTAINA Israeliin matkusti EU:n valtuuttama delegaatio tutkiakseen, miten sen varoja käytetään. Kolme parlamentaarikkoa perui matkansa havaittuaan, että sen ohjelma oli raskaasti Israelin vastainen. Yhdeksän viidestätoista delegaation jäsenestä matkustaa keskiviikkona Gazaan Egyptin kautta.
EU:n Israelin lähettiläs Andrew Standley kertoi lehdistötilaisuudessa, että EU:n tuki PA:lle on turvattu vuoteen 2013, mutta sen jälkeinen tuki on keskustelun alaisena. Tutkitaan, pitäisikö tuki osoittaa esim. köyhyyden alentamiseen tai EU:n laajempiin geopoliittisiin päämääriin. (JP)
3. VOISIVATKO USA:n kenraalin Keith Daytonin kouluttamat ”sotilaat” kääntää aseensa
IDF:n sotilaita vastaan? kyseli GOC komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi viime viikolla harjoituksen yhteydessä Tzeelim tukikohdassa.
Mizrahi varoitti, että tällainen mahdollisuus on huomioitava, ja eliitti Kfir-prikaati, joka perustettiin joulukuussa 2005 territorioissa nousevien väkivaltaisuuksien varalta, harjoittelee kaupunkisotaa kuvitellen juuri sellaisen mahdollisuuden toteutuvan. Hän sanoi, että PA:n joukot saavat USA:n armeijan sotilaskoulutuksen, jossa heille opetetaan hyökkäystaktiikkaa, ja heidät on varustettu ja aseistettu amerikkalaisin asein. Siksi hän varoitti, että tämä tulee huomioida valmistautuessa tulevaa potentiaalista konfliktia varten PA:n ja Fatahin joukkojen kanssa. Venäjä lupasi heille panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja (APV).

KENRAALILUUTNANTTI Keith Dayton tunnusti vuosi sitten Washingtonissa pitämässään puheessa, että ellei Israel taivu PA:n esittämiin vaatimuksiin ja kvartetin asettamiin ”Tiekartan” määräyksiin ja aikatauluun, palestiinalaiset voivat nousta aseelliseen vastarintaan.
Dayton asetti silloin oman aikataulunsa, jonka hän lienee saanut Salaam Fayadilta, joka ennustaa Palestiinan valtion toteutuvan kahden vuoden sisällä. Dayton sanoi puheessaan INN:n artikkelin mukaan, jonka laati Avi Yellin, tähän tapaan: ”Ellei Israel luovuta Juudeaa ja Samariaa PA:lle kahden vuoden sisällä, Fatahin joukot ja ne yksiköt, joita USA parhaillaan kouluttaa, voivat helposti kääntää aseensa Israelin joukkoja vastaan.” Dayton lisäsi, että ”suuriin odotuksiin liittyy suuria riskejä”. Hän miedonsi lausuntoaan todeten, että ehkä kahden vuoden itsepetoksen aikana kerrotaan valtion muodostamisesta, mikä ei tapahdu.

EDELLÄ esitettyjen lausuntojen jälkeen Obama pidensi Deytonin aikaa Israelissa ja antoi hänelle Mitchellin varamiehen aseman. USA on käyttänyt ainakin 300 miljoonaa USD PA:n sotilaitten kouluttamiseen ja aseistamiseen, eivätkä mahdollisuudet niiden käyttämisestä Israelin vastaisissa väkivaltaisuuksissa ole vaikuttaneet sen jatkumiseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137674

4. EU:N sisällä on alettu tosissaan ihmetellä, mitä sen lahjoittamilla miljardeilla Euroilla on lopulta saatu aikaan. Ihmettely muuttuu päänsäryksi, kun väläytetään mahdollisuutta, ettei Palestiinan valtiota sittenkään saada aikaan, vaikka ”tiekartta rauhaan” dokumentissa esitetyt aikarajat on ohitettu vuosikausilla. Päänsärky muuttaa jomottavaksi, kun seuraa PA.n johdon jääräpäisiä lausuntoja, jotka eivät anna tilaa minkäänlaisille sovitteluille. Yksi jos toinenkin on alkanut ihmetellä, mitä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja hänen jenginsä lopulta haluavat. Pääministeri Salaam Fayad julistaa, että Palestiinan valtio toteutuu kahden vuoden sisällä arabisuunnitelman pohjalta, jos ei sopimusten niin YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä. Abbas on ilman lausuntoja hyväksynyt tämän, ainakin jos PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin lausuntoihin voidaan luottaa. Abbas haluaa Nato-joukkoja turvakseen.

ISRAELIN kannalta Saudi Arabian laatima rauhansuunnitelma vuodelta 2002, jonka arabiliitto hyväksyi omakseen, vaatii Israelia luopumaan kaikista maa-alueista, jotka se vapautti Jordanian miehityksestä 1967 puolustussodassa, mukaan lukien Jerusalemin itäiset osat ja Temppelivuoren alue, on mahdoton maan turvallisuuden kannalta, eikä se vastaa läheskään niitä toiveita, joita Israelilla on rauhasta PA:n ja arabien kanssa. Mitchell on käynyt kaksi ensimmäistä erää epäsuoria keskusteluja, joita osapuolet puhuvat toistensa ohi, ja hän vielä vakuuttaa, että rauha Lähi Idässä on mahdollinen. Hän ei ilmeisesti kuule Syyrian sotaisia uhkauksia eikä sen ja Hizbullahin joukkojen asettamista sotatilaan pelätessään Israelin kotirintaman järjestämien harjoitusten ennakoivan hyökkäystä.

KUKAAN ei ole vielä kertonut, jos kaikki 1967 sotaa edeltäneen linjan itäpuolella asuvat yli 600 000 juutalaista evakuoidaan, minne heidät sijoitetaan? Mistä heille saadaan asunnot, koulut, työpaikat? Kuka hoitaa heidän mielenterveytensä, joka monella murskautuu altistaen heidät alkoholismiin, krooniseen masennustilaan ja särkyviin perheisiin? Sharonin 2005 pakolla Gazasta karkottaman 9000:n juutalaisen jälkihoito on edelleen järjestämättä, suuri osa heistä odottaa edelleen omaa kotia; kadulle menneitä lapsia ei voitane enää pelastaa.
Koko tämä suunnitelma kahdesta valtiosta on mielipuolinen, tarkastelipa sitä miltä kulmalta tahansa. Miksei kaksi kansaa voisi asua yhdessä valtiossa? Hoitakoon kumpikin kansa omia asioitaan, mutta elintärkeät asiat, kuten puolustus ja turvallisuus sekä ulkopolitiikka ja luonnonvarat hoidettakoon yhteisesti. Juutalaiset ovat aina halunneet yhdistää juutalaisen innovaatiokyvyn sekä arabimaitten potentiaalin työvoiman ja varallisuuden muodossa. Miksei tätä voisi toteuttaa Israelin maassa, jonka Kaikkivaltias on luvannut Jaakobin heimolle?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137680

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi aikoo jättää ulkoministeri Liebermania koskevat tutkimustuloksensa syyttäjälle mahdollisia syytetoimia varten ”luottamuksen rikkomisesta” syytettynä. Edellisen pääministeri Olmertin oikeusjutut ovat myös kasautuneet oikeuden pohdittaviksi. Kolmantena tässä ”maineluettelossa” on vakoilusta syytetyn entisen sotilaan Anat Kamin vakoilupetosjuttu. IDF lienee saanut hänen journalisti Blaulle luovuttamansa dokumentit takaisin, mutta keille tämä on niitä levittänyt? Haaretz konsernin johto vaatii, ettei syytettä saa nostaa Blauta vastaan, koska hän on journalisti. Hän oli varmaan tietoinen siitä, että dokumentit oli varastettu IDF:ltä. (JP) http://www.haaretz.com/print-edition/news/former-idf-soldier-accused-of-espionage-my-testimony-is-inadmissible-in-court-1.292050
- Australia karkottaa Israelin diplomaatin havaittuaan, että israelilaiset agentit – kuten väitetään – jotka osallistuivat Hamasin terroristin Mabhouhin teloitukseen tammikuussa Dubaissa, käyttivät väärennettyjä Australian passeja. Australia tiedustelupäällikkö David Irvine pistäytyi Israelissa selvittämässä tilannetta.
- http://www.haaretz.com/print-edition/news/australia-intelligence-chief-makes-secret-trip-to-israel-over-dubai-passport-forgery-1.292048
- Poliisi pidätti 7-henkisen arabiryhmän, joka salakuljetti miljoonien verran rahaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville Hamasin jäsenille. (JP)
- Hamas ja Jihad aikovat boikotoida PA:n järjestämiä paikallisvaaleja heinäkuussa. Ne eivät tunnusta Abbasin ja Fayadin valtaa lailliseksi. (JP)
- Egypti pitää sotaharjoituksia Siinailla. Potentiaalinen vihollinen on Israel, kuten aina Egyptin sotaharjoituksissa, joka harjoituksissa pyritään valtaamaan.
- Turismiministeriö selittää, ettei Obaman henkilökuntapäällikön Rahm Emanuelin kalapäivällinen Eilatissa tullut sen piikkiin, eikä sen edustaja osallistunut siihen. Emanuel tuli sukulaistensa ja perheensä kanssa poikansa ja serkkunsa pojan bar mitzva tilaisuuteen Israeliin. Oikeisto aikoo häiritä sitä, mutta kukaan ei tiedä, missä se tapahtuu. Jospa hänestä on vielä toivoa.
- IDF:n sotilaat välttivät täpärästi pommi-iskun, joka räjähti vain hetki sen jälkeen, kun heidän vaununsa ajoi sen yli maanantaina. Pommi oli asetettu 60 m:n päähän Gazan turva-aidasta Nativ Ha´asara kibbutsin lähellä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-troops-escape-unharmed-after-bomb-explodes-on-gaza-border-1.292123

Monday, May 24, 2010

MAANANTAI 24.05.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun puhe Likudin ministereille kertoi, ettei varsinaisia neuvotteluja PA:n kanssa ole edes aloitettu. Molemmat osapuolet puhuvat Mitchellille, mutta ne puhuvat toistensa ohi, aivan eri asioista. Ei ole myöskään tietoa, miten Mitchell asiat näkee, koska häneltä ei ole saatu lausuntoa, jossa hän selvittäisi asioita.

SIINÄ missä Israelin edustajat Netanyahu ja Molcho puhuvat vedestä – Netanyahun ilmoituksen mukaan – PA:n neuvottelijat puhuvat rajoista ja turvallisuudesta - Abbasin ilmoituksen mukaan. Mitchell sanoi päättäneensä toisen vaiheen keskustelut ja lensi takaisin Yhdysvaltoihin torstaina.
ABBAS kertoi lauantaina journalisteille, että molemmat osapuolet ovat periaatteessa sopineet maan vaihdosta, joskin määrät ja alueet on sopimatta.
Netanyahu vakuuttaa, ettei hän ole saanut minkäänlaista esitystä maan vaihdosta PA:n taholta eikä siten mistään vaihtokaupoista ole sovittu. Israelilaiset viranomaiset harmittelevat PA:n neuvottelijoitten löysää tapaa pitää asiat lompakkonsa takana, kunnes jostain on sovittu yhteisesti. Palestiinalaiset näyttävät nauttivan saamastaan huomiosta – lieneekö huono itsetunto vai mikä – mikä israelilaisten virkailijoitten mielestä sekoittaa keskusteluja.

VIRANOMAINEN, jonka nimeä ei mainita, analysoi tilannetta näin. ”Olemme olleet hyvin vaitonaisia keskusteluista, koska haluamme prosessin onnistuvan. Jos kaikki julkistetaan, se vaikeuttaa asioita. Tapa, millä palestiinalaiset puhuvat julkisuudessa, herättää kysymyksen miten vakavissaan he ovat näistä keskusteluista?”
Virkailija selitti, että ”onnistuakseen ja siirtyäkseen suoriin keskusteluihin osapuolten on sovittava pakettiratkaisusta. Mutta jos palestiinalaiset julkistavat siitä valitsemiaan kohteita, on mahdotonta saada pakettiratkaisua kotimaisen vastustuksen vuoksi”. Virkailija otti esimerkkejä Camp Davidista ja Oslon sopimuksista, jotka laadittiin julkisuudelta piilossa ja julkistettiin vasta sitten, kun kaikki oli valmiina. (Viranomainen jättää mainitsematta, että molemmat epäonnistuivat; Cam Davidissa ei saatu sopimusta ja Oslon sopimuksia voisi verrata palestiinalaisten kuuluttamaan ”naqbaan, katastrofiin.) (JP)

2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman selvitteli näkemyksiään epäsuorista keskusteluista PA:n kanssa puhuessaan EU:n maitten lähettiläille sunnuntaina.
Lieberman selitti, että Israelin mennessä mukaan keskusteluihin saavuttaakseen kaikenkattavan sopimuksen palestiinalaisten kanssa, hän näkee piirteitä, jotka ilmaisevat palestiinalaisten vain käsittelevän erilaisia esityksiä toivoen, että keskustelut epäonnistuvat eikä siten jää mitään tarvetta edetä suoriin keskusteluihin. Hän sanoi tämän ajattelumallin osoittavan, etteivät palestiinalaiset todella halua neuvotteluratkaisua, vaan odottavat, että ulkopuolinen taho pakottaa osapuolet hyväksymään laatimansa ratkaisumallin.

LIEBERMAN näkee erittäin vakavana tavan, millä PA:n johto heittelee toistuvia uhkauksia Israelille aseellisesta vastarinnasta, jos keskustelut epäonnistuvat. Hän katsoo tämän osoittavan, etteivät palestiinalaiset tule keskusteluihin puhtain käsin.
”Niiden, jotka todella haluavat saavuttaa rauhan, tulee tiedostaa, ettei ole mitään vaihtoehtoa suorille keskusteluille osapuolten välillä, ja heidän tulee tiedostaa, että vain neuvottelut, ei väkivalta, voivat saada aikaan ratkaisun.” Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki varoitti lauantaina jordanialaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, ettei Fatah ole sulkenut pois väkivaltaan palaamisen mahdollisuutta, jos keskustelut epäonnistuvat.

LÄHI IDÄSSÄ virallisella vierailulla oleva Saksan ulkoministeri Gudio Westerwelle sanoi Jordaniassa tavattuaan maan ulkoministerin Nasser Judehin, että Israelin ja PA:n täytyy siirtyä suoriin keskusteluihin mahdollisimman pian. ”Lähikuukaudet ovat elintärkeitä,” hän kertoi journalisteille. ”Me pyydämme osapuolia siirtymään epäsuorista suoriin keskusteluihin, koska se on ainoa tie, joka johtaa kahden valtion ratkaisuun ja tasapainoon Lähi Idässä.”

PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa loppuviikoksi Kanadaan. Matkalla hän pysähtyy Pariisiin osallistuakseen viralliseen tilaisuuteen, jossa Israelin jäsenyys OECD:ssä julkisesti vahvistetaan. Hän tavannee Pariisissa presidentti Nicolas Sarcozyn torstaina sekä Italian pääministerin Silvio Berlusconin. Sarcozy on viime aikoina esittänyt kriittisiä lausuntoja tavasta, millä Israel kohtelee palestiinalaisia ja varsinkin Gazan kaistaa. Pariisista Netanyahu matkustaa Kanadaan, jossa hän tapaa ystävämielisen pääministeri Stephen Harperin.

EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman matkustaa Israeliin tänään. Hän tapaa presidentti Peresin, pääministeri Netanyahun sekä puolustusministeri Barakin. Näitä tapaamisia pidetään Netanyahun ja Mubarakin tapaamisen jälkikokouksina aiemmin tässä kuussa. Diplomaattinen prosessi jauhaa kaiken aikaa julkisuuden verhon takana. (JP)

3. MAAILMAN JOHTAJAT jonottavat Syyrian presidentti Bashar Assadin oven edessä saadakseen audienssin tämän nuorehkon ja vielä kannuksiaan etsivän, mutta suorasukaisesti asiansa esittävän diktaattorin kanssa. Hän on ovelasti ja onnistuneesti karistanut yltään syytökset Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta ja pystynyt murtamaan Syyrian ympärille kiedotut eristämisverkot, eikä ole liikahtanut tippaakaan länsivaltojen vaatimusten edessä katkoa siteet Iranin kanssa ja lopettaa terrorismin tukeminen, mistä näyttävin on Libanonissa toimiva Hizbullah, jonka tarkkailijat katsovat muuttuneen aseellisesta terrorijärjestöstä sotilaalliseksi ja poliittiseksi voimaksi Libanonissa.

ENSIMMÄISENÄ länsimaisena johtajana Bashar Assadin luona audienssin sai USA:n senaatin ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja ja Syyrian suhteitten parantamisen kannattaja John Kerry, joka vierailu Syyriassa oli kolmas vuoden 2009 jälkeen. Hänen matkaansa ei näyttänyt häiritsevän se, että vain muutama päivä ennen sitä USA:n presidentti Obama turhautuneena Syyrian haluttomuuteen suostua hänen esityksiinsä uudisti Syyrian vastaiset boikottimääräykset. Kerryn ja Assadin keskusteluista lauantaina ei annettu lausuntoa. Kerryn edustaja Fredrick Jones kertoi, että tarkoitus oli keskustella monista Lähi Itää sekoittavista kysymyksistä. Kerry on toistuvasti selittänyt, että vaikka USA:lla ja Syyrialla on erilainen näkemys Hizbullahin avustamisesta, Syyria nähdään tärkeänä tekijänä rauhan savuttamiseksi Lähi Itään. Israel ei halunnut kommentoida asiaa.

TOINEN tärkeä länsimainen vieras Assadi luona oli Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner, jonka kautta Assad lähetti Israelille vihamielisiä viestejä. ”Ei ole enää hyväksyttävää pysyä hiljaa Israelin rikkomuksista ja sen kylvämistä eripuran siemenistä alueella,” hän vaahtosi Syyrian uutistoimisto SANAN mukaan sunnuntaina. ”Jos länsi haluaa turvallisuutta ja tasapainoa alueellamme, sen tulee pelata aktiivista roolia hillitäkseen Israelia ja kahlita sen äärimmäiset ja vaaralliset päämäärät alueen turvallisuutta ja tasapainoa vastaan.”
Kouchner kertoi journalisteille haluavansa aktivoida toimintansa voidakseen auttaa pitkäaikaisen konfliktin päättymisessä.

ASSAD ylisti SANAN mukaan Turkin ja Brasilian solmimaa uraanin rikastussuunnitelmaa Iranin kanssa, jonka mukaan alhaiseen tasoon rikastettua uraania siirretään Iranista 1200 kg Turkkiin jatkorikastamista varten 19.5 %:n tasoon. Assad kehotti länsivaltoja muuttamaan suhtautumistaan Iranin ydinsuunnitelmaan ja keskittymään diplomaattiseen ratkaisuun.
Ranska on ollut kiivain Iranin ydinasesuunnitelmien kritisoija.
Kolmas vieras Assadin luona oli Saksan ulkoministeri Westerwelle, joka kehotti niitä, jotka odottavat rauhaa Lähi Idässä, puhumaan Syyrian kanssa. Hän kuitenkin sanoi odottavansa, että Syyria valmistautuu kannattamaan maltillisia voimia. (JP)

4. VANHA VIISAUS sanoo: ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan”. Israelissa tämä toteutuu sananmukaisesti. Israel käy epäsuoria rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa USA:n välityksellä ja sanoo olevansa valmis ”tuskallisiin ratkaisuihin” edellisen pääministeri Olmertin sanoja lainatakseni, mutta harjoittaa samaan aikaan armeijaansa Golanilla täyteen sotaan vihollisiaan vastaan, jotka myös ovat aseistautuneet hampaisiin saakka.
Sunnuntaina alkoivat myös siviilipuolustuksen eli ”kotirintaman” laatimat harjoitukset olettamuksella, että Hizbullah, Syyria ja Hamas sekä Iran ovat tulittaneet maata raketeillaan ja ohjuksillaan täydellisessä sodassa.
HARJOITUKSISSA oletetaan, että sotaa on jo käyty 14 päivää, minkä johdosta maa on kärsinyt runsaita menetyksiä sekä rakenteissa että ihmishengissä. Kotirintaman johtaja kenraalimajuri Yair Golan informoi apulaispuolustusministeri Vilnaita, että vihollinen on Syyriasta ampunut 200 rakettia ja ohjusta, muutamissa niistä kemialliset kärjet, maan keskiosiin. Useimmat niistä Gush Dan alueelle, josta 200 000 ihmistä pakenee etelään Eilatin alueelle, jota kehotetaan valmistautumaan ottamaan heidät vastaan.
Harjoitusten johtajat painottavat, että vaikka ne perustetaan pahimmalle mahdollisuudelle, niiden tarkoituksena ei ole esittää syytöksiä tai uhkauksia mihinkään suuntaan. Tämä on neljäs vuosi, jolloin harjoituksia on järjestetty.

ISRAELIN valmistautumisesta kertoo myös uutinen, jonka mukaan Israelin Sotilasteollisuus (IMI) on kehittänyt uudentyyppisen ohjuksen, nimeltään ”Maaginen keihäs”. Se on tarkoitettu maavoimille mukana kuljetettavaksi. 160 mm:n ohjus on itsenäinen maasta maahan laukaistava ohjattu ohjus, joka käyttää GPS (maan paikantamis-) järjestelmää, minkä ansiosta 50 km:n päähän ammuttu ohjus osuu kohteeseensa 10 metrin tarkkuudella.
Sen tarkoituksena on tuhota patteristoja ja maavoimien komentokeskuksia. Sitä on kokeiltu useita viikkoja sitten erinomaisin tuloksin. Se ammutaan tehtaan suunnittelemalta alustalta LYNX, jolta voidaan ampua erityyppisiä ohjuksia: 122 mm, 160 mm sekä 300 mm:n ohjuksia, joiden katomatka on 150 km. Alusta kuljetetaan kuorma-auton lavalla ja on käyttövalmis 10 minuutissa. IMI on kehittänyt myös ohjausjärjestelmän kranaatin heittimille, jotka voidaan asentaa M-16 kivääreihin. Uusi ammus nimeltään ”burst ammunition”, joka voidaan ohjelmoida laukeamaan ilmassa, mikä mahdollistaa ampumisen kulman taakse tai muurin yli.
Tiedonvälitysosasto välittää ajantasatietoja kohteista ampujalle. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Turkista lähetetyt 15 alusta kokeilevat tällä viikolla Gazan kaistan saarron kestävyyttä. Israelin aktivistit aikovat mennä merivoimien avuksi estämään laivojen pääsyn Gazaan, mukanaan 10 000 tonnia avustuksia ja aktivisteja.
- USA:n presidentti Jimmy Carter teki voitavansa voidakseen kaataa Menahem Beginin hallituksen heti sen valtaan tulosta lähtien 1977, äsken julkistetut dokumentit paljastavat. Yediot Aharonot julkisti kirjeen, jonka Lähi Idän asioitten johtaja William Quandt lähetti Carterin turvallisuusavustaja Zbigniev Brzezinskille seuraavana päivänä Beginin vaalivoiton jälkeen. Quandt suosittelee, ettei Carterin hallitus aseta liiallista painostusta Beginin hallitukselle, vaan odottaa hänen tekemiensä virheitten nostavan kansan vastarintaan ja valitsevan myötämielisemmän hallituksen. Hän oletti, että 33 vuotta hallinnut vasemmisto saisi pian hallitusvallan takaisin oikeistolta. Hän katsoi Beginin hallituskoaliittion olevan liian hajanaisen, mutta varoitti puuttumasta avoimesti Israelin sisäisiin asioihin, mutta tehden niin salaisesti. Menachem Begin perinnesäätiön pääsihteeri Herzl Makov hämmästelee, miten historia toistaa itseään, ja kehottaa pääministeri Netabyahu oppimaan Beginin esimerkistä suhteessaan Barack Obamaan. (JP)
- Armeijasta vapautuneita israelilaisia sotilaita koulutetaan rakennus-teollisuuden tehtäviin korvaamaan arabit ja ulkomaalaiset. (JP)
- Beduiinien osuus armeijan palvelukseen astumiseksi kasvoi viime vuonna 200 %, kertoivat IDF:n lähteet sunnuntaina. (JP)
- The Guardian väitti sunnuntain numerossaan, että presidentti, silloinen puolustusministeri, Shimon Peres tarjosi 1975 ydinaseita Etelä Afrikalle, jota hallitsi valkoisten johtama hallitus. Israel kiistää tiedot perättöminä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-denies-report-it-offered-nuclear-weapons-to-apartheid-south-africa-1.291800
- Al-Qaida kouluttaa Jemenissä Gazan arabeja taistelemaan Israelia vastaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/yemen-al-qaida-training-gaza-
groups-to-attack-israel-1.291808
- Siviilihallitus kertoi oikeudelle, että se on laillistanut jälkikäteen 1611 laittomasti rakennettua palestiinalaistaloa ilmoittaen samalla, että se aikoo laillistaa juutalaisten rakentamia taloja Nativ Ha-avotissa, Harshassa ja Rachelimissa.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/report-israel-legalized-over-1-600-unauthorized-palestinian-homes-1.291810

Sunday, May 23, 2010

SUNNUNTAI 23.05.101. ”ASEELLINEN TAISTELU aloitetaan uudelleen, elleivät epäsuorat keskustelut tuota tulosta”, uhkaa PA:n keskuskomitean jäsen, entinen PLO:n lähettiläs Libanoniin, Abbas Zaki. Hän puhui näitä ”rauhankyyhkyn puheitaan” jordanialaisen lehden Al-Ghad haastattelussa. Zaki selitti lehden artikkelin mukaan, jota JP:n toimittajat Kh A Toameh ja H Keinon referoivat, että ”palestiinalaiset voivat vaatia YK:ta palaamaan vuoden 1947 esitykseensä silloisen britti-mandaatin jakamisesta juutalaisten ja palestiinalaisten kesken kahdeksi valtioksi siten, että Jerusalemin ja Betlehemin alueet asetetaan kansainvälisen turvallisuustakuun alaisiksi”.ABBAS ZAKI on yksi palestiinalainen lisää uhkailemassa Israelia, ellei se kiireesti alistu PA:n vaatimuksiin; kiireesti, sillä aikaa koko operaatioon on kaikkiaan 4 kuukautta, ja siitä on jo useita päiviä tuhraantunut tarpeettomassa kiistelyssä keskustelujen agendasta.

PA:n parlamentin jäsen Zaki uhkaili, että ”Israelin jääräpäisyys ja hyökkäävyys pakottavat palestiinalaiset palaamaan tilanteeseen ennen Osloa, mukaan lukien aseellisen taistelun aloittaminen uudelleen Israelia vastaan”.

ZAKI selitti edelleen, ettei PA:n tule tehdä samaa virhettä, minkä se teki suostuessaan neuvotteluihin 18 vuoden ajaksi Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen. ”Meidän ei tule antaa Israelille enempää aikaa”, hän painotti, ”Meidän tulee aloittaa tutkimukset kaikenlaisen taistelun aloittamisesta ja toimia siten, että se kurittaa Israelia sen hyökkäävistä toimista.”ISRAELIN viranomaisten reaktiot ovat tavanomaisen laimeita ja tyynnytteleviä. Tosin eräs ”korkea viranomainen” kutsui Zakin lausuntoja ”vakavaksi ongelmaksi”, mutta miksei lapiota voida kutsua sen oikealla nimellä? Nämä uhkaukset ovat paljon enemmän kuin ”ongelma”, määriteltäköön niitä sitten vaikka kuinka vakaviksi tahansa.

”KOKO rauhanprosessi palestiinalaisten kanssa perustui Jasser Arafatin ja PA:n johdon sitoutumiseen, että Palestiinan kansallinen toiminta tulee hylkäämään väkivallan ja ponnistelee yhteyden luomiseksi neuvottelujen kautta. Jos he palaavat väkivaltaan, he vievät meidät takaisin aikaan ennen Oslon prosessia,” nimeämätön virkailija selitti ja jatkoi, että tämän tapainen uhkaus aiheuttaa valtavan ongelman ja on täysin rauhanprosessin vastainen. Tämä viranomainen selitti, että palestiinalaisten jääräpäisyys, mikä ilmeni Arafatin hylätessä Ehud Barakin tarjouksen Camp Davidin rauhankokouksessa vuonna 2000 sekä Abbasin hylätessä Ehud Olmertin vielä pitemmälle menevän tarjouksen 2008, romutti rauhanprosessin onnistumisen, ei Israelin haluttomuus solmia rauha PA:n kanssa.”VIRANOMAINEN”, johon edellä viitataan, on väärässä siinä, että väkivalta olisi kuollut Oslon sopimusten jälkeen. Se kukoisti suurimmillaan Oslon sopimusten aikana toisen intifadan muodossa, jolloin terroristit murhasivat israelilaisia mielin määrin kahviloissa, kaduilla, linja-autoissa ja kaikkialla, missä ihmisiä kokoontui ikään ja sukupuoleen katsomatta. Viranomainen selittää, etteivät palestiinalaiset voi olla taipumattomia neuvotteluissa ja samalla syyttää, ettei rauhanprosessi toimi.

Näköjään he voivat, kuten Zakin lausunnoista ilmenee.ABBAS ZAKI selittää, ettei Netanyahun hallituksella ole arvovaltaa tehdä mitään myönnytyksiä rauhan saavuttamiseksi. Hän katsoo, että ”sopimus voitaisiin kaikesta huolimatta saavuttaa, jos USA pystyisi vakuuttamaan juutalaisen painostusryhmän AIPAC ja Israelin johtajat lopettamaan pelaamisen palestiinalaisten elämällä ja Lähi Idän luonnonvaroilla”. Hän katsoo, etteivät palestiinalaiset voi tehdä kompromisseja Jerusalemista ja pakolaisten paluuoikeudesta. Hän väittää Israelin halunneen, ettei näitä oteta mukaan keskusteluihin, mitä hän pitää vakavana ongelmana, koska keskustelut aloitettiin pakolaisista ja siirtyivät siitä Jerusalemiin. ”Emme voi hyväksyä Palestiinaa ilman Jerusalemia, emmekä usko, että pakolaisten ahdistus ja ponnistelu loppuu ilman paluuoikeutta heille, jotka menettivät kotinsa ja maansa.” Hän ei usko valtioon tilapäisin rajoin, sillä ”palestiinalaiset ovat jo maksaneet kaikesta rauhan hyväksi. On korkea aika lopettaa verenvuodatus.”

Zaki ei sulje pois mahdollisuutta, että Israel aloittaa uuden suuren sotilasoperaation Gazassa. ”Tämä on kohtalomme; olemme joutuneet Israelin seikkailujen ja modernien aseitten kokeilu-kentäksi”, Zaki valittaa. (JP)2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi keskusteltuaan George Mitchellin kanssa, että PA ja Israel ovat periaatteessa suostuneet keskinäiseen maanvaihtoon.

Abbas ei suostunut antamaan mitään lukuja, mutta vakuutti, että PA vaatii maa maata vastaan tasapuolisesti kuitenkin maan arvon ja käyttökelpoisuuden huomioiden. Tämä on ollut keskustelujen yksi vaikeimmista kysymyksistä, sillä PA haluaa poistaa setlementit alueeltaan, mutta Israel haluaa säilyttää ainakin suurimmat juutalaisyhteisöt kuten Ariel, Maale Adumim, Etzion Block sekä Jerusalemin uudet lähiöt, jotka on rakennettu vuoden 1949 aselepolinjan itäpuolisille alueille.ISRAELIN viranomaiset sanovat kuitenkin, etteivät he halua julkista keskustelua rajoista ja aluevaihdoista, koska se vain mutkistaa rauhankeskusteluja, ja tavoitteena on edetä.ABBAS osallistui Ramallahissa tilaisuuteen, joka oli järjestetty Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettujen tuotteiden boikotoinnin tukemiseksi, ja sanoi, ettei rauhankeskusteluissa ole vielä saavutettu edistymistä. Hän sanoi, että ensimmäisissä keskusteluissa George Mitchellin välityksellä, keskusteltiin turvallisuudesta ja tulevan Palestiinan valtion rajoista.

Toisessa keskustelutilaisuudessa Mitchell esitti heille sanallisia, ammatti- ja laillisuus-kysymyksiä, kertoi Abbas journalisteille kuitenkaan antamatta yksityiskohtia.

Abbas selitti, että PA tulee antamaan vastauksensa Mitchellin esittämiin kysymyksiin konsultoituaan niistä ensin arabimaitten edustajien kanssa, koska ”PA meni keskusteluihin mukaan saatuaan siihen arabimaitten suostumuksen”. Samalla kun Abbas vähätteli keskustelujen edistymistä, hän sanoi toivovansa, että kysymykset rajoista ja pakolaisista voidaan ratkaista keskusteluille asetetun 4 kuukauden sisällä.ABBAS selitti PA:n asettamasta juutalaistuotteitten syrjinnästä, ettei se kohdistu Israeliin, vaan ainoastaan ”setlementteihin”. ”Emme boikotoi Israelia, koska meillä on suhteet sen kanssa ja tuotamme tavaroita sieltä. Boikotoimme vain setlementtejä, koska missään olosuhteissa meidän ei tulisi käyttää tuotteita, jotka on valmistettu meidän maallemme rakennetuissa ”setlementeissä”. Hän vakuutti kansainvälisen yhteisön, varsinkin eurooppalaisten, kannattavan boikottia, koska se on oikea ja oikeudenmukainen. He ovat kaikki tulleet lopputulokseen, että ”setlementit” ovat laittomia, ja sitä vastaan me taistelemme. Toimemme eivät ole laittomia eikä niitä pitäisi pitää kiihottamisena.”

Abbasin lausunnot edustavat PA:n omaksumaa historian tosiasioitten vääristelyä, minkä se on vuosia kestäneen painostuksen tuloksena saanut iskostettua länsimaihin.

Seuraava 45 minuutin videoesitys kertoo asiat toisin, tosin vain Jerusalemin osalta, toinen kertoo piirroksin Israelin historiaa. .

http://ctstv.com/ontario/player.php?ctsvidID=17133&show=On%20The%20Line

http://www.youtube.com/watch?v=KGs75M5LpPc

3. IDF ESTI Hamasin terroristien yritykset päästä Israelin puolelle turva-aitaa perjantaina iltapäivällä Khan Yunisin lähellä Gazan kaistan eteläosassa lähellä Nirim kibbutsia. Givati prikaatin sotilaat havaitsivat terroristien yritykset ja aloittivat tulituksen heitä kohti, mihin panssarit yhtyivät. Molemmat terroristit saivat yrityksessä surmansa. Heidän luotaan löydettiin kiväärejä ja ammuksia. Sotilaitten mennessä tutkimaan tilannetta heitä kohti avattiin tuli kauempaa Gazasta, mihin sotilaat vastasivat. Läheiset neljä juutalaisyhteisöä eristettiin, kunnes tulitaistelu alueella oli loppunut.

Myöhemmin saman päivän iltana IDF:n jälkienetsijä haavoittui lievästi sala-ampujan luodeista lähellä turva-aitaa. Hänet vietiin Sorokan sairaalaan Beershevassa. Hamas otti vastuun hyökkäyksistä, vaikka sen politiikkaan on kuulunut viime aikoina välttää yhteenottoja IDF:n sotilaitten kanssa. Terroristien tarkoituksena lienee ollut joko iskeä armeijan sotilaisiin ehkä panttivangin saamiseksi, tai sitten iskeä läheiseen kibbutsiin. Hamas on pidättänyt rakettitultaan mutta on osallistunut aktiivisesti rajakahakointiin. Hyökkäys voi olla muistutus Israelin aikeista karkottaa äsken vapautettu Hamasin parlamentinjäsen Abu Tir Jerusalemista, missä hänen kotinsa sijaitsee. Hänelle annettiin aikaa 19. kesäkuuta lähteä Jerusalemista. Häneltä ja kolmelta muulta poistettiin Jerusalemin asumisoikeus 2006 Hamasin siepattua Gilad Shalitin 2006 tekemänsä operaation yhteydessä. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA

- Välimeren Unionin kokous on siirretty, jotta PA:n ja Israelin väliset keskustelut voisivat edetä rauhassa. (JP)

- Obaman kansliapäällikkö Rahm Emanuel matkusti Israeliin poikansa bar mitzva tilaisuutta varten, jonka hän haluaa tehdä Länsimuurilla. Hän tuli maahan perjantaina ja lensi suoraan Eilatiin pistäytyen välillä Aqabassa. Hän tapaa sekä Peresin että Netanyahun. Hän voi joutua kohtaamaan mielen-osoituksia matkansa aikana. (JP)

- Suuri tulipalo syttyi eilen Acressa (Akko) lähellä metallitehdasta. Tulipalo keskittyi paikalle kerättyyn uudelleenkäyttöromuun, jonka pelättiin sisältävän myrkyllisiä kaasuja sisältäviä aineksia, minkä johdosta asukkaille annettiin varoitus ja kehotus pysytellä sisätiloissa ja pyrkiä välttämään savun hengittämistä, koska se voi olla vaarallista. (JP)

- Libanonin pääministeri Raed Hariri matkusti Yhdysvaltoihin, jossa hän keskustelee presidentti Obaman kanssa, jonka oletetaan nostavan esille USA:n huolen Hizbullahin uusista aseista ja ohjuksista. Hän vakuuttanee Harirille, ettei USA:n politiikkaa ole muuttunut. USA:n apulaisturvallisuus neuvonantaja John Brennan totesi aiemmin, että USA:n tulee tarkistaa aiempaa kantaansa Hizbullahiin nähden ja kannustaa sen maltillisia elementtejä. Jotkut maat ovat pyrkineet erottamaan Hizbullahin poliittisen ja aseellisen siiven toisistaan ja tukemaan poliittista siipeä. Terrorismin vastaisen taistelun koordinoija Daniel Benjamin totesi, ettei USA halua tehdä tällaista jakoa eikä muuttaa politiikkaansa. (JP)

- USA on pudottanut vastustuksensa Venäjän halulle toimittaa huippunyky-aikaisia torjuntaohjuspatteristoja S-300 Iranille ja ehkä myös Syyrialle ehdolla, että Venäjä kannattaa YK:n turvallisuusneuvoston vesitettyä Iranin vastaista boikotti-suunnitelmaa. Tämä asettaa Israelin kokonaan uuden tilanteen eteen. http://www.debka.com/article/8802/

- Hizbullah sanoo asettaneensa joukkonsa Libanonissa hälytysvalmiuteen Israelin tällä viikolla aloittaman kotirintamaharjoituksen vuoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-launches-homefront-drill-amid-rising-tensions-on-lebanon-border-1.291604

- Obama lähetti John Kerryn Syyriaan selittäen, että Syyria on tärkeä yhteysmaa, vaikka se asetti sille boikotin muutama päivä sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137638