KESKIVIIKKO 01.01.2020

KESKIVIIKKO 01.01.2020
Näin uuden vuoden 2020 ensimmäisenä päivänä on aihetta katsella vähän taaksepäin ja kertoa, mitä keksintöjä Israel on tehnyt 10 vuoden aikana. Referoin alla Jpost.magazine 27.12.2019 julkaisemaa artikkelia.
Artikkelin aiheet koonnut Eytan Halon toteaa aluksi: ”Aina kun katselet ympärillesi, juutalainen valtio näyttää luoneen taas uuden keksinnön tai hätkähdyttävän luomuksen”.
Olen suomentanut raportin tärkeimmät osat, terminologia voi olla puutteellinen.
01. OrCam

”2010 Jerusalemissa toimivan tiimin perustama Mobileye johtaa vallankumousta sokeille ja heikkonäköisille.

Yhtiön keinoälyn kehittämät kannettavat laitteet, varustettuina korkealaatuisella kameralla, pyrkivät muuttamaan lukuisten ihmisten elämän mahdollistaen heidät lukemaan tekstiä, erottamaan kasvon-piirteitä jne. OrCam yhtiön markkina-arvo on nyt 1 miljardi USD.

02. ReWalk

Israelilaisen quadriplegic-kehittäjän tri Amit Gofferin ReWalk on kannettava robotti, ulkoinen exoskeleton ranko, joka mahdollistaa halvaantuneet, joilla on selkäydinvammoja, seisomaan ja kävelemään.

ReWalk vahvistaa lantion ja polvien liikkumista. Yhtiön kehittämä teknologia on ensimmäinen ulkoinen rankolaite, joka on saanut FDA:n hyväksynnän henkilökohtaiseen ja kuntoutuskäyttöön USA:ssa.

Aiemmin tänä vuonna exoskeleton avusti halvaantunutta veteraania Terry Hannigan Verelinea kilpailemaan New York City maratoonilla.

03. Beresheet

Israelin ensimmäisen Lunarluotaimen matka kuun pinnalle ei onnistunut täysin ohjelman mukaan, mutta insinööriluomuksena se inspiroi sukupolvemme lapsia ja koko Israelin kansaa.

SpaceIL ja Israelin avaruusteollisuuden kehittämä Beresheet nosti Israelin seitsemänneksi maaksi, joka onnistuneesti lähetti avaruusaluksen kuun kiertoradalle. Aluksen laskeutuminen kuun pinnalle epäonnistui jarrutuksen myöhästyessä, mutta luomuksen taustalla toimiva tiimi suunnittelee uutta yritystä, jota kansa innolla odottaa.

04. Watergen

Rishon LeZionissa toimiva Watergen on kunnianhimoinen yhtiö, jonka suuntaa-antava teknologia luo tuoretta juomakelpoista vettä pelkästä ilmasta.

Yhtiön generaattorit luovat yhteyden kokoamansa ilman kosteuteen, tuottaakseen turvallista vettä sinne, missä sitä eniten kaivataan.

Yhtiön omistaa israelilais-georgialainen philanthropisti tri Michael Mirilashvili. Sen laaja-alainen Watergen generaattori pystyy kehittämään 5000 litraa puhdasta vettä päivässä tarvitsematta muuta infrastruktuuria kuin taloussähkövirran.

05. Iron Dome

Iron Dome on ilmapuolustusjärjestelmä, joka ensimmäiseksi otettiin käyttöön 2011.
Se on muuttanut ja pelastanut lukemattomien Israelin asukkaitten elämän, jotka elävät jatkuvan rakettitulen uhan alaisina.

Iron Dome järjestelmän kehittivät Rafael Advanced Systems ja Israel Aerospace Industries. Se pystyi eliminoimaan 700 rakettia yksistään v. 2014 Gazan kesäsodan ”Operation Protective Edge”aikana yksistään. USA:n Armeija osti helmikuussa 2019 kaksi Iron Dome patteristoa sotilaittensa suojaksi ilmahyökkäyksiltä.

06. Drone Dome

Rafael on ainoa yhtiö, joka on päässyt listaan kahdesti, tällä kertaa suojellakseen infrastruktuuria erilaiselta ilmasta tulevalta uhalta.

Yhtiön kehittämä ”Drone Dome” järjestelmä, jota ensiksi esiteltiin 2016, pystyy neutraloimaan vihamielisiä pienkoneita (drone), joko terroristien tai rikollisten lähettämiä.(Se pystyy myös havaitsemaan risteilyohjuksia ja joko tuhoamaan ne tai ilmoittamaan niiden lähestymisen, oma lisäys)

Englannin armeija otti järjestelmän käyttöönsä joulukuussa 2018 Lontoon Gatwick lentokentällä, miehittämättömien pienkoneitten (drone) aiheuttaman uhkan vuoksi. Ne pysäyttivät lentoliikenteen 36 tunnin ajaksi Englannin toiseksi vilkkaimmalla lentokentällä.

07. Aleph Farms.

Yksi Israelin kasvavan listan food-tech yhtiöistä, Aleph Farms, ilmoitti joulukuussa 2018 onnistuneensa kasvattamaan maailman ensimmäisen cell-grown minute steak.(solusta kasvatettu pieni pihvi)

Aikuisesta lehmästä kivuttomasti otettu muutaman solun massa-kasvattaminen on ollut ruoka- ja maatalousteollisuuden ”Holy Grail”, korkea tavoite. Tämä järjestelmä toistettiin viemällä muutamia soluja kansainväliselle avaruusasemalle (ISS), jossa sitä kasvatettiin.

08. StemRad

USA:n avaruustutkimuksen suosion kasvamisen myötä on tullut ajankohtaiseksi kehittää maapallon ilmakehän ja magneettisen suojakehän ulkopuolella työskenteleville astronauteille suojavarusteita avaruussäteilyä vastaan.
Tel Avivissa toimiva StemRad voi muodostaa avainratkaisun tähän. Tri Oren Milstein ja Daniel Levitt perustivat 2011 yhtiön, jonka kehittämät suojavarusteet AstroVet antavat persoonallisen suojauksen astronauteille ilmakehän (magnestopheren)ulkopuolella.

Varusteet kehitettiin yhdessä Israel Spaceagencyn ja Lockheed Marinin kanssa, jotka NASA testasi ennen avaruusalusten laukaisemista syvään avaruuteen.

09. 3D Printed heart

Tel Avivin yliopiston tutkijat sieppasivat lääkintämaailman huomion aiemmin 2019 kopioituaan maailman ensimmäisen 3D vascularized (verisuonilla varustetun) keinotekoisen, toimivan sydämen.

Kehityksessä käytettiin potilaan omia soluja ja biologista materiaalia, ja sitä pidetään läpimurtona henkilökohtaisen kudoksen tai uuden jäsenen kasvattamiseksi tulevaisuudessa. Vuosikymmenen aikana kehittäjät toivovat 3D-kopiokoneitten olevan jokaisessa sairaalassa.

10. Zebra Medical Vision

Maailman terveyspalvelu-markkinoiden nopeasti kasvaessa ne aina ovat kärkkymässä uusia alalle sopivia kehitelmiä, eikä Shefayimissa sijaitseva terveyspalvelun aloittelevan yrityksen Zebra Medical Vision ole poikkeus tarjoamalla diagnostisen päätelmän nopeuttamista.

Yhtiön teknologia on saanut neljä FDA hyväksyntää tähän mennessä. Menetelmässä käytetään aiempaa tuntemusta ja AI (keinoälyn) apua automaattisesti identifioimaan potilaan lääkinnällinen tila hänen scan-raportistaan, mikä voidaan nopeasti ilmoittaa radiologeille hätä-tilanteissa nopeiden toimenpide-ratkaisujen tärkeysjärjestyksestä.
Lista ei suinkaan ole täydellinen, ja se kasvaa kaiken aikaa. Israelin kansa on muutamassa vuosikymmenessä kasvanut aloilla, joihin se on keskittynyt, maailman huippuluokkaan, ja jonka tutkijat ovat haluttuja maailmalla.
https://www.jpost.com/Jpost-Tech/Top-10-Israeli-inventions-of-the-last-10-years-612118,






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019