SUNNUNTAI 07.07.2019

SUNNUNTAI 07.07.2019
01. Muinaiset Israelin alueen ”pahat pojat” Filistealaiset, joiden kanssa israelilaisilla oli jatkuvia kahnauksia, ja jotka ajoittain valvoivat juutalaisia heimoja Israelissa, tulivat Lähi-Itään Europasta 3000 vuotta sitten, kertovat filistealaisten luista saamiaan DNA-näytteitä tutkineet arkeologit.

Raamatun kertomuksista tutuksi tulleet legendaarinen taistelija Samson, jonka filistealainen nainen Delilah vietteli saaden hänet paljastamaan, mihin hänen yliluonnolliset voimansa perustuivat, oli filistealainen, kuten jättiläinen Goljat, jonka kuningas David surmasi kivilingolla ollessaan vielä poikanen.

Arkeologien v. 2016 esiin kaivamat geneettiset löydöt saatiin luurangoista, mukaan lukien vastasyntyneitä, jotka oli haudattu heidän talojensa alle, kuten arkeologit kertoivat Svience Advances lehden keskiviikkona julkaisemassa artikkelissaan.

”Tutkimuksemme osoittavat ensimmäistä kertaa, että filistealaiset muuttivat alueelle 12. vuosisadalla (BC) Kastorista”, sanoi Daniel Master, Leon Levi Expedition Ashkelonin rantakaupungista, josta filistealaisten ainoa hautausmaa löydettiin.

Arkeologi ja genetiikan tutkija Michal Feldman, joka työskenteli Max Planckin suorittamassa tutkimuksessa. sanoo, että filistealaisten esi-isät saapuivat Lähi-Itään EteläEuroopasta luultavimmin laivoilla. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5542825,00.html,

02. Entinen Mossadin johtaja Sabtai Shavit totesi äskettäin antamassaan haastattelussa, että ”Likudin kannattajat ovat päättömiä typeryksiä, joilta puuttuu moraalinen selkäranka”.

Häntä seurasi uutisankkuri Rina Matzliach, joka kutsui ”Likudin äänestäjiä sokeaksi laumaksi, typerästi seuraten johtajaansa”.
Israelin vasemmistossa näyttää olevan kilpa siitä, kuka keksii mojovimman kuvauksen noista ”typeryksistä”.

Artikkelin kirjoittajan Ben.Dror Jeminin mukaan kunnia kuuluu entiselle Laborin talousministerille Avraham Shochatille, joka kutsui heitä ”laumaksi raivokkaita koiria”. Ja tämä kaikki tapahtuu aikana, jolloin pääministeri Netanyhau on heikoimmillaan ja yleinen ilmapiiri syyttää häntä epäonnistuneeksi, joka ei pystynyt muodostamaan uutta hallitusta.

Kansallinen velka uhkaa maan taloutta, mitä lisäävät ultraortodoksien vaatimukset, vaikka talouden nostaminen on ollut yksi hänen meriittejään.
Hamas jatkaa uhittelevia väkivaltaisa mielenosoituksiaan Gazan rajalla, eikä IP-terrorismillekaan ole löydetty sopivaa vastalääkettä.

Jemin muistuttaa, että vasemmiston tulisi olla varovainen, sillä mitä enemmän Likudin äänestäjiä vähätellään, sitä suuremmin joukoin he ryntäävät äänestämään Likudia; eikä arabien ja israelilaisten uhrilukujen väheneminen osoita Netenyahun taholta heikkoutta, tai äänestäjiä koiralaumaksi.

Suurimmat PA/PLO:m nuolijat ovat olleet vasemmistolaisia tai heidän aatteittensa kannattajia, Ehud Barakista lähtien. Siellä on osoitettu suurinta arabien, ja väkivallan palaamisen pelkoa. (Barack tekee paluuta politiikkaan perustamalla oman puolueen nimellä ”Israelin Demokratia”.)

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5542619,00.html,

03. Israelin sähköyhtiö sanoo, että se toimii korkeapaineella varmistaakseen sähkötoimitusten jatkumisen häiriöttä.

Suuret jellyfish (hyytelökala) parvet ovat tunkeutuneet Israelin rannikoille; niitä on nähty pitkin Välimeren rannikkoa, mikä osoittaa jellyfish-sesongin alkaneen.

Tuhannet hyytelökalat ovat tunkeutuneet voimalaitoksen merivedenotto- laitteisiin, mikä on ruokkinut pelkoja niiden aiheuttavan häiriöitä laitoksen toiminnassa.
Merivettä käytetään voimalaitoksen operointijärjestelmän viilentämiseksi.
Hyytelökalat eristetään niille tarkoitettuihin tankkeihin.

Vaaravyöhykkeissä ovat erilaiset infrastruktuurijärjestelmät pitkin rannikkoa, sekä Ashkelonin voimalaitos ja Haderan meriveden puhdistuslaitos.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5543676,00.html,

04. ”Olet sitä, mitä syöt”, sanoo vanha hokema Suomessa. Tämä on herättänyt tutkijat nostamaan hälyttäviä uutisia, etteivät kaikki ihmisen sisäänsä ahmimat ruokatarpeet ole hyväksi hänen terveydelleen.

USA:n ja Israelin ravintoasiantuntijat pyrkivät tiedostamaan entistä tarkemmin, mitä he syövät, mistä se tulee, ja miten paljon me heitämme sitä roskiin.
Israelilaiset ja amerikkalaiset tuhlaavat kaikesta ruuastaan 30 – 40 %, minkä asiantuntijat ovat ottaneet yhdeksi keskeisitä huolistaan: Miten vähentää haaskausta, minkä vähentäminen vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja vähentää kasvihuonekaasuja.

”Kansan valistaminen on välttämätön tehdäkseen tavallisen suuren yleisön tietoiseksi ruuastaan, mitä he syövät”.

Israelissa koululapsia opetetaan terveellisiin, iloisiin syömistapoihin varhais-iällä kasvattamaan omia vihanneksiaan uudelleen herätetyissä koulu-puutarhoissa, ja oppimaan terveellisiä reseptejä vanhemmilta oppilailta vanhempiensa kanssa kotona.

Professori Emily Broad-Leob Havardin Yliopiston ruokalain ja – politiikan klinikalta Havardin Yliopistossa oli avainpuhuja luennoiden ruoka-järjestelmistä ja strategista Tel Avivin Yliopistossa toukokuussa.

”Tämä on alkua mahdollisuudesta jakaa tavoista, joissa USA ja Israel ovat saman-laisia ja eriävät toisistaan ruokajärjestelmissä” Boad-Leib sanoi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5543123,00.html,

05. Uskonnolliset naiset Lähi-Idässä pyrkivät selviytymään helteessä, unohtamatta soveliaisuutta (modesty).

Sekä muslimit että Juutalaiset uskovat naiset taistelevat saman ongelman parissa Israelin hellesäässä, miten säilyttää viileytensä traditioita noudattaen, toiset löytävät helpotusta ilmanvaihdosta, toiset taas hengellisyydestä.

Ihmiset yleensä pukeutuvat sään mukaan, ja ensimmäiset paljassääriset nuoret tytöt ilmaantuvat katukuvaan heti auringon alkaessa lämmittää.

Kuitenkin uskonnollisille nuorille ja naisille tämä ei ole sopiva optio, sillä traditio ja soveliaisuus määritelevät pukeutumistyylin, Lähi-Idässä, ja vielä enemmän PohjoisAfrikassa, jossa helteet nousevat sietokyvyn rajoille.

Ortodoksinaisille modistiin, tziut, kuuluvat hameet, jotka peittävät solisluun ja joissa on ¾ osan hihat yli kyynärpäiden. Vaimot peittävät lisäksi päänsä, joka liinalla tai peruukilla (sheitel).

Musliminaiset pitävät päässään pääliinaa (hijab), joka tunnetaan eri nimillä ja erilaisilla kuoseilla eri alueilla. Yleensä he peittävät koko ruumiinsa, kädet ja kasvot. Jotkut naiset pukevat täysimittaisen kaavun nimeltä jihab, Iranissa chador tai Afganistaissa burga, peittäen myös kasvot.

Ortodoksinaiset valittavat, että helle vaivaa suuresti, eikä pukua saa avata.

Ben Haim sanoo, että ”materiaali on avainasemassa. On todella suuri ero kangaslaaduilla, joissa tuntee viihtyvänsä helteessäkin. Käytän itse puuvillaa, koska se ei absorboi auringon kuumuutta.” https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5543386,00.html,

06. ”Israelin ulkoministeriö on ajettu Netanyahun 10 vuotta kestäneen valta-kauden aikana sivuraiteelle ja unohdettu hyödyttömänä, kertoo Itamar Eichner artikkelissaan toteamuksella, että ”Mossadin johtaja Yossi Cohen on kaikessa hiljaisuudessa alkanut täyttää syntyneen tyhjyyden”, kuten diplomaatit sanovat.

Diplomaattilähteet valittavat kasvavaa hyödyttömyyttään ja erityisesti sen jälkeen, kun tiedustelujärjestö Mossad on ottanut Israelin ulkomaan politiikassa johtavan aseman, uskoen, että se tekee sen Netanyahun tukemana.

Mossadin johtaja Yossi Cohen lisäsi diplomaattipiirien epäluuloisuutta puheessaan Herzlian konferenssissa tällä viikolla, jossa hän totesi Mossadin muotoilleen Israelin turvallisuuspolitiikan hänen johtonsa alaisuudessa, tarkoituksenaan edistää rauhantilaa Lähi-Idässä.

”Mossadilla on rooli identifioida tilaisuudet rauhaan vahvistaakseen vaikutustaan tällä alueella” Cohen sanoi konferenssissa maanantaina. Diplomaattipiireille puhe ilmaisi ulkoministeriön tulevaisuuden:

”Cohen ilmoitti viimeisen naulan Israelin ulkoministeriön arkkuun. Cohen sanoi selvästi, kuka tulee johtamaan Israelin ulkopolitiikkaa alueella, ja että Mossad on ottanut sen roolin, eikä ulkoministeriö”.

Virkailijat myös yllättyivät Mossadin ilmoitettua ulkoministeriön toimiston avaamisesta Omanissa ponnistelujensa tuloksena UAE:ssa. He sanoivat vasta Herzlian konferenssissa kuulleensa Mossain suunnitelmasta. Cohen sanoi myös puheessaan Israelin Venäjä-suhteitten parantuneen Mossadin ansiosta.

Ulkoministeriön korkeat virkailijat pelkäävät Mossadin johtajan Cohenin toimivan yhdessä kansallisen turvallisuusneuvonantajan Meir Ben-Shabatin kanssa voidakseen laajentaa Mossadin osuutta ulkoministeriölle kuuluvissa kysymyksissä. He uskovat Netanyahun tukevan näitä pyrkimyksiä.

Ulkoministeriön alasajo alkoi Netanyhaun ottaessa haltuunsa ulkoministerin tehtävät samalla vähentäen sen budjetin rahoitusta. Mossad ei enää informoi toimistaan ulkoministeriötä.

Virkailijat paljastivat Israelin lähetystöille ja konsuleille ulkomailla lähetetyn ohjeen välttää konsulin vierailuja n. 400 ulkomailla pidätettyjen israelilaisten luona kaikkialla maailmassa.

Vaikuttaakseen tilanteen parantamiseen virkailijat ovat runsaan viikon aikana kieltäytyneet antamasta passeja New Yorkin ja Washingtonin konsulaateissa ja uhaten häiritä ulkomaisten vieraiden Israelin vierailuja, sekä järjestämään Israelin viranomaisten matkoja ulkomaille.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5543364,00.html,

07. Nuoret Euroopan juutalaiset kokevat saavansa kaksi kertaa enemmän vainoa, kuin mitä heidän vanhempansa kokivat.

44 % vastasi tiedusteluun 16 -34- vuotiaista todeten joutuvansa toistuvan häirinnän kohteeksi, enimmäkseen E-mailien kautta, tekstiviestien ja sosiaalimedian sivuilla, kertoo EU:n kokoama tiedosto. Useimmat vainotuista syyttivät islamisteja vainoamisestaan.

EU:n agentuuri keskeisistä oikeuksista suorittaman tutkimuksen mukaan 44 % 16 -34-vuotiaaista nuorista juutalaisista kertovat kärsivänsä häirinnästä, yli puolet enemmän kuin yli 60-vuotiaat juutalaiset.
Yli 80 % sanoi antisemitismin nousseen internetissä viimeisen 5 vuoden aikana, ja 70 % tunsi vihamielisyyden kasvaneen julkisuudessa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5543564,00.html,

08. Eilatin hiekkarannat ovat olleet turismin suosiossa, mutta nyt lentokenttien uudelleen järjestelyn yhteydessä pääsyn vaikeutuminen voi aiheuttaa turistikatoa, ja paineita hotellien ja ravintoloiden hintakusseille, joita on jo ennestään väitetty ylihinnoitelluiksi.

Tel Avivin Sde Dov lentokentän sulkeminen uhkaa aiheuttaa turismille Eilatissa raskaan iskun. Eilat elää turismista. Kaupungin turismijärjestön manageri Liat Agassi sanoo: 70 % kaupungin työntekijöiden ansioista tulevat turismista, ja 80 % saa palkkansa suoraan sieltä.

Turistien määrä Eilatissa v. 2010 oli 2 276 100 henkilöä, hotellien käyttöaste
18 739,7 – 2 493 100, yliyön vierailijaa v. 2018 km. 19 004.7; rekisterin mukaan.
Turismiministeriö sanoo turisten määrän dramaattisesti lisääntyneen ministeriön turismilentojen tarjotessa uusia reittejä potentiaalisille turisteille Eilatiin; noin 68 USD/henkilö.

Eilatin liikennejärjestelyt kokivat merkittäviä muutoksia. Kaupungin keskustan lentokenttä, jota käytettiin pääasiassa paikalliseen liikenteeseen, ja kansainvälisen osan Ovda, IAF:n lentokentästä siirrettiin uuteen Ramon kansainväliselle lentokentälle, joka on 25 minuutin päässä Eilatista.

Agassi sanoo tämän vaikuttaneen 30 %:n vähennyksen vieraiden määrässä Ramonin lentokentän avautuessa. Ministeriö uskoo, että ajan myötä ihmiset tottuvat uusiin järjestelyihin, ja turismi elpyy ennalleen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5533324,00.html,

09. Likud ja SiniValkoinen keskustelevat edelleen yhteishallituksen muodostamisesta, mutta ilman Avigdor Libermanin (Libi) Israel Beitenua, jota pidetään nyt ”kuninkaan tekijänä”.

Likudin ja SiniValkoisen puolueiden virkailijat selkeyttävät, että jos syyskuun 17. päivän vaalien tulokset noudattelevat nykyisiä voimasuhteita, niiden yhtenäishallitus on todennäköisin vaihtoehto.

Liberman selitti aiemmin, että puolueen tehtävä on pakottaa Likud ja SiniValkoinen muodostamaan yhtenäisen hätätilahallituksen, joka on kansallinen ja liberaali. Libi sanoo sen edustavan kansan enemmistöä.

TV12 raportoi, että suurpuolueet estävät vaalien siirtyvän kolmannelle kierrokselle. Gallupien mukaan kumpikaan johtavista puolueista ei pysty muodostamaan toimintakykyistä hallitusta ilman toista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265590,

10. Liikenneministeri ja poliittisen turvallisuusneuvoston jäsen ke. Bezalel Smotrich vieraili Shilon asukkaitten kutsumana sunnuntaina tarkastaakseen arabien rakentamista lähelle Amichain juutalaiskylää.

”Havaitsin raskaan arabien rakennustyön alkaneen perustaakseen uuden arabikaupungin, minkä rakentaminen on ehdottomasti kiellettyä Shilon alueelle – se tulisi estämään yhteyden Jordanin laaksoon” Smotrich sanoi. ”Me suhtaudumme leväperäisesti arabien rakentamiseen, ja sen tulee loppua”.

”Soitan pääministerille rakentamisen kieltämiseksi välittömästi toivoen, että tämä on alkuna de facto Israelin itsenäisyyden saattamiseksi voimaan Juudeassa ja Samariassa.” Shilon asukkaat kertoivat aiemmin informoineensa turvallisuusjoukkoja, jotka saapuivat paikalle todeten rakentamisen, mutta mitään ei ole tapahtunut sen jälkeen.

Binyamin alueen alueneuvoston johtaja Binyamin Gantz sanoi: ”Vuosien ajan olemme yrittäneet saada juutalaisasukkaita asettumaan Shilon alueelle, ja nyt PA:n arabit ovat perustaneet arabikaupungin, joka uhkaa regulation prosessia, jota valtio toteuttaa, eikä mitään ole tehty sen lopettamiseksi. Vaadin hallitusta välittömästi lopettamaan tämän uhkan ja jatkamaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen ohjailemista”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265617,

11. ”Israelin on julistettava kansallinen hätätila PLO:n laittoman rakentamisen lopettamiseksi Israelin täyden valvonnan alla olevilla C-alueilla” sanoi Gush Etzionin neuvoston johtaja uhkaavan tuntuisella Regavim kampanjasta PA:n lippujen asentamiseksi valtatie 60 varteen sen pituudelta Gush alueella ja muilla alueilla kautta Juudean ja Samarian.

”Regavim-järjestö suoritti voimallisen ja provosoivan kampanjan saadakseen kansan heräämään rehottavan laittoman rakentamisen vuoksi, jota PA/PLO suorittaa Juudean ja Samarian Israelin täyden valvonnan alaisilla C-alueilla.”

”Tarvitaan kiireellinen ja laaja IDF:n, poliisin, Shin Betin, siviilihallituksen ja puolustusministeriön suorittama hätäoperaatio lopettamaan PA/PLO:n suorittaman laajan laittoman rakentamisen C-alueille.”

”PA/PLO perustaa C-alueille maatalousfarmeja arabeille Euroopan tuella. Tämä on mielettömyyttä, joka koskee meitä kansallisella tasolla. Hallituksen ja muiden päättäjien täytyy ymmärtää, että lähestymme kohtaa, josta ei ole paluuta”.

Kansallismielinen Regavim-järjestö asetti PA/PLO:n lippuja valtatien no 60 varteen herättääkseen kansalaiset tajuamaan tilanteen kriittisyyden.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265614,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 18 -32; Tiberias 25 -38; Suolameri 26 -40; Eilat 25 -41 +C-astetta, aurinkoista tänään ja huomenna, lämpötilat lähes samat kuin tänään.















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019