Friday, March 16, 2007

PERJANTAI 16.03.07
ISRAEL JOUTUNEE toimimaan oma-aloitteisesti ja yksipuolisesti, kerrottiin eilen pääministeri Ehud Olmertin kansliasta. Tämä tarkoittaa sitä, että Libanonin sodan takia hyllytetty suunnitelma Juudean ja Samarian tyhjentämiseksi juutalaisista puhdistetaan pölystä ja otetaan uudelleen ohjelmaan mukaan.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että tämän jälkeen Olmertilla on ohjelma, agenda, jonka puuttumisesta häntä on lukuisten muitten puutteitten ohella syytetty.
OLMERT TUNNUSTI eilen puhuessaan Kadiman kokousväelle, että hän tietää olevansa ei-suosittu henkilö, mutta ettei hän anna sen vaikuttaa itseensä, ”minut valittiin johtamaan kanssa ja aion jatkaa työtäni vielä pitkään”, hän vakuutti. Olmert valmistautuu siihen hetkeen, jolloin Winograd-komitean tutkimusraportti valmistuu, joka voi olla tuhoisa hänen poliittiselle tulevaisuudelleen – tai sitten ei.
KYSYTTÄESSÄ OLMERTILTA, olisiko kansa nyt valmis karkottamaan juutalaiset Juudeasta ja Samariasta, mitä se ei voinut niellä aiemmin, Olmert heitti vastakysymyksen: ”Pystyisikö kansa nielemään sen, että pysyisimme aina Juudeassa ja Samariassa? Olisiko se parempi optio?”
OLMERT VALMISTAUTUU tekemään ”sharonit”, eli kääntämään kansan huomion pois Libanonin sodan synneistä, joista häntä syytetään, ja aloittamaan Juudean ja Samarian yksipuolisen evakuoimisen, ”realignment” eli uudelleen sijoittamisen, kuten hän sitä nimitti.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni puhui myös Kadiman tilaisuudessa ja sai Olmertin kanslian vihat päällensä, koska hän ei puheessaan maininnut Olmertia nimeltä eikä kehottanut kansaa tukemaan häntä.
Livni on mielestään nähnyt ”käden seinällä”, joka aikoinaan kirjoitti Babylonian hallitsijalle Belsassarille kohtalokkaat sanat: ”Punnittu, punnittu ja köykäiseksi havaittu”. (Dan.5:25-27)
LIVNI PYRKII itse pääministeriksi, onhan hän yksi suosituimmista ehdokkaista. Miksi hän tukisi Olmertia?
PA:N YHTEISHALLITUKSEN uudeksi pääministeriksi huomenna nimitettävä Ismail Haniyeh ilmentää kaikin tavoin tyytyväisyyttään ja itsevarmuuttaan käyskennelleessään tyylikkäässä hyvin istuvassa puvussaan, jonka joku yleisökirjoitus uskoo hankitun EU:n kadonneilla miljoonilla, ja esitellessään hallitustaan selvästi vaivautuneen PA:n puheenjohtajan, jota yleisesti kutsutaan ”presidentiksi”, Mahmoud Abbasin alias Abu Mazenin rinnalla.
PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh vakuutti pitämässään lehdistötilaisuudessa Gazan kaupungissa, että hallitus on saanut paljon tukea arabeilta, muslimeilta ja eurooppalaisilta. ”Eurooppalaiset ovat kertoneet presidentti Abbasille, että he lausuvat yhteishallituksen tervetulleeksi ja ovat valmiit tukemaan sitä taloudellisesti ja moraalisesti.” Haniyeh vakuutti, että ”palestiinalaisten poliittinen tahto ja ponnistelut pystyvät poistamaan taloudellisen boikotin, mikä auttaa voittamaan amerikkalaisten ja israelilaisten tahdon sanktioitten jatkumiseksi”.
TIEDOTUSMINISTERIKSI tuleva Mustafa Barghouti tunnusti, että hallituksella tulee olemaan vaikeuksia voittaa ulkomainen tuki, mutta hän tähdensi, että hallitus edustaa 96 % palestiinalaisista.
UUSI ULKOMINISTERI Ziad Abu Amar kertoi saaneensa kirjeen Ranskan ulkoministeriltä, joka sanoo tukevansa uutta hallitusta. Venäjän ulkoministeriö kutsuu yhteishallituksen muodostamista tärkeäksi tapahtumaksi keskinäisen sovun saavuttamiseksi palestiinalaisten keskuudessa.
PA:N LAKIASÄÄTÄVÄN NEUVOSTON (PLC) jäsen Muhammad Dahlan, jonka ministeripaikasta ei ole tietoa, kehotti Israelia ja muuta kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan yhteishallituksen, jonka ohjelma on hänen mielestään hyvin lähellä sen esittämiä vaatimuksia. Hän kertoi, että hallituksen muodostaminen yllätti USA:n ja Israelin, mutta vaati ärsyyntyneitä muistamaan, että ”palestiinalaisilla on oma sisäinen ohjelmansa, jota niiden tulee kunnioittaa”. (Hamasin ohjelmassa on Israelin tuhoaminen)
PA:N HALLITUKSESSA on yhdeksän Hamasia ja kuusi Fatahia edustavaa ministeriä, loput edustavat eri ryhmiä ja järjestöjä. Hallituksessa on kaksi naisministeriä.
USA:N ULKOMINISTERI Gondi Rice vakuutti, ettei hän ole keskustellut arabiliiton edustajien kanssa saudien 2002 rauhansuunnitelmasta. Hän antoi lausuntonsa Tzipi Livnin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Rice myös tähdensi, että saudisuunnitelma ole neuvotteluohjelma vaan muodostaa sen kehyksen.
SAUDISUUNNITELMAN suurimpana puutteena pidetään sitä, ettei se vaadi eikä suosittele neuvotteluja. vaan vaati Israelia hyväksymään sen ilman muutoksia, minkä jälkeen arabivaltiot voivat harkita, poistavatko ne Israelia koskevat diplomaattiset ja taloudelliset boikottinsa aina täydellisiä diplomaattisia suhteita myöten. Suunnitelma ei kuitenkaan anna mitään takuita, että näin tapahtuu, vaan arabivaltiot voivat päättää suhteistaan Israeliin itsenäisesti sen jälkeen, kun Israel on toteuttanut suunnitelman käytännössä.
Israel tulee ottamaan suuren riskin, jos se hyväksyy saudien rauhansuunnitelman.
RANSKALAIS-PALESTIINALAINEN järjestö on nostanut kanteen ranskalaisessa oikeudessa kahta ranskalaisyhtiötä, Alstom ja Veolia, vastaan, jotka rakentavat kevytrautatietä Jerusalemiin. Järjestö esittää syytteessään, että Israel pyrkii muodostamaan uuden todellisuuden rakentamalla rautatielinjan ”miehitetystä Jerusalemista kaupungin länsiosiin” sen lisäksi, että se rakentaa turva-aitaa, laajentaa settlementtejä Jerusalemin länsipuolella ja vahvistaa niitä rakentamallaan kevyellä rautatiellä. Järjestö syyttää, että Israel rikkoo palestiinalaisten oikeuksia ja kansainvälistä lakia näillä toimillaan. Ranskan tuomioistuin voi kieltää yhtiöitten toimet, jos se katsoo niiden häiritsevän yleistä rauhaa ja hyvää tarkoitusta.
Järjestö tarkoittanee ”Jerusalemin länsipuolella sijaitsevilla settlementeillä” kaupungin ulkopuolelle rakennettuja uusia kaupunginosia. Jerusalemia kutsutaan kokonaisuudessaan ”miehitetyksi”.
Kevytrautatien rakentaminen on katsottu välttämättömäksi Jerusalemin paisuvan liikenteen hallitsemiseksi, koska kaupungin katuja ja liikenneväyliä ei ole rakennettu sen vaateita varten.
NELJÄ PALESTIINALAISTA NUORTA saatiin keskiviikkona kiinni heidän varastettuaan viisi Tora-kääröä Etz Hazayit synagogasta Beershevassa. Nuoret odottivat synagogan ulkopuolella autoa, jolla heidän oli tarkoitus paeta paikalta mukanaan Tora-rullat, arvoltaan n. miljoona NIS. Tora-rullat eivät kärsineet vahinkoa.
EGYPTIN TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät palestiinalaisen Hamid al-Nadorin ja yhden egyptiläisen El Arishin hiekkarannalla tiistaina. Palestiinalaisella oli pommivyö päällään. Viranomaiset eivät osanneet vielä sanoa, oliko miehillä tarkoitus tehdä iskunsa Egyptin vai Israelin puolella.
Egyptiläiset viranomaiset pidättivät yhdeksän muuta egyptiläistä tiistaina ja keskiviikkona Rafassa.
TEL AVIVIN KOEAIKAPALVELU suositti torstaina kaupungin maistraatin oikeudelle, että entisen oikeusministeri Haim Ramonin tuomio annettaisiin 180 tunnin yhteiskuntapalveluna. Suosituksen toimitti oikeudelle Ramonin asianajaja. Ramonia syytetään tahdittomasta ”kieleilystä” nuoren naissotilaan kanssa.
YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTO aikoo nimittää Etelä-Afrikasta kotoisin olevan lainopin professorin John Dugardin ehkä pysyväksi ihmisoikeuksien loukkausten tarkkailijaksi Juudeassa ja Samariassa. Israelissa nähdään tämä yhtenä uutena neuvoston Israelin vastaisena toimena, koska Dugardin tehtävänä on tarkkailla pelkästään Israelin mutta ei palestiinalaisten suorittamia ihmisoikeuksien loukkauksia. Neuvoston uskottiin muuttavan entisen järjestön tapaa puuttua pelkästään Israelin asioihin, mutta uuden neuvoston toimintaa pidetään vieläkin yksipuolisempana kuin edeltäjänsä.
AL-QAIDA JOHTAJA Khalid Sheikh Muhammad on tunnustanut johtaneensa lähes kaikki ennen pidätystään al-Qaidan tekemät terrori-iskut, mitä suuresti epäillään. Hän kertoi, että hänellä oli tarkoitus tehdä suuri terrori-isku lentokoneilla Eilatin hotelleita vastaan samaan tapaan kuin WTC:n kaksoistorneja vastaan.

Thursday, March 15, 2007

TORSTAI 15.03.07
GOLAN KUULUU SYYRIAAN, oli EU:n ulkomaanasioitten johtajan Javier Solanan, sen EU:n ”helppoheikin”, viesti Syyrian presidentti Bashar Assadille. Solana sanoi EU:n tukevan Syyrian vaatimusta, että Israel vetäytyy täydellisesti Golanin kukkuloilta.
SOLANA OLI UNOHTANUT, tai ehkä ummistanut silmänsä kokonaan siltä tosiasialta, että Syyria tukee terrorijärjestöjä ja suojelee niitten toimistoja Damaskoksessa, pyrkii kaatamaan Libanonin laillisen hallituksen vaikka libanonilaisten poliitikkojen murhien kautta, sekä aseistaa ja tukee terrorijärjestö Hizbullahia. USA:n syytelistalla on lisäksi Syyrian kautta tapahtuva Irakissa koaliittion joukkoja vastaan taistelevien terroristien ja pyssymiesten soluttaminen rajan yli Irakiin. Kaikki tämä puuttui Solanan puheista medialle keskiviikkona.
ISRAELISSA ON TOIVOTTU, että EU voisi ottaa aloitteellisemman otteen Lähi Idän asioihin, mutta Solanan viimeiset puheet romuttavat nämä toiveet. Ne ovat lisäksi pahassa ristiriidassa sen kanssa, mitä Solana puhui muutamia kuukausia sitten tilaisuudessa, jossa oli mukana Knessetin jäseniä. Silloin Solana mainitsi, että ”Syyrian ulkopolitiikka on täysin kestämätön”, kuten Ophir Pines-Paz (Labour) muistutti.
MERETZIN puheenjohtaja Jossi Beilin tervehti tyydytyksellä Solanan Syyrialle myönteisiä lausuntoja ja näki niissä positiivisia piirteitä, jotka voivat elvyttää uudelleen lukkiutuneet neuvottelut Syyrian kanssa.
PA:N PUHEENJOHTAJA ABBAS JA PÄÄMINISTERI HANIYEH ilmoittivat eilen illalla, että he ovat pystyneet sovittamaan viimeiset erimielisyytensä ja saaneet Fatahin ja Hamasin yhteishallituksen rungon valmiiksi. Hallituskokoomus on tarkoitus esittää PLC:n hyväksyttäväksi lauantaina. Hallitus tulee olemaan 11. PA:n hallitus PA:n perustamisen jälkeen vuonna 1994. Kumpikaan osapuoli, Abbas tai Haniyeh, eivät puuttuneet lausunnossaan hallitusohjelmaan, mutta Fatahin edustaja kertoo, että Abbas tulee esittemään hallituksen poliittisen ohjelman puhuessaan PLC:n istunnossa. Ohjelmaan ei kuulune Israelin tunnustaminen eikä luopuminen terrorismista, kuten kvartetti määritteli voidakseen hyväksyä PA:n hallituksen.
SISÄMINISTERIKSI esitetään uusi mies, Hani Kawasmi, jota pidetään sitoutumattomana, mutta jolla on hyvät suhteet kummankin pääpuolueen johdon kanssa. Hän tulee johtamaan PA:n 13 turvallisuusjärjestöä, jotka ovat sidoksissa Fatahin kanssa, mutta kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu Hamasin toimenpidejoukoille, joitten määräksi arvioidaan 8000 miestä ja joitten määrän Hamas aikoo lisätä kahteentoista tuhanteen.
TOUKOKUUSTA LÄHTIEN palestiinalaisten välisissä taisteluissa on kuollut yli 130 ihmistä.
VAIN MUUTAMA TUNTI ilmoituksesta hallituksen muodostamiseksi tulitaistelut alkoivat Fatahin ja Hamasin joukkojen välillä Beit Lahyiassa Gazan alueen pohjoisosassa. Ainakin 10 ihmistä haavoittui, niiden mukana isä ja hänen kaksi poikaansa. Tulitaistelut alkoivat Hamasin pyssymiesten tulittaessa autoa, jossa oli al-Aksan sotilaallinen johtaja Samith al-Madhoun. Madhoun ei vahingoittunut ja pystyi kaappaamaan kolme Hamasin jäsentä ennen pakenemistaan paikalta. Hamasin pyssymiehet kaappasivat puolestaan neljä Fatahin jäsentä. Taistelu lienee ollut kostoksi Hamasin sotilaallisen johtajan Ala Hadadin murhan johdosta Zeitoun kaupunginosassa Gazan kaupungissa.
PA:N HALLITUKSEN pääministerinä tulee toimimaan Ismail Haniyeh. Ulkoministeriksi tulee Ziad Abu Amr (sitoutumaton); talousministeriksi Salam Fayyad (Kolmas tie); sisäministeriksi Hani Kawasmi (Kawasmeh)
ISRAELIN HALLITUS ilmoittaa, ettei se työskentele PA:n hallituksen kanssa, jos se ei tunnusta Israelia ja hyväksy muitakin kvartetin asettamia vaatimuksia. Varsinkin EU:n taholta Israelin kantaa pidetään naivina, koska se on aiemmin pitänyt yhteyttä joittenkin PA:n hallitukseen tulevien miesten kanssa.
PA:N UUDEN HALLITUKSEN JOHTOA lähellä olevat henkilöt ovat ilmoittaneet ehdottomasti vastustavansa saudisuunnitelmaan esitettyjä muutoksia. Tätä mieltä on nykyinen vankienasiain ministeri Atef Udwan (Hamas) ja Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah, joka pitää saudisuunnitelmaa oikeudenmukaisena ja tasapuolisena ratkaisuna Israelin ja arabien väliseen konfliktiin. Udwan perustelee kantaansa pakolaisiin sillä, että jos pakolaiset pakotetaan muuttamaan PA:n hallintoalueille, sitä alettaisiin pitää kansainvälisesti hyväksyttynä, ja että se palvelisi pelkästään Israelin etua.
PA:N TULEVA TALOUSMINISTERI Salam Fayyad kertoo INN:n uutisten mukaan, ettei hänellä ole aavistustakaan, minne länsimaitten antamat 700 miljoonaa USD ovat hävinneet. Hän kertoo, että hallituksen talousjärjestelmä on täysin uusimatta. Maailmanpankin julkistaman tutkimuksen mukaan PA:n hallituksen virkailijoitten lukumäärä on lisääntynyt 11 % Hamasin johtaman hallituksen aikana. Hamasin edustaja tunnusti, että osa länsimaitten avustuksista on käytetty Hamasin toimenpidejoukkojen palkkoihin.
USA:N ULKOMINISTERI Gondi Rice, jota odotetaan Lähi Itään ja myös Israeliin ensi viikon loppupuolella kertoi lehtimiehille, että saudisuunnitelma on hyvä, jos se saa Israelin ja arabit keskustelemaan keskenään, mutta totesi samalla, ettei sen vaatimus miljoonien palestiinalais-pakolaisten ja heidän jälkeläisensä kolmannessa polvessa paluu entisille asuinsijoilleen ole järkevä eikä sovi edes keskustelujen pohjaksi.
FATAHIN ALAJÄRJESTÖN al-Aksa Marttyyrien Prikaatin pitämä TV-kanava lähettää moneen kertaan päivässä Hamasin perustajan Ahmed Yassinin lausuntoja, jotka hän antoi pian sen jälkeen, kun Ariel Sharon oli ilmoittanut v. 2005 karkottavansa juutalaiset asukkaat Gazan alueelta ja Samarian neljästä kylästä.
PMW:n kääntämänä Yassinin lausunnossa sanotaan, että Israelin tuhoutuminen on alkanut. ”Sharon sanoi eilen, että Netzarim on kuin Tel Aviv. Tänään hän sanoo, että pian lähdemme pois Gazasta. Tässä se on, se on menetetty. Tel Aviv on tuhottu. Heidät on voitettu eikä heillä ole sanoja puolustuksekseen.”
Yassin jatkoi analysointiaan, että juutalaisten valtio perustettiin, jotta heillä olisi turvapaikka murhaa ja kuolemaa vastaan, mutta ”jos murha ja kuolema tulevat heidän perässään Tel Aviviin ja Jerusalemiin, juutalaiset alkavat kysellä, mitä minä täällä teen, tulin tänne murhaa ja kuolemaa pakoon, mutta jos ne seuraavat minua, minun tulee paeta takaisin Eurooppaan ja Amerikkaan”.
PMW (Palestinian Media Watch) SEURAA palestiinalaisten median lähetyksiä ja kääntää niitä. PMW:n johtaja Itamar Marcus kertoo, että Hamas ja Fatah ovat vuosikaudet kilpailleet siitä, kumpi saa suuremman kunnian juutalaisasukkaitten karkottamisesta Gazasta ja neljästä Samarian kylästä, Ariel Sharonin kuninkuusohjelmasta, jonka ansiosta hän säästyi korruptiosyytöksistä ja joka on jättänyt parantumattomat arvet lukuisten israelilaisten sydämiin. Tämä oli myös Ehud Olmertin vaaliohjelman keskipiste, jonka hän suunnitteli toteuttavansa heti saadessaan hallituksensa vakiinnutettua, mutta josta hän joutui luopumaan Libanonin sota II:n vuoksi. Karkotuksia pidetään nyt Israelissa kohtalokkaana virheenä.
ENTISET SAMARIAN Homeshin ja Sa-Nurin kylien juutalaiset asukkaat ovat päättäneet palata Sharonin raunioittamiin kyliinsä Samarian pohjoisosassa ja rakentaa ne uudelleen. Ainakin kaksi kansanedustajaa on heidän mukanaan. He aikovat aloittaa paluunsa 26. maaliskuuta, viikkoa ennen pääsiäisen (pessah) alkamista. Heidät siirrettiin väkivalloin elokuussa 2005 IDF:n, rajapoliisin ja muitten poliisiyksiköitten toimesta. Paluumuuttajat ovat perustaneet 25 perheen ydinryhmän, ja he aikovat kehittää operaatiostaan ”todellisen päänsäryn Olmertin hallitukselle”. Heidän tukenaan on useita juutalaisjärjestöjä.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin on toistuvasti varoittanut, että Samarian autioituneista kylistä on IDF:n poistuttua kehittynyt terroristijärjestöjen pesäpaikkoja.
KODEISTAAN Gazassa ja Samariassa karkotetut juutalaiset kokevat joutuneensa hyljätyiksi. Hallituksen lupaamat asunnot ja työpaikat, lastentarhat ja koulut on unohdettu. He kärsivät emotionaalisista ongelmista, lapset eivät osaa keskittyä koulunkäyntiinsä, poissaolot ja väkivalta, huumeitten ja alkoholin käyttö ovat tulleet osaksi heidän elämäänsä, mikä oli lähes tuntematon heidän asuessaan Gazassa ja Samariassa.
PEACE NOW (Rauha nyt), israelilainen painostusjärjestö, joka jatkuvasti häiritsee Israelin yhteiskuntaa radikaaleilla ja usein vasemmistolaisilla ”paljastuksillaan”, joutui äskettäin nolosti tunnustamaan erehdyksensä syyttäessään, että Jerusalemin itäpuolelle perustettu uusi kaupunki, yli 30 000 asukkaan Maale Adumim, olisi rakennettu 85.5 % palestiinalaisilta pakkolunastetulle maalle. Järjestö vaati oikeuden kautta päästä näkemään armeijan tietokantoja maan lunastamisesta, joista selvisi, että vain 0.5 % rakennusmaasta oli pakkolunastettu. Peace Now syyttää, että Juudean ja Samarian alueen juutalaiskylistä 38.8 % olisi rakennettu palestiinalaisilta yksityisiltä pakkolunastetulle maalle. Paljastunut virhe sen perusteluissa asettaa järjestön muutkin syytökset vähintään kyseenalaisiksi ellei perusteettomiksi.
”NUKKUVA JÄTTILÄINEN, Kristillinen sionismi, on herännyt. Maailmassa on 50 miljoonaa kristittyä, jotka seisaalleen nousten taputtavat Israelin valtiolle”, aloitti ”Yhtynet kristityt Israelin puolesta” järjestön (CUFI) perustaja pastori John Hagee AIRPAC:n kokouksessa USA:ssa alkuviikosta. JPostin pääkirjoitus kiittelee Hageen puhetta kokonaisuudessaan mainiten sen suuren merkityksen siinä, että John Hagee ensimmäisenä vaikutusvaltaisena kristittynä johtajana julkisella forumilla esitti anteeksipyynnön juutalaisille selittäen, että ”nuo, jotka aiheuttivat juutalaisten holokaustin, olivat kastettuja kristittyjä ja vaikutusvaltaisessa asemassa kirkon hierarkiassa”. Hagee muistuttaa siitä kuurouttavasta hiljaisuudesta, millä kirkot seurasivat sitä, mitä juutalaisille tapahtui. ”Emme olleet siellä emmekä voi muuttaa menneisyyttä, mutta yhdessä voimme muuttaa tulevaisuuden.” Hagee tarjosi yhteistä tehtävää 50 miljoonan Amerikan kristitylle ja 5 miljoonalle Israelin juutalaiselle ”liitossa, joka on päätetty taivaassa”.
JPOSTIN KIRJOITUS muistuttaa, että ”juutalaiset ja kristityt ovat ehkä outo pariskunta sekä kulttuurillisesti, uskonnollisesti, poliittisesti ja jopa maantieteellisesti, mikä aiheuttaa tiettyä varovaisuutta juutalaisten parissa”. Lisäksi juutalaisilla on määrättyjä ennakkoluuloja kristittyjen motiiveista heidän tarjotessa tukeaan Israelille. Näistä epäluuloista käännytystyö on ensimmäinen, toinen on kristittyjen usko tempauksesta ja lopunajasta, jossa tuhoisa globaali sota näyttelee merkittävää osaa.
HAGEE PAINOTTAA, että valtaosa kristityistä on luopunut korvausopista, jonka mukaan Jumala on hylännyt Israelin ja valinnut sen tilalle kristillisen kirkon. Hän myös muistuttaa, että keskustellessaan rabbiystäviensä kanssa hän sanoo: ”Sinä et usko Jeesuksen paluuseen, mutta minä uskon. Sinä päivänä kun Messias tulee vastaan Jerusalemin kadulla, toinen meistä joutuu tekemään perusteellisen teologisen uudelleen arvioinnin”.
Hagee halusi tehdä selväksi USA:n kongressille, ettei Amerikan tuki Israelille ole vain juutalaisten asia vaan 50 miljoonan Amerikan kristityn asia tästä eteenpäin. ”Tämän poliittisen merkityksen arviointi on vaikeasti nähtävissä,” toteaa JPostin pääkirjoitus, ”mutta ongelmista huolimatta juutalaisella kansalla ei ole varaa noin vain torjua merkittävää poliittista liittolaista.”
ISRAELIN SÄÄ on talvisen kylmä, Hermonilla satoi 25 sm paakkuuntunutta lunta, Golanilla 15 sm estäen koululaisia pääsemästä tunneilleen. Jerusalemissa lämpötila oli nollan tienoilla, aamupäivällä satoi räntää ja vettä puuskaisen tuulen saattelemana lämpötilan pysytellessä kolmen asteen tienoilla. Sunnuntaiksi ennustetaan lämpenevää.

Wednesday, March 14, 2007

KESKIVIIKKO 14.03.07
WINOGRAD-RAPORTTI, joka tutkii Libanonin sota II:n taustoja ja vastuuhenkilöitä ennen sotaa ja sen aikana, on nykyisten tietojen mukaan tarkoitus julkistaa huhtikuun jälkipuoliskolla, mutta vain osittainen raportti siitä. Lisäksi osa siitä on salaista, joka annetaan vain puolustus- ja pääministerille.
ISRAELIN YLEISEN TAVAN mukaan raportista on liikkunut lehdistössä useita tietoja, joiden sanotaan perustuneen ”vuotoihin”. Eräs niistä kertoi, ettei raportti osoittele ketään syylliseksi.
Nyt aamun JPostin uutisen mukaan ”osittainen” raportti huhtikuussa tulee käsittelemään päätöksenteko-prosessia ensimmäisen kuuden päivän aikana sodan alkamisesta sekä Olmertin, Peretzin ja Halutzin henkilökohtaista vastuuta noina päivinä, tämä komitean tiistaisen ilmoituksen mukaan. Komitean taholta myös vakuutetaan, että raportti on tarkoitus saada valmiiksi mahdollisimman pian.
JPOSTIN ARTIKKELIN mukaan raportissa tullaan tarkastelemaan Olmertin roolia puolustusministerin valinnassa, ottaen huomioon, että Olmertin mukaan hän jo maaliskuussa 2006 valmistautui sotaan Hizbullahia vastaan. Tämä tuo esille kaksi kysymystä: Miksi Olmert leikkasi puolustusmäärärahoja 700 miljoonaa, ja miksi hän hyväksyi puolustusministeriksi täysin kokemattoman siviilin? Ja miksi IDF:n laatimaa maajoukkojen massahyökkäystä Libanoniin rakettien tuhoamiseksi ei tuotu hallituksen käsittelyyn, vaan se hyllytettiin? Olmertilla on useita vaikeita kysymyksiä vastattavana.
KADIMAN PARISSA ei haluta vielä spekuloida, mitä tästä eteenpäin, mutta seuraajan nimestä jo kuiskaillaan vallan käytävillä. Tzipi Livni on yksi, Yuval Diskin toinen ehdokas. Livni olisi huonoin mahdollinen vaihtoehto, Diskinin kyvyt valtion johtamisessa ovat tuntemattomat.
OPPOSITION PARISSA osittaisen raportin julkistamispäivää kutsutaan ”päiväksi, jolloin hallitus menee kotiin”. Siellä ennustetaan, että odotettavissa on poliittinen maanjäristys ja ettei hallitus ole pystynyt toimimaan kuukausien aikana. Gilad Eldad (Likud) sanoi, että jos Olmert ja Peretz eivät eroa raportin seurauksena, se vain osoittaa etteivät sen laatijat asuneet Israelissa sota-aikana.
(JP 14.03.07 D Izenberg, Y Katz, H Keinon)
www.debka.com lisää 14.03.07 edelliseen mielenkiintoisia tietoja.
HIZBULLAH ILMOITTAA haluavansa suoria keskusteluja Israelin ”Shin Betin apulaisjohtajan Ofer Dekelin ja hänen väkensä” kanssa koskien Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin kaappausta heinäkuun 12. päivänä viime vuonna. Keskusteluja on käyty saksalaisen BND:n kautta, mutta Hizbullah esittää suoria yhteyksiä Qatarin välityksellä, jonka kanssa Israelilla on kauppasuhteita.
DEBKAFILEN ARVION mukaan kysymyksessä on Teheranin tarve saada tietoja kadonneesta iranilaisesta kenraalista, entisestä apulaispääministeristä, Ali Reza Ashgarista. Tämän vuoksi Iran on antanut Hizbullahille vinkin lopettaa Libanonin hallituksen häirintä vaatimuksenaan saada kolmannes hallituksen ministeripaikoista ja aloittaa kaupankäynti kaapatuista israelilaisista sotilaista tietoihin Ashgarin katoamisesta. Toinen Iranin tavoite on saada alkuun USA:n ja Iranin väliset keskustelut Iranin ydinase-suunnitelmista. Tässä se tarvitsee Hizbullahin apua.
ALI REZA ASHGARILLA on Iranissa vaimo Ziba Ahmadi, jonka kanssa hänellä on kolme lasta, sekä veli Davoud, joka kertoo, että Ali Rezalla on kaksi vaimoa Teheranissa. Ziba Ahmadi kertoi Alin kadonneen joulukuussa 2006 eikä kuten mediassa ilmoitetaan helmikuun 7. päivänä 2007. Heidän puheistaan on päätelty, että ehkä Ali Reza loikkasi länteen haluten poliittista turvapaikkaa siellä.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Olmert on antanut turvallisuuspalvelulle tehtäväksi tutkia uutisen taustoja ja selvittää, miten vakavana Hizbullahin tarjousta on pidettävä.
ARABIMAAT OVAT HYLÄNNEET Israelin vaatimukset saudisuunnitelmaan tehtävistä muutoksista. Sekä Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Saud al-Faisal että Syyria ja Egypti ovat vahvistaneet aiemmat tiedot, ettei saudisuunnitelmaan tehdä mitään muutoksia. Niiden mukaan Israelin tulee hyväksyä suunnitelma sellaisenaan, myös arabiliiton tekemä lisäys palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta.
SAUDIPRINSSI al-Faisal myös torjuu väitteet, että saudit olisivat olleet keskusteluissa Israelin viranomaisten kanssa. Samaa vakuuttaa Saudi Arabian USA:n suurlähettiläs Adel bin Ahmad al-Jubeir.
JORDANIALAISEN sanomalehden the Jordan Times mukaan Egyptin ulkoministeri Ahmed Abul Gheit sekä Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal pitävät kokousta Ammanissa elvyttääkseen Lähi Idän rauhan-prosessia. Jordan Times vahvistaa, että arabiliiton Riadin kokouksessa uusitaan liiton tuki saudien rauhansuunnitelmalle. USA:n apulaisulkoministeri David Welch on myös Ammanissa, mutta ei vieraile Israelissa. USA:n ulkoministeri Gondi Rice sen sijaan vierailee 23. maaliskuuta Egyptissä ja tullee matkansa aikana myös Israeliin. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana vierailee Syyriassa, jossa hänellä on keskustelut presidentti Bashar Assadin kanssa. Israel on esittänyt vastalauseensa vierailulle, koska se vahvistaa hallitusta, joka avoimesti tukee terrorijärjestöjä.
MEKKAN SOPIMUS on aiheuttanut vakavan särön Hamasin kovan ja pehmeän linjan kannattajien välille.
Kovan linjan edustajat, joita kutsutaan kapinallisiksi, johtaa PA:n sisäministeri Said Siam ja ulkoministeri Mahmoud al-Zahar, joitten mielestä Ismail Haniyeh ja Khaled Mashaal tekivät liian monta myönnytystä Abbasille. He ja useat muut Hamas-johtajat ovat kieltäytyneet yhteisneuvotteluista Fatahin kanssa. He ovat saaneet tukea joiltakin muslimi-saarnaajilta, jotka puhuvat Mekkan sopimusta vastaan.
MEKKAN SOPIMUS ei itse asiassa ole länsimaisen käsityksen mukainen selkeä ja yksityiskohtainen sopimus, vaan luettelo keskusteluissa esille tulleista näkökohdista, eikä sopimuksesta selviä, päätettiinkö niistä sitovasti vai haluttiinko vain mainita, mistä keskusteltiin.
ARABIMENTALITEETTIA TUNTEVAT painottavat, ettei arabi mielellään pane nimeään sopimukseen, jossa hänelle ei anneta minkäänlaista pakotietä kiemurrella siitä eroon. Tässä on kysymys arabin vapauden ja kunnian tunnosta, jota hän pitää loukkaamattomana.
HAMASIN PEHMEÄN POLITIIKAN kannattajat ovat pyrkineet tyynnyttelemään tunteita selittäen, etteivät raketti-iskut Israeliin lopu ja että Hamas tulee jatkamaan taisteluaan Israelia vastaan.
IDF PELKÄÄ, että brittijournalistin Alan Johnstonin kaappauksen takana voivat olla palestiinalaiset journalistit, jotka vaativat enemmän työtehtäviä. On tiettävästi todisteita, että palestiinalaiset journalistit olivat osallisina perulaisen AFP:n valokuvaajan kuten myös Fox-news yhtiön kahden journalistin kaappaukseen.
HAMASIN EDUSTAJA Ghazi Hamad kertoi, että kaappaukset vahingoittavat palestiinalaisten uskottavuutta, eikä hän pitänyt perättöminä huhuja, että paikalliset journalistit työskentelevät klaanien kanssa. Kaappauksilla pyritään pelottelemaan ulkomaisia journalisteja pois maasta.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuval Diskin varoittaa, että Hamas on lähettänyt tusinoittain pyssymiehiä koulutukseen Iraniin ja satoja odottaa vuoroaan. Diskin painottaa, ettei kysymys ole lyhyestä harjoituksesta vaan pitkäjännitteisestä sotilaskoulutuksesta, jossa heille opetetaan mm. tiedustelua ja käyttämään aseita, joita heillä ei ennen ollut. Diskin muistuttaa, että Hamas käyttää nykyistä suhteellisen rauhallista kautta kouluttamiseen ja varustautumiseen uusilla aseilla. Diskinin mukaan väkivalta Hamasin ja Fatahin välillä voi puhjeta uudelleen ennen maaliskuun 23. päivää, jolloin Abbas lupasi ilmoittaa uudesta hallituksesta.
Yuval Steinitz (Likud) vaatii, että IDF:n tulee aloittaa uudelleen operaationsa Gazan alueella eikä antaa pettää nykyisten rauhanaloitteiden itseään kuvittelemaan vaaran poistumisesta. Venezuelan presidentti Hugo Chavez lupasi perustaa Hamasin toimiston Caracasiin ja antaa Hamasille 50 miljoonaa USD.
MEDIASSA KERROTAAN usein eurooppalaisten ja Kauko Idästä tuotettujen naisten kaupasta Israelissa. Aamun uutisten mukaan uutta on se, että nyt israelilaisia naisia myydään Englantiin, Kroatiaan, Singaporeen ja Thaimaahan. Uutisen mukaan ihmiskaupan välittäjät tienaavat 50 000 – 80 000 USD vuodessa salakuljettamalla israelilaisia naisia ulkomaille. Poliisi myöntää useista sen tietoon tulleista tapauksista, joissa israelilaisia naisia on myyty ulkomaitten seksiteollisuudelle, mutta vaikenee niistä.
TOISEN TEMPPELIN aikainen juutalaiskaupunki on löydetty rakennettaessa kevytrautatietä Jerusalemin pohjoispuolella. Kaivauksissa on löydetty katuja, jalankulkuteitä, julkisia rakennuksia ja rituaalikylpylä. Alue on suuruudeltaan 400 dunamia, n. 100 eekkeriä. Löytöjen joukossa on raha, jossa olevien kirjoitusten mukaan se on ollut käytössä Rooman keisari Trainuksen aikana (98-117), joka aloitti kautensa 30 vuotta toisen Temppelin hävityksen jälkeen v. 70. Paikka sijaitsee Jerusalemin Nablusin tien (valtatie 60) paikalla, jossa oli muinoin roomalainen valtatie Jerusalemista Sikemiin. Kaupungin asukkaat ovat olleet uskonnollisia.
SHASIN HENGELLINEN JOHTAJA Ovadia Yosef esittää säädettäväksi uuden lain, jolla alle 18-vuotiaitten käännyttäminen tehdään rikolliseksi, josta saa vuoden vankeustuomion. Nykyisen lain mukaan käännyttäminen on kielletty taloudellisia etuja lupaamalla. Josev Margi (Shas) esitti tiistaina Yosefin tarkoittaman lakiluonnoksen Knessetin käsiteltäväksi.
Israelilaisia kääntyy muhamettilaisuuteen 70 ihmistä vuodessa, kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. He ovat pääasiassa juutalaisia (tai kristittyjä) naisia, jotka menevät naimisiin muhamettilaisen kanssa.

Tuesday, March 13, 2007

TIISTAI 13.03.07
USA:N VARAPRESIDENTTI Dick Cheney varoitti puheessaan AIPAC:n (American Israel public affairs committee) 6000 Israelin tukijalle maanantaina, että USA:n joukkojen varhainen vetäytyminen Irakista ja epäonnistuminen siellä aiheuttaisi kaaoksen ja kasvavan vaaran sekä samalla vahvistaisi Irania ja saisi terrorijärjestöt entistä julkeammiksi. Cheney vakuutti kuulijoille, että hän on voimakas Israelin tukija ja ettei Israelilla ole koskaan ollut luotettavampaa ystävää Valkoisessa Talossa kuin mitä presidentti Bush on.
CHENEY VAKUUTTI, että harkitsemattoman varhainen vetäytyminen Irakista merkitsisi katastrofia Yhdysvalloille ja koko Lähi Idälle. Hän puhui aiheesta aikana, jolloin sodan vastustajien määrä on lisääntynyt sekä USA:n poliittisten johtajien ja edustajien että myös Amerikan juutalaisjärjestöjen keskuudessa.
CHENEY KERTOI kuulijoille, että ”on epäjohdonmukaista vaatia lujia ja jopa sotilaallisia toimia Iranin ydin-laitoksia vastaan ja samalla vaatia USA:n joukkojen vetämistä Irakista, mikä dramaattisesti vahvistaisi pahimpia vihollisiamme ja heikentäisi vaarallisesti Israelin parasta ystävää, Yhdysvaltoja”.
AIPAC:N VT. TOIMITUSJOHTAJA Howard Kohr vaati puheessaan Cheneyn puheen jälkeen voimakkaampia YK:n turvallisuusneuvoston sanktioita Irania vastaan ja tukea lainsäädännölle, jolla pystytään tukkimaan aukkoja, joita esiintyy USA:n Iranin vastaisissa sanktioissa.
Cheneyn puhe nähdään juutalaispiireissä kehotuksena tukea Bushin Irakin politiikkaa, joitten toiminnassa on havaittavissa huomion keskittymistä Irakista Iraniin.
RAUHATTOMUUS ISRAELIN TYÖMARKKINOILLA aiheutti Israelin Pankin työntekijöitten ulosmarssin työpaikaltaan maanantaina, mikä lamautti keskuspankin työskentelyn, mukaan lukien rahan välityksen pankin haaraosastoille ja ATM-koneille. Ulkomaan valuutan prosessointi keskeytyi eikä annettu tietoja pankin vastuista. Tämän pelättiin aiheuttavan käteisen puutetta ja häiriöitä pörssimarkkinoilla.
Viime hetkellä pankin kuvernööri Stanley Fischer sai osapuolet suostumaan neuvottelemaan asioista. Kysymys oli keskuspankin työntekijöille maksetuista ylimääräisistä eduista, joita haluttiin karsia.
Israelin Pankin työntekijäunioni ei ole vielä tehnyt päätöstä lakon jatkamisesta.
TEL AVIVIN ALUEEN yläasteen ja joittenkin ala-asteitten opettajat aloittivat lakon maanantaina, ja opettajien järjestö ilmoitti, että se harkitsee lakon laajentamista Jerusalemin kouluihin tiistaina.
ASHDODIN SATAMATYÖNTEKIJÄT aloittivat lakon sunnuntaina vastalauseen uusille työntekijöitten ja satama-hallinnon välisille sopimuksille, jotka ovat lähes valmiit.
KUNTIEN TUHANSIEN TYÖNTEKIJÖITTEN maksamattomat palkat olivat aiheena yleislakon aloittamiseksi viime viikolla, joka kuitenkin vältettiin hallituksen tullessa väliin ja vakuuttaessa palkkojen suorittamisesta.
Asiassa ei kuitenkaan ole edistytty juuri ollenkaan, minkä seurauksena Histadrutin (ammattijärjestön) uhkaama yleislakko maaliskuun 21. päivästä alkaen näyttää mahdolliselta.
TIEDUSTELUKESKUS rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi perustettiin poliisin ja verohallituksen kesken Jerusalemiin viime viikolla. Tiedustelukeskushallinnon tarkoituksena on koordinoida toimia, joilla laitonta rahan liikkumista pystytään estämään ja hallitsemaan. Uutta hallintoa johtaa Yehuda Shaffer, joka kertoi suunnitelmista Tata Consultancy Services järjestön isännöimässä konferenssissa maanantaina. Tata-järjestön päämaja on Intiassa, ja se esitteli järjestelmän, jolla pystytään hallitsemaan ponnisteluissa käytettäviä taloudellisia tietoja. Uusi tiedustelukeskus mahdollistaa lain toteutumista seuraavat instanssit pääsemään käsiksi informaatioon kuitenkaan rikkomatta asiakkaitten yksityisyyssuojaa.
Shaffer kertoi, että vuosittaisesta 400 000 valuutansiirron määrästä 1.7 % välitetään poliisille tai Shin Betille. Sen lisäksi valuutan 10 000 erityissiirrosta 3.3 % välitetään tiedot poliisille.
KANSAINVÄLISET TERRORIJÄRJESTÖT ovat kehitelleet uusia tapoja siirtää varoja maasta toiseen. Ne ovat alkaneet käyttää ”hawalla” järjestelmää, jota on käytetty siirtotyöläisten palkkojen siirtämiseksi kotimaahan. Hawalla-järjestelmä perustuu luottamukseen ja suulliseen sopimukseen varojen siirtämiseksi. Tässä järjestelmässä henkilö antaa rahanvälittäjälle summan, jonka hän haluaa siirtää kotiin. Rahanvälittäjä ilmoittaa kotimaan edustajalleen sopimuksesta koodimuodossa, jonka mukaan raha siirretään siirtotyöläisen tilille tai maksetaan käteisenä hänen perheelleen välittäjän omalta kotimaan tililtä. Rahaa ei liikuteta ollenkaan, minkä johdosta siitä ei jää mitään todisteita.
Suurempi vaara on kuitenkin terrorijärjestöjen perustamat ”hyväntekeväisyysjärjestöt”, jotka toimivat eri puolilla maailmaa näennäisesti lain puitteissa, mutta siirtävät varoja terrorijärjestöille.
RAUHATTOMUUS GAZASSA JATKUU. Maanantaina naamioidut pyssymiehet kaappasivat BBC:n toimittajan Alan Johnstonin hänen autostaan Gazassa. Neljä naamioitunutta aseistettua miestä pysäytti hänen autonsa ja pakotti hänet siirtymään omaansa. Johnstonin auto löydettiin hylättynä hänen kotinsa läheltä. PA:n turvallisuusmiehet asettivat välittömästi tiesulkuja tiedon saatuaan Gazasta etelään meneville teille, mutta kaapatusta ei ole saatu jälkeäkään. Hän ehti heittää liikekorttinsa kadulle.
JOHNSTON edustaa BBC:tä ja on asunut Gazassa viimeiset kolme vuotta. Hän on kotoisin Skotlannista.
Viimeisen 18 kuukauden aikana yli 12 ulkomaista journalistia on kaapattu Gazassa, mutta heidät on yleensä vapautettu muutaman tunnin jälkeen. Kaksi Fox-TV-yhtiön toimittajaa pidettiin viime kesänä yli kaksi viikkoa.
Hamasin Gazan edustaja tuomitsi tämän ”rikollisten” ryhmien suorittaman teon, jolla pilataan Hamasin mainetta, ja vaati Johnstonin vapauttamista.
HYÖKÄTÄ VAI OLLA HYÖKKÄÄMÄTTÄ, kyselee Yaakov Katz artikkelissaan JPostissa 13.03.07. Hän kertoo, että IDF on laatinut suunnitelmat valmiiksi massiivisen hyökkäyksen tekemiseksi Gazan alueelle Hamasin ”sotilassiiven” tuhoamiseksi, mutta Olmert ja hallitus eivät ole näyttäneet vihreää valoa.
Katz toteaa, että tällä hetkellä kuitenkin keskitytään diplomatiaan, josta on osoituksena Olmertin ja Abbasin keskustelut sekä Olmertin ja ulkoministeriön vihjailut saudisuunnitelman ”positiivisista piirteistä”.
Näissä oloissa ja tunnelmissa kukaan ei edes vihjaa hyökkäyksestä Gazan alueelle.
KATZ MUREHTII, että jos mitään ei tehdä, Gazan alueesta kehittyy Etelä Libanonin tapainen linnoitettu ja miinoitettu alue. Viime vuonna Siinailta salakuljetettiin Gazaan 30 tonnia suuritehoista räjähdysainetta, tehokkaita pt.ohjuksia (panssarintorjuntaohjuksia) sekä olalta laukaistavia it.ohjuksia (ilmatorjuntaohjuksia), jotka menivät suoraan terrorijärjestöjen käsiin. Salakuljettajien kaivamat tunnelit ovat kehittyneet kaiken aikaa, nyt niitä kutsutaan tunneliverkostoiksi, joita on kaivettu sekä Gazan ja Siinain välisen rajavyöhykkeen alle kuten myös Gazan Israelin välisen rajan tuntumaan. Näitä verkostoja linnoitetaan Gush Katifin rakennusjätteillä, kivi- ja betonilohkareilla.
HAMAS RAKENTAA omaa armeijaansa prikaateineen ja pataljoonineen Hizbullahin esimerkin tapaan.
Katz muistuttaa, että Olmertin hallitus on valinnut odottaa ja katsoa tavan nähdäkseen, mitä Mekkan sopimuksesta tulee ja toisaalta nähdäkseen, miten Mahmoud Abbas onnistuu terrorismin kitkemiseksi pois Gazan alueelta, ei vain Israelin vastaisen vaan myös sisäisen terrorismin. Mekkan sopimus oli välttämättömyys kansan alkaessa kapinoita yli 400 kuolonuhrin ja lukemattomien haavoittumisten jälkeen viimeisten kuukausien aikana, olkoonkin, että saudit käyttivät hyväkseen ”Mekkan Pyhää ilmapiiriä” sopimuksen syntymiseksi, jota sopivasti voideltiin lupauksella miljardin USD kipurahoista.
ISRAELIN TIEDUSTELU painottaa, että vaikka näyttävät katutaistelut ovat vähentyneet, jännitys ei ole vähentynyt hiukkaakaan. Uuden räjähdyksen alkamiseen ei tarvita edes tulitikkua, se voi syttyä itsestään.
Uhkaa lisäävät keskenään kilpailevat aseistetut klaanit, jotka toimivat itsenäisesti.
IDF:N TUNKEUTUMINEN Gazan alueelle ei sujuisi enää yhtä joustavasti kuin ennen, sillä Hamas on asentanut satoja ellei tuhansia miinoja IDF:n mahdollisesti käyttämien teitten varsille. Nämä yhdessä tehokkaitten panssarintorjuntakaluston kanssa muodostavat vaarallisen kombinaation IDF:n sotilaille.
HAMASILLA on neljä sotilaallisesti organisoitua prikaatia Gazan alueella, ja ne on jaettu eri osiin maata, kukin prikaati organisoitu edelleen pataljooniksi, komppanioiksi ja joukkueiksi. Joitakin osastoja koulutetaan Syyriassa ja Iranissa. Eräs Hamasin jäsen kehui äsken, että Siinai on edullinen harjoitusmaasto.
KATZ KERTOO edelleen, että tarkkailijoitten mukaan Gazan alueella on käynnissä hiljainen islamilaistaminen. Videokauppoja ja internet-kahviloita poltetaan Hamasin militanttien toimesta, Viikonvaihteen aikana naamioidut jengit hyökkäilivät kauneussalonkeihin heitellen mustaa maalia naismallien ja tukkalaitteita esittelevien kuvien päälle. Tähän sekasortoon liittyvät klaanien jengit, ”hamulot”, jotka eivät välttämättä kuulu enempää Fatahin kuin Hamasinkaan kannattajiin. Ne vain odottavat sopivaa tilaisuutta kostaa klaanin tai perheen jäsenen kuolema sen tekijälle.
LAUANTAI-ILTANA HAMASIN korkea aktivisti kuoli tällaisessa ”hamulotin” tekemässä operaatiossa Beit Hanoussa. Näille hamuloteille ei merkitse mitään se, mitä Fatah tai Hamas haluaisi. (JP Yaakov Katz)
IDF KERTOO. että Gazan alueelle on saatu syntymään 20 000 uutta työpaikkaa, enemmistö niitä maatalouden parissa. Israel on jatkanut Karni-terminaalin aukioloaikaa viennin edistämiseksi.
HAMAS VASTASI kiukkuisesti al-Qaidan kakkosmiehen Ayman Zawahirin moitteisiin, että Hamas on antautunut suostuessaan Mekkan sopimukseen. Hamas kehotti al-Qaidaa hoitamaan omia asioitaan.
HAMASIN AL-QAIDALLE antaman vastauksen jälkeen al-Qaidan salajärjestö ”Islamic Movement of Justice” ilmoitti aloittavansa operaation ”Valkoinen Maa”, joka on suunnattu Hamasin ja Fatahin johtajien eliminoimiseksi sekä ryhmien kaappaamiseksi, joitten jäseniä surmataan katkaisemalla heidän kaulansa, mikä videoidaan. Lisäksi ohjelmaan kuuluu Gazan alueen islamisoiminen tuhoamalla länsimaisia kauppoja ja kahviloita, varsinkin niitä, joissa myydään alkoholia ja länsimaisia kuvalehtiä.
YLI 80 % PITÄÄ Israelin arabeja epäluotettavina vaaratilanteissa, mihin tiedustelujärjestö GSS yhtyy.
KASSAM-RAKETTI ammuttiin aamupäivällä Ashkelonia kohti, vahingoista ei ole raportoitu.

Monday, March 12, 2007

MAANANTAI 12.03.07
OLMERTIN JA ABBASIN KESKUSTELUT Olmertin virka-asunnossa Jerusalemissa sunnuntai-iltana kestivät lähes kaksi ja puoli tuntia. Puolitoista tuntia juteltiin mukavia delegaatioiden kesken, sitten Olmert ja Abbas vetäytyivät yksityisiin keskusteluihin ilman todistajia.
Olmert oli tällä kertaa jättänyt pois Israelin ja PA:n liput sekä pussailut Abbasin kanssa, ehkä siksi, että ne edellisten keskustelujen edellä herättivät ilkeitä vihjauksia julkisuudessa.
ALKUOSA KESKUSTELUISTA meni yleisten asioitten jauhamisena, mutta yksityiskeskusteluista Olmertin ja Abbasin kanssa on vain arvailuja. Tilaisuudesta ei annettu yhteistä julkilausumaa.
DEBKAFILE, joka on osoittautunut paremmin informoiduksi kuin monet muut uutistoimistot, esitti omana toteamuksenaan, että Olmert suostui siellä Abbasin vaatimukseen edetä suoraan lopullisiin keskusteluihin ohittaen kvartetin kolme vaatimusta. Tulevat rauhanneuvottelut lopullisesta tilanteesta voisivat Debkafilen mukaan alkaa touko- kesäkuussa tänä vuonna. Olmertin uskotaan lähettäneen Abbasin kautta vakavan viestin Saudi Arabialle, että Israel on todella hyväksymässä saudi-suunnitelman jatkokeskustelujen pohjaksi, vaikka se toivookin siihen muutoksia.
DEBKAFILE TOTEAA myös, että USA keskustelee Saudi Arabian kanssa Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemisesta, ja että aloite saudi-suunnitelman hyväksymiseksi on lähtöisin sieltä. Saudit ovat kuitenkin ilmoittaneet, ettei suunnitelmaan tehdä muutoksia ennen arabiliiton Riadin kokousta loppukuussa.
DEBKAFILE olettaa Olmertin luvanneen, ettei IDF tee sotilaallisia iskuja Gazaan edes provosoituna, eikä Abbas voinut luvata, etteivätkö terroristit iske sieltä Israeliin. IDF vahvistaa asemiaan Gazan ympärillä. Palestiinalaisten liikkumista Länsirannalla helpotetaan, ja tulitaukoa pyritään ulottamaan sinnekin, vaikka IDF varottaa terroristien hyökkäysvaaran lisääntyvän, jos IDF vetää joukkonsa ja tiesulkunsa sieltä pois.
ABBAS LUPASI tehdä kaikkensa Gilad Shalitin vapauttamiseksi, mutta ei antanut mitään takeita siitä. On ilmeistä, että Fatahin ja Hamasin yhteishallitus voi syntyä Shalitin vapauttamisesta huolimatta. Hamasin edustaja ilmoittikin, ettei Shalitin vapauttaminen liity millään tavoin Olmertin ja Abbasin keskusteluihin.
ABBAS ESITTI Olmertille oman toiveensa tapaisen lupauksen, että Israelin joustava asennoituminen keskustelujen aloittamiseksi palestiinalaisten kanssa voi saada ”maltilliset” muslimimaat kuten Saudi Arabia, Pakistan, Malesia ja Indonesia parantamaan diplomaattisia ja taloussuhteitaan Israelin kanssa.
ON SYYTÄ TOIVOA JA RUKOILLA, ettei tämä aloite ole uusi ”pilaantunut kana”, jota Olmert syöttää Israelin kansalle, ja josta koko kansa tulee entistä kipeämmäksi. (katso raportti 466)
JERUSALEM POST paljastaa T Lazaroffin ja H Keinon kirjoittamassa artikkelissa anonyymin arabidiplomaatin kanssa käydystä keskustelusta, jossa tämä kehottaa Israelia hyväksymään arabiliiton saudisuunnitelmaan tekemän lisäyksen pakolaisten paluuoikeudesta. Diplomaatti toteaa, ettei hyväksyminen keskustelujen pohjaksi mitenkään vaaranna Israelin luonnetta juutalaisvaltiona, koska eivät kaikki pakolaiset halua palata entisille asuinsijoilleen, jotka kuuluvat nyt Israeliin, vaan tyytyvät rahallisiin korvauksiin. Keskustelujen kautta sovittaisiin, kuinka suuri määrä pakolaisista voisi palata kotiseudulleen, hän toteaa. Tärkeintä hänen mukaansa on, että Israel tunnustaa pakolaisten paluuoikeuden.
TÄMÄ JÄTTÄÄ HUOMIOIMATTA sen tosiasian, että arabivaltiot aloittivat tuhoamissodan Israelia vastaan ja kehottivat arabeja siirtymään pois taistelujen jaloista. Tämän mukaan korvausvelvollisuutta ei pitäisi sälyttää Israelin kannettavaksi.
SAUDISUUNNITELMAAN kuuluu se, että Israel vetäytyy täysin Juudeasta, Samariasta, Gazasta ja Golanin ylängöltä sekä Itä Jerusalemista. Arabiliitto lisäsi siihen pakolaisten paluuoikeuden Beirutin kokouksessaan.
Suunnitelman pohjana pidetään YK:n yleiskokouksen päätöslauselmaa 194, joka on ohjeellinen, ja joka kehottaa sallimaan pakolaisten paluun asuinsijoilleen tai korvausta menetetystä omaisuudesta. Saudi-suunnitelman toi maailman tietoisuuteen The New York Timesin kolumnisti Thomas Friedman artikkelissaan helmikuun 17. päivänä 2002 keskusteltuaan siitä Saudi Arabia kruununprinssin Abdullahin kanssa YK:n päätöslauselman 194 pohjalta. Pakolaisten paluuoikeus on Israelille vaikeimmin hyväksyttävissä.
AIEMPI KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Yuval Steinitz toteaa, että keskeinen kysymys koskee periaatetta. Jos Israel hyväksyy pakolaisten paluuoikeuden, se samalla romuttaa kahden valtion periaatteen, koska sekä Israel että Palestiina tulisivat olemaan muutaman vuoden kuluttua arabi-enemmistöisiä.
ISRAEL PAKOTETAAN rauhaan, olkoon rauhanehdot ja lopputulos mitkä tahansa. Iranin ydinaseohjelman toteutuminen pakottaa Saudi Arabian tarttumaan ohjaksiin Lähi Idän alueella, koska Egypti näyttää menettäneen näkynsä ja aloitteellisuutensa eikä arabiliitto järjestönä voi sitä tehdä. Saudi Arabian kuningashuone taistelee olemassa olostaan ja vallastaan, jota se on pitänyt käsissään kuningaskunnan perustamisesta lähtien ilman mainittavaa oppositiota. Tässä se tarvitsee USA:n tukea, jolla yksin on valta ratkaisevasti vaikuttaa Israelin hallituksen päätöksiin. Lieneekö kohtalon ivaa, että Saudi Arabian kuningashuone, jonka perustaja kuningas Saud piti Israelin perustamista Palestiinaan vihamielisenä tekona, joutuu nyt etsimään Israelin tukea säilyttääkseen valtansa maassaan.
LONTOOLAINEN ÄLYKESKUS (thinktank) kehottaa Israelia luopumaan väitettyjen ydinaseittensa salailusta ja julkisesti ilmoittamaan ydinpommiensa määrän ja kapasiteetin sekä tekemään selväksi maailmalle, millaisissa olosuhteissa niitä voidaan käyttää. Chatman House ( Royal institute for international affairs) ilmoittaa kantanaan, että on aiheellista harkita, josko Iranin hyökkäyksen pelossa, todettuaan diplomaattisten ponnistelujen epäonnistuneen ja sodan hinnan liian suureksi, Israelin tulee selkeästi ilmoittaa olosuhteet, joissa se tulee turvautumaan ydinaseisiinsa. Instituutin tutkimusten mukaan sodan mahdollisuus Irania vastaan on Israelille kaikkein huonoin, sillä se lisäisi vihamielisyyttä ilmankin arassa Lähi Idässä, yhdistäisi lännen, USA:n ja Israelin vastaiset voimat maailmanlaajuisesti ja eristäisi ”maltilliset” muslimivaltiot.
INSTITUUTISSA EI USKOTA, että Israel yksinään pystyisi antamaan Iranille tarpeeksi vahvan sotilaallisen iskun, se tarvitsisi siihen USA:n apua, mikä viivyttäisi Iranin ydinaseen valmistusta muutamilla vuosilla. On myöskin olemassa vaara, että Israelin nykyinen hallitus, jota instituutissa pidetään heikkona, on alttiimpi vastuuttomiin seikkailuihin kuin vahva, siellä todetaan. Paras tapa olisi tarpeeksi voimakkaan pelotteen tai uhkavaatimuksen antaminen Iranin hallitukselle, mikä saisi sen luopumaan suunnitelmistaan tai saisi aikaan hallituksen vaihdon Iranissa.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmoitti ulkomaitten lähetystöille ja konsulaateille uusista viisumimääräyksistä, jotka koskevat ulkomailta Juudeaan ja Samariaan matkustavia, joita ei ole merkitty PA:n väestörekisteriin. Uusien määräysten mukaan Israel antaa kolmen kuukauden viisumin Juudeaan ja Samariaan aikoville, joiden ei katsota muodostavan turvallisuusriskiä. Viisumin haltijat voivat anoa jatkoviisumia poistumatta Juudean ja Samarian alueilta 27 kuukauden ajaksi. Sen päätyttyä heidän tulee anoa uutta viisumia ulkomailta. Palestiinan kansalaisten puolisot ja lapset alle 16 vuotta voivat anoa jatkoviisumia vuodeksi kerrallaan. Ulkomaisten järjestöjen työntekijöitten tulee uusia viisuminsa 6 kuukauden välein.
ISRAELILAINEN YHTIÖ Environmental Energy Resources (ympäristöenergiavarat, EER) julkistaa torstaina kehittämänsä alhaisen ja keskitason radioaktiivisten jätteiden käyttöjärjestelmän delegaatioille Venäjältä, Japanista, Koreasta ja USA:sta sekä Israelin hallituksen virkailijoille. Yhtiö toimii hallituksen valvonnassa jätteiden hautaamispaikalla Ibillinissa, lähellä Karmielia. Esittelyn aikana ei käytetä radioaktiivisia jätteitä.
Yhtiön edustajan mukaan prosessi ei jätä pohja- tai pintavettä, ei saastuta maaperää, eikä siten pilaa ympäristöä. Prosessi perustuu plasman kaasutukseen ja sulattamiseen (PMG), joka kehitettiin yhdessä Haifan Technionin sekä Venäjän Moskovan Kurchatovin tutkimusinstituutin kanssa. Prosessi muuntaa radioaktiivisen lääketieteellisen ja kuntien jätteet vaarattomaksi kiinteäksi tuotteeksi, jolla on alhainen radioaktiivisuus. Prosessin tuloksena syntyvää keraamista materiaalia voidaan puristaa harkoiksi, tiiliksi tai laatoiksi rakennusteollisuuden käyttöön.
YHTIÖN iBILIN LAITOS pystyy käsittelemään 500 tai 1000 kg jätettä tunnissa. Yhtiö valittiin kansainvälisten tarjousten perusteella kaksi vuotta sitten kansainväliseen projektiin Chernobylin ydinjätteiden tuhoamiseksi. Yhtiö perustettiin 2000, ja siinä on osakkaina japanilaisia ja korealaisia yhtiöitä sekä israelilaisia ja ulkomaisia rahoittajia. Prosessilaitteistoja voidaan myydä ulkomaille.
RAUHAN LAAKSO on Peresin antaman nimen mukaan Israelin ja Jordanian yhteisprojekti, joka ulottuu 500 km:n matkan Punaiseltamereltä Kuolleenmeren laaksoa pitkin Jarmukjoelle. Siihen kuuluu 160 km pitkän kanavan kaivaminen Punaiseltamereltä Kuolleellemerelle, jonka tarkoituksena on pysäyttää Kuolleenmeren kuivuminen. Lisäksi projektiin kuuluu erilaisia turistikohteita sekä Israelin ja Jordanian yhteisprojektina Akaban lentokenttä.
PROJEKTIN MUKAAN Israelin ja Jordanian rautatiet yhdistetään yhdistäen Irbidin Jordaniassa Haifaan pohjoisessa sekä liittäen Akaban, Gazan ja Ashdodin etelässä. Näitten yhteyksien ansiosta alueen tuotteet voidaan viedä Israelin satamien kautta Eurooppaan. Projektiin kuuluu Jeninin teollisuuskylä sekä japanilaisten rahoittama teollisuusalue Jerikossa, jonka tuotteet voitaisiin viedä ulkomaille Jordanian puolelle rakennettavan lentokentän kautta.
PROJEKTIN RAHOITUS tulee Maailmanpankilta, eri maitten hallituksilta sekä yksityisiltä sijoittajilta.
Projektin puuhamiehet uskovat tämän toteutumisen tuovan uutta ymmärrystä ja hyväksymistä alueen valtioille. Englantilainen seikkailija Arabian Lawrense, joka nousi korkeaan asemaan arabimaissa, totesi aikoinaan, että juutalaisten saapuminen Lähi Itään on välttämätön arabivaltioitten kehittymisen vuoksi.

Sunday, March 11, 2007

SUNNUNTAI 11.03.07
OLMERT TAPAA ABBASIN kolmannen kerran kolmen kuukauden sisällä tänään sunnuntaina iltapäivällä.
Etukäteistiedot ennustavat, että Olmert tulee suhtautumaan nihkeästi Abbasin vaatimuksiin ulottaa Gazan tulitauko myös Juudean ja Samarian alueille ja hyväksyä Hamasin ja Fatahin tuleva yhteishallitus siten, että Israelin viranomaiset voisivat työskennellä sen ministerien kanssa. Olmertin ei uskota myöntyvän tulitauon ulottamiseen Juudeaan ja Samariaan ennen kuin se pitää Gazassa. Kassam-raketteja ammutaan sieltä lähes joka päivä, viimeksi tänään, ja niitä parannellaan kaiken aikaa.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖN virkailija kertoo anonyymisti, että Abbas valehteli Israelille kolme kertaa, eikä ole mitään syytä olettaa, että hänen sanoihinsa voidaan luottaa tänään tai tulevaisuudessa.
Abbas lupasi, ettei hän kannata ns. vankien suunnitelmaa. Kuitenkin hän puhui siitä suosiollisesti kaikkialla ja kehotti muitakin luottamaan siihen.
Toiseksi hän lupasi ennen Mekkan kokousta, ettei hän suostu yhteishallitukseen Hamasin kanssa, jos se ei tunnusta kvartetin kolmea ehtoa. Kuitenkin Abbas suostui siihen Mekkan kokouksessa.
Kolmanneksi Abbas lupasi, ettei Israelin maksamaa 100 miljoonan USD erää päästetä Hamasin käsiin. Kuitenkin siitä maksettiin PA:n virkailijoitten, myös Hamasin, palkkoja vastoin Abbasin lupausta.
OLMERTIN JA ABBASIN keskusteluissa tuskin puututaan Gilad Shalitin vapauttamiseen, koska Abbasilla ei uskota olevan mitään vaikutusvaltaa asiassa. Abbas lupasi viikkoja sitten, että Shalit vapautetaan ennen yhteishallituksen muodostamista. Ulkoministeri Livni pyrki Euroopan matkansa yhteydessä vaikuttamaan EU:n johtoon, etteivät ne lipsuisi kolmesta vaatimuksestaan, sillä EU:n piirissä Ranska, Italia, Espanja ja Suomi ovat alkaneet vaatia joustavampaa suhtautumista PA:n yhteishallitukseen.
EU ON LUOMASSA YHTEYKSIÄ Syyrian kanssa Israelin vastustuksesta huolimatta.
EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana matkustaa Syyriaan tällä viikolla, mitä Israelissa pidetään virheenä. Solana kertoo keskustelujensa aiheena olevan Libanonin kriisi, joka on jatkunut jo neljä kuukautta.
Israelin ulkoministeriö on pyrkinyt eristämään Syyrian diplomaattisesti, koska se avoimesti vastustaa kansainvälisen yhteisön päätöksiä ja toivomuksia. Israelin mielestä Syyrian tulee osoittaa käytännössä pyrkimyksensä päästä osalliseksi muun maailman kanssa eikä vain julkilausumissa.
SOLANA vierailee maanantaina Saudi Arabiassa, Jordaniassa tiistaina ja sieltä hän matkustaa Syyriaan. Solana kertoo saaneensa valtuudet Syyrian matkalleen kritiikistä huolimatta. Ranskan presidentti Chirac ilmoitti tukevansa Solanan Syyrian matkaa, vaikka hän pahoittikin mielensä Libanonin entisen pääministeri Rafik Haririn murhasta, jota hän piti ystävänään. Hän syytti Syyria Haririn murhasta. Chirac totesi, että ”EU:n tulee puhua Syyrialle yhdenmukaisella äänellä, tällä kertaa Solanan.”
UUTISTOIMISTO AFP kertoi viime viikolla kolmen IDF:n ja kahteen israelilaiseen diplomaattilähteeseen nojautuen, että Syyria on siirtänyt tuhansia raketteja Israelin vastaiselle rajalleen. Kysymyksessä on 220:n raketti, jonka kantomatka on 70 km, sekä 302 mm:n raketti, jonka kantomatka on 100 km. Jälkimmäinen yltää Syyriasta Haifaan, Tiberiaaseen ja Kiryat Shmonaan Israelin pohjoisosassa.
SYYRIA ON lisäksi siirtänyt rajan läheisyyteen Frog-raketteja, jolla on 550 kg:n räjähdekärki ja jonka kantomatka on 70 km. Frog-raketteja on siirretty rajan läheisyyteen siksi, että Syyria pelkää Israelin voivan tehdä kommandoiskuja raketti-alustoja vastaan. Syyrian raketit on suurelta osalta maanalaisissa kammioissa. Lisäksi Syyria on rakentanut linnoitettuja tunneleita Israelin vastaisen rajansa läheisyyteen.
TARKKAILIJAT uskovat Syyrian valmistelevan rajoitettuja yhteenottoja Israelin kanssa. (www.debka.com)
LÄHI ITÄ tulee olemaan kiihtyvän diplomatian keskuksena maaliskuun loppupuolella. Solanan lisäksi USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice matkustaa tänne USA:n ulkoministeriön vahvistuksen mukaan lähi viikkojen aikana. USA:n ulkoministeriön edustajan Sean McCormackin mukaan matka on suunnitelmissa, mutta se voi liittyä Ricen rutiinimatkaan alueelle huhtikuun alussa. Ricen matkaa pidetään tervetulleena, sillä monien kriitikkojen mielestä USA on unohtanut Lähi Idän ja varsinkin Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II painotti juuri tätä puheessaan USA:n kongressille viime viikolla.
MAALISKUUN LOPPUPUOLELLA Israeliin odotetaan myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin vierailua. Hänen vierailunsa tapahtunee ennen arabiliiton kokousta Saudi Arabiassa 28.-29. maaliskuuta.
Ban Ki-Moon pitää Israelin ja PA:n välistä ongelmaa yhtenä tärkeimmistä ratkaistavista.
TV-KANAVA YKKÖSEN lähettämä ohjelma Ruah Shaked, joka väitti Israelin Shaked-joukkojen surmanneen 250 egyptiläistä sotavankia, muhii kaiken aikaa uutisotsikoiden takana. Vaikka Ben-Eliezer, joka johti joukkoja, on vakuuttanut syyttömyyttään ja toisten upseerien vahvistamana kieltänyt tapauksen, Egyptin poliittinen kenttä alkaa lämmetä asialle. Egyptin entisen presidentti Anwar Sadatin serkku kansanedustaja Anwar Esmat Sadat vaati lauantaina, että Egyptin tulee ottaa Israelin kanssa solmimansa rauhansopimus uuteen tarkasteluun.
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abul Gheit kuitenkin vakuutti lauantaina , ettei Egypti tule katkaisemaan diplomaattisuhteitaan Israelin kanssa tapauksen johdosta. Hän kertoi Al-Ahram lehdelle, ettei se ole oikea tapa käsitellä asiaa, mutta kehotti Israelia suhtautumaan syytöksiin vakavasti ja tutkimaan asiaa.
IBA:N DOKUMENTTIFILMIEN johtaja Ittay Landasburg Nevo kertoi Jpostille, että dokumentissa oli väitetyssä surmaamiskohtauksissa käytetty kuvia, jotka liittyivät toisiin tapahtumiin Siinailla.
Lisäksi elokuvassa näytettyjä palestiinalaisia kommandojoukkoja oli väärin luultu egyptiläisiksi sotilaiksi.
Yksi Shakedin johtajista Yaariv Gershoni kertoo, miten he ajoivat takaa pakenevia palestiinalaisia kommandojoukkoja ja surmasivat heitä syntyneissä tulitaisteluissa. ”Sotavankeja ei surmattu”.
Egyptiläinen kansanedustaja Musrafa Bakri vaatii, että Ben-Eliezer täytyy pidättää.
MAHMOUD ABBAS päätti sovittuaan asiasta Hamasin edustajien kanssa siirtää yhteishallituksen muodostamista viikolla tai Ricen vierailun jälkeen. Päätöksen takana on myös Fatahin sisäinen jännitys, jonka aiheuttaa tulevien Fatahia edustavien ministerien valinta.
ABBAS NIMITTI viime viikolla Hussein al-Sheikhin Juudean ja Samarian alueitten komentajaksi ja Majed Abu Shamalehin Gazan alueen komentajaksi. Molempien tiedetään olevan lähellä Mohammed Dahlania.
Abbasin päätöstä ovat vastustaneet monet Fatahin aktivistit, koska sen tarkoituksena lienee vähentää Marwan Barghoutin vaikutusvaltaa. Julkistamassaan julkilausumassa he vaativat, että ”Abbas peruuttaa tämän laittoman päätöksen”.
Israelin vankilassa viittä elinkautista kärsivä Barghouti vaati Abbasia peruuttamaan päätöksensä, Fatahin yleiskonferenssin kutsumista koolle mahdollisimman pian ja uusia vaaleja.
ENSIMMÄINEN KUOLONUHRI Mekkan sopimuksen jälkeen helmikuun 8. päivänä oli Hamasin toimenpidejoukkojen jäsen, joka sai surmansa al-Aksan tulituksessa Gazan pohjoisosassa. Hamas sanoi, että tulitus tapahtui ohiajavasta Fatahin autosta, Fatahin mukaan Hamasin joukot avasivat tulituksen. Väkivalta levisi pian Beit Hanouniin, missä käytettiin kranaatteja ja hyökkäiltiin Fatahin toimistoja vastaan.
Väkivalta jatkui lauantaina Juudeassa ja Samariassa, jossa Fatahin pyssymiehet tulittivat Hamasin ministerin autoa. Hamasin pyssymiehet puolestaan hyökkäsivät Al-Quds yliopistoon haavoittaen yhtä opiskelijaa.
SAIRAALABAKTEERI on iskenyt israelilaisiin sairaaloihin. Terveysviranomaiset vakuuttavat, ettei tämän antibiotille immuunin Klebsiella pneumonia bakteerin aiheuttama epidemia ole pahempi kuin länsimaissa yleensä. Kuitenkin tunnustetaan, että terveyden huolto tarvitsee lisärahoitusta nykyisen 2.5 miljardin NIS määrärahan lisäksi. Hallitus on suunnitellut kolmen uuden sairaalan rakentamista, mikä tuskin tätä ongelmaa poistaa, mutta helpottaa sairaaloiden ylikuormitusta. Hygienian merkitystä korostetaan potilaitten hoidossa:
Peskää kätenne aina ennen kuin koskette potilaaseen, kuuluu vanha ohje.
TERVEYSVIRANOMAISET ovat tunnustaneet tienneensä ongelmasta jo kauan, mutta yleisen paniikin pelossa siitä on vaiettu, kunnes se nyt vuosi julkisuuteen. Arviolta 120-200 potilasta on kuollut bakteeritartunnasta ja nelisensataa on saanut tartunnan.. Vaaravyöhykkeessä ovat ennenaikaiset vauvat, kroonisesti sairaat vanhukset ja intensiivihoidossa olevat kriittiset potilaat.
BETLEHEMIN AINOAN YLEISSAIRAALAN työntekijät eivät ole saaneet palkkojaan 10 kuukauteen, kertoo JPostin Jorg Luykenin laatima artikkeli 11.03.07. Kaupungin 140 000 asukkaita hoitava sairaala on kasvanut 40 sairaalapaikan sairaalasta 140 vuoteen sairaalaksi. Terveysvakuutus on PA:n hallintoalueilla halpa, minkä johdosta jokainen pystyy käyttämään terveyspalveluja hyväkseen. Sairaalassa on kuitenkin suuria puutteita verrattuna moderniin sairaalahoitoon, neurologiosasto puuttuu, mutta hematologiosasto hoitaa potilaita Hebronista ja Ramallahista. Diagnosissa tarvittaviin atk-laitteisiin ei ole varaa eikä ole käytettävissä syövänhoidossa käytettäviä uusimpia lääkkeitä.
SUURIN ONGELMA on kuitenkin, ettei henkilökunnan palkkoja ole pystytty maksamaan, minkä johdosta hoitohenkilökunta on osittaisessa jatkuvassa lakkotilassa. Lääkärit joutuvat neuvottelemaan hoidosta sairaanhoitajien kanssa, jotka muuten kieltäytyvät yhteistyöstä. Ulkopotilaitten osasto on suljettu.
TERVEYDENHOIDON ONGELMAT PA:n sairaaloissa koskettavat varsinkin köyhiä, joilla ei ole varaa maksaa ylimääräisiä kustannuksia kuten hoidosta Jerusalemin sairaaloissa.