Friday, February 19, 2010

PERJANTAI 19.02.10
1. DUBAISSA tehty Hamas-johtajan teloitus on paisumassa moneen suuntaan. Asiaa tutkitaan Dubain arabimaailman tehokkaimman poliisin lisäksi Englannissa, Irlannissa, Itävallassa ja nyt myös USA:ssa, jossa jotkut epäillyistä avasivat luottokorttitilin.
IRLANNIN ulkoministeriö kutsui paikallisen Israelin lähettilään kuulemaan ministeriön haukut sen passien käyttämisestä salaisessa operaatiossa, vaikka Israel sanoo, ettei sillä ole mitään tekemistä asian kanssa. Israelin lähettiläs Zion Evroni kertoi tilaisuuden olleen ”frank”, mikä diplomaattikielessä tarkoittaa, että keskustelu oli varsin suorasukainen eikä hienosteleva. Sekä Englannissa toimiva Israelin lähettiläs Ron Prosor että Irlannin lähettiläs Evroni Dublinissa sanoivat selittäneensä, ettei heillä ollut mitään uutta tietoa kerrottavana. Molemmat maat ovat kuitenkin vaatineet jutun tutkimista perinpohjaisesti. Israelissa arvioidaan, ettei Englanti tunne mitään tarvetta muuttaa lainsäädäntöään, jonka nojalla sota- tai muista rikoksista epäiltyjä Israelin johtajia ja virkailijoita voidaan pidättää maassa ilman tuomiota. (JP)

2. DUBAIN POLIISI sanoo antaneensa pidätysmääräyksen 11 Hamas-johtajan Mahmoud al-Mabhouhin teloituksen epäillyistä, minkä johdosta interpol voi pidättää heidät missä tahansa heidät tavataan. Tämä voi osoittautua kiusalliseksi varsin monelle paitsi niille, joiden henkilöllisyys oli varastettu, myös niille, jotka ulkomuodoltaan muistuttavat epäiltyjä. Interpolin pääsihteeri Ronald K Noble antoi turvallisuusvirkailijoille ohjeet, joitten mukaan he voivat toimia tilanteen vaatimalla tavalla vaatiessaan epäilemänsä henkilön kuulusteltavaksi. Tämä siksi, että koska epäillyt käyttivät väärennettyjä passeja esiintyen varastetulla henkilöllisyydellä, vain heistä otetut videokuvat todistavat heitä vastaan.
DUBAIN poliisipäällikkö kenraaliluutnantti Dahi Tamim vaati, että interpolin täytyy antaa pidätysmääräys Mossadin johtajasta Meir Daganista. Tämän hän perustaa väitteelleen, että Mossad on 99 ellei peräti sadan %:n varmuudella teloituksen suorittaja. (JP)

3. YOSSI MELMAN tarkastelee haaretzin web-sivun artikkelissaan Mossadia ja tulee johtopäätökseen, että Mossadin sisällä on toinen Mossad, josta ei tiedetä juuri mitään. Kysymys on muutaman kymmenen naisen ja miehen muodostamasta ryhmästä josta käytetään nimitystä Kidon. Tämä ryhmä käy läpi erittäin vaativan koulutusohjelman, johon kuuluu asekoulutus, räjähteiden tuntemus, erilaisten ajoneuvojen käyttäminen – myös moottoripyörien – mutta vähemmän perinteiseen salaisiin operaatioihin liittyvää ihmisten varjostamista tai kykyä välttää joutumasta varjostetuksi. Melman toteaa, että esim. CIA ei kouluta agenttejaan niin monipuolisesti kuin Kidon.

MELMAN kertoo, että tämä Kidon-ryhmä on erikoistunut sen tapaisiin operaatioihin, kuin Dubain teloitus, mutta sitä käytetään niihin hyvin harvoin ja vain valituissa tilanteissa. Mossadin periaatteena on myös, ettei operoida ystävällismielisessä maassa poliittisen kriisin välttämiseksi, ja operaation vahvistaa pääministeri. Siksi tuntuu oudolta, että Mossad olisi sekaantunut Dubain teloitukseen, koska Mossad on varmaan hyvin tietoinen kamera-valvonnasta siellä ja Dubain poliisin käyttämistä uudenaikaisista menetelmistä biometrisine tunnistusvaatimuksineen. Toiseksi ihmetyttää, että yhden henkilön teloitukseen vaadittiin 17 agentin yhteistoiminta. Ministeri Zeevin murhasi PFLP:n lähettämä kahden hengen murha-partio hänen hotellihuoneensa oven edessä tarkoin vartioidussa Itä Jerusalemin hotellissa.

MELMAN kertoo, että Mossadiin on liitetty useita teloituksia tai muita lain harmaalla alueella tapahtuneita operaatioita, joista kertovat lehtiuutiset perustuvat hämäriin lähteisiin, joista yksi on brittijournalisti Gordon Thomas, jonka tiliin lasketaan joitain varsin outoja artikkeleita, kuten se missä hän vakuuttaa, että Bill Clintonin vikitellyt Valkoisen Talon henkilökuntaan kuuluva Monica Lewinski oli Mossadin lähettämä agentti Clintonin saamiseksi pois Valkoisesta Talosta, tai että Mossad oli murhannut englantilaisen lehtimagnaatin Robert Maxwellin, tai oli osallinen prinsessa Dianan ja tämän egyptiläisen rakastajan Dodi al-Fayedin kuolemaan.
Siksi Melman kehottaa varovaisuuteen Mossadin osallisuutta koskeviin uutisiin, joskin on tunnettua, että Mossad on sekaantunut myös epäonnistuneisiin operaatioihin.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1150915.html

4. DUBAIN operaatio on herättänyt Israelissa uudelleen henkiin jo välillä laantuneen
keskustelun biometrisen tunnistusjärjestelmän ottamisesta maassa käyttöön pakollisena. Kansanedustaja ja entinen tiedustelupalvelujen ministeri Meir Sheetrit
(Kadima) haluaa, että hänen esittämänsä lakialoite biometrisestä järjestelmästä otetaan uuteen käsittelyyn, koska hän väittää, että se pystyy tehokkaasti estämään Dubain tapauksen kaltaiset identiteetti-varkaukset.
SHEETRIT selittää, että lain edellyttämät biometriset henkilökortit ja passi ovat mahdottomat väärentää. ”Ihmiset hyökkäsivät lakiesitystä vastaan, koska he pelkäsivät, että joku voisi murtautua biometriseen tietopankkiin ja varastaa sieltä henkilöllisyyksiä. Joku voisi todellakin varastaa henkilötietoja, mutta he eivät yksinkertaisesti pysty muuttamaan sormenjälkensä yhdenmukaisiksi hallituksen tietopankissa olevien kanssa,” Sheetrit selittää. ”Kun meillä on mikrosiru passeissa ja henkilökorteissa, olemme lopultakin mukana kehityksessä, jonka näemme alkavan kaikkialla maailmassa. Tulee olemaan erittäin vaikeaa ylittää kansainvälisiä rajoja väärennetyillä passeilla, kun yhä useampi maa ottaa käyttöön sormenjälkiä lukevat laitteet rajan ylityspaikoissa.”

SHEETRIT selittää edelleen, että Israelissa on 350 000 ihmistä, jotka käyttävät varastettuja tai väärennettyjä henkilöllisyyksiä pyrkiessään hallituksen virkoihin tai rikollisissa puuhissaan. ”Paitsi että biojärjestelmä vaikeuttaa marketeissa toimivien rikollisten operaatioita, se tekee entistä vaikeammaksi terroristeille ja vakoojille varastaa ja käyttää väärennettyjä henkilöllisyyksiä.”
Hän varoittaa, että väliaikana ennen lain edellyttämän järjestelmän yleistä toteutumista rikolliset käyttävät tilaisuutta hyväkseen saadakseen varastamiinsa henkilötietoihin liitetyksi omat biotietonsa ja sieltä edelleen varastamiensa henkilökorttien mikrosiruihin. (JP)

5. EU:N 27 maan ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Brysseliin valmistelemaan pari päivää myöhemmin tapahtuvaa EU parlamentin kokousta. Ulkoministerien uskotaan tutkivan myös Goldstonen raporttia IDF:n Gazan operaatiosta. Keskusteluissa otettaneen myös kantaa IDF:n laatimaan yksityiskohtaiseen selvitykseen Goldstonen raportista sekä YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin 46-sivun mittaiseen raporttiin. Hänen odotettiin tulevan ulkoministerien kokoukseen, mutta ei päässe.
ITÄVALLAN ulkoministeri Michael Spindelegger kertoi maanantaina JP:n toimittajalle, että ulkoministeri Lieberman harkitsee puolueettoman tutkimuskomitean asettamista, jota ovat suositelleet ministeri Dan Meridor, entinen korkeimman oikeuden presidentti Aharon Barak sekä oikeusministeri Yaacov Neeman. Puolustusministeri Ehud Barak ja IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi vastustavat sitä. Heidän mielestään sellainen komitea voisi tutkia vain, täyttikö IDF:n oma tutkimus kansainväliset standardit.

PÄÄMINISTERIN kanslia vakuuttaa, ettei sellaisen komitean asettamista ole harkittu. Spindelegger suosittaa komitean asettamista, kuten myös EU:n parlamentin delegaation Israelin suhteita Israelille myönteinen puheenjohtaja Bastiaan Belder, joka perustelee kantaansa todeten, että Israelilla on vahva moraalinen perusta ja ettei sillä ole mitään pelättävää komitean havainnoista. Päinvastoin, se pystyy vahvistamaan Israelin tukevaa moraalista perustaa, hän päätteli, ja tulisi lopettamaan Goldstonen raportin jatkuvan pyörittämisen kansainvälisillä areenoilla.

BELDERIN johtama EU:n sisällä toimivan Eurosceptic EFD poliittisen ryhmän 10 hengen delegaatio vieraili Israelissa tällä viikolla osallistuen parlamenttien väliseen kokoukseen Knessetissä. Delegaatio tapasi myös Dore Gouldin Jerusalem keskuksesta ja Daniel Taubin ulkoministeriöstä saaden taustainformaatiota EU:n parlamentin keskusteluille.
EU on pahasti hajonnut suhteessaan Goldstonen raporttiin, sillä YK:n yleisistunnossa sitä puolustivat äänestäen Israelia vastaan 5 maata (Kypros, Irlanti, Malta, Portugal ja Slovenia), Israelin puolesta äänesti 7 maata (Tsekit, Saksa, Unkari, Italia, Alankomaat, Puola ja Slovakia); 15 EU-maata pidättyi, niiden mukana Suomi.
ISRAELIN vastaisissa hyökkäyksissä on syytetty Israelin käyttäneen valkoista fosforia siviilejä vastaan kuten myös kemiallisia aseita, jotka sisältyivät Euroopan neuvoston edelliseen raporttiin. Israelissa todetaan, etteivät EU-maat ole suinkaan ”Israelin rakastajia”, mutta että toiveikkaana odotetaan asiallisen ja kohtuullisen raportin hyväksymistä. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel vie ja rakentaa Haitiin 1.5 miljoonaa maksavan koulun, jossa opetetaan 1000 koululasta. (JP)
- IDF:n sotilas haavoittui tienvarsipommista Kissufim alueella Gazan turva-aidan varrella. Pommi laukaistiin kaukosytyttimellä. Sotilaat löysivät etsinnöissä toisenkin pommin samalta alueelta. (JP)
- Sotilaat pidättivät Gilboan tiesululla 16-vuotiaan palestiinalaisen pojan, jolla oli kaksi putkipommia. Hän oli potentiaalinen terroristi. (JP)
- Aradin kaupungissa vierailevat kansanedustajat vaativat esteiden asettamista, joilla pystytään estämään laittomasti maahan tulevia tunkeilijoita pääsemään kaupunkiin, mikä on jatkuvasti paheneva ilmiö. (JP)
- PA:n pääministeri Salaam Fayad totesi vieraileville USA:n kongressin jäsenille, että IDF:n operaatiot Länsirannalla kaivavat maata PA:n alta. JP:n kolumnisti Michael Freund kertoi eilisessä JP:n artikkelissaan, että Mahmoud Abbasin viranhoito PA:n puheenjohtajana on laiton, kuten myös Abbasin nimittämä Fayadin hallitus ja Palestiinan parlamentti PLC, sillä heidän mandaattinsa päättyi 24. tammikuuta 2010, kuten monet palestiinalaiset ryhmät ovat todenneet. Vaaleja on siirretty jo kolmesti. (JP)
- Oikeus antoi Negevin Abu Basman neuvostolle vuoden aikaa tuhota kaikki 30 rekisteröityä beduiinien laittomasti rakentamaa asuintaloa. (JP)
- Daily Mail kertoo, että Israel informoi Englannin MI6 väärennetyistä passeista ennen Dubain operaatiota. (INN)
- Juudean ja Samarian asukasneuvoston ouheenjohtaja Danny Dayan kysyi Netanyahulta, eikö Machpela Cave (Patriarkkojen hauta) ole kansallinen muinaisperinnekohde, joka tulisi tunnustaa kansainvälisesti. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136078
- Israelin tennispelaaja Shahar Peer pääsi semifinaaliotteluun Venus Williamsia vastaan Dubaissa. Hän on hotellissa jatkuvassa vartiossa eikä pääse kulkemaan kaupungissa hotellin ulkopuolella muuten kuin harjoitussalille ja ottelupaikalle vahvan vartion saattelemana. (JP)

Thursday, February 18, 2010

TORSTAI 18.02.10
1. DUBAISSA tapahtunut Hamasin johtajistoon kuuluvan terroristin Mahmoud al-Mabhouhin teloituksen tutkimukset ovat siirtyneet suurelta osin Eurooppaan.
Englannin pääministeri Gordon Brown vahvistaa, että hän on antanut käskyn tutkia, miten maan passeja käytettiin teloituksen yhteydessä. Englannin ulkoministeriö kutsui Israelin Englannin lähettilään Ron Prosorin ministeriöön keskustelemaan asiasta. Se ei suoraan syytä Israelia tai sen asiamiehiä tapauksesta, mutta kriisin poikaset siinä on nähtävissä, mikä voi puhjeta suureenkin roihuun, mikäli tutkimuksissa ilmenee, että maitten välisiä luottamuksellisia suhteita on käytetty hylättäviin tarkoituksiin.

ENGLANNIN ja Israelin välisiä suhteita ovat koetelleet Israelin johtavia virkailijoita koskeva uhka pidätyksistä sotarikoksista ja inhimillisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista epäiltyinä. Oppositio-johtaja Tzipi Livni joutui peruuttamaan Lontoon puhujamatkansa tämän vuoksi. Hän on sittemmin tarjoutunut matkustamaan Englantiin joka tapauksessa tullakseen pidätetyksi ja siten häväistäkseen Englannin oikeuslaitosta aiheuttamansa kansainvälisen skandaalin vuoksi, mitä entisen ulkoministerin ja oppositiojohtajan pidätys tarkoittaisi.
ISRAELIN viranomaiset ovat spekuloineet, mihin Ron Prosorin ja ulkoministeriön keskustelut johtajat. He olettavat, että ulkoministeriö voi tyytyä pelkästään keskusteluun Prosin kanssa yleisen mielipiteen rauhoittamiseksi, tai sitten vaatia Israelilta listan tapauksista, joissa Mossadin agentit ovat käyttäneet Englannin passeja salaisissa operaatioissaan.
On myös mahdollista, että Englanti vähentää tiedusteluyhteistyötä Israelin kanssa tai lopettaa sen kokonaan tutkimusten ajaksi. Täydelliseen katkokseen tiedustelussa tuskin on varaa, sillä Israelilla tiedetään olevan yhteyksiä maihin, joissa Englannilla on vaikeuksia. (JP)

2. ISRAELISSA vierailevat kongressin jäsenet ovat pahoittaneet mielensä, ettei apulais-ulkoministeri Danny Ayalon halua tavata heitä. Vasemman laidan kongressin jäsenistä kootun ryhmän matkan kustantaa osaksi JStreet juutalaisjärjestö Amerikassa. JStreet on eräänlainen painostusryhmä, jolla on hyvät suhteet varsinkin Obaman hallituksen kanssa, ja jonka ideologia sopii yhteen USA:n vasemmiston ja liberaaliryhmien edustajien kanssa.
AYALON sanoo lausunnossaan, että JStreet edustaa monia asioita, mutta se ei ole Israelille myönteinen: ”Minun ei tarvitse olla yhtä mieltä JStreet järjestön kanssa ideologisesti, mutta minua ahdistaa, kun he sanovat edustavansa jotain, mitä he eivät ole. He voivat sanoa olevansa juutalaisia, tai rauhan kannattajia tai mitä tahansa, mutta he eivät voi sanoa olevansa Israelia kannattava järjestö. He ovat syyttäneet Israelia useissa tilanteissa.”

AYALON sanoo, ettei JStreet ole tuominnut Goldstonen raporttia IDF:n Gazan operaatiosta ja on useaan kertaan antanut kongressille Israelin intressien vastaisia lausuntoja.
Kongressin Israelissa matkalla olevat edustajat ovat kiistäneet Ayalonin väitteet ja vaativat, että ulkoministeriö antaisi selvityksen, miksi apulaisulkoministeri ei voi tavata USA:n vaaleilla valittuja virkailijoita. ”JStreet on selkeästi Israel-myönteinen, ja jokaisella jäsenellä tässä delegaatiossa on pitkä historia Israelin tukemisesta”, sanoi delegaation johtaja ja Massachusettsin edustaja William Delahunt JP:n toimittajalle keskiviikkona. Hän sanoo hämmästyneensä lukiessaan aamun lehdistä, joitten otsikot kertovat: ”Ulkoministeriö boikotoi Kongressin jäseniä”, kertoi Delahunt, joka on myös ulkoasiain valiokunnan jäsen, Tel Avivin lehdistökonferenssissa.

ULKOMINISTERIÖN lausunnossa todetaan, että se on aina valmis tapaamaan USA:n kongressin jäseniä ja on valmis järjestämään tapaamisia heidän ja ministeriön virkailijoitten kanssa. ”Ministeriö on kuitenkin pettynyt yrityksistä määrätä, keitä tapaamisiin voi osallistua, mikä ei ole käytäntö diplomatian piirissä.” Delegaatioon kuuluu neljä muuta kongressin jäsentä: Robert Filner ja Lois Capps Kaliforniasta, Mato Jo Kilroy Ohiosta ja Donald Payne New Jerseystä. Viisipäiväisen Israelin vierailun järjesti ja osaksi rahoitti JStreet opetusrahasto ja Washingtonissa toimiva ”Kirkot Lähi Idän rauhan puolesta” yhteisö. Heillä on ollut tapaamisia korkeiden jordanialaisten, palestiinalaisten ja israelilaisten viranomaisten kanssa, heidän mukanaan Jordanian kuningas Abdullah II, PA:n pääministeri Salaam Fayad sekä tiedusteluministeri Dan Meridor palestiinalaisten ja israelilaisten siviilijärjestöjen edustajien ohella.

JSTREET järjestön johtaja Jeremy Ben-Ami kehuu, että sillä on 140 000 tukijaa ja että se tukee Israelia, sen turvallisuutta, tulevaisuutta ja olemassaoloa juutalaisen kansan kotimaana. Hän sanoo järjestönsä vastustavan ei vain Iranin ydinasetta vaan sen leviämistä alueella ja tukee kongressin kovennettujen sanktioitten asettamista Iranille; järjestö kehottaa Israelia kuuntelemaan niitä - kuten Dan Meridor, korkeimman oikeuden entistä presidentti Aharon Barak, entinen oikeuskansleri Menahem Mazuz - jotka suosittavat riippumattoman tutkimus-komitean asettamista tutkimaan Gazan operaatiota ja Goldstonen raportin syytteitä siitä; järjestö on kehottanut USA:ta estämään Goldstonen raportin etenemisen ja YK:n uusista toimista sen hyväksi; Israel on osaksi syypää rauhanneuvottelujen siirtymiseen, mutta se suosittaa Israelia asettamaan täydellisen rakennuskiellon myös Jerusalemin itäosiin. Ben-Ami väitti, että palestiinalaiset ovat täyttäneet kaikki ”tiekartan” vaatimukset, jotka käsittelevät turvallisuutta, instituutioiden rakentamista, oikeuslaitosta sekä taloudellista kasvua ja kehitystä, mutta ”yksikään osapuoli ei ole täyttänyt kaikkia vaatimuksia, mukaan lukien arabimaat”, hän selitti järjestönsä puolustukseksi. (JP)

3. DUBAIN teloituksen jälkipyykki näyttää kasvavan hetkittäin. Nyt myös Irlanti vaatii
Israelilta selvitystä iskuryhmän käyttämien irlantilaisten passien käyttämisestä. Maailmalla näyttä olevan selvyys siitä, että Israel ja Mossad oli osallisena teloitusryhmässä, jonka koko on noussut ja on nyt 17. Olisi parempi odottaa Dubain poliisin tutkimusten tuloksia ennen jatkotoimia, mutta maailma ei halua odottaa. Viimeiseksi Itävalta on vedetty mukaan vyyhteen, ja sitä syytetään terrorismin edustajien kokoontumismaaksi.
BRITISH GARDIAN kertoi artikkelissaan, että teloitukseen osallistui Hamasin Syyriassa asuva turvallisuusoperaattori Nahro Massoud oli avustanut iskuryhmää Dubain teloituksessa. Palestiinalaislähteiden mukaan Massoud on pidätetty ja häntä kuulustellaan Damaskoksessa. Jordania karkotti kaksi palestiinalaista Dubaihin viime viikolla, mutta heidän henkilöllisyyttään ei ole julkistettu. Al-Jazeera raportoi, että toinen karkotetuista oli Fatahin turvallisuusvirkailija, mutta Fatah kiistää sen.

HAMASIN ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal Damaskoksessa kiistää samoin, että Hamasin jäsen Massoud olisi pidätetty Damaskoksessa.
DUBAIN poliisi ilmoittaa, että sen tarkoituksena on saada teloittajat oikeuteen. Se on lähettänyt tiedusteluja Itävaltaan olettaen, että iskuryhmän päämaja oli siellä, sillä ainakin seitsemän teloittajan kännykän tiedot viittaavat yhteydestä Itävaltaan.
Poliisin mukaan teloittajat käyttivät koodattuja viestejä ja useita itävaltalaisia Sim-kortteja. Kaikilta iskuryhmään kuuluneilta otettiin retinakuvat lentokentällä, mutta videokuvissa heidän oletetaan pukeutuneen valeasuun ja käyttäneen tekopartoja ja peruukkeja.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1150754.html

4. UUTISOTSIKOITA
- Dubain teloituksen vuoksi Israelissa on esitetty vaatimuksia Mossadin johtajan Meir Daganin eroa. Samalla esitetään, että operaatio oli huonosti toteutettu, koska sen jäsenistä saatiin lukuisia videokuvia ja muita todisteita. Asiallisesti operaatio onnistui suunnitellulla tavalla. Operaatioitten suorittajilla on aina vaikeuksia selvitä hengissä, jos ei operaation aikana niin sen jälkeen.
- Mamdouh Altanaah Gazan kaupungista tuomittiin sopimustuomion perusteella vain 25 vuoden vankeuteen Katjusha Grad rakettien ampumisesta Israeliin. Hän tunnusti osallistuneensa kahteen ampumiseen, yksi Beit Lahyasta ja toinen Erezistä. Tuomio annettiin Beershevan piirioikeudessa. (INN)
- 440 jalkaväen upseerikadettia saivat eilen suoritettua kurssinsa loppuun ja viettivät ylennysjuhliaan aliluutnantin asemaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136066
- Israelilaiset rakettien uhrit syyttävät iranilaisia pankkeja oikeudessa niiden osallistumisesta terrorismin tukemiseen. (INN)
- Moshe Yaalon puhui eilen Jerusalem konferenssissa. Tämä aiempi yleisesikuntapäällikkö totesi, että paras puolustus on hyökkäys. ”Meidän tulee tehdä selväksi, että konfliktin syntyessä olemme valmiit iskemään täysin voimin, ilman epäröintiä”, hän selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136064
- Israelin maa aktivisti Aryeh King sanoi, että Nir Barkatin suunnitelma jälkikäteen laillistaa 95 % Jerusalemin Silwanin (Shiloan) lähiön arabitaloista johtaa katastrofiin, koska se himmentää lakia ja oikeutta maassa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136067
- Hamas-johtaja Khaled Mashaal sanoi eilen, että puheet kostosta ovat nyt ohi, on tullut aika toimia. Hän sanoi luottavansa Izza-Din Qassamin kykyyn iskeä Israeliin tuntuvalla tavalla. (ynetnews)
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3850871,00.html
- Talonremontin yhteydessä Jerusalemin vanhakaupungissa löydettiin keramiikkapalanen, joka kirjoituksen perusteella ajoitettiin vuoteen 910 AD, kalifi al-Muqtadir aikaan: ”Emiiri uskollinen” .(JP)
- Tiedemiehet ihmettelevät outoa taivaankappaletta, joka lentää avaruudessa. He olettavat, että se on voinut syntyä asteroidien yhteentörmäyksessä. Joku näkee siinä Davidin tähden. Osoitteessa alla kuvia ja tekstiä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=125439
- Ulkoministeri Hillary Clinton on joutunut tulilinjaan syytöksistä sopimattomista taloussuhteista Iranin ja Kiinan kanssa. WND kutsuu viimeistä nimellä ”Cinagate-2”, edellinen ”Chiagate-1”oli Bill Clintonin aikana.
- http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=125442

Wednesday, February 17, 2010

KESKIVIIKKO 17.02.10
1. KUUSI ENGLANNISTA Israeliin muuttanutta juutalaista ovat kauhuissaan saaneet lukea lehdistä, että heidät on tunnistettu osallisiksi Dubaissa tapahtuneeseen Hamasin terrorijohtajan Mahmoud al-Mabhouhin murhaan. Murhaan osallistuneitten passeista otetut valokuvat eivät ole heidän, mutta muilta osin tiedot täsmäävät, vain yksi ”tunnistettu” sanoo, että keskimmäinen nimi on hänen kohdallaan väärin. Kaikki kuusi ihmettelevät, miten tämä on voinut tapahtua, koska he eivät ole koskaan liikkuneet lähelläkään Dubaita ja asuvat rauhallisina kotonaan Israelissa, missä heillä on kaksoiskansallisuus, Englannin ja Israelin. He vakuuttavat, ettei heidän passejaan ole varastettu eivätkä he ole niitä kadottaneet. Englantilaiset lehtimiehet ovat soitelleet näille ”tunnistetuille ” Israeliin kysellen heiltä, miten he ovat asiaan sotkeutuneet. (JP)

2. THE LONDON TIMES raportoi tiistaina, että brittiviranomaiset ovat aloittaneet tutkimukset selvittääkseen, miten kuuden Englannin kansalaisen henkilöllisyys varastettiin Mossadin agenttien toimesta peittääkseen jälkensä operaatiossa, jonka päämääränä oli Hamasin korkean johtajan teloittaminen Dubaissa.
Lehti vakuutti Britannian ulko- ja commonwealth toimiston vahvistaneen, että kuuden Englannin passilla liikkuneen teloittajan yhdestätoista ulkomaanpassit täsmäsivät todellisten passien haltijoitten passeihin lisäten, mutta että iskuryhmä oli väärentänyt ne. Yhtenä mahdollisuutena lehti esittää sen, että todelliset passit valokuvattiin maahantuloviranomaisten toimesta ulkomaanmatkan yhteydessä. Eikä tämä ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun teloittajat tai muilla salaisilla asioilla liikkuvat käyttävät väärennettyjä passeja, kuten JP:n artikkelissa todetaan. Uutena piirteenä on se, että väärennettyinä passeina käytetään todellisten eikä kuviteltujen henkilöitten passeja, koska se herättää vähemmän huomiota. (JP)

3. DUBAIN viranomaiset ovat todella antautuneet tämän teloitusoperaation selvittämiseen, koska maan uskottavuus on vaarassa. He eivät haluaisi maan kuvan ulkomailla kärsivän paikkana, jossa terroristit liikkuvat vapaasti mutta jossa heitä myös vapaasti eliminoidaan.
DUBAIN poliisiviranomaiset ovat paljastaneet, että epäiltyjen joukko on nyt 17. Uusien epäiltyjen nimiä ei ole julkistettu, mutta poliisi pidätti kaksi palestiinalaista epäiltyä.
DUBAIn poliisipäällikkö kenraaliluutnantti Dhahi Khalfan Tamim kertoi eilen, että hän tulee pian julkistamaan epäiltyjen pidätysmääräykset. Hän ei syyttänyt Israelia osallisuudesta teloitukseen suoraan, mutta vihjaili todisteita siihen olevan.
Jos pidätysmääräykset annetaan, alkuperäisillä Englannin passien haltijoille voi olla vaikeuksia liikkua maan ulkopuolella, koska heidän nimensä on silloin kansainvälisen poliisin etsintälistalla. (JP) http://www.haaretz.com/hasen/spages/1150424.html
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=168901 http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=168902

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti eilen Moskovassa, ettei Israel suunnittele sotaa Irania vastaan, vaikka sellainen tuntuma voi tulla Iranin esittämistä syytöksistä ”sionistista hallitusta” vastaan tuntiessaan lisääntyvien pakotteiden painon harteillaan.
Netanyahun lausunto oli vastaus lehtimiesten esittämiin kysymyksiin, miten Israel aikoo reagoida Iranin johdon syytöksiin Israelin hyökkäyssuunnitelmista Irania vastaan. Presidentti Mahmoud Ahmadinejad ennustaa, että Israel voi hyökätä kesällä, kuten se usein tekee.
”EN OLISI hämmästynyt, jos tiedot joita kuulemme, ovat seurausta Iranin tuntemuksista, että keskustelut kovennetuista sanktioista ovat lisääntyneet,” Netanyahu arvioi.
NETANYAHU sanoi olevansa vakuuttunut keskusteltuaan Venäjän pääministeri Vladimir Putinin kanssa, että Venäjän intressinä on rauhan ja tasapainon säilyminen alueella eikä halua sitä järkytettävän. Hän kertoi Venäjän ymmärtävän Iranin ongelman tänään entistä paremmin. Hän keskusteli sekä presidentti Dmitry Medvedevin että pääministeri Putinin kanssa, ja kutsui keskusteluja erinomaisiksi.

NETANYAHU joutui toistamiseen journalistien tulitukseen heidän pyrkiessä selvittämään, miten Netanyahu aikoo selvittää avoinna olevat kysymykset. Netanyahu selitti, että aiemmat sanktiot eivät olleet tarpeeksi purevia ja ne oli kohdistettu väärille sektoreille, ne pitäisi kohdistaa Iranin energiatalouteen, jossa ne purevat parhaiten. Hän sanoi havainneensa, että ilmapiiri Moskovassa on nyt aivan toinen kuin vuosi sitten sanktioitten tärkeyteen.
Hän joutui vastustamaan Moscow Times lehdessä Venäjän viranomaisten esittämiin arvioihin, ettei ole todisteita Iranin ydinasesuunnitelmista. Netanyahu kyseli sarkastisesti; miten ballististen ohjusten rakentaminen edistää lääkehoidossa tarvittavien isotooppien valmistamista, tai miten Qomin äskettäin löydetty uraanin rikastuslaitos todistaa sen olevan siviilitarpeita varten rakennettu.

NETANYAHU sanoi Kiinan suhteista, että ne ovat korrektit, mutta sanoi Kiinan taivuttelemisen kannattamaan kovennettuja sanktioita Irania vastaan kuuluvan toisille kansoille. Hän esitti varoituksen, että Iranin ydinase vauhdittaa kilpavarustelua alueella, ja että jos Iranilla on ydinase, ennen pitkää se on Turkilla ja pian muillakin alueen mailla, kuten Saudi Arabia ja Egypti. Tämä voisi aloittaa hallitsemattoman kierteen alueen epäluuloisessa ympäristössä.

PALESTIINALAISKYSYMYKSESTÄ Netanyahu totesi, että Israel haluaa saavuttaa rauhansopimuksen palestiinalaisten kanssa ja on valmis ottamaan vaikeita askeleita sen saavuttamiseksi. Toisaalta hän katsoi, ettei palestiinalaisten puolella ole yhteisymmärrystä siitä, että se voisi tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona, eikä vakuutusta Israelin turvallisuudesta. Hän selitti, että Israel ei halua Juudean ja Samarian kehittyvän samanlaisiksi terroristien sikiämispaikoiksi kuin Gaza, ja haluaa varmistaa, ettei sinne salakuljeteta aseita kuten tapahtuu Hizbullahille Libanoniin ja Hamasille Gazaan. Siksi Israelin tulee voida valvoa Juudean ja Samarian itäosia Jordanin rajalla, hän selitti.

HÄN ESITTI leikillisen vertauksen: Venäjä on pinta-alaltaan 1000 kertaa suurempi kuin Israel, joten sillä voisi kuvitella olevan varaa vaikka ”tehdä rauha maata vastaan”, mutta todellisuudessa Venäjä seuraa mustasukkaisen tarkoin raja-alueittensa valvontaa. Netanyahu ei sanonut luottavansa YK:n kykyyn valvoa aseitten salakuljetusta, kuten Libanonin esimerkki osoittaa. Hizbullahilla oli ennen Libanonin kakkossotaa 15 000 ohjusta, ja YK:n turvallisuus-neuvoston päätöslauselman 1701 mukaan sen UNRWA:n joukkojen tuli varmistaa, ettei se aseistaudu uudelleen. Tänään sillä lienee 60 000 – 75 000 ohjusta ja rakettia.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=168900

5. KNESSETIN sisäasiain valiokunta retkeili eilen Jerusalemin Silwanin lähiössä, joka on ollut viimeisten kiihtyneitten kirjoitusten kohteena. He tutustuivat myös Yonatanin nimellä kulkevaan 7-kerroksiseen asuintaloon, jota valtionsyyttäjä Moshe Lador vaatii oikeuden päätöksen nojalla evakuoitavaksi ja sinetöitäväksi. Kansanedustajat esittivät mielipiteitään paikalla, joitten mukaan talojen tuhoamista tulee välttää. Ha jatkoivat kierrosta pitämällä kokouksen Knessetissä, jossa pormestari Nir Barkat esitti laatimansa suunnitelman Silwanin alueelle, jota kutsutaan nimellä Gan Hamelch (kuninkaan puisto), jossa kuningas Salomon uskotaan sepittäneen Laulujen Laulun, eli Korkean Veisun.

BARKATIN SUUNNITELMAN mukaan suurin osa 637 laittomasti rakennetuista arabitaloista Silwanissa säilytetään kuten myös Yonatanin kerrostalo. Alueen kerrosluku nostetaan neljään ja alueelle suunnitellaan moderni kauppakeskus puistoineen ja korkealuokkaisien asuintaloineen. Hän kertoo, että asukkaat ovat periaatteessa hyväksyneet suunnitelman, ja sen ansiosta vältyttäisiin tarpeettomilta vastakohtaisuuksilta arabien kanssa. Hän esitti karttoja, joissa ilmeni, että Jerusalemin itäosissa on 20 000 laittomasti rakennettua taloa, joitten kohtalo tulee selvittää. Barkat haluaa, että yhtenäistä lakia noudatetaan kaikkialla Jerusalemin alueella, koska pääkaupunki on yhtenäinen ja jakamaton.
Silwan on entinen jemeniläisten asuinalue, josta jordanialaiset karkottivat heidät. Heidän tilalleen muutti arabeja Hebronista, Ramallahista ja muista Länsirannan kaupungeista ja kylistä etsiessään työtä, mitä kotikaupungeissa ei ollut, kertoi ke. Gideon Ezra (Kadima).
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=168903

6. UUTISOTSIKOITA
- Shimon Wiesenthal keskus esitteli eilen PP:n lehtileikkeen vuodelta 1945, jossa kerrotaan muslimien suunnitelmista rakentaa suuri liikekeskus Mamilla-alueen paikalle. Keskuksen edustaja syyttää arabeja kaksinaamaisuudesta väittäessään nyt aluetta muslimien hautausmaaksi, millä perusteella he pyrkivät estämään Tolerance-museon rakentamisen Jerusalemin keskustaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=168899
- Eilen pidetyssä Jerusalem konferenssissa Benny Begin sanoi, ettei sopimusta PA:n kanssa saavuteta lähiaikoina. Konferenssin teema oli: ”Kahden valtion ratkaisu, tai ehkä kolmen ellei peräti yhden.” KE Tzipi Hotoveli (Likud) esitti suunnitelmansa. jonka mukaan Israelin kansalaisuus tulee myöntää kaikille Juudean ja Samarian asukkaille varmistaen samalla, että Israel säilyy juutalaisena valtiona. Siksi siirtolaisten muuttoa Länsimaista on kiihdytettävä lisämiljoonan juutalaisen kutsumiseksi maahan; sen ansiosta palestiinalaisten osuus pysyy 30 %:n tasolla, hän selitti. Juudeassa ja Samariassa asuvien palestiinalaisten arabien määrää on toistuvasti esitetty virheellisin luvuin aivan ilmeisesti poliittisin päämäärin. Begin vakuutti, ettei Netanyahun hallitus tule suostumaan suunnitelmiin, joissa Israelin luopuisi Temppelivuoren, Öljyvuoren ja Davidin kaupungin hallinnostaan. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=168904
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhosi videosanomassaan Imad Mughniyhein teloituksen muistopäivänä, että jos Israel hyökkää Libanonia vastaan, se iskee ohjuksillaan Tel Avivin rannikkotaloihin ja Ben Gurionin lentokentälle. Hänen puheensa videoitiin salaisessa paikassa. (JP)
- Israel on ilmoittanut, että sen viimeksi tekemä esitys Gilad Shalitin vapauttamiseksi on viimeinen eikä uusia tehdä. (JP)
- EU:n delegaatio vieraili eilen Knessetissä, sitä johtaa Bastiaan Belder, tanskalainen MEP, joka ilmoitti, että Israelin tulee pysyä juutalaisena valtiona kaikissa sopimuksissa. (JP)
- Kansallisen infrastruktuurin ministeri Uzi Landau sanoi eilen avatessaan Eilat-Eilot uudistuvan energian konferenssin, että hän aikoo muuttaa ”punaisten kattojen näyn” vihreäksi. Hän lupasi 100 miljoonaa USD Ashalim uudistuvan energian voimalalle, joka aloittaa toimintansa 2014. Se koostuu kahdesta solar-energialaitoksesta, jotka tuottavat 120 MW ja maksimissaan 250 MW. Projektin kustannusarvio on 750 miljoonaa USD. (JP)
- http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=168896
- Israelin talous nousi 4 % viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ja 3.1 % vuositasolla. Tämän vuoden kasvuennuste on 3.5 %. Työttömyys putosi 7.2 %:in ja laskenee tänä vuonna 6.2 %:in. Tavaroitten ja palvelusten vienti nousi 33 % viimeisellä neljänneksellä, noustuaan 7.1 % kolmannella ja 26 % toisella. Investoinnit vähenivät 9.4 % viimeisellä neljänneksellä. (JP)

Tuesday, February 16, 2010

TIISTAI 16.02.10
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu vakuuttelee sekä itselleen että kansalleen, että Moskovan johto ymmärtää Israelin huolen Iranista kuten myös Iranin päämäärän. Hän esitteli uskoaan keskusteltuaan Venäjän presidentti Dimitry Medvedevin kanssa lähes neljä tuntia. Keskustelujen pituus osoittaa ainakin sen, että Venäjän johto arvostaa Israelin asemaa, sillä uudelleen suurvallaksi pyrkivän maan johtajalla lienee lukuisia muitakin kiireellisiä asioita hoidettavanaan. Ulkoapäin arvioiden keskustelujen sävy oli erinomainen ja ystävällinen.

KESKUSTELUJA seuranneet toimittajat jäivät kuitenkin epävarmoiksi, mikä Venäjän johdon kanta on Iranin ydinasehaaveisiin; voiko se elää ydinasein varustetun maan rajanaapurina. Netanyahu vakuutti toimittajille, ettei hänen kantansa jäänyt ainakaan epäselväksi, sillä hän kehotti toistuvasti asettamaan Iranille purevat sanktiot: ”Venäjä ymmärtää ilman muuta, että on välttämätöntä estää Irania saamasta ydinaseita, ja ymmärtää, että se vaatii määrättyjä toimia. Presidentti Medvedev sai minulta kuulla tarpeen hampailla varustettujen sanktioitten asettamisesta. Heikot ja vesitetyt sanktiot eivät yksinkertaisesti toimi.”

NETANYAHU selitti, että koska 80 % Iranin hallituksen tuloista liittyy energiatalouteen, hän toivoi että agressiiviset sanktiot kohdistetaan tälle sektorille mukaan lukien öljynviennin estäminen sekä kielto viedä Iraniin jalostettuja petrolituotteita. Hän selitti edelleen, ettei ole kysymys aseen valmistumisen ajankohdasta vaan siitä, että nyt asetetaan sanktiot, jotka todella estävät Iranin ydinaseen valmistumisen.

VENÄJÄ on vuodesta toiseen vakuutellut, ettei sillä ole todisteita, jotka osoittaisivat Iranin olevan halukas rakentamaan ydinaseen tai edes omaavan tarvittavan tietotaidon siitä. Eräs Netanyahun seurueen jäsen totesi, että olisi venäjän tiedustelun vähättelemistä olettaa, että se edelleen pitäisi kiinni tästä näkökannastaan.
Keskusteluissa oli mukana kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Uzi Arad, sotilasattasea prikaatinkenraali Yohanan Locker sekä informaatioministeri Yli Edelstein, joka toimi tulkkina. Seurue laajeni myöhemmin lounastauolle. (JP)

2. NETAHYAHU tapasi eilen illalla Venäjän juutalaisyhteisön johtajia.
Tänään tiistaina hän tapaa Venäjän pääministeri Vladimir Putinin.
Medvedev ja Netanyahu eivät antaneet yhteistä julkilausumaa keskustelujen jälkeen, mutta Medvedev totesi ennen keskusteluja, ”etteivät suhteet Israelin kanssa ole kuten mihin tahansa maahan, vaan maahan, jonka kanssa sillä on ollut vuosia kestäneet yhteydet ja Israelin väestön erityislaatuisesta koostumuksesta johtuen”. Hän viitannee tällä runsaaseen siirtolaismäärään, joka on vuosikymmenien aikana muuttanut Venäjältä Israeliin.

KYSYMYKSEEN Venäjän Iranille lupaaminen S-300 ilmatorjuntajärjestelmien toimittamisesta Medvedev oli todennut, että kysymys niiden toimittamisesta tai siirtämisestä perustuu suurelta osin journalistien esittämiin spekulaatioihin. Epäselväksi kuitenkin jäi Kremlin johtajien kanta asiaan, sillä Venäjän turvallisuusneuvoston apulaisjohtaja Vladimir Nazarov totesi päivää ennen Netanyahun Moskovan matkaa, ettei ole mitään esteitä järjestelmän toimittamiseksi sopimuksen mukaan. Netanyahu sanoo selittäneensä, että tehokkaan uuden aseen toimittaminen Lähi Itään häiritsee pahoin siellä vallinnutta tasapainotilaa.

RAUHANKESKUSTELUT Israelin ja palestiinalaisten välillä oli myös nostettu keskusteluihin mukaan. Netanyahu sanoo pyytäneensä, että Venäjä käyttää vaikutusvaltaansa PA:n johdon taivuttamiseksi neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja.
Venäjä on tarjonnut isännyyttä Lähi Idän rauhankonferenssin järjestämiseksi Moskovassa aina Annapolis konferenssista lähtien loppuvuonna 2007. Netanyahu vakuutti, ettei hänelle ole tärkeää, missä neuvotteluja käydään ja millä tasolla ne aloitetaan, kunhan ne vain aloitetaan ja ilman ennakkoehtoja.
MOSKOVAN kanta neuvottelujen aloittamisen ajankohdasta poikkeaa kuitenkin amerikkalaisten esittämästä kiireellisyydestä, sillä Kremlin mielestä on tärkeämpää vahvistaa PA:n asemaa ja sen alaisia instituutioita Länsirannalla sekä saada sovinto aikaan palestiinalaisryhmien, Fatahin ja Hamasin välille. (JP)

3. DUBAIN POLIISI on jatkanut Hamasin johtajiin kuuluneen Mahmoud al-Mabhouhin murhan selvittämistä. Henkilöliikenteestä Dubain lentokenttähotellin sisällä, jossa hän asui, on useita videokuvia, joita yhdistelemällä poliisi on pyrkinyt luomaan yhtenäisen kuvan murhan tapahtumisesta. Poliisin antamien tietojen mukaan murhan suoritti 11-jäsenen eurooppalainen ryhmä tarkoin suunnitellussa ja suoritetussa operaatiossa. Ryhmän jäsenistä 6 tuli maahan brittipassilla, 3 Irlannin passilla, yksi ranskalaisella ja yksi saksalaisella passilla. Dubain poliisi ei maininnut, että Mossad olisi osallistunut murhaan, mihin murhaamistapa viittaisi.
DUBAIN poliisipäällikkö kenraaliluutnantti Dhahi Khalfan Tamim kertoi 20. tammikuuta 2010 suoritettuun murhaan liittyviä yksityiskohtia selittäen, että määrättyjen maitten johtajat olivat antaneet tiedusteluagenteilleen käskyn surmata Mabhouh, mutta ei maininnut maita. Hän kertoi laboratoriotutkimusten osoittaneen, että hän kuoli tukehtumalla, mutta että tutkimukset jatkuvat vielä toisten mahdollisuuksien selvittämiseksi.

DUBAIN turvallisuusmiehet ihmettelevät, miksei heille ilmoitettu sellaisen tärkeän miehen saapumisesta, ja miksi hän liikkui siellä yksin ilman henkivartijoita.
Hamasin johto ei ole millään tavoin kertonut, mitä hän teki Dubaissa ja minne hän oli matkalla. Hänen kerrotaan olleen matkalla Iraniin, joka tukee aseiden vientiä Hamasille Gazaan ja Hizbullahille, ja Iran oli luultavasti sen autokolonnan rahoittaja, joka tuhottiin Sudanin erämaassa – kuten väitetään – IAF:n ohjuksilla. Myös Ashkelonin läheisellä rannalla alkukuusta tuhotut pommitynnyrit oli luultavasti kuljetettu sinne Iranin toimesta.
Al-Jazeera kertoi uutisissaan palestiinalaisesta, joka tapasi ranskalaisen miehen nimeltä ”Peter” Dubaissa. Dubain poliisi uskoo, että hän oli iskuryhmän johtaja. (JP)

4. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman on Israelissa monien hampaissa hänen laukoessaan totuuksia, joita toiset ehkä mielessään pyörittävät mutta eivät uskalla hiiskahtaa niistä sanallakaan. Varsinkin myönnytyspolitiikkaa ajavat ovat vihastuneet häneen heidän korttitalojensa hajottamisesta. Liebermanin tyyli ei ehkä ole aivan diplomatian malliohjeen mukainen, mutta paljastaessaan totuuksia niitä on vaikea kiistää.
LIEBERMAN esitteli eilen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa tähän tapaan: ”Kuka tahansa kuvittelee, että rauha on saavutettavissa alueluovutusten kautta pettää itseään ja muita”, hän laukoi. Hän jatkoi puuttuen palestiinalaisten harjoittamaan Israelin aseman mustaamiseen ja sen laillisuuden kiistämiseen ulkomailla varoilla, joita me heille siirrämme: ” Valtaosa IDF:n korkeita upseereita vastaan suunnatuista syytöksistä maailmalla rahoitetaan ja ne saavat alkunsa PA:n toimesta. Minä en arvosta sellaisia, jotka asettavat syytöksiä Kadiman puheenjohtajaa Tzipi Livniä tai muita Israelin viranomaisia vastaan sotarikoksista.”

LIEBERMAN jatkoi selittäen, että palestiinalaiset aloittavat jokaisen keskustelun ulkomaisen viranomaisen kanssa selittäen, etteivät he usko Israelin vilpittömyyteen. ”Vastaavasti, minä en usko heihin heidän aloittamiensa israelilaisten tuotteitten boikotin tai oikeustajunsa vuoksi. Meidän tulee tarkkailla itseämme, olemmeko halukkaita hyväksymään tilanteen, jossa he toisaalta keskustelevat kanssamme ja toisaalta käyttävät suuren määrän voimavarojaan meidän vastustamiseksi.” Hän asetti kyseenalaiseksi yhteistyön turvallisuuskysymyksissä. Edelleen Lieberman kyseli PA:n puheenjohtaja Abbasin uskottavuutta neuvottelukumppanina. ”On asetettu kysymys, kuka edustaa PA:ta. Abbas ei edusta Gazaa – Hamas valvoo sitä – ja palestiinalaisten vaaleja on siirretty kolme kertaa. Kysytään edelleen, ketä Abbas edustaa, eikä ole selvää, että hän pystyy toteuttamaan sen, mitä neuvotteluissa sovitaan.”

LIEBERMAN päätyi analyysissään toteamukseen, että taistelu maasta on muuttunut vuosien kuluessa uskonnolliseksi kysymykseksi. Tästä johtuen sekä Barakin kohtuulliset että Olmertin kohtuuttomat tarjoukset hylättiin suoralta kädeltä ilman vastaehdotuksia. Hän esitti, että hänen puolueensa ”Israel Kotimme” on valmis aluevaihtoihin, myös Israelin alueella, mutta teroitti, että tämä on hänen oma tulkintansa eikä edusta hallituksen kantaa. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Vasemmistolaiset toimittajat ja journalistit ovat aloittaneet kampanjan Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin Gan Hamelch suunnitelmaa vastaan. JP:n kolumnisti Abe Selig kertoo, että puiston asukkaat suhtautuvat epäillen Barkatin suunnitelmaan. Tämä on halpamainen tapa haastatella paria suunnitelmaa epäilevää ja kertoa, että asukkaat vastustavat sitä. Selig esittää asian siten, että asukkaan talo tuhotaan joka tapauksessa, suostuivat he suunnitelmaan tai ei, sillä laittomasti rakennettuja taloja joudutaan poistamaan suunnitelmien teiltä, ja jos suunnitelma hylätään, heidän laittomasti rakennetut talonsa tuhotaan myös siinä tapauksessa. (JP)
- USA:n asevoimien yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen tapasi eilen Haitin maanjäristyksen uhrien auttamiseen osallistuneita kiittäen heitä sanoilla: ”Inhimillisyys on ylpeä teistä. Tärkeää työtänne ei tulla unohtamaan. Ilmaisen suuren ihailuni teille. Te edustatte toivoa Haitin asukkaitten raskaan tragedian keskellä, jota se vielä elää.” (JP)
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton esitti huolensa Iranin vallankumouskaartin joukkojen kasvavasta roolista Iranissa, jonka hän epäili olevan muuttumassa sotilasdiktatuuriksi. Hän puhui arabiopiskelijoille Carnerie Mellon Doha kampuksella. Hän osallistui USA:n ja Islamin väliseen kolmipäiväiseen foorumiin, jonka oli järjestänyt Qatarin hallitus ja USA:n Lähi Idän politiikan Saban keskus Brookings instituutissa. Foorumin tarkoituksena o n kehittää USA:n runsaan 300 miljoonan ja islamin yli 1.5 miljardin asukkaan välisiä suhteita. Obama lähetti videoviestin, jossa hän ilmoitti uuden Lähi Idän lähettilään Rashad Husseinin nimittämisestä Islamilaiselle konferenssille. (JP)
- Haredi-miehet heittivät solvauksia naisille, jotka rukoilivat Länsimuurilla kutsuen heitä nimellä ”Natsi”, ja ”holokaust oli teidän syytänne”. Naiset saapuivat muurille 7 aikaan maanantaiaamuna osallistuakseen Rosh Chodesh juhlallisuuksiin juutalaisen uuden Adar-kuun alkamiseksi; heillä oli yllään rukousviitat alkaessaan laulaa ja tanssia. Tämä sai paikalla olleet hared-miehet todella pois tolaltaan syytäen solvauksia ja syytöksiä naisille. (JP)
- Nahal Sorak alueelta löydetty viininpuristamo on suurin ja pisimmälle kehitetty, mitä 1400 vuotta sitten käytetyistä puristimista on löydetty. 8-kulmainen puristin on 6.5 x 16.5 metriä. Siihen kuului keskeinen puristinalue mosaiikkilattialla, josta murskaksi poljettu viini valui kouruun ja sieltä aukkojen kautta molemmin puolin sijainneisiin keräysaltaisiin. (JP)
- Seuraava osoitteessa esitetään 250 kolumbialaisen kristityn joukkokaste Jordanilla Yardenit Park aluella. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1149963.html
- Beer Shevan oikeus antoi paikallishallitukselle 12 kuukautta aikaa purkaa 30 beduiinisheikkien rakentamaa mahtitaloa Negevissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136027

Monday, February 15, 2010

MAANANTAI 15.02.10
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lensi eilen illalla parin päivän vierailulle Moskovaan. Kuin evästykseksi mitä hänellä tulee olemaan vastassaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi vierailunsa aikana Nicaraguassa, että tilanne Lähi Idässä on hälyttävä ja vaati kvartetin kutsumista koolle pikaisesti. Hän ei myöskään nähnyt Netanyahun päättämällä osittaisella rakennuskiellolla olevan paljonkaan merkitystä; hän vähätteli sitä ”mitään sanomattomaksi, joskin askeleena oikeaan suuntaan”.
”Olemme huolestuneita ehdottomasta kieltäytymisestä julistaa täydellinen setlementti-toiminnan lopettaminen Itä Jerusalemissa”, Lavrov selitti. ”Haluamme auttaa palestiinalaisia ja israelilaisia löytämään olosuhteet suorien neuvottelujen jatkamiseksi niin pian suinkin.”

LAVROV tapasi viime viikolla Hamasin ulkoasioitten johtajan Khaled Mashaalin Moskovassa, ja selitti sen perusteella: ”On vaikea kuvitella onnistuneita neuvotteluja ilman Hamasin mukanaoloa. Palestiinalaisten yhtenäisyys on yksi ajankohtaisimmista tehtävistä.” Hän sanoi saaneensa samankaltaisen raportin myös PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasilta, joka vieraili Moskovassa ennen Mashaalia. Lavrov sanoi vaatineensa kvartetin kutsumista koolle, jotta voitaisiin päätellä, missä ollaan tällä hetkellä. Yleisesti arvioidaan, että kvartetti voisi tavata helmikuun lopulla. (JP)

2. NETANYAHU kertoi viikoittaisessa kabinetin istunnossa sunnuntaina ennen Moskovan matkaansa, että hän arvostaa Venäjää merkittävänä voimana ja tärkeänä Israelin ystävänä. Hän sanoi, että Israel arvostaisi suuresti Venäjän tukea neuvottelujen aloittamiseksi palestiinalaisten kanssa – luonnollisesti ilman ennakkoehtoja – kuten myös naapurimaitten kanssa. Hän vakuutti, että Moskovan keskusteluissa Iranin tilanne tulee olemaan keskeisin kysymys maanantaina ja tiistaina presidentti Dmitry Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin kanssa. Netanyahu sanoi uskovansa, että todella purevat sanktiot Irania vastaan ovat viimeinen keino ennen muita mahdollisuuksia, kuten USA:n ulkoministeri Clinton totesi.

HALLITUKSEN istunnossa eilen keskusteltiin turva-aidan rakentamisesta Siinain ja Negevin väliselle rajalle. Sen kustannusarvio on 1.35 miljardia USD ja se kustannettaisiin puolustus-ministeriön budjetin kautta. Rakentamisen arvioidaan kestävän kolme vuotta. Keskustelu aidasta oli Netanyahun mukaan kuitenkin alustava, eikä päätöstä asiassa tehty. Hän selitti aidan tarpeellisuutta todeten, että Israel on ainoa kehittynyt länsivalta, jonne pääsee Afrikasta kävellen. Hän vakuutti, ettei Israel hyljeksi todellisia sotapakolaisia, mutta että nykyisessä valvomattomassa tilanteessa rajan yli tulee laittomia rajan ylittäjiä, jotka harjoittavat laitonta salakauppaa ja ihmisten kuljettamista rajan yli.

TOINEN asia hallituksessa oli viisumipakon poistaminen Israelin ja Ukrainan välillä, kuten tapahtui äskettäin Israelin ja Venäjän välillä. Asiaa kehittelemään asetettiin ministeriöitten välinen komitea. Viisumin poistamista Israelin ja Ukrainan väliltä kannattavat ulkoministeri Avigdor Lieberman ja turismiministeri Stas Meseznikov, mutta sisäministeri Eli Yishai (Shas) vastustaa siksi, että Ukraina on yksi pahimmista ihmiskaupan keskuksista. (JP)

3. VENÄJÄN turvallisuusvirkailijat ovat antaneet vinkkejä, ettei Venäjä näe mitään esteitä toteuttaa Iranin kanssa solmimansa sopimus S-300 ilmatorjuntajärjestelmien toimittamiseksi, sillä ”kansainväliset säännöt koskevat vain hyökkäysaseita”, he selittävät. Asiasta kertoi Venäjän turvallisuuskomitean apulaissihteeri Vladimir Nazarov uutistoimiston Interfaz haastattelussa. Hän myös selitti, että sotilaallinen isku Iraniin olisi valtava virhe ja että Iranin ydinsuunnitelmaan liittyvät ongelmat tulee ratkaista vain neuvotteluteitse. ”Mikä tahansa sotilaallinen isku Iraniin räjäyttää tilanteen ja sillä olisi erittäin negatiivinen vaikutus koko maailmaan, mukaan lukien Venäjä, joka on Iranin rajanaapuri.”
USA ja Israel ovat jo pitkään painostaneet venäjää, ettei se toteuttaisi sopimustaan Iranin kanssa S-300 järjestelmien toimittamiseksi. Venäjä on jostain syystä viivytellyt toimitustaan Iranin kovenevista vastalauseista huolimatta, mutta Venäjä haluaa rahaa taousongelmiinsa.

VENÄJÄN viranomaiset ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä israelilaisen yksityisyhtiön neuvottelemasta suuresta asekaupasta Georgialle, jota se haluaa pitää valvonnassaan. Asian julkistaminen tässä yhteydessä voi kertoa, että Venäjä käyttää S-300 järjestelmän kauppaa painostaakseen Israelia perumaan Georgian asetoimitukset, jotka jäädytettiin 2008. Venäjän tiedustelulähde kertoo, että yksityinen yhtiö Israelista vie aseita Georgian asevoimille.
Venäläisen uutistoimiston Ropadian mukaan israelilainen yhtiö vie Georgiaan bulgarialaisen Arsenal-yhtiön välityksellä 50 000 Kalashnikov-kivääriä, 1000 RPG-heitintä, 20 000 ammusta 40 mmm heittimiin sekä 15 000 erityyppistä kivääriä.
ISRAELIN ulkoministeriö vahvistaa, että sotilaallista yhteistyötä on harjoitettu Georgian kanssa, mutta se tapahtuu yksityisfirmojen antaman koulutusavun muodossa. Ministeriö ei vahvistanut tietoa aseiden myynnistä, mutta näkee yhteyden sen ja S-300 myynnin välillä.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1149825.html

4. USAN armeijan esikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen saapui eilen kolmen päivän vierailulle Israeliin. Hänen päällimmäinen huolensa oli varoitus Israelille pidättyä harkitsemattomista ja yksipuolisista ratkaisuista Iranin ydinaseongelman ratkaisemiseksi, koska se hänen mukaansa voi aiheuttaa aiheettomia seurauksia. Hänen uskomuksensa mukaan lisää aikaa tarvitaan painostuksen onnistumiseksi Irania vastaan lisäten, että sekä sotilaallinen isku Iraniin että Iranin onnistuminen rakentamaan ydinaseen molemmat aiheuttavat meille kaikille ”hyvin suuren ongelman”.

AMIRAALI Mullen tapasi heti saavuttuaan Israelin puolustusvoimien (IDF) komentajan kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin ja muita korkeita turvallisuusviranomaisia.
Vaikka hän myönsi Iranin ydinaseen muodostavan hyvin suuren ongelman, hän kuitenkin suosittaa diplomatian käyttämistä. Kysyttäessä, koska Iranin ydinase voisi olla valmis, hän selitti, ettei kukaan voi antaa selvää päivämäärää, mutta 1-3 vuoden sisällä se voi tapahtua. Mullen kertoi saaneensa Ashkenazin vakuutuksen, että Israelin poliittinen johto kannattaa presidentti Obaman yrityksiä saada Iran suostumaan neuvotteluratkaisuun. Hän vakuutti samalla, ettei se tarkoita sitä, etteikö hän muiden mukana olisi huolestunut siitä, mitä Iran lopulta tekee. Hän myönsi, että Iran toimii erittäin hajottavasti alueella, alkaen Hamasista ja Hizbullahista ja jatkaen Jemeniin, Afganistaniin ja Irakiin.

ISRAELIN turvallisuusviranomaiset kiittelevät Mullenin vierailua erinomaisena tilaisuutena saada viimeisintä tietoa USA:n asenteista ja poliittisesta kehityksestä. Toisaalta he toteavat, että Israelin ja USA:n yhteistoiminta on jo korkeimmalla tasolla. He myös ennustivat, että USA:n ja NATO:n joukkojen suuroperaatiolla Afganistanissa voi olla ratkaisevan tärkeä vaikutus alueelle ja voi auttaa USA:n aseman määrittelyssä alueella. Mullen kiitteli operaation tämän hetkistä tilannetta mainiten erityisesti, että siihen liittyy positiivisia elementtejä paikallisen siviilihallinnon ja siviiliväestön osallistumisesta siihen. Hän sanoi afgaanien johtavan operaatioita, mitä hän arvostaa suuresti, koska sitä ei ole tapahtunut ennen.
Mullenin ohjelmassa on käynti Yad Vashemin holokaust-museossa sekä hänen pyynnöstään tapaaminen Haitin pelastusoperaattioon osallistuneitten kanssa. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n varapresidentti Joe Biden on Obaman hallituksen korkein viranomainen, joka vierailee Israelissa. Vierailun ohjelma sen päivämäärästä lähtien on vielä kehittelyasteella. Biden on vaihtanut piikkilankaan käärittyjä viestejä entisen varapresidentti Dick Cheneyn kanssa Irakin kysymyksestä.
- Kymmeniä tuhansia ihmisiä kokoontui Beirutiin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan 5-vuotisseremoniaan. Hänet murhattiin valtavalla autopommilla Valentinin päivänä (14.) helmikuuta 2005. Hänen kuolemansa lopetti ns. Cedar vallankumouksen mutta myös Syyrian suoran valvonnan Libanonissa. Maa on kuitenkin ollut jatkuvassa sekasorrossa, mutta viimeisen kehityksen mukaan Syyria on uudistanut Libanonin valvonnan. Hariri toimi tehokkaasti Beirutin jälleen rakentamiseksi 1975-1990 verisen sisällissodan jälkeen. Libanonin nykyisen pääministerin Saad Haririn sovinto Syyrian presidentti Bashar Assadin kanssa tarkoittanee sitä, että Rafik Haririn murhaa pidetään selvittämättömänä. (JP)
- Libanon sanoo tulittaneensa neljää israelilaista konetta Libanonin eteläosan ja Bekaan laakson yllä karkottaakseen ne. IAF ei kommentoi asiaa. (JP)
- Dohan islamilaisessa foorumissa USA:n ulkoministeri Hillary Clinton yrittää voittaa arabimaita Iranin vastaisiin pakotteisiin. (JP)
- PA:n puheenjohtaja Abbas vapautti kansliapäällikkönsä Rafik Husseinin häntä vastaan nousseen skandaalin vuoksi. Hän pysyttelee poissa virkapaikaltaan tutkimusten keston ajan, jotka kestänee kolmisen viikkoa. (JP)
- Kabinetti kannattaa lakiesitystä, jolla ulkomaiset NGO-järjestöt pakotetaan rekisteröitymään Israelissa ja julkistamaan rahoituksensa. Järjestöt joutuvat myös ilmoittamaan osoitteensa, rekisterinumeron jokaisesta työntekijästään mukaan lukien johtajat, hallituksen jäsenet ja ne johtajat, joilla on oikeus allekirjoittaa sekkejä järjestön nimissä. (JP)
- Poliisi särki kehittyneen ja tuottoisan salakuljetusrenkaan, joka oli muiluttanut Israeliin laittomasti satoja palestiinalaisia työntekijöitä. Pidätettyjen joukossa oli IDF:n Juudean ja Samarian siviilihallinnon naisvirkailija sekä sisäministeriön korkea naisvirkailija. Palestiinalaiset ottivat yhteyden renkaan johtajaan, joka pyysi sisäministeriön virkailijaa myöntämään heille luvan työskennellä maataloustöissä, mutta lupia käytettiin työskentelyyn muillakin aloilla. Luvat menettivät voimansa muutamassa päivässä, mutta niitä ei palautettu, minkä johdosta ne antoivat työntekijöille vapaan pääsyn Israelin alueelle. (JP)
- Israel Instituutti kertoo, että vähän yli kahdesta miljoonasta israelilaisperheestä kolmannes, eli 238 200 perhettä elää alle köyhyysrajan. Vuonna 2009 syntyi Israelissa 160 000 vauvaa, niistä 3 500 kaksosia ja 100 kolmosia. (JP)
- Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai kertoo että 28 setlementtiä rikkoo rakentamiskieltoa. (haaretz)
- Arkeologit löysivät 1400 vuotta vanhan viinipuristimen, joka oli aikanaan hyvin kehittynyt ja alueeltaan laaja. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1149897.html
- Clinton sanoo, että Iranista on kehittymässä sotilasdiktatuurimaa.
- Matkailijoita varoitetaan Iranin ja Hizbullahin aiheuttamasta uhasta. (JP)
- Entinen IDF:n upseeri auttoi kirjoittamaan olemattomista aseista Goldstonen raporttiin. Raportti näyttää hajoavan itsestään kuin koinsyömä vaate.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136015
- Israelissa jatkuu harvinainen lämpöaalto. Tänään Jrsm:ssa 16-27; tiistaina 15-23; keskiviikkona 15-27. Harsopilviä mutta lämmintä, tuuli vähäinen.
-Jad Vashem: http://www1.yadvashem.org/exhibitions/album_Auschwitz/mutimedia/index.HTML

Sunday, February 14, 2010

SUNNUNTAI 14.02.10
1. ENGLANNIN liberaalisen demokratiapuolueen johtaja Nick Cregg katsoi olevansa pakotettu erottamaan parlamentin ylähuoneessa puolueensa terveyskysymysten edustajana toimineen paronittaren Jenny Tongen hänen Israelia solvaavien mielipiteittensä vuoksi. Puoluejohtajan kirjeessä ylähuoneelle sanotaan mm.: ”Keskusteltuani Liberaali Demokratiapuoleen ylähuoneessa toimivan johtajan lordi McNallyn kanssa olen päättänyt, että Jenny Tonge lopettaa toimintansa liberaalisen kansanpuolueen terveystoiminnan edustajana ylähuoneessa hänen sopimattomien kommenttiensa vuoksi suosittaen tutkimuksen suorittamista hyvin hyökkääviin syytöksiin IDF:n humanitäärisistä operaatioista Haitissa.” Lausunto julkistettiin perjantaina iltapäivällä. Cregg kutsuu kommentteja ”vääriksi, mauttomiksi ja kiihottaviksi” ja sanoo huomioivansa ”syvän ja ymmärrettävän ahdingon, joita ne ovat aiheuttaneet juutalaiselle yhteisölle”. Hän sanoo uskovansa, ettei Jenny Tonge ole antisemitisti, ja kertoo Tongen pyytäneen anteeksi aiheuttamaansa hyökkäystä.
2. SYYTÖKSET IDF:N lääkintäryhmän toimista sisäelinten varastamisesta (harvest) haitilaisilta käyttääkseen niitä elintensiirroissa julkistettiin gazalaisella Web-sivulla ”Palestine Telegraph”, jonka suojelijana (patron) Tonge toimii, otsikolla ”Tähtäimessä Israel: Varastaen haitilaisia sisäelimiä”. Artikkelin kirjoittaja on Stephen Lendman, joka W-sivullaan sanoo pääteemanaan olevan ”oikeus kaikille ihmisille maailmassa kuten pitkään kärsineille Haitin ja palestiinalaisten kansoille”, syyttää Israelia ihmisoikeusrikoksista.
LENDMANIN artikkelissa viitataan Hizbullahin Al Manar TV:ssä esitettyyn raporttiin perustuen syyttävään YouTube videoon, jonka postitti amerikkalainen nimeltä T West ryhmästä, joka kutsuu itseään nimellä ”Afrisynergi Prodactions”. Al Manar TV:n ohjelmassa sanotaan mm.: ”Video antaa miettimisen aihetta kertoessaan Haitia kohdanneen kauhistuttavan tragedian hyväksi käyttämisestä, missä IDF:n miehitysjoukot ovat antautuneet elinkauppaan.”

TONGE sanoutuu irti syytöksistä IDF:n harjoittamasta elinkaupasta ja sanoo, että ”IDF:n tulee saada kiitosta suorittamastaan fantastisista toimistaan Haitin maanjäristyksen vuoksi”. Kuitenkin puhuessaan Jewish Cronicle lehdelle Tonge sanoo: ”Äskeisten kaltaisten syytösten estämiseksi - joita on jo postitettu You Tubessa – tulevaisuudessa IDF:n ja lääkintä-yhdistyksen tulisi asettaa välittömästi riippumaton tutkimuskomitea puhdistamaan tiimin nimet Haitissa.” – Tonge näyttää jääneen omien epäilystensä vangiksi.
Anti-Israel aktivistille lähetetyssä E-mailissa, joka oli postitettu Aktivistien viestitaululle lauantaina, liberaali demokraattisen puolueen kannattaja syyttää Jewish Croniclen toimittajaa Stephen Pollardia typerien syytösten julkistamisesta ja vahingoittaen siten Israelin suorittamaa työtä Haitissa. (JP, Jonny Paul)

3. PA:N ENTISEN tiedustelu-upseerin Fahmi Shabanehin paljastukset, joita JP esitteli sivuillaan näyttävästi, ovat herättäneet melkoista kuhinaa PA.n sisällä, mutta puheenjohtaja Mahmoud Abbas kiertää maailmaa välittämättä skandaalimaisista syytöksistä, jotka osittain kohdistuvat myös hänen perheeseensä. Shabaneh lupasi paljastaa lisää, joiden hän arvioi aiheuttavan pienen maanjäristyksen PA:n johdossa.
SHABANEHIN JP:n toimittajalle esittämässä videossa Mahmoud Abbasin kansliapäällikkö Rafik Husseini esiintyy alastomana kristityn arabinaisen asunnossa Jerusalemissa. Shabaneh sanoo asettaneensa videokameran naisen asuntoon tämän valittaessa Rafik Husseinin yrityksistä vaatia seksuaalipalveluksia häneltä. Toisessa videossa näytetään Husseinin keskustelevan naisen kanssa, joka silloin oli hänen sihteerinsä, syyttäen Abbasia karisman puutteesta. Jasser Arafatia hän kutsui suurimmaksi huijariksi (dajjal) ja kaikkia hänen lähellään olleita roistoiksi. Myös Abbasin poikia ja PA:n entistä yleisen turvallisuuspalvelun johtajaa Rawfik Tirawia hän kutsui roistoiksi, varkaiksi ja pohjasakaksi. (JP)

4. PALESTIINALAISET ovat monelta taholta vaatineet, että Abbasin tulee erottaa Rafik Hussein välittömästi. ”Odotamme, että presidentti Abbas erottaa Husseinin”, sanoo Abdel Khader lisäten: ”Mutta se ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Me haluamme myös tutkimuksen suorittamista koko tämän asian selvittämiseksi.”
Abbasin odotetaan palaavan Ramallahiin maanantaina, jolloin hän kutsuu Fatahin keskus-komitean ja PLO:n hallituksen hätäkokoukseen keskustelemaan viimeiseksi esiin nousseesta skandaalista, jota kutsutaan nimellä ”Palestiinan Fatah-gate”.

TUNNETTU palestiinalainen journalisti ja analyytikko Hani al.Masri liittyi niiden joukkoon, jotka vaativat Husseinin erottamista. ”Tilanne vaatii noihin syytöksiin syyllistyneitten eroa tai erottamista ja tutkimuksen aloittamista pitäen kaikkia skandaaliin syyllistyneitä vastuun-alaisina.” Masri lisää, että jos PA:n johto olisi suhtautunut tarvittavalla vakavuudella korruptiotapauksiin aiemmin, se olisi voinut välttää viimeisen skandaalin. Hän ei pidä oikeana ”kiistää paljastuksia painaen päänsä hiekkaan kuin strutsi ja heittää vastasyytöksiä tiedustelu-upseeria vastaan, vaikka toisaalta häntä tulee rangaista esittäessään arkaluonteisia dokumentteja (israelilaiselle) viholliselle”.
KOLUMNISTI Mustafa Ibrahim sanoo, ettei asia ole vain PA:n johtoa vaan koko Palestiinan kansaa koskeva, ja siksi Abbasia pitää painostaa puolueettoman tutkimuskomitean asettamiseksi kaikkien skandaaliin osallistuneitten toimien selvittämiseksi.

RAFIK HUSSEINI ei ole itse antanut julkista lausuntoa häntä vastaan esitettyihin syytöksiin, mutta hänen klaaninsa väittää, että Rafik on joutunut Israelin hallituksen, Mossadin ja Shin Betin salajuonen uhriksi hämäännyttääkseen ja heikentääkseen Abbsin asemaa, koska hän kieltäytyy neuvotteluista Israelin kanssa.

ABBASIn läheinen neuvonantaja Tayeb Abdel Rahim varoitti palestiinalaisia journalisteja ja toimittajia estämästä skandaalia koskevien uutisten julkaisemista, koska se vain saisi kansan etsimään uutistietonsa muista lähteistä. Varsinkin Abbasin liikemiespojat Yasser ja Tarek ovat raivoissaan Husseinin heitä koskevista kommenteista salaisessa videossa.

JERUSALEMIN poliisi kutsui Fahmi Shabanehin poliisiasemalle varoittaen häntä, että hänet voidaan siepata Itä Jerusalemin asunnostaan, ja että hänellä ei ole lupaa mennä PA:n alueille Länsirannalle, koska hänen henkensä on vaarassa. Häntä syytetään yhteistoiminnasta Israelin kanssa, mikä rinnastetaan maanpetturuuteen. (JP)

5. USA:n armeijan esikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Mike Mullen saapuu Israeliin tänään. Hän keskustelee IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin ja puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Keskusteluissa keskitytään Iranin tilanteeseen sen ilmoitettua jatkavansa uraanin rikastamista 20 %:n tasoon hylättyään lännen tarjouksen. Toisena aiheena on varmaankin Venäjän asetoimitukset Iranille ja Syyrialle, joihin kuuluu S-300 ilmatorjunta-järjestelmän asentaminen Teheraniin. Asiaa mutkistaa entisestään Libanonin jouduttua täysin Syyrian vaikutusvallan alle. Täten ”pahan akseli” on entisestään vahvistunut Iranista Syyrian kautta Libanoniin ja sieltä edelleen Hizbullahin ja Hamasin kautta Gazaan. Lisäksi uutiset kertovat, että Gazassa toimii aktiivinen kansainvälinen jihad-järjestö, joka on löysästi sitoutunut al-Qaidaan. Se pyrkii rakentamaan verkostoaan myös Länsirannalle.

MULLEN on vieraillut Israelissa ainakin 9 kertaa ja kolmasti 2007 jälkeen tultuaan USA:n armeijan johtoon. Hän ja Ashkenazi ovat hyviä ystäviä, jotka puhuvat puhelimessa ainakin kerran viikossa. Mullen tapaa IDF:n korkeinta johtoa, ja hänen erityisen kiinnostuksensa kohteena on IDF:n kokemukset Haitin maanjäristyksen uhrien auttamiseksi.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkustaa puolestaan Moskovaan, jossa hänellä on korkean luokan keskusteluja Venäjän johdon kanssa. Iranin kovennetut sanktiot ovat tietenkin keskusteluissa mukana, mutta aiheista tuskin on puutetta. Hamasin ulkoasiain johtaja Khaled Mashaal vieraili Moskovassa viikko sitten ja kolme viikkoa sitten Mahmoud Abbas. Netanyahu saanee päivityksen Moskovan johtajilta, mikä tilanne on sillä rintamalla. Venäjän haaveena on päästä uudelleen Lähi Idän painekattilaan, jossa sillä oli vankka jalansija NL:n aikana. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat aikoo toteuttaa suunnitelmansa palestiinalaisten satojen laittomasti rakennettujen talojen purkamiseksi Jerusalemin itäosassa ns. Kuninkaan laaksossa, jossa kuningas Salomo kirjoitti Korkean Veisunsa. Barkatin ”Gan Hamelek” suunnitelmassa sinne olisi rakennettu korkeatasoinen lähiö asuinkerrostaloineen, kauppaliikkeineen, turismikeskuksineen ja muine palveluineen. Suunnitelman mukaan alueen kerrosluku olisi nostettu neljään, mikä olisi säilyttänyt Silwanin lähiön alueelle laittomasti rakennetut satakunta arabitaloa. Asukkaat olivat jo periaatteessa hyväksyneet suunnitelman. Kaikki pysähtyi kaupungin lakimiehen Yossi Havilion ja yleisen syyttäjän Moshe Ladorin vaatimukseen, että oikeuden vuosi sitten antama päätös ns. Jonatanin talon purkamisesta on toteutettava. Barkat on antanut kaupungin virkailijoille tehtäväksi rekisteröidä kaikki Itä Jerusalemin alueelle laittomasti rakennetut talot, joita lienee 20 000. Silwanin lähiön satakunta arabitaloa tulee myös tuhota poliisin suojeluksessa Havilion ja Ladorin vaatimuksen vuoksi. Tämä on Nir Barkatin vastaveto Havilion ja Ladorin - kuten hän sanoo – ”lyhytnäköisen laillisuuden kirjaimen toteuttamiseksi”. (JP)
- Intiassa Pune kahvilaan tehty pommi-isku oli luultavasti tarkoitettu kaupungin Chabad-keskukseen. Isku surmasi 9 ja haavoitti 53 ihmistä. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1149514.html
- Satoja israelilaisia vieraili Josefin hautakammiossa Sikemissä sotilas-saattueen suojelemana. (INN)
- Aiempi pääministeri Olmert sanoo, että operaatio cast lead keskeytettiin Ehud Barakin annettua hänelle huonon neuvon varoittaen IDF:n tappioista, ellei se lopeta operaatiota ajoissa. Hän sanoo katuvansa päätöstään kuunnella Barakin antamaa neuvoa eikä tuhonnut Hamasin valtaa Gazassa. (INN)
- Hallitus tehnee päätöksen 240 km:n pituisen turva-aidan rakentamisesta Israelin ja Egyptin väliselle rajalle. (INN)
- Sotilaat ampuivat Hebronissa palestiinalaisen, joka oli aikeissa puukottaa sotilaita. Omaiset väittävät, ettei hän hyökännyt sotilaita vastaan. (INN)
- KE Michael Ben-Ari sai vettä niskaansa vieraillessaan lastensa kanssa Shimon Hatsadik lähiössä Jerusalemin itäosassa. Veden heittänyt arabi nainen pääsi pakoon. Ben-Ari (NU) sanoo, että seuraavaksi naiset voivat heittää happoa veden asemesta. (INN)
- Puola ei halua rakentaa suojaa Auschwitzissä asuvalle kissalle, josta käytetään nimeä Rudolf tai Bruno, vaikka se on naaras. Se usein istuu Arbeit Macht Frei kyltin päällä, jopa 34 asteen pakkasessa. (JP)