SUNNUNTAI 27.10.2019

SUNNUNTAI 27.10.2019
01. Sääennusteet lupailivat Israelin keski- ja eteläosiin sapatin ajaksi myrskyisiä vesi- ja raesateita. Gazassa säätutkijat ennustivat hurrikaanin-tapaisia sääolosuhteita.
Israelissa siirryttiin talviaikaan, kelloja rukattiin klo 14.00 tunti taaksepäin.

Onneksi ennusteet osoittautuivat liioitelluiksi, mutta runsaat sateet aiheuttivat tiekatkoja ja -sulkuja osalla tietä no 40 Mitzpe Ramoninssa.
Samoin tie no 90 oli osalla suljettu turvallisuussyistä.

Sateet ja tuulet katkoivat myös sähköyhteyksiä etenkin Tel Avivin alueella, jotka IEC lupaa korjata nopeasti. Gazassa poika kuoli koskettaessaan sähköpylvästä.
Meidän sapattiaamun piknik Oron maastossa toteutettiin ilman vaikeuksia, mutta muutaman sadepisaran pudottua taivaalta katsoimme parhaaksi lopettaa piknik ja palata kotiin.

Israelin Metereologinen Palvelu varoittaa uusista tulvista etelässä sunnuntaina ja mahdollisista ukkosmyrskyistä maan etelä- ja keskiosissa.
Lauantaina InDNegev musiikkifestivaali jouduttiin keskeyttämään 2 tuntia ennen suunniteltua loppua, viimeiset kohtaukset peruutettiin.

Sääennustajat sanovat, että olemme nyt epävakaisessa ajanjaksossa, jonka johdosta sään ennustaminen on vaikeaa.
https://www.timesofisrael.com/blackouts-in-central-israel-flooded-roads-in-south-as-storm-hits/, https://www.timesofisrael.com/rare-tropical-like-storm-to-batter-israel-egypt-on-saturday/,

02. Tänä päivänä 1517 katolisen kirkon pappi Martti Luther naulasi kuuluisat teesinsä katolisen kirkon oveen, josta katsotaan kirkon protestiliikkeen alkaneen.

USA:n presidentti Trump lupaa puhua kansalle tänään ja ilmoittamaan jostain epätavallisen tärkeästä tapahtumasta kertomatta enempää yksityiskohtia.
”Jotain hyvin suurta on juuri tapahtunut” Trump tweettasi sivullaan.

USA:n media kertoi aiemmin USA:n armeijan suorittamasta operaatiosta IS:n ryhmän pakosalla olevaa johtajaa vastaan.

Vakoisen Talon edustaja kertoi, että presidentti Donald Trump antaa tärkeän lausunnon tänään 13 00 GMT sunnuntaina kertomatta yksityiskohtia.

USA:n virkailija kertoi Reutersille, että operaation IS:n kolonnaa vastaan suoritettiin, mutta ei pystynyt vahvistamaan, että Abu Bakr al-Bagdadi oli saanut surmansa operaatiossa. Hänet ilmoitettiin surmatuksi kahdesti aiemminkin, mutta palasi parrasvaloihin.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-50198123,

03. HalTurner radioshow kertoo, että USA:n erityisoperaatiojoukot olivat siepanneet Abu Doan, alias Abu Bakr al-Bagdadi, ISIS joukkojen legendaarisen komentajan.

Raportin mukaan 8 -12 USA:n helikopterissa tuodut erikoisjoukot suorittivat hyökkäyksen IS:n autosaattuetta vastaan lähellä Barishaa Idlibissä, Syyriassa. Autosaattueessa oli myös iS:n komentaja al-Bagdadi, mutta siepattiinko hänet elävänä vai saiko hän surmansa, on vielä epäselvää.

Syyrian Lontoossa toimiva ihmisoikeusvalvonta kertoi helikopterien turvana olleen kansainvälisen koaliittion hävittäjän, jotka yhdessä moukaroivat kolonnaa 120 minuutin ajan IS-joukkojen vastatessa tuleen. Yhdeksän ihmistä sai taistelussa surmansa, mutta al-Bagdadin kohtalosta ei tiedetä.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/abu-dua-captured-by-us-sof-that-s-the-leader-of-isis-aka-al-baghdadi,

DebkaFile uutisoi, että al-Bagdadilla oli pommivyö uumillaan, jonka hän laukaisi surmaten itsensä ja kaksi vaimoaan.
https://www.debka.com/isis-leader-baghdadi-reported-killed-in-us-operation-in-syria/,

04. Israel ja Jordania solmivat 25 vuotta siten tänä viikon päivänä ”strategisen rauhansopimuksen”, jota AP kutsuu artikkelissaan ”epätyydyttäväksi”.

Teoriassa Jordanian ja Israelin välillä vallitsee rauhantila, mutta Jordania ei ole ulottanut sopimuksen edellyttämää kansansa kouluttamista rauhaan.

Jordanian virkailijat aina kuningas Abdullah II myöten antavat kovin risti-riitaisia lausuntoja Israelin toimista. Kuninkaan julkista esiintymistä rajoittaa tosiasia, että maan väestöstä arviolta 75 % on kotoisin Juudeasta ja Samariasta, ja heillä on läheisiä sukulaissuhteita niihin.

Kuningas Abdullah II:n vaimo Rania on syntynyt Samariassa, mutta ei osallistune politiikkaan julkisuudessa.
Lisäksi Jordaniassa on voimakas Muslimiveljeskunta, joka suhtautuu kriittisesti kuninkaan johtamaan hallitukseen.

Rauhansopimuksen yhteydessä Jordania sitoutui luovuttamaan Naharayimin puiston, Island on Peace, Israelilaisille maanviljelijöille vuokramaana, sekä pienemmän maapalan Suolameren eteläosassa. Dokumenttien mukaan Israel omistaa saaren, vaikka omistusoikeus lienee kiistanalainen.

Israelin johto tunnustaa, että se olisi voinut tehdä enemmän rauhan-sopimuksen myötä, ja osoittaa syvempää kunnioitusta itäistä naapuriaan kohtaan. Molemmat maat nauttivat hyvästä turvallisuusyhteistyöstä.

Israel antaa Jordanialle juomavettä Jordan Joesta, ja sopi luonnonkaasun toimittamisesta Jordanian tarpeisiin.

Jordanialla on lista valituksista, joihin se haluaa Israelin puuttuvan
- Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhanprosessi on pysähtynyt.
- Israel vapautti Juudean ja Samarian Jordanialta 1967 sodassa, sekä antoi Juudean ja Samarian islamin pyhien paikkojen valvonnan Jordanialle, mihin kuuluu Temppelivuori, jonka päivärutiinista vastaa Ammanissa toimiva islamsäätiö, mutta Israel omistaa Vuoren.
- Jordania seuraa silmä tarkkana Israelin johtajien vierailuja Temppeli-vuorella, epäillen sen edeltävän muutosta sopimukseen. Pääministeri Netanyahun vierailu Vuorella aiheutti mellakoita ja syytöksiä Kalliomoskeijan ja Al-Aqsa moskeijan ”pyhyyden” loukkauksista. Juutalaisilla ei ole oikeutta rukoilla Vuorella, vaikka sitä ei ole kielletty sopimuksissa, se on Israelin poliisin oma tulkinta ja päätös.
- 1997 Jordanian armeijan sotilas avasi automaattiaseellaan tulen Rauhan-saarella vierailevaan israelilaisten koulutyttöjen joukkoon surmaten heistä 7. Kuningas Hussein teki surunvalittelumatkan koulutyttöjen koteihin, mitä Israelissa arvostetaan suuresti. Jordania haluaa alueet, Baqura ja Gham, palautettaviksi marraskuun alussa. Ilman Jordanian vastustusta alueiden vuokra jatkuisi ilman eri sopimusta.
- Netanyahun ilmoitus Jordanin laakson liittämisestä Israeliin otettiin vastaan Jordaniassa epäluuloisesti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5613529,00.html,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270611,

05. Väärä hälytys Gazan kaistan lähettyvillä aiheutti satojen ihmisten ryntäyksen suojautumaan Erez-kibbutsissa Gazan pohjoispuolella sunnuntaiaamuna.

Hälytyssireenit ilmoittivat raketin lähestymisestä, kuten tapahtui 3 päivää aiemmin, jolloin IDF ampui ainakin 3 torjuntaohjusta väärästä hälytyksestä.

Iron Dome tutkajärjestelmä havainnoi kaikkea epätavallista liikettä Gazan ilmatilassa tai sen läheisyydessä, teoriassa laskien raketin iskukohteen ja ajan, jättäen huomiotta ne, jotka eivät lähesty asuttuja kohteita, mutta sen voi aktivoida myös kiivas kivääritulitus.

Suhteellinen rauhantila on jatkunut toistaiseksi Gazan raja-alueilla, lukuun ottamatta perjantaisin tuhansien mielenosoittajien mellakointia aidalla. Viime perjantaina Gazan arabeja oli kokoontunut 4 000, joista joitain haavoittui nujakoidessaan sotilaitten kanssa.
https://www.timesofisrael.com/rocket-sirens-sound-in-israeli-town-north-of-gaza-strip/,

06. SiniValkoisten pääministeriehdokas Benny Gantz neuvonantajineen tapaa pääministeri Netanahun tiimin tänään sunnuntaina Tel Avivissa.

Tapaaminen tapahtuu iltapäivällä Gantzin pyynnöstä PM:n toimistossa IDF:n päämajassa.

Gantz tavannee Israel Beitenun johtajan Avigdor Libermanin ja Israelin Demokratia-puolueen Nitzan Horowitzin maanantaina.

Etukäteistietojen mukaan Gantz tarjoaa Bibille kompromissia, jossa hän voi valita uskonnolliset liittolaisensa tai jatkaa ensin pääministerinä missä tahansa sopimusmallissa. Gantz haluaa hajottaa Likudin muodostaman koaliittion ja keskustella kunkin puolueen kanssa suoraan, minkä Bibi torjuu.
https://www.timesofisrael.com/gantz-to-meet-with-netanyahu-on-sunday-liberman-on-monday/,

07. Pääministeri Netanyahu sanoi JP:n henkilökunnan laatimassa artikkelissa, että ”Libanon, Irak ja Syyria osoittavat tyytymättömyytensä Iranin hallitessa niiden alueita. Meidän tulee vahvistaa itsemme niiden aiheuttamaa uhkaa vastaan”.

”Sain Bibin tiimin jäseniltä kirjan Englannista kuningatar Victorian hallitessa, Englannin ollessa vahva ja hallitessa neljänneksen maailmasta” Bibi kertoi.
”Miksi Englanti menetti voimansa? Siksi, etteivät he aseistautuneet vihollista vastaan, vaan luottivat aiempiin saavutuksiinsa”.

Bibi totesi, että ”Israel tarvitsee hallituksen, jolla on leveät hartiat”.

”Yhteyshallitus ei ole poliittinen kysymys vaan kyse on valtiosta ja sen turvallisuudesta korkeimmassa muodossaan” onnitellessaan kaikkia ylipistojen ja opistojen oppilaita, jotka aloittivat uuden lukuvuoden sunnuntaina lisäten, että hänen poikansa Avner aloitti arkeologian opintonsa Jerusalemissa vastoin hänen suositustaan pyrkiä Toran tutkijaksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-The-Middle-East-is-going-through-turmoil-605947,

08. Entinen oikeusministeri Ayelet Shaked sanoi ”SiniValkoisen puolueen pyrkivän teloittamaan demokratian” ennen koaliittion keskustelua Gantzin kanssa hallituspaikasta.

Shaked puhui Reshet Bet Radion haastattelussa.
”Netanyahun tarvitsee vain erota, jos päätös hänen syyttämisestään tehdään. SiniValkoisten pyrkimys on teloittaa demokratia ja siirtää valta kansalta oikeusministeriölle. En halua olla mukana siinä.”

Likudin virkailija kommentoi sunnuntaina todeten, ettei Netanyahu koskaan luovu muodostamastaan oikeistoblokista, ja siitä on esimerkkejä Yitzhak Shamirin ja Shimon Peresin ajalta, jotka myös säilyttivät blokkinsa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Shaked-Blue-and-White-attempting-to-shift-power-from-the-public-to-the-A-G-605942,

09. Hallitusta vastaan protestoivat kansalaiset Libanonissa ottivat yhteen Hizbullahin kannattajien kanssa.

Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah varoitti perjantaina pitämässään puheessa joittenkin valmistelevan sisällissotaa Libanonissa. Hän varoitti samalla, että Hizbullah on voimakkain puolue Libanonissa unohtaen lisätä, että monet maat pitävät sitä terrorijärjestönä.

Mielenosoittajat vaativat armeijan suojelua Hizbullahin kannattajien käyttämiä keppejä vastaan Beirutissa. He iskivät yhteen myös poliisin kanssa.

Hizbullahin kannattajat hyökkäsivät protestoijia vastaan Beqaan laaksossa. Nasrallahin puhe perjantaina sai aikaan istumamielenosoituksia Beirutissa ja marsseja sekä mellakoita Beirutin päätorin Riad al-Solh sisäänkäynnin lähellä, kuten Al-Arabiya raportoi.

Nasrallah sanoi, että ”Hizbullahin velvollisuus on suojella maata sekä sen ulkopuolelta että sisältä tulevaa uhkaa vastaan”. Hän kieltäytyi eroamasta nykyisestä Saad Haririn hallituksesta ja hylkäsi vaatimukset uusista vaaleista.
https://www.jpost.com/Middle-East/Lebanese-protesters-clash-with-Hezbollah-supporters-defy-Nasrallah-605915,

10. Korkea Pentagonin virkailija vahvistaa DNA-tulosten todistavan, että IS:n johtaja Abu Bakr Al-Bagdadi sai surmansa USA:n Navy-seal joukkojen iskussa, Heidät laskettiin laskuvarjoilla lähelle IS:n autokolonnaa, jonka jälkeen seuranneessa tulituksessa al-Bagdadi sai surmansa, kertoo TV-kanava 13.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270621,

11. Nahal Tzinin tulviminen katkaisi sen poikki kulkevan maantien Juudean erämaassa sattuneiden rajujen kaatosateitten jälkeen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/270624,

12. 21-vuotias potkunyrkkeilijä Yulia Sachkov voitti kultaa ammattinsa maailman mestaruuskisoissa alle 52 kg:n K-1 sarjassa Sarajevossa Bosniassa.
Lisäksi israelilaiset voittivat 2 hopea WAKO:n kilpailussa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5614010,00.html,

13. Saudi Arabian ja PA:n välinen jalkapallo-ottelu World Cup jatkopaikasta päättyi maalittomaan tasatulokseen. Ottelu käytiin Al-Ram stadionilla lähellä Ramallahia Samariassa. Saudi joukkue kävi myös Temppelivuorella.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5606824,00.html,

14. Israelin baseball joukkue hyväksyttiin ensimmäistä kertaa olympialaisiin Yokohamassa 29. 06. - 08. 08. 2020 aikana Tokion olympialaisissa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5594409,00.html,

15. Hamas pidätti Gazassa tusinoittain aktivisteja estääkseen Libanonin tapaisten mielenosoitusten leviämisen Gazaan. Niiden pelätään leviävän myös Juudean ja Samarian alueille. Pidätetyt kuuluvat vasemmistoon ja keskustaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612795,00.html,

16. PA pelkää Israelin suunnittelevan uutta suurta juutalaisyhteisöä Qaryut kylän maille Nablusin eteläpuolelle jakaakseen Samariaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612852,00.html,

17. IDF kävi tuhoamassa laittomia rakenteita Yitzharin juutalaisyhteisön lähellä olevalla kukkulalla keskiviikkona. Yksi sotilas haavoittui nuorten vastustaessa sotilaita, koska sotilailla ei ollut lupaa hajottaa rakennelmia.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612431,00.html#autoplay,

18. Abbas antoi ,määräyksen rakentaa uudelleen terroristin asunnon, jonka IDF oli hajottanut ja kahdesti.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5612385,00.html,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -22; Tiberias 19 -31; Suolameri 22 -29; Eilat 19 -29 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, sateita voi tulla paikoittain.















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019