Friday, July 31, 2009

PERJANTAI 31.07.09
1. ARABIMAAT ovat arabilehden Ashag Al-Awsat mukaan ärtyneitä USA:n vaatimuksiin, että arabimaitten tulisi tehdä joitain positiivisia eleitä Israelin suuntaan USA:n aloittaman diplomaattisen prosessin edistämiseksi.
Varsinkin Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell on pyrkinyt vaikuttamaan edes jonkinlaisen eleen osoittamiseksi. Siksi hän kiersi ennen Israeliin tuloaan Syyriassa, Emiirikunnissa ja Egyptissä Israelilta vaatimansa täydellisen rakennuskiellon vastapainoksi Juudeassa ja Samariassa. Saudilehti kertoo artikkelissaan, että Mitchell painotti arabien pääkaupungeissa, että Obama tarvitsee näitä eleitä asioidessaan Israelin kanssa. Lehti mainitsee korkean arabidiplomaatin todenneen, etteivät arabit jätä Mitchellin toivetta huomiotta. Israelin hallituslähteet sanovat, että ne odottavat positiivisia tuloksia kuukauden aikana. Lehti kertoo kuitenkin artikkelissaan, että tulokseksi palestiinalaiset ja arabihallitukset, jotka olivat hyväksyneet aiemmat kompromissit, alkoivat välittömästi koventaa vaatimuksiaan eivätkä osoita mitään merkkejä ”luottamusta herättävien” toimien aloittamisesta Israelille, joita sen hallitus odottaa.
Lehti toteaa lopuksi, että voidakseen osoittautua tehokkaaksi välittäjäksi Obaman tulee saavuttaa kummankin osapuolen luottamus eikä suosia vain yhtä osapuolta. (JP)
2. JERUSALEMIN poliisin pidätettyä kolme arabia Temppelivuoren sisäänkäynnin edustalla se katsoi välttämättömäksi sulkea pääsyn vuorelle Tisha B´Av päivänä. Tämä oli erityisen suuri pettymys niille juutalaisille, jotka sitä varten olivat matkustaneet Jerusalemiin.
Arabien pidätys tapahtui heti sen jälkeen, kun pitkä jono vuorelle halukkaita odotti helteessä, ja portti vuorelle oli tarkoitus avata 13.30 aikaan. Ihmiset eivät malttaneet odottaa rauhallisina, vaan alkoivat rynkyttää porttia huudellen kovaäänisesti.
Jerusalemin poliisin edustaja Shmuel Ben-Ruby kertoi medialle, että poliisi esti pääsyn Temppelivuorelle peläten ihmisten kiihkon kehittyvän väkivaltaiseksi. Normaalisti Temppeli-vuorelle pääsee iltapäivällä sunnuntaista torstaihin; perjantaina muslimit pitävät rukouksiaan al-Aksa moskeijassa ja mielet ovat usein kiihtyneet, eikä silloin voida päästää sinne vierailijoita, kuten ei sapattinakaan.
Länsimuurin edustalle oli kokoontunut nelisenkymmentä Temppelivuoren Uskollisiin kuuluvaa mielenosoittajaa, jotka syyttivät hallitusta heikkoudesta estäessään juutalaisia nousemasta vuorelle lisäten näin solvauksen haavaan, jonka se aiheutti 1967 antamalla Temppelivuoren palestiinalaisille. Eräs haredi-nuorukainen selitti mielenosoittajille, että juutalaiset eivät saa nousta Temppelivuorelle, koska he voivat tietämättään kävellä paikalle, jossa kaikkein pyhin sijaitsi, jonne sai mennä vain ylipappi, eikä sen paikkaa tiedetä. Shuva-järjestön (paluu) edustaja selitti, että Jumala käski juutalaisia palaamaan omaan maahansa ja rakentamaan Temppelivuorelle. Hän selitti, että Jumalan rangaistus juutalaisille pahenee sitä mukaa, kun Jumalan käskyn noudattaminen siirtyy. (JP)
3. ISRAELIN HALLITUS aikoo laatia lain, joka tekee laittomaksi ulkomaisten hallitusten tai niiden alaisten järjestöjen antaman tuen ei-hallituksen tukemille (NGO) järjestöille. Tämä on epäkohta, johon hallitukset eivät eri syistä ole halunneet ja huomanneet paneutua. Kuitenkin nämä ”NGO-järjestöt” ovat saaneet miljoonia suorina tai epäsuorina lahjoituksina, vaikka niiden toiminta Israelissa tapahtuu selvästi poliittisen perustein ja päämäärin. Tämän voidaan katsoa vieraan maan hallituksen puuttumiseksi Israelin sisäisiin asioihin. Hallituksen asiantuntijat joutuvat ensiksi selvittämään, mikä tekee järjestön poliittiseksi ja mikä on puhtaasti sosiaalista tai ihmisystävällistä toimintaa. Täten Hadasha sairaalaa tukeva toiminta on hyväksyttävää, mutta esim. Breaking the Silence (BTS) järjestön toiminta on poliittista ja hylättävää, mutta jota ulkomaiset hallitukset ovat runsaskätisesti tukeneet. Israelin ulkoministeriö on jo ottanut yhteyttä Espanjaan, joka budjetoi BTS järjestölle 80 000 Euroa vuodeksi 2009, 100 000 Euroa Civil Rights Israel järjestölle; 80 000 Euroa Talojen Tuhoamista Vastustavalle Komitealle, joka voitaneen laskea äärivasemmistolaiseksi, ja jonka johtaja Jeff Halper osallistui mielenosoituspurjehdukseen Kyprokselta Gazaan saarron purkamiseksi. Espanjan hallitus lahjoitti rahaa myös ”Rabbit for Human Rights” järjestölle. Muita maita, joiden katsotaan syyllistyneen puuttumiseen Israelin sisäisiin asioihin, ovat Englanti ja Tanska Ruotsin lisäksi. Hallitus katsoi välttämättömäksi puuttua asiaan, koska nämä NGO-järjestöiksi naamioituneet järjestöt ovat tehostaneet Israelin vastaista yksipuolista kritiikkiään.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277936371&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. HALLITUS LAATI oman 164-sivuisen raportin IDF:n Cast Lead operaatiosta Gazassa, jossa yksityis-kohtaisesti selitetään, miksi IDF oli pakotettu menemään Gazaan. Raportin nimi on ”The Operation in Gaza – Legal and Factual aspects” (Operaatio Gazassa – lailliset ja todelliset aspektit). Raportin laadintaan osallistuivat ulko-, oikeus- ja puolustusministeriöt. Raportti käsittelee lisäksi IDF:n omaa tutkimusta operaatiosta ja sen aiheuttamista toimista. Raportilla pyritään oikomaan NGO-järjestöjen esittämiä suhteettoman kriittisiä, tarkoituksellisen yksipuolisia ja jopa väärenneltyjä raportteja Cast Lead operaatiosta.
NGO-järjestöt ovat aloittaneet vastaoperaation vaatimalla ulkomaisia lahjoittajia lopettamaan sellaisen tuen Israeliin, joka tukee juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa. Vasemmistolainen Gush Etzion järjestö vaatii USA:n viranomaisia poistamaan erikoispoikkeuksen verotuksesta järjestöiltä, jotka tukevat ”laittomia” juutalaisyhteisöjä. Yksi tällainen järjestö on Shuva Israel (Paluu Israeliin), joka käyttää saamansa varat koulujen, kirjastojen, nuorisotyön, naisten työkouluttamisen ja muun sosiaalisen toiminnan tukemiseen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. (JP) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277936821&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. USAID tunnustaa rahoittaneensa laittoman rakennuksen puistoon Gush Etzionin alueella, mutta väittää tapahtumaa vahingoksi, koska oletti sen rakennuslupien olleen kunnossa. Asian huomasi kansanedustaja Arye Eldad (NU), joka vieraili puistossa. Puistoa käyttävät Beit Sahourin asukkaat. Sinne rakennettiin rakennus, jossa on pieni kioski tapahtumia varten, kivetty terassi, jalkapallokenttä, leikkikenttä ja alueen laajin puinen torni vuorikiipeilyn harjoittelemista varten.
USAID antoi rahaa puiston kehittämiseen 281 000 USD. Suuri kilpi kertoo, että USAID auttoi tämän ”Rauhanpuiston” rakentamista. USA:n konsulaatti kertoo, että varat annettiin kahdessa erässä, vuosina 2007 ja 2008, mutta ei osannut kertoa, miten paljon varoja käytettiin ”laittomasti” rakennettuun taloon puistossa. Arabit kutsuvat puistoa nimellä ”Variksen Pesä”.
Tilanne puistoasiassa on nolostuttava USA:lle, joka vaatii juutalaisten rakennuskieltoa.
Toinen kiistakysymys on rakentamaton kukkula Beit Sahourin kylän lähellä, josta IDF veti joukkonsa pois, ja jonne kylä aikoo rakentaa sairaalan. Kukkulan ja Sahourin kylän välillä kulkee uusi Nokdimin ja Tekoan maantie. Saadakseen vaatimukselleen lisää kantavuutta Sahourin kylä rakensi puiston ja aloitti rakennuksen rakentamisen ilman lupaa kukkulan vastarinteelle; kylä väittää omistaneensa kukkulan ennen 1967 sotaa. Israelilaiset järjestöt, kuten Women in Green vastustavat ehdottomasti kukkulan luovuttamista palestiinalaisille. Sairaalan paikaksi se on huono ja lisäksi on vaara, että kriisitilanteessa terroristit voisivat ampua sairaalan ikkunoista ohiajavia autoja. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277936923&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri peruutti päätöksen karkottaa maasta joukon lapsia, jotka ovat laittomasti maassa. Karkottamista siirrettiin kolmeksi kuukaudeksi, jotta voidaan tutkia heidän tilanteensa. Heitä ei voitane karkottaa ilman vanhempiaan. (JP)
- Juutalaiset aikovat entistää suurimman Izmirin kaupungin34:stä synagogasta, jotka ovat raunioina Turkissa. Vain 13 niistä on enää osittain pystyssä.
- Obama ei ole puoli vuotta hallittuaan nimittänyt lähettilästä anti-semitismiin, vaikka lain mukaan hän on velvoitettu siihen.(JP)
- Entinen Shahin puheenjohtaja ja muutaman vuoden takainen voimamies Israelin politiikassa Arie Deri perusti uuden liikkeen nimeltä Haneshama (Sielu), aloittaessaan uuden nousun politiikkaan. Hän aikoo siirtää aktiivisuutensa aloittamisen kesälomien jälkeen. (JP)
- Pääministeri Netanyahu kieltää peruuttaneensa Pisgat Zeevin 900 asunnon rakentamisen. TV-kanava 10 kertoi, että Israel on taipumassa puolen vuoden vapaaehtoiseen rakennuskieltoon Juudeassa ja Samariassa. Rakentamisen lopettaminen aloitetuissa rakennuksissa ei ole mielekästä, koska se asettaa urakoitsijat kestämättömän tilanteen eteen, ja toisaalta, rakennustyöntekijät ovat suurelta osin alueella asuvia arabeja, jotka menettäisivät työpaikkansa, eikä PA pysty tarjoamaan heille korvaavaa työtä. (JP)
- YK sanoo, että palestiinalaiset ovat jättäneet sen alaiselle järjestölle 1500 valitusta turvallisuusaidan heille aiheuttamista vahingoista Jerusalemissa sekä Juudean ja Samarian alueilla. (JP)
- Zionist Freedom Alliance järjestö lähetti edustajiaan asumaan Jerusalemin Beit Haninan lähiöön, jossa he omistavat viiden huoneen asunnon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132661
- USA:n armeijan esikuntien päällikkö James Jones on selittänyt Israelin johdolle USA:n uusista Iranin vastaisista sanktioista, elleivät keskustelut tuota tulosta. USA on samalla pyytänyt Israelin puolustusviranomaisia jättämään mahdolliset sotilaalliset toimet USA:n armeijalla. (debkafile) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132667

Thursday, July 30, 2009

TORSTAI 30.07.09
1. TÄNÄÄN ON Tisha B´Av, yhdeksäs Av-kuuta. Tänä päivänä tapahtuivat Israelin historian suurimmat onnettomuudet, joista suurimmat ovat Jerusalemin ja sen Temppelin tuhoaminen 586 eKr. ja uudelleen 70 jKr. Myös monia muita onnettomuuksia on kirjattu tälle vuoden päivälle juutalaisten vuosituhansien aikana, kuten karkotuksia monista valtioista.
INN esittelee alla olevassa osoitteessa kuvia päivän vietosta Jerusalemissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123174
Toinen ynetin artikkeli, jonka on kirjoittanut Yair Borochov, kertoo havainnollisesti, millaista holokaustia juutalaiset kokivat hyökkääjän valloitettua heidän gettonsa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3754265,00.html
Tisha B´ Av ei Israelissa ole vapaapäivä, kaupat ovat auki ja liikenne pelaa, pankit kuitenkin on suljettu. Osa kansasta paastoaa, monet menevät Temppelivuorelle itkeäkseen kauan sitten tuhottuja kulttirakennuksiaan, joita palestiinalaisten väitteiden mukaan ei ollut olemassakaan. Ihmisiä on vaadittu ennen kaikkea itkemään ja pyytämään anteeksi syntejään ja keskinäistä taisteluaan, joitten vuoksi Temppelit tuhottiin.
2. MIELIPIDETIEDUSTELUN mukaan 98 % haastatelluista tiesi, että Tisha B´Av päivänä tuhottiin juutalaisten Temppeli, 2 % ei sitä tiennyt. Tiedustelussa haastateltiin 516 ihmistä, virheprosentti 4.3. Seuraavaksi kysyttiin, haluaako vastaaja Temppelin rakennettavaksi uudelleen. 64 % vastasi vakuuttavasti myöntävästi, 36 % ei katsonut sitä tarpeelliseksi. Vastauksia analysoitaessa havaittiin, että ultraortodokseista 100 % haluaa Temppelin rakennettavaksi; uskonnollisista 97 %. Traditionaalisesta kansasta 91 % kannattaa rakentamista ja ei-uskonnollisista 47 %. Vastanneista 80 % pitää tärkeänä tämän päivän huomioimista, 13 % katsoo, että vain valtiolliset juhlat ovat tärkeitä. 7 % ei katsonut olevan aiheellista muistaa tätä päivää muista poikkeavasti. Tässäkin on nähtävissä ero ortodoksien ja uskonnollisten ero ei-uskonnollisiin, joille päivä ei ole tärkeä. (ynetnews)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3754265,00.html
3. ARKEOLOGIT löysivät juuri sopivasti ennen Tisha B´Av päivää tärkeitä historiallisia ja arkeologisia todisteita parin vuosituhannen takaa toisen Temppelin ajoilta. He selittivät löytöjen olevan kuin ”isovanhempien jättämien kirjeitten tutkimista”.
Arkeologit löysivät rituaalipuhdistuksissa käytetyn vesialtaan, jonka yhteydessä käytettyyn kivikuppiin on kaivettu aramean kielellä kymmenen riviä. Tutkijat kertovat ensi havaintonaan, että se on ainakin 2000 vuotta vanha, mutta kirjoitus on epäselvästi kaiverrettu, joten he arvioivat sen tulkitsemisen kestävän pari kuukautta, kertoo professori Shimon Gibson Charlotten yliopistosta Pohjois-karoliinissa, joka johtaa kaivauksia. Hän kertoo, että löytö on harvinainen, sillä toisen Temppelin ajalta tekstilöytöjä on tehty vähän.
Kuusi viikkoa kestäneet kaivaukset tehtiin Gan Sobev Homot Jerushalayim kansallispuiston alueella lähellä vanhankaupungin Zion- porttia. Kaivausten yhteydessä löydettiin myös rakennus, joka ajoitettiin ensimmäisen ja toisen Temppelin aikoihin aina bysanttilaiseen ja varhaiseen islamin aikaan asti. Rakennuksessa on hyvin säilynyt mikve-allas kupolikatolla. Kolme leipäuunia ajalta, jolloin Titus Rooman armeijoineen valtasi kaupungin, löydettiin myös rakennuksesta. Arkeologit uskovat tämän alueen toisen Temppelin ajalta yläkaupungissa kuuluneen pappisluokalle. Suuri kaarikatolla varustettu 3 metrin korkuinen rakennus mosaiikkilattioineen lienee bysanttilaiselta ajalta, ehkä osa rakennus- tai katuyhdistelmää lähellä olevaa St Maryn kirkkoa. (JP, Etgar Leifkovits)
http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/168750
4. ISRAELIN PUOLUSTUSARMEIJA (IDF) on päättänyt nostaa rikostutkimukset neljässätoista tapauksessa operaatio Cast Lead ajalta. Tutkijat kävivät läpi kaikkiaan lähes sata valitusta. Armeijan edustaja toteaa, ettei Israelissa tarvita NGO-järjestöjä (ei hallituksen tukemia), sillä armeija tutkii itse tapaukset, joissa armeijan moraalia ja etiikkaa on rikottu. ”Tiedämme, miten suorittaa tutkimuksia teoistamme emmekä tarvitse siihen NGO-järjestöjä tai ihmisoikeustutkijoita. Olemme aina olleet avoinna keräämään uutta materiaalia joukoiltamme”, sanoo korkea tutkija IDF:stä.
IDF:n pääsyyttäjä prikaatikenraali Avichai Mandelblit määräsi IDF:n sotilaspoliisia suorittamaan rikostutkimukset 14:ssa tapauksessa.
Valituksia saatiin eri tahoilta. Osa niistä omilta sotilailta, osa palestiinalaisilta. Osa saatiin NGO-järjestöiltä kuten Ihmisoikeuksien Tarkkailulta (Human Rights Watch), osa Punaiselta ristiltä ha Breaking the Silence-järjestöltä. Valituksiin kuului tapauksia, joissa sotilaitten väitettiin varastaneen kotitarkastuksen aikana. Tapaukset tutkitaan ja syylliset saatetaan vastuuseen. Asukkaita varoitetaan tulevaisuudessa paremmin ennen ilmaiskuja.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277926837&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
5. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu taisi joutua taipumaan USA:n virkamiesten hillittömän painostuksen alla, ja määräsi rakennuskiellon Pisgat Zeevin 900 asunnon projektille. Hän teki päätyöksensä pari päivää sen jälkeen, kun hän keskusteli George Mitchellin kanssa. Asiasta kertoi TV-kanava 10, joka on viime päivinä ollut lakkautusuhan alainen talousvaikeuksien vuoksi.
Rakentaminen Itä Jerusalemin alueella jatkui Olmertin hallituksen aikana ilman sanottavaa painostusta USA:n taholta. Olmert kuitenkin teki selväksi kaiken aikaa, että kaikki arabienemmistöiset Itä Jerusalemin lähiöt, jotka vapautettiin 1967 sodassa, luovutetaan PA:n hallintaan, mitä Netanyahu ei ole luvannut.
Pisgat Zeevissä asuu noin 40 000 juutalaista juuri ja juuri vihreän linjan takana. Netanyahun päätös rakennuskiellosta, jos se pitää paikkaansa, on jo herättänyt kovaa vastustusta.
Netanyahun kanslia kieltää uutisen todenperäisyyden todeten Bibin lausuneen: ”Se jälkeen kun annoin luvan rakentaa 20 000 asukkaan Har Homan, minäkö kieltäisin 20 asunnon rakentamisen Sheikh Jarrahin lähiöön?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132645
6. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri kertoi USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtajalle James Jonesille, joka on vierailulla Israelissa, että Gazan terminaalit pysyvät kiinni siksi, kunnes IDF:n sotilas Gilad Shalit on vapautettu. Välttämättömyystarvikkeita saadaan viedä Gazaan esteettä, ja viimeksi Barak antoi luvan sementin ja teräsputkien kuljettamiseksi sinne, vaikka putket sopivat Kassam-rakettien rakentamiseen.
- Netanyahu haluaa, että Israelin kansa rokotetaan kokonaisuudessaan sika-flunssaa vastaan, vaikka rokotetta ei ole kunnolla testattu ja ensimmäiset tiedot kertovat, että siihen kuolee enemmän ihmisiä kuin itse flunssaan. Englanti on tilannut ainakin 50 miljoonaa rokotetta, USA yli sata miljoonaa, Saksa myös kymmeniä miljoonia. Jotkut väittävätkin, että rokotuksen varjolla NWA:n kannattajat toteuttavat omaa ohjelmaansa maailman väkiluvun pudottamiseksi kolmannekseen nykyisestä, jotkut sanovat, että ihanne olisi 500 miljoonaa. Tätä suosittelee American Stonehenge kivimonumentti.
http://www.wired.com/science/discoveries/magazine/17-05/ff_guidestones
- USA:n lähettiläät James Jones ja Dennis Ross keskittyivät debkafilen artikkelin
mukaan keskusteluissaan puolustusministeri Ehud Barakin ja Mossadin johtajan Meir Daganin kanssa siihen, miten Teheranin hallituksen repeytymiä voitaisiin hyödyntää Ahmadinejadin hallituksen kaatamiseksi. Hänen 21 ministeriön hallituksestaan on eronnut tai erotettu useita ministereitä. Lisäksi oppositiota johtava Mir Hossein Mousavi ei ole luovuttanut, vaan aikoo jatkaa Ali Khamenin päätöksen vastustamista, jota hän pitää vääränä. Tänään odotetaan kymmenien tuhansien opposition kannattajien kokoontuvan Teheranin Behest-e Zanra hautausmaalle kunnioittaakseen 12. kesäkuuta pidettyjen vaalien jälkeisissä mielenosoituksissa surmansa saaneiden muistoa. Hallituksen mukaan kuolleita oli alle 20, oppositio sanoo kuolleita olleen paljon enemmän, ihmisiä pidätettiin tuhansittain ja vietiin tuntemattomiin paikkoihin. Islamissa 40. päivä on kuolleen traditionaalinen muistopäivä. Ajatollah Khamenei käytti tätä kiihottaakseen kansaa shaahin hallitusta vastaan. Oppositio ei ole saanut lupaa muistotilaisuuteen hautausmaalla, mutta he aikovat tunkeutua sinne tänään vaikka välisten. (debkafile)
- Englannin hallituksen edustaja Martin Day kertoi Dubaissa Al-Arabiya TV-
aseman haastattelussa, että hänen maansa rahoittaa projekteja, joilla pyritään
keskeyttämään setlementtien rakentaminen, avustaa uusien arabitalojen
rakentamista Jerusalemin arabilähiöissä ja estää laittomasti rakennettujen
tuhoamisen. Hän myös kehui, että Englanti rahoittaa järjestöjä, jotka
tarkkailevat rakentamista setlementeissä ja raportoivat siitä. Israelin
ulkoministeriö kutsui Englannin lähettilään selittämään, miten on mahdollista,
että Englanti kehuu avoimesti puuttuvansa itsenäisen valtion sisäisiin asioihin
ja lisäksi kertoo siitä Israelille vihamielisen valtion mediassa. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277926821&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Israeliin on tulossa laki, jonka mukaan ID-kortteihin ja passeihin on liitettävä bio-metrinen tunniste, digitaalinen kasvokuva ja sormenjäljet. Maassa lasketaan olevan laittomasti yli 350 000 vierasmaalaista. (JP)
- Gazalainen isä surmasi 27-vuotiaan tyttärensä siksi, että hän epäili tämän hankkineen kännykän. (JP)
- Beduiinisheikki Salam al-Hoziel kerää Beershebassa ihmisten allekirjoituksia Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Hän kertoo saaneensa tuhat nimeä päivässä, mutta myös vastustusta ja uhkauksia. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277926716&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Wednesday, July 29, 2009

KESKIVIIKKO 29.07.09
1. JÄNNITYS Libanonin rajalla on kasvanut viime päiviä huolimatta sekä
puolustusministeri Ehud Barakin että IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin vakuutuksista, että tilanne on rauhallinen. Libanonin armeija on lisännyt joukkojaan Israelin rajan tuntumassa, varsinkin kiistanalaisen Shaba farmin alueella Dov vuoren lähellä. Libanon väittää, että IDF rakensi uuden tukikohdan ja toi neljä tankkia Dov vuoren lähelle vastoin YK:n päätös-lauselmaa. Barak vähättelee tapahtumaa todeten, että kysymys on vain maavallista eikä sinne ole tuotu uusia panssareita.
Libanon syyttää, että IAF:n koneet ovat tehneet lukuisia ylilentoja alueella viime päivinä.
IDF:n taholta todetaan, että se seuraa tarkoin tilannetta alueella, mutta ei ole tehnyt mitään, mikä osoittaisi sen lisänneen jännitystä.
Israelin puolustusministeri esitti kuitenkin verhotun varoituksen Libanonille, ettei se tekisi mitään, mikä voisi aiheuttaa IDF:n vastatoimia.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi muutama päivä sitten, että jos Israel iskee uudelleen Dahiyan lähiöön Beirutissa, jossa oli järjestön päämaja, Hizbullah tulee iskemään raketeillaan Tel Aviviin. Syyrian vastaisen liittoutuman kansanedustaja Ahmed Fathah syytti , että Nasrallah nosti jännitystä Israelin ja Libanonin välillä harkitsemattomalla lausunnollaan.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1103654.html
2. Pääministeri Netanyahu nosti esiin mahdollisuuden herättää henkiin yhden vuoden 1949 aselepokomiteoista, joilla lopetettiin Israelin itsenäisyystaistelu. Bibi pyysi ulkoministeriötä esittämään asian kabinetin istunnossa lähi viikkojen aikana. Asiasta on jo keskusteltu sekä USA:n, YK:n että EU:n kanssa. Obaman erikoislähettiläs Lähi Idässä George Mitchell pyytää Israelia aloittamaan keskustelut palestiinalaisten ohella myös Syyrian ja Libanonin kanssa. Komitean käyttäminen voisi olla käytännöllisempi tapa neuvotella Libanonin ja Syyriankin kanssa kuin ulkopuolisten välittäjien kautta, mikä ei näytä johtavan minnekään. Aselepokomiteat toimivat vuoden 1967 sotaan saakka, mutta silloin Israel pyysi niiden lakkauttamista.
Netanyahu pyysi ulkoministeriötä tuomaan hallituksen istuntoon selvityksen Shabaan farmista, joka jatkuvasti hiertää maitten välisiä suhteita, ja jota Hizbullah käyttää verukkeenaan aseistautumiseen ”Libanonin maaperän vapauttamiseksi”. Israel on aiemmin lähettänyt viestejä YK:lle ilmaisten halunsa keskustelujen aloittamiseksi. (haaretz)
3. ISRAELIN puolustusviranomaiset ilmaisivat eilen tyytymättömyytensä siitä, että YK:n rauhanturvajoukkojen UNIFIL:n komentaja kenraalimajuri Claudio Graziano neuvotteli sekä Hizbullahin että Amalin edustajien kanssa. Keskustelut pidettiin maanantaina Tibnin kunnan tiloissa Libanonin lounaisosassa, pari viikkoa sen jälkeen kun Hizbullahin laiton asevarikko räjähti Khirbat a-Silmin kylässä vajaan 20 km:n päässä rajasta.
Libanonin median tietojen mukaan keskustelutilaisuuteen osallistuivat Amal-järjestön kansanedustaja Ali Bazzi sekä Hizbullahin kansanedustaja Hassan Fadlallah. Grazioni puolusti keskusteluja todeten, että UNIFIL:n aktiivisuus raja-alueella turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1701 mukaisesti vähentää väkivaltaa. ”Unifil toimii hyvin vastuullisella ja avoimella tavalla ja pitää YK:n päämajan ja osapuolet täysin ja asianmukaisesti informoituina kaikesta kehityksestä maassa ja kaikkiin 1701 päätöslauselman rikkomisiin.” Hän selitti, että UNIFIL:n kaksi perustavaa laatua olevat tosiasiat ovat vuosien aikana määritelleet UNIFIL:n läsnäolon alueella: Yksi: Se on täällä Libanonin kansan hyväksi; kaksi: YK:n turvallisuusneuvosto antoi sille mandaatin, jota sen tulee toteuttaa alueella.
Israelin viranomaiset toteavat, että UNIFIL:n tehtävänä on estää Hizbullahin uudelleen aseistautuminen ja läsnäolo Libanonin eteläosassa eikä neuvotella terrorijärjestöjen kanssa. Kenraalimajuri Grazionin virkatehtävä Libanonissa päättyy vuoden lopussa, ja koska hän odottaa saavansa korkean viran YK:ssa. hän haluaa osoittaa onnistuneensa tehtävässään. Siksi hän ei halua väkivallan kasvua, vaikka Israel haluaakin YK:n terävöittävän UNIFIL:n oikeuksia liikkua vapaammin alueella ja mennä myös kyliin ilman Hizbullahin pyssymiesten mukana oloa, kuten nyt on tapana. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja George Mitchellin väliset keskustelut eivät tuoneet ratkaisua maitten välillä oleviin kiistakysymyksiin, joista kiireisin on ollut juutalaisten rakentaminen yhteisöissään Juudean ja Samarian alueilla. USA on jatkanut herkeämätöntä painostusta asiassa ilmaisten johtavien viranomaisten kautta, että kaikki toiminta on lopetettava niissä ilman poikkeuksia. Netanyahun ilmoitti selkeästi ja peruuttamattomasti, ettei Israel tule suostumaan siihen, vaan rakentaminen jatkuu edelleen. Sen sijaan uusia yhteisöjä ei perusteta eikä hallitus anna maata olevien ja tunnustettujen yhteisöjen rajojen ulkopuolella, Netanyahu lupaa. Tämän jälkeen USA:n hallitus on selvästi lieventänyt vaatimuksiaan, mikä lienee ollut vaikeaa Mitchellille.
George Mitchell siirtynee nyt painostuksessaan arabimaitten puoleen, joilta hän odottaa edes jonkinlaisia myönnytyksiä Israelin epäluulon hälventämiseksi. Tällaisia toimia voisivat olla Israelin koneitten ylilennot niiden maa-alueitten kautta sekä kaupallisten ja kulttuurisuhteiden parantaminen. Näillä toimenpiteillä voitaisiin antaa kuva uskottavuudesta. Israel voisi luvata rakentamisen täydellisestä keskeyttämisestä muilta osin, paitsi jo aloitettujen kohteitten saattamiseksi loppuun. Kiperin kysymys tällä sektorilla on Jerusalemin uusien lähiöitten kohtalo, jotka Israel virallisesti liitti valtioonsa eikä katso niiden kuuluvan millään tavoin Juudean ja Samarian muita osia koskeviin kysymyksiin. PA:n kanta on tässä ollut yhtä jähmeän peruuttamaton. Siellä katsotaan kaikkien vuoden 1967 sodassa vapautettujen vuoden 1949 aselepolinjojen takana olleitten alueitten kuuluvan ”miehitettyihin alueisiin”, ja vaaditaan niiden ”palauttamista” PA:lle, joka ei koskaan ole niitä hallinnut. (JP)
JUUDEAN JA SAMARIAN, sen mukana Jerusalemin itäisten osien, luokittelu ”miehitetyiksi” on virheellinen, sillä koko alue Jordanjoen länsipuolella kuuluu juutalaisille varattuun kotimaahan, joka Englannin tuli 1922 Kansainyhteisön päätöksen mukaisesti perustaa. Transjordania miehitti ne Israelin 1948 itsenäisyyssodassa ja liitti ne valtakuntaansa muuttaen samalla nimensä Jordaniaksi. Jordania pyrki tuhoamaan kaikki juutalaisuuteen viittaavat todisteet alueelta karkottaen kaikki juutalaiset ja hävittäen kaikki Itä Jerusalemin 58 synagogaa. Vain Englanti ja Pakistan tunnustivat Jordanian oikeuden niihin. Israel vapautti nuo alueet 1967 sodassa, joten asiallisesti ne kuuluvat Israeliin. Sodan jälkeen Jordania luopui oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa pidättäen vain Temppelivuoren päivärutiinin hoidon ja nimittäen sinne muftinsa, minkä PA pyrkii mitätöimään nimittämällä sinne oman muftinsa ja vartijat. Hyväntahtoisuuttaan Israel on suostunut neuvottelemaan Juudean ja Samarian alueista voidakseen virallisesti sopia palestiinalaisten asemasta.
5. ISRAELIA VAIVAA paheneva sekä laillisten että laittomien siirtolaisten tulva. Vuoden 2008 aikana rekisteröitiin ainakin 7 500 laitonta siirtolaista. Osa heistä tulee Somaliasta ja Eritreasta tai Sudanista, osa on aidosti paossa kotimaassaan harjoitettua painostusta ja sortoa, osa etsii työtä, osa voi jopa kuulua järjestöihin, jotka harjoittivat sortoa kotimaissaan.
Eilatin ja Beersheban ohella Aradin kaupunki Suolameren yläpuolelle kohoavilla vuorilla Beershebasta itään, on saanut tuntea siirtolaistulvan laineen. Poliisi perusti erikoisosaston nimeltä OZ, joka erikoistuu laittomien siirtolaisten etsintään ja pidättämiseen. Mitä heille sen jälkeen tapahtuu, on oikeuslaitosten asia eikä kuulu poliisille. Aradin kaupunki odottaa, että OZ-yksiköt toimisivat senkin alueella, sillä runsas siirtolaisten määrä lisää väkivaltaisuutta ja rikoksia työttömien ja asunnottomien muukalaisten pyrkiessä pysymään hengissä. Arad on pieni kaupunki eikä sillä ole lisääntyviä mahdollisuuksia heidän sulauttamiseksi työelämään ja antaakseen heidän lapsilleen opetus- ja terveyspalveluja. Koska työpaikkoja kaupungissa on rajallisesti, paikalliset beduiinit joutuvat taistelemaan niistä siirtolaisten kanssa, eikä aina ole pystytty sovittelemaan asioita ilman väkivaltaa. Aradissa lasketaan olevan 2000 laitonta siirtolaista. Kaupungin keskusta ei ole enää turvallinen varsinkaan iltaisin ja öisin, kuten se oli aiemmin. Sama väkivaltaisuus on levinnyt Eilatiin, Beershebaan ja Suolameren hotellialueille. Asukkaat ovat valittaneet tilanteesta viranomaisille, mutta heidänkin kätensä ovat sidotut. Moni kaupungin asukas harkitsee muuttoa rauhallisemmille alueille, mutta yhteiskunnan hajoaminen tuntuu monissa muissakin paikoissa ja rantakaupungeissa, kuten varsinkin Tel Avivin alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132618
6. UUTISOTSIKOITA
- Tel Avivin Rogatka ravintola-baari on ottanut käytännön, jonka mukaan se ei päästä sisään sotilaspukuisia asiakkaita. Rogatka on venäläinen sana joka tarkoittaa linkoa, muistutuksena lingolla aseistautuneista palestiinalaisista. Armeijan radio lähetti viime viikolla ravintolaan kaksi sotilaspukuista miestä varustettuina piilotetulla mikrofonilla, joka tallensi keskustelut ovivartijain kanssa. ”Tämä ei ole henkilökohtaista vaan ideologista. Univormunne symbolisoivat kansanmurhaa ja väkivaltaa, ja IDF:n harjoittama väkivalta on aiheuttanut nykyisen väkivallan.” Sotilaat eivät päässeet sisälle, vaikka he riisuutuivat IDF:n vakiopaitaan. Heidät ajettiin paikalta. (JP)
- Juutalaiset nuoret, perheelliset ja ilman perhettä, rakensivat 11 ”laitonta” yhteisöä ”laillisiksi” tunnustettujen yhteisöjen ulkopuolelle asumattomille kukkuloille Juudeassa ja Samariassa. He ovat täysin tietoisia, että Mitchell samaan aikaan esittää vaatimuksia kaiken toiminnan keskeyttämiseksi, mutta heidän mielestään tärkeintä on se, että alueelle rakennetaan. Yksi tällainen yhteisö nousee Kiryat Arban lähelle Juudean vuorilla. JP esittelee Tovah Lazaroffin kirjoittamassa artikkelissa rakentajien tuntemuksia ja toiveita. ”Uskon yhteen lakiin, ja se Laki on Jumalan”, vakuuttaa eräs heistä. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1194419829128&pagename=JPost%2FPage%2FVideoPlayer&videoId=1248277919016
- Jerusalemin Temppeli-instituutti aikoo rakentaa uhrialttarin torstaina, joka on Tisha B´Av päivä, jona molemmat juutalaisten Temppelit tuhottiin, v. 586 eKr. ja 70 jKr. Koska Temppelivuori ei ole käytettävissä, alttari rakennetaan Mitzpe Jerikoon, Jerusalemista Jerikoon menevän tien varrella. Alttari on parin metrin korkuinen, pohja-ala metri kertaa metri. Alttarin kivet kerättiin Suolameren alueelta ja huolehdittiin siitä, ettei metalli ole koskettanut niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132630
- Gazasta karkotettujen 4-vuotisseremonia pidettiin eilen illalla lähellä Gazan rajaa. Hyvästä tahdosta ja aikeista huolimatta suuri osa heistä on edelleen suurissa vaikeuksissa, ilman työtä ja asuntoa, perheet hajonneet ja lapset menneet kaduille huumeitten ja väkivallan pariin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132620
-

Tuesday, July 28, 2009

TIISTAI 28.07.09
1. ”OBAMA ON RASISTI”, totesi Kiryat Arban Nir yeshivan rabbi Eliezer Waldman mielenosoituksessa eilen illalla pääministeri Netanyahun asuintalon lähellä. He protestoivat Amerikan vaatimuksia vastaan rakentamisen kieltämiseksi Juudeassa ja Samariassa. Rabbi Waldman lisäsi, että ”jos Obama jatkaa tällä tiellä, hän hajottaa imperiuminsa”. Mielenosoitus oli ensimmäinen USA:n politiikkaa vastaan, ja se ajoitettiin Obaman erikoislähettilään George Mitchellin sekä puolustusministeri Robert Gatesin Israelin vierailun yhteyteen. Mielenosoittajat buuasivat joka kerran, kun Mitchellin nimi mainittiin. Mielenosoituksen olivat järjestäneet yhteisöt Israelin maan nuoret, Israelin uskollisten maa, Binyaminin ja Samarian asukkaitten komitea ja Yeshan alueen juutalaisasukkaitten neuvosto. Tilaisuuteen osallistui kansanedustajia eri puolueista, jotkut heistä puhuivat yleisölle. ”Tämä on ensimmäinen kerta sitten Henry Kissingerin aikojen, että Israel osoittaa julkisesti mieltään USA:n politiikkaa vastaan”, totesi NU:n puheenjohtaja Yaakoc Katz. Läsnä oli ainakin 1500 mielenosoittajaa.
Mielenosoituksen taustayhteisöt aikovat rakentaa ensi viikolla 11 uutta juutalaisyhteisöä Juudeaan ja Samariaan operaatiossa, johon osallistuu satoja nuoria. Operaatio ajoitetaan muistoksi niille yhdelletoista juutalaisyhteisölle, jotka juutalaiset siirtolaiset perustivat Englannin mandaatin loppuaikana Negeviin vuonna 1946.
Seuraavat yhteisöt perustetaan: Havat Haroim ja Maalot Hebron Hebronin kukkuloille; Gat Yosef lähelle Nablusia; Mitzpe Avichai; Sela; Oz Yehonatan; Givat Egos; Inbalin lähelle Michmeshia; Tzur-ya lähelle Avnei Hefetz; ja Netzar lähelle Efratia, joka on tuhottu moneen kertaan. Myös Nofei Yarden on tarkoitus rakentaa uudelleen sen jälkeen, kun sotilaat ja poliisi tuhosivat sen viime viikolla. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1103224.html
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132597
2. OBAMA TUSKIN esittää oman Lähi Idän aluetta koskevan rauhansuunnitelmansa, sanovat Israelin viranomaiset. Sen sijaan hänen uskotaan pyrkivän muodostamaan suosiollisen ilmapiirin (dynamiikan) keskusteluille alueellisen tuen varassa, he kertovat Mitchellin puheista saamiensa vaikutteiden perusteella. JP:n kolumnisti Herb Keinon erittelee tuntemuksiaan selittäen, että Obaman Kairon puheen jälkeen Israelissa oletettiin hänen laativan oman rauhansuunnitelmansa ja esittävän sen uudessa puheessaan samaan tapaan kuin Bill Clinton teki ennen virkakautensa loppua. Mutta Obamalla on vielä yli kolme vuotta aikaa. Keinon arvioi, että Michellin kiertomatkan tarkoituksena eri arabimassa oli koota tuntemuksia ja ajatuksia ja vasta niiden pohjalta pyrkiä löytämään etenemistie. Mitchell vieraili Syyriassa, Jordaniassa ja Persianlahden maissa ennen Israelin matkaansa ja Egyptissä, jonne hän lensi Israelista kesken vierailun. Tämän uskotaan osoittavan, että Obaman hallituksen tarkoituksena on ensin koota eri osaset pöydälle, kuten Mitchell vihjaili keskusteltuaan presidentti Shimon Peresin kanssa. Hän esitti vaatimuksensa – tai toiveensa – palestiinalaisille, että nämä tehostaisivat turvallisuusjoukkojaan, lopettaisivat kiihotuksensa Israelia vastaan sekä pidättyisivät sanoista ja teoista, mitkä voisivat viivästyttää edistymistä tuloksellisiin keskusteluihin. Keskusteltuaan presidentti Hosni Mubarakin kanssa Mitchell arvioi, ettei ole hedelmällistä odottaa arabimaitten normalisoivan suhteensa Israeliin tässä vaiheessa, sillä sen aika seuraa kehitystä muilla rintamilla.
Tavatessaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin Ramallahissa Mitchell kertoi hänelle, ettei USA ole vielä saanut sopimusta aikaan Israelin rakentamisen lopettamisesta Juudeassa ja Samariassa. On huomattava, että kaiken aikaa puhutaan sopimuksesta Israelin ja USA:n välillä, vaikka kysymys on juutalaisten ja palestiinalaisten välisistä asioista. (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277903516&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
3. USA:N JUUTALAISTEN ja Obaman hallituksen välit alkavat huonontua arveluttavasti, ja tämä edellyttää tuskallista itsetutkistelua, mikä ei koskaan ole helppoa. Amerikan juutalaisista 78 % äänesti Obamaa uskoen hänen vaalikiertueillaan esittämiinsä vakuutuksiin, että Israel on hänen sydämellään kaiken aikaa. Voi ollakin, mutta ilmeisesti enemmän paineena kuin ystävällisinä tunteina. Isi Leibler, joka kirjoittelee usein JP:n palstoille, varoittelee Obamaa, että jos hän jatkaa Israelin eristämistä ja arabimaitten liehittelyä Israelin kustannuksella jättäen huomiotta aiemmat sanalliset tai sanattomat sopimukset Israelin kanssa, Amerikan juutalaisjärjestöt alkavat käsittää todeksi jo pitkään julkisuudessa liikkuneet havainnot, että Obama on pettänyt heidät. Leibler toteaa, että tilanne on siksikin herkkä, sillä yleisesti uskotaan, että kaksi Obaman läheisintä neuvonantajaa, Rahm Emanuel ja David Axelrod määrittelevät USA:n hallituksen strategian, molemmat juutalaista sukua, ja heidän katsotaan pystyneen hajottamaan Amerikan juutalaisten johtajuuden. Amerikan juutalais-järjestöjen presidenttien konferenssia johtaa Malcolm Hohnlein; Abe Foxman johtaa Anti-Defamation Leaque järjestöä ja David Harris Amerikan juutalaiskomiteaa, kukin heistä päteviä ammattilaisia, kuten Leibler heitä arvioi.
Leibler kertoo, että Amerikan Presidenttien konferenssi, joka edustaa 52 suurinta juutalaisjärjestöä, pyysi vakiintuneen käytännön mukaan neuvottelua hallituksen kanssa jännityksen lieventämiseksi. Valkoinen Talo hyväksyi pyynnön, mutta vaati saada määrätä, keitä tilaisuuteen kutsuttaisiin. Ilman edeltävää keskustelua mm. hallituksen vastustaja Morton Klein Amerikan Sionistijärjestöstä ei saanut kutsua, mutta sen sijaan sellaiset Israelin avoimet tuomitsijat kuten J.Street ja USA:n Peace Now kutsuttiin. Täten Obaman hallitus antoi näille tasavertaisen aseman perinteisten juutalaisjärjestöjen rinnalla. Nämä äärijärjestöt vaativat Israelilta toistuvia yksipuolisia myönnytyksiä. Gazan operaatio Cast Lead aikana ne tuomitsivat yksipuolisesti IDF:n sotilastoimet Gazassa. Leibler katsoo, että Amerikan juutalaisjärjestöjen suurin virhe tapahtui siinä, etteivät ne protestoineet Valkoisen Talon päätöstä vastaan, mikä antaa sille vapauden toimia pelkäämättä juutalaisjärjestöjen painostusta. Amerikan juutalaisjärjestöillä ei ole strategisia suunnitelmia tällaista tilannetta varten, joten ne yllätettiin valmistautumattomina.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277904833&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas haluaa epätoivoisesti saada Betlehemissä suunnitellun Fatahin yleiskokouksen onnistumaan 25 vuoden tauon jälkeen. Mutta Abbasilla on takataskussaan yllätys, kertoo debkafile, jonka hän aikoo paljastaa kokouksessa. Yleisesti uskotaan, että Fatahin uusi sukupolvi käyttää tilaisuutta hyväkseen voidakseen vaihtaa jo kauan sitten mandaattinsa ylittäneen vanhan kaartin ja korvata sen omilla miehillään. Voidakseen torjua tämän hyökkäysuhan Abbas tarvitsee välttämättä vanhan kaartin edustajia Gazasta, Libanonista, Syyriasta, Jordaniasta, Persianlahden maista, Algeriasta, Tunisiasta ja missä heitä asuukaan, ja Israelin tulee myöntää heille lupa päästä kokouspaikalle alueensa kautta.
Debkafilen mukaan Abbasin yllätys on 71-vuotias Maher Abu Ghneim, joka vastusti Oslon sopimuksia eikä halunnut seurata Arafatin mukana Palestiinaan, vaan jäi Kadourin tapaan Tunisiaan. Nyt Abbas suunnittelee hänestä vallanperijää itselleen ja kakkosmieheksi hänen rinnalleen. Mitchellin Kairon tapaamisen aiheena oli Mubarakin pyyntö, että tämä taivuttaisi Israelin pääministerin sallimaan Fatahin edustajien pääsyn Betlehemiin 4. päivä elokuuta, jotta Fatahin yleiskokous onnistuisi. Varsinkin Ghneimin pääsyä Mubarak piti tärkeänä.
Debkafile kertoo edelleen, että yleiskokouksen 1500 edustajaa ovat valtaosaltaan radikaaleja, jotka viimeiseen asti vastustavat luopumista aseellisesta vastarinnasta, jonka lopullisena päämääränä on Israelin valtion tuhoaminen ja islamilaisen kalifikunnan perustamisen sen tilalle. Tämä sopisi hyvin Egyptin suunnitelmiin, joka lopultakin pitää Israelia pahimpana ellei ainoana vihollisenaan.
Raportti kertoo edelleen, että Israelin vankilassa viittä elinkautistaan kärsivä Fatah Tanzimin entinen johtaja Länsirannalla Marwan Barghouti lähetti vankilasta kaikille edustajaryhmille kiertokirjeen, jossa hän kieltää niitä luopumasta väkivallan käyttämisestä, viimeisenä keinona jopa itsemurhaterrorismiin turvautuen.
Netanyahu on todella asetettu Temppelin harjalle: Voiko hän suostua päästämään nämä radikaalit ainekset Betlehemin kokoukseen, jossa vahvistetaan aseellinen taistelu Israelia vastaan, ja jossa valitaan Fatahin uusi johto, joka on luultavasti paljon radikaalimpi kuin nykyinen. http://www.debka.com/index1.php
Fatahin yksi nokkamies Muhammad Dahlan kertoo kesäkuun 22. päivänä PA TV:n ja PMW:n kääntämässä haastattelussa, miten PLO:n johtaja Jasser Arafat petti kaikkia. Arafat jopa vakuutti, että ”terrorismi on hyväksyttävissä ja kansainvälinen yhteisö vahvistaa sen”, kuten itse asiassa tapahtuikin. Räikein esimerkki tästä on se, että tuolle terrorijohtajalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto samaan aikaan, kun hän jatkoi terroristien tukemista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132591
5. UUTISOTSIKOITA
- USA pidätti 8 miehen solun Amerikassa. Solu suunnittelu hyökkäyksiä Israelissa, Jordaniassa ja Kosovossa. Sen tarkoituksena oli siepata, murhata ja kiduttaa siviilejä, ja sitä varten se rekrytoi jäseniä, hankki aseita ja koulutti miehiään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132611
- Arabit jatkavat mielenosoituksiaan Sheikh Jarran lähiössä vastustaessaan juutalaisten muuttoa omistamaansa taloon. (JP)
- 25-vuotias Shimon Azran Eilatista on Israelin ensimmäinen sikaflunssaan kuollut tartunnan saanut. Tartunnan saaneita H1N1 tautiin on Israelissa 1300. Äskettäin 40 nuorta lasta sairastui flunssaan osallistuessaan kesäleiriin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132598
- Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi vakuuttaa, että havaitusta jännityksestä huolimatta Libanonin rajalla yhteenotto Hizbullahin kanssa ei ole todennäköinen. INN kertoo, että suurin uhka on al-Qaida al-Sham järjestö, joka avoimesti uhmaa Hizbullahin ylivaltaa ja sanoo suorittaneensa raketti-iskuja Israelin puolelle vastoin Hizbullahin tahtoa tai tietoa. Järjestö vaatii jihad-järjestöjä avoimeen taisteluun Israelia vastaan Suur-syyrian muodostamiseksi, johon kuuluisivat Israel, PA:n alueet ja Gaza, osia Libanonista ja Jordaniasta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132606

Monday, July 27, 2009

MAANANTAI 27.07.09
1. OBAMAN ERIKOISLÄHETTILÄS Lähi Itään Robert Mitchell saapui eilen ensimmäisenä ”vyöryttäjänä” Israeliin. Hänellä oli eilen tapaaminen puolustusministeri Ehud Barakin kanssa. Mitchell kertoi journalisteille tapaamisen jälkeen, että ystävienkin kesken on erilaisia mielipiteitä ja ”nämä ovat keskusteluja ystävien kesken”. Hän kuitenkin laajensi keskustelujensa aihepiiriä, jonka uskottiin keskittyvän erimielisyyksiin rakentamisesta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä – palestiinalaisten rakentamiseen hän ei puutu. Mutta Mitchell kertoi journalisteille, että ”keskusteluissa kosketeltiin kaikenkattavan rauhansopimuksen saamista, joka käsittää Israelin ja Syyrian, Israelin ja Libanonin sekä normaalit suhteet alueen kaikkien kansojen kanssa Tämä on presidentti Obaman henkilökohtainen puolueeton näky ja tätä pyrimme saavuttamaan. Sen onnistumiseksi olemme pyytäneet kaikkia osapuolia ottamaan positiivisia askeleita.”
MITCHELLIN keskittyminen Syyrian ja Libanonin suhteisiin osoittaa Obaman hallituksen tajunneen, ettei palestiinalaisten rintamalla ole odotettavissa helppoja ja nopeita ratkaisuja. Siksi Mitchell kävi Syyriassa tunnustelemassa rauhan mahdollisuuksia Israelin kanssa. Hän arvioi tavattumaan presidentti Bashar Assadin, että Israelin ja Syyrian väliset keskustelut ovat lähiajan tavoite. ”Onnistuaksemme tarvitsemme sekä Israelin että Syyrian yhteistyötä kestävän rauhan saavuttamiseksi. Odotamme Syyrian arabitasavallan hallituksen täyttä mukaantuloa tässä historiallisessa tavoitteessa. Kerroin presidentti Assadille, että presidentti Obama on vakaasti päättänyt toteuttaa todella kestävän arabien ja Israelin välisen rauhan.”
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi ennen Mitchellin tuloa Israeliin, ettei hän tiennyt, mitä Obama todella haluaa vastustaessaan Israelin rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Puhuessaan viime viikolla konferenssissa USA:n amerikkalaisille juutalaisjohtajille Netanyhau sanoi ”odottavansa Syyrialta joitain positiivisia eleitä ennen keskusteluja, vaikka ne eivät olekaan niiden alkamisen ehtona”, hän selitti. ”Haluamme rauhaa kaikkien naapuriemme kanssa ja olemme valmiit aloittamaan keskustelut Syyrian kanssa ilman ennakkoehtoja, Israelin tai Syyrian.” Samaan hengenvetoon hän kuitenkin epäili Syyrian todellisia haluja saada rauha Israelin kanssa, koska se ei halua luopua suhteistaan Iranin kanssa; aseistaa Hizbullahia sekä kaivaa maata Libanonin itsenäisyyden alta. ”Ja Damaskos on edelleen terrorijärjestöjen keskus”. Netanyahu sanoi odottavansa positiivista kehitystä tällä rintamalla.
Mitchell lensi eilen yllättäen Kairoon, vaikka se ei kuulunut hänen matkaohjelmaansa. Sieltä hän palaa Israeliin, jossa hän tapaa huomenna pääministeri Netanyahun. (JP)
2. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton on joutunut selittämään monen kertaan Thaimaassa pitämäänsä puhetta, jossa hän tarkkailijoitten arvioitten mukaan hyväksyi tilanteen, että Iran rakentaa itselleen ydinaseen. Puheessaan Clinton lupasi USA:n ydinvarjon suojaa Persian-lahden maille sekä mahdollisuutta puolustusvoimiensa kehittämistä USA:n ohjauksessa. Samalla hän vakavasti kehotti Israelia ”panemaan jäitä hattuun” ja odottamaan Obaman hallituksen tarjoamien keskustelujen onnistumista Iranin hallituksen kanssa.
Palattuaan Kauko Idän matkaltaan Clinton selvensi puhettaan selittäen, että vaikka USA pyrkii eristämään Iranin tuskallisilla kaupparajoituksilla, ellei Iran suostu rajoittamaan ydin-haaveittensa toteuttamista, Obama pyrkii kuitenkin kaiken aikaa saamaan keskusteluyhteyttä. Hän selitti, että Iranille olisi edullisempaa suostua positiivisiin keskusteluihin taloutensa kohentamiseksi USA:n suhteitten parantamisen ja muiden toimien kautta. Hän ei myöskään nähnyt mitään ongelmaa keskustelujen aloittamiseksi Iranin sisäisestä kuohunnasta huolimatta eikä tavassa, millä Ahmadinejadin hallitus murskasi oppositiota johtavan Mir Hossein Mousavin vaatimukset epäiltyjen vaalipetosten tutkimiseksi.
Clinton samalla vakuutti, että Iranin tulee tiedostaa ilman epäilystä, ettei USA koskaan anna Iranin kehittää ydinasetta. USA:n hallitus pelkää Israelin iskevän Iranin ydinteollisuutta vastaan odottamatta Obaman hallituksen keskustelutarjouksen toteutumista.
Clinton sanoi Pohjois-Korean jatkavan hyökkäävää politiikkaansa ja perunut lupauksensa purkaa ydinteollisuutensa. Päinvastoin se räjäytti ydinlatauksen jokin aika sitten ja jatkaa ohjustensa kehittämistä ja testausta. Clinton sanoi Pohjois-Korean olevan eristyneempi kuin koskaan ennen, mutta sanoi Kiinan osoittavan positiivista yhteistyötä. (JP, AP)
3. IDF KOULUTTAA armeijaansa sotaan Hizbullahia vastaan. Vaikka Libanonin raja onkin ollut suhteellisen rauhallinen, Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah antaa toistuvasti tulenkatkuisia lausuntoja Israelin vastaan. Sen tiedetään varustavan Litanijoen eteläpuoleista aluetta kaiken aikaa laajentamalla ja ajanmukaistamalla rakentamaansa tunneliverkostoa. Äskettäin tapahtunut asevarikon räjähdys osoittaa tosiksi epäilyt, että Hizbullah kuljettaa sinne aseita ja myös joukkojaan. Aseita piilotetaan kylissä asuintaloihin, joista on kaivettu maanalaiset yhteydet tunneliverkostoon. Tämä mahdollistaa sen pyssymiesten siirtymisen taloista, joissa he asuvat, tunneliverkostoon piilossa Israelin ilmatiedustelulta. Tunneleissa heillä on ilmastoidut pesäkkeet, joitten ulkopuolella on kääntyvä kamera, joka välittää jatkuvaa kuvaa bunkkerin näyttöpäätteeseen. Bunkkerit toimivat tarvittaessa myös pyssymiesten asuintiloina, niissä on pesuhuoneet ja keittomahdollisuus. IAF:n koneet pystyivät kuvaamaan, miten Hizbullahin pyssymiehet menivät sisään tunneliin eräästä aukosta ja tulivat ulos 700 metrin päässä. Pari viikkoa sitten räjähtänyt rakennus oli asuinrakennus, josta oli maanalainen yhteys tunneliverkostoon. IDF:n viranomaiset ovat varoittaneet Hizbullahia tulemasta lähelle raja-aluetta.
IDF on rakentanut useita koulutuskeskuksia eri puolille maata. Ne on rakennettu libanonilaista kylää muistuttaviksi, joissa sotilaat voivat harjoitella kovapanosammuntaa. Koska luodit lennättävät kiviseinistä sirpaleita, seinät on rakennettu kokonaan kumiaineista, mikä imee luodit sisäänsä. Kussakin harjoituskeskuksessa on 18 rakennelmaa, joissa sotilaat voivat totutella olosuhteisiin Libanonin kylissä. (JP)
4. HAMASIN KIELTO Fatahin jäsenten pääsemiseksi Gazasta yleiskokoukseen Betlehemiin elokuun alussa voi aiheuttaa kokouksen peruuttamisen. Hamas vaatii, että ennen luvan myöntämistä Fatahin tulee vapauttaa satoja pidättämiään Hamasin jäseniä Länsirannalla. Hamasin edustaja Ismail Radwan kertoi Gazassa, että Hamas voi harkita päästää 400 Fatahin jäsentä Betlehemiin, jos Fatah vapauttaa ”poliittiset vangit” ja avaa Hamasin instituutiot, jotka PA:n poliisit sulkivat. Hän myös väitti, että pahin este Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelujen onnistumiseksi on PA:n yhteistoiminta Israelin kanssa. Fatahin edustaja sanoo pyytäneensä Egyptiä, Syyriaa ja Turkkia välittämään kiistassa edustajien pääsemiseksi yleiskokoukseen. Fatahin parissa on pyritty siirtämään kokouksen ajankohtaa, mutta johto on tiukasti sitä vastaan. Hamas sanoo pidättäneensä muutamia Fatahin jäseniä, jotka olivat matkalla Betlehemiin. Monet ulkomailla asuvat Fatahin jäsenet ovat ilmoittaneet jäävänsä pois kokouksesta, koska ”se pidetään miehitetyssä kaupungissa.”
FATAHIN veteraaniedustaja Ahmed Ghnaim, joka asuu Jordaniassa, sanoo matkustavansa Betlehemiin ja suunnittelee muuttamista pysyvästi Ramallahiin. Hän vastusti Oslon sopimuksia eikä voinut siksi hyväksyä Arafatin johtajuutta. Nyt hänen uskotaan pyrkivän syrjäyttämään Mahmoud Abbasin PA:n puheenjohtajuudesta. (JP)
Hamasin kerrotaan käyttävän YK:n rakennuksia suojanaan piilottaessaan tunneliaukkojaan Israelin ilmavalvonnalta Gazassa. Yksi tunneliaukko rakennettiin Beit Hanoussa UNRWA:n koulun viereen. Tunneli romahti aiemmin tässä kuussa. (JP)
5. POLIISI pidätti 7 ihmistä Jerusalemin Sheikh Jarrah lähiössä juutalaisten tullessa remontoimaan rakennusta, joka oikeuden päätöksen mukaan kuuluu heille. Paikalle kokoontui lukuisia vasemmistolaisia kiihkoilijoita ja anarkisteja yhdessä paikallisten palestiinalaisten kanssa estääkseen heidän toimensa. Syntyneissä kahinoissa eri osapuolten välillä poliisi joutui menemään väliin estääkseen pahimmat seuraukset. Paikalla oli myös PA:n Jerusalemin asiain ministeri Abdel Khader, joka erosi paikaltaan ministerinä, mutta hoitaa Fatahin edustajana Jerusalemin asioita.
Remontoijia edusti Sharon Casper, joka on aktiivisesti mukana järjestössä Rabbit Ihmisoikeuksien puolesta, joka vastustaa laittomasti rakennettujen palestiinalaistalojen tuhoamista. Hän kertoi, että pidätetyistä kahta lukuun ottamatta muut olivat ulkomaalaisia, jotka poliisi aikoo karkottaa maasta. Talossa asui vanha nainen, joka kuoli jokin aika sitten, ja talo oli sen jälkeen tyhjä. Joku väitti juutalaisten murtaneen seinään aukon ja tunkeutuneen taloon sitä kautta sekä vieneen huonekaluja sisään. Palestiinalaiset sanoivat pelänneensä, että juutalaiset tulivat paikalle vallatakseen muitakin taloja.
Palestiinalaiset väittävät, että poliisi tuhosi heidän äsken ilman lupaa rakentamansa 35 neliömetrin infokeskuksen Jerusalemin Silwanin lähiössä. He väittävät, että laiton rakentaminen on sääntö Jerusalemin itäosissa, myös juutalaisten toimesta.(JP)
6. ISRAELIN VASTAUS amerikkalaisille, jotka haluavat karkottaa juutalaiset Juudeasta ja Samariasta. Haaretz kertoo web-sivullaan ”hälyttäviä” uutisia. Sen sijaan, että karkotusuhka olisi pelottanut juutalaisia siirtolaisia, luvut osoittavat aivan muuta.
Tammikuun alusta juutalaisasukkaitten määrä Juudeassa ja Samariassa – ilman Jerusalemin ympäristöä – kasvoi 3.4 %. Lukuina ilmaistuna määrä on nyt 304 569 juutalaista. Eniten kasvua tapahtui ortodoksien asuttamassa Modi´in Illitissä, jonka asukasmäärä kasvoi 1 879 asukkaalla, eli 4.5 %. Beitar Illit kasvoi 1074 asukkaalla, eli 3.1 %. Keskimäärin kasvu oli 1.7 %. Har Adarin asukasluku kasvoi 5.7 %, Alfei Menashe Sharon alueella 2.7 %; Kedumim 2.1 %; Emanuel 1.2 % ja Kiryat Arba 0.9 %. Maale Adumim ja Efrat kasvoivat alle 1 %, koska sinne ei ole saatu rakennuslupia. Muita kohteita: Hashmonaim 1.1 %; Olga 1.2 %; Karnei Shomron 0.2 %; Ariel 0.1 %. Lukuihin ei sisälly autioille kukkuloille rakennetuissa ”laittomissa” hökkelikylissä asuvat, arviolta 1600 henkeä. Kasvua niissä on 4.4 %, eli 425 asukasta. Suosituimmat niistä ovat Itamar, Tapuah ja Elon Moreh.
Luvut osoittavat, että juutalaiset haluavat asuttaa nimenomaan muinaiset juutalaisten keskeisimmät alueet Juudeassa ja Samariassa.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1103125.html
INN kertoo juutalaisten suunnittelevan 11 uutta ”hökkelikylää” Juudeaan ja Samariaan.
Hamas pakottaa Gazan asukkaat hyväksymään sharia-lain. Huivipakko naisilla on ehdoton, jopa naistuomarit joutuvat pitämään sitä oikeusistunnoissa. Yksityisten käyttäytymistä tarkkaillaan, eivätkä eri sukupuolta olevat naimattomat nuoret saa olla kaksistaan.

Säätilat Jsm: Ma:22-29; Ti: 22-30; Ke: 22-31; To: 19-29, aurinkoista, kosteaa.

Sunday, July 26, 2009

SUNNUNTAI 26.07.09
1. JOS ISRAEL hyökkää Irania vastaan, Iran tulee vastaamaan siihen ohjuksillaan, jotka yltävät kaikkialle Israelissa, sanoi vallankumousarmeijan päällikkö Mohammed Ali Jafari. ”Jos sionistinen hallitus hyökkää Iraniin, tulemme ilman muuta iskemään sen ydinlaitoksiin. Ohjuskapasiteettimme asettaa koko sionistisen hallituksen alueen Iranin hyökkäyksen kohteeksi.” Jafari lisäsi lauantaina puheessaan, jonka Reuters välitti Iranista, ettei Iran ole peloissaan Israelin uhkauksista. Hän piti sitä lännen propagandapelotteena maataan vastaan.
HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah puolestaan lupasi, että jos Israel iskee uudelleen järjestön päämajaa vastaan Dahiyan lähiössä Beirutissa, Hizbullah tulee vastaamaan siihen iskemällä Tel Aviviin. Hän puhui tilaisuudessa, joka oli järjestetty maassa vieraileville libanonilaisille pakolaisille. Puheen välitti Libanonin TV-kanava Al-Jadid. Israel tuhosi Hizbullahin päämajan Dahiyassa 2006 Libanonin kakkossodan aikana.
Nasrallah arvioi puheessaan, että suotuisin aika Israelin Iraniin suuntautuvalle iskulle on tämän syksyn ja ensi kevään välinen aika. (WND)
2. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton lupaili puheessaan Thaimaassa viime viikolla, että jos Iran rakentaa itselleen ydinaseen, USA tulee suojaamaan Persianlahden maat omalla ydinvarjollaan ja mahdollisesti avustamaan niiden puolustusjärjestelmien rakentamisessa. Tämä lausunto ymmärrettiin siten, että USA on hyväksynyt Iranin ydinaseen eikä näe edes tarvetta sen estämiseen. Lausunto herätti kiivaita vastalauseita varsinkin Israelissa.
Clinton korjaili lausuntoaan pian sen jälkeen vakuuttamalla, ettei USA:n politiikka Iranin ydinsuunnitelmaa kohtaan ole muuttunut, eli USA ei hyväksy Iranin ydinasetta.
USA katsoi kuitenkin välttämättömäksi turvautua vyörytystaktiikkaan Israelin hallitusta kohtaan lähettämällä tänne kaikki Lähi Idän asioita johtavat ja avustavat henkilönsä.
Obaman erikoislähettiläitten George Mitchellin ja Dennis Rossin uskottiin keskittyvän 24:n hökkelikylän poistamiseen Juudeassa ja Samariassa; amiraali James Mullenin uskottiin pysyttelevän omalla turvallisuuskysymyksiä koskevalla reviirillään ja puolustusministeri Robert Gates puolustuksellisten ja sotilaallisten kysymysten alueella. Kysymyksiä käsittelevät kommentaattorit uskovat kuitenkin, että kaikki nämä korkeat johtajat pyrkivät omalta erikoisalueeltaan lähtien vakuuttamaan Netanyahun hallituksen, miten mieletöntä on edes haaveilla, että Israel pystyisi yksin lopettamaan Iranin ydinaseen valmistuksen, vaikka koko maailma on vuosikaudet turhaan painiskelut sen kanssa. Asian kiireellisyyttä osoittaa se, että kiireiset johtajat keskitettiin samaan aikaan Israeliin. Ilmeisesti USA:n tiedustelu on havainnut, että pinna Netanyahun hallituksessa alkaa olla kireällä, eli maa valmistautuu sotilaallisiin iskuihin Iranin ydinlaitoksiin. Eräs kommentoija arvioi, että se tarkoittaisi Obaman hallituksen loppua, sillä se romuttaisi koko ”Obama-opin” Lähi Idän uudesta rauhanajasta. Arabilehden Asharg Al-Awsat kommentaattori Huda Al-Husseini ennusti, että Israelin isku Iraniin aloittaisi 20 vuotta kestävän sodan, alkaen Afganistanista ja Irakista Iraniin. Hän ennusti, että sellainen sota olisi kallis ja moraalisesti arveluttava, koska maailma elää Pakistanin laittoman ydinaseen kanssa, vaikka Pakistan on paljon epävakaampi kuin Iran. (JP, INN)
3. PALESTIINALAISTEN sisäinen valtataistelu on muodostamassa kaksi poliisivaltiota, yhden länsirannalle ja toisen Gazaan,” arvioi PA:n ihmisoikeusjärjestön Al-Hag johtaja Rabie Latifah Inter Press Service haastattelun mukaan. Hän kertoi, että siviilien ahdisteleminen on tullut käytännöksi sekä Hamasin että Fatahin turvallisuusmiesten toimissa.
Hän mainitsi haastattelussaan epäilyttävät naamioitujen miesten suorittamat pommi-iskut, pidätetyt eivät pääse lakimiehensä puheille, kidutukset ja kuolemantapaukset pidätyksen aikana, kriittisten journalistien summittaiset pidätykset ja rauhallisten mielenosoitusten kieltäminen ovat esimerkkeinä siitä, mitä tapahtuu. Hän lisää, että paitsi aseellisten miesten pidätyksiä, myös poliittisesti motivoituneitten pidätyskampanjoitten yhteydessä pidätyksen aiheeksi riittää epäilys opposition suosimisesta. Palestiinan Ihmisoikeuskeskuksen (PCHC) johtaja Raji Sourani valittaa, että ”40 vuotta he ovat saaneet kärsiä ihmisoikeuksien loukkauksista Israelin taholta, ja nyt he aiheuttavat niitä itse”. (INN)
4. ULKOMINISTERI Hillary Clinton kertoo, että sopimus Israelin ja USA:n kanssa Juudean ja Samarian rakentamisesta on lähellä. Hän olettaa Israelin myöntyvän tilapäiseen rakentamiskieltoon, mutta ilmeisesti olettaa, että 24:n hökkelikylän poistaminen toteutetaan ensi tilassa. IDF esitti poistamisen siirtämistä siksi, että kun koulut alkavat, potentiaaliset purkamisten innokkaimmat vastustajat ovat silloin kouluissaan.
Netanyahun kanslian taholta arvioidaan, että erimielisyydet ovat vielä liian suuret sovinnon löytämiseksi, ja siksi tarvitaan yksi neuvottelukierros Netanyahun ja Mitchellin kesken. Jää nähtäväksi, toteutuuko se Mitchellin Israelin vierailun aikana, joka alkaa tänään, vai siirtyykö se edelleen. Mitchell on vältellyt Netanyahua, koska ratkaisua ei ole ollut nähtävissä.
USA:n pyynnöstä puolustusministeri Ehud Barak laati listan rakennuskohteista, joilla on lupa ja joista rakennustyöt on aloitettu. Näitä löytyi 2500 asuntoyksikön verran. Ulkoministeri Clinton vihjaili, että rakennustyöt voitaisiin saattaa loppuun näissä kohteissa. (INN)
5. HAMAS ilmoittaa, ettei se salli 400:n Fatahin jäsenen matkustaa Gazasta Betlehemiin ensi kuun alussa osallistuakseen Fatahin keskuskomitean kokoukseen. Hamasin yksi nokkamiehistä Mahmoud Al-Zahar kertoi median edustajille, ettei lupaa voida antaa ennen kuin pidätettyjä koskeva kiista Hamasin ja Fatahin välillä on ratkaistu. Järjestöjen väliset sovintoneuvottelut Kairossa eivät ole johtaneet mihinkään ja Egypti alkaa kyllästyä koko touhuun. Jos Fatahin edustajat Gazassa eivät pääse keskuskomitean kokoukseen, se voidaan peruuttaa. Virallisia kokousedustajia on 1550, joista 400 asuu Gazassa.
Hamasin ja Fatahin sovintoneuvotteluja on tarkoitus jatkaa 25. elokuuta, mutta kukaan ei pysty ennakoimaan, onko tarpeeksi eväitä niiden jatkamiseksi. (haaretz)
6. ENGLANNIN parlamentin ulkomaanasioitten komitea suosittelee keskustelujen aloittamista Hamasin kanssa. Englanti kuuluu USA:n YK:n, EU:n ja Venäjän ohella ns. kvartettiin, joka laati ”tiekartan” Israelin ja palestiinalaisten välisen kiistan selvittämiseksi. Vain venäjällä on jatkuva keskusteluyhteys Hamasin kanssa Israelin vastalauseista huolimatta. Länsimaat ovat vaatineet ehdoksi keskusteluille, että Hamas hyväksyy sen asettamat kolme ehtoa: Luopuu väkivallasta, tunnustaa Israelin ja hyväksyy aiemmat sopimukset. Komitea pitää outona, ettei Israelin ja Hamasin välille ole pystytty solmimaan uutta tulitaukosopimusta. Viimeinen operaatio ns. ”Cast Lead” alkoi 27. joulukuuta 2007 ja päättyi tammikuun 18. päivänä 2008. Operaatio vaati lähes 1300 ihmisen hengen, eikä se pystynyt saavuttamaan sille asetettuja tavoitteita: Hamasin riisumista aseista ja lopettamaan raketti-iskut Israeliin, sekä IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttaminen, joskin se heikensi Hamasin sotilaallista voimaa ja vaikeutti sen aseitten hankkimista, mutta ei lopettanut sitä.
Komitea tunnustaa, että Hamas kohdisti raketti-iskunsa siviilikohteisiin, mutta totesi samalla, että ”IDF:n käyttämä asevoima oli kohtuuton vastustajan kykyyn verrattuna”. (haaretz)
7. NEW YORKIN Brooklinin alueen juutalaisyhteisöt ovat täysin ymmällään poliisin pidättäessä useita niiden johtajia. Brooklinin juutalaiset ovat Syyriasta muuttaneita sefardi-juutalaisia, niiden juutalaisten jälkeläisiä, jotka karkotettiin Espanjasta 1492 ja pian sen jälkeen myös Portugalista. Nämä juutalaiset ovat hyvin tietoisia syntyperästään eivätkä salli lastensa avioituvan itä Euroopasta muuttaneitten ashkenazi-juutalaisten kanssa. Shlomo Shamir kertoo haaretzin web-sivulla, että Brooklinin juutalaisten ovat hyvin toimeentulevia. Pidätettyjen viiden rabbin joukossa on rabbeja Williamsburgista ja Borough Parkista, kahdessa Brooklinin lähiössä, joissa on suuri joukko ortodoksi- ja ääriortodoksijuutalaisia, satoja synagogeja ja tusinoittain yeshivoita ja hashidic-oikeuslaitoksia. Syyriasta tulleitten ohella sefardi-juutalaisia tuli myös Irakista, Marokosta, Tunisiasta ja Turkista. He kuuluvat alueen eliittiin, minkä johdosta sen johtajien pidättäminen tuntuu sitäkin kipeämmin.
Yksi pidätetyistä on Brooklinin päärabbi ja Shaare Zion synagogan johtaja Saul J Kassin. New Yorkin kaupunginneuvoston jäsen Dov Hikind, joka edustaa Borough Parkia, vakuuttaa että syytökset ovat vääriä ja asia selviää oikeudessa. Hän sanoo Kassinin poikien olevan miljonäärejä eikä usko, että heillä oli tarvetta toimia laittomasti. Jos kuitenkin lopulta ilmenee, että rahanpesuun ja elinten laittomaan kauppaan osallistuminen vahvistetaan oikeudessa, sen vaikutus yhteisössä tuntuu pitkään. (haaretz)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1102798.html
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277884952&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
8. UUTISOTSIKOITA
- Oikeistopuolueitten edustajat saivat toteuttaa marssinsa Rahatin beduiinikaupungissa. He voivat marssia 1.5 km:n matkan vahvan poliisijoukon suojeluksessa. Beduiinit uhkasivat heitellä heitä kengillä osoittaakseen halveksuntaansa. Marssi sujui ilman välikohtauksia. (JP)
- 30-vuotias mies tunnustaa kuristaneensa 3-vuotiaan tyttärensä erittäin tuskallisen eroamisprosessin vuoksi. (JP)
- 3-vuotiaan poikansa näännyttämisestä lähes nälkään syytetty haredi-vaimo päästettiin kotiarestiin Mea Shearimiin. Hän ei saa mennä lähelle muita lapsiaan. Vaimo on osallistunut psykiatriseen tutkintaan, jossa todettiin alustavasti, ettei hänellä ole henkisiä poikkeustiloja eikä vaaranna muita lapsiaan, minkä toinen psykiatri kiistää. (JP)
- Rishon Le Zion rabbi Ovadia Yosef totesi viikonvaihteen saarnassaan, että maailman johtajat kohtelevat Israelia kuin palvelijaa komennellen: Rakenna sinne, rakenna tänne. Hän totesi, että palvelijat siinä komentavat isäntiään, ja että vain Toran lukeminen jouduttaa Messiaan tuloa. (INN)
- Israelin nuoret ovat lisänneet haluaan päästä palvelemaan IDF:n hyökkäysjoukoissa. Ennen cast lead operaatiota innostus oli 67.6 %, sen jälkeen innostus nousi 71.5 %:iin. (INN)
- Haredi-kansa jatkaa mielenosoituksiaan pakotushallin pitämisestä auki sapattina heidän asuinalueensa lähellä Jerusalemissa. (INN)
- Yli 4000 osanottajaa kokoontui Washingtoniin kahdeksi päiväksi viime viikolla Christians United for Israel tilaisuuteen osoittaakseen horjumatonta kannatustaan Israelille. Tilaisuuden johtaja ja järjestön perustaja John Hagee sanoo heidän edustavan 50 miljoonaa kristittyä Israelin kannattajaa. (JP) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1248277886711&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull