TIISTAI 31.03.2020

TIISTAI 31.03.2020
01. Käydään ensin päivän uutisaiheet läpi otsikko-muotoisina, ja palataan sitten asiaan tarkemmin, mikäli aihetta ilmaantuu.

02. Kaksi naista, 49 – ja 50-vuotiaat, menehtyivät eilen COVID 19 uhreina, nostaen korona-viruksen kuolonuhrien luvun Israelissa 18. Molemmilla oli aiempia terveysongelmia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278062.

03. USA:ssa koronavirus tartuntojen kokonaismäärä on nyt 163 429. Heistä 3 008 potilasta menehtyivät viruksen uhreina, kertovat tietolähteet.

USA:n luvut ovat ohittaneet Italian, Espanjan ja Kiinan viranomaisten antamat tartunta- ja uhriluvut. USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntaina Valkoisen Talon aiemmin antamien sosiaalisesta eristäytymisestä olevan voimassa huhtikuun loppuun saakka pyrkiessään taltuttamaan virushyökkäykset.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278056,

04. Israel Uncensored (Sensuroimaton) kehottaa kuulijoitaan pysyttelemään kotona voidakseen tehdä oman osansa COVID19 leviämisen estämiseksi. Ruuanhaku-matkat ja lääkkeiden hankinta sallitaan, mutta julkiset kokoontumiset synagogissa, moskeijoissa tai muualla eivät ole sallittuja.

Pääministeri lupaa kuitenkin kanamunien loppumisen olevan tilapäinen häiriö, ja että ensi viikolla alkavat pessah-ajan aikana niitä on tarpeeksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278051,

05. Sound of Musik lienee yksi suosituimmista musiikkielokuvista, mutta israelilaisen
NGO-yhtiön Start-Up Nation Central laati luettelon n. 70 Israelin teknologia-yhtiöstä, jotka kehittelevät uutta tapaa vastustaa virusta, joka ”jatkaa leviämistään jopa ihmisten nukkuessa”, reklamoi eräs uutisotsikko.

Yksi sovellus nimeltään ”HaMagen” (kilpi) julkistettiin kuun alkupuolella Terveysministeriön toimesta. Paikallistamisteknologiaa käyttäen sovellus informoi käyttäjiä potentiaalisista kontaktikohteista tunnetuissa COVID19 tapauksissa. Sovellus on saatavilla 5 kielellä; latauksia on jo tehty yli miljoona.

Kysyjälle ilmoitetaan, onko tartuntojen välillä tapahtunut levitystä, ja luvataan ilmoittaa, mikäli kehitystä tapahtuu, eikä tietoja levitetä laajemmalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278058,

06. Toinen yritys nimeltä ”Vocalis Health” kehittää sovellusta, joka pystyy henkilön äänestä päättelemään, onko hän saanut COVID19 tartunnan. Terveysministeriö lupaa avustusta tällaisen sovelluksen kehittäjälle.

Yhtiö kokoaa ääninäytteitä viruksen kantajilta taudin eri kehitysvaiheissa, sekä myös niiltä, jotka eivät ole saaneet tartuntaa, voidakseen kehittää tekoälyn (AI) valvoman algoritmin COVID19 ääneen perustuvan ”sormenjäljen”. Terveysalan asiantuntijat voivat siten varoittaa käyttäjiä taudin alkuvaiheissa, sekä käyttää sovellusta sen leviämisen tarkkailemiseksi väestön keskuudessa.

Kansalaiset ovat olleet hyvin halukkaita antamaan ääninäytteensä. Sovellusta voidaan käyttää myös potilaitten kotona. Israelin laajin sairaala Sheba Medidal Sentre käyttää jo alkeellista sovellusta henkilöstönsä suojelemiseksi virukselta.

”Tarkoituksena on välttää potilaan ja hoitohenkilön suoraa kontaktia kaikin tavoin” sanoo professori Eyal Leshem Sheba-keskuksen matkustuslääkinnän ja trooppisten sairauksien osaston johtaja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278058,

07. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif syytti maanantaina Yhdysvaltoja sanktioitten asettamisesta Irania vastaan, jotka ovat kaksinkertaistaneet hänen kansansa kärsimykset COVID19 viruspandemian ohella.

”USA on edennyt sabotaashin ja teloitusten suorittamisesta taloudelliseen ja ekonomiseen terrorismiin Iranin kansaa vastaan”. Hän peräänkuulutti ”globaalia moraalista tahtoa USA:n lisääntyviä vaateita vastaan, jotka vaarantavat kansan hyvinvoinnin samaan aikaan koronapandemian kanssa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278057,

08. YK:n turvallisuusneuvosto joutui ensimmäistä kertaa turvautumaan videokonferenssiin käsitellessään tilannetta Lähi-Idässä korona tartunnan vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278055,

09. Racahin Fysiikan Instituutti Heprealaisessa Yliopistossa esitti maanantaina laatimansa analyysin koronaviruksen aiheuttamien vakavien tapausten määristä Israelissa.

Analyysin mukaan huhtikuun 9. päivänä (pessahin 1.päivänä) vakavassa tilassa olevien potilaitten määrä on hyvin todennäköisesti 500.
Samalla mitalla arvioiden huhtikuun 14. päivänä (pessahin päätöspäivänä) vakavassa tilassa olevien potilaitten määrä on 1 000 potilasta.

Tutkijat selittävät, että tuon määrän saavuttamista voidaan hidastaa suojaavilla toimilla, kuten viime viikolla on tehty, johon kuuluvat eristäminen ja riskialttiin väestön tarkka suojaaminen, etenkin yli 65 – vuotiaat kansalaiset.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278053,

10. Israelin hallitus hyväksyi uudet kansalaisten toimien koronavirus rajoitteet.

Uusien säännösten mukaan kansalaisten julkiset kokoontumiset on kielletty, joihin kuuluvat rukousten ja häiden suorittaminen julkisissa tiloissa.
- Länsimuurilla saa olla korkeintaan 10 hengen minyanissa (rukouskokous) jotka ovat 2 metrin päässä kustakin rukoustilaisuudesta.
- Hautaus voidaan suorittaa avoimessa tilassa, jossa on alle 20 ihmistä.
- Ympärileikkaustilanteissa sallitaan 10 hengen läsnäolo.
- Samassa asunnossa asuvat henkilöt voivat poistua asunnosta vain lyhyeksi ajaksi, ja korkeintaan 100 metrin päähän asunnostaan.
- Työntekijän tulee tarkistaa lämpötilansa, merkitä ne muistiin, johon hänen tulee lisätä mahdolliset oireet: lämpötila yli 38 astetta, yskä, hengitysvaikeus.
Hänen tulee tuoda täytetty kaavake työpaikalleen, jossa ne kootaan yhteen.
- Jos työpaikoilla ei voida järjestää työntekijöitten erottamista 2 metrin päähän toisistaan, työnantajan tulee varmistaa suojaus muilla keinoilla.
- Kukin työntekijä käyttää saamiaan työvälineitä, eikä niitä saa antaa mieheltä miehelle, tai ne on desinfioitava tarkoin ennen toisen käyttöä.
- Yhteisötuotteita ja tietokoneita valmistavat laboratoriot voivat ottaa vastaan asiakkaita liiketilassaan Terveysministeriön antamien ohjeitten mukaan.
- Työntekijöitten lukumäärää työpaikoilla rajoitetaan ministeriön ohjeissa.
- Elintärkeän liikeyhtiön johtaja ei saa tulla työpaikalle opastaakseen työntekijöitä, paitsi tapauksissa, jossa hänen läsnäolonsa on välttämätön.
- Vuorotyötä käyttävän työnantajan tulee yhdistää vuoroja missä mahdollista.
- Julkinen yhteisö voi antaa sakkoja määräysten rikkomisesta, kuten ei- välttämättömistä työntekijöistä tai ulkopuolisista työpaikoilla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278045,

11. PA:n tiedottaja Ghassan Nimer (PA:n ”sisäministeri”) raportoi, ettei uusia CIVID19 tartuntatapauksia ole rekisteröity viimeisen 24 tunnun aikana.

Nimer kertoi, että 200 testiä on suoritettu, 100 niistä Hebronissa, ja että kaikki olivat negatiivisia. Sunnuntaina sieltä löydettiin 2 uutta tartuntaa, nostaen koko-naismääräksi 108.
Kaikkiaan yli 6 000 testiä on suoritettu PA:n hallintoalueilla, ja kaikki positiiviset näytteet antaneet on asetettu 14 päivän karanteeniin.
Yhteistoiminta Israelin ja PA:n virkailijoitten välillä on voimistunut COVID19 ansiosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278050,

12. Jordaniassa on rekisteröity 268 COVID19 tartuntapasta, sanoo Terveysministeri.

Koronaepidemiaan on menehtynyt viisi Jordanialaista, raportoi Xinhua News Agency maanantaina. 7 potilasta vapautettiin sairaalasta täysin parantuneina.
Hallituksen antamien kiellon rikkojien määrä kasvaa, rangaistukset ovat kovat.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278054,

13. Jerusalemissa (650) on eniten COVID19 tartunnan saaneita, Bnei Brak (571) on toisena. Tel Aviv on kolmantena 278 tapauksella.
Luettelo kaupunkien tartunnoista on alla olevassa linkissä.
https://www.timesofisrael.com/liveblog-march-31-2020/,

14. Tiistaiaamuna Israelissa oli diagnostoitu yhteensä 4 831 COVID19 tartunnan saanutta, joista 83 on vaarallisessa tilassa; 69 on kytketty hengityslaitteeseen.

Tähän mennessä 163 potilasta ovat parantuneet COVID19 pandemiasta.

Terveysministeriö ilmoitti tiistaina saaneensa 27 uutta hengityslaitetta ja 8 miljoonaa kasvosuojaa, Terveys- ja Puolustusministeriöitten yhteistyön tuloksena. Samaan aikaan lähes 4 000 terveysalan työntekijää on asetettu karanteeniin.

Tiedot Netanyahun ja Benny Gantzin joutumisesta omaehtoiseen karanteniin ovat ristiriitaisia, mutta heidän avustajiaan on asetettu myös karanteeniin.
https://www.jpost.com/Breaking-News/17th-death-from-coronavirus-in-Israel-58-year-old-623013, https://www.jpost.com/Breaking-News/PM-Netanyahus-adviser-on-ultra-orthodox-affairs-diagnosed-with-coronavirus-622869,

15. Puolustusministeriön ja IDF:n Oketz-yksikkö pyrkii harjoittamaan koiria tunnistamaan COVID19 viruksen kantajia nuuhkimalla heidän saliva-näytteitään.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että koirat pystyvät ylivoimaisen hajuaistinsa avulla tunnistaman flunssan, malarian ja syövän, miksei sitten myös koronaviruksen?
Nuuskittuaan potilaita ja löydettyään yhden positiivisen koira heiluttaa häntäänsä odottaen isäntänsä ottavan tilanteen hallintaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278052,

16. Juutalaisten tulee päästä eroon kaikesta happamesta kodeissaan, liikkeissään ja myymälöissään, mutta tänä vuonna kaikki synagogat ovat suljettuja.

Tzohar organisaatio tarjoaa palvelujaan: ”Myy kaikki chametz online poistumatta kodistasi”. Organisaatio lupaa kerätä sille tarjotut chametz happamat ja pitää huolen niiden edelleen myynnistä. Yksityistaloudet polttavat niitä pienissä nuotioissa katujen ja puistojen varrella, Miten lienee tänä vuonna?

Tämä käsky poistaa chametz koskee myös valtion omistamia laitoksia ja instituutteja, jotka tavallisesti ”myyvät” poistettavat ainekset ei-juutalaiselle, useimmiten arabiliikemiehelle, määräajaksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277853,

17. Likudin johtaman oikeistoblokin ja Gantzin johtaman Reciliense puolueen väliset keskustelut yhteyshallituksen muodostamiseksi ja nykyisen lukkiutuneen poliittisen tilanteen avaamiseksi ovat joutuneet melkoiseen ristiaallokkoon.

Itse asiassa neuvotteluja on käyty pääasiassa Bibin ja Gantzin ja heidän lähimpien avustajiensa välillä, ja vasta nyt oikeistoblokin muut puolueet ovat vähitellen alkaneet heräillä ja kysellä, mitä Bibi lopulta sopi Gantzin kanssa.

Neuvottelujen yksityiskohdista ei ole annettu yhteistä julkilausumaa, minkä johdosta julkisuudessa liikkuu useita arveluita ja otaksumia, mikä lisää epätietoisuutta ja hämmentää entisestäänkin sekavaa tilannetta.

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä, jota Bibi haluaa sopimusasiakirjaan, on Jordanin Laakson sekä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen liittäminen Israeliin.

Gantz lupasi vaalipuheissaan kannustaa Jordanin Laakson liittämistä Israeliin, mutta hänen kantansa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen liittämisestä Israeliin on epäselvä. Gantz perui osallistumisensa Bibin tarjoamaan keskustelu-tilaisuuteen todeten, että se on tarpeeton. Hoitakoon ensin kotinsa kuntoon!

Käytännössä kaikessa hiljaisuudessa valmistellaan Gantzin vaatimien ministeripaikkojen luovuttamista, mikä syrjäyttäisi useita Likudin ja muiden oikeistopuolueiden ministereitä, jotka eivät luovu paikoistaan taistelutta.

Tärkeimpiä erimielisyyden aiheita ovat Edelsteinin paluu Knessetin puhemieheksi, jota Bibi haluaa, mutta Gantz vastustaa, sekä oikeus-, terveys- ja puolustusministerin nimitykset. Gantz haluaa oikeus- ja puolustusministerin paikat, mutta Yaminan johto vaatii näitä puolueelleen.
https://www.timesofisrael.com/unity-talks-said-to-stall-as-gantz-refuses-to-back-annexation-plan/,

18. Kuusi Yamina-puolueen jäsentä lähettivät yhteisen kirjeen pääministeri Benyamin Netanyahulle käyden läpi kysymyksiä, joita ei ole tarpeeksi harkittu, sekä varoittaen, että Yhteyshallituksen tärkeydestä huolimatta on olemassa punaisia linjoja, joita ei tule ylittää.

”Yhteyshallitus ei saa olla vasemmistohallitus, ei Bibin johtamakaan, eikä se voi jättää huomiotta kaikkia oikeistomielisille tärkeitä kysymyksiä”.
Yamina pyytää pääministeriä selittämään avoimia kysymyksiä, asettamaan konsultointimekanismin ja yhteisen päätöksentekojärjestelmän ennen sopimuksen allekirjoittamista Gantzin kanssa.
Yamina haluaa Naftali Bennettin jatkavan puolustusministerinä, hän on hoitanut esimerkillisesti COVID19 pandemian hallitsemistoimia.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278027,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/278024,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Annexation-would-close-door-on-Israeli-Palestinian-talks-623014,
https://www.jpost.com/Israel-News/Poll-finds-public-gives-good-marks-to-Netanyahu-on-coronavirus-622954,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 09 -24; Tiberias 05 -28; Suolameri 18 -29; Eilat 17 -29 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, lämpötila laskee.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021