Thursday, February 07, 2019

TORSTAI 07.02.2019

TORSTAI 07.02.2019
01. Resilience (Hosen LeIsrael) puolueen puheenjohtaja ja vahva ehdokas pääministeriksi Netanyahun jälkeen, jos hänen vaalityönsä estyy tai häiriintyy, IDF:n komentajan paikalta politiikkaan uskaltautunut kenraaliluutnantti evp. Benny Gantz taisi tehdä orastavan poliittisen uransa pahimman virheen antamassaan haastattelussa, jossa hän ihasteli IDF:n tapaa suorittaa joustavasti ja elegantisti juutalaisten asukkaitten karkotukset Gush Katifista Gazasta v. 2005, ehdottaen samalla, että ne voisivat toimia esikuvana seuraavissa karkotuksissa.

Teknisenä käytännön suorituksena juutalaisten karkottaminen kukoistavista yrityksistään ja kasvihuoneistaan oli todellakin hyvin valmisteltu ja suunniteltu, kuten sopii odottaakin kokeneelta sotilasjohtajalta. Karkotustoimiin osallistuneita sotilaita ja poliiseja koulutettiin ennen h-hetkeä ja heille annettiin jopa psykologista harjoitusta, miten suhtautua vastaan rimpuileviin ja itkeviin asukkaisiin, ettei niiden annettaisi vaikuttaa tehtävän suorittamiseen.

Sotilasjohtajan, jollainen Ariel Sharon lopulta oli, tehtävänä on suorittaa hänelle annettu tehtävä – vaikka se tuntuisikin vastenmieliseltä – ajattelematta sitä, milliasia seurausvaikutuksia sillä voisi olla, ja miten ne hoidettaisiin.

Gazan karkotusten yhteydessä sen suunnittelijat olivat unohtaneet kokonaan, minne nuo Israelin kansalaiset siirrettäisiin, mistä he saisivat asunnot ja työtä, tai mistä he löytäisivät lapsilleen lastentarhat ja koulut, ja miten he syvän trauman kokeneina pystyisivät sulautumaan uusiin olosuhteisiin ja haasteisiin.

Avioliitot joutuivat vaikeuksiin tai hajosivat, lapset menivät kaduille, huumeisiin ja alkoholiin sekä rikoksiin, jotka olivat lähes tuntemattomia Gush Katifissa.

Gazasta karkotettuja oli n. 8 500. Jos samantapainen karkotus järjestettäisiin Juudeassa ja Samariassa, karkotettavien määrä olisi moninkertainen.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Did-Gantz-just-lose-the-race-579908,

02. WestBankJewishPopulationStats.com tiistaina julistaman raportin mukaan juutalaisen väestön määrä Juudeassa ja Samariassa kasvoi v. 2018 aikana 3.3 %, keskimääräisen valtiollisen kasvun ollessa 1.9 %. Heidän määränsä Juudean ja Samarian alueilla kasvoi viimeisen 5 vuoden aikana 20.61 %.

Juudean ja Samarian (Yeshan) juutalaisasukkaitten määrä on 03.01.2019 rekisterin mukaan 449 508 ihmistä. Etzion blokin itäosa kasvoi 6.15 % viime vuoden aikana. Samarian juutalaisasukkaitten kasvumäärä oli seuraavana 5.4 %:n kasvulla.
(Em. lukuihin eivät sisälly Jerusalemin itäosan n. 200 000 juutalaisasukasta.)
Raportissa esitetään kasvumäärät kustakin 128 juutalaiskaupungissa Yeshassa, organisoituna 11 alueelliseen blokkiin Israelin sisäministeriön yleisen rekisterin tarkkojen lukujen mukaan.
Raportissa esitetyn arvion mukaan Juudean ja Samarian juutalaisten asukasmäärä tulee ylittämään miljoonan asukkaan rajan vuonna 2041.

Vuosittaisen raportin ohella raportin laatijajärjestö julkaisee kuukausittaisia uutisraportteja, joissa käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä, kuten kahden valtion ratkaisun epäonnistuminen, sekä maailman johtajien mielipiteitten muuttuminen Yeshan kasvukäyrien mukana jne.

Raportteja voidaan tilata ilmaiseksi Beit El-instituutiosta PDF-muodossa kirjautumalla sen Email listaan osoite: WestBankJewishPopulationStats.com. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258698,

03. Hosen LeIsrael puheenjohtaja Benny Gantz antoi haastattelun viime viikolla – ei ammattijournalisteille, vaan komedianäyttelijä Hanoch Daumille ja laulaja Shlomo Artzille, - ehkä kuvitellen saavansa enemmän sympatiaa heiltä kuin kovanahkaisilta poliitikoilta, noudattaen periaatetta: ”puhu vähän, hymyile aina”, kuten JP:n Gil Hoffman arvioi.

Gantzin kehonilmeet (bodylanguage) antavat kuvan miehestä joka seisoo suorana ja rehellisenä periaatteittensa takana. Haastattelussa hän selvästi taisteli omatuntonsa kanssa päättääkseen, antaako hän tungetteleviin kysymyksiin suoran ja rehellisen vastauksen, vai kiemurteleeko poliitikon tapaan valiten puolitotuuksia vastaamatta itse kysymykseen.

JP:n artikkelin mukaan hänen kaavasta poikkeavat vastauksensa ärsyttivät kaikkia, sekä oikealla että vasemmalla että myös keskustassa, eli hänen haastattelunsa oli virhe, jota Gantzin vaalitiimi yrittää jälkeenpäin korjata.

Vasemmisto pahoitti mielensä Gantzin vihjaistessa, että hän voisi liittyä Netanyahun hallitukseen, kunnes syytös annetaan, ehkä vuoden kuluttua.

Oikeistoa eivät tyydyttäneet hänen ihailunsa tavasta, millä IDF hoiti tuon epämiellyttävän kysymyksen, joka olisi voinut repiä maan kahtia.

Keskusta, jonka päämääränä on pysytellä keskiössä menemättä laitoihin, katsoi Gantzin toimineen Bibin tavoin hänen Likudin öisissä todellisuus-ohjelmissaan.
Journalistina Hoffmania jäi kaivelemaan se, että Gantz turvautui hupiohjelman esittäjiin eikä todellisiin median ammattilaisiin, jotka osaavat repiä miehen palasiksi niin halutessaan.

Hoffman katsoo, että Gantzilla on nyt 2 mahdollisuutta: Joko antaa haastatteluja todellisille reporttereille, tai vajota takaisin suojavärinä turvaan, kunnes vaalit on ohi. Hoffman pitää kumpaa tahansa parempana kuin tekemäänsä valintaa.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Did-Gantz-just-lose-the-race-579908,

04. Pääministeri Benyamin Netanyahu varoitti keskiviikkona, että jos Likud häviää vaalit, hänen vakavin poliittinen haastajansa Benny Gantz voi tehdä salaliiton PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa vetäytymisestä territorioista, käyttäen esikuvanaan 2005 vetäytymistä Gazasta.

Netanyahu käytti hyväkseen Abbasin neuvonantajan Nabil Abu Rudeinehin Reutersille antamaa lausuntoa, jossa tämä piti rohkaisevana IDF:n entisen komentajan Benny Gantzin haastattelussa antamaa lausuntoa, ettei hän halua hallita toista kansaa ja vihjaisi alueluovutuksista Juudeassa ja Samariassa.

Pääministeri tarttui tähän lisäten myrkyllisesti todeten, että Abbas sanoi olevansa tyytyväinen Gantzin lupauksiin toivottaen hänelle menestystä vaaleissa.
”Tämän johdosta on tärkeää pysyä yhdessä voittaaksemme vaalit ja estääksemme Gantzin etenemisen. Kysymys on siitä, saammeko me Gantzin johtaman vasemmistohallituksen, vaiko johtamani Likud-hallituksen”.

Hosen LeIsrael vaalitiimi vastasi tähän muistuttamalla kansaa, että Bibi äänesti vetäytymisen puolesta, ja että kulttuuriministeri puhui siitä hymy kasvoillaan. Gantz jatkoi tähän sanoen Bibille: ”Sinä evakuoit juutalaisia. Sinä maksoit suojelurahaa Hamasille. Aikasi on ohi, me jatkamme eteenpäin”.

Gantz muistutti tosiasiasta, että vetäytymisprosessin hyväksyivät sekä hallitus että Knesset, eli IDF toimi päättäjien tahdon mukaisesti ja toteutti sen käytännössä. ”Hallitus äänesti 06.06.2004 vetäytymisestä ja hyväksyi sen.
26.10. Knesset äänesti siitä hyväksyen sen, ja 16.02.2005 Knesset hyväksyi Vetäytymisen korvauslain, jota Bibi myös kannatti. Tämä antoi lopullisen niitin vetäytymisen suorittamiselle”.

Gantz antoi lopuksi vakuuttavan lupauksen: ”Minun valvontani aikana ei tule olemaan yksipuolisia setlementtien evakuointeja”, mutta ei sulje niitä pois.
Saman päivän aamuna haastattelussa hän totesi: ”Meidän tulee löytää tie, mikä ei vaadi meitä valvomaan mitään toista kansaa”.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gantz-says-Israel-should-not-control-others-praises-disengagement-model-579829, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459117,00.html,

05. Likudin sisäisissä äänestyksissä (primary) vaaliehdokkaista Netanyahun pahimmat haastajat voittivat viisi tärkeintä paikkaa.

Netanyahu on listan ehdoton ykkönen, mutta häneen jäljessään tulivat valituiksi seuraavat ehdokkaat:
1. Banyamin Netanyahu; 2. Yuli Edelstein; 3. Israel Katz; 4. Gilad Erdan, 5. Gideon Saar, 6. Miri Regev; 7. Yoav Gallant; 8. Yariv Lavi; 9. Nir Barkat; 10. Gila Gamliel.
Listassa on esitetty kaikkiaan 30 valitun ehdokkaan nimet.
Artikkeleissa huomioidaan se, että vaikka pääministeri on kuukausien ajan pyrkinyt leikkaamaan pahimpana poliittisena kilpailijanaan pitämänsä Gideon Saarin siivet, kansa ei ole häntä unohtanut niiden vuosien aikana, joiksi hän vetäytyi syrjään politiikasta perättömien syytösten vuoksi.
Gideon Saar toteaa nöyrästi pitävänsä saavutustaan tähänastisen elämänsä suurimpana saavutuksena, suurempana kuin ne kaksi, joissa hän voitti ensimmäisen sijan Likudin primary äänestyksissä.
”Likud on näyttänyt demokraattisen voimansa kansallisessa ja kollektiivisessa viisaudessa ja vastuullisuudessa valiten eliitti tiimin, rikkaan kokemuksissa ja lahjakkuudessa. Tämä tiimi on arvollinen johtamaan Israelin valtiota tulevien vuosien aikana. Nyt yhdistäkäämme kätemme voittoon 09.04. vaaleissa”. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459215,00.html,
06. UUTISIA LYHYESTI

Uskontojen välisen sillan rakentaja rabbi Yechiel Eckstein kuoli 67 vuoden ikäisenä. Hän perusti Kansainvälisen Kristittyjen ja Juutalaisten välisen ystävyysjärjestön v. 1983 toimien sen presidenttinä kooten sen kautta 140 miljoonaa USD vuosittain israelilaisiin ja juutalaisiin kohteisiin.

Rabbi Eckstein syntyi Kanadassa 1951. Hänen vanhempansa rabbi Sy ja Bell Eckstein toimivat yhteisörabbina Palestiinassa, mutta joutuivat pakenemaan v.1929 arabien verisiä väkivaltaisuuksia, joissa sai surmansa useita juutalaisia.

Järjestöllä on toimistoja USA:ssa, Israelissa, Kanadassa, Etelä Koreassa ja Brasiliassa. Sillä on 1.6 miljoonaa lahjoittajaa, joista 99 % eivät ole juutalaisia, vaan pääosin evankelisia kristittyjä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459335,00.html.

Myrskyiset ukkossateet iskivät Israelin eteläosiin aikaisin torstaina aiheuttaen erämaalaaksojen tulvimista sekä sulkien maanteitä Negevissä ja Juudean erämaassa, kuten myös Eilatin ympäristössä. Tiet no 40 ja 60 on katkaistu.

Luonto-ja puistohallinto sulki turismikohteet etelä-ja itäosissa maata, niiden joukossa Masada ja Ein Gedi. Tulvat aiheutuvat alueen hienosta sedimentistä, joka kostuu nopeasti, mutta hylkää loput sateitten vedestä, joka tulvii maanpinnan painumiin ja laaksoisin ja kuivuneisiin purouomiin.
Ein Gedin sähkövirta on toistaiseksi katkaistu.

Mizme Ramonissa Negevissä mitattiin 18 mm sadeveden määrä yön aikana. Sateet siirtyvät pois päivän aikana, mutta voivat palata perjantaiksi ja sapatiksi. Hermonilla ja Golanin ylängöllä sateet voivat tulla lumena. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459558,00.html,

Kuwait ja Indonesia laativat YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselma- ehdotuksen, jossa valitetaan Israelin yksipuolisesti karkottaman TIPH, tilapäisen kansainvälisen läsnäolon Hebronissa, Norjan johtaman seurantatoimen lopettamista. Kuwaitin ja Indonesian laatimaa luonnosta kierrätettiin suljettujen ovien takana useiden maiden edustajien esittäessä huolensa lopettamisesta.

Israelissa sitä tai sen toimintaa tuskin huomattiinkaan, mutta se laati raportteja YK:lle, jotka voittopuolisesti olivat Israelia tuomitsevia ja vahvasti yksipuolisia. Sen toiminta oli varmaan yksi tarpeettomimmista Israelin alueilla.
USA esti lauselman hyväksymisen veto-oikeudellaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459532,00.html,

Merkeistä päätellen Venäjä on aktivoinut Syyrian armeijalle toimittamansa S-300 ilmatorjuntapatteristot. Kolme neljästä patteristosta ovat nyt valmiit ja niiden ohjusputket pystyasennossa. IAF:n koneet eivät ole vielä testanneet, miten ne toimivat ja pystyväkö ne välttämään niiden potentiaaliset iskut. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5458948,00.html,

IDF:n tutkimusten mukaan juutalaisyhteisöjen turvallisuustiimi meni al-Mughayer arabikylään tarkoituksenaan pelastaa nuori juutalainen mies sieppaamiselta. IDF:n mukaan tiimi avasi tulen itsepuolustukseksi. Tilanteessa 38-vuotias 4-lapsen isä sai surmansa. Nuorukainen pääsi pakoon.

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459002,00.html,

IDF pyrkii saamaan neuvotteluratkaisun tilanteesta, jossa sotilaat pahoin-pitelivät pidättämiään arabeja kuljetuksen aikana. IDF:n mukaan sotilaat eivät olleet tilanteen tasolla, eikä heitä ollut opastettu miten toimia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5458470,00.html,

Yesh Atid puolueen perustaja johtaja Jair Lapid tunnustelee mahdollisuuksia solmia vaaliliitto Gantzin Shohen LeIsrael puolueen kanssa, mutta esteenä ovat johtajuusongelmat. Kummallakin on kiihkeä halu päästä vaikuttamaan ja Lapidilla kiire päästä korjaamaan korruptoituneen ultra-ortodoksikansan aiheuttamat vammat yhteiskunnassa, kuten Dan Shilo runoilee artikkelissaan.

Dan Shilon antaa ynetnews.com artikkelissaan ohjeita Lapidille: Tee se oikea teko. Shilon luettelee Lapidin saavutuksia: Olit oikeassa käydä sotaa ultra-ortodokseja vastaa; oikeassa iskiessäsi UTJ:n kansanedustajaa Moshe Gafnia Knessetissä: ”En halua neuvoa, miten vietät sapattisi, enkä halua sinun ohjaavan minua tässä” sanoit hänelle.
Olit ja olet vieläkin se ”kaunis Israel”, (joka on vasemmiston vanha korulause). Työskentelit lujaa ja arvostit puoluetta, ja siksi monet uskoivat sinuun.

Sitten tulee kuvaan Benny Gantz, joka tuo mieleen pidetyn Yitzhak Rabinin.
Gantz, joka pyrkii varastamaan toiveesi muutoksesta ja viedä Knesset paikkasi. Tunnet pettymystä ja turhautumista, mutta et sinä voi mitään kenraalille.
Se koskee, koska tunnet että matto vedetään altasi. Sinä olet sotilas, hän on kenraali. Mitä sinä voisit hänelle?

Jätä epätoivosi ja masennuksesi ja tyhjät iskulauseet. Ei sinulla ole mahdollista käydä kasvoista kasvoihin taisteluun häntä vastaan. Notkista polvesi hänelle ja kerro luovuttavasi paikkasi hänelle. Yhdessä te voitte muuttaa poliittisen kartan ja saada aikaan suuren pamauksen, josta olet haaveillut.

Liittoudu Benny Gantzin kanssa ilman ehtoja, yhdessä te voitte antaa suurta toivoa. Muista vain, että tämä maa nielee asukkaansa ja on nähnyt kaiken. Saalistajasi eivät epäröi tehdä kaikkensa saavuttaakseen päämääränsä.

(artikkeli on Dan Shilon artikkelin mukaan laadittu, ei suora käännös)
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457885,00.html,


SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -13; Tiberias 12 -21; Suolameri 16 -26; Eilat 14 -23 +C-astetta; tänään sadetta, huomisesta alkaen puolipilvistä. Hieman lämpenevää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258731,
https://www.israelweather.co.il/english/.

Express co.uk varoittaa artikkelissaan kolmannesta maailmansodasta. Venäjä, USA ja Ranska ovat testanneet ohjuksiaan, jotka on mahdollista varustaa ydinkärjillä, vain muutamien tuntien välein. Jännitys Länsimaiden ja Venäjän välillä on noussut vaaralliselle tasolle USA:n sanouduttua irti INF-sopimuksesta, joka kieltää keskimatkan ydinohjusten rakentamisen. USA syyttää Venäjää sopimuksen rikkomisesta. Putin sanoo Venäjän aloittavan välittömästi uusien moninkertaisesti äänen nopeuden ylittävien hypersonic-ohjusten rakentamisen.
https://www.express.co.uk/news/world/1083676/world-war-3-russia-US-France-nuclear-missile-launch-inf-treaty,

Kan11 TV-kanavan gallupin mukaan puolueiden kannatus on nyt:
Likud 32 paikkaa; Hosen LeIsrael 22; Yesh Atid 11 paikkaa; Uusi Oikeisto 7; Tibin Taal 7 paikkaa, Labor 6; UTJ 6; Israelin arabit Joint List 6; Jewish Home /National Union 5; Shas 5; Isreal Beitenu 5; Meretz 4; Kulanu 4; Hatnua ja Gesher eivät ylitä vaalikynnystä 3.25 %.
Gantzin ja Lapidin vaaliliitto voisi saada oikeuden hallituksen muodostamiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258707.
Tuesday, February 05, 2019

TIISTAI 05.02.2019

TIISTAI 05.02.2019
01. Tänään on se päivä, jolloin maailman tilanteen kehitys nytkähtää taas yhden piirun eteenpäin kohti epävarmaa tulevaisuutta. Kerron asioista ensin kursiivisesti ja palaan joihinkin niistä tarpeen mukaan alempana.

02. Rooman paavi Francis I on historiallisella 3 päivän vierailulla Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa (UAE), vierailtuaan aiemmin kommunistisessa Kiinassa, minkä jälkeen paavi kehotti katolisia piispoja Kiinassa olemaan kuuliaisia sen kommunistiselle hallitukselle, viitaten Jeesuksen sanaan: ”Anna keisarille se, mikä on keisarin, ja Jumalalle se, mikä on Jumalan”. https://www.breitbart.com/asia/2019/02/04/pope-francis-calls-chinese-bishops-show-loyalty-civil-authorities/,

03. Israelissa johtava hallituspuolue Likud valitsee tänään puolueen sisäisillä vaaleilla ehdokkaansa huhtikuun 9. päivän parlamenttivaaleihin. Likudilla on 120 000 laillista äänestäjää, jotka voivat osallistua ”primary”-äänestykseen. Likud johtaa puheenjohtajansa Bibin laillisuusongelmista huolimatta selvästi ennen pahimman haastajansa Benny Gantzin ja Moshe Yaalonin keskeistä liittoa. https://www.jpost.com/Israel-Elections/Decision-day-in-Likud-Saars-outcome-a-test-of-Netanyahus-power-579681,

04. Palestiinan auktoriteetin (PA) pääministeri Rami Hamdallahin johtama hallitus erosi viime viikon lopulla ja uutta hallitusta punotaan salaisesti kokoon, vaikka sen muodostajasta ei ole tietoa. Hamas, PFLP ja DFLP ilmoittivat, etteivät ne osallistu uuteen hallitukseen. Hamas kiitti tästä PFLP:n ja DFLP:n johtajia. Palestiinan hallitus kuolee ja oxymoron on syntynyt, kuten New York Times otsikoi artikkelissaan, joka on tarkoin pyrkinyt piilottamaan tosiasian, että ”miehityksen alla elävillä palestiinalaisilla on oma hallituksensa”. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/23400,

05. Tänään USA:n presidentti Donald Trump aikoo antaa kongressin edustajain-huoneen vähemmistöjohtajan Nancy Pelosin vastustuksesta huolimatta USA:n valtion tilaa koskevan vuosittaisen raportin (SOTU). Paikasta käytiin kovaa kiistaa, eikä ole selvää, pidetäänkö se senaatin tiloissa, jossa republikaaneilla on enemmistö. Trump aikoo keskittyä maahanmuuttoon, jota 66 % haluaa; 63 % haluaa hänen puhuvan myös USA:n ja Meksikon välille rakennettavasta muurista. https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/poll-70-gop-voters-want-trump-to-address-illegal-immigration-in-state-of-the-union/,

06. Trumpin oletetaan painottavan republikaanien ja demokraattien välistä yhteis-työtä huolimatta katkerasta kiistasta muurin rakentamiskustannuksista. Trump käsitellee puheessaan viittä kysymystä:

1. Laiton maahanmuutto: 2. USA:n, Meksikon, Kanadan välille neuvotellun kauppasopimuksen ratifioiminen, mikä korvaa Naftan; 3. Trumpin suunnittelema massiivinen 1 triljoonan USD infrastruktuurin toteuttaminen, josta osan maksaa federaatio, loput yksityisinvestoijat; 4. Trumpin suunnitelma terveyspalveluista ”Medicare for All”; 5. USA:n ulkomailla käymät sodat. Kongressi haluaa pitää joukkoja Syyriassa ja Afganistanissa, vaikka Trump halusi kotiuttaa ne mahdollisimman pian.
https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/five-themes-expected-for-president-trumps-state-of-the-union/,

07. SOTU tilaisuus on USA:n poliittisen elämän merkittävimpiä tapahtumia, johon presidentti kutsuu itseoikeutettujen lisäksi haluamiaan henkilöitä. Presidentti Trump kutsui mukaan tusinan verran amerikkalaisia osallistuakseen kuulemaan presidentin korostamat valtiota koskevat kiireellisyyskysymykset.

Presidentin ja ensimmäisen ladyn listassa on vanhahkon, laittoman siirtolaisen murhaaman, pariskunnan perheen jäseniä; USS Cole hyökkäyksessä surmansa saaneen merimiehen isä (USA:n sotilaat surmasivat terroriryhmän johtajan Jamal al-Badawin tammikuussa); First Step Act lain perusteella vankilasta vapautettuja amerikkalaisia; opioid-huumeen yliannoksesta tointunut nainen; rajapoliisin upseeri, ja muita.

Lisäksi Trump kutsui henkilökohtaisesti Joshua Trumpin, 6. asteen oppilaan Wilmingtonista, Delaware, joka joutui nimenä vuoksi piikittelyn kohteeksi. (Hän ei ole sukua presidentille); äskettäin vapautettu Alice Johnson; Tree of Life synagogaan tehdystä terrori-iskusta selviytynyt, sekä SWAT-upseeri, joka selvisi iskusta hengissä useista luodinreistä huolimatta. https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/trump-invites-bullied-student-synagogue-shooting-survivors-to-state-of-the-union/,

08. Presidentti Trumpin iskulauseista yksi on ”Make America Great Again”, jota mainostamaan valmistettiin MAGA hattu.

Duck-komentaja Phil Robertson sanoi kirjansa esittelytilaisuudessa maanantaina Breitbart News Daily Alex Marlown juontamassa ohjelmassa:

”Trump haluaa tehdä Amerikan suureksi jälleen, ja minä kannatan sitä ja tuen sitä”. Mutta sen jälkeen hän ilmoitti sanomansa. ”Pyrkimyksenäni on saada kansa näkemään, ettei Amerikka tule koskaan nousemaan suureksi uudelleen, kunnes se tulee ainakin Jumalaa pelkääväiseksi (Godly) jälleen. Ja tämä on minun sanomani”.

Robertsonin uusi kirja ”The Theft of America´s Soul: Blowing the Lid off the Lies that are Destroying Our Country”. (Amerikan sielun varkaus: Puhaltaen pois peiton valheitten päältä, jotka tuhoavat maamme).

Marlow selitti kirjan lukujen kohdistuvan valheiden ja myyttien paljastamiseen. Lisäksi Robertson kertoi osan uskontarinastaan tuotteena 60-luvun seksuaalisesta vallankumouksesta ja kapinasta Jumalaa vastaan tajuttuaan 28-vuotiaana teittensä virheellisyyden.

Ensimmäiseksi Robertson paljastaa kirjassaan valheen: ”Jumala on kuollut”. Hän kertoi ohjelmassa Raamatun tekstiä, jossa sanotaan: ”Viimeisinä päivinä tulee vaikeita aikoja, jolloin ihmiset rakastavat itseään, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epäpyhiä ja ilman rakkautta.” (Rom.1:29 -32; 2.Tim.3:1 -5)

Robertson jatkoi näin: ”Kuulkaa, me surmaamme omat lapsemme. Nyt he keskustelevat vain siitä, milloin meidän tulee tappaa heidät: raskauden aikana, tai ehkä silloin, kun lapsen pää on kohdun ulkopuolella, tai ehkä koko ruumis -. Timoteus varoittaa 2Tim.3 ”He rakastavat hekumaa enemmän kuin Jumalaa”.

Hän viittasi New Yorkin senaatin positiivisen päätöksen jälkeisestä tunnelmasta, miten sen allekirjoitustilanteessa paikalla olleet johtavat poliitikot kuvernöörin johdolla taputtivat käsiään kuin jalkapallovoiton jälkeen. Tämä laki sallii lapsen tappamisen syntymisen jälkeen lääkärin ja vanhempien suostumuksella.

”He kiihottavat jälkeläistensä lahtaamiseen”, hän valitti. ”Kun kansa suostuu tällaiseen, se kansa tuhoutuu pian”. https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/phil-robertsons-america-has-to-be-godly-again-to-be-great-again/,

09. Nebraskan republikaaninen senaattori Ben Sasse esitti ”Elävänä syntyneitten lasten suojelulain”, jonka tarkoituksena on suojella epäonnistuneen abortin yhteydessä syntynyttä lasta. Sasse meni maanantaina senaattiin pyytäen kollegojaan hyväksymään lain yksimielisesti, mutta demokraatit kieltäytyivät. https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/senate-democrats-block-bill-to-protect-babies-surviving-abortion/, ’ https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/the-nuclear-option-rage-over-blackface-silence-over-baby-killing/,

10. Meksikon hallitus tilasi 49 yksityisbussia kuljettamaan turvallisesti 1 700 siirtolaista turvattomalle Texasin rajalle. He olivat äskettäin lähteneet liikkeelle Hondurasista. Kuvernööri määräsi heille poliisin suojelua matkansa aikana.

Viikonvaihteen aikana satoja maahanmuuttajia alkoi kokoontua Coahuilan eteläpuolelle hallituksen pystyttäessä heille tilapäisiä suojia ja tarjoten ruokaa. Kuvernööri Miguel Riquelme valvoi tilapäisleirien pystyttämisoperaatiota. Viranomaisten laskelmien mukaan sunnuntaina heitä oli 1 674 ihmistä.
https://www.breitbart.com/border/2019/02/04/mexican-government-busing-1700-caravan-migrants-to-unsecured-texas-border-area/,

11. Federaation syyttäjät sanovat, että ”syntymäturismi” agentit varmistivat USA:n kansalaisuuden yli 8 500 USA:n kansalaisuuden maassa syntyneelle ulko-maalaiselle. He nettosivat prosessissa ainakin 7 miljoonaa USD.

Federaation avoimessa syytöksessä kerrotaan yksityiskohtaisesti laajakantoisesta liiketoimesta, jonka pyörittäjät ovat lähes yksinomaan kiinalaisia, kuin myös heidän avustamansa lapset. Näitä nk. ”anchorbabies”, ankkurilapsia, on USA:ssa ainakin 4.5 miljoonaa, joita syntyy maahan turistien ja laittomien maahan-muuttajien keskuudessa.

Heidän lukumääränsä ylittää amerikkalaisten keskimääräiset syntymäluvut 48 osavaltiossa, yli 300 000 vauvaa vuosittain. Vain USA ja Kanada tarjoavat rajoittamattoman kansalaisuuden syntymäperusteella.
https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/feds-over-8-5k-anchor-babies-secure-u-s-citizenship-via-birth-tourism/,

12. USA:n kongressin edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi siteeraa toistuvasti Raamatun kirjoituksia, joita tutkimusten mukaan ei ole olemassa.

Hän puhui Kristillisten opistojen ja yliopistojen neuvostossa Washingtonissa. Paikalla ollut Staten reportteri päätti suorittaa tutkimuksia Pelosin käyttämistä sitaateista Raamatusta, ja pyysi häntä tarkentamaan, mistä se sitaatti oli.

”En pysty löytämään sitä, mutta siteeraan sitä kaiken aikaa, ja luen Raamattua jatkuvasti” Pelosi vastasi, ”Tiedän, että se on jossakin. Ehkä Jesajassa. Kuulin piispan sanovan, että Jumalan luotujen avustaminen on tavallaan palvontaa. Niiden syrjiminen halventaa Jumalaa, joka loi meidät”.

Heprealaisen Toran/vanhan testamentin professori Will Kynes Whitworth yliopistosta sanoo, ettei sitä löydy Raamatusta. Lähin siihen viittaava teksti on Snl.14:31, joka kääntää Pelosin esittämät 2 pääideaa ja kohdistuu köyhään.

”Joka vaivaista sortaa, herjaa Luojaansa, mutta se Häntä kunnioittaa, joka köyhää armahtaa”.
https://www.breitbart.com/politics/2019/02/04/slate-mocks-nancy-pelosi-for-repeatedly-using-fake-bible-scripture/,

13. Dubaissa, UAE:ssa on myös juutalaisia, mutta he ovat olleet pimennossa pitämättä meteliä olemassaolostaan.

Nyt Paavin historiallisen vierailun yhteydessä Dubaissa korottaakseen maltillista ja hyväksyvää islamia, UAE:n hallitsijat ovat virallisesti tunnustaneet paikallisen juutalaisen yhteisön, mikä antaa toivoa lujemmalle oikeudelle tulevaisuudessa.

Rooman paavin ensimmäisen vierailun kunniaksi Arabian niemimaalla – tai ehkä vain sattumalta – UAE julkaisi kirjan nimeltä ”Celebrating Tolerance”, ylistäen suvaitsevuutta, jossa mainitaan UAE:n muutkin uskonnot – muslimit. armenialaiset, buddhalaiset, koptit, hindut sekä juutalaiset.

Abu Dhabissa paavi osallistui konferenssiin, jossa edistetään suvaitsevaa islamia, johon 150 uskonnollista johtajaa kaikkialta maailmasta pyydettiin liittymään. Kutsuttujen joukossa oli rabbi Mark Schneier uskontojen välisestä säätiöstä USA:ssa. Hän on usein nähty vieras Persianlahden palatseissa, ja palvelee neuvonantajana kuninkaille ja prinsseille alueella. Hän on yksi kirjan laatijoista. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5458305,00.html,

14. Parantaakseen asemaansa poliittisella vaalirintamalla pääministeri Netanyahu päätti edistää useita projekteja, joilla parannetaan teitä, junayhteyksiä, rakennetaan kouluja ja sairaaloista, joiden arvo noussee 196 miljardiin NIS (54 miljardia USD).

Nämä ovat niitä vaalilupauksia, joita jokainen ehdokas antaa hyvin tiedostaen, ettei niitä kaikkia ole edes tarkoitettu noudatettavaksi. Uusi hallitus vaalien jälkeen tulee säästöohjelmien puitteissa rankasti riisumaan valtion menoja.

Pääministerin kanslia julkisti joka tapauksessa kirjasen ”Infrastruktuuri kasvulle vuodeksi 2019”. Arvoltaan sen suuruus on 54 miljardia USD tulevien vuosien aikana. Listassa on useita suositeltavia projekteja, joiden toivoisi toteutuvan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457845,00.html,

15. Netanyahu esitteli YK:n maitten Israelin lähettiläille Iranin etenemistä Syyriassa ja Libanonissa todeten, että Haririn uuden hallituksen myötä Iran on nyt osakkaana Libanonin hallituksessa. Hizbullah sai 3 ministerin paikkaa, joiden Netanyahu katsoo edustavan Irania.

YK:n maiden lähettiläät kuljetettiin myös Libanonin rajalle saamaan silmämääräisen tuntuman Hizbullahin kaivamista hyökkäystunneleista Libanonista Israelin puolelle, joita IDF löysi ja tuhosi kuusi. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuuttaa, että niitä on lisää.

YK:n jäsenmaiden lähettien Israelin matkan järjestäjänä oli YK:n lähettiläs Danny Danon, joka YK:ssa käy yksinäistä sotaansa vihamielisiä maita vastaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457559,00.html,

16. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas osallistui Israelin liikemiesten ja akateemikkojen järjestämään forumiin, jossa keskusteltiin kahden valtion ideasta. Hän kieltäytyi kättelemästä Israelin kolmanneksi suurimman kauppaketjun johtaja/omistajaa Rami Leviä, koska hänen tavaratalojaan toimii myös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.

Forumilla oli komea nimi ” Forum Umpikujan Murskaamiseksi”, Se perustettiin nostamaan toiveita rauhanneuvottelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä.
Abbasin johtama PA/PLO ei halua olla missään tekemisissä Trumpin perustaman rauhantiimin eikä USA:n muittenkaan virkailijoitten kanssa.
USA keskeytti kaikki avustustoimensa PA/PLO:n valvomilla alueilla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457215,00.html,

17. Gallupien mukaan Gantz/Yaalon liittoutuman kannatus nousee sitä mukaa, kuin lähestytään äänestyspäivää yhdeksäs huhtikuuta 2019.

Haaretz tilaaman gallupin mukaan, joka julkistettiin eilen, Resiliennse puolue saisi nyt 22 edustajaa Knessetiin, mutta Likud on vielä kaukana 30 edustajalla. Kolmantena on Yesh Atik 9 edustajalla, uusi oikeisto 8, joint Arablist 7, Jewish Home 6, UTJ 6, Labour 5, Raam Taal 5, Shas 5, Kulanu 5, Israel Beitenu 5, Meretz 4 ja Gsher 4 edustajapaikkaa.

Mikäli arviot puolueitten voimasuhteista pysyvät nykyisellä paikallaan, pääministeri Netanyahu – tai hänen seuraajansa, jos Mandelblit estää hänen uransa etenemisen - voi perustaa oikeistohallituksen lähes nykyisessä kokoonpanossaan.
https://www.timesofisrael.com/survey-shows-gantzs-popularity-holding-steady-week-after-campaign-launch/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 08 -18; Tiberias 14 -24; Suolameri 16 -26; Eilat 17 -28 +C-astetta, tänään aurinkoista, huomenna puolipilvistä, torstaina vesisadetta.

Kaksi Venäjän laivaston alusta on varustettu uudella aseella, jotka testien aikana aiheuttivat joissakin merisotilaissa ja seuraajissa hallusinaatioita, oksennusta sekä keskittymisvaikeuksia.

RIA Novosti raportoi, että aseen asentaminen käyttöön on aloitettu.
Sen nimenä on Filin 5P-42, Filin tarkoittaa kotkaa tai huuhkajaa.
Ase ampuu säteen, häikäisevän valon tapaan, joka estää vihollista näkemästä alusta. Se pystyy eliminoimaan yönäön, laserohjauksen ja PST-aseet yli 3 mailin etäisyydellä.
https://www.newsweek.com/filin-russian-navy-unveils-new-weapon-makes-enemy-hallucinate-vomit-1316545,


Sunday, February 03, 2019

SUNNUNTAI 03.02.2019

SUNNUNTAI 03.02.2019
01. Israelin parlamenttivaalit lähestyvät, eikä kukaan tiedä tarkalleen, mitä tapahtuu pääministeri Netanyahun kanssa.

Pääministeri Netanyahu on hallinnut Israelin sisäpolitiikkaa niin täydellisesti, ettei mitään voinut tapahtua ilman hänen suostumistaan ja valvontaansa.
Netanyahu ei myöskään uskonut sisimpiä mielipiteitään ja suunnitelmiaan kenellekään, eikä hän valmistanut ketään seuraajakseen.

Siksi on keskeisen tärkeää pyrkiä luotaamaan, syntyykö Israeliin poliittinen ja hallinnollinen tyhjiö, jos oikeuskansleri Avichai Mandelblit todella toteuttaa julkisuutteen vuotamansa tiedot Netanyahun syyttämisestä ennen huhtikuun 9. päivän parlamentti vaaleja?
Mandelblit ilmoitti perjantaina, ettei ole laillista estettä hänen toimiakseen poliisin tutkimusten ja suositusten perusteella syytösten esittämiseksi pää-ministeriä vastaan lisäten, että hänen tiiminsä tutkii edelleen poliisin esittämää materiaalia ja pyrkii julkistamaan päätöksensä mahdollisimman pian.

Netanyahun tapasi asianajajiensa kanssa Mandelblitin tammikuussa yrittäen vaikuttaa hänen päätökseensä toteamalla, koska sisäinen päätös tulee vaikuttamaan vaalien tuloksiin, koska hänellä ei ole tilaisuutta reagoida ja esittää omaa kantaansa syyttäjäviranomaisten keräämään aineistoon.

Pääministeri on systemaattisesti hylkäävänsä esitetyt syytökset ja pitää niitä syyttömän henkilön poliittisena jahtaamisena.
Kansan parissa on esitetty kysymyksiä, kuinka paljon Netanyahun tapauksessa painavat hänen ilmeiset saavutuksensa maan turvallisuuden ja ulkopolitiikan alueilla. Israelin uudistuneet suhteet Afrikan maihin ja Etelä Amerikassa ovat kiistämättömiä tosiasioita. Mandelblit selittää, ettei hän anna minkään vaikuttaa lain toteuttamiseen, mikä tuntuu suhteettomalta hänenkin kohdallaan.
”Joka teistä on synnitön, se heittäköön ensimmäisen kiven”.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5456435,00.html,

02. Terrorin uhrien perheet ylistävät USA:n päätöstä lopettaa turvallisuusavustukset, noin 61 miljoonaa USD, palestiinalaisille. Tämä kävi huonosti Abbasin kunnialle, ja siksi hän ilmoitti, ettei PA tarvitse USA:n avustuksia. Miten PA/PLO:n ja Israelin välinen turvallisuusyhteistyö pelaa tästä lähtien on epäselvää. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457206,00.html,

03. Brasilialaiset eivät kaikki suinkaan ole kiitollisia Israelin lähettämästä IDF:n avustuksesta kaivoksen patorakennelman luhistuttua ja tulvavesien tuhotessa suuren määrän rakennuksia ja surmaten lukuisia ihmisiä. Kartuunisti Carlos Latuff julkaisi piirtämiänsä pilapiirroksia IDF:n sotilaista verta käsissään. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457154,00.html,

04. Israelin arabikansanedustajien delegaatio tapasi Istanbulissa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin, joka ylisti heidän taipumattomuuttaan ”sraelin harjoittamaa sortoa vastaan”, kuten hän sanoi. Ke. Ahmed Tibin mukaan Erdogan kutsui Israelin knessetin vahvistamaa kansa-valtio lakia, jonka hän sanoi sortavan vähemmistöjä, ”räikeäksi rikoksi kansainvälistä lakia vastaan”. Hän myös lupasi, ettei Turkki koskaan käännä selkäänsä palestiinalaisille. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457171,00.html,

05. Iran julkisti lauantaina uusimman ballistisen risteilyohjuksen, jonka kantomatka on yli 1300 km. Päivä on Iranin islamilaisen vallankumouksen vuosipäivä. Tämä on selvä osoitus, että Iran on kaiken aikaa kehitellyt ohjusarsenaaliaan vastoin JCPOA-sopimuksen henkeä, joskaan ei sen tekstiä, koska sopimuksessa ei mainittu mitään Iranin ballististen ohjusten kehittämisestä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457120,00.html,

06. Smadar Perry keskusteli iranilaisen akateemikon kanssa, joka melkoisen avoimesti esitteli ajatuksiaan ja kiinnostustaan Israelin yhteiskunnasta, voimatekijöistä Lähi-Idässä, omassa maassaan ja USA:n poistumisesta JCPOA sopimuksesta.

Hän vakuutti, että kaikesta pommittamisesta ja tuhoamisesta huolimatta, ne eivät tule poistamaan iranilaisia joukkoja Syyriasta. Hän oletti Israelin olevan hyvin selvillä ja tietoinen kaikesta, mitä Syyriassa tapahtuu. Hän olettaa Israelin kuitenkin jatkavan pommituksiaan, mutta että myös Iranilla on yllätyksiä takataskussaan, joten on paras olla hyvin varovainen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455992,00.html,

07. Israelin paikalliset asukkaat vanhan kaupungin juutalaiskorttelissa entisöidyn ja pian avattavan moskeijan rakentaminen on kuin synagogan avaaminen muslimikorttelissa. Juutalaiset pelkäävät pian avattavan moskeijan aiheuttavan jännityksen nousemista ja tasapainotilanteen rikkoutumista. Se oli 31 vuotta käyttämätön, eikä se sinänsä huoleta heitä, mutta sen toiminta huolettaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455941,00.html.

08. USA:n antamat 38 miljardia USD avustukset seuraavan 10 vuoden kuluessa tulevat hyödyttämään pääosin Israelin ilmavoimia niiden elintärkeässä tehtävässä puolustaa maataan, eivätkä välineet sen onnistumiseksi ole halvat. Israelin puolustusvoimien IDF maajoukkoja on väitetty valmistautumattomiksi seuraavaa sotaa varten, joka asiantuntijoitten mukaan tulee olemaan täysin poikkeava edellisistä. Jos vastustaja on varustautunut, sitä on tehnyt myös IDf vaikka se ei perinteisesti pidä meteliä niistä, joskin yksittäisiä aseita on esitelty mediassa, mutta paraateja ei pidetä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5453801,00.html,

09. Libanonissa pääministeri Saada al-Hariri muodostaa uuden hallituksen, jossa Hizbullah on mukana – kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Täten loppuu 9 kuukautta kestänyt kiista keskellä kohovia taloudellisia ongelmia. Neuvottelujen onnellista loppumista sopimukseen juhlittiin näyttävästi Beirutissa runsailla ilotulituksilla ja helpotuksen tunteella. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5456147,00.html,

10. EU-maat ovat kehittäneet uuden mekanismin Europian Special Purpose Vehicle SPV, jolla ne uskovat pystyvänsä ohittamaan ja kiertämään USA:n asettamat Iranin vastaiset sanktiot, joilla pyritään taivuttamaan Irania neuvotteluihin JCPOA sopimuksen uudistamiseksi siten, että ne paremmin vastaavat länsimaitten huolta Iranin nopeasti kasvavasta ydinase- ja ohjusteollisuudesta. - Iranin korkea kenraali ennusti, että Israel tuhotaan kolmessa päivässä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455893,00.html,

11. IDF:n tuore komentaja Aviv Kochavi varoittaa Hizbullahin haluavan miehittää Israelin. Hän vakuuttaa puhuessaan keskiviikkona 22. vuosimuistotilaisuudessa helikopterionnettomuudesta IDF:n olevan valmis. Hän sanoi Hizbullahin rikkovan sodankäynnin sääntöjä ja sylkevän inhimillisille oikeuksille valmistautuessaan sotaan Israelia vastaan miehittämällä sen maaperää.

Kochavi lupasi IDF;n tekevän kaikkensa estääkseen Iranin tukeman terrorijärjestön katalat suunnitelmat, kuten myös terroristien aikeet Gazassa, Siinailla ja Juudeassa ja Samariassa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5455837,00.html.

12. Egyptissä vieraileva presidentti Emmanuel Macron esitti maansa ja lännen huolen Egyptin inhimillisistä oikeuksista, joita muslimimaat polkevat uskontonsa varjolla häpeilemättä pyrkien viemään sanoman myös EU-maihin. Macron haluaa aloittaa hedelmällisen vuoropuhelun Egyptin kanssa näistä kysymyksistä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5454069,00.html,

13. Netanyahun kauden ja vaalien jälkeen Israelin tulee uusia koko juridinen järjestelmänsä, sanoo professori Daniel Friedman. Hän lähtee siitä todennäköisestä tilanteesta, että Netanyahun aikajakso Israelin hallituksessa ja poliittisessa maastossa lähenee loppuaan. Hän sanoo, että nykyinen juridinen järjestelmä nosti Netanyahun valtaan Yehud Olmertin jälkeen, ja että se kohtelee Netanyahua helläkätisemmin kuin edeltäjäänsä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5456107,00.html,

14. Netanyahu varoittaa gazalaisia, etteivät vaalit estä Israelia toimimasta Gazan turva-aidalla ja Irania vastaan Syyriassa. Israel asentaa Gazan rajalle uutta entistä vaikeammin ohitettavaa turva-aitaa. https://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-Elections-wont-stop-Israel-from-action-in-Gaza-against-Iran-579531, https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/New-Gaza-security-barrier-in-works-to-stop-terrorist-infiltrations-579535,

15. Israel Resilience puolueen johtaja Benny Gantz ja Yesh Atid-puoluien johtaja Yair Lapid keskustelevat vaaliliittoutumusta. Vaaliliitoilla pyritään varmistamaan paremmat asemat äänestäjien muotoillessa omaa näkemystään tilanteesta.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-is-using-the-elections-to-avoid-being-indicted-Yachimovich-579477,

16. Israelilla eikä Yhdysvalloillakaan ole edellytyksiä vastata Iranin uuteen ballistiseen ohjukseen, jota se testasi lauantaina. Tämä ohjus on pääasiassa risteilyohjus, joka seuraa maanpinnan muotoja, vuoria ja laaksoja, mikä tekee vaikeaksi saada sitä tutkan ruutuun.
https://www.debka.com/neither-israel-or-us-has-the-capacity-to-counter-irans-new-cruise-missile/,

17. Israelin tiedemiehet toteavat, että Aqabanlahden korallikasvillisuus pystyy sopeutumaan ilmaston muutosten mukaan, minkä johdosta ne selviytyvät hengissä vaikeissakin ilmaston muutoksissa.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-scientists-say-Gulf-of-Aqaba-corals-can-survive-climate-change-579364,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -16; Tiberias 11 -23; Suolameri 14 -24; Eilat 13-26 +C-astetta, puolipilvistä, huomenna aurinkoista. Vähän lämpenevää.

https://www.google.co.il/search?client=opera&q=israel+weather&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8,

Kamppailin aamupäivän tietokoneen kanssa, jonka muisti oli lopussa. Maken avulla sain kaiken taas pelaamaan, vaikka olenkin myöhässä.