Friday, August 14, 2009

PERJANTAI 14.08.09
1. PALESTIINALAINEN Maan uutistoimisto Betlehemissä julkisti torstaina uutisen, että arabijärjestö Al-Quds oli ilmoittanut siepanneensa IDF:n sotilaan: ”Ryhmä vastarinta-järjestömme taistelijoita sieppasi israelilaisen sotilaan lähellä Ben Gurionin lentokenttää ja palasi operaatiosta vaikeuksitta. Julkistamme tietoja siepatusta sotilaasta myöhemmin,” kerrottiin tiedonannossa. Al-Quds on al-Qaidan alainen järjestö, jolla on yhteyksiä Hizbullahin kanssa. Maan uutistoimiston tiedotetta tuki israelilainen naissotilas, joka kertoi nähneensä kahden henkilön pakottavan IDF:n sotilaan autoonsa ja ajavan pois. Otettuaan valheen
paljastustestin hänen todettiin puhuneen totta, mutta hän näki tilanteen melko kaukaa.
Poliisi ja IDF aloitti välittömästi laajat etsinnät sotilaan löytämiseksi. Tiesulkuja asetettiin useille alueen lähellä oleville teille sekä Länsirannalle johtaville teille. Hebronin ympäristössä tutkittiin myös kaikki sinne ajavat autot. Tarkastuksia ja etsintöjä jatkettiin pitkälle yötä käyttäen myös helikoptereita, mutta lopulta suoritettujen kyselyjen ja tutkimusten jälkeen todettiin, että hälytys oli väärä, yhtään sotilasta ei puuttunut. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1107512.html
2. ISRAELIN turvallisuusjärjestöt sekä kansallinen turvallisuusneuvosto (NSC) terrorismin vastaisesta toimistosta, ovat suositelleet pääministerille, että hänen kansliansa julkistaisi välittömän matkustusvaroituksen useisiin maihin, mikä tulee koskemaan erikoisesti uuden vuoden päivänä alkavia juutalaisten pyhiä päiviä päättyen lehtimajanjuhliin. Monet juutalaiset matkustavat silloin lomanviettoon lähialueille tai ulkomaisiin lomakohteisiin.
PÄÄMINISTERI Netanyahun kanslia antoi hyvin korkeantason varoitukset seuraaviin maihin: Afganistan, Intian puoleinen Kashmir, Irak, Sudan Syyria, Libanon, Somalia ja Jemen. Myös Kolumbia on vaarallinen. Matkailijoita pyydetään käyttämään pääasiassa lentokoneita, ajamaan autollaan pääteillä ja vain päiväsaikaan sekä välttämään hämäräperäisiä yhteyksiä matkansa aikana. Useisiin näistä maista varoitus on hyvin todellinen ja akuutti, ja kehotetaan välttämään matkustamista niihin maihin tai jos ovat jo siellä, palaamaan kotiinsa niin pian kuin mahdollista.
NSC SUOSITTELEE lisäksi korkeantason varoitukset maihin: Algeria, Saudi Arabia, Siinain niemimaa, Pakistan, Indonesia, Malesia, Filippiinien Mindanao saari, Djibouti, Nigerian pohjoisosa ja Chechnia etelä Venäjällä.
JATKUVAN varoituksen alaisia maita ovat: Kuwait, Emiirikunnat, Qatar, Bahrain, Marokko, Tunisia, Egypti, Jordania ja Chad. Myös Thaimaan ja Kenian osista varoitetaan.
HIZBULLAH uhkaa israelilaisia kohteita maailmanlaajuisesti pyrkiessään kostamaan Israelille sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan, minkä Israel kieltää tehneensä.
Lisäksi tiedotteessa annetaan ohjeita käyttäytymisestä ulkomailla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132904
3. JEMENIN viimeiset juutalaiset, määrältään n. 250 ihmistä, suunnittelevat pakoa maasta suotuisan tilaisuuden tullessa. JP:n artikkeli, jonka kirjoitti Haviv Rettig Gur, kertoo israelilaisten lähteitten tukevan jemeniläisen lehden tietoja, että Jemenin muinainen juutalaisväestö on valmis muuttamaan maasta johtuen sitä vastaan harjoitetusta sorrosta ja väkivallasta. Heistä 120 suunnittelee muuttavansa Israeliin, 100 haluaa Yhdysvaltoihin ja loput, noin 25 henkeä, haluavat jäädä Jemeniin. Tiedot on saatu Jemenin juutalaisilta. Monilla muuttoa suunnittelevilla on vaikeuksia saada omaisuutensa kaupattua eivätkä siksi voi muuttaa. Jemenin virallinen uutistoimisto Saba kertoi keskiviikkona ”juutalaisten suunnittelevan ”miniexodusta” maasta, minkä aiheuttaa väitetty häirintä ja sorto”. Artikkelissa viitataan Ridah ja Amran alueitten päärabbiin Yahya Aishiin, joka kertoo juutalaisten valmistelevan muuttoa Israeliin lähi päivien aikana. Rabbi Aish on joulukuussa murhatun yhteisöjohtajan Moshe Yaish al-Naharin veli, jota muslimit vaativat kääntymään islamin uskoon. Murhaaja tuomittiin kesäkuussa kuolemaan. Al-Naharin kolme tytärtä muuttivat Israeliin pian murhan jälkeen ja heidän kolme veljeään äskettäin Jewish Agencyn avustamina. Rabbi Aish kertoi, että juutalaisten sorto on lisääntynyt Amran ja Kharefin alueilla, joissa juutalaisia on murhattu tai siepattu. (JP)
4. FATAHIN kuudennen yleiskokouksen jälkipyykki alkaa toden teolla. Uutislähteet ehtivät jo kiitellä vaalien siisteydestä ja demokraattisesta luonteesta, mutta viimeisten päivien uutiset puhuvat jo aivan toisenlaista kieltä. Pahimman epäilykset vaalien vilpillisyydestä tulevat Gazasta, jossa Fatahin johtajat ovat sanoutuneet irti vastalauseeksi tavasta, millä heidät syrjäytettiin äänestyksestä. Joillekin Fatahin johtajille soitettiin, useille toisille ei koskaan, lisäksi väitetään joittenkin äänestäneen kahdesti.
PA:N vakiokalustoon vuosikymmenet kuulunut Ahmed Qurei, joka ei saanut paikkaa puolueen keskuskomiteassa, laukaisi täyslaidallisen: ”Vääryydet Fatahin vaaleissa on suurempi kuin Iranin vaaleissa”, hän jyrisi. ”On useita suuria kysymyksiä vaaleista; tavasta, millä ne toimitettiin ja tavasta, millä äänet laskettiin”, hän kertoi lontoolaiselle Al-Quds Al-Arabi uutis-lehdelle. ”Julkisuudelta piilossa tapahtui järjestelyjä, jotka siirsivät muutamia nimiä ja lisäsivät toisia voittajien listalle.” Qurie otti esimerkiksi kolme kandidaattia, ”jotka työskentelivät läheisessä yhteistyössä Israelin kanssa” ja kysyi retorisesti: ”Olikohan sattuma, että nämä kolme miestä voittivat?” Hän jatkoi: ”Nämä kolme miestä – Jibril Rajoub, Muhammad Dahlan ja Tawfik Tirawi – osoittivat, että joku halusi heidät kumileimasimiksi Fatahin johtoon.”
”Tämä on kova ja vaikea näkemys ja on olemassa tarjous väliaikaisesta valtiosta ilman Jerusalemia ja pakolaisia. Ilmeisesti on joitain, jotka ovat huomioineet tämän.” Qurei on katkera Abbasille, jonka hän katsoo peukaloineen vaaleja luotettujensa kautta.
Monet Fatahin johtajat olivat suorastaan shokissa havaittuaan keskiviikkona, että Abbasin pitkäaikainen kannattaja Tayeb Abdel Rahim oli lisätty voittaneitten luetteloon, vaikka hän ei saanut tarpeeksi ääniä, he hämmästelevät. Samaa hämmästelevät Fatahin johtajat Gazassa, jotka sanoutuivat vastalauseeksi irti tehtävistään.
Repeämä ja epäluulo pettymyksen ohessa paremmasta ja avoimemmasta Fatahista on saanut varsinkin nuoret vihaiset miehet suunnittelemaan irtoamista Fatahista oman puolueensa perustamiseksi. Heillä oli pelkona, että sama tulosten manipulointi tapahtuu myös Fatahin vallankumousneuvoston jäsenten vaaleissa, jonka tulokset piti saada torstaina. (JP)
5. www.wnd.com kertoo artikkelissaan, jonka kirjoitti Joel Richardson (pseudonimi), miten Euroopan kristityillä on edelleen harhaluulo, että Ilmestyskirjassa ilmoitettu Antikristus on eurooppalainen ja että hänen perustamansa imperiumi koostuu Euroopan valtioista. Artikkeli on kirjoitettu Richardsonin kirjoittamassa kirjassa ”The Islamic Antichrist” esitettyjen todisteiden pohjalla. Hän ihmettelee, miten vähän maailman mediassa tai kristittyjen keskuudessa tunnetaan Raamatun ilmoituksia Antikristuksen imperiumissa käytettävistä laeista ja rangaistusmuodoista viitaten viime päivinä Somaliasta kerrottuihin lukuisiin ilman oikeudenkäyntiä toimitettuihin kristittyjen teloituksiin katkaisemalla heidän kaulansa.
” Ja minä näin valtaistuimia ja he istuivat niille, ja heille annettiin tuomiovalta, ja minä näin
niiden sielut, jotka olivat teloitetut Jeesuksen todistuksen tähden, ja niiden, jotka eivät
olleet kumartaneet petoa eikä sen kuvaa eivätkä ottaneet sen merkkiä otsaansa eikä käteensä, ja he virkosivat eloon ja hallitsivat Kristuksen kanssa ne tuhat vuotta.” (Ilm.20:4)
Alkukielessä kuten myös englantilaisessa käännöksessä sana ”teloitetut” ilmaistaan sanolla, joka tarkoittaa kaulan katkaisemista miekalla (behead), mikä on arabien suosima teloitustapa.
Richardson haluaa kirjallaan herätellä Euroopan valtioita näkemään vaaran, joka hiipii heidän maihinsa maltillisena, rauhanomaisena, demokraattisena kansana. Eurooppalaiset ovat keskittyneet seuraamaan ns. radikaalin islamin toimia maailmalla tietämättä, että maltillisena pidetty islam haluaa toteuttaa kaikissa maissa, joissa se on saanut vallan, islamin sharia-lain sen kaikissa muodoissaan. Tätä toteutetaan nyt Somaliassa ja monessa muussa Afrikan ja Aasian maassa, ja se tulee toteutumaan Euroopassa islamin saatua vallan siellä.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=106591
6. UUTISOTSIKOITA
- Kolme NU:n kansanedustajaa vieraili Temppelivuorella torstaina ilmoittamatta tai sopimatta siitä etukäteen poliisin kanssa. Tämä siksi, että he olivat anoneet lupaa käydä tutustumassa tilanteeseen vuorella, mutta poliisi epäsi heidän anomuksensa. Vierailu sujui ilman välikohtauksia. Sunnuntaina palestiinalaiset kivittivät journalisteja ja rabbeja heidän mennessään rukoilemaan ”Simon the Just” hautakammiolla Jerusalemin Sheikh Jarrahissa. (JP)
- Juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa pelkäävät, että puolustusministeri Ehud Barakin 50 rakennusvalvojan lisääminen Länsirannalla enteilee uusia juutalaisten karkotuksia. (JP)
- Arabijournalisti Daoud al-Shriyan on kirjoittanut useita artikkeleita, joissa hän syyttää arabivaltioita siitä, että ne pakottavat palestiinalaispakolaiset kulkemaan läpi helvetin niissä YK:n ylläpitämissä pakolaisleireissä, joihin heidän on sullottu. Pakolaisen asema säilyy sukupolvesta toiselle, mikä samalla eristää heidät ympäröivästä yhteiskunnasta ja sen palveluista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132902
- Israelissa paastotaan sekä Gilad Shalitin vapauttamiseksi että sikaflunssaa vastaan. Israeliin matkusti lukuisia rabbeja osallistuakseen yhteisrukouksiin itkumuurilla paaston ohella. Israelissa on nyt 3000 H1N1 tartunnan saanutta; siihen menehtyneitä on tällä hetkellä 7.
- Arabimaat vaativat, että Israelin tulee paljastaa ydinsalaisuutensa. Iran esitti YK:lle, että hyökkäykset ydinvoimaloita vastaan tulee kieltää. Oman ja Qatar ovat luvanneet palauttavansa kauppasuhteensa Israelin kanssa, jos se keskeyttää rakentamisen Juudeassa ja Samariassa. Israelissa epäillään tarjouksen aitoutta.
- Hizbullahilla on nukkuvia soluja Etelä Amerikassa, ja Venezuelassa niiden keskus, joilla on valmius iskeä israelilaisiin ja juutalaisiin kohteisiin alueella heti, kun ne saavat käskyn toimia. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3761519,00.html

Thursday, August 13, 2009

TORSTAI 13.08.09
1. LIBANONIN sisäpoliittinen tilanne on edelleen takalukossa kesäkuun 7. päivän parlamenttivaalien positiivisten odotusten jälkeen kansallisesta yhteishallituksesta. Pääministeriehdokas Saad Hariri on paiskinut hartiavoimin saadakseen sunnit, kristityt ja druusit suostumaan hallitusyhteistyöhön, jota pidetään luonteeltaan Syyrian vastaisena. Neljäntenä ryhmänä hallitukseen on kaavailtu Hizbullahin edustusta, jolla oli veto-oikeus edellisen hallituksen päätöksiin, mutta jota Hariri ei haluaisi sille antaa johtamassaan koaliittiossa, jota kutsutaan nimellä march 14 (maaliskuun 14). Al-Arabia saudi-satelliitti kanavan tunnettu kommentaattori ja johtaja Abdel Rahman Alrashad kertoo lontoolaiselle A-Shark Al-Awsat lehdelle kirjoittamassaan artikkelissa, että kurdijohtaja Walid Jumblatin ilmoitus progressiivisen sosialistipuolueen eroamisesta koaliittiosta ei ollut yllätys vaan luonnollinen seuraus kehityksestä. Alrashad toteaa, että maaliskuun 14. päivän sopimus ”setrivallankumous” oli tarkoitettu vain Syyrian irrottamiseksi Libanonin sisäpolitiikasta, ja sen saavutettua tarkoituksensa kurdit katsovat voivansa irrottautua siitä harjoittaakseen itsenäistä politiikkaa. Jumblatin yllättävä ilmoitus saattoi koko kuvion sekasortoon. Saad Hariri otti lyhyen loman ulkomailla voidakseen rauhassa miettiä ulospääsyä tieltä, joka johti umpikujaan.
2. LIBANONIN presidentti Michel Suleimen, jota pidetään puolueettomana, mutta jolla on hyvät suhteet Syyrian presidentin Bashar Assadin kanssa, kiirehtii kansallisen yhteishallituksen muodostamista, jotta se voisi vastata Israelin esittämään haasteeseen.
Hän katselee huolestuneena Israelin sekä pääministeri Benyamin Netanyahun että puolustusministeri Ehud Barakin esittämiä varoituksia, että Hizbullahin mahdolliset hyökkäykset Israelin kansalaisia tai instituutioita vastaan Israelissa tai ulkomailla katsotaan Libanonin sodanjulistukseksi Israelia vastaan. Hizbullahin pääsihteeri on toistuvasti uhannut kostaa järjestön sotilaallisena johtajana pidetyn Imaad Mughniyehin salamurhan Israelille ja vain etsii sopivaa kohdetta ja tilaisuutta sen toteuttamiseksi. Muutama päivä sitten Egyptin ilmoitus salaliiton paljastamisesta ja syyllisten pidättämisestä Israelin Kairon lähettilään murhaamiseksi sai Israelin johtajat toistamaan varoitukset Libanonin johdolle.
JP:n artikkelin koonnut Zwi Mazel toteaa artikkelissaan, ettei Syyria ole suinkaan lopettanut puuttumistaan Libanonin asioihin. Libanonin ja Syyrian välinen raja on vahvistamatta ja lukuisa määrä libanonilaisia viruu edelleen syyrialaisissa vankiloissa. Syyria käyttää Libanonia vaatimuksissaan Shebaan farmin palauttamisesta Libanonille, vaikka Israel sieppasi sen Syyrialta 1967 sodassa. Syyria tukee Hizbullahia sekä poliittisesti että taloudellisesti ja välittää sille aseita, mm. uusia entistä tehokkaampia ohjuksia, joitten kantomatka ulottuu Tel Aviviin asti. Hizbullah kärsi tappioita kesäkuun 7. päivän vaaleissa, ja YK syyttää sitä aseitten salakuljetuksesta Litanijoen eteläpuolelle, mikä on vastoin YK:n päätöslausuntoa 1701, mistä epäämättömänä todisteena on sen asevarikon räjähdys lähellä Israelin rajaa.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah perustaa järjestönsä aseistautumisen tekosyyhyn, että ”koska Israel edelleen miehittää osaa Libanonin alueesta, sillä on oikeus valmistautua Libanonin alueen vapauttamiseksi väkivalloin”. (JP)
3. HARIRIN palattua lyhyeltä lomaltaan Ranskaan hän tapasi kurdijohtajan Walid Jumblatin, joka vakuutti tälle, ettei hänen johtamansa sosialistinen puolue aseta esteitä yhteishallituksen muodostamiseksi. Tapaamisen jälkeen Jumblat meni tapaamaan Hizbullahin pääsihteeriä Hassan Nasrallahia, jonka kanssa hän pyrkii löytämään yhteistä linjaa.
Hizbullah suunnittelee perjantaiksi suurta mielenosoitustilaisuutta vuoden 2006 Libanonin kakkossodan nimellä Israelissa tunnetun yhteenoton kunniaksi. Hizbullah kärsi siinä suuria aineellisia vahinkoja Israelin ilmavoimien murskatessa sen laitoksia ja infrastruktuuria Libanonin eteläosassa ja Beirutin ympäristössä, mutta sodan päämäärä jäi saavuttamatta. Sota alkoi Hizbullahin tehdessä kommandoiskun rajan yli Israelin puolelle ja kaapatessa kaksi pahoin haavoittunutta sotilasta panttivangeikseen, joista Israel neuvotteli pitkään tietämättä, että sotilaat oli jo surmattu tai kuolleet haavoihinsa. Nasrallah ylpeilee saavuttaneensa suuren voiton voittamattomana pidetystä IDF:n armeijasta, mikä totta tai ei on nostanut terrorijärjestöjen ja naapurivaltioitten itsetuntoa saaden ne entistä julkeammiksi. Sota näyttää myös pahoin romuttaneen sen arvostusta USA:n sotilaspiireissä, mitä tuki Gazan kaistalle tehty 34 päivän ”cast lead” operaatio, jonka päämäärät jäivät myös saavuttamatta.
Pääsihteeri Nasrallah ylpeilee, että hänen järjestöllään on nyt yli 40 000 rakettia ja ohjusta, eli kolminkertainen määrä kuin ennen 2006 kakkossotaa. Lisäksi sen uskotaan saaneen käyttönsä sekä ilma- että meriohjuksia, mikä on pakottanut Israelin IAF:n koneitten valvontalennot korkeampiin kerroksiin ja merialukset kauemmas rannikolta. Ei ole tiedossa, onko presidentti Suleimanin vetoomus saanut vauhtia hallitusneuvotteluihin. (JP)
4. FATAHIN Betlehemissä pidetyn yleiskokouksen yhteydessä pidetyt äänestykset puolueen keskuskomitean ja vallankumousneuvoston jäsenten valitsemiseksi eivät suinkaan poikenneet jo tavaksi tulleista syytöksistä vääryyksistä. Korkeat Fatahin johtajat Gazassa esittivät keskiviikkona tutkimuksia puolueen keskuskomitean vaaleista. Vaatimukset tutkimuksista tulivat samalla, kun osa heistä erosi vastalauseena puolueen johtoelimistä. Vaalitulokset keskuskomitean jäsenten vaaleissa julkistettiin eilen, jota viivytettiin joittenkin jäsenten valitettua epäselvyyksistä vaalitavasta.
Julkistettujen tulosten mukaan eniten ääniä sai Abu Maher Ghnaim (1368), toiseksi eniten Mahmoud Aloul (1102) ja kolmanneksi Marwan Barghouti (1063). Eilen ilmoitettiin lisäksi, että valituksi tuli myös Tayeb Abdel Rahim, Fatahin pitkäaikainen veteraaniedustaja ja Abbasin läheinen tukija ja neuvonantaja. Keskuskomitean 23:n jäsenen joukossa on kaksi Gazasta, Muhammad Dahlan ja Nabil Sha´ath. Fatahjohtaja Gazassa Ibrahim Abu Al-Naja valitti, etteivät useat Fatahin edustajat Gazassa saaneet oikeutta äänestää. Toinen edustaja selitti, että eroamiset johtoelimistä Gazassa johtuivat sisäisistä säännöistä eikä vastalauseista. (JP)
5. PA:N JERUSALEMIN ministeri viime viikkoon saakka ja Mahmoud Abbasin neuvonantaja Hatem Abdel Kater kertoi journalisteille vieraillessaan Jabr Duwaitin perheen luona viime viikolla Itä Jerusalemissa, että PA tulee rakentamaan hänen perheensä talon uudelleen, jonka IDF hajotti 2008. Jabr Duwait varasti puskutraktorin, jolla hän huristeli pitkin Jaffakatua Jerusalemissa heinäkuussa 2008. Hän hyökkäsi traktorillaan useita autoja vastaan surmaten 3 ja haavoittaen kymmeniä, ennen kuin poliisi ampui hänet. Hänen perheensä väitti silloin, että hän oli menettänyt ajokkinsa hallinnan ja että kyseessä oli liikenneonnettomuus. Israelin korkein oikeus antoi luvan 30-vuotiaan Jabr Duwaitin kotitalon tuhoamiseksi.
Kater kutsui Jabr Duwaitia sankariksi ja marttyyriksi, ja sanoi, että PA rakentaa hänen perheensä kotilalon uudelleen estääkseen juutalaisia muuttamasta paikalle pyrkimyksissään Jerusalemin arabi-ilmeen muuttamiseksi juutalaiseksi.
Mahmoud Abbas ylisti terroristeja ja muita väkivallantekijöitä juutalaisia vastaan ”marttyyreiksi” ja ”sankareiksi” avatessaan Fatahin kuudennen yleiskokouksen Betlehemissä. Heidän kunniakseen nimetään katuja, puistoja, aukioita, lasten kesätapahtumia ja jopa lasten ohjelmat laaditaan siten, että niissä opetetaan alle 10-vuotiaita lapsia vihaamaan juutalaisia ja surmaamaan heitä, kun siihen on tilaisuus.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=106756
6. UUTISOTSIKOITA
- Gilad Shalitin vanhemmat muistivat eilen hänen 23. syntymäpäiväänsä viruttuaan yli neljä vuotta Hamasin panttivankina useitten vieraitten juhlistaessa tilaisuutta. He kävivät myös Itkumuurilla esittämässä toiveensa saada poikansa lopultakin vapautetuksi niistä epäinhimillisistä oloista, joissa häntä pidetään – olettaen, että hän on enää elossa. Hän haavoittui sieppaamisen yhteydessä, mutta Hamas ei ole suostunut päästämään kansainvälistä Punaista Ristiä tai muita ihmisoikeusjärjestöjä tapaamaan häntä, kuten kansainväliset säännöt vaativat. (INN)
- Hamasin taholta annetaan ristiriitaisia tietoja neuvotteluista, joita käydään Kairossa Israelin ja Hamasin edustajien välillä Egyptin välityksellä Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Eräät tiedot kertovat, että hänet voidaan vapauttaa kuukauden lopussa, mutta toinen tieto kumoaa tämän. (INN)
- Human Rights Watch (Ihmisoikeuksien Tarkkailu) järjestö huomioi raportissaan tavoistaan poiketen, että Gazan palestiinalaiset ovat voineet käyttää ihmiskilpiä taisteluissaan IDF:n sotilaita vastaan. Järjestön raportissa kehotetaan kuitenkin, että IDF tutkii syytöksiä tapauksista, joissa sotilaat ovat ampuneet valkoisen lipun kanssa lähestyviä palestiinalaisia. Raportin mukaan tällaisia tapauksia on kirjattu 11 operaatio cast lead aikana. (JP)
- Israel protestoi sitä, että Maailman Arkeologinen Kongressi pitäessään kansainvälistä konferenssia Ramallahissa ei kutsunut Israelin osanottajia mukaan. Konferenssin teemana on ”Rakenteellisen väkivallan voittaminen ja sen negatiivinen vaikutus arkeologiseen toimintaan”. Israelin arkeologisen hallituksen (IAA) johtaja tri Uzi Dahari lähetti kiivassanaisen vastalauseen kongressin presidentille, jossa hän syyttää tätä siitä, ettei IAA saanut ennakkoilmoitusta konferenssista eikä sitä kutsuttu mukaan, ja toiseksi, että hän sallii kansainvälisen konferenssin käyttämisen poliittiseen hyökkäykseen Israelia vastaan. (JP)
- Toisenlaista toleranssia toteutetaan Ramat Rachelin arkeologisissa kaivauksissa Jerusalemin eteläpuolella. Kaivauksiin osallistuu vapaaehtoisia useista maista, sekoitus eri kulttuurillista ja uskonnollisista taustoista. Yli sata vapaaehtoista ainakin kahdeksasta eri maasta työskentelee aamuhämäristä lähtien jo viidettä vuotta kaivaen esille tämän muinaisena hallintokeskuksena pidetyn rakennuskompleksin raunioita. (JP)
- Israel tiukentaa ulkomaalaisten pääsyä Länsirannalle. Sinne pääsemiseksi tarvitaan siviilihallinnon tai poliisin lupa. (haaretz)
- Yhä useampi korkea viranomainen ja poliitikko kehottaa pitämään viiteen elinkautiseen + 40 vuotta tuomitun Barghoutin edelleen vankilassa.( haaretz)
- Kaksi israelilaista haavoittui terroristin ampumista luodeista Binyaminin alueella 32 km Jerusalemista pohjoiseen. Ampujat pääsivät pakenemaan.
- Yli 70 % amerikkalaisista sanoo Rasmussenin gallupin mukaan, että Israel on Amerikan tärkeä liittolainen, 8 % sanoo viholliseksi ja 16 % siltä väliltä.
(haaretz)
- Haifan edustalta 80 km rannikolta meren pohjasta löydetty kaasuesiintymä Tamir on 207 miljardia kuutiometriä, eli 30 % suurempi kuin ensiksi arvioitiin.

Wednesday, August 12, 2009

KESKIVIIKKO 12.08.09
1. JORDANIAN kuningas Abdullah II on ilmeisen peloissaan ja häiriintynyt
mahdollisuudesta, että Palestiinan valtion mantteli lasketaan sittenkin Jordanian harteille. Jordania on peruuttanut 40 000 siellä asuvan palestiinalaisen kansalaisoikeudet, jotka ovat muuttaneet sinne 1948 Israelin itsenäisyyssodan jälkeen. Kansalaisuuden poistaminen pitkään maassa asuvilta on vaarallinen ja epäinhimillinen teko, sillä se asettaa ihmiset epäselvään vieraan maan asukkaan asemaan ja muuttaa heidän perusoikeuksiaan. Abdullahin pelkoihin lienee vaikuttanut Knessetissä liikkuneet huhut, että Netanyahun hallitus olisi kaikessa hiljaisuudessa valmistelemassa toimia, joilla vaikutetaan Jordanian nykyiseen asemaan. Huhun mukaan Netanyahun kahden valtion periaate tarkoittaa kahta valtiota Jordanjoen molemmin puolin, toinen Israel ja toinen Jordania. Jordanin asukkaista yli 70 % on JP:n artikkelin mukaan palestiinalaista syntyperää. Yakoc Katzin ja Khaled Abu Toamehin kirjoittaman artikkelin mukaan USA salaisesti tukee Knessetissä kierteleviä huhuja Jordaniasta Palestiinan valtiona, mikä sai Abdullah II:n todella huolestumaan. (JP)
2. NETANYAHUN hallitus lähetti viime viikolla puolustusministeriön turvallisuus- ja diplomatianosaston johtajista koostuneen delegaation kiireisesti Ammaniin, jossa he tapasivat kuningas Abdullah II:n luotettuja viranomaisia. Delegaation tarkoituksena oli vakuuttaa Jordanian hallitukselle, ettei Israelilla ole mitään salaisia motiiveja Jordanian aseman muuttamiseksi. Jordanian sisäministeri Nayef al-Kadi selitti, että kansalaisoikeuden peruuttaminen suoritetaan siksi, että sillä pystyttäisiin estämään ennakolta toimet Jordanian aseman muuttamiseksi palestiinalaisten valtioksi. Abdullahin perimmäinen syy lienee kuitenkin pelko oman Hashemiittien kuninkuutensa menettämisestä. Heidän valtansa lepää maassa asuvien beduiinien varassa, jotka seurasivat heitä Hejazin valtiosta saudien karkotettua hänet sieltä ja perustettua Saudi Arabian kuningaskunnan. Äkilliset ja suuret muutokset demografiassa voisivat järkyttää herkkää voimatasapainoa maassa.
KUNINGAS Abdullah II teki viikonvaihteen aikana yllätysvierailun armeijan päämajaan, jossa pitämässään puheessaan hän viittasi huhuja levittäviin ryhmiin, joilla on ”epäilyttäviä päämääriä” ja kehotti jordanialaisia vastustamaan tätä ”kulkutautia”. Hän ei lähemmin yksilöinyt, keitä nämä ryhmät edustivat, mutta hän vihjasi niiden olevan Jordaniassa. ”Mikään valta ei voi pakottaa Jordaniaa asemaan, joka on vastoin sen intressejä. Vakuutan uudelleen ja selkeästi, ettei ole olemassa valtaa, joka voi sanella meille mitään, mikä on Jordanian ja jordanialaisten etuja vastaan.” Hän vakuutti armeijan johtajille, ettei USA ole koskaan painostanut Jordaniaa sallimaan palestiinalaisten muuttoa maahan. Hän kutsui huhujen levittämistä häpeälliseksi ja uskonnon kannalta kielletyksi. (JP)
3. JP:N ARTIKKELISSA kerrotaan poliittisten analyytikkojen Ammanissa huomanneen kuningas Abdullahin hermostumisen huhujen johdosta, mikä osoittaa niiden olevan enemmän kuin pelkkiä huhuja. Analyytikot sanovat Jordanian kuningasperheen vakuuttuneen, että Israelin nykyinen hallitus salaisesti ruokkii noita kuiskutuksia. Erään analyytikon mukaan kuningas Abdullah suunnittelee hallituksensa uudistamista voidakseen paremmin vastustaa eteen nousseita haasteita. Hän ei ottanut mukaansa armeijan päämajaan pääministeriään Nader Dahabia, mikä johtunee kuninkaan tyytymättömyydestä siihen, ettei Dahabin johtama hallitus ollut pystynyt vastustamaan tuon ”kulkutaudin” leviämistä.
Jordanialaisen uutislehden kolumnisti Yasser Abu Hilaleh kertoo artikkelissaan, että Israel on jo alkanut toteuttaa palestiinalaisten muuttoa Länsirannalta. Hän viittaa tapauksiin, joissa ulkomaille opiskelemaan tai lääkintähoitoon matkustavilta, jotka eivät palaa sen jälkeen koteihinsa, poistetaan oikeus pysyvään asumiseen Länsirannalla. Siksi Hilaleh painottaa, miten tärkeää palestiinalaisten on pitää kiinni maasta, jossa he asuvat. Tämä käytäntö on todella ollut havaittavissa varsinkin Jerusalemin kohdalla, jossa pitkään ulkomailla oleskelevat menettävät pysyvän asumisoikeutensa Itä Jerusalemissa. (JP)
4. ISRAELIN JA USA:n välillä käydään salaista keskustelua kaiken aikaa, miten ratkaista
kysymys rakentamisesta juutalaisyhteisöissä Juudeassa ja Samariassa. Julkisuuteen on tullut vain epämääräisiä tietoja Hillary Clintonin ja George Mitchellin vaatimuksista täydellisestä rakennuskiellosta, mutta tarkkailijoitten mukaan tämä ei vastaa todellisuutta. JP:n kolumnistit H Keinon ja T Lazaroff tutkivat asiaa kolumnissaan, jossa he toteavat, että rakentamiskieltoa tärkeämpi ja kiireisempi kysymys on määritellä, mitkä juutalaisyhteisöt katsotaan ”setlementeiksi” ja mitkä laajoiksi asutuskeskuksiksi. He ottavat esimerkiksi Arielin kaupungin, jossa on asukkaita yli 20 000 ja sen lisäksi 10 000 opiskelijaa. Ariel sijaitsee 40 km:n päässä rantaviivasta ja saman verran Jordanjoesta, Tel Avivista itään. Ariel on kaikissa suunnitelmissa katsottu jäävän Israeliin. Siellä on rakenteilla 98 asuntoyksikköä; kaikkiaan Länsirannalla rakenteilla olevia rakennuskohteita on 2500:n asuntoyksikön verran. Artikkelin kirjoittajat pyörittelevät kysymystä, voiko Ariel säilyä Israelin rajan sisäpuolella, koska se pistää syvemmälle Länsirannan alueelle kuin jotkut muut suuret taajamat, kuten Maale Adumim, Givar Zeev, Gush Etzion ja Betar Illit.
Pääministeri kanslia kieltää tiedot keskusteluista juutalaisyhteisöjen aseman määrittelemisestä todeten, ettei ole mitään uutta tiedotettavaa. Keskusteluja kuitenkin käydään julkisuudelta piilossa.
Diplomaattilähteet Jerusalemissa toteavat, että kun keskustelut Israelin ja USA:n välillä on saatu tyydyttävästi sovittua, rauhankeskustelut Israelin ja palestiinalaisten välillä alkavat, vaikka Mahmoud Abbas vannookin määrättyjen ehtojen täyttymistä ennen kuin hän antaa luvan jatkaa Olmertin hallituksen kaaduttua keskeytyneitä neuvotteluja. Abbas on vaatinut, että niitä tulee jatkaa siitä, mihin ne jäivät Tzipi Livnin johtaman ryhmän kanssa, mutta kukaan ei näytä edes tietävän, mitä niissä sovittiin jos mistään. Livni sanoi ennen niiden aloittamista, ettei mitään ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu.
Fatahin yleiskokouksen päättyessä ja uusien johtajien ryhmittyessä PA:n johtoon, nähdään, mihin suuntaan magneettineula osoittaa. Ennakkotietojen mukaan yli puolet Fatahin keskuskomitean jäsenistä on nuoren polven edustajia, joskin Abbasin suosimat vanhat konkarit menestyivät hyvin vaaleissa, mikä voi koventaa PA:n vaatimuksia.
Tarkkailijat kuitenkin ennustavat, ettei Abbasilla ole juuri liikkumatilaa. Jotta rahavirrat länsimaista juoksisivat esteettä, hänen on pakko suostua keskusteluihin, vaikkapa vain näön vuoksi. Tilanne ei siten tulle muuttumaan nykyisestään. (JP)
5. www.debka.com kertoo, että 14 Fatahin keskuskomitean 23:sta jäsenestä valittiin uusista kasvoista, mikä voi aiheuttaa joitakin muutoksia Fatahin toimissa. Mutta toisaalta suurimman äänimäärän sai 71-vuotias Abu Maher Ghnaim, jonka Abbas sai ujutettua Tunisiasta Betlehemiin ja Länsirannalle, jonne hän aikoo nyt jäädä. Debkafile ennustaa, että voimakkaana veteraanitaistelijana tunnettu Ghnaim tulee ottamaan vallankahvan keskus-komiteassa, jossa Abbas toimii itseoikeutettuna puheenjohtajana. Uudet vahvat nimet Marwan Barghouti, Jibril Rajoub ja Mohammad Dahlan tullevat alistumaan hänen johdettavikseen. Vaikka uusien kasvojen odotettiin tuovan uutta toivoa sopimukseen pääsemiseksi Israelin ja PA:n välillä, yksikään näistä ”uusista” ei vastustanut ”vastarintapykälän” säilyttämisestä Fatahin puolueohjelmassa. Tämä ei osoita, että kukaan heistä olisi taipuisampi kuin ”vanhat” suhteessa Israeliin.
Toiseksi Debkafile toteaa, että Dahlan on Hamasin perinteinen vihollinen, ja hänen odotetaan kaikin tavoin vastustavan kompromissiratkaisua Hamasin kanssa. Tämä puolestaan siirtää mahdollisuuden Gazan ja Länsirannan palestiinalaisten poliittisesta yhtymisestä hämärään tulevaisuuteen. (debkafile)
6. KESKUSKOMITEAAN valittu entinen PA:n yleisen turvallisuuspalvelun johtaja Tawfik Tirawi puki ajatuksiaan sanoiksi todeten, että vaalit osoittavat Fatahin demokraattisen luonteen. Mutta keskusteluissa Israelin kanssa hän ei nähnyt paljon toivoa, ellei Israel lopeta setlementtien rakentamista ja turva-aidan pystyttämistä Länsirannan ja Israelin välillä. Tirawin valinta keskuskomiteaan oli melkoinen yllätys, sillä hänellä ei tiedetty olevan laajaa kannattaja joukkoa. Tirawi heitti herjaa Israelin ulkoministeri Avigdor Liebermanin suuntaan, joka lausunnossaan valitti, ettei palestiinalaisilla ole henkilöä, jonka kanssa neuvotella. Tirawin mielestä keskustelukumppaneita on vaikka toisille jakaa. Mutta keskeinen neuvottelija Livnin kanssa Saeb Erekat sanoi, ettei ole suuria mahdollisuuksia jatkaa neuvotteluja Netanyahun hallituksen kanssa. Livni ei katso, että vaalit oikeuttavat Barghoutin vapauttamiseen.
Abbas totesi jossain vaiheessa, että monella yleiskokouksen osanottajalla on vihainen vaimo kotona odottamassa ja vaatimassa selityksiä, miksi naisia ei valittu johtaviin asemiin? Abbas vihjailee, että hän joutunee nimittämään yhden naisen keskuskomiteaan ihan kotirauhan säilymiseksi. Demokratian edistymisestä todistuksena sekin! (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Bnei Adam moneen kertaan tuhottu ja uudelleen rakennettu parakkikylä Adamin kyljessä ei suostu vapaaehtoisesti muuttamaan pois kodeistaan, joissa he sanoivat noudattavansa ympäristöystävällistä elintapaa. (JP)
- Rishon Legion rabbi Yehuda David Wolpe ei suostu rekisteröimään avioliittoa, koska hänen mielestään juutalaisuuteen kääntynyt nuorikko ei ole elänyt juutalaisen uskon vaatimusten mukaan kääntymisensä jälkeen. Jotkut rabbit hylkäävät suoralta kädeltä valtion kääntymishallinnon johtajan rabbi Haim Druckmanin suorittamat kääntymiset, joita he pitävät liian heppoisina. (JP)
- Israel tuottaa maahan 2000 thaimaalaista työntekijää, mikä on nostattanut suuren huudon maassa siksi, että samaan aikaan karkotetaan maasta luvatta maahan työtä etsimään tulleita, ja maassa on suuri työttömyys. (JP)
- Westboron Baptistikirkon edustajat osoittivat mieltään juutalaisinstituutioitten edessä kantaen julisteita, joissa luki: ”Jumala vihaa juutalaisia”, ja Jumala vihaa Obamaa”. Alueen juutalaiset sanovat jatkavansa elämäänsä kuin ennenkin, mutta toisten mielestä mielenosoitukseen täytyy vastata. (JP)
- Kaksi Israelin merivoimien ohjusalusta osallistuu Turkin merivoimien kanssa harjoituksiin Välimerellä. Maitten välit ovat välillä viilentyneet, mutta näyttävät lämpenevän hiljalleen. (JP)
- Peace Now on nostanut kanteen Kochav Yaakov juutalaiskylää vastaan, jossa asuu 850 juutalaisperhettä, väittäen sen olevan palestiinalaisten yksityismaalla. Kylä sijaitsee Jerusalemin pohjoispuolella Binyamin alueella.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132863
- PFLP:n johtajan Ahmed Saadatin siirto Ashkelonin vankilasta Negeviin osoittanee edistymistä tapahtuneen Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluissa. Hamas vaatii tuhat palestiinalaisvankia vapautettaviksi Shalitia vastaan. (INN)

Tuesday, August 11, 2009

TIISTAI 11.08.09
1. USA:N KONGRESSIN enemmistöjohtaja Steny Hoyer sanoi Israelin vierailunsa yhteydessä puhuessaan presidentti Shimon Peresin kanssa lehdistötilaisuudessa eilen, että Itä Jerusalem ei ole sama kuin Länsiranta ja sen setlementit. Hän johtaa 29 hengen demokraatti-edustajien muodostamaa ryhmää. Hän tapasi maanantaina ennen tilaisuutta presidentti Shimon Peresin, ulkoministeri Avigdor Liebermanin ja USA:n lähettämän koordinoijan ja PA:n poliisien koulutusjohtajan kenraali Keith Daytonin. Hoyerilla oli kiitteleviä lausuntoja pääministeri Benyamin Netanyahusta, mutta vähemmän myönteisiä Palestiinan Auktoriteetista ja Fatahin yleiskokouksesta Betlehemissä. Hän pyysi, että PA jättäisi pois kaikki ennakkovaateet rauhankeskusteluille. ”Uskon, että jos konferenssissa olisi ollut positiivisempi äänilaji, se olisi auttanut asiaa. Eli kuten kenraali Dayton sanoi: Se on poliittinen kokous, tai poliitikkojen kokous, eikä hän siten arvostanut korkealle sen retoriikkaa.”
Hoyer tapaa tänään Mahmoud Abbasin, jolle hän antoi ennakkoevästyksiä: Abbasin tulee muuttaa käyttämäänsä retoriikkaa ja toiseksi hänen tulee pudottaa vaatimukset ennakkoehdoista keskustelujen aloittamiseksi Netanyahun kanssa. Hän piti virheenä sitä, että Abbas vaati ennakkoon Israelia lopettamaan rakentamisen setlementeissä ja toivoi Abbasin tulevan keskusteluihin ilman ennakkoehtoja kuten hän teki Olmertin aikana.
Hoyer, jota pidetään presidentti Obaman läheisenä tukijana, kiitteli Netanyahua positiivisista toimista Juudeassa ja Samariassa tunnustaessaan kahden valtion periaatteen ja poistaessaan kaikki 14 tiesulkua. Hän kehotti Abbasia tarttumaan otolliseen tilaisuuteen.(JP)
2. SENAATTORI Steny Hoyer puuttui Israelin vierailunsa aikana Israelin ja presidentti Obaman välisiin suhteisiin, joita Israelissa nähdään viileiksi ellei Israelin vastaisiksi. Hoyer sanoi ymmärtävänsä israelilaisia tässä asiassa, mutta vakuutti Obaman olevan vakaa Israelin tukija. Hän tunnusti, että presidentti oli keskittynyt liikaa setlementtien rakentamiseen tekemällä siitä näennäisesti avainkysymyksen, mutta että kysymys oli kehittynyt suhteettomaksi siksi, että USA ja Israel ovat siitä eri mieltä. Länsirannan ja Jerusalemin erilaisuudesta Hoyer sanoi näin: ”Uskon, että on merkittävä ero siinä, missä me puhumme Länsirannasta ja itse Jerusalemista, joka on yhtenäinen kaupunki, kokonaisuus. Näkemykseni mukaan se myös pysyy yhtenäisenä ja siksi – vaikka en haluakaan puuttua lopputulokseen – uskoakseni Jerusalemin jakaminen ei ole järkevä ratkaisu. Enkä usko sen tapahtuvan.”
Hoyer sanoi vastatessaan journalistien kysymykseen, onko totta, että - kuten New York Post gallupin mukaan USA:n juutalaisjärjestöt ovat enemmän Israelin kuin Obaman kannalla koskien Palestiinan valtiota, setlementtien rakentamista ja maata rauhaan periaatetta – hän on huolissaan presidentti menettävän juutalaisjärjestöjen kannatuksen. Hän kuitenkin uskoi sen riippuvan siitä, miten Obama onnistuu politiikassaan seuraavan kolmen ja puolen vuoden aikana, sillä hän näkee USA:n juutalaisten katsovan asioita laajemmassa perspektiivissä. Hän kritisoi Israelin Bostonin konsulin laatimaa kirjelmää, jossa tämä piti Netanyahun hallituksen politiikkaa Israelille vahingollisena USA:n suhteitten kannalta.
Hoyer totesi kongressin edustavan USA:n kansaa, ja sen kannasta Israeliin on hyvänä esimerkkinä 368:n edustajan sen 435:stä edustajasta allekirjoittama kirjelmä presidentti Obamalle, jossa kongressi esittää tukensa Israelille todeten, että Israelin tulee voida tehdä omat päätöksensä, joita kongressi tukee. ”Eikä meillä ollut vaikeuksia noiden allekirjoitusten saamiseksi. Uskon sen kuvaavan kongressin jäsenten edustamaa valtakirjaa.” (JP)
3. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman sanoi puhuessaan kongressin demokraattien 29:n hengen muodostamalle delegaatiolle toimistossaan eilen, että Fatahin poliittisen ohjelman muotoilu yhdessä väkivallan kasvun kanssa Länsirannalla ovat käytännössä haudanneet mahdollisuuden saavuttaa rauhansopimus lähivuosien aikana. ”Palestiinalaisten ehdoton, äärimmäinen asenne Jerusalemista, paluuoikeudesta ja setlementeistä ovat muodostaneet välillemme korjaamattoman repeämän, jota ei voida ylittää.” Hänen kansliansa antaman lausunnon mukaan Israelilla ei ole neuvottelukumppania, vaikka Gazassa on Hamastan ja Länsirannalla Fatahland. Lieberman selitti kongressin edustajille, että Israelilla ja PA;lla tulee olla jatkuva keskusteluyhteys sekä turvallisuus- että talouskysymysten hoitamiseksi. Lieberman puolusti hallituksen politiikkaa kutsuen sitä realistiseksi ja varoitti Gazan esimerkistä, mitä yksipuoliset pakkoratkaisut voivat saada aikaan. Israel lähti sieltä yksipuolisesti, mikä toi valtaan terrorijärjestö Hamasin, joka aloitti ampumisen Israeliin. Presidentti Peres totesi, että periaatteessa USA ja Israel ovat samaa mieltä Länsirannasta: Israel ei rakenna eikä rahoita uusia setlementtejä, mutta luonnollinen kasvu on sallittava. (JP)
4. FATAHIN kuudes yleiskokous jatkoi eilen aloittaen jäsenten valitsemisen lippuäänestyksellä 21 jäsenen keskuskomiteaan ja 120 hengen vallankumousneuvostoon. Gazassa olevat jäsenet ovat pyrkineet äänestämään puhelimella, mutta siinä on havaittu ongelmia, kuten myös lippuäänestyksessä paikalla. Fatahin keskuskomiteaan pyrkii 96 ehdokasta; vallankumousneuvostoon hakee paikkaa yli 600 ehdokasta. Koska äänestystä ei saatu toimitettua eilen, sitä jatketaan tänään. Uusi sukupolvi näyttää rynnistävän äänestyksessä vanhankaartin vastustuksesta ja taloudellisesta ylivallasta huolimatta. Marwan Barghouti näyttää saaneen paikan komiteassa, vaikka hän istuu viittä elinkautista + 40 vuotta Israelin vankilassa. Vanhan kaartin edustajat vannovat, etteivät he äänestä uutta sukupolvea kuten Mohammad Dahlan, koska he ovat luovuttamassa maat Israelille. Äänestykset saataneen suoritettua loppuun tämän päivän aikana, mutta laskenta voi viedä aikaa ja antaa mahdollisuuden monenlaiseen spekulaatioon.
Jännitys Fatahin ja Hamasin välillä on noussut entisestään Hamasin kieltäessä yli 400:n Fatahin edustajan pääsyn Betlehemin konferenssiin PA:n kieltäydyttyä vapauttamasta pidättämäänsä yli tuhatta Hamasin jäsentä Länsirannalla. Eilen julkistettu tieto Hamasin jäsenen kuolemasta PA:n vankilassa lisäsi syytöksiä kidutuksista Hamasin taholta. Ramallahissa asuva juutalainen, entinen Israelin kansalainen, Uri Davis valittaneen vallankumousneuvostoon. Hän on naimisissa arabin kanssa. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132833
5. SHIN BET, Israelin tiedustelujärjestö, varoittaa, että terroristit voivat yrittää soluttautua Gazan turvallisuusaidan lähellä oleviin juutalaisyhteisöihin. Asukkaita niissä on kehotettu erityiseen valppauteen, koska Hamasilla voi olla suunnitelmia kommando-tyyppisen iskun suorittamiseksi panttivankien saamiseksi. Shin Betin taholta kerrotaan, että jännitys on äärimmäisen jännittynyt rajavyöhykkeellä. Vaikka Hamas on pidättynyt rakettien ja kranaattien ampumisesta, sillä voi olla tarvetta itsetuntonsa nostamiseksi suorittaa laajamittainen hyökkäys Israelin puolelle, joko sotilaallisiin tai siviilikohteisiin rajan tuntumassa. Kesäkuussa IDF:n sotilaat saivat estettyä hyökkäyksen Karnin rajanylityspaikkaa vastaan. Hyökkäykseen osallistui 10 pyssymiestä ja räjähteillä lastattuja hevosia, joilla pyrittiin saamaan aukko turva-aitaan. Hyökkäyksen suorittajaksi todettiin al-Qaidan solu Gazassa.
Maanantaina terroristit ampuivat kranaatin lähelle turva-aitaa korjaavaa sotilasryhmää. Edellisenä päivänä terroristit ampuivat kaksi kranaattia ja Kassam-raketin Israeliin. Kranaatit räjähtivät lähellä ambulanssia, joka kuljetti palestiinalaista sydänpotilasta hoitoon Israeliin. IAF:n koneet tekivät ohjusiskuja salakuljetustunneleita vastaan Gazan ja Egyptin rajalla. Isku oli vastaus Kassam-raketti-iskuun Israeliin. Myös sala-ammunta Gazasta Israeliin on lisääntynyt. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Marwan Barghouti, Mohammad Dhalan ja Rajoub Jibril on uutisten mukaan valittu Fatahin keskuskomiteaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132838
- Knessetin puhemies Rueven Rivlin sanoi tutustuessaan E-1 alueeseen Maale Adumimin ja Jerusalemin välissä, että rauhanprosessi on vaarassa, ellei sen ja Maale Adumimin rakentamista sallita. Jerusalemin asema on noussut viime päivinä näyttävästi Israelin poliitikkojen puheisiin, ilmeisenä vastavetona USA:n vaatimuksiin rakentamisen keskeyttämisestä sen itäosissa. (JP)
- Pääministeri Netanyahu puolestaan lupasi Gazasta evakuoiduille oman kodin vuoden aikana Shomriyassa ja Amatzivassa. Hän kertoi tästä tutustuessaan Shomriyan tulevaan yhteisöön. Vierailu sattui lähes päivälleen 4 vuotta sen jälkeen, kun noin 8 500 Gazan juutalaista asukasta karkotettiin IDF:n, poliisien ja rajapoliisin toimesta, eikä aina kovin helläkätisesti, minkä johdosta karkotetut ovat nostaneet oikeusjuttuja poliisia ja armeijaa vastaan. Gazassa oli 21 hyvinvoipaa juutalaisyhteisöä, Samariassa tuhottiin neljä yhteisöä. Tuntien Israelin byrokratian ja hitaan rakennustahdin vuosi on liian lyhyt aika kaikkien suunniteltujen talojen rakentamiseksi. (JP)
- Turvallisuusjoukot kävivät tuhoamassa Eshterin juutalaisyhteisön, jonka nuoret aktivistit olivat rakentaneet, nyt jo kahdeksannen kerran. Sinne oli kyhätty muutamia puisia parakkeja ja synagoga. Joukot menevät taas Eshteriin tuhoamaan yhdeksännen kerran yhteisön rakennelmat. (JP)
- Oikeuskansleri Menachem Mazuz sulki kolmannen Olmertia koskevan poliisitutkinnan eilen. Tämä koski epäilyksiä lahjuksen vastaanottamisesta talokauppansa yhteydessä Jerusalemin German Colonissa. Mazuz näyttää päättäneen päästää joittenkin mielestä kierona kettuna pidetyn entisen pääministerin kuin koiran veräjästä. (JP)
- IDF:n maajoukot ovat saamassa uuden käsikäyttöisen lämpökuvaukseen perustuvan maalinetsintäjärjestelmän. Laite on putkilonomainen kaukoputken tapainen tähtäyslaite, joka ei tarvitse satelliittiohjausta (GPS), eikä myöskään kiinteää jalustaa. Laite painaa vajaa 2 kg, mukaan lukien 8 tunnin ladattava akku. Joukkueen johtaja pystyy laitteella ohjaamaan tulta haluttuun kohteeseen, mikä helpottaa sen etsimistä varsinkin asutuskohteissa. Laitteen suunnitteli ja rakensi Elbit Systems, se toimii kaikissa sääoloissa. (JP)
- Israelissa varustaudutaan jokavuotiseen invaasioon. Kysymyksessä ovat muuttolinnut, joitten muuttoreitti kulkee Israelin kautta. Ne tuovat mukanaan runsaasti lintujen tarkkailijoita ja tiedemiehiä kaikkialta maailmassa. (JP)
- Jännitys Libanonin rajalla jatkuu. Netanyahu sanoi, että jos Hizbullah liittyy Libanonin hallitukseen, Israel pitää kaikkia sen hyökkäyksiä israelilaisiin kohteisiin Libanonin hyökkäyksinä. Egyptin paljastama Israelin Egyptin lähettilään murhasuunnitelma lienee ollut Hizbullahin suunnittelema. Netanyahu kiitti Mubarakia suunnitelman toteutuksen estämisestä. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1106627.html

Monday, August 10, 2009

MAANANTAI 10.08.09
1. ISRAELIN ystävyyttä espanjalaiseen tapaan. Israelissa toimii järjestö nimeltä ”Israelin komitea talontuhoamista vastaan” (the Israel Committee Against House Demolitions, ICAHD), jota johtaa äärivasemmistolaisena tunnettu Jeff Halper. ICAHD on järjestänyt seitsemännen vuosittaisen kesäleirin Israelissa. Leirin tarkoituksena on rakentaa uudelleen kaksi poliisin hajottamaa taloa, jotka palestiinalaiset olivat rakentaneet laittomasti Anataan. Leirille tulee useita vapaaehtoisia monista maailman maista.
JP:n kolumnistien Jamie Gellerin ja Herb Keinonin kirjoittamassa artikkelissa kerrotaan erityisesti niistä 42:sta vapaaehtoisesta, jotka ovat matkustaneet Israeliin Espanjasta. Heidän tilanteensa tekee erikoiseksi se, että Espanjan hallitus maksoi heidän matkansa tänne. ICAHD:n johtaja Jeff Halper kehaisi tilannetta näin: ”Erikoisesti, leirillä on noin 42 ihmistä Espanjasta, ja Espanjan hallitus maksaa leirin kustannukset taas tänäkin vuonna. He ovat maksaneet 42:n nuoren ihmisen matkat kesäleirille, joten on kovin mielenkiintoista, että hallitukset ovat alkaneet rohkaista ihmisiä tulemaan tänne ja vastustamaan miehitystä.”
Espanjan ulkoministeriön kansainvälisen kehityksen yhteistyön osasto AECID myönsi ICAHD:lle tälle vuodelle 80 000 Euroa. Sen lisäksi se myönsi 80 000 Euroa järjestölle nimeltä Breaking the Silence (rikkoen hiljaisuuden), joka äskettäin julkisti ristiriitaisen raportin IDF:n toimista Cast Lead operaation aikana. Lisäksi Espanja myönsi 100 000 Euroa Ihmisoikeuksien järjestölle sekä 70 000 Euroa Rabbit for Human Rights (Rabbit Ihmis-oikeuksien puolesta). Israelin hallituksen edustaja Mark Regev hämmästeli sitä, että Euroopan hallitus, joka sanoo kannattavansa kahden valtion periaatetta ja väkivallatonta ratkaisua Israelin ja PA:n välisiin ongelmiin, tukee näkyvästi NGO-järjestöä, joka ei hyväksy kahden valtion periaatetta ja oikeuttaa terrorismin. Hän tarkoitti tällä Halperin johtamaa ICAHD järjestöä. Israelin hallitus ei ole virallisesti puuttunut asiaan.
2. ANATAN tapaus on esimerkki siitä, miten kansainvälinen yhteisö ja Euroopan maitten hallitukset avoimesti puuttuvat yksittäistapauksiin Israelissa, jotka perustuvat oikeuslaitoksen päätöksiin, kuten Anatan tapauksessa. Jos joku ihminen rikkoo lakia Euroopan maassa, kai sielläkin viranomaiset puuttuvat asiaan? Euroopan hallitusten – kuten Espanjan tässä tapauksessa – poliittinen ja taloudellinen tuki oikeusistuimen päätöksen vastustamiseksi on nähtävä räikeänä puuttumisena toisen itsenäisen valtion sisäisiin asioihin, sekä avoimena asettumisena niiden rinnalle, jotka eivät näe mitään pahaa maan lakien rikkomisessa. Tätä voisi kutsua rikollisuuden kannustamiseksi ja sellaisena osasyyllisenä rikokseen. Toisena mahdollisuutena lienee tarkoituksellinen poliittinen puuttuminen maan sisäisiin asioihin.
Israelin ulkoministeriö sanoo, ettei siellä kunnolla tunneta ICAHD:n kesäleirien asiaa. Olisi varmaan korkea aika ulkoministeriön ja pääministerin kanslian puuttua siihen.
Yksi Israelissa asuva Espanjan lähetystön edustaja ei sanonut myöskään tuntevansa asiaa, mutta myönsi keskustelua käydyn muista Espanjan tukemista NGO järjestöistä Israelissa, joiden toimista ja raporteista mm. Jerusalem Post on julkaissut kriittisiä artikkeleita.
Apulaisulkoministeri Danny Dayan totesi, että Israel on vahva demokratia, jossa NGO-järjestöillä on suuri vapaus toimia toimintaohjelmiensa mukaan, mutta jos ne ylittävät määrätyt sopivuuden ja oikeudenmukaisuuden rajat maan sisäisissä tai ulkoisissa poliittisissa suhteissa, tilanne muuttuu vaaralliseksi. (JP)
3. ”ETSIESSÄMME muinaisia sukulaisiamme kymmentä kadonnutta heimoa Intiasta ja Afganistanista näyttää siltä, että olemme unohtaneet vilkaista omaa takapihaamme”, toteaa aiemmin haitek pioneerina tunnettu Tzvi MiSinai. Hän on erikoistunut etsimään sukulaisia Israelin vihollisina pidettyjen arabien joukosta – ja myös kertomaan siitä heille. MiSinai kertoo kuluttaneensa puolisen miljoonaa NIS näihin tutkimuksiinsa. Hän on mennyt moniin vaarallisiin paikkoihin, syvälle PA:n hallitsemiin kyliin ja kaupunkeihin kysellen ihmisiltä esi-isistään, jotka harjoittivat juutalaisia tapoja ja jotkut jopa salaa pitivät juutalaisia reliikkejä asunnoissaan ja harjoittivat isiltään perittyjä alkeellista juutalaisten hartauden harjoitusta ja rukousta. Tutkimustensa ohessa MiSinai antaa heille lentolehtisiä, joissa heitä informoidaan muinaisista sukulaisuussuhteistaan juutalaisiin. Joku tunnustaa isoisänsä kertoneen kuolinvuoteellaan juutalaisuudestaan; toinen pitää seinällään kuvaa kabbalisti-rabbista Abuchatzeirasta vakuuttaen samalla, että perhe on hyvin tietoinen juutalaisista juuristaan. Perheen isä kietoi kosher-tefillinin käsivarteensa todeten, että hänen isänsä teki niin aina kun joku perheen jäsen oli vaikeuksia tai sairaana. Useimmat perheet pelkäävät kuitenkin puhua näistä ja mieluummin esiintyvät nimettöminä muslimien pelossa.
Artikkelin kirjoittaja Hillel Fendel kertoo, etteivät kaikki juutalaiset paenneet maasta 135 jKr. roomalaisten murskattua Bar Kochba kapinan, vaan heitä jäi asumaan maahan. ”Näyttää siltä, että suuri osa arabeista maassa on pakkokäännytettyjä juutalaisia,” sanoo Sanhedrinin rabbi Dov Stein. ”On olemassa tutkimuksia, joitten mukaan 85 % Israelin arabeista on juutalaista sukujuurta.” Toisten mielestä vähemmän, mutta suuri osa kuitenkin. Aikoinaan juutalaisjohtajat David Ben-Gurion ja Yitzhak Ben-Tzvi kirjoittivat, että monien fellahien suonissa virtaa juutalaista verta, mutta he rakastivat maataan niin paljon, että mieluummin luopuivat uskostaan kuin maastaan. He viitannevat tässä kalifi Al-Hakimiin, joka 1012 antoi käskyn, että kaikkien oli käännyttävä muhamettilaisiksi tai muutettava pois maasta. 90 % juutalaisista suostui ensimmäiseen vaihtoehtoon. Käsky peruttiin 32 vuotta myöhemmin, mutta 75 %:lle heistä se tuli liianmyöhään.
FENDEL kertoo artikkelissaan Siinain ja Negevin beduiineista, joista jotkut henkilöt ja jopa klaanit tietävät juutalaisista juuristaan. Varsinkin Hebronin läheisyydestä hän kertoo esimerkkejä perheistä, jotka ovat siitä tietoisia mutta eivät uskalla kertoa julkisesti.
Heprealaisen Yliopiston professori Ariela Oppenheim kertoo DNA-tutkimusten tukevan väitteitä läheisistä sukulaisuussuhteista juutalaisten ja Israelin arabien välillä, jotka molemmat ovat Babylonian kurdien jälkeläisiä Abrahamin ajoilta.
Muutamat juutalaisista juuristaan tietoiset haluavat palata juutalaisuuteen, mutta vastaanotto virallisen juutalaisuuden taholta ei aina ole ystävällinen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132800
4. SEURAAVAKSI uutisia näiltä Israelin arabijuutalaisilta, Fatahin yleiskokouksesta Betlehemissä. Ehdotimme jo edellisessä raportissa, että myös Fatah on menossa juurilleen. Eilen Betlehemissä päätettiin konferenssin viidentenä päivänä seuraavista julkilausumista: Fatah säilyy kansallisena vapautusliikkeenä, jonka päämääränä on poistaa ja voittaa miehitys. Lausunnossa kerrotaan lisäksi: ”Huolimatta siitä, että järjestö on lupautunut saavuttamaan oikeudenmukaisen rauhan, emme luovu yhdestäkään optiostamme, ja uskomme, että vastarinta sen kaikissa muodoissaan on miehitetyn kansan laillinen oikeus kohdatessaan miehittäjänsä.” Julkilausuman mukaan palestiinalaisilla pakolaisilla on oikeus palata alkuperäisiin kyliinsä Israelin sisällä. Heitä lasketaan olleen noin 700 000, mikä määrä on vuosien kuluessa noussut noin kolmeen ja puoleen miljoonaan. Näitä vaatimuksia esitettäessä ei koskaan huomioida sitä, että suunnilleen sama määrä arabimaissa asuvia juutalaisia pakotettiin pois sieltä henkensä kaupalla. Yleensä he joutuivat jättämään kaiken omaisuutensa, pankkitilinsä ja kalleutensa paetessaan maasta, vain yksi matkalaukku perhettä kohti oli sallittu useimmissa tapauksissa. Israel sulautti nämä pakolaiset yhteiskuntaansa, vain pieni osa muutti muihin maihin. Arabipakolaiset, jotka lähtivät valtaosin omasta tahdostaan ilman pakkoa, asuvat pakolaisleireissä tai niiden läheisissä kylissä YK:n tuen varassa. Missä on arabien keskeinen solidaarisuus? Miksei heitä ole sulautettu arabimaihin, joissa he asuvat, vaikka maailman varat ovat kasautuneet niihin?
Mahmoud Abbasin neuvonantaja ja Fatahin korkea virkailija Tayeb Abdel Rahim selitti JP:n toimittajalle, että Fatah säilyy vapautusjärjestönä, kunnes se on saavuttanut palestiinalaisten tavoitteet. Hän painotti, ettei PA aloita rauhankeskusteluja ennen kuin Israel on keskeyttänyt kaiken rakentamisen Länsirannalla (vain juutalaisten?), hyväksynyt kahden valtion periaatteen ja täyttänyt velvollisuutensa eri sopimusten mukaisesti, joita on solmittu Israelin ja PA:n välillä. Kaikkien palestiinalaisvankien vapauttaminen on myös rauhan edellytyksenä.
Betlehemin konferenssi aloitti eilen Fatahin keskuskomitean ja vallankumousneuvoston jäsenten vaalit. Keskuskomiteassa on 21 jäsentä, vallankumousneuvostossa 120.
Tarkoitus oli keskustella siitä, miksi Fatah hävisi Gazan Hamasille ilman taistelua, mutta sen sijaan keskityttiin syyttämään Hamasia ja Israelia palestiinalaisten vaikeuksista. Arafatin kuolemasta ei myöskään osattu päättää muuta – Israelhan jo todettiin syylliseksi Arafatin myrkyttämiseen – kuin että asetettiin komitea asiaa penkomaan. JP:n artikkelin kirjoittaja Kahled Abu Toameh toteaa, että Fatah on se sama järjestö, jollaiseksi se alun perin perustettiin samoine julkilausumineen ja puolueohjelmineen. Vastarintapykälä muotoillaan kuhunkin tilanteeseen sopivaksi, ettei ulkoinen – länsimainen - rahavirta häiriintyisi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin lääkärit katkaisevat suhteensa Physicians for Human Rights järjestön kanssa sen julkistettua kovin yksipuolisen raportin vankien kiduttamisesta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132816
- IAF pommitti salakuljetustunnelia Gazan rajalla vastauksena sieltä ammuttuihin raketteihin, kolme eilen, osumatarkkuus huono. (INN)
- Itä Jerusalemin arabit kivittivät Sheikh Jarrassa vierailevaa kahta kansanedustajaa. Harediväki puolestaan vaurioitti pahoin pormestari Nir Barkatin autoa. Itse pääsi sentään pakoon ehjin nahoin.(INN)
- Kuningas Hesekian ajoilta olevan luksuspalatsin raunioista kibbuts Ramat Rachelin alueella on löydetty runsaasti muinaismuistoja. Kaivauksia tehdään Tel Avivin ja Heidelbergin yliopistojen tutkijoitten johdolla eri maista – jopa Espanjasta - tulleitten vapaaehtoisten avulla. Löydöissä on runsaasti savi-ruukkujen kädensijoja. He uskovat, että rakennuksessa säilytettiin viiniruukkuja, joilla maksettiin ulkopuolisten hallitsijoitten verosaatavia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132808
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132809
- Ehud Barak osallistui tilaisuuteen, jossa vietiin Torah-rulla Moskovitzin Itä Jerusalemin toimistoon. (ynetnews)
- Gazan evakuoinnin kustannukset nyt 10 miljardia NIS. (ynetnews)

Sunday, August 09, 2009

SUNNUNTAI 09.08.09
1. FATAH VETÄYTYY Betlehemin julkilausumien mukaan asemaan, missä se oli Jasser Arafatin aikana. Sen päätöslausunnot ovat yksi toisensa jälkeen hylkäämässä kaiken sen, mistä viimeisen runsaan vuosikymmenen aikana on sovittu ja neuvoteltu.
Se oli Jasser Arafat, joka aikoinaan lausui näin: ”Miljoonan marttyyrin voimalla tulemme marssimaan Jerusalemiin.”
Fatahin kuudes yleiskokous Betlehemissä puki tuon muotoon: ”Jerusalem on erottamaton osa Palestiinan kotimaata ja poliittista kokonaisuutta. Se muodostaa punaiset rajalinjat, joita kukaan ei voi ylittää; se on arabimaailman sekä islamin ja kristityn maailman ikuinen pääkaupunki. Kaupunki odottaa uhrauksiamme, kunnes se palautuu palestiinalaisille ilman setlereitä tai setlementtejä.” Juutalaisista ei mainita mitään.
Edellinen julkilausuma, joka ei ole sanamuodoltaan tarkka, kiihottaa muslimeja estämään Israelin yritykset kaupungin arabi- ja muslimikaraktäärin muuttamiseksi. On huomattavaa, ettei lausumassa tehdä eroa itäisen ja länsiosan välillä; se koskee koko Jerusalemia. Siinä selvästi hylätään Israelin valtion olemassaolon oikeutus juutalaisena valtiona. (JP)
2. FATAHIN yleiskokous nimitti puheenjohtajansa Othman Abu Gharbiyehin mukaan al-Aksa Marttyyrien Prikaatin Fatahin sotilaalliseksi siiveksi. Sen johtaja Zakariyh Zubeidi totesi näin: ”Abu Gharbiyeh ilmoitti ennen konferenssin alkua, ettei Fatah tule koskaan hylkäämään Al-Aksaa. Hän vakuutti, että ryhmällemme annettu tunnustus on yhteneväinen oliivilehvän heiluttamisen kanssa rauhan symbolina.” Zubeidi ensin suljettiin virallisten kokousedustajien ulkopuolelle, mutta vastalauseitten vuoksi kielto peruttiin, ja Zubeidi on yksi 700:sta ehdokkaasta Fatahin vallankumousneuvostoon. Hän sanoi edustavansa neuvostossa al-Aksaa, jos hänet valitaan. Al-Aksa perustettuun toisen intifadan alettua syyskuussa vuonna 2000 Arafatin hylättyä USA:n välittämän rauhantarjouksen Israelin ja palestiinalaisten välillä. Zubeidi oli yksi etsityimmistä terroristeista ennen ilmoitustaan luopumisesta väkivallastaan. Al-Aksa oli vastuussa lukuisista väkivaltaisuuksista israelilaisia vastaan, mukaan lukien itsemurhaiskut, joissa sadat israelilaiset saivat surmansa tai haavoittuivat.
Konferenssissa on toinenkin al-Aksan jäsen, Rabi Hamed Ramallahista.
Vain muutama kuukausi sitten Abbas ilmoitti, että al-Aksa on hajotettu ja sen jäsenet palanneet normaalikansalaisiksi. Konferenssin päätös sen tunnustamiseksi järjestön aseelliseksi siiveksi osoittaa, että se on toiminut paitsi Gazassa myös Juudeassa ja Samariassa kaiken aikaa, ja että sen jäsenet ovat aktiivijäseniä Fatahin instituutioissa. Aiemmin on jo kerrottu uutisissa, että palestiinalaiset terroriryhmien kuten al-Aksan jäsenet ovat soluttautuneet USA:n kenraali Keith Daytonin kouluttamiin poliisijoukkoihin.(JP)
3. BETLEHEMIN konferenssissa päätettiin nimittää 20 Israelin vankiloissa terrorismista tuomittua palestiinalaista vallankumousneuvoston jäseniksi. PA:n vangeista vastaava ministeri Issa Qaraqi sanoi, että päätös on tarkoitettu viestiksi Israelille, etteivät Israelissa turvallisuusvankeina pidetyt ja eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitut palestiinalaiset ole murhamiehiä ja terroristeja.
PA:n nykyinen tammikuun 10. päivän 2009 jälkeen ilman valtuutusta puheenjohtajana toiminut Mahmoud Abbas valittiin Fatahin ”pääkomentajaksi” (general commander) eli puheenjohtajaksi seuraavan viiden vuoden ajaksi.
Mahmoud Abbas sanoi voitonpuheessaan: ”Jokainen meistä tuli konferenssiin halusta saavuttaa päämäärä: Maan vapauttaminen.” Kokouksen osanottajat tervehtivät Abbasin valintaa ja lyhyttä puhetta vakuuttavin kättentaputuksin seisaalleen nousten.
Betlehemin yleiskonferenssi jatkuu tänään ja tarvittaessa tiistaihin saakka. Perjantaina koettiin toinen kiivassävyinen yhteenotto jäsenten yrittäessä löytää formula, jolla keskuskomitean ja vallankumousneuvoston jäsenet valittaisiin. Vanhan kaartin jäsenet ovat päättäneet pitää vallankahvaa käsissään. Ainakin 85 % keskuskomitean ehdokkaista kuuluu heihin, ja heillä on varoja ostaa tarvittava enemmistö. Riitaisia keskusteluja on odotettavissa käsiteltäessä Gazan tilannetta ja sitä, miten Fatah antautui lähes pelkurimaisesti Hamasin edessä. Toinen kysymys on, miten Gazassa asuvien - mutta estettyinä osallistumaan konferenssiin - osallistuminen jäsenten valintaan hoidetaan. Vanha kaarti vakuuttaa, että he pystyvät osallistumaan vaaleihin puhelimen ja internetin kautta. (JP)
4. Mohammed Dahlan ja Ahmed Qurei johtavat listoja sekä keskuskomitean että vallankumousneuvoston jäsenten vaaleissa. He ovat myös pääehdokkaita Mahmoud Abbasin seuraajaksi PA:n puheenjohtajaksi, jos tämä jostain syystä siirtyy syrjään. Qurei toimi PA:n ensimmäisenä pääministerinä Arafatin aikana. Mohammedin klaani ja tukijat asuvat valtaosin Gazassa, mikä voi vaikeuttaa heidän valintaansa. Sunnuntaina on tarkoitus suorittaa sekä komitean että neuvoston jäsenten vaalit. Keskuskomiteaan valittaneen 18 jäsentä vaalien kautta, konferenssin nimittää omat jäsenensä ilman vaalia. Kilpailu Dahlanin ja Qureian välillä voi kehittyä rajuksi. Kolmas potentiaalinen ehdokas Marwan Barghouti kärsii viittä elinkautistaan Israelin vankilassa, eikä ole voinut aktiivisesti osallistua kisaan.
Fatahin hyväksymän puolueohjelman mukaan sen haaveilema Palestiinan kansallinen kokonaisuus ei voi toteutua ilman koko Jerusalemin saamista sen valtaan. Palestiinalainen Ma´an uutistoimiston mukaan vaaleihin voivat asettua ehdokkaiksi kaikki Fatahin jäsenet tekemättä eroa rodusta, väristä tai uskonnosta, myös juutalaiset ja kristityt.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1106243.html
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että sen jälkeen kun Venäjän salainen tiedustelujärjestö FSM oli paljastanut laajan Israelin hyväksi toimivan vakoiluverkoston Libanonissa, suuri Libanonin armeijan osasto teki yllätysratsian lauantaina 08.08.09 libanonilaiseen internet keskukseen Barukh-vuorelle libanonilaisesta Jezzinen kaupungista itään. Keskukseen tunkeutuneet libanonilaiset asiantuntijat joutuivat hämmentyneinä toteamaan, että internet keskuksen käyttämät laitteistot oli valmistettu Israelissa, ja että niiden serverit osoittivat israelilaiseen keskukseen Haifassa.
Tämän tultua julkisuuteen Hizbullah vaati välitöntä selvitystä, miten oli mahdollista, että Israel pystyi vuosikaudet seuraamaan Libanonin salaista informaatiota kuin avointa kirjaa.
Tämä viimeinen paljastus oli vain yksi edellisten joukossa Libanonissa. (Debkafile)
6. ISRAELIN ulkoministeriä sanoo olevansa hämmentynyt Bostonin konsulin julkistamasta terävästä kritiikistä koskien Israelin ja USA:n välisiä suhteita. Ulkoministeriöstä kerrotaan, että New Englannin konsuli Nadav Tamir on kutsuttu kotiin antamaan selityksen. TV-kanava 10:n viime viikolla julkistaman kirjeen mukaan Tamir sanoo, ettei Israelin politiikka Obaman hallitusta kohtaan palvele Israelin etuja vaan Obaman kotimaisia vastustajia. ”Nämä ovat ihmisiä USA:ssa ja Israelin politiikassa, jotka ideologisista syistä vastustavat presidentti Obamaa ja ovat valmiit uhraaman maitten välillä valinneet erikoissuhteet edistääkseen poliittista ohjelmaansa.” Ulkoministeriö sanoo tapauksen olevan sikälikin hämmentävän, että Tamir tunnetaan yhtenä etevimmistä ja parhaista diplomaateista. Kirje oli otsikoitu: ”Surullisia hetkellisiä mietteitä Israelin ja USA:n suhteista.” Pääministerin kanslia ei katsonut olevan aihetta tarttua asiaan millään tavoin, mutta ulkoministeriön mukaan virassa toimivan diplomaatin julistamana kirje on ennen kuulumaton. Eräs viranomainen kutsui kirjettä amatöörimäiseksi, ja että sen tarkoituksena lienee ollut julkistamisen kautta ilmoittaa Tamirin henkilökohtainen poliittinen kanta, lisäten, että sen pohjimmaisena tarkoituksena lienee viranomaisen tulkinnan mukaan ollut nykyisen hallituksen harjoittaman politiikan vahingoittaminen. Tamirin mukaan Netanyahun politiikka aiheuttaa suurempaa vahinkoa Israelille kuin Libanonin kakkossota.
SOTILAALLISTEN tarkkailijoitten mukaan Israelin kyvyttömyys saada ratkaiseva voitto Hizbullahista Libanonin kakkossodan ja Hamasista operaation Cast Lead aikana on antanut USA:n johtajille tuntuman, että Israelin alentuva ja anteeksipyytelevä mentaliteetti osoittaa Israelin sotilaallisen kyvyn alentuneen vaarallisesti. Siksi Obaman hallitus ei tunne samanlaista luottamusta Israeliin strategisena kumppanina kuin aiemmat hallitukset. Israelin onnettomuutena ovat olleet vasemmistoa edustaneitten puolustusministerien taitamattomuus ellei peräti pelkuruus, mikä esti heitä varustautumasta ja ohjaamasta joukkoja voittoon saakka. Tämä varovaisuus – tai miksi sitä kutsutaankin – leimaa Ehud Barakin toimia, joka näyttää keskittyneen ihanteellisten nuorten pystyttämien parakkiyhteisöjen tuhoamiseen. Barak ilmoitti äsken, että Israelin tulee hyväksyä ennakkoon Obaman rauhansuunnitelma, vaikka sen sisällöstä ei kukaan tiedä mitään. (JP)
7. UUTISOTSIKOT
- Egypti sanoo estäneensä salahankkeen Israelin Egyptin lähettilään Shalom Cohenin murhaamiseksi. Salamurhahankkeen jäsenet kuuluivat Zeitun terrorisopuun, joka oli suunnitellut iskuaan vuodesta 2007 lähtien. (JP)
- Gazasta yli neljä vuotta sitten karkotetuilla juutalaisilla on 600 tonttia Samarian pohjoisosassa, mutta he eivät ole aloittaneet rakennustoimia. Kaikkiaan 40 % 1359 evakuoidusta perheestä, joilla oli oikeus korvauksiin, on löytänyt itselleen pysyvän kodin, mutta loput 60 % ovat sitä vailla. (JP)
- IDF aikoo järjestää itsepuolustuskursseja kaikille sen asepalvelusta suorittaville naisille. Hankkeen isä on eversti, tri Avi Moyal, IDF:n hyökkäysjoukkojen kuntoisuusosaston johtaja. Hän on keskustellut asiasta prikaatikenraali Gila Klifi-Amirin kanssa, joka toimii yleisesikunnassa naisten asioitten neuvonantajana. He uskovat yhdessä voivansa löytää varat
kurssien aloittamiseksi asepalveluaan suorittaville naissotilaille. (JP)
- Tunnettu mutta ristiriitainen maestro Daniel Barenboim vei muodostamansa ja
ohjaamansa nuorista juutalaisista ja palestiinalaisista koostuvan orkesterinsa
Geneveen, jossa se konsertoi muutama vuosi sitten Amerikassa kuolleen
Erward Saidin ja arabiliiton vuoden arabikulttuurin keskukseksi julistaman
Jerusalemin hyväksi. (JP)
- Kuukauden tauon jälkeen Gazasta ammuttiin Kassam Sdot Negevin alueelle,
se ei aiheuttanut vahinkoja. (haaretz)
- Netanyahu kutsui maan turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ja poliitikot
kiireelliseen erikoisistuntoon perjantaina, mutta sen päätöksiä ei ole julkistettu.
Sekä Libanon että Fatahin konferenssipäätökset ovat voineet olla esillä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3759065,00.html