Friday, August 28, 2009

PERJANTAI 28.08.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahua odotti eräänlainen kapinanpoikanen palattuaan nelipäiväiseltä Euroopan matkaltaan. Likudin jäsenet ovat tuohtuneita, että hän meni lupaamaan setlementtien rakentamiskiellon keskustelematta siitä ensin hallituksessa tai Likudin johtoelimissä. Ensi viikolla järjestetään kaksi tilaisuutta, joissa selvitetään puolueen kantaa ja pyritään vahvistamaan Netanyahun aiempaa jämäkkää kantaa vastustaa niitä, jotka painostavat häntä suurempiin myönnytyksiin, sekä kotona että ulkomailla. Netanyahu ei suostunut vastaamaan journalistien esittämiin kysymyksiin, mitä lopulta sovittiin Mitchellin kanssa käydyissä keskusteluissa, mikä on aiheuttanut spekulaatioiden tsunamin, hyökyaallon, mikä holtittomasti tuhoaa kaikkea, mihin se osuu.
Ensi viikon keskustelutilaisuuksien järjestäjät ovat huolellisesti pyrkineet selittämään, ettei kysymys ole pääministerin vastaisesta kapinasta, vaan selvittää puolueen ja hallituksen kantaa näihin vaikeisiin kysymyksiin. Syyskuun 9. päivä Likudin tiloissa Tel Avivissa järjestetyssä tilaisuudessa käsitellään kysymystä rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa sekä julistetaan kansallinen foorumi puolueessa, joka aktiivisesti vastustaa USA:lle tehtäviä myönnytyksiä. Tässä todella käydään kauppaa palestiinalaisten asioista ilman heidän mukanaoloaan. Foorumissa muotoillaan politiikkaa, joka erittelee kansanedustajat, jotka tukevat sen päämääriä ja ne, jotka ovat sitä vastaan. Tämä ennakoi, keitä tullaan suosittelemaan vaaliehdokkaiksi seuraavissa parlamenttivaaleissa. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu keskusteli eilen Berliinissä liittokansleri Merkelin kanssa. Niistä ei myöskään annettu julkisuuteen juuri mitään mainittavaa. Merkel painottaa rakennuskiellon merkitystä rauhankeskusteluissa, joiden tulisi johtaa Palestiinan valtion perustamiseen, mitä hän sanoo hartaasti odottavansa. Iranin boikottia Merkel tukee.
Keskustelujen jälkeen Netanyahu tutustui Auschwitzin keskistysleirin piirustuksiin, jotka hän sai lahjana vietäväksi kotiinsa. Dokumentit sijoitetaan JadvaShem museoon Jerusalemissa.
Netanyahu kertoi, että hänen appensa koko perhe tuhoutui Auschwitzin-Birkenaun leirissä, ja hänen omat lapsensa ovat elossa siksi, että appi kehotti sukuaan muuttamaan Israeliin 1933, joka silloin vielä tunnettiin Palestiinan nimellä. Hänen ministerinsä, entinen IDF:n pohjoisen lohkon komentaja, ei ollut yhtään onnekkaampi, hänen äitinsä asui lohkossa Mengele Bunk, Netanyahu kertoi tutkiessaan piirustuksia.
Netanyahu muistutti, ettei pahan tule sallia viattomien massatuhoa, ja tärkein asia on estää tyrannius silloin, kun se on vielä nupussaan. ”Natsit onnistuivat, koska sivistynyt maailma ei estänyt ajoissa heidän aseellista barbarismiaan, eikä se tunne mitään rajoja.”
Tämä oli hänen viittauksensa Iraniin. Netanyahu kävi myöhemmin tutustumassa Wannsee-järven läheiseen kylään, jonne korkeat natsijohtajat kokoontuivat tammikuussa 1942 viimeistelemään ”lopullisen ratkaisun” suunnitelmaa juutalaisten tuhoamiseksi.
Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston pääsihteeri Pinchas Wallerstein sanoi, että ”hän ei pelkää Netanyahun puheita Palestiinan valtiosta, koska se ei toteudu, mutta kun hän puhuu rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa, se merkitsee juutalaisyhteisöjen kuoliniskua siellä”. Hän vakuutti Binyamin-alueen alueneuvoston 30-vuotisjuhlissa, ettei rakentaminen Binyaminissa tule loppumaan. NU:n edustaja Michael Ben-Ari selitti ”pelästyneelle” Netanyahulle, että hänen saamansa Auschwitzin piirustukset ovat muistutuksena siitä, miten Abba Eban kutsui 1967 rajoja ”Auschwitzin rajoiksi” , ja että Likudin antautuminen merkitsee palaamista niille rajoille. (JP)
3. Jpostin suorittaman gallupin mukaan vain 4 % israelilaisista pitää USA:n presidentti Obamaa Israelille myönteisenä. 51 % gallupiin osallistuneista katsoo, että Obama suosii palestiinalaisia Israelin kustannuksella; 35 % uskoo tasapuolisuuteen; 10 % ei vastannut. Tiedusteluun osallistui 500 Israelin juutalaista; virhemarginaali 4.5 %. Kesäkuun 19. päivän gallupissa 6 % piti Obamaa Israelin ystävänä, eikä se ole korjaantunut Obaman hallituksen yrityksistä huolimatta. Obaman suosio Israelissa on laskenut kaiken aikaa siitä lähtien, kun hänet valittiin virkaansa. Se on lähes vastakohtainen sille, miten Bush hyväksyttiin Israelissa. Rakennuskieltoa setlementeissä vastusti 50 %; kannatti 41 %; 9 % ei osannut sanoa. Likudia äänestäneistä 73 % vastusti rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa. (JP)
Maagar Mochot (Brain Base) järjestämän gallupin mukaan 74 % israelilaiset ei hyväksy tapaa, millä Netanyahu suostui yksipuolisesti rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa keskustelematta siitä ensin hallituksensa ja koaliittion osapuolten kanssa. 61 % vastusti juutalaisyhteisöjen tuhoamista ja suositteli niiden laillistamista. Likudin kannattajista 70 % vastustaa Netanyahun hallitustapaa, ja 73 % kehotti laillistamaan ns. ”laittomasti” rakennetut yhteisöt. 58 % tuki Moshe Yaalonin lausuntoa, jossa hän kutsui Peace Now järjestöä ”virukseksi”, joka saa paljon vahinkoa aikaan Israelin imagossa ulkomailla, 28 % oli eri mieltä.
Kansanedustaja Ofir Akunis varoitti hyökkäyksistä Netanyahua vastaan, koska sellainen voi aiheuttaa pahoja ristiriitoja koaliittiossa ja nostaa valtaan vasemmistohallituksen. (INN)
4. YK:N turvallisuusneuvosto äänesti torstaina UNIFIL-joukkojen toimiajan jatkamisesta Libanonissa päätöslauselman no 1701 perusteella, joka lopetti Israelin ja Hizbullahin välisen kakkossodan. Päätöslauselma 1701 kieltää vieraiden aseistettujen joukkojen läsnäolon Libanonin eteläosassa, minkä toteutumista UNIFIL-joukkojen tuli valvoa. Libanonilaisen päivälehden Daily Star mukaan päätöslauselmassa ilmaistaan syvä huoli päätöslauselman 1701 rikkomuksista alueella, kuitenkaan mainitsematta Hizbullahia nimeltä eikä se mene yksityiskohtiin, kuten Hizbullahin asevarikon räjähdykseen heinäkuussa Libanonin eteläosassa lähellä Israelin rajaa.
Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shalev muistutti puheessaan UNIFIL-joukkoen tehtävistä Libanonissa, joihin kuuluu 1701 päätöslauselman toteutumisen varmistaminen. Israel on esittänyt, että niiden valtuuksia lisättäisiin toiminnan tehostamiseksi. Shalevin näkökohtia ei kuitenkaan otettu mukaan turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan. Hän muistutti vieraiden asejoukkojen olosta Libanonin kielletyllä alueella, mistä on osoituksena heinäkuussa sattunut räjähdys, mutta hän ei saanut kannatusta esitykselleen.
UNIFIL-joukot perustettiin 1978, ja niitä lisättiin 2006 Libanonin kakkossodan seurauksena, ja lisäksi otettiin mukaan merivalvonta. Joukkoja tuli olla yli 15 000, mutta käytännössä niiden määräksi jäi n. 12 000 sotilasta; lisäksi merivoimissa palvelevat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133147
5. UUTISOTSIKOITA
- Eilen todettiin, että IDF:n sotilas Gilad Shalit vietti 23. syntymäpäiväänsä, mikä oli neljäs syntymäpäivän vietto Hamasin panttivankeudessa. Hänen äitinsä Aviva Shalit piti tunnepitoisen puheen, jossa hän valitti, etteivät he olleet voineet suojella poikaansa virheiltä, jotka eivät johtuneet hänestä. Hän muistutti kuulijoita, että Gilad oli jo maksanut täyden, tuskallisen hinnan, jota hän on kantanut yksinään, yksinäisenä, heikoilla harteillaan jo neljä vuotta, jossain pimeässä loukossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133143
- Gazan terroristit ampuivat eilen kranaatin Shaar HaNegevin pelloilla työskenteleviä työntekijöitä kohti. Kranaatti osui turva-aitaan eikä aiheuttanut mitään vahinkoa. Alueella asuu 6000 ihmistä, siellä on 10 kibbutsia, yksi moshav, yksi yksityinen farmi ja siirtolaisopiskelijoitten kylä. Kibbutsi Nahal Oz (mahtava virta) perustettiin 1951, ensimmäinen Najal-yhteisöistä, ja siinä asuu 80 perhettä. Se sijaitsee lähellä Sderotia ja Netivotia; siellä valmistetaan metalliesineitä ja korkeanteknologian turvakameroita maanviljelystuotteiden ohella. Se hyväksyttiin Yhteiseen Kibbutsi-järjestöön 1953. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133135
- USA:n lähteet vihjaisevat, ettei setlementtien rakennuskielto ole ennakkoehto rauhankeskustelujen aloittamiseksi. USA:n hallitus näyttää peruuttaneen osan aiemmista ehdottomina pidetyistä vaatimuksistaan, luultavasti todettuaan Netanyhaun yhtä ehdottoman vastustuksen. (ynetnews)
- Hamasin ulkopoliittisen toimiston johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal matkustaa Kairoon ensi viikolla viimeistelemään sopimusta vankienvaihdosta Israelin kanssa. Ramadanin aikaa pidetään sopivana suorittaa tällaisia inhimillisiä toimia. Hän tapaa saksalaisen välittäjän ennen sitä. Hamasin ulkoministeri Mahmoud Zahar Gazasta matkusti myös Kairoon tällä viikolla sopimuksen valmistelemiseksi.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3768562,00.html
- Kaksi israelilaista järjestöä, Hedim ja Eye on Israel, lähettivät edustajansa Azerbaijaniin mukanaan 70 kuulolaitetta kouluttaakseen paikallisia hoitohenkilöitä kuulovammaisten ja kuurojen auttamiseen. Yhteistyö tämän muslimivaltion ja Israelin välillä on kasvanut ihanteellisesti. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3767116,00.html
- Yhteistoiminta Aqaban ja Eilatin koululasten keskuudessa on poikinut yhteisen jalkapallotiimin syntymisen, jossa Aqaban ja Eilatin Rabin yläkoulun lapset harjoittelevat yhdessä. Projektia luonnehditaan lyhyesti hämmästyttäväksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3765201,00.html
- Tel Avivin rabbit kieltävät ostamasta Marokossa valmistettuja sofar-torvia, koska ne on liimattu polyuretaania käyttäen, minkä halach kieltää. (ynetnews)
- WND:ssä julkaistu artikkeli kehottaa ihmisiä muistamaan Hebronin juutalaisten massamurhaa 23-24.elokuuta 1929. Silloin Hajj Amin al-Husseinin kiihottamat Hebronin arabit aloittivat väkivaltaisuudet, jotka kehittyivät vertaansa hakevaksi raakalaismaiseksi lahtaamiseksi. Juutalaiset olivat asuneet Hebronissa siitä lähtien, kun Abraham osti sieltä hautapaikan vaimolleen Sarahille, ja he olivat asuneet arabien kanssa ilman vaikeuksia vuosisadasta toiseen. Arabit murhasivat 67 aseetonta juutalaista. Kolmen päivän kuluttua englantilaiset evakuoivat eloon jääneet 484 ihmistä, mukana 153 lasta, Jerusalemiin. http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203946904574300241762121888.html?mod=googlenews_wsj

Thursday, August 27, 2009

TORSTAI 27.08.09
1. NETANYAHU ja Mitchell olivat yhtä mieltä vain siitä, että ovat eri mieltä. Mitään läpimurtoa Lontoon keskusteluissa ei saavutettu, jos sellaista joku odottikaan. Keskusteluja jatketaan ensi viikolla Washingtonissa, jonne Netanyahun neuvottelutiimi matkustaa. Mitchellin ja Netanuahun seuraava tapaaminen voi tapahtua Jerusalemissa, jonne Mitchellin odotetaan matkustavan. Varsinaista julkilausumaa keskusteluista ei annettu, mutta molemmat osallistuivat yhteiseen lehdistötilaisuuteen, eikä hymy ollut kummaltakaan hyytynyt, joskin Netanyahun ”bodylanguage” (elekieli) ilmaisi selkeää itsetuntoa, kun taas Mitchell näytti TV-kuvien perusteella arvioiden vähän vaivautuneelta, mutta puristi leveän hymyn kameran kohdistuessa häneen. (JP)
2. Erään huomioitsijan arvion mukaan osapuolet keskustelivat eräänlaisen seuranta-mekanismin muodostamisesta, joka toimii siten, että jos Israel ei toimi Juudean ja Samarian alueilla sopimusten mukaan, USA tiukentaa rakentamisrajoituksiaan Jerusalemissa, ja höllentää niitä, jos Israel toimii kuuliaisen koulupojan tavoin. Toisaalta, jos USA potkii aisansa yli, Israel tehostaa rakentamistaan Jerusalemissa. Eräs amerikkalainen viranomainen arvioi, että osapuolet olivat yhtä mieltä 80 % Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä koskevissa asioissa, mutta että Jerusalemin kysymys on vielä levällään. Hän arvioi, että Israel saa rakentaa jonkin verran Jerusalemissa, mutta vähemmän kaupungin arabienemmistöisissä lähiöissä. Joka tapauksessa Jerusalem on noussut entistä tärkeämpään rooliin rauhan-keskusteluissa Israelin sekä USA:n ja PA:n välillä.
Netanyahu kertoi journalisteille, että palestiinalaisilla on omat keskeiset kysymyksensä, joita he painottavat, mutta että hän tuo keskusteluihin omat keskeiset kysymyksensä, joista tärkein on Israelin tunnustaminen juutalaisena valtiona. Tätä hän vakuuttaa toistavansa maailman johtajille, kunnes se alkaa painua heidän paksuihin kalloihinsa. Netanyahun huomio perustuu siihen tosiasiaan, että keskeinen huomio on kohdistettu vain PA:n esittämiin vaatimuksiin, ja tämän hän aikoo korjata tulevissa keskusteluissa sekä ulkomaailman että PA:n johtajien kanssa. Netanyahu vakuutti journalistin kysymykseen - onko totta, että USA koventaa suhteutumistaan Iraniin, jos Israel suostuu rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa - ettei näillä kysymyksillä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Iran rakentaa ydinasettaan riippumatta siitä, mitä Israel ja USA sopivat juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa. ”Iranin ydinase koskee paitsi Lähi Itää myös Eurooppaa sekä myöhemmin myös Yhdysvaltoja, mikä maailman tulee ymmärtää”. (JP)
3. PALESTIINAN AUTORITEETIN (PA) päätuomari sheikki Tayseer Rajab Tamimi pani hetkeksi Koranin ja Hadithin syrjään antaakseen kansalaisilleen ja maailmalle oppitunnin historiassa. Arvoisa sheikki, jolla uskonnollisen arvonsa perusteella on oikeus julistaa fatwa, uskonnollinen sitova tulkinta, esitti tutkimustensa tuloksena seuraavia ”tosiasioita”:
- Ei ole olemassa mitään todisteita siitä, että juutalaiset koskaan asuivat Jerusalemissa tai että Jerusalemin Temppeli koskaan oli olemassa.
- Israelilaiset arkeologit ovat työskennelleet kuumeisesti löytääkseen todisteita väitteittensä tueksi, mutta ovat joutuneet toteamaan, ettei niitä ole.
- Netanyahun esittämät väitteet, että juutalaiset ovat rakentaneet Jerusalemia 3000 vuotta ja ettei Jerusalem ole setlementti, ovat perättömiä.
- Kaikki Israelin suorittamat kaivaukset 1967 sodan jälkeen ovat osoittaneet perusteettomiksi juutalaisen historian ja väitteet heidän kiistanalaisesta Temppelistään.
- Netanyahu ja kaikki juutalaiset rabbit ovat valehtelijoita, jotka väärentävät historiaa ja tosiasioita tarkoituksenaan Jerusalemin arabi- ja islamilaisen luonteen muuttaminen, sekä lisäksi, että Israel suorittaa ”etnistä puhdistusta” Jerusalemissa karkottamalla arabeja heidän kodeistaan.
- ”Häväisten pyhiä paikkoja, karkottaen arabiasukkaita ja tuhoten heidän kotinsa sekä varastaen heidän maansa ja rakentaen setlementtejä Jerusalemiin, Israel pyrkii aseittensa voimalla muuttamaan Jerusalemin juutalaiseksi kaupungiksi. Tämä on karkea loukkaus kaikkia uskonnollisia, laillisia, moraalisia ja inhimillisiä arvoja vastaan.”
Islamilaisessa yhteiskunnassa uskonto ja maallinen elämä ovat saumattomasti liittyneet toisiinsa. Kaikella, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, on aina myös uskonnollinen merkitys. Täten Tamimi, esiintyen Palestiinan kansa korkeimpana tuomarina, on samalla myös korkein uskonnollinen auktoriteetti, joten hänen tulkinnallaan on painava merkitys arabimaailmassa.
Israelilaisten arkeologien lähes päivittäin löytämät arkeologiset todisteet juutalaisista hallitsijoista ja merkkihenkilöistä – jotkut heistä tuttuja Raamatun sivuilta – eivät näköjään ole vielä ehtineet Tamimin pöydälle. Kaivauksia suoritetaan varovaisesti ja usein arkaluonteisissa kohteissa kuten Davidin kaupungissa ja Ramat Rachelin kibbutsin alueella pyrkien välttämään loukkaamasta arabiasukkaitten oikeuksia. Palestiinalaiset eivät salli kaivauksia Temppelivuorella, ja jopa kaivaukset sen tukimuurien läheisyydessä aiheuttavat arabien kiivaat vastalauseet syytöksillä, että niiden tarkoituksena on tuhota Al-Aksan moskeija.(JP)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa, että jos sovintokeskustelut Hamasin kanssa eivät etene yhteishallituksen muodostamiseksi, hän kutsuu sekä parlamentti- että puheenjohtajavaalit tammikuussa 2010. Edelliset vaalit vuonna 2006 voitti Hamas. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoo, ettei Hamas suostu vaaleihin, ellei pakettisopimusta saada aikaan Fatahin kanssa, koska ”ilman sitä se ei perustu kansalliseen sopimukseen”, hän selittää. Ilman sitä Hamas ei tule sallimaan vaaleja Gazan alueella, hän jatkoi. Abbasin edustaja sanoo, että Fatah tarjoaa edelleen sopimusneuvotteluja Hamasin kanssa, joita käydään Kairossa Egyptin välityksellä, mutta että jos ne eivät onnistu, ainoa vaihtoehto on pitää uudet vaalit. Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007.
HAMAS on puolestaan ilmoittanut hylkäävänsä pääministeri Salaam Fayadin suunnitelman Palestiinan valtion julistamiseksi itsenäiseksi 2011 pitäen sitä epärealistisena. Hamasin taholta selitetään, ettei itsenäisyyttä voida toteuttaa ”miehityksen” alla, ja ettei Fayadin tarjoama rauhallinen vastarinta korvaa aseellista taistelua. (JP)
5. IRANIN YLIN KAITSIJA Ali Khamenei esitti vaatimuksen, että muslimimaiden Iran, Turkki, Libanon ja Afganistan tulee muodostaa yhteinen sotilaallinen ”vastarinta-armeija” taistelemaan USA:n ja Israelin ylivaltaa vastaan alueella. Tässä Khamenei menee samalle linjalle presidentti Mahmoud Ahmadinejadin kanssa, joka aiemman virkakautensa aikana keskittyi valmistelemaan islamin kansan odottaman ”mahdin”, vapauttajan tuloa, jonka hän uskoo tapahtuvan lähitulevaisuudessa. On huomionarvoista, ettei Syyria sisältynyt tähän vetoomukseen, koska Syyria on kuitenkin keskeisesti sijoittunut Iranin ja Israelin välissä. Tämä puute korjautui Turkin ja Syyrian johtajien tavatessa toisensa, jonka yhteydessä hersytettiin ystävyyden ja keskinäisen yhteenkuuluvuuden sointuja. Molemmat tahot ovat esittäneet Turkin ja Syyrian välisen rajan poistamista yhteistoiminnan tehostamiseksi.
Tämä suuntaus tehostui Syyrian presidentti Bashar Assadin Iranin vierailun yhteydessä. Sekä presidentti Ahmadinejad että Ali Khamenei totesivat, että Iranin ja Syyrian keskeinen yhteys on seurausta islamin kasvavasta vastarinnasta USA:n ja Israelin vaikutusta vastaan. He totesivat, että tämä yhteys on täysin luonnollista Palestiinan, Irakin, Libanonin ja koko Lähi Idän alueen kehityksen valossa. ”Nämä olosuhteet ovat suotuisia vastarinnan kehittämiseksi, ja sitä tulee hyödyntää yhteistoiminnan kasvattamiseksi”, Khamenei luonnehti. Arabimaissa Syyria on alkanut nousta alueen merkittävimmäksi valtioksi, mikä on yllättävää, koska Turkki on pyrkinyt esiintymään johtavana valtiona. Irakin pääministeri al-Malikin Syyrian vierailun yhteydessä korostettiin maitten yhteistoimintaa, mitä on pahoin häirinnyt terroristien lähes esteetön pääsy Syyrian kautta Irakiin, eikä Assad ole halukas sitä estämään. Turkki on esittänyt suunnitelmia yhteistoiminnasta Turkin, Syyrian ja Irakin kesken, jota voitaisiin kehittää rakentamalla valtatie sekä kaasu- ja öljyjohdot Persianlahdelta Turkkiin, mikä nopeuttaisi yhteyksiä Euroopasta Kauko Itään.
http://www.joelstrumpet.com/?p=2148#more-2148
6. UUTISOTSIKOITA
- Saksa on kovin vaitonainen koskien Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluja, joihin sitä halutaan välittäjäksi Egyptin ohella. (JP)
- Petah Tikva on ollut haluton ottamaan Etiopiasta tulleitten siirtolaisten lapsia kouluihinsa, mikä on nostanut syytökset ”rasismista”. Kylässä on 100 etiopialaislasta, joitten pääsy aloittamaan kouluaan on vielä avoin. (JP)
- Druusit tukevat Liebermanin vaatimusta, että diplomaattitehtäviin koulutettavien tulee suorittaa kansallinen velvollisuus armeija- tai siviilipalveluksena. (JP)
- Kuollutmeri yhdessä Libanonin Jeita Grotton kanssa kilpailevat 14 parhaan joukossa Seitsemän Luonnonihmeen listan kärkisijoista. Kilpailu tapahtuu puhelin ja online-yhteyksien kautta kaikkialta maailmassa. Tilannetta seurataan jatkuvasti 2010 aikana. Kilpailun rahoittaa asiaa hoitava Seitsemän Luonnonihmeen säätiö. (JP)
- Geofyysisen Instituutin seismologinen osasto räjäytti keskiviikkona Negevissä 80 tonnin räjähdemäärän pyrkiessään tutkimaan akustisten aaltojen etenemistä avaruudessa ja mittaamaan sen. Tulosten tutkiminen voi viedä vuoden verran; niitä mitataan Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Kreikassa ja Kyproksella sekä muissa maissa. Tarkoituksena on arvioida Israelin maanjäristysten seurantajärjestelmää. Israelissa ennakoidaan suurta maanjäristystä milloin vain. (JP)
- Iranin aloite kieltää iskut ydinlaitoksiin on saanut yli sadan sitoutumattoman maan tuen. Iran pyrkii kiellolla välttämään iskut sen ydinlaitoksia vastaan. (JP)
- Juutalaiset ovat rakentaneet 150 asuntoyksikköä Itä Jerusalemissa vuoden alkupuolella, ilmenee vasemmistolaisen Ir Amim raportista. Lisäksi he ovat rakentaneet sinne synagogia, kulttuurikeskuksia ja mikvejä. Maan hankintoja Itä Jerusalemissa suorittavat pääasiassa yhteisöt nimeltä Elad ja Ateret Kohanim. Raportissa kerrotaan, että Ir Davidin alue on neljäsosaltaan juutalainen. Lisäksi maata hankitaan Samir Amis, Beit Hanina sekä Jabel Mukaber alueilta. (INN)
- Israelin ja Jordanian tiedemiehet työskentelevät yhdessä löytääkseen tehokkaampia ja halvempia menetelmiä meriveden puhdistamiseksi juomakäyttöön. (INN)
- Saksa on Iranin suurin vientimaa, ilmenee tilastoista. Vienti Saksasta Iraniin kasvoi viime vuonna 10 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133119
- Israelissa surraan senaattori Ted Kennedyn kuolemaa aivokasviin. Hän oli yksi suurimmista Israelin ystävistä, täällä todetaan. (INN)

Wednesday, August 26, 2009

KESKIVIIKKO 26.08.09
1. ”OLEMME RAKENTANEET Jerusalemissa jo 3000:n vuoden ajan”, kertoi pääministeri Benyamin Netanyahu Englannin pääministerille Gordon Brownille heidän tavatessaan eilen Lontoossa. Netanyahu selitti myös, että Juudeassa ja Samariassa asuu yli 300 000 juutalaista ns. vihreän linjan takana, joilla on koululapsia jotka tarvitsevat koululuokkia, lastentarhoja, paikkoja, joissa heidän perheensä voivat asua. ”Tämä on kaukana maan kaappaamisesta. Tein selväksi Brownille, ettei tarkoituksemme ole vallata uutta maata”, selitti Netanyahu lehtimiehille tilaisuuden jälkeen. Hän selitti edelleen israelilaisille lehtimiehille, että tämä on se viesti, jota hän aikoo selvittää Saksan liittokansleri Angela Merkelille torstaina Berliinissä. Hän antoi ymmärtää, että sitä tulee toistaa kunnes viesti alkaa lopulta mennä perille. Netanyahu vakuutti vielä uudelleen, ettei Jerusalem ole ”setlementti” eikä kuulu samaan luokkaan kuin muut juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa. Jos lasketaan ns. vihreän linjan takana asuvien juutalaisten kokonaismäärä mukaan lukien Jerusalemin ympäristö, siellä asuu yli
600 000 juutalaista. (JP)
2. ENGLANNIN pääministeri Gordon Brown kutsui Netanyahua ”rohkeaksi johtajaksi” aloittaessaan yhteisen lehdistötilaisuuden keskustelujen jälkeen. Mutta hän sanoi edellyttävänsä, että yhtä rohkea johtaja löytyisi myös palestiinalaisten puolelta, joka uskaltaisi nousta hedelmättömän retoriikan yläpuolelle ja tarttua rohkeasti esillä oleviin kysymyksiin.
Netanyahu selitti toimittajien mielestä verhottuna heittona edellistä rauhanprosessia vastaan, että hänen hallituksensa työskentelee voimallisesti rauhanprosessin edistämiseksi, joka voi johtaa todelliseen rauhaan. ”Toivon voivamme edistyä seuraavien viikkojen ja kuukausien kuluessa, eikä tarkoituksemme ole odottaa vaan siirtyä eteenpäin.” Hän selitti, että 4:n ensimmäisen kuukauden aikana hallitus on poistanut 147 tarkastuspistettä ja tiesulkua, lisännyt Allenby-sillan aukioloaikaa Israelista Jordaniaan sekä poistanut byrokratiaa palestiinalaisten talouden edistämiseksi. Lisäksi hän sanoi suostuneensa aseettomaan Palestiinan valtioon juutalaisvaltion viereen. Hän tunnustaa, ettei se ollut helppoa, mutta sanoo, että näin toimittiin lyhyen ajan kuluessa. Kuitenkin hän odottaa vastavuoroisuutta palestiinalaisten taholta saamatta yhtään mitään, päinvastoin he ovat siirtyneet taaksepäin. Netanyahu karakterisoi odottamaansa johtajaa ei vain kumppaniksi vaan rohkeaksi kumppaniksi, joka osoittaa lujuutta ja johtajuutta. Hän odottaa sellaisen johtajan sanovan selkeästi, että konflikti on loppunut, että me teemme nyt lopullisen rauhan, joka tulee lopettamaan kaikki uudet konfliktit. (JP)
3. Netanyahu kertoi keskustelleensa Brownin kanssa lukuisista kahdenkeskisistä kysymyksistä, joista yksi oli toive, että Englannin hallitus laatisi lain, jolla estetään oikeustoimien aloittaminen Israelin sotilasjohtajia vastaan sotarikoksista syytettyinä. Hän ei myöskään kertonut, nousivatko mm. Englannin hallituksen tukemat NGO-järjestöt keskusteluihin. Israelissa on vaadittu laki, jolla tällaisten NGO-järjestöiksi naamioituneiden järjestöjen toiminta kielletään Israelissa. NGO-tunnus edellyttää, ettei sellainen järjestö saa minkään maan hallituksen tukea. Englannin hallitus tukee Breaking the Silence-järjestöä, joka äskettäin julkisti hyvin kriittisen raportin väittämistään IDF:n sotilaitten rikoksista siviilejä vastaan cast lead operaation aikana. Raportissa esiintyneet ”todisteet” on tunnistettu kuulopuheiksi, vaikka niitä esitetään muka sotilaitten omakohtaisina kokemuksina.
Netanyahu ei puuttunut huhuihin Gilad Shalitia koskevien neuvottelujen edistymisestä eikä myöskään Skotlannin hallituksen Lockebien terroristin vapauttamisesta. Terroristin matkustajakoneeseen sijoittama pommi surmasi 270 ihmistä. Vapautettu terroristi sai sankarin vastaanoton Libyassa vastoin Libyan ja Skotlannin sopimusta. (JP)
4. JP:N KOLUMNISTI Tovah Lazaroff tarkastelee artikkelissaan USA:n hallituksen suhtautumista Israelin vielä rakenteilla olevaa turva-aitaan Juudeassa ja Samariassa sekä juutalaisyhteisöjen rakentamiseen siellä. Lazaroff arvioi Israelin turvallisuusasiantuntijalta eversti Shaul Arielilta saamiinsa vinkkeihin perustuen, että nämä kysymykset on sidottu yhteen USA:n hallituksen vaatimuksiin Israelilta. Tämä tosiasia näkyi jo Olmertin ja Bushin hallitusten aikana Annapolis-konferensista alkaen vuonna 2007. Lazaroff selittääkin, että vuonna 2002 aloitettua turva-aitaa rakennettiin nopeasti Annapolis-konferenssiin saakka, mutta 805 km:n kokonaispituudesta loput 295 km osuus on käytännössä lähes pysähtynyt. Hän toteaa lisäksi, että turva-aitaa ei ole rakennettu ns. suurten setlementtikokonaisuuksien ympärille, kuten Maale Adumim, Ariel ja Etzion blokki, jotka kaikissa suunnitelmissa on tarkoitus jättää Israelin puolelle tulevaa rajaa. Pääministerin kanslia kiistää tiedot, että setlementtien ja turva-aidan rakentamisella olisi yhteyttä toisiinsa. Sen mielestä rakentamisen hitauteen vaikuttavat taloudelliset seikat, oikeuskäsittelyt sekä rakentamisen tärkeysjärjestys, mihin puolestaan vaikuttaa kehittyvä poliittinen ilmapiiri. Täten Arielin ja Maale Adumimin tilannetta ei pidetä yhtä kiireisenä kuin Jerusalemiin ja Juudean vuorille rakennettavaa aitaa, joka sulkee turva-aidassa olevat aukot Hebronin suunnasta Beershebaan.
Maale Adumimin kaupungin johtaja Benny Kashriel vakuuttaa, että kysymys on varojen puutteesta, mutta asianajaja Shlomo Lecker, joka on hoitanut parin arabikylän asioita turva-aitaa koskevissa kysymyksissä, vakuuttaa, että politiikka siinä määrää kaiken. Yli 33 000 asukkaan Maale Adumimin kaupungin turva-aidan paikkaa on jouduttu siirtämään valitusten johdosta, kuten monella muillakin seuduilla, mutta siihen liittyy kysymys E-1 alueen rakentamisesta ja sen sulkemisesta turva-aidan länsipuolelle. (JP)
5. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayadin esittämän suunnitelman mukaan Palestiinan valtio perustetaan 2011, joko Israelin suostumuksella tai ilman. PA:n johto näyttää todenneen, että heillä on nyt ystävä Washingtonissa, joka tulee tukemaan heidän julistustaan. Fayadin suunnitelman mukaan valtio perustetaan 1967 sota edeltäneille 1949 Israelin itsenäisyyssodan lopettaneen aseleposopimuksen määrittelemille linjoille, missä sotineet armeijat olivat silloin. Tätä kutsutaan myös ns. ”vihreäksi linjaksi”, mitä PA:n johto pitää tulevan valtionsa rajana Israelia vastaan. Palestiinan pääkaupunkina tulisi Fayadin suunnitelman mukaan olemaan Jerusalem, ja se muiltakin osin noudattelee populistisia iskulauseita, joihin Palestiinan kansa on totutettu. Palestiinalaiset analyytikot arvioivat, että Fayadin suunnitelman julkistaminen osoittaa hänen pyrkivän PA:n puheenjohtajavaalien ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa, jotka hänen mielestään tulee pitää ensi vuoden tammikuussa. Hänen suunnitelmansa lienee saanut Abbasin siunauksen.
Monet palestiinalaiset ovat kritisoineet Fayadin suunnitelman julkistamista, koska he katsovat, että se olisi kuulunut Abbasin tehtäviin tai että se olisi pitänyt julkistaa PLO:n nimissä, joka on kaikkien palestiinalaisryhmien kattojärjestö.
Fayad kutsui suunnitelmansa julkistamistilaisuudessa Israelin läsnäoloa Juudeassa ja Samariassa ”kolonialistiseksi miehitykseksi, joka tulee lopettaa, jotta palestiinalaiset voisivat nauttia turvallisuudesta, vapaudesta ja itsenäisyydestä”. Hänen mielestään ”setlementit pelkällä olemassaolollaan uhkaavat tuhota mahdollisuuden Palestiinan valtion territorioille, jotka miehitettiin 1967”. Fayadin Palestiinaa tulisi hallitsemaan demokraattinen monipuolue-
järjestelmä, joka kunnioittaisi inhimillisiä oikeuksia ja jonka asukkaat olisivat samanarvoisia.
Fayad näyttää unohtaneen, että Jordania miehitti Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat 1948, jolloin myös Egypti miehitti Gazan ja Syyria Golanin ylängön. (JP)
6. PALESTIINAN TV:n johtaja erotettiin virastaan, koska hän ei antanut ohjelmissaan tarpeeksi tilaa pääministeri Fayadille. Erottamisen toimitti PA:n viranomainen Yasser Abed Rabbo, joka vastaa PA:n median asioista. Joukko palestiinalaisia journalisteja Länsirannalla, jotka kiivaasti vastustavat erottamista, kertoivat, että PA lähetti aseistettuja joukkoja TV-asemalle varmistamaan, ettei erotettu johtaja Muhammad Dahoudi päässyt työpaikalleen. Rabbo menetti malttinsa todettuaan, ettei Dahoudi lähettänyt TV-tiimiä kuvaamaan erään kylän vesiprojektin valmistumisjuhlallisuuksia, joita Fayad johti. Dahoudi vastustaa kiivaasti erottamista ja sanoo, ettei hänellä ole mitään suunnitelmia astua syrjään. Hän edustaa Gazan Fatahin johtoa. Hänen mielestään vain Abbasilla on oikeus erottaa hänet, joka hänet nimittikin. Fayadilla näyttää olevan vankka kannatinjoukko Länsirannalla, joka odottaa hänen asettuvan puheenjohtajaehdokkaaksi tammikuun vaaleissa 2010.
Fayad ei varmaan ole ainoa palestiinalainen, joka kilpailee PA:n puheenjohtajuudesta. Hän kuuluu pieneen itsenäiseen puolueeseen, eikä hänellä ole siten Fatahin kannatusta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- INTERNATIONAL ELDERS koostuu entisistä presidenteistä ja kansan johtajista. Tämä ryhmä vierailee nyt Israelissa pyrkien edistämään rauhantavoitteita alueella. Mukana on Fernando Carroso, Brasilian entinen presidentti, joka johtaa ryhmää, Jimmy Carter (USA), Desmon Tutu (Etelä Afrikka), Gro Brundtland (Norja), Ela Bhatt (Intia) sekä Mary Robinson (Irlanti). Carter saanee taas kirjeitä kuljetettavakseen, kuten edellisellä Israelin vierailullaan. (JP)
- Netanyahu arvioi, että voimakkaat sanktiot Iranian vastaan voisivat tehdä tarpeettomiksi sotilaalliset iskut sen ydinlaitoksia vastaan.
- Labourin puheenjohtaja puolustusministeri Ehud Barak sanoo, että laittomasti pystytetyt juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa poistetaan parissa kuukaudessa. Barak näyttää saaneen elämäntehtäväkseen näitten nuorten idealistien kyhäämien parakkien tuhoamisen. Onhan se vaarattomampaa kuin sotia aseistautuneita armeijoita tai terrorijoukkioita vastaan, mutta luulisi Israelin puolustusministerillä olevan tärkeämpiäkin tehtäviä.
- Israelissa kielletään huhut, että Ruotsin ulkoministeri Karl Bildt olisi peruuttanut suunnitellun Israelin matkansa. Huhun pani alulle vasemmistolainen Haaretz-lehti, joka väitti ulkoministeri Liebermanin harkitsevan vierailun peruuttamista. Tämä olisi erittäin typerä teko, sillä Ruotsi on nyt EU:n presidenttimaa. Mitätön lehtijuttu näyttää kiihtyvän syyttelyksi, jossa sekä Ruotsia että Norjaa syytetään anti-semitismistä. Norja ryvetti manttelinsa kunnioittamalla norjalaista kirjailijaa Knut Hamsunia, joka ihaili natseja. (JP)
- Maanomistajan ja ortodoksipiirein vastustuksesta huolimatta arkeologit aikovat aloittaa mystisen hautaluolan avaamisen Galileassa. Sen uskotaan olevan kolmannen vuosisadan kuuluisan rabbin Yehoshua Ben Lavin hauta. Luola sijaitsee Tziporissa. Maanomistaja sanoo löytäneensä luolan etsiessään sopivia kiviä rakennustoimiinsa. Hän rakensi aidan alueen ympärille ja rakennuksen vähän kauemmaksi. Arkeologit syyttävät häntä antiikkisen alueen turmelemisesta pystyttämiensä rakennelmien vuoksi. (JP)
- Netanyahu voi tavata Obaman ja Abbasin kolmikantaneuvotteluissa ensi kuussa, arvioi Israelin YK:n lähettiläs. Obama vaatinee rakennuskieltoa Länsirannalla Iranin kovennettuja sanktioita vastaan. (INN)
- Obama lähi 10-päivän ”ramadan” lomalle, kertovat uutislähteet.
- Obaman anoppi aiheutti melkoisen myrskyn harjoittaessaan voodoo-rituaaleja asunnossaan Valkoisessa Talossa. http://timesonline.typepad.com/comment/2009/08/the-most-extreme-antiobama-claim-yet.html

Tuesday, August 25, 2009

TIISTAI 25.08.09
1. KUKAAN EI voi rajoittaa Israelin täyttä itsenäisyyttä Jerusalemista, uhoaa Netanyahu Lontoossa ennen tapaamistaan pääministeri Gordon Brownin ja George Mitchellin kanssa. Optimistiset lausunnot, joita eilen vielä tarjottiin kansalle, ovat saaneet pessimistisemmän sävyn. Netanyahun ehdottomuus muissa kysymyksissä ei ole ollenkaan niin jämäkkä. Hänen uskotaan suostuvan varsin pitkälle kysymyksessä juutalaisyhteisöjen oikeudesta ”normaaliin elämään”, kuten nyt luonnollista kasvua nimitetään. Toinen arvoitus, josta tultaneen keskustelemaan hyvinkin tiiviisti johtajien kesken, on arabimailta odotettavat vastavuoroiset ”hyvän tahdon eleet”. Tarkkailijat ennustavat, että Saudi Arabia suosittelee Persianlahden maille, että ne voivat suostua nimellisiin helpotuksiin esim. kaupan alalla, kuten Oman ja Qatar ovat jo tarjonneet, mutta etteivät saudit tunne tarvetta tahria tinkimättömänä islamin suojelijana tunnettua nimeään suostumalla kompromissiin infidelin kanssa. Saudiprinssien suurimpana pelkona ovat tietenkin terrorijärjestöt, ennen muuta al-Qaida, jotka hellittämättä hengittävät heidän niskaansa seuraten saudikuninkaan jokaista askelta voidakseen sen varjolla kiihottaa helposti kiihotettavia aineksia verisiin mielenosoituksiin. (JP)
2. USA:N HALLITUKSEN edustaja Ian Kelly varoitteli eilen, etteivät keskiviikon keskustelut Netanyahun ja Mitchellin kanssa välttämättä tuota läpimurtoa. Hän vihjaisi, että ”perustustyöt rauhankeskustelujen aloittamiseksi uudelleen kuukausien pysähdyksen jälkeen antavat toivoa” menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin. Rauhankeskustelut keskeytyivät Olmertin hallituksen joutuessa vaikeuksiin Olmertia vastaan nostettujen oikeusjuttujen vuoksi, eikä niitä ole edes yritetty elvyttää sen jälkeen. Olmert tarjosi periaatteessa 100 % Juudeasta ja Samariasta siten, että 95 % tuli vihreän linjan itäpuolelta ja loput Israelin alueesta, osa Negevistä Gazan alueeseen liittyen, osa Beit Sheanin kaupungin ympäristöstä sekä lisäksi maayhteydestä Hebronin alueelta Gazaan jakaen Israelin maan kahteen osaan. Varsinkin Beit Sheanin kaupungin tarjoaminen on yllättävä ja outo, mitä ei aiemmissa suunnitelmissa kukaan ole tarjonnut PA:lle. Lisäksi Olmertin tarjoaman suunnitelman mukaan kaikki arabienemmistöiset lähiöt Jerusalemissa oli tarkoitus luovuttaa suunniteltuun Palestiinan valtioon. Olmert tarjosi tätä vain muutama viikko ennen eroamistaan pääministerin palliltaan, mutta onneksi Abbas hylkäsi sen. Nyt PA:n pääneuvottelija Saab Erekat vaatii keskusteluja jatkettaviksi siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen aikana. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Netanyahun keskustelut Englannin pääministeri Gordon Brownin sekä myöhemmin Saksan liittokansleri Angelika Merkelin kanssa torstaina keskittynevät enemmän Iranin kysymykseen kuin palestiinalaisongelmaan. Sekä Brown että Merkel ovat hyvin selkeästi vaatineet, että Israelin tulee keskeyttää kaikki rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa antaakseen vapaat kädet rauhankeskustelujen aloittamiseksi lopullisen ratkaisun löytämiseksi ja Palestiinan valtion perustamiseksi, jota Merkel sanoi suuresti kaipaavansa. Mitähän iloa siitä mahtaisi olla Saksan kansalle, jos perustetaan yksi uusi fundamentalistinen islamin valtio, jollainen siitä nykyisten tosiasioitten mukaan tulisi? Kaiken takana lienee enemmän haaveellinen toive saada tuo vuosikausia maitten välisiä suhteita hiertänyt kysymys pois päiväjärjestyksestä. Sopii vain kysyä, mahtaisivatko Lähi Idän ongelmat siitä millään tavoin helpottua, jos Israel pakotetaan rauhaan vastoin tahtoaan ja rajoihin, jotka merkitsevät itsemurhaa maan turvallisuuden kannalta katsoen? Israelin ulkoministerinä toiminut Abbas Eban totesi aikanaan, että vetäytyminen 1949 aselepolinjoille merkitsee juutalaisen kansan pakottamista uudelleen keskitysleiriin ja siksi hän kutsui niitä ”Auschwitzin rajoiksi”.
Netanyahu aloitti päivätyönsä Englannissa tapaamalla lehdistön edustajia. Tämä on hänen kolmas ulkomaanmatkansa noustessaan pääministeriksi 31.03.09. (JP)
4. PA YRITTÄÄ uutta taktiikkaa saadakseen ”kansainvälisen yhteisön” tunnustamaan itsenäisen ”de facto” Palestiinan valtion Juudeaan ja Samariaan kahdessa vuodessa ja voidakseen saada tältä pohjalta kansainvälisen tuomion ”Israelin miehityksestä”, kertoo London Times lehden Lähi Idän osaston johtaja James Hider artikkelissaan. Tämä kehitys-näkymä perustuu PA:n pääministeri Salaam Fayadin laatimaan suunnitelmaan PA:n hallitsemille alueille. Fayad esittää, että voidakseen irrottautua kansainvälisen tuen varassa elämisestä PA:n tulee kehittää omaa talouttaan, instituutioita sekä suuresti vahvistaa aseellisia joukkojaan voidakseen puolustautua terrorijärjestöjä vastaan. Fayafin suunnitelmaan kuuluu kansainvälisen lentokentän rakentaminen Jordanjoen laaksoon. Hider viittaa artikkelissaan Fayadin kesällä julkaistuun kirjaan nimeltä ”The Spiders of Allah: Travels on the Frontline of Holy War” (Allahin hämähäkit: Matkoja Pyhän Sodan Etulinjassa). Siinä Fayad esittää oman kyynisen suhtautumisensa asioihin yleensä mutta varsinkin Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin, joitten epäonnistumisesta hän syyttää molempia osapuolia ja myös Bushin hallitusta siksi, ettei se pakottanut Israelia keskeyttämään juutalaisyhteisöjen kasvua Juudeassa ja Samariassa.
Timesin artikkelin kirjoittaja Hider näkee myös Bushin hallituksen saamattomuuden keskittyessään vahvistamaan PA:n keskushallintoa Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007. Hän katsoo Jasser Arafatin viaksi sen, ettei hän pystynyt hallitsemaan terrorijärjestöjä.
INN:n artikkeli katsoo Hiderin artikkelin puutteeksi sen, ettei hän kerro Arafatin osallisuudesta terrorismin rahoittamiseen ja terroristien ohjaukseen iskuihin Israelissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133085
5. KUIVUUS pakottaa Israelin etsimään keinoja, joilla pystytään ylittämään kuiva kausi, joka jatkuu ja pahenee ennen sateitten alkamista aikaisintaan syyskuussa. Maan tärkein raakavesiallas Kinneret on alempana kuin vuosikymmeniin. Tänä vuonna pumpataan vettä sieltä vain neljännes siitä, mitä normaalivuosina, eli 132 miljoonaa kuutiota, kuten Vesihallituksen ohjeet edellyttävät Mekorot yhtiölle, joka vastaa veden jakelusta Israelissa. Vedenpinta Kinneretissä on nyt 45 sm alempana kuin vuosi sitten samaan aikaan. Viranomaiset kuitenkin ennustavat, että vedenpinta tulee laskemaan alle mustan rajaviivan eli 214.87 m alle merenpinnan. Sen alapuolella pumppulaitteet eivät enää toimi kunnolla.
Maanviljelijöille annettavaa vesimäärää pudotetaan viidellä miljoonalla kuutiolla, eli 95 miljoonaan kuutiometriin sadan asemesta. Maanviljelijöitten edustajat saavat vettä Kinneretin lisäksi Yarkon-Taninim sekä ranta-alueen pohjavesivarastoista. He vastustavat rajoituksia viitaten siihen, että varastot Golanilla olivat lähes täynnä eli 32 miljoonaa kuutiota vettä. He selittävät, että päätös rajoituksista tehtiin keskellä talvea viime vuonna ennen loppukevään sateita. Sateitten määrä viime sadekautena oli km. 490 mm, mikä oikeuttaisi vedenjakelun rajoittamista 60 % Vesihallituksen omien sääntöjen mukaan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1109874.html
6. HAARETZ kertoo web-sivullaan, että Netanyahun hallitus on lähellä lopullista sopimusta Hamasin kanssa, jolla IDF:n sotilas Gilad Shalit vapautettaisiin – tai palautettaisiin mustassa arkussa – yli neljä vuotta sen jälkeen, kun hänet Gazan turvallisuusaidan alle kaivettua tunnelia pitkin IDF:n tukikohtaan tehdyn kommandoiskun aikana siepattiin ilmeisesti pahasti haavoittuneena, eikä hänestä ole sen jälkeen nähty elonmerkkiä. Pari hänen kirjoittamikseen sanottua kirjettä hänen vanhemmilleen julkistettiin, mutta Punainen Risti ei ole saanut oikeutta vierailla hänen luonaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Hamas vaatii 450 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivän palestiinalaisen vapauttamista. Heidän katsotaan kuuluvan kategoriaan, joilla on ”verta käsissään”, eli he ovat osallistuneet aktiivisesti israelilaisten murhaan tai sen suunnitteluun. Olmertin hallitus hyväksyi nimilistan 300:n osalta, mutta 150 ei saanut lupaa, eikä sopimusta saatu solmittua. Näiden lisäksi Hamas vaatii useita satoja vankeja, vanhoja, naisia ja alaikäisiä vapautettaviksi vaiheittain. Pahin este lienee tulkinta siitä, minne vapautettavat vangit laskettaisiin: Gazaan vaiko ulkomaille. Hamas vaatii, että heidät tulee päästää koteihinsa perheittensä luo.
Artikkelin kirjoittaja arvioi, että Hamas tarvitsee myönteistä julkisuutta tammikuussa käydyn IDF:n operaation cast lead vastapainoksi, joka vähensi Hamasin kansansuosiota. Mutta juuri samasta syystä Abbas vastustaa vankien vaihtoa, koska se nostaisi Hamasin kansansuosiota myös Juudeassa ja Samariassa. Hamasin väitteen mukaan Abbasin vastustus esti edellisen sopimuksen synnyn Olmertin hallituksen aikana. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1109979.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin jäsen Gazassa sai kännykkäkamerallaan videoitua tilanteen, joka näyttää Hamasin teloittavan aseettomia Fatahin jäseniä Gazassa. (JP)
- Englantilaiset ovat käärmeissään Libyalle siitä, että siellä järjestettiin vastoin sopimuksia sankarin vastaanotto Englannin vapauttamalle Lockerbien terroristille Abel Baset al-Megrahille. Prinssi Andrewn matka Libyaan peruttiin ja parlamentti kutsuttiin lomalta keskustelemaan asiasta. (JP)
- Vankilaviranomaiset peruuttivat omaisten vierailut tuomittujen palestiinalaisten vankien luo peläten Gilad Shalitin protestoijien mielenosoituksia. (JP)
- IDF:n sotilaat havaitsivat kolmen hengen palestiinalaisryhmän lähellä turva-aitaa Gazan kaistan eteläosassa. Sotilaitten käskettyä heitä pysähtymään he avaisivat tulen, ja sen seurauksena yksi palestiinalainen kuoli, kaksi muuta pakeni paikalta. Pian tämän jälkeen Gazasta ammuttiin 2-3 rakettia haavoittaen yhtä sotilasta, mihin IAF vastasi pommittamalla Gazan salakuljetustunneleita surmaten kolme tai neljä palestiinalaista. (JP, haaretz)
- Palestiinalaisperhe kieltää kertoneensa sotilaitten elinten varastamisesta vastoin Aftonbladet lehdessä olevaa artikkelia. Israel on peruuttanut lehden edustajien press-kortit. Lehden ”tutkimukset” kustansi Ruotsin hallitus(JP)
- Kahden lapsen yksinelättäjä-äiti heräsi siihen että varas oli tunkeutunut hänen 3. kerroksen asuntoonsa ja puukolla uhaten varasti suurehkon rahasumman. Lopuksi varas raiskasi äidin lasten silmien edessä ennen pakenemistaan paikalta. Tapaus sattui Rehovotissa. (JP)
- Myös Israelin opettajia kehotetaan lukeutumaan kunnolla ja arvokkaasti, koska se vaikuttaa oppilaitten kunnioitukseen opettajaansa kohtaan. Gazassa sekä opettajat että oppilaat joutuvat pukeutumaan sharia-lain vaatimaan asuun.
- Mossadin agenttien väitetään kaapanneen venäläisen lastialuksen, jonka väitetään kuljettaneen risteilyohjuksia Iraniin kostotoimena tilanteessa, jossa Israel pommittaisi sen ydinlaitoksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133066
- Hamas houkuttelee lapsia YK:n järjestämiltä kesäleireiltä omiin leireihinsä otsikolla ”Fun with Terror” (hauskaa ja terroria). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133062

Monday, August 24, 2009

MAANANTAI 24.08.09
1. PÄÄMINISTERI Netanyahu ennustaa, että keskustelut PA:n kanssa voidaan aloittaa
syyskuun lopussa – JP:n mukaan, toinen lähde sanoo lokakuussa – mutta palestiinalaisten edustaja Nabil Abu Rudeinah, joka aikoinaan kuiskutteli Jasser Arafatin korvaan, mitä pitää sanoa ja miten, kun sen oma muisti alkoi pätkiä, sanoo ettei mitään keskusteluja käydä niin pitkään kuin juutalaisten kaivinkoneet, betonimyllyt ja nostokurjet heiluvat Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. PA:lla on lisäksi muita vaatimuksia, jotka Israelin tulee huomioida: Palaaminen 1949 aselepolinjoille; palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluuoikeus sinne, mistä heidän esi-isänsä aikoinaan muuttivat pois; Jerusalemin itäosien luovuttaminen, mukaan lukien Israelin 1967 sodan jälkeen rakentamat Jerusalemin uudet lähiöt sekä Temppelivuori. Lisäksi vaateita on vesioikeuksista, ilmatilan hallinnasta, Israelin vaatimus tukikohtien pysyttämisestä Jordanjoen laaksossa, tulevan palestiinalaisten valtion aseistautuminen jne. PA:n rauhankeskustelujen pääneuvottelija Saeb Erekat muistutti ”tiekartasta”, joka vaatii juutalaisyhteisöjen rakennuskieltoa ja esitti vaatimuksen, että Netanyahun tulee jatkaa keskusteluja siitä, mihin Tzipi Livni ne jätti. (JP)
2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman ennustaa aivan toisin kuin Netanyahu. Hän sanoo lukeneensa Fatahin yleiskokouksen Betlehemissä hyväksymät lausunnot ja ennusti niiden perusteella, ettei kaikenkattavaa sopimusta voida saada aikaan ainakaan 16 vuoteen. Hän ei sulkenut pois keskustelujen mahdollisuutta, mutta antoi ymmärtää, että jos joku muu haluaa yrittää, siitä vaan, mutta hänellä itsellään on tärkeämpääkin tekemistä. Hän viittasi matkaansa Etelä Amerikkaan ja suunnittelemaansa matkaa Afrikan valtioihin. Hän ennusti lisäksi, että jos palestiinalaisille arabeille annetaan täysi itsenäisyys, samaa tulevat vaatimaan ennen pitkää Galilean ja Negevin arabit. Lieberman on oikeassa ainakin Negevin suhteen, jossa beduiinien määrä suhteessa juutalaisiin ylittynee 2020 mennessä. Lieberman valitti sitä, että kansalle on uskoteltu rauhansopimuksen nopeaa saavuttamista, mikä ei tule toteutumaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133047
3. JULKISUUTEEN vuotaneiden tietojen mukaan Obama suunnittelee oman rauhan-suunnitelmansa julkistamista YK:n yleiskokouksessa syyskuun lopulla. Tiedot kertovat, ettei Obaman suunnitelma ole yksityiskohtainen, vaan jättää tilaa keskusteluille. www.israelinationalnews.com kertoo asiaa tarkastelevassa artikkelissaan, että kirjoitus suunnitelmasta julkistettiin saudilehdessä A-Ukaz, joka puolestaan perustaa artikkelinsa PA.n parlamentin toiselta apulaispuhemieheltä Hassan Harishalta saamiinsa tietoihin, joka väittää saaneensa karkean luonnoksen Obaman rauhansuunnitelmasta.
SUUNNITELMAN mukaan Palestiinan valtio perustetaan 2011; Jerusalemin itäiset osat, niiden mukana eri uskontojen pyhät paikat mukaan lukien Temppelivuori tulee Palestiinan valtion hallintaan; Palestiinan valtio tulee olemaan aseeton eikä se saa solmia sotilassopimuksia ulkovaltojen kanssa; kansainvälisiä joukkoja sijoitetaan Jordanjoen laaksoon; palestiinalais-pakolaisia sijoitetaan Palestiinan valtion alueelle, varsinkin Ramallahin ja Nablusin (Sikemin) välille; suuret juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa kuten Jerusalemin itäosassa säilyvät Israelin hallinnassa, pienten kohtalosta päätetään 3 kuukauden sisällä; pakolaisten paluuta tuetaan kansainvälisin varoin; Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät palestiinalaisvangit vapautetaan kolmen vuoden kuluessa rauhansopimuksen allekirjoittamisesta; PA:n alueella sijaitsevat terrorijärjestöt puretaan ja muutetaan poliittisiksi puolueiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133050
4. JERUSALEMIN kaupunki harkitsee rakennusluvan myöntämistä kaupungin itäosassa Ras al-Amudissa sijaitsevalle suunnitelmalle, jonka mukaan sinne rakennetaan 7 neljä- ja viisikerroksista asuintaloa, uima-allas, lastentarha, kirjasto, synagoga ja mikve. Alueen omistaa vuodesta 1948 lähtien juutalainen Bukhara-yhteisö. Alueella oli poliisiasema, joka siirrettiin uusiin tiloihin E-1 alueelle, joka edelleen odottaa rakentamislupaa 3600 asuntoyksikölle. Uuteen asuntokohteeseen tulee 104 asuntoyksikköä. Jalankulkusilta rakennetaan Ras al-Amudin ja jo rakennettujen Maale Zeitimin Alef ja Bet yhteisöjen välille kadun toisella puolella. Siellä asuu 51 perhettä ja seuraava rakennusvaihe tuo lisää 66 asuntoyksikköä. Näiden suunnitelmien toteuduttua Ras al-Amudin ja sen viereisissä yhteisöissä asuu yhteensä 1000 juutalaista.
Alueelta on viehättävät näkymät Öljyvuorelle ja sen hautausmaalle, jonne on haudattu mm. profeetta Sakarias sekä pääministeri Menachem Begin.
JP:n Abe Seligin kirjoittaman artikkelin mukaan alueen arabit ovat pikaisen haastattelun mukaan sekä puolesta että vastaan juutalaisten muuttamiseksi alueelle. Toiset sanovat, että mitään ongelmia ei ole niiden kanssa, jotka jo asuvat alueella. Juutalaisia asui alueella vuoden 1948 sotaan saakka, jolloin Jordania miehitti alueet ja karkotti kaikki juutalaiset pyrkiessään hävittämään kaikki merkitkin juutalaisten asumisesta siellä.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418672697&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. HIZBULLAH on koonnut kaikkiaan 80 000 rakettia ja ohjusta Libanonin eteläosiin, sanoi presidentti Shimon Peres kuwaitilaiselle lehdelle Al-Rai antamassaan haastattelussa. Aiemmin uskottiin, että Hizbullahin ohjus- ja rakettivarasto on 40 000, mikä sekin on 2.5 kertaa suurempi kuin se, mitä sillä oli kolme vuotta sitten Libanonin kakkossodan alkaessa. Peres ei maininnut, mistä hän sai antamansa lukemat. Libanonin ulkoministeri Fawzi Salloukh kysyikin Beirut Daily Star lehden artikkelin mukaan, voisiko Peres antaa heille tiedot, mistä hän sai lukemansa, ja oletti Peresin olevan 86-vuotiaana jo siinä määrin ikääntynyt, että todellisuus on voinut himmentyä. Se kuitenkin tiedetään, että Hizbullahin uudet ohjukset yltävät Tel Aviviin ja ehkä myös Dimonaan saakka. Peres vakuutti, ettei Israel halua sotaa.
Hän sanoi myös rauhankeskusteluista Syyrian kanssa, että niitä tulisi käydä suorina kahdenkeskisinä eikä kolmannen osapuolen välityksellä, ja kyseli, mitä presidentti Assad pelkää? Peres vakuutti, ettei Israel syyllistynyt Hizbullahin sotilasoperaatioitten johtajan Imaad Mughniyehin salamurhaan Damaskoksessa 18 kuukautta sitten.
Peres varoitti Hizbullahia leikkimästä tulella, sillä jos se hyökkää uudelleen Israeliin tai sen asukkaita ja instituutioita vastaan, sen ja Libanonin kärsimä tuho tulee olemaan suuri. Olmertin hallitus vakuutti kakkossodan loputtua 2006, ettei Hizbullah pysty enää hyökkäämään Israeliin, ja sen vakuudeksi perustettiin UNIFIL-joukot, joiden tehtävänä oli valvoa, ettei se aseistaudu uudelleen. Tässä YK on epäonnistunut täysin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133056
6. IDF SIIRTYI askeleen lähemmäs saadakseen ”teräskuvun” (Iron Dome) käyttökuntoon, minkä tarkoituksena on pystyä torjumaan Israeliin ammutut lyhyen matkan Kassam- ja Grad-tyyppiset raketit. Näitä varsin alkeellisia, kotipajoissa rakennettuja mutta osuessaan suurta tuhoa aiheuttavia raketteja vastaan ei ole löydetty tehokasta torjuntakeinoa.
Teräskuvun toiminta perustuu tehokkaaseen tutkaan, joka välittömästi ilmoittaa raketin ampumisen ja laskee sen lähtökohdan koordinaatit ja todennäköisen lentoradan. Järjestelmä siirtää koordinaatit tulenjohtokeskukseen, joka lähettää vastaohjuksen tuhoten vastaantulevan raketin kineettisesti. Järjestelmä ei tietenkään ole täysin hermeettinen, sataprosenttinen, mutta pystynee estämään useimmat ammuttujen rakettien osumisen maaliinsa. Järjestelmän uskotaan olevan käyttökunnossa ensi vuoden puolivälissä.
IDF perusti ensimmäisen erikoispataljoonan, joka tulee harjoittelemaan teräskuvun käyttöä ja keskittymään lyhyen matkan rakettien torjuntaan. Ensimmäinen pataljoona sijoitetaan Gazan rajalle. Sillä tulee olemaan kuusi patteristoa, kullakin 20 vastaohjusta. Pataljoona toimii IAF:n ilmapuolustusdivisioonan alaisena, joka jo operoi Arrow ja Patriot vastaohjusjärjestelmien parissa pitkän matkan ohjusten ja rakettien torjunnassa. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
Jim Bartley on entinen palosotilas, joka toimessaan erikoistui varsinkin tuhopolttojen tutkimiseen. Erottuaan leipätyöstään hän aloitti työskentelyn toisenlaisen ongelman ratkaisemiseksi, joka tunnetaan nimellä ”kuparikäärö” (Copper Scroll). Se löydettiin 1952 Qumranin alueelta ja on täynnä heprealaista tekstiä. Käärö saatiin avattua ja sen sisältö kuvattua, mutta kukaan ei pystynyt tulkitsemaan sen sanomia. Bartley käytti leipätyössään käyttämiään menetelmiä ja sanoo nyt tulkinneensa valtaosan sen lähes sadasta sanomasta. Bartley kutsuu kuparikääröä aarrekartaksi, sillä hänen tulkintansa mukaan se kertoo, minne profeetta Jeremia kätki Temppelin aarteet kaupunkia uhkaavan hyökkäyksen vuoksi. Siellä pitäisi olla satoja tonneja kultaa, hopeaa, rahoja sekä Temppelin käyttöesineitä, joitten arvoa ei voida rahassa mitata. Toiset sanovat käärön olevan roomalaisajalta.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418646653&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Hamas määrää Gazassa koulutytöt pitämään perinteistä ”jilbab” arabiasua tai heidät potkaistaan pois koulusta. Housuasu ei kelpaa. (JP)
- Tri Neve Gordon Ben Gurionin yliopistosta kirjoitti artikkelin Los Angeles Times lehteen, jossa hän kehottaa boikotoimaan Israelia kutsuen sitä apartheid-valtioksi. Artikkeli herätti ansaittua kohua Israelissa ja hänen eroaan vaaditaan. (JP)
- Ruotsin lehtikampanja Israelia vastaan ei ota laantuakseen. Israelin hallitus odottaa Ruotsin hallituksen tuomitsevan Aftonbladetissa olleen IDF:ä halventavan artikkelin, jota se ei ole suostunut tekemään vedoten sananvapauteen Ruotsissa. (JP)
- UN Watch niminen NGO-järjestö vaatii, että YK poistaa tuomari Goldstonen IDF:n cast lead operaatiota tutkivasta komiteasta akateemikko Christine Chinkinen, koska hänen kirjoittamansa artikkelin mukaan Israelilla ei ollut oikeutta puolustautua Hamasin Gazasta ampumia tuhansia raketteja ja kranaatteja vastaan. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418678785&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Sunday, August 23, 2009

Sunnuntai 23.08.09

SUNNUNTAI 23.08.09
1. MERKITTÄVÄÄ EDISTYSTÄ setlementtikeskusteluissa USA:n kanssa, otsikoi JP aamun lehden etusivun pääartikkelinsa. Pääministeri Benyamin Netanyahu piti keskeisen sisäkabinettinsa, ns. ”kuutosten”, kokouksen torstai-iltana, jolloin PM:n erikoislähetti Molcho kertoi heille keskustelujen tuloksista Washingtonissa. Kuutosten kokouksessa päätettiin, mitä polkua jatkokeskusteluissa Obaman Lähi Idän erikoislähettilään George Mitchellin kanssa pyritään etenemään. Keskusteluissa pääministeri Netanyahun esitystä kannattivat puolustusministeri Ehud Barak sekä varapääministeri Dan Meridor. Kolme muuta, Moshe Yaalon, Avigdor Lieberman ja Benny Begin vastustivat, mutta jäivät tappiolle. Kuutosten esityksen mukaan jo aloitetut 2 500 rakennusyksikköä rakennetaan valmiiksi, mutta muilta osin rakennuskieltoa jatketaan kuusi kuukautta. Käytännössä kielto on jo ollut voimassa Netanyahun hallituskauden alusta alkaen ilman erikoispäätöstä. Nämä tiedot ovat artikkelin kirjoittajien H Keinonin ja JP:n henkilökunnan arvioita, koska kuutosten keskusteluista ei annettu julkilausumaa. Se kuitenkin tiedetään, että USA haluaa 2.5 vuoden rakennuskieltoa, eikä mitään uusia rakennuskohteita saa aloittaa sinä aikana. (JP)
2. Pääministeri Benyamin Netanyahu matkustaa maanantaina Euroopan kiertueelle. Hän tapaa tiistaina Saksan liittokansleri Angelika Merkelin, joka antoi viime viikolla lausunnon, jossa hän kärkevin sanoin kehotti Israelia keskeyttämään setlementtien rakentamisen: ”Uskoisin, että nyt on tärkeää saada sitoumuksia kaikilta osapuolilta ja siihen kuuluu setlementtien rakentaminen. Olen vakuuttunut, että se tulee lopettaa, koska muuten emme pääse kahden valtion ratkaisuun, jota kipeästi kaipaamme.” Heinäkuussa Saksan parlamentin ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja Ruprecht Polenz totesi, että Israel toteuttaa vähittäisen itsemurhan demokraattisena valtiona, ellei se lopeta rakentamista ”vihreän linjan” itäpuolella. Israelissa katsotaan näiden lausuntojen olevan osa EU:n pyrkimyksiä päästä USA:n rinnalle Lähi Idän asioista päätettäessä.
Saksasta Netanyahu lentää Lontooseen, jossa hän tapaa Obaman erikoislähettilään George Mitchellin. Koska asioita on valmisteltu etukäteen, heidän uskotaan pääsevän sopimukseen, jonka molemmat osapuolet voivat hyväksyä. Siinä edellytetään, että arabimaat vastaavat siihen jonkinasteisilla diplomaattisilla myönnytyksillä Israelia kohtaan.(JP)
3. MUSLIMIEN paastokuukausi ramadan alkoi eilen lauantaina, ja se kestää kuukauden. Sen aikana syöminen ja juominen ja kaikki muukin lihallinen nautiskelu on kielletty päiväsaikaan, mutta illalla kun valkoista lankaa ei enää erota, lihalliset nautinnot otetaan monin verroin takaisin. Muslimit valmistautuvat paastoaikaan varastoimalla ruokatarpeita ennakkoon, ettei tule ongelmia. Taatelit ovat suosittuja ramadanin aikana, ja niille annetaan nimiä eri tarkoituksiin, tänä vuonna maailman johtajien mukaan. Tässä maukkaimmat taatelit on nimetty Obaman mukaan, karvaimmat Liebermanin mukaan Kairon torilla. Myös makeita leivonnaisia ja karamelleja leivotaan yön aikaista nautiskelua varten.
USA:n presidentti Obama julkisti oman ramadanin onnittelupuheensa, jossa hän vakuuttavin sanoin lupasi tukea kahden valtion periaatetta. Aloitettuaan videoidun puheensa muslimien tervehdyksellä ”ramadam kareem” hän osoitti sanansa maailman muslimeille, joilta hän sanoi odottavansa vakuutusta uudesta alusta Amerikan ja muslimien välisissä suhteissa.
”Olemme kuunnelleet, olemme kuulleet, ja teidän laillanne olemme keskittyneet todellisiin toimiin jotka merkitsevät muutosta ajan myötä – sekä poliittisiin että turvallisuuskysymyksiin, joista olen maininnut, ja alueilla, jotka merkitsevät suurinta muutosta ihmisten elämässä, kuten olette kertoneet. Nämä ramadanin rituaalit muistuttavat meitä periaatteista, jotka ovat meille yhteisiä, ja islamin roolista siinä edistäen oikeamielisyyttä, kehitystä, suvaitsevaisuutta ja arvokkuutta ihmisolentojen keskuudessa.”
Obaman puhe sai kiitosta muslimien parissa ja monet islamin järjestöt USA:ssa ovat vaatineet, että USA:n hallitus poistaa kireät periaatteensa avustusten jakamisessa muslimi-yhteisöille varsinkin ramadanin aikana. Monet muslimijärjestöt on luokiteltu terrorijärjestöiksi, mikä automaattisesti sulkee ne avustusten ulkopuolelle. (JP)
4. HAMASIN EDUSTAJA kertoi medialle lauantaina, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas henkilökohtaisesti esti Gilad Shalitin sopimuksen voimaan tulon, jolla hänet olisi vapautettu n. 1500 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivää palestiinalaista vastaan. ”Olimme hyvin lähellä sopimusta, joka olisi vapauttanut Gilad Shalitin,” sanoi Hamasin kansanedustaja ja edustaja Mushir al-Masri. ”Mutta Abbas henkilökohtaisesti puuttui asiaan estääkseen vankien vapauttamisen, koska hän vastusti Hamasin kansanedustajien ja virkailijoitten vapauttamisen. Masri kertoi Abbasin pelänneen, että Hamasin tärkeitten johtajahahmojen vapauttaminen olisi heikentänyt hänen omaa auktoriteettiaan ja nostanut esille hänen hallintonsa laillisuuden, joka virallisesti päättyi 10.01.09. Toiseksi Masri arvioi, että Abbas pelkäsi vankien vapauttamisen nostavan Hamasin suosiota palestiinalaisten keskuudessa. Masri ei halunnut kertoa yksityiskohdista, mutta sanoi vankienvaihdon olleen suunniteltu tapahtuvaksi kesäkuussa.
PA:n viranomaiset ovat toistuvasti esittäneet, että Israelin tulisi vapauttaa ”hyvätahdon eleenä” Abbasille Marwan Barghouti, joka johti Fatah Tanzim järjestöä ennen pidätystään ja tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta, sekä PFLP:n johtaja Ahmed Saad, joka tuomittiin elinkaudeksi vankeuteen Israelin turistiministerin salamurhan suunnittelusta. (JP)
5. RUOTSIN ulkoministeri Karl Bildt ei katso olevan mitään syytä esittää erityistä anteeksipyyntöä ruotsalaisessa Aftonbladet valtalehdessä olleen kirjoituksen johdosta, jossa syytetään IDF:n sotilaitten sieppaavan palestiinalaisia, leikkaavan heidän sisäelimiään ja palauttavan ruumiit omaisilleen hautaamista varten. Artikkelissa esitettiin kuvia, joissa väitteiden mukaan näkyy pitkiä arpia ruumiissa, joista sisäelimiä on poistettu, ja julkistettiin omaisten haastatteluja, joissa heidän väitetään todistavan syytöksiä elinten varkaudesta. Ruotsalaislehden väitteitä tukee Betlehemissä sijaitseva palestiinalainen uutistoimisto Maan, joka julkisti raportin viikonvaihteen aikana väittäen, että sotilaat sieppaavat palestiinalaisia ”elinkorjuuta” varten. Artikkeli otsikoitiin: ”Katoamisia, pidättäen hallussaan ruumiita, elinvarkautta – sisäkkäisiä rikoksia”. Maan lehti, joka toimii Tanskan ja Alankomaitten avustusten turvin, perusti artikkelinsa Abdel Nassen Farwanehin haastatteluun. Hän vietti osan elämästään Israelin vankilassa, ja Maan pitää häntä ”vankiasiain eksperttinä”. ”Kaikki tosiasiat, todisteet ja todistukset viimeisten vuosikymmenien aikana koskien tapaa, millä miehitysjoukot ovat kohdelleet ja surmanneet viattomia siviilejä, vahvistavat ilman epäilyä tosiksi ruotsalaisen sanomalehden raportin. Tämä periaate piilotellen pidätettyjä liittyy ilman muuta siihen, mitä ruotsalaislehti paljasti. On mahdollista että kaikki nuo kadonneet pidätetyt tai suuri määrä heitä, on tarkoituksellisesti surmattu heidän elintensä varastamiseksi ja käytetty laittomasti. Näiden vankien jäännökset on piilotettu salaisiin hautausmaihin, jotka tunnetaan ”numeroitten hautausmaina”, Farwaneh kertoi lisäten, että monilta Hizbullahin pyssymiehiltä, joitten jäännökset Israel palautti, puuttui jäseniä. Toiseksi hän tiesi kertoa, toisen intifadan jälkeen, joka alkoi syyskuussa 2000, IDF oli ”teloittanut” 50 siviiliä pidätettyään heidät, ja epäili, että heitä on voitu käyttää elinkorjuuseen. (JP)
Farwanehin kertomuksia voidaan pitää tyypillisinä ”tuhannen ja yhden yön” kertomuksina, jotka ovat täydellisesti vilkkaan mielikuvituksen tuotteita, missä arabit ovat eteviä. Toisena esimerkkinä tästä on PA:n toisen ministerin väitteet, ettei juutalaisilla ole minkäänlaisia yhteyksiä Temppelivuoreen ja Länsimuuriin.
6. UUTISOTSIKOITA.
- IDF:n sotilaita on kielletty syömästä ja juomasta arabien läsnä ollessa, koska sen katsotaan herättävän heissä agressioita oman syömäkiellon aikana.(JP)
- Intian armeija tilaa Israelista Rafael-yhtiön valmistamia Spyder ohjusjärjestelmiä miljardin USD arvosta. Sopimuksen puitteissa Rafael toimittaa 2012 mennessä 18 Spyder liikkuvaa ohjusjärjestelmää, ohittaen näin Venäjän osuuden tärkeimpänä Intian armeijan hankkijana. Järjestelmä pystyy seuraaman useita kohteita samaan aikaan erilaisissa olosuhteissa. (JP)
- USA:n korkea virkailija kertoi perjantaina, ettei Iran vieläkään täysin toimi yhteistyössä IAEA:n kanssa. Viime viikon tiedoista huolimatta Iran ei päästä IAEA:n tukijoita Arakin raskasvesilaitokseen, hän kertoi. (JP)
- Israelin Knessetin jäsen Meretzin mandaatilla Nitzan Horowitz kertoo gallupin osoittavan, että lähes puolet kansasta hyväksyisi avoimesti homon pää-ministeriksi. Horowitz sanoo, että siten hänestä voi tulla pääministeri. (JP)
- Iranin uudeksi puolustusministeriksi on ehdolla terroristi Ahmad Vahidi, joka osallistui 1994 Buenos Airesin juutalaiskeskuksen pommi-iskuun, joka surmasi 85 ja haavoitti yli 200. Hän on Interpolin etsintälistalla. (INN)
- Talousministeri Yuval Steinitz kertoo, että Israel palautuu taantumasta nopeammin kuin USA ja monet Euroopan valtiot. (INN)
- Veroviranomaiset ovat keskittyneet seuraavaksi rabbien ja kabbalistien veroilmoituksiin. Nämä antavat usein siunauksia rahakorvauksia vastaan, mutta ilmoitus verottajalle näistä tuloista voi jäädä tekemättä. (IIN)
- USA:n kongressin ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja Howard Berman kertoi juutalaisjärjestöjen edustajille viime viikolla, että Obaman vaatimus täydellisestä rakennuskielosta Juudeassa ja Samariassa on väärin. Hän uskoi, että sopimus, joka pesee sekä USA:n että Israelin kasvot, solmitaan pian. Israelissa ei kuitenkaan olla yhtä optimistisia. (haaretz)
- www.debka.com kertoo, että Abbas on laatinut suunnitelman, jolla hän katsoo voivansa eliminoida Hamasin vallan Gazassa. Hän kutsuu parlamentti- ja presidenttivaalit 24.01.2010, myös Gazassa, joita valvovat kansainväliset joukot ja tarkkailijat. Abbas yrittää saada Obaman suunnitelmansa taakse, mikä jättäisi Netanyahun ja Mubarakin suunnitelman ulkopuolelle. Abbas katsoo, ettei sovintoneuvotteluista Kairossa tule mitään, joten tämä on ainoa keino saada asiat etenemään. USA:n edustajat sanovat kyllästyneensä Abbasin laittoman hallituksen saamattomuuteen ja odottavat tuloksia. Artikkeli arvioi, että Abbas jättää huomiotta Fatahin peruskirjan vaatimukset ”vastarinnasta” ja komitean asettamisesta tutkimaan PA:n varojen käyttöä. Toiseksi Abbas aikoo tuoda PLO:n ulkomailla olevat johtajat Ramallahiin ja Jerikoon ja alistaa Länsirannan hallinnon PLO:lle, joka edustaa kaikkia palestiinalaisjärjestöjä ja Abbasin laskelmien mukaan maailman 9 miljoonaa palestiinalaista, mikä asettaa Hamasin vähemmistöön.
- www.onejerusalem.org kertoo, että Obama aikoo esittää Lähi Idän
suunnitelmansa YK:n yleiskokouksessa syyskuussa, jossa hän pakottaa
Israelin hyväksymään tämän suunnitelman koko maailman silmien edessä.
Sen yksityiskohtia ei tunneta, mutta siihen kuulunee Jerusalemin jakaminen ja
Juudean ja Samarian sisäosien luovuttaminen PA:lle. Suunnitelma lyötäneen
lopullisesti lukkoon kansainvälisessä rauhankokouksessa Moskovassa, jossa
Israel jää myös yksin USA:n, YK:n, EU:n ja Venäjän ja muiden kansojen
edustajia vastaan.