TORSTAI 17.10.2019

TORSTAI 17.10.2019
01. Yhteyshallitus näyttää tällä hetkellä sittenkin olevan mahdollisuuksien rajoissa, kirjoittavat Lahav Harkov ja Gil Hoffman laatimassaan Jerusalem Post etusivun artikkelissaan.

SiniValkoinen puolueen todellinen johtaja Benny Gantz tapasi keskiviikkoiltana presidentti Reuven Rivlinin, joka esitteli ajatuksensa pääministerin toimen vuorottelusta.

Reuven Rivlinin ajatuksena on säätää uusi laki, joka sallii jäädä pääministerin jäävän ”määrittelemättömän pituiselle lomalle” pystyäkseen hoitamaan häntä vastaan nostettuja potentiaalisia syytteitä, ja kehittää varapääministerin virka maan asioitten hoitamiseksi, kunnes pääministeri on vapautunut syytteistä.

Nykyisen lain mukaan pääministeri voi jäädä 100 päivän lomalle vain, jos hän on estynyt hoitamaan virkaansa.

Gantz ilmaisi halunsa neuvotella Rivlinin hahmotteleman esityksen pohjalta, mutta hän haluaa pääministerin eikä varapääministerin aseman, jos Netanyahu estetään hoitamasta pääministerin tehtäviään syytteiden vuoksi.

Lisäksi Likud ja SiniValkoinen neuvottelevat keskenään, missä vaiheessa laillisen oikeusprosessin aikana Netanyahun tulee siirtyä syrjään. Suunnitelma ei antanut mitään takuuta vuorottelusta, tai ohjeita, kuka asuu pääministerin virallisessa asunnossa.

”Joudumme istumaan muutamia kuukausia Netanyahun alla ja pitelemään nenäämme, mutta hänellä tulee olla päivämäärä, jolloin hän astuu syrjään” Gantz määritteli kantansa TV-kanava 12 mukaan. Pokerinaaman alla muhii vihan magmaa.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Unity-government-breakthrough-possible-with-Gantz-eyeing-compromise-604868,

02. Pääministeri Netanyahu on toistamiseen viitannut turvallisuushuoleen syyksi, miksi yhteyshallituksen muodostaminen tulee tehdä mahdollisimman pian.

Gantzia lähellä ole taho kieltäytyi kommentoimasta JP:lle, mutta hän sanoo SV:n olevan valmis kompromissiin estääkseen kolmannet vaalit vuoden sisällä.

Hallitusneuvottelut Likudin ja SiniValkoisen (SV) välillä ovat edenneet tahmeasti viikkojen aikana. SiniValkoinen kieltäytyy istumasta Netanyahun johtamassa hallituksessa Bibin ollessa suositellun tai todellisen syyteuhan alaisena, ja Likud on kieltäytynyt hajottamasta 55 Knessetin jäsenen muodostamaa oikeistoblokkia, mitä Gantz on vaatinut voidakseen neuvotella kunkin puolueen kanssa erikseen.

Bibi otti myös positiivisen askeleen sovinnon muodostamiseksi annettuaan puolustus-ministerin ominaisuudessa IDF:n komentajalle Aviv Kochaville oikeuden tavata IDF:n entisen komentajan Benny Gantzin, mikä toteutui keskiviikkona. IDF:n tiedottaja sanoi johtajien keskustelleen turvallisuudesta ja alueen kehityksestä.

Voidakseen vaikeuttaa Gantzin mahdollisuutta muodostaa hallitus 44-kansan-edustajan vähemmistöhallitus Labor-Gesher ja Demokraattisen Unionin varaan, jota Israelin arabipuolueitten Joint List tukisi hallituksen ulkopuolelta, oikeisto- ja uskonnolliset puolueet vakuuttivat tiistaina kieltäytyvänsä liittymästä Gantzin muodostamaan vähemmistöhallitukseen.

Likud, Shas, UTJ ja National Union-Beit Yehudi allekirjoittivat sopimuksen, jossa ne vakuuttavat suostuvansa vain Netanyahun johtamaan hallitukseen, joko oikeisto-koaliittion muodostamaan tai yhteyshallitukseen pääministerin viran haltijan Netanyahun ja Gantzin vuorotellessa Likudin ja SV:n välillä.

New Right-puolueen kolme kansanedustajaa – Ayelet Shaked, Naftali Bennett ja Matan Kahane – kieltäytyivät allekirjoittamasta vakuutusta pitäen sitä tarpeettomana.
Bennett ilmaisi vastustavansa vähemmistöhallitusta. ”Vastuulinen ja valtiomiesmäinen tapa on muodostaa Natanyahun ja Gantzin johtama Yhteyshallitus”.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Unity-government-breakthrough-possible-with-Gantz-eyeing-compromise-604868,

03. Israel Beitenu johtaja Avigdor Liberman (Libi), jota syytetään uusien vaalien pitämisestä, kieltäytyi vastaamasta kysymykseen koskien Likudin jäsenten syytöksiin, ettei hän sulje pois mahdollisuutta vasemmiston vähemmistöhallitusta Joint Listan tuella väittäen, että se on Netanyahu joka toimii yhteistyössä arabien kanssa.

”Pääministeri Netanyahu pyrkii raahaamaan valtion kolmansiin vaaleihin” Libi sanoi.

”Viisi päivää sitten, Israel Beitenun neuvottelutiimin johtaja ke. Oded Forer otti yhteyttä Likudiin neuvottelujen avaamiseksi, mutta vastausta emme ole saaneet tähän mennessä. Likud ei ilmeisesti ole kiinnostunut yhteyshallituksen muodostamiseksi, vaan ainoastaan pääministerin asemasta ja ministerin paikoista” Libi kirjoitti FB:n sivullaan.

SiniValkoisten neljäs johtaja Yair Lapid kirjoitti keskiviikkona FB:n sivullaan: ”Uusi hallitus voidaan muodostaa kahdessa päivässä, mutta yksi ihminen (Bibi) estää sen kaiken”.

”Pyydämme häntä menemään kotiinsa (bo libeit). Hän ei voi olla pääministeri kahden vuoden ajan, ennen kuin laillisuuskysymys on selvitetty. Tiedän sen koskevan, mutta valtion tarpeet on pantava etusijalle” Lapid kirjoitti FB sivullaan.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Unity-government-breakthrough-possible-with-Gantz-eyeing-compromise-604868,

04. Steve Rosenberg kirjoittaa BBC:n julkaisemassa artikkelissa Venäjän presidentti Vladimir Putinista ja hänen Venäjästään: Venäjän Putin: Paria (valtiosta) Lähi-Idän mahtitekijäksi.
Otan siitä muutamia kiinnostavimpia näkökohtia.

Viisivuotissuunnitelmat olivat aikoineen suosittuja näillä alueilla.
KommunistiVenäjä ennusti viidessä vuodessa reformoivansa (Neuvostotasavallan)
Talouden.

Vladimir Putin on ajanmukaistanut tämän idean, mutta viiden viime vuoden aikana Kremlin ei ole laajentanut maan taloutta, vaan Moskovan geopoliittista asemaa.

Vuonna 2014 Venäjä sieppasi Krimin niemimaan Ukrainan itäosassa liittäen sen Venäjään.
Sen seurauksen länsimaat paiskasivat venäjälle raskaat sanktiot, minkä johdosta Venäjää pidettiin eristettynä pariah-valtiona.

Länsimaiden johtajat suorastaan jonottivat kritisoidessaan presidentti Vladimir Putinia, uskoen painostuksen Kremliä kohtaan vaikuttavan sen käyttäytymiseen.
Presidentti Barack Obama kutsui sitä ”paikalliseksi voimatekijäksi”. Entisen suurvallan johtajalle se oli katkera pala nieltäväksi.

Tänä päivänä Venäjä laajentaa globaalia vaikutustaan. Se sekaantui Amerikan presidentin vaaleihin Donald Tumpin hyväksi (kuten väitetään) USA:n tiedustelun CIA:n mukaan; Se pyrkii vahvistamaan rooliaan Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa, ja pyrkii hyödyntämään hajaannuksesta Euroopan valtioiden parissa.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

05. Lähi-Idässä Venäjän muodonmuutos on ollut raju.

Neljä vuotta sitten Moskovan aloittaessa sotilaallisen operaationsa Syyriassa, Venäjä aloitti toimimisen avaintekijänä ja voimatekijänä alueella syrjäyttäen Amerikan.

Muutaman viime päivän aikana presidentti Putin on keskustellut puhelimessa Turkin presidentti Erdoganin kanssa kutsuen hänet Moskovaan; hän otti yhteyttä Israelin pääministeriin puhuen hänen kanssaan turvallisuuskysymyksistä; Hän vieraili UAE:ssa ja ensimmäistä kertaa Saudi Arabian pääkaupungissa Riyadissa.

”Aikoinaan se oli mahdoton ajatus: Punainen matto rullattiin Riyadissa Venäjän johtajalle. ”Nuo jumalattomat kommunistit”, kuten Saudi Arabian hartaat kansalaiset aikoinaan kutsuivat venäläisiä kylmän sodan päivinä”.

Tänä päivänä ”jumalattomien” johtajalle Putinille ammuttiin 21 tykin kunnialaukausta saudien pääkaupungissa, kuninkaan ja kruununprinssin seuratessa; joukko kahdenvälisiä sopimuksia tehtiin ja seismisiä strategisia laskelmia alueella laadittiin, Saudi Arabian liittolaisen USA:n käytännössä hyljätessä kurdit kohtalonsa varaan Syyrian pohjoisosissa.

Gardner kysyy aiheellisesti: ”Miten läheisesti Saudi Arabia nojaa Venäjään ja miksi?”
BBC:n Jeremy Bowen sanoo Turkin Syyria hyökkäyksestä: ”Tuhoisa hetki USA:n Lähi-Idän politiikalle”.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

06. Turkin Syyria offensiivi: Syyrian presidentti Bashar Assadin hallituksen joukot saapuivat Manbijin kaupunkiin, raportoi BBC.
Valtion omistama media sanoi Venäjän tukemien Syyrian armeijan joukkojen miehittäneen Manbijin kaupungin, osana Syyrian ja Kurdien välistä sopimusta. Kurdit olivat aiemmin USA:n uskollisimpia liittolaisia taisteluissa ISIS-joukkoja vastaan Syyriassa.

Turkin offensiivin tarkoituksena on muodostaa Turkin ja Syyrian välille puskurivyöhyke, jota se kutsuu ”turvallisuusalueeksi”, 32 km:n syvyinen vyöhyke koko maitten väliselle alueelle Syyrian puolella Manjibista Irakin rajalle karkottaen alueen kurdiasukkaat. Venäjä hajotti omia sotilaitaan Syyrian ja Turkin joukkojen välille yhteenottojen välttämiseksi.

Turkkilaiset joukot ja niiden kanssa liittoutuneet syyrialaiset kapinalliset ovat kokoamassa joukkojaan Manjibin kaupungin lähelle jatkaakseen offensiiviaan.
Assadin hallituksen joukot miehittivät aiemmin Tal Tamerin ja Ain Issan kaupungit paikallisten asukkaitten ottaessa heidät hurraten vastaan.

Rosenberg lainaa suosittua venäläistä tabloidia Moskovsky Komsomolets:
”Nykyinen Lähi-Idän tilanne olisi ollut mahdoton Henry Kissingerin ja hänen globaalin geopoliittisen shakkipelinsä päivinä. Ylisuuri jättiläinen nimeltä Amerikka on kadottanut tiensä kirkkaassa päivänvalossa – Venäjän diplomatian jatkaessa peliään vauhdilla.”

”Venäjä pelaa kansainvälisen välittäjän ja poliittisen voimatekijän roolia, mitä yksikään alueellisista voimista ei voi jättää huomiotta” kertoo Moskovsky Komsomolets.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

07. Venäjällä uskotaan, etteivät amerikkalaiset ole tyhmiä” sanoo Venäjän politiikan
analyytikko Fyodor lukyanov, ”mutta näyttää, että he voivat tehdä järjettömiä asioita”.

”Jos he voivat tehdä jotain näin järjetöntä, se ei johdu typeryydestä, vaan siitä, ettemme ymmärrä heidän suuria suunnitelmiaan”.

Venäjä hyötyy nykyisestä tilanteesta monilla tavoin:
- Venäjä on Bashar Assadin tärkein poliittinen ja sotilaallinen tukija, Mitä enemmän Assad pystyy vapauttamaan alueitaan, sitä parempi Kremlille.
- Hyljättyään kurdit Amerikka on menettänyt uskottavuutensa luotettavana liittolaisena, mikä korottaa Venäjän asemaa voimallisena rauhantekijänä.
Venäjän sotilaspoliisit partioivat jo Syyrian ja Turkin joukkojen kosketuslinjoilla. ”Jos haluat rauhaa Lähi-Idässä, käänny Venäjän puoleen”.
- Viime vuosien aikana Venäjä on pyrkinyt heikentämään läntisiä liittosuhteita, etenkin EU:ta ja NATO:a, hyödyntäen liittolaismaiden keskinäisiä erimielisyyksiä, ja pyrkien syventämään niitä. USA pahoitti mielensä Turkin tilattua S-400 ohjustentorjunta-järjestelmän Venäjältä.

08. Venäjän aloittaessa sotilaalliset operaationsa Lähi-Idässä, se ilmoitti tarkoituksena olevan taistelu kansainvälistä terrorismia vastaan.
Myöhemmin on tullut entistä selvemmäksi, että vaikutuspiirin laajentaminen Lähi-Idässä on sittenkin ollut tärkein elementti sen suunnitelmissa.

Venäjällä on suuri merisatama Tartussa, ja se laajentaa lentotukikohtaansa Latakian lähellä. Tätä ovat edistäneet Euroopan maiden kääntyminen yhä enemmän sisäänpäin.

”USA ja Euroopan valtiot ovat nyt paljon enemmän sisäänpäin kääntyneitä, kuin pari vuotta sitten” kertoo Fyodor Lukyanov. Katsoessamme Euroopan maita, jotka pyrkivät eristämään Venäjän, ne ovat nyt huomattavassa muuttumisvaiheessa.

”Venäjä sitä vastoin osoittaa huomattavaa sietokykyä ulkoista painostusta vastaan, ja taitavaa diplomatiaa Lähi-Idässä” hän analysoi.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,

On mielenkiitoista seurata Raamatun ilmoitusten toteutumista Lähi-Idässä alueen maiden valmistellessa omaa rooliaan tulevissa kehitysvaiheissa, vaikka ne tuskin ovat itse tietoisia siitä, missä ovat ja tulevat olemaan mukana, ja Amerikan syrjäytymistä Lähi-Idän alueilta.
https://www.bbc.com/news/world-europe-50068498,
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/stunning-turkey-defense-minister-declares-their-intent-a-turkish-united-states,

09. Turkin presidentti Erdoganin hylättyä USA:n tulitaukopyynnön, jota lensivät ulkoministeri Mike Pompeo ja varapresidentti Mike Pence selvittämään Ankaraan, joita Erdogan ensin kieltäytyi tapaamasta, mutta myönsi audienssin myöhemmin, presidentti Trump on vaikean päätöksen edessä, miten vastata Erdoganin selvästi halventavaan käyttäytymiseen.

Erdogan kieltäytyi lukemasta Trumpin hänelle kirjoittamaa viestiä, jossa hän pyysi tulitaukoa ja tarjosi välittäjää sen solmimiseksi, ja heitti sen roskiin.

Ulkoministeri Mike Pompeo lentää Israeliin huomenna ja tapaa Netanyahun.
https://www.jpost.com/Middle-East/Pompeo-US-policy-on-Turkish-attack-hasnt-endangered-Israel-604871.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270232,

10. 5-henkinen juutalaisperhe oli succotretkellä Zikim hiekkarannalla Gazan pohjoispuolella tiistaina, kun yllättävä ukkossade pakotti heidät etsimään suojaa rannan vartijatornin läheltä.

Salama iski puurakenteiseen torniin ja siitä edelleen perheen jäseniin, jotka kaikki haavoittuivat eriasteisesti.
14-vuotias Asher Hazut Beer Shevasta sai pahimmat haavat ja menehtyi keskiviikkona. Hänen 21-vuotiaan veljen vaimo ”sister in law” on myös kriittisessä kunnossa sairaalassa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5608388,00.html,

11. USA:n kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosi syytti presidentti Trumpia, että ”Putin halusi jalansijaa Lähi-Idässä, ja nyt hänellä on sellainen”. Senaatin vähemmistön puheenjohtaja Chuck Schumer pyrki tasoittelemaan tilannetta, mutta se päättyi siihen, että Pelosi poistui neuvonantajansa kanssa Valkoisen Talon tilaisuudesta.

Kongressi päätti äänin 354 -60 vastustaa Trumpin päätöstä vetää kaikki USA:n joukot Syyriasta. Trump kutsui Pelosia kolmannen asteen poliitikoksi, johon Pelosi vastasi sanoen Trumpin alkavan osoittaa hajoamisen merkkejä (meltdown).
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5608797,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 23 -35; Suolameri 26 -34; Eilat 24 -36 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, vähän viilenevää.










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019