TORSTAI 12.12.2019

TORSTAI 12.12.2019
UUTISIA ISRAELISTA
01. Israelin 22. Knesset hyväksyi eilen illalla toisessa ja kolmannessa istunnossa lain äänin 96 -7, jonka perusteella se hajosi 24.00 aikaan keskiviikkona.

Knessetin päätös aloitti samalla vaalikamppailut, jotka huipentuvat parlamentti-vaaleihin 02.03.2020.

Kolmen kuukauden ajan puolueet yrittivät muodostaa koaliittiota, jolla olisi perustettu uusi hallitus ja estetty kolmansien vaalien pitäminen vuoden aikana, ja joilla gallupien mukaan ei saada tarvittavaa muutosta poliittisessa kentässä toimintakykyisen yhteyshallituksen muodostamiseksi, jota kansan enemmistö halusi.

Vaalilain mukaan uudet vaalit on pidettävä 90 päivän kuluessa Knessetin hajottamisesta, mutta koska sen määrittelevä 10.03. päivä on purim-ajan sapatti, vaalit siirrettiin pidettäviksi 02.03.2020.

Likudin johtaja Benyamin Netanyahu (Bibi) joutuu taistelemaan oikeuskansleri Avichai Mandelblitin julkistamien syytösten alaisena: Syytös lahjonnasta, sekä rikoksesta ja luottamuksen pettämisestä kolmessa tapauksessa. Bibi jatkanee toimenpidehallituksen pääministerinä uuden hallituksen nimittämiseen saakka.

Likud päättänee johtajastaan puolueen sisäisissä vaaleissa 26.12., jossa hänen asemastaan puolueen johtajana ja potentiaalisena pääministerinä havittelee ehkä vakavin haastaja Gideon Sa`ar. Ministeri Gilad Erdan sanoo tukevansa häntä.
https://www.timesofisrael.com/israel-calls-another-election-for-march-the-third-in-a-year/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273056,

02. Pääministeri Netanyahu sanoo olevansa shokissa 15.12. eroavan johtavan valtion syyttäjän Shai Nizanin TV-2:n haastattelussa esittämästä vertauksesta, jossa hän vertasi Bibiä vastaan esitettyjä syytöksiä raiskaukseen, vaatien anteeksipyyntöä.

Juontajan kysyessä, pyrkikö hän todella vertaamaan Bibin väitettyjä rikoksia, mukaan lukien varakkailta ystäviltään saamiaan sikareita ja kalliita sampanja-pulloja, raiskaukseen, Nizan vastasi: ”Herra varjelkoon” (God forbid).

”Kerroin vain, että minulla on vaikeuksia kuvitella korkean virkailijan joutuvan syytetyksi raiskauksesta. Henkilön laillista asemaa ei voida päättää äänestyksellä, mutta presidentti Moshe Katsav tuomittiin vankeuteen raiskauksesta”.
https://www.timesofisrael.com/israel-calls-another-election-for-march-the-third-in-a-year/,

03. Israelin puoluejohtajien syyttely toisiaan vastaan sai uutta vauhtia vaalitaistelun alettua.

Sinivalkoisten puheenjohtaja Benny Gantz sanoi keskiviikkona, että maa on menossa uusiin vaaleihin, koska Netanyahu hakee immuniteettia syytteistä. Hän vakuuttaa puolueensa vastustavan immuniteetti-lakia. Bibin olisi pitänyt hakea Knessetin päätöstä immuniteetista 21.11. läntien 30 päivän sisällä, mutta vaalit sotkevat tämän aikataulun.

Israel Beitenun johtaja Avigdor Liberman sanoi puolueensa ryhmäkokouksessa: ”Knessetin kaksi suurinta puoluetta, joilla yhdessä on 65 kansanedustajan tuki, ovat vastuussa tästä tilanteesta, johon olemme ajautuneet”.
https://www.timesofisrael.com/gantz-israel-going-to-3rd-elections-because-netanyahu-wants-immunity/,

04. Israelin pohjoisosassa Manshiya Zabda arabikylässä asukkaat havaitsivat, että 20 auton renkaat oli puhkottu torstain vastaisen yön aikana, ja rakennusten seiniin oli raapustettu hepreankielisiä graffiteja.

Yhdessä graffitissa luki: ”Mohammad on sika”; toisessa: ”Arabit ovat vihollisia; karkota tai tapa”. Daavidin tähti-kuvioita oli kirjoitettu talojen ja autojen kylkiin.

Poliisi sanoi aloittavansa välittömät tutkimukset sanoen vandalismin edustavan kansallista viharikosta, vakuuttaen saattavansa syyliset nopeasti oikeuteen.

Alueen imaami sheikki Ali Balal kertoi Ha´aretz uutislehden toimittajalle, että ”koko kylä on vihainen ja turhaantunut”.

”Olemme pieni kyläyhteisö, koskaan ennen ole kokeneet tällaista. Meillä on erinomaiset suhteet naapurimme kanssa. Toivon syyllisten joutuvan pian kiinni ja että heidät tuomitaan oikeudessa”.
https://www.timesofisrael.com/police-probe-hate-crime-after-cars-buildings-vandalized-in-israeli-arab-town/,

05. Mielipidetiedusteluja tekevät alkavat herätä hekin uuteen todellisuuteen, joka asettaa heillä toistuvia vaatimuksia, miten kansa tajuaa tilanteen nyt ja miksi.

Midgam mielipidetiedustelu-järjestö haastatteli 506 kansalaista, virhe 4.4 %.

Gantz sai 38 % tuen pääministeriksi, Netanyahun saadessa 37 %.
Gantzin suosio nousi Bibin epäonnistuttua muodostamaan uutta hallitusta, sekä häntä vastaan esitettyjen syytteitten vuoksi.

Uusista vaaleista 41 % vastanneista syytti Netanyahua, Gantzia 6 %, Yair Lapidia syytti 5 %, ja ultraortodoksi-puolueita 1 %. Lapid luovutti johtajuuden Ganzille.

Kolmannes syytti Avigdor Libermania, joka kieltäytyi Bibin tarjouksesta syyskuussa vähemmistöhallituksesta, ellei toteuteta Libermanin vaatimusta ultraharedim kansan asevelvollisuuden muuttamisesta, kuten myös Gantzin tarjouksesta samoilla ehdoilla, mutta arabien Jont List tuella.

SiniValkoinen saisi 35 kansanedustajaa (nyt 33); Likudin saldo olisi 32 (31).
Israelin arabien Joint List 13 (13); Shas 8 (9); Uusi oikeisto 6 (7) oltuaan liitossa Jewish Home ja National Unionin kanssa; Israel Beitenu 8 (8).

Labor-Gesher saisi 5 (6); Democratic Camp saisi 4 (5) kansanedustajaa.

Gallupin mukaan poliittinen halvaustila tulee jatkumaan uusien vaalien jälkeenkin, mikä ei lupaa hyvää eripuraiselle kansalle.
https://www.timesofisrael.com/poll-gantz-netanyahu-neck-and-neck-on-suitability-to-be-pm/,

06. Pääministeri Netanyahu aloittaa vaalitaistelunsa vierailemalla Har Hamor Jerusalemin Yeshivassa, jota johtaa rabbi Tzwi Tau, joka aiemmin tänä vuonna perusti Noam-puolueen, jonka aiempi vaalitaistelu oli lähes yksinomaan LGBT-järjestelmää vastaan.

Noam puolue jättäytyi pois vaaleista huomattuaan, ettei sillä ole mitään mahdollisuuksia, ja Bibin luvattua vastapalvelukseksi hyllyttää suunnitelman sukupuolten yhteisestä rukousalueesta Länsimuurilla.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-kick-off-campaign-with-visit-to-yeshiva-run-by-anti-gay-rabbi/,

07. Pääministeri Netanyahu ilmoitti luopuvansa kaikista ministerinpaikoistaan Korkeimman Oikeuden suosituksen mukaan tammikuun 1. päivänä 2020. Hänellä on vielä hallussaan Terveys-, Diaspora- ja Hyvinvointi ministeriöt, joista hän luopuu, mutta aikoo pysytellä pääministerinä loppuun asti.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Netanyahu-I-will-quit-all-my-Minister-duties-by-January-1st-610714,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Jersey Citissä USA juutalaisomistuksessa olevan tavarataloa vastaan tehdyn aseellisen hyökkäyksen jälkeen ”Amerikkalaiset Antisemitismiä” vastaan edustajat menivät paikalle vain havaitakseen, että paikalle kokoontuneet asukkaat olivat vihaisia juutalaisille kehottaen heitä muuttamaan pois.

”Terroristien uhrien juutalaisen veren ollessa vielä lämmin, paikalliset asukkaat kokoontuivat murhapaikalle, ei avustaakseen uhreja, vaan syyttääkseen juutalaisia kärsimistään uhreista ja ylistäen heidän murhaajiaan” sanoi NY valtion kongressin jäsen Dov Hiking.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273062,

02. Jersey City terroreista toinen jätti jälkeensä käsin kirjoitetun viestin selittäen motiiviaan: ”Teen tämän koska luojani kehotti siihen, ja koska vihaan niitä, joita hän vihaa”. Viesti löytyi varastetusta kuorma-autosta, jota he yhdessä ajoivat.

Hyökkääjät olivat David Andersson ja hänen tyttöystävänsä Francine Graham, 47 ja 50-vuotiaita, he pitivät itseään ”mustina heprealais-israelilaisina”. Heitä kutsutaan nimellä ”Viha-ryhmä”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273063,

03. Beirutin kreikkalais-ortodoksi arkkipiispa sanoi joulukuun 8. päivän 2019 puheessaan, että ”Libanon on yhden miehen hallinnassa aseiden avulla”.
Hän tarkoitti tällä Hizbullahin pääsihteeriä Hassan Nasrallahia, jonka ryhmä hallitsee Libanonia kokoamiensa aseitten ja ohjusten voimalla.

Arkkipiispa Elias Audi kritisoi tapaa, miten kansa pysyy vaiti kysyen: ”Missä on kulttuurimme, libanonilainen ominaisuutemme, josta olemme ylpeitä?”
Puhe julkaistiin poliitikon ja journalistin Gebran Tuenin kunniaksi pidetyssä seremoniassa, joka teloitettiin 2005.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273057,

04. USA:n senaatin komitea hyväksyi 18 -4 lain, jolla Turkki asetetaan sanktioitten alaiseksi venäläisvalmisteisen S-400 torjuntaohjus-järjestelmän ostamisen vuoksi, vaikka se ei sovi yhteen NATO:n puolustusjärjestelmien kanssa.

Turkki on vakavasti päättänyt hankkeensa toteuttamisesta ja hankki toisen erän ohjuspattereita Venäjältä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273054,

05. Turkkilaismiesten suorittamat naistensa murhat ovat saavuttaneet epidemian-luonteiset mittasuhteet, kirjoittaa Uzai Bulut ”Gatestone instituutin” artikkelissa.
Puolentoistavuoden aikana ennen marraskuuta 2018 murhattiin Turkisa 652 naista miesten toimesta.
50 % tapauksessa motiivia ei tunneta, 16 % siksi, että naiset halusivat tehdä omat päätöksensä, ja 13 % taloudellisista syistä johtuen.
https://www.gatestoneinstitute.org/15246/turkey-murder-of-women.
Siinäkö on sitten se islamin rauhanuskonnon ihanuus ja autuus?

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 08 -16; Tiberias 13 -19; Suolameri 14 -22; Eilat 13 -24 +C-astetta, sadetta tänään ja huomenna, sapattina aurinkoista. Viilenevää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019