TIISTAI 10.03.2020

TIISTAI 10.03.2020
01. Raporttien mukaan SiniValkoisten johtaja Benny Gantz suunnittelee vähemmistöhallituksen muodostamista Israelin arabien neljän arabipuolueen muodostaman ”Yhteislistan” (Joint List) kannatuksella hallituksen ulkopuolelta.

Koska lienee vähemmän tunnettua, mitä Joint List vaatii Gantzilta, kerron alla Listan johtajan Ayman Odehin Facebookissa esittämästä vaatimuslistasta. Nämä teesit esitteli Naomi Schendowich 09.03.2020 artikkelissaan Jerusalem Post yleisön kommenttiosassa vastauksena JP:n pääkirjoitukseen.

- Miehityksen lopettaminen Palestiinan, Syyrian ja Libanonin v. 1967 miehittämiltään alueilta,
- Kaikkien setlementtien ja ”rasistisen muurin” purkaminen,
- Kaikkien poliittisten vankien vapauttaminen,
- Itsenäisen Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkina ItäJerusalem,
- Oikeudenmukaisen ratkaisun löytäminen pakolaisongelmalle, joka varmistaa paluuoikeuden YK:n päätöslauselman 194 mukaisesti (eikä siinä kaikki.)
Muita vaatimuksia esitetään Joint List puolueohjelmassa, 2.-kappale.
- Palestiinan kansan oikeuden tukeminen taistelussa miehitystä vastaan vapauden saavuttamiseksi,
- Työskentely USA:n ja Israelin suunnitelmia vastaan (Trump suunnitelma), joka on vastoin palestiinalaisten taistelun kansainvälistä laillisuutta.
- Gazan saarron lopettaminen,
- Israelin vaatimuksen hylkääminen, jolla vaaditaan palestiinalaisia tunnustamaan Israel juutalaisena valtiona,
Schendowich vakuuttaa, että ”ne ovat kaukana vainotusta vähemmistöstä, kuten pääkirjoitus näyttää vihjaavan, Israelin arabivähemmistö nauttii enemmän vapaudesta ja tasa-arvosta kuin yksikään rajanaapuri-arabimaa. Heillä on äänioikeus, uskonnon ja mielipiteen ilmaisun oikeus, heillä on (viimeisten vaalien mukaan) 15 kansanedustajaa 120 jäsenen parlamentissa, ja osallisuus elämässä kaikkiin yhteiskunnan tapahtumiin”. (Tosin aina on varaa parantaa tilannetta!) https://www.ynetnews.com/article/ryd4H11aVU,
02. Edelliseen liittyen: Jos Gantz suostuisi kaikkiin JOINT listan vaatimuksiin, Israel joutuisi vetäytymään Juudeasta ja Samariasta, Golanin kukkuloilta, osalta Libanonia, jota se väittää Israelin miehittävän (raja-alueesta).

Israel on tuominnut eripituisiin vankilatuomioihin kiinni saamiaan terroristeja, joita PA kutsuu sankareiksi ja maksaa heille ”kuukausipalkkaa” sen mukaan, kuinka monta juutalaista he ovat murhanneet, ja kuinka kauan he ovat olleet vankilassa. ”Palkka” voi olla 3 kertaa tavallisen työntekijän palkkaa suurempi.
Operaatioissa surmansa saaneita kutsutaan ”marttyyreiksi”, ja heidän omaisensa saavat myös PA:n myöntämiä stipendejä.

Paluuoikeuden myöntäminen jopa viidennen sukupolven ”pakolaisille” hukuttaisi Israelin juutalaisena valtiona. Israel taantuisi arabimaiden tasolle.

Ihmettelen, jos Gantz suostuisi tällaisiin ehtoihin, vaikka monet IDF:n komentajat ovat siviilipolitiikkaan päästyään olleet valmiit suostumaan kaikkeen, mitä PA vaatii, joista Ehud Barak lienee huippu. Hän lupasi Abbasille 98 % Juudeasta ja Samariasta ja lisäksi maata Israelin alueelta kompensaatioksi Israelin vaatimuksiin.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-Authority-Youre-a-traitor-if-you-sell-land-to-the-Jews-619368,

03. Gantzin suunnittelema vähemmistöhallitus ei miellytä kaikkia SiniValkoistenkaan jäseniä, joskin ehkä eri syistä.

Arutz Sheva raportoi kahden Knessetin jäsenen, ke. Yoav Hendelin ja ke. Zvi Hauserin vastustavan vähemmistöhallituksen muodostamista arabien Joint-listan varaan, jossa se joutuisi sen talutushihnaan.

SiniValkoisten johtoryhmään, ”neljän koplaan”, kuuluva ke. Gabi Ashkenazi ilmoitti maanantaina TV-kanava 13 News mukaan vastustavansa hallituksen muodostamista arabien valvoman Joint List varaan. Ashkenazi ilmoitti eriävän mielipiteensä SiniValkoisten neljän johtajan suljetussa tilaisuudessa.

SV-puolueen ke. Hili Tropper sanoi aiemmin päättäneensä vastustaa hallitusta, joka perustaa toimintansa ulkopuolisen tuen varaan.

Pääministeri Benyamin Netanyahu hyökkäsi Benny Gantzia vastaan maanantai-iltana siksi, että hän oli tavannut Joint List johtajia ja keskustellut heidän kanssaan.

”Benny Gantz lähetti edustajiaan Baladin luo muodostaakseen hallituksen, joka perustuu terrorismin tukijoihin; vaarallinen hallitus Israelille”.
”Gabi Ashkenazi, Zvika Hauser ja Yoaz Henedel: Miten sellainen häpeällinen toimi voi olla mahdollista?” Bibi kyseli.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277068,

04. Israelissa on tähän mennessä testattu 50 ihmistä COVID19 viruksen positiivista tartunta-tapausta.

Israelin terveysministeriö katsoi välttämättömäksi koventaa aiempia määräyksiään. Uusi määräys tulee voimaan 20.00 maanantai-iltana.
Ministeriön suosituksen mukaisesti pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi maanantaina julkaistussa tiedotuksessaan:

”Useita päiviä kestäneitten monimutkaisten keskustelujen jälkeen olemme tehneet seuraavan päätöksen: Jokainen ulkomailta Israeliin saapuva joutuu 14 päivän kotikaranteeniin. Tämän on vaikea mutta välttämätön päätös kansan terveyden säilyttämiseksi, jota tulee valvoa ennen kaikkea muuta”.

”Päätös on voimassa kahden viikon ajan, jonka jälkeen suoritetaan uusi tilanne-arvio. Päätöksen yhteydessä painostetaan, että se koskee sekä ulkomailta palaavia israelilaisia että maahan pyrkiviä ulkomaalaisia (turisteja).
Tämän kahden viikon aikana hallitus tekee maan taloutta suojaavia päätöksiä”.

Maahan jo tulleille turisteille annetaan muutamia päiviä järjestellä paluu-lentojaan kotimaihinsa. Heille annetaan seuraavat ohjeet:
- Ota yhteys MDA:han, jos ilmenee mitään flunssan kaltaisia oireita,
- Ole tarkkana henkilökohtaisesta hygieniasta,
- Pysy poissa julkisista kokoontumisista,
- Et voi mennä ulkomaille ja palata sieltä,
- Tee raportti, missä liikut ja mitä teet Israelissa olosi aikana.
Ministeriö kehottaa kaikkia, joilla on flunssan kaltaisia oireita, ottamaan yhteyden MDA:n toimistoon testausta varten. Varotoimet koskevat kaikkia kansalaisia ja maassa asuvia ja vierailevia, myös terveyspalvelun parissa työskenteleviä ylintä johtajatasoa myöten.
COVIND 19 leviää nopeasti maailmalla, joskin epätasaisesti. Kiinan terveys-viranomaiset sanovat sairastuneiden määrän pienentyneen. He ovat havainneet alkuperäisen viruksen saaneen ainakin yhden mutaation, ja että uusi corona-virus on entistä hyökkäävämpi.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Israeli-diagnosis-two-more-people-with-coronavirus-patients-40-and-41-620347,
05. Texasissa toimiva yhtiö väittää kehittäneensä coronavirus rokotteen.

Tämä sama genetiikan insinööriyhtiö Greffex kehitti raportin mukaan rokotteen Middle East Respiratory Syndrome (MERS) vastaan, joka ensimmäiseksi tavattiin Saudi Arabiassa vuonna 2012, ja jota COVID19 suuresti muistuttaa.

Yhtiön toimitusjohtaja John Price kertoi FOX News uutistoimistolle, että rokotetta testataan ensiksi eläimiin, ja sen jälkeen ihmisiin. Sen jälkeen hallitus päättää, voidaanko rokote vapauttaa julkiseen palveluun.

Hän arvioi, ettei rokote ole valmis ennen kuluvan vuoden loppua. Jos COVID 19 tunnustetaan pandemiksi, silloin kireitä sääntöjä voidaan höllentää.
https://www.jpost.com/International/Texas-based-company-claims-to-have-developed-coronavirus-vaccine-620364,

06. Juutalainen kansa joutui kansanmurha-uhan alaiseksi tuhansia vuosia sitten persian kuninkaan Ahashveroksen hallituksen aikana, juutalaisen Eshterin ollessa kuningattarena. Mordechain päästessä korkeaan virkaan kuninkaan hovissa hän pystyi kääntämään aiotun kansanmurhan vihollisen tappioksi. (Esterin kirja)

Tänä purim-päivänä 10.03. käydään Israelissa saman-tapaista ”arvontapäivää”, kuin kuningas Ahasveroksen aikana. Kysymys ei liene kansanmurhasta, mutta kokematon keskusta-vasemmistohallitus voisi suostua kohtalokkaisiin päätöksiin, joilla Israelin turvallisuustilanne vaarantuisi ratkaisevasti.

Israelissa suoritettiin kolmet vaalit 11 kuukauden aikana, eikä niissä sittenkään saatu lopullista varmuutta, mihin suuntaan juutalaisen kansan elämä tästä lähtien suuntautuu.

Presidentti Reuven Rivlin saa viimeisten vaalien viralliset tulokset tänään, minkä jälkeen hän päättää, antaako hän uuden hallituksen muodostamisen nykyiselle tilapäiselle pääministeri Benyamin Netanyahulle, vaiko hänen kilpailijalleen, SiniValkoisten puheenjohtajalle Benny (Benyamin) Ganzille.

Jos Rivlin ei osaa, halua tai uskalla tehdä kohtalokasta päätöstä, hän voi alistaa päätöksen teon Knessetille, mikä viivyttäisi tilannetta viikkoja tai kuukausia.
Jos Netanyahu saa jatkaa hallituksen muodostajana, poliittinen elämä tullee jatkumaan suurin piirtein tunnettuja latujaan.

Jos SiniValkoisten Benny Gantz onnistuu kokoamaan vähemmistöhallituksen Israelin arabien Joint List ulkopuolisella tuella, Israel ajautuu tuntemattomille vesille, joissa karille ajon vaara on suuri.

Presidentti Rivlin aloittaa konsultaatiot Knessetin kahdeksan ryhmän edustajien kanssa ensi sunnuntaina. Rivlinin tulee tehdä päätöksensä hallituksen muodostajasta viimeistään ensi tiistaina, 17. maaliskuuta, raportoi Jerusalem Post.

Likudilla oli useita varauksia 02.03. vaalien tuloksista vaatien uusintalaskentaa ja tulosten julkaisemisen siirtämistä, mutta Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Korkeimman Oikeuden tuomari Neal Hendel ei suostunut niihin, pitäen havaittuja sääntöjen rikkomisia vähäisinä, ilman lisätoimia.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Reuven-Rivlin-to-receive-final-election-results-Tuesday-620337,

07. UUTISIA LYHYESTI
- Netanyahun johtaman oikeistoblokin saama kansanedustaja-määrä vahvistuu lukuun 58, mikä on 3 edustajaa vaille vaadittavasta 61 kansanedustajasta.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Israeli-elections-CEC-announces-first-results-619541.

- Israelissa on lähes 100 000 ihmistä karanteenissa COVID 19 virusepidemian vuoksi, jota pidetään vaarallisimpana sataan vuoteen, kuten Bibi sanoi.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Three-new-cases-of-coronavirus-announced-in-Israel-619680,

- Israelin tiedemiehet lupaavat, että COVID19 rokote valmistuu muutamassa viikossa, mutta sen jälkeen tarvitaan ainakin 90 päivää ennen sen tuloa markkinoille.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Three-new-cases-of-coronavirus-announced-in-Israel-619680,
https://www.jpost.com/Israel-News/Coronavirus-in-Israel-at-a-glance-620333.

- Israelin pieni mutta tehokas ja hyvin kouliutunut laivasto on jatkuvassa valmiustilassa Gazasta johdettua terroria vastaan, satoi tai paistoi.

Merisotilaat toteavat, että aika rauhallisen tilan ja sen äkillisen kiihtymisen välillä on hyvin hauras ja nopeasti vaihtuva.
https://www.jpost.com/Israel-News/Israels-Navy-on-guard-against-Gazan-terror-groups-rain-or-shine-620365,

- New Yorkissa nostettiin kanne naista vastaan, joka hyökkäsi sekä verbaalisti että fyysisesti israelilaista opiskelijaa kohtaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277083,

- Labourpuolueen puheenjohtaja Amir Peretz halusi Gantzilta lupausta, että hän tukee Knessetin nykyisen puhemiehen Yuli Edelsteinin poistamista, ja hänen valitsemistaan parlamentin puheenjohtajaksi, mutta Gatnz kieltäytyi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277073,

- IAEA:n pääsihteeri Rafael Rossi sanoi Iranin sallivan kansainvälisten tarkastajien pääsyn Iranin ydinlaitoksiin, vaikka se ilmoittaakin, ettei JCPOA kansainvälinen ydinsopimus v. 2015 sido enää sen käsiä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277072,

- Kaksi israelilaista lentoyhtiötä Israir ja Arkia keskeyttävät lentonsa maaliskuun loppuun saakka, koska Israel vaatii kaikkien ulkomailta palaavien kansalaisten alistumista 14 päivän karanteeniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277071,

- Alla olevassa videolinkissä näytetään Teheranin rabbi Geramin esittävän Megillahin Mordechain ja Eshterin hautakammiossa Hamadanissa, Iranissa.

Islamin vallankumouksen alkaessa 1979 Iranissa asui 80 000 – 100 000 juutalaista. Nykyisin heidän lukumääränsä on alle 10 000, mutta huolimatta shia-johtajien toistuvista uhkauksista Israelin tuhoamiseksi, heidän välinsä shia-muslimien virkailijoitten kanssa ovat suhteellisen hyvät.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277063,

- Hyvää ja onnellista Purimia kaikille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277051,

- Työ- ja sosiaalikysymysten ministeri Ofir Akunis (Likud) totesi hallituksen kokouksen alussa: ”Jos Ofer Shelahin aloite saa Yaalonin ja Ashkenazin suostumaan hallituksen muodostamiseen, joka perustuu Joint List arabien ääniin, synkkänä vastakohtana äänestäjille antamilleen lupauksille, silloin tämä istunto voi olla yksi viimeisimpiä tämän hallituksen jäsenille.

”Vasemmistohallitus, joka perustuu arabien tukeen, ei ole oikeutettu hallitsemiseen, koska Joint List jäsenet kieltävät Israelin juutalaisena valtiona, ja he ylistävät Hizbullahin pääsihteeriä Nasrallahia ja Samir Kuntaria”.

”Vain viikkoa aiemmin Gantz vakuutti, ettei hän muodosta hallitusta, joka saa tukensa hallituksen ulkopuoliselta Yhteislistalta” (Joint List).
https://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/490589, https://www.timesofisrael.com/head-of-arab-nationalist-faction-in-joint-list-sets-terms-for-supporting-gantz/,

- Lontoon pörssi ja öljymarkkinat nousivat yllättäen raa´asta alusta huolimatta.
https://www.reuters.com/article/us-global-markets/stock-markets-and-oil-markets-bounce-after-brutal-flooring-idUSKBN20W363,

- Suurella öljykaupalla on edessään henkiinjäämisvaihe öljyhinnan pudotessa.
https://www.reuters.com/article/us-oil-majors/big-oil-faces-survival-mode-payout-strategies-as-prices-dive-idUSKBN20W2H1.

- Italiassa 60 miljoonaa ihmistä ovat lukkojen takana COVID19 rajoittaessa heidän liikkumistaan ja toimintojaan: 9 172 sairasta, 463 kuollutta.
https://www.bbc.com/news/live/world-asia-51811969,

- Kiinassa COVID19 tapausten määrä heittää rajusti riippuen siitä, mitä diagnosin tulosten määrittelyä käytetään. Suunta on laskeva.
https://www.bbc.com/news/live/world-asia-51811969, https://www.timesofisrael.com/updated-every-minute-17-year-old-whiz-kids-coronavirus-site-used-by-millions/,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 09 -19; Tiberias 10 -23; Suolameri 17 -25; Eilat 14 – 26 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna aurinkoista (26 astetta), perjantaina ja lauantaina paikallisia sateita, lämpötilat romahtavat 12 asteeseen.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019