TIISTAI 05.11.2019

TIISTAI 05.11.2019
01. Tämän tiistaipäivän uutiskatsaus ei – valitettavasti – lupaa mitään hyvää ja luottamusta herättävää.

Maija-vaimokin valitti heti aamutuimaan, että kaikki näyttää menevän pieleen, lähtien aamuaskareista ja jatkuen ties kuinka pitkälle päivän aikana. Toivottavasti tämä on kuitenkin virhearvio, sillä autokin tulisi katsastaa tänään, ja perheellisen on vaikea selvitä ilman autoa tässä maassa.

02. Jewish Agency for Israel (JAFI, Israelin JuutalaisAgentuuri) sanoo uudistavansa turvallisuustarpeet 50 juutalaisessa instituutissa 24 maassa eri puolilla maailmaa, joiden luku nousee 2020 aikana 40:en.

Uudistusten kustannukset 12 kuukauden aikana tullevat maksamaan 13 miljoonaa USD; 7.5 miljoonaa USD tästä tulee ulkomailla asuvilta juutalaisilta.
Varoilla asennetaan turvallisuuskameroita, luodinkestäviä ikkunalaseja, vartija-asemia ja hälytysjärjestelmiä.

JAFI:n säätiö on viimevuosina keskittynyt avustamaan yhteisöjä Länsimaissa, 50 % Euroopassa, 12 % entisen NL:n alueen maissa, 19 % Latinalaisessa Amerikassa, ja loput eri maissa maailmassa.

Raportin mukaan FBI pidätti valkoisen supermacistin, jonka epäillään suunnitelleen iskua synagogaan Pueblossa, Coloradossa.
Edellisten kuukausien aikana on tehty useita aseellisia hyökkäyksiä tai niiden yrityksiä juutalais-instituutteja vastaan USA:ssa, Euroopassa ja muualla.
https://www.jpost.com/Diaspora/Jewish-Agency-upgrading-security-measures-for-50-Jewish-institutions-606888,

03. Europarlamentin jäsen Karoline Edtstadler, joka johtaa Europarlamentin työryhmää antisemitismin vastaisessa taistelussa, toteaa aluksi, ettei Brysselin tulisi tarjoutua neuvomaan Israelia, miten selvittää välinsä PA/PLO:n arabien kanssa.

”Jokaisen synagogan, jokaisen juutalaisen koulun – kaikkialle, missä juutalaisten elämää esiintyy – edessä tulisi olla ainakin poliisin tietoisuus, ja riippuen kohteen riskialttiudesta, paikalle asetettu poliisi, joka voisi toimia välittömästi hyökkäyksen tapahduttua”.

Edtstadler sanoo valittaen, että ”tarve siihen on selvä, vaikka voimmekin keskustella siitä, onko poliisin läsnäolo hyvä vai paha”.

Entinen Itävallan apulaissisäministeri Edtstadler, joka valittiin Euro-parlamenttiin aiemmin kesällä, sanoi myös, että ”Brysselin tulee tukea Israelia, Lähi-Idän ainoaa demokratiaa, eikä toimia moraalin vartijana, joka voi pakottaa näkemyksensä ja asenteensa Jerusalemista, etenkin suhteessaan konfliktiin PA/PLO:n arabien kanssa”.
https://www.timesofisrael.com/european-mp-we-need-to-increase-security-wherever-jewish-life-takes-place/,

04. Entinen Israelin lähettiläs USA:ssa Michael Oren varoittaa, että pienikin virhe-arvio johtaa tuhoisaan sotaan Irania vastaan, jossa tuhansien rakettien rae-kuurot juutalaisvaltiota vastaan tukahduttaisivat sen puolustuksen.

Oren kertoi vertahyydyttävin yksityiskohdin, miten Israelin ja Iranin välinen konflikti voi helposti syttyä ja kehittyä massiiviseksi paloksi, tuhoten Israelia ja muita alueen maita.

”Israel on jo varustautumassa sotaan Islamilaista Tasavaltaa vastaan tehtyään satoja ilmaiskuja Iraniin liittyviin kohteisiin Libanonissa, Syyriassa ja Irakissa. Pieni yksityinen virhearviointi voisi laukaista vastaiskut Iranista”, Oren kirjoitti The Atlantic kolumnissaan.

”IAF:n pommi-iskut voisivat tahtomattaan iskeä arkaluonteeseen kohteeseen, tai Israelin viranomaisen harkitsematon lausunto iskun jälkeen voi hämmentää Iranin hallitusta ja johtaa arvaamattomiin seurauksiin”.

”Iran voi kostaa iskemällä risteilyohjuksillaan IDF:n päämajaan Tel Avivissa, mikä aiheuttaisi massiiviset vastaiskut Hizbullahia vastaan Beirutissa ja Libanonin eteläosassa”.

”Tämän jälkeen alkaisivat ”free for all” ohjusiskut juutalaisvaltiota vastaan, jopa 4000 ohjusta päivässä, mikä lamauttaisi Iron Dome (ja muut) torjunta-järjestelmät ohjusten iskiessä siviili- ja sotilaskohteisiin kaikkialla maassa”.

”Lisäksi Iranin täsmä-ohjukset voivat aiheuttaa kaaosta, sillä Davidin Linko ohjus-puolustusjärjestelmää ei ole testattu taisteluolosuhteissa, ja yksi torjunta-ohjus maksaa miljoona USD”.

”Hyökkäykset lähelle Ben Gurionin lentokenttää aiheuttavat sen sulkemisen, kuten myös merisatamien toiminnan keskeyttämisen, sulkien Israelin avustamisen ulkopuolelta, ja Iranin cyberiskut voisivat sulkea voimalinjat”.

”Terroristit voivat hyökätä lähellä rajaa oleviin yhteisöihin Libanonissa ja Gazassa; maan talous romahtaisi; vaurioituneet tehtaat ja jalostuslaitokset voisivat esteettä päästää myrkyllisiä kaasuja ilmakehään”.

”IAF:n (superuudenaikaisia) koneita vastassa olisivat Venäjän toimittamat torjuntaohjuspatteristot (S-300 ja S-400) rajojen ulkopuolella, ja IDF joutuisi taistelemaan rajoilla maajoukkoja vastaan Libanonista ja Gazasta, ja pitkän matkan ohjuksia ammuttaisiin Syyriasta, Irakista, Jemenistä ja Iranista”.
https://www.timesofisrael.com/in-chilling-detail-ex-envoy-to-us-oren-warns-of-israel-iran-conflagration/,

05. Israelin vastatoimista Oren kertoo näin: ”Israelin maavoimat voisivat joutua kaupunkisotaan Libanonissa ja Gazassa, ja Israel voisi lähettää kommando-yksiköitä Syyriaan ja Irakiin, ja iskeä ohjuksillaan Iraniin”.

Israelin vastatoimet aiheuttaisivat lukuisia siviiliuhreja ja syytöksiä sota-rikoksista. Juudean ja Samarian arabi aloittaisivat mellakoita IDF:n sotilaita vastaan alueillaan.(Israelin arabien reaktiota sotatilanteessa ei tiedetä, eikä sitä, miten Israel kohtelisi heitä, jos he liittyvät viholliseen).

Oren kertoo myös, että USA on perinteisesti tukenut ja avustanut Israelia sen joutuessa vaarallisiin tilanteisiin, kuten myös tulitaukojen, vetäytymisten ja vankien vaihdon neuvotteluissa, mutta miten se tapahtuisi, jos maa on rampautettu lähes puolustuskyvyttömäksi satamien ja lentokenttien sulkeutuessa?

Toiseksi Oren arvioi, että USA:n nykyisten maan sisäisten ristiriitojen keskellä ja presidentti Trumpin vastaisten syytösten johtaessa lopulta ehkä hänen erottamiseensa, ellei peräti sisällissotaan demokraattien ja republikaanien (syvän etelän ja pohjoisen) välillä, mikä voisi lamauttaa avustustoimet.
https://www.timesofisrael.com/in-chilling-detail-ex-envoy-to-us-oren-warns-of-israel-iran-conflagration/,

06. Hamas-johtaja Yahya Sinwar uhkasi maanantaina SiniValkoisen puolueen johtajaa Benny Gantzia varoittaen, että ”jos hän yrittää hyökätä Gazan kaistalle muodostettuaan uuden hallituksen, terrorijärjestö Hamas pitää huolen siitä, että Gantz tulee kiroamaan syntymänsä”.

Sinwarin uhkaus oli vastauksena Gantzin kommenttiin Gazasta viikon lopun aikana ammuttujen rakettien jälkeen, että ”jos hänestä tulee pääministeri, hän tulee käyttämään armeijan voimaa sellaisten hyökkäysten estämiseksi, ja mahdollisesti teloittamaan terroriryhmän johtajia”.

”Meidän vastauksemme on tämä”, sanoi Sinwar puheessaan Gazassa: ”Odotamme sinua, jos onnistut muodostamaan hallituksen. Katsotaan, mitä voisit tehdä. Jos Allah niin tahtoo, hänen kunniakseen ja ylistyksekseen, me saamme sinut kiroamaan päivän, jona äitisi sinut synnytti”.

Sinwar uhkasi myös keskeytymättömillä ohjusiskuilla Tel Aviviin tulevassa konfliktin kiihtymisessä.
”Jos väkivalta syttyy, me muutamme vihollisen kaupungit aavekaupungeiksi, jos he jatkavat hyökkäyksiään meitä vastaan.”

”Oletkohan ajatellut, mikä sinua odottaa – meillä on tuhansia miinoja, jotka odottavat sinua. Meillä on satoja maileja tunneleita Gazan alla, joita Hamasin joukot käyttävät puolustaessaan Gazan kaistaa Israelin hyökkäystä vastaan.”

Sinwar kiitti puheessaan Iranin antamaa tukea ”varoista, aseista ja asian-tuntemuksesta”.

Gantzilla on aiempaa kokemusta Sinwarista, joka ”2014 Protective Edge” kesä-sodan 50 päivän aikana toimi Hamasin aseellisen siiven johtajana. Gantz oli silloin IDF:n yleisesikunnan komentaja. Taistelujen aikana Hamas ampui tuhansia raketteja ja kranaatteja Israeliin, muutamia niistä Tel Aviviin.
https://www.timesofisrael.com/hamas-leader-threatens-gantz-you-will-curse-the-day-that-you-were-born/,

07. Useita selvästi juutalaisiksi luokiteltavia miehiä ja poikia vastaan tehtiin saman yön aikana useita väkivaltaisia hyökkäyksiä Borough Puistossa Brooklynissa.

Kolme hyökkääjistä esiintyivät myöhään perjantai-iltana samassa henkilö-autossa viidessä korttelissa.
Valvontakameroiden tallentamissa kuvissa nähdään useiden miesten ryntäävän ulos autosta jahdatakseen Hasidic miehiä ja poikia.

Yhtä miestä pahoinpideltiin saatuaan hänet loukkuun parkkeerattua autoa vasten. Myös kahdessa muussa tilanteessa juutalaisia pahoinpideltiin.

Yeshiva World News lehden mukaan hyökkäysten uhrit arkailevat raportoida hyökkäyksiä New Yorkin poliisille, joka vain taputtaa hyökkääjiä päälaelle.

Yhdessä tilanteessa juutalaismiehiä on lyöty kasvoille; toisessa nuori tyttö repi Hasidic naiselta hänen peruukkinsa ja pääsuojansa heittäen ne kadulle. Rakennusten ikkunoita on myös särjetty Rosh haShanan aikana.

NYPD raportoi vuonna 2018 250 väkivaltaista hyökkäystä juutalaisia vastaan, samana aikana v. 2019 syyskuuhun saakka 311. 52%, eli 163, niistä luokiteltiin juutalaisia vastaan tehdyiksi viha-hyökkäyksiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271088,

08. Iranin presidentti Hassan Rouhani kertoi valtion TV:ssä keskiviikkona, että Iran siirtyy neljänteen vaiheeseen luopuessaan 2015 JCPOA-sopimuksen ehdoista.

Rouhani sanoi TV:n lähetyksessä, että Iran toimii nopeasti kaasun injektioimiseksi Fordown rikastuslaitoksessa Qomin kaupungin ulkopuolella. Rouhan kertoi, että 1044 sentrifugia injektoidaan uranikaasulla keskiviikosta lähtien. Hän sanoi, että se voidaan perua, jos toiset sopimuskumppanit tekevät samoin.

Ali Akbar Salehi, Iranin atomienergiajärjestön johtaja, kertoi maanantaina AP:n mukaan, että Iran rakentaa sentrifugin prototyypin, joka on 50 kertaa nopeampi kuin ne, joihin JCPOA-sopimuksessa viitattiin.

Salehi sanoi Teheranin operoivan nyt 60 IR-6 uudella sentrifugilla, mikä on lähes kaksinkertainen määrä siihen, mitä Iranilla tiedettiin olevan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271104,

09. USA:n hallitus on havainnut Iranin halukkuuden kasvun hyökätä Israelia ja sen naapurimaita vastaan.

Washingtonin hallituksen virkailija kertoi KAN 11 News ohjelmassa maanantaina, että USA tulee toimimaan voidakseen saada Iran luopumaan aikeistaan väkivaltaisista operaatioista Israelia ja muita maita vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271090,

10. Israelin turvallisuuskabinetti piti kokouksen Netanyhaun johdolla käsitellen Juutalaisvaltiota koskevaa hyvin monimutkaista turvallisuustilannetta.

Gazasta viikon vaihteen aikana ammuttu rakettihyökkäys oli luultavimmin seurausta Iranin vallankumouskaartin IRGC:n Quds voimien komentajan Qassem Soleimanin suorasta komennosta jatkaa Israelin häirintää Perjantain ”paluumarssien” jälkeen, joihin osallistui 65 000 gazalaista.

Teheran maksaa kuukaudessa 30 miljoonaa USD Hamasille, jota Israel pitää vastuussa kaikesta Gazasta tehdystä väkivallasta Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271080,

11. Neuvottelu uuden hallituksen muodostamiseksi jatkuvat nekin, vaikka kansalle tarjotut uutiset niistä ovat kovin niukat.

Bibin ja Gantzin välit ovat todella huonot Gantzin nälviessä Netanyahua toistuvasti ja nimitellen häntä ”rikolliseksi” pääministeriksi.

Avikdor Liberman tarjoutuu välittämään heidän välillään, ja myös sopimaan kaunansa uskonnollisten puolueitten kanssa.

Netanyahun Naftali Bennettille heittämä ”elävä täky” välittömästä ministeri-paikasta hallituksessa maanantaina haredi-oikeistopuolueitten blokin kokouksessa ei saanut toivottua tulosta.

Bennett ilmoitti, ettei se kiinnosta tässä vaiheessa, mutta ”toisti uskollisuutensa oikeistopuolueitten blokille, luvaten välittää Bibin ja Gantzin johtaman yhteyshallituksen muodostamiseksi”.

”Rabbi Ovadia sanoi, ettei hän nähnyt vain halakhan, vaan halakhan sivussa hän näki sielun, ihmisen, itkun, osanoton, suuren kuvan. Minusta näyttää, että tämä halakhan suuruus on muisto Israelin kansan tälle sukupolvelle, miten pienellä kirjoitetun tekstin ohella me voimme muuttua”.

”Koko tämän rakennuksen nimessä kehotan pääministeriä ja SiniValkoisten johtajaa nousemaan arkisten asiain yläpuolelle ja muodostamaan yhteys-hallituksen Israeliin” Bennett kehotti heitä järkiintymään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/271071,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 13 -26; Tiberias8 -32; Suolameri 22 -32; Eilat 18 -33 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, ei suuria muutoksia lämpötiloissa.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019