Thursday, October 03, 2019

TORSTAI 03.10.2019


TORSTAI 03.10.2019

01. Israelin juhliessa juutalaista Uutta Vuotta, Rosh HaShanah, Saudi Arabian YK:n lähettiläs Reema Bandar Al Saud lähetti ensimmäistä kertaa onnittelukortin Amerikan juutalaisyhteisölle. Sitä pidetään saavutuksena jännityksen voimistuessa kansojen ja liittoutumien välillä maailmassa.

”Tässä Rosh HaShana tilaisuudessa hänen korkeutensa lähettiläs Reema Bandar Al Saud lähettää onnellisen ja makean Uuden Vuoden toivotuksensa”, kirjoitti Saudi Arabian YK:n lähettiläs onnittelukirjeessään, joka oli koristeltu kuvilla hunajasta, omenoista ja granaattiomenista, jota kuuluvat juutalaisten Uuden Vuoden ruokalistaan.
https://www.timesofisrael.com/in-first-saudi-envoy-in-washington-sends-rosh-hashanah-greeting-to-us-jews/,

02. Israelin 22. Knessetin uudet jäsenet vannovat virkavalansa ja parlamentti aloittaa toimikautensa – toiseen kertaan viiden kuukauden sisällä uusien vaalien uhan ollessa ilmeinen toimintakykyisen hallituksen muodostamisen epäonnistuttua.

Toisen kerran muutaman kuukauden sisällä käydään läpi seremoniat, joita on kehitelty entistä näyttävämmiksi punaisella matolla, torvisoittokunnalla – jonka IDF tarjoaa – ja muine perinteeksi muodostuvine toimintoineen.

Knessetin 120 jäsenestä vain 17 ovat ensimmäistä kertaa aloittelemassa lain-laatijan vastuullista toimikauttaan, joka voi jäädä kovin lyhyeksikin.

Israelin arabien Joint Listan 13 kansanedustajaa jättäytyvät pois aloittamis-seremonioista protestiksi hallituksen kyvyttömyydestä hoitaa maan arabi-yhteisöissä lisääntyvää väkivaltaa – joka on vaatinut ainakin 71 arabikansalaisen hengen vuoden alusta lähtien, heistä osa ns. kunniamurhia, jotka kohdistuvat pääasiassa naisiin.

Entinen arabikansanedustaja Mohamad Barakeh, joka johti Hadash puoluetta, pitää tilannetta katastrofaalisena todeten, että 1380 arabia on surmattu vuoden 2000 alusta lähtien väkivallasta arabiyhteisön isällä.
https://www.timesofisrael.com/22nd-knesset-to-be-sworn-in-under-shadow-of-possible-3rd-elections/,

03. Tuhansia ihmisiä osallistui protestitilaisuudeksi kehittyneeseen kahden veljeksen hautajaistilaisuuteen Majd al-Krum arabikaupungin poliisiaseman edessä Israelin pohjoisosassa.

Ahmed Manaa, 36 vuotta, vietiin henkitoreissaan Nahariyan sairaalaan tiistaina. Hänen tilansa oli kriittinen saamiensa ampumahaavojen vuoksi. Hänen veljensä 23-vuotias Halil Manaa kiidätettiin samoin kriittisessä tilassa luodinhaavojen vuoksi.

Heille suoritettiin hätäoperaatiot, mutta he menehtyivät lääkärien ponnisteluista huolimatta. Haaretz raportin mukaan he joutuivat riitaan kolmannen miehen kanssa tuntemattomasta syystä johtuen. Poliisi tutkii asiaa.
https://www.timesofisrael.com/thousands-attend-funeral-of-two-brothers-killed-in-brawl-in-northern-arab-town/,

04. Israelin juutalainen kansa pyrkii virittymään anteeksiannon ja – pyynnön mielialaan ennen suurta sovituspäivää Jom Kippur, jolloin juutalainen ylipappi meni kerran vuodessa Temppelin kaikkein pyhimpään uhrilampaan verta mukanaan saavuttaakseen sovituksen itsensä ja kansansa puolesta.

Koska Temppeli on ollut vuodesta 135 lähtien raunioina niin tarkoin, ettei sen paikkaa edes tiedetä varmasti, sovitus on saanut entistä enemmän symbolisen merkityksen, jota pyritään saamaan esiin keskittymällä synagogissa lukemaan Jeremian valitusvirsiä.

Israelin suurimpana ja tärkeimpänä huolena on toimintakykyisen hallituksen muodostaminen, sisäisten riitojen pakottaessa uusiin vaaleihin, ja uhatessa kaataa myös äskettäin virkakauteensa vihityn 22. Knessetin.

Pääministeri Benyamin Netanyahu sopi ennen pasuunansoiton juhlia ja uutta vuotta tapaamisesta SiniValkoinen puolueen puheenjohtajan Benny Gantzin kanssa keskiviikon vastaisena yönä ja jatkaa seuraavana päivänä, mutta Gantz oli saanut pahoja neuvoja joltain ja peruutti tapaamiset.

Hallituksen muodostamisen tiellä on pahana kantona kaskessa Israel Beitenu puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman, joka taktikoi yksinään saadakseen aiheetonta hyötyä.

Liberman tarjosi tapaamista Netanyahun kanssa, mikä toteutettiin tänä aamuna, mutta Likudin ilmoituksen mukaan ne kaatuivat erimielisyyksiin.

Liberman esitti Bibille Likudin, Sinivalkoisen ja Israel Beitenun tapaamista muodostaakseen uuden hallituksen politiikan ohjesäännöt, ja vasta sen jälkeen keskittymään ratkomaan ministeripaikkojen jakamista ja pääministerin paikan vuorottelemista.

Tapaamisen jälkeen Bibi tapasi koaliittionsa ja uskonnollisten puolueitten edustajat. Benny Gantz kieltäytyy tapaamasta Netanyahua, ennen kuin hän vapauttaa koaliittionsa uskollisuuden valastaan Likudille.

Tämä on tilanne Israelissa tällä hetkellä.
Netanyahun kuuleminen kestää vielä useita päiviä, eikä tiedetä, miten siinä käy.

Netanyahun lakimiestiimi sanoo löytäneensä uusia todisteita, joilla he uskovat voivansa vakuuttaa oikeuskansleri Avichai Mandelblitin luopumaan pääministerin syytetoimista.

Jos ei löydetä tapaa uuden hallituksen muodostamiseksi, Netanyahun uskotaan tänään luovuttavan presidentti Reuven Rivlinille häneltä samansa mandaatin hallituksen muodostamiseksi.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Benjamin-Netanyahu-invites-Avigdor-Liberman-to-coalition-603565,

05. Pääministeri Netanyahun kuulemisen toisena päivänä hänen puolustustiiminsä kuten myös pääsyyttäjä ja hänen toimistonsa jäsenet pyrkivät oikeuskansleri Mandelblitin vakuuttumaan uusista löydöistä, jotka mitätöivät syytöstoimet.

Bibin puolustustiimin jäsen Yossi Ashkenazi sanoi aamulla, että oikeuskanslerin toimistossa suhtaudutaan niihin positiivisesti, mikä antaa toivoa ratkaisusta.
Toinen tiimin jäsen Adv Amit Hadad totesi: ”Meillä on uusia todisteita ja toisia selityksiä, joilla esitetyt syytökset pystytään kumoamaan”.

Mandelblit torjui Netanyhau esityksen kuulemisen tekemisestä julkiseksi sallien niiden seuraamisen livenä TV-kanavilla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269694,

06. Iranin Vallankumouskaartin (IRGC) tiedustelukomentaja Qazem Suleimani sanoo, että Israel-arabihankkeen taustalla olleita henkilöitä on pidätetty. Hän ei lausunnossaan yksilöinyt, minkä ryhmän jäsenistä oli kysymys.

Tiistaina Suleimani paljasti, että Libanonin sodan 2006 aikana Israel pyrki teloittamaan sekä hänet että Hizbullahin pääsihteerin Nasrallahin, mutta että yritys epäonnistui. Yritys tehtiin miehittämättömillä pienkoneilla.

Iranin TV:n haastattelussa Suleimani kertoi olleensa Nasrallahin ja Mourgniyan kanssa UAV-koneitten lentäessä yläpuolella. He siirtyivät toiseen rakennukseen Dahiyassa, ja silloin kone iski.

He siirtyivät rakennusten ulkopuolelle UAV:n seuratessa heidän liikkeitään.
He joutuivat siirtymään yhdestä piilopaikasta toiseen, pysyen maan alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269698,

07. Juudean ja Samarian alueille on ilmaantunut uudenlainen vitsaus jätteiden polttamisen muodossa.

Viime viikkojen aikana jätteiden polttaminen on lisääntynyt arabien maantäyttötöistä useilla alueilla Juudeassa ja Samariassa.
Tusinoittain tiedusteluja ja valituksia on saatu Samarian Urban Environment yhtiössä Samariasta, Binyaminista ja Jordanjoen Laaksosta.

Järjestöstä kerrotaan, että viime viikolla jätteitä poltettiin ja sitä jatkettiin myös yöllä Tzufimissa lähellä Kalkiliyaa,Maaleh Shomronissa, Karnei Shomronissa, Barkanissa ja muilla alueilla, joihin myrkylliset kaasut levisivät.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269696,

08. Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat levinneet Irakissa kaikkialle, joissa vastustetaan korruptiota, julkisten palvelujen puutetta sekä työttömyyttä.

Keskiviikkona tuhannet mielenosoittajat uhmasivat kyynelkaasun ja kovien ammusten käyttämistä heitä vastaan. 9 ihmistä on saanut surmansa.

Mielenosoitukset ovat ensimmäinen vakava haaste pääministeri Adel Abdel Mahdin hallitukselle, jonka hän muodosti vuosi sitten. Hän syyttää mielenosoituksista heihin liittyneitä kiihottajia.
https://www.timesofisrael.com/9-killed-in-clashes-as-iraq-protests-escalate-nationwide/,

09. Iranin korkein kaitsija Ali Khamenei sanoo, että koska EU ei ole täyttänyt lupauksiaan Iranille, se tulee jatkamaan JCPOA-sopimuksen rikkomista, kunnes sen haluamat tulokset täyttyvät.

Hän ei yksilöinyt, mitä rikkomuksia hän tarkoitti, mutta toteaa, että USA:n asettamat maksimipainostus-kampanjat eivät ole onnistuneet.
https://www.timesofisrael.com/khamenei-well-further-breach-nuke-deal-until-we-get-desired-results/,

10. Pääministeri Netanyahu valmistautuu kaikkien häntä vastaan nostettujen oikeustoimien ja hallituksen muodostamiskiireitten keskellä pitämään kiireelliset Likudin puheenjohtajan vaalit (primary), joissa hänen paikkaansa kärkkyvillä luutnanteilla on mahdollisuus peilata omaa kansansuosiotaan.

Hän on vihjaillut luovuttavansa paikkansa Likudin johtajana, jos häntä vastaan nostetaan syytteitä. Gideon Saar on yksi heistä, joka odottaa aikaansa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269699,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 19 -32; Tiberias 22 -36; Suolameri 25 -36; Eilat 24 -38 +C-astetta, huomenna hieman viilenevää, mutta aurinko paistaa täydeltä terältään.Wednesday, October 02, 2019

KESKIVIIKKO 02.10.2019

KESKIVIIKKO 02.10.2019
01. Israelissa eläteltiin jo toiveita kaksi päivää kestäneiden vuoden 2080 alkamisen juhlallisuuksien aikana Likudin ja SiniValkoinen puolueen johtajien sovittua tapaamisesta tänään keskiviikkona, että hallituksen muodostaminen ja paluu arkeen alkaisi lopultakin saada kestävää maata jalkojensa alle.

Nämä toiveet romahtivat Benny Gantzin palattua lomaltaan Lontoossa saatuaan aikaa harkita asioita uudelleen – ehkä saatuaan uusia neuvoja Lontoossa, vaikka emme tiedä, keitä hän tapasi siellä.

Benny Gantz ilmoitti tiistai-iltana peruuttavansa sovitut tapaamiset pääministeri Benyamin Netanyahun ja Likudin johtaman koaliittion kanssa.

Näitä viime hetken keskusteluja pidettiin viimeisenä oljenkortena yhteys-hallituksen muodostamiseksi, jota aluksi johtaisi Netanyahu.

Sinivalkoinen puolueen johtaman koaliittion neuvottelutiimin johtaja Yoram Turbowicz soitti Likudin vastaavalle johtajalle, turismiministeri Yariv Levinille, kertoakseen hänelle, ettei ole mitään mieltä kahden johtajan tapaamiseksi keskiviikkoyönä, eikä myöskään tapaamiselle keskiviikkoaamuna.

SiniValkoinen puolueen tiedottaja selitti: ”Minimi-olosuhteet eivät kypsyneet tapaamisiin, jotka voisivat olla hyödyksi”.

Likudin johto reagoi tietoon ilmaisten olevansa shokissa SiniValkoisten päätökseen, ja syyttäen peruuttamisesta johtajanelikon siviiliä Yair Lapidia.

Likudin taholta selitetään, että se oli Gantz, joka esitti Bibille puhuessaan hänen kanssaan sunnuntaina, molempien neuvottelutiimien tapaamista ennen heidän keskusteluaan, mutta ”Lapid painosti Gantzia lomapäivien aikana peruuttamaan tapaamiset, koska hän haluaa vuorotella Gantzin kanssa pääministerinä”.

Netanyahu vetoaa vielä Gantzin vastuuntuntoon voidakseen välttää kolmannet vaalit vuoden aikana.

Lapidin taholta pidetään Likudin syytöksiä viinihöyryjen aiheuttamiksi.

Gantzin vaatimuksina oli, että Bibin tulee hajottaa perustamansa oikeisto koaliittio, ja sallia keskustelut puolueitten kesken.

Media tervehtii ilolla neuvottelujen peruuttamista, vaikka se tarkoittaneekin uusin vaaleja, mutta vapauttaa median keskittymään Netanyahun rikos-kuulusteluihin, jotka alkavat tänään.
https://www.jpost.com/Israel-News/Coalition-talks-between-Likud-Blue-and-White-end-without-a-deal-603249,

02. Netanyahun ennen syytösten esittämistä tapahtuvat kuulemiset oikeuskansleri Avichai Mendelblitin kanssa alkavat tänään keskiviikkona.

Nämä kuulemiset ovat Netanyahun viimeinen mahdollisuus vierittää uhkaava lopullinen päätös syytösten asettamiseksi pois hartioiltaan, mikä voi raskaasti vaikuttaa hänen poliittiseen tulevaisuuteensa, ja heikkoihin toiveisiin uuden koaliittion muodostamiseksi, jolle rakentaa Israelin yhteyshallitus.

Mandelblitin toimisto julkaisi sunnuntaina kuulemisprosessin aikataulun, jossa ennen syytöksiä tapahtuvia kuulemisia jatketaan kahden asemesta neljään päivään, mukaan lukien torstai, sekä sunnuntai ja maanantai ensi viikolla.

Netanyahun puolustustiimin päämääränä ei ole poistaa syytöksiä, vaan vakuuttaa Mandelblitiin niiden vesittämiseksi.

Seuraamani JPostin artikkeli on laadittu ennen yhteyshallituksen neuvottelujen katkeamista, eikä siinä siten puututa sen vaikutukseen kuulemiseen.
Mandelblitin potentiaalinen Netanyahun syyttäminen olisi vaikuttanut suuresti hänen mahdollisuuksiinsa vuorotella Gantzin ja Lapidin kanssa pääministerinä.

Uusien vaalien mahdollisuus voisi katkaista Netanyahun poliittisen uran, mikä voisi tapahtua piankin Likudin valitessa uuden puheenjohtajansa, jolla ei olisi rikollista taustaa – tai epäilyjä niistä - vaan voisi taistella vapaana syytöksistä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-pre-indictment-hearing-with-Mandelblit-set-for-tomorrow-603384,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5600648,00.html,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269629,

03. Israelin 22. Knesset (Parlamentti) kokoontuu tänään istuntoonsa, jossa 103 jäsentä joutuvat vannomaan uskollisuusvalansa toiseen kertaan vuonna 2019.

Valtionhallinnon asioiden tulee jatkua huolimatta siitä, että tämän Knessetin istuntokausi voi jäädä kovin lyhyeksi, jos uhka hallitusneuvottelujen epäonnistumisesta ja uusista vaaleista toteutuu.

Presidentti Reuven Rivlin tarkastaa hänen kunniakseen asetetun kunniakaartin klo 15. 00 ja IDF:n soittokunnan. Knessetin puhemies Yuli Edelstein tapaa muitten virkailijoitten kanssa Rivlinin Knessetin ulkopuolella soittajien esittäessä Hatikvan.

Rivlin asettaa muistoseppeleen Israelin kaatuneitten sotilaitten muistoksi ennen
astumistaan sisään Knessetin rakennukseen.
Sisällä Rivlin allekirjoittaa Israelin presidenteille tarkoitetun erityisen vieraskirjan Knessetin jäsenten vannomistilaisuuden yhteydessä.

Tämän jälkeen 120 parlamentaarikkoa etsivät oman tuolinsa istuntosalissa.
Yuli Edelstein lukee vannotustekstin ”Vannon uskollisuutta Israelin valtiolle ja uskollisesti täyttää tehtäväni Knessetissä”, johon kukin uusi jäsen vastaa ”Vannon”.

Tilaisuus päättyy maljojen nostoon ja tradition mukaiseen ryhmänjohtajien yhteiskuvaan.
Tilojen teknisiä varusteita on ajanmukaistettu vammaisten vaatimusten mukaan. https://www.jpost.com/Israel-News/22nd-Knesset-to-be-sworn-in-Thursday-amid-third-election-talk-603400,

04. Uuden vuoden toivotuksia on tullut Israelille ulkomailta, jopa arabivaltioilta, joiden kanssa Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita.

UAE:n ulkoministeri Abdullah bin Zayed al-Nahyan liittyi niiden maailman johtajiin, jotka toivottivat onnellista uutta vuotta.
UAE:n ulkoministeri toivotti: ”Shana Tova” tweet sivullaan.

Maitten välillä ei ole diplomaattisia suhteita, mutta Israelin uusi diplomaattinen toimisto avasi ovensa Abu Dhabissa 2015, UAE:n painottaessa, ”ettei se tarkoita maitten välisten suhteitten muuttumista”. Israelilaisia virkailijoita on vieraillut Abu Dhabissa useita kertoja viime vuoden aikana.

UAE:n ulkomaan asioitten ministeri Anwar Gargash kritisoi Hizbullahia äskettäin sen laukaistessa useita PST-ohjuksia Israelin pohjoisosaan. Gargash kritisoi aiemmin Iranin tunkeutumista Syyriaan TV-lähetyksessä todeten, että ”sitä tulee rajoittaa”, mutta ei vaatinut sen lopettamista.

Viime viikolla raportoitiin UAE:n suostuneen sen ensimmäisen virallisen synagogan rakentamisen aloittamiseen lähikuukausien aikana.

Sen rakentaminen kuuluu paavi Francis I:n tukemaan Abrahamin Perheen Talon rakentamiseen Abu Dhabiin. Kompleksiin tulevat lisäksi moskeija ja katolinen kirkko, ja sitä on tarkoitus laajentaa muittenkin uskontokuntien tarpeisiin. Ohjelman mukaan tilat valmistuvat 1922.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269610,

05. Venäjän presidentti Vladimir Putin toivotti viestissään Onnellista Uutta Vuotta. Hän sanoi sunnuntaina juutalaisille yhteisölle Venäjällä tarkoitetussa viestissä:

”Tämä vanha loma-kausi ilmentää ihmisten tarvetta moraaliseen puhdistautumiseen ja virheettömyyteen, ja kehottaa heitä hyveellisiin ajatuksiin ja tekoihin” Putin kirjoitti lausunnossaan, joka julkaistiin Kremlin virallisella web-sivulla jatkaen:

”On tärkeää, että Venäjän juutalaiset uskonnolliset järjestöt suhtautuvat syvällä kunnioituksella esi-isiensä arvokkaaseen hengelliseen, historialliseen ja kulttuuri-perintöön, ja edistävät isiensä traditioita ja tapoja nuorten parissa”.

”Heidän aktiivinen osallistumisensa yleiseen aktiivisuuteen ja tärkeitten sosiaali- ja hyväntekeväisyys-toimien edistämiseksi sekä ponnistelut tukea rakentavaa etnisten uskontojen välistä keskustelua maassamme ansaitsevat mitä suurimman kunnioituksen”.

”Pyydän esittää sydämeni pohjasta toivotukseni hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja vauraudesta uutena vuonna” Putin kirjoitti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269609,

06. Iranin ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi tweettasi sunnuntaina Iranin ulkoministeriön tervehdyksen juutalaiselle kansalle uuden vuoden kunniaksi.

Mousavi kirjoitti uuden vuoden tervehdyksensä Israelille Farsin, Englannin ja Heprean kielellä.
”Onnellista uutta vuotta juutalaisille tovereillemme ja kaikille aidoille suuren profeetan Moseksen (PBUH) seuraajille” hän kirjoitti.

Vaikka Iranin johto julkaisee toistamiseen Israelin tuhoa uhkaavia lausuntojaan, se on kuitenkin pitänyt yhteyttä juutalaisiin kansalaisiinsa, mihin heillä on vankka perinne muinaisista ajoista lähtien.

Viime vuonna Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif toivotti juutalaiselle kansalle Hyvää uutta vuotta tweed-sivullaan. ”Auringon antaessa tilaa kuulle toivon kaikille juutalaisille tovereilleni ja juutalaisille maailmanlaajuisesti hyvin onnellista uutta vuotta, täynnä rauhaa ja sopusointua. Onnellista uutta vuotta” Zarif kirjoitti liittäen sen oheen kuvia synagogasta Iranissa.

Kolme vuotta sitten presidentti Hassan Rouhani tweettasi samoin Hyvää uutta vuotta. Pian sen jälkeen presidentti Rouhani lahjoitti 170 000 USD Iranin ainoalle juutalaiselle sairaalalle.

Ennen 1979 islamilaista vallankumousta Iranissa asui 80 000 – 100 000 juutalaista, nykyisin heidän lukumääränsä on alle 10 000 juutalaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269604,

07. Saudi blokaaja Mohammad Saud toivottaa onnellista sovintopäivää
(jom kippur).

Toivotuksensa tueksi hän laulaa hepreankielellä ”Avinu Malkeini”, meidän kuninkaamme.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269621,

08. Hamasin johtaja Ismail Haniyeh varoitti Israelia vakavista seurauksista israelilaisen nuoren naisen Rina Shnerbin murhaajan saamien vammojen johdosta, joita hän sai Shin Betin kuulustelujen aikana.

”Israel tulee maksamaan korkean hinnan rikoksista, joita se aiheuttaa pidättämilleen palestiinalaisille turvallisuusvangeille” Haniyeh varoitti lausunnossaan, ylistäen samalla ”sankarillisesta hyökkäyksestä, jonka suoritti PFLP terrorijärjestö”.

”Palestiinan vastarintajärjestöt eivät hylkää vastuutaan vangeille eivätkä tule jättämään heitä yksin taistelemaan miehittäjää vastaan”.
”Vastarintajärjestöt painottavat vastuutaan vankien vapauttamiseksi ja siihen saakka miehittäjä maksaa hinnan koksistaan vankeja kohtaan kaikin käytettävissään olevin voimin ja tavoin” hän kirjoitti.

”Länsiranta (Juudea ja Samaria) tulevat olemaan uskollisia kansallisille periaatteille”, hän vakuuttaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269626,

09. Kymmenet tuhannet juutalaiset tungeksivat viettämään uuden vuoden juhlaa Umanissa, Ukrainassa, eikä vammautumiselta vältytty ihmisten tungeksiessa. Kaikkiaan 1 600 ihmistä saivat ensiapua United Hatzalah vapaaehtoisten toimesta, jotka olivat sijoittuneet Umanin kaupungin ympärille.

Ainakin yksi ihminen jouduttiin kuljettamaan helikopterilla Kievin sairaalaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269620,

10. Yhdysvalloissa presidentti Trumpin vastainen kampanja hänen syyttämisestään kiihtyy entisestään demokraattisen puolueen kongressin alahuoneen jäsenten suosiollisella ja aktiivisella avustuksella.

Demokraattien keskittyessä Trumpin ja republikaanien demonisoimiseen, NBC:n ”Saturday Night Live” ehdottaa sketseissään hänen teloittamistaan, koska ”syytösten toteutuminen hänen erottamisekseen kestää liian kauan”.
https://www.infowars.com/snl-suggests-assassinating-president-trump-instead-of-impeachment/,
https://www.wnd.com/2019/10/coup-attempt-now-ongoing-1059-days/,
Lieneekö sattumaa vai johdatusta, että USA:n ja Israelin johtajat ovat joutuneet heitä vainoavien ihmisten syytösten keskelle samaan aikaan.
”Mitä tapahtuu Israelille, tapahtuu myös Yhdysvalloille.”
https://www.naturalnews.com/2019-10-01-hierarchy-of-deep-state-escalation-attempted-assassination-of-president-trump.html,

11. Alla oleva linkki kertoo Kiinan aseistautumisesta, mitä esiteltiin massiivisilla paraateilla Kiinan kansantasavallan perustamisen 70-vuotisjuhlien aikana Tiananmen torilla Pekingissä.

Paraateissa esiteltiin myös sen huippusaavutuksia aseteknologian alueilla, joista erityistä huomiota kiinnitetään kauhistuttavaan Dongfeng -41 ydinohjukseen, joka pystyy iskemään Yhdysvaltoihin 30 minuutissa hajottaen 10 ydinkärkeä niille ennalta määrättyihin kohteisiin.
https://www.thesun.co.uk/news/10039105/china-set-to-unveil-dongfeng-41-nuke-that-can-strike-us-in-30-minutes-at-70th-anniverary-parade/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 15 -28; Tiberias 21 -35; Suolameri 24 -34; Eilat 24 -37 +C-astetta, vähän viilenevää, mutta aurinko paistaa tänään ja huomenna.

Sunday, September 29, 2019

SUNNUNTAI 29.09.2019

SUNNUNTAI 29.09.2019
01. Tänään on vuoden 5780 aattopäivä, ja Elul kuukauden viimeinen päivä. Tänä iltana alkaa Tishri-kuukausi. (Juutalainen päivä alkaa auringonlaskusta ja kestää seuraavaan auringonlaskuun.)

Tämä Tishri-kuun 1.päivä on Mooseksen 4. kirjan 29.-luvun mukaan pasuunansoiton juhla, josta Mooses antoi seuraavan käskyn:
”Ja seitsemännessä kuussa, kuukauden ensimmäisenä päivänä, olkoon teillä pyhä kokous; älkää silloin yhtäkään askaretta toimittako.
Olkoon se teille Pasuunansoiton päivä”. (4.Ms.29:1 -6)
Siitä päivästä alkavat juutalaisten suuret juhlapyhät.

Tishri-kuun 10. päivänä on Sovituspäivä (Jom Kippur).

”Tämän seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä on sovituspäivä; pitäkää silloin pyhä kokous, kurittakaa itseänne paastolla ja tuokaa Herralle uhri. Älkää toimittako yhtään askaretta sinä päivänä, sillä se on Sovituspäivä, jolloin teille suoritetaan sovitus Herran, teidän Jumalanne edessä. Jokainen, joka sinä päivänä toimittaa jotain askaretta, hävitettäköön kansastansa. (3Ms23:27 -32)
http://jchelsinki.fi/fi/juutalainen_vuosi_ja_juhlapyhat,

02. Uuden vuoden 5780 aattona ”Rosh HaShanah Slichot” (slicha, anteeksi) kokoontui tuhansia ihmisiä Jerusalemin vanhan kaupungin Länsimuurin edessä olevalle aukiolle Elul-kuun viimeisenä päivänä (lauantai-iltana) toistellakseen katumusrukouksia ennen uuden vuoden alkamista.

Alla oleva linkki johtaa seuraamaan tilaisuutta Jerusalemin Länsimuurin edessä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269574,

03. Arutz Shevan toimitus on laatinut artikkelin, jossa kerrotaan, miten ja mitä IDF:n sotilaat syövät uuden vuoden päivänä ja Tishrei-juhlien aikana.

Valmisteluja Tishrei lomapäiviksi on tehty kaikissa iDF:n tukikohdissa ja asemissa pohjoisessa, etelässä ja keskiosissa maata.

IDF:n teknologian ja logistiikan osastot valmistelevat toimittaakseen erilaisia ruoka-annoksia ja osaston johtajat työskentelevät valmistaakseen runsaat ruokalistat, jotka on sovitettu sotilaitten tarpeitten mukaan, huomioiden väestönosien erilaiset tarpeet ja tottumukset.

Uuden Vuoden alkamisjuhlissa sotilaat ja heidän komentajansa istutetaan juhlapöytään kaikissa IDF:n tukikohdissa ja asemissa pohjoisesta etelään ja maan keskiosiin Israelissa.

Omenoita toimitetaan uuden vuoden päivänä 30 tonnia ja niitä kastetaan kolmen tonnin hunajamäärään ja n. 4 tonnin taatelihunajaan (silan), jota toimitetaan IDF:n vegetaristeille.

Kalaa on hankittu 8 tonnia, lihaa 196 tonnia ja kananlihaa 142 tonnia.
Ruokatiloihin toimitetaan 8 tonnia kakkuja, 6 tonnia granaattiomenia, sekä 5.5 tonnia taateleita ja 4 tonnia kuivattuja hedelmiä.

Voidakseen nostaa maljoja uuden vuoden kunniaksi sotilaille on hankittu 17 000 litraa viinimehua ja n. 18 000 pulloa makeita juomia kaikkiin tukikohtiin ja asemiin.

Sotilaat, jotka kärsivät celiac-sairaudesta ja muista allergioista, saavat 13 000 yksityisannosta ja n. 34 000 yksikköä gluteenista vapaata leipää. Lisäksi tarjotaan erilaisia soijatuotteita: 165 000 yksikköä soijatahnoja (spread), 145 000 litraa soijamaitoa ja 30 000 kg soijapapuja sekä tofu rikastamaan väestön tuntua juhla-ajasta.

IDF:n sotilailla ja taistelijoilla ei kuitenkaan ole varaa hellittää hetkeksikään tietoisuutta tehtävänsä luonteesta varmistaakseen, että Israelin valtio voi keskittyä viettämään lomajuhliaan onnellisina, turvattuina ja rauhallisina.

On syytä palauttaa mieliin, etteivät Israelin viholliset kunnioita juutalaisten juhlia. Karmeana esimerkkinä on Egyptin suorittama hyökkäys Suezin kanavan yli Siinaille Jom Kippurina 1973, jolloin valtaosa sotilaista oli hyväuskoisesti vapautettu viettämään juhlaa omaistensa kanssa. Israelin valtio oli vaarassa tuhoutua kokonaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269579,

04. Israelin tämän hetkinen sisäpoliittinen tilanne on niin sekava ja kiemurainen, että USA:n presidentti Trump kyseli ihmetellen ulkoministeri Katzilta, mitä siellä Israelissa oikein tapahtuu?
Kyllä hänellä on tiedottajia omasta takaakin, mutta se ei vakuuttanut häntä.

Hän oli valmistautunut seuraavaan hyväntahdon ilmaisuun nimeämättä sitä tarkemmin – kuten vuosisadan sopimuksen julkistamiseen -, mutta joutui toteamaan, ettei se ole mielekästä nykyisessä tilanteessa.

JPOST julkaisi Herb Keinonin USA:n Israelin lähettilään David Friedmanin haastattelun, josta pyrin ottamaan osia selvittämään USA:n ja Israelin välisiä ajankohtaisia suhteita.

Pääministeri Netanyahu on toistellut tosiasiaa, ettei Israelilla ole koskaan ollut parempaa ystävää Valkoisessa Talossa kuin Donald Trump, eikä suurempaa ystävää edustamaan Yhdysvaltoja kuin David Friedman, kuten Bibi sanoi toukokuussa.

05. Aluksi selvitetään, ettei ole ollut monta USA:n lähettilästä Israelissa, jolla on ollut sellainen vaikutus hallitukseensa, tai jolla on läheiset suhteet Trumpin kanssa – toisten halveksiman toisten kunnioittaman – ja hänen Israelin rakkautensa vuoksi.

Tästä johtuen Friedman on 2.5 vuoden aikana toiminut keskeisenä tekijänä joittenkin presidentti Trumpin pro-Israelin päätösten taustalla, kuten USA:n lähetystön muutto Jerusalemiin, ja USA:n päätös tunnustaa Israelin yksinoikeus Golanin kukkuloihin, ja ”siksi häntä on kritisoitu milloin tahansa hän avaa suunsa”.

Friedman toteaa päättäneensä ”olla totuudellinen voidakseen elää päätöstensä, oma-tuntonsa, vaimonsa ja lastensa kanssa, ja saada heidän kunnioituksensa – siinä kaikki”. Myös presidentin tuki on hänelle tärkeä. ”Jos minulla on kaikki nuo, kaikki muu on pelkästään keskustelua”.

Friedmanin läheinen suhde USA:n presidenttiin on edistänyt USA:n ja Israelin välistä allianssia. Useita muita kohteita käsiteltiin enemmän keskustelun muotoisina.

Friedman sanoo olevansa melkoisen varma, että ”vuosisadan diili” julkaistaan ennen vuoden loppua, kuten Bibi lupaili. Hän sanoo, että ”Trumpin hallituksella on vielä pitkä matka kulkematta – toivottavasti pitkälle seuraavaan kauteen. Hän ei halua kiirehtiä, sillä aikaa on vielä runsaasti jäljellä”.

Friedman sanoo, että ”sopimus on hyvä Amerikalle ja Israelille – esityksen mukaan Israel tulee voimistumaan ja turvallisuus lisääntyy – se on jotain, jonka koko pro-Israelin yhteisö voi omaksua ilman uskonnollista painostusta”.

Kysymykseen Jordanin Laakson liittämiseen Israeliin Friedman ottaa varovaisen, tervehdyttävän kannan kuten hän sanoo. Hän sanoo, ettei Bibin lausunto siitä ole välttämättä sopimukseen kuuluva, mutta USA pidättyi ottamasta kantaa, eikä halunnut antaa tukeansa sille, kuten teki Golanin kukkuloista.

Friedman ei katso USA:n ja Israelin välien viilentyneen Trumpin nopeiden päätösten vuoksi, kuten Boltonin eroamisen yhteydessä, mutta ”se on Washingtonin hallituksen sisäistä liikettä, eikä sillä ole mitään tekemistä Israelin suhteitten kanssa”. Hän painotti Trumpin kantaa, että ystävyys USA:n ja Israelin välillä on valtioitten välinen.

Keskustelua USA:n ja Israelin välisestä puolustussopimuksesta hän pitää ennen aikaisena, koska yksityiskohtia ei ole julkistettu. ”Israelin kannalta se toisi takuun turvallisuudesta, ja pelotteen vihollisille, että hyökkäys Israelia vastaan on hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan, mutta miten se käytännössä toteutetaan, on täysin auki”.

Hän sanoo saaneensa kunnian olla avaamassa ns.”Pilgrimage Road”, pyhiinvaeltajien polkua, Jerusalemissa, jossa hän heilui moukarin kanssa auttaessaan tien avaamista.

Friedman ei halunnut ottaa kantaa muutamien USA:n kongressin demokraattisen puolueen jäsenten Israelin vastaisuuteen, eikä Israelin päätökseen estää kahden räikeimmän jäsenen propagandamatkan Israeliin. ”Se oli Israelin tekemä päätös”.
”USA ei tunnusta Palestiinan valtiota, ei ainakaan vielä. He halusivat muuttaa USA:n ulkopolitiikkaa, mikä kuuluu hallituksen toimivaltaan, ei kongressin”.
https://www.jpost.com/Israel-News/David-Friedman-talks-Iran-annexation-diplomacy-in-Post-interview-602812,

06. Likudin ja SiniVakoinen puolueen hallitusneuvottelijat aloittivat istuntonsa tänään 09.30 aikaan, jossa uskotaan lopullisesti selviävän, joutuuko BenYamin Netanyahu hajottamaan oikeistopuolueitten muodostaman koaliittion viimeisenä keinona tyydyttää Gantzin vaatimusta, ettei hän neuvottele koaliittion vaan Likudin kanssa.

Netanyahu on valmis hyväksymään presidentti Rivlinin välitysesityksen, että jos häntä vastaan nostetaan syytteitä, hän eroaa tutkimusten ajaksi ja antaa Gantzille oikeuden toimia tilapäisenä pääministerinä Netanyahun ollessa estynyt.

SiniValkoinen puolueen kansanedustaja Zvi Hauser pyrki rauhoittamaan tilannetta ennen tapaamista todeten, ettei kysymys ole Netanyahun henkilöstä, vaan periaatteesta. ”Jos Likud erottautuu Bibistä, voimme istua samassa hallituksessa”.
Siellä ei ilmeisesti tiedosteta ollenkaan, että nyt on aika tehdä katumusta molemmin puolin, ja että siihen kuluu anteeksianto.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269583,

07. Edellisessä artikkelissa esitetyt neuvottelut ovat ratkaisevia tulevan hallituksen kohtalosta. Jos ratkaisua ei löydetä yrittämiseen vielä kerran, Netanyahun uskotaan palauttavan saamansa hallituksen muodostajan mandaatin presidentti Rivlinille.

TV-kanavien raporttien mukaan pääministeri Netanyahu siirtää mandaatin palauttamisen Rivilinille ensi viikkoon. Jos näin tapahtuu, Rivlin voi antaa Benny Gantzille mahdollisuuden hallituksen muodostamiseksi, mutta sen onnistumis-mahdollisuudet ovat minimaaliset, sillä Likudin johtama koaliittio vakuuttaa pysyttelevänsä Bibille antamassaan lupauksessa pysyä yhtenäisenä.

Jotkut Gantzin kannattajista kehottavat häntä hyväksymään Netanyahun yhteys-hallituksen, mutta Yair Lapid ja Gabi Ashkenazi vastustavat sitä ehdottomasti.
https://www.timesofisrael.com/tv-netanyahu-will-return-mandate-next-week-gantz-knows-he-cant-divide-likud/,
Gallupin mukaan 52 % vastaajista kehottaa Bibiä astumaan syrjään Likudin johtajana antaakseen tilaa yhteyshallituksen muodostamiseksi. Bibi ja Gantz tavaat toisensa keskiviikkona.
https://www.timesofisrael.com/poll-shows-most-israelis-prefer-parties-to-compromise-rather-than-go-to-3rd-vote/,

08. Oikeuskansleri Avichai Mandelblitt ei salli TV-kameroita Netanyahun kuulemis-tilaisuuteen, mutta myöntää laajentavansa sitä 2 viikon mittaiseksi 02.-03.lokakuuta alkaen. Hänkin haluaa nopeuttaa prosessia, mutta myöntää, ettei se voi onnistua käytännössä dokumenttien runsauden vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/attorney-general-agrees-to-spread-netanyahu-indictment-hearings-over-two-weeks/,

09. IDF sanoo murskaavansa terroriryhmän, jota epäillään verisestä pommituksesta.

Korkeita PFLP:n jäseniä on niiden 27 pidätettyjen joukossa, jotka IDF, ja Shin Bet pidättivät viikonvaihteen aikana.

Heidän joukossaan on Rina Shnerbin murhaaja, joka elokuussa murhasi hänet ja haavoitti hänen isäänsä ja veljeään Samariassa suositun lähteen lähellä.

Kaksi murhaan osallistunutta pidätettiin pian murhan jälkeen, ja 2 muuta viimeisen kahden viikon aikana. Solu oli suunnittelemassa uutta terrori-iskua.
Shin Betin mukaan epäillyt kuuluvat PFLP:n Ramallahin osastoihin. https://www.timesofisrael.com/idf-said-to-crack-down-on-terror-group-suspected-in-deadly-bombing/, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-nabs-8-Hamas-leaders-in-Hebron-603195,

10. ”Mitään ei tule jäämään Israelista, jos se hyökkää Iranin vastaan, sanoo IRGC:n apulaiskomentaja Abbas Nilforoushan Iranin uutistoimistolle Tasnim antamassaan haastattelussa.

”Israel ei ole siinä asemassa, että se voisi uhata Irania” hän sanoi radio Fardan julkaiseman käännöksen mukaan.
Radio Farda on USA:n hallituksen tukeman Radion ”Free Europe Radio Liberty” alaosasto.
https://www.timesofisrael.com/nothing-will-be-left-of-israel-if-it-attacks-iranian-commander-threatens/,

11. Jemenin houthi-kapinalliset sanovat pidättäneensä suren määrän saudi-sotilaita, jotka antautuivat lähellä Najranin saudikaupunkia.

Kapinallisten tiedottaja sanoi, että 3 saudiprikaatia olivat antautuneet ja useita sotilaita olivat kaatuneet taisteluissa.
Eversti Yahiya Sarea sanoi saudien kärsineen suuria menetyksiä ihmishenkinä ja sotilaallisena kalustona.

Houthi-kapinalliset väittävät edelleen tehneensä iskut 14. syyskuuta 2019 Saudi Arabian öljynjalostuslaitosta vastaan, joka rampautti puolet sen tehokkuudesta.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49866677,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -27; Tiberias 19 -33; Suolameri 21 -34; Eilat 22 -37 +C-astetta, ei suuria muutoksia lämpötiloihin, aurinkoinen sää jatkuu.