Friday, October 27, 2006

Perjantai 27.10.06

Perjantai 27.10.06

Tiellä Hebronista Beershebaan 3 terroristia pysäyttivät israelilaisen auton laittamalla vuohilauman tielle. Kun auto pysähtyi, he tulivat kuljettajan luokse ja yksi heistä kohotti kätensä, jossa hänellä oli pistooli kuljettajan päätä kohti tappaakseen hänet. Kuljettaja vaistonvaraisesti heilautti kättään suojellakseen itseään ja näin sai luodin käteensä eikä päähänsä. Etelä-Gaazassa Israelin armeijan yksikkö kohtasi Palestiinan poliiseja, jotka vasivat tulen sotilaita kohti haavoittaen yhtä sotilasta. Sotilaat ampuivat takaisin tappaen näin kyseiset poliisit. Viime yönä Israelin armeijan sotilaat pidättivät 21 terroristia Nabluksen lähellä. Ilmeisesti smassa yhteydessä khdessa erillisessä välikohtauksessa kuoli 2 tai 3 arabi pyssymiestä. Lisäksi sieltä löytyi suuri asekätkö. Sunnuntaina saatiin pysäytettyä yritys salakuljettaa monta kiloa TNT:ä Gaazasta Länsi-rannalle. TNT:stä oli ilmeisesti tarkoitus tehdä Kassam.raketteja Tul Karemissa. Eilen löytyi Jeninin alueella yli 30 kg pommi, joka neutraloitiin. Tänään avattiin tuli israelilaisia sotilaita vastaan Karnin ylityspaikassa. Karnin ylityspaikka on tavarankuljetusta varten tehty ylityspaikka Gaazasta Israeliin. Sitä kautta kulkee suuri osa tavaraliikenteestä Gaazaan ja sieltä pois.

Kolmen kidnapatun israelilaisen sotilaan tilanteessa ei ole kuulunut mitään kahden Libanonissa olevasta. Sitä vastoin Gaazassa olevan Gilad Shalitin kohdalla käydään neuvotteluja Egyptin välityksellä. Tällä hetkellä on Hamaksella jo lista noin 1000 arabivangista israelilaisissa vankiloita joita vastaan se vapauttaisi Shalitin. Israel ei ole ainakaan vielä ilmoittanut hyväksyvänsä listaa.

Hizbullah on palaamassa takaisin bunkkereihinsa Etelä-Libanonissa, vaikkakin vielä vaivihkaan, koska eivät vielä halua olla nokitusten YK:n joukkojen kanssa ja koska uudelleen aseistus on vielä kesken. Ensimmäiset Fajr-3 (max kantomatka 45 km) ja Fajr–5 (max 100km)kantomatka ohjukset ovat jo Etelä-Libanonissa. Rajan takan jo odottavat Zelzal-ohjukset (max kantomatka 200 km, 500 kg räjähdysaineita).

Valtion tilintarkastaja tutkii pääministeri Ehud Olmertin osaa Leumi-pankin myynnissä . Tilintarkastaja epäilee, että pääministeri Olmert ollessaan kauppaministeri auttoi kahta ystäväänsä Daniel Abramsia ja Frank Louisia saamaan hallitsemiseen riittävän osan pankin osakkeita. Toinen juttu pääministeriä vastaan on
hänen saamansa sadat mustekynät, joista kalleimmat ovat arvoltaan tuhansia euroja. Korkein oikeus käski oikeuskanslerin ilmoittaa 30 päivän kuluessa, miksi ei määrännyt poliisikuulustelua tässä asiassa. On selvää, että kalliin lahjan vastaan ottaminen on valtionvirkamiehelle kiellettyä.

Thursday, October 26, 2006

Torstai 26.10.06

Torstai 26.10.06

Eilen illalla tapahtui ikävä välikohtaus Libanonin edustalla. Israelilaiset F-16 hävittäjät lensivät matalalla saksalaisten sotalaivojen yli. Saksalainen ministeri ilmoitti, että tässä yhteydessä israelilaiset lentokoneet ampuivat 2 ohjusta saksalaisiin laivoihin päin. Israelin puolustusministeri kielsi tämän ja sanoi, että lentokoneet pudottivat valopommeja, jotka sotkevat infrapunan perusteella ohjautuvia ohjuksia. Täytyy odottaa tietoja tutkimuksesta, joka tehdään tästä tapauksesta, jotta tulisi oikea kuva tapauksesta. Israel ei halua lopettaa Libanonin ylilentoja, koska rauhanturvaajat eivät puutu Hizbullahin aseiden salakuljetukseen, niinpä on aina vaar. että vahingossa tulee vaaratilanne. uusissa laivoissa on automaattiset lentokoneiden- ja uhlusten torjuntalaitteet, jotka voivat ampua israelilaisia koneita, jos eivät tunnista näitä.

Työväenpuolueen ministerien kokouksessa eilen melkein kaikki ministerit ilmoittivat kannattavansa Israel Beitenu– puolueen liittymistä hallitukseen. Vain urheiluministeri Ofir Pines vastusti. Hän varoitti, että Israel Beitenu:n hallitukseen liittyminen jakaa työväenpuolueen kahteen leiriin. Ensi sunnuntaina Työväenpuolueen keskuskomitea kokoontuu äänestämään, mitä puolueensa kanta on tässä asiassa, jotta ministerit voisivat olla yksimielisiä tässä asiassa. Viisi työväenpuolueen knessetinjäsentä on lähettänyt kirjeen, jossa he uhkaavat erota puolueestaan, jos se istuu samassa hallituksessa Israel Beitenu:n johtajan Avigdor Liebermanin kanssa: erityisesti työväenpuolueen arabijänenille Liebermanin hallitukseen meno on kova paikka, koska Lieberman ilmoitti haluavansa siirtää rajaa, niin että suuri osa Israelin arabeista tulisi palestiinan hallituksen hallintoalueelle.

Tänään työväenpuolueen erikoiskomitea kokoontuu päättämään puolueen puheenjohtajan vaaleista. Puolueen peruskirjan mukaan vaalit täytyy pitää vuoden päästä hävityistä vaaleista eli ensi toukokuussa. Puheenjohtajan vaalit nostattavat jo nyt voimakkaita tunteita. Tällä hetkellä mielipidetutkimuksissa uusi mnessetinjäsen Ami Ayalon (evp amiraali ja sukellumies kommandojoukon komentaja) johtaa noin 10% Ehud Barakia (entinen pääminsteri – surkein Israelin historiassa monen mielestä) ja noin 20% nykyistä puheenjohtajaa Amir Peretziä. Jotkut kommentaattorit uumoilevat, että Amir Peretz ei tule selviämään toukokuuhun hommassaan. Luonnollisesti täytyy muistaa, että politiikassa puoli vuotta on hyvin pitkä aika.

Varapääminsteri Shimon Peres on vihjaillut, että hän ei asetu ehdokkaaksi prsidentinvaaleihin, jos ne ovat salaiset. Nyt on valmisteilla lakiehdotus, joka muuttaisi äänestyksen julkiseksi. Edellisissä vaaleissa Pereksen piti voittaa, mutta ilmeisesti 4 knessetinjäsentä hänen omasta puolueestaan äänesti toista ehdokasta Moshe Katzavia, joka sitten voittikin vaalit.

Kirjoitin eilen syyrialaisten analysoijien arviosta, että Israelin armeija ei voi taistella yhtä aikaa Syyriaa, Irania ja Libanonia vastaan. Israelissa sitä vastoin luotetaan Israelin armeijan kykyyn voittaa myös tuollainen liittoutuma. Israelin armeija on mitoitettu, niin että se voi käydä sotaa 3:lla rintamalla yhtä aikaa – lisäksi Iranin armeija ei pääse Israelin rajalle ihan helposti Irakin ja Jordanian yli.

Wednesday, October 25, 2006

Keskiviikko 25.10.06

Keskiviikko 25.10.06

Työväenpuolueen johtaja Amir Peretz ilmoittaa tänään – ainakin arvioiden mukaan, että hänen puolueensa ei eroa hallituksesta, vaikka Israel Beitenu-puolue liittyisikin hallitukseen. väitetään, että pääministeri Ehud Olmert tarjoaa työväenpuolueelle ainakin varapuolustusministerin paikkaa (Efraim Snehille) sekä salkuttoman ministerin (Eitan Cabelille) paikkoja, jos se jää halitukseen. Efraim Sneh palveli armeijassa lääkärinä erikoisjoukoissa ja on arvoltaan prikaatinkenraali, mikä varmaan auttaa kokematonta Amir Peretziä puolustusministerin työssä. Eitan Cabel on työväenpuolueen pääsihteeri ja vastustaa Israel Beitenu:n hallitukseen menoa. Pääministeri Olmert on päättänyt siirtää äänestystä Israel Beitenu:n hallitukseen menosta sunnuntain jälkeen, koska työväenpuolue äänestää sunnuntaina hyväksyykö se uutta kumppania hallitukseen.

Nyt kun Id Al-Fitr loppuu tänään, niin terroristiryhmät jo uhkailevat, että aikovat hyökätä Israelin Gaazan lähellä olevia asemia vastaan, tehdä itsemurhaiskuja ja jatkaa rakettien ampumista Israelin kaupunkeihin. Näiden hyökkäysten tarkoitus on provosoida Israel hyökkäämään Gaazaan, mikä estäisi Palestiinan presidenttiä erottamasta Hamaksen hallitusta. Worldnetdaily:n mukaan Israelin armeija aikoo esittää vielä tällä viikolla, riippumatta palestiinalaisten suunnitelmista, suunnitelman suureen operaatioon Gaazassa. Pääministerille Gaazan operaation hyväksyminen on poliittisesti ongelma, koska hän oli Gaazasta vetäytymisen suurimpia kannattajia. Israelin armeijan päällikkö ilmoitti knessetin turvallisuuskomitean kokouksessa, että Gaazaan on rakenteilla ”maanalainen kaupunki”, jossa on labyrintti salakuljetustunneleita ja bunkkereita. osa näistä tunneleista on miinoitettu. Lisäksi hän ilmoitti, että Gaazaan on ilmestynyt samoja venäläisiä panssarintorjuntaohjuksia, joita Hizbullah käytti Libanonissa. Syyrian presidentti Bassar Assad ilmaisi olevansa huolissaan Israelin armeijan epätavallisista liikkeistä Golanilla, niin kuin hän sen ilmaisi. Tähän tietoon on ehkä syynä Olmertin tiedotus, että Israelin armeija harjoittelee Iranin uhan takia. Syyrialaiset sotilasanalysoijat eivät usko, että Israel voisi taistella yhtä aikaa Syyriaa, Libanonia ja Irania vastaan. Toivottavasti ei ole tarkoitus kokeilla edellistä arviota lähiaikoina – niin houkutteleva se voi muutamalle hallitsijalle ollakin.

Israelissa uusista autoista noin 50-60% on liisiautoja, niinpä keskimääräinen autojen ikä on noin 6 vuotta; Suomessa keskimääräinen auto on noin 10 vuotta vanha. Syynä liisiautojen suureen suosioon on se, että autoetu ei ole verottavaa tuloa, niinpä työntekijä saa ajaa uudella autolla ja maksaa siitä vain murto-osan. Esimerkiksi hyvin varustettu Passatti (220 000 NIS) maksaa liisinä noin 7400 NIS, mutta autoetuna se maksaa vain 1500 NIS työntekijälle; isommista autoista BMW 745 maksaa liisinä 19000 kuussa ja 2500 autoetuna- taitaisi kelvata monelle tällä hinnalla. Työnantajalle tämä systeemi säästää tuhansia joka työntekijää kohden, koska nyt hän voi antaa palkankorostuksen verovapaana: esim. passatti maksaa firmalle ehkä 5000 kuussa, eikä 9000 niin kuin vastaavan kokoinen palkankorostus olisi. Nyt valtionvarainministeriö aikoo puuttua tähän verotus reikään ja kerätä verot autoedusta koko summasta.On kysymyksessä noin 2,5 miljardia NIS vuodessa veroina .Harvinainen rintama on jo noussut tätä ehdotusta: työnantajienkeskusliito ja palkansaajien etujärjestöt yhdessä uhkailevat mielenosoituksilla ja lakoilla. Tammikuussa tulee voimaan uudistettu tuloveroasteikko, joka saa aikaan sen, että 4500 NIS palkalla saa 3,3 NIS lisää kuussa ja 50 000 NIS palkalla saa lisää 382 NIS kuussa. Noin 1 miljoonaa palkansaajaa (koko palkansaajien määrä on 2,5 milj.) saa palkkaa alle 4170 NIS, joten he eivät saa yhtään lisäystä. Jo nyt tuloerot Israelissa ovat korkeimmat länsimaista ja hallituspuolueiden vaalikampanja perustui paljolti vaatimukseen tuloerojen kaventamiseen, niinpä olisi odottanut toisenlaista muutosta. Nykyinen maksimi veroprosentti on 49 niille, joiden tilipussi on vähintään 19800 NIS; maksimi prosentti aiotaan laskea 48:aan. Autovero aiotaan laskea nykyisestä 89%:sta 84 %:iin. Israelissa lasketaan, että keskimääräinen nelihenkinen perhe tarvitsee noin 10 000 NIS kuukaudessa elämiseen, koska keskipalkka on noin 7000 NIS, niin ongelmia on monella perheellä.
Tänään 1 euro on noin 5.371 NIS (new Israeli shekel).

Tuesday, October 24, 2006

Tiistai 24.10.06

Tiistai 24.10.06

Israelin pääministeri Ehud Olmert ja Israel Beitenu-puolueen johtaja Avigdor Lieberman allekirjoittivat sopimuksen Israel Beitenun liittymisestä hallitukseen. Ilmeisesti huomenna hallitus hyväksyy sopimuksen. Työväenpuolue kokoontuu päättämään ensi sunnuntaina miten suhtautuvat Israel Beiteinu hallitukseen tuloon. Oletetaan, että se ei eroa, vaikka aikaisemmin vastustivat kiivaasti Israel Beiteinun kanssa hallituksessa istumista. Avigdor Liebermanille tehdään uusi ministerin salkku: strategisen suunnittelun ministeri. Hänen vastuualueisiinsa kuuluvat esim. Iranin ja Syyrian tilanne; tarkkaan ei vielä tiedetä, mikä hänen toimenkuvansa on tarkalleen. Israelin arabit eivät ole ollenkaan tyytyväisiä Liebermanin hallitukseen menosta, koska ennen vaaleja hän sanoi haluavansa siirtää rajaa, niin, että suuri osa Israelin arabeista tulisi rajan taakse menettäen näin edut Israelissa elämisestä - kuten ainakin nelinkertainen palkka, sosiaaliturvaja ylipäänsä järjestyksessä oleva hallinto ja vapaus.
Israelissa laki ei tunne siviiliavioliittoa, koska ultraortodoksit vastustavat sitä. Nyt on Israelissa noin 300 000 venäjältä tullutta uutta maahanmuuttajaa, jotka eivät ole uskonnollisen lain, halachan, mukaan juutalaisia. Heille ei ole mahdollisuutta mennä naimisiin Israelissa elleivät liity johonkin uskonnolliseen yhteisöön, niinpä heidän täytyy mennä esim. Kyprokselle vihkimistä varten. Nyt ollaan tekemässä uutta lakia Liebermanin vaatimuksesta, joka sallisi 2 halachan mukaan ei-juutalaisen avioliiton Israelissa- edelleen parit, jossa on 2 juutalaista tai juutalainen ja ei-juutalainen joutuvat menemään ulkomaille vihille. Kuitenkin jo nyt Israelin valtio hyväksyy myös ulkomailla tehdyt siviiliavioliitot.
Puolustusministeri Amir Peretz sanoi eilen, että hän ei salli Gaazaa tulemaan toiseksi Etelä-Libanoniksi. Hän ei sanonut, miten hän aikoo toimia tässä asiassa. Israelin armeija vaatii suuren operaation tekemistä Gaazassa, jotta sieltä saataisiin pois sinne salakuljetetut aseet erityisesti ohjukset. Nimettömät lähteet armeijassa tuomitsevat koko Gaazasta vetäytymisen. Pohjois-Gaazan Al-Aqsa prikaatien johtaja Abu Ahmed ilmoitti, että he ovat valmiina Israelin hyökkäystä varten: he ovat varanneet paljon raketteja ja ohjuksia ja ottaneet oppia Hizbullahin metodeista. Eräs Hamaksen aseellisen siiven johtajista Abu Abdullah ilmoitti, että he ovat pitäneet aselepoa 15 kk, mutta tänä aikana he ovat harjoitelleet ja salakuljettaneet aseita Gaazaan suuria määriä. Abu Ahmed lisäsi, että ovat saaneet Hizbullahilta oppia, kuinka ammutaan pitkänmatkan ohjuksia myös myös bunkkerisysteemin rakentamisesta. Lopuksi hän sanoi, että tarvitaan vain lyhyt aika Gaazan saamiseen valmiiksi sotaan.
Eilen alkoi Israelissa lukuvuosi yliopistoissa. Yliopistojen budjetteja on karsittu viime vuosina aika reippaasti, niinpä nyt yliopistot haluavat nostaa lukuvuosimaksun nykyisestä noin 10500 NIS:stä ainakin 5000 NIS:lla. Kun ottaa huomioon, että minimipalkka Israelissa on 3500 NIS, jonka suurin osa työssä olevista opiskelijoista saa, niin on helppo ymmärtää opiskelijoiden vastustuksen maksujen korottamiseen.
Vaikka nykyinen presidentin mahdollisesta syytöskirjelmästä ei vielä ole tietoa, niin presidenttikilpa on jo kovilla kierroksilla. Nyt aiotaan muuttaa presidentin vaali knessetissä salaisesta äänestyksestä julkiseksi, jotta kukaan ei voisi äänestää vastoin puolueensa kantaa: aikaisemmissa äänestyksissä on tullut muutama yllätys.

Monday, October 23, 2006

Maanantai 23.10.06

Maanantai 23.19.06

Qatar ja Saudi-Arabia pelkäävät, että Hamaksen ja Fatahin välillä puhkeaa sisällissota, niinpä ne yrittävät välittää kriisissä. Kriisi johtuu valtataistelusta Hamaksen ja Fatahin välillä sekä palestiinan halinnon rahapulasta. Tällä hetkellä vallitsee aselepo, koska parhaillaan muslimit viettävät Ramadanin lopettamisjuhlaa Id al- Fitr:iä, jonka aikana ei haluta levottomuuksia.

Israel Beitenu-puolue on ilmeisesti menossa hallitukseen piakkoin. Työväenpuolue ilmoitti, että se ei suostu istumaan samassa hallituksessa Israel Beitenu:n kanssa, mutta ministerin pallissa on varmaan liimaa- niin että ei odoteta heidän todella eroavan. On myös muistettava, että työväenpuolueen johtajalla Amir Peretzillä on suuria vaikeuksia puolueensa sisällä, niinpä hänelle on edullista pysyä hallituksessa. Amir Peretzin vaikeudet johtuvat osittain siitä, että hän tuli ulkopuolelta johtajaksi ja osittain rikotuista vaalilupauksista (ennen vaaleja heidän teemansa oli köyhien auttaminen ja tuloerojen pienentäminen, mutta ensimmäinen teko uudella hallituksella oli leivän hinnan nosto; ja muutenkaan ei ole autettu köyhiä millään tavalla- työväenpuolueen kannatus on laskenut reilusti mielipidetutkimuksissa).

Beit Chanunissa Gaazassa tänä aamuna olleessa tulitaistelussa kuoli 7 palestiinalaista ja 30 haavoittui. Israelin armeijan tiedotuksen mukaan alueella olleita israelilaisia sotilaita tulitettiin, ja he vastasivat tulitukseen tappaen näin 7 kymmenestä tulittajasta. Yksi kuolleista oli Salach e-Din (Saladin)-nimisen terroristijärjestön johtaja, Ata Shanbari; lisäksi kuoli 5 hänen sukulaistaan. Palestiinalaiset lähteet väittävät, että Israelin armeija luuli 2 suvun, Shanbari ja Bassiouni, valistä taistelua itseään vastaan olevaksi operaatioksi. On kuitenkin vaikea selittää, miksi kuolleet olivat Popular Resistance Committee:n aseellisen siiven jäseniä.

Sunday, October 22, 2006

Sunnuntai 22.10.06

Sunnuntai 22.10.06

Tänään Israelin hallitus äänestää ainakin suunnitelmien mukaan Avigdor Liebermannin haluamasta muutoksesta valtiosääntöön. Arvioidaan, että hallitus tarvitsee Liebermannia välttämättä voidakseen selviytyä nykyisestä hallituskriisistä. Avigdor Liebermann on Israel Beiteinu- puolueen johtaja. Hän uskoo, että Israelissa hallitukset ovat olleet liian lyhyt ikäisiä, joten hän puoltaa systeemiä, jossa vahva pääministeri (presidentti) johtaa toimeenpanoelintä itsenäisenä parlamentin vaikutuksesta. Liebermann on antanut ymmärtää, että hän liittyy hallitukseen, jos reforminsa menee läpi. Tässä pääkohdat:
1. puolueet, jotka saavat alle 10% äänistä eivät pääse knessettiin
2. tarvitaan 80 knessetin jäsentä (2/3) enemmistä tämän valtiosäännön muutokseen
3. presidentin oikeudet siirretään pääministerille
4. pääministeri vallassa 4 vuotta ellei knesset hajota itseään kesken kautta
5. pääministeri valitsee ministerit- ammattimiehiä, jotka eivät saa olla knessetin jäseniä

- hallitus on juuri äänestänyt Liebermannin lakiehdotuksesta, ja hyväksynyt sen äänin 12-11; eli nyt se on hallituksen lakiehdotus.

Monet ministerit Israelin hallituksessa haluavat, että Israelin armeija ottaisi haltuunsa uudelleen Filadelfi-kaistan (raja-alue Gaazan ja Egyptin välillä). Poliittisesti nykyisen hallituksen on vaikea tehdä sitä, koska se tyhjensi Gaazan juutalaisista vuosi sitten- ei ole helppoa tunnustaa näin pian, että silloinen ratkaisu oli virhe.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad jatkoi Israelin, USA:n ja EU:n uhkailua tänä viikonloppuna. Hän julisti, että siionisteilla ei ole oikeutta olla olemassa. Voi olla, että hänen mielestään kaikki ei-muslimit ovat siionisteja. Israelin varapääministeri Shimon Peres vuorostaan vertasi Iranin presidentin sanoja Hitleriin.