PERJANTAI 02.02.07
ISRAEL VOITTI LIBANONIN SODAN, väitti pääministeri Ehud Olmert todistaessaan eilen Libanonin sotaa tutkivalle ja asettamalleen viiden jäsenen Winograd komitealle. Olmertia hiillostettiin siellä 6.5 tuntia, hän oli 77. kuulusteltava ja viimeisenä jonossa. Tämä kerrotaan lehdissä, vaikka istunnot ovatkin ulkopuolisilta suljettuja, mitä eräs korkeimman oikeuden tuomari on kummastellut. Osa materiaalista voi olla valtiosalaisuuden vuoksi arkaluotoista, mutta suurin osa varmaan ei. Salailu antaa Olmertille mahdollisuuden julkaista komitean raportista vain sen, minkä katsoo itselleen sopivaksi ja jättää loput salaisuudeksi.
Tämä myös asettaa vakavan kysymysmerkin koko komitean työskentelylle. Sen voidaan katsoa palvelevan vain asettajansa päämääriä.
OLMERTILLE ASETETUT KYSYMYKSET koskettelivat kolmea pääaluetta:
Alkuperäinen päätös aloittaa sota 12.07.06 Hizbullahin kaapattua Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin.
Päätös rikkoa suhteellisen rauhallinen kausi, joka oli kestänyt Libanonista vetäytymisestä 2000 lähtien.
Antaa käsky 09.08 06 laajemmalle maaoperaatiolle ja päätös lopettaa sota suurella maahyökkäyksellä, vaikka YK:n turvallisuusneuvosto jo keskusteli tulitaukosopimuksesta.
Koska istunnot olivat salaisia, niistä tihkuneet tiedot ovat pääasiassa toimittajien laatimia olettamuksia.
TEL AVIVIN ALUEEN eläkkeellä olevan tuomarin Eliyahu Winogradin johtama komitea saanee raporttinsa valmiiksi kuukauden sisällä. Raportti annetaan pääministerille, joka päättää sen julkaisemisesta.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin odotetaan aloittavan hallituksensa remontti lähipäivinä, kun saatiin varmuus, ettei oikeusministeri Haim Ramon palaa ministeriksi ainakaan kovin pian.
Yksi herkimmistä kysymyksistä on puolustusministerin paikka, jota hallitsee Labour-puolueen puheenjohtaja, entinen Histadrut-ammattiliiton puheenjohtaja Amir Peretz, jonka eroa on vaadittu monelta taholta, mutta joka itse katsoo maalle olevan eduksi, että siviili valvoo Israelin asevoimia. Hän myös muistaa kaikissa tilaisuuksissa muistuttaa, että hän on toiminut paikallaan hyvin ja tuonut keskusteluihin uusia näkökohtia.
SOTILASASIANTUNTIJAT puolestaan ovat todenneet, että Peretzin läsnäoloa tuskin huomaa kokouksissa, mikä osoittaa, ettei hän aina ymmärrä käsiteltäviä asioita. Mutta Olmertin pääsärkynä on päättää, uskaltaako hän riskeerata hallituksensa kohtalon siirtämällä Peretzin toiseen ministeriöön vastoin tämän tahtoa, mikä voisi aiheuttaa Labourin eroamisen hallituksesta. Tämä tarkoittaisi uusia vaaleja ja lähes vuorenvarmaa Kadiman rökäletappiota ja Likudin voittoa, jos pidettäisiin lähi aikoina. Olmertin kannatus on enää 3 %.
VAHVIN EHDOKAS AVOINNA OLEVAN oikeusministeriön johtoon on Rony Bar-On.
Arabiministeri Ghaled Majadle on ehdolla sosiaaliministeriksi, jota paikkaa on tarjottu myös Peretzille.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz suosittelee hallitukselle Rafaelin kehittämää lyhyen matkan ohjustentorjunta-järjestelmää. Järjestelmää kutsutaan nimellä ”Teräskupu” (Iron Dome). Järjestelmä on tarkoitettu tuhoamaan Kassam- ja Katjusha-raketit ilmassa pienellä kineettisellä vastaohjuksella, jota ohjataan automaattisesti tutkalla. Järjestelmän oletetaan olevan käyttövalmis parin vuoden sisällä sekä Gazan alueella, että pohjoisessa Libanonin ja Israelin rajan läheisyydessä. Mikäli mitään radikaalia muutosta ei saada aikaan Juudean ja Samarian alueilla, torjuntajärjestelmiä tarvitaan niittenkin rajoilla.
TORSTAIN AIKANA palestiinalaiset ampuivat kolme rakettia Gazasta Israeliin, kaksi niistä Sderotiin, mutta ne putosivat aukeille pelloille tai aukiolle aiheuttamatta aineellisia tai henkilövahinkoja.
RAFAELIN KEHITTÄMÄ ja IDF:n hyväksymä toinen ohjusjärjestelmä, nimeltään ”Davidin linko”, on lyhyen matkan ballistinen ohjuksentorjunta-järjestelmä (SRBMD), joka toimii ”iske ja tapa-periaatteella”. Se tuhoa lähestyvän ballistisen ohjuksen kokonaan ilmassa. Järjestelmän kehitys tehtiin yhdessä USA:n puolustusministeriön alaisen järjestön Raytheonin kanssa.
IDF:N SOTILAS haavoittui eilen Hebronissa palestiinalaisen heittämästä kivestä.
Eilen sotilaat ampuivat neljä palestiinalaista eri operaatioittensa yhteydessä Samariassa. Kaksi heistä kuului samaan terrorisoluun, jonka 10 jäsentä oli pidätetty aiemmissa operaatioissa. Solu kehitteli Kassam-rakettia.
KALANDIA pakolaisleirin lähelle pystytetyn turva-aidan luona sotilaat huomasivat 17-vuotiaan palestiinalaisen yrittävän katkoa aukkoa panssariverkkoon ja avasivat tulen häntä kohti. Miestä hoidettiin paikalla, mutta hänen valtimonsa oli vahingoittunut eikä häntä voitu pelastaa.
GAZAN aluetta ympäröivän turva-aidan kielletyllä alueella sotilaat haavoittivat 35-vuotiasta miestä, jonka palestiinalaiset väittivät olevan maanviljelijän. Hänet vietiin sairaalahoitoon.
HAMASIN JA FATAHIN väliset taistelut saivat eilen uutta väriä. Ainakin viisi ihmistä sai surmansa näissä kahinoissa, joukossa ainakin pari siviiliä, joskin tiedot ovat ristiriitaisia.
FATAH TOI Egyptistä turvallisuusjoukkojen Force 17 suojaamina kaksi - tai neljä, tiedot ovat ristiriitaisia – kuorma-autollista tavaroita Ansarin tukikohtaansa Gazan pohjoisosaan. Saattue joutui Hamasin joukkojen väijytykseen, jossa useita kuoli ja sairaalalähteen mukaan 17 ihmistä haavoittui. Fatah väittää, että kuorma-autoissa oli telttoja, lääkkeitä ja generaattoreita; Hamasin joukot kertovat, että he kaappasivat suuren määrän aseita ja miljoonan verran ammuksia, niiden joukossa rakettikranaatteja. Nämä lienevät olleet osa USA:n lupaamista aseista, vaikka niissä ei pitänyt olla kranaatteja. Israelin rajavartijat olivat tietoisia kuljetuksesta, koska ne tuotiin Gazaan Kerem Shalomin raja-aseman kautta, mutta eivät puuttuneet siihen.
ABBASIN VALVOMAT turvallisuusjoukot tekivät eilen iltapäivällä yllätysratsian Gazan Islamilaiseen yliopistoon. Syntyneissä aseellisissa taisteluissa 6-9 palestiinalaista kuoli. Fatahin joukot pidättivät arviolta 7 (tiedot ovat ristiriitaisia) iranilaista, joukossa yksi Iranin vallankumouskaartin kenraali. Yksi pidätetyistä yritti itsemurhaa ennen pidätystä. Fatah sanoo kaapanneensa yliopistolta 1000 Kassam-rakettia ja niiden tekotarpeita sekä suuren määrän muita aseita. Fatahin mukaan iranilaiset olivat kouluttamassa Hamasin toimintajoukkoja Yliopiston alueella, jota he käyttävät vapaasti harjoituksissaan.
PERJANTAIAAMUNA kaksi Fatahin upseeria kuoli tulitaisteluissa Hamasin kanssa. Ainakin 8 on kuollut eilisestä lähtien ja kymmeniä haavoittunut.
Hamasin joukot tuhosivat eilen Fatahin radioaseman Gazan kaupungissa.
FATAHIN turvallisuusjoukkojen mukaan Ylipistosta pidätettyjen joukossa on Hamasin johtomiehiin kuuluva Ahmad Jaabli, jonka uskotaan suunnitelleen ja johtaneen IDF:n korpraalin Gilad Shalitin kidnappauksen 12.07. 2006
Hamasin joukot ampuivat raketteja Abbasin Gazan kaupungin asuntoon; Abbas oli silloin Ramallahissa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert antoi luvan Jordanialle rakentaa Temppelivuorelle viides, 42 m korkea, minareetti alueen itälaidalle lähelle ns. Salomonin talleja. Israelin arkeologit ovat kiivaasti vastustaneet nykyisen tasapainon muuttamista ja alueen säilyttämistä nykyisessä asussaan. Olmert toimii täysin diktaattorin elkein, eikä kukaan tiedä, onko hänellä oikeus antaa tällaisia lupauksia vastoin asioista vastaavien viranomaisten suosituksia. Temppelivuoren päivärutiinista vastaavan säätiön virkailija pitää Olmertin päätöstä todisteena siitä, että Temppelivuori kuuluu yksioikeudella muslimeille.
SALOMONIN TEMPPELI rakennettiin vuorelle 10.vuosisadalla eKr., Babylonia hävitti sen v. 586 ja se rakennettiin uudelleen 515 eKr., jonka puolestaan Rooma tuhosi v. 70 jKr.
Al-Aksan moskeija rakennettiin Temppelivuorelle 709 jKr. lähelle Kalliomoskeijaa.
I minareetti rakennettiin lounaiskulmaan 1278; II minareetti mamelukkikuninkaan toimesta 1297; III minareetti Jerusalemin kuvernöörin toimesta 1329 ja IV minareetti vuonna 1367.
JORDANIAN KUNINKAAN lahjoittama lukupulpetti avataan tänään virallisesti käyttöön. Se on pystytetty al-Aksa moskeijan ulkopuolelle. Alkuperäisen pulpetin rakensi kalifi Saladin, joka valloitti Jerusalemin 1187.
HUOMENNA SAPATTINA 03.02.07 on puitten istutusjuhla, Tu Bishvat. Mutta sapatin vuoksi silloin ei voida järjestää perinteisiä juhlallisuuksia ja istuttamisia, ne järjestetään tänään perjantaina kaikissa osissa maata.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019