TORSTAI 31.10.2019

TORSTAI 31.10.2019
01. Käyn aluksi läpi uutisotsikoita, ja palaan tarvittaessa tarkemmin asioihin.

- Pentagon julkistaa ottamiaan videoita erikoisjoukkojen operaatiosta ISIS-johtajan Zbu Bakr al-Bagdadin eliminoimisen yhteydessä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270834,

- Elintärkeää informaatiota operaatioon saatiin Irakin ja Syyrian kurdeilta. DNA näytteitä saatiin al-Bagdadin vaimolta ja kuriirilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270847,

- Hallituksen muodostajaksi nimetty SiniValkoisten johtaja Benny Gantz julkaisi keskiviikkona optimistisen välikatsauksen koaliittion käymistä neuvotteluista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270842,

- Fatah ilmaisi keskiviikkona tyytyväisyytensä Oslon kaupunginneuvoston päätökseen boikotoida Israelin ”setlementeissä” valmistettuja tuotteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270848,

- Saksan hallitus hyväksyi keskiviikkona lakiluonnoksen, jonka perusteella äärioikeistolaisia järjestöjä voidaan hajottaa. Luonnos laadittiin neo-natsien tehtyä verisen hyökkäyksen synagogaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270846,

- 84-vuotias Claude Sinke, joka oli äärioikeiston vaaliehdokkaana 2015 paikallis-vaaleissa, yritti sytyttää Bayonnen moskeijan tuleen eteläRanskassa ja haavoitti kaksi tutkimaan tullutta miestä, pidetään arestissa odottaen oikeuskäsittelyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270843,

- IDF:n kersantti A tunnustaa tehneensä virheen ampuessaan 15-vuotiaan Gazan arabinuoren, joka pyrki kiipeämään turvallisuusaidan yli Israeliin.
Hänet tuomittiin 1 kuukaudeksi sopimusjärjestelyssä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270840,

- Iranin maavoimien komentaja prikaatinkenraali Kioomars Heidari sanoi keskiviikkona, että ”Iranin uusi miehittämätön Farpad-tyyppinen pienkone (drone) on valmistunut ja se luovutettiin armeijan operatiiviselle yksikölle onnistuneitten testien jälkeen. Se on tarkoitettu turvallisuus-, tiedustelu- etsintä- ja rajavalvontatehtäviin, sekä myös maavoimien ja nopean
toiminnan- ja tiedustelujoukkojen tarpeisiin”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270841,

- Valkoisen Talon johtava kansallisen turvallisuusneuvoston Euroopan osaston johtaja Tim Morrison eroaa tehtävistään, kertoivat asioista tavallisesti perillä olevat lähteet keskiviikkona CNN:n välittämänä. Uutinen julkistettiin päivää ennen hänen todistamistaan suljettujen ovien takana Kongressin syyte-tiedustelujen osana. Hänet nimitti toimeensa kansallisen turvallisuuden entinen neuvonantaja John Bolton.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270838,

- Tunnustettu israelilainen oppinut, professori Mordechai Kedar tarttui poliittisesti kovin arkaluoteiseen kysymykseen todetessaan, ettei Yigal Amir surmannut entistä vasemmistolaista pääministeriä Yitzhak Rabinia ja väittää, että murhan taustalla toimi poliittinen salaliitto. ”Murhan takana oli mies, jonka nimen alkukirjaimet ovat ”YR”, johtava poliitikko, joka halusi eliminoida Rabinin epäillen hänen hylkäävän Oslon sopimukset”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270808,

- Bar-Ilan Ylipiston rehtori professori Mirjan Faust vaatii Kedaria kuripito-komitean eteen vastaamaan puheestaan Petah Tikvan mielenosoitusten yhteydessä. ”Yliopisto tuomitsee voimakkain sanoin Kedarin kommentit”, sanotaan yliopiston lausunnossa. ”Hänen lausuntonsa ovat hänen omiaan eivätkä edusta yliopistoa tai sen henkilökuntaa”.

Kedar ei saa enää puhua yliopistoa edustavissa tilaisuuksissa, ja hänen matkansa EteläAmerikkaan peruttiin.
Kedar kysyy: ”Miksi Amir pidetään eristetyssä sellissä? Siksikö, ettei hän voisi kertoa totuutta?” Kedar vaatii ”todellista” tutkintaa teloituksesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270822,

- Likudin ja SiniValkoisen puolueiden korkeat virkailijat tunnustavat, että erot puolueitten välisissä hallitusneuvotteluissa ovat entisestään kasvaneet, kuten TV-kanava 12 News raportoi keskiviikkona.
”Likud on kiireinen häirinnässään ja mielenosoituksissaan Petah Tikvassa eikä pysty osallistumaan yhteyshallitukseen” SV:n virkailija sanoi.

Likudin virkailija antoi takaisin: ”Gantz ei ole se mies, joka päättää. On ajan tuhlausta puhua hänen kanssaan”. He testaavat uusien vaalien mahdollisuutta, vaikka Gantz vakuuttaakin optimismiaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270833,

02. Pakistanissa ainakin 65 ihmistä saivat surmansa Karachin kaupungista Rawalpindiin matkalla olleen junan syttyessä tuleen kaasukanisterien, joilla matkustajat keittävät ruokaansa, räjähdyksen seurauksena.

Tuli on luultavasti levinnyt ainakin kolmeen junavaunuun. Virkailijoiden mukaan monet matkustajat saivat surmansa hypättyään pois palavasta junasta.
”Lisäksi 39 matkustajaa on vammautunut”, sanoi alueen apulaiskomissaari BBC:n urdunkielisessä lähetyksessä, ”mutta uhrien luku voi vielä nousta”.

”On suuri ongelma siinä, että matkustajat tuovat kaasukeittimiä junaan” sanoi apulaiskomissaari. Monet matkustajista olivat matkalla konferenssiin, jonka oli järjestänyt Tablighi Jamaat Sunni Muslim lähetysjärjestö.

”Jotkut matkustajista ovat niin pahoin palaneet, että tunnistamiseksi täytyy turvautua DNA:n apuun”, sanoi sheikki Rashid Ahmed.
https://www.bbc.com/news/world-asia-50245090,

03. Japanin Okinavan saarella sijaitseva, maailman perinnekohteeksi hyväksytty, Shuri Castle syttyi torstain vastaisena yönä tuleen ja paloi perustuksiaan myöten. Shuri linnoitus oli 500 vuotta vanha kansallinen maamerkki.

NHK:n uutisjuontaja sanoi sammuttajien taistelevan edelleen liekkejä vastaan aamun tunteina. ”Suuri keskushalli on palanut ja linnoituksen dragon (lohikäärme) monumentit ovat mustuneet” sanoi Japanin media Nahan kaupungin pormestarin Mikiko Shiroman lausuntoa mukaillen.

”Tragedia on todella valitettava” Shiroman valittaa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5616775,00.html,

04. Israelin ilmavoimien komentaja Amikam Norkin sanoi keskiviikkona hälyttäneensä kaikki monikerroksisen ilmapuolustusjärjestelmän yksiköt hälytysvalmiuteen Iranin aiheuttaman yleisen hyökkäysuhan johdosta, vaikka mitään erityiskohdetta ei voidakaan mainita.

Pääministeri Benyamin Netanyahu totesi äskettäin Iranin kuljettaneen risteilyohjuksia Jemeniin, joita se aikonee käyttää iskuissa Israelia vastaan.

Amikam Norkin sanoo, että ”risteilyohjuksilla ja drone-koneilla suoritettavien hyökkäysten torjuminen on vaikeaa ja monimutkaista”.

IDF:n muodostaman ennakkokäsityksen mukaan Teheran suunnittelee laajaa hyökkäystä Israeliin, jossa se käyttää Saudi Arabiaan Aramkon öljynjalostus-laitoksia vastaan tekemänsä hyökkäyksen tapaan risteilyohjuksia ja Drone-koneita. Aramkon iskuista syytetään Irania ja sen liittolaisia.

Puhuessaan keskiviikkona ilmapuolustusupseerien valmistumistilaisuudessa Amikam Norkin sanoi kaikkien IP-järjestelmien – Arrow ja Patriot ballistisia ohjuksia ja lentokoneita vastaan; David Sling keskimatkan ohjuksia ja Iron Dome lyhyen matkan raketteja ja pieniä droneja vastaan – olevan hälytys- valmiudessa.

Iranin mullahit ja sotilasjohtajat ovat toistamiseen uhanneet iskeä Israeliin sen jatkaessa hyökkäyksiään Iranin ja sen liittolaisten autokolonnia vastaan Syyriassa. ”Israel tuhotaan puolessa tunnissa” uhoaa IRGC:n komentaja.
https://www.timesofisrael.com/air-defense-batteries-being-put-on-alert-amid-iranian-attack-fears/,

05. Israelin lähetystöt suljettiin kaikkialla maailmassa diplomaattien ja sotilas-lähettien yhtyessä yleiseen lakkoon. Lakko alkoi keskiviikkona klo 13.00. Israelin aikaa.

Ulko-ja puolustusministeriöt ja Histadrut Labor Federation sopivat yhteisestä lakosta pitkään kestäneen kiistan johdosta talousministeriön kanssa lopettamalla taannehtivasti stipendien ja konsulaattipalvelujen jatkumisen ulkomailla asuvilta israelilaisilta.
https://www.timesofisrael.com/israeli-embassies-around-the-world-shut-as-diplomats-military-attaches-strike/,

06. Libanonin pääministeri Saad Harari erosi tiistaina katsottuaan saavuttaneensa umpikujan ja käytettävissä olevien varojen loppuneen mielenosoittajien vaatiessa hintojen alennusta, syyttäen yleistä korruptiota.

Hariri kuitenkin lupaa palata pääministeriksi määrätyin ehdoin. Hallituksessa mukana ollut Hizbullah haluaa hallituksen jatkavan, eikä halua uusia vaaleja.

Netanyahu varoitti tällä viikolla toistamiseen, että Iran haluaa sijoittaa ohjuksiaan kaikkialle Israelia ympäröiviin maihin - Irak, Syyria, Libanon ja Jemen - käyttääkseen niitä hyökkäysalustoinaan.

Israel vaatii Yhdysvaltoja ja Eurooppaa kieltäytymään kaikista avustuksista Libanoniin niin kauaksi aikaa, kuin Hizbullah on osa Libanonin hallitusta. Israel pyrkii kuitenkin välttämään suoraa sekaantumista Libanonin politiikkaan. ”Poikkeavat lausunnot voivat vaikuttaa negatiivisesti”. https://www.timesofisrael.com/israels-asks-west-to-condition-lebanon-aid-on-action-against-hezbollah-missiles/,
https://www.debka.com/lebanons-plunge-into-civil-warfare-shakes-iran-hizballah-as-mid-east-powerhouses/,

07. Arkeologien esiin kaivaman 1500 vanhan bysanttilaisen kirkon rauniot lähellä Jerusalemia askarruttavat tutkijoita: Kirkossa on ollut runsaasti mosaiikki-lattiota taiteellisine kuvineen, mikä panee olettamaan kirkon olleen suosittu pyhiinvaelluskohde 900-luvulle CE saakka muslimien Abbasid kalifaatin syntyyn saakka, jolloin se hylättiin.

Kirkko on omistettu ”ylistetylle marttyyrille”, mutta kuka hän oli? Siitä ei ole löydetty vihjeitä, mutta hyvin tunnettu lienee ollut aikoinaan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612556,00.html,

08. Arkeologit ovat mielestään viisaampia kuin Raamatun kirjoittajat. Ainakin päätellen siitä, miten he ymmärtävät Ebalin vuorelta löytämänsä Josuan rakentaman alttarin perusteella, että juutalaisten Temppelit olivat myöskin siellä, eivätkä Jerusalemissa, jonka Jumala valitsi lepopaikakseen.
https://www.jpost.com/Israel-News/A-lost-temple-New-findings-might-shatter-Biblical-archeology-paradigm-606207,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 13 -23: Tiberias 17 -29; Suolameri 21 -30; Eilat 18 -31 +C-astetta, aurinkoista tänään, huomenna puolipilvistä. Lämpötila laskee hieman.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021