Friday, December 11, 2009

PERJANTAI 11.12.09
1. PALESTIINALAINEN neuvottelutiimi Washingtonissa, jota johtaa PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat, kertoo WND:n toimittajalle, ettei USA välttämättä estä veto-oikeudellaan PA:n esitystä YK:n turvallisuusneuvostossa Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän kertoo saaneensa tuntuman, että USA kannattaa Palestiinan valtion perustamista 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille pääkaupunkinaan Itä Jerusalem.
Toimittajan kysymykseen, keitä nämä USA:n hallitusta edustavat henkilöt olevat, Erekat totesi, että he kuuluvat Obaman hallitukseen. WND:n arvelujen mukaan he ovat USA:n YK:n lähettiläs Susan Rice ja USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen Samantha Power. WND:n artikkeli kertoo, että PA:n aiempi pääministeri Ahmed Qureia vahvisti Erekatin lausunnon, jonka mukaan USA:n hallituksen edustajat pääsivät yhteisymmärrykseen Obaman hallituksen tärkeitten elimien kanssa menemättä yksityiskohtiin. Hän sanoi amerikkalaisten todenneen, että USA suosittelee neuvotteluratkaisua, mutta jos PA tuo esityksensä oman valtion perustamisesta YK:n ratkaistavaksi, USA ei välttämättä tyrmää sitä.
WND:n artikkelissa kerrotaan lisäksi, miten USA:n PA:n alueilla toimivat virkailijat kannattavat ja tukevat PA:n toimia instituutioittensa ja virallisten laitostensa laitonta rakentamista Juudeassa ja Samariassa ja myös Itä Jerusalemissa B-alueelle, jossa IDF valvoo sen turvallisuutta mutta PA sen siviilihallinnosta, sekä myös C-alueelle, jossa Israel vastaa sekä turvallisuus- että siviilihallinnosta. USA:n tuesta kerrotaan avoimesti suurissa julisteissa.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=118624
2. KORKEA PA:n virkailija kertoi WND:n toimittajalle, että USA:n hallitus tulee pian antamaan julkilausuman, jossa se ilmoittaa tukevansa valtaosaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen luovuttamisesta palestiinalaisille.
Viranomaisen mukaan, jonka nimeä ei mainita artikkelissa, suuret juutalaisväestön keskittymät kuten Ariel, Maale Adumim ja Gush Etzion, jäävät Israelin puolelle rajaa.
Viranomainen arvioi, ettei USA:n hallituksen vakuutusta anneta kirjallisena, vaan suullisesti luultavasti jonkin virallisen puheen yhteydessä.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on vakuuttanut omiin tietoihinsa perustuen, ettei USA tue EU:n ulkoministerineuvoston kokouksessa hyväksyttyä lausuntoa, jonka mukaan EU ei hyväksy mitään poikkeuksia 1949 aselepolinjoihin ilman PA:n suostumista, ja joka lupaa PA:lle Itä Jerusalemin mukaan lukien Temppelivuoren. USA:n hallituksen taholta on ilmoitettu, että Jerusalemin kohtalo tulee selvittää neuvottelujen kautta, ei yksipuolisin julistuksin.
EU:n julkistaman lausunnon mukaan Jerusalem tulee olemaan kahden valtion pääkaupunki, mutta siitä on sovittava neuvottelemalla.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=118495
3. JUUTALAINEN OIKEUSISTUIN Sanhedrin julkisti kovan lausunnon koskien sekä vankienvaihtoa Hamasin kanssa että turvallisuuskabinetin hyväksymää Netanyahun esitystä 10 kuukauden moratoriumista Juudeassa ja Samariassa.
Sanhedrinin lausunnossa sanotaan, että satojen terroristien vapauttaminen yhtä vangittua sotilasta vastaan sekä juutalaisten rakentamisoikeuden kieltäminen Juudeassa ja Samariassa on verrattavissa petokseen. Sanhedrin kieltää satojen murhamiesten vapauttamisen ja esittää, että Gilad Shalit tulee palauttaa välittömästi ilman ehtoja vahingoittumattomana.
Jos näin ei tapahdu, Israelin vankeudessa olevat terroristit tulee teloittaa välittömästi. Sanhedrin suosittelee korkeiden palestiinalaisten johtohenkilöitten ja jopa pääministerin sieppaamista ja käyttämistä vaihtokaupassa Shalitin vapauttamiseksi.
Sanhedrinin lausunnossa Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin esittämin ehdoin merkitsee Israelille uutta holokaustia, mikä täytyy kaikin tavoin estää. Lausunnossa viitataan suurterroristi Kuntarin vapauttamiseen toisten mukana kahden IDF:n sotilaan ruumista vastaan, mitä ei tule toistaa. Yhtenä vaihtoehtoa lausunnossa esitetään uuden operaation aloittamista tämän hanukka-ajan aikana, joka alkaa tänä iltana, Hamasin ilkeän hallituksen eliminoimiseksi. Perusteena käytetään tosiasiaa, ettei Israel kuitenkaan voi välttää sotaa kaikkia naapureitaan vastaan, mikä on seurauksena tästä ”rauhanprosessista”, joka ei ole mikään muu kuin ”antautumisprosessi”.
Sanhedrinin lausunnon mukaan Netanyahun hallitus toimi yhdessä vihollishallitusten kanssa suunnitellessaan 300 000 juutalaisasukkaan karkottamista esi-isiensä maasta tyydyttääkseen USA:n ja muitten maitten hallitusten vaatimuksia, mitä moratorium edeltää.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3817361,00.html
4. HEINÄKUUSSA tänä vuonna kolme Sanhedrinin johtajaa rabbia matkusti Istanbuliin, jossa heillä oli videohaastattelu tunnetun muslimijohtajan Adnan Oktarin kanssa, joka tunnetaan kirjailijanimellä Harun Yahya, sekä ilmeisesti suljettuja kahdenkeskisiä keskusteluja. Adnan Oktar on ristiriitainen henkilö myös kotimaassaan Turkissa, mutta hänellä on laaja vaikutus maailman muslimiväestön keskuudessa web-sivujensa sekä kirjoittamiensa kymmenien kirjojen kautta, joiden levikki on 65 miljoonaa kappaletta. Sanhedrinia edustivat rabbit Hollander, Abrahamson ja Loebel. Videotilaisuudesta tehdyn videon julkisti Joelstrumpet web-sivullaan, jonka osoite on alla.
http://www.joelstrumpet.com/?p=2357#more-2357
Keskustelu käytiin englanniksi, jota taitavat voivat seurata sitä, mutta myös oheisen tekstin kautta, kuten myös siihen liittyvien kommenttien avulla.
Keskustelussa kiinnittyy huomio kahteen pääteemaan: Adnan Oktar suosittelee Salomon Temppelin uudelleen rakentamista, josta hän käyttää nimitystä ”palatsi”. Hän valittaa sitä, että jotkut kristityt pitävät muslimeja epäjumalien palvojina, mutta eivät juutalaiset, jotka pitävät muslimeja ”uskovina, uskon veljinä”. Oktar ottaa esille toisen vaikeuden, ”ansan” kuten hän sanoo, siinä, että kristittyjen mielestä muslimit ovat antikristuksen armeija, mutta joittenkin muslimien mielestä kristityt ovat antikristuksen sotilaita.
Sanhedrinin puolella rabbi Hollander hoiti puhumisen, mutta rabbi Abrahamson selitti saatuaan puheenvuoron, miten islamilla ja juutalaisilla on paljon yhtäläisyyksiä, eikä vain yhtäläisyyksiä, vaan se kulkee syvemmälle yhteisiin juuriin ja uskoon (common faith). Hän selittää edelleen käsitettä pääuskonto (fundamental religion), joka oli yhteistä kaikille ihmisille. Tämän kautta Abrahamsom katsoo, että islam ja juutalaisuus menevät ei vain Noahin seitsemään peruskäskyyn vaan aina Adamiin saakka. ”Siten me palvomme samaa Jumalaa”, hän kertoi analyysinsa tuloksena.
Adnan Oktarin toinen teema käsittelee islamin, juutalaisuuden ja kristinuskon yhtymistä, joka voisi toteutua Salomon Temppelin uudelleen rakentamisen kautta palvellen kaikkia kolmen uskonnon jäseniä. Oktar esittelee islamia rauhan ja rakkauden uskontona, jolle raakuus ja toisen hyväksikäyttö kuten etninen puhdistus ovat vieraita. Varsinkin juutalaisten murhaamista hän ihmettelee: miksi kukaan suunnittelisi sellaista, uskonveljensä surmaamista?
5. IDF on omassa tutkimuksessaan käynyt läpi kaikki Goldstonen raportissaan esittämät syytökset ”sotarikoksista”, ja havainnut, että 30 tapausta Goldstonen esittämistä keskeisistä syytöksistä ovat perusteettomia ja loput kuusi ovat todellisia, johtuen teknisistä virheistä tai operatiivisista erehdyksistä. IDF:n tutkimus tulee tietenkin kovin myöhään ja kuin jälkijunassa, joten Goldstonen raportin aiheuttamat repeämät ja päätökset kansainvälisissä elimissä pysyvät ja tulevat hiertämään Israelin poliittisella kentällä vielä pitkään.
IDF:n raportin uskotaan valmistuvan lopullisesti lähipäivinä, jonka jälkeen sitä esitellään IDF:n komentajalle Gabi Ashkenazille, joka tekee siitä omat arvionsa. Tämän jälkeen päätetään, minne raportti toimitetaan ja mitä siitä julkistetaan kansalle. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Englannin hallitus on antanut tavarataloille kehotuksen erotella selvästi Juudeassa ja Samariassa valmistetut tuotteet, onko ne valmistettu juutalaisyhteisöissä vai palestiinalaisten omistamissa yhtiöissä. Tämä jos mikään on selvää rotuerottelua. (JP)
- USA:n hallitus on toistuvien epäonnistumisten vuoksi Lähi Idän politiikassaan turhautuneena vähentämässä aktiivisuuttaan odotellen uutta aloitetta. (JP)
- Netanyahun julkistama etuoikeutettujen yhteisöjen suunnitelma on saanut kova kritiikkiä opposition taholta, joka aikoo esittää epäluottamuslauseen siksi, että suunnitelma suosii taloudellisesti vahvoja. Ashkelonin ja Maale Adumimin kaupungit oli jätetty pois suunnitelmasta, mutta kovan vastalauseen johdosta Netanyahu selittää, että ne voitaneen lisätä listaan. (JP)
- Korkein oikeus käsittelee moratoriumista esitettyjä valituksia ensi viikolla. Hallitus kehottaa oikeutta pitämään näppinsä erossa asiasta. (JP)
- Har Bracha Yeshivan johtaja rabbi Eliezer Melamed tapaa apulaispuolustus-ministeri Matan Vilnain puolueettomassa paikassa neuvotteluissa, eikä ”kuten koulupoikana koulunjohtajan puhuttelussa”. He pyrkivät tasoittamaan Melamedin lausuntoja, jossa tämä kieltää sotilaita käytettäviksi juutalaisten karkottamiseksi kodeistaan. Yeshivassa kaikki eivät tue Melamedin kantaa, mutta tunnustavat, että hänellä on oikeus mielipiteeseen. (JP)
- IDF simuloi sotaa Syyriaa ja Hizbullahia vastaan. Ensimmäisiä vaateita on suojavarusteiden jakaminen ei-konventionaalista sotaa varten. (haaretz)
- IDF pidätti johtajan, joka kiihotti arabeja ja anarkisteja viikoittaisiin väkivaltaisuuksiin armeijaa vastaan. Anarkistit ovat usein ulkomaalaisia.
- Binyamin alueen viinitarhojen omistajat havaitsivat, että arabivandaalit olivat käyneet viidennen kerran tuhoamassa heidän viinitarhojaan ja polttaneet niitä.
- Hasmonealaiset hallitsijat valloittivat Negevin ja Gazan, kuten löydetyt muinaismuistot, mm. rahakätköt, osoittavat. He valtasivat nabatealaisten hallitseman ns. incensetien (maustetien) ajaen heidät Petraan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134913
- Israelilainen kemisti prof. Ida Yonath sai maan 9:n Nobel-palkinnon eilen.
- Hamas sanoo antavansa tärkeän lausunnon ensi viikolla uhaten samalla, että jos Israel ei suostu sen vaatimuksiin, sen julkistaa neuvottelut. (ynet)
- Iran hankkii kiellettyjä aseiden valmistuksessa tarvitsemiaan välineitä Taiwanin kautta. (ynet)
- Venäjä haluaa lisää Israelin valmistamia ohjaajattomia Heron koneita (UAV) entisten lisäksi. Neuvotteluissa päätetään 100 miljoonan kaupasta. Australia vuokrasi 10 Heron konetta Afganistanin rintamalle. (ynet)
- Iranin puolustusministeri Ahmad Wahidi haluaa, että Syyria iskee Israeliin, jos se hyökkää Iraniin. Iran ja Syyria ovat pitäneet kiihkeitä neuvotteluja Damaskoksessa pyrkien laatimaan yhteistä strategiaa. USA pelkää, että Iran voi sulkea kaikki öljynkuljetukset Tiranan salmen kautta sotatilanteessa, ja sillä uskotaan olevan mahdollisuudet tehdä niin. (Debkafile)
- Juutalaisten perinteinen hanukka-juhla-aika alkaa tänä iltana.

Thursday, December 10, 2009

TORSTAI 10.12.09
1. EILEN ILLALLA kokoontui arviolta 30 000 ihmistä Pariz-aukiolle lähelle pääministeri Netanyahun asuntoa Jerusalemissa esittääkseen protestin 10 kuukauden rakennuskieltoa vastaan Juudeassa ja Samariassa. Toiset uutislähteet asettivat paikalle saapuneitten luvun varovasti ”yli kymmenen tuhatta” mutta suuri joukko kuitenkin.
Järjestäjät olivat tilanneet 200 bussia, joilla osanottajia kuljetettiin paikalle. Poliisi ohjasi osan niistä varsin kauas mielenosoituspaikasta, joko tarkoituksellisesti häiritäkseen heidän tuloaan tai sitten vain liikennejärjestelyjen vuoksi, mistä uutiset eivät tienneet enempää.
Mielenosoitus sujui uutisten mukaan rauhallisesti, suuria plakaatteja heiluteltiin ja puheita pidettiin, mutta järjestyshäiriöitä ei ole raportoitu.
RAPORTTIEN mukaan kansan mieliala kohdistui nimenomaan Netanyahua vastaan, jota syytetään takkinsa kääntämisestä ellei peräti petollisesta toiminnasta ja sanansa syömisestä.
Kansanedustaja Michael Ben-Ari, joka on yksi suorasanaisimmista Netanyahun julistaman moratoriumin vastustajista eikä säästele sanojaan, sanaili näin: ”Täältä lähtevän sanoman tulee olla hyvin selvän. Juutalaisia on karkotettu kodeistaan tarpeeksi! Jos on olemassa kansa, joka on evakuoitava eikä ole täällä, se ei ole juutalainen kansa!” Ben-Ari vakuutti, että turvallisuus-kabinetin hyväksymä 10 kuukauden moratorium on hirttosilmukka ja myrkkypilleri, ja että oikean laidan kulkijat ovat oppineet läksynsä vuoden 2005 Gazan evakuoinnista lisäten: ”Setlerien tarina rintalapsena päättyi viisi vuotta sitten. Mitä me olemme, schnitzeleitä, joita Netanyahu paistaa keittiössään?” (schnitzel on suosittu kana- tai kalkkunalihakyljys, joka on ennalta paistettu ja maustettu ja kuumennettuna valmis syötäväksi)
”Tänään meillä on tilaisuus opettaa Netanyahulle, ja (USA:n presidentti) Obamalle ja (Ranskan presidentti) Sarcozylle, ettei juutalaisten rakentamista voida jäädyttää.” (JP)
2. MIELENOSOITUS oli jatkoa parin viikon aikana Juudean, Samarian ja Gazan Juutalaisyhteisöjen Neuvoston järjestämille hätäkokouksille, joissa tilannetta puitiin ja suunniteltiin yhteisiä vasta-toimia. Neuvosto on liikkeellä aiemmin kuin Gazan evakuoinnin aikana, jossa se oli pahasti myöhässä ja aliarvioi Ariel Sharonin päättäväisyyden Gazan tyhjentämiseksi juutalaisista.
Kansanedustaja Arye Eldad (NU) arvioi, että kun Netanyahu puhuu jäädyttämisestä, hän tarkoittaa evakuoimista. ”Netanyahu aikoo vetäytyä kaikkialta Juudeassa ja Samariassa ja perustaa Palestiinan valtion Israelin sydänalueelle. Uskotteko te häneen, kun sanoo, että jäädyttäminen (freeze) on tilapäinen? Luotatteko te häneen?” Kansa vastasi suureen ääneen kieltävästi, ”he eivät usko Netanyahun sanaan”. Hän vakuutti kansalle, ettei sitä ole jäädytetty, eikä se ole mikään virhelyönti, ja että sen yksinkertainen vastaus on: juutalaiset rakentavat kaikkialle omassa maassaan.
Kansanedustaja Danny Danon (Likud) kantoi suurta plakaattia, jossa oli Obaman puhelinnumero ja kehotus jokaiselle soittaa hänelle kertoakseen jättää setlementit rauhaan. Hän vakuutti, etteivät setlementit ole este rauhaan, ja ”mitä muuta rakentamisen jäädytys saa aikaan kuin sen, että syyttävä sormi osoittaa setlereihin: Te olette se ongelma!” (JP)
3. MAALE ADUMIMIN pormestari Benny Kashriel kertoi työskennelleensä 18 vuoden ajan Netanyahun kanssa Juudean ja Samarian rakentamiseksi tämän kehottaessa jatkamaan rakentamista. Hän vetosi Netanyahuun, ettei tämä nyt kääntyisi pois polultaan. Hän vakuutti kansan seisovan hänen rinnallaan vastustamassa Obaman vaatimuksia.
Kashriel kertoi kansalle, että ”2005 Gazan evakuoiminen alkoi Yamitin juutalaiskaupungin tyhjentämisellä Siinailla 1982. Tie, joka johti rakentamisen jäädyttämiseen, alkoi Gazan juutalaisyhteisöjen tuhoamisella, ja tie Itä Jerusalemin rakentamisen jäädyttämiseen alkaa rakentamisen jäädyttämisellä Juudeassa ja Samariassa. Myönnytykset on ymmärretty heikkoudeksi, mikä on johtanut vain uusiin myönnytyksiin. Seuraava kohde on Gilo!”
Danny Dayan, joka johtaa juutalaisyhteisöjen neuvostoa, vakuutti, etteivät juutalaiset Juudeassa ja Samariassa aio keskeyttää rakentamista, ei edes sekunniksi: ”Me jatkamme rakentamista yhdessä juutalaisen hallituksen kanssa. Mutta jos hallitus on väsynyt eikä omaa voimaa seisoa ulkoista painostusta vastaan, me aiomme jatkaa ilman sitä. Hän teki pilaa tarkastajista, jotka tunkeutuvat heidän yhteisöihinsä poliisin suojassa suurennuslasin kanssa pystyäkseen erottamaan, oliko perustus jo valettu. ”Me olemme se perustus, eikä muuta tarvita”, hän valisti, mutta sitä he eivät havainneet.
Dayan selitti, että neuvoston tarkoituksena on saada rakennuskielto purettua. Hän varoitti, että kansalle on syötetty väärää iskulausetta kahdesta valtiosta kahdelle kansalle: ” Ei ole kysymys kahdesta valtiosta kahdelle kansalle, se tulee olemaan terrorivaltio Israelin sydämessä.” Hän pyysi Netahyahua ja hallitusta, ettei se käyttäisi maan armeijaa tällaisessa ilkeässä toiminnassa siviilitarkastajien tukena. ”Armeija kuuluu meille kaikille”.
Yksikään ministereistä ei puhunut mielenosoitustilaisuudessa, ehkä peläten Netanyahun vastatoimia kieltämällä heiltä oikeuden asettua ehdokkaiksi seuraavissa vaaleissa.
Asia oli esillä Likudin ryhmäkokouksessa keskiviikkona, jossa Danny Danon vaati äänestystä moratoriumista. Netanyahu kielsi sen selittäen, että asia päätettiin jo hallitustasolla. Hän letkautti osanottajia, joiden oli tarkoitus puhua mielenosoituksessa, että ryhmäkokous on päätettävä aikaisin, jotta he pääsevät puhumaan häntä vastaan. Danon selitti, etteivät he vastusta häntä vaan hänen päätöstään vastaan: ”ilman sitä ei olisi mielenosoitusta”. (JP)
4. PÄÄMINISTERIN kanslia valmistelee kaikessa hiljaisuudessa omaa ”etuoikeutettujen yhteisöjen karttaansa”, johon kuuluu kymmeniä setlementtejä, joissa asuu 110 000 asukasta. Netanyahu esitellee karttaa ja suunnitelmaa sunnuntain hallituksen istunnossa. Setlementtejä koskeva osa karttaa kuuluu laajempaan karttaluonnokseen ja suunnitelmaan, joka tulee koskemaan 1.9 miljoonaa ihmistä, eli 25 % kansasta, heistä 40 % kuuluu Israelin arabeihin. Etuoikeutetuilla alueilla asuvat saavat hallituksen erikoiskohtelun ja aloitteellisuuden koskien koulutusta, asuntojen rakentamista, infrastruktuuria ja työllisyyttä. Suunnitelmaa toteutetaan ilmeisesti välittömästi sen tultua hyväksytyksi hallituksessa, mutta pääministerin kanslian pääsihteeri Eyal Gabal selitti, ettei se koske setlementtejä moratoriumin aikana. Hän selitti edelleen, että karttaan valitut yhteisöt – osa niistä Jordanjoen laaksossa – otettiin mukaan turvallisuussyistä, kuten Ariel, Nili, Betar Illit, Itamar ja joitakin muita. Monet valituista juutalaisyhteisöistä sijaitsevat suurempien yhteisöjen lähellä, mutta osa yksinään.
Perusteina etuoikeutettujen yhteisöjen valinnassa huomioitiin turvallisuusnäkökohtien lisäksi niiden taloudellinen voima, kuntien siviilipalvelusten laatu, etäisyys maan keskuksesta sekä niiden kyky sijoittaa uusia maahanmuuttajia.
Etuoikeutettujen alueitten suurin erikoisuus lienee siinä, että eri ministeriöillä on oikeus osoittaa ylimääräisiä varoja niiden käyttöön. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Netanyahu aikoo käyttää varoja setlementtien vahvistamiseksi alkaen moratoriumin loputtua 10 kuukauden kuluttua, häntä lähellä olevat tahot kertovat medialle eilen. Pääministeri vakuuttaa, ettei tämä ole sidoksissa hänen suunnitelmaansa etuoikeutetuista yhteisöistä, vaan siitä erillinen suunnitelma. Hänen kerrotaan selittäneen, että päätös moratoriumista on jo tehty eikä sitä voi peruuttaa menettämättä kasvojaan ulkomaailman silmissä, minkä vuoksi juutalaisyhteisöjen asukkaitten tulisi keskittää voimansa ulkomaailman taivuttamiseksi siihen, että Israel saa pitää useimmat suuret yhteisöt lopullisten neuvottelujen yhteydessä. Netanyahu kertoi tätä Maale Asdumimin pormestarille Benny Kashrielille, jolle hän lupasi tulla istuttamaan puuntaimia sekä Maale Adumimiin, Arieliin että Gush Etzioniin puunistuttamisen Tu Bishvat päivänä. Kansanedustaja Tzipi Hotoveli heitti tähän, että hän olisi paljon iloisempi, jos pääministeri tulisi rakentamaan talon niihin. (JP)
6. NETANYAHU valittaa, ettei Palestiinan Auktoriteetti (PA) ole halukas kompromisseihin syyttäen samalla EU:n äskeistä julistusta, jossa se ei vaatinut ´, että PA:n tulee tulla välittömästi takaisin neuvottelupöytään. Pääministeri selitti, että PA:n taktiikkana näyttää olevan välttää keskusteluja voidakseen samalla välttää suostumasta Israelin ja kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin, jotka edellyttävät kompromisseja. Hän selitti, että tämä on virhe, sillä aitoja ratkaisuja saavutetaan vain neuvottelujen kautta. Tässä Netanyahun kantaa tukivat tiedustelutiedot, joista kokoukselle kertoivat sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin sekä Shin Betin johtaja Yuval Diskin. He analysoivat syitä, miksi PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kieltäytyy neuvotteluista. Tilaisuudessa käsiteltiin myös 10 kuukauden moratoriumia ilman päätöksiä.
Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt selitti eilen EU:n ulkoministerineuvoston kokouksen jälkeen, ettei uusi lausunto juuri muuta aiempaa kantaa. Valittaessaan Israelin kriittistä suhtautumista siihen, hän totesi, ettei presidentti Obamakaan taida nauttia suurta arvonantoa israelilaisten silmissä, mutta totesi, etteivät he kaikessa voi olla samaa mieltä, ja EU on valinnut oman tiensä, jota se ajaa. Hän sanoi, ettei hän häpeä olla palestiinalaisten suosija kuin ei myöskään israelilaisten suosija, sillä hän suosittaa rauhaa. (JP)
7. UUTOSOTSIKOITA
- Sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin sekä Shin Betin johtaja Yuval Diskin yhdessä muun tiedusteluhenkilökunnan kanssa selittivät, että PA rakentaa valtiotaan ruohonjuuritasolla ja toisaalta kansainvälisellä tasolla saadakseen sen kautta Israelin myöntymään vaatimuksiinsa. Kansainvälinen yhteisö näyttää hyväksyneen PA:n esittämän kannan, että nyt vallitseva rauhallinen kausi on sopiva aika perustaa Palestiinan valtio. PA:n tarkoituksena lienee saada tarpeeksi ulkomaista tukea esittääkseen YK:lle suoran vaatimuksen Palestiinan valtion perustamiseksi. Israel näyttää jäävän tässä jyrän alle, varsinkin jos Obaman hallitus siirtää tukensa asialle.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1134135.html
- Harward Kennedy School teki simulaatiotestin Iranin ydinsuunnitelmasta ja miten se tulisi vaikuttamaan kansainvälisesti. Testissä muodostettiin virtuaalitiimit, joissa Israelin tiimiä johti Dore Gold ja USA:n tiimiä Nicholas Burns. Tiimien päätökset perustettiin yksimielisyyteen. Testin tulokset osoittivat, ettei Iran lopeta ydinaseensa rakentamista, USA ei halua turvautua aseisiin eikä saa aikaan estäviä pakotteita, Lisäksi Israelin ja USA:n väliset suhteet huononevat prosessin aikana. Tulosta pidetään hyvin huolestuttavana. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1134064.html
- Sotilaat estivät itsemurhaiskun Jerusalemissa pidättäessään Kalandian tarkastusasemalla 22-vuotiaan arabin, jolla oli 6 putkipommia vyöllään.
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon lensi Vatikaaniin, jossa hän neuvottelee pyhän meren edustajien kanssa. Hän vakuutti, että Israel tulee pitämään hallinnassaan kaiken kuningas Davidin haudan ympäristössä, mukaan lukien yläsali, jossa apostolit tapasivat ja jossa Jeesus söi pääsiäisateriansa. Katolisella kirkolla on useita kiinteistöjä ja maa-alueita Israelissa ja varsinkin Jerusalemissa ja sen ympäristössä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134907
- Brasilia on halukas myymään uraania Iranille, ilmeni presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Brasilian vierailun yhteydessä. www.debka.com

Wednesday, December 09, 2009

KESKIVIIKKO 09.12.09
1. KANSANÄÄNESTYSTÄ Golanin ylängön ja Jerusalemin luovuttamisesta vaativa lakiesitys läpäisi lainsäädäntöä tutkivan ministerikomitean äänestyksen tiistaina hyläten äänin 5-2 tiedustelujärjestöjen ministerin Dan Meridorin vetoomuksen, että laki voisi sitoa hallituksen käsiä tulevissa neuvotteluissa Syyrian ja PA:n kanssa ja olisi siksi estettävä.
Komitean puheenjohtaja Yariv Levin uskoi, että esitys tulee saamaan runsaan tuen Knessetin äänestyksessä, jonne se palautuu toista ja kolmatta käsittelyä ja äänestystä varten. Lakiesitys läpäisi Knessetin ensimmäisen äänestyksen edellisen hallituksen aikana, mutta sen eteneminen pysähtyi uusien vaalien ja uuden hallituksen vuoksi.
Puheenjohtaja Levin kertoi, että hänen johtamansa komitea työstää kansanäänestykseen liittyvät yksityiskohdat. Golanin ylängön ja Jerusalemin alueen luovuttaminen tulee hyväksyä sekä hallituksessa että Knessetissä. Jos Knesset hyväksyy luovutuksen kaksi kolmasosan enemmistöllä, tai uudet vaalit pidetään 180 päivän kuluessa, kansanäänestystä ei tarvitse suorittaa.
Tiede- ja teknologiaministeri Daniel Herschkowitz sanoi lakiesityksestä näin: ”Meidän tulee turvata Israelin maa ja kiirehtiä lainsäätämisprosessia estääksemme tulevan mahdollisuuden sen luovuttamisesta vastoin kansan tahtoa.”
Lakiesitystä puolsivat edellisessä Knessetin istunnossa myös kaksi Olmertin hallituksen Kadima-ministeriä, joten on luultavaa, että esitystä kannatetaan yli puoluerajojen. (JP)
2. ISRAEL on suhteellisen tyytyväinen Ruotsin laatimaan luonnokseen, joka EU:n ulkoministerineuvoston kokouksessa hyväksyttiin eilen uudelleen muotoiltuna. Uudessa luonnoksessa ei tunnusteta Itä Jerusalemia Palestiinan valtion pääkaupunkina. Julkisesti äänestyksen tulosta ei Israelin hallituksen pirissä pidetä voittona. Hyväksytyssä versiossa ”vaaditaan neuvottelujen aloittamista, jotka ratkaisisivat Jerusalemin aseman kahden valtion pääkaupunkina”. Ruotsin alkuperäisessä esityksessä ”vaadittiin neuvotteluja, jotka johtaisivat Palestiinan valtion perustamiseen Länsirannalla ja Gazassa pääkaupunkinaan Itä Jerusalem”. Tarkkailijat selittävät, ettei ero lausuntojen välillä ole suuri, mutta EU:n nyt hyväksymä esitys vastaa EU-maitten johtajien aiempia lausuntoja, kun Ruotsi esitys olisi tuonut mukaan uuden määrittelyn Jerusalemin asemasta. Hyväksytystä versiosta pyyhittiin myös pois Ruotsin esittämässä versiossa ollut Palestiinan auktoriteetin korvaaminen Palestiinalla, sekä annettiin tunnustus Netanyahun julistamalle 10 kuukauden rakennuskiellolle Juudeassa ja Samariassa pelkän maininnan asemesta. Lisäksi dokumentissa vaaditaan, että ”Israel tekee uusia todellisia luottamusta kasvattia myönnytyksiä neuvottelujen uudelleen aloittamiseksi”. Siinä ei kuitenkaan vaadita, että PA:n neuvottelijat palaisivat välittömästi neuvottelupöytään.
ISRAELIN ulkoministeriön lausunnossa sanotaan: ”EU:n ulkoministerineuvoston lausunto jättää huomiotta keskeisen esteen saavuttaa sopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä: Palestiinalaisten kieltäytyminen palaamasta neuvottelupöytään. Israelin hallituksen pyrkimysten johdosta jatkaa neuvotteluja Israel valittaa, että EU on hyväksynyt tekstin, joka – vaikkakaan ei sisältäen mitään uutta – ei anna toiveita neuvottelujen jatkamisesta.”
Israelin ulkoministeriön lausunto antaa tunnustusta EU:n hyväksymälle lausunnolle, mutta moittii Ruotsin ulkoministeriä EU:n presidentin ominaisuudessa alkuperäisen äärisuuntaa edustavan esityksen laatimisesta. Ulkoministeriö antaa tunnustusta EU:n lausunnossa esitetyille Israelin tekemille toimille neuvottelujen aloittamiseksi; sen vaatimukselle aseitten salakuljetuksen lopettamiseksi Gazan kaistalle sekä EU:n antamasta tuesta Israelin turvallisuudelle sekä integroitumiselle alueen kokonaisuuteen. (JP)
3. USA:N ULKOMINISTERIÖ julkisti oman lausuntonsa pian sen jälkeen, kun EU:n ulkoministerineuvoston uudelleen muotoiltu lausunto Lähi Idän rauhanprosessista julkistettiin. USA:n ulkoministerin lausunnossa sanotaan mm. ”Asenteemme Jerusalemin suhteen on selvä. USA:n politiikka ei ole muuttunut vaikutteiden johdosta: Kuten kaikki edelliset hallitukset ovat todenneet, Jerusalemin asema on päätettävä vain osapuolten keskeisissä neuvotteluissa.”
Jerusalem, joka on pyhä kaupunki kolmelle valtauskonnolle, on noussut viime päivien aikana huomion keskipisteeksi. Israel haluaa pitää pääkaupunkinsa jakamattomana ja yhtenäisenä kaupunkina, jonka pyhille paikoille kaikkien uskontojen edustajilla on vapaa pääsy.
Palestiinalaiset haluavat muodostaa sen itäosasta tulevan ja toivomansa Palestiinan valtion pääkaupungin. Koska Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori kuuluvat Itä Jerusalemin alueeseen, joka 1948 – 1967 kuului Jordanian miehittämään Länsirantaan, palestiinalaiset katsovat sen kuuluvan siihen edelleen ja vaativat, että heidän tulee saada kaikki Israelin 1967 sodassa vapauttamat alueet osaksi toivomaansa Palestiinan valtiota, myös Jerusalemin osalta. Tässä mielipiteet ovat jyrkässä ristiriidassa, eikä kukaan osaa sanoa miten se ratkaistaan. Lisäksi PA:n vaatimuksena on, että Israel luovuttaa heille kaikki 1949 aselepo-sopimuksessa määritellyn linjan itäpuoliset alueet, mukaan lukien suuret juutalaisyhteisöt ja kaupungit kuten Ariel, Maale Adumim, Gush Etzion blokki jne.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoi lausunnossaan, että Ruotsin ulkoministeri epäonnistui yrityksissään muotoilla rajumman julkilausunnon. Hän epäili, että Ruotsin tarkoituksena oli saada edes tällä tavoin nimensä aikakirjoihin presidenttikautensa loputtua, jonka aikana ei tapahtunut mitään mainittavaa.
Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh sen sijaan kiitteli EU:n ulkoministerineuvoston julkistamaa lausuntoa Lähi Idästä ja Jerusalemista kutsuen sitä ”erittäin arvokkaaksi asiakirjaksi”. Jerusalemin pormestari Nir Barkat hylkäsi EU:n lausunnon muistuttaen Berliinin äskettäin juhlitusta 20-vuotisesta yhdistämisestä todeten, ettei minkään pääkaupungin jakaminen ole osoittautunut onnistuneeksi. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1133635.html
4. RAPORTIT kertovat, että Livni oli valmis luovuttamaan palestiinalaisille enemmän kuin mitä Ehud Barak pääministerinä 2000 Camp Davidissa, mutta vähemmän kuin mitä Olmert tarjosi juuri ennen eroaan pääministerin toimestaan.
Oppositiojohtaja ja Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni, joka johti rauhankeskusteluja PA:n kanssa 2007-2008 Olmertin hallituksen ulkoministerin ominaisuudessa, oli valmis antamaan PA:lle 92.7 % Juudean ja Samarian alueista. Näin kertoi TV-kanava 10 tiistai-iltana.
Livnin tarjoukseen sisältyi 3 %:n maanluovutukset Israelin valtion alueelta korvaukseksi 7.3 %:n Juudean ja Samarian alueen liittämisestä Israeliin. Hänen suunnitelmansa mukaan Jordanjoenlaakso luovutettaisiin palestiinalaisille, mutta Israel liittäisi Arielin kaupungin maahansa kapealla maakannaksella.
OLMERTÌN omassa tarjouksessa hän oli valmis luopumaan 94.5 % Länsirannasta, mutta TV-kanava 10 ohjelman mukaan palestiinalaiset vaativat 98.1 %. Israeliin liitettäisiin Gush Etzion, Elkana, Oranit ja Shaarei Tikva.
Jerusalemin alueella Israelille jäisivät Armon Hanatziv, French Hil, Ramot Eshkol, Ramot Shlomo, Pisgat Zeev, Neveh Yaacov, Maalot Dafna ja Gilon lähiö. Maale Adumim luovuttaisiin PA:n hallintaan. Har Homa olisi ilmeisesti luovutettu PA:lle.
USA esitti oman ehdotuksensa, jonka mukaan Maale Adumim liitettäisiin Israeliin, mutta Arieilin kaupunki liitetäisiin PA:n hallitsemaan alueeseen. Kaupungin asukkaat voisivat jäädä asumaan koteihinsa, mutta he olisivat PA:n hallinnon alaisina.
TZIPI LIVNI on vakuutellut, että keskustelut PA:n kanssa olivat lähellä läpimurtoa, kun Olmertin hallitus joutui vaikeuksiin ja keskustelut katkesivat. (JP)
5. GAZAN TERRORISTIT ovat aseistautuneet entistä tehokkaimmilla ohjuksilla ja
raketeilla, sekä kotona valmistetuilla että Iranista ja Syyriasta salakuljetetuilla. IDF:n cast lead operaation aikana, joka alkoi 27.12.08, he ampuivat yli 40:n km:n kantomatkan raketteja, joilla he ylsivät Ashdodiin ja Beertshevaan. Lisäksi he jokin aika sitten kokeilivat 60 km:n kantomatkan rakettia. IDF:n saamien tietojen mukaan palestiinalaisten terrorijärjestöjen asearsenaali Gazassa on kohentunut huomattavasti sen jälkeen.
IDF uskoo, että he ovat kuljettaneet Gazan kaistalle Iranissa valmistettuja Fajr-3 ja Fajr-5 ohjuksia. Fajr-3 on viiden metrin mittainen ja se kuljettaa 45 kg:n pommikuorman. Vähentämällä pommikärjen kokoa 20-30 kiloon sen lentomatkaa pystytään jatkamaan siten, että se ulottuu Tel Avivin eteläisiin osiin saakka. Hizbullahilla on samantapaisia ohjuksia Libanonissa.
FAJR-5 on 10 m:n mittainen ja sen kantomatka on 75 km, joten se yltää Tel Aviviin. Ohjuksen pituuden vuoksi se luultavasti tuotiin osina salakuljetustunnelien kautta ja koottiin uudelleen Gazassa. Näiden lisäksi Hamas on salakuljettanut Gazaan 122 mm Katjusha raketteja, jotka samoin lienee tuotu Gazaan osina.
Israelin kotirintama on valmistautumassa mahdollisuuteen, että raketti-iskut Tel Aviviin ja Ramat Ganin alueelle voivat alkaa, jos maa joutuu sotatilanteeseen esim. Libanonin tai Syyrian ja Iranin kanssa. (JP)
6. UUTISOTSIKOT
- Avigdor Lieberman sanoo, että mielenosoitukset rakennuskieltoa vastaan Juudeassa ja Samariassa ovat oikeutettuja, mutta lakia on noudatettava. Juutalaisasukkaat kuitenkin valittavat, että tarkastajien mukana seuraava poliisi pitää heitä vihollisina ja kohtelee heitä erittäin julmasti. Nuoret tytöt valittavat, että poliisit ovat riisuneet heidät ja muutenkin kohdellut heitä epäeettisesti ja epäkorrektisti. (JP)
- Salkuton ministeri Benny Begin kertoi eilen Likudin aktivisteille, että Obaman hallitus on pahempi Israelille sen territorioita koskevilta osiltaan kuin Jimmy Carterin hallitus. Hän viittasi Obaman Kairossa pitämään puheeseen kesäkuun 4. päivänä, jossa tämä totesi: ”USA ei hyväksy Israelin setlementtien jatkuvaa laillisuutta”. Tämän jatkoksi ulkoministeri Hillary Clinton totesi, että setlementtien kaikki toiminta Länsirannalla on lopetettava. Begin totesi, ettei Carter pitänyt setlementtejä sekä rauhanesteinä että laittomina, kuten Obama tekee. Carter ei kieltänyt juutalaisten oikeutta asua Juudeassa ja Samariassa, Begin tähdentää, ja siksi Obaman lausunto on ongelmallinen. Kun Limor Livnat esitti samaa kutsuen Obaman hallitusta ”kauhistuttavaksi”, Netanyahu nuhteli häntä julkisesti kieltäen tämän kaltaiset lausunnot. (JP)
- USA yrittää painostaa arabimaita tukemaan Israelin pyrkimyksiä rauhan keskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. Ulkoministeri Hillary Clinton, jonka tytär avioituu tunnetun juutalaissuvun pojan kanssa, pyrki taivuttamaan Saudi Arabian Washingtonissa vierailevan ulkoministeri Saud al-Faisalin myöntyvämmäksi Israelia kohtaan. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak mielellään toistelee ”setlereille”, että lakia on noudatettava. Nyt hän itse joutui kiinni siitä, että hän oli palkannut kotiinsa indonesialaisen naisen, jolla ei ole työlupaa Israelissa, eikä heitä saa palkata muut kuin vanhukset ja sairaat. Barak on joutunut vastaamaan toistuvista loistoluokan hotellivarauksistaan ulkomailla sekä matkustamisesta I luokassa, tuhlaten näin veronmaksajain varoja. (JP)

Tuesday, December 08, 2009

TIISTAI 08.12.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi eilen Knessetin ulko- ja puolustus-valiokunnan kokouksessa, että Syyria on valmis aloittamaan suorat keskustelut Israelin kanssa. JP:n kolumnisti Hilary Sheil Krieger kertoo Netanyahun maininneen, että Syyrian ehtona neuvotteluille on Israelin lupaus luopua Golanin ylängöstä. Haaretzin Jonathan Liz ja Barak David kertovat, ettei Syyrialla ole mitään ennakkoehtoja Netanyahun tietojen mukaan. Netanyahu kertoi valiokunnan jäsenille, että Syyrialla oli ehtona Israelin lupaus Golanin luovuttamisesta, mutta että Assad oli tavattuaan Ranskan presidentti Sarcozyn luopunut vaatimuksestaan, mutta sanonut suosivansa välittäjän käyttämistä. Netanyahu totesi tästä, että jos Syyria haluaa välittäjän, saakoon sen, vaikka hän itse haluaa suoria keskusteluja, mutta että hän ei pidä Turkkia puolueettomana välittäjänä, vaan esittää Ranskaa.
Netanyahu kosketteli puheessaan valiokunnalle myös Libanonin tilannetta. Hän toisti Israelin aiemmin esittämän kannan, että Libanon on vastuussa Hizbullahin mahdollisesta hyökkäyksestä Israelia vastaan ja että Israel tulee toimimaan sen mukaan. Netanyahu selitti aiemmin, että Hizbullahilla on Libanonin voimakkain armeija.
Toinen Libanonia koskeva asia valiokunnassa oli 2000 asukkaan Ghajarin kylän luovuttaminen YK:n valvontaan. Kylä on vuoden 2006 Libanonin kakkossodasta lähtien ollut jaettuja. IDF miehitti kylän pohjoisosan eikä ole halunnut luopua siitä ilman turvallisuustakeita, ettei Hizbullah tuo omia joukkojaan sinne. Libanonin UNIFIL-joukkojen komentajan Claudio Grazionon suunnitelman mukaan IDF vetää joukkonsa kylän pohjoisosasta ja luovuttaa kylän kokonaan UNIFIL-joukkojen valvontaan. Israel kuitenkin vastaisi edelleen sen siviilipalveluista, kuten kouluista ja terveydenhoidosta. Asukkaiden enemmistö ei halua joutua Libanonin hallintaan.
YK:n lähettiläs Terje Rod-Larsenin matka Israeliin liittynee kylän luovuttamistapaukseen.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1133510.html (JP)
2. www.debka.com kertoo USA:n korkean diplomaatin tiedottaneen IAEA:n tarkastajille, että syyskuussa 2007 IDF:n pommittaman plutonium-laitoksen maaperänäytteissä on havaittu merkkejä pitkälle rikastetusta plutoniumista, jonka Iranin uskotaan toimittaneen omasta ydinlaitoksestaan syyrialaisen Dir a-Zur laitokseen sen jatkorikastamiseksi ydinasetta varten. Samanlaisia plutoniumin jäänteitä löydettiin myös Damaskoksen liepeillä sijaitsevan tutkimusreaktorin lähellä. USA:n hallitus aikoo käyttää näitä löytöjä todisteina siitä, että Iran on rikkonut ydintuntemuksen levittämissopimusta (NPT). Sen perusteella Obaman hallitus uskoo voivansa taivuttaa Venäjän ja Kiinan sanktioitten koventamiseen Irania vastaan.
Debkafile kertoo edelleen artikkelissaan, että Iranin turvallisuusneuvoston johtaja Saeed Jalili vieraili kolmas joulukuuta Damaskoksessa, jossa hän asiantuntijoittensa kanssa neuvotteli tuntikausia presidentti Assadin ja hänen asiantuntijoittensa kanssa, miten parhaiten estää USA:n aloittama uusi hyökkäys Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista vastaan. Jalilin delegaation mukana oli Iranin ydinvoimakomission jäseniä, jotka olivat suunnitelleet Syyrian plutonium-laitosta Pohjois-Korean asiantuntijoitten kanssa, kertoo Debkafile.
Heidän kokoustaan häiritsi Damaskoksessa Mekkan pyhiinvaeltajia vastaan tehty pommi-isku, jossa Debkafile arvioi 15 iranilaisen saaneen surmansa. Tästä tapauksesta Syyria on antanut harhauttavia tietoja väittäen sitä autonrenkaan räjähtämiseksi.
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu kertoi Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnalle eilen, että Iranin ydinohjelma on edelleen Israelin keskeinen ongelma. Hän kertoi, että viime vuoden aikana on todettu kaksi merkittävää kehityssuuntaa: Iran on kehittynyt ydinsuunnitelmansa toteuttamisessa ja toiseksi Iran on menettänyt kansainvälisen laillisuutensa. Iranin ydin- suunnitelman toteuttamisen estäminen on Netanyahun mukaan Israelin keskeisin ongelma. Israelin näkökannan mukaan Iranin ydinsuunnitelma tähtää atomipommin rakentamiseen. Tämän estämisessä Israel koordinoi toimensa USA:n hallituksen kanssa, vaihtaen tietoja ja aktiivisia toimia, eikä diplomatian koordinoiminen ole suljettu pois, hän selitti.
Netanyahu oli kuitenkin pessimistinen kansainvälisen painostuksen tehokkuuteen lähinnä Venäjän ja Kiinan epäröinnin ja yhteistoiminnan puutteen vuoksi.
Internetin ja twitterin käyttäminen on hänen mielestään osoittautunut tehokkaaksi ei-väkivaltaiseksi aseeksi Iranin hallitusta vastaan, jota Iranin kansa vihaa syvästi, kuten hän totesi.
Israelin puolustusministeriön sotilastiedustelun tutkimusosaston johtaja kenraalimajuri Yossi Baidar kertoi valiokunnalle, että Iran on onnistunut rikastamaan 1800 kg uraania, joka jatkorikastamisen kautta riittää puoleentoista atomipommia varten. Hän kertoi edelleen, että Hizbullah on aseistautunut kymmenillä tuhansilla ohjuksilla ja raketeilla ja tuhansilla miehillä Litanojoen eteläpuolella vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, jonka mukaan kaikki Libanonissa toimivat sotilasyksiköt maan virallisen armeijan ulkopuolella on riisuttava aseista. Baidar totesi, että UNIFIL-joukot ovat epäonnistuneet täysin tehtävässään estää Hizbullahin aseistautuminen ja sen ryhmittyminen uudelleen Litanijoen eteläpuolelle. Baidar selitti, että Hizbullah uhkaa koko pohjoisosaa Israelista ja sen lisäksi pitkälle maan keskiosiin.
Netanyahu jatkoi tästä selittäen, miten tärkeää Israelille on voida valvoa Juudean ja Samarian aseistautumista, varsinkin tilanteessa, että alueelle muodostetaan itsenäinen Palestiinan valtio, joka Hizbullahin tai Hamasin tapaan aseistettuna pystyisi terrorisoimaan koko Israelin aluetta. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak intoilee, että Israelin kansan tulee alistua hallituksen päätöksiin, vaikka ne tuntuisivatkin vaikeilta ja tuskallisilta, eikä kapinoida sen päätöksiä vastaan. Toisaalta hän uhoaa, että hänen johdollaan poliisi ja sotilaat tulevat toteuttamaan hallituksen päätökset vastarinnasta välittämättä. Tämä vuodatus on tietenkin tarkoitettu niitä juutalaisia miehiä ja naisia vastaan, jotka vastustavat ministeriön lähettämiä tarkastajia ja heidän suojakseen lähetettyjä sotilaita ja poliiseja, joiden otteet tuntuvat sivusta katsoen täysin ylimitoitetun kovilta ellei raakalaismaisilta. Tehtävää suorittamaan on lähetetty erikoiskoulutettuja mellakkapoliiseja, vaikka kysymys ei ole mellakoinnista vaan rauhallisesta mielenosoituksesta ilman väkivaltaa. Netanyahun kannatus olisi varmaan ennätysalhainen jos ihmisten mielipidettä kysyttäisiin nyt.
Eri juutalaisyhteisöjen Juudeassa ja Samariassa ympäristöhaitoista vastaavat johtajat ovat lähettäneet kirjeitä ympäristöministeri Gilad Erdanille varoittaen, että rakennuskielto lopettaa myös monet yleishyödylliset työt, kuten viemärijohtojen uusimisen ja yleensä suunniteltujen parannusten suorittamisen yhteisöjen sisäisten projektien toteuttamiseksi. Esimerkkinä mainitaan Efratin viemärijohtojen uusiminen, koska jätevedet valuvat nykyisin läheiseen laaksoon aiheuttaen pahoja ympäristöhaittoja. Toinen esimerkki koskee Arielin kaupungin keskeisen jätevesijohdon yhdistämistä yleiseen johtoon, joka kuljettaa jätteitä jälleen-käsittelylaitokseen. Juutalaisyhteisöjen johtajat ihmettelevät, mistä hallitus löysi varat 60 uuden rakennustarkastajan palkkaamiseen, kun ympäristöministeriö on vuosikaudet pyytänyt varoja riittämättömän tarkastajahenkilökuntansa lisäämiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134854
5. OPPOSITIOJOHTAJA Tzipi Livni antaa tunnustusta Netanyahun julistamalle rakennuskiellolle yleensä, mutta kritisoi sitä, että se ulotettiin myös suuriin yhteisö-komplekseihin, kuten Arielin alue, Gush Etzion ja Maale Adumim esimerkkeinä, vaikka niiden uskotaan kaikissa ratkaisumalleissa jäävän Israelin puolelle rajaa. Livni selittää, että liittämällä ne mukaan rakennuskieltoon hallitus ennakoi niiden tulevaisuutta antaen väärän kuvan ulkomaailmalle, miten Israel odottaa niitä käsiteltävän.
Netanyahu itsekin tunnustaa, että kieltomääräystä on ulotettu kauemmas, kuin mitä oli tarkoitus. Hän tunnustaa, että tarkastajat ovat antaneet kieltoja kohteille, jotka selvästi osoittavat rakennustyön edenneen perustusvaihetta pitemmälle. Tämä kaikki johtunee vain yksinkertaisesti siitä, ettei kiireessä ehditty valmistella yleisohjeita heitä varten eikä ollenkaan kouluttaa heitä henkisesti vaativassa tehtävässä tarpeettoman vihamielisyyden estämiseksi.
Tässä toistunee se samanlainen suunnittelemattomuus, joka ilmeni Gazan evakuoinnin yhteydessä. Asukkaitten karkottaminen sujui varsin joustavasti ja tehokkaasti, olihan Sharon entinen sotapäällikkö, mutta jatkosta ei ollut mitään suunnitelmia eikä päätöksiä. Sen vuoksi arviolta 9000 lainkuuliaista kansalaista saatettiin pakolaisten asemaan omassa kotimaassaan, eikä heidän asemaansa ole vieläkään yli neljän vuoden kuluttua saatu hoidetuksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF haluaa uusmallisten miehittämättömien pienkoneitten (UAV) kehittämistä, joitten moottorit olisivat hiljaisempia kuin nykyiset. Uudet koneet voisivat lentää huomaamatta matalammalla kuin nykyiset, alle kilometrin korkeudessa taistelukentän yläpuolella 10 tunnin ajan välittäen ajanmukaisia kuvia ja tietoja johtokeskukseen. Äänitason alentaminen ja stealth-ominaisuus saavutettaisiin erilaisella potkurijärjestelmällä sekä kokoa pienentämällä että valmistusmateriaaleja vaihtamalla. Suurempi ja uudenmallinen UAV voisi antaa laajempia kuvia ja tietoja koko taistelualueesta, asiantuntijat selittävät. IDF:n käytössä oleva Heron on suurin UAV, siipien väli 26 m, paino 4650 kg ja maksimilentokorkeus 45 000 jalkaa. Heron TP pystyy lentämään Iraniin saakka, kertoo Defence News, se pystyy kuljettamaan aseita tonnin painosta ja lisäksi erikoissensoreita, varusteet elektroniseen sodankäyntiin ja tähtäysjärjestelmiä.
- Israelilaisia kehotetaan Intiassa välttämään juutalaisten omistamia laitoksia ja turistikohteita pelättävissä olevien terrori-iskujen johdosta.
- Kansanedustaja Shlomo Molla vaatii hallitusta ja Jewish Agencya tuomaan Etiopiassa vielä odottavat n. 8000 Falash-mura juutalaista kotiin ensi tilassa.
- IDF:n sotilaaksi naamioitunut Israelin arabi sai yhteyden 14-vuotiaaseen juutalaistyttöön, jonka hän sai houkutelluksi mukaansa internetin kautta raiskaten hänet. 21-vuotias arabi on kotoisin ylä-Galilean Kaukab-kylästä.
- Viisi sikaflunssaan sairastunutta tuotiin Gazasta sairaalahoitoon Israeliin. Irlannin ulkoministeri Michael Martinia sen sijaan ei päästetty Gazaan, mikä aiheutti jonkinasteisen diplomaattisen hässäkän.
- Apulaisulkoministeri Danny Dayan sanoo, että päättäköön EU mitä tahansa Jerusalemista, se on vain joukko sanoja, kuten on tapahtunut ennenkin ilman mitään konkreettista tulosta. Hän luottaa USA:n tukeen asiassa.
- Oikeusministeri Yaacov Neeman haluaa, että juutalainen laki saatetaan voimaan maassa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1133596.html
- www.debka.com kertoo, että PA:n turvallisuusjoukkojen komentajalla ja
kouluttajalla kenraaliluutnantti Keith Daytonilla oli raju sananvaihto pääministeri Salaam Fayadin kanssa, joka nimitteli kenraalia vain kouluttajaksi, jolla ei ole mitään sananvaltaa Länsirannalla. Tämä voi johtaa kenraalin eroamiseen neljän vuoden jakson jälkeen, mikä romahduttaisi koko koulutusohjelman.

Monday, December 07, 2009

MAANANTAI 07.12.09
1. ISRAEL pyrkii saamaan muutoksia Ruotsin EU:n ulkoministereitten kokoukselle valmistamaan lähes nelisivuiseen dokumenttiin, jossa vaaditaan Palestiinan valtion perustamista pääkaupunkinaan Itä Jerusalem. Israel ei kuitenkaan ole yksin pyrkimässä vaikuttamaan Ruotsin luonnoksen lopulliseen sanamuotoon, sillä palestiinalaiset ovat samalla asialla, joskin arvattavasti päinvastaisin tavoittein.
JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäili Herb Keinon, Israel haluaa oleellisesti lyhyemmän dokumentin, jossa tulisi antaa tunnustus Netanyahun julistamalle 10 kuukauden rakennuskiellolle ja vaatia palestiinalaisia palaamaan neuvotteluihin Israelin kanssa.
Palestiinalaiset lienevät suhteellisen tyytyväisiä EU:lle esitettävään luonnokseen, jossa ensimmäisen kerran esiintyy vaatimus Palestiinan valtion perustamiseksi pääkaupunkinaan Itä Jerusalem. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että EU on ottanut selkeän kannan Jerusalemin jakamisesta uudelleen, mikä toisi betonimuurit ja piikkilankakerät Israelin pääkaupungin keskustaan, kuten tapahtui Jordanian miehitettyä Jerusalemin itäosan 1948 Israelin itsenäisyyssodan aikana jatkuen vuoteen 1967.
Jerusalemin itäosan antaminen PA:n hallintaan johtaisi uudelleen ongelmiin, jotka ilmenivät Jordanian miehityksen aikana. Juutalaisilla ja kristityillä piti olla oikeus päästä rukoilemaan Länsimuurille, mutta käytännössä se oikeus kiellettiin heiltä. Toiseksi jordanialaiset aloittivat etnisen puhdistuksen miehittämillään alueilla pyrkien tuhoamaan kaiken juutalaisuuteen viittaavan varsinkin Jerusalemissa. Palestiinalaiset ovat jatkanet tätä Temppelivuorella, jossa he ovat muuttaneet ns. Salomon tallit Lähi Idän suurimmaksi moskeijaksi ja tekevät jatkuvia rakennustöitä Temppelivuorella ilman Jerusalemin kaupungin lupaa Israelin arkeologien valvontaa, kuten sopimukset edellyttävät. Jos Itä Jerusalem luovutetaan PA:n hallintaan, jordanialaisten aloittama etninen puhdistus kiihtyisi siellä. (JP)
2. JOS RUOTSIN laatima luonnos EU:n ulkoministereitten kokoukselle hyväksytään nykyisessä muodossaan, sillä tulee olemaan suora vaikutus Israelin ja PA:n välisiin suhteisiin ja ennen kaikkea rauhankeskustelujen aloittamiseen. Se tulee vahvistamaan Israelin johdon epäluottamusta EU:n hyvään tahtoon ja PA:n lopullisiin päämääriin.
Toisaalta se tulee vahvistamaan PA:n uskoa siihen, että sen vaatimukset tulevat olemaan perusteina rauhankeskusteluissa, eli ns. saudisuunnitelma kaikkine vaatimuksineen, joita mikään vastuuntuntoinen Israelin hallitus ei voi hyväksyä. Käytännössä se jumiuttaisi keskustelujen aloittamisen entistä tiiviimmin.
On jollain tavoin lohduttavaa havaita, että arabiliiton johto esittää vastalauseensa Ruotsin esittämän luonnoksen hyväksymiselle EU:n viralliseksi dokumentiksi ja sen mielipiteen ilmaisuksi Lähi Idän rauhanponnisteluissa.
Arabiliiton diplomaatti kertoi sunnuntaina Al-Watan lehdelle Brasiliassa, että Ruotsin tavoitteena on jättää puumerkkinsä Lähi Itään, mutta tiedostanee samalla, ettei EU:lla ole resursseja tehdä niin, eli EU ei tulisi tunnustamaan Palestiinan valtion yksipuolista perustamista. Diplomaatti perusteli kantaansa sanoen, että Ruotsin esitys tulisi pölyttymään EU:n ulkopolitiikan arkiston hyllyillä monien samankaltaisten julkilausumien tapaan. Hän selitti tarkemmin, ettei EU tule koskaan tunnustamaan yksipuolista Palestiinan valtion perustamista, koska EU ei ole valmis tunnustamaan Hamasin laillisuutta alueella. (JP staff)
3. RUOTSIN ulkoministeriön laatimaa Lähi Idän luonnosta kannattavat Irlanti, Belgia, Englanti ja Malta; sitä vastustavat Italia, Hollanti, Saksa, Tsekin tasavalta, Romania, Puola ja Slovenia, jotka haluavat muutoksia tekstiin. Nämä maat lienevät jossain määrin määritelleet kantansa, mutta muitten 27:n jäsenmaan kannasta ei ole tietoa. Ranska vastustaa dokumentin hyväksymistä perustellen kantaansa sillä, että Netanyahun julistamalle moratoriumille olisi annettava suurempi tunnustus ja toiseksi siksi, että Jerusalemin asema tulee sopia kahdenkeskisissä neuvotteluissa Israelin ja PA:n välillä.
Pääministeri Netanyahu on käynyt omaa diplomaattista sotaansa keskustelemalla eri maitten johtajien kanssa selvittääkseen heille selvemmin Israelin kannan esitykseen. Netanyahu keskusteli Saksan liittokansleri Angelika Merkelin sekä Espanjan pääministerin Jose Louis Rodriques Zapateron kanssa. Ruotsi on lopettelemassa omaa osuuttaan EU:n kiertävän presidenttimaan ominaisuudessa luovuttaakseen viestikapulan Espanjalle tammikuussa. On vielä epäselvää, miten EU:n toiminta muuttuu EU:n neuvoston presidentiksi valitun belgialaisen Herman van Rompuyn sekä EU:n komission valitseman presidentin eli pääministerin Jose Manuel Barroson sekä ulkoministeri Kathy Ashtonin astuessa virkoihinsa.
Netanyahu on pyrkinyt aktivoimaan myös ”kaukotykistönsä” eli USA:n johdon, jotta tämä vaikuttaisi EU:n johtoon Israelille hyväksyttävämmän dokumentin saamiseksi.
Netanyahu painottaa, että hänen tehtyä tällaisen syvästi ristiriitoja ja sisäistä vastustusta aiheuttavan päätöksen 10 kuukauden moratoriumista palestiinalaisten täytyy myös jollain tavoin reagoida siihen, eikä jatkaa toimintaansa kuten mitään ei olisi tapahtunut. (JP)
4. MIKÄ ON NETAYAHUN poliittinen asema tällä hetkellä? Mitä hän pystyy tekemään ja mitä hänen tulisi tehdä? Mitä Lähi Idän lukkiutunut poliittinen tilanne todella vaatisi häneltä? Tätä pohtii mm. Martin Indyk, USA:n Israelin lähettiläs muutaman vuoden takaa. Hänen sanomansa taustalla on käsitys, että tilanne on vaarallinen ja vaatisi nopeita ratkaisuja. Hän katsoo, että myös Obaman kädet ovat sidotut, kunnes alueen omat johtajat näkevät tilanteen vaativan radikaaleja toimia, mutta nykyisin he näkevät Obaman haluavan asioitten kiirehtimistä enemmän kuin he itse, sanoo Indyk. Hän jatkaa, että jotkut neuvovat jättämään ”Lähi Idän mädäntymään omassa liemessään”, mutta ongelma on siinä, että se synnyttäisi tyhjiön, jota kaikki kauhistelevat. Tämä on jo saanut ranskalaiset vaatimaan kansainvälisen konferenssin kutsumista koolle, ja palestiinalaiset vaatimaan, että YK:n turvallisuusneuvosto julistaa Palestiinan valtion perustetuksi, ja muitakin suuntauksia nähdään, kuten jäädä odottamaan, että USA lopultakin puuttuisi tilanteeseen päättäväisesti.
INDYK näkee vieläkin pahemman suuntauksen: Hamas vain odottaa tilaisuutta toteuttaa samankaltainen vallankeikaus Länsirannalla kuin se teki Gazassa. Tämä tilanne voi tulla hyvinkin pian, jos Israelin ja Hamasin välinen vankienvaihto onnistuu ja tuhat pahimman luokan terroristia vapautetaan. Tämä voi aiheuttaa Mahmoud Abbasin hyppäämisen henkensä pelastamiseksi uppoavasta laivasta laivarottien tapaan ja PA:n romahtamiseen.
Siksi Indyk katsoo, että olisi tehtävä kaikkensa löytääkseen tavan, jolla katastrofi vältettäisiin. Hän näkee PA:n pääministeri Salaam Fayadin esittämän rauhansuunnitelman parhaaksi suunnitelmaksi, mutta jos Abbas lyö rukkaset pöytään, Fayad menettää poliittisen tukijansa, jonka varassa hänen hallituksensa valta lepää. Fayad on Indykin arvion mukaan edistänyt merkittävästi palestiinalaisten talouden nousemista jopa kaksinumeroiseksi ensi vuonna sekä turvallisuustilanteen oleellista kohentumista Keith Daytonin kouluttamien ja aseistamien turvallisuusjoukkojen ansiosta.
Indyk katsoo, että Netanyahu on alkanut taustastaan huolimatta tuntea nousevan poltteen tilanteen kriittisyydestä ja on antautunut Palestiinan valtion perustajaksi sovittujen sopimusten perusteella, mutta ei yksipuolisin julistuksin. Indyk opastaa Netanyahua jättämään Iranin tilanteen kansainvälisen yhteisön hoidettavaksi, jossa Iranin ydinaseen estäminen on saanut entistä tukevampaa jalansijaa, ja keskittymään Palestiinan ongelman selvittämiseen. Indyk esittää maanvaihtoja Israelin ja PA:n välillä, ja Jerusalemin jakamista. (JP, Martin Indyk)
5. BARRY RUBIN. JP:n veteraanikolumnisti tarkastelee asiaa toiselta näkökannalta. Hän toteaa aluksi, että Israelin ja arabien tai Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on keskeisin kysymys maailmassa, mutta myös eniten kieroutunut. Hän tiivistää sanottavansa toteamukseen, että ”keskeisin syy siihen, ettei siellä jo ole rauhaa, on joukko yleisiä syytöksiä Israelia vastaan”. Tämä ajatuskulku etenee tähän tapaan: Miten palestiinalaiset voivat tehdä rauhaa, kun he kärsivät niin paljon ja koska Israel rakentaa setlementtejä; tai kun Israelin johtajat antavat lausuntoja, joissa he sanovat Israelin haluavan pitää hallussaan osan territorioista tai kieltäytyvän luopumasta osasta Itä Jerusalemia?
Kuitenkin palestiinalaisille on tarjottu rauhaa houkuttelevin ehdoin ei vain yhden vaan useita kertoja Oslon sopimuksista lähtien päätyen Olmertin holtittomaan tarjoukseen 98 % Juudeasta ja Samariasta sovituin aluevaihdoin, Jerusalemin jakamista sekä pakolaisongelman järkevää ratkaisemista, kuten yleisesti tiedetään.
Rubin kyselee, jos kerran palestiinalaiset kärsivät niin pahoin, kuten väitetään, miksi he eivät suostuneet yhteenkään tarjoukseen, sillä jos rauhansopimus olisi solmittu, kaikki ”setlementit” olisivat hävinneet, ja lisäksi heille olisi annettu miljoonia korvaukseksi ties mistä.
Barry Rubin tulee siihen epämukavaan arvioon, että Palestiinan kansalle on syötetty jatkuvasti väärennettyä tietoa Israelin asettamista esteistä ja vaatimuksista, joihin palestiinalaiset eivät voi suostua. Tällä perusteella Palestiinan kansaa on pidetty arabivaatimusten vankeina sekä pakolaisleireillä että Gazassa, Juudeassa ja Samariassa. Tämän arabimentaliteetin taustalla on vaatimus täydellisestä voitosta ja juutalaisten karkottamisesta Lähi Idästä, ainakin merkittävänä poliittisena tekijänä. Siksi arabit ovat antaneet palestiinalaisten kärsiä, sillä näin toimiessaan arabit eivät ole menettäneet mitään ja kaikki syytökset rauhan estämisestä kaatuvat kuitenkin aina Israelin harteille. Rubin toteaa, että osaaottavalla kannatuksellaan syytöksistä ”Palestiinan kansan kärsimyksistä Israelin hyökkäävän politiikan vuoksi” ne itse asiassa lisäävät heidän ”kärsimyksiään” ja ovat siten niihin osasyyllisiä. Arabien taktiikka on odottaa ja antaa ajan kulua, rakentaen kaiken aikaa omaa voimaansa voidakseen lopulta nitistää tuon kutsumattoman muukalaisen ja karkottaa heidät arabien pyhältä maaperältä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Tutkimukset osoittavat, että valtionsyyttäjät suosivat palestiinalaisia juutalaisten kustannuksella Juudeassa ja Samariassa. Regavim järjestö havaitsi, että 400 valitusta 700:sta laittomista arabitaloista odottaa ratkaisuaan, mutta ei yhtään juutalaista. Oikeusministeriö kiistää tutkimuksen oikeellisuuden selittäen, että 1997-2009 välisenä aikana purettiin 2450 arabitaloa ja 1230 juutalaistaloa. (JP)
- Gazan terroristit ampuivat venäläismallisen S-5K ohjuksen Israeliin. Se on tarkoitettu ammuttavaksi helikopterista ja lentokoneista maamaaleihin. Ohjus iski asumattomalle alueelle Kibbutsi Alumimin alueelle ilman vahinkoa. (JP)
- Israel neuvottelee UNIFIL:n kanssa Ghajarin kylän luovuttamisesta YK:n valvontaan, mitä Libanonin rajalla sijaitsevan kaupungin asukkaat vastustavat.
- Hamas ilmoittaa, että Israelin on 2 päivän kuluessa hyväksyttävä viimeinen Gilad Shalitin ja tuhannen terroristin vapauttamista koskeva sopimus. (JP)
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat kehottaa 9000:n asunnon omistajaa joko myymään asuntonsa tai vuokraamaan ne, sillä tyhjistä investointisyistä hankituista asunnoista aiheutuu kaupungille suuret menetykset. (haaretz)
- Uusi rahasto auttaa israelilaisia rakentamaan uudelleen poliisin tuhoamat talot. Tämä auttaa talonsa menettäneitä saamaan korvauksia ja antaa sijoittajille vakuudet investointinsa säilymisestä, vaikka talot hävitettäisiinkin. (INN)
- Sotilaat ampuivat israelilaisen miehen, joka yritti kiivetä Gazan turvallisuusaidan yli. Hän oli ehkä mielenvikainen. (INN)

Sunday, December 06, 2009

SUNNUNTAI 06.12.09
1. JUUTALAISYHTEISÖJEN johtajat kehottavat Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita aloittamaan rakennuskiellon voimallisen vastustuksen. Ofrassa pidetyssä hätäkokouksessa tehtiin muutamia ehdotuksia, joita asukkaat voisivat alkaa toteuttaa ilman väkivaltaa. Ensimmäisenä on kehotus kieltäytyä palvelemasta IDF:n riveissä 10 kuukauden aikana. Toisena oli rakentamisen jatkaminen ilman odotuksia ja hajottaa rakennuskohteet yhteisön alueella siten, että ne ovat mahdollisimman kaukana toisistaan ja paikoissa, jonne traktori ei pääse tuhoamaan aloitettua rakennusta. Kolmanneksi asukkaita kehotetaan saapumaan keskiviikkona Jerusalemin Paris-aukealle lähellä Netanyahun asuntoa massamielen
osoitukseen. Johtajat varoittivat asukkaita Ofran kokouksessa, että 10 kuukauden rakennuskielto on ensimmäinen vaihe suunnitelmassa, jota seuraa evakuointi.
Johtajat selittävät, että on aivan oikein rikkoa lakia tässä tapauksessa, mitä hallituksen päätöksen vastustaminen tarkoittaa.
TÄTÄ lukiessa tulee mieleen, että samoja kehotuksia kuultiin Sharonin käskiessä juutalaiset karkotettaviksi Gazasta, eivätkä ne millään tavoin voineet estää päätöksen toteuttamista. Korkeintaan ne työllistivät poliisia ja sotilaitakin, mutta lopputulos oli kaiken aikaa selvä. Lisäksi Gazan tapauksessa kierteli huhuja, että asukasjohtajat tahallaan johtivat asukkaita harhaan antamalla virheellistä informaatiota ja katteettomia lupauksia.
Ikävintä tässä kaikessa on se, että aatteellisia nuoria ihmisiä lähetetään osoittamaan mieltään tilaisuuksiin, joissa heitä pahoinpidellään ja pidätetään ja viedään oikeuden eteen ehkä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua poliisin pitäessä heitä selleissä vastoin lakia, kuten on tapahtunut vuosien aikana. Syynä pidätysten jatkumiselle voi olla esim. pidätetyn kieltäytyminen antamasta poliisille sen vaatimia tietoja. Näin he joutuvat poliisin rekisteriin, mikä voi vaikeuttaa heidän myöhempää elämäänsä.
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu on ehdottoman jyrkkä omassa päätöksessään, että rakennuskielto tulee jatkumaan säädetyt 10 kuukautta vastustuksesta huolimatta. Hän selitti asukasjohtajille syitä, miksi suunnitelman toteuttaminen on tärkeä ja jopa välttämätön. Ensimmäinen syy oli Israelin ulkomaisen imagon parantaminen. Kuten Debkafile analysoi, joka kerran havaittuaan tämän väitteen onttouden hän viittaa siihen, että sen kautta Israel saa USA:n suosiollisemmaksi Iranin ydinlaitteiden pommittamiseen. Jos tämäkään väite ei toimi, hän selittää, että rakennuskielto on välttämätön PA:n saamiseksi neuvottelupöytään.
www.debka.com analysoi tilannetta artikkelissaan 06.12.09 osoitteella Israel´s construction freeze – no carte blanche for atacking Iran (Israelin rakennuskielto- ei avoin valtakirja Iranin pommittamiseksi). Otan artikkelista muutaman pääkohdan.
3. http://www.debka.com/article.php?aid=1412 Tarkastelen artikkelia omin sanoin.
ENSIMMÄISEKSI artikkelissa todetaan, että Iranin pyrkimys oman ydinohjelmansa toteuttamiseksi on vain kiihtynyt Netanyahun hallituksen aikana. Viimeiset uutiset kertoivat Saksan tiedustelun mukaan Iranin simuloineen laboratorio-olosuhteissa ydinkärjen räjähdystä. Tämä osoittanee, että Iran teoriassa hallitsee pommin rakentamisen.
Analyysissa ihmetellään mitä yhteyttä muutaman asunnon rakentamisella ja Iranin ydinpommilla on toisensa kanssa ja todetaan, että USA on paljon huolestuneempi Iranin kyvystä sulkea Tiranansalmi öljynkuljetuksilta kuin tilanteesta Juudeassa ja Samariassa.
TOISEKSI Netanyahun väite, että Israelin tulee osoittaa maailmalle rauhantahtonsa tekemällä yksipuolisia päätöksiä ja myönnytyksiä palestiinalaisille. Käytännössä ulkomaailman suhtautuminen Israeliin ja sen pyrkimykseen rauhansopimukseen PA:n kanssa ei ole ollenkaan parantanut. Gazan evakuointi toi tilapäisen myötätunnon osoituksen joka häipyi saman tien. Lopullisesti sen tuhosi IDF:n sotaretki Gazaan, ns. cast lead operaatio joulu-tammikuussa. Sitä ovat seuranneet Goldstone raportti, joka odottaa lähettämistään Haagin kansainväliseen oikeuteen, ja viimeisenä Ruotsin laatima dokumentti EU:n toimintaohjeeksi Israelin ja PA:n välisen ongelman hoitamiseksi. Se vihjaa EU:n tuen antamiseksi PA:n yksipuoliselle Palestiinan valtion perustamiselle pääkaupunkinaan Itä Jerusalem Salaam Fayadin suunnitelmaa seuraillen.
KOLMANNEKSI Debkafilen artikkelissa ihmetellään, miksi Netanyahu uskoo pystyvänsä yksipuolisilla toimillaan käännyttämään Mahmoud Abbasin mielen ja suostuvan samaan pöytään Israelin kanssa, koska Abbas katsoo maailman tekevän työn hänen puolestaan ilman, että hänen tulee nostaa pikkusormeaankaan. Lisäksi Dekbafile toteaa, että Abbas on joka tapauksessa väärä mies kosiskeltavaksi, koska hänen toimikautensa päättyi 10.01.2009, eikä hänellä ole tarvittavaa kannatusta kansansa parissa. Artikkelissa viitataan edelleen Fatahin kuudenteen konferenssiin Betlehemissä 13.08.09, jossa puolueen peruskirjassa säilytettiin ohjelman kohta no 19: ”Aseellinen taistelu on strategia eikä taktiikka. Aseellinen vallankumous on Palestiinan arabikansan oleellinen elementti vapaustaistelussa sionistisen miehityksen eliminoimiseksi. Taistelu ei lakkaa, ennen kuin sionistinen yhteisö on eliminoitu ja Palestiina vapautettu.” Toisessa kohdassa vakuutetaan, että pakolaisten paluuoikeus on vaatimus, josta ei edes keskustella. Täten vakuuttelut PA:n rauhantahdosta ja suostumisesta kohtuulliseen kompromissiin Israelin kanssa ovat toiveajattelua. Pikemminkin Israel tulee kohtaamaan ääriuskonnollisen ja Israelille vihamielisen yhteisön, jos Palestiinan valtio perustetaan esitetyin perustein. Lisäksi Debkafile toteaa, että Israel työntää satoja miljoonia shekeleitä vuosittain Länsirannalle ja Gazaan sen sijaan, että käyttäisi nuo varat juutalaisten yhteisöjen kehittämiseen Jordanjoenlaaksossa, Galileassa ja Golanin ylängöllä.
4. HEBRONIN JA KIRYAT ARBAN rabbi Dov Lior taistelee omalla tavallaan Netanyahun rakennuskieltopäätöstä vastaan. Hän antoi juutalaisen lain, halachan, mukaisen tulkinnan, jonka mukaan on luvallista antaa arabien ja muiden ei-juutalaisten rakentaa juutalaisyhteisöissä sapattina. Uutisesta kertoi Yediot Aharonot lehti, mutta rabbi kieltäytyy vastaavasta journalistien puhelinsoittoihin.
Rabbin tulkinnan taustalla on toteamus, että koska rakennustarkastajat eivät työskentele sapattina, se antaa yhden lisäpäivän rakentaa kiellon estämättä. Täten on mahdollista saada rakennustyöt vaiheeseen, jossa betoniperustukset valettu ja teräsrangot asennettu. Hän selitti, että viime vuonna annettiin lupa puhelimen käyttöön sapattina, jotta voitaisiin organisoida mielenosoituksia evakuointeja vastaan. Perusteena on Talmudin määritelmä, joka sallii Toran määräyksen rikkomisen Israelin maan asuttamiseksi, kuten ostosopimuksen antaminen arabin tehtäväksi maapohjan ostamiseksi.
Rabbit varoittavat, että lupa Toran rikkomiseen koskee vain erikoisolosuhteita. (JP)
5. AMERIKKALAISREN keskuudessa on voimallinen mielipide, jonka mukaan USA:n tulee hoitaa omia asioitaan ja antaa maailman selvitä parhaansa mukaan. 76 % ilmoitti kannattavansa tätä Pew Research Centerin tekemässä tutkimuksessa. Kotimaan asioiden hoitamista ennen ulkomaisia piti 73 % tärkeimpänä.
Suurin uhka Amerikkaa kohtaan tulee terrorismista. Al-Qaida on vaarallisin 76 % mielestä, Iran on kakkosena 72 %, nousua 60 %:sta syyskuussa 2008. 29 % kansasta uskoo, että terroriuhka on nyt suurempi kuin syyskuun 11. päivänä 2001, nousua 12 % helmikuusta.
Ennaltaehkäisevää iskua Irania vastaan kannatti 63 %, 30 %:n vastustaessa, jos neuvotteluilla ei pystytä estämään atomipommin rakentamista. Obaman Iranin politiikkaa kannatti 43 %, vastusti 40 %. Iranin uhka maalle on 21 %:n mukaan suurin; toisena Irak ja Afganistan 14 % kumpikin; Kiina 11 % ja Pohjois-Korea 10 %.
51 % vastaajista sanoi kannattavansa Israelia ennen palestiinalaisia; 12 % palestiinalaisia.
30 % epäili, että USA suosii liikaa Israelia, 15 palestiinalaisia; 29 tasapuolisesti. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Hallituksen viranomaiset kieltävät huhut, että Turkki tulee aloittamaan keskeytyneet rauhankeskustelut Syyrian kanssa. Netanyahu ja Lieberman esittävät voimakkaita varauksia Turkin edellytyksiin toimia puolueettomasti pääministeri Erdoganin toistuvien Israelia kritisoivien lausuntojen vuoksi. Netanyahu oli heittänyt Ranskan presidentti Sarcozille, että jospa tämä toimisi välittäjänä. Syyrian mielestä Turkki voi hyvin toimia välittäjänä. (JP)
- USA:n hallitus painostaa Euroopan maitten johtajia tulemaan selkeästi Iranin vastaisten pakotteiden kiristämisen taakse. Obama harkitsee päättävänsä asiasta tammikuussa. (JP)
- Al-Hayat lehti kertoo, että ranskalaiset lääkärit saivat luvan tutkia Gilad Shalitin terveydentilaa salaisessa paikassa. Mitään lausuntoa siitä ei ole annettu julkisuuteen, ja Hamasin edustaja kieltää huhut.
- Väkivaltaisuudet jatkuivat Jerusalemin pohjoisosassa sijaitsevan Shuafatin pakolaisleirissä perjantai-iltana. Ne alkoivat torstaina kahden klaanin välisestä ampumisvälikohtauksesta. Joukko vihaisia palestiinalaisia kerääntyi epäillyn miehen omistaman talon ulkopuolelle heitellen kiviä ja pyrkien sytyttämään talon tuleen. Paikalle tullut rajapoliisi sammutti palonalut ja pelasti talosta naishenkilön. Rajapoliisi hajotti väkijoukot ja rauha palasi leiriin. (JP)
- Kansanedustaja Daniel Ben-Simon väitti viime viikolla, että Gilad Shalitin vapauttaminen tapahtuu lähi päivinä. Hamas kielsi uutisen, ja Ben Simon täydesti lausuntoaan, ettei se perustunut pääministerin antamaan tietoon.
- Umm el-Fahmissa tuntemattomat teloittajat ampuivat miehen kuoliaaksi.
- Poliisi epäilee, että ”setlerit” ovat aloittaneet kostoretkensä palestiinalaiskyliin, ja sytyttivät yhden talon tuleen.
- Netanyahu nimitti Ehud Barakin ja Benny Beginin johtamaan tiimiä, jonka tarkoituksena on lieventää rakennuskiellon vaikutuksia asukkaisiin ja pyrkiä huomioimaan heidän asialliset valituksensa.
- Diplomaattinen hässäkkä syntyi siitä, että Irlannin ulkoministeri Michael Martin ei saanut Israelilta lupaa vierailla Gazassa. Ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor kieltää tietävänsä, että Martin pyysi lupaa. Irlanti on EU:n 27 jäsenmaan joukossa äänekkäin Israelin Gazan politiikan tuomitsija. (JP)