TIISTAI 31.12.2019

TIISTAI 31.12.2019
UUTISIA ULKOMAILTA
01. USA:n Federaation syytäjät ilmoittivat maanantaina, että Grafton Thomasia vastaan, joka viilteli viidakkoveitsellään (matchete) viittä ultra-ortodoksista juutalaista Rabbin kotona hanukkah-illallisen aikana Monseyssa, New Yorkissa, nostetaan viisi viharikossyytöstä.

Yksi viidestä uhrista on edelleen kriittisessä kunnossa.
Garfton Thomasia syytetään myös uskontonsa mukaisen uskon vapaan harjoittamisen estämisestä pyrkiessään surmaamaan ja haavoittamaan vaarallisella aseellaan.
(matchete on 32.5 -45 sm:n terällä varustettu ase, jonka pitempää versiota voidaan käyttää lyhyen miekan tavoin)

Päästyään sisään rabbin kotiin Thomas huitoi mielipuolisesti aseellaan joka suuntaan haavoittaen jokaista, joka sattui tielle.
https://www.debka.com/mivzak/the-man-who-stabbed-5-jews-in-monsey-charged-with-5-hate-crimes/,

Thomasin asianajaja sanoo asiakkaansa kärsivän hallusinaatioista ja kuulevansa ääniä aivoissaan; tutkineen natsikulttuuria, antisemiittisiä aiheita (miksi Hitler vihasi juutalaisia?), sekä synagogien sijaintia alueella. Hän on kärsinyt masennuksesta.
Asianajaja pyytää asiakkaalleen mielentilatutkimusta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273877,

02. New Yorkin juutalaiset tuntevat pelkoa ja uhmaa painiskellessaan antisemiittisen kriisin ja nousevan juutalaisvihan keskellä kiirehtiessään Chabad Lubavitch maailman keskukseen Crown Heights alueella kaksi päivää hyökkäyksen jälkeen.

Poliisi ja vapaaehtoiset siviilit vartioivat juutalaisten asuttamissa lähiöissä. Pormestari Bill de Blasio vakuuttaa tehostavansa kaupungin turvallisuustoimia useiden New Yorkissa tapahtuneitten hyökkäysten johdosta.

”Anti semitismi ei ole koskaan ollut näin paha. Se on nousemassa yhä enemmän todelliseksi kysymykseksi. Tämä on mielipuolista” sanoo 23-vuotias Chaim Kaplan AFP:n toimittajalle päätettyään rukouksensa maanantaiaamuna.

New Yorkissa, jossa asuu suurin juutalaisyhteisö Israelin jälkeen, juutalaiset olivat lopulta tunteneet löytäneensä turvapaikan, mutta Broocklinissä ja muualla tapahtuneet mielivaltaiset hyökkäykset uskonsa vapaasti näyttäneitä juutalaisia vastaan särkevät idyllin.

”Mitä meidän tulee tehdä?” kysyy Kaplan. ”Juutalaisten tapana ei ole koskaan ollut peräytyä. Olemme aina olleet vainottuina. Se on sitä mitä se on. Meidän tulee taistella sitä vastaan rakkaudella”.
https://www.timesofisrael.com/in-new-york-fear-and-defiance-as-jews-wrestle-with-anti-semitism-crisis/,
https://www.timesofisrael.com/two-arrested-in-germany-over-vandalism-to-jewish-cemetery/,

03. Irakin kurdialueella Al-Qoshin juutalaisten valtaosa on muuttanut Israeliin, mutta jäljelle jääneet yrittävät herättää henkiin Hanukkah- juhlien vieton Irakissa.

Tänä vuonna Al-Qoshin juutalaisyhteisö vietti Hanukkah-juhlia. Parikymmentä kaupungin juutalaista kokoontuivat kippa päässään ja rukousliinansa hartioillaan yhdeksän haaraisen kynttelikön ympärille juhla-ajan viimeisenä päivänä, vuosikymmeniä juutalaisten valtaosan muutettua pois Irakista.

Hanukkah-juhlaa vietetään Jerusalemin Temppelin uudelleen vihkimisen muistoksi maccabilaisajalla v. 164 eKr.

Al-Qosh on kristitty-enemmistöinen kaupunki Irakissa 50 km Mosulista pohjoiseen, jonka Islamin Valtio julisti ISIS-joukkojen pääkaupungiksi.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun juhlimme Hanukkahia Irakin Kurdistanissa” sanoi yksi tilaisuuden järjestäjistä Ranj Cohen AFP:lle.

Cohen on Irakin kurdi, joka rekisteröi järjestönsä viranomaisten kanssa. Hän suunnittelee profeetta Nahumin mausoleumin uudistamista, voidakseen järjestää sinne sabattitilaisuudet lauantaisin, ehkä jo ensi vuonna, mutta sodan runnomassa maassa mikään ei ole varmaa.
https://www.timesofisrael.com/hanukkah-candles-burn-in-an-iraqi-kurdistan-where-few-jews-remain/,

04. Viime viikolla ammuttiin yli 30 rakettia irakilaiseen K1 sotilastuki-kohtaan surmaten amerikkalaisen urakoitsijan sekä surmaten ja haavoittaen lukuisia irakilaisia ja amerikkalaisia sotilaita, joita on sijoitettu tukikohtaan Kirkukissa Al-Qaimin alueella.

Al-Qaim sijaitsee Irakin Ambar provinssissa Syyrian Deir Ezzorin provinssin rinnalla. Al-Qaim on Iranille myötämielisen shiite militian Kataib Hizbullah valvonnassa, jota ohjaavat Iranin IRGC:n joukot.

USA:n ilmavoimat iskivät viiteen Al-Qods militian Kataib Hizbullah
sotilasasemaan Syyriassa ja Irakissa, molemmilla puolilla rajaa.
Iskuissa sai surmansa ainakin 25 ja haavoittui 55, heidän joukossaan iranilaisia upseereita. Iskut tehtiin 25 tuntia USA:n K-1 tukikohtaan tehdyn 30 raketti-iskun jälkeen.

Tämä oli USA:n ilmavoimien ensimmäinen hyökkäys IRGC:n joukkoja vastaan, joka toteutettiin ulkoministeri Mike Pompeon pikavierailun jälkeen USA:n Aina l-Assad lentotukikohtaan. Pompeo poistui maasta välittömästi ennen ilmaiskuja.

Irakin isäministeriö ilmoitti virallisesti arabimediassa saamastaan tiedusteluraportista, että Al-Gods komentaja kenraali Qassem Soleimani oli antanut käskyn Kataib Hizbullahille Bagdadissa vetää Iranin toimittamat raketit varastoista ja sijoittaa ne asutusalueille USA:n ilmaiskujen pelossa.

Käskyssä kehotetiin Militiaa varaamaan raketit pelkästään USA:n joukkoja vastaan. Artikkelin mukaan tämä vahvistaa epäilyjä, että Kataib Hizbullah oli täysin tietoinen USA:n ilmavoimien vastaiskuista.
https://www.debka.com/us-strikes-5-iranian-al-qods-militia-bases-in-syria-and-iraq-iranian-casualties/,

05. Irakin pääministeri Adel Abdel Mahdi tuomitsi USA:n ilmavoimien iskut Irakin ja Syyrian alueille, joissa sai surmansa ainakin 25 Iranin tukeman Kataib Hizbullah militian tai PMF:n jäsentä ja haavoitti kymmeniä, heidän mukanaan iranilaisia upseereita.

Pääministeri Mahdi sanoi yrittäneensä varoittaa militiaa USA:n iskuista.
”Amerikan joukot toimivat omien poliittisten intressiensä mukaan, ei Irakin” hän sanoi lausunnossaan syyttäen USA:ta Irakin itsenäisyyden loukkaamisesta, lisäten Irakin ”harkitsevan uudelleen suhteitaan ja turvallisuuttaan poliittisten ja laillisten näkökohtien kannalta”.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-50951742,

06. Michael Snyder kysyy aiheellisesti Steve Quaylen artikkelissaan USA:n suorittamien ilmaiskujen seurauksista, joissa sai surmansa ja haavoittui kymmeniä Irakin militian sotilasta ja Iranin upseereita.

Ilmaiskut sunnuntaina olivat seurausta Irakin Kataib Hizbullahin 30 raketin iskuihin USA:n K-1 tukikohtaan surmaten ja haavoittaen useita.

Avoimen sodan uhka leijui alueen yllä jo aiemmin Iranin hyökkäävien toimien vuoksi, mutta presidentti Trump perääntyi viime minuutilla.
Iran ei toimi suoraan Yhdysvaltoja vastaan, vaan käyttää siihen liittolaisiaan.

Trumpin kärsivällisyys osoittaa loppumisen merkkejä. Hän valtuutti
14 000 lisäjoukkojen lähettämisestä alueelle, ja Pentagon harkitsee vielä uusien joukkojen tarvetta.

Snyder arvioi, etteivät amerikkalaiset usko sodan mahdollisuuteen Iranin ja Venäjän kanssa, mutta Venäjän ja Iranin merivoimien harjoituksiin Omanin lahdella liittyivät Kiinan sota-alukset, mikä nostaa jännityksen kohoamista usealla pykälällä.

Venäjän korkein upseeri, presidentti Putinin yleisesikunnan komentaja kenraali Valery Gerasimov sanoi uskovansa Lännen valmistautuvan laajaan sotilaskonfliktiin lisäten, että Länsi on omaksunut Venäjään nähden vihollisen asenteen, varoittaen uudesta suursodasta.

Trumpin empimiseen iskeä suoraan Irania vastaan lienee vaikuttanut kolmannen maailmansodan syttymisen mahdollisuus, jos Iran ylittää määrätyt punaiset varoituslinjat.

Israel on USA:n tavoin useasti varoittanut Irania joukkojen ja tukikohtiensa ulottamista Syyriaan ja viimeksi myös Irakiin uhaten, etteivät ne tule sallimaan sitä.

Venäläiset hävittäjät ovat kuitenkin viime aikoina ajaneet Israelin hävittäjiä pois Syyrian ja Irakin ilmatilasta. Varomaton askel tässä dominopelissä voisi laukaista kohtalokkaan siirron.
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/will-it-be-war-u-s-airstrikes-hit-iranian-backed-militias-as-the-pentagon-warns-more-military-action-may-be-coming, Halturner radioshow,

07. AP:n Bagdadista lähettämän tuoreen raportin mukaan tusinoittain Irakin Kataib Hizbullah militian tukijoita murtautui tiistaina USA:n lähetystöön murrettuaan pääportin ja sytytettyään vastaanottotilan tuleen. USA:n Irakin lähettiläs poistui lähetystötalosta aiemmin.

AP:n reportteri kertoi liekkien nousevan rakennuksen sisältä, ja ainakin kolmen USA:n sotilaan seisovan rakennuksen katolla. Kovaäänisellä varustettu mies varoitti kansaa menemästä sisälle rakennukseen todeten: ”Viesti on toimitettu”.

Lähetystön henkilökunnasta ei ole tietoa, onko heitä lähetystössä. Alueelle levitettiin kyynelkaasua, mikä vaikeutti hengitystä.
https://www.timesofisrael.com/iraqi-supporters-of-iran-backed-militia-breaking-us-embassy/,

08. Maastopalot Australiassa jatkuvat edelleen hallitsemattomina ihmisten pyrkiessä hakemaan turvaa jopa hiekkarannoilta maantieyhteyksien estyessä palojen seurauksena.

Tuhansia ihmisiä pakeni hiekkarannoille Victoriassa riehuvia liekkejä pakoon.
Mallacootan asukkaat kertoivat järkyttävistä kokemuksistaan leirintä-alueille ja satamalaitureilla sekä pääsystään aluksiin veripunaisen taivaan alla. Sotilaskoneita ja – aluksia lähetettiin pelastustoimiin.

Viranomaisten mukaan virallinen surmansa saaneiden lukumäärä on nyt 12, mutta neljä ihmistä on kateissa Viktoriassa ja lisää NSW:ssä.
Useille ainoa toivo on tuulen suunnan muuttuminen.
Virkailijat varoittavat, että tilanne tulee huononemaan uudelleen viikonvaihteen aikana lämpötilan noustessa yli 40 C-astetta.
https://www.bbc.com/news/world-australia-50952253,

UUTISIA ISRAELISTA
01. Kolme Israelin Korkeimman Oikeuden tuomaria aloittivat 09.00 aikaan tänään kuuntelun, voiko pääministeri Benyamin Netanyahu muodostaa uuden hallituksen ollessaan syytettynä kolmesta rikoksesta.

Lain mukaan hänen osallistumistaan ei mikään estä, mutta silti nousee esiin kysymys: ”Miksi Korkeimman Oikeuden väliintulo juuri nyt?”

Esityksen KO:lle laati asianajaja Dafna Holtz-Lechner ja sitä tukevat useat muut henkilöt. Oikeustalon ulkopuolella mielenosoittajat huutelevat omia Netanyahua puoltavia iskulauseitaan.

KO:n presidentti Eshter Hayut totesi, ettei mikään estä Netanyahua osallistumasta vaaleihin ehdokkaana, mutta uuden hallituksen muodostaminen syytösten alla on toinen kysymys.

KO:n tuomarijäsen Ofer Grosskopf lupasi KO:n pitävän uuden kuulemisen Netanyahun oikeudesta muodostaa uusi hallitus maaliskuun 2. päivän vaalien jälkeen.
Tämä kuuluu Knessetin ratkaistaviin asioihin, ei oikeuslaitoksen.

Netanyahu uskotaan pyytävän immuniteettia Knessetiltä kuluvan viikon aikana, eikä usko KO:n tekevän päätöstä asiassa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273889,

02. Israelin kaasun porauslautta Leviathan aloittaa kaasun pumppauksen mantereelle tänään ja edelleen tilaajille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273895,

03. Tulipalo alkoi kerrostalon 12. kerroksen asunnossa Ramat Ganissa Bialikkadulla tiistaiaamuna.

Palokunnan pelastusyksikkö keskittyi aluksi asuntoon jääneiden ihmisten pelastamiseen. Kaikki 8 ihmistä saatiin pelastettua, mutta he olivat kärsineet myrkytysoireista savukaasujen hengittämisessä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273896,

04. PA:n hallituksen pääministeri Shtayyeh sanoo Israelin ja Hamasin välisen sopimuksen 5 kuukauden tulitauosta edelleen syventävän Hamasin ja PA/PLO:n välisiä suhteita ja Hamasin itsenäisyyttä. PLC:n ja presidentin vaalit joutunevat odottamaan uutta tilaisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/273882,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -12; Tiberias 11 -17; Suolameri 12 -19; Eilat 09 -21 +C-astetta, pohjoisosassa puolipilvistä ja vesisadetta, muulla maassa aurinkoista, lämpötilat lähes ennallaan.

Toivotan kaikille lukijoille antoisaa ja rauhallista vuotta 2020.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021