Friday, August 07, 2009

PERJANTAI 07.08 09
1. KAKSI NETANYAHUN hallituksen ministeriä sanoo, että Fatah on haudannut mahdollisuudet rauhankeskusteluille, mikäli sen edustajien antamia lausuntoja Betlehemin konferenssissa pidetään minkäänlaisena mittapuuna. ”Fatahin konferenssi ja sen Arafatia koskevat päätökset osoittavat, ettei Mahmoud Abbas ole johtaja, vaan häntä johdetaan outoon, äärimmäiseen Israelin vastaiseen asemaan”, sanovat Yisrael Katz ja Eli Yishai. ”Jos joku haluaa sotaa, hän tulee saamaan sen”, he varoittavat.
Fatahin konferenssi antoi julkilausuman, jonka mukaan Israel syyllistyi Arafatin murhaan. Shas-puolueen puheenjohtaja sisäministeri Yishai sanoi asian näin: ”Tämä on yksi todiste lisää, että diplomaattinen keskustelu omaa suuremmat onnistumisen mahdollisuudet Marsissa kuin keskustelu tällä alueella.” Yishai lisäsi, että ”pyrkiessään tyynnyttämään ääriaineksia puolueessa se laillistaa terrorismin Israelia vastaan ja osoittautuu siten arvottomaksi rauhankumppaniksi.” Hallitusyhteistyön kansanedustaja Alex Miller sanoi: ”Konferenssista tulevat oudot päätökset hämmentävät Palestiinaa kansaa. Jos Fatahin johtajat ovat kiinnostuneita, että heitä pidetään todellisina keskustelukumppaneina, heidän tulisi käyttäytyä sen mukaisesti eikä antaa tuollaisia naurettavia lausuntoja, jotka vain heikentävät heidän asemaansa.” (INN)
2. FATAHIN edustajat Betlehemin konferenssissa antoivat eilen julkilausuman, jonka mukaan rauhankeskusteluja Israelin kanssa ei aloiteta, ennen kuin Israel on toteuttanut sen asettamat vaatimukset: Israelin tulee vapauttaa kaikki pidättämänsä ja eri pituisiin vankeus-rangaistuksiin tuomitut palestiinalaiset; kaikenlainen setlementtien rakentaminen on lopetettu ja Gazan saarto poistettu. Näin kertoi Fatahin keskuskomitean jäsen Nabil Sha´ath lisäten, että ennakkoehtoja on kaikkiaan 14, jotka tulee toteuttaa ennen keskusteluja.
Konferenssia seuraavat analyytikot toteavat, etteivät konferenssin julkilausumat sido Abbasin käsiä, mutta että ne ovat yhdensuuntaisia Abbasin omien vaatimusten kanssa, joita hän esitteli alkajaispuheessaan. Siitä hänen on vaikea perääntyä.
Betlehemin konferenssi jatkuu tänään, jolloin on tarkoitus suorittaa Fatahin keskuskomitean ja vallankumousneuvoston jäsenten vaalit. Keskuskomiteassa on 21 jäsentä, joita hakee 500 Fatahin edustajaa; vallankumousneuvostossa on 120 paikkaa.
Edustajien kesken on muodostunut kolme ryhmittymää, jotka taistelevat tärkeistä paikoista.
Ensimmäinen ryhmittymä muodostuu vanhan kaartin jäsenistä kuten Mahmoud Abbas, Ahmed Qurei, Ahmed Ghnaim ja Saeb Erekat. Toinen ryhmittymä koostuu nuoren polven edustajista kuten Marwan Barghouti, Jamal Shobaki, Kadoura Fares ja Muhammad Hourani. Kolmatta pääasiassa Gazassa asuvien ryhmittymää johtaa Mohammed Dahlan. (JP)
3. Tunteet konferenssipaikalla kuumenivat välillä siinä määrin, että järjestysmiehet joutuivat käsikähmään joittenkin edustajien kanssa pyrkiessään hillitsemään heitä. Ainakin Tawfik Tirawi ja Husam Khader, joka vapautettiin Israelin vankilasta vajaa vuosi sitten, joutuivat järjestysmiesten mukiloimiksi. He olivat tuohtuneita saatuaan tietää, ettei Fatahin johto ollut valmistellut minkäänlaista toimintakertomusta kahdelta vuosikymmeneltä eikä selvitystä sen varojen käytöstä. Fatahin johto yritti selittää, että Abbasin avajaispuhe oli tarkoitettu toimintakertomukseksi. Varsinkin Khader, joka on PA:n parlamentaarikko, kritisoi kovin sanoin Fatahin johtoa syyttäen sitä korruptiosta – mukaan lukien Abbas. Toiseksi hän syytti vanhaa kaartia pyrkimyksistä estää nuorten miesten valitsemista Fatahin johtoon. Hän sai taustatukea Mohammad Dahlanilta sekä Marwan Barghoutin kannattajilta. Israelin vankilassa viittä elinkautista kärsivän Barghoutin nimeä ei juuri kuultu konferenssipaikalla eikä hänen edustajille tarkoitettua kirjettään levitetty. Dahlanin nimeä pyrittiin mustaamaan hänen Abbasin oppositioasemansa vuoksi, jopa hänen erottamistaan puolueesta esitettiin. (JP)
4. ISRAEL SEURAA kasvavalla huolella Hizbullahin aseistautumista ja valmistautumista seuraavaan sotaan Israelia vastaan. Israel on toistuvasti valittanut, ettei YK:n turvallisuus-neuvoston asettamat UNIFIL-joukot Libanonin eteläosassa ole niille annettujen tehtävien tasalla, tai sitten niille annettu mandaatti rajoittaa niiden kykyä estää Hizbullahin aseistautuminen. Israelin tarkoituksena on esittää YK:lle, että UNIFIL-joukoille annetaan todelliset mahdollisuudet puuttua aseitten salakuljetuksiin lähelle Israelin rajaa ja että UNIFIL:n sotilaat saavat suorittaa tarkastuksia kylissä ilman Hizbullahin lupaa ja valvontaa.
Epäilyksiä ei ollenkaan vähennä Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin ylvästelyt joukkojensa kyvyn ylittävän sen, mitä se oli ennen Libanonin kakkossotaa.
IDF:n parissa on havaittu, että Hizbullah on pystynyt salakuljettamaan joukoilleen Litanijoen eteläpuolella ilmatorjunta-aseita, mikä pakottaa IAF:n valvontakoneita lentämään olalta ammuttavien torjuntaohjusten kantaman yläpuolella, sekä Välimerellä partioivia aluksia purjehtimaan kauempana rannikosta peläten rannikolta ammuttavia merimaaliohjuksia. Italialainen lehti kertoi, että viime kuussa maahan syöksynyt iranilainen lentokone oli kuljettanut uudenaikaisia räjähdyssytyttimiä Hizbullahille.
Globalsecurity.org kertoo web-sivullaan, että Damaskos on hankkinut joukon Scud-ohjuksia, joilla on suhteellisen hyvä osumatarkkuus koko Israelin alueella. Sillä on myös uudenaikaisia ilmatorjuntaohjuksia. Järjestön virkailija kertoo, että Damaskoksesta ei ole pitkä matka Bekaan laaksoon, jossa sijaitsee Hizbullahin tukiasema. ”Ohjusta ja sen laukaisualustaa kuljettava rekka voi lähteä Damaskoksesta ja ajaa muutamassa tunnissa Bekaan laaksoon.”
Puolustusministeri Ehud Barak varoitti tiistaina Knessetiä, että Israelin tulee harkita ennalta ehkäisevää sotilaallista iskua Hizbullah vastaan, jos sen tarkoituksena on muuttaa nykyistä tasapainotilaa. Hän sanoi levittäneensä viestiään eri viranomaisille seuraavan askeleen ottamiseksi, jos sitä tarvitaan. Hänen huolenaan on Syyrian asetoimitukset Hizbullahille.
Barak totesi torstaina, että seuraavassa konfliktissa Hizbullahin kanssa Israelilla on enemmän liikkumatilaa, sillä Israelissa katsotaan Hizbullahin olevan osa Libanonin virallista hallintoa. Sota Hizbullahia vastaan on sota Libanonia vastaan, hän selvitti. (JP)
5. www.debkafile kertoo, että Iranin hallitus aikoo syyttää pidättämäänsä kolmea amerikkalaista journalistia vakoilusta Israelin hyväksi. Kaksi heistä, Shane Bauer ja Sharah Short, 30, on Kaliforniasta, kolmas Joshua Steel Petel, 27, on Oregonista. Kaikki ovat juutalaista syntyperää. Joshuan perhe muutti Iranista Yhdysvaltoihin, ja hänen tarkoituksensa oli tutustua paikkoihin, joista hänen perheensä oli kotoisin. He kirjoittivat eri lehtiin USA:ssa, Joshua, joka opiskeli New Yorkin yeshivassa, kirjoitti Jewish Week lehteen.
Debkafile arvioi, että jollei heidän tapaustaan hoideta taidolla, siitä voi kehittyä samantapainen näytös kuin 1985 Irangate-operaation yhteydessä, joka työllisti ja hämäännytti Reaganin hallituksen useita kuukausia; tai ajatollah Khomeinin aikana USA:n Teheranin lähetystön valtauksesta, joka kesti 444 päivää. Irangate-operaation aikana USA lähetti useita delegaatioita Teheraniin neuvottelemaan Libanonissa siepatun CIA-virkailijan vapauttamisesta asevientiä vastaan Iraniin. Neuvotteluja jatkettiin tietämättä, että vanki oli kuollut kidutuksiin.
Iranin hallitus voi käyttää pidättämiään journalisteja nöyryyttääkseen Obamaa, joka vihoitti presidentti Ahmadinejadin sillä, ettei tämä onnitellut hänen valintaansa, joskin Obama ilmoitti, että USA tunnustaa hänen oikeutensa presidentin virkaan.
Israelissa kiitellään entisen presidentti Bill Clintonin taidokasta diplomaattista saavutusta hänen onnistuttuaan vapauttamaan Pohjois-Korean pidättämät kaksi amerikkalaista journalistia. Sitä esitetään esimerkiksi Obamalle vastaavissa tapauksissa.
6. UUTISOTSIKOITA
- Labourin neljä kapinallista, Eitan Cabel, Ophir Pines-Paz, Amit Peretz ja Yuli Tamir, kokoontuvat sunnuntaina keskustelemaan, miten jatkaa. He tarvitsevat yhden lisää voidakseen erota puolueesta täysin etuisuuksin muodostaakseen uuden puolueen. Barak uhkaa, ettei kukaan neljästä saa asettua ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa, ja jos he eroavat, heidän tulee osallistua puolueen 80 miljoonan NIS velan maksamiseen. (JP)
- Kadiman kakkostilalla varapuheenjohtajan toimiva Shaul Mofaz oli kirjoittanut hyvin kriittisen, puheenjohtaja Tzpi Livniä vähättelevän kirjeen, jonka hänen toimistonsa toimitti lehdistölle. Mofaz kuitenkin sanoi, ettei se ollut hänen tarkastamansa eikä hän siten ole vastuussa siitä. Mofaz suomi Livniä julkisuuskipeäksi, tilapäisesti feministiksi julistautuneeksi ennen helmikuun vaaleja ehdottaen, että Kadima-neuvosto äänestää kirjeen kohdista. Livni ei suoraan hyökännyt Mofazia vastaan, mutta mainitsi hänen pelästyneenä vetäytyneen pois vastuusta. Pelkuruudeksi sitä kai kutsutaan. (JP)
- Hakkerit ovat olleet ahkerina Israelissa, he ovat päässeet sisään sekä Kadiman että Livnin web-sivuille liittäen sinne omia omituisia uhkauksiaan. Yksi näytti sairaala petissä makaavan miehen tekstillä: Tämä oli Sharonin kohtalo. Livniä esittävän kuvan yhteydessä oli teksti: Me lupaamme, me tulemme. Terrori-iskun jälkeistä esittävän kuvan yhteydessä oli teksti: Israel jatkaa naistemme ja lastemme voittamista. Gaza-hacker nimellä esiintyvä sanoi arabiaksi: Allah voittaa Israelin, Livniä kutsuttiin nimellä sotaministeri.
- 25 USA:n republikaani-puolueen Israelissa vierailevaa kongressin jäsentä moitti presidentti Obamaa, että tämä vähättelee Iranin uhkaa mutta samalla liioittelee Israelin setlementtejä ja on väärässä Jerusalemista. Edustaja Eric Cantor sanoi olevansa hyvin huolestunut tavasta, millä Obama liioittelee Sheikh Jarran kahden arabiperheen häätöä oikeuden päätöksen mukaisesti. Hän ei ymmärrä, miksei Israel saa toimia kuten valtiot yleensä omien lakiensa ja oikeuden päätöstensä mukaisesti ilman ulkopuolisten puuttumista. (JP)
- Israelissa rekisteröitiin viides sikaflunssaan kuollut. Rokotetta tilataan siten, että pahimmat riskiryhmät, immuniteettivajaat ja odottavat äidit rokotetaan ensiksi ensi vuoden alussa. Artikkeleissa esiintyy kuitenkin varoituksia enemmän itse rokottamista kuin tautia vastaan. (INN)
- Labourin kapinalliset uhkaavat erota, ellei Barak eroa puheenjohtajan tehtävistä. Labourin sisällä katsotaan, että jos he eroavat, heidän tulee luopua Knessetin jäsenyydestä. (INN)
- Jerusalemin Mercaz Harav yeshivan kirjastonhoitaja kuoli sikaflunssaan.
- Venezuelan Hugo Chavez kutsuu Liebermania mafiajohtajaksi. (INN)
Lämpötilat, Jrsm. Pe: 20-29; La: 19-28; Su: 17-27; Ma: 17-26; osittain pilvistä.

Thursday, August 06, 2009

TORSTAI 06.08.09
1. FATAHIN yleiskokous jatkui eilen Betlehemissä myrskyisissä tunnelmissa. Edustajat olivat syvästi pettyneitä, etteivät Fatahin virkailijat olleet valmistelleet edes karkeaa yhteenvetoa toiminnoista viimeisen kahden vuosikymmenen ajalta, kuten säännöt vaativat.
Toinen tyytymättömyyden ellei peräti kapinallinen aihe koski Fatahin rahankäyttöä. Hallitus saa vuosittain miljardeja dollareita, mutta siitä huolimatta tilinpäätös – kai sellainen tehdään – osoittaa toistuvasti tappiota. Tämä on aihe, josta PA:n tukijamaat ovat muistuttaneet vuosi vuodelta ilman näkyvää parannusta asiaan, vaikka Fayad lupasi hoitaa asiaa.
Mahmoud Abbas pyrki rauhoittelemaan kiihtyneitä mieliä ja lupasi toimittaa toiminta-kertomuksen toisella tapaa. Hän vihjaili konferenssin jatkamista torstain jälkeen.
Kolmas tyytymättömyyden aihe oli se, että al-Aksan yksi johtavista miehistä Zacharias al-Zubeidi ei ollut saanut virallisen osanottajan asemaa, mistä al-Aksa Marttyyrit esittivät vihaisia vastalauseita. Zubeidi sai myöhemmin luvan osallistua kokouksiin, mutta se ei tyydyttänyt al-Aksa Marttyyrien Prikaatin edustajia, jotka vaativat hyvitystä. (INN)
2. BETLEHEMIN asukkaat ovat valittaneet, että konferenssin aikana lähes kaikki alueelle tuleva juomavesi johdetaan konferenssin tarpeisiin. Asukkaita kehotetaan ostamaan vettä erillisissä säiliöissä, joka maksaa heille 1000 NIS viikossa. Vettä annetaan Betlehemiin tarkasti säännösteltynä kutakin taloutta varten, mutta konferenssi sekoitti kaiken.
Toiseksi asukkaat valittavat, että vaikka konferenssivieraat voivat auttaa kaupungin taloutta, heidän autosaattueensa kulkiessa kadulla koko se katuosuus suljetaan muulta liikenteeltä.
Tämä tuntuu erityisen pahalta silloin, kun kaupungin ulkopuolella asuvat konferenssivieraat ajavat autosaattueineen majapaikkoihinsa, minkä johdosta koko niihin johtavat tieosuudet suljetaan muulta liikenteeltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132762
3. JASSER ARAFATIN kuolema nousi esille eilen Betlehemin konferenssissa, mutta kukaan ei syyttänyt Mahmoud Abbasia osallisuudesta hänen myrkyttämiseensä, kuten Tunisiassa asuva Farouk Kaddoumi syytti ennen konferenssia. Hän itse ei liene paikalla. Ilmeisesti jonkinasteista virallista selvitystä Arafatin kuolinsyystä vaaditaan.
Toinen vaikea asia, joka hajottaa konferenssia on se, etteivät Fatahin Gazassa asuvat jäsenet päässeet osallistumaan. Hamas vaati ehtona n. 450:n edustajan pääsylle, että PA vapauttaa kaikki Länsirannalla pidättämänsä arviolta tuhat Hamasin jäsentä. Tämä vaikeuttaa keskuskomitean ja vallankumousneuvoston jäsenten valintaa. On ehdotettu, että Gazassa asuville Fatahin jäsenille varataan kiintiö komiteaan ja neuvostoon, ja Gazan Fatah pitää myöhemmin oman kokouksensa jäsenten valitsemiseksi. (haaretz)
4. SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah lähetti Fatahin kuudennelle yleiskokoukselle kiivassanaisen viestin, jossa hän ilmaisi selvin sanoin, että palestiinalaisten keskinäinen riitä vahingoittaa tulevaa Palestiinan valtiota enemmän kuin Israel omalla politiikallaan: ”Hyökkäävä ja rikollinen vihollinen ei voinut jatkuvan hyökkäyksen vuosina vahingoittaa palestiinalaisten asiaa niin paljon kuin palestiinalaiset ovat itse vahingoittaneet asiaansa viimeisten muutamien kuukausien aikana. Kerron teille veljet rehellisesti, että vaikka koko maailma yhdistyisi muodostaman itsenäisen Palestiinan valtion ja me tukisimme sitä, tätä valtiota ei voitaisi perustaa niin kauan kuin palestiinalaiset ovat hajaantuneet.”
Konferenssin osanottajat päättivät eilen jatkaa konferenssia ilman takarajaa. Keskustelu saavutti mittasuhteet, jossa sitä seuraavat journalistit komennettiin ulos salista. Fatahin johtoa vaadittiin esittämään yksityiskohtaisen raportin Fatahin taloudellisesta, poliittisesta ja hallinnollisesta tilasta. Kiivas myrsky syttyi osanottajien havaittua, että Fatahin johto aikoi pitää keskuskomitean ja vallankumousneuvoston vaalit ilman Gazan osanottajia. Tärkeät Gazaa edustavat jäsenet, mukana Fatahin johtava virkailija Gazassa Samir Masharawi, ryntäsivät vastalauseeksi ulos salista.
Eräs tyytymättömyyden aihe koski osanottajien valintaa. Suurella rahalla jotkut olivat nimittäneet autonkuljettajiaan, sihteereitään ja naapureitaan virallisiksi osanottajiksi. Jotkut joutunee vielä vastaamaan, miksi ja miten Hamas kaappasi vallan Gazassa. (JP, Toameh)
5. TOINEN MYRSKYINEN näytelmä esitettiin Labour-puolueen sääntöjen määräämässä kokouksessa eilen Tel Avivin Panorama hotellissa. Puolue on ollut hajoamispisteessä sen jälkeen, kun Barakin johtama puolue kärsi pahan vaalitappion viime yleisvaaleissa, joissa sen kansanedustajien määrä putosi 19:sta kolmeentoista. Pahimman hajoamisen aiheutti Barakin suostuminen Netanyahun hallitukseen, jota neljä kansanedustajaa kiivaasti vastustivat ja ovat edelleen sotajalalla asian vuoksi. Barak esitti muutoksia puolueohjelmaan, jonka mukaan seuraava puheenjohtajavaali pidetään 2012, vuosi ennen seuraavia säännönmukaisia parlamenttivaaleja. Entisen puolueohjelman mukaan seuraava puheenjohtajan vaali olisi ollut vuonna 2010, eli 14 kuukauden sisällä hävityistä parlamenttivaaleista. Kapinalliset olivat lähellä onnistua irrottautumaan puolueesta, mutta Barak pystyi viime minuuteilla solmimaan kompromissin kahden ministerin, terveysministeri Isaac Harzogin, vähemmistöministeri Avishai Bravermanin, sekä kapinallisen kansanedustajan Ophir Pinez-Pazin kanssa.
Kompromissiratkaisu rauhoitti samalla Netanyahun hallituksen toimintaa, sillä Labour voi nyt jatkaa hallituksessa kuten tähänkin asti. (JP)
6. OBAMAN ERIKOISLÄHETTILÄS Lähi Idässä George Mitchell pyysi viime viikolla Netanyahua suorittamaan ”ennakkotalletuksen” ilman korkoa suostumalla vuoden mittaiseen rakennuskieltoon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Mitchell kai kuvittelee, että hän tällä pystyisi saamaan myönnytyksiä arabimailta. Israel ei ole ollut ollenkaan innokas keskeyttämään ainakaan jo aloitettuja rakennuskohteita, mutta on vihjaillut kuuden kuukauden potentiaalisesta kiellosta, joka ei koskisi Jerusalemia. Juudean ja Samarian asukkaat ovat valittaneet, että käytännössä rakennuskielto on jo voimassa, vaikka siitä ei ole virallisesti ilmoitettu. Tämä tuntuu viranomaisten nihkeänä suhtautumisena lupien saamiseksi pienillekin muutostöille ja tarvikkeiden ja varojen hankinnassa. Keskeneräisiä rakennuksia on Juudeassa ja Samariassa 2500 asuntoyksikön verran.
Netanyahu lienee periaatteessa suostunut ainakin keskustelemaan Mitchellin esityksestä, mutta hänen vaatimuksensa kiellon ulottamisesta jo aloitettuihin rakennuksiin ei ole järkevä.
Mitchellin varamies David Hale totesi, että Obama pyrkii saamaan jotain ”ennakkotalletuksia” myös arabimailta. Kvartetin edustajat ovat selvitelleet jatkotoimien mahdollisuuksia ja välittäjän etsimistä Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1105653.html
7. www.debka.com kertoo länsimaisiin tiedustelutietoihin perustuen, että Venäjän salainen tiedustelu FSB auttoi Hizbullahia hajottamaan Israelin muodostaman laajan tiedusteluverkoston Libanonissa. Käyttäen Venäjältä tuotuja huippunykyaikaisia välineitä FSB pystyi kokoamaan suuren määrän aineistoa Israelin tiedustelusta Libanonista, jotka se antoi Hizbullahille. Tarkoitus on, että ne julkistavat keräämiään tietoja sopivan ajan tullen. Debkafile kertoo, että Israel perusti tiedusteluverkoston Libanoniin toisen sodan päättymisen jälkeen. Venäjän intressinä on varmistaa Syyrian Tartusiin perustamansa ja laajennusten alaisena olevan Välimeren laivastonsa huolto- ja tukisatamaksi. Israelissa epäillään ja pelätään, että Venäjä tuo Tartusin suojaksi uusinta ilmatorjuntakalustoaan, S-300 ja S-400, joiden tutka-järjestelmillä se pystyy valvomaan Israelin ilmatilaa ja -liikennettä pitkälle Libanonin eteläpuolelle. Tämä voisi osoittautua erittäin vaaralliseksi kriisitilanteessa, koska Venäjä pystyisi välittämään keräämiään tietoja Israelin vihollisille.
Aiemmin uskottiin, että ranskalaisten toimittamat tietoliikenteen seurantajärjestelmät olivat antaneet Libanonille ja Hizbullahille kyvyn seurata libanonilaisten tiedustelijoitten radioliikennettä Israeliin, mutta Debkafilen mukaan tiedusteluverkoston paljasti Venäjän salainen palvelu FSB. Tämä voi ratkaisevasti vaikuttaa Israelin turvallisuuteen.
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin panssarijoukkoihin kuuluva upseeri Uriel Peretz Liwerant sai surmansa harjoituksissa, joissa panssari ohjausvirheen vuoksi putosi ylösalaisin ylittäessään maastoon tehtyä uomaa siirrettävää siltaa pitkin. (JP)
- Pääministeri Benyamin Netanyahu kävi eilen tutustumassa Dimonan ydintutkimusasemaan. TV-kanava 10 julkisti vierailusta kuvan, jonka aitoutta on hämmästelty, sillä laitosta ei saa kuvata. Kuva on hämärä, ja siinä valkoiseen takkiin pukeutunut mies seisoo tuntemattoman laitteen vierellä. Kaikki kuvat ja kuvaukset laitoksesta täytyy antaa armeijan tarkastettavaksi ennen julkistamista. (JP)
- Kolmas sikaflunssaan Israelissa sairastunut kuoli eilen. Uhri oli 12-vuotias tyttö.
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy pyytää Israelia vapauttamaan Palestiinan asukkaan, Ranskan kansalaisuuden omaavan miehen, joka yritti murhata Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin. 24-vuotias Salah Hamouri tuomittiin vankeuteen. Sarcozy lähetti pyyntönsä Netanyahulle, ulkoministeri Kouchner Barakille. Potentiaalisen murhamiehen tapausta on hänen vapauttamistaan ajava ryhmä verrannut Gilad Shalitin tapaukseen.(JP)
- USA:n konsulaatti Jerusalemissa palvelee kaupungin 600 000 juutalaista, mutta käytännössä sen toiminta kohdistuu palestiinalaisiin. Sen web-sivulla esitetään vain palestiinalaisten asioita, kuten myös USA:n lähetystön sivulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132764
- Aish HaTorah Yeshiva Jerusalemissa asensi keskiviikkona talonsa katolle 1/60 mittakaavassa tehdyn tarkan mallin Jerusalemin Temppelistä, suurin alallaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132752
-

Wednesday, August 05, 2009

KESKIVIIKKO 05.08.09
1. FATAHIN yleiskokous alkoi eilen Betlehemissä suunnitelmien mukaan ilman n. 450 edustajaa Gazasta; vain 27 pääsi salaa Hamasin vartijoitten ohi. Kokoukseen osallistuu yli 2000 edustajaa, osa heistä eri puolilta maailmaa. On kuin kohtalon ivaa seurata, miten tästä alle 20 vuotta sitten kristitystä ja Jeesuksen syntymäkaupungista on tullut muslimien tärkeä kokoontumispaikka, jossa kristittyjen osuus pienenee kaiken aikaa.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka virallinen virkakausi päättyi 10. tammikuuta mutta joka jatkaa virassaan ilman oikeutusta, piti tilaisuuden alkajaispuheen. Hänen odotettiin esittävän kovasanaisen puheen, eikä siinä petytty.
ABBAS SANOI puheessaan, ettei PA aloita rauhankeskusteluja Israelin kanssa ennen kuin se lopettaa kaiken rakentamisen Länsirannalla ja Jerusalemissa ja hyväksyy kahden valtion periaatteen. Palestiinalaiset tukevat rauhanprosessia, mutta pitävät oikeuden ”vastarintaan”, jonka hän sanoi jatkuvan turvallisuusaitaa, setlementtejä ja talojen valtaamista ja tuhoamista vastaan kansainvälisen hyväksymisen oikeutuksella.
Abbas selitti, ettei PA:n rauhanoption hyväksyminen tarkoita sitä, että se ”katselee avuttomana Israelin jatkuvia rikkomuksia, jotka vaarantavat rauhanprosessin”. ”Samalla kun painotamme tukeamme rauhantielle ja neuvotteluihin kansainvälisellä oikeutuksella, pidätämme samalla aidon oikeuden lailliseen vastarintaan, minkä kansainvälinen laki sallii.” Abbas vakuutti, etteivät palestiinalaiset hyväksy terrorismia missään muodossa ja hylkäävät kaikki yritykset leimata sen taistelun terroritoimiksi. Hän varoitti käyttämästä menetelmiä, jotka voivat saattaa sen kyseenalaiseksi.
Abbas kehui PA:n onnistuneen mobilisoimaan maailman painostamaan Israelia rakentamisen kieltämiseksi setlementeissä, hyväksymään arabien rauhansuunnitelman ja toteuttamaan velvollisuutensa ”tiekartan” määräysten mukaan. Hänen mielestään PA on saanut maailman tukemaan PA:n vaatimuksia jatkaa rauhankeskusteluja siitä, mihin ne jäivät Olmertin hallituksen aikana. Hän syytti Israelia ”rumasta kampanjasta Jerusalemissa pyyhkiäkseen pois sen arabileiman etnisten puhdistusten avulla”, varottaen Israelia jännityksen nostamisesta ja loputtomasta väkivallan kierteestä. (JP, Kh A Toameh)
2. MAHMOUD ABBAS hyökkäsi puheessaan rajusti Hamasia vastaan, jota hän syytti vaarallisesta repeämästä palestiinalaisjärjestöjen välillä, mitä Israel käyttää hyväkseen kieltäytymällä toteuttamasta velvollisuuksiaan, ennen kuin Fatah ja Hamas ovat sopineet keskinäisen riitansa. Abbas syytti Hamasia siitä, että vallankaappauksesta lähtien se oli teloittanut lukuisia Fatahin edustajia ja heittänyt heitä alas korkeista torneista. Hän varoitti, että Fatahin ja Hamasin välinen taistelu oli kehittynyt vaaralliseen vaiheeseen ja muodosti suurimman vaaran palestiinalaisille sitten 1948 naqban. (Israelin itsenäisyysjulistus)
Khaled Abu Toameh, joka osallistui konferenssiin journalistin ominaisuudessa, kertoo keskustelleensa useitten konferenssiin osallistuneitten kanssa. Ahmed Abdel Rahman kertoi, että Fatahin puolueohjelmaan ei oteta Israelin tunnustamista juutalaisena valtiona eikä hyväksyntää pakolaisten asuttamisesta arabimaihin. Hän vakuutti, ettei luonnos ole lopullinen, vaan siitä keskustellaan ja päätetään keskiviikkona. Luonnoksessa vaaditaan palestiinalaisten kotimaan vapauttamista ja itsenäisen Palestiinan valtion perustamista pääkaupunkinaan Jerusalem sekä pakolaisten paluuoikeutta entisiin kyliinsä. Monet edustajista sanoivat vastustavansa vastarintapykälän poistamista puolueohjelmasta, koska sen poistaminen vahingoittaisi Fatahin asemaa palestiinalaisten enemmistön silmissä ja vahvistaisi Hamasin asemaa. Jotkut heistä vakuuttivat, ettei ”vastarinta” välttämättä merkitse aseellista taistelua, sillä vastarintaa voidaan harjoittaa myös poliittisin toimin.
Sekä konferenssin pitopaikka että Betlehemin kadunvarret on liimattu täyteen Arafatin ja muitten palestiinalaisjohtajien kuvia. Toameh kiinnitti erityistä huomiota siihen, miten runsaasti julisteitten joukossa esiintyy kuvia lapsista raskaitten tuliaseitten kanssa. Yleisilme ei vakuuta rauhaa vaan aseellista taistelua.
Edustajien puheissa tulee esiin ikääntyneitten ja nuoren polven välinen jännitys. Abbas oli huolehtinut siitä, että mahdollisimman moni sekä ulkomailla että Länsirannalla asuvista Fatahin vanhan kaartin jäsenistä pääsi tulemaan konferenssiin. Tässä se aivan ilmeisesti käytti hyväkseen Obaman hallituksen lähettiläitä, joita virtasi Israeliin viime viikon aikana vyörytyksen tavoin. Heidän tarkoituksensa oli painostaa Israelia päästämään lukuisia murhamiehiä ja terroristeja alueensa kautta Betlehemiin. Abbas halusi varmistaa, että hänen ikäpolvensa säilyttää valtansa palestiinalaisten keskuudessa, minkä Israelin johto katsoo olevan sen etujen mukaista poliittisesti arveluttavista lausunnoista huolimatta.
Muhammad Dahlan uhkaili jättäytyä pois Fatahin keskuskomitean ja vallankumousneuvoston vaaleista peläten varmaa tappiota. Viiteen elinkautiseen tuomittu Marwan Barghouti kannusti tukijoitaan vankilasta käsin toimiman vanhan kaartin syrjäyttämiseksi, jota hän sanoo pitävänsä vastuullisina virheisiin viimeisten vuosikymmenien aikana. Toiseksi hän kehotti tasapuoliseen edustajien valintaan Länsirannan ja Gazan edustajien kesken. (JP)
3. ISRAELIN hallitus on huolestunut siitä, että Betlehemin konferenssi voi kaivaa maata Salaam Fayadin hallituksen alta. Vaikka Fayad on antanut varsin kitkeriä Israelia solvaavia lausuntoja, hän on kuitenkin kansainvälisesti tunnettuna ekonomistina saavuttanut paljon myötätuntoa ja luottamusta ulkomailla, mikä puolestaan on avannut rahakukkaroitten nyörit PA:n tukijoitten parissa. Fayad ei ole Fatahin vaan pienen puolueettoman ryhmän edustaja nimeltä Kolmas Tie, joka sai kaksi parlamenttipaikkaa 2006 vaaleissa. Hänen panostaan kiitellään myös sekä palestiinalaisten elintason nostamisessa että turvallisuusjoukkojen kouluttamisessa USA:n kenraali Daytonin johdolla.
Hamasin pyssymiehet estivät 50 henkilön pääsyn Gazasta Israeliin. Heidän tarkoituksensa oli päästä sairaalahoitoon, mutta Hamasin edustajat epäilivät heidän pyrkivän Betlehemin konferenssiin ja passittivat heidät takaisin uusimaan sisäministeriön luvat Gazan kaupungissa.
Israelissa katsottiin pahastuneina, että kolme Israelin arabikansanedustajaa osallistui Fatahin konferenssiin antaen siellä kitkeriä Israelin vastaisia lausuntoja. Ahmed Tibi, entinen gynelogi, sanoi suurin piirtein näin: ”Me Israelin arabikansalaiset, olemme erottamaton osa Palestiinan kansaa. Me olemme alkuperäiset asukkaat täällä, ja viimeksi tulleitten tulee lähteä ensiksi.” Hänellä oli viesti ”setlereille”: ”Menkää pois meidän maaltamme ja sielustamme. Menkää pois.” Diaspora-asioitten ministeri Yuli Edelstein kehotti Tibiä poistumaan hänen sielustaan. ”Olen kurkkua myöten täynnä ihmisiä, jotka puheissaan vakuuttavat olevansa erottamaton osa Palestiinan kansaa ja kuitenkin istuvat juurevasti Israelin Knessetissä ja nauttivat kaikista Israelin demokratian antamista eduista.” (JP)
4. SHEIKH JARRAN juutalaisasukkaat sanovat palauttavansa lähiön juutalaisen ilmeen. Kahden arabiperheen häätö kodeistaan lähiössä kahdesta talosta, joihin he sanovat saaneensa omistusoikeuden, on herättänyt kiivasta vastustusta maailmalla.
USA:n ulkoministeriö kutsui Israelin USA:n lähettilään Mike Orenin luokseen antamaan selityksen ja kuulemaan USA:n ulkoministeriön vastalauseen. Maailmalla ei näytä paljon merkitsevät Israelin antama selitys, että Jerusalem on Israelin jakamaton ja yhtenäinen pääkaupunki, jossa sen asukkaat saavat vapaasti asua missä haluavat, ja tämä koskee myös arabiasukkaita, joita on sadoittain muuttanut kaupungin länsiosiin ilman vastaväitteitä. Myös Ruotsin ulkoministeriö kutsui Israelin lähettilään kuulemaan Ruotsin vastalauseen, jonka se antoi EU nimissä presidenttiyden ominaisuudessa.
USA:n juutalaisjärjestöt ovat ilmoittaneet syvän paheksumisensa siitä, että presidentti Obama myönsi korkean presidentin vapauden mitalin Irlannin entiselle presidentille Mary Robinsonille, joka tunnetaan syvästä Israelin vastaisuudestaan. Obama kiitteli hänen osuuttaan YK:n sponsoroimaan Durbanin konferenssiin rasismista vuonna 2001, jossa Israel tuomittiin rasistisena valtiona ja palestiinalaisten oikeuksien polkijana.
5. UUTISOTSIKOITA
- Obama suunnittelee kansainvälistä konferenssia lähi aikoina, jossa käsiteltäisiin paitsi Israelin ja palestiinalaisten välistä rauhanprosessia myös Lähi Idän ydinsuunnitelmia, mukaan lukien Israel. (debkafile)
- Lontoon Times kertoi eilen, että Hizbullah on varastoinut 40 000 rakettia Libanonin etelärajan tuntumaan. Mukana on raketteja, joilla yltää Tel Aviviin. Sekä Israel, YK että Hizbullah ovat vakuuttaneet, että Hizbullahin sotilaallinen asema on vahvempi kuin ennen Libanonin kakkossotaa. IDF:n pohjoisen lohkon apulaiskomentaja Alon Friedman arvioi, että vaikka raja on nyt rauhallinen, se voi räjähtää koska tahansa. Jännitys Hizbullahin sisällä on noussut sen jälkeen, kun sen asevarikko räjähti muutamaviikko sitten Libanonin eteläosassa. Hizbullah varoittaa Israelia, että jos se hyökkää Beirutiin, kuten se teki Libanonin kakkossodan aikana, Hizbullah iskee Tel Aviviin, mihin sillä lienee edellytykset uusilla raketeillaan. (haaretz)
- Haaretz kertoo Avi Issacharoffin kirjoittamassa artikkelissa, että vaikka tilanne Juudeassa ja Samariassa on nyt ulkonaisesti katsoen rauhallinen, ja asukkaitten elintaso kohonnut, tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti. Artikkelin mukaan ”Länsiranta on edelleen miehitettyä aluetta” ja IDF valvoo teitä hetkittäisillä tiesuluillaan, vaikka suurin osa niistä onkin poistettu. Tilanne on outo, sillä USA kouluttaa palestiinalaisia myös gerillatyyppiseen taisteluun ja varustaa heidät nykyaikaisin asein, joskin ilman raskasta aseistusta. Venäjän toimittamat panssaroidut miehistönkuljetusvaunut (APC) lienevät jo heidän käytössään. (haaretz)
- Labour-puolue äänestää tänään uudesta peruskirjastaan Barakin reformin mukaisesti, mutta viisi kapinallista kansanedustajaa sanovat kieltäytyvänsä kokouksesta, koska uudistus ei tyydytä heitä. Tilanne voi johtaa puolueen hajoamiseen. Labour sai viime vaaleissa 13 kansanedustajaa, edellisissä 19. Nyt viimeisten gallupien mukaan kannatus olisi 6 kansanedustajaa. (INN)
- INN kertoo, että Fatah etsii Iranin tukea. Uutista tukee Saeb Erekatin keskustelut Iranin ulkoministerin kanssa Kairossa viime kuussa. Fatah seuraa tässä monien Lähi Idän maitten esimerkkiä, jotka ovat myös alkaneet etsiä kiinteämpiä yhteyksiä Iranin kanssa, koska USA:n asema ja tuki on heikentynyt tai sumentunut siten, ettei kukaan tiedä, mihin USA pyrkii.
- WND kertoo, että Hamas järjesti 8-10-vuotiaitten tyttöjen massavihkiäiset aikuisten miesten kanssa Gazassa. Hamas kieltää uutisen.
- WND kertoo, että Venäjän kaksi ydinsukellusvenettä partioi jatkuvasti USA:n itärannikon edustalla. Ne ovat Akula luokan veneitä, vastaten USA:n Los Angeles veneitä. Suurimmat Venäjän sukellusveneet pystyvät ampumaan ballistisia ohjuksia. Äskettäin raportoitiin, että sukellusvene pääsi USA:n itärannikon tuntumaan ilman USA:n havaintoa ja ampui harjoitusohjuksen.
- Venäjällä on ollut vaikeuksia testatessaan uutta ballistista Bulava ohjustaan. Useissa perättäisissä kokeissa vain yksi onnistui. (WND)

Tuesday, August 04, 2009

TIISTAI 04.08.09
1. ISRAELISSA varustaudutaan synkkään talveen. Erään arvion mukaan joka neljäs israelilainen voi tulevan talven aikana saada sikaflunssa-tartunnan, eli yli 2 miljoonaa kansalaista. Useimmilla tartunta voi olla lievä, mutta työntekijöistä neljännes tai jopa puolet voi joutua sairaslomalle, kouluja ja muita julkisia laitoksia suljetaan ja synnyttävät äidit kotiutetaan vain 24 tunnin sairaalassa olon jälkeen tilan antamiseksi sairaille. On selvää, että tässä tilanteessa maan talous kärsisi pahoin. Tällaisia ennusteita antoi terveysministeriön eroava pääsihteeri professori Avi Yisraeli maanantaina. Hän kertoi työ-, sosiaali- ja terveyskomitean erityisistunnossa, että ministeriö valmistautuu tilannetta varten saadakseen lääkäri- ja sairaanhoitajaoppilaat sekä sotilaslääkärit kiinnitettyä auttamaan ja laajentamaan yleissairaaloiden sairassijoja nykyisestä 14 500:sta 19 000:en.
YISRAELI KERTOI edelleen, että jos yleinen hätätila joudutaan julistamaan maahan, joitakin sairaalapotilaita joudutaan lähettämään ulkopotilastiloihin tai yksityissairaaloihin.
Israelin tarttuvien tautien järjestön puheenjohtaja professori Allon Moses totesi, että ennaltaehkäisy on flunssan yhteydessä suositeltavampi kuin hoito. Hän arvioi, että suurin osa kärsii taudin lievästä muodosta, mutta vähemmistö voi sairastua todella vaikeasti. Hän kertoi arvioista, joiden mukaan 700 nuorta ihmistä voi kuolla vuoden aikana. Turvallinen ja tehokas rokote on siten paras mahdollinen ennaltaehkäisevä hoitomuoto, hän totesi ja kertoi, että odottavat äidit ovat jopa suuremmassa vaarassa saada H1N1 tartunta kuin nuoret.
HADASSAN YLIOPISTON keskussairaalan pediatrian ja tarttuvien tautien asiantuntija professori Dan Engelhard, joka johtaa 30 asiantuntijan tiimiä läheisellä sektorilla, suositteli vasta kehitysasteella olevan vastarokotteen tilaamista, vaikka sen tehokkuutta ja sivuvaikutuksia ei ole testattu riittävästi. Alustavia testejä terveille ihmisille suoritetaan Australiassa ja USA:ssa. Alustavasti ne ovat aiheuttanet vaikeita sivuoireita, jopa kuolemia.
JOHTAVAT TERVEYSASIANTUNTIJAT vastustavat testaamattoman rokotteen tilaamista. Kansanedustaja, gynekologi ja asianajaja Rachel Adato (Kadima) pitää enneaikaisena pääministeri Netanyahun päätöstä käyttää 450 miljoonaa H1N1 rokotteen tilaamiseksi koko väestön rokottamiseksi virusta vastaan. Hän perusteli kantaansa sillä, että vanhemmat ihmiset ovat saavuttaneet immuniteetin tautia vastaan, ja H1N1 virus voi mutaation kautta kehittää uuden muunnoksen, johon kehitetty rokote ei tehoa. Hän selitti, että sadat vanhemmat ja heikolla immuniteetilla varustetut ihmiset kuolevat vuosittain perinteiseen flunssaan, ja lisäksi monet heistä vastustavat tarjotun rokotteen ottamista. Hän ei myöskään kannata varojen siirtämistä toisilta terveydenhoidon kohteilta H1N1 sairaiden hoitamiseksi.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249275676399&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
2. FATAH-PUOLUE valmistautuu tänään alkavaan puolueen kuudenteen yleis-kokoukseen Betlehemissä yli 20 vuoden tauon jälkeen. Kokoukseen odotetaan yli 2000 osanottajaa. Gazasta pääsi salaa livahtamaan Hamasin poliisin huomaamatta 27 osanottajaa Hamasin asetettua kiellon n. 450 potentiaaliselle osanottajalle päästä kokoukseen, ellei PA vapauta pidättämänsä 850 Hamasin jäsentä Länsirannalla. Kokouksen pitäminen oli vaarassa, mutta ilmaisesti johto on mukautunut tilanteeseen eikä pidä Gazan edustajien pääsyä ehtona siihen. Gazasta salaa tulleita odottaa Hamasin rankaisutoimet.
KOLMEPÄIVÄISEN kokouksen asialistalla on keskuskomitean 21 jäsenen sekä vallankumousneuvoston 120 jäsenen valitseminen. Monet nuoren sukupolven edustajat sanovat, että vanhan kaartin tungos keskuskomiteaan sulkee pois pääsyn sinne, ja he keskittyvät sen sijaan paikan saamiseksi vallankumousneuvostossa.
Ennakkotietojen mukaan kovan linjan säilyttäminen suhteessa Israeliin on edelleen vahva, ja aseellisen taistelun mahdollisuus säilytetään puolueen ohjelmassa, jossa se on ollut vuodesta 1989 lähtien, mutta termi ”aseellinen taistelu” muutetaan muotoon ”vastarinta” (resistance). Ohjelmassa selitetään, että vaikka puolue osallistuu rauhankeskusteluihin Israelin kanssa, vastarinta säilytetään palestiinalaisten haluaman päämäärän saavuttamiseksi.
FATAHIN EDUSTAJA Länsirannalla Jamal Nazzal selitti, ettei Fatah ole koskaan tunnustanut Israelin olemassaoloa eikä tule vaatimaan sitä Hamasilta. Hän totesi, etteivät neuvottelut Israelin kanssa siten kuulu Fatahin kulttuuriin. JP:n kolumnisti Kh A Toameh arvioi, että Nazzalin kovat lausunnot on tarkoitettu äänten kalastamiseksi komiteaan ja neuvostoon. Toameh kertoo havaintonaan, että useimmat konferenssiin eri maista tulleet pitävät lujasti kiinni kovasta linjastaan Israelin suhteen. He eivät tunnusta Israelia ja vaativat pakolaisten paluuoikeutta entisille asuinsijoilleen. Fatahin ja Hamasin väliset suhteet nousevat ilman muuta keskusteluissa esiin, missä voitaneen nähdä Hamasin aiheuttaman uhkan vallankaappauksesta myös Länsirannalla koventaneen Fatahin asenteita Israeliin. (JP)
3. USA ESITTÄÄ oman Lähi Idän rauhansuunnitelman lähi viikkojen aikana, kertoi USA:n ulkoministeriön edustaja Philip Crowley maanantai-iltapäivän lehdistötilaisuudessa. USA on Lähi Idän lähettiensä ja lähinnä Obaman erikoislähettilään George Mitchellin kautta pyrkinyt arabimailta edes jonkinlaista myönteistä elettä Israelin suhteen, mutta niiden kanta näyttää koventuneen entisestään päätellen Saudi Arabian ulkoministerin prinssi Saud Al-Faisalin lehdistötilaisuudessa esittämästä lausunnosta. Ne lienevät päätyneen toteamukseen, että USA:n tulee ottaa johto keskusteluissa Israelin kanssa ja esittää oma suunnitelmansa. Crowley ei kertonut yksityiskohtia USA:n suunnitelmasta eikä ulkoministeriö suostunut lisäämään mitään hänen lausuntoonsa, mutta Israelin vastainen painostus kasvanee.
Crowley esitti lausuntonsa sen jälkeen, kun Kuwaitin emiiri Al-Ahmad Al Jaber Al-Sabah tapasi presidentti Obaman Valkoisessa Talossa ja ulkoministeri Hillary Clinton keskusteli Jordanian ulkoministeri Nasser Judehin kanssa Washingtonissa.
Judeh suositteli luottamusta kasvattavia toimia – edellyttäen, että ne johtavat lopullisiin ratkaisuihin – vastoin saudiprinssin päinvastaisia lausuntoja. Judeh selitti, että tällaisia myönnytyksiä tarvitaan ihmisten luottamuksen kasvattamiseksi keskustelujen onnistumisesta.
Kuwaitin emiiri oli varsin hienovarainen omissa lausunnoissaan. ”Meidän kaikkien intressinä on saada aikaan rauha, ja tuntuma on se, että arabien hyväksymä rauhanaloite on keskeinen, koska kaikki arabimaat ja eri ryhmät ovat sen hyväksyneet. Me tulemme toteuttamaan oman osamme siitä kun Israel toteuttaa sille kuuluvat velvoitteensa.”
PRESIDENTTI Obama hyväksyi arabien rauhanaloitteen, ja on lähettänyt edustajiaan jatkuvana virtana taivuttamaan arabimaita osoittamaan edes jonkinasteista joustavuutta Israelin suhteissaan, mutta se on kuin käärmeen houkuttelemista pulloon. Mutta yhtä vaivalloista on ollut Mitchellin yritykset saada Israelia keskeyttämään ”kaiken toiminnan Juudeassa ja Samariassa”, kuten Hillary Clinton asian esitti. USA ei ole tunnustanut Jerusalemia Israelin jakamattomana ja ikuisena pääkaupunkina eikä Obama ole siirtänyt USA:n suurlähetystöä Tel Avivista Jerusalemiin. Päinvastoin USA:n viranomaiset Israelissa seuraavat silmä tarkkana Israelin rakentamista Jerusalemin itäosissa, joihin heidän tulkintansa mukaan kuuluvat pääkaupungin uudet lähiöt, joita rakentamiskielto tulisi myös koskemaan. Tähän Netanyahu ei voi millään houkutuksella suostua, mutta Obama voi viimeisenä keinona turvautua pakotteisiin. Se olisi todella traaginen loppu vuosikymmenet jatkuneille USA:n ja Israelin välisille luottamuksellisille ystävyyssuhteille. (JP)
4. MIELENOSOITUS jatkui eilen Sheikh Jarran lähiössä poliisin poistettua kaksi arabiperhettä sunnuntaina kahdesta talosta, joita he väittivät omakseen, mutta jotka korkeimman oikeuden päätöksen mukaan kuuluvat juutalaisille. Eilen mielenosoitukseen osallistui 200 henkilöä, jotka ottivat yhteen poliisin kanssa sen yrittäessä saada väkijoukko hajaantumaan. Häädön johdosta USA, Englanti ja YK esittivät voimakkaan vastalauseensa. Niiden tulkinnan mukaan itä Jerusalem on miehitettyä aluetta, vaikka Israel liitti sen osaksi Jerusalemia 1967 sodan jälkeen. Lisäksi koko Länsiranta, kuten Juudeaa ja Samariaa on kansainvälisessä kielenkäytössä totuttu kutsumaan, on niiden mielestä ”miehitettyä aluetta” vastoin laillisia perusteita. Juudea ja Samaria sekä Gazan alue kuuluvat juutalaisille tarkoitettuun kotimaahan, vain Golanin asema on kiistanalainen, jonka Israel liitti osaksi valtiotaan 1967 sodan jälkeen.
5. Sheikh Jarran kyseiset talot kuuluivat juutalaisille, jotka joutuivat lähtemään pakoon 1929 veristen arabimellakoitten vuoksi. Jordanian hallitus otti kyseiset omaisuudet haltuunsa ”hylättynä vihollisomaisuutena” 1948 Israelin itsenäisyystaistelun jälkeen miehitettyään alueen. Vuonna 1956 UNRWA antoi 28:lle perheelle pakolaisoikeuden, jonka nojalla ne muuttivat entisiin juutalaisten omistamiin taloihin. Sopimuksen mukaan heillä olisi ollut oikeus rekisteröidä asuntojen omistusoikeus nimiinsä, mutta sitä koskaan toteutettu. Israelin vapautettua Itä Jerusalemin asunnot maapohjineen siirtyivät Israelin hallitukselle. 1972 kaksi israelilaista järjestöä, Sefardi yhteisökomitea ja Knessetin Yisrael komitea esittivät talojen 23 arabiasukkaalle vaatimuksen vuokranmaksusta, ja aloitti toimet Israelin Maahallituksessa omistusoikeuden siirtämiseksi niille Ottoman-ajan dokumenttien perusteella. Komiteat veivät vuokrasaatavansa oikeuteen 1982. Arabien asianajaja Itzhak Toussia-Cohen ei kiistänyt komiteoitten vaatimusta omistusoikeudesta, vaan sen sijaan suostui sopimukseen, jonka nojalla asukkaille annettiin ”suojattujen vuokralaisten asema”. Arabiasukkaat väittävät, ettei asianajalla ollut heidän suostumustaan sopia asiasta.
Kyseinen Sheikh Jarran tapaus on vain yksi lukemattomista vastaavista, joissa omistusoikeus on ikivanhojen – usein väärennettyjen - dokumenttien varassa. Lopulta kysymys on kuitenkin juutalaisten ja palestiinalaisten välisistä kiistoista omistusoikeudesta Jerusalemiin.(JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelilaisen IAI:n suunnittelema ja rakentama UAV-kone lennätettiin Brasiliaan, jossa se käy läpi perusteellisia kokeita usein hyvin rajuissa olosuhteissa. Tämän miehittämättömän Hermes pienkoneen ominaisuudet hakevat vertaansa. Brasilia tarvitsee konetta maassa rehottavan huumekuljetusten hillitsemiseksi. (JP)
- IAI tilasi USA:sta sata tehokasta LJDAM laser-ohjattua täsmäpommia. JDAM on halpa varuste, jolla perinteiset ”sokeat” pommit voidaan muuntaa laser-ohjatuiksi täsmäpommeiksi. Israel asentaa JDAM laitteet 1000 kilon pommeihinsa, joita voidaan sen jälkeen ohjata satelliiteista käsin. Israel muunsi F-15 laivueensa äskettäin siten, että ne pystyvät kuljettamaan näitä pommeja, mitkä sopivat vain F-15I koneisiin. (JP)
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman lupaa, että jos oikeuskansleri nostaa syytteet häntä vastaan, hän eroaa kaikista luottamus- ja virkatoimistaan. (JP)
- Knesset hyväksyi eilen kaksi kiisteltyä lakiesitystä, ns. Mofaz-lain ja toisen Israelin maanomistusta koskevan lain, jonka perusteella 800 000 eekkeriä valtion omistamaa maata voidaan yksityistää kahdessa erässä. (JP)
- Tiistaina saapui 238 uutta juutalaisasukasta USA:sta ja Kanadasta. (INN)

Monday, August 03, 2009

MAANANTAI 03.08.09
1. GAZAN KARKOTUSTEN neljäntenä vuosipäivänä pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutti, ettei Israelissa suoriteta uusia yksipuolisia väestön siirtoja Gush Katifin tapaan.
Netanbyahun viesti kuulijoille oli: ”Rauha saadaan molemminpuolisin toimin, ei yksipuolisesti”. Hän lisäsi toivoen, että palestiinalaiset kuuntelisivat hänen viestinsä ja vastaisivat siihen kuten Israel toivoo heidän tekevän. ”Rauhansopimusten raameissa Israel odottaa palestiinalaisten tunnustavan Israelin valtion juutalaisen kansan kansallisena valtiona; että pakolaisongelma ratkaistaan Israelin rajojen ulkopuolella, ja että saavutetaan tehokkaat turvallisuusjärjestelmät ja aseistariisunta kansainvälisen vahvistuksen ja varmistuksen kautta,” Netanyahu sanoi puheessaan lisäten: ”Nämä eivät ole perusedellytykset rauhanprosessin aloittamiselle, vaan perusolosuhteet, joiden varaan vakaa rauha voidaan rakentaa.”
Netanyahu toivoi, että palestiinalaiset maltilliset johtajat itseistävät tämän. Fatahin yleiskokouksen esityslistalta vuotaneitten tietojen mukaan se ei toteutune ainakaan Betlehemin konferenssissa, joka alkaa huomenna ja kestää kolme päivää. (JP)
2. Natanyahu (Bibi) vakuutti olevansa valmis aloittamaan rauhankeskustelut sekä PA:n, Syyrian että Libanonin ja muitten arabimaitten kanssa. Hän selitti, että joka asettaa ennakkoehtoja rauhankeskusteluille, viivyttää keskustelujen aloittamista. Samalla Bibi sanoi täysin tukevansa presidentti Obaman Lähi Idän suunnitelmaa, vaikka kukaan ei taida tietää, millainen suunnitelma hänellä on. Bibi kehotti arabimaita toimillaan osoittamaan halunsa suhteitten normalisoimiseksi Israelin kanssa. Tämä taitaa olla toiveajattelua, jos sitä verrataan Saudi Arabian ulkoministerin prinssi Saud al-Faisalin äskettäisiin lausuntoihin Washingtonin lehdistö-tilaisuudessa, jossa hän selvin sanoin kielsi myönnytysten tekemisen mahdollisuuden ennen kuin Israel vetäytyy täysin 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, myös Jerusalemissa.
Pääministeri valitti sitä, että Israelin vetäessä sekä armeijansa että kaikki 10 000 juutalaisasukasta Gazan kaistalta, siitä on kehittynyt Hamasin johtama ja Iranin tukema terrorialue, josta on ammuttu tuhansia raketteja ja kranaatteja Israelin puolelle. Helpottaakseen Gazasta siirrettyjen ihmisten asemaa, hän lupasi keskustelua asiasta ensi sunnuntain kabinetin kokouksessa. Hän vakuutti, ettei Israel siedä yhdenkään raketin tai kranaatti-sarjan iskuja, vaan jokaiseen vastataan välittömästi.
Netanyahu puhui näitä kabinetin viikkoistunnossa eilen, jossa hän myös totesi taloudellisen tilanteen Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla kasvavan ennätysvauhtia, ja ennakoi 10 %:n kasvua siellä tänä vuonna, jos kehitys jatkuu esteettä. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak päätti osittaisesti avata arabiliikenteelle maantien, joka yhdistää Kiryat Arban juutalaisyhteisön Patriarkkojen hautapaikoille Israelin valvonnassa olevalla Hebronin alueella. Alueen juutalaisasukkaat olivat tehneet kaikkensa taivuttaakseen Barakin ja Netanyahun siirtämään tien avaamista, joka tunnetaan nimellä ”Zionin reitti”, koska tiellä on tapahtunut terrorihyökkäyksiä israelilaisautoihin ohiajavista arabiautoista. Barak päätti kuitenkin avata tien arabiautoilijoille, joita arvioidaan käyttävän sitä noin 80 autoa päivittäin. Knessetin ulko- ja puolustusasiain alakomitean puheenjohtaja Zeev Elkin (Likud) sanoi lausunnossaan, että Barak teki virheen. Elkinin johtaman komitean edustajat tutustuivat tilanteeseen viime viikolla esittäen, ettei tietä avattaisi arabiliikenteelle. Barakin päätökseen vaikutti korkeimman oikeuden myönteinen päätös tien avaamiseksi tien varrella asuvien palestiinalaisten esittämien pyyntöjen vuoksi.
Heinäkuun 12. päivänä 2001 David Cohen, 31, Petar Illitistä ja Yehezkel Mualem, 49, Kiryat Arbasta saivat kuolettavat luodinosumat eri tilanteissa ohi ajavista arabiautoista. Tovah Lazaroff, joka kynäili JP:n artikkelin, arvioi tien osittaisen avaamisen olevan hallituksen ”positiivinen ele” (myönnytys) Mahmoud Abbasille. Toiseksi syyksi hän katsoo korkeimman oikeuden antaman päätöksen, joka sallii 80 tien varrella asuvan perheen jäsenten käyttävän tietä. Tämä on samalla hallituksen omaksuman periaatteen kanssa, jonka tarkoituksena on helpottaa palestiinalaisten liikkumista Länsirannalla poistamalla lukuisasti tiesulkuja ja tarkastuspisteitä. Paikalliset juutalaisasukkaat protestoivat helpotuksia vastaan, koska samalla kun se helpottaa asukkaitten liikkumista, se sallii terroristien esteettömän liikkumisen alueella. Hallituksen taakkana ovat jatkuvat ulkomaiset painostukset, jotka kiihtyvät jokaisen ulkomaisen diplomaatin Israelin vierailun yhteydessä. He eivät ymmärrä, että jokaiseen myönnytykseen liittyy ennalta tuntematon riski, josta Israel joutuu maksamaan. Toinen hallitusta härnäävä taho on israelilaisten NGO-järjestöjen muodostama jatkuva painostus, jota Israelin vasemmistolainen media innolla julkistaa, kuten tässäkin tapauksessa Lazaroffin artikkeliinsa liittämä B´Tzelemin Sarit Michaelin antama lausunto, jossa tämä vähättelee Barakin päätöstä ja syyttää armeijaa, joka rajoituksillaan on saanut Hebronin vanhanosan muuttumaan ”aavekaupungiksi”. Tällaisten vastuuttomien heittojen tarkoituksena ilman niihin liitettyjä todisteita on mustamaalata sekä armeijaa että Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita, ja kääntää yleinen mielipide niitä vastaan. (JP)
4. PALESTIINALAISET terroristit, joita Israel aikoinaan tuomitsi pitkällisiin vankeustuomioihin, ovat ihmetelleet, miten Israel sallii heidän päästä Betlehemiin Fatahin yleiskokoukseen. Jokainen surmansa saanut heistä on nostettu marttyyrin asemaan PA:n hallitusalueilla, ja heidän kunniakseen on nimetty katuja, puistoja, aukioita, lasten ja nuorten kesäleirejä jne. Elävinä säilyneitä terroristeja kunnioitetaan kansallisina esikuvina.
YKSI HEISTÄ terroristi on Abu Usba, joka osallistui naisterroristi Dalal Mughrabi johtamaan 12 hengen terroristisolun iskuun 1978 Tel Avivin rannikolla. Solu kaappasi bussin maantiellä ja surmasi 31 siinä ollutta matkustajaa. IDF:n pelastusoperaatiossa kaikki muut solun jäsenet saivat surmansa. Abu Usba tuomittiin kahteentoista elinkautiseen, mutta vapautettiin 7 vuotta myöhemmin vankienvaihto-operaatiossa Israelin ja PFLP:n terrorisolun välillä. PFLP:n johdossa oli silloin Ahmed Jibril. Usba vieraili palestiinalaisen uutistoimisto ”Maan” tiloissa Betlehemissä, jossa hän kertoi hämmästyneenä, että Israel salli hänen päästä Israeliin. Hän kertoi odottaneensa 30 vuotta päästäkseen takaisin Länsirannalle, eikä sanonut koskaan poistuvansa sieltä, ja odottavansa vain sitä, että hänen vaimonsa ja lapsensa pääsisivät liittymään häneen. Toinen tunnettu terroristi on Sultan Abu Ainain, jota Libanonissa pidetään siellä pakolaisina asuvien palestiinalaisten itseoikeutettuna johtajana. Myös hän ilmaisi hämmästyksensä saatuaan matkustusluvan Israelilta. Hän vakuutti kannattavansa aseellista vastarintaa (lue: terrorismia) palestiinalaisten kansallisten oikeuksien saavuttamiseksi. Hänelle ei riitä vain teoreettisesti vastarintajärjestöksi luokiteltu Fatah, hän haluaa tekoja.
Abbas lienee valinnut tarkoituksellisesti Betlehemin yleiskokouksen pitopaikaksi, koska siellä on mahdollista nähdä sekä juutalaisyhteisöjen läheisyys arabiyhteisöihin että turvallisuusaita, joka on paikoin rakennettu korkeana betonimuurina. (JP, Kh A Toameh)
5. JERUSALEMIN poliisi ja rajapoliisit asettivat Sheikh Jarran kaupunginosan osittaiseen saartoon kello kolmen aikaan aamuyöstä valmistautuessaan poistamaan kaksi arabiperhettä asunnoista, jotka juutalaisten perheitten esittämien todisteitten ja oikeuden päätöksen mukaan kuuluvat heille. Myös arabiperheet olivat esittäneet todisteita omistusoikeudestaan, mutta oikeus totesi ne väärennöksiksi. Poliisi odotti suurtakin vastarintaa arabien taholta, mutta lopulta pieniä tyrkkimisiä ja solvauksia lukuun ottamatta operaatio sujui rauhallisesti. Poliisi poisti saartonsa iltapäivällä juutalaisperheitten muutettua asuntoihinsa ja rauhan palattua. Arabiperheet eivät tehneet vastarintaa, joskin ilmaisivat suuttumuksensa näyttäen dokumentteja, joitten mukaan Jordanian hallitus oli antanut asunnot heille. ”Synnyin tässä talossa kuten myös lapseni. Minulla on Jordanian hallituksen myöntämiä dokumentteja. Nyt setlerit ovat muuttaneet kotiini ja minä olen kadulla. Minne minä nyt menen?”
Poliisin edustaja sanoi poliisin toimineen oikeuden päätöksen mukaan. Talossa asuvat Hanounin ja Ghawin perheet saivat häätömääräykset useita viikkoja sitten. Hanoun perhe asui yksin toisessa talossa, Ghawin perhe asui talossa, joka oli jaettu kuuteen asuntoon, joista yhdessä Ghawin perhe asui. Toisen perheen luona nukkui yksi ulkopuolinen - ilmeisesti juutalainen vasemmistoaktivisti - antamassa tukea perheelle. (JP)
6. Sheikh Jarrah tapaus herätti välittömän kansainvälisen huomion. Sekä YK:n edustaja että palestiinalaisryhmät olivat vastustaneet asukkaitten pakkosiirtoa. YK:n erikoiskoordinoija Lähi Idän rauhanprosessissa Robert Serry tuomitsi poliisin toimet ”hylättävinä ja provokatorisina”. Hän selitti perheitten olevan UNRWA:n pakolaisten luettelossa ja sanoi ”Israelin toimineen vastoin Genevan konventioita ”miehitetyissä territorioissa” sekä jättäneen huomiotta kansainvälisen yhteisön yhtenäiset vetoomukset, mukaan lukien kvartetti, jotka äskeisessä lausunnossa kehottavat Israelia pidättymään provokatiivisista toimista Itä Jerusalemissa, kuten talojen tuhoamisesta ja ihmisten poistamisesta kodeistaan.” Myös Brittikonsulaatti, joka monien muitten ulkomaisten lähetystöjen tavoin sijaitsee Sheikh Jarrassa, esitti oudon yksipuolisen julkilausuman: ”Israelilaisten väitteet, että äärijuutalaisten setlereitten vaatimukset omitusoikeudesta näihin muinaisiin arabilähiöihin on oikeusistuimien tai kaupungin määrättävissä ei ole hyväksyttävissä. Nämä vaatimukset eivät ole suhteessa Israelin ilmoittamaan haluun rauhasta. Kehotamme Israelia, ettei se anna ääriainesten sanella sen toimintatapoja.” Talo sijaitsee lähellä Shepheds-hotellia, jonne juutalaisyhtiö aikoo rakentaa 20 asunnon talon. Obaman hallituksen ulkoministeriö kutsui Israelin USA:n lähettilään Michel Orenin ministeriöön antaakseen hänelle USA:n vastustuksen asuntojen rakentamiseksi. USA:n ulkoministeriö voinee antaa oman tuomitsevan lausuntonsa asiasta. USA:n ulkomaanpolitiikka näyttää juuttuneen ”lillukanvarpuihin”, mistä saudiprinssi varoitti Yhdysvaltoja. Myös Israelin sisällä tapaukseen ovat tarttuneet monet painostusryhmät, monet heistä edustaen ”itseään vihaavia juutalaisia”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Iranin ydinaseen rakentaminen odottaa vain Ali Khamenein lupaa. Jos se saadaan, Iranin ydinpommi on valmis vuoden sisällä, sanoo Times. (haaretz)
- Poliisi suosittaa Avigdor Libermanin syyttämistä useista rikoksista.
- www.debka.com kertoo, että Barak ja Bibi taipuivat amerikkalaisten ja Egyptin vaatimuksiin sallia 500 edustajaa Libanonista, Syyriasta ja Jordaniasta, eli koko palestiinalaisten ulkomaisen johdon, päästä Betlehemiin, jossa heidän aikomuksensa on ottaa Länsirannan palestiinalaisten johto Abbasilta. Bibi poisti vain kaksi nimeä listasta, yksi oli Mynichin olympialaisten terroristi, toinen eversti Moneir Maqdach, Libanonin Fatahin yhteysmies Hizbullahin ja al-Qaidan kanssa. Monet heistä aikovat jäädä pysyvästi Länsirannalle.
- Debkafile kertoo, että Israel ja Libanonin ovat Hizbullahin hiljaisella suostumuksella aloittaneet maiden välisen rajan merkitsemisen maastoon YK:n asiantuntijoitten laatimien karttojen mukaan. Ongelmat alkanevat Ghajar-kylän ja Shabaa-farmin alueilla, jossa alueen omistus on kiistanalainen. Siellä tulee mukaan myös Israelin vesilähteiden alkuhaaroja.

Sunday, August 02, 2009

SUNNUNTAI 02.08.09
1. ”ASTEITTAINEN ja askel askeleelta tapahtuva menetelmä – uskoaksemme – ei tuo rauhaa. Tilapäinen turvallisuus, luottamusta herättävät toimet, eivät myöskään tuo rauhaa”, sanoi Saudi Erabian ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal USA:n ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa. Prinssi tähdensi, että se mitä tarvitaan, on kaikenkattava ratkaisu, joka muotoilee päämäärän johon pyritään ja aloittaa keskustelut lopullisen tilanteen kysymyksistä: Rajat, Jerusalem, vesi, pakolaiset ja turvallisuus.
Sekä Israelin hallitus että Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell ovat esittäneet toiveita ”luottamusta herättävistä” toimista myös arabimaitten taholta, mutta prinssi Faisal tyrmää nämä: ”Israel yrittää harhauttaa suuntaamalla huomion ydinkysymyksistä – miehityksen lopettamisesta, joka alkoi 1967, ja Palestiinan valtion perustamisesta – tilapäisiin kysymyksiin kuten akateemisiin konferensseihin ja kysymyksiin siviililennoista. Tämä ei ole tie rauhaan”. Hän vähättelee keskusteluja tilapäisestä rakennuskiellosta, jonka Israel hylkäsi. ”Siksi uskomme, että suosiollisen ilmapiirin muodostaminen ratkaisuun pääsemiseksi ei synny tekemällä myönnytyksiä. Se syntyy keskittymällä ydinkysymyksiin.” (JP)
2. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka istui saudiprinssi Faisalin rinnalla lehdistö-tilaisuudessa, ei kuitenkaan katsonut saudiprinssin kriittisten mielipiteitten millään tavoin vaikuttaneen huonontavasti USA:n ja Saudi Arabian välisiin suhteisiin. Kysyttäessä toistamiseen asiasta, Clinton vastasi: ”Ei, en usko niin ollenkaan. Päinvastoin uskon ponnistelujemme johtavan keskusteluihin, jotka muodostavat kaikenkattavan ratkaisun, joka hyödyttää sekä palestiinalaisia että Israelin kansaa.” Hän katsottiin uskovan, että tämä oli myös saudiprinssin näkemys.
Tämä nostaa uudelleen saudisuunnitelman vuodelta 2002 keskustelujen rungoksi, jonka arabiliitto hyväksyi omakseen. Sekä Israel että USA ovat kiitelleet suunnitelmaa, Israel tosin määrätyin varauksin. Suunnitelma nousi esille lehdistötilaisuudessa ulkoministeri Faisalin lausunnoissa. Se lupaa normaalit diplomaattiset suhteet Israelin ja arabimaitten välille, mutta se ei ole automaattinen, vaan kukin arabimaa päättää niistä itsenäisesti. Suunnitelma vaatii Israelia vetäytymään kaikista 1967 sodassa vapauttamistaan alueista, julkilausumaa palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta sekä Jerusalemin asemasta.
Ulkoministeri Saud al-Faisal ylisti USA:n diplomaattisten aloitteitten aktivoitumista alueella ja esitti toiveen, että ”USA ottaisi historiallisen askeleen, mikä voisi laukaista lukkiutumisen”. Hänen uskotaan tarkoittaneen tällä sitä, että USA:n hallitus esittäisi oman rauhan-suunnitelmansa, jota monet arabimaat ovat toivoneet ja Obama itsekin vihjaillut. Israelissa kuitenkin uskotaan, ettei Obamalla ole omaa suunnitelmaa, ei ainakaan vielä.
USA:n lähettiläitten ja ulkoministerin vaatimukset täydellisen rakennuskiellon julistamiseksi juutalaisten rakentamiselle Juudeassa ja Samariassa on saudinäkemyksen mukaan näpertelyä pikkuasioissa, jota ei odottaisi suurvallan hallitukselta. Kysyttäessä asiaa Clintonilta hän väisti kysymyksen todeten epämääräisesti, että edistystä tapahtuu. (JP)
3. USA:N KONGRESSIN 224 edustajaa sen sijaan laati kirjelmän Saudi Arabian kuninkaalle Abdullahille, jossa he esittävät saudeille juuri niitä toimia, jotka ulkoministeri Faisal hylkäsi: ”Kairossa pitämässään muslimeille osoitetussa puheessaan presidentti Obama esitti toiveen, että arabimaat toimisivat velvollisuutensa mukaisesti ja tunnustaisivat Israelin laillisuuden”, sanotaan kirjelmässä, jonka allekirjoitti Brad Sherman (Dem. Kaliforniasta) yhdessä kongressin ulkoasiain komitean johtavien jäsenten kanssa. Kirjelmässä esitetään edelleen: ”Olemme pettymyksellä nähneet hallituksenne julkisen reaktion Obaman esittämiin toiveisiin. Israelin ja arabimaitten välisten esteiden poistamisen asemesta ulkoministerinne vakuuttaa, ettei Saudi Arabia voi ottaa askeltakaan eteenpäin normalisoimisen tiellä ennen arabimaan täydellistä palauttamista.” Kirjelmässä viitataan Jordanian kuningas Husseinin ja Egyptin presidentti Anwar Sadatin rohkeisiin päätöksiin, ja pyydetään, että Saudi Arabia toimisi heidän esimerkkinsä mukaisesti. Presidentti Sadat vieraili Israelin Knessetissä, jota pidettiin ratkaisevana toimena rauhansopimuksen solmimiseksi maitten välillä. (JP)
4. ISRAELISSA jatkuu helteinen ja välillä kiusallisen kostea kesäkausi. Tämä tuntuu ankaran vedensäännöstelyn ohella jokaisen kansalaisen ja varmaan maassa vierailevan ulkomaalaisenkin elämässä. Mutta yhtään helpompaa ei näytä olevan poliittisella rintamallakaan. USA:n virkamiesten vyörytys Israelin hallituksen asemia vastaan kesti koko viime viikon ajan. Ulkopuolisen on tietenkin mahdotonta tietää, mitä lukittujen ovien takana keskusteltiin tai sovittiin, mutta ulkoapäin katsoen pelättyä läpimurtoa ei liene tapahtunut. Mutta edellisissä kohdissa esitetyt saudiprinssin vaatimukset näyttävät nousevan entistä tiiviimmin myös USA:n esittämiksi. Enää ei vaadita muutaman asunnon rakentamisen kieltämistä siellä tai täällä eikä muutaman alkeellisen parakkikylän poistamista – jota kyllä poliisi näyttää suorittavan ilman ulkopuolisten käskyjäkin - , vaan nyt katsotaan Syyrian ja Libanonin suuntaan, joiden kanssa tulee aloittaa rauhankeskustelut. Syyrian presidentti Bashar Assad havaitsi otollisen tilaisuuden ja kiirehti vaatimaan Syyrian armeijan vuosijuhlassa, että Golanin ylängön täydellinen palauttaminen on ehdoton ennakkoehto, eikä siitä edes neuvotella. Libanon puolestaan jatkaa Israelin hyväksi vakoilleitten kansalaistensa etsimistä ja pidätyksiä, ja asetti samalla armeijansa hälytystilaan väittäen Israelin valmistelevan hyökkäystä sen maaperälle. Israelissa ei nähdä merkkiäkään hyökkäyksestä Libanoniin, vain Hizbullahin pääsihteeri Nasrallahin tulisia lausuntoja ihmetellään.
IRANIN suhteen Israel voi vain katsoa sivusta USA:n edustajien esitettyä kärjekkäitä vaatimuksia, ettei Israelin tule sekaantua isojen poikien leikkeihin, tietäen kuitenkin aivan hyvin, että onnistuivat USA:n keskustelut Iranin mullahien kanssa tai eivät, Iranin tunnettujen ja vähemmän tunnettujen ydinreaktorien sentrifugit jatkavat uraanin rikastamista tuoden yhä lähemmäs sen päivän, jolloin ensimmäiset ydinpommit valmistuvat. (JP)
5. FATAHIN parissa valmistaudutaan sen sijaan tiistaina alkavaan 3-päiväiseen yleis-konferenssiin Betlehemissä. Jäseniä tilaisuuteen pitäisi saada 1 500, mutta Gazassa valtaa pitävä Hamas kieltää siellä asuvilta neljältäsadalta jäseneltä pääsyn Betlehemiin, ellei PA sitä ennen vapauta pidättämänsä Hamasin jäsenet Länsirannalla.
Epävarmuus konferenssin toteutumisesta ei kuitenkaan ole estänyt potentiaalisia osanottajia valmistelemasta edustajaehdokkaitten listaa sekä Fatahin keskusneuvostoon että vallankumousneuvostoon. Keskusneuvostoon on hakenut 150 ehdokasta, mutta nuoret osanottajat katsovat, etteivät he pysty kilpailemaan vanhankaartin taloudellisia resursseja vastaan, jonka vuoksi he hakevat vallankumousneuvostoon, jonka jäsenluku on 120. Sinnekin on jätetty 500 jäsenhakemusta, mikä karsii kovalla kädellä hakijoitten onnistumis-mahdollisuuksia. Kutsuja konferenssiin on lähetetty 2 260 henkilölle. Muutamia Fatahin jäseniä on päässyt livahtamaan Gazasta Hamasin valvonnan ohi matkalla konferenssiin.
Konferenssin asialistasta on tihkunut julkisuuteen tietoja, joitten mukaan konferenssi tuskin tekee suuria muutoksia Fatahin strategiaan. Nuoret ehdokkaat uskovat, että vanha kaarti tulee edelleen johtamaan puoluetta, mikä voi jopa vaikuttaa konferenssin osanottajamäärään.
Vaatimus aseellisen taistelun säilyttäminen puolueen ohjelmassa lienee lähes varma. Jasser Arafatin kuoleman ympärillä liikkuneet huhut Mahmoud Abbasin mahdollisesta osallisuudesta Arafatin vastaiseen salaliittoon ja myrkyttämiseen noussee esille tilaisuudessa.
Israelin vaatimus saada PA:n tunnustus juutalaisena valtiona saanee kielteisen päätöksen.
Mahmoud Abbas on vihjaillut, että PA voi harkita Palestiinan valtion perustamisen Juudeaan ja Samariaan pääkaupunkinaan Jerusalem yksipuolisesti, jos rauhankeskustelut Israelin kanssa eivät etene lähitulevaisuudessa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin homonuorten keskuksessa kuoli kaksi ja useita haavoittui, kun tuntematon mies avasi tulen keskuksen sisällä puoliautomaattiaseella. Ampuja pyrki sen jälkeen sisälle keskuksen homoklubiin, mutta ovivartijat saivat ajettua hänet pois. Kaksi haavoittuneista on kriittisessä kunnossa, muut 10 lievemmin haavoittuneita. Tapahtuman johdosta kaikki maan homo- ja lesbokeskukset suljettiin. Poliisi aloitti massiiviset etsinnät murhaajan löytämiseksi. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3755442,00.html
- Kiehunta Labour-puolueen sisällä kuumenee tällä viikolla, kun Knesset käsittelee kahta lakiesitystä, joissa puolue jakaantuu kahtia. Yksi on ns. Mofaz-esitys, jolla 7 kansanedustajan eroaminen puolueesta laillistaa eronneet puolueille kuuluviin etuisuuksiin. Toinen esitys on ns. maareformi-esitys, jolla valtio myy 80 000 hehtaaria valtion maata yksityisomistukseen. Aiempi esitys olisi antanut mahdollisuuden kaiken valtion omistaman maan myymisen, yli 90 %, mutta tätä vastustetaan jo Mooseksen lain perusteella, joka kieltää maan myymisen ilman rajoituksia. Esitystä vastustetaan myös siksi, että se antaa ulkopuolisille sijoittajille mahdollisuuden hankkia maata hyötyäkseen siitä. (JP)
- Juutalaissiirtolaiset aikovat järjestää mielenosoituksen, jotta tuhottavaksi määrättyä Derech Ha´avot hökkelikylää ei tuhottaisi. Se sijaitsee Elazarin yhteisön lähellä Juudean kukkuloilla Jerusalemista etelään. Peace Now väittää, että Ha´avot on rakennettu palestiinalaisten omistamalle maalle.
- Yesh Din painostusjärjestö vaatii, että hallitus lopettaa WZO:n (Maailman Sionistijärjestö) sen siirtolaishaaran rahallisen tukemisen.
- 1800 katolista opiskelijaa Ranskasta vierailee Israelissa, iältään 18-25-vuotiaita. Useimmat ovat ensimmäistä kertaa maassa, ja ihmettelevät maan vihreyttä ja edistyneisyyttä, koska he kuvittelivat sitä autioksi erämaaksi vain muutama puu siellä täällä. 40 % Ranskan 265 000 turistista Israeliin viime vuonna kuului katoliseen kirkkoon. Kirkon jäsenmäärä on 35 miljoonaa. (JP)
- Israelilainen tuomari David Shoham tulkitsi viime viikolla, että Israelin laki on voimassa kaikkialla Juudeassa ja Samariassa. Asia koski varsinaisesti Latrunin aluetta, jossa Jerusalemin ja Tel Avivin väline maantie kulkee osaksi 1949 aselepolinjan itäpuolella. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1104515.html
Lämpötilat, Jslm: Su: 21.29; Ma: 23-29: Ti: 22-29; Ke: 21-26; kirkasta, välillä pilvistä.