TIISTAI 06.08.2019


TIISTAI 06.08.2019
01. Iran jatkaa hellittämättä valmistelujaan Israelin vastaisen rintaman muodostamiseksi sen rajojen ulkopuolelle tarkoituksenaan iskeä Israelin asevoimia vastaan sekä pohjoisesta että etelästä.

Aamun raportit kertovat Iranin sijoittaneen UAV-koneitaan (drones) vastapäätä Israelin rajaa Al-Dimasiin lähelle Syyrian ja Libanonin rajaa, IRGC:n Al-Quds Prikaatin saatua ensin luvan Syyrian hallitsijalta Bashar Assadilta.

Tukikohta sijaitsee Damaskoksen länsipuolella ja 40 km:n päässä Israelin rajasta vastapäätä IDF:n Hermonin asemia, kertovat Debkafilen sotilas- ja tiedustelu-lähteet.

Uusi UAV-lentoasemaa ympäröivät sarja sotilasasemia, jotka kuuluvat Syyrian armeijan 4. divisioonalle, joka on Syyrian Republikaaninen Kaarti presidentti Bashar Assadin veljen Maher Assadin komennossa.

DF:n raportin mukaan iranilaiset muuttavat pieneen syyrialaiseen lentoasemaan Al-Sharae, vain 20 km Tal Al-Hararan kukkulasta, joka puolestaan sijaitsee 40 km Israelin Golanin kukkuloiden itärajasta.

8 kuukautta sitten Al-Dimasiin sijoitetut iranilaiset joukot joutuivat IAF:n ilmaiskujen kohteiksi. Al-Quds Prikaati vastasi siihen ampumalla ohjuksen Israelin keskiosaan. Iskut eivät aiheuttaneet ihmisuhreja, ja molemmat osapuolet Teheran ja Jerusalem pysyivät hiljaa näistä ilman julkisuutta.

10 päivää sitten Israelin maasta maahan ohjukset tuhosivat uuden havainto-aseman, jonka iranilaiset tiedustelujoukot olivat perustaneet Tal Al-Hararaan. Siitä lähtien iranilaisten dronien on havaittu nousevan ja laskevan Al Harsaen lentoasemalla.
Raporttiin liittyvässä kartassa ilmenevät Iranin tarmokkaan yritykset saadakseen Israelin rajan tuntumassa sijaitsevat asemat uudelleen käyttöönsä koko Syyrian-Israelin välisen rajan pituudelta, kertoo DF:n raportti.

Damaskoksesta tämän viikon aikana tulleet raportit paljastavat venäläisten poistaneen käytöstä S-400 ilmatorjuntajärjestelmänsä, jotka suojaavat Syyrian armeijan Masyaf asetutkimuskeskusta lännessä.

Jotkut raportit paljastavat, että Syyrialla on käytössään vain S-300 järjestelmä IAF:n taistelukoneita vastaan, jotka on varustettu tehokkailla väistö- ja suojaus- menetelmillä. Syytä tähän järjestelmän muutokseen ei ole annettu Moskovasta eikä Damaskoksesta.
https://www.debka.com/iran-brings-drones-to-two-redeployments-near-syria-israel-border/,

02. Hamasin johdon muodostama delegaatio vieraili Teheranissa pari viikkoa sitten, tavaten vierailunsa aikana Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein.

Iranin raportoidaan suostuneen lisäämään Hamasille maksamiaan kuukausi-tukiaisiaan 30 miljoonalla USD, Hamasin luvatessa koota tiedustelutietoja Israelin ohjuskapasiteetista ja kyvyistä, raportoivat Israelin TV-verkostot maanantaina.

Iran on yksi terrorijärjestöjen Hamasin ja Palestiinan Islamic Jihadin uskollisimmista tukijoista, joiden päämääränä on Israelin heikentäminen ja lopullinen tuhoaminen.

Pari viikkoa sitten Hamasin 9 virkailijan ja Iranin ylimmän johtajan ajatollah Ali Khamenin välisessä tapaamisessa Teheranissa Iran ilmaisi halukkuutensa nostaa taloudellisten kuukausiavustustensa määrää 30 miljoonalla USD, kuten TV-kanava 12 raportoi tuntematonta arabilähdettä seuraten.

Ynetnews.com raportoi, että elokuusta 2018 lähtien Iranin antama tuki Hamasille oli 70 miljoonaa USD vuodessa, eli alle 6 miljoonaa/kuukausi.

Pari viikkoa sitten Teheranin tapaamiseen osallistui myös Hamasin poliittisen toimiston apulaisjohtaja Saleh al-Arouri.

Tukensa massiivisen nostamisen vastapainoksi Teheran ilmoitti haluavansa Hamasilta tietoja Israelin ohjusvarastojen sijainnista, raportissa kerrotaan.
Ei ole varmuutta, oliko tuen nostamisen ehtona Hamasin välittämien tiedustelutietojen hyödyllisyys Iranin hallitukselle.

Hamasin delegaation jäsenet lupasivat välittää Teheranin toiveet Muslimiveljeskunnan alajärjestön Hamasin johdolle Gazassa.

Raportin mukaan Hamas pyysi Irania toimimaan välittäjänä Hamasin ja Syyrian Assadin hallituksen välisissä suhteissa, jotka häiriintyivät pahoin Hamasin osallistuessa Assadin hallitusta vastaan taistelevan järjestön toimiin.

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoi vastauksena em. raporttiin, että ”huolimatta ruuan ja lääkkeitten puutteesta Iranilla/Hamasilla on runsaasti varoja käytettäviksi terrorismiin. Israel toimii päättäväisesti Iranin terrori-operaatioiden kaikkia haaroja vastaan”.
https://www.timesofisrael.com/iran-agrees-to-increase-hamas-funding-to-30-million-per-month-report/,

03. Iranin puolivaltiollinen uutiskanava Farsnews raportoi Al-Arourin todenneen: ”Olemme Islamilaisen Tasavallan kanssa samalla polulla – taistelussa sionistista vihollista ja hyökkääjiä vastaan”.

Hamasin Iranin delegaatiossa olivat mukana mm. Moussa Abu Marzouk, Maher Salah, Husam Badran, Osama Hamdan, Ezzat al-Rishq ja Ismail Radwan. Hamasjohtaja Ismail Haniyeh Gazassa toivoi ”tapaamisen tuottavan tärkeitä tuloksia”.

Arouri valittiin Hamasin apulaisjohtajaksi lokakuussa 2017; hän on käynyt Iranissa ainakin 5 kertaa 2 vuoden aikana ylistäen sen osanottoa ja voimaa.

”Iran on ainoa maa, joka sanoo, että (Israelin) yhteisö on syöpäpesäke, joka täytyy poistaa alueelta juuriaan myöten. Se on ainoa maa, joka on valmistunut tarjoamaan todellista ja julkista tukea Palestiinan vastarinnalle ja muille sitä kokonaisuutta (entity) vastaan taisteleville”.

Haaretz daily raportin mukaan Israelin tiedustelu uskoo Hamasin ja Iranin sopineen yhteisen sotarintaman avaamisesta eteläisellä rintamalla Israelin ja Iranin johtaman allianssin välisen konfliktin johtaessa sotatilaan pohjoisessa.

Hamasin ja Islamic Jihadin taktiikkana on pakottaa Israelia muuttamaan joukkojaan ja ilmapuolustustaan etelään heikentäen sen voimia pohjoisessa.
Iran pyrkii voimistamaan otettaan Gazan tapahtumista ”voidakseen saada nuo terrorijärjestöt osaksi Iranin operatiivista kättä Israelia vastaan”.
https://www.timesofisrael.com/iran-agrees-to-increase-hamas-funding-to-30-million-per-month-report/,

”Paluumarssien” järjestäjät Gazassa sanovat, ettei perjantaisia mielen- osoituksia järjestetä muslimien paastokuukauden Eid al-Adha aikana, samalla myös kieltäen käyttämästä natsisymboleja, raportoi Hamasille läheinen lehti maanantaina. ”Eid al-Adha rukouksia pidetään Malakan pakolaisleirissä Gazan itäosassa, sekä Return-leirissä Khan Younista itään.” https://www.timesofisrael.com/weekly-gaza-border-protests-called-off-due-to-muslim-holiday/,

04. Englannin edellisen pääministeri Thereza Mayn yritysten muodostaa yhteistä Iranin vastaista merenkulun suojeluliittoa Persianlahdella ja Arabiamerellä kaaduttua EU:n haluttomuuteen (tai islamfobiaan), uusi pääministeri Boris Johnson ilmoitti ”Englannin liittyneen USA:n johtamaan allianssiin suojellakseen siviilialustensa purjehtimista kriittisellä alueella”.

Englannin puolustusministeri ei kertonut, keitä muita maita on liittynyt allianssiin. Saksa on voimallisimmin vastustanut meripuolustusliittoa.
Englannin puolustusministeri vakuutti samalla, ettei Englannin politiikassa Iranin suhteen ole tapahtunut muutoksia.

”Me olemme mukana työskentelemässä Iranin ja kansainvälisten kumppaniemme kanssa jännityksen ja tilanteen lieventämiseksi ja (Iranin kanssa tehdyn) JCPOA-ydinsopimuksen pitämiseksi voimassa” todetaan Englannin ulkoministeri Dominic Raabin lausunnossa.

Muutamaa tuntia ennen Johnsonin lausuntoa Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi ”Washingtonin joutuneen entistä enemmän eristetyksi kovan linjan Teheranin vastaisen asenteensa vuoksi, ja että sen liittolaiset ovat liian häpeissään liittääkseen voimansa allianssiin Persianlahden alueella”.

”Ystävällismieliset maat ovat liian häpeissään voidakseen osallistua siihen” Zarif kertoi mediatilaisuudessa. ”USA aiheutti tämän tilanteen itselleen lainrikkomuksillaan sekä jännityksen ja kriisin kehittämisellään”.

Washingtonin ja Teheranin välit ovat kiristyneet vuodesta 2018 lähtien USA:n vetäydyttyä pois 2015 solmitusta kv. JCPOA- ydinsopimuksesta Iranin kanssa ja asettaessa sen vastaisia sanktioita Iranin öljynviennin vähentämiseksi saadakseen sen takaisin neuvottelemaan USA:n vaatimista muutoksista.

Drone-koneita on pudotettu ja useita öljytankkereita miehitetty, yksi niistä Englannin Gibraltarissa miehittämä öljytankkeri, joka vei iranilaista öljyä Syyriaan. Kesäkuussa presidentti Trump peruutti viimeisellä minuutilla ilmaiskut Iraniin IRGC:n pudotettua USA:n dronen Hormuzan salmella.

Iran kertoi IRGC:n joukkojen miehittäneen vieraan tankkilaivan, joka salakuljetti öljyä – kolmas Iranin kaappaus alle kuukaudessa Persianlahden alueella, jonka kautta kuljetetaan kolmannes maailman öljyntarpeesta.

Näitten kansainvälisten merikaupan lakien vastaisten kaappausten johdosta USA päätti perustaa koaliittion nimeltä Operaatio Sentinel varmistaakseen merenkulun vapauden alueella. Saksan liittokansleri ilmoitti maanantaina, ettei hän ole USA:n perustamaan koaliittoon liittymisen kannalla.

USA asetti sanktioita Iranin korkeinta johtoa vastaan. Ulkoministeri Zarifilla ja ylin kaitsija Ali Khameneilla on vaikeuksia matkustaa ulkomaille.
https://www.timesofisrael.com/uk-joins-us-in-gulf-mission-after-iran-taunts-american-allies/,

05. Israelin sisäpolitiikassa jatkuvat sisäiset taistelut ja jopa demonisoinnit.

UTJ:n puheenjohtaja, apulaisterveysministeri Yaakov Litzman on joutunut Israelin poliisin rikostutkijoitten erikoissyyniin.
Poliisi esitti tiistaina Litzmanin syyttämistä epäiltynä lahjusten tarjoamisesta, rikoksista ja luottamuksen rikkomisesta.

Poliisin suositukset kohdistuvat kahteen eriliseen tapaukseen.
Hänen väitetään käyttäneen valtaansa ministerinä pyrkien taivuttamaan ministeriönsä virkailijoita oman näkemyksensä alle.

Yksi tapaus koskee entisen haredi-koulun rehtorin luovuttamista Australiaan.
Rehtori Malka Leifer pakeni Australiasta Israeliin 2008, ja sen jälkeen, kun häntä syytettiin Adass Isroel koulun oppilaitten seksuaalisesta häirinnästä, muuttaen lopulta Emmanuelin haredi-kaupunkiin Samariassa.

Australiassa häntä vastaan nostettiin syytteitä 74 tapauksessa 2003 -2008 aikana. Hänen palauttamistaan vaadittiin vastaamaan syytöksiin Australiassa.

Toinen epäily koskee ravintoteollisuudessa palvelleen liikemiehen suojelemista ministeriön havaittua ensin vakavia puutteita puhtauskoodin noudattamisessa, minkä johdosta useita ihmisiä sairastui.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266996,

06. SiniValkoinen puolue on keskellä kiihkeintä vaalitaistelua joutunut vakavaan itsetutkisteluun puoluejohdon, ns. kenraalijuntan ja sen yhden siviilin, Yair Lapidin, sisällä.

SiniValkoisen virkailijat sanovat, että ”joint list”, joka toi yhteen Benny Gantzin Resilience-puolueen, Yair Lapidin Yesh Atid, ja Moshe Yaalonin Telem sirpalepuolueen, tulee hajoamaan viimeistään syyskuun 17. vaalien jälkeen.

Yedioth Ahronot tiistaisen raportin mukaan SiniValkoisen virkailijat ovat havainneet Lapidin vihjailevan, että hän luultavasti eroaa ”joint-listasta”.
”Lapidin käytös vihjaa hänen eroamisekseen liitosta vaalien jälkeen ja erityisesti, Gantzin ilmoitettua, ettei hän halua istua yhteyshallituksessa, jossa Likud ja Netanyahu ovat mukana”.

”Lapid mielellään esiintyy irrallaan SiniValkoisesta ja jatkaa haredi-kansan-edustajien vastaista taisteluaan, mitä hänen Yesh Atid puolue kävi.”

Virkailijat viittaavat Lapidin äskettäin julkaisemiin videoihin, joissa ”Lapid jatkaa haredi-kansan vastaista taisteluaan konsultoimatta ensin Gantzin, Yaalonin ja Ashkenazin kanssa. Nämä videot haavoittavat meitä, vaikka se ei olisikaan ollut Lapidin tarkoituksena”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266999,

07. United Right puolueen puheenjohtaja Ayelet Shaked puolustaa liikenne- ministeri Bezalel Smotrichin määritelmää Israelin valtion hallitsemisesta Torassa ilmoitetun halachan mukaan.

Shaked sanoo, ettei sanan ja mielipiteen ilmaisun vapaus kuulu vain yhdelle kansanosalle, vaan meille kaikille.
”Ministeri Smotrich puhui eilen illalla uskostaan, ja samaan aikaan painotti, ettei hän voi painostaa sitä toiselle, eikä ole kiinnostunut siihen.”

”Median suorittamaa lynkkausta seurasi vasemmiston hiljaisuus. Liberman ja määrätty osa mediasta ovat motivoituneet juutalaisuuden ja poliittisten intressien vihaamisesta. Ei puheen vapaus kuulu vain heille”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266994,

08. Labour-puolueen kanssa liittoutunut Gesher puolueen johtaja Levy-Abekasis, jolla on vaalilistalla kakkosasema, sanoo, ”etteivät he ole Netanyahun elämän säilyttäjiä, eikä häntä voida lahjoa asemalla hallituksessa”.

Hän ei myöskään halua liittoa Ehud Barakin perustaman ja johtaman Israelin Demokraattisen puolueen kanssa. Hän ei luota Barakin vilpittömyyteen, viitaten Jeffrey Epsteiniin ja lasten prostituutioon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266993,

09. ”Rauhan Iranin kanssa on kaiken rauhan äiti, ja sota Iranin kanssa on kaikkien sotien äiti” runoili Iranin presidentti Hassan Rouhani Iranin Tv:ssä tiistaina, Reutersin tulkitsemana.

Hän lupaa aloittaa neuvottelut USA:n kanssa, mutta ensin USA:n tulee poistaa Iranin vastaiset sanktiot.
Maanantaina Iran uhkasi ottaa uusia askeleita vastoin v. 2015 solmittua ydinsopimusta.

Iranin atomienergisjärjestön tiedottaja Behrouz Kamalvandi lupasi, että seuraava askel otetaan kuukauden sisällä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266991,

10. Iranilainen diplomaatti Amir Al-Moussawi sanoi maanantaina, että ensimmäiset askeleet on otettu Hamasin palaamiseksi Damaskokseen.

Hamas muutti toimistonsa Ankaraan Turkkiin Damaskoksesta Syyrian sisällissodan alettua 2011, jossa Hamas otti Assadin hallituksen vastaisen kannan, ja joutui Bashar Assadin hallituksen mustalle listalle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266984,

11. PA:n pääministeri Mohammed Shtayyeh syytti maanantaina Israelia Oslon sopimusten rikkomisesta Juudeassa ja Samariassa.

”Israel jatkaa hyökkäyksiään kaupunkeja ja kyliä vastaan A,B ja C-alueilla ja käsittelee kaikkia noita alueita turvallisuus- ja siviilihallinnon alaisina. Tämän johdosta PA tutkii mahdollisuuksia pitää kaikkia noita alueita PA:n siviili- ja turvallisuusvastuun alaisina”.

Sunnuntaina PA:n pääministeri sanoi, että PA:n tulee valvoa ja suojella arabien oikeuksia Wadi al-Hummus lähiössä, jossa iDF tuhosi 12 kerrostaloa siksi, että ne oli rakennettu PA:n luvalla C-alueelle ilman COGAT siviilihallinnon lupaa, ja siksi, että ne olisivat muodostaneet turvallisuusriskin Israelille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/266982,

12. PA/PLO tulee myöntämään rakennuslupia Juudean ja Samarian A,B ja C-alueille, riippumatta siitä, mitä Oslon sopimuksessa todetaan.

Israelin täydessä valvonnassa oleva C-alue on pinta-alaltaan n.60 % alueesta.
PA:n apulaisministeri kaupunginsuunnittelustaAhmed Ghoneim sanoi, että koska PA/PLO on mitätöinyt kaikki Israelin kanssa tekemänsä sopimukset, PA/PLO voi nyt laillisesti ulottaa valtansa kaikkialle Juudeassa ja Samariassa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5563959,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 17 -30; Tiberias 23 -37; Suolameri 25 -38; Eilat 26 -40 +C-astetta, aurinkoista, ei suuria muutoksia.

Kiinan armeija tullee miehittämään HongKongin alueen muutaman tunnin sisällä johtuen lisääntyvästä väkivallasta ja laittomuudesta. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/intel-china-to-invade-hong-kong-within-hours-as-riots-turn-violent,

Intia puolestaan on peruuttanut Kashmirin alueen erikoisoikeudet ja ulottaa valtansa koko Kashmirin ja Jammun alueeseen. Pakistan kutsuu asevelvollisia aseisiin ja kokoaa armeijoitaan alueen läheisyyteen. Asukkaita varoitetaan ydinsodan mahdollisuudesta.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/breaking-news-india-absorbs-kashmir-war-with-pakistan-now-foregone-conclusion,



















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019