TORSTAI 03.10.2019


TORSTAI 03.10.2019

01. Israelin juhliessa juutalaista Uutta Vuotta, Rosh HaShanah, Saudi Arabian YK:n lähettiläs Reema Bandar Al Saud lähetti ensimmäistä kertaa onnittelukortin Amerikan juutalaisyhteisölle. Sitä pidetään saavutuksena jännityksen voimistuessa kansojen ja liittoutumien välillä maailmassa.

”Tässä Rosh HaShana tilaisuudessa hänen korkeutensa lähettiläs Reema Bandar Al Saud lähettää onnellisen ja makean Uuden Vuoden toivotuksensa”, kirjoitti Saudi Arabian YK:n lähettiläs onnittelukirjeessään, joka oli koristeltu kuvilla hunajasta, omenoista ja granaattiomenista, jota kuuluvat juutalaisten Uuden Vuoden ruokalistaan.
https://www.timesofisrael.com/in-first-saudi-envoy-in-washington-sends-rosh-hashanah-greeting-to-us-jews/,

02. Israelin 22. Knessetin uudet jäsenet vannovat virkavalansa ja parlamentti aloittaa toimikautensa – toiseen kertaan viiden kuukauden sisällä uusien vaalien uhan ollessa ilmeinen toimintakykyisen hallituksen muodostamisen epäonnistuttua.

Toisen kerran muutaman kuukauden sisällä käydään läpi seremoniat, joita on kehitelty entistä näyttävämmiksi punaisella matolla, torvisoittokunnalla – jonka IDF tarjoaa – ja muine perinteeksi muodostuvine toimintoineen.

Knessetin 120 jäsenestä vain 17 ovat ensimmäistä kertaa aloittelemassa lain-laatijan vastuullista toimikauttaan, joka voi jäädä kovin lyhyeksikin.

Israelin arabien Joint Listan 13 kansanedustajaa jättäytyvät pois aloittamis-seremonioista protestiksi hallituksen kyvyttömyydestä hoitaa maan arabi-yhteisöissä lisääntyvää väkivaltaa – joka on vaatinut ainakin 71 arabikansalaisen hengen vuoden alusta lähtien, heistä osa ns. kunniamurhia, jotka kohdistuvat pääasiassa naisiin.

Entinen arabikansanedustaja Mohamad Barakeh, joka johti Hadash puoluetta, pitää tilannetta katastrofaalisena todeten, että 1380 arabia on surmattu vuoden 2000 alusta lähtien väkivallasta arabiyhteisön isällä.
https://www.timesofisrael.com/22nd-knesset-to-be-sworn-in-under-shadow-of-possible-3rd-elections/,

03. Tuhansia ihmisiä osallistui protestitilaisuudeksi kehittyneeseen kahden veljeksen hautajaistilaisuuteen Majd al-Krum arabikaupungin poliisiaseman edessä Israelin pohjoisosassa.

Ahmed Manaa, 36 vuotta, vietiin henkitoreissaan Nahariyan sairaalaan tiistaina. Hänen tilansa oli kriittinen saamiensa ampumahaavojen vuoksi. Hänen veljensä 23-vuotias Halil Manaa kiidätettiin samoin kriittisessä tilassa luodinhaavojen vuoksi.

Heille suoritettiin hätäoperaatiot, mutta he menehtyivät lääkärien ponnisteluista huolimatta. Haaretz raportin mukaan he joutuivat riitaan kolmannen miehen kanssa tuntemattomasta syystä johtuen. Poliisi tutkii asiaa.
https://www.timesofisrael.com/thousands-attend-funeral-of-two-brothers-killed-in-brawl-in-northern-arab-town/,

04. Israelin juutalainen kansa pyrkii virittymään anteeksiannon ja – pyynnön mielialaan ennen suurta sovituspäivää Jom Kippur, jolloin juutalainen ylipappi meni kerran vuodessa Temppelin kaikkein pyhimpään uhrilampaan verta mukanaan saavuttaakseen sovituksen itsensä ja kansansa puolesta.

Koska Temppeli on ollut vuodesta 135 lähtien raunioina niin tarkoin, ettei sen paikkaa edes tiedetä varmasti, sovitus on saanut entistä enemmän symbolisen merkityksen, jota pyritään saamaan esiin keskittymällä synagogissa lukemaan Jeremian valitusvirsiä.

Israelin suurimpana ja tärkeimpänä huolena on toimintakykyisen hallituksen muodostaminen, sisäisten riitojen pakottaessa uusiin vaaleihin, ja uhatessa kaataa myös äskettäin virkakauteensa vihityn 22. Knessetin.

Pääministeri Benyamin Netanyahu sopi ennen pasuunansoiton juhlia ja uutta vuotta tapaamisesta SiniValkoinen puolueen puheenjohtajan Benny Gantzin kanssa keskiviikon vastaisena yönä ja jatkaa seuraavana päivänä, mutta Gantz oli saanut pahoja neuvoja joltain ja peruutti tapaamiset.

Hallituksen muodostamisen tiellä on pahana kantona kaskessa Israel Beitenu puolueen puheenjohtaja Avigdor Liberman, joka taktikoi yksinään saadakseen aiheetonta hyötyä.

Liberman tarjosi tapaamista Netanyahun kanssa, mikä toteutettiin tänä aamuna, mutta Likudin ilmoituksen mukaan ne kaatuivat erimielisyyksiin.

Liberman esitti Bibille Likudin, Sinivalkoisen ja Israel Beitenun tapaamista muodostaakseen uuden hallituksen politiikan ohjesäännöt, ja vasta sen jälkeen keskittymään ratkomaan ministeripaikkojen jakamista ja pääministerin paikan vuorottelemista.

Tapaamisen jälkeen Bibi tapasi koaliittionsa ja uskonnollisten puolueitten edustajat. Benny Gantz kieltäytyy tapaamasta Netanyahua, ennen kuin hän vapauttaa koaliittionsa uskollisuuden valastaan Likudille.

Tämä on tilanne Israelissa tällä hetkellä.
Netanyahun kuuleminen kestää vielä useita päiviä, eikä tiedetä, miten siinä käy.

Netanyahun lakimiestiimi sanoo löytäneensä uusia todisteita, joilla he uskovat voivansa vakuuttaa oikeuskansleri Avichai Mandelblitin luopumaan pääministerin syytetoimista.

Jos ei löydetä tapaa uuden hallituksen muodostamiseksi, Netanyahun uskotaan tänään luovuttavan presidentti Reuven Rivlinille häneltä samansa mandaatin hallituksen muodostamiseksi.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Benjamin-Netanyahu-invites-Avigdor-Liberman-to-coalition-603565,

05. Pääministeri Netanyahun kuulemisen toisena päivänä hänen puolustustiiminsä kuten myös pääsyyttäjä ja hänen toimistonsa jäsenet pyrkivät oikeuskansleri Mandelblitin vakuuttumaan uusista löydöistä, jotka mitätöivät syytöstoimet.

Bibin puolustustiimin jäsen Yossi Ashkenazi sanoi aamulla, että oikeuskanslerin toimistossa suhtaudutaan niihin positiivisesti, mikä antaa toivoa ratkaisusta.
Toinen tiimin jäsen Adv Amit Hadad totesi: ”Meillä on uusia todisteita ja toisia selityksiä, joilla esitetyt syytökset pystytään kumoamaan”.

Mandelblit torjui Netanyhau esityksen kuulemisen tekemisestä julkiseksi sallien niiden seuraamisen livenä TV-kanavilla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269694,

06. Iranin Vallankumouskaartin (IRGC) tiedustelukomentaja Qazem Suleimani sanoo, että Israel-arabihankkeen taustalla olleita henkilöitä on pidätetty. Hän ei lausunnossaan yksilöinyt, minkä ryhmän jäsenistä oli kysymys.

Tiistaina Suleimani paljasti, että Libanonin sodan 2006 aikana Israel pyrki teloittamaan sekä hänet että Hizbullahin pääsihteerin Nasrallahin, mutta että yritys epäonnistui. Yritys tehtiin miehittämättömillä pienkoneilla.

Iranin TV:n haastattelussa Suleimani kertoi olleensa Nasrallahin ja Mourgniyan kanssa UAV-koneitten lentäessä yläpuolella. He siirtyivät toiseen rakennukseen Dahiyassa, ja silloin kone iski.

He siirtyivät rakennusten ulkopuolelle UAV:n seuratessa heidän liikkeitään.
He joutuivat siirtymään yhdestä piilopaikasta toiseen, pysyen maan alla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269698,

07. Juudean ja Samarian alueille on ilmaantunut uudenlainen vitsaus jätteiden polttamisen muodossa.

Viime viikkojen aikana jätteiden polttaminen on lisääntynyt arabien maantäyttötöistä useilla alueilla Juudeassa ja Samariassa.
Tusinoittain tiedusteluja ja valituksia on saatu Samarian Urban Environment yhtiössä Samariasta, Binyaminista ja Jordanjoen Laaksosta.

Järjestöstä kerrotaan, että viime viikolla jätteitä poltettiin ja sitä jatkettiin myös yöllä Tzufimissa lähellä Kalkiliyaa,Maaleh Shomronissa, Karnei Shomronissa, Barkanissa ja muilla alueilla, joihin myrkylliset kaasut levisivät.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269696,

08. Väkivaltaiset mielenosoitukset ovat levinneet Irakissa kaikkialle, joissa vastustetaan korruptiota, julkisten palvelujen puutetta sekä työttömyyttä.

Keskiviikkona tuhannet mielenosoittajat uhmasivat kyynelkaasun ja kovien ammusten käyttämistä heitä vastaan. 9 ihmistä on saanut surmansa.

Mielenosoitukset ovat ensimmäinen vakava haaste pääministeri Adel Abdel Mahdin hallitukselle, jonka hän muodosti vuosi sitten. Hän syyttää mielenosoituksista heihin liittyneitä kiihottajia.
https://www.timesofisrael.com/9-killed-in-clashes-as-iraq-protests-escalate-nationwide/,

09. Iranin korkein kaitsija Ali Khamenei sanoo, että koska EU ei ole täyttänyt lupauksiaan Iranille, se tulee jatkamaan JCPOA-sopimuksen rikkomista, kunnes sen haluamat tulokset täyttyvät.

Hän ei yksilöinyt, mitä rikkomuksia hän tarkoitti, mutta toteaa, että USA:n asettamat maksimipainostus-kampanjat eivät ole onnistuneet.
https://www.timesofisrael.com/khamenei-well-further-breach-nuke-deal-until-we-get-desired-results/,

10. Pääministeri Netanyahu valmistautuu kaikkien häntä vastaan nostettujen oikeustoimien ja hallituksen muodostamiskiireitten keskellä pitämään kiireelliset Likudin puheenjohtajan vaalit (primary), joissa hänen paikkaansa kärkkyvillä luutnanteilla on mahdollisuus peilata omaa kansansuosiotaan.

Hän on vihjaillut luovuttavansa paikkansa Likudin johtajana, jos häntä vastaan nostetaan syytteitä. Gideon Saar on yksi heistä, joka odottaa aikaansa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269699,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 19 -32; Tiberias 22 -36; Suolameri 25 -36; Eilat 24 -38 +C-astetta, huomenna hieman viilenevää, mutta aurinko paistaa täydeltä terältään.











Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021