Friday, August 21, 2009

PERJANTAI 21.08.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja hänen varamiehensä Moshe Yaalon tapasivat eilen illalla pääministerin palattua lomaltaan. Keskusteluista ei tietenkään ole silminnäkijöitten raporttia, mutta jälkeenpäin annetuista lausunnoista voi päätellä Netanyahun sanoin: ”Se oli myrsky vesilasissa”, joka on nyt selvitetty eikä vaadi jatkotoimia. Yaalon itse selitti, että hänen puhettaan oli ymmärretty väärin, sillä hän ei puhunut hallitusta vastaan, vaan ajatteli ääneen asioista, jotka tulisi huomioida hallituksen politiikkaa suunniteltaessa, ja hän on yksi niistä kuudesta, jotka sitä muotoilevat. Hyvä näin, mutta ehkä hänen olisi pitänyt kertoa ajatuksistaan kuutosten kokouksessa eikä Manhigut Yehudit tilaisuudessa.
Kuutoset pitivät eilen kokouksensa Netanyahun ja Yaalonin keskustelujen jälkeen, ja Yaalon oli mukana kuin osoituksena, ettei häntä oltu erotettu, kuten Peace Now ja sen luotettavimman tukijan äärivasemmistoa edustavan Meretzin taholta vaadittiin.
Jotkut kommentoijat ilakoivat, ettei Yaalon kai tule tämän myrskyn jälkeen toimimaan pääministerin sijaisena tämän ensi viikolla tapahtuvien ulkomaanmatkojen aikana.
Yllättäen myös Jpost puuttui asiaan pääkirjoituksessaan, jossa se asettui Peace Now taakse todeten, että lehti useissa yhteyksissä on julkistanut sen lausuntoja, mutta ei aina hyväksynyt sen määritelmiä kuten sen tapaa demonisoida setlementtejä. Toisaalta pääartikkelissa todetaan, ettei lehti ole koskaan puuttunut Peace Now jäsenten taustojen ja motiivien tutkimiseen. Olisi ollut syytä puuttua. (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418662283&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. MYRSKY Ruotsin valtalehdessä Aftonbladet olleen IDF:n mainetta tahrineen artikkelin johdosta sen sijaan näyttää vellovan entistä korkeammin aalloin. Ruotsin Israelin lähetystö julkisti lähetystön web-sivulla varsin tuomitsevan kirjoituksen Aftonbladetin artikkelista, mutta nousevan kotimaisen painostuksen vuoksi kirjoitus vedettiin nopeasti pois julkisuudesta. Ruotsin hallitus ei ole ottanut kantaa asiaan, ei ainakaan julkisesti. Ruotsin Israelin lähettilään Bonnierin laatima artikkelin tuomitseva web-sivun kirjoitus kutsui Aftonbladetin artikkelia shokeeraavaksi ja kauhistuttavaksi sekä Ruotsin että Israelin asukkaille, ja tunnusti jakavansa sen tyrmistyksen, jota Israelin hallitus, media ja Israelin kansa tunsi sen johdosta. ”Tämä lähetystö ei voi olla selvästi tekemättä pesäeroa artikkeliin.” Websivun kirjoituksessa selitettiin, että ”mielipiteen ilmaisun ja median vapaudet eivät ole ilman vastuuvelvollisuutta. Tässä kuten muissakin vastaavissa tapauksissa vastuu lepää lehden päätoimittajan harteilla”.
Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman esitti kärkevää kritiikkiä Ruotsin ulkoministerin ja hallituksen asiaan puuttumattomuutta vastaan: ”On häpeä, ettei Ruotsin ulkoministeri puutu syytöksiin Israelin armeijan sotilaitten harjoittamasta elinkaupasta ja häpeäsyytöksiin juutalaisia vastaan, mikä muistuttaa Ruotsin asemasta toisen maailmansodan ajalta, jolloin se myös pidättyi puuttumasta tilanteeseen.” Lieberman kritisoi lausunnossaan Ruotsin ulkoministeri Karl Bildtiä siitä, että se veti artikkelia tuomitsevan kirjoituksen pois julkisuudesta. Hän sanoi harkitsevansa lehdistön etuoikeuden poistamista lehdeltä eikä luvannut tulevaisuudessa yhteistyötä sen kanssa.
Ruotsissa monet tahot nostivat kovan huudon asian johdosta, mutta eivät suinkaan tuomitakseen Aftonbladetin artikkelin vaan Ruotsin Israelin lähettilään Elisabeth Borsiin Bonnierin, joka niiden mielestä tulisi kutsua kotiin saamaan lisäopetusta mielipiteen ilmaisun vapaudesta. Bonnierilta kyseltiin, kuvitteleeko hän elävänsä Iranissa hyökätessään Ruotsissa vallitsevaa vapaata puheoikeutta vastaan. (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418658365&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. JERUSALEM POST käsittelee etusivun pääartikkelissaan Israelin ajanviete-teollisuuden kuninkaana tunnetun Dudu Topazin itsemurhaa turvallisena pidetyssä vankilassa, jossa hän odotti häntä vastaan nostettuja oikeusjuttuja.
Dudun esitystaidot olivat parhaimmillaan hänen esittäessään klovnia, mistä varsinkin lapset olivat ihastuksissaan. Hänen syvimmistä itsemurhaan johtaneista motiiveistaan tultaneen taittamaan peistä vielä pitkään, siksi suuri vaikuttaja hän oli omalla sarallaan. Erääksi syyksi on esitetty hänen narsissista luonnettaan, joka eli ihmisten ihailusta ja ylistelystä, mutta jonka romahtaminen romautti samalla hänen itsetuntonsa ja halunsa jatkaa elämäänsä. Narsistisen luonteensa mukaisesti hän eli ja toimi oman imagonsa nostamiseksi, selitetään.
Kriitikot ovat kyselleet, miten oli mahdollista, että hän pystyi rakentamaan itselleen olosuhteet, joissa hän sitoi saamansa sähköjohdon sellinsä pesuhuoneessa suihkujohtoon ja toisen pään kaulansa ympärille ripustautuen sen varaan, kunnes tukehtui kuoliaaksi. Paikalle rynnänneet lääkintäviranomaiset saattoivat vain todeta elvytysyritysten epäonnistumisen. (JP)
4. SAUDI ARABIA on nousemassa arvostetun saudilehden Al-Watan julkistaman artikkelin mukaan ydinvoimavaltioksi. Lehti kertoi torstain numerossaan, että Saudi Arabian vesi- ja sähköministeri Abdullah al-Hosain ilmoitti maansa suunnittelevan ensimmäisen ydinvoimalan rakentamista. USA on mukana Saudi Arabian kuten myös Emiriittien (UAE) hankkeessa, joka tähtää siviilikäyttöön tarkoitetun ydinvoimalan rakentamiseen.
Saudien lisäksi ydinvoimaloita suunnittelevat Qatar, Bahrain, Oman, Kuwait, UAE, Jemen, Marokko, Libya, Jordania ja Egypti. Käytännössä lähes kaikki Lähi Idän maat ovat liittymässä ydinvoimaklubiin. Artikkelin kirjoittajat H Keinon ja Y Katz toteavat, että nämä maat sanovat voimaloittensa palvelevan vain siviilikäyttöä, mutta lisäävät, että ne pidättävät oikeuden jatkaa uraanin rikastamista ydinaseen valmistamiseksi, jos tilanne sitä vaatii. Tällainen tilanne syntyisi Iranin rakentaessa ydinaseensa valmiiksi.
Israel ei ole virallisesti ottanut kantaa arabimaitten ydinvoimasuunnitelmiin, ehkä siksi, että sen oma tilanne on kiistanalainen, ja toiseksi siksi, että voimaloitten rakentajamaat pidättävät oikeuden seurata voimaloitten toimintaa ja käytetyn uraanijätteen jälleen käsittelyä.
Arabimaitten äkillinen innostus ydinvoimaloitten rakentamiseen liittyy suoraan Iranin ydinsuunnitelmiin, joitten toteuttamista se ei ole alistanut täysin YK:n asettaman tarkkailu-järjestön IAEA:n valvontaan. Iran antoi yllättäen YK:n valvojille luvan vierailla vielä keskeneräisessä ydinvoimalassa ja myös eräässä toisessa voimalassa, kertoivat diplomaattilähteet torstaina. He vierailivat keskeneräisessä Arakin raskasvesilaitoksessa viime viikolla sekä Natanzin uraanin rikastuslaitoksessa, jonka rikastetta voidaan käsitellä edelleen ydinasetta varten.
Asiantuntijat arvioivat, että Iranilla helmikuussa oli 1000 kg rikastettua uraania, mikä on tarpeeksi yhden ydinaseen valmistamiseksi. (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418658365&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin haluaa muuttaa vaalilakia siten, että puolet Knessetin jäsenistä äänestetään paikallisesti, loput kansallisesti.
- Mieshenkilö Eli Fahima Bat Yamista pidätettiin syytettynä tyttöystävänsä ja hänen tyttärensä murhaamisesta ja heidän ruumiittensa paloittelemisesta ennen niiden heittämistä roskalaatikkoon. Syytetty vastustaa pidätystä ja kiistää syytteet sanoen, että hänet on leimattu (framed) rikokseen syylliseksi.
- Korkeimpaan oikeuteen valitaan kolme uutta jäsentä. Jäsenten valitseminen sinne on ollut jatkuvan riepottelun alainen. Epäillään, että korkeimman oikeuden tuomarit muodostavat oman ”mafiansa”, joka täydentää itse itseään, eivätkä muut saa edes mahdollisuutta päästä sinne.
- Apulaisterveysministeri Yaakov Litzman sanoo, että Israel on tilannut miljoonan sikaflunssa rokoteannoksen määrän ja se on potentiaalisesti mahdollista saada, mutta vasta tammikuun jälkeen, mikä voi olla liian myöhään monelle sairastuneelle ja varsinkin riskiryhmille. Monet yhtiöt valmistelevat rokotteen valmistusta, mutta sen testit vievät oman aikansa ja niitä vasta aloitetaan parissa maassa.
- 54 % israelilaisista vastustaa USA:n tukemaa saudi-suunnitelmaa, mutta palestiinalaisista 58 % kannattaa sitä, ilmenee Harry S Truman instituutin ja Heprealaisen Yliopiston tekemässä mielipidetutkimuksessa. Tutkimuksessa haastateltiin 600 israelilaista ja 1270 palestiinalaista Länsirannan, Gazan ja Itä Jerusalemin alueilla. 29 % israelilaisista uskoo palestiinalaisten hylkäävän saudisuunnitelman, mutta 49 % palestiinalaisista uskoo Israelin hylkäävän sen. Palestiinalaiset uskovat Obaman suosivan Israelia, mutta israelilaisista vain 14 % uskoo Obaman olevan Israelin ystävä.
- The Redeemed Christian Church of Africa (RCCG) esitteli eilen Magen David Adomille lahjoittamansa ambulanssin. International Emissary to Christian Communities for MDA on vuosien aikana haalinut rahaa monista lähteistä miljoonien dollarien arvosta, jotka se on lahjoittanut eri kohteisiin Israelissa. Järjestön vapaaehtoisedustaja Norman Feingold toimii 84-ikävuodestaan huolimatta aktiivisesti varojen keräämiseksi. Redeemed Christian Church on tuonut vuosien tuonut 650 kirkon jäsentä Kenyasta, Amerikasta, Englannista ja Kanadasta vierailulle Israeliin.
- Nasaretissa sijaitseva Automonitve Industries Ltd on yllättäen saanut suuren määrän tilauksia valmistamalleen Sufa-turvallisuusjeepille, joka pystyy kulkemaan kaikenlaisissa maasto-olosuhteissa ja antaa suojan terroristein käyttämiä RPG-29 panssariohjuksia vastaan. Tilausten arvo on kymmeniä miljoonia USD, mutta tilaajan henkilöllisyys pidetään salassa, vain se tunnustetaan, että se on Aasiasta. Yhtiön tilausten arvo kokonaisuudessaan on noussut miljardiin USD, kertoo Globes.

Thursday, August 20, 2009

TORSTAI 20.08.09
1. NETANYAHU teki kärpäsestä härkäsen. Varapääministeri Moshe Yaalonin kärjekkäät huomautukset ja tutustumismatkat Juudean ja Samarian sisäosiin sunnuntaina olivat sisäsivun pieniä uutisia Jpostin uutisaineistossa. Mutta kun Yaalon meni puhumaan Manhigut Yehudit liikkeessä, jossa Netanyahun vihaama Moshe Feiglin on vahvoilla, Netanyahun keitos kiehui yli. Vain 45 sen jälkeen, kun TV-2 lähetti ohjelmissaan uutisen Yaalonin osallistumisesta Manhigut Yehudan tilaisuuteen ja puheesta siellä, hän esitti vaatimuksen Yaalonille tulla puhutteluun torstai-iltana heti hänen kotiuduttuaan lomamatkalta ulkomailla. ”Pääministeriä lähellä olevat tahot” selittävät, että Netanyahu oli suuresti tuohtunut tavasta, millä Yaalon kritisoi USA:n presidentti Obamaa sekä kiertokäynnistään Juudeassa ja Samariassa. Tämä on tietenkin järjellinen selitysyritys, jota kansalle tarjotaan. Netanyahun yksi tärkeimpiä ja ristiriitaisimpia toimiaan vaalikauden aikana oli Moshe Feiglinin aiheuttaman vaaran torjuminen hän valtaansa vastaan. Tämän operaation vuoksi Likudin gallupien lupaama 40 kansanedustajan voitto supistui alle kolmeenkymmeneen; joskaan ei ehkä pelkästään sen vuoksi, mutta se suuresti vaikutti siihen.
2. Yaalon sanoi puheessaan Manhigut Yehudan (juutalainen johtajisto) tilaisuudessa mm. seuraavaa. ”Ensiksikin, en ole peloissaan amerikkalaisista. Uskoakseni juutalaisilla on oikeus asettua asumaan kotimaassaan missä he haluavat.” Hän jatkoi selittäen, että yleisesti on olemassa käsitys, jonka mukaan palestiinalaiset saavat asua Länsirannalla missä haluavat, mutta israelilaisilta (juutalaisilta) se on kielletty. Yksi esimerkki tästä on yleiseen käyttöön varsinkin mediassa iskostunut käsite ”laiton asumisyhteisö” Juudeassa ja Samariassa, jolla tarkoitetaan juutalaissiirtolaisten ilman kaikkia tarvittavia lupia rakentamia yhteisöjä, hän selitti. ”Miten me olemme laillistaneet idean, etteivät juutalaiset saa asua missä haluavat? Jo tuon termin ”laiton yhteisö” käyttäminen on äärimmäisen vakava; että me olemme luopuneet maasta; että asumme täällä laittomasti.” Yaalon kuitenkin varoitteli, ettei hänen lausuntoaan saa ymmärtää siten, ettei rakentaminen tarvitse asianmukaisia rakennuslupia. Hän otti esimerkiksi Beduiinien tavan rakentaa Negevissä ilman minkäänlaisia lupia, jopa 40 % heidän rakentamistaan asunnoista on rakennettu ilman lupaa. Hän selittää, että se oli hallitus, joka antoi rakensi tiet ja vesijohdot Juudeaan ja Samariaan antaen täten edellytykset rakentamiselle. Yleinen käytäntö on byrokratian hitaudesta johtuen ollut aloittaa rakentaminen hakemusprosessin ollessa vielä kesken, mutta luvat yleensä tulevat, joskin jälkikäteen. Hän esitti muutosta prosessiin siten, että hallitus kehottaa oikeuslaitosta huomioimaan tämän käytännön ja antamaan sille aikaa hoitaa luvat kuntoon byrokratiansa puitteissa. Tämä siksi, että oikeuslaitos korkeinta oikeutta myöten ovat hyvin kärkkäitä puuttumaan asioihin tehtyjen valitusten vuoksi, joita varsinkin NGO-järjestöt esittävät omien päämääriensä edistämiseksi.
Yaalon puuttui puheessaan tähän viitaten Peace Now järjestöön, jota hän kutsui ”virukseksi” Israelin sisällä. Voimme keskustella oikeasta terminologiasta, mutta asiallisesti Yaalon on oikeassa. Nimenomaan tuo äärivasemmistolaisena pidetty NGO-järjestö puuttuu hyvin halukkaasti tämän tapaisiin asioihin saaden esityksilleen oudon suuren palstatilan myös JP:n artikkelinkirjoittajien keskuudessa, jotka viittaavat niihin ikään kuin ne edustaisivat tasapuolista ja asiallisesti oikeaa kantaa, mitä ne eivät suinkaan aina ole. Netanyahu haistaa tässä hyökkäyksen itseään vastaan ja kritisoi Yaalonin sananvalintaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133002
3. VASEMMISTOLAISTEN ylistämä ja sankarin asemaan nostama arabi-myönteinen aktivisti Ezra Nawi jätti Beershevan oikeudelle syytteen kahta juutalaista Mitzpe Asaelin asukasta vastaan Hebronin vuorilta. Tiistaina jatkuneen oikeuskäsittelyn aikana syytettyjen asianajaja Yoram Sheftel ilmoitti oikeuden tuomarille löytäneensä syytteen nostajaa Nawia koskevan salaisen todistuksen ja pyysi tuomaria paljastamaan, mitä asia koski.
Tuomari paljasti silloin sekä syytteen nostajalle että syytettyjen asianajajalle, että aktivisti Ezra Nawi on salainen Hamasin kannattaja. Ezra Nawi on itse syytettynä toisessa asiassa hyökkäyksestä poliisiupseereita vastaan. Aktiivitoimiensa johdosta Nawi on päässyt kansainvälisen vasemmiston sankarin asemaan. Häntä puolustelevia ja hänen toimiaan kuvaavia artikkeleita on julkistettu Haaretzissa, New York Times, Guardian ja muissa lehdissä ja hänen hyväkseen aloitettu kampanja on nimeltään ”Free Nawi”.
Puolustusministeriön allekirjoittaman salaisen dokumentin mukaan Nawilta on evätty oikeus matkustaa Israeliin siksi, että hän on Hamasin kannattaja. Asianajaja Yoram Sheftel katsoo valtion liittoutuneen Nawin kanssa syytettyjä vastaan salatessaan tärkeän dokumentin ja vaatii syytteen poistamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133003
4. RAUHA on palannut Gazan kaistalle verisen viikonlopun jälkeen, jonka aikana Hamasin ja Jund Ansar Allah järjestön välisissä tulitaisteluissa kuoli 28 ihmistä, kertoo Jonathan Spyer JP:n artikkelissaan otsikolla Al-Qaidan tapainen islamismi on tulossa Gazaan. Alaotsikossa hän kertoo miljoonien petrodollarien valuvan kuukausittain islamin ääriainesten rahoittamiseksi. Spyer kertoo, että aivan liian vähän on kiinnitetty huomiota viikonvaihteen veritekojen lisäksi ilmiöön, joka tapahtuu sekä Gazassa että myös Länsirannalla. Kysymyksessä on al-Qaidan tapaisen Salafi-islamin kasvaminen osassa palestiinalaisten väestöä. Spyer toteaa, ettei Jund Ansar suinkaan syntynyt tyhjiöön eikä sen lannistaminen ole viimeinen sana tässä asiassa.
Mitä on Salafilaisuus? kysyy Spyer ja selittää: Salafismi on äärimmäinen suunta sunni-muslimien parissa. He katsovat, että kuka tahansa epäonnistuu toteuttamaan sharia-lakia sen pikkutarkassa muodossaan, ei ole enää muslimi ja hänet luokitellaan nimellä ”kufar”, ei-muslimi. Salafistien katsovat velvollisuudekseen taistella ”kufarien” muodostamaa hallitusta vastaan ja voittaa se. Kirjoittaja arvioi, että Gazassa on 50 000 Salafin kannattajaa, ja voi olla enemmänkin. Heitä on useita salafi-ryhmittymiä, joista Jund Ansar Allah on yksi. Heidän vaatimansa pukeutumispakko on yleistymässä, mikä näkyy varsinkin hiekkarannoilla, joissa naisten tulee veteen mennessäkin pitää peittävää pukua yllään. Rannalla käveleviä pareja pysäytetään ja vaaditaan näyttöä, että he ovat sukulaisia tai aviopari, kädestä pitäminen on kielletty ja naisen suuteleminen vaikka omassa autossa voi aiheuttaa kuulustelun, ja jos on aihetta, nainen komennetaan menemään kotiinsa ja mies alistetaan kovaan pieksemiseen. Lisäksi salafistit ovat hyökkäilleet kahviloihin, kauneussalonkeihin, kirjakauppoihin, kristittyjen laitoksiin ja internetkahviloihin. Moraali sääntöjen rikkoneita nuoria murhataan.
Hamasin viranomaiset vastustavat tällaista käytäntöä, mutta keinot lienevät vähissä sen estämiseksi. Ongelmaa lisää se, että Hamasin al-Kassam prikaatit tukevat salafisteja ja monet sen jäsenistä ovat salafisteja, kuten järjestön komentaja Ahmed al-Jabari, kertoo Spyer.
Spyer toteaa, että salafistit saavat runsaasti rahallista tukea Persianlahden maista. Aseellisiin ryhmiin kuuluvat Jaish al-Islam (Islamin armeija), al-Saif a-Hag Ismajiyya (Islamin oikeamielisyyden miekat), Jaish al-Umma (Kansanarmeija) ja Jaljalat (ukkonen).
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418650349&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. UUTISOTSIKOITA
- Opposition kansanedustajat vaativat, että Netanyahu kutsuu hallituksen erikoisistuntoon käsittelemään maassa rehottavaa rikollisuutta. (JP)
- Shas-puolueen hengellinen johtaja Ovadia Yosef syyttää korkeimman oikeuden tuomareita luopioiksi. Tämä purkaus lienee seurausta siitä, että oikeus ei ota uudelleen käsittelyyn rabbi Shlomo Benizrin tapausta. Hänet tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. ”Oikeuslaitos on kieroutunut eivätkä tuomarit usko mihinkään. He ovat luopioita. Pyydän teitä kaikkia kuin yhtenä ihmisenä. Tukekaamme ystäväämme rabbi Shlomoa, joka on edistänyt Toran kunnioittamista ja on ystävällinen juutalaisläheisilleen. Tälläkö se korvataan hänelle? Tämäkö on Torah ja sen kunnioittaminen? Suojelkoon Jumala häntä ja pelastakoon hänet.” (JP)
- Israel lähettää sota-aluksen ensimmäistä kertaa Naton laivaston harjoituksiin Active Endeavor Välimerellä. Kysymyksessä on terrorismin vastustaminen.(JP)
- Labour-puoluen kapinalliset ovat puuhaamassa omaa poliittista liikettä, koska he katsovat nykyisen puolueensa loitonneen liian kauas työväenaatteen soveltamisesta ja kehittämisestä. Kapina kohdistuu ennen kaikkea puheen-johtaja Ehud Barakia vastaan, jota he pitävät itsevaltiaana. (JP)
- Tunnettu TV-esiintyjä ja hauskuttaja Dudu Topaz onnistui lopulta kahden epäonnistumisen jälkeen hirttämään itsensä sellissään Nitzanin vankilassa.
- www.debka.com kertoo, että pääministerin lähettiläs Yitzhak Molcho on Washingtonissa viimeistelemässä Obaman ja Netanyahun välistä sopimusta, jolla hallitusten välinen vastakohtaisuus poistetaan. Sopimuksen mukaan Jerusalemin asema jätetään sen ulkopuolelle, luonnollinen rakentaminen sallitaan, mutta viisi kuukautta jatkunut kielto uusista rakennuskohteista Juudeassa ja Samariassa jatkuu. Sopimusta ei julkisteta, vain seitsemän henkilöä on tietoinen sen sisällöstä, mukaan lukien Ehud Barak.
- USA kritisoi ankarasti Israelin päätöstä rajoittaa Länsirannalle haluavien ulkomaalaisten lupia. Rajoitus johtuu turvallisuussyistä. (INN)
- Syyrian presidentti Bashar Assad kävi onnittelemassa Iranin ristiriitaisesti valittua presidentti Mahmoud Ahmadinedia. Hän sanoi, että Ahmadinejadin uudelleen valinta osoittaa valtioitten olevan oikealla polulla. Hän kutsui sitä terveelliseksi opetukseksi länsivalloille, ilmeisesti tarkoittaen, että niiden tulee hoitaa omia asioitaan eikä puuttua toisten maitten vaaleihin. Hän kutsui Iranissa syntyneitä mielenosoituksia ulkopuolisten tahojen aiheuttamiksi. Iranin YK:n lähettiläs Ali Asghar Soltanieh vakuutti, että Iran on valmis aloittamaan keskustelut maan ydinsuunnitelmista ilman ehtoja. (INN)
- Yalen yliopiston kirjapaino on kieltäytynyt painamasta Muhammadia esittävää 12 pilapiirrosta, jotka julkistettiin tanskalaisessa lehdessä vuosia sitten. (INN)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133006
- Monet englantilaiset uimalaitokset ovat alkaneet vaatia sharia-lain mukaista pukeutumista kaikille naisuimareille, vaikka miehet ja naiset uivat niissä eri aikoihin. Tämä koskee muitakin kuin muslimeja.
- PA:n TV-keskustelussa Jerusalemin Al-Quds yliopiston luennoija Shamekh Alawneh toi esille palestiinalaisjohtajien suosiman teeman, jonka mukaan Israelilla ei ole minkäänlaisia siteitä Itkumuuriin ja Temppelivuoreen. Hän kutsui juutalaisten vetoamista Temppeliinsä vain poliittiseksi retoriikaksi, jolla voitetaan länsivaltojen suosio ja veruke muuttaa Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133000

Wednesday, August 19, 2009

KESKIVIIKKO 19.08.09
1. NETANYAHUN hallitus on kaikessa hiljaisuudessa soveltanut rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa jo viiden kuukauden ajan. Yhtään rakennuslupaa ei ole myönnetty sinne. Rakennuslupien täytyy saada puolustusministeri Ehud Barakin hyväksyminen, ja hänen politiikkansa mukaan Israelin täytyy alistua Obaman hallituksen vaatimuksiin rakentamisen lopettamiseksi. Siksi hän soveltaa kieltoaan ilman hallituksen virallista käsittelyä ja päätöstä, kuten demokraattinen käytäntö edellyttäisi. Koska hallitus ei ole asiasta mitään päättänyt, pääministeri voi pestä kätensä - kuten se tekeekin - ilmoittaen, ettei rakentamiskieltoa koskevaa päätöstä ole tehty hallituksessa.
On melkoisen outoa, että USA:n presidentti kiittelee arabimaan vierailevalle presidentille, miten Israel soveltaa rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa, vaikka Israelin kansa ei tiedä asiasta mitään. Eräs poliitikko syyttikin, että se entinen Netanyahu on tullut takaisin entisine hätäisine päätöksineen, joita ei ole mietitty tarpeeksi syvällisesti.
Pääministerin kansliasta selitetään, ettei kysymyksessä ole rakennuskielto, vaan tilanne on pysäytetty toistaiseksi odoteltaessa tilanteen kehitystä ja ilmeisesti myös presidentti Obaman Lähi Idän rauhansuunnitelmaa, josta hän lupasi presidentti Mubarakille julkistaa karkean luonnoksen lähi kuukausien aikana. (JP)
2. EGYPTIN presidentti Mubarak oli ilmeisen tyytyväinen keskusteluihin presidentti Obaman kanssa Valkoisessa Talossa tiistaina. Mubarakilla oli vahvoja epäluuloja hänen todellisista aikeistaan ja kyvyistään Lähi Idän ongelmien ratkomiseksi. Siinä hän toi esille arabimaitten laajemmankin epäluulon ja kärsimättömyyden tapaan, millä Obaman hallitus on käsitellyt Iranin tapausta. Ehkäpä Obaman ilmeinen taito ihmisten käsittelemiseksi on edelleen tallella, vaikka hänen kansansuosionsa USA:ssa onkin pahoin taantunut.
Dekbkafile, joka myös käsittelee Mubarakin USA:n vierailua artikkelissaan, kertoo havaintonaan, että Mubarak neuvoi Obamaa etenemään hitaasti Israelin rakentamisasioissa Juudeassa ja Samariassa ja sen sijaan keskittymään Iranin kysymykseen. Hillary Clinton sanoi jokin aika sitten, että USA odottaa Iranin virallista vastausta suoriin keskusteluihin sen ydinasesuunnitelmista syyskuun loppuun, mutta jos siihen mennessä ei saada hyväksyttävää vastausta, USA tulee etenemään vaihtoehtoisen suunnitelman mukaan, johon ensi vaiheessa kuulunevat kovennetut pakotteet – ehdolla, että Venäjä ja Kiina tulevat mukaan – eikä myöskään sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta ole suljettu pois. Venäjä on toistuvasti ilmoittanut julkisuudessa, ettei se tue kovennettuja sanktioita Irania vastaan. Tämä nostanee sotilaallisen iskun vaihtoehdon uudelleen todelliseksi ratkaisumalliksi.
Tämä on Iranin tilanteen ratkaisumalli tämän hetkisten tosiasiain valossa, mutta kuka tietää, mikä tulee olemaan maailman ja ennen kaikkea USA:n taloudellinen tilanne kesän jälkeen? Useat taloudellisia asioita tulkitsevat analyytikot ennustavat pankkilomaa elokuun lopusta lokakuuhun, mikä tehokkaasti keskeyttäisi kaiken rahaliikenteen toistaiseksi. Se voisi ennakoida Dollarin romahtamista lopullisesti ja uutta kansainvälistä rahayksikköä. Sellaisessa sekavassa tilanteessa kortit jaettaisiin maailman johtajille uudelleen. (JP)
3. ”PALESTIINALAISILLA on oikeus kotimaahan, mutta ei juutalaisten kotimaan sisäpuolella”, tulkitsee Arkansasin entinen kuvernööri, entinen presidenttiehdokas ja republikaanien potentiaalinen presidenttiehdokas 2012 vaaleissa Mike Huckabee Israelin tutustumis-matkansa kokemusten perusteella, joskin hänellä lienee ollut vankka tuntuma asioihin jo ennen matkaansakin. Hänen neljän päivän vierailunsa tänne kustansi Ateret Kohanim järjestö, joka toimii aktiivisesti Itä Jerusalemin alueella ostellen maata ja pyrkien saamaan sinne juutalaisasukkaita kaupungin muinaisen imagon palauttamiseksi.
Huckabee ilmaisi näkemyksensä tilanteesta näin: ”Asia on niin, että jos yrität pusertaa kahta hallitusta päällekkäin, seurauksena ei ole mitään muuta kuin ongelmia. En tiedä, miten sellainen tulisi onnistumaan. Se muistuttaa tilannetta, jossa samaa autoa omistaa kaksi henkilöä. Historiallisesti kansainvälinen yhteisö on jo todennut, että Israelilla on oikeus olla täällä ja että tämä tulee olemaan heidän kotimaansa.”
Huckabee selitti, että sama kansainvälinen yhteisö, joka antoi ”Palestiinan” juutalaisten kotimaaksi, tulisi päättää, minne palestiinalaisten tulisi perustaa kotimaansa, jota he voivat kutsua omakseen, mikä on täysin hyväksyttävää. ”Mutta tulisiko sen olla keskellä juutalaisten kotimaata? Tätä minä täysin rehellisesti kutsun epärealistiseksi.” Hän ei kuitenkaan katso, että sen tulisi olla Egyptissä tai Saudi Arabiassa, kuten hän vuonna 2007 esitti. ”Juutalaisille annettiin pienen pieni maarääpäle, jota he voivat kutsua kodikseen. Mutta pitäisikö heidän antaa siitä vielä kasvavien vaatimusten mukaan maata pois toivotun rauhanratkaisun hyväksi? – se ei ole tuonut rauhaa millään tasolla.” Hän ei tue Netanyahun määritelmää Palestiinan valtiosta Juudean ja Samarian sydänmailla, omine lippuineen, kansallisine hymneineen ja hallituksineen, joita hän Bar Ilan yliopiston puheessaan suositteli. Huckabee selitti, että huolimatta omista näkemyksistään hän presidentin ominaisuudessa odottaisi Israelin tekevän omat ratkaisunsa.
4. MIKE HUCKABEE tutustui eilen Jerusalemin pormestarin Nir Barkatin tapaamisensa jälkeen Maale Adumimin nopeasti kasvavaan kaupunkiin, jonka pormestari esitteli hänelle kaupunkinsa ja Jerusalemin välissä olevaa rakentamatonta E-1 aluetta, jolle hallitus ei ole antanut rakennuslupaa 3 600 asuntoyksikön rakentamiseksi. Huckabee ihmetteli, miten USA:n hallitus voi sulkea 40 000 asukkaan kaupungin luonnollisen laajentumissuunnan, ja miten se voi edes ajatella karkottaa sen asukkaat kodeistaan. ”Minne heidät sitten sijoitettaisiin?” hän kyseli. ”Mistä heille löydettäisiin uudet asunnot, koulut, työpaikat?”
Maale Aduminista matkaa jatkettiin Bet Eliin (Jumalan Huone), jonka merkitystä juutalaisille ja sen historiallista taustaa selitti pääministeri Netanyahun vaimon veli Hagi Ben-Artzi. Sieltä matkaa jatkettiin Har Brachaan ja yhteen ensimmäisistä setlementtien ulkopuolisesta yhteisöstä Givot Olam lähellä Itamaria ja Nablusia (Sikem).
Matkan jälkeen Huckabee ihasteli Pyhän Maan erikoisuutta ja ainutlaatuisuutta: ”Tämä on hyvin, hyvin erityislaatuinen maa. On ollut hämmästyttävää seurata vuosien aikana ensimmäisestä matkasta vuonna 1973 aina tähän päivään saakka. Olen jatkuvasti hämmästynyt muistaessani asumattomia alueita, jotka nyt kasvattavat ruokatarpeita, kauppatavaroita ja perheitä. Kuivat luut ovat todella alkaneet elää,” hän sanoi viitaten Hesekielin ilmoitukseen kuivista luista. (Hes.37)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418638530&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. ISRAELIN ulkoministeriö on kauhuissaan ja moraalisesti loukkaantunut Ruotsin suurimmassa sanomalehdessä ”Aftonbladet” julkaistusta artikkelista, jossa syytetään Israelin armeijaa, että se sieppaa palestiinalaisia varastaakseen heiltä sisäelimiä myyntiä varten. Ulkoministeriö lausunnossa sanotaan: ”Kukaan ei hyväksyisi sellaista keskiaikaista veriuhri herjausta (bloodlibel), mikä ilman epäilystä tulee kasvattamaan viharikoksia juutalaisia vastaan”, sanoo Ulkoministeriön edustaja Yigal Palmor. ”Tämä on häväistys mielipiteen ilmaisun vapautta vastaan, ja jokaisen ruotsalaisen tulisi tuomita se ilman ehtoja.”
Lehden artikkeli otsikoidaan: ”He varastavat sisäelimiä pojiltamme.” Artikkelin tukena julkaistiin useita karmeita valokuvia. Siinä esitetään palestiinalaisten kertomiksi väitettyjä kertomuksia, miten IDF:n sotilaat sieppaavat heidän poikiaan varastavat heidän elimiään.
Haaretz-lehti toistaa Donald Boströmin kirjoitusta: ”Meidän poikiamme käytetään tahdottomina elinten lahjoittajina, Khaledin omaiset Nablusista kertoivat minulle, kuten myös Raedin äiti Jeninistä, Machmodin sedät ja Nafes Gazasta, jotka kaikki hävisivät päiväkausiksi, ja heidät palautettiin kuolleina ja ruumiit avattuina.”
Artikkelissa viitataan tapaukseen New Jerseyssä, jossa useat juutalaiset, mukana rabbeja, pidätettiin epäiltyinä useista rikoksista, niiden mukana elinkauppa elinsiirtoja varten.
JP:n Herb Keinonin kirjoittamassa artikkelissa viitataan samantapaisiin syytöksiin elinten varastamisesta ensimmäisen intifadan aikana 1992.
Ruotsalainen lehti ”Sydsvenska” tuomitsi kilpailijalehden artikkelin kutsuen lehteä ”antisemiittiseksi” ja artikkelia joukoksi huhuja, synkiksi kuiskauksiksi: ”Sitä se kaikki on. Lopultakin, kaikkihan me tiedämme, millaisia juutalaiset ovat, emmekö tiedäkin: epäinhimillisiä, kovettuneita, kyvykkäitä mihin tahansa. Nyt on jäljellä vain puolustus, sekin arvattavissa: Anti-semitismi? Ei toki, vain Israelin kritiikkiä”, kirjoittaa ruotsalainen kolumnisti Mats Skogkär. (JP) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418641250&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Venäjällä vierailulla oleva presidentti Shimon Peres kutsui atomipommia Iranin käsissä lentäväksi kuolemanleiriksi. Peres pyrkii saamaan Venäjän luopumaan huippunykyaikaisten ilmatorjuntaohjusten myynnin Iranille, koska ne horjuttavat voimatasapainoa alueella Medjedev lupasi miettiä asiaa. (JP)
- Poliisi pyrkii selvittämään Raphael Miriashvilin, 25 Lodista, mystisen murhan. Hänet löydettiin tyhjästä rakennuksesta viime perjantaina. Hän työskenteli Yad LeAchim järjestössä, joka pyrkii auttamaan arabien kanssa naimisissa olevia juutalaisia naisia, joista useat joutuvat suuriin vaikeuksiin. Miriashvili joutui lyhyeksi ajaksi vankilaan autettuaan väkivalloin erästä juutalaista naista irtautumaan avioliitostaan arabin kanssa. Poliisi epäilee, että kysymys voi olla kostosta, mutta hänen ruumiistaan ei löydetty väkivallan merkkejä. (JP)
- Israelin valtio joutuu toistuvasti tuhoamaan beduiinien laittomasti rakentamia taloja Negevissä. Ihmisoikeusjärjestön mukaan vuoden 2007 alusta lähtien valtio on tuhonnut 130 beduiinitaloa Negevissä. Maanhallituksen mukaan 40 % Negevin 155 000 beduiinien rakentamista taloista on rakennettu ilman lupaa.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418641250&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Sikaflunssa vei kymmenennen uhrinsa Israelissa. Labourtin kansanedustaja Eitan Cabel epäili, että hänkin on voinut saada H1N1 tartunnan. (JP)
- Abbas pyytää Sudanin presidenttiä vaikuttamaan Hamasin johtoon, jotta se lieventäisi kovaa kantaansa yhteisneuvotteluissa. (JP)
- UNRWA on aloittanut kampanjan ruoka-avun keräämiseksi Gazana palestiinalaisille Ramadanin ajaksi, joka alkaa 22.08.09. (JP)
- Läntiset ja Israelin diplomaatit epäilevät, että IAEA piilottelee tietojaan Iranin ydinasesuunnitelmista ja niiden toteuttamisen nykyvaiheesta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1108564.html
- Hebronin juutalaiset asukkaat ottivat hetkeksi haltuunsa Hebronin ”pyhiinvaeltajientien” varrella sijaitsevan ”rauhantalon” protestiksi sitä vastaan, että poliisi tuhosi juutalaisen viinitarhan Kiryat Arabassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132985
- 43 % PA:n maksamista palkoista menee ns. turvallisuusjoukoille.

Tuesday, August 18, 2009

TIISTAI 18.08.09
1. ”JUUTALAISET yhteisöt Juudeassa ja Samariassa tulisi kaikki laillistaa”, sanoivat neljä hallituksen ministeriä, jotka tutustuivat eilen tilanteeseen maastossa. Varapääministeri Moshe Yaalon ja julkisten ja siirtolaisasiain ministeri Yuli Edelstein aikovat suositella pääministerille, että hän ehdottomasti vastustaa USA:n vaatimusta 26:n ”laittoman” yhteisön purkamista välittömästi ja lopulta kaikki muutkin 79 ilman virallistettua lupaa rakennetut yhteisöt. He vaativat kaikkien juutalaisyhteisöjen tilanteen uudelleen tutkimista, kuten Yuli Edelstein selitti JP:n toimittajalle. Yaalon selitti, että termi ”laiton” on väärä termi tässä yhteydessä eikä vastaa todellisuutta.
Yaalon selitti tutustuessaan Haval Giladin yhteisöön, joka on yksi ”laittomista”, että siellä asuvat ihmiset muuttivat alueelle ja rakensivat sinne kotinsa sekä puolustusministeriön että pääministerin luvalla ja jopa kannustuksella. Lisäksi muutkin hallitukset virastot olivat tukeneet heitä ja avustaneet rakentamista taloudellisesti, Yaalon selitti ja vaati hallitusta muuttamaan terminologiaansa esim. selittäessään korkeimmalle oikeudelle hallituksen asemaa juutalais-yhteisöjen suhteen Juudeassa ja Samariassa. Tämä siksi, että kutsuessaan virallistettujen yhteisöjen ulkopuolelle rakennettuja yhteisöjä ”laittomiksi” hallitus itse asiassa esittää jo tuomion niistä, ja tämä terminologia siirtyy oikeuden päätöksiin. Sekä puolustusministeri Ehud Barak että pääministeri Benyamin Netahyahu sanoivat harkitsevansa asiaa.
Sisäministeri Eli Yishai sanoi asian vieläkin selvemmin: ”Juutalaisasukkaitten Juudeassa ja Samariassa kuten koko Israelin tulee tiedostaa, että nämä yhteisöt ovat laillisia. Jos joku ajattelee toisin ja haluaa hajottaa niitä, hänen tulee saada siihen hallituksen päätös. Ei voida tuhota ihmisten asuntoja ilman hyväksyttyä prosessia.” He aikovat vaatia ministeritoimikunnan asettamista tutkimaan asiaa. Tämä voidaan katsoa piikiksi Ehud Barakin suuntaan, joka toistuvasti lähettää poliiseja ja sotilaita tuhoamaan ”laittomiksi” katsomiaan yhteisöjä. (JP)
2. HALLITUKSEN ministerit tutustuivat eilen maastotutkimuksensa aikana myös Homeshin yhteisöön, jonka Sharonin hallitus tuhosi elokuussa 2005 kolmen muun yhteisön kanssa Samariassa sekä 21:n yhteisön kanssa Gazassa. Homeshista ei ole pystyssä muuta kuin komea vesitorni, jonka paikalla vierailevat juutalaiset ovat maalanneet oranssin väriseksi ja jota läheiset arabikylät käyttävät nyt omiin tarpeisiinsa. Oranssi oli evakuointia vastustavien tunnusväri. Varapääministeri Moshe Yaalon esitti ajatuksenaan, että Homeshin tilannetta tulee harkita uudelleen. Hän mainitsi yhtenä vaihtoehtona sen asuttamista uudelleen juutalaiseksi yhteisöksi, sillä juutalaisten karkottamisen jälkeen siitä on tullut terroristien koulutus- ja majapaikka. Yishai lisäsi, että jokainen joka ajattelee toisin, painaa päänsä hiekkaan. ”Palestiinalaisten päämääränä on Israelin tuhoaminen, ja heidän kieltäytymisensä tunnustaa Israel juutalaisena valtiona kertoo kaiken.” Hän kehotti pääministeri Netanyahua pysymään lujana eikä antautua niiden vietäväksi, jotka vaativat lisämyönnytyksiä. (JP)
3. USA:N presidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleissa Mike Huckabee, jota jotkut kutsuvat nimellä Mike Makkabii, jatkoi tutustumiskierrostaan Jerusalemin alueella. Eilen illalla hän osallistui Shepherd-hotellissa galapäivällisiin, jota säestivät sekä vasemmistolaisten että oikeistolaisten mielenosoitusryhmät omine iskulauseineen. Tilaisuus on yksityinen eikä sinne päästetty median edustajia. Hotellin rakensi aikoinaan Jerusalemin päämufti Hajj Ami al-Husseini, jonka englantilaiset päästivät valtaan tämän juoniteltua vaaleilla valitun tasapuolisen ja hillityn oppineen luopumaan virastaan. Hajj Amin oli kiihkeä juutalaisten vastustaja, joka päästyään valtaan kiihotti arabit verisiin hyökkäyksiin juutalaisia vastaan englantilaisten sotilaitten yleensä katsellessa massamurhia passiivisina vierestä. Hotellirakennus maapohjineen siirtyi tunnetulle lahjoittajalle Irving Moskovitzille 1985 miljoonan USD hinnalla. Hän aikoo muuttaa hotellirakennuksen asunnoiksi ja rakentaa paikalle muutaman lisää. USA:n hallitus on vaatinut rakennussuunnitelmien jäädyttämistä hotellitontilla kuten myös sekä koko Itä Jerusalemin että Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
Vasemmistolaiset mielenosoittajat syyttivät hotelliin menevien kiihottavan väkivaltaan ja huusivat Huckabeen seurueelle ”senkin rasistisiat, jotka ette halua rauhaa.” Oikeistolaiset puolestaan sanoivat tulleensa paikalle tukemaan Jerusalemin yhtenäisyyttä, ja sanoivat edustavansa Israelin kansaa: ”Katsokaa noita mielenosoittajia. Monet heistä ovat ulkomaalaisia, anti-semiittejä, kansainvälisiä aktivisteja tai vanhoja israelilaisia, jotka haluavat Jerusalemin jakamista.” Kansanedustaja Tzipi Hotovely selitti journalisteille tilaisuuden jälkeen, että ”tänään vuonna 2009 maailman on hyvä tietää, että Jerusalemin asukkaat eivät halua jakaa pääkaupunkiaan.” Poliisi piti mielenosoittajat kaukana toisistaan, mutta pidätti kaksi juutalaista ja yhden arabin yleisen turvallisuuden vaarantamisesta. (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418626286&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. ”VAIKKA joku maltillinen palestiinalaisjohtaja hyväksyisikin kahden valtion periaatteen, palestiinalaiset eivät siihen suostuisi vaan aloittaisivat entistä väkivaltaisemman vastustamiskampanjan,” sanoo Ben Gurionin yliopiston sosiologianprofessori Lev Grinberg kirjassaan, jossa hän analysoi rauhanprosessia vuodesta 1992 vuoteen 2006 Libanonin kakkossotaan saakka. Kirja, nimeltään ”Politics and Violence in Israel/Palestine: Democracy versus Military Rule” (Politiikka ja väkivalta Israelissa/Palestiinassa: Demokratia vastaan sotilashallinto; julkaisija Routledge) esittää vaihtoehdon Netanyahun kesäkuun puheessaan Bar Ilan yliopistossa julkistamalleen hyväksymiselle kahdesta valtiosta Jordanjoen länsipuolelle. Professori Grinberg hylkää sekä yhden että kahden valtion periaatteen alueelle sopimattomana. Hänen esityksensä mukaan vain kahden kansan liittoutuma (unioni) voi tuoda molempien haluaman ja etsimän tasapuolisuuden. Hän esittää nimeksi ”Israeli-Palestinian Union”. Hänen mielestään kaikki, mikä voidaan jakaa, jaetaan kansojen kesken, ja mitä ei voida jakaa sitä ei jaeta, kuten Jerusalem, vesi, ilma ja ehkä talous. Sen toteuttamiseksi tarvitaan yhteishallitus, hän selittää. Hän ei mene yksityiskohtiin, millainen hallitus olisi ja miten sen koostunut muotoutuisi, mutta hänen mielestään tarvitaan sekä yhteisiä että erillisiä instituutioita.
GRINBERG viittaa kirjassaan ”myyttiin” turvattomuudesta, jota alkoi toisesta intifadasta, ja joka on estänyt rauhankeskustelujen etenemisen. Hän uskoo, että sekä vasemmisto että oikeisto Israelissa hylkää sotilaallisesti varustautuneen Palestiinan valtion. Hänen mielestään Gazan 21:n ja Samarian neljän kylän evakuoiminen 2005 ovat osoittaneet kouraantuntuvasti, ettei Israel ole valmis antamaan palestiinalaisille täyttä itsenäisyyttä, ja ennen kuin he ovat siihen valmiit, voidaan odottaa lisää kranaatteja ja raketteja.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418631565&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. DAAVIDIN KAUPUNGISTA löydetyn hämmästyttävän suuren ja äveriään roomalaistalon raunioitten kaivaminen esille romuttaa tutkijoitten mukaan historian tietoja roomalaisten asumisesta Jerusalemissa. Kaksikerroksisen talon pinta-ala on noin tuhat neliömetriä. Talon löydettiin Davidin kaupungista Arkeologisen Puiston ulkopuolella. Aiemmin luultiin, etteivät roomalaiset levittäytyneet sittemmin Ottomanin muurin rajoittaman alueen ulkopuolelle. Tämä mahtava rakennus osoittaa, että roomalaisten rakentaminen on voinut levittäytyä Silwanin laaksoon saakka. Aiemmin uskottiin, että Davidin kaupunki oli Jerusalemin muurien ulkopuolella eikä roomalaisten rakentaminen ulottunut sinne asti Aelia Capitolinan aikana, sanoo tri Doron Ben-Ami, arkeologisten kaivausten johtaja. Roomalaiset tuhosivat Jerusalemin kaupungin ns. Bar Kochba-kapinan jälkeen 135 jKr, tasoittivat Temppelivuoren, rakensivat sinne Juppiterin temppelin sekä perustivat Jerusalemin juutalaisen kaupungin raunioille tyypillisen roomalaisen kaupungin kivikatuineen, katettuine kävelytasoineen ja marmoripylväikköineen hävittääkseen kaiken juutalaisuuteen viittaavan kaupungista. Juutalaisia kiellettiin kuoleman uhalla jalallaan astumasta kaupungin kaduille. Rooman keisari Hadrianus halusi kehittää uudesta kaupungista loistavan roomalaistyylisen kaupan ja hallintokeskuksen, mutta käytännössä sen uskottiin olleen enemmän sotilaallinen tukikohta ja armeijan kasarmi. Uudet löydöt näyttävät kuitenkin vahvistavan käsitystä, että kaupunki oli ehkä sittenkin merkittävämpi kuin aiemmin uskottiin.
Ben-Ami kertoo, että rakennus tuhoutui luultavasti 323 jKr. tapahtuneessa maanjäristyksessä, mistä todistavat sisäänpäin luhistuneet seinät. Kaivauksia rahoittaa City of David Foundation Israelin arkeologisen hallinnon (IAA) valvonnassa. Silwanin arabiasukkaat ovat vastustaneet kaivauksia peläten niiden heikentävän heidän talojensa perustuksia. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418630047&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Mahmoud Abbas syyttää Hamasin toimia aseellisen Jund Ansar Allah järjestön veristä alistamista keskusjohdon alle ”raakalaismaiseksi ja epäinhimilliseksi”. Jos entinen terroristi näin määrittelee Hamasin toimet, sen on täytynyt olla raaka. Abbas valittaa, että he surmasivat lähes 30 ihmistä ja haavoittivat 120. Hän kuitenkin ilmoitti olevansa valmis jatkamaan keskusteluja Hamasin kanssa. (JP)
- Turismiministeri Stas Mezelnikov on tukkanuottasilla sisäministeri Eli Yishain kanssa tavasta, millä maahanmuuttoviranomaiset kohtelevat maahan tulevia turisteja, jotka tulevat maahan omatoimisesti ilman tarvittavaa pääomaa elääkseen maassa. Heidän epäillään jäävän maahan laittomasti, mutta turismi kärsii pahoin siitä, että epäiltyä voidaan pitää vuorokausia pidätettynä. (JP)
- USA:ssa vierailulla oleva 81-vuotias Egyptin farao Hosni Mubarak on liittynyt USA:n hallituksen jäseniin, jotka vaativat rakentamisen täyttä lopettamista Juudeassa ja Samariassa. Hänen mielestään tämä on ehtona arabien vasta-vuoroisille ”hyvän tahdon eleille”. USA on pudottamassa pois vaatimuksen palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta ja aseistautumisesta. Mubarak sanoo, että Israel sotki heidän suunnitelmansa Gilad Shalitin vapauttamiseksi esittämällä uusia vaateita, kun kaikki oli jo sovittu. Hänen USA:n vierailunsa yhtenä tarkoituksena uskotaan olevan vahvistaa poikansa Gemalin (Jimmyn) nousemista hänen tilalleen. Hosni Mubarak on vakavasti sairas. (haaretz)
- Asian Times lehti kertoo, että PA:n arabit voivat paljon paremmin kuin muut arabit ja heidän tulotasonsa on korkeampi kuin keskimäärin muitten arabien.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132962
- Korkeantason vierailijaryhmä Ugandasta ja Rwandasta matkusti Israeliin
solmiakseen lähemmät suhteet ja yhteistoimintamuodot.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132962

Monday, August 17, 2009

MAANANTAI 17.08.09
1. ISRAELIN ARMEIJAN päämaja Kirya Tel Avivissa on joutunut varsin ikävään valoon siellä tapahtuneen varkaustapauksen johdosta. Uutiset kertoivat aiemmin, että ”korkea IDF:n upseerin luottokortti oli varastettu”, mutta ei kerrottu kenestä oli kysymys.
Nyt kerrotaan julkisesti, että kysymys oli IDF:n yleisesikuntapäälliköstä Gabi Ashkenazista. Varkaudesta kiinni saatu sotilashenkilö, jonka nimeä ei ole julkistettu, toimi turvallisuus-vartijana päämajassa ja pystyi liikkumaan myös sen 14. kerroksessa, jossa Ashkenazin ja hänen varamiehensä toimistot sijaitsevat. Toimistot suljetaan yöksi, mutta vartijana toiminut sotilas, jonka tehtäviin kuuluu estää asiattomien pääsy kerroksiin, lähti tutkimaan toimistoja, joihin hän pääsi vartijalle annetulla yleisavaimella. Avaimella haluttiin varmistaa, että esim. tulipalon sattuessa yläkerroksissa nukkuvat sotilaat voitiin päästää ulos.
SOTILAS MENI Ashkenazin toimistotiloihin ja kokeili pöytälaatikoita, joista yhdestä hän löysi äskettäin Israelissa vierailleen amerikkalaisen kenraalin jättämän erikoispistoolin, jonka hän varasti, sekä toisesta laatikosta Ashkenazin luottokortin, jonka hän valokuvasi kamera-kännykällään. Sotilas myi varastamansa pistoolin ja luottokorttinumerot arabille, jolle hän oli velkaa ostaessaan asunnon itselleen ja raskaana olevalle tyttöystävälleen. Sotilas oli aiemmin varastanut kaksi M-16 kivääriä Kiryasta, jotka hän samoin oli myynyt arabille, jolla on yhteyksiä rikollisiin piireihin. Arabit ehtivät vetää tililtä rahaa luottokorttinumerollaan 2000 NIS arvosta, ennen kuin sotilaspoliisi havaitsi varkauden.
Tapaus on herättänyt vakavan kysymyksen turvallisuudesta armeijan korkeimman johdon parissa. Toimistotiloissa työskenteleville suoritetaan turvallisuustarkastus, mutta vartijana toimiville sotilaille sitä ei vaadittu. Eräs puolustusviranomainen kysyy aiheellisesti: ”Tässä oli kysymys vain luottokorttitietojen varastamisesta, mutta mitä olisi tapahtunut, jos sotilas sen sijaan olisi vienyt armeijan komentajan toimistoon pommin?” (JP)
2. ISRAELISSA kauhistellaan viime päivinä paljastuneita raakoja väkivaltatapauksia, joihin useissa tapauksessa ovat syyllistyneet nuoret ihmiset.
Viimeinen oli raaka meren rannassa Tel Baruch hietikolla Tel Avivissa iltakävelyllä olleen keski-ikäisen miehen mieletön murhaaminen nuorisojengin toimesta. Saatavilla olevien tietojen mukaan murhaan osallistui kahdeksan nuorta arabimiestä Jaljulyasta, kaksi juutalaista naista Kfar Sabasta ja Petah Tikvasta sekä 19-vuotias naissotilas, jonka uskotaan yllyttäneen murhaan. Murhaan johtaneen sanaharkan sai aikaan 17-vuotias arabipoika Jaljulyasta. Poliisi on jatkanut pidätettyjen pidätysaikaa tutkimusten jatkuessa. Poliisi ei ole varma, kuoliko murhattu 59-vuotias suoraan pahoinpitelyyn ja hukuttamiseen vai sen jälkiseurauksiin, mutta asiallisesti sillä ei pitäisi olla mitään tekemistä teon motiivin ja raakuuden huomioiden. (JP)
3. JALJULYASSA asuva epäiltyjen nuorten miesten sukulainen valittaa 9000 asukkaan kaupungin nuorten tilannetta. Kaupunki sijaitsee muutaman minuutin päässä Kfar Sabasta. Asukas kertoo, että alkoholi ja huumeet ovat yleisesti nuorten käytössä, eikä kukaan näytä pystyvän hillitsemään nuorten käyttäytymistä, mikä saa epänormaaleja ja hälyttävän väkivaltaisia piirteitä huumatussa tilassa. Hän kertoo kahdesta nuoresta miehestä, joitten isä sai onnettomuuden seurauksena vakuutuskorvauksia 40 000 NIS, minkä nuoret käyttävät autoihin ja huumeisiin. Hän kertoo, että kaupungin nuoret miehet tuovat usein juutalaisia tyttöjä kaupunkiin Kfar Sabasta, eikä kukaan puutu asiaan. Jaljulyan asukas ei ollenkaan hämmästele nyt julkistettua murhaa, sillä hän sanoo samantapaista tapahtuvan kaupungissa kaiken aikaa kuitenkin ilman julkisuutta, ja kertoo viime viikon ampumistapauksesta, jossa kaksi nuorta ihmistä haavoittui heidän autoonsa ammutuista luodeista. Toinen heistä kuoli haavoihinsa. Hän valittaa myös sitä, ettei Israelin media ole kiinnostunut väkivaltaisuuksista kaupungissa, mutta kun juutalainen mies murhattiin ja epäillyt ovat arabeja, media on soitellut sinne kaiken päivää. Hän kertoo, että ”parin vuoden aikana neljä kaupungin asukasta on murhattu, ja kuinka moni tietää asiasta Jaljulyan ulkopuolella?” (JP)
4. MUISTA väkivaltaisuuksista Israelissa voitaneen mainita Haifassa pidätetyn miehen tapaus. Hänen epäillään raiskanneen ainakin neljä naista, kertovat sunnuntaina julkistetut tiedot. Kysymyksessä on 39-vuotias Victor Vasileyev, joka toimi sarjaraiskaajana ylemmän Haifan lähiössä. Poliisi kertoo epäillyn tunnustaneen useat syytökset. Miehen pidättäminen oli vaikeaa siksi, ettei poliisilla ollut mitään tietoa hänestä eikä siitä, että kysymyksessä oli sarjaraiskaaja. Vaikeutta lisäsi se, että uhrien antamien tietojen perusteella epäillystä piirretyt kuvaluonnokset poikkesivat toisistaan. Lopulta poliisi asetti ansan raiskaajalle erään uhrin asunnon lähellä, koska oli havaittu hänen palanneen saman uhrin luo uudestaan. Valeasuiset poliisit saivat hänet kiinni itse teossa uhrin soitettua poliisille, joka sai raiskaajan kiinni pian tämän jälkeen. Raiskaajan rikoksista muutamia esimerkkejä. Lokakuussa 2007 hän tunkeutui naisen asuntoon ja raiskasi hänet puukolla uhaten; elokuussa 2008 hän meni sisään naisen asuntoon sukuelimensä paljastettuna, jolloin hän pakeni nainen alkaessa kirkua; maaliskuussa 2009 hän masturboi erään naisen edessä, mutta pakeni paikalta. Nainen ei raportoinut tilanteesta, ja kaksi päivää myöhemmin mies raiskasi hänet; toukokuussa 2009 hän yllätti naisen, joka oli lähdössä asunnostaan, teki hänelle väkivaltaa ja ryösti häneltä rahaa ennen pakenemistaan paikalta. Victor Vasileyev on naimisissa ja kahden lapsen isä. Poliisi epäilee hänen syyllistyneen moniin muihinkin rikoksiin.
TOISESSA tapauksessa Rehovotissa löydettiin 28-vuotias Weizmann Instituutin opiskelija kuolleena oppilasasunnostaan. Kuolemansyytä ei ole julkistettu.
Lisää poliisin kiireistä seuraavassa osoitteessa:
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418621339&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
Poliisi kuitenkin tyynnyttelee, että rikostilastot ovat alle keskitason.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418621315&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. BARRY RUBIN koskettelee JP:n artikkelissaan Fatahin viime viikon vaaleja Betlehemissä. Hän otsikoi artikkelinsa sanoin ”Fatah´s ticking bomb”. Alaotsikossa sanotaan, että vaikka kuudetta yleiskokousta voidaan pitää Abbasin onnistumisena jo pelkästään siksi, että hän pystyi kokoamaan joukkonsa yhteiskokoukseen 20 vuoden tauon jälkeen, hänen seuraajaehdokkaansa voi osoittautua onnettomuudeksi sekä Israelille, että rauhanprosessille. Rubin kertoo, että Fatahin keskuskomitean 22 jäsenestä kaksi kolmasosaa kuuluu Fatahin vanhanlinjan byrokraatteihin, ja 18:sta valeilla valituista viisi kuuluu kovanlinjan kannattajiin, jotka eivät hyväksy Oslon sopimuksia eikä koko rauhanprosessia. Rubin toppuuttelee, ettei heitä sovi pitää ääriaineksina, sillä he antavat keskustelujen jatkuvan Israelin kanssa, mutta he vaativat palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta, Israelin vetäytymistä 1967 aselepolinjoille, ei Israelin tunnustamista juutalaisena valtiona ja ehkä myös vastustavat lopullisen rauhan-sopimuksen solmimista eivätkä anna mitään turvallisuustakeita.
TÄMÄ voitaneen tulkita siten, että heille sopii nykyisen tilanteen jatkuminen, jossa rahaa virtaa ulkomailta kassoihin, turvallisuusmiehiä koulutetaan ja aseistetaan USA:n toimesta ja kustannuksella, ja odotetaan sopivaa tilannetta uuden väkivalta-aallon aloittamiseksi. Tämä voisi tapahtua esim. Iranin tai Hizbullahin tilanteen kuumetessa avoimeksi sodaksi.
MAHMOUD ABBASIN seuraajaehdokas ja hänen suosikkinsa lienee Muhammad Ghnaim, joka hylkäsi 1993 Oslon sopimukset ja vastusti keskustelujen aloittamista Israelin kanssa. Hän myös kieltäytyi matkustamasta Arafatin mukana Gazaan 1994 vaan jäi Tunisiaan. Rubin katsoo, että tällaisen miehen valitseminen PA:n johtoon olisi sama kuin että Venäjä valitsisi kovanlinjan stalinistin maansa johtoon.
RUBIN ihmettelee länsivaltojen ja ennen kaikkea USA:n sinisilmäisyyttä, etteivät ne opi lähihistoriasta, vaan ovat valmiit tekemään samat virheet PA:n kanssa kuin ne tekivät ennen palestiinalaisten parlamenttivaaleja tai ajatollah Khamenein noustessa valtaan. Rubin ennustaa, että jos Ghnaim saa vallan PA:ssa, voidaan unohtaa rauhanprosessi ja luultavasti myös nykyinen tasapainotila Israelin ja palestiinalaisten välillä.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418620577&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. ISI LEIGLER kertoo artikkelissaan, miten evankelisten kannatus Israelin hyväksi on kasvanut viime aikoina samaan aikaan, kun Amerikan liberaalien juutalaisyhteisöjen kannatus on vähenemässä. Leibler tutkii syytöksiä kristittyjen salaisista päämääristä juutalaisten käännyttämiseksi, ja toteaa syytösten perättömyyden. Päin vastoin hän kertoo, miten keskitason evankeliset kyselemättä tukevat varoillaan israelilaisia kohteita. Mutta Leibler huomioi, että kristilliset kirkot sen sijaan ovat jäsenmääränsä vähentyessä loittonemassa Israelin tukemisesta ja jopa kääntymässä Israelin vastustajiin. Leibler pitää Israelille myönteistä kehitystä evankelisten keskuudessa hämmästyttävänä ja epäloogisena, eli hän ei jaksa ymmärtää miksi tällainen myönteisyyden kasvu? Lisäksi USA:n liberaalit juutalaisyhteisöt, jotka ovat juuttuneet kirkon ja valtion erillisyyteen, homojen ja vapaan abortin oikeuksiin, pitävät evankelisia vaarallisina oikeistolaisina. Siksi Netanyahun nousu pääministeriksi uudenlaisen politiikkansa muodossa hämmentää heitä. Leibler tunnustaa avoimesti, että maailman evankeliset edustavat kirkasta valoa muuten pimeässä maailmassa.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418620257&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
7. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaissiirtolaiset rakentavat uusia yhteisöjä Juudeaan ja Samariaan antaakseen viestin Obaman hallitukselle pitää huolta omista asioistaan.
- Sikaflunssa vaati yhdeksännen kuolinuhrin eilen. Rekisteröityjä tartuntatapauksia on 2150. (haaretz)
- USA:n presidenttiehdokas Mike Huchabee osallistuu gala-päivällisiin maanantai-iltana Sheperds hotellissa Itä Jerusalemissa. Tilaisuuteen osallistuu satoja tunnettuja henkilöitä ja aktivisteja myös USA:sta. Hotellin omistaa Irving Moskovitz, joka osti sen miljoonalla USD 1985. (haaretz)
- Israelin talous nousi toisella vuosineljänneksellä 1 %:n, laskettuaan ensimmäisellä 3.4 % ja sitä edellisellä 1.4 %. Israelissa katsotaan, että taantuma maassa on kääntynyt nousuun. (INN)
- Israel harkitsee uudelleen sementin viemistä Gazaan, sillä Hamas käyttää sen tunneliensa rakentamiseksi Siinaille. (INN)
- Israelin USA:n lähettiläs Mike Oren vakuuttaa, ettei Israelissa ole edes aloitettu oletettua sotilasiskun suunnittelua Iranin ydinlaitoksiin. (INN)
- Israelin ja Egyptin rajavartijat vaihtoivat laukauksia rajalla. Yksi egyptiläinen rajavartija haavoittui. Asiaa tutkitaan. (ynetnews)
- Iranin oppositiojohtaja Mir Hossein Moussavi perusti uuden puolueen ”The Green Path of Hope” (Toivon vihreä polku). Tämän uskotaan kiihdyttävän hallituksen ja opposition välisiä vastakohtaisuuksia. (debkafile)

Sunday, August 16, 2009

SUNNUNTAI 16.08.09
1. RAJUISSA tulitaisteluissa Gazan kaistalla kuoli JP:n artikkelin mukaan 28 ihmistä ja 120 haavoittui. Taistelut alkoivat siitä, että vähän tunnetun ryhmän Jund Ansar Allah (Allahin avustajasotilaat) hengellinen johtaja Abdel Latif Mousa ilmoitti moskeijaan kokoontuneelle joukolleen, että hän muuttaa Gazan kaistan emiirikunnaksi, mikä tarkoittaa islamin täyttä hallintaa ja sharia-lain voimaan tuloa. Hän syytti Hamasia, ettei se tarpeeksi valvo islamin lain toteuttamista Gazassa. Hamasin militaristit ja turvallisuusjoukot piirittivät moskeijan, mikä aloitti tulituksen joukkojen välillä. Mousa pääsi pakoon henkivartijoittensa kanssa linnoittautuen kotiinsa, mutta Hamasin joukot seurasivat heitä sinne vaatien antautumista. On epäselvää, sytyttikö Mousa vyötäisillään olleen pommivyön vai hänen henkivartijansa, mutta räjähdys hajotti koko talon surmaten Mousan ja muut siellä olleet. Uutiset eivät kerro, kuinka monta surmansa saaneista kuului Hamasiin ja kuinka monta Jund Ansar Allahin joukkoihin. Yksi Hamasin surmansa saaneista oli korkea sotilasjohtaja Muhammad al-Shamali, jonka uskotaan johtaneen Gilad Shalitin sieppaamisoperaatiota.
Jund Ansar Allahin johtaja Mousa toimi PA:n hallituksen terveysministeriön palveluksessa. Hänet tunnettiin nimellä Abu Nur al-Maqdisi. (JP, Kh A Toameh)
2. HAMASIN johto ilmoitti taistelujen laannuttua, ettei Hamas tule sallimaan ääriainesten joukkioita Gazassa, joista Jund Ansar Allah on yksi. Hamasin korkea virkailija totesi JP:n toimittajalle Kh A Toamehille, että tämä ryhmä sai aseensa entisiltä Fatahin poliiseilta ja turvallisuusjoukoilta. Hän myös vihjaili, että Fatah käyttää näitä äärijärjestöjä Hamasin vallan heikentämiseksi Gazassa. Muita ryhmiä ovat Ansar Bet al-Maqdes, Tawheed ja Jihad, Army of Islam sekä Jund Muhammad. Näissä ryhmissä on yleensä alle sata jäsentä, vakuuttaa Hamasin virkailija. Hän selitti, että useimpien ryhmien päämääränä on ollut osoittaa Hamas syylliseksi Gazassa esiintyneisiin kahviloitten ja internet-keskusten pommittamiseen voidakseen tämän kautta heikentää Hamasin kansasuosiota. Hän syytti Jund Ansar Allah järjestöä kahviloitten ja laitosten pommittamisesta sekä Dahlanin klaanin hääseremonian keskeyttäneestä pommi-iskusta kaksi viikkoa sitten.
Tulitaistelut alkoivat perjantaina rukoustilaisuuden päätyttyä Ibn Taymiyeh moskeijassa Rafahin Brasil lähiössä. Egyptissä lääkäriksi koulutettu Abdel Latif Mousa ilmoittautui julistamansa Gazan emiirikunnan johtajaksi syyttäen Hamasia siitä, ettei se ollut pystynyt toteuttamaan sharia-lakia Gazassa vaan toiminut ei-uskonnollisen hallituksen tavoin. Kymmenien Hamasin pyssymiesten piiritettyä moskeijan ja vaadittua sisällä olijoita antautumaan nämä aloittivat tulittaa piirittäjiä. Jotkut heistä luovuttivat aseensa ja antautuivat nähdessään tilanteensa toivottomaksi, mutta toiset sytyttivät pommivyönsä surmaten lukuisia ihmisiä. Hamas saartoi Rafahin eikä sallinut journalisteja sairaalaan haastattelemaan haavoittuneita tai silminnäkijöitä.
Hamasin edustaja kertoo, että Mousa oli yksi vaikutusvaltaisimmista hengellisistä johtajista Gazan eteläosassa, ja että hänen perjantain puheitaan seurasi tuhansia kuulijoita, suuri osa heistä nuoria, jotka olivat turhautuneet operaatio cast lead aikana. Mousa luopui kaksi vuotta sitten omistamastaan yksityisklinikasta Gazassa antautuen kokonaan saarnatoimeen.
JP:n toimittaja Khaled Abu Toameh arvioi, että Jund Ansar Allahin murskaaminen oli pieni mutta tärkeä voitto Hamasin vallan lujittamiseksi. (JP)
3. ISRAEL edellyttää, että Libanonin uusi hallitus tulee toteuttamaan YK:n turvallisuus- neuvoston päätöslauselman 1701, joka oli perusteena Israelin suostumiseksi tulitaukoon Libanonin kakkossodan nimellä tunnetun Israelin ja Hizbullahin välisen sodan lopettamiseksi elokuussa 2006. Päätöslauselma vaatii Hizbllahin täyttä aseriisuntaa, mitä ei ole toteutettu. Päinvastoin Hizbullah uhoaa kolminkertaistaneensa ohjus- ja rakettivarastonsa ja uhkaa puheissaan avoimesti kaikkia Israelin kyliä ja kaupunkeja. ”Lauselma 1701 on kansainvälisen yhteisön valitsema polku etenemiseksi. Tämä tietenkin sisältää vaatimuksen Hizbullahin riisumisesta aseista sotilaallisena voimana”, sanoo IDF:n korkea upseeri.
Michael Williams, YK:n erikoiskoordinoija Libanonissa, esitti toiveen Libanonin uudelle hallitukselle, että se toteuttaisi 1701 täydellisesti. ”Tänään myös minä esitän toiveeni seuraavalle hallitukselle, että kun se on muodostettu, se aloittaisi tehokkaat toimet uusia velvollisuutensa päätöslauselman täydelliseksi toteuttamiseksi”, Williams totesi keskusteltuaan pääministeriehdokkaan Saad Haririn kanssa. Libanonilaiselle A´Nahar lehdelle antamassaan haastattelussa perjantaina Williams sanoi, että keskeneräisesti toteutettunakin päätöslauselma on tuonut alueelle jatkuvan tasapainon, joka on ollut tuntematon alueella neljännesvuosisataan.
WILLIAMSIN positiiviset toiveet olivat rajuna vastakohtana puheelle, minkä Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti Libanonin kakkossodan muistopäivänä perjantai-iltana. Puhuessaan Nabatiyassa pidetyssä järjestönsä mielenosoitustilaisuudessa hän kehui sen ohjusten yltävän Tel Aviviin mahdollisessa uudessa taistelutilanteessa. Nasrallah kiitteli järjestönsä saamaa voittoa 2006 Israelin armeijasta, ja lisäsi: ”Vihollinen ei pysty käymään sotaa, joka pystyisi tuhoamaan Hizbullahin. Israelilaiset haluavat avata keskustelun Hizbullahin aseistautumisesta, he yrittävät kääntää kansainvälisen yhteisön Libanonia, Syyria ja Irania vastaan estääkseen niitä aseistamasta vastarintaa. Kun israelilaiset puhuvat paljon, meillä ei ole mitään pelättävää. Kun he ovat hiljaa kuin käärmeet, on oltava varuillaan.”
Pääministeri Benyamin Netanyahu totesi viime viikolla, että jos Hizbullah saa ministeripaikkoja Libanonin hallituksessa, Israel katsoo Libanonin hallituksen vastuulliseksi kaikkiin Hizbullahin tekemiin Israelin vastaisiin terroritoimiin sen alueelta. Myös puolustusministeri Ehud Barak antoi samantapaisen lausunnon.
Israelin viranomaiset ovat kieltäytyneet esittämästä suoraa uhkausta Libanonille, jos Hizbullahia ei riisuta aseista, mutta he viittaavat YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan, jonka toteuttamisesta se on vastuussa, koska tulitaukosopimus perustui sen täydelliseen toteuttamiseen: Hizbullahin riisuminen aseista; Libanonin armeijan täydellinen valvonta koko Libanonin alueella sekä puolisotilaallisten joukkojen operoimisen lopettaminen Litanijoen eteläpuolella.
Libanonilainen uutistoimisto ilmoittaa uuden vakoilujärjestön paljastamisesta, Useita sen jäseniä on pidätetty ja kuutta etsitään, kerrotaan uutisissa. A.Sharq Al-Jadid uutistoimisto vihjaili epäiltyjen kuuluvan libanonilaiseen puolueeseen.
Syyrian presidentti Bashar Assad matkustaa tulevan viikon aikana Iraniin onnitellakseen presidentti Mahmoud Ahmadinejadia vaalivoitosta. Onnittelijoita ei ole ollut jonottamassa ulko-ovella kuten yleensä tärkeän vaalivoiton jälkeen. (JP)
4. ARABILIITTO on aloittanut EU:n jäsenmaiden painostamisen, saadakseen niiden tuen aloitteelleen, jonka tarkoituksena on saada Israel paljastamaan ydinsalaisuutensa. Yleisesti maailmalla liikkuu tietoja, joitten mukaan Israel on salaa rakentanut ydinaseita, esitetään jopa lukumääräisesti 200 kappaletta, ja että osa niistä on huippunykyaikaisia taktisia aseita, joita voidaan käyttää rintamaolosuhteissa. Israel ei koskaan ole myöntänyt, että sillä on ydinaseita. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa lähetti kirjeen Ruotsin ulkoministeri Karl Bildtille, jossa hän esittää EU:n 27:n jäsenmaan äänestävän esityksensä puolesta. Ruotsi toimii vuorotteluperiaatteen mukaan puoli vuotta EU:n presidentin ominaisuudessa. Dokumentti on tarkoitus esitellä IAEA:n 150 jäsenmaan yleiskokouksessa ensi kuussa. Arabiliiton tarkoituksena on saada Israel allekirjoittamaan ydinaseitten levittämiskielto- sopimuksen. Arabiliiton esitys on saanut myönteisen vastaanoton varsinkin kehitysmaitten keskuudessa, joilla on enemmistö YK:ssa.
Arabiliiton esitys saa odottamatonta tukea USA:n presidentti Barack Obaman Kairon puheesta, jossa tämä toivoi ydinaseetonta Lähi Itää, vaikka tarkkailijat uskovatkin USA:n edelleen tukevan Israelia kansainvälisillä areenoilla.
Ruotsin ulkoministeriön edustaja Anders Jorde sanoi keskiviikkona, että Ruotsi valmistelee presidenttimaana esitystä EU:n julkilausumaksi, mutta ei kertonut yksityiskohdista. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak matkustaa Yhdysvaltoihin tällä viikolla. Hän tapaa Washingtonissa presidentti Obaman tiistaina sekä juutalaisjärjestöjen johtajia maanantaina. Keskusteluissa kosketellaan Iranin tilannetta, Israelin ja palestiinalaisten välisiä ja muita ajankohtaisia kysymyksiä. (JP)
- Japanilainen uutistoimisto paljastaa, että Syyrian, Iranin ja Pohjois-Korean yhteisvoimin kehittämä entistä tehokkaampi lyhyenmatkan Scud-ohjus räjähti testitilaisuudessa. Kyoro-News kertoo, että onnettomuudessa kuoli 20 syyrialaista siviiliä Syyrian ja Turkin raja-alueella. Uutistoimisto kertoo, että räjähdyksen jälkeen testialue – markkinatori – suljettiin ulkopuolisilta. Virallisen ilmoituksen mukaan onnettomuuden aiheutti kaasuräjähdys. (JP)
- Israelin Maan Uskolliset ovat suostuneet evakuoimaan vapaaehtoisesti kolme perhettä Bnei Adamissa, jota pidetään ilman lupaa rakennettuna. (JP)
- Viime päivien aikana sattuneet IDF:n korkeitten sotilasjohtajien parissa paljastuneet vastuun ottamisen kiertämiset ja suoranaiset valheet tapahtuneitten sinänsä vähäpätöisten rikkomusten peittämiseksi ovat pahasti sotkeneet IDF:n kunniaa ja vastuuntuntoa. Yksi kenraali alennettiin everstiksi, toinen – kurdikenraali - erosi armeijan palveluksesta. Myös johtavien kenraalien keskeiset henkilösuhteet hiertävät armeijaa. (JP)
- Rikkaat raharuhtinaat arabimaista, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa, ovat ostelleet maatalousmaata Galileassa yksityisiltä, jotka ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin. Israelin maahallitus ja maatalousministeri Shalom Simhon pesevät kätensä selittäen, ettei asia kuulu heille, koska kysymys on yksityisomistuksesta. Galilean farmarit yrittivät yhteisvoimin koota rahaa ostaakseen maan, mutta se ei onnistunut. Tämä osoittaa kriitikoitten mielestä, mihin joudutaan, jos 93 % valtion (ILA:n) omistamasta maasta siirretään yksityisille, jotka voivat myydä sen edelleen vaikka arabeille. Mooseksen Lain mukaan Israelin maa kuuluu Jumalalle, eikä sitä saa myydä pysyvästi.
”Älköön maata ainaiseksi myytäkö, sillä maa on Minun ja te olette muukalaisia ja vieraita Minun luonani.” (3.Ms.25:23)
- INN kertoo artikkelissaan, miten Gilboan vuoret kukoistavat jälleen Davidin
esittämästä kirouksesta huolimatta kuultuaan Saulin ja hänen poikiensa
kuolemasta filistealaisten käsissä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132895
Lämpötilat Jslm; Su: 21-29; Ma: 22-29; Ti: 20-27; Ke: 19-26, aurinkoista, aamusumua.