SUNNUNTAI 11.08.2019


SUNNUNTAI 11.08.2019
01. Tänään on Tisha b`Av, yhdeksäs av-kuuta, joka alkoi eilen illalla sapatin loppumisen jälkeen n. 20.08 maissa, ja jatkuu seuraavaan auringonlaskuun.

Tämä päivä ei ole Torassa mainittuja kansallisia lomapäiviä, eikä siten vapautettu normaalin työpäivän askareista.

Juutalaiset kuitenkin viettävät tätä päivää pelonsekaisella kunnioituksella. Monet juutalaiset kokoontuivat yön ajaksi synagogiinsa lukien Jeremian Valitusvirsiä ja istuen joko lattialla tai matalilla tuoleilla ja ilman nahkakenkiä jaloissaan. https://blogs.timesofisrael.com/rethinking-tisha-bav/,

02. Rabbi tri Raymond Apple tarkastelee INN:n artikkelissaan, kysyen aluksi: ”Onko 9. Av-kuun paasto edelleen ajankohtainen?” Toiseksi hän kysyy:
”Miksi me edelleen murehdimme Jerusalemin tuhoamista vuosisatoja ja jopa -tuhansia sitten, vaikka Jerusalem on vapautettu ja elää kukoistavana ja elin-voimaisena kaupunkina? Ja milloin se kaikki tapahtui?”

Apple vastaa molempiin kysymyksiinsä näin:
- Silmiemme edessä tapahtuvan innoittavan kehityksen ei tule sokaista meitä tosiasialta, että Temppeli on rakentamatta, eikä maa elä turvassa.
- Tisha b´Av päivänä muistelemme useita onnettomuuksia, jotka ovat jättäneet pysyvän vaikutuksen juutalaiseen elämään, kulminoituen holokaustiin. Uskaltaisimmeko ilossamme unohtaa kaikki ne jotka murhattiin?
- Tisha b`Av ei koskettele vain fyysistä, vaan myös hengellistä pakolaisuutta. Paluu Israelin maahan on vain messiaanisen ajan alku. Täydellinen lunastus tarkoittaa totuuden hallintaa, oikeutta ja rauhaa ihmisten välillä: Jerusalemin perustamista Hengessä. Tämän toteutumiseen meidän tulee pyrkiä kaikin voimin ja tavoin.
Olisi väärin ja lapsellista historiaamme kohtaan, jos 9. Av poistettaisiin kalenteristamme.
Rabbi Apple käsittelee artikkelissaan myös Temppelin hävityksen aikaa, sillä 2Kings25:8-10 Temppeli poltettiin ja Jerusalemin muurit revittiin 7. Av-kuuta. Jeremia 52:12 toteaa sen tapahtuneen 10-Av-kuuta.
Talmud esittää sopivan kompromissin tähän näennäiseen ristiriitaan (Taanit29A). Pakanat tunkeutuivat Temppeliin 7. päivänä, söivät ja jatkoivat sen häpäisemistä 7. ja 8. päivinä, mutta 9. päivän vastaisena iltana he sytyttivät Temppelin tuleen, joka seuraavan päivän ajan.
9. Av-kuuta valittiin paastopäiväksi siksi, että monet onnettomuudet alkoivat sinä päivänä, ja sillä päivällä on ollut outo kyky kiihottaa onnettomuuksia.
”Tulee kuitenkin aika, jolloin tuota päivää vietetään ilon päivänä, ja aiemmin sitä onnettomuuden päivänä viettäneet osallistuvat ilon juhlallisuuteen”.
http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/24281,
https://www.jpost.com/Israel-News/7-tragedies-that-befell-the-Jewish-people-on-Tisha-BeAv-598199,
03. Israelista pyritään käyttämään sanontaa, että sen tulisi toimia valkeutena kansoille, kuten Jesaja esittää useissa luvuissaan:

”Minä Herra olen vanhurskaudessa kutsunut sinut, olen tarttunut sinun käteesi, varjellut sinut ja pannut sinut kansoille liitoksi, pakanoille valkeudeksi.” Jes42:6.
”Minä panen oikeuteni kansoille valkeudeksi” Jes51:4.
”Kansat vaeltavat sinun valkeuttasi kohti” Jes60:3.

Juutalaiset mielellään katsovat, että tällä tarkoitetaan juutalaista kansaa, Israelia, vaikka toiset katsovat, että niissä puhutaan Jumalan Sanasta:
”Sinun sanasi on minun jalkaisi lamppu ja valkeus minun teilläni” Ps119:105,
ja viime kädessä Israelin Messiaasta. (Joh1- 4)

04. Jerusalem Post käsittelee perjantain 09.08. pääartikkelissaan Israelin moraalista ja eettistä tilaa ennen Tisha b´Av päivää, mikä asettaa Israelin toteuttamassa sille asetettuja velvoitteita ”valkeudeksi kansoille” vakavan kysymyksen eteen.

Pääkirjoituksessa todetaan, että vaaleilla valittujen virkamiesten tulee palvella esikuvina kansalle, mutta viisi Israelin korkeaa virkamiestä odottavat tuomioita, jotka voivat lähettää heidät vuosiksi vankeuteen, mikä osoittaa, ettei Israelin korkein johto ole osoittautunut sille asetetun luottamuksen arvoiseksi.

Artikkelissa aloitetaan viimeisimmästä tapauksesta.
Poliisi suosittelee syytösten nostamista apulaisterveysministeriä Yaacov Litzmania vastaan, jota syytetään korruptiosta ja asemansa väärin käytöstä.

Pääministeri Benyamin Netanyahua syytetään lahjonnasta, petoksesta ja luottamuksen pettämisestä.

Sisäministeri Arie Deriä epäillään verorikoksista ja rahanpesusta.
Työ ja sosiaalipalvelujen ministeri Haim Katzia epäillään petoksesta, ja poliisi suosittelee syytteitä Likudin kansanedustajaa David Bitania vastaan.

Ikään kuin tässä ei olisi jo kylliksi, samoihin aikoihin tutkijat päästivät julkisuuteen epäilyt korruptiosta Jerusalemin kaupungin korkeiden virkailijoitten parissa, jotka ovat antaneet etuisuuksia useiden vuosien aikana.

Ja kuten JP:n pääartikkelissa todetaan, nämä kaikki julkisuuteen päässeet tapaukset ovat vasta jäävuoren huippu. Ministereitä ja heidän apulaisiaan on epäiltyjen penkillä, ja monet kaupunkien pormestarit ovat poliisitutkimusten alaisina epäiltyinä asemansa väärin käyttämisestä.

Korruptio on ollut Israelin maan vuosien aikana. Vuonna 2005 Israel todettiin 28. eniten korruptoituneeksi kansainväkisen korruptioindeksin mukaan, viime vuonna se oli pudonnut sijalle 34.

Pääartikkelissa todetaan, että israelilaiset näyttävät pystyvän elämään korkeita virkamiehiään vastaan nostetuista korruptioepäilyistä huolimatta. Tämä tulee aina ilmi vaalien alla, joissa kansa antaa äänensä heille epäilyistä huolimatta. Vaarallisinta tämä on silloin, jos kansa menettää luottamuksensa instituutioihin.

Täten kansa luottaa armeijaan, mutta on menettänyt luottamustaan poliisiin siellä ilmenneiden seksuaalisen häirinnän ja muiden skandaalien vuoksi. https://www.jpost.com/Opinion/State-corruption-598103,

05. PA/PLO:n johto antoi viime viikolla muslimeille kehotuksen nousta Temppeli-vuorelle ja jatkaa ”rukouksiaan” siellä voidakseen estää juutalaisten nousun Vuorelle.

Poliisi arvioi tilannetta pystymättä päättämään, mikä olisi viisainta yleisen rauhan säilyttämiseksi, minkä johdosta satoja juutalaisia jäi odottamaan Mughrabi-portille johtavan puurakenteisen kulkuväylän alkupäähän.

Satoja ”muslimipalvojia” mellakoi poliisin kanssa Vuorella sunnuntaiaamun tuntien aikana, tarkoituksena painostaa poliisia sulkemaan juutalaisten palvojien pääsyn – vaikka rukoileminen on heiltä ehdottomasti kielletty, mutta ei muslimeilta, jotka voivat jopa pelata jalkapalloa vuorella.

Perinteen mukaan juutalaiset on päästetty Vuorelle etenkin tänä Tisha b´Av päivänä muistaakseen tuhottuja ensimmäistä ja toista Temppeliään.

Arabimellakoitsijat huutelivat kansallisia iskulauseitaan, ja nujakoidessaan poliisin kanssa useita heistä haavoittui, raportoi arabimedia.

Poliisin tiedottajan raportissa todetaan: ”Kansallisten iskulauseiden ja häirinnän vuoksi Temppelivuoren alueella poliisijoukot paikalliskomentajan johdolla, joka oli paikalla, aloittivat järjestyksen palauttamisen ja sen rikkojien karkottamisen.”

Sunnuntaiaamuna tuhansia muslimeja tunkeutui Temppelivuodelle aloittaakseen paastokuukautensa ensimmäisen Eid al-Adha uhritilaisuuden.

Pääministeri Netanyahu antoi käskyn juutalaisten palvojien noususta Temppeli- vuorelle sunnuntaiaamun tuntien aikana.
Poliisi tulee seuraamaan tilanteen kehitystä voidakseen päästää Mughrabi-portin ulkopuolelle jääneet juutalaiset nousemaan Vuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267218,

06. 18-vuotias juutalainen mies haavoittui käteen kävellessään Jerusalemin vanhan kaupungin kautta. Arabi hyökkäsi hänen kimppuunsa rikotulla lasipullolla.

Mies käveli Hagai-katua (El Wad) vanhassa kaupungissa Damaskosportilta kohti Länsimuuria joutuessaan arabin hyökkäyksen kohteeksi.
Hän kärsi kohtalaisia haavoja käsiinsä, joita MDA:n partio hoiti paikalla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267216,

07. Lauantai-iltana ItäJerusalemin juutalainen asukas oli joutua lynkkauksen kohteeksi ajaessaan autollaan Jerusalemin vanhassa kaupungissa.

Hyökkääjät tuhosivat hänen autonsa ja hyökkäsivät sen jälkeen autoilijan kimppuun. Lähistöllä ollut polisi havaitsi tilanteen ja ampui ilmaan saadakseen hyökkääjät hajaantumaan.
Poliisit havaitsivat hyökkääjät vähän myöhemmin ja pidättivät heidät vieden heidät kuulusteluihin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/267217,

08. IDF esti nopealla toiminnallaan suuren hyökkäyksen Gazasta Israeliin jotain potentiaalista siviilikohdetta vastaan.

Sotilaat havaitsivat neljän Gazan arabin pyrkivät tunkeutumaan turva-aidan läpi Israelin puolelle.

IDF:n tiedottajan raportissa todetaan sotilaitten estäneen sunnuntaina suuren luokan hyökkäyksen Gazan ja Israelin välisellä raja-alueella aamutuntien aikana.

”Tapaus alkoi neljän aikaan Gaza Divisioonan sotilaitten havaitessa neljän hengen ryhmän ryömivän yhdessä kohti turva-aitaa. 12. pataljoonan sotilaat asettuivat arabiryhmän kulkusuunnan kohdalle Deir el-Balahia KeskiGazaa.

Sotilaitten ja ryhmän jäsenten välille syntyi laukaisten vaihtoa, jossa käytettiin käsikranaatteja ja kivääreitä. Yksi arabeista oli jo läpäissyt aidan, kolmen muun ollessa vielä Gazan alueella.

Arabiryhmän jäsenillä oli yllään kotitekoiset asepuvut, aseinaan heillä oli Kalashnikov-kiväärit, lääkintälaukku ja putkipommeja.
Sotilaat eliminoivat kaikki neljä arabia, ja myös panssarivaunu osallistui tulitukseen poistaakseen potentiaalisen uhan alueella”.
Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja.

Hamas sanoutui kokonaan irti hyökkäyksestä todeten, että ”se oli seurausta Israelin harjoittamasta Gazan kaistan meri- ja maasaarrosta, mikä pakottaa nuoret miehet tekemään hullunrohkeita yrityksiä”.

IDF pitää Hamasia vastuussa kaikista Gazasta Israeliin kohdistuviin hyökkäyksiin, riippumatta siitä, kuka antoi komennon. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5566714,00.html,

09. 48 tunnin sisällä tapahtui toinen yritys tunkeutua Gazasta Israelin puolelle. IDF:n sotilaat havaitsivat aseistetun miehen lähestyvän turva-aitaa sunnuntaiaamuna.

Mies aloitti tulituksen kohti sotilaita, jotka vastasivat siihen surmaten hänet.
Gazasta annettujen tietojen mukaan mies kuului Hamasin sotilassiipeen.
Mikään ryhmä ei ole vielä ottanut vastuuta hyökkäysyrityksestä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5567111,00.html,

10. Shin Bet kertoi lauantaina pidättäneenä kaksi epäiltyä, joiden uskotaan osallistuneen israelilaisen 18-vuotiaan yeshiva-opiskelijan Dvir Sorek murhaan.

Pidätetyt kuuluvat samaan arabiperheeseen Beit Kahil Hebronin alueella:
Nazir Salah Khalil Atsafra 24-vuotias Hamasin operaattori; ja 30-vuotias Kassem Araf Khalil Atsafra.

Shin Bet pidätti kaksi muuta arabia, joiden epäillään avustaneen juutalaisen nuoren sotilaan Dvir Sorekin murhaamisessa.
Turvallisuusmiehet sanovat, että murhaajien käyttämä auto on takavarikoitu. PA/PLO:n taholta ei ole saatu kommentteja pidätyksistä.

Dvir Sorekin ruumis, jossa oli useita puukonhaavoja, löydettiin tien varressa lähellä Migdal Oz-kibbutsia, jossa se oli ollut 6 tuntia murhan jälkeen. Hänellä ei ollut yllään sotilaspukua eikä asetta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5567005,00.html,

11. Analyytikot sanovat PA/PLO:n saamien poliittisten avustusten ja lahjoittajien suoritusten vähentyessä erimielisyyksistä johtuen Ramallahin tekemien päätösten kanssa, jotka koskevat myös arabimaita, siviiliasukkaitten valittavan huonontuneen tilanteen alkavan vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

Viimeisin esimerkki on PA:n jalkapallojärjestön (PFA) johtaja Jibril Rajoub, joka varoitti, että järjestön elokuun lopun uusi kausi jouduttaneen peruuttamaan. Hän sanoi informoineensa Abbasia, että ellei varoja saada lisää, peruutus on väistämätön, vaikka Abbas haluaa sen jatkavan.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5565430,00.html,

12. Turvallisuusjoukot ilmoittavat sulkeneensa Temppelivuoren juutalaisilta tämän vuoden Tisha b´Av aikana arabien jatkuvien mellakoiden vuoksi. Poliisit joutuivat turvautumaan stun-kranaatteihin arabijoukkojen hajottamiseksi. Kielto juutalaisten pääsylle peruttiin myöhemmin järjestyksen palattua Vuorelle. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5567158,00.html,

13. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo syytti sunnuntaina Irania väärästä huolesta palestiinalaisia kohtaan Iranin korkeimman kaitsijan Ali Khamenein kehottaessa muslimeja vastustamaan Trumpin tiimin laatimaa rauhansuunnitelmaa. Pompeo syytti Khameneita väkivallalla uhkaamisesta Israelia kohtaan ennen Tisha b`Avia.

Khamanei sanoi sunnuntaina USA:n suunnitelman olevan ”rikos inhimillistä yhteisöä kohtaan” ja kehotti ”aktiivisesti osallistumaan ponnisteluihin sen estämiseksi”, vaikka sen sisältöä ei tunneta.
Islamilaisen haj-pyhiinvaeltajille osoitetussa kirjeessä Khamenei kutsui USA:n suunnitelmaa juoneksi, joka tulee epäonnistumaan. https://www.timesofisrael.com/pompeo-slams-iran-leaders-sick-threat-against-israel-ahead-of-tisha-bav/,

14. Presidentti Trump sanoo Israelin tehneen virheen salliessaan Ilman Omarin ja Rashida Tlaibin pääsyn Israeliin. Hän sanoi, että jos BDS:n tukijan kongressin jäsen boikotoi Israelia, silloin Israelin tulee boikotoida häntä.
https://www.timesofisrael.com/trump-said-to-slam-israels-decision-to-allow-omar-and-tlaib-to-enter-country/,

15. Oslossa moskeijaan hyökkäyksen tehnyt aseistettu mies oli aseistautunut useilla aseilla, haavoittaen yhtä henkilöä, ennen kuin moskeijassa ollut vanhahko mieshenkilö sai hänet taltutettua odottaen poliisin tuloa.
Muutamien tuntien kuluttua miehen kanssa suhteissa olleen nuoren naisen ruumis löydettiin Baerum lähiössä lauantai-iltana.
https://www.timesofisrael.com/relative-of-norway-mosque-shooter-found-dead-after-attack/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 18 -31; Tiberias 24 -37; Suolameri 27 -38; Eilat 26 -40 +C-astetta, aurinkoista, vähän lämpenevää.














Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019