SUNNUNTAI 15.03.2020

SUNNUNTAI 15.03.2020
01. Uutisaiheiden runsauden vuoksi käyn niitä läpi ensin kursiivisesti, ja palaan kuumimpiin aiheisiin uudelleen sikäli kuin aihetta ilmestyy.

02. Presidentti Donald Trump testattiin COVID19-virus-negatiiviseksi sen jälkeen, kun Brasilian presidentti Bolsonaron neuvonantaja, joka oli tavannut Trumpin, testattiin positiiviseksi. Bolsonaro testattiin negatiiviseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277272,

03. Pääministeri Benyamin Netanyahu ilmoitti lauantai-iltana uusista rajoitteista sodassa COVID19 viruspandemiaa vastaan vakuuttaen, että Israel voittaa sen, kehuen samalla maailman valtioitten seuraavan Israelin esimerkkiä.

Bibi kutsui COVID19 virusta ”näkymättömäksi viholliseksi”, jota vastaan hallitus käyttää taistelussaan kaikkia käytettävissä olevia keinoja. Hän selitti hallituksen tiukentavan eristetyiksi määrättyjen seurantaa, ja kehotti kansalaisia tarkoin seuraamaan Terveysministeriön antamia ohjeita käyttäytymisessään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277263,

04. Hallitus antoi määräyksiä julkisen liikenteen käyttämisestä, kehottaen rajoittamaan ne vain tärkeisiin tapauksiin. Maksu tulee suorittaa vain Rav Kav kortilla, käteinen ei kelpaa tiistaista lähtien kuljettajan suojaamiseksi.

Käytännön testejä ei suoriteta. Kirjoitetut testit ja uusintakurssit järjestetään korkeintaan 10 hengen osanottajille. Lisenssitoimistot ovat avoinna vain niille, jotka tilasivat ajan etukäteen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277271,

05. PA:n hallituksen pääministeri Mohammed Schtayyeh esitti vaatimuksen kaikkien Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vankien vapauttamista pelätessään COVID19 viruksen leviämisestä myös vankiloihin.
Nämä ns. turvallisuusvangit ovat kiinnisaatuja terroristeja, joille PA maksaa kuukausipalkkaa. Shtayyeh käyttää punaista ristiä vaatimuksena tueksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277275,

06. MDA antoi ohjeet vapaaehtoisille toimihenkilöilleen: Kaikki ovat tervetulleita avustamaan pysyviä työntekijöitä, mutta parta on ensin ajeltava pois.

Magen David Adom (MDA) pääsihteeri Eli Bin kertoi TV-kanava 12 ohjelmassa, että tusinoittain haredijäseniä toimii ensiavustajina MDA:n palveluksessa. Hän pyysi järjestön johtavia rabbeja pakottamaan seurakuntalaisiaan poistamaan ”tavaramerkkinsä” parran voidakseen toimia vapaaehtoisina MDA:ssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/277261,

07. Netanyahun lauantai-iltana antaman ilmoituksen jälkeen uusista rajoituksista, Terveysministeriö antoi pitkän listan liikkeitä, palveluja ja toimintoja, joitten tulee sulkea ovensa, sekä yli 10 hengen kokoontumisten kieltämisestä.

Ministeriö tähdensi, että kaikki opetuslaitokset suljetaan sunnuntaista lähtien, luokkakoosta huolimatta, kuten myös päivähoitokeskukset – mukaan lukien koti-hoidot – ja erityisopetus, nuorisotoimet ja koulujen iltaluokkaohjelmat.

Kaikki pienet kauppaliikkeet – paitsi supermarketit ja farmasianliikkeet – suljetaan. Ravintolat ja hotellien ruokasalit suljetaan myös, baarien, kapakoiden ja tanssiklubien ohella.

Voimistelulaitokset, uima-altaat, eläintarhat ja lemmikkieläintarhat, kylpylät ja rituaalikylvyt miehille, kauneushoitolat ja hieronta laitokset, kilpailu- ja konferenssi tapaukset, julkiset veneet ja raitiovaunut ja perinnekohteet pysyvät myös suljettuina.

Seurakunnan tilaisuudet yli 10 hengelle ovat suljetut, mutta 10 hengen (minyan) kokoontuminen sallitaan, mutta ihmisen tulee pitää 2 metrin etäisyys toiseen.

Lista jatkuu yksityiskohdittain. Työmatkojen järjestäminen on vaikea, ja työt suositellaan mahdollisuuksien mukaan tehtäviksi kotona; 2 metrin etäisyyden pitäminen monilla työaloilla lienee mahdottomuus.
https://www.timesofisrael.com/no-more-daycare-restaurants-gyms-or-prayer-quorums-the-new-virus-regulations/,

08. Viranomaisten vakuutteluista huolimatta, että elintarvike- ja välttämättömyys-tarvikkeita on riittävästi tarjolla kaupoissa, pientä ryntäystä on havaittu super-marketeissa henkilökohtaisen hygienian ja WC-papereitten riittävyydestä.

Lähes 40 000 israelilaista ovat kotikaranteenissa, mukaan lukien 1000 lääkäriä, yli 600 sairaanhoitajaa, 170 apuhoitajaa, 80 farmaseuttia Terveysministeriön tilaston mukaan. 200 israelilaista ovat sairastuneet COVID19 sairauteen.

Terveyshenkilöt ovat suorittaneet 6 800 COVID19 testausta Israelissa.
Kaikki ulkomailta palaavat joutuvat 14 päivän karanteeniin. Maahan saapuvat turistit käännytetään kentältä takaisin, elleivät he pysty osoittamaan omaehtoista karanteenia 2 viikon ajaksi.

Maailmassa on rekisteröity nyt 150 000 tartunnan saajaa, joista 5 764 menehtyi. COVID19 keskusalue on keskittynyt Italiaan, jossa se levittäytyi holtittomasti.
https://www.timesofisrael.com/no-more-daycare-restaurants-gyms-or-prayer-quorums-the-new-virus-regulations/, https://www.timesofisrael.com/pm-says-all-leisure-venues-to-shut-urges-israel-to-adjust-to-new-way-of-life/, https://www.timesofisrael.com/finance-ministry-said-to-predict-nis-11-billion-hit-to-economy-in-6-weeks/,

09. Pääministeri Netanyahu vihjaisi lauantain puheessaan Israelin voivan turvautua vastaterrorismin käyttämiin metodeihin, joihin kuuluvat Oikeusministeriölle annettu oikeus digitaalisesti jäljittää coronaviruspotilaita ilman heidän lupaansa voidakseen selvittää, keitä he tapasivat, mitä tapahtui sitä ennen ja jälkeen, selvittääkseen viruksen siirtymisen ihmiseltä toiselle.

Pääministerin esitys sai tulisia vastalauseita henkilökohtaisen yksilöllisyyden rikkomisesta. Hän selitti, ettei sen tarkoituksena ole vakoilla yksityisiä, vain selvittää viruksen leviäminen sodassa sitä vastaan.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/WATCH-LIVE-Netanyahu-addresses-Israels-plans-amid-coronavirus-panic-620971,

10. Netanyahun vaatiessa hätätilahallituksen muodostamista, presidentti Rivlin aloitti keskustelut puoluejohtajien kanssa, ketä he suosittelevat pääministeriksi.

Netanyahu selittää, että toimintakykyisen hallituksen muodostaminen on välttämätöntä saadakseen tarvittavat oikeudet tehdä kipeitäkin koko yhteiskuntaa koskevia päätöksiä.

Presidentti Reuven Rivlinillä on 28 päivää aikaa käydä läpi puolueitten johtajat saadakseen heidän suosituksensa 23. hallituksen muodostajaksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/President-Rivlin-consults-with-party-leaders-amid-coronavirus-crisis-621015,

11. Netanyahu esitti lauantaina uudelleen kutsunsa SiniValkoisten johtajalle Benny Gantzille laajan kansallisen yhteyshallituksen muodostamiseksi niin pian kuin suinkin. Muita puolueita voi liittyä Likudin ja SV:n muodostamaan runkoon.

Pääministeri huolena on erityisen coronavirus budjetin luominen, mitä hän ei voi tilapäisellä hallituksella saada aikaan.

”Otin yhteyttä eilen hätätilahallituksesta, jota kipeästi tarvitsemme. Soitin kollegoilleni SV:n johtajalle Benny Gantzille, Työväenjohtajalle Amir Peretzille ja Israel Beitenun johtajalle Avigdor Libermanille liittymiseksi siihen. Auktoriteetti ja vastuu voidaan jakaa. Kutsun heitä täydellä avoimuudella; tämä ei ole temppu tai poliittinen liike. Olemme maailmanlaajuisessa kriisissä”, Bibi kirjoitti.

SiniValkoisten vastausta ei ole saatu välittömästi, kuten odottaisi.
Avigdor Liberman sanoi tukevansa SiniValkoisten ja Likudin välistä hallitusta ulkopuolelta edellyttäen, että se käsittelee vain COVID19 kysymystä.

Likudin johto pahoitti mielensä SV:n vaatiessa, että hallituksen muodostamis-lakiin tulee sisällyttää äänestys Knessetin uuden puheenjohtajan valitsemiseksi.
Knessetin puheenjohtajan vaihtamiseen tarvitaan 61 kansanedustajan tuki.

Netabyhau kutsui SV:n vaatimusta häpeälliseksi hallituksen muodostamisen kiireellisyyden vuoksi, mitä SiniValkoinen ei ole vieläkään ymmärtänyt.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Blue-and-White-Party-agree-to-emergency-unity-government-report-620975,
https://www.jpost.com/Breaking-News/Netanyahu-sends-offer-to-Gantz-to-form-emergency-unity-government-621020,

12. SiniValkoisten sisälle on muodostunut kaksi lohkoa: Gabi Ashkenazi ja Benny Gantz kannattavat yhteyshallitusta Likudin kanssa; Moshe Yaalon ja Yair Lapid vastustavat sitä siinä muodossa, kuin he uskovat Bibin sitä tarjoavan.

Moshe Yaalon viittasi Tweet-viestissään Turkin presidentti Erdoganiin syyttäessään Bibiä ”coronaviruksen käyttämisestä hyväkseen poliittiseen tarpeeseensa, kuten altavastaaja ennen oikeuden käsittelyä”.

Sinivalkoisten sisällä kuohuu edelleen epäluulo Netanyahun vilpittömyydestä. Gantzin alkuperäinen vaatimus oli Israelin arabien Joint List ottaminen mukaan hallitukseen, minkä Bibi torjui välittömästi.

Raportin mukaan Netanyahu ja Ashkenazi aloittivat hallitusneuvottelut.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-Ashkenazi-begin-talks-for-emergency-unity-government-report-621005,

13. Turkki työntää vastaan hangoittelevia syyrialaisia pakolaisia Euroopan etuvartiona toimivan Kreikan rajoille. Monet pakolaisista ovat havainneet Turkin heidän kyynisen käyttämisensä Euroopan maiden painostamiseen saadakseen haluamansa etuudet.

Nämä syyrialaiset pakolaiset ovat ilman terveyshuoltoa, mutta heillä ei ole juuri mahdollisuuksia Turkin hallitusta vastaan, joka käyttää armeijan kalustoa heidän siirtämisekseen Kreikan rajoille, jossa Kreikan armeijan sotilaat pyrkivät estämään heidän pääsynsä Kreikan kautta Euroopan sydänalueille.

Turkin päätöksen pakolaisten lähettämiseksi Eurooppaan uskotan johtuvan siitä, että Turkin operaatio Syyrian Idlibissä epäonnistui Venäjän armeijan ja Syyrian hallituksen sotilaitten vastatoimien vuoksi, joissa turkkilaisia sotilaita kuoli.

Tilanne Turkin ja Kreikan rajoilla on saanut dramaattista vakavuutta coronavirus-pandemian johdosta. Turkilla oli ennestään 3.7 miljoonaa Syyrian pakolaista, joita EU elättää antamalla Turkille miljardikorvauksia, mutta Idlibin miehityksen johdosta lähes 900 000 syyrialaista joutuivat muuttamaan pois kodeistaan.

Turkki haluaa vahvistaa Kyproksen pohjoisosassa miehittämiään alueita, ja siksi painostaa Kreikkaa avaamaan rajansa Eurooppaan, jossa monet maat, Saksa niiden mukana, ovat ilmoittaneet, etteivät ne halua lisää Syyrian pakolaisia.

Kreikka sanoo, että sillä on 228 COVID19 tapausta, kun Turkilla on vain 6 sairastunutta. Turkki haluaa Saksassa asuvat kansalaisensa takaisin. Turkki kielsi lentoyhteydet Saksaan, Espanjaan, Ranskaan, Norjaan, Tanskaan, Belgian, Itävaltaan, Ruotsiin ja Alankomaihin 17. huhtikuuta saakka.

Se keskeytti lennot aiemmin Kiinaan, Iraniin, Irakiin, Italiaan ja EteläKoreaan, joissa maissa COVID19 sairaus rehottaa hallitsemattomasti.
https://www.jpost.com/Middle-East/Turkey-cynically-pushes-migrants-toward-coronavirus-hit-Europe-621017,

14. COVID19 pandemian etenemisen estämiseksi PA/PLO kielsi rukoustilaisuudet moskeijoissa vaatien muslimeja rukoilemaan kodeissaan. Siten myös Al-Aksa moskeija Temppelivuorella on joutunut syrjäytettyyn asemaan.

Temppelivuoren päivärutiinista vastaava islamsäätiö wagt sanoo sterilisoivansa moskeijan ja sen ympäristön toistuvasti.
PA/PLO:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa on 38 vahvistettua virus-potilasta, Gazan kaistalta ei ole raportoitu yhtään COVID19 tartunnan saajaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Palestinians-suspend-prayers-at-mosques-churches-to-fight-coronavirus-620966,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 09 -17; Tiberias 13 -24, Suolameri 18 -24, Eilat 16 -24 +C-astetta, tänään ja huomenna puolipilvistä, tiistaina vesisadetta. Lämpötila nousee huomenna lukuihin 08 -18 +C-astetta. Tuuli on ollut melkoisen kova.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019