SUNNUNTAI 15.09.2019


SUNNUNTAI 15.09.2019
Koska joudun huomenna käymään Hadashan sairaalassa keskipäivän aikaan, aloitan uutisaiheitten käsittelyn lauantaina shabatin lopussa ja jatkan sunnuntaina.
01. Saudi Arabian itärannikolla Abqaiqissa valtion omistaman yhtiön Aramcon suurimpaan öljyn prosessilitokseen Khurais öljykentällä drone koneilla tehdyt ilmaiskut aiheuttivat useita räjähdyksiä laitoksessa ja sytyttivät sen tuleen.

Valtion media raportoi, että tulipalot on nyt saatu hallintaan.

Iranin tukemien houthi-kapinallisten tiedottaja sanoi Jemenissä, että kapinalliset olivat lähettäneet 10 drone-konetta hyökkäykseen laitosta vastaan.

Houthi-kapinallisten sotilaallinen tiedottaja Uahya Sarea totesi al- Masirah TV-lähetyksessä, että uusia iskuja on odotettavissa. Beirutissa toimivan TV-asema on houthi-kapinallisten omistuksessa. Sarea sanoi ”iskun olleen suurimman Saudi Arabiassa toteutetun jalojen ihmisten yhteistyön kautta kuningaskunnassa”.

Iskujen odotetaan vaikuttavan syvästi maailman öljymarkkinoilla. Aramcon laitokset vastaavat 7 % globaalista tarpeesta. Koska ei vielä tiedetä, miten pahat iskujen aiheuttamat vahingot ovat, ei pystytä arvioimaan sen kokonaisvaikutusta maapallon öljytuotteiden tarpeen tyydyttämiseen.

Saudi Arabia on vuosien ajan iskenyt kapinallisiin kohteisiin Jemenissä, ja nyt houthi-kapinalliset ovat löytäneet sopivat aseet iskeä takaisin.
Presidentti Trump arvioi, että Iranilla on kätensä iskuissa, mutta sitä ei ole vielä pystytty todistamaan.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49699429,

02. Maailman palaessa ja ”pakanakansojen taistellessa keskenään”, Israelissa valmistaudutaan tiistaina 17.09. 2019 pidettäviin parlamenttivaaleihin.

Vaalitaisteluja luonnehditaan edellisiäkin rumemmiksi, jossa on hyökätty suoraan ehdokkaitten henkilökohtaisiin tietoihin ja paljastuksiin.

Kilpailu vallasta on keskittynyt kahden valtapuoleen johtaman ryhmittymän, Likudin johtaman oikeistoblokin, ja SiniValkoisten johtaman vasemmisto-keskustan väliseksi kamppailuksi.

Likudin puheenjohtaja, pääministeri Benyamin Netanyahu on hallinnut Israelin maata ja poliittista rintamaa lähes yksinvaltaisin ottein, mutta gallupien mukaan hänen asemansa on osoittanut horjuntaa, mikä on pakottanut hänet vaali-lupauksissaan etenemään aiemmin kielletyille alueille: Pyhän Maan jakamisen, eli kahden valtion perustamisen, estämiseen.

Bibi lupasi liittää Jordanin Laakson Israeliin pian vaalien jälkeen edellyttäen, että hän saa hallituksen muodostustehtävän vielä kerran.

Samalla hän vihjaili, että myös Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ja sen mukana Israelin valvomat C-alueet liitetään myös Israeliin tulevien vuosien aikana, minkä hän sanoo Trumpin hyväksyvän. USA:n rauhansuunnitelman poliittinen osa julkistetaan vaalien jälkeen.

Viimeisen sallitun ennen vaaleja suoritetun gallupin mukaan Netanyahu on johtamansa oikeistoblokin kanssa hivuttautumassa johtavaan asemaan suhteessa SiniValkoiseen, ja saanee hallituksen muodostamistehtävän.

Oikeistoblokki saa sen mukaan 58 -59 edustajaa Knessetiin, jossa on 120 jäsentä. Myös uskonnolliset puolueet Shas ja UTJ ovat kasvattaneet kannatustaan, mikä voi muodostaa pahoja esteitä hallitusta muodostettaessa.
https://www.timesofisrael.com/final-polls-have-netanyahu-edging-toward-majority-right-wing-bloc/, https://www.timesofisrael.com/seeking-right-wing-support-pm-says-votes-for-otzma-yehudit-will-go-to-trash/,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268866,

03. UUTISIA LYHYESTI

USA:n Donald Trump kirjoittaa tweet-sivullaan keskustelleensa Netanyahun keskinäisen puolustussopimuksen solmimisesta Israelin kanssa, ja sanoo odottavansa tapaamista Bibin kanssa vaalien jälkeen.

”Odotan keskustelujen jatkamista Israelin vaalien jälkeen tavatessamme YK:n yleiskokouksen aikana myöhemmin tässä kuussa” Trump sanaili varoen kuitenkin suoraan Netanyahun suosittelemista seuraavaksi pääministeriksi.
https://www.timesofisrael.com/trump-says-he-and-netanyahu-discussed-defense-pact-hope-to-continue-talks/,

Terrorijärjestö PFLP väittää Gazassa ampuneensa alas IDF:n dronen, mutta paikalliset asukkaat sanovat sen kuuluneen Islamic Jihadille.
IDF kieltää sen dronen-koneitten lentäneen Gazassa sinä aikana.
https://www.timesofisrael.com/gaza-group-claims-it-shot-down-idf-drone-may-have-actually-hit-islamic-jihad/,

IDF:n sotilas peitenimeltä ”Aleph” päätti muuttaa asumaan 28 ystävänsä kanssa Kerem Shalomiin nähtyään juutalaisyhteisön ponnistelevan uusien jäsenten vähyyden vuoksi. Hän kuului aiemmin IDF:n Hamasin hyökkäystunnelien etsimiseen erikoistuneeseen ryhmään.

TV-13 perjantain raportin mukaan Aleph palveli IDF:n riveissä kibbutsin alueen lähellä ja päätti tehdä jotain sen asukkaitten määrän kasvattamiseksi. Hän kertoo työssään ”iloitsevansa kuullessaan joitain kaivamisen ääniä, koska hän tietää voivansa pelastaa ihmishenkiä hyökkäystunnelin paljastamisella”. https://www.timesofisrael.com/idf-soldier-in-anti-tunnel-unit-moves-to-gaza-border-kibbutz-with-28-friends/,

Pääministeri Netanyahu joutui naurunalaiseksi jouduttuaan kesken vaali-puhettaan pakenemaan suojatilaan hälytyssireenin varoitettua raketin lähestymisestä. Hän ei kiirehtinyt, vaan viivytteli mikkinsä takana kehottaen ihmisiä rauhoittumaan ja poistumaan harkitusti.

Netanyahu varoitti puheessaan, jota hän jatkoi Iron Domen tuhotessa molemmat hälytyksen aiheuttaneet raketit, että sota Gazan rintamalla voi puhjeta koska vain, jonka hän vahvisti palattuaan Sochista keskusteluaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.
Näissä keskusteluissa Venäjän yksinvaltiaan kanssa Bibi yritti saada Putinin hyväksymisen Israelin halulle toimia itsenäisesti Iranin aiheuttamaa uhkaa vastaan, mille Putin ei voinut antaa avointa valtakirjaa.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-war-in-gaza-could-break-out-before-the-elections/,

Vandaalit kävivät tuhrimassa hakaristejä brittien toisen maailmansodan sankarien hautakiviin Eindhovenissa Hollannissa.
Mierlo sotilashautausmaa joutui toisen kerran viime viikkojen aikana häpäisyn kohteeksi Hollannin viettäessä 75 vuosijuhlaa maan vapauttamiseksi natseilta.
https://www.timesofisrael.com/vandals-paint-swastikas-on-british-world-war-ii-graves-in-netherlands/,

Saudi Arabian edustaja sanoo houthi-kapinallisten ilmaiskujen rampauttaneen puolet kuningaskunnan öljyntuottamis-kyvystään, minkä seuraukset tunnetaan maailman öljyntuotannon laskemisella 5 %.

Saudien energiaministeri prinssi Abdulaziz bin Salman sanoi CNN:n mukaan 5.7 miljoona tynnyriä päivässä tuotannon kärsivän iskujen johdosta.
Opecin viimeisen 2019 tiedotteen mukaan Saudi Arabian kokonaistuotanto on 9.8 miljoonaa tynnyriä päivässä.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo syytti Irania iskuista Saudi Arabian laitoksiin. ”Teheran on tehnyt lähes 100 iskua Saudi Arabiaan Rouhanin ja Zariffin uskotellessa pitäytyvänsä diplomatiaan. Iran on iskenyt maailman energian tuotantoa vastaan. Ei ole todisteita, että dronet tulivat Jemenistä” hän twiittasi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268887,

Minnesotan synagogan polttamisesta epäilty henkilö on pidätetty USA:ssa.
Poliisi pidätti 36-vuotiaan henkilön epäiltynä 119- vuotta vanhan synagogan polttamisesta Duluthissa, Minnesotassa perjantaina, kertoo CNN.

Synagoga syttyi tuleen aikaisin maanantaiaamuna tuhoten sen rauniokasaksi. Muutamia juutalaisten uskonnollisia reliikkejä pelastettiin, niistä 8 Torah-rullaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268889,

Hamasin johtajistoon kuuluva Kahlil al-Hayya uhkaa Israelia, että se tulee maksamaan kovan hinnan, iskiessään Gazaan.

Hän vakuutti, etteivät Israelin esittämät uhkaukset pelota ”vastarintajärjestöjä”. Hän väitti Netanyahun äskettäin esittämien uhkausten pian alkavasta sodasta Gazan rintamalla kuuluvan hänen vaalipropagandaansa.

Ulkoministeri Israel Katz sanoi viime sunnuntaina, että Israelin konflikti Gazan terrorijärjestöjen kanssa on lähellä huippukohtaa varoittaen, että seuraavassa konfliktissa terrorijärjestöjen johtajat tullaan poistamaan ja sen joukot tuhoamaan täysin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268891,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268881,

36 Israelissa tuomioitaan kärsivää terroristia ilmoittivat lauantaina aloittaneensa syömälakon vankilavirkailijoiden asennettua puheluja estäviä laitteita vankilaan.

Syömälakon aloittaneet terroristit tuomittiin ja heitä rangaistiin muuttamalla heidät eristysselleihin vain matrassi ja peitto mukanaan.

Israelin vankilapalvelun IPS edustaja sanoi, että puheluja estäviä laitteita tullaan asentamaan kaikkiin turvallisuusosastoihin Israelissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268886,

Yamina-puolueen johtajat vastasivat lauantai-iltana Bibin äskeisiin kampanjoihin ja videoesityksiin äänten kalastelemiseksi pieniltä oikeistopuolueilta.

”Bibi pyrkii eliminoimaan Yaminan ja uskonnollisen sionismin” puolueen vastineessa todetaan. ”Emme ole kuulleet sanaakaan Shasin äänestäjiä vastaan.”
”Jos Yamina ei saa tarpeeksi ääniä, se jää pieneksi, ja Likud tulee muodostamaan hallituksen vasemmiston kanssa. Vain vahvistunut Yamina voi estää sen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268880,

04. Yamani-puolueen johtajistoon kuuluva, entinen opetusministeri Naftali Bennett jatkaa ”vuosisadan sopimuksen” kritisoimista kutsuen sitä ”Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen painajaiseksi”.

Bennett esitteli Deal of the Century” sopimukseen kuuluvan kartan, jossa vakuutetaan sen aiheuttamista vaaroista juutalaisyhteisöille, suurille ja pienille, koska PA/PLO:n arabikylät ja kaupungit ympäröivät niitä.

Kartassa musta alue on Palestiinan valtio, yli 90 % Juudean ja Samarian maasta. Kartassa valkoiset läiskät edustavat yksittäisiä juutalaisyhteisöjä, joita PA/PLO:n musta alue ympäröi 360 asteella, eli saartavat niitä täysin.

”Vain vahva Yamina pystyy estämään sen” Bennett vakuuttaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268893,

IDF esti aseitten salakuljetuksen Libanonista Israeliin.

Metulan kaupungin läheisyyteen asetetut IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttävän henkilön heittävän pussinsa raja-aidan yli Israelin puolelle.

Sotilaat löysivät pussista aseita, tv12 raportin mukaan 17 pistoolia ja muita aseita. IDF aloitti poliisin kanssa tutkimukset tapahtuman johdosta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268873,

Amsterdamissa juutalaista isää ja hänen poikaansa yrittänyt puukottaja ja surmaaja sanoi poliisikuulusteluissa unohtaneensa, miksi hän teki sen.

Häntä syytetään miehentapon yrityksestä. Taha Ewis Bakri Ghani ei kiellä pahoinpitelyään, joka tapahtui maaliskuussa, katukaupustelijoita Martin Colmans ja hänen poikaansa Sharonia vastaan Albert Cuyp Marketilla. Ghania syytetään myös Colmansin vaimon pahoinpitelemisestä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268865.

Viikoittaisiin ”paluumarsseihin” Gazan turva-aidan varrella osallistui perjantaina 5300 Gazan arabia. Hamas ilmoittaa 55 mielenosoittajaan haavoittuneen kahinoidessaan IDF:n sotilaitten kanssa, 29 heistä sotilaitten luodeista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/268863,

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 17 -27; Tiberias 23 -33; Suolameri 24 -34; Eilat 23 -36 +C-astetta, aurinkoista; pohjoisosissa pientä pilveilyä tänään ja huomenna.

Oklahoman kaupunkia USA:ssa ovat heiluttaneet oudot sykkivät aallot, jotka askarruttavat tutkijoita. Niitä on havaittu kesän aikana pitkin Oklahoman aluetta hämmästyttäen uusilla mysteereillä, miten energia siirtyy maan ja ilman kautta. ”Se muistuttaa sydämen sykintää”, kuvailee geofyysikko Jake Walter.
https://www.nationalgeographic.com/science/2019/09/strange-waves-rattled-entire-state-scientists-know-why/,










Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021