KESKIVIIKKO 04.12. 2019

KESKIVIIKKO 04.12.2019
Tämä ei ole lipsahdus päivämäärissä, kuten voisi helposti kuvitella, vaan kirjoitan tätä siksi, etten huomenna voi laatia normaaliraporttia sairaalakäynnin vuoksi.
UUTISIA ISRAELISTA
01. Evankelinen avustusjärjestö FriendShip USA:sta, joka sai harvinaisen luvan Gazan Hamasilta rakentaa telttasairaalan Israelin turva-aidan läheisyyteen, tarjosi ulkomaisille vapaaehtoisille lääkintätyöntekijöilleen mahdollisuuden vierailla aidan toisella puolella ”vihollismaa” Israelissa, olisiko ruoho vihreämpää siellä.

Telttasairaalassa on paikkoja 50 vuoteelle, ja se sijaitsee Erez rajaterminaalin lähellä. Vapaaehtoiset työskentelevät teltassa maanantaista torstaihin, mutta muina aikoina he voivat vierailla vaikka Israelissa, mitä heille tarjotaan.

FriendShip telttasairaalalla on ”telemedicine globaali yhteys konsultointiin asian-tuntijoitten kanssa tarjoten hoitoa ja PTSD terapiaa muitten palvelujen ohessa”, kuten NGO-järjestön websivulla kerrotaan.

Kysyttäessä Hamasin virkailijalta Basim Naeem, miten hän suhtautuu vapaa-ehtois-työntekijöille tarjottuun matkaan Israelin puolelle, hän vastasi näin: ”Ilman epäröintiä vastustamme kansamme kärsimyksiä Israelin markkinointiin ja työntekijöitten houkuttelemiseen kansamme kustannuksella”.

Hamas ei kuitenkaan vihjannut mitenkään sairaalan lopettamista, ja itse asiassa sen pystyttäminen on osa Israelin, Egyptin, Qatarin ja YK:n sopimusta Gazaan. Israel ei ole puuttunut asiaan. Hamas ja PA/PLO valmistautuvat vaaleihin.

Hamasin kilpakumppani vallasta Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa Palestiinan Auktoriteetti (PA) suhtautuu projektiin nuivasti: ”Se tulee olemaan amerikkalais-israelilainen sotilastukikohta sijoitettuna Gazan kaistan maaperälle”.
https://www.ynetnews.com/article/r1byvkNpB,

02. Ranskan parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka määrittelee ”antisionismin moderniksi muodoksi antisemitismiä” 154 kansanedustajan hyväksyessä ja 72 edustajan vastustaessa.

Ranskassa on viime viikkoina käyty kiihtynyttä keskustelua antisemiittisten hyökkäysten rajun nousun johdosta maassa, joten sen määrittäminen oli tarpeen. Viime vuoden aikana nousseiden antisemiittisten hyökkäysten johdosta, joihin kuuivat tiistaina 107 hautakiven vandalisointi juutalaisella hautausmaalla lähellä itäistä Strasbourgin kaupunkia, presidentti Emmanuel Macron katsoi asialliseksi antisemitismin määrittäminen lailla, tehden helmikuussa oman aloitteensa asiassa.

”Israelin olemassa olon piilottelevan kieltämisen taustalla on viha juutalaisia kohtaan”, Macron sanoi Pariisissa juutalaisen kattojärjestön CRIF:n lounaalla.
Lakia on lievennetty keskustelujen aikana, eikä se sisälly maan rikoslakiin.
https://www.ynetnews.com/article/BkztuHNar,

03. Betlehem valmistautuu joulun viettoon toiveikkain mielin: Enemmän vuodepaikkoja hotelleissa, enemmän kuppiloita ja pieni osa Betlehemin seimestä, jossa Jeesuslapsen väitetään nukkuneen, Rooma palautti kaupunkiin. Siitä odotetaan uutta suosittua turismikohdetta, vaikka se on vain puunpalanen.

Viisi uutta hotellia muodostavat johdon ja entisiä laajennetaan. Kaupunki on jopa jatkanut ”Syntymäkirkon” aukioloaikoja, jota kristityt maailmanlaajuisesti kunnioittavat Jeesuksen syntymäkehdon paikalle rakennettuna.

Kaupungin asukkaat ovat joulukoristeiden asentamisen Manger Aukiolle ohessa, ja kolme vuotta kestäneen suhteellisen vaurauden noususta huolimatta, hermostuneita, ja pelokkaina seuraavat väkivallan kasvua alueella, mikä voisi vahingoittaa kaupunkiin tulevien turistien määrää, mikä on kaupungin keskeinen tulolähde.

Betlehemissä vieraili viime vuonna 1.5 miljoonaa turistia, ja kaupungin kiistan-alainen pormestari Anton Salman uskoo sen ylittyvän tänä vuonna.
https://www.ynetnews.com/article/Sy00mCpXTS,

04. Sukupuolensa vaihtanut PA:n transgender arabinainen joutui tiistaina Länsirannan jengin pahoinpitelemäksi ja ryöstämäksi Samariassa.

Kalandia pakolaisleiriltä kotoisin oleva arabijengi pahoinpiteli Jaffan asukasta peite-nimellä Sammy, ja hänen kahta ystäväänsä tiistaina ryöstäen heidän rahansa ja kaiken, jolla oli jotain arvoa.

Sammy asuu nykyisin Jaffassa saaden säännöllistä hoitoa LGBQT keskuksessa Tel Avivissa. Hän oli matkustanut Samariaan sopimansa lääkärin vastaanotolle Kafr Aqab kylään lähellä Ramallahia. Sammy on kotoisin Hebronista, mutta hänen vanhempansa heittivät hänet ulos kodista saatuaan tietää hänen sukupuolen vaihtamissuunnitelmistaan. Heillä lienee taianomainen pelko heitä kohtaan.

Mirjamin kertoman mukaan jengi rekisteröi vaatekauppaan menneet naiset, ja menivät sitten ulos hyökäten autossa odottavan miesystävän kimppuun. Naiset kuulivat huudot ja menivät tarkistamaan tilannetta, jolloin jengi hyökkäsi heidän kimppuunsa. Jengin jäsenet ryöstivät heiltä 52 000 NIS ja varastivat heidän puhelimensa, sekä rusikoivat heidän autonsa romuksi.

Sammy ja hänen kaksi ystäväänsä pääsivät pakolaisleirin sisäänkäynnin luona sijaitsevaan IDF:n tarkastuspisteeseen, josta heidät palautettiin Israeliin. Siellä he saivat välitöntä lääkintähoitoa.
Viime PA:n virkailijat uhkasivat jahdata kiinni ja pidättää kaikki LGBQT tilaisuuksiin osallistuneet PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa.
https://www.ynetnews.com/article/BJ7GOj7TH#autoplay,

05. IDF:n johto joutui tunnustamaan keskiviikkona, että IDF oli tarkoituksellisesti suurennellut ultra-ortodoksien rekrytointien määrää ja tilejä, jopa kaksin- tai kolminkertaistaen todellisia lukuja.

Asia tuli julkiseksi hepreankielisen median paljastettua upseerien valehdelleen tarkoituksellisesti peittääkseen alenevien rekrytointien todellista määrää.

Asiasta kertoi julkisuudessa KAN tv-yhtiö, joka sanoi armeijan osaston upseerien, joiden tehtäviin kuului seurata palvelukseen otettujen ultraortodoksien määrää, liioitelleen todellisia lukuja, jotta lain asettamat määrät tulisivat täytetyiksi.

Väärennetyt luvut lähetettiin IDF:n komentajalle, puolustusministerille ja muille asiaan kuuluville hallituksen alaisille järjestöille.

Ultra-ortodoksit ovat lain mukaan vapautettuja asepalveluksesta voidakseen keskittyä uskonnollisten seminaarien järjestämiin opintoihin, minkä johdosta suuri osa heistä välttää asepalvelun kokonaan.

Käytäntö ortodoksien asepalvelun välttämiseksi tuli voimaan pääministeri Ben Gurionin aikana, jolloin heidän määränsä oli muutamia satoja.
Heidän määränsä on kuitenkin kasvanut suhteettomasti muuhun väestöön verrattuna, minkä johdosta kansa alkoi napista käytäntöä vastaan.

Vuonna 2012 säädettiin laki, jolla käytäntöä muutettiin, mutta hallitukset alkoivat asettaa vuosittaisia muutaman tuhannen kiintiöitä asepalveluksesta, mutta ovat joutuneet tinkimään asettamistaan vuosittaisista kiintiöistä sisäisen rauhan säilyttämiseksi hallituksessa.

Haaretz Daily raportoi sunnuntaina vielä julkaisemattomasta rekrytoinnin määristä, jotka IDF:n miesvahvuusjohto oli rekisteröinyt, että 2018 ultra-ortodoksien rekrytointi oli pudonnut 20 % edellisvuodesta, eli 800 miestä vähemmän kuin hallituksen asettama kiintiö edellytti.

IDF on ollut tietoinen asiasta ja pyrkinyt kehittämään joukko-osastoja, jotka voisivat erityisesti kiinnostaa ääriuskonnollista väestönosaa.
Tämäkin voisi ehkä selittää, miksi asepalveluskysymys on noussut niin tärkeään asemaan uuden hallituksen muodostamisneuvotteluissa.
https://www.timesofisrael.com/idf-admits-it-fudged-ultra-orthodox-enlistment-tallies-for-years/,

06. Yhteyshallituksen muodostamisneuvottelujen junnatessa paikoillaan puolueitten kansanedustajat alkavat osoittaa hermostumisen merkkejä puoluejohtajien henkilökohtaisten intressien ajamisen vuoksi unohtaen kokonaan, että Israel on jatkuvassa kuolemanvaarassa lähimaiden osoittaessa välitöntä kuolemanuhkaa juutalaisvaltiota vastaan jokaiselta ilmansuunnalta.

Viimeiseksi raporttien mukaan Turkki pyrkii hallitsemaan suurella laivastollaan Välimeren aluetta, mihin liittyy sopimus yhteistyöstä Libyan kanssa.
https://www.timesofisrael.com/no-progress-on-unity-as-netanyahu-gantz-meeting-breaks-up-after-45-minutes/,

07. Israel Beitenu-puolueen johtaja Avigdor liberman on joutunut kansan-edustajiensa nousevan painostuksen alaiseksi suostuakseen Likudin johtamaan oikeistohallitukseen, joka yhdessä sen 8 kansanedustajan kanssa nostaisi Netanyahun johtaman koaliittion tukijamääräksi 63 kansanedustajaa.

Liberman vain kyselee, kumpi on pahempi: Vähemmistöhallitus vai uudet vaalit, eikä ole pystynyt ratkaisemaan sitä mielessään.

TV-kanava 2 mukaan Israel Beitenun aktiivisimmat kansan edustajat ovat Oded Forer ja Hamad Amar, jotka muiden kanssa painostavat Libiä nielemään käärmeen myrkkynsä ja liittymään vastoin aiempia vakuutuksiaan Netanyahun johtamaan hallituksen, jossa ultra-ortodoksit Shas ja UTJ ovat mukana.

He katsovat Sinivalkoisten vaatimusten ylittävän realiteetit, ja että Yair Lapid kohtuuttomine vaatimuksineen on pahin kokki tässä sopassa.
https://www.timesofisrael.com/2-yisrael-beytenu-mks-said-pressing-liberman-to-join-right-wing-government/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/272695,
UUTISIA ULKOMAILTA
01. Iranin merivoimien komentaja vara-amiraali Hossein Khanzadi ilmoitti tiistaina Iranin merivoimien liittyvän Kiinan ja Venäjän merivoimien yhteiseen laivastoharjoituksiin, jotka alkavat 27. joulukuuta.

Harjoitusten nimenä on Marine Security Belt (Laivaston turvallisuusvyöhyke), mistä Iran ilmoitti Kiinan sotilasvirkailijoiden Teheranin vierailun yhteydessä. Asiasta kertoi Iranin puolivirallinen Fars uutistoimisto.

Khandazi vaati suurempaa sotilaallista yhteistoimintaa Kiinan kanssa, mukaan lukien hävittäjien ja sukellusveneitten valmistaminen.
Hänen mukaansa harjoituksia suoritetaan Intian Valtameren pohjoisosassa, ilmoittamatta, koska harjoitukset pidetään, raportoi IRNA-news agency.

USA aloitti viime kuussa laivasto-operaation Bahrainissa suojellakseen merenkulkua Persian Gulfin levottomilla vesillä.
https://www.timesofisrael.com/iran-announces-joint-naval-exercise-with-china-russia/,

02. Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi keskiviikkona maansa olevan edelleen valmis keskusteluihin USA:n kanssa, jos se poistaa Iranin vastaiset pakotteensa.

Rouhani vaati aseettomien ja harmittomien ihmisten vapauttamista, jotka protestoivat bensiinin hinnan korotuksia vastaan.

”Olemme sanktioitten alla. Tämä tilanne on seurausta sionistien ja alueen reaktionistien kiihotuksesta”.
”Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin vastustaa ja kestää noita sanktioitten asettajia vastaan” Rouhani totesi.
https://www.timesofisrael.com/rouhani-says-some-protesters-should-be-freed-open-to-talks-with-us/,

03. Amerikassa ja Englannissa asuvat iranilaiset perheet ilmaisevat huolensa sukulaisistaan Iranin mielenosoitusten aiheuttamassa sekasorrossa.

Turvallisuuden ohessa he ovat huolissaan heidän selviytymisestään taloudellisten ongelmien vuoksi, eivätkä monet heistä ole nähneet läheisiä sukulaisiaan vuosikausiin.

Basij ja IRGC:n joukot jatkavat protestoijien etsimistä ja eliminoimista saadakseen kansan rauhoittumaan. Trump esitti puoltavansa mielenosoittajia, mutta ei voinut luvata mitään muuta heidän avustamisekseen.

Iranin vankilat ovat aina olleet kuuluisia hellittämättömästä sekä fyysisen että psykologisen painostuksen käyttämisestä saadakseen uhrinsa tunnustamaan sitäkin, mihin he eivät ole syyllistyneet, toisten paljastaessa kavereitaan ja jopa sukulasiaan, saadakseen hillittömän kidutuksen loppumaan.

Tällä hetkellä vankilat on ääriään myöten täynnä turvallisuusjoukkojen niihin kokoamien ja pidättämien tuhansien protestoijien vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/fears-deepen-for-families-of-people-held-in-iran-amid-unrest/,

04. Irakissa mielenosoittajat polttivat Iranin konsulaatin rakennukset jo kolmanteen kertaan shia-muslimien pyhässä kaupungissa Najaf tiistaina, maan poliittisten johtajien pyrkiessä selvittämään sisäistä ja ulkoista sotkua, jossa Iranilla ja sen vaikutuksella on suuri osuus syntyneeseen sekasortoon maassa.

Kansan mielenkiinto on yhä enemmän kääntynyt Irania vastaan, jonka he syyttävät sekaantuneen Irakin sisäisiin asioihin.
Tiistaina mielenosoittajat saartoivat tärkeän Hakim-pyhätön, joutuen silmäkkäin turvallisuusjoukkojen kanssa, vaatien al-Sadria päästämään heidät sisälle.

Sadr johtaa voimakasta Saraya Salam sotilaallista ryhmää. Hän päästi joitakin korkeita heimopäälliköitä ja sheikkejä sisään moskeijaan.
https://www.timesofisrael.com/iraqi-anti-government-protesters-burn-iranian-consulate-for-the-3rd-time/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 08-17; Tiberias 14 -23; Suolameri 16 -24, Eilat 13 -25 +C-astetta, hieman viilenevää huomiseksi ja vesisateita.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021