TIISTAI 27.08.2019


TIISTAI 27.08.2019
01. Jännitys Israelin ja sen naapurien välinen on noussut huomattavasti viikon vaihteen jälkeen sekä etelässä että pohjoisrajalla.

Israel syyttää Islamic Jihadia Gazassa kolmen raketin ampumisesta Israelin puolelle rajaa sunnuntai-iltana. Iron Dome eliminoi kaksi rakettia, mutta jätti kolmannen rauhaan todettuaan, ettei se aiheuttanut vaaraa ihmisille.

Kolmas raketti putosi Sderotin kaupungissa tielle lähettäen sirpaleita moneen suuntaan ja säikyttäen musiikki-festivaaliin osallistunutta 4000 vierasta, jotka ryntäilivät peloissaan holtittomasti haavoittaen toisiaan.

AIF kävi rangaistusretkellä Gazassa iskien kahteen Jihadin kohteeseen, toinen niistä sen sotilassiiven korkean komentajan toimistotiloihin tuhoten kalustoa.

COGAT koordinaattori kenraalimajuri Kamil Abu Rokon kirjoitti arabiaksi FB:n sivulleen Gazan kansalle tarkoitetun viestin: ”Iranin tahdon mukaan Islamic Jihad heikentää teidän turvallisuuttanne, jonka seuraukset kohdistuvat teihin.”

”Vihamieliset sotaintoilijat - lähellä ja kaukana – vetävät teidät väkivallan tielle ja rauhantilan menettämiseen. Nähtävästi jotkut ryhmät Gazassa mieluummin täyttävät Iranin toiveet kuin omien kansalaistensa odotukset” Rokon kirjoitti.
”Huonontunut turvallisuustilanne johtaa tuhoon ja vahingoittaa Gazan asukkaita”.

Hamasin tiedottaja Hazim Qasim sanoi aiemmin, etteivät Hamas eivätkä muutkaan arabiryhmät Gazassa ole vastuussa viimeisistä raketti-iskuista. Hän syytti Israelia syyn asettamisesta Hamasin hartioille oikeuttaakseen ilmaiskut Gazaan.

Pääministeri Netanyahu pudotti Gazaan toimitettavan polttoöljyn määrän puoleen entisestään maanantaista lähtien. Gazan ainoa sähkölaitos toimii öljyllä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5575871,00.html,

02. Jerusalem varoitti maanantaina 26.08. välikäsien kautta Beirutia, että mikä tahansa hyökkäys Israelin Golanille tai Galileaan aiheuttaa voimakkaat vastaiskut Israelin taholta. Varoitus toimitettiin Hassan Nasrallahille ja Libanonin armeijan komentajalle kenraalimajuri Joseph Aounille, kuten Debkafilen sotilas- ja tiedustelulähteet toteavat, UNIFILIN komentajan kenraalimajuri Stefano Del Colin kautta.

DF:n artikkelin mukaan ”tämä askel otettiin ponnisteluissa estää jännityskierteen Israelin viikon vaihteen aikana Libanonissa ja Syyriassa suorittamien ennalta ehkäisevien toimien vuoksi kehittymiseksi kontrolloimattomaksi”.

Libanonin presidentti Michel Aoun kuvaili maanantaina Israelin hyökkäyksiä Beirutin eteläpuolelle Dahyan lähiöön ”sodan julistukseksi”. ”Olemme velvolliset käyttämään oikeuttamme puolustaa itsenäisyyttämme, vapauttamme ja alueellista yhtenäisyyttä”.

Israel informoi maanantaina useissa salaisissa diplomaattisissa vastauksissaan Nasrallahia, että niin kauan kuin Hizbullah käy sotaa Israelia vastaan Syyrian maaperältä, hänen taistelijansa jakavat kohtalonsa niiden kanssa, joita IDF on soveltanut heihin sadoissa operaatioissaan Iranin ja sen liittolaisten sotilaihin.

Varoitukseen sisältyi myös uhkaus, että uusissa vihollisuuksissa Israelilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin poistaa Hizbullahin valtava ohjusarsenaali, mikä tulisi aiheuttamaan massiivista vahinkoa Libanonille.

USA:n Beirutin lähettiläs Elisabeth Richard järjesti kiireisen tapaamisen presidentti Aoun kanssa tämän antaman ”sodanjulistuksen” jälkeen. Richard varoitti Aounia, että ”hänen jatkuva tukensa Hizbullahille ja sen johtajalle Nasrallahille voi johtaa USA:n Libanonille antaman sotilasavun uudelleen harkintaan”.

Syyrian presidentti Bashar Assad väitti, ettei hän tiedä mitään A- Gods ja Hizbullahin perustamasta tukikohdasta Akrabassa Damaskoksen eteläpuolella, jonne Iran oli koonnut drone koneittensa laivueen valmiina iskemään Israelin Golanille.

Israelin ilmavoimat kävivät lauantai-iltana tuhoamassa nämä tukikohdat ja niihin kootut aseistetut miehittämättömät drone-koneet.
Tyypilliseen tapaansa ”Syyrian presidentti Assad antoi komennon, jolla kielletään ohjusten ampuminen Syyrian alueelta Israelia vastaan”. Siinä ei mainittu muita Israelin vastaisia hyökkäyksiä, kuten maavoimien tunkeutumista Israeliin tai drone-iskuista.

Varotoimina IDF kuitenkin vahvisti suuresti Libanonin ja Syyrian rajojen tuntumassa olevia joukkojaan vieden sinne panssarijoukkoja ja tykistö- ja ohjuspattereita. https://www.debka.com/israel-quietly-warns-beirut-powerful-response-would-greet-an-attack-on-golan-or-galilee/,

03. Beirutissa kahden drone-koneen tuhoutuminen on epäselvää, kenen lähettämiä koneet olivat ja mikä oli niiden tarkoitus. Uutiskuvien perusteella arvioiden ne muistuttavat enemmän iranilaisia, mutta mikä olisi ollut niiden tarkoitus?
Debkafile päättelee artikkelissaan, että koneet olivat israelilaisia.

Debkafile arvioi, että ensimmäinen kone lähetettiin selvittämään Iranin korkeitten sotilasjohtajien liikkeitä, ja toisen tehtävänä oli tuhota auto, johon IRGC:n komentajan Qassem Soleimani oli menossa. Jos se oli tarkoitettu hänen teloittamisekseen, se olisi ollut ensimmäinen julkinen operaatio IRGC:n komentajaa vastaan, ja samalla vakava varoitus Hassan Nasrallahille, että IDF on tietoinen myös hänen liikkeistään.

Soleimani kutsui operaatiota mielenvikaiseksi.

Israel jatkoi Iranin vastaisia operaatioitansa iskemällä drone-koneillaan sunnuntaina voimallisen, Irania tukevan Irakin Hashd al-Shaabin (PMU) sotilassaattuetta vastaan niiden ajaessa Irakin rajakaupungin Al Qaim ohi matkallaan Syyrian rajalle.

Dronet tuhosivat kaksi kuorma-autoa surmaten ainakin 10 PMU:n taistelijaa, heidän joukossaan järjestön korkea upseeri.
DF paljastaa, että drone-iskun kohteena oli PMU:n 45. pataljoona, joka vastaa Iranin aseitten kuljettamisesta Irakista Syyriaan ja Libanoniin Hizbullahille.
Irak kutsuu IAF:n iskuja sodan julistuksena Irakia vastaan.

Aiemmin maanantaina ilmoitettiin libanonilaisiin lähteisiin viitaten, että IAF:n koneet hyökkäsivät PFLP:n kohteita vastaan Bekaan laaksossa lähellä Syyrian rajaa. https://www.debka.com/israel-in-counter-terror-mode-beirut-drone-attack-was-targeted-assassination-strikes-on-lebanese-beqaa-drone-hits-pmu-convoy/,
https://www.timesofisrael.com/troops-in-north-gird-for-possible-reprisal-attack-after-hezbollah-threat/,

04. Hizbullah julkaisi oman versionsa kahdesta drone-koneesta Beirutissa.
Nämä kaksi konetta putosivat Beirutissa Moawwas lähiössä lähellä Hizbullahin Dahiyehin tukikohtaa, mikä johti Hizbullahin varoitukseen vastaiskusta.

”Islamilaisen vastarinnan asiantuntijoitten tutkittua ja hajotettua ensimmäisen dronen, tuli selväksi, että se oli varustettu pommilla, mikä asiantuntevasti suojattiin ja eristettiin.” Lausunnossa todettiin, että ”pommi oli 5.5 kg C4 räjähdysainetta”. Lausunnossa painotetaan, että ”molemmat koneet oli varustettu pommeilla, eikä ensimmäinen kone ollut tiedustelutehtävissä, kuten väitettiin”.

”Ensimmäinen kone putosi teknisen vian vuoksi, toinen kone räjähti ilmassa.” Hizbullahin tiedottaja Muhammad Afif sanoi sunnuntaina, että ”israelilainen kone räjähti ilmassa ja aiheutti melkoista tuhoa ryhmän toimistotiloihin haavoittaen kolmea ihmistä. Toinen kone tuhoutui Hizbullahin tukikohdan Dahiyan alueella aiheuttamatta vahinkoa”.
IDF ei halunnut kommentoida todeten, ”ettei IDF kommentoi vieraita raportteja”. https://www.jpost.com/Breaking-News/Hezbollah-Israeli-drones-were-carrying-explosives-599799,

05. Patrick J Buchanan sano WND:n julkaisemassa artikkelissa, että ”USA:n presidentti Trump on osoittanut useissa lähihistorian tilanteissa, ettei hän halua sotaa Iranin tai sen proxien kanssa”.

”USA ei reagoinut Iranin pudottaman Predator drone-koneen johdosta, eikä ole halukas surmaamaan iranilaisia kostoksi. USA:n lentotukialus Abraham Lincoln ole edennyt Persianlahdelle, vaan pysyttelee turvallisesti Arabianmerellä, eikä USA:lla ole tarpeeksi joukkoja alueella sodan aloittamiseksi”.

Buchanan arvioi, ”ettei sama koske Israelin pääministeri Benyamin Netanyhaua, jolla on runsaasti aiheitta ainakin kiristää jännitystä sodan partaalle saakka”.

Hän viittaa viimeisten päivien aikana vaarallisiin tilanteisiin Libanonissa ja Syyriassa Damaskoksen eteläpuolella, sekä myös Irakissa ja - kuka tietää - sen takanakin. Israel tunnustaa tehneensä vuosien aikana tuhansia operaatioita Syyrian alueella estääkseen Iranin ja sen boxin Hizbullahin levittäytymisen sen pohjoisrajan tuntumaan.

”Netanyahun johtaman Israelin äskeiset toimet ovat aiheuttaneet sodanjulistuksia sekä Libanonissa että Irakissa, joiden alueille viimeiset iskun tehtiin”. Eikä siinä kaikki.

Perjantaina Israelin Gazan rajalle rakentaman turvallisuusaidan varteen kokoontui tulitaukosopimuksen vastaisesti 8 000 Gazan arabia, 71. viikko näiden ”paluumarssien” alkamisesta.
IDF:n pyrkiessä hillitsemään mielenosoittajia, joista jotkut pyrkivät tunkeutumaan aidan läpi Israelin puolelle hyökätäkseen siviiliasutuksiin rajan pinnassa sijaitsevissa juutalaisyhteisöissä, kibbutseissa ja moshaveissa.

Hamasin ”terveysministeriön” mukaan 50 Gazan arabia haavoittui sotilaitten luodeista. 16 kuukauden aikana 200 Gazan arabia on kuollut IDF:n luodeista ja tuhansia on haavoittunut.

USA:n puolustusministeri Mike Pompey otti yhteyttä Netanyahuun luvaten USA:n tukea. Tämä sai joitakin irakilaisia vaatimaan USA:n 5 000 sotilaan poistamista Irakista.

Buchanan vastaa omaan kysymykseensä, ”miksi kauimmin Israelin pääministerinä hallinnut Netanyahu haluaa kiristää jännitystä äärimmilleen, jopa laajentaen sitä aina Iraniin saakka?”

Hän päätyy selitykseen, että jos Netanyahu ei pysty muodostamaan haluamaansa hallitusta syyskuun 17. päivän vaalien jälkeen, hänen uransa on lopussa, ja mikä pahinta, häntä odottavat syytökset korruptiosta ja muista rikoksista.

Vaarana on tietenkin se, että ”virhearvion vuoksi sota syttyy varotoimista huolimatta, ja USA joutuu taistelemaan Israelin sotia”, mitä Trump ei sittenkään halua.
https://www.wnd.com/2019/08/will-bibis-war-become-americas-war/.

06. UUTISIA LYHYESTI

Zehut-puolueen puheenjohtaja Moshe Feiglin, jonka puolue ei gallupien mukaan läpäise vaalikynnystä 3.25 %, sanoo, ettei Bibi on vaatinut häntä vetäytymään vaaleista, tarjoten vastapainoksi jotain ministeriötä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267976,

Voisiko naispoliitikko Ayelet Shaked, jonka puolue ei päässyt Knessetiin viime vaaliessa, nousta uuden Yamina-puolueensa kanssa jopa pääministeriksi?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267822,

Iran päätti pitää oikeuden tuomion vakoilusta kahta ulkomaalaista, toinen heistä UK:n kansalainen, vastaan, antaen kullekin 10 vuotta vankeutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267822,

IDF:n sotilaat löysivät aseitten valmistuspajan Beit Liqyassa Binyamin alueella, takavarikoiden sorvipenkin, jolla aseitten osia sorvattiin. 8 arabia epäillään terrorismista ja muista rikoksista ja heidät pidätettiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267972,

IDF kartoitti Dvir Sorekin murhaajan kotitalon pian seuraava tuhoamista varten. Kartoitus ei sujunut aivan rauhallisesti, kylän asukkaan mellakoivat sotilaita vastaan polttaen autonrenkaita ja kivittäen sotilaita. IDF käytti mellakantorjuntavälineitä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267970,

Netanyahu pyysi SiniValkoinen puolueen johtajan Benny Gantzin luokseen keskustelemaan nykytilanteesta, minkä arvioidaan voivan merkitä valmistautumista laajaan sotilaalliseen operaatioon rajoilla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267963,

Poliisi tutkii vielä tuntemattoman henkilön ampumia laukauksia Bnei Brakissa asuntokerrostalossa Menachem-kadulla. Kukaan ei haavoittunut ja ampuja(t) pakeni(vat) paikalta kertomatta syytä tulitukseensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267971,

Poliisia vastaan heitettiin putkipommi Jerusalemissa pääkaupungin pohjoispuolella sijaitsevassa Issawiyan arabikylässä. 2 arabia pidätettiin kuulusteluja varten. Toisessa tapauksessa poliiseja vastaan heitettiin ilotulitusraketteja, poliisi sai lieviä vammoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267968,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 18 -31; Tiberias 24 -38; Suolameri 27 -38; Eilat 26 -41 +C-astetta, huomenna samat lukemat.









Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019