Wednesday, May 26, 2010

KESKIVIIKKO 26.05.10

1. TÄMÄN keskiviikkoaamun ennusteet lupaavat 31 asteen hellettä ulkona, mutta uutisia
läpi käyden on todettava, että varsinaiset polttopisteet liittyvät diplomaattiseen kehitykseen Lähi Idän alueella. Yritän kasata hajanaisista tiedonmurusista yhtenäisen kokonaisuuden, sikäli kuin se Lähi Idän nopeasti muuttuvissa olosuhteissa on mahdollista.

ENSIMMÄISET uutiset kertovat, että Obama on antanut käskyn laajentaa salaisia tiedusteluja Iranista käyttäen sekä vakoilukoneita että yhteyksiä Iranin hallitusta vastustaviin ryhmiin.
Näin kertoo haaretz.com uutisartikkelissaan. Toiseksi ne kertovat, että pääministeri Netanyahu tapaa ensi viikon tiistaina Kanadan vierailunsa yhteydessä presidentti Barack Obaman Washingtonissa. Uutinen kertoo, että tämä on Obaman epätoivoinen yritys korjata vahinkoja, mitä hänen ja Netanyahun edellinen tapaaminen aiheutti Israelin ja USA:n sekä Obaman ja Amerikan juutalaisten välisiin suhteisiin, jotka ovat romahtaneet 78 %:n lukemista alle 40 %. Obama näyttää tajunneen, että hänen hallituksensa ja Demokraattinen puolue on vaikeuksissa syksyllä pidettävissä välivaaleissa, ellei jotain dramaattista käännettä tapahdu.

haaretz.com kertoo edelleen, että USA:n diplomaattipiirit ovat kauhuissaan imagosta, mikä Obaman tavasta nöyryyttää Netanyahua viimeisen tapaamisen yhteydessä jäi maailmalle ja ennen kaikkea arabimaailmalle johtuen hänen päinvastaisesta käyttäytymisestään tavatessaan arabijohtajia heidän USA:n vierailunsa yhteydessä. Tätä epäsuotuisaa imagoa tulisi kasvattamaan Obaman ja Abbasin tapaaminen lähi aikoina, ellei Obama osoittaisi selvästi ja ilman sivujuonteita käyttäytyneensä moukkamaisesti. Obaman ja Abbasin tapaamisella on tarkoitus tukea Abbasin asemaa palestiinalaisten keskuudessa.

TAPAAMINEN Netanyahun kanssa aivan toisenlaisessa ilmapiirissä voisi selkeyttää tilannetta. George Mitchell aloitti jo omalta osaltaan tilanteen korjaamisen puhuen USA:ssa kunnioittavasti Netanyhun tavasta pyrkiä muodostamaan sovinnollista ilmapiiriä neuvotteluille, määräämällä 10 kk:n rakennuskiellon Länsirannalle sekä poistamalla tiesulkuja ja muita kulkua haittaavia esteitä sisäisen liikenteen helpottamiseksi.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/obama-sends-pm-surprise-invite-to-white-house-meeting-next-week-1.292238

2. Debkafile kertoo, että Obama on määrännyt sekä meri- että ilmavoimien dramaattista lisäämistä sekä Persianlahdelle vastapäätä Iranin rannikkoa että Välimerellä.
Lentokoneitten emälaivan USS Harry S Trumanin johtama iskuosasto 10 höyrysi USA:n Norfolkissa, Virgianissa, sijaitsevasta laivastosatamasta 21. toukokuuta suunnistaen Persianlahdelle, siellä olevan USS Dwight Eisenhowerin tukialuksen tueksi. Sillä on mukanaan 6000 merisotilasta. USA:n johtamaan laivasto-osastoon liittyy ensimmäistä kertaa saksalainen sota-alus, fregatti FGS Hessen, kertoo Debkafile.

Tämän uutislähteen mukaan USA on muillakin tavoin lisännyt sotilaallista valmiuttaan Persianlahdella. Laivastovoimia kasvatetaan kesän aikana siten, kertoo Debkafile, että heinä- elokuussa Persianlahden tuntumassa on 4 tai 5 lentotukialusta.
Harry S Trumanin johtamaan iskuosastoon kuuluu lentokoneitten tukialus Air Wing 3 (Battle Axe), jolla on 7 laivuetta – neljä F/A-18 Super-Hornet ja F/A-18 Hornet hävittäjäpommittajaa; vakoilukoneita sekä valvontakoneita E-2 Hawkeyes, jotka toimivat kaikissa sääoloissa; elektroninen iskulaivue 130 vihollisen tutkalaitteiden häiritsemiseksi; sekä helikoptereita sukellusveneitten etsimistä ja tuhoamista varten.
NELJÄ muuta alusta liittyy Persianlahden voimiin, ohjusristeilijä USS Normandy, sekä täsmäohjuksin varustetut hävittäjät USS Winston Churchill, Oscar Austin sekä Ross.
DEBKAFILE kertoo, että USS Trumanin 6000 merisotilasta kävivät läpi tehokkaan koulutusjakson sotilaallisia operaatioita varten Välimeren tai Persianlahden alueella.
http://www.debka.com/article/8794/

3. HAARETZ kertoo web-sivun artikkelissaan, että USA:n nimittämä erikois-koordinaattori turvallisuusasioissa kenraaliluutnantti Ketth Dayton, joka on vastannut PA:n ”poliisin” sotilaallisesta koulutuksesta, varustamisesta ja aseistamisesta viimeisen viiden vuoden ajan, siirtyy syrjään syksyllä. Hän toimi myös Mitchellin varamiehenä Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa. USA:n hallitus pyrkii löytämään samanarvoisen kolmen tähden kenraalin jatkamaan Daytonin aloittamaa työtä. Artikkelin kirjoittajien Amos Harelin ja Avi Issacharoffin mukaan tämä voi osoittaa Washingtonin vähentyneen kiinnostuksen PA:n ja Israelin väliseen konfliktiin ja suuntaavan huomionsa Persianlahdelle ja laajempaan kuvioon Välimeren alueella, mikä on jäänyt pahasti sivuun Venäjän kasvattaessa laivastonsa ja vaikutuksensa määrää Lähi Idässä. Venäjä on toistanut haluaan päästä mukaan alueen tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin, ja se on määrätietoisesti etsinyt suhteita Turkin ja Syyrian kanssa sekä vastustanut länsivaltojen kuristusotteita Iranin ydinsuunnitelmien saamisesta kansainväliseen valvontaan.

VENÄJÄN suurin valtti yhteyksien luomiseksi muslimivaltioitten kanssa on sen NL:n romahduksen yhteydessä vaikeutunut mutta uudelleen elpynyt ja huippuluokkaan noussut aseteollisuus, joka pystyy tarjoamaan tuotteitaan kilpailukykyiseen hintaan.
Tämän kautta on päässyt kehittymään uusi ryhmittymä, joka ulkoministeri Liebermanin analyysin mukaan alkaa Pohjois-Koreasta ja kulkee sieltä Iranin ja Syyrian kautta Libanoniin, josta se etäispesäkkeinä toimivat Hizbullah ja Hamas. Tämä ”pahan akseli” uhkuu voimaa ja toistaa tulikivenkatkuisia uhkauksiaan Israelille sen tuhoamiseksi.
Venäjä toimii kulissien takana akselin aseistajana.
Viimeisen uutisen mukaan on ilmeistä, että tämän puolijulkisen akselin rinnalla toimii salakähmäinen terrorijärjestelmä, jossa al-Qaida toimii omien salaisten päämääriensä toteuttamiseksi, mutta sen suurimpana rahoittajana toimii Saudi Arabia. Tämä on yllättävä tieto, sillä länsimaailmassa ja varsinkin USA:ssa saudien kuningashuonetta on pidetty niiden läheisimpänä liittolaisena muslimimaailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137691

HAARETZ kertoo uutisessaan, ettei PA:n johto ole kiinnostunut Netanyahun tarjoamista ”luottamusta herättävistä toimista”, kuten vankien vapauttaminen, tiesulkujen poistaminen tai IDF:n sotilaitten vetäminen yksityisestä kaupungista. PA:n johto pitää näitä pikku asioilla leikittelemisenä ja haluaa keskittyä suurempiin ratkaisuihin. Siksi PA ei ole kiinnostunut, miten paljon Obama pystyy taivuttamaan Netanyahun kättä näissä asioissa, PA haluaa IDF:n vetävän joukkonsa ilman poikkeuksia asemiin, joissa ne olivat ennen toista intifadaa 2000. Toiseksi PA haluaa, että sen ”poliisijoukot” saavat vapaasti liikkua myös Israelin täydessä vastuussa olevilla C-alueilla, koska sen mielestä PA:n poliisi pystyy vastaamaan niiden turvallisuudesta. Tämä selittäisi PA:n johdon haluttomuuden epäsuoriin keskusteluihin ja sen, ettei se halua käydä minkäänlaisia keskusteluja Netanyahun kanssa.
http://www.haaretz.com/blogs/mess-report/mess-report-key-u-s-figure-in-israel-pa-talks-lt-general-dayton-steps-down-1.292239

Edelliseen liittyen JP kertoo, ettei Netanyahu aio jatkaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä julistamaansa 10 kuukauden osittaista rakennuskieltoa. Näin ainakin salkuton ministeri Benny Begin kertoo, josta myös Moshe Yaalon kertoi aiemmin. He saivat tukea Dan Meridorilta ja Silvan Shalomilta, jotka myös olettavat rakentamisen alkavan normaalisti 18. Tishrey-kuun jälkeen (26.09.10). Meridor kaavaili, että rakentaminen sallittaisiin suurissa juutalaisyhteisöissä, kuten joskus on sovittu USA:n kanssa, mutta keskusteluja turvallisuuskabinetin sisällä ei ole käyty. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah vakuuttaa, että jos Israel sulkee Libanonin meritiet seuraavan konfliktin yhteydessä, se tulee tuhoamaan sitä saartavat alukset. Hän vakuutti, että Hizbullah pystyy aiheuttamaan Israelille yhtä suurta tuhoa kuin mitä se aiheutti Libanonille viimeisen sodan aikana. Hän kehui, että järjestöllä on aseet, joilla se pystyy tuhoamaan sekä sotilas- että kaupallisia aluksia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/nasrallah-we-will-attack-ships-approaching-israel-in-future-war-1.292223
- Turkista lähetetyt 9 alusta, joissa on 10 000 tonnia tarvikkeita sekä 550 palestiinalaisia tukevia aktivisteja, saapunee huomenna Gazan rannikon edustalle. Israel on luvannut estää laivojen pääsyn Gazaan, ja Turkki on uhannut raskailla vastatoimilla, elleivät alukset pääse satamaan. Israelin ulkoministeriön mukaan 200 – 300 tunnelien kautta tuodaan Gazaan niin paljon tuotteita, että kauppojen hyllyt notkuvat niiden painosta. Israel sallii
vietävän Gazaan 15 000 tonnia tarvikkeita viikoittain, mukana lihaa, kananlihaa, kaloja, maitotuotteita, hedelmiä, vihanneksia, maitojauhoa, lasten ruokia, vehnää ja monia muita tarvikkeita. (JP)
- Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa tarjoavat pakopaikan puolelle miljoonalle ihmiselle sodan syttyessä. IDF arvioi, että tarve voi olla 100 000 – 500 000 pakolaisen välillä. (JP)
- Gazan terroristit tuhosivat lasten kesäleirialueen rakennelmat rannikolla.
- PA pidättää löytämiään Hamasin miehiä vastavetona Hamasin uhkaukselle boikotoida heinäkuun 17. päiväksi suunniteltuja vaaleja. PA etsii varsinkin johtajatason henkilöitä. Pidätyksiä on tehty useissa kaupungeissa. Mitenkähän USA pystyy suhteuttamaan tämän kauppaamaansa demokratiaan? (JP)
- Israel ei lähetä valtuuskuntaansa YK:n järjestämään konferenssiin Turkissa, jonka tarkoituksena on käsitellä ”palestiinalaisten luovuttamattomia oikeuksia”.
Ulkoministeriön edustaja Palmor sanoo, että jo kutsussa esitetty terminologia osoittaa konferenssin puolueellisuuden, eikä halua osallistua siihen. (JP)
- Euron arvon taantuminen vaikeuttaa Israelin hedelmien ja vihannesten sekä
kukkien tuottajia, kuten muitakin vientitavaroita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137684
- IAEA:n kuukauden mittaisen NPT-konferenssin julkilausuman luonnoksessa Israelia kehotetaan allekirjoittamaan NPT-sopimus, mutta ei mainitse Iranista mitään. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3894389,00.html
- Pohjois-Korean armeija määrättiin täyteen sotavalmiuteen ja sen suhteet Etelä-Koreaan katkaistiin. USA ja Etelä-Korea suunnittelevat yhteistä sukellusveneharjoitusta lähi aikoina. http://www.debka.com/article/8806/
- Obaman henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel tapaa Netanyahun tänään.
- IAF:n iskussa Beit Hanoun lähelle tänään haavoittui 15 palestiinalaista. Isku oli kostona kranaattitulitukselle Gazasta Israeliin.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3894289,00.html

No comments: