TIISTAI 17.03.2020

TIISTAI 17.03.2020
01. COVID19 pandemia saattaa lähes kaikki lentoyhtiöt vararikkoon viikkojen sisällä, ilmailualan asiantuntijat ennustavat.

USA:n presidentti Donald Trump kutsuu COVID19 viruspandemia ”kiinalaiseksi virukseksi” vakuuttaessaan suojelevansa Amerikan liikeyhtiöitä, mukaan lukien lentoyhtiöt, kriisistä johtuvilta taloudellisilta seurauksilta luvaten, että ”me tulemme olemaan vahvempia kuin koskaan ennen”.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8119189/Trump-calls-coronvirus-Chinese-Virus.html

02. Kansan holtittomasta suhtautumisesta viranomaisten antamiin ohjeisiin ja määräyksiin ollenkaan huomioimatta tilanteen vaarallisuutta, WND esittää videonauhan, jossa Floridan hiekkarannikko on pakkautunut täyteen loman-viettäjiä samana päivänä, jolloin presidentti Trump kehotti kaikkia amerikkalaisia välttämään yli 10 hengen ryhmiä ja erottautumaan toisista ihmisistä suositeltavan välimatkan päähän COVID19 pandemian vuoksi.
- Clearwater Beach Floridassa oli viikonloppuna tungokseen asti täynnä,
- Auringonpalvojat eivät välittäneet kehotuksista välttää ryhmittymistä,
- South Beach Miamissa suljettiin 05. -15. kaduilta Beachin lähellä,
- Opiskelijat jatkoivat kokoontumisiaan Beachillä kesälomansa aikana,
- He eivät välittäneet varoituksista massakokouksiin ja – ryhmittymiin.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8119647/Shocking-images-crowds-sand-Clearwater-Beach-Florida-ignoring-coronavirus-warnings.html,
03. Uusien ennusteiden mukaan COVID19 voi surmata 11 kertaa enemmän amerikkalaisia kuin syöpä, sydänsairaudet tai dementia vuonna 2020.

Tähän saakka COVID19 on tartuttanut 4 200 amerikkalaista ja surmannut 74.
New York Timesin julkaiseman graafisen esityksen mukaan tilanne voi kehittyä paljon vaarallisemmaksi, jos tartuntataso ja kuolonuhrien luvut nousevat.

Pahimmassa tapauksessa 6.99 miljoonaa amerikkalaista voi kuolla COVID19 pandemiaan, 2-74 miljoonaa heistä 80-vuoden ikäisiä tai yli.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-8118813/Coronavirus-kill-ELEVEN-TIMES-Americans-cancer-2020-new-figures-reveal.html.




04. Uuden äskettäin kehitetyn COVID19 pandemiarokotteen testi ihmisiin aloitettiin Seattlessa Washingtonissa Kaiser Permanente tutkimuslaitoksessa.

Rokote on kehitetty kopioimalla COVID19 viruksen vaarattoman geneettisen koodin, mikä ei pysty kehittämään virussairautta.
Rokotteen valmistumisen yleiseen käyttöön kestää kuitenkin vielä useita kuukausia, eivätkä asiantutijat pysty sanomaan, toimiiko testauksen alainen rokote.

Rokotteen valmistanut bioteknologian yhtiö, Moderna Therapeutics sanoo, että sitä on testattu useaan kertaan kehittelyn aikana.
https://www.bbc.com/news/health-51906604,

05. Euroopan valtiot laajentavat tavallisen matti meikäläistä koskevia rajoitteitaan lukitsemalla oviaan entistä tiukemmin taistelussaan COVID19 leviämistä vastaan. Presidentti Trump ennustaa pandemian kestävän ainakin elokuuhun.

- Englanti sanoo lisäävänsä taloudellista tukea vaikeuksiin joutuneille yhtiöille,
- EU-Komissio suunnittelee kieltävänsä kaikki ei-välttämättömät lennot ja matkustamiset Shengen alueen sisällä.
- Taj Mahal Intiassa ja Sydneyn Oopperatalo suljetaan vierailta.
- HongKong päätti asettaa karanteeniin lähes kaikki ulkomailta tulevat,
- Uusi Seelanti ilmoitti 12 miljardin USD COVID19 pelastussuunnitelmasta,
- Näyttelijä Idris Elba testattiin positiiviseksi, mutta Tom Hanks ja Rita Wilson vapautettiin sairaalahoidosta parantuneina.

EteläKoreassa perunoita tarvitsevat ilmoittavat ”online” jokaisena aamuna viljelijöille, paljonko he tarvitsevat perunoita. Useimmiten he tilaavat enemmän kuin tarvitsevat, mutta täten he avustavat viljelijöitä selviytymään.
https://www.bbc.com/news/live/world-51921683,

06. Israelissa COVID19 pandemiaan sairastuneitten lukumäärä on 304, sanoo Terveysministeriö, sunnuntaista lähtien määrä on noussut 37 tapauksella. Huolestuttavinta on kuitenkin se, että sairastuneiden joukossa pandemiaan liittyvät komplikaatiot ovat myös kasvussa.

Israelin Keskuslaboratorion korkea virkailija on testattu positiiviseksi COVID19.
Kuusi henkilöä testattiin positiivisiksi. Neljä sairastunutta ovat kriittisessä tilassa. Viisi sairaalan potilasta paranivat ja heidät päästettiin kotihoitoon.

Terveysministeriön mukaan ainakin 223 potilasta ovat sairaalahoidossa, 15 muuta valmistellaan sairaalahoitoon, ja 46 ovat kotihoidossa.
Ministeriö ilmoitti tiistaina, että testejä suorittavan laboratorion 50-vuotias nais-työntekijä testattiin positiiviseksi.

Sunnuntaina kerrottiin, että Sheba Medical keskuksen virkailija Tel HaShomerissa testattiin lievästi positiiviseksi. Hänet asetettiin karanteeniin.
Ministeriö etsii uutta laboratoriota, koska Sheban koko laboratorion henkilö-kunta asetettiin 14 päivän karanteeniin yhden työntekijän testattua positiiviseksi.

Ichilov-sairaalassa toinen lääkäri testattiin positiiviseksi, minkä johdosta sairaalan kaikki 40 työntekijää sairaalan urologi-yksikössä asetettiin koti-karanteeniin.
Aiemmin Ichilov-sairaalan johtaja kirurgi testattiin positiiviseksi työskenneltyään osastossa, jossa hoidettiin potilaita, joiden epäiltiin saaneen patogeenin.
https://www.ynetnews.com/article/60IOG6C4T,

07. Puolustusministeriö antoi tiistaiaamuna uusia rajoituksia koskien palestiinalaisia työntekijöitä, jotka asuvat Juudeassa ja Samariassa, mutta ovat saaneet luvan työskennellä Israelissa.

Ministeriön ilmoituksen mukaan, jonka puolustusministeri Naftali Bennett vahvisti, turvallisuusjärjestelyjen vuoksi vain terveyspalvelun, maatalouden ja rakennus-toimessa työskentelevät PA/PLO:n arabit päästetään Israelin puolelle.

Israelin puolelle tulleita työntekijöitä ei päästetä takaisin Juudeaan ja Samariaan, vaan he joutuvat asumaan Israelissa kuukausien ajan työnantajan järjestämissä asunnoissa, riippuen viruspandemian etenemisestä.

Tiistaiaamuna julkistetun tiedotteen mukaan 39 henkilöä oli testattu COVID19 positiiviksi Juudeassa ja Samariassa; 2 Tulkaremissa ja 37 Betlehemissä.
Viime viikolla puolustusministeri Bennett antoi määräyksen IDF:n ja COGAT Juudean ja Samarian valvontayksikön asettamaan Betlehemin täydelliseen saartoon koordinoituaan sen ensin PA:n kanssa, ja jatkaen sitä myöhemmin.

Gazassa ei ole testattu yhtään COVID19 positiivista, mutta Puolustusministeriö ilmoitti Gazan kaistan täydellisen eristämisen jatkuvan toistaiseksi.
Kerem Shalom terminaalin kautta kulkevat tavarakuljetukset, n. 450 rekkaa päivässä, saavat jatkua keskeytyksettä.
https://www.jpost.com/Middle-East/Israel-tightens-restrictions-on-West-Bank-over-COVID-19-fears-621271,

08. Maanantaina pääministeri Benyamin Netanyahu julkisti ilmoituksen, että kaikki hallituksen ja paikallisten kuntien palveluksessa olevat työntekijät päästetään maksetulle lomalle pääsiäisajan lomaan saakka, paitsi kriittisissä toimissa palvelevat. Yksityissektorin yli 10 hengen yhtiöitä vaaditaan supistamaan henkilökuntaansa 70 prosenttiyksiköllä.

Talousministeri Moshe Kahlon kiitteli unionin edustajien – työntekijä- ja teollisuusjärjestöjen - kanssa tehtyä sopimusta helpottaakseen taloudellisia ponnisteluja, joita liikeyritysten ja itsensä työllistävät työntekijät käyvät.

Sopimuksen mukaan työttömiksi joutuville annetaan korvauksia ja helpotuksia,
maksujen siirtoa, mukaan lukien VAT, kunnallisverot, sähkö- vesi- ja kaasu- ja vastaavat maksut.
https://www.jpost.com/Middle-East/Israel-tightens-restrictions-on-West-Bank-over-COVID-19-fears-621271,

09. Presidentti Reuven Rivlin antoi maanantaina 16.03. hallituksen muodostamis-tehtävän SiniValkoisten oppositiojohtajalle Benny Gantzille kehottaen häntä muodostamaan ”mahdollisimman laajan hallituksen mahdollisimman pian”.

Rivlin perusti päätöksensä Gantzin ilmoitettua saaneensa ”61 kansanedustajan lupauksen tukea hallitusta joko sisältä tai ulkopuolelta”. Tämä asettaa Gantzin vähemmistöhallituksen samaan asemaan kuin Libanonin hallitus, jonka kaikkiin päätöksiin terrorijärjestö Hizbullahilla on veto-oikeus.

Hallitusta tukevat SiniValkoisten lisäksi Labour-Gesher, Israel Beitenu, sekä Israelin arabien Joint List hallituksen ulkopuolelta.

Vaikka presidentin päätös perustuu Israelin lakiin, hänen tulkintansa tässä tapauksessa ei herättänyt hurraa-huutoja kansan parissa. Israel on syvästi uskonnollinen, ja on olemassa useita muitakin lakeja, sekä maallisia että uskonnollisia, jotka sitovat hallituksen toimintaa, mutta jotka Rivlin ilmeisesti jätti huomioimatta.

Rabbi Shlomo Goren kirjoitti vastauksessaan Gantzin kirjeeseen: ”Kysyt kirjeessäsi selvennystä, sillä hallituksesi ei perustu juutalaiseen enemmistöön Knessetissä, vaan perustuu arabien ääniin. Kirjoitin sinulle, ettei tämä hallitus halachan mukaan perustu enemmistön lainvoimaisuuteen, joten sen päätökset – jos niitä tehdään – kuten luopua ”setlementeistä” Yeshassa, eivät ole lain-voimaisia eivätkä nauti kansan enemmistön antamaa auktorisointia”.
https://www.debka.com/opposition-leader-gantz-to-be-charged-with-forming-government/,
Gantzin suunnittelema vähemmistöhallitus muistuttaa Libanonin hallitusta, jonka jokainen päätös on terrorijärjestö Hizbullahin veto-oikeuden alainen.

10. UUTISIA LYHYESTI

- Knessetin komitea pitää hallituksen päätöstä puhelujen jäljittämistä ”vallan anastamisena”. Oikeuskansleri hyväksyi, koska se voi pelastaa ihmisiä.
https://www.debka.com/opposition-leader-gantz-to-be-charged-with-forming-government/.https://www.timesofisrael.com/ministers-approve-controversial-phone-tracking-program-to-halt-virus/,
- Yhteyshallituksen neuvotteluissa Likudin kanssa SiniValkoinen vaatii oikeusministeriötä sekä ”veto-oikeutta” laillisuuskysymyksissä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277407,
- Poliisi etsii COVID19 karanteenipotilaita, jotka rikkovat sääntöjä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277403,
- Vainajien muistotilaisuudet, joita vietetään haudoilla 52 hautausmaalla, joudutaan suorittamaan ilman katselijoita COVID19 vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277406,
- Miten suoriutua COVID19 viruksesta perheessä, jossa on yli 200 jäsentä?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277401,
- Egyptin PM Mostafa Madbouli ilmoitti maanantaina, kaikki lennot maahan peruutetaan torstaista maaliskuun loppuun. 44 uutta virustapausta raportoitiin, nostaen Egyptin COVID19 tapausten määrän 166.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277395,
- Gantz järjesti kokouksen Israel Beitenun ja vasemmistopuolueiden kanssa, mutta oikeistoblokki tyrmäsi koko ajatuksen; eikä halua tavata Gantzia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277353,
- Poliisi suosittelee Kiryat Jearim-kaupungin eristämistä kokonaan, saattaen
1 600 asukasta kotikaranteeniin, koska sieltä löytyi Coronaviruksen kantaja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277362,
- Terveysministeriön apulaispääsihteeri ennustaa, että pian meillä on 200 COVID19 tapausta päivässä, ja ehdottaa 5 päivän täydellistä eristystä maahan. Hän uskoo sen avustavan sodassa virusta vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277386,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277382,
https://www.timesofisrael.com/economy-minister-says-lockdown-of-whole-country-still-a-possibility/,
- Irakin armeija sanoi, että irakilaiseen tukikohtaan ammuttiin pari rakettia. Besmaya tukikohdassa Bagdadista etelään on USA:n johtaman koaliittion sekä NATO-koulutusjoukkoja.
https://www.timesofisrael.com/rockets-hit-iraq-base-hosting-foreign-troops/,
- Israelin Talousministeriö arvioi COVID19 pandemian aiheuttavan Israelilla 45 miljardin NIS menetykset. GRP pudonnee 25 miljardiin NIS, ja lisäksi 20 miljardin NIS menetykset maan liiketoiminnalle. https://www.timesofisrael.com/pandemic-will-cost-israel-nis-45-billion-wipe-out-growth-treasury-says/,
- Kiina väittää olevansa lähes puhdas COVID19 pandemiasta. Maailman COVID19 tapauksia on 181 000; Espanjan noustessa tapausten tilaston johtoon. EU-maat sulkevat rajojaan, kuten muukin maailma tekee. https://www.timesofisrael.com/china-nearly-coronavirus-free-as-rest-of-world-grapples-with-disease/,
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 06 -14; Tiberias 11 -19; Suolameri 14 -23; Eilat 11 -24 +C-astetta, pohjoisessa paikallisia sateita, puolipilvistä, huomenna lämpötilat alenevat 06 -10, sateita tulee paikallisina torstaihin saakka.
https://www.israelweather.co.il/forecast/week_en7.html,





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019