Friday, January 15, 2010

PERJANTAI 15.01.10
1. HAITIN maanjäristyksen uhreja arvioidaan olevan 50 000, mutta tarkkaa lukua ei tiedetä ennen kuin paikat on siivottu ja päästy sisään luhistuneisiin rakennuksiin. Paikalla olijat sanovat, että haan hallitus on luhistunut eikä maassa ole yhtenäistä johtoa. Ruumiita on kaikkialla, joita yksityiset ihmiset pyrkivät kokoamaan työntökärryihin tai muihin kuljetus-välineisiin. Ihmisiä istuskelee kaduilla uskaltamatta mennä rakennuksiin romahtamisvaaran vuoksi. Tilannetta voidaan kutsua kaaosmaiseksi.
Israelin kokoama avustusretkikunta lensi paikalle yön aikana kahdella matkustajakoneella. Mukana on 121 avustajaa, heistä 40 lääkäriä, viisi etsintä- ja pelastustoimiin erikoistunutta, sairaanhoitajia sekä armeijan K9 pelastustiimi IDF:n Oketz yksiköstä. Retkikunta suunnittelee toimivansa Haitissa pari viikkoa, ja hoitavansa 500 tapausta päivässä.
Fyysisen hoidon ohessa sekä ruoka- että vesitarpeet on hoidettava sekä löydettävä asuintilat kotinsa menettäneille. Kolmen miljoonan ihmisen arvioidaan tarvitsevan avustuksia.
USA lähetti paikalle paitsi lääkinnällistä avustusta ja ruoka- ja muita päivittäistarvikkeita, myös armeijan valmistelevaa henkilökuntaa prikaatin vahvuisen sotilasosaston lähettämiseksi Haitiin vahvistamaan siellä olevaa 9000 miehen vahvuista rauhanturvaajajoukkoa. USA vakuuttaa, ettei tarkoituksena ole ottaa maan hallintoa käsiinsä vaan avustaa paikallista hallitusta järjestyksen ja rauhan palauttamiseksi vallitsevan kaaoksen jälkeen. Viikonlopun aikana USA:n armeijan sotilaita tulee maahan 3500 miestä, mutta kokonaisvahvuus voi nousta 5 500 mieheen. Sunnuntaina odotetaan n. 2 200 merijalkaväen sotilasta maahan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147896811&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. ISRAELIN viranomaiset heräämässä taas kerran Haitin opetuksen seurauksena kysellen, onko Israel varustautunut mahdollista suurta maanjäristystä varten. Tri Avi Shapira, joka johtaa hallituksen ohjaavaa komiteaa maanjäristysasioissa kertoo, että vaikka kukaan ei tiedä aikamäärää, voi ehdottomalla varmuudella sanoa sen olevan tulossa.
Viimeinen suurehko maanjäristys 6.2 astetta RA tapahtui 1995 Eilatista 100 km etelään.
Suurin vahinkoa aiheuttanut maanjäristys tapahtui 1927, sekin suuruudeltaan 6.2 astetta Richterin asteikolla. Se surmasi lähes 500 ihmistä. Suuri maanjäristys tapahtuu alueella 80 vuoden aikajaksoilla, joten seuraava suuri järistys voi tapahtua koska tahansa. Jordanjoen laakso kuuluu mannerlaattojen murtumalinjaan, jonka alueella pienehköjä maanjäristyksiä tapahtuu usein. Asutuksen keskittyminen vaaravyöhykkeelle Jordanjoesta Haifan suuntaan lisää mahdollisen järistyksen potentiaalisia uhrilukuja. Hallitus hyväksyi 2005 ns. TAMA 38 kansallisen valmistautumisohjelman. Siihen liittyen on koulutettu henkilökuntaa pelastus- ja hätäaputilanteita varten. Tama 38-ohjelma lupaa ennen 1980 rakennettujen talojen omistajille valtion tukea rakenteiden vahvistamiseksi, esim. vahvistamalla 1. kerroksen alapohjaa, rakentamalla hissikuilu tai pilarien varaan rakennettujen kantavien rakenteiden tukemisella alimman kerroksen osalta. Hätätilanteissa pelastus- ja hätäaputoiminnan valvonta annetaan kotirintama johdolle, joka on antanut ohjeita vaaratilanteeseen valmistumiseksi.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147896847&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. ISRAELIN Jordaniassa asuvan lähetystön henkilökunta vältti täpärästi sen kahden auton saattuetta vastaan yritetyn pommi-iskun n. 20 km Allenbysillalta itään Jordanian puolella. Israelin lähettiläs Daniel Nevo ei ollut mukana, mutta neljä henkilökunnan jäsentä ja kaksi turvallisuusmiestä oli autosaattueessa. Lähetystön henkilökunta matkustaa usein viikonlopuksi Israeliin vähentääkseen vaaraa joutua rakennusta vastaan tehdyn pommi-iskun kohteeksi. Ilmeisesti terroristit olivat havainnoineet henkilökunnan rutiiniohjelman ja varautuivat iskemään siihen matkalla Israelin puolelle.
Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh soitti pian pommi-iskun jälkeen Israelin lähettiläs Nevolle esittäen huojentumisensa, ettei kukaan ollut loukkaantunut. Uutiset tapahtumasta ovat osin hajanaisia, mutta erään tiedon mukaan ainakin toinen autoista pyörähti renkaillaan paineaallon vaikutuksesta, mutta ei kaatunut ja pystyi jatkamaan matkaansa. Molemmat autot ajoivat nopeasti läheiseen Jordanian armeijan tukikohtaan, jonka sotilaat eristivät pommitus-alueen välittömästi etsien vihjeitä pommin asettajista.
Israelin Jordanian lähetystörakennusta vartioidaan tiiviisti lukuisten uhkausten vuoksi, joita varsinkin Jordaniassa esitetään toistuvasti. Uhkaukset israelilaisia kohteita vastaan lisääntyivät huomattavasti Hizbullahin sotilasjohtajan Imad Mughniyehin salamurhan jälkeen Damaskoksessa helmikuussa 2007, mistä Hizbullah syyttää Israelia ja janoaa kostoa.
Jordanian viranomaiset ovat pidättäneet taksinkuljettajan, jota syytetään pommin asettamisesta. Mikään ryhmä ei ole ilmoittanut asettaneensa pommia.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3834738,00.html
4. ISRAELIN JA PA:N välisiä keskusteluja valmistelevat keskustelut ovat siirtyneet ”vihreän veran” taakse. Huhujen mukaan keskusteluja käydään osapuolten välillä, mutta ne tapahtuvat USA:n viranomaisten kautta täydellisen salaisuuden verhoamina. Huhuja tästä välitti Debkafile jo muutama päivä sitten, ja nyt myös JP vihjaa siihen suuntaan. Obaman turvallisuuspoliittinen neuvonantaja kenraali James Jones käväisi Israelissa ja hänen kerrotaan keskustelleen sekä puolustus- että pääministerin kanssa, mutta niistä ei ole julkisuuteen tihkunut mitään. Jotain salakähmäistä on tekeillä, josta maan terävin johto on täysin tietoinen ja osallistuu niihin, mutta sen sisältö on täysin arvailujen varassa. H Keinon, joka JP:lle kirjoittaa, olettaa, että Netanyahua painostetaan ulottamaan 10 kuukauden rakennuskiellon laajentamiseksi myös Jerusalemin itäosiin ja ehkä sen tiivistämistä koskemaan myös julkista rakentamista Länsirannan juutalaisyhteisöissä. Kuten tunnettua, rakennuskielto ei koske palestiinalaisten rakentamista tällä ”kiistanalaisella alueella”, mistä on osoituksena uuden kaupungin ”Kukkulat” rakennustöitten alkaminen Ramallahista luoteeseen Qatarin pääosin rahoittamana ja suurelta osin rakentamana.
Julkisuudessa on kierrellyt huhuja Egyptin johtamasta huippukokouksesta, johon osallistuisivat Israelin, PA:n, USA:n ja Egyptin lisäksi myös Jordania, mutta Egyptin presidentti on tiettävästi torjunut ajatuksen selittäen, ettei aika ole kypsä siihen. Egyptin asennetta hiertää Hamasin ja Fatahin väliset sovintoneuvottelut sekä Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat keskustelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi, jotka kummatkin junnaavat paikallaan ilman selvää läpimurtoa. Israelin viranomaiset vakuuttavat maan olevan valmis aloittamaan keskustelut PA:n kanssa välittömästi ja odottavat ulkomaitten, lähinnä EU:n sekä YK:n painostavan PA;n johtoa luopumaan jähmettyneestä asenteestaan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147896780&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. POLIISI teki ratsian Tel Avivissa Hatikvan lähiössä asuvan Goel Ratzonin monikerroksiseen taloon naapurien ja sosiaalivirkailijoitten epäillessä, että siellä tapahtuu jotain outoa. Poliisin tunkeuduttua taloon selvisi, että Ratzon oli pitänyt 17 naista ja heidän 60 lastaan eräänlaisena täysin suljettuna yhteisönä, jossa Ratzonin käskyt ja ohjeet olivat yhteisön laki, jota kaikki seurasivat ilman vastaväitteitä. Tämän hetkisten tietojen mukaan Ratzon oli oleskellut vuosikausia Intiassa, jossa hän oli opetellut hypnoosia, jonka avulla hän hallitsi haaremiaan ja suurta lapsilaumaansa suvereenisesti. Naiset kävivät töissä kotinsa ulkopuolella, lähinnä siivousta ja vastaavia töitä, mutta ei koskaan miesten palkkaamina. Naiset olivat aina pukeutuneet täysin peittäviin pukuihin eivätkä saaneet puhua miesten kanssa, ei edes sukulaistensa. Ratzonin käskyjen laiminlyönti aiheutti rangaistuksia, kuten sakkoa tai muuta. He eivät saaneet vetelehtiä portaikossa, vaan heidän tuli pysytellä sisätiloissa. Naiset puolustivat kiivaasti ”mestariaan” naapurien arvosteluja vastaan, ja odottivat aina hyväksyntää häneltä, joka valitsi yhden naisista vuoteeseen kysellen, halusiko tämä nukkua hänen kanssaan. Tilanteista otettujen videoitten mukaan valittu nainen tunsi saaneensa erityistä huomiota toisten katsellessa mustasukkaisina vierestä.
Ratzonin jouduttua poliisin pidättämäksi jotkut naisista aloittivat surutyön hänen vuokseen toisten etsiessä muuta lohtua menetykselleen. Kukaan ei esittänyt syytöksiä häntä vastaan. Sosiaaliviranomaisilla on vaikea ongelma naisten ja lasten sijoittamisen kanssa, joitten suljettu ja omalla tavallaan turvallinen maailma rikkoutui. Viranomaiset totesivat, ettei heillä ollut oikeutta puuttua tilanteeseen, koska lapset olivat hyvinvoivan näköisiä ja hyvin puettuja. Vasta uuden lain tultua voimaan, joka kieltää toisen vapauden riiston ja orjuuttamisen, poliisi katsoi voivansa puuttua asiaan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147896181&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Irak on systemaattisesti poistanut profeetta Hesekielin hautakammiossa olleet juutalaisuuteen viittaavat kirjoitukset ja kuvat peittäen osan laastilla, mutta voi lopulta tuhota koko rakennuksen väittäen sitä vaaralliseksi. Sen tilalle rakennetaan valtava moskeija. (JP)
- Israelilaisten matkat Turkkiin romahtivat viime vuoden aikana. Vuonna 2008 Turkista etsi 500 000 israelilaista sopivaa lomanviettopaikkaa, viime vuonna 300 000, ja luku supistunee siitäkin tänä vuonna. (JP)
- Turkissa asuvat juutalaiset pelkäävät, että diplomaattinen sanailu voi nostaa anti-semiittisiä ja Israelin vastaisia mielenosoituksia ja väkivaltaa Turkissa. Ulkoministeriön tapaa nöyryyttää Turkin lähettilästä puolustavien uhittelut, että pääministeri Erdogan puhuu nyt eri äänilajissa, on typerää nokkailua. (JP)
- Gazan asukkaat ovat vihoissaan Hamasille sen asentaessa pommiansoja kaupunkiin mahdollista IDF:n uutta hyökkäystä varten. (INN)
- Joulukuu 2009 oli ennätysmäinen turismin kannalta, 225 000 matkailijaa tuli maahan, kaikkiaan vuonna 2009 heitä tuli 2.7 miljoonaa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135521
- Arabiautoilija yritti työntää israelilaisen auton pois tieltä 443, jonne korkein oikeus antoi pääsyn arabiautoilijoille. Israelilaisessa autossa istui rajapoliiseja, jotka puolestaan saivat arabiauton pysähtymään, mutta arabit alkoivat kivittää poliiseja, jotka ampuivat varoituslaukauksia ilmaan. Arabit menivät autoonsa ja pakenivat paikalta, mutta heidät saatiin kiinni tarkastuspisteessä.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135525

Thursday, January 14, 2010

TORSTAI 14.01.10
1. EPULAISULKOMINISTERI Danny Ayalon perui pyhät sanansa olla pyytämättä anteeksi Turkilta ja esitti eilen kirjallisen anteeksipyynnön keskusteltuaan asiasta yhdessä pääministerin kanslian kanssa. Kirjallisessa anteeksipyynnössä Turkin Israelin lähettiläälle Ogyz Gelikkolle sanotaan mm.:
”Minulla ei ollut mitään aikomusta häväistä Sinua henkilökohtaisesti ja pyydän anteeksi tapaa, millä tilanne oli hoidettu ja miten se ymmärrettiin. Pyydän välittämään tämän Turkin kansalle, jota kohtaan tunnen suurta arvonantoa.” Ayalonin kirjallinen anteeksipyyntö näyttää tyynnyttäneen vihaisen aallokon, minkä Gelikkon puhuttelu Israelin apulaisulkoministerin taholta sai aikaan sekä Turkissa että laajemminkin.
Turkin presidentti Abdullah Gul antoi eilen ultimaatumin Israelille: Ellei Israel anna tyydyttävää anteeksipyyntöä tapahtuneesta iltaan mennessä, Turkki kutsuu Israelin lähettiläänsä kotiin. Käytännössä tämä olisi tarkoittanut suhteitten katkaisemista, mitä kumpikaan osapuoli ei lopulta halunnut. Ayalon esitti kirjeessään syvän kunnioituksensa lähettiläs Gelikkolle ja Turkin kansalle todeten, että vaikka maitten välillä on erimielisyyksiä, niitä tulee käsitellä vain avoimissa, molemminpuolisissa ja kunnioittavissa diplomaattisissa kanavissa hallitusten edustajien välillä. ”Toivon Turkin ja Israelin löytävän diplomaattisia ja hienovaraisia kanavia välittää viestejä toisilleen kuten liittoutuneiden tulee tehdä.”
Turkin pääministeri Erdogan kertoi lehtimiehille vierailunsa aikana Moskovassa, että Ayalonin anteeksipyyntö oli hänelle riittävä: ”Tämä on juuri sellainen, jota odotin”.
Israelin pääministeri Netanyahu antoi myös lausunnon, jossa hän kertoi koordinoineensa uuden anteeksipyynnön ulkoministeriön kanssa ja toivoi asian olevan loppuun käsitelty. (JP)
2. ISRAELIN JA TURKIN suhteet ovat olleet viimeisten kuukausien aikana kovassa ristiaallokossa, Turkin pääministerin heitellessä entistä kovempia ja ristiriitaisimpia syytöksiä Israelia kohtaan, missä IDF:n Gazan cast lead operaatio on ollut keskipisteessä. Erdogan on useissa TV-esityksissä syyttänyt Israelia tahallisesta lasten ja naisten murhaamisesta sekä syyllistymisestä sotarikoksiin ja rikoksiin inhimillisyyttä vastaan. Tätä ilmeisen tarkoituksellista syytöskampanjaa ovat tukeneet Turkin TV:ssä esitetyt elokuvat ja video-esitykset, joissa Erdoganin kuvailemaa teemaa esitetään räikeän kuvallisessa ja vääristellyssä muodossa. Israelin ulkoministeriö on esittänyt laimeita vastalauseita ilman näkyvää vaikutusta, joten ehkäpä tällainen raju heräte oli tarpeen Israelin mielipiteen menemiseksi perille.
ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman antoi asiasta lausunnon Kyproksessa, jossa hän totesi Israelin haluavan säilyttää hyvät suhteet Turkin kanssa ja toivonsa erimielisyyksien selvittämiseksi säilyttäen samalla asialliset ja kunnioittavat suhteet maitten välillä. Hän sanoi, ettei Israel tule hyväksymään Turkin TV:ssä julkistettujen anti-semiittisten lähetysten esittämistä eikä niissä esitettyä kiihotusta juutalaisia vastaan.
TURKIN lehdistö oli ymmärrettävästi sotajalalla. ”Häväistys”, huusivat päivälehdet Vatan ja Cumhuriyet, ”Turkin ja Israelin suhteet ovat katkeamispisteessä”. ”Ilkeä salaliitto”, ilmaisi Yeni Safak uutislehti oman arvionsa, ”inhottavaa ja moraalitonta.”
Hakkerit ja blogaajat Turkista ja arabimaista pyrkivät tukahduttamaan israelilaisia web-sivuja ujuttaen niiden sivuille omia Israelia tuomitsevia viestejään. Tilanne on rauhoittumassa. (JP)
3. ISRAELIN puolustusministeriö on ollut huolissaan tilanteen kärjistymisestä Turkin kanssa, koska sillä on suuria toimitussopimuksia Turkin kanssa, jotka voivat vaarantua. Ministeriön uusi pääsihteeri Udi Shani palasi eilen Turkista, jossa hän kertoo käyneensä keskusteluja turkkilaisten kanssa ystävällisessä ilmapiirissä, joita diplomaattiset ristiaallot eivät olleet häirinneet. Puolustusministeri Ehud Barakin matka ensi sunnuntaina lienee sekin toteutumassa suunnitellulla tavalla, vaikka välillä kerrottiin Turkin sallivan hänelle vain 4 tunnin neuvotteluaikaa maassa. Turkki haluaa kiirehtiä vielä neuvotteluvaiheessa olevan 10 miehittämättömän tiedustelukoneen tilausta, jonka arvo on 190 miljoonaa USD. Sopimuksen allekirjoitusta on viivyttänyt Turkin vaatimus raskaamman tiedustelukameran sijoittamisesta koneeseen, mitä Heron koneen kapasiteetti ei kestä.
Barak tavannee Turkissa sekä ulko- että puolustusministeriön edustajia kolmepäiväiseksi suunnitellun matkansa aikana. Pääministeri Erdogan ilmoitti, ettei hän tapaa Barakia, eikä myöskään presidentti Abdullah Gulin tapaaminen ole varma. (JP)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1142512.html
4. www.debka.com analysoi tilannetta omassa artikkelissaan. Siinä todetaan Israelin ulkoministeriön hoitaneen aiheuttamansa kriisin Turkin kanssa typerästi. Pääministeri Netanyahu joutui tahtomattaan samaan liemeen, jossa Israelin ulkoministeriön taipuminen Turkin presidentin esittämän uhkavaatimuksen edessä - paitsi että se osoitti hänen luoneensa heikkouden panostuksen alla - vahvisti samalla kovan linjan islamisteja, Syyriaa ja sen kanssa liitossa olevia Irania, Hizbullahia ja Hamasia. Debkafile arvioi, että USA ja Israel jatkavat vääristynyttä kuvitelmaansa saada Turkki pysymään lännelle myötämielisessä leirissä. Tämän Debkafile uskoo vaikuttavan Egyptin presidentti Hosni Mubarakin Riyadin matkaan, jossa hän pyrkii kuningas Abdullahin kanssa löytämään tapoja, joilla kireitä suhteita Syyrian kanssa voitaisiin lieventää. Mubarak joutunee lientämään omaa vastenmielisyyttään Syyrian presidentti Bashar Assadia kohtaan, arvioidaan artikkelissa.
Edelleen artikkelissa huomioidaan, että Turkin pääministeri Erdogan ei suinkaan ole haudannut sotakirvestään Israelin ja Egyptin kanssa, vaan odottanee uutta tilaisuutta osoittaakseen Turkin mahdin nousun. Tällainen tilaisuus voisi nousta siten, että Turkki yhdessä Venezuelan presidentti Hugo Chavezin ja Etelä Afrikan presidentin Jacob Zuman kanssa valmistelee laivakuljetuksia Gazan kaistalle särkeäkseen Gazan kaistan saarron, jota nyt Egypti entistä tarmokkaammin tukee. Debkafile arvioi, että Mubarak joutuu kiven ja alasimen väliin pyrkiessään selviytymään tilanteesta joutumatta entistä pahemmin arabimaitten hampaisiin yrittäessään estää Pro Palestina lähetystön matkan Gazaan.
http://www.debka.com/headline.php?hid=6458
5. KUOLONUHRIEN määrän noustessa Haitin maanjäristyksen vuoksi sitä mukaa, kuin raunioita raivataan ja päästään tutkimaan tuhojen suuruutta. Seitsemän asteen maanjäristys runteli pääkaupunkia Porto au-Princeä pahoin tuhoten monia tärkeitä rakennuksia haudaten ihmisiä alleen. Kuolonuhrien määrä vaihtelee suuresti. Haitin johtava senaattori Youri Latortue kertoi AP:n kirjeenvaihtajalle, että lopullinen uhri määrä voi olla 500 000. Punainen risti arvioi, että kolme miljoonaa ihmistä saaren yhdeksästä miljoonasta voi tarvita hätäapua.
Israelissa esitettyjen arvioitten mukaan kuusi juutalaista on kuolleitten tai kadonneitten joukossa. Israel lähettää Haitiin sairaalalähetystön ja valmistautuu lähettämään etsintä- ja pelastustoimiin erikoistuneen tiimin saarelle, mikäli sitä tarvitaan. Juutalaisjärjestöt kaikkialla maailmassa ovat esittäneet varojen keräämistä ja lähettämistä saaren asukkaitten avustamisesta vastaaville järjestöille.
USA:n presidentti Barack Obama lupasi maansa horjumattoman tuen ja avustuksen hädässä olevalle maalle. Venezuela ja monet maat aina Islantiin saakka ovat samoin luvanneet lähettää kiireistä apua alueelle. Vammautuneitten mutta raunioihin juuttuneitten pelastamisella on kiire, samoin kuolleitten kokoamisella tautien leviämisen estämiseksi. Pelastustoimia häiritsevät pelätyt jälkijäristykset. (JP)
6. UUTISOTSIKOT
- Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah tuomittiin 9 kuukaudeksi vankilaan hyökkäyksestä poliisin kimppuun mellakan aikana Jerusalemin vanhankaupungin Lantaportin luona kolme vuotta sitten. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan poliisille vahingoista 7 500 NIS. Muslimit mellakoivat 07.02. 2007 Israelin päätöstä vastaan rakentaa uusi jalankulkusilta Temppelivuoren Mughrabi-portille entisen tullessa hengenvaaralliseksi. Muslimit kiihotettiin paikalle vastustamaan aloitettuja perustustöitä syytöksellä, että niiden tarkoituksena on vaurioittaa Al-Aksa moskeijan perustuksia. (JP)
- Israel suunnittelee kaikkien ulkomaalaisten rakennustyöläisten poistamista maasta vuoteen 2012 mennessä. Knessetin ulkomaalaisten työntekijöitten valiokunnan puheenjohtaja Yaacov Katz vaatii, että ennen sitä israelilaisia rakennustyöntekijöitä täytyy kouluttaa heidän tilalleen. Hän kertoi, että maan asuntotuotanto tulee kärsimään pahasti, ellei asiaa hoideta. Maassa rakennetaan 30 000 asuntoa vuodessa, vaikka tarve on 40 000. Samaan aikaan hallitus etsii keinoja, joilla maan 125 000 laitonta työntekijää saadaan poistettua maasta. Hallitus esittää 10 000 NIS sakon yksityiselle laittoman ulkomaisen työntekijän palkkaamisesta, yhtiöt maksavat 25 000 NIS, ja siitä tulee merkintä rikosrekisteriin. Lisäksi suunnitellaan, että laittoman työntekijän palkannut menettää oikeuden palkata myös laillisia ulkomaalaisia. (JP)
- Pommi haavoitti Hizbullahin johtomiehiin kuuluvan tytärtä ja kahta muuta, jotka odottivat koulubussia järjestön valvomalla alueella Libanonin eteläosassa. Pommi oli tarkoitettu johtajalle, joka asuu viereisessä 2-kerroksisessa talossa, mutta joka ei ollut paikalla. Alue on Litanijoen pohjoispuolella, mutta lähellä Israelin rajaa. Hizbullah ei kommentoinut pommi-iskua. (JP)
- Israelin sairaalat varautuvat mahdollista bio-kemiallista sotaa varten. Alla olevassa JP:n artikkelissa annetaan perustietoa asiasta.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147885813&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Jordania vaatii, että YK palauttaa Israelin ”varastamat” Kuolleenmeren kääröt, jotka löydettiin jordanialaisesta museosta 1967 sodan aikana. (JP)
- Saudi Arabian kuningas Abdullah etsii ”kolmatta tietä” paikallisessa diplomatiassa. Sen löytämiseksi Syyrian presidentti Bashar Assad kävi tapaamassa Abdullahia, ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak ja saudikuningas Abdullah valmistelevat yhteistä kolmen johtajan neuvottelua. Mubarak on tiettävästi Riyadissa asiaa valmistelemassa.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1263147885064&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Turkkilainen ihmisoikeusjärjestö Mazlumber vaatii, että Ehud Barak täytyy pidättää hänen Turkin matkansa aikana sotarikoksista syytettynä.
- http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html

Wednesday, January 13, 2010

KESKIVIIKKO 13.01.10
1. DIPLOMAATTINEN KRIISI Israelin ja Turkin välillä kiihtyy. INN kertoo, että apulaisulkoministeri Danny Ayalon pyysi anteeksi Turkin Israelin lähettiläältä, mutta toisen tiedon mukaan hän ei esittänyt täyttä anteeksipyyntöä, mitä Turkin hallitus vaatii. Asiallisesti Israelilla oli täysi syy ja oikeus tuntea tulleensa loukatuksi Turkin pääministerin toistuvien Israelia sotarikoksista sekä lasten ja naisten murhaamisesta syyttävien lausuntojen vuoksi, mutta diplomatiassa toimivat omat vuosisataiset sääntönsä, joitten rikkominen koetaan kansainvälisesti tökeröksi ja moukkamaiseksi käyttäytymiseksi. Juuri tästä Ayalonia syytetään Israelin mediassa. Ayalon vakuuttaa, että hän oppi läksynsä ja tulee tulevaisuudessa toimimaan diplomaattisemmin. Tapaus oli valitettava ja tarpeetonkin, sillä Danny Ayalon tunnetaan vakavamieliseksi ja työhönsä paneutuneeksi henkilöksi, jonka ura ulkoministeriön palveluksessa sai pahan kolhun, jonka suuruus nähdään tulevaisuudessa. Miten paljon hänen päätökseensä toimia kuten toimi vaikutti ulkoministeri Liebermanin antamat ohjeet uudesta ulkopolitiikasta, joka luopuu aiemmin hallinneesta nöyristelevästä ja anteeksipyytelevästä asenteesta, nähtäneen sekin tulevien selvitysten aikana. Ayalonin toteuttama Turkin Israelin lähettilään julkinen halventaminen oli myös henkilökohtainen loukkaus Turkin ikääntyneelle ja kultivoituneelle lähettiläälle, joka sanoo olleensa epätietoinen, mitä tapaaminen koski. Hän pidättyi diplomaattisesti vastaamasta loukkaukseen, ehkä osittain siksi, ettei hän pystynyt seuraamaan, mitä Ayalon kertoi medialle hepreaksi, kuten hän jälkeenpäin sanoi.
AYALON antoi tiistai-iltana lausunnon, jossa hän toteaa: ”Protestini Turkin Israelin vastaisista hyökkäyksistä on edelleen voimassa. Mutta sen ohessa, tapanani ei ole loukata lähettiläitten kunniaa, ja tulevaisuudessa tulen selventämään asemani hyväksyttävien diplomaattisten kanavien kautta.” Hän antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun Turkin ulkoministeriön alivaltio-sihteeri Feridun Sinirlioglu kutsui Israelin Turkin lähettilään Gaby Levin luokseen ja vaati hänen kauttaan, että ”Israelin ulkoministeriö esittää anteeksipyynnön, selvityksen ja ottaa korjaavia askeleita asian johdosta”. Turkkilaisen tulkinnan mukaan Ayalon antoi medialle ohjeet olla kuvaamatta tilannetta, jossa hän puristi kättä Turkin lähettilään kanssa ja kehotti huomioimaan, että hän seurueineen istui korkeammalla kuin Turkin lähettiläs. (JP)
2. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barakin odotetaan toteuttavan Turkin matkansa, joka tapahtunee nykyisen tiedon mukaan ensi viikon sunnuntaina. Pääministeri Erdogan sanoi tiistaina, ettei hän tule tapaamaan Barakia tämän Turkin matkan aikana, mutta Barakin toimistosta kerrotaan, ettei se ollut hänen ohjelmassakaan, sillä hänen aikansa on varattu tapaamisiin puolustus- ja ulkoministeriön edustajien kanssa.
Ärtyneisyys Turkin terävimmässä johdossa kytee edelleen valkohehkuisena sen Israelin lähettilään kokeman loukkauksen vuoksi, kuten Turkissa asia nähdään. Erdogan tunnetaan suoranuottisena ja suorapuheisena ihmisenä, joka ei peittele ajatuksiaan vaan laukoo ne ilman sordinoa ilmoille, kuten on useaan kertaan todettu, kylläkin useimmin Israelia koskevien asioitten yhteydessä.
TURKIN JOHTAJAT eivät ole kuitenkaan unohtaneet muistuttaa, miten Turkki on historiansa aikana usein ojentanut auttavan kätensä juutalaisille, jotka ovat löytäneet Turkissa etsimänsä pakopaikan maailman valtiaitten karkottaessa heitä maasta toiseen. Näin tapahtui 1492 Espanjan ja pian sen jälkeen Portugalin karkottaessa juutalaiset, joille Turkki avasi ovensa, ja heitä virtasi maahan suurin joukoin, nostaen takapajuisen maan teknistä ja tieteellistä osaamista omalla edistyneisyydellään, mikä nosti myös Turkin taloudellista tilannetta. Turkin ulkoministeriö muistuttaa, että pitkän yhteisen historian aikana turkkilaisten ja juutalaisten välillä on vallinnut keskinäisen arvonannon ja suvaitsevaisuuden ilmapiiri. Siksi, sanotaan lausunnossa, Turkki hylkää Israelin syytökset, joitten mukaan ”Turkki on viimeinen maa osoittamaan moraalin sormella Israelia, mikä ei vakuuta juutalaisen kollektiivista muistia, jonka todistukset osoittavat Israelin Turkkia koskevat syytökset historian vääristelyksi”.
Pääministeri Erdogan sanoi ennen matkaansa Venäjälle, että ”historia osoittaa meidän suvaitsevaisuuttamme juutalaiselle kansalle, mutta sen kaltainen käyttäytyminen, jota Ayalon osoitti, tulee aina herättämään Turkin vastalauseen”.
Sekä pääministeri Netanyahu että ulkoministeri Lieberman ovat pysytelleet sivussa tästä sanailusta, mutta Liebermanilla on siihen tilaisuus Kyproksen matkansa aikana, joka alkaa keskiviikkona ja kestänee pari päivää. (JP)
3. EDELLISEEN liittyen www.debka.com huomauttaa, että enempää USA:n kuin Israelinkaan johtajat eivät ole tiedostaneet Turkin nykyhallituksen päättäväistä toimintaa muuttaakseen maan perustuslain edellyttämää sekulaarista hallintoa selkeästi islamilaisen puolueen johdossa islamilaiseksi hallitukseksi. Erdoganin kuningasajatus on rakentaa Islamin Pohjoista Allianssia, jossa ovat mukana Trukin lisäksi Syyria, Libanon, Irak ja Iran vastapainoksi USA:n ajamalle länsiystävälliselle liittoutumalle, jossa ovat mukana Egypti, Saudi Arabia ja Jordania. Turkin ajama allianssi on aluksi luonteeltaan ennen kaikkia taloudellinen, jolla on huomattavat luonnonvarat tukenaan, mitä myöhemmässä vaiheessa tukisivat Kaspianmeren ympäristön öljyvaltiot, joitten valtavat luonnonvarat on suurelta osin käyttämättä. Siellä tosin Turkin intressejä ovat vastassa Venäjän ja Kiinan mahdit, jotka molemmat pyrkivät saamaan jalansijaa siellä, Venäjä enemmän valtansa laajentamiseksi ja maan eteläosan laajan muslimiväestön rauhoittamiseksi; Kiina turvatakseen kaasun- ja öljytoimitustensa esteettömyyden. Ne ovat kuitenkin muslimimaita, joten niiden luontaiset liittosuhteet suuntautuvat muslimimaihin.
DEBKAFILE arvioi, että Barakin suhteitten eheyttämispyrkimykset Turkin kanssa ja presidentti Peresin vakuuttelut, että suhteet ovat palautumassa normaaleiksi, ovat ennen aikaisia. Samoin puolustusministeri Barakin ja teollisuusministeri Ben-Eliezerin kuvitelmat hyvistä suhteista Turkin asevoimien kanssa ovat harhakuvitelmia, sillä Turkin armeijaa valvoo nyt islamilainen hallitus eikä päinvastoin Debkafile arvioi.
4. HAITIA KOHTASI historiansa yksi suurimmista maanjäristyksistä eilen. Se oli suuruudeltaan 7.0 Richterin asteikolla mitaten. Se hajotti varsinkin maan pääkaupunkia Port-au-Prinssiä tiistaina iltapäivällä. Israelilla ei ole lähetystöä maassa, vaan sen asioita hoidetaan Dominikaanisesta Tasavallasta, jossa maan lähetystö sijaitsee. Haitiin muutti juutalaisia ennen holokaustia, ja heitä asuu siellä edelleen 25-30, pääosin pääkaupungissa. Haitin puhelinyhteydet ovat poikki, eikä kaikkiin juutalaisiin ole saatu yhteyttä.
Maanjäristys tuhosi Kansallisen Palatsin, sairaalan ja YK:n rauhanturvaajien tukikohdan. Useita YK:n henkilöitä on kateissa. Pääjäristystä on seurannut useita jälkijäristyksiä ja lisää odotetaan. Järistyksen ydin oli syvällä maan sisällä.
Juutalaisia saarella on asunut vuodesta 1492 lähtien, jolloin juutalaisesta kääntynyt Luis De Torres tuli maahan Kolumbuksen tulkkina, joskin he pyrkivät salaamaan juutalaisuutensa. Arkeologit ovat löytäneet crypto-juutalaisten muinaisen synagogan rauniot Jeremiessa ja juutalaisten hautakiviä Cap Haitien ja Jacmel kaupungeissa. Saarelle muutti juutalaisia ennen toista maailmansotaa Ranskasta, Puolasta, Alankomaista, Libanonista, Syyriasta, Egyptistä ja muista maista. 1937 Haitin hallitus antoi viisumit sadalle juutalaispakolaiselle, jotka etsivät suojaa natsien holokaustia vastaan. 1950-luvulla suurin osa juutalaisista muutti pois maasta, koska he halusivat lastensa naivan juutalaisia assimilaation estämiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135505
5. IRANIN YDINFYYSIKON mystinen kuolema moottoripyörään piilotetusta kauko-ohjauksella laukaistusta pommista ihmetyttää. Iranin ensimmäinen reaktio oli, että iskun tekijöinä olivat CIA ja Mossad. USA kielsi välittömästi osallisuutensa, Israel vaikenee. Yhtenä mahdollisuutena pidetään, että Iranin vallankumouskaartin agentit tekivät murhan estääkseen yliopistossa professorina toiminutta 50-vuotiasta Masoud Ali Mohammadia paljastamasta maan ydinteollisuuden saloja länsivalloille. Hänen väitetään olleen yhteydessä israelilaisiin ydin-tutkijoihin, mikä sinänsä ei ole epätavallista tutkijoitten kesken. Vallankumouskaartin syyllisyyttä puoltaa se, että Mohammadi kannatti avoimesti 240 Teheranin yliopiston professorin tavoin Ahmadinejadin kilpailijaa Mir Hossein Mousavia. Ei ole tiedossa. oliko hän mukana Iranin ydinteollisuuden kehittämisessä, mutta tiesi siitä varmaan yhtä jos toistakin. Iranin atomiteollisuuden edustaja Ali Shirzadian vakuutti, ettei Mohammadilla ollut yhteyksiä järjestön atomisuunnitelmien kanssa. Hänen kerrotaan osallistuneen kokeellisiin tutkimuksiin ydintutkimuksen alalla.
Mohammadin murha aivan hänen kotinsa edessä, mikä aiheutti suurta tuhoa lähitaloissa, ei ollut ensimmäinen Iranin ydintutkijoita vastaan tehty. Vuonna 2007 Ardeshir Hosseinpour sai surmansa kaasumyrkytyksestä, mistä syytettiin Mossadia; toukokuussa iranilainen ydintutkija katosi pyhiinvaellusmatkalla Mekkaan. 2007 Iranin apulaispuolustusministeri Ali TezAsgari loikkasi länteen Istanbulissa, eikä hänen myöhemmistä vaiheistaan tiedetä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n toimeksiannosta muslimioppinut sheikki Muhammad bin Salman Abu Jamea antoi uskonnollisen tulkinnan, fatwan, joka kieltää muhamettilaisia työskentelemästä tunneleissa sen vaarallisuuden vuoksi. Hänen suurin argumenttinsa oli se, että 300 palestiinalaista on kuollut kolmen vuoden aikana tunnelionnettomuuksissa Gazassa. Toinen fatwa kieltää työnantajia palkkaamasta muhamettilaisia niin vaaralliseen työhön. Jamea tuomitsi salakuljetukseen osallistuvat työnantajat Gazassa sodan kaupustelijoiksi ja prinsseiksi, jotka eivät arvosta muslimiverta. (JP)
- Juutalainen neljän lapsen äiti pakeni Gazasta päästäkseen eroon muslimi-miehestään, jota hän inhosi. Pakoa avusti ”Jad LeAchim” järjestö, joka järjesti pakoa informoimalla Shin Betin. Naisen mies oli pidätetty Egyptissä luvattomasta tunkeutumisesta maahan, mikä antoi naiselle otollisen tilaisuuden pyrkiä pakoon. Hänen miehensä suku vahti häntä tarkkaan, mutta hän uskalsi tilata taksin, johon hän sulloi lapsensa ja käski ajaa Eretz- rajaterminaalille, jossa häntä ensin kuulusteltiin peläten hänen olevan vakooja tai terroristi, mutta lasten juostessa iloiten tarkastuspisteen ohi tilanne laukesi. Oshrit Ochana juhlii pakoaan sukunsa luona Ashdodissa. Hän kertoo lastensa haaveilleen pääsystä Israeliin. (JP)
- WND kertoo artikkelissaan, että Israel ja PA käyvät salaisia epäsuoria neuvotteluja USA:n, Jordanian ja Egyptin välityksellä. Raportin mukaan pääministeri Netanyahu on suostunut solmimaan sopimuksen PA:n kanssa lahtien 1967 aselepolinjoista määrätyin muutoksin ja Jerusalemin jakamiseen siten, että arabienemmistöiset osat liitetään Palestiinan valtioon. Lähtökohtana ovat neuvottelut, joita Olmertin hallitus kävi PA:n kanssa. Sen mukaan Israel luovuttaa PA:lle maata 100 % Juudeasta ja Samariasta siten, että Israeliin liitetyt osat korvataan maalla Gazan rajan tuntumassa. Neuvottelut ovat artikkelin mukaan pitkällä Länsirannan osalta, Jerusalem on alkuvaiheessa. Jordanialaisia sotilaita asetetaan Israelin ja Palestiinan väliselle rajalle, kuten myös Jordanjoenlaaksoon, kertoo artikkeli. Neuvotteluissa ovat mukana Obaman turvallisuusavustaja James Jones, George Mitchell sekä Clintonin ajan Israelin erikoislähetti Dennis Ross. Israelin neuvottelijoista ei ole tietoa.
- http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=121805
- JP:n yleisönosastolla kysellään, miksi Ehud Barak nostaa itsensä Jumalan
yläpuolelle käskiessään uskonnollisia sotilaita hajottamaan juutalaisyhteisöjä
sapattina vastoin heidän uskonnollista vakaumustaan.

Tuesday, January 12, 2010

TIISTAI 12.01.10
1. ”ISRAELIN ulkoministeriö tuomitsee Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin hallitsemattoman sanankäytön”, kertoi apulaisulkoministeri Danny Ayalon Turkin lähettiläälle, jonka hän oli kutsunut Knessetin neuvottelutilaan kuulemaan Israelin väsymisen Erdoganin toistuviin Israelin vastaisiin syytöksiin. ”Israelin vastaus Turkille on selvä: Jos haluatte tapella, tapellaan sitten”, sanoi eräs ulkoministeriön virkailija. Hän sanoi ulkoministeriön noudattavan ulkoministeri Avigdor Liebermanin kehotusta maan edustajille ulkomailla lopettamaan anteeksipyyteleminen ja seistä rohkeasti edustamiensa arvojen takana. ”Israelilla on kaikki oikeus puolellaan puolustaa kansalaisiaan terroria sekä Hamasin ja Hizbullahin ohjus-hyökkäyksiä vastaan. Turkki on viimeinen maa saarnaamaan moraalista Israelille ja sen puolustusvoimille”, sanotaan ulkoministeriön lausunnossa. Siinä viitataan tapaan millä Turkki on kohdellut kurdivähemmistöään ja armenialaisia. ”Sen, joka asuu lasitalossa, tulisi välttää kivien heittelemistä.” (JP)
2. ISRAELIN ulkoministeriön mukaan Turkin pääministeri on ottanut tavakseen syyttää Israelia vaatien Israelia lopettamaan ylilennot Libanonissa sekä loukkaamasta sen ilmatilaa. Toiseksi Turkki vaatii, että YK:n turvallisuusneuvosto kohtelee Israelia samalla tavoin kuin se kohtelee muita maita sen ydinaseitten suhteen pakottamalla se tulemaan julkisuuteen niiden valvonnassa. ”Emme tule koskaan vaikenemaan näitten asioitten suhteen. Israelilla on suhteeton voima, jota se käyttää tahtonsa mukaan kieltäytyen noudattamasta YK:n päätöslauselmia,” Erdogan lausui. ”Nämä askeleet vaarantavat maailman rauhan,” hän analysoi ja jatkoi: ”Ne jotka varoittavat Irania sen ydinaseista, eivät samalla tavoin varoita Israelia. YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen tulee olla oikeudenmukaisia. Israel ei ole kieltänyt omaavansa ydinaseita, päinvastoin se on tunnustanut sen.”
Erdogan kritisoi Israelia myös sunnuntain ilmaiskuista Gazan kaistalla heittäen retorisen kysymyksen: ”Mikä on teidän selityksenne tällä kertaa?” Hän syytti Israelia valkoisen fosforin käyttämisestä ammuksissaan taisteluissa Hamasia vastaan. ”Kukaan ei voi kiistää, etteivätkö fosforiammukset ole massatuhoaseita”, hän selitti.
Israelin vastauksessa sanotan: ”Israel osoittaa arvonantoa Turkkia kohtaan ja sen intresseissä on säilyttää normaalit suhteet Turkin kansa, mutta me odotamme vastavuoroisuutta Turkin taholta.” Esittääkseen vakavan vastalauseen Turkin pääministerin toistuviin Israelin vastaisiin hyökkäyksiin ulkoministeriö kutsui Turkin lähettilään Oguz Gelikkolin Knessetiin maanantaina kuulemaan ministeriön vastalauseen. Tilaisuus tapahtui TV-kameroitten edessä, jotta sanoma välittyisi Turkin TV:n kautta koko kansalle. Gelikkol jopa asetettiin istumaan matalammalle tuolille kuin apulaisulkoministeri Ayalon. Hän kertoi medialle, että viimeinen korsi, joka sai ulkoministeriön tällaiseen epätavalliseen käyttäytymiseen, oli Turkin TV:ssä julkistettu Israelia halventava näytelmä, joka tuli sen jälkeen, kun Turkissa julkistettiin TV-elokuva, jossa IDF:n sotilaat esitettiin raakalaismaisina naisten ja lasten murhaajina.
Israelin puolustusministeri Ehud Barak matkustaa suunnitelmien mukaan Turkkiin tänään sopimaan lukuisista asetoimituksista ja muista keskeisistä asioista, mutta tarkkailijat epäilevät matkan toteutuvan nykyisessä jännittyneessä ilmapiirissä. (JP)
3. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton tarkasteli Iranin tilannetta matkallaan Havaijille Tyynenmeren valtioitten ulkoministereitten kokoukseen. Hän sanoi arvionaan, että paras tapa kohdata Iranin väitettyä ydinasesuunnitelmaa on kohdistaa tuntuvat pakotteet sen eliittiä ja johtajistoa vastaan. Hän arvioi, että Irania johtaa varsin suppea eliittiryhmä. ”On selvää, että suhteellisen pieni päättäjien ryhmä hallitsee Irania. Heillä on sekä poliittiset että taloudelliset suhteet, ja jos me voimme muotoilla sanktioita, jotka kohdistuvat tuota ryhmää vastaan, uskomme sen olevan etevämpi tapa asettaa sanktioita. Mutta sitä ei ole vielä päätetty”, hän selitti. Clinton ei yksilöinyt, keillä hän tarkoitti puhuessaan eliittien muodostamasta päättäjien ryhmästä, mutta hänen arvioidaan tarkoittaneen vallankumous-kaartin johtajia. Hän vakuutti, että USA:n päätös sanktioitten asettamisesta ja niiden kohdistamisesta on kehittynyt keskusteluissa useitten valtioitten johtajien kanssa. USA:n ongelma sanktioitten asettamiseksi on Kiinan ja Venäjän vastustus, joilla on omat etuisuutensa suhteissa Iraniin. Molemmilla mailla on laajoja kauppasuhteita Iranin kanssa, joita ei haluta häiritä, Kiinalla varsinkin elintärkeät öljytoimitukset Iranista ja sen naapurimaista. Kiina saa YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajuuden tässä kuussa, ja se pystyy veto-oikeudellaan estämään sille epäedullisen päätöksen syntymisen. Kiinan YK:n lähettiläs Zhan Yeshui kertoi medialle, että turvallisuusneuvoston viiden pysyvän maan edustajat + Saksa tapaavat tammikuun puolivälissä suunnitellakseen Irania koskevaa strategiaa. USA:n ulkoministeriön edustaja P J Growley kertoi, että USA:n edustaja Willam Burns matkustaa Moskovaan ja Madridiin tällä viikolla keskustellakseen tilanteesta EU:n edustajien kanssa. Iranin edustaja voi osallistua tilaisuuksiin. (JP)
4. LIBANONIN pääministeri Saad Hariri on vierailulla Turkissa, jossa hän allekirjoittaa sopimuksen Turkin johtajien kanssa, jolla poistetaan visa-vaatimus maitten välillä, ja edistetään maitten välistä sotilaallista yhteistyötä sotilaallisen koulutuksen aseviennin ja asiantuntija-avun muodossa. Tämä tulee pian sen jälkeen, kun USA lupasi uudenaikaisia aseita Libanonille, niiden mukana miehittämättömiä tiedustelukoneita. Sopimus vahvistaa edelleen Iranin ja Syyrian otetta Libanonista, mihin Turkki hivuttautuu suhteittensa nopealla kehittämisellä näitten maitten kuten myös Armenian kanssa. Tämä on osa Turkin uutta ulkopolitiikkaa, jonka tarkoituksena on ulkoministeri Davutoglun mukaan kehittää ystävälliset suhteet kaikkien naapurimaitten kanssa, mikä näyttää tapahtuvan Israelin suhteitten kustannuksella. Turkin erottautuminen näyttävästi Israelin suhteistaan tapahtuu aivan ilmeisesti Turkin pyrkimyksistä liittoutua arabimaitten kanssa, joitten johtoon se näyttää pyrkivän Iranin jouduttua diplomaattiseen vastavirtaan ydinasesuunnitelmiensa vuoksi, mikä pelottelee arabimaitten yksinvaltiaita heidän valtansa murentamisesta.
TURKIN pääministeri Erdoganin Israelin vastaiset sanalliset hyökkäykset ovat todella täysin yksipuolisia ja perusteettomia, kuten viimeinen syytös, jonka mukaan IAF pommitti Gazan alueita ilman provokaatiota, vain pelkän tuhon aiheuttamiseksi, huomioimatta, että ne tehtiin vastauksena terroristien raketti- ja kranaattituleen Gazasta. Ne kohdistettiin salakuljetus-tunneleihin sekä Siinain rajalla että Israelin turva-aidalla kuten myös havaittuja terrorisoluja ja rakettien valmistusverstaita vastaan Gazassa. Tämän Erdogan jätti pois lausunnostaan saaden sen antamaan vaikutelman IDF:n verenhimosta, jopa selittäessään asiaa medialle hän vakuutti, ettei IAF:n iskuja edeltäneet mitkään raketti-iskut.
LIBANONIN pääministeri Hariri sanoi puhuessaan lehtimiehille, että Israel on Libanonin vihollinen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Israelin kuninkaat David ja Salomo löysivät Libanonin kuninkaasta luotettavan kauppakumppanin ja tavarantoimittajan kuten myös työväen varustajan Salomon rakennuttamaa Jerusalemin Temppeliä varten. Jos puolustusministeri Ehud Barak varoitti Hamasia varomaan askeleitaan, hänen olisi sitä suurempi syy varoittaa Libanonin johtoa, mihin koriin munansa asettaa. Barakin matka Turkkiin tänään voi olla vaarassa, ellei sitten voida arvioida, että Turkin johto näkee sille edulliseksi osoittaa hyväksyntäänsä Labor-puolueen puheenjohtajalle, kuten se osoitti sitä ministeri Ben-Eliezerille tämän vieraillessa turkissa jokin aika sitten, silloinkin jännittyneessä ilmapiirissä.
Eipä olisi ensi kerta, kun vihollinen pyrkii hajottamaan vastapuolensa kotirintamaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135478
5. ENTISEN turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Giora Eilandin esitys vaihtoehtoisesta suunnitelmasta palestiinalaisongelman ratkaisemiseksi ei ole saanut rohkaisevaa vastaanottoa enempää Israelissa kuin naapurimaissakaan. Eilandin suunnitelma perustuu hänen tekemäänsä tutkimukseen ”Alueellisia vaihtoehtoja kahden valtion ratkaisulle”. Hän ehdottaa aluevaihtoja sekä Egyptin että Jordanian kanssa. Hän lähtee toteamuksesta, että Gazan väkiluku kaksinkertaistuu seuraavan 20 vuoden aikana. Sen johdosta Gazan kaista tarvitsee lisäaluetta.
Eiland esittää, että Egypti luovuttaa 720 neliö km. aluetta Siinain rannikolta, jonne palestiinalaiset voisivat rakentaa sataman ja lentokentän ulkomaan liikenteensä hoitamiseksi. Israel luovuttaisi Egyptille saman määrän maat Negevistä Siinain rajan tuntumassa sekä maayhteyden Siinailta Jordaniaan. Eiland laskee, että se vastaa maa-alaltaan aluetta, jonka Israel aikoo liittää itseensä Länsirannalla. Loput Länsirannan alueesta solmisivat federaation Jordanian ja Gazan hallinnon kanssa, mikä poistaisi ongelman Gazan erityishallinnosta.
Egyptin viranomaiset ovat torjuneet ajatuksen suoralta kädeltä, mutta sitä voitaneen harkita suljettujen ovien takana.
Eiland sanoo, etteivät enempää israelilaiset kuin palestiinalaisetkaan ole tyytyväisiä Clintonin tukemaan kahden valtion periaatteeseen, joka perustuisi 1967 aselepolinjoihin. Herzlian tutkimuskeskuksen uuden pääsihteerin kenraalimajuri Danny Rotschildtin mielestä ei ole mielekästä esittää toista valtiota suosivaa suunnitelmaa, ja toiseksi ”Israelin tulee sopia mahdollisimman pian rauhansopimus PA:n kanssa”, kuten hän esittää. Rotschildt vaatii Israelin suostumista PA:n vaatimuksiin, ilmeisesti omista vasemmistolaisista perusteistaan johtuen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/135474
6. UUTISOTSIKOITA
- Juutalainen liikemies ja tunnettu hyväntekijä perheineen kuolivat helikopterin alas syöksyssä Meksikossa paksun sumun johdosta. Koneen roottori osui taloon, minkä jälkeen kone paiskautui maahan ja räjähti. (JP)
- Samaria, Juudean ja Gazan juutalaisyhteisöjen johtaja Pinchas Wallerstein erosi tehtävistään hänen ja puhemiehen Danny Dayanin välisten mielipide-erojen vuoksi. Pahin este oli, miten suhtautua sotilaisiin, jotka kieltäytyvät tottelemasta esimiehiään tilanteessa, jonka he kokevat olevan vastoin uskonnollista vakaumustaan.(JP)
- Hallitus asetti 30 miljoonaa NIS kompensaatiovaroiksi rakentajille, jotka kokevat taloudellisia menetyksiä 10 kuukauden rakennuskiellon vuoksi. (JP)
- Arkeologit kaivoivat Ramat Avivissa esiin jäännöksiä talosta, joka rakennettiin 6000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tutkimuksia johtava Ayelet Dayan sanoo, että ensimmäisen kerran tutkijat ovat löytäneet todisteita pysyvistä rakenteista 8000 vuotta sitten. Paikka sijaitsee Yarkonjoen pohjoisrannalla. Paikalta löydettiin talon jäännösten lisäksi osa basalttivadista ja eläinten luita, mukana virtahevon luita sekä lampaan tai vuohen hammas. (JP)

Monday, January 11, 2010

MAANANTAI 11.01.10
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu hyväksyi tehokkaan aidan rakentamisen Siinain ja Negevin väliin. Aidan tarpeellisuutta puolustetaan sillä, että se on ainoa keino estää luvattomien rajan ylittäjien pääsy Siinailta Israeliin. Näiden Afrikasta työtä etsivien lukumäärä kasvaa vuosittain, eikä Israel ole löytänyt keinoa tämän työttömien virran estämiseksi.
Toinen tarkoitus aidalla on estää Hamasin ja muiden järjestöjen terroristien pääsy Israelin eteläosaan luodakseen uuden rintaman maan heikosti asuttuun osaan.
Aidan hinnaksi arvioidaan runsaat miljardi USD ja sen rakentaminen kestänee kaksi vuotta.
Aita tullaan varustamaan huippunykyaikaisin valvontakameroin ja sensorein, joitten keräämä aineisto kootaan yhteiseen valvontayksikköön, jonka tiedot ovat käytettävissä sekä Egyptin että Israelin turvallisuusjoukoilla. USA:n viranomaiset ja Pentagon valmistelevat järjestelmää, jolla valvonta hoidettaisiin ja joka sekä Egyptin rakentaman ”teräsaidan” että Israelin rakentaman aidan sensoreitten keräämien tietojen perusteella tekisi tarvittavat suositukset. On esitetty, että valvontajoukkoihin voitaisiin pestata miehiä USA:sta ja Kanadasta.
www.debka.com arvioi artikkelissaan, että rakennettavien aitojen ja muurien yhtenä tarkoituksena on kiristää Gazan saartoa ja pakottaa Hamas suostumaan sopimukseen Fatahin kanssa, millä Gazan eristäminen lopetettaisiin ja Hamasin pakkovalta poistettaisiin, mikä puolestaan tehokkaasti estää rauhansopimusneuvotteluja Israelin ja PA:n välillä. Hamasin reaktiosta uuteen tilanteeseen ei ole tietoa. Sen uskotaan odottavan ohjausta Iranista ja Syyriasta ennen ratkaisevia päätöksiä. Hamas on kuitenkin höllentänyt Gazassa toimivien terrorijärjestöjen valvontaa sallien niiden laukoa rakettejaan ja kranaattejaan Israeliin. Parin päivän aikana sieltä on ammuttu parikymmentä rakettia ja kranaattia, mikä osoittaa merkittävän muutoksen cast lead operaation hiljaisen kauden jälkeen.
Hamas on selvästi huolestunut Egyptin rakentamasta ”teräsaidasta”, jolla se aikoo lopettaa salakuljetuksen Egyptistä Gazaan, jolla Gazan saartoa on pystytty murtamaan.
Egyptin ja Hamasin välien kiristymisen uskotaan vaikeuttavan myös Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja Kairossa saksalaisen välittäjän avulla. (JP)
2. IDF SUUNNITTELEE Egyptin ja Gazan välisen rajavyöhykkeen ns. Philadelphia-käytävän ottamista valvontaansa tulevassa konfliktitilanteessa. Olmertin hallitus suunnitteli samaa ennen cast lead operaatiota, mutta luopui siitä peläten sen vaativan liikaa sotilaitten henkiä ja toiseksi, että se sitoisi IDF:n Gazaan epämääräiseksi ajaksi, mitä ei haluttu. Hamasin laajamittainen aseistautuminen nykyaikaisin asein kaivattamiensa satojen salakuljetustunnelien kautta on muuttanut strategisen ajattelun. Jos Egypti olisi pystynyt estämään salakuljetuksen, tilanne olisi aivan toinen. Egyptiltä arvioidaan puuttuneen ennen kaikkea halua tilanteen hoitamiseksi, mutta nyt Egypti näyttää pelkäävän oman turvallisuutensa puolesta, mikä on pakottanut sen radikaaleihin päätöksiin, joilla se on saanut sekä Hamasin että arabimaitten vihat päälleen. Egypti paljasti Siinailta salaisia soluja, joiden tarkoituksena oli tehdä terrori-iskuja Egyptin kaupungeissa. Näiden solujen tukijoiksi paljastuivat Syyria ja Iran ja kansainväliset Jihad-järjestöt.
ARMEIJAN radio haastatteli reservin kenraalimajuri Yom-Tov Samia, entistä eteläisen rintaman komentajaa, joka arvioi, että IDF joutuu puuttumaan Gazan tilanteeseen raskaalla kädellä tukahduttaakseen Hamasin happiaukon, selittämättä tarkemmin, mitä hän tällä tarkoitti. Asiayhteydestä voi päätellä, että kysymyksessä on salakuljetus Siinailta. Samia arvioi, että on turha odottaa Hamasin kokevan mielenmuutoksen ja muuttuvan yhteistyöhaluiseksi, ellei sitä pakoteta siihen. Hän arvioi, että siihen tarvitaan paljon painavampi isku kuin mitä Hamasille annettiin cast lead operaatiolla. Hän ei pitänyt mahdottomana kaistan tilapäistä uudelleen miehittämistä.
Raketti- ja kranaattitulitus Gazasta alkoi torstaina, minkä jälkeen sitä on jatkunut vaihtelevasti joskin huonolla tähtäyksellä. Ainakin 20 rakettia ja kranaattia on ammuttu muutaman päivän sisällä. Pääministeri Netanyahu antoi vakavan varoituksen, että hallitus tulee vastaamaan jokaiseen ammuttuun rakettiin ja kranaattiin päättävästi. IAF on pommittanut epäiltyjä tunneleita sekä Siinain ja Gazan välillä että myös Israelin ja Gazan välisen turva-aidan ali kaivettuja. Terroristien pelätään suunnittelevan uusia kommandoiskuja Israelin puolelle samaan tapaan tunnelin kautta kuin Kerem Shalomin luona, jossa Gilad Shalit siepattiin. Toisena IAF:n iskujen kohteena ovat olleet rakettiverstaat Gazassa. (JP)
3. ISRAELIN HALLITUS on varoittanut maita, jotka toimittavat aseita Libanonille, että Hizbullahin päästyä soluttautumaan Libanonin parlamenttiin ja hallitukseen, Israel katsoo Libanonin asevoimien ja Hizbullahin aseistautumisen ja varustautumisen olevan siinä määrin toisiinsa kietoutuneet, että niiden katsotaan toimivan yhteisen johdon alaisina. Tämän johdosta Israelissa pelätään, että Libanonin hallituksen joukoille toimitetut aseet joutuvat Hizbullahin käsiin, mitä YK:n asettamat UNIFIL-joukot raja-alueella eivät pysty estämään.
Huolestuneisuutta on herättänyt Obaman hallituksen suunnitelmat asetoimituksista Libanonille. Libanonin uusi Haririn hallitus teki aikaisin joulukuussa päätöksen, jonka mukaan Hizbullah saa pitää aseensa vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiä. Samassa yhteydessä Libanonin hallitus päätti antaa Hizbullahille mandaatin puolustaa Libanonin eteläosaa Israelin mahdollisia hyökkäyksiä vastaan.
USA on vuosien mittaan avustanut Libanonia toimittaen sille uudenaikaisia aseita, lentokoneita, tankkeja, tykistöä, pieniä aseistettuja veneitä, käsiaseita ja ammuksia sekä kuljetuskalustoa. Uusiin toimituksiin kuuluu 12 miehittämätöntä Raven tiedustelukonetta, jotka toimitettaneen Libanoniin lähikuukausien aikana. (JP)
4. USA:N SENTCOM komentaja kenraali David Petraeus kertoi 10. tammikuuta, että Iranin ydinlaitokset on mahdollista pommittaa ja tuhota, riippuen siitä, kuka sen tekee ja millaisin asein ja millainen kapasiteetti sillä on käytettävissään. Hän kieltäytyi käsittelemästä mahdollisuutta, että Israelin ilmavoimat olisivat se joku, mutta lausunnosta voitaneen lukea se, ettei Israelin kapasiteetti olisi ehkä riittävä.
USA:n voima Persianlahdella kasvaa huomattavasti, kun sen lentotukialus USS Dwight Eisenhower liittyy siellä oleviin voimiin. USA:lla on Välimerellä ja Persianlahdella viides ja kuudes laivasto-osastot. Välimerellä normaalisti toimiva kuudes laivasto-osasto sai tehtäväkseen seurata tilannetta Jemenissä ja Iranissa.
USS Eisenhowerilla on 8 lentolaivuetta kansillaan.
Seitsemäs siipi käsittää neljä hävittäjälaivuetta, jokainen omalla ennakkovaroitus-järjestelmällä, elektronisella sodankäynnillä, taktisilla tukilaivueilla ja sukellusvene-helikoptereilla varustettuna. Sen taisteluvoimiin kuuluvat ohjusalus USS Hue City ja kaksi ohjusristeilijää sekä USS McFaul, USS Farragut ja USS Carney.
www.debka.com kertoo, että Obama ilmoitti äskettäin, ettei USA tule lähitulevaisuudessa lähettämään maavoimiaan uusille ongelma-alueille Jemeniin ja Somaliaan, jossa paikalliset hallitukset ovat joutuneet al-Qaidan intensiivisten hyökkäysten kohteiksi. Jemenissä on vaarassa hallituksen kaatuminen ja maan joutuminen kapinallisten käsiin, jotka taistelevat maan pohjois- ja länsiosassa Jemenin ja Saudi Arabian joukkoja vastaan. USA on lähettänyt sinne miehittämättömiä koneitaan määrättyihin kohteisiin, joissa vuoristot ja liikenne-yhteyksien puute vaikeuttavat normaaleja sotatoimia. (Debkafile)
5. OBAMAN Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin vihje USA:n mahdollisista sanktioista Israelia vastaan sai Israelissa päivän vierailulla olleet kolme senaatin jäsentä yksimielisesti tuomitsemaan Mitchellin uhkaukset mahdottomina toteutua. Senaattorit John Mc Cain, Joseph Lieberman, John Barraso ja John Thune vakuuttivat, että senaatti tulee estämään kaikki mahdolliset USA:n hallituksen Israelia vastaan aikomat sanktiot. Voi olla, että median välittämä Mitchellin haastattelu, joka sai huhut liikkeelle, ymmärrettiin väärin, eikä kysymys ollut myrskystä vesilasissa suurempi. Se sai kuitenkin Israelin hallituksen ministerit nousemaan puolustaakseen hallituksen asemaa.
USA:n senaattorit ovat Israeliin, Irakiin, Afganistaniin, Kuwaitiin ja Pakistaniin suuntautuvalla kiertomatkalla.
Tiistaina Israel saa vieraakseen USA:n aselajien yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtajan ja Obaman turvallisuusneuvonantajan amiraali James Jonesin. Hänen keskusteluaiheistaan ei ole annettu tietoja julkisuuteen, mutta Iranin ja Libanonin tilanne lienevät mukana. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kolme poliisia on pidätetty epäiltyinä palestiinalaisten epäkorrektista käsittelystä pidätysten yhteydessä Tel Avivissa. (JP)
- PA vaatii, että egyptiläinen uskonnollinen auktoriteetti, joka ”saarnansa” aikana kehotti kivittämään Mahmoud Abbasin kuoliaaksi, tulee esittää virallinen anteeksipyyntö. Uskonnollinen johtaja selitti, että Abbas oli yksi niistä palestiinalaisista johtajista , jotka kehottivat Israelin hyökkäämään Gazaan ennen cast lead operaatiota. (JP)
- Israelissa vierailevat senaattorit arvioivat, että ”Iranin hallitus on joutunut köysiin”, nyrkkeilykieltä käyttäen, eli sen valta horjuu. (JP)
- Israel uhkaa, ettei se uusi TIPH:in, kansainvälisen tarkkailijatiimin, mandaattia Hebronissa. Se lienee yksi turhimmista ryhmistä, mitä länsimaat ovat koskaan lähettäneet Israelin alueelle. (JP)
- Netanyahu vakuuttaa, ettei hän vapauta terrorismin symboleita Gilad Shalitia vastaan. Hamas syyttää välittäjää keskustelujen hitaudesta. (JP)
- Egyptiläiset arkeologit ovat tutkiessaan Gizan pyramidin alle kaivettuja luolia tulleet siihen johtopäätökseen, etteivät pyramidien rakentajat olleet orjia vaan palkattuja työntekijöitä. (JP)

Sunday, January 10, 2010

SUNNUNTAI 20.01.10
1. EGYPTIN JA HAMASIN välinen sanasota kiihtyy. Egypti pidätti Viva Palestina ryhmän jäseniä heidän palattuaan Gazasta Egyptin kamaralle, ja heidän kiihottajansa britti- kansanedustaja George Galloway pantiin suoraan Lontoon koneeseen ja hänet julistettiin ”persona non grata”, ei toivotuksi henkilöksi Egyptissä.
Egypti vaatii Hamasilta julkista anteeksi pyyntöä tapahtumista, joitten aikana egyptiläinen rajavartija ammuttiin kuoliaaksi ja muutamia haavoittui. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri selitti, ettei Hamasin taholta ammuttu yhtään laukausta Egyptin puolelle, vaan rajavartija sai surmansa egyptiläisten ampumasta harhalaukauksesta. Hän syytti viikonvaihteen aikana julkistetussa lausunnossaan egyptiläisiä asian suurentelemisesta huomioimatta, että 35 gazalaista haavoittui mielenosoituksessa, kaksi heistä on kriittisessä tilassa. Hän myös syytti egyptiläisten yrittävän kääntää huomion pois heidän rakentamastaan ”teräsaidasta” Siinain ja Gazan rajalle estääkseen maanalaisten tunnelien kaivamisen rajan ali, joitten kautta kuljetettavat elintarvikkeet ja käyttötavarat ovat elinehtona Gazan hyvinvoinnille.
Hamasin kansanedustaja Gazassa sanoi Egyptin käyvän nyt monentasoista sotaa Hamasia vastaan. Hän sanoi palestiinalaisten ja muslimi-arabien katsoneen tyrmistyneinä Egyptin rajavartijain kivittäessä Viva Palestina delegaation jäseniä.
VASTAUKSENA syytöksiin Egyptin hallituksen edustajat, kolumnistit ja sanomalehdet ovat esittäneet kiivaita vastasyytteitä Hamasille. Myös Egyptin moskeijoissa kritisoitiin ankarin sanoin Hamasin käyttäytymistä. Kuoroon liittyivät myös Fatahin edustajat Länsirannalla, jotka sanovat hyväksyvänsä Egyptin rakentaman teräsmuurin Gazan rajalleen.
Egyptiläisen päivälehden Al-Gomhuria kolumnisti Muhammad Ibrahim syytti Hamasia, että se Iranin avustuksella pyrkii laajentamaan kontrolliaan Egyptiin, Libanoniin, Syyriaan ja Jordaniaan sekä myös palestiinalaisten keskuudessa. Hän syytti Hamasin johtajia siitä, että he asuvat ylellisesti Damaskoksessa jättäen kansansa Israelin ohjusten armoille Gazassa.
”Tuhannennen kerran sanomme Gazan jengille, joka sanoo olevansa urhoollinen sen johtajien nukkuessa Damaskoksen palatseissa ja syöden mitä ikinä toivovat hyläten kansansa värisemään kylmästä, että heidän tuomionsa päivä on tullut. Ei koskaan historiassa mikään jengi ole onnistunut ulottamaan tahtoaan valtion tahdon yli.”
IBRAHIM totesi toisessa artikkelissaan, että Hamas on suurempi uhka Egyptille kuin Israel. ”Israel ampuu sotilaitamme vahingossa; Hamas surmaa heitä tarkkuuskivääreillä. Emme ole unohtaneet, että Hamas tuhosi 17 tukikohtaa vuonna 2008 Egyptin rajalla ja että yli 700 000 gazalaista ylitti Egyptin rajan. Monet heistä olivat pyssymiehiä. Emme enää salli Iranin agenttien vuodattavan sotilaittemme verta.”
Egyptin suuttumusta lisää se, että monet arabi- ja muslimimaat syyttävät sitä liittoutumisesta Israelin kanssa rakentamalla teräsmuuria Gazan saartamiseksi.
Poliittinen analyytikko Egyptissä Abdel Munem Saeed selitti artikkelissaan, että muurin tarkoituksena on suojella maata ulkoista uhkaa vastaan, mitä Hamas ja Hizbullah edustavat yrityksissään horjuttaa Egyptin tasapainoa ja itsenäisyyttä. (JP, Kh A Toameh)
2. HAMASIN edustaja väisti Netanyahun toteamuksen viikonvaihteen aikana, että Israelin tekemä tarjous vankien vaihtamiseksi Hamasin kanssa on viimeinen eikä se enää tee lisämyönnytyksiä. Pääministerin kanslia antoi lausunnon, jonka mukaan Netanyahun neuvottelija vaihdossa Amos Gilad ei saa lisäliikkumavaraa Israelin taholta sen lisäksi, mitä hänelle on annettu ja että Israelin tarjous on lopullinen.
Hamasin lontoolaiselle Al-Qduds Al-Arabi lehdelle antamassa lausunnossa todetaan, että Netanyahun lausunto on tarkoitettu Israelin sisäistä kulutusta varten. ”Lausunto oli tarkoitettu Israelin lehdistölle”, artikkelissa todetaan.
PÄÄMINISTERIN kanslian lausunnossa todetaan, että vaaralliset terroristit kuten omin käsin murhiin osallistuneet vapautetaan jonnekin, josta he eivät voi suoraan uhata Israelin siviilejä.
Hamasin edustaja vakuuttaa, ettei Hamas anna periksi Israelin vaatimuksiin ja että lopulta se tulee alistumaan Hamasin tahtoon. ”Kuka tahansa kuvittelee, että Hamas on heikompi osapuoli vankienvaihdossa, on väärässä. Israel tulee lopulta häviämään hermoja repivän pelin ja suostuu Hamasin asettamiin vaatimuksiin Shalitin vapauttamiseksi.” Pääministerin kanslian reaktio tähän ei ollut saatavilla.
Saksalainen välittäjä vaihdossa tapaa Hamasin edustajia saadakseen heidän vastauksensa Israelin viimeiseen ehdotukseen.
Netanyahu tapasi viime viikolla edellisen pääministeri Olmertin kysellen häneltä, mikä esti vankienvaihdon viime maaliskuussa, jolloin Netanyahun hallitus muodostettiin. (JP)
3. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton kehotti Israelia ja palestiinalaisia aloittamaan keskustelut keskittymällä katsomaan asioita laajalla perspektiivillä, näkemään metsän eikä keskittymällä yksityisiin puihin. Hänen uskomuksensa mukaan kysymykset setlementeistä saadaan ratkaistua helpoiten ratkaisemalla ensin kysymykset rajoista, joka on yksi lopullisen tilanteen avainkysymyksistä. ”Uskoakseni meidän tulee nostaa katseemme yksityisistä puista ja sen sijaan pyrkiä näkemään koko metsän”, hän selitti mediatilaisuudessa keskusteltuaan Jordanian ulkoministeri Nasser Judehin kanssa. ”Keskusteluissamme aiemmin Judehin kanssa totesimme, että rajaongelmien ratkaisu ratkaisee kysymykset setlementeistä, Jerusalemin kysymysten ratkaiseminen ratkaisee setlementtiongelmat.”
ISRAELIN pääministerin kanslia sanoi toivovansa, että Amerikan optimismi on totta; Israel on puolestaan valmis aloittamaan neuvottelut sekä rajoista että Jerusalemista. Virkailija totesi, että lännessä kuten myös arabimaissa näyttää olevan kasvava yksimielisyys siitä, että on aika aloittaa suorat neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hän selitti, että nykyinen tilanne heikentää Fatahia ja vahvistaa Hamasin asemaa. Virkailijan toivomukseen yhtyi myös ulkoministeriön virkailija, joka sanoi neuvottelujen olevan yhteinen intressi ja toivoi niiden alkavan mahdollisimman pian. Israelin edustajat toteavat, ettei Israelia voida syyttää PA:n johdon päättämättömyydestä ja rohkeuden puutteesta. Israel ei kuitenkaan pidä hyvänä aloittaa keskusteluja rajoista, sillä on lukuisia kysymyksiä, jotka tulee ratkaista ennen sitä, kuten Jerusalem, pakolaiset ja vesi.
ULKOMINISTERI Clinton ei maininnut suoraan myös Mitchellin tarjoamia vakuutuksia eikä myöskään antanut omia lupauksiaan neuvotteluista. Sen sijaan hän haluaa valaa uskoa ”hyvässä tahdossa” käytäviin neuvotteluihin.
PA:n johtoon kuuluva Mohammed Dahlan kehotti varovaisuuteen suhteessa Netanyahuun, johon hän ei näytä luottavan. Fatahin keskuskomitean jäsen ja entinen turvallisuusjohtaja Dahlan paljasti, että Egypti, Jordania, Saudi Arabia ja PA ovat pitäneet lukuisia keskusteluja kvartetin kanssa muotoillakseen yhtenäisen asenteen neuvottelujen aloittamiseksi. Hän kritisoi Netanyahun julistamaa 10 kuukauden moratoriumia, jonka tarkoituksena on hänen mukaansa jättää Jerusalemin kysymys keskustelujen ulkopuolelle. Vaikka Dahlan vihjaakin joustavammasta politiikasta, PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toistelee mantraansa täydellisestä rakennuskiellosta Länsirannalla ja Itä Jerusalemissa. (JP)
4. OBAMAN Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell uhkaili lauantaina, että USA voinee harkita jo vuodelle 2010 lupaamiensa 2.75 miljardin USD tuen viivyttämisestä, ellei Israel osoita joustavuutta ehdoissaan neuvottelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. USA:n tukeen kuulu myös lainatakuut, joiden ansiosta Israel on pystynyt saamaan ulkomaisia lainoja edullisemmin ehdoin. Mitchellin uhkaus sattuu pahaan aikaan, kun USA on luvannut runsaita asetoimituksia Israelin viereisille arabimaille, joihin kuuluu huippunykyaikaisia ohjuksia ja lentokoneita. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1141433.html
USA:n virkailija pyrki televisioidussa haastattelussa pehmentämään Mitchellin lausuntoa todeten, ettei kysymys ole uhkauksesta, jollaisena se Israelissa koettiin. ”Se ei ollut uhkaus eikä sellaiseksi tarkoitettu”, hän selitti, mutta tosiasiaksi jää, että Mitchell esitti sen uhkauksen muodossa. Virkailija pyrki selittämään, että Mitchellin tarkoituksen oli rohkaista osapuolia tulemaan rohkeasti neuvottelupöytään USA:n vakuuksien varmistamina. ”Tämä on Mitchellin seuraavan Israelin matkan tarkoitus”, hän selitti.
Mitchell sanoi uskovansa, että sopimuksen aikaansaaminen Israelin ja PA:n välillä lopullisesta rauhanratkaisusta vie korkeintaan kaksi vuotta, mitä Israelissa pidetään epärealistisena. (JP)
5. USA:N JERUSALEMIN konsulaatti sai 250 000 USD vaateen erotettuaan kolme vuotta automekaanikkona toimineen palestiinalaisen Azam Qiqin. Konsulaatti palkkasi hänet 2003 ja antoi hänelle pari erikoistunnustusta esimerkillisestä työskentelystä. Mutta mekaanikon isän kuoltua Azam osallistuessa hänen hautajaisiinsa ilmeni, että hautajaisissa liputettiin avoimesti Hamasin lipuilla. Konsulaatti pelästyi pahan kerran ymmärrettyään, että konsulaatin autoja korjaili mies, jolla voi olla avoimia suhteita terroristien kanssa. Joka tapauksessa USA pitää Hamasia terrorijärjestöjen listalla. Azam Qiq erotettiin 2006 jonka jälkeen tämä teki oikeudelle 250 000 USD korvausvaatimuksen. Paljastus sattuu nolosti sen jälkeen, kun konsulaatin autoilla on ollut ikäviä välikohtauksia IDF:n vartijain ja rajapoliisin kanssa, joita sen arabikuljettajat ovat lietsoneet .
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339437291&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Moottoripyörillä ajaneet miehet ampuivat polkupyörällä ajanutta miestä jalkaan Jerusalemissa. Sekä hyökkääjät että uhri pakenivat paikalta. (JP)
- Bar Ilan yliopisto julkisti Giora Eilandin 41-sivuisen esityksen , että Jordanian tulee muodostaa federaatio Länsirannan ja Gazan kanssa. Hän oli IDF:n suunnitteluosaston johtaja ja nykyisin Kansallisen turvallisuustutkimus-instituutin tutkijana. Eiland selittää, että vuosien kuluessa demografian muuttuminen ja Gazan irtoaminen Länsirannasta ovat tehneet entistä vaikeammaksi toteuttaa perinteistä mallia kahdesta valtiosta kahdelle kansalle.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339436935&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Tutkijat joutuvat aikaistamaan Toran kirjoitusten aikataulua sadoilla vuosilla, ennustaa professori Gershon Haifan yliopistosta pystyttyään tulkitsemaan musteella savitaululle kirjoitettua muinaista tekstiä. Kirjoitus on tehty kuningas Davidin hallinnon aikoihin 1000 vuotta eKr. Poltettu saviruukun kappale löydettiin Ellah-laaksosta 1.5 vuotta sitten, sen koko on 15x16.5 sm. Tämä on aikaisin hepreaksi kirjoitettu kirjoitus, mitä Israelissa on löydetty. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339428603&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Terroristit ampuivat muutaman päivän aikana 13 kranaattia ja rakettia Israeliin. IDF vastasi tähän iskemällä tunneleihin Rafassa, 3 ihmistä kuoli iskuissa. Hamasin pyssymiehet esittelivät uusia aseitaan: raketin kahdella kärjellä, 107 mm ohjus linnoituksia vastaan sekä panssarin läpäisevän RPG-ohjuksen.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339436958&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Taliban Pashtun oletetaan olevan juutalaista perua. Intialainen tutkija aloittaa Haifan yliopistossa DNA-tukimukset asiassa.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1262339436797&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull