SUNNUNTAI 06.10.2019

SUNNUNTAI 06.10.2019
01. Uusi päivä ja uusi viikko. Uutislähteet ovat taas täynnä mielenkiintoisia aiheita, minkä johdosta on vaikea päättää, mistä aloittaa, ettei sortaisi toista.

Päällimmäiseksi nousee havainto, ettei maailma ole muuttumassa ollenkaan turvallisemmaksi paikaksi asua, sillä väkivaltaa, murhaa, sekasortoa raportoidaan monelta taholta, sekä ihmisen että luonnon aiheuttamia.
Yritetään kuitenkin sopeutua, koska ei meillä ole toista maailmaa asuttavaksi.

02. Eilen iltapäivällä sattunutta sadetta, vaikka säätiedot eivät sitä ennustaneetkaan, on pidettävä positiivisena ja miellyttävänä yllätyksenä ja poikkeuksena.

Sadetta maassa on rukoiltu monella taholla ja tasolla, sillä luonto kärsii kuivuudesta ja huutaa kostuketta kurkkuunsa. Lisäksi rukouksiin on liitetty pyyntö, että tästä talvesta tulisi tavallista sateisempi, mutta ilman lumituiskuja, koska pakkaantuneet lumet aiheuttavat tuhoa luonnonkasveille ja puille, kuten hajotti meidänkin pihaterassin.

Ennusteet lupaavat kuitenkin aurinkoista ja lämmintä koko maahan ilman pilven häivääkään, mutta nämä ovat niitä ihmisen laatimia ennusteita, eivät ilmoituksia.

03. Väkivalta rikokset ja ns. kunniamurhat Israelin arabiyhteisöjen parissa ovat lähettäneet ihmiset kaduilla osoittamaan mieltään hallituksen ja poliisin saamattomuutta vastaan.

Syyskuun alusta 18 naisen raportoidaan saaneen surmansa – useimmiten lähiomaisen kädestä – perheen kunnian likaamisesta syyskuun alusta lähtien. Tässä on syytä huomata, että arabiyhteisössä perheen kunnia tahraantuu ulkopuolisten silmissä, jos perheen jäsen rikkoo yleistä sääntöä vastaan, ei niinkään perheen sisältä katsottuna.

PA tarttui myös tähän aiheeseen luvaten säätää naisia suojaavia lakeja ja antaa naimakelpoisia naisia koskeva alin ikäraja ennen vuoden 2019 loppua. Aktivistit ovat protestoineet Juudeassa ja Samariassa ja Gazassa, sekä Jerusalemissa, Jaffassa, Arabassa ja jopa Beirutissa ja Berliinissä, joissa asuu paljon arabimuslimeja.

Naisten asiain ministeriö vahvistaa tiedon PA:n lupauksista seurauksena useista protesteista Länsirannalla perheväkivaltaa vastaan.

Sysäyksen äskeisille protesteille ja hätähuutona antoi nuoren arabinaisen Israa Ghrayebin murha Beit Sahurissa lähellä Betlehemiä, jonka perheen jäsenet murhasivat, koska hänen nähtiin esiintyvän julkisesti miehen kanssa, jonka kanssa hän oli luvannut avioitua.

Ghrayebin tarina vahvistaa väitteet ns. kunniamurhista arabiyhteisöissä.
Hänen aiheeton murhansa nostatti hätähuudon PA:n valvomilla alueilla sekä sosiaalisessa mediassa pitkin Keski- ja PohjoisAfrikkaa, joissa oikeutta vaativat aktivistit ovat protestoineet vaatien toimia väitettyjä syyllisiä vastaan, ja naisia suojaavien lakien säätämistä.

PA:n naisten asiain ministeri Amal Hamad kertoi Medialinelle, että toimet naisia suojaavien lakien ja säädösten laatimiseksi on aloitettu sen lisäksi, että alin ikäraja naisten avioitumiseksi tullaan säätämään.

Hamasin taholta kerrotaan Gazassa, että PA on integroinut tätä lain laatimista koskevan näkynsä selittäen, että ministeriö on valmistellut vuosien ajan lakien ja sääntöjen säätämistä yhdessä naisjärjestöjen kanssa saadakseen perheväkivallan poistetuksi ja käytännön muuttamiseksi Länsirannalla.

Amal Hamad kertoo pyrkivänsä varmistamaan suojaamisen seuraamisen maassa voidakseen varmentaa, että ne toimivat. ”Yhdistyneet toimet ovat hyvin tärkeitä” Hamad vahvistaa.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5601562,00.html

04. Riippumattoman Ihmisoikeuskomission eteläisen osan Länsirannalla asianajaja Fared al-Atrash sanoo, että naisten suojaaminen on tärkeää, mutta jopa tärkeämpiä ovat yhteiskunnan toimet naisten ahdistajia ja surmaajia vastaan.

Atrash sanoo, että on muodostettava uusi kulttuuri, sekä ohjelmia, joilla voidaan taistella naisia alentavia lakeja ja yhteiskunnan asettamia normeja vastaan.

Lauantai-iltana – kolmannen kerran viikon aikana – tuhannet naiset protestoivat Länsirannalla ja muualla lopettaakseen fyysisen, psykologisen, seksuaalisen ja taloudellisen väkivallan arabinaisia vastaan osana liikettä ”Tala´at” iskulauseen alla:
”Ei ole vapaata kotimaata ilman vapaita naisia”.

Mielenosoituksia järjestettiin PA:n valvomissa kaupungeissa Ramallah, Farah, Jish, ja lisäksi Israelin arabinaiset protestoivat Jerusalemissa, Jaffassa, Nasaretissa ja Arabassa, ja aina Beirutiin ja Berliiniin saakka.

”Me olemme ryhmä arabinaisia Jordanista Välimereen ja sen taakse, taistellen kaikenlaista arabinaisia vastaan kohdistettua väkivaltaa vastaan ”, kiteyttää Razan Quraan, Tala`at-liikkeen organisoinnin osakas.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5601562,00.html,

05. ”Israelin arabikansalaisten äänetön vallankumous”, aloittaa Medialine julkaisema makasiinin julkaisema artikkeli, koskien arabien äänestämistä Israelin vaaleissa.

Ensimmäistä kertaa vuosiin jonoja muodostui äänestyspaikoissa arabikaupungeissa.
Israelin arabikansalaisten puolueitten Hadash, Balad, Ra´am, ja Ta´al muodostaman Joint Listan puheenjohtaja Ayman Odehin johdolla päätti suositella presidentti Reuven Rivlinille Benny Gantzia maan uudeksi pääministeriksi.

Suoritetun gallupin mukaan 80 % Israelin arabeista hyväksyivät tämän toimen.

”Ajoin äsken Wadi Arassa ja näin arabiäänestäjien pitkiä jonoja äänestyspaikoilla”, raportoi absorbtioministeri Yoav Galant (Likud) äänestyspäivänä Israelin radiossa.

Monet vähättelivät hänen online raporttiaan, koska he tunsivat sen olevan suoraan meneillään olevaa Likudin harjoittamaa kiihotusta Israelin arabikansalaisia vastaan.
Muistettaneen Bibin lausunnot viimeistä edellisten vaalien yhteydessä: ”Arabit ovat kokoontumassa laumoittain äänestyspaikoille”, ja ”Arabit haluavat varastaa vaalit”, sekä kiihotushuudot: ”Arabit haluavat tappaa meidät”.

Jonoja muodostui todellakin äänestyspaikoille Israelin arabikaupungeissa; 60 % äänestyskelpoisista Israelin arabeista käyttivät oikeuttaan äänestää, vastakohtana huhtikuun vaalit, joissa heistä vain 49 % käyttivät äänestysoikeuttaan.

Äänten laskennassa selvisi, että Joint List oli saanut 13 kansanedustajaa, nousten maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, ja tulisi toimimaan opposition johtajana Knessetissä, jos Likud ja SiniValkoinen muodostavat yhteyshallituksen, ja tulisi siten saamaan arkaluonteista informaatiota koskien maan turvallisuutta ja ulkopolitiikkaa.

Joint Listan johtajat kampanjoivat kovasti ja hartaasti, ja samaan aikaan kunnat saivat äänestysinnon nousemaan pitäen tiedusteluja päivän polttavista kysymyksistä kuten opetusala ja paikallishallinto.

Se oli Israelin arabien ”äänetön vallankumous”, pieni askel yhteyden luomiseksi maan juutalais- ja arabikansalaisten välille vuoden 1992 jälkeen, jolloin arabipuolueet itse pidättyivät luomasta yhteyksiä sionistiryhmiin Israelissa.

Paradoksaalisesti Israelin arabeja on pidetty ”maan viidentenä kolonnana”, joita tulee varoa ja välttää. Nyt he itse ilmaisevat halunsa pelata merkittävää roolia maan politiikassa ja Israelin valtion elämässä.

Artikkeli loppuosassa käydään läpi arabien ja juutalaisten välistä historiaa, joka on ollut täynnä epäluottamusta ja pettymyksiä ja menetettyjä mahdollisuuksia sovinnon luomiseksi kansojen välille. Jospa serkukset nyt löytäisivät yhteisen sävelen, sillä kummallakaan ei ole muuta kotimaata.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5602849,00.html,

06. Yuval Karni kirjoittaa mielipideartikkelissaan, etteivät Likud ja SiniValkoinen lopultakaan halua muodostaa yhteyshallitusta, jota presidentti Reuven Rivlin suositteli, ja jota myös kansa odottaa poliittisen tasapainon luomiseksi.

Pääministeri Netanyahu sanoo haluavansa yhteyshallitusta, mutta työskentelee aktiivisesti sitä vastaan; SiniValkoisen johtaja Benny Gantz ei myöstä osoita suurta innostusta tasapainon luomistarpeesta huolimatta, mikä johdosta kolmannet vaalit muutaman kuukauden sisällä näyttävät olevan ainoa mahdollisuus, valottaa Yuval Karni.

Likudin ja Sinivalkoisten hallitusneuvottelijoiden viime hetken yritykset sovinnon löytämiseksi eivät tuottaneet tulosta, kuten eivät myöskään Libin (Liberman) ja Bibin tapaamiset samoissa merkeissä ennen uuden vuoden alkamista.

Gantz voisi järkimiehenä ehkä suostuakin vuorottelemaan pääministerinä Bibin kanssa – vaikka häntä arveluttaakin jakaa valta rikossyytös-epäilyjen alla olevan kanssa- mutta hänen puolueensa johtokumppanit Yair Lapid, Moshe Yaalon ja Gabi Ashkenazi ”katsovat enemmän omaa kuin kansansa etua”, kuten vihjaillaan.

Netanyahu jatkaa hallituksensa kanssa toimenpidehallituksena ilman valtaa tehdä ratkaisevia lakiesityksiä ja muutoksia olosuhteisiin uusiin vaaleihin ja uuden hallituksen muodostamiseen saakka aikana, jolloin maata uhkaa täydellinen tuho.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5601246,00.html,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5601527,00.html,

07. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sen sijaan näyttää järkiintyvän – tai mistä tässä lieneekään kysymys – ja suostuu ottamaan Israelin kokoamat arabityön-tekijöitten palkoista vähentämänsä summat, joita Abbas käyttää Israelin vankiloissa terroritekojensa vuoksi tuomittujen ja vankiloissa kärsivien vankien tai surmansa saaneiden terroristien omaisille.

Nämä maksut nousevat 1.5 miljardiin (430 miljoonaa USD), ja Israel tilitti ne PA:n tileille. Ei ole selvää, paljonko siitä menee Abbasin ja muiden johtajien yksityistileille, mutta sehän ei ole Israelin asia.

PA/PLO:n sisäministeri Hussein al-Sheikh sanoi, että yhteisymmärrys saatiin aikaan Israelin talousministeri Moseh Kahlonin kanssa torstaina, ja että (ensi) viikolla aloitetaan keskustelut lukuisista talouskysymyksistä osapuolten välillä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5602571,00.html,

08. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman totesi Makor Rishon haastattelussa, että Israel menettää diplomaattisia mahdollisuuksiaan, elleivät sen poliittiset puolueet pysty muodostamaan toimivaa hallitusta.

Hän viittasi Netanyahun lupaamiin alueliitoksiin Israelin itsenäisyyden ulottamiseksi Juudeaan ja Samariaan sekä Jordanjoen Laaksoon.
”Israel ei ole menettänyt sitä tilaisuutta vielä, mutta menettää, ellei hallitusta saada muodostettua pikaisesti”.

Friedman selitti, että ”keskustelua käydään hallitusten välillä, mutta niin kauan kuin Israel on vaaliajassa, on hyvin vaikeaa istua keskustelemaan kysymyksistä, jotka ovat sekä Israelin että USA:n tärkeinä intresseinä pitkällä tähtäyksellä, ilman jokapäiväistä poliittista hysteriaa, jos suinkin mahdollista”.

Hän sanoi, että USA:n kannalta ei ole tärkeää, kuka istuu Israelin hallituksessa tai toimii pääministerinä, eikä USA halua puuttua siihen, mutta toimivan hallituksen muodostaminen on edellytyksenä pitkän tähtäyksen poliittisille keskusteluille.

Friedman tarkensi USA:n kantaa alueliitoksiin näin:

”Havaitsimme vähän ennen Bibin lausuntoa, että hän oli antamassa sen, ja ilmoitimme, ettei se estä (sulje pois) poliittista ratkaisua. Käsitykseni on, se vaatii lisää keskusteluja paremmin ymmärtääksemme sen merkityksen; miksi Jordanjoen Laakson liittäminen Israeliin vaikuttaa Israelin turvallisuuteen, ja miten se soveltuu laajempaan strategiaan selvittää ongelmat etukäteen, eikä aiheuttaa konfliktin jatkumisen”.

Hän katsoo ”parempana keskustella Juudean ja Samarian (C-alueitten) liittämisestä Israeliin kokonaisvaltaisesti eikä osittaisella tavalla, ja odottaa mielenkiinnolla voidakseen keskustelujen jatkamista avoimella mielellä, sillä työtä on vielä paljon tekemättä” Friedman selittää.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269804,

09. Oikeistoon lukeutuva Ad Kan järjestö paljastaa, että vasemmistolainen NGO-järjestö ”Conbatants for Peace” koordinoi toimintansa PA:n estävän turvallisuuspalvelun kanssa, mikä Israelin lain mukaan on kielletty ja rangaista rikos.

Ad Kan (oikeistolainen aktivistien järjestö, joka soluttautuu Israelin vasemmistolaisiin NGO-järjestöihin) paljastaa, että PA:n estävän turvallisuuden upseeri on ”Rauhan Hyväksi Taistelevan” järjestön korkea jäsen, joka järjestön perustamisesta lähtien v. 2006 on solutettu järjestöön kootakseen tietoja Israelin toiminnasta.

PA:n estävän turvallisuuspalvelun sisäinen raportti on erittäin luottamuksellinen, jonka Ad Kan julkistaa ensimmäistä kertaa. Siitä selviää, että tämä PA:n estävän turvallisuuspalvelun upseeri pitää jatkuvaa yhteyttä Neta Hazaniin, joka on ”Combatants for Peace” järjestön korkea Israelin aktivisti.

Combatants for Peace on Israelin/PA:n arabien muodostama NGO-järjestö, joka taistelee Israelin ”miehitystä” vastaan Juudeassa ja Samariassa.

Seuraamassani artikkelissa selvitetään, miten yhteyksiä hoidettiin NGO-järjestön ja PA:n turvallisuuspalvelun välillä, enkä voi referoida sitä tässä yhteydessä.
Kysymys kuuluu käsittääkseni maanpetturuuteen, ja poliisin tutkimusten piiriin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/269787,

Tämä on juutalaisen kansan ominaisuus; he ovat kysymysten molemmissa ääripäissä, eivätkä he tyydy rivijäsenen paikkaan, vaan haluavat huutaa ensimmäisten parissa, sekä hyvässä että pahassa. Jospa Messias korjaisi tämänkin ongelman palattuaan lopultakin tänne.

10. IDF:n komentaja Avi Kochavi teki tarkastusmatkan Gazan rintamalohkolle Hamasin 6 000 arabin metelöidessä turva-aidan länsipuolella kivittäen IDF:n sotilaita kallion lohkareilla, palopommeilla, käsigranaateilla ja muilla räjähtävillä esineillä.

Yksi gazalainen sai surmansa ja 40 haavoittui Hamasin tiedotteen mukaan. IDF joutui käyttämään kovia ammuksia arabien pyrkiessä murtautumaan turva-aidan läpi. Sotilaat eivät haavoittuneet.

Kochavilla on toinen testipaikka Netanyahun kutsuessa hallituksen turvallisuuskabinetin kokoon. Hän joutunee selittämään hyvin epämääräisin sanoin, ettei Iran ole ehkä se kaikkein vaarallisin kohde tällä hetkellä. Kaikkia hänen sanojaan voidaan käyttää Netayahun puolustukseksi tai häntä vastaan Bibin kuulemisprosessin edistyessä kolmanteen päiväänsä.
https://www.debka.com/mivzak/idf-chief-visits-gaza-sector-during-palestinian-riots/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -28; Tiberias 22 -33; Suolameri 24 -34; Eilat 22 -37 +C-astetta, aurinkoista ilman sateita, mutta en menisi veikkaamaan sitä; eilenkin satoi ilman pilviä.

Saudi Arabian alkaessa vähitellen avautua muulle maailmalle, sen muinaiset kulttuurit – tai niiden jättämät rauniot – valottavat mystisiä sivilisaatioita, joita kukoisti arabian niemimaalla.
Arabiassa löytyvät myös parhaat paikat tähtien tutkijoille. Al-Ula Saudi Arabiassa tunnetaan paitsi kallionlohkareistaan, myös piki-mustista öistään, joissa tähdet näkyvät parhaiten. https://www.bbc.com/news/science-environment-49424036,

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019