Friday, November 06, 2009

PERJANTAI 06.11.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu matkustaa Washingtoniin sunnuntaina. Hänen seuranaan on myös puolustusministeri Ehud Barak. Netanyahu puhuu UJC/Jewish Federation of North America yleiskokouksessa maanantaina. Kokous kestää kolme päivää. Obaman odotetaan puhuvan siellä tiistaina. Yleiskokous on yksi tärkeimpiä ellei tärkein Amerikan juutalaisten vuotuinen tapaaminen.
Netanyahun matkaohjelma on yleiskokouksen johtajien suunnittelema, mutta hänen uskotaan osallistuvan muihinkin tärkeisiin tilaisuuksiin ja tapaavan johtavia poliitikkoja. Hänen matkaohjelmansa päättyminen on jätetty auki.
Tarkkailijat ovat alkaneet huolestua, ettei tapaamista presidentti Obaman kanssa ole vielä järjestetty, vaikka matka on aivan oven edessä. Lieneekö tästä luettavissa jonkinasteinen muistutus, ettei Netanyahu ole välttämättä toivottu henkilö juuri nyt, eikä suhteet johtajien välillä ole aivan kunnossa? Nämä ovat juuri niitä diplomaattisia elekieliä, joilla pystytään viestittämään suhteitten kehityksestä ilman sanoja. (JP)
2. USA on tiettävästi selkeyttänyt kantaansa Jerusalemin suhteen. Obama lienee kolmas USA:n presidentti, joka kieltäytyy tunnustamasta, että yhtenäinen Jerusalem on Israelin valtion pääkaupunki. USA:n Jerusalemin konsulaatti, joka sijaitsee Itä Jerusalemissa Sheikh Jarrah lähiössä, kieltäytyy hoitamasta viisumi- ja passiasioita muilta kuin palestiinalaisilta, koska ”se palvelee vain Palestiinan asioita”. Muitten asiat hoidetaan Tel Avivissa.
Obaman hallitus on ilmoittanut Abbasille, että ”se pitää edelleen Itä Jerusalemia miehitettynä alueena, ja sen perusteella katsoo, että juutalaisten rakentaminen siellä on laitonta”. Tämän katsotaan olevan Obaman hallituksen myönnytys Abbasille, joka kieltäytyy kaikista keskusteluista Netanyahun hallituksen kanssa, ellei se tunnusta PA:n vaatimuksia rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien Itä Jerusalem. Ulkoministeri Clinton toisti Kairossa aiemmin ilmoittamansa kantansa, että kaikki toiminta Juudeassa ja Samariassa on lopetettava, myös Itä Jerusalemissa, tarkoittaen tietenkin vain juutalaisia. Lienevätkö nämä erimielisyydet estämässä Netayahun ja Obaman tapaamisen järjestymistä?
Uutiset eivät kerro, kenen kanssa Netanyahu ja Barak neuvottelevat rauhansuunnitelman sopimusversiosta, joka pitäisi olla perustana rauhankeskustelujen aloittamiseksi. (JP)
3. ISRAEL pyrkii irrottamaan kaiken mahdollisen hyödyn pysäyttämänsä aselaivan tapauksesta. Eilen ulkomaisia diplomaatteja ja journalisteja pyydettiin Ashdodin satama-alueelle katsomaan omin silmin ja kuvaamaan omin laittein sinne koottuja aseita, ohjuksia, raketteja, kranaatteja ja kaikkea muuta sota-arsenaalia, jota tarkemman tutkimuksen mukaan oli 320 tonnia. Aseet oli pakattu iranilaisen IRISL (the Islamic Republic of Iran Shipping Line) kuljetuskontteihin, joiden kyljessä omistajan nimi komeili suurin kirjaimin. Aseitten purkaminen konteista saatiin valmiiksi torstaina Francop aluksesta, joka päästettiin jatkamaan keskeytynyttä matkaansa miehistöineen.
Aluksesta poistetuissa aseissa oli 9000 kranaattia, tuhansia 107 mm Katjusha-raketteja, joilla on 15 km:n kantomatka, muutamia venäläisvalmisteisia 122 mm raketteja, joilla on 40 km:n kantomatka, sekä satoja tuhansia patruunoita Kalashnikov-kivääreihin. IDF:n asiantuntijat sanoivat olevansa yllättyneitä näin suuresta asevalikoimasta yhdessä laivauksessa. Se oli kuin sotaa käyvälle maalle tarkoitettu hätäapulähetys, tai sitten Hizbullah, jolle aseet oli tarkoitettu vaikka se kieltää tilanneensa niitä, valmistautuu kiireellä uuteen sotaan Israelia vastaan. Katjusha-raketit ovat samaa 107 mm:n mallia, mitä ammuttiin ja oli tarkoitus ampua lisää äskettäin talon pihalta Libanonissa. Nämä ovat niitä aseita, joita UNIFIL-joukot eivät pysty näkemään; tai ummistavat silmänsä, vaikka näkevät.
Pääministeri Netanyahu määritteli, että aselähetyksen valmistanut ja maksanut valtio, joka lienee Iranin Islamilainen Tasavalta, syyllistyi sotarikokseen, koska aseilla oli tarkoitus murhata niin paljon siviilejä kuin mahdollista. (JP)
4. SAKSAN viranomaiset kertoivat JP:n toimittajalle Benyamin Weinthalille, ettei heillä ole velvollisuutta syyttää aluksen omistajia laittoman aselastin kuljettamisesta, koska Francop alus purjehti Antiguan eikä Saksan lipun alla. Näin kertoi yleisen syyttäjänviraston edustaja Kaj Thomas Breas Hampurissa. Aluksen omistaa saksalainen Gerd Bartels, ja laivayhtiö on rekisteröity Neu Wulmstorfissa, mikä asettaa sen Staden syyttäjän velvollisuudeksi. Edellisen saksalaisten omistaman aselaivan Hansa India tapaus on tutkittavana, mutta se purjehti Saksan lipun alla. YK:n taholta selitetään, ettei siellä tiedetä Hansa India tapauksesta, vaikka ilmoitus sinne tehtiin 15. lokakuuta. Eivät ilmeisesti lue lehtiä. Miten käynee Francopin tapauksessa? Voi jopa käydä niin, että Israelia syytetään pian YK:ssa merirosvouksesta.
Israelin ulkoministeriö on levittänyt tapauksesta tietoja ulkomaitten hallituksille, jotta nämä kiristäisivät suhteitaan iranilaisiin kuljetusyhtiöihin. Aseitten kuljettamiseen liittyy aina turvallisuusriski, joka on moninkertainen aluksessa, jonka ruuma on täynnä aseita ja ohjuksia, jotka räjähtäessään esim. tulipalon vuoksi voivat aiheuttaa suurkatastrofin. (JP)
5. MAHMOUD ABBAS taitaa turvautua vanhaan ja PA:n usein käyttämään metodiin ilmoittamalla eroavansa – ei toki omasta tahdostaan vaan siksi, etteivät amerikkalaiset painosta Israelia tarpeeksi. Uutinen julkistettiin eilen illalla. Saeb Erekat sanoi omana arvionaan, ettei Abbasin sana ole lopullinen, sillä hän ei sanonut päätöksensä olevan ehdoton, vaikka toisen uutislähteen mukaan hän sanoi eroavansa ilman taka-ajatuksia. Yleinen arvio näyttää päätyvän lopputulokseen, että ilmoitus oli tarkoitettu varoitukseksi Obamalle, joka lienee pannut ainoan korttinsa Abbasin varaan. Tämän arvion mukaan Abbas ilmoittaa sitten ”harkinneensa asiaa uudelleen ja kansan painostuksen vuoksi suostuvansa ehdokkaaksi 2010 tammikuun 24. päivänä”, kun Obaman hallitus selkeyttää vielä kerran omaa suhtautumistaan rauhan-keskusteluihin ja ilmoittaa Netanyahulle, että USA:n vuotuinen parin + miljardin avustus Israelille jäädytetään, kunnes Netanyahu suostuu Abbasin vaatimuksiin. Obama voi hyvinkin turvautua tällaiseen uhkapeliin, joka on varmasti vaaroja täynnä. Amerikan kansa kannattaa edelleen varsin vankasti Israelia ja USA:n juutalaisten suosio on elintärkeä Obaman sisäpolitiikan onnistumiselle. Obaman oma kannatus USA:ssa on painunut jo alle 50 %, jotain 48 % erään gallupin mukaan. (JP)
6. Englantilainen Guardian lehti kertoi perjantain numerossaan, että Iran on kokeillut uutta kehittynyttä teknologiaa edustavaa atomipommin ohjukseen soveltuvaa kärkiosaa. Tämä on räikeässä ristiriidassa IAEA:n pääsihteerin EiBaradein äskettäisiin lausuntoihin CFR:n kokouksessa, etteivät hänen tarkastajansa ole löytäneet mitään hälyttävää tarkastaessaan Iranin ydinlaitosta Qomissa tai muualtakaan. Pääsihteeri kertoi suu maireassa mutrussa, että Qomin laitos on rakennettu vuoren sisään vahvan teräsbetonikuoren suojaan siksi, että jos Natanzin laitos pommitetaan, Qomin laitos säilyy ehjänä.
Guardian-lehedn artikkelissa mainitsema kehittynyt atomipommi perustuu kahden kohdan kutistumaan (two-point implosion), jonka ansiosta sen teho kasvaa ja sen kokoa voidaan pienentää. Pommin rakennetta voi tarkastella alla olevassa osoitteessa (englanniksi).
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon_design
Guardian-lehti perustaa artikkelinsa IAEA:n salaiseen muistioon, mitä ”ElBaradei ei muistanut” puhuessaan CFR:n kokouksessa. Lehden artikkelin mukaan IAEA on vaatinut Iranilta selitystä, ovatko tiedot salaisesta kokeesta todellisia. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1126391.html
7. UUTISOTSIKOITA
- YK:n yleiskokous äänesti Goldstonen raportista hyväksyen sitä koskevan arabien laatiman päätöslauselman äänin 114-18; 44 maata pidättyi äänestämästä yleiskokouksen 192 jäsenmaan joukossa. Vastaan äänestivät mm. Israel, USA, Italia, Alankomaat, Puola ja Tshekit. Englanti ja Ranska pidättyivät äänestyksestä. Israelin edustaja sanoo valitellen, että YK on etääntynyt todellisuudesta. Päätöslauselman mukaan Israelin ja PA:n tulee aloittaa omat puolueettomat tutkimuksensa kolmen kuukauden sisällä, tai asia menee YK:n turvallisuusneuvostoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134267
- Poliisi pidätti ryhmän henkilöitä, jotka välittivät ihmisen sisäelimiä halukkailta luovuttajilta sopivaa maksua vastaan niitä tarvitseville. Ryhmä jopa ilmoitteli lehdissä tarjouksiaan. (JP)
- Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja Raed Salah todettiin oikeudessa syyllistyneen pahoinpitelyyn 2007 mielenosoitusten aikana. Jerusalemin maistraatin oikeus tuomitsi hänet poliisin pahoinpitelystä Temppelivuoren mielenosoitusten yhteydessä. Salah otti osaa mielenosoituksiin, joilla pyrittiin häiritsemään arkeologisia kaivauksia Temppelivuoren ulkopuolella. Salah huuteli rajapoliisille: ”Te olette rasisteja ja murhaajia. Teillä ei ole mitään kunnioitusta.” (JP)
- Ympäristöministeriö tutkii syytöksiä, että hybridiautojen akut levittävät ympäristöönsä haitallista sähkömagneettista säteilyä. (JP)
- www.debka.com kertoo, että laajat saudijoukot ylittivät Jemenin rajan panssarien ja lentovoimien tukemina hajottaakseen sinne pesiytyneet shia-muslimien gerillajoukot. Ne tekivät äskettäin iskun Saudi Arabian puolelle vallaten kolme kylää ja surmaten ja haavoittaen saudisotilaita. Iran toimittaa kapinallisille aseita ja muuta tukea, useimmiten meriteitse. Saudit ovat yhdessä ulkovaltojen kanssa pyrkineet estämään asekuljetuksia.

Thursday, November 05, 2009

TORSTAI 05.11.09
1. ISRAELIN merivoimien pysäyttämässä aluksessa Francop, joka ohjattiin Ashdodin satamaan ja jonka lasti purettiin siellä, oli arviolta 500 tonnia aseita ja ohjuksia, kymmenen kerta enemmän kuin Arafatin tilaamassa Karine A aluksessa, jonka Israel pidätti v. 2002 Punaisellamerellä. Aluksen miehistö ja kapteeni vakuuttavat, ettei heillä ollut tietoa aseista eikä heillä ollut oikeutta tarkistaa lastia. Aseet oli piilotettu polyetyleeni-säkkien joukkoon, jotka oli pakattu Teheranissa. Alus miehitettiin 100 meripeninkulmaa Israelin aluevesien ulkopuolella lähellä Kyprosta kahden israelilaisen aluksen voimin tiistai-iltana. Miehistö ei tehnyt vastarintaa. Alus oli matkalla Latakian satamaan Syyriassa.
Tutkimusten mukaan aseet ja muu lastitavara oli lastattu toiseen alukseen nimeltä Visea Badar Abbas satamassa Iranin etelärannikolla, josta alus purjehti Egyptiläiseen Damiettan satamaan purkaen lastinsa sinne. Lasti oli varastoituna Damiettassa kuusi päivää, jonka jälkeen ne lastattiin Francop alukseen. Saksalaisomistuksessa oleva Francop toimii usein lastien edelleen toimittajana, eikä sen liikkeisiin tavallisesti kiinnitetä erikoista huomiota. Tämän tarkoituksena lienee ollutkin hämätä tiedustelujärjestöjä. (JP)
2. Israelilainen merialus lähestyi Farncop-alusta pyytäen lupaa nousta laivaan. Saatuaan luvan kommandoyksikkö toisesta aluksesta nousi nopeasti alukseen pyytäen kapteenilta laivan rahtikirjoja, jotka osoittivat laivan kuljettavan käyttö- ja avustustarvikkeita Syyriaan. Laiva ohjattiin Ashdodin satamaan, jossa sen lasti purettiin ja tarkastettiin. Aseitten ja ohjusten painoksi arvioitiin ainakin 500 tonnia. Mukana oli eri tyyppisiä raketteja ja ammuksia, mm. 122 mm venäläismallisia Katjusha raketteja, joiden kantomatka on 30 km. Sotilasviran-omaiset arvioivat, että Hizbullah pystyisi sotimaan niillä kuukauden ajan Israelia vastaan.
Alusten matkaa seurattiin tarkoin Badar Abbas satamasta lähtien. Egypti vastaa alusten lasteista Suezin kanavalla, mutta viranomaiset eivät havainneet mitään epäilyttävää.
USA:n tiedustelu oli tietoinen alusten liikkeistä, mutta koska neuvottelut Iranin kanssa ovat herkässä vaiheessa, se ei halunnut puuttua alusten kulkuun. Toisaalta silloin oli menossa Israelin ja USA:n yhteiset ohjustentorjunta harjoitukset, mikä myös sitoi USA:n käsiä. Täten aluksen lastin tarkastaminen jäi Israelin merivoimien harteille.
VIRANOMAISET selittävät, että nyt paljastettu aseitten salakuljetusyritys on vain jäävuoren huippu. Jokin aika sitten pysäytettiin saksalainen alus Hansa India, jonka saksalainen sota-alus ohjasi Maltaan. Tarkastuksessa aluksen lasti sisälsi aseita Iranista Syyriaan.
Israelin johtajat vaativat, että kansainvälinen yhteisö suuntaa painostuksensa suoraan Iranin johtajia vastaan. Nyt paljastunut yritys aseitten salakuljettamiseksi terrorijärjestölle on karkea loukkaus kansainvälisiä päätöksiä vastaan, jotka kieltävät Irania toimittamasta aseita.
Sekä Syyria että Iran kieltävät osallisuutensa aluksen salakuljetusyritykseen. Syyrian ulkoministeri kutsui Iranin vierailun yhteydessä Francom-aluksen miehittämistä ”merirosvoukseksi, jota jotkut harrastavat” mainitsematta Israelin nimeä. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134226
3. IAEA:N PÄÄSIHTEERI Mohammed ElBaradei vähätteli Iranin ydinsuunnitelmaa ja väitti, ettei ole mitään todisteita Iranin ydinaseen rakentamisesta. Hän puhui CFR:n tilaisuudessa New Yorkissa eilen. Samalla hän kritisoi ydinaseen omistamista yleensä maan poliittisen aseman ja vallan välineenä. Hän otti esimerkiksi arabien suhtautumisen Israelin väitettyyn ydinasearsenaaliin selittäen, että arabit ovat aivan yhtä huolissaan sen ydinaseesta kuin Israel on väitetystä Iranin atomipommin rakentamisesta. ”Ainoa ratkaisu tähän ongelmaan on, että koko Lähi Itä vapautetaan massatuhoaseista, mukaan lukien atomiaseet. Turvallisuusjärjestelmää ei voida perustaa epätasapainon varaan.”
ElBaradei, joka jättää IAEA:n pääsihteerin paikkansa vuoden vaihteessa, totesi ajastaan järjestön johtajana, että asiat olisi voitu hoitaa paremmin. ”Nykyinen turvallisuusjärjestelmä ei toimi, se on kerta kaikkiaan sekaisin. Monet maat ovat todenneet, etteivät ne tarvitse ydinaseita, niille riittää tietotaito niiden rakentamiseksi. Se on älykäs ja ”kosher” tapa hoitaa kysymys ydinaseesta, ja samalla varoitus toisille: Älkää sekaantuko asioihimme.”
ElBaradei arvioi, että maailman suurin uhka tulee ydinaseterrorismista.
Hän ei suosittele väkivallan tai sanktioitten käyttöä valtioitten pakottamiseksi määrättyyn päätöslauselmaan, koska ”se on vain tapa, joilla jotkut yhtiöt rikastuvat”. Vastatessaan kysymykseen sotilaallisesta iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan hän hylkäsi ajatuksen järjettömänä, sillä ”pommeilla ei voida poistaa tietoa”. Samaten hän piti Libyan päätöstä lopettaa ydinohjelmansa jatkamiseksi järkevänä, koska Libyan ydinohjelma oli täysin järjenvastainen. Hän sanoi nähneensä sen tulokset varastoituina suuriin laatikoihin, mikä osoitti kouraantuntuvasti sen jatkamisen mielettömäksi.
Hän katsoi, että Iranin ydinasesuunnitelman tarkoituksena on nostaa maan poliittista asemaa ja tiedottaa Lähi Idän maille Iranin valta-asemasta. Toiseksi Iran haluaa päästä suoriin keskusteluihin USA:n kanssa osoittaakseen, että se huomioidaan paikallisena suurvaltana. (JP)
4. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton jatkoi eilen vierailuaan Egyptissä, jossa hän
keskusteli presidentti Hosni Mubarakin kanssa rauhanprosessista ja Israelin valmistautumisesta keskusteluihin PA:n kanssa. Clinton vakuutti journalisteille, ettei USA:n kielteinen kanta juutalaisyhteisöihin Juudeassa ja Samariassa ole muuttunut, eli hän pitää niiden toimintaa laittomana ja vaatii niiden poistamista. Hillaryn ote näyttää jotenkin lipsuvan, alkaako ikä painaa vai ovatko pettymykset lannistaneet hänen tarkkaavaisuutensa. TV-kuvien perusteella arvioiden hän on vanhentunut, ”rupsahtanut” , eikä vaikuta enää siltä viehättävästi hymyilevältä nuorehkolta naiselta, jollaisena hänet tunnettiin.
PA:n puhetorvena on viime päivinä toiminut PA:n pääneuvottelijana rauhankeskusteluissa tunnettu Saeb Erekat, joka suhtautuu kovin kriittisesti Israeliin.
Hän vihjailee viimeisissä puheissaan, että PA voi hylätä kokonaan toiveensa omasta valtiosta ja voi sen sijaan alkaa ajaa yhden valtion periaatetta kahdelle kansalle. PA:n johdon kanta Abbasin vaatimukseen täydellisestä rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä on nyt PA:n keskeinen kysymys, josta ei näytä olevan ulospääsyä. Tämän huomioiden Erekat vihjailee, että PA voi valita toisen tien. Monet uskovat tämän tarkoittavan palautumista terrorismiin ja väkivaltaan Israelin siviilejä kohtaan.
Hillary Clinton muisteli aikaa, jolloin sopimus Israelin ja PA:n välillä oli lähellä toteutumistaan, ja valitti, ettei sitä saatu aikaan, koska ”nyt ei olisi tarvetta keskustella Jerusalemin kysymyksestä eikä sen pyhien paikkojen valvonnasta, koska se oli tarkoitus antaa kansain-välisen yhteisön käsiin”. Mutta kuten suomalainen sanalasku sanoo. ”Joka menneitä muistelee, sitä tikulla silmään”. Nyt on toinen aika ja toiset miehet neuvottelemassa juutalaisten ja palestiinalaisten välisistä suhteista ja suunnittelemassa, miten ne järjestetään. Netanyahu ja Barak lentävät viikon sisällä Washingtoniin laatimaan Israelin ja USA:n yhteistä tarjousta rauhansopimukseksi, jonka pohjalta lopulliset neuvottelut aloitetaan. (JP)
5. YK:N YLEISKOKOUS aloitti eilen Goldstonen Gazan operaatiota käsittelevän raportin käsittelyn. USA :n edustaja Susan Rice jättäytyi pois eilisestä kokouksesta kuin osoittaakseen USA:n kielteisen kannan raporttiin ja sen käsittelyyn YK:ssa. Ne ajat ovat kuitenkin menneisyyttä, jolloin USA tai länsivallat yleensä pystyivät määrittelemään, mistä keskustellaan ja mitä päätetään. Yleiskokousta hallitsevat nyt lukumääränsä perusteella kehitysmaat, jotka lähes poikkeuksetta saavat ohjeensa arabimailta – joko pelkästä hyvästä tahdostaan tai määrättyinä maksettuina etuisuuksina. On lisäksi epäilyksiä, etteivät monet kehitysmaitten edustajat ole edes kunnolla tietoisia, mistä he päättävät, jolloin on turvallisempaa kulkea joukon mukana.
Johtavat Euroopan maat, Ranska, Englanti ja Saksa pyrkivät vaikuttamaan päätöslauselmaesitykseen, jonka arabimaat laativat, voidakseen poistaa siitä pahimmin loukkaavat ja syyttävät lauseet, ennen kuin se lähetetään turvallisuusneuvoston käsittelyyn.
USA ja Israel ovat hiljaisesti sopineet, että USA veto-oikeudellaan estää Israelia tuomitsevan päätöslauselman hyväksymisen neuvoston istunnossa. Yleiskokouksen päätöksillä on vain ohjeellinen valta, turvallisuusneuvoston päätökset ovat sitovia.
Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shalev sanoi avauspuheenvuorossaan tähän tapaan: ”Raportti, jota käsittelemme, on siitetty vihassa ja synnytetty synnissä. Sen yksipuolisesta alusta lähtien Gazan tosiasioita etsivä ryhmä oli politisoitu elin ennalta määrätyin tuloksin.” Asian käsittely jatkuu YK:ssa tänään ja tarvittaessa perjantaina ennen äänestystä. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin Turkin lähettiläs joutui munasateeseen ollessaan matkalla yliopistoon, jossa hänen oli tarkoitus pitää puhe. Lähettiläs Gabi Levy pystyi kuitenkin pitämään puheensa, mutta peruutti toisen tilaisuuden toisessa yliopistossa.
- USA:n Israelin lähettiläs James Cunningham vakuuttaa, että presidentti Baruck Obama on Israelin läheisin ystävä, mistä on osoituksena se, että hän tuomitsee Goldstonen raportin. Hän sanoi sen perustuvan vakuuttavaan uskoon, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään. USA:n kannanottoon vaikuttaa varmaan sen oma lähihistoria Irakissa ja Afganistanissa, jonka perusteella sitä vastaan voidaan nostaa samantapaisia syytöksiä. Hän vältti suoraa vastausta kysymykseen, miten USA:n uuden hallituksen pian perustamisensa jälkeen alkoi vaatia Israelin ja PA:n välisten rauhan-keskustelujen nopeaa aloittamista. Hän tunnusti, ettei se ole edennyt toivotulla tavalla. Jotkut katsovat, että asiaa lähdettiin ajamaan liian hätäisesti paneutumatta ensin sen ympärille kietoutuneeseen intressien verkostoon. Cunningham esittää Hillary Clintonin tapaan, että ”setlementit” ovat laittomia ja että ne tulee purkaa rauhansopimuksen saavuttamiseksi. (JP)
- Gazassa toimiva ihmisoikeusjärjestö syyttää Hamasia 120 ihmisen kuolemasta kaivaessaan salakuljetustunneleita rajan ali Egyptiin. Sen mukaan Hamasin tulee varmistaa kaivamisen turvallisuus. Hamas veloittaa määrä-summan jokaisesta tunnelista ja sen kautta kuljetetuista tavaroista. (JP)
- PA:n TV julistaa lähetyksissään, ettei Israelilla ole minkäänlaisia historiallisia siteitä Israelin maahan. PA:n alueella asuva historioitsija Nabil Alqam kieltää haastattelutilaisuudessa juutalaisten yli 4000 vuotta kestäneen historian maassa ja sen jälkeen selittää, että palestiinalaisten historia ulottuu 4000 – 5000 vuoden päähän. Hän puhuu monien muitten palestiinalaisten tunnettujen henkilöitten tavoin, miten juutalaiset varastavat Palestiinan kansan imagon ja perinteen ruokalajeissa, vaatteissa ja arkkitehtuurissa. Juutalaisten arkeologien tekemiä muinaislöytöjä, rahoja, sinettejä mainiten juutalaisen omistajan, ja arkkitehtonisia löytöjä he pitävät juutalaisten yrityksinä rakentaa kuvitelmaa juutalaisesta historiasta maassa ilman todellisuuspohjaa. (JP)
- Israel vapautti aseita kuljettaneen aluksen miehistöineen purettuaan siitä 36 kontillista aseita ja ohjuksia.

Wednesday, November 04, 2009

KESKIVIIKKO 04.11.09
1. ”CLINTON, miksi sinun pitää valehdella? Miksi Mrs. Clinton valehtelee itselleen, Amerikan kansalle ja muille maailman kansoille vääntäen totuutta ja syyttäen palestiinalaisia, että he ovat esteenä rauhalliselle ratkaisulle?”, vuodattaa maltillisena pidetyn PA:n pääministeri Salaam Fayadin neuvonantaja Omar Hilmi al-Ghul PA:n päivälehdessä MEMRI:n kääntämänä. ”Miksi rouva Clinton? Miten paljon sionistit maksoivat sinulle ja miten paljon AIPAC (Amerikan-Israelin julkisten asioitten komitea) vaikuttaa ratkaisuihisi? Oletko kysynyt itseltäsi, kuka tätä maata miehittää? Kumpi osapuoli kahmii maata, murhaten sen asukkaita, kylväen kuolemaa, väkivaltaa ja terroria, tuhoten alueen inhimillisen kulttuurin?” Tämä Fayyadin neuvonantajana toimiva henkilö, joka kirjoittaa artikkeleita PA:n lehtiin, lisäsi, ettei PA tule koskaan myöntymään USA:n hallituksen keskustelujen aloittamisen perusteluihin niin kauan kuin rakentaminen setlementeissä jatkuu.
Ghulin kysymys on aiheellinen: Kuka Israelin maata todella miehittää, kuka siellä levittää kuolemaa, väkivaltaa ja terroria pyrkien tuhoamaan kaiken juutalaisuuteen viittaavankin alueelta? Kuvaava esimerkki on aika 1948-1967 välillä, jolloin Itä Jerusalem ja Juudea ja Samaria oli Jordanian miehittämä. Sinä aikana kaikki juutalaiset karkotettiin alueelta, ja kaikki juutalaisten synagogat ja muut kulttirakennukset tuhottiin, Jerusalemin itäosassa yksin 58 synagogaa. Se oli muslimien tapa säilyttää alueen kulttuuria. Oslon sopimusten solmimisen jälkeen yli 1300 israelilaista on saanut surmansa noitten ”miehittäjien” käsissä, ja moninkertainen määrä vammautunut, jotkut heistä eliniäksi. Ja kumpi osapuoli väittää Israelin varastavan maata, mitä palestiinalaiset eivät ole koskaan omistaneet? (JP)
2. PYRKIEN hyödyntämään USA:n ulkopolitiikan sekavuutta ja päättämättömyyttä, mikä arabiajattelun mukaan osoittaa heikkoutta, PA:n puheenjohtaja kiertää arabi- ja muita maita esitellen omaa teemaansa, joka julkistettiin Al-Arabiya lehdessä. Sen mukaan Abbas pitää kohtuuttomana amerikkalaisten vaatimusta, että palestiinalaisten tulisi mennä mukaan rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa ilman, että Israel julistaa täydellisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa. Tämän kiellon tulee Abbasin mukaan sisältää Itä Jerusalemin uudet lähiöt, joita Israel on rakentanut 1949 aselepolinjan itäpuolelle Jerusalemissa 1967 sodassa Jordanian miehityksestä vapautetuille alueille.
Mahmoud Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah sovitteli sanansa näin Al-Hayat lehden artikkelin mukaan: ”Washington ei saa pakotettua Israelia julistamaan rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan, koska se ei painosta sitä tarpeeksi. Jos Washington ei pysty taivuttamaan Israelia rakennuskieltoon, miten se voi kuvitella pakottavansa sen vetäytymään Länsirannalta ja Itä Jerusalemista?”
PA:N VALVOMAT toiset lehdet ovat artikkeleillaan tukeneet Abbasin omaksumaa jäykkää kantaa. Talal Akwal kirjoitti PA:n päivälehdessä Al-Ayam: ”Rouva Clinton valoi öljyä laineille ylistäessään pääministeri Netanyahua hänen vastustaessaan ehdotonta rakennuskieltoa ja hänen vakuutuksiaan jatkaa 3000 asunnon rakentamista Länsirannalla. USA:n hallitus on syyllistynyt suureen petokseen ja antanut voimakkaan kiihokkeen arabien ja palestiinalaisten ääriryhmille.” Hän syytti Clintonia, että ”ensin presidenttiehdokkaana ja sitten ulkoministerinä hänet on aina tunnettu Israelin myötäilijänä, mutta tällä kertaa hän osoitti kokemattomuutensa poliittisessa toiminnassa”. (INN)
3. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton puhui yhdellä suupielellä Jerusalemissa tavattuaan pääministeri Netanyahun, mutta istuttuaan saman pöydän ääressä arabien ulkoministereitten kanssa Marokossa hän puhui journalisteille toisella suupielellä.
Netanyahun kantaa rauhanneuvotteluihin ja tämän tarjoamia myönnytyksiä Clinton piti ennen kuulumattomina ja sanoi olevansa positiivisesti yllättynyt niistä.
Mutta Marokon ilmapiiri oli kokonaan toinen. Siellä Clinton vakuutti, ettei USA:n kanta setlementteihin ole muuttunut ja että siihen kuuluu kaiken setlementtitoiminnan lopettaminen Juudeassa ja Samariassa, kuten hän aiemmin vakuutti.
Palestiinalaiset tarttuivat tähän heti innokkaasti. Ensimmäisen reaktion mukaan Clinton oli puhunut myönteisesti, mutta harkittuaan asiaa tarkemmin reaktio jyrkkeni. PA:n johdon antaman tiedon mukaan PA odottaa USA:n selvityksiä Clintonin lausunnosta Marokossa, koska se ei heidän ymmärryksensä mukaan vastannut heidän odotuksiaan. USA:n tarkennuksen välitti Abbasille Obaman lähettiläs George Mitchell tiistaina, toisessa tapaamisessa 48 tunnin kuluessa. Siinä Mitchell palestiinalaislähteen mukaan toisti USA:n kannan päättäväisestä tuesta Palestiinan valtion itsenäistymiselle.
Ulkoministeri Clinton järjesti kiireisen tapaamisen Egyptin johtajien kanssa. Hän lensi sinne suoraan Marokon Marrakechin lomakeskuksesta tiistaina. Clinton keskustelee Egyptissä presidentti Mubarakin ja ulkoministeri Ghetin kanssa rauhanneuvottelujen nykyvaiheesta.
Hän vakuutti Marokon Marrakechissa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että USA on vakaasti pitäytynyt kahden valtion periaatteeseen.
Netanyahu ja Barak lentävät viikon sisällä Washingtoniin, jossa he aikovat saada aikaan rauhan-sopimusluonnoksen, jolla Israelin ja PA:n välinen konflikti ratkottaisiin lopullisesti ja jonka perusteella voitaisiin käynnistää lopulliset keskustelut PA:n kanssa. (JP)
4. JÄNNITYS on noussut taas Itä Jerusalemissa Sheikh Jarran lähiössä. Siellä on 28 kiinteistöä, jotka omistaa Nahalat Shimon International ja Sefardi asuntoyhteisö. Aluetta kutsutaan nimellä Shimon Hatzadik. Useita asuntoja oli niiden omistuksessa jo ennen 1948 Israelin itsenäisyyssotaa, mutta Jordanian miehittäessä Itä Jerusalemin se otti asunnot omistukseensa vihollisen omaisuutta koskevan lain perusteella halliten niitä 1948-1967, jolloin alue joutui Israelin hallinnon alle.
UNRWA asetti asunnoissa asuneet asukkaat pakolaisperiaatteen mukaan avunsaajien luetteloon ja aloitti kampanjan, jonka perusteella asunnot olisi siirretty heidän omistukseensa perustellen jotenkin näin: ”Kysymyksessä on entinen juutalainen omaisuus, jonka vihollis-omaisuuden hallinto on vuokrannut kehitysministeriölle”.
Omistusoikeudesta aloitettiin oikeuskäsittely, jota on jatkunut vuodesta toiseen.
Omaisuuden omistajat ovat ilmoittaneet, että heillä on oikeuden päätös omistusoikeudestaan, ja sen perusteella menivät eilen juutalaisperheen kanssa paikalle muuttaakseen asuntoon, jossa kurdiperhe asui ja on asunut vuosikaudet maksamatta vuokraa. Omituista tässä on UNRWA:n toiminta, joka käyttäytyy omaisuuden omistajan ominaisuudessa antaen luvan arabiperheille muuttaa asumaan taloon, mihin sillä ei ole mitään oikeuksia.
Juutalaisperheen muuttaessa asuntoon talossa, jonka toisessa osassa asuu edelleen arabeja, paikalle kiirehti muita arabeja, mikä aiheutti jännittyneen tilanteen ja laukesi vasta poliisin tullessa osapuolten väliin.
Samantapaisia tapauksia Itä Jerusalemin alueella on lukuisia, koska Jordania karkotti juutalaiset asukkaat Itä Jerusalemin ja Länsirannan alueelta ottaen haltuunsa ilman omistajaa jääneet asunnot ja maaomaisuuden. Sekä Hillary Clinton että YK :n pääsihteeri Ban ki-Moon ovat syyttäneet Israelia provokaatiosta Itä Jerusalemissa juutalaisten omistajien pyrkiessä saamaan haltuunsa lain mukaan heille kuuluvaa omaisuutta. Israelin vasemmistolaiset uutis-toimistot kutsuvat asuntoihin muuttavia juutalaisia järjestelmällisesti ”setlereiksi”. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134213
5. VIIMEISEN gallupin mukaan valtaosa israelilaisista ei luota palestiinalaisten vilpittömyyteen eikä myöskään kansainvälisiin turvallisuustakuisiin. Independent Media Rewiev and Analysis tilaaman tiedustelun suoritti Maagot Mohot järjestö haastatellen 510 aikuista Israelin kansalaista; 51 % miehiä, 49 % naisia, 11 haredim, 18 % uusia siirtolaisia; keski-ikä 42 vuotta. Kysyttäessä, voisiko vetäytyminen 1949 aselepolinjoille tuoda rauhan, 80 % piti kysymystä typeränä ja lapsellisena, vain 10 % oli myönteinen. Samaa mieltä oli 60 % Labourin, 85 % Kadiman, 93 % Likudin, 80 % haredim ja 80 % oikeistosiiven jäsenistä. Kansainväliseen turvallisuustakuuseen luotti 56 %, 28 % oli erimieltä, loput eivät tienneet.
Egyptin hallintaa Gazassa ja Jordanian Länsirannalla 38 % piti turvallisuusriskejä siitä saatua hyötyä suurempina; 29 % kannatti ajatusta ja 33 % ei pystynyt sanomaan.
Goldstonen raportin vaikutuksia luodattiin seuraavaksi. 54 % sanoi, ettei palestiinalaisista ole todellisiksi rauhankumppaniksi; 34 % katsoi heidän olevan kumppaneita. Likudin jäsenistä 70 % ei luottanut palestiinalaisiin, oikeistosiivessä 77 %, Kadima 50 % ja vasemmisto 25 % sanoivat epäilevänsä PA:n vilpittömyyttä; Labour mielipide jakaantui 40 % - 37 %. Uusista siirtolaisista 73 % ei luottanut PA:n vilpittömyyteen, vain 13 % oli eri mieltä. Maassa kauan asuneitten parissa jakautuma oli 45 % epäilevä, 32 luottava.
Mielipidetiedustelu osoittaa Israelin juutalaisväestön parissa yleisen epäluulon ja luottamuksen puutteen palestiinalaisten hyvään tahtoon elää rauhassa Israelin kanssa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Lapsiaan jopa vuosikymmenien ajan pahoinpidellyt äiti, jolle media on antanut nimen ”taliban mother”, tuomittiin eilen 4 vuodeksi vankilaan, ja hänen miehensä 6 kuukaudeksi vankilaan, koska hän ei puuttunut asiaan. (JP)
- Egged bussinkuljettajan yhtiö tuomittiin maksamaan sakkoa 15 000 NIS, koska sen autonkuljettaja piti autoradiotaan liian kovalla. Autonkuljettajalle tuomittiin 2000 NIS sakkoa ja korvauksia matkustajalle 400 NIS.
- 150 marmorilaattaa löydettiin erään talon raunioitten alta Acren vanhan kaupungin muurin ulkopuolelta. Arvokkaat marmorikappaleet oli ilmeisesti koottu tuhotuista taloista, ja talon omistaja ristiretkeläisajalta siirsi ne talonsa pohjakerroksen lattian alle kaivamaansa kuoppaan turvaan muhamettilaisten vallatessa maata. Mukana oli myös hautakiviä latinalaisin kirjaimin. (JP)
- Bar Ilanin yliopiston professori Gabriel Barkai sanoo, että palestiinalaiset ovat muuttaneet Temppelivuoren tasapainotilaa laittomilla rakenteillaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134222
- Gush Etzionin alueen Efratin päärabbi Shlomo Riskin sanoo, että jokaisella on oikeus vastustaa Oslon sopimusten aloittamaa rauhanprosessia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134223
- Israelin merivoimien alus pidätti Antiquan lipun alla purjehtivan aluksen lähellä Kyprosta. Aluksessa oli runsaasti kontteja täynnä aseita ja ohjuksia matkalla Syyriaan tai Hizbullahille. Alus ohjattiin Ashdodin satamaan, ja samaan aikaan siviililiikenne satamaan keskeytettiin aluksen lastin tarkastuksen ajaksi. (Debkafile; http://www.haaretz.com/hasen/spages/1125807.html)
- USA:n kongressi tuomitsi Goldstonen raportin äänin 344-36. Israelin ja USA:n välillä on sanaton sopimus, että USA estää vetollaan hyväksyvän päätöksen turvallisuusneuvostossa. (haaretz)

Tuesday, November 03, 2009

TIISTAI 03.11.09
1. ULKOMINISTERI Hillary Clintonin suosiolliset lausunnot Israelin asenteista keskusteluihin PA:n kanssa kestivät vain siihen saakka, kun Hillary ehti Marokon Marrakeshin golfkeskukseen, jossa hän istuutui saman pöydän ääreen arabiulkoministereitten kanssa. Israelissa hän kehui Netanyahun hänelle antamaa tilannetiedotusta ennen kuulumattomaksi, ja siltä istuimelta hylkäsi PA:n johdon vaatimukset rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa. Mutta tilanne näytti toiselta Marokossa.
Puhuessaan journalisteille Marokossa Hillary Clinton sanoi näin: ”Obaman hallituksen asenne setlementteihin on selvä, kiistaton ja muuttumaton. Kuten presidentti on sanonut toistamiseen, USA ei hyväksy jatkuvaa Israelin setlementtien laillisuutta.” Hän vastaili reportterien kysymyksiin arabimaitten reaktioon lukemalla osia yhteisestä julkilausumasta, jossa esitettiin Obaman kielteinen kanta setlementteihin.
Clinton selitti journalisteille, että Israel voisi tehdä enemmän helpottaakseen palestiinalaisten liikkumista ja pääsyä alueen eri osiin, sekä Israelin turvallisuusjärjestelmissä. Hän kuitenkin antoi tunnustusta siinä, että ”Israel on liikkumassa oikeaan suuntaan”.
CLINTON antoi tunnustusta PA:n turvallisuusjärjestelmän kehittämiseksi sekä turvallisuusmiesten kouluttamisessa.
PA:n johdon edustaja sanoi PA:n olevan tyytyväinen Clintonin muuttuneeseen asenteeseen. PA:n hallituksen edustaja Ghassan Khatib epäili ”USA:n hallituksen katsovan läpi sormiensa Israelin jatkuvaa setlementtien rakentamista”. PA ei katsele hyvällä sitä, että Netanyahu hyväksyi 3000 jo aloitetun tai aiemmin luvan saaneen asunnon rakentamisen valmiiksi. Clintonin asiasta antama lausunto vihjaa, ettei hän ollut tietoinen asiasta tai unohti sen.
Netanyahu tapasi Obaman erikoislähettilään George Mitchellin perjantaina ja uudelleen maanantaina ennen tämän matkaa Ammaniin, jossa hän tapasi Abbasin. Pääministerin kanslia kieltäytyi antamasta tietoja Netanyahun ja Mitchellin viimeisestä tapaamisesta. (JP)
2. IRANIN viimeisen Viinissä tekemän esityksen katsotaan merkitsevän sitä, ettei Iran hyväksy IAEA:n pääjohtajan Mohammed ElBarakein tekemää kompromissiesitystä, mutta ei kuitenkaan ole selkeästi ilmoittanut hylkäävänsä sitä. ElBaradei sanoi itse saatuaan Iranin vastaehdotuksen, että se näyttää ”valoa tunnelin päässä”, mutta että tarvitaan lisäneuvotteluja. Tämä ajalla pelaaminen on juuri sitä, mitä Iran on harjoittanut vuodesta toiseen ja jota se harjoittaa nytkin IAEA:n suosiollisella avustuksella.
”Haluamme ostaa ydinpolttoainetta ulkomailta, mistä tahansa”, sanoi Ali Asghar Soltanieh, Iranin pääneuvottelija ydinkysymyksissä. Hän kieltäytyi suoraan vastaamasta journalistien kysymykseen, tarkoittaako tämä IAEA:n esityksen hylkäämistä. Hän viittasi siihen, ettei Iran ole vielä valmis kuljettamaan alhaiseen tasoon rikastettua uraaniaan ulkomaille.
”Olemme valmiit teknisten keskustelujen seuraavaan vaiheeseen varmistuaksemme, että huolemme on huomioitu”, hän kertoi AP:lle. Hän ilmeisesti tarkoitti tällä sitä epäluuloa, mitä Iran sanoo tuntevansa länsivaltojen vilpittömyyteen. Hän kehui Iranin vastatarjousta ”historialliseksi yhtymäkohdaksi, millä keskusteluihin osallistuvat maat voivat osoittaa hyvän tahtonsa Irania kohtaan”.
JP:n artikkelin kirjoittaja George Jahn selittää, että Iranin salaisen uraanin jalostuksen paljastettua 7 vuotta sitten, Iran on rikastanut uraania alhaiseen tasoon yli 1 500 kg Natanzin maanalaisen rikastuslaitoksen tiloissa. YK:n turvallisuusneuvosto on julistanut Irania vastaan pakotteita kolmesti ja suunnittelee lisäsanktioita, elleivät neuvottelut johda sopimukseen. Maailman kuusi johtavaa maata ovat yrittäneet saada Iranin luopumaan uraanin rikastamisesta tai ainakin alistamaan sen täysin IAEA:n valvontaan. IAEA:n pääjohtaja ElBaradei pyysi maanantaina Irania antamaan lisäselvityksiä vastatarjouksestaan, jonka mukaan Iran tarjoutuu lähettämään useassa osassa IAEA:n kompromissiesityksen vaatiman 1200 kg:n alhaiseen tasoon rikastetun uraanimäärän Venäjälle ja myös pitkän ajan kuluessa. Tämän uskotaan antavan Iranille mahdollisuuden jatkaa atomipommin rakentamista ilman häiriöitä, mikä olisi seurauksena IAEA:n esityksen hyväksymisestä. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi journalisteille tänään, että hän ja
pääministeri Netanyahu lentävät tällä viikolla Washingtoniin, jossa he pyrkivät yhdessä USA:n edustajien kanssa laatimaan dokumentin, jolla Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti ratkaistaan pysyvästi. Sen tarkoituksena on perustaa itsenäinen Palestiinan valtio, jota Barak luonnehtii yhtenäiseksi ja elinkelpoiseksi, ja sillä lopetetaan Israelin hallinto Juudeassa ja Samariassa. Dokumentti käsittänee vain Juudean ja Samarian, ei Gazan kaistaa, joka ei ole PA:n hallinnon alla. Dokumenttia tarjotaan PA:n hyväksyttäväksi.
Barakin tietojen mukaan Obama kannattaa sellaisen dokumentin laatimista voidakseen sen avulla aloittaa rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä. Netanyahu vakuuttaa olevansa valmis keskusteluihin koska vain ilman ennakkoehtoja, mutta Abbas on itsepäisesti pitäytynyt vaatimukseensa juutalaisten rakentamisen lopettamisesta täydellisesti Juudeassa ja Samariassa, mitä Netanyahu ei hyväksy, kuten ei myöskään Abbasin vaatimusta, että keskustelut tulee aloittaa siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kaatuessa.
Visaisimmat kysymykset tullevat kuitenkin keskittymään Jerusalemin ja Temppelivuoren asemaan. PA vaatii koko Jerusalemin itäosaa ja Temppelivuoren hallintaa. Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty Temppelivuoren ja sen läheisyydessä olevien pyhien paikkojen antamista kansainvälisen järjestön, esim. YK:n valvontaan.
Hallituksen radion ”Voice of Israel” mukaan Barakin päämääränä on saavuttaa sopimus, jolla kaikki vaatimukset lopetettaisiin kummaltakin osapuolelta. INN:n arvion mukaan tämä tarkoittaisi, että Juudean ja Samarian kaikki 300 000 asukasta pakotettaisiin muuttamaan pois alueelta. INN arvioi lisäksi, että PA ei ehkä voi hyväksyä palestiinalaispakolaisten aseman selkeää ratkaisua. PA vaatii, että heidän ja heidän jälkeläistensä tulee voida palata sinne, mistä he lähtivät pakomatkalle sodan jaloista, valtaosa vapaaehtoisesti, pieni osa pakotettuina, koska heidän todettiin majoittavan kyliinsä aseellisia joukkoja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134198
4. VIIME PÄIVINÄ pidätettyjen murhaajien esittely leimaa maan lehdistön etusivuja ja jatkuu erilaisina kommentteina ja analyyseina sisäsivuillekin. ”Juutalaisen terroristin” Yaacov TEITELIN tapauksen tuskin ehtiessä siirtyä pois etusivulta esitellään toista tapausta, joka raakuudessaan etsii vertaistaan.
Teitelin tapauksessa näyttää ilmeiseltä, että tämä ”juutalainen terroristi” on todella tavalla tai toisella häiriintynyt, sillä hän auliisti tunnusti tapauksia, joissa hänen kertomuksensa eivät vastanneet todellisuutta. Hänen asunnostaan löydetty asevalikoima sen sijaan on todellisuutta, kysymys on vain siitä, miten paljon hän niitä käytti.
TÄMÄN TIISTAIAAMUN suurin uutinen koskee viime kuussa tapahtunutta viisihenkisen Oshrenkon perheen murhaa Rishon Lezionssa. Kaksi murhatuista oli pieniä lapsia.
POLIISI pidätti murhasta epäiltynä Venäjältä muuttaneen Dimitry Kirilikin sekä hänen vaimonsa osasyyllisenä. Alustavien tietojen mukaan murhan syynä oli kosto. Kirilik toimi tarjoilijana Oshrenkon omistamassa ravintolassa, mutta valvontakameran näytön perusteella omistaja syytti Kirilikin varastaneen ravintolan alkoholia. Oshrenko kutsui koko henkilökunnan kokoon ja julkisesti esitti syytökset Kirilikiä vastaan ilmoittaen samalla hänen erottamisestaan.
Kirilikin vaimo sanoo, että he suunnittelivat vain murtautuvansa Oshrenkon asuntoon varastaakseen sieltä omaisuutta, mutta mitään muuta ei suunniteltu.
Dimitry Kirilik muutti Israeliin 2004 Chilibinskistä. Hänellä oli rikollinen tausta, mm. aseellinen murtovarkaus kotikaupungissaan. Venäjä vaati hänen luovuttamistaan 2007, mihin ei suostuttu. Hän harrasti jääkiekkoa ja otti osaa taekwondo itsepuolustusharjoituksiin. Hän toimi henkivartijana ja turvallisuustehtävissä ennen tarjoilijantointaan.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256799073903&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. UUTISOTSIKOITA
- Venäläinen liikemies Shabtai Kalmanovitch sai surmansa autolla liikkuneen teloittajan ampumana Moskovan keskustassa lähellä pääministeri Putinin toimistoa. Hänen Mercedes-autoaan ohjannut kuski haavoittui myös, mutta yritti tavoittaa murhaajan ilman tulosta. Kalmanovitch tuomittiin Israelissa 1987 vakoilusta KGB:n laskuun. 60-vuotias Kalmanovitch muutti Israeliin 1949, hänen perheensä 1971 hänen toimiessaan hallituksen neuvonantajana Venäjän juutalaisten asuttamisessa. Hänen kerrotaan suostuneen vakoilemaan KGB:n laskuun saadakseen maastamuutto-viisumin Israeliin. Hänet pidätettiin ja tuomittiin 1987 yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. Hänen lakimiehensä sai hänet vapautettua viiden vuoden ja 3 kuukauden vankilareissun jälkeen 1993 presidentti Herzogin toimesta. Kalmanovitch johti Moskovan suurta Tishinsky kauppakeskusta, sponsoroi 3 koripallojoukkuetta ja toimi Spartakin naisten koripallojoukkueen johtajana. (JP)
- Norjan toiseksi suurin yliopisto, Norjan Tieteen ja Teknologian Yliopisto (NTNU) Trondheimissa suunnittelee boikottia Israelin yliopistoja vastaan. Suunnitelma boikotista julkistetaan keskiviikkona ja yliopiston hallitus äänestää siitä torstaina 12.11.09. Boikotin taustalla on yliopiston sekä toisen yliopisto-opiston 34 professorin kirjoittama kirje. NTNU:n professori Björn Alsberg johtaa kampanjaa, jolla boikotti pyritään estämään. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256799075128&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Ruotsalainen reportteri Donald Boström on Israelissa vastaamassa syytöksiin ja selittämään, miksi hän laati vääriin todisteisiin perustuvan kirjoituksensa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256799072992&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- EU:n oikeusneuvoantajan mukaan Juudeassa ja Samariassa toimivien israelilaisten yhtiöitten tuotteille ei saa antaa oikeutta tullihelpotuksiin. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256799072980&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- www.debka.com kertoo, että Venäjä ja Saudi Arabia ovat Obaman hyväksymänä solmimassa mahtavaa asekauppaa, arvoltaan 7 miljardia USD. Saudit ostavat Venäjältä S-400 ohjustorjuntajärjestelmän (SA 21 Growler). Se lienee maailman tehokkain torjuntajärjestelmä, sen tutka seuraa liikennettä 3500 km:n säteellä ja se pystyy osallistumaan kuuden kohteen torjuntaan 400 km:n etäisyydellä, kaikenlaisia ohjuksia ja lentokoneita. Israel pyysi aikanaan, etteivät Saudit saisi sijoittaa USA:n toimittamia F-15 koneita Tabukin kentälle, joka on 240 km:n päässä Eilatista ja Israelin sotilaskentästä Negevissä, mutta saudit eivät koskaan kunnioittaneet sopimusta. Israel pelkää, että jos tämä järjestelmä asennetaan Tabukiin, saudit pystyvät seuraamaan sillä kaikkea Israelin lentoliikennettä pitkälle maan pohjoisosiin. Obaman motiivina kaupan hyväksymisessä lienee toivo saada Venäjä Iranin boikotin taakse.

Monday, November 02, 2009

MAANANTAI 02.11.09
1. PALESTINNALAISET ovat aloittaneet ”rintamahyökkäyksen” ulkoministeri Hillary Clintonia vastaan ”hänen Israelia suosivan politiikkansa vuoksi”, kuten he väittävät. Eräs PA:n virkailija Ramallahissa kertoi JP:n toimittajille Kh A Toamehille ja To Lazaroffille, että ”maski on nyt poistettu USA:n presidentti Obaman kasvoilta”. Hän jatkoi, ettei USA voi enää toimia puolueettomana välienselvittelijänä Israelin ja PA:n välillä. ”Jos Clinton kuvittelee, että me voimme palata neuvottelupöytään puskutraktorien työskennellessä setlementeissä, hän pettää itseään.”
Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah varoitti, että alue on lähellä purkauspistettä, koska pääministeri Netanyahu kieltäytyy suostumasta heidän vaatimukseensa setlementtien rakentamisen lopettamisesta. ”Israelin hallituksen itsepintainen vaatimus setlementtien rakentamisesta vaarantaa rauhanprosessin jatkumisen. Olemme valmiit jatkamaan rauhankeskusteluja vasta sitten, kun Israel lopettaa kaiken rakentamisen setlementeissä.”
Abbas on saanut tukea tinkimättömälle kannalleen toisilta Fatahin ryhmiltä ja PLO:n johtohenkilöiltä. He vastustavat Clintonin esittämää vaatimusta, että Israel ja PA aloittavat keskeytyneet neuvottelut ilman ennakkoehtoja. He eivät osoita vaatimuksiaan suoraan Netanyahulle, vaan vaativat, että USA tekee sen. Tämä asenne on suoraa seurausta siitä sovittelevasta ja myönnytyksiä tarjoavasta politiikasta, jolla Obama on pyrkinyt lähestymään arabeja. PA:n johto haistaa Obaman heikkouden ja haluttomuuden voiman käyttöön, mitä he pyrkivät hyödyntämään kaikin tavoin.
FATAHIN keskuskomitea käsitteli myös rauhankeskusteluja ja totesi tyydytyksellä Abbasin kieltäytymisen suostua Clintonin vaatimukseen palata neuvotteluihin ilman ennakko-vaatimuksia. Komitea esitti vaatimuksen kvartetille, että se käyttäisi painostus-mahdollisuuttaan Israelin taivuttamiseksi PA:n vaatimuksiin, mutta ilmaisi samalla pettymyksensä USA:n politiikan siirtymisestä Israelia suosivaksi. Jopa Palestiinan Kansapuolue, entinen kommunistinen puolue, sanoo tukevansa Abbasia. (JP)
2. ULKOMINISTERI Hillary Clinton ilmoitti selvin sanoin, ettei hän hyväksy PA:n vaatimusta kaiken rakentamisen lopettamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ”setlementeissä”, kuten palestiinalaiset ja monet ulkomaitten poliitikot niitä nimittävät. Sana ”setlementti” tarkoittaa tilapäistä asuinpaikkaa, mitä juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa eivät ole. Ne on rakennettu pysyviksi kaupungeiksi kaikkine niihin kuuluvine länsimaisine palveluineen ja organisaatioineen. Niitä ei ole rakennettu palestiinalaisilta varastetulle tai pakkolunastetulle maalle, vaan yksityisten ja yhteisöjen ostamalle tai valtion omistamalle maalle. Juudeassa ja Samariassa asuvat ”palestiinalaiset” on väljä termi, jolla kutsutaan siellä asuvia ihmisiä, joista suuri osa on muuttanut alueelle läheisistä arabimaista samassa tahdissa kuin juutalaiset uudisasukkaat muuttivat sinne. Heidän tärkein tai ehkä ainoa motiivinsa oli löytää työtä, jota juutalaiset ovat heille tarjonneet. Juudea, Samaria ja Gaza kuuluivat juutalaisten kotimaahan tarkoitettuun alueeseen Jordanjoen länsipuolella, ja tämä periaate sisältyi Balfourin julistukseen 1917, mutta Englannin hallitukset ja varsinkin sen Palestiinan mandaattia hallitseva sotilashallinto eivät halunneet toteuttaa sitä omista poliittisista syistään johtuen, missä Lähi Idän öljy näytteli ratkaisevaa osaa.
PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti eilen puheissaan, että hänen hallituksensa on muodostamisestaan lähtien maaliskuun lopussa määrätietoisesti työskennellyt rauhan-keskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa ilman ennakkoehtoja, mutta hän ei voi jatkaa niitä siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kaaduttua jo siksi, ettei missään ole rekisteröity, mistä on keskusteltu ja mistä sovittu. Keskusteluja Israelin tiimiä johtanut Tzipi Livni sanoo periaatteena olleen, ettei mistään ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu. (JP)
3. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad tuntee saavuttaneensa tärkeän poliittisen voiton hänen hallitustaan arvostelevista ja vastustavista hallituksista ja sanoo toimivansa ydinsuunnitelmakysymyksessä ”voiman vahvassa asemassa”. Hän vähätteli ulkomaisia vihollisiaan kutsuen niitä ”moskiitoiksi”, kiusallisiksi mutta vaarattomiksi hyönteisiksi. Hän näkee lännen yksimielisyyden hajonneen ja katsoo sen ennakoivan heidän perimmäisen vaatimuksensa murenemista, jolla pyrittiin lopettamaan Iranin ydinsuunnitelman toteuttaminen.
IAEA:n pääjohtajan ElBaradein laatiman kompromissiesityksen mukaan Iran lähettää kolme neljäsosaa 3-5 %:n tasoon rikastamaansa uraania Venäjälle ja Ranskaan jatkorikastamista varten ydinvoimalan polttoaineeksi. Määräksi arvioitiin n. 70 %, eli 1200 kg. Iran hylkäsi esityksen sellaisenaan ja esittää siihen muutoksia. Iran on valmis lähettämään osan rikastamastaan uraanista Venäjälle, mutta pienissä erissä ja pitkän ajan kuluessa. Lisäksi Iran vaatii oikeutta ostaa ulkomailta rikastettua uraania saman verran, mitä se lähettää Venäjälle.
Pääjohtaja ElBaradei kiitteli Iranin vastatarjousta, mutta sanoi sen vaativan jatkoneuvotteluja. Tämä on juuri sitä, mitä Iran on halunnut tehdä kaiken aikaa: Loputtomia neuvotteluja, joitten aikana se voi jatkaa uraanin rikastamistaan, ja jos esitys hyväksytään, ilman pakotteita.
Presidentti Ahmadinejad taputteli itseään selkää onnistuneesta operaatiosta, jolla välitön uhka maata vastaan on torjuttu: ”Viholliset ovat käyttäneet kapasiteettinsa loppuun – Iranin kansa on selviytynyt entistä vahvempana vihollisten muuttuessa moskiittojen kaltaisiksi.” Hän sanoi, että kokemuksiinsa perustuen Iranin kansa ei luota länsimaihin eikä voi neuvotella niiden kanssa keskinäisen luottamuksen ilmapiirissä.
VENÄJÄN Iranin lähettiläs Alexander Sadovnikov kehotti sunnuntaina Irania hyväksymään IAEA:n viimeisen tarjouksen, koska se hyödyttää Iranin kansaa. ”Uskomme, että sopimuksen solmiminen ja teknisen urakan allekirjoittaminen ydinpolttoaineen hankkimiseksi Teheranin reaktoriin on hyödyllinen Iranille ja selvittää ydinvoimaongelman,” hän kertoi Iranin virallisen TV-yhtiön IRNA:n haastattelussa AFP:n mukaan. Hän vakuutti, ettei tarjouksen tarkoituksena ole asettaa ansa Iranille saadakseen Iranin rikastamaa uraania pois maasta.
Iranin vastustus pohjautunee epäilyyn, että järjestely heikentää Iranin mahdollisuutta valvoa uraanin rikastamistaan ja ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Teheranin lähellä sijaitseva lääketeollisuutta palveleva reaktori käyttää 19.75 %:n tasoon rikastettua uraania. (JP)
4. LÄHI IDÄN uusi nouseva suurvalta on ilman epäilystä Turkki, mitä tuskin kukaan pystyi
ennakoimaan muutamia vuosia sitten. Turkki on ollut länsivaltojen huomion kohteena vuodesta 1947 lähtien, jolloin USA:n presidentti Truman ilmoitti maansa huolehtivan Turkin, Kreikan ja alueen muitten maitten turvallisuudesta. Taustalla oli silloisen Neuvostoliiton vaikutusvallan kasvu alueella. Länsivallat puuhasivat puolustusliittoakin alueelle turvaamaan öljykuljetuksia Lähi Idästä. Egypti kieltäytyi, koska se kehitteli suhteita NL:n kanssa. Turkki oli tärkein liittolaismaa alueella, ja länsi sai luotettavan liittolaisen Turkin pääministeri Adnan Menderesistä. Mukana oli myös Irak, joka kuitenkin erosi löysästä liittosuhteesta vallankaappauksen seurauksena maassa 1953, jolla lännelle ystävällisen Nuri Sayidin hallituksen ja shaahin valta kumottiin. Myös Pakistan tuli liittoutumaan mukaan, minkä johdosta liittoutumaa kutsuttiin pohjoiseksi siteeksi” (Northern tier).
TURKKI tunnusti ensimmäisenä muslimimaana Israelin sen itsenäistyttyä 1948, mutta diplomaattiset suhteet maitten välillä ovat pysytelleet korrektilla tasolla, sillä Turkille oli tärkeämpää hoitaa suhteitaan muslimimaihin. Natomaana Turkki on ollut osa lännen puolustusta, ja sen hakemus EU:n jäseneksi on lisännyt siihen asetettuja toiveita. Turkin nykyhallitus Recep Tayyip Erdoganin johdolla kehittää järjestelmällisesti suhteitaan toisiin muslimimaihin, ja on samalla muuttanut sen perinteistä ei-uskonnollista hallintomallia vähentämällä maan mahtavan armeijan vaikutusvaltaa, joka on ollut vastuussa Atatyrkin laatiman hallitusmuodon säilymisestä. Erdogan muotoilee politiikkansa suuntaviivat seuraavasti: ”Ongelmattomat suhteet kaikkien naapurimaitten kanssa”. Hän solmi rauhan-sopimuksen Armenian kanssa, ja on hakenut yhteistoimintaa Syyrian ja Iranin kanssa, sekä myös Iranin shia-hallituksen kanssa. Turkilla on luonnonrikkauksia ja sen geopoliittinen asema idän ja lännen välillä antaa sille erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää asemaansa taloudellisesti. Sen alueen kautta kulkee öljyjohtoja ja uusia suunnitellaan, joilla pystyttäisiin ohittamaan Venäjän alue siihen liittyvine ongelmineen. Turkin alueella ovat myös Eufrat ja Tigrisjokien alkulähteet, joita se on padonnut aiheuttaen jokien kuivumista ja sen rannoille keskittyneen maatalouden taantumista Syyriassa ja Irakissa, koska perinteisiä tulvia ei enää ole. Entiset maanviljelijät ovat muuttaneet asutuskeskuksiin lisäten työttömyyttä.
Israelin ja Turkin suhteet ovat korrektit, mutta eivät lämpimät eivätkä vihamieliset. Erdogan sanoo, että hänellä on oikeus tuomita Israelin toimet silloin, kun siihen on aihetta. Hän tuomitsi jyrkin sanoin Gazan operaation ja syyttää Israelia sotarikoksista. (JP, Aryeh Levin)
5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi sanoo pidättäneensä ”juutalaisen terroristin”, jota se on jahdannut 12 vuotta. Poliisi ei normaalisti reklamoi pidätyksiään, mutta tässä tapauksessa se on antanut julkisuuteen kuvia pidätetystä, median seurata vapaasti hänen liikkumistaan poliisin valvonnassa sekä julkistanut häntä koskevaa tutkimusta ja hänen asevalikoimaansa. Pidätetty ja terroristiksi epäilty Yaacov Teitel muutti Israeliin 1997 USA:sta. Hän asuu Shvut Rahel yhteisössä, hänellä on vaimo ja 4 lasta. Naapurit sanovat, että hän on aina ollut ystävällinen ja seurallinen. Häntä syytetään ainakin kahden arabin murhasta sekä useista pommihyökkäyksistä myös juutalaisia ja messiaanisia juutalaisyhteisöjä vastaan. Hänen asianajajansa sanoo, että hän on henkisesti tasapainoton.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256799063634&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Paikalliset sadekuurot aiheuttivat lisävaikeuksia maassa. Einatissa lähellä Petah Tikvaa kaksi urakoitsijaa kuoli jouduttuaan mutavyöryyn. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1256799060149&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Palestiinalaiset väittävät, että sunnuntaiaamuna Temppelivuorelle eksynyt ilmeisen tasapainoton mies oli automaattikiväärillä aseistautunut setleri, ja että hän oli tullut vuorelle massa-murhaamaan arabeja. Poliisi sanoo, että mies, jonka wakfin vartijat palauttivat poliisille, oli aseeton ja että hänet passitettiin mielentilatutkimuksiin. (INN)
- Beduiinisheikki Salem al-Huzeil sanoo olevansa juutalaista sukua kuten hänen heimonsa, ja on etsinyt läheisimpiä suhteita juutalaisten kanssa. Hän sanoo, että hänen heimonsa pakotettiin kääntymään islamin uskoon. Hän on saanut murhauhkauksia muilta beduiineilta, ja hänen talonsa sytytettiin tuleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134177
- Imat Technologies Galileassa on kehittänyt seinäkäsittelyaineen, jolla seinät voidaan käsitellä immuuniksi viruksille. Yhtiö suosittelee päällystettä tiloihin, joissa sikaflunssaan sairastunut asuu ja liikkuu, koska virukset pystyvät seinistä tarttumaan toisiin ihmisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134174
- Netanyahu kertoo, että karkotettaviksi määrätyt 1200-2500 vierastyöläisten lasta, jotka osallistuvat opetusjärjestelmään Israelissa, saavat toistaiseksi jäädä maahan. Maassa on satoja tuhansia laittomia vierastyöläisiä. (INN)
- Israelissa yksi neljästä on köyhä, eli 1 651 300 ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella, heistä 783 600 lapsia. Jerusalemin alue on köyhin maassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3798960,00.html
- Sää on maanantaina pilvinen, ukkosmyrskyjä paikoin, tulvia ja sateita myös.
Sää selkenee tiistain ja keskiviikon aikana, mutta pilveilee vielä. Säätila on
tänään 15 asteen tienoilla Jerusalemissa. (15-10) Pilvisyys vaihtelee.

Sunday, November 01, 2009

SUNNUNTAI 01.11.09
1. LUKEMATTOMIEN tuntemattomien ihmisten rukoukset kuultiin ja saivat vastauksensa viikonvaihteen aikana. Erään uutistoimiston mukaan ”parin päivän aikana tulleet asteet ylittivät moninkertaisesti ajankohdan normaalisademäärät”. JP:n artikkeli toteaa, että ”sateet aiheuttivat kaaoksen Dan alueella, mutta Kinneretin vedenpinta nousee”.
Perjantaina ja lauantaina sateet aiheuttivat tulvia ja voimakatkoksia monin paikoin, varsinkin Danin alueella. Sateet myös siirsivät Rabinin muistotilaisuuden pitämisen Rabinin aukiolla Tel Avivissa. JP:n artikkelin kirjoittaja Ehud Zion Waldoks muistaa sijoittaa ”Työväen puolueen perinteisen Rabinin kuoleman muistotilaisuuden”, järjestyksessä 14. , tämän sateista kertovan uutisen yhteyteen, ikään kuin se olisi koko artikkelin keskeinen uutinen. Israelissa on alettu yhä laajemmin ihmetellä, miksi valtion kustannuksella järjestetään tällaisia tilaisuuksia, joihin päästetään vain samalla tavoin ajattelivat ryhmät ja joissa surutta syytetään toisin ajattelevia valtion vihollisiksi, eli siellä julistetaan vihaa, ei rauhaa eikä sen tekemistä.
Mutta sateet annettiin koko kansalle, sekä hyville että pahoille. Israelin tärkeimmän vesivaraston Kinneretin vedenpinta nousi 4 sm, ja nousee kaiken aikaa ainakin 3 sm tiistaihin mennessä, arvioivat vesihallituksen virkailijat. Vedenpinta on kuitenkin 5.53 m ylemmän punaisen varoitusmerkin alapuolella, eli järvi tarvitsee 140 samansuuruista vedentuloa noustakseen hyväksyttävään korkeuteen. Vedensäännöstelyä täytyy siis jatkaa edelleen. (JP)
2. KFAR SABASSA naisautoilija vammautui lievästi ja useita autoja vahingoittui bensiini-aseman katon romahdettua.
Netanyassa palomiehet pelastivat asukkaita vaurioituneista kodeistaan ja autoistaan tulvivilla kaduilla.
Petah Tikvassa palomiehet pelastivat useita lapsia tulvan alle joutuneesta päiväkodista.
Herzlia Pituassa lääkintäaseman pohjakerros ja kellari joutuivat tulvaveden valtaan.
Park Raanassa ostajat pelastettiin supermarketista suuren kaasupullon kaaduttua ja alkaessa valuttaa kaasua ympäristöönsä, kukaan ei loukkaantunut.
Ramat Hasharonissa tuli voimakatkos muuntajan rikkoontuessa. Ussishkin kadulla auto vahingoittui puun kaaduttua sen päälle, mutta kukaan ei loukkaantunut. Kaupungin pormestari kertoi, että 250 miljoonaa NIS käytettiin infrastruktuurin parantamiseksi tulvien varalle, mutta että sateet perjantaina ylittivät kaikki ennusteet tuhoten tehtyjä parannuksia.
Voimakatkoksia sattui myös Petah Tikvassa, Hod Hasharonissa ja Raananissa, ja Israelin sähkövoimayhtiöllä oli kädet täynnä työtä pyrkiessään korjaaman vahingot. Heidän työtään viivästyttivät liikenneruuhkat valtateillä, sekä Tel Avivin ja Ramat Ganin katujen tulviminen. Ramat Ganissa Jabotinsky-katu jouduttiin ajoittain sulkemaan liikenteeltä.
Suunnitellun vedenkäytön määritelty yläraja kutakin 4-hengen perhettä kohti nostettiin 18:an kuutioon marras-joulukuussa. Aiempi raja oli 16 kuutiota. Ylärajan ylittävältä osalta joutuu maksamaan sakkoa kulutetun vedenmäärän mukaan. Lisäksi kutakin lisähenkilöä kohti vettä saa kuluttaa 5 kuutiota, aiemmin 4.2 kuutiota, marras-joulukuussa.
Vuoden alussa vedenhintaa aiotaan nostaa kuivuuden jatkumisen mukaan. (JP)
3. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton saapui eilen illalla Israeliin ja tapasi pikaisesti ulkoministeri Liebermanin, puolustusministeri Barakin sekä pääministeri Netanyahun. Ennakkotietojen mukaan, jotka lienevät lähtöisin USA:n ulkoministeriöstä, Clintonin kerrottiin lukevan ”madon luvut” Israelin pääministerille, joka on jääräpäisesti pitänyt kiinni päätöksestään antaa juutalaisasutusten sisäisen rakentamisen jatkua. Todellisuudessa heidän tavattuaan hymyt olivat aurinkoiset ja kädenpuristus lämmin ja ystävällinen, mikäli uutiskuviin on luottamista.
Hillary Clinton totesi itse näin: ”Mitä pääministeri tarjosi – hillintää setlementtipolitiikassa, jonka hän juuri selitti; ei esimerkiksi uusia aloituksia – on ennen kuulumatonta aiempiin neuvotteluihin verrattuna.” Hänen positiivista lausuntoaan himmensi kuitenkin USA:n julkisten asioitten apulaisministeri Philip Crowley selvittäessään JP:n toimittajille, että Yhdysvallat edellyttää edelleen kaiken rakentamisen lopettamista (tarkoittaen siis juutalaista) Juudeassa ja Samariassa, mutta sen ei pitäisi olla esteenä ja ehtona neuvottelujen aloittamiseksi. (JP)
4. ULKOMINISTERI Hillary Clinton tapasi matkallaan Israeliin Abu Dhabissa PA:n puheenjohtajan, joka kiertää maailmaa kuin rauhaton sielu ainakin, lienevätkö kotiolot pitkästyttäviä vai vaarallisia, kuka tiennee. Jasser Arafat teki samoin ennen kuin hänet saarrettiin suojaa etsivien terroristien kanssa Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa, josta hän ei uskaltanut piipahtaa ulkopuolella peläten joutuvansa Israelin vangiksi.
Uutistietojen mukaan Abbas esitti jo moneen kertaan toistetun kantansa, ettei hän suostu neuvottelupöytään Israelin kanssa ennen kuin kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mukaan lukien Jerusalemin itäiset osat, on lopetettu. Näin asian tulkitsi yksi PA:n pääneuvottelijoista Saeb Erekat. Hän kertoi, että Clinton oli keskusteluissa vaikea ja hän ilmaisi syvän pettymyksensä sen johdosta, ettei USA käytä painostusta saadakseen Israelin taipumaan heidän vaatimukseensa. Hän kertoi edelleen, että PA hylkäsi Clintonin tarjouksen saavutetusta ”yhteisymmärryksestä” Israelin ja USA:n kesken setlementeistä. Erekat ilmaisi asian näin: ”Se on täysin mahdotonta. Presidentti Abbas hylkäsi tarjouksen, koska ”ymmärrykset” ovat mahdottomia hyväksyä”. Abbasin toisena vaatimuksena on ollut aloittaa keskustelut Israelin kanssa siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen kanssa, minkä Netanyahu ehdottomasti hylkää. (JP)
5. ULKOMINISTERI Clinton selvitteli näkemyksiään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen laillisuudesta tähän tapaan. ” 40 vuotta molempien osapuolten presidentit ovat kyselleet setlementtien laillisuutta”. Hän lisäsi: ”Nyt olemme kuitenkin pisteessä, jossa on saatava alulle neuvottelut osapuolten välille. Pääministerillä on mahdollisuus esittää hallituksensa esitys siitä, mitä he tekevät setlementtien suhteen, mikä uskoakseni täysin selitettynä ei ole pelkästään ennen kuulumaton vaan vastauksena monien huoleen siitä, mitä on ilmoitettu. Toivon, että voimme siirtyä neuvotteluihin, joissa kaikkia näitä kysymyksiä tullaan käsittelemään.”
Netanyahu kertoi journalisteille, että ”Israel on valmis aloittamaan neuvottelut välittömästi ja ilman ennakkoehtoja”. Hän totesi, että 16 vuotta kestäneitten rauhankeskustelujen aikana palestiinalaiset eivät ole koskaan ennen vaatineet rakentamisen lopettamista ennakkoehtoja keskusteluille. Edelleen Netanyhau totesi, etteivät ”yhteisymmärrykset” USA:n kanssa sisällä rakentamisen täyttä lopettamista Juudeassa ja Samariassa.
Saeb Erekat totesi Abu Dhabissa, että erimielisyydet PA:n ja Israelin näkökohtien välillä ovat liian suuret rauhankeskustelujen aloittamiseksi. Abbas luottaa arabien tukeen. (JP)
6. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kertoi Abu Dhabissa, että keskustelut Hillary Clintonin kanssa eivät tuottaneet mitään positiivista tulosta. Mutta hän lisäsi, että keskustelut keskitettiin Jerusalemin kysymykseen: ”Jerusalem on vaarassa. Arabien ja muslimien tulee kohdistaa huomionsa tähän.” Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah selvitti, että ongelmana on Israelin jääräpäisyys USA:n toivomille rauhankeskusteluille.
ULKOMINISTERI Clinton tapaa maanantain ja tiistain kuluessa useita arabimaitten ulkoministereitä Marokossa, jossa hän yrittää saada arabiministerit suostumaan edes jonkinasteisiin myönnytyksiin suhteissaan Israelin kanssa. Hänen mukanaan matkustaa Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell, joka tuli Israeliin ennen Clintonia valmistelemaan hänen keskustelujaan Netanyahun kanssa.
Clinton ei elätellyt suuria toiveita Marokon keskusteluista: ”En odota mitään läpimurtoa näistä keskusteluista, eikä se ole niiden tarkoituksena. Tiedän miten vaikea molemmille osapuolille on aloittaa neuvotteluja. Hän vakuutti kuitenkin jatkavansa yrityksiään. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Obaman hallitus on kaikessa hiljaisuudessa alistumassa tilanteeseen, jossa Iran saa atomipomminsa. Se vastapainoksi USA aikoo vahvistaa sekä Euroopan että Persianlahden maitten puolustusta. JP:n asiasta kertova Robert Bursnin artikkeli ei anna vastausta kysymykseen, entä Israel siinä tilanteessa? Burns kertoo asiantuntijoihin perustuen, ettei Iran historiallisiin tosiasioihin perustuen ole ma, joka havittelee itsemurhaa, joten se on sotilaallisin vastatoimin mahdollista saada aisoihin. (JP)
- Iranin lainlaatijat ovat ilmoittaneet, ettei Iran hyväksy IAEA:n esittämää esitystä. (JP)
- Tuhansia Islamic Jihadin kannattajia kokoontui massamielenosoitukseen Gazassa perjantaina kunnioittaakseen 1995 kaatuneen johtajansa kuolemaa. Mielenosoituksessa vaadittiin neuvotteluyritysten lopettamista Israelin kanssa. Islamic Jihadin perusti Fathi Shikaki 1979 Egyptissä toimivan Muslim Brother-
hoodin malliin. Shikaki sai surmansa lokakuussa 1995 Maltassa moottori-
pyörällä ajaneen teloittajan ampuessa hänet. Israelia syytetään hänen
teloittamisestaan. Ryhmä on syyllistynyt kymmeniin terrori-iskuihin Israelissa.
- Netanyahu antoi varsin yllättävän lausunnon kehuessaan IAEA:n Iranille tekemää kompromissitarjousta ”positiivisena ensiaskeleena”. Hillary Clinton kertoi, että vaikka Iran on ilmoittanut hylkäävänsä tarjouksen, ”hän aikoo kulkea vielä yhden mailin Iranin rinnalla tarjoten rauhankättä”. (JP)
- PA varastaa israelilaisten vettä kansainvälisen Oxham yhtiön avustamana, joka myös avusti sitä rakentamaan laittoman rakennelman Kiryat Arban lähellä. Yhtiön avustamana palestiinalaiset liittivät laittoman putken Kiryat Arbaan menevään vesijohtoon, kertoo NGO-yhtiö Regavim. (JP)
- Hallitus käsitellee tänään laittomien työntekijöitten lasten karkotusasiaa, koska aika umpeutuu tänään ja se on herättänyt kitkerää vastustusta. (JP)
- Yksi israelilainen turisti kuoli ja 34 vammautui Jordaniassa heidän bussinsa kaaduttua kyljelleen märällä tiellä matkalla Petraan. He ovat eläkeläisiä. (JP)
- 60 Jemenin juutalaista lennätettiin Yhdysvaltoihin salaisessa operaatiossa.
- IDF ottaa beduiinijäljittäjiä etiopialaisten sotilaitten tilalle Dimonan ydinvoimalaitoksessa, vaikka heillä ei ole turvallisuusluokitusta. (JP)
- Israelin harkitessa rakentamistaan Juudeassa ja Samariassa palestiinalaiset kiihdyttävät rakentamistaan myös ns. C-alueella, jossa IDF vastaa sen täydestä hallinnosta ja turvallisuudesta. PA:n asuntoministeri sanoo, että koko Juudea ja Samaria on palestiinalaisten aluetta, vaikka IDF hallinnoi sitä. (INN)
- USA:n ilmoittaessa James Jonesin suulla, että sotilaallinen vaihtoehto on edelleen mukana Iranin tapauksessa, Iranin presidentti kertoo, että maailman enemmistö kannattaa heitä ydinsuunnitelman toteuttamisessa. (debkafile)
- Israelin armeijan teollisuus (IMI) neuvottelee Turkin kanssa sen panssarien uudistamiseksi. Ne myytäisiin edelleen kolmannelle osapuolelle. Israelin ja Turkin välinen asekauppa on ollut arvoltaan satoja miljoonia USD, mutta suhteitten kriisitilanteen vuoksi sen tulevaisuus on epäselvä. (ynetnews)