SUNNUNTAI 23.06.2019


SUNNUNTAI 23.06.2019
01. Presidentti Donald Trump peruutti viime minuuteilla antamansa käskyn iskeä ilmavoimiensa ja laivastonsa ohjuksilla Iraniin ennalta valittuihin kohteisiin.

Trumpin päätös iskun peruuttamisesta herätti hämmennystä ja ihmettelyä maailmalla, mutta sen jälkeen on saatu lisätietoja, miksi Trump peruutti hätäisesti antamansa käskyn.

Presidentti Ttrump kutsui turvallisuus-neuvonantajansa ja kongressin instituuttien johtajat kiireiseen keskusteluun, jossa hän kuunteli kunkin johtajan antaman selityksen, mitä he suosittelevat tehtäväksi.

Trump kertoi, että päätökseen vaikuttivat kaksi tekijää: Hän sai tietää, että iskuissa saisi surmansa arviolta 150 ihmistä. Toiseksi hänelle kerrottiin, että Pentagonin laatima lista iskukohteista oli jonkin määrittelemättömän liittolaisen kautta vuotanut Teheraniin.

Tiedustelulähteet kertoivat Iranin aloittaneen kiireiset turvallisuustoimet iskukohteissa siirtäen niihin IT-ohjuksia. Jos USA lähettäisi koneensa Iraniin, ne lentäisivät Iranin rakentamiin surmanloukkuihin

Kertoessaan asiasta journalisteille Trump selvitti, että USA:n kone oli miehittämätön, mutta vastaisku surmaisi runsaasti iranilaisia siviilejä, eli vastaiskut olisivat olleet suhteettomat.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5531685,00.html,
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/,
Iran kertoi paljastaneensa CIA:n agentin, ja teloitti hänet ”aamunkoitteessa”.
Näin asiaa selvitetään internetissä, mikä lienee totuus, selvinnee aikanaan.

02. Trumpin päätös peruuttaa ”kineettiset iskut” ei tarkoita sitä, että USA olisi lopettanut kaikki Iranin vastaiset toimensa.

USA aloitti torstaina cyber-hyökkäyksen Iranin asejärjestelmiä vastaan vasta-iskuna sille, että Iran pudotti USA:n tiedustelukoneen Omanin lahdella, sekä hyökkäyksistä öljynkuljetustankkereita vastaan Persianlahdella.

Trump myös asetti uusia sanktioita Irania vastaan kutsuen niitä suuriksi. Hän selitti sanktioiden tarkoituksena olevan estää Irania saamasta ydinaseita, ja taloudellista painostusta jatketaan, kunnes Iran muuttaa kurssiaan. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei hän halua sotaa.

Jännitys USA:n ja Iranin välillä on noussut USA:n vetäydyttyä yksipuolisesti pois 2015 Iranin kanssa solmitusta kv. JCPOA-sopimuksesta.
Viime viikolla Iran ilmoitti ylittävänä 10 päivän aikana kansainvälisesti hyväksytyt rajoitteet sen ydinohjelmalle.

Cyber-hyökkäys oli suunniteltu useiden viikkojen aikana vastapainoksi Iranin magneettimiina-hyökkäyksille tankkereita vastaan Omanin lahdella, kertovat USA:n lähteet.

Cyber--hyökkäys suunnattiin Iranin Vallankumousarmeijan (IRGC) käyttämiä asejärjestelmiä vastaan, ”joka avoimesti tunnusti pudottaneensa torstaina USA:n miehittämättömän tiedustelukoneen Iranin ilmatilassa”, mutta USA väittää sen tapahtuneen ”kansainvälisten vesien yläpuolella”.

IRGC sanoo, että se olisi voinut pudottaa myös toisen koneen, jossa oli 35 sotilaallista henkilöä, mutta pidättyi siitä.

Sekä Washington Post että AP uutistoimisto sanoivat cyber-iskun lamauttaneen asejärjestelmät. NYT lisäsi, että ”iskun tarkoituksena on poistaa järjestelmä offline määrätyn ajan. Cyber-isku lamautti ATK-järjestelmät, joilla valvotaan ohjusten laukaisemista”, kertoi Washington Post.

Lauantaina USA:n Cyber-ja infrastruktuurin turvallisuusinstituutin johtaja Christopher Krebs varoitti Iranin lisänneen cyber-hyökkäyksiään Yhdysvaltoihin lisäten, että ”pahansuopa cyber-aktiivisuus oli suunnattu USA:n teollisuutta ja hallituksen instituutteja vastaan Iranin ja sen liittolaisten toimesta”.

Ne käyttivät hyökkäyksissään ”tuhoavia viper-iskuja” käyttäen taktiikkaa kuten ”spea phissing, password spraying ja credential stuffing” voidakseen ottaa valvontansa kokonaisia verkostoja. Washington Postin mukaan Iran on pyrkinyt hakkeroimaan myös USA:n laivaston alusten järjestelmiä.

Presidentti Trump ei ole kommentoinut cyber-iskuista USA:ta vastaan.
Lauantaina hän sanoi olevansa valmis keskustelemaan Iranin kanssa.

”Jos Iran haluaa kehittyä vauraaksi kansaksi – se sopii minulle. Mutta se ei tule onnistumaan, jos he kuvittelevat 5 -6 vuoden sisällä omistavansa ydinaseita. Tehdään Iran suureksi jälleen” Presidentti Trump sanoi toistaen iskulauseensa.

USA:n asettamat sanktiot ovat iskeneet pahoin Iranin talouteen, etenkin ne, jotka suunnattiin energiaan, merenkulkuun ja taloussektoreihin – aiheuttaen investointien loppumisen ja häiriöitä öljytuotteiden viennissä.

Sanktiot estävät USA:n yhtiöitä liiketoimista Iranin kanssa, mutta myös ulkomaisia yhtiöitä tai valtioita toimimasta Iranin kanssa.
Tämä on aiheuttanut tuontitavaroitten tavaroitten ja tuotteitten puutteen, jotka valmistetaan ulkoa tuotetuista raaka-aineista, kuten liha, munat, joiden hinta on moninkertaistunut.
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48735097,

03. Kolme päivää ennen Bahrainin talouskonferenssia USA:n Valkoinen Talo yllättäen julkaisi Trumpin nimittämän rauhantiimin laatiman Lähi-Idän rauhansuunnitelman ns. taloudellisen osan, jossa luvataan 50 miljardin USD investointeja seuraavan vuosikymmenen aikana.

Talouspaketilla on nimi ”Rauha vaurauteen - Taloussuunnitelma: Uusi näky Palestiinan kansalle”. 40 sivuisessa dokumentissa yksilöidään ”näky elämän kaikissa muodoissa, teistä ja rautateistä veroihin ja opetukseen, joka esipuheen mukaan on rakennettu kolmelle pilarille: kansa, talous ja hallitus”.

Ei ole tarkoituksenmukaista käydä läpi 40 sivuista dokumenttia, vaan poimin siitä joitain mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Dokumentin mukaan ”suuret investoinnit liikenteeseen avustavat Länsirantaa ja Gazaa integroitumaan naapuritalouksien kanssa.

”Maanomistus- ja välikirjaoikeuksien kehittäminen, lain noudattaminen, korruption vastaiset toimet, rahamarkkinat, kasvuystävällinen verotusrakenne ja alhaiset tariffimaksut vähentävät kaupan esteitä, tämä aloitejärjestelmä yhdessä strategisen infrastruktuurin investointien kanssa parantavat liike-elämän ilmapiiriä ja stimuloivat yksityissektorin kasvua”.

Rauhantiimin mukaan ”julkisten laitosten (sairaalat, koulut, kodit) ja liiketilojen rakentaminen varmistavat luotettavan pääsyn halpaan sähköön, puhtaaseen veteen ja digitaalipalveluksiin, ja biljoonia USD uusia investointeja tulee virtaamaan Palestiinan talouden eri sektoreille, liikemaailmalla on yhteys raha-talouteen ja Länsirannan ja Gazan markkinat yhdistyvät Egyptin, Israelin, Jordanian ja Libanonin markkinoihin”.

”Sen seurauksena talouden kasvulla on potentiaalinen mahdollisuus lopettaa nykyinen työttömyyskriisi, ja muotoilla Länsirannan ja Gazan alueet opportunismin keskuksiksi”.

”Länsirannan ja Gazan alueet yhdistetään tehokkaan, uudenaikaisen tieverkoston rakentamisella. Erillisen investoinnin kautta kehitetään liikennekäytävä yhdistäen ne valtatiellä ja potentiaalisella, modernilla rautatiellä. Suunnitelma tarjoaa apua maahanmuutto- ja tullilaitosten rakentamiseksi, joiden virkailijat operoivat yhdessä naapurimaiden kanssa”.

Suunnitelman ”toinen pilari tulee kasvattamaan myös turismia”, vakuuttavat rauhantiimin johtavat henkilöt Kushner ja Greenblatt.

”Harva maa maailmassa pystyy esittämään niin runsaasti historiallisia ja uskonnollisia kohteita. Lisäksi 40 km:n pituinen Gazan ranta pitkin Välimeren itärannikkoa voisi kehittyä metropolitan-cityksi rantahietikon vierellä Beirutin, Hong Kongin, Lissabonin, Rio de Janeiron, Singaporen ja Tel-Avivin tapaan.”

”Tämä toinen pilari kasvattaa inhimillisen kapitaalin kehittämistä, rakentamalla ainakin yksi palestiinalainen huippuyliopisto, lisätä naistyövoiman käyttöä, vähentää lapsikuolleisuutta ja nostaa keskimääräistä ikäennustetta 74:stä 80 vuoteen”.

”Kolmas pilari tarjoaa välttämätöntä hallituksen uudistusta, omaisuus-oikeuksien kunnioittamista, laillisten ja säännönmukaisten runkojen pystyttäminen liiketalouden parantamiseksi, omaksuen kasvuedullisen, vakuuttavan verostruktuurin, voimakkaiden rahamarkkinoiden kasvattaminen viennin lisäämiseksi ja suorien ulkomaisten investointien kiihottamiseksi”.

”Rehellinen ja riippumaton oikeusjärjestelmä kuten myös hallituksen avoimuuden ja luotettavuuden lisääminen kuuluvat ohjelmaan.
Kansainväliset kumppanit avustavat Palestiinan julkisen sektorin riippuvuuden vähentämistä lahjoittajamaista ja omavaraisuuden kehittämistä”.
https://www.jpost.com/Breaking-News/White-House-releases-detailed-economic-plan-for-Palestinians-called-Peace-to-Prosperity-593324,

04. USA:n presidentti Trumpin nimittämä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton saapui Israeliin ennen kolmen valtion, Israelin, USA:n ja Venäjän turvallisuusviranomaisten harvinaista tapaamista.

Bolton tapasi sunnuntaiaamuna pääministeri Benyamin Netanyahun Jerusalemissa. Bolton saapui maahan lauantai-iltana.

Ennen Boltonin ja Netanyahun kahdenkeskistä tapaamista Netanyahu katsoi asialliseksi varoittaa korkeaa vierastaan, että ”Iranin kanssa solmittu 2015 ydinsopimus, ja pakotteiden poistaminen Teheranilta rohkaisivat islamilaista tasavaltaa ja johtivat sen joukkoja turvautumaan Persianlahden äskettäisiin vakivaltaisuuksiin”.

”Iranin vastaisten pakotteiden poistaminen ydinsopimuksen seurauksena, ja rahavirtojen alkaessa virrata Iraniin, sen hyökkääväisyys kasvoi. Kuka tahansa väittää tämän aggressiivisuuden alkaneen nyt, ei elä todellisuudessa” Bibi vakuutti lisäten:

”Ne jotka tukivat ydinsopimusta Iranin kanssa, väittivät sen aloittavan rakentamaan ja vahvistamaan yhteiskuntaansa, mutta sen sijaan se rakentaa maailmanvaltaa, se levittää terroria, rakentaa tukikohtia Syyriaan, ja yrittää viedä uudenaikaisia aseita Hizbullahille”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264963.

05. Iranin armeijan korkea komentaja kenraalimajuri Gholamali Rashid esitti sunnuntaina varoituksen, että ”mikä tahansa paikallinen konflikti voi alkaa laajeta ilman kontrollia”.

Hän antoi varoituksensa sen jälkeen, kun Iran vakuutti puolustavansa rajojaan kaikkia uhkakuvia vastaan.
USA:n presidentti Trump sanoi aiemmin maansa armeijan olevan valmis iskemään Iranin pudotettua torstaina amerikkalaisen drone koneen Omanin lahdella.

”Jos konflikti syttyy alueella, ei mikään maa kykene valvomaan sen laajuutta ja ajoittamista” Rashid sanoi Iranin puolivirallisen FARS-uutistoimiston mukaan, jonka välitti REUTERS.
”Amerikan hallituksen tulee toimia vastuullisesti suojellakseen sotilaittensa henkeä välttämällä virhearviointeja alueella” hän sanoi.
https://www.timesofisrael.com/iranian-general-warns-any-conflict-in-region-could-spread-uncontrollably/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264939,

06. USA odottaa PA:n arabien käyttäytyvän väkivaltaisesti Bahrainin talouskonferenssin aikana 25 -26.06. Manamassa.

USA:n lähetystön henkilökuntaa ja perheitten jäseniä kielletään matkustamasta viralliselle tai henkilökohtaiselle vierailulle Juudeaan ja Samariaan 24. -25. 06. välisenä aikana.

PA/PLO:n johto on tuominnut Manaman konferenssin sanoen, että he haluavat itsenäisyyttä eivätkä taloudellista apua.
https://www.timesofisrael.com/us-embassy-warns-of-expected-anti-american-demos-in-gaza-west-bank-over-bahrain/,

07. Likudin sisäinen oikeus hylkäsi sunnuntaina esityksen Kulanun liittämiseksi Likudiin.

Kaksi Likudin Knessetin jäsentä katsoivat, että heidän paikkansa ehdokaslistassa voi vaarantua Kulanun jäsenten vaatiessa oman paikkansa.
Likud tarjosi Kulanulle paikat 5, 15, 29 ja 35.
https://www.timesofisrael.com/likud-internal-court-rejects-appeals-against-merger-with-kulanu-party/,

08. Saudi Arabian lentoyhtiöt muuttivat lentoreittinsä välttääkseen joutumasta Iranin ilmatilaan jännityksen jatkuessa korkealla.

Saksan Lufthansa ja hollantilainen KLM sanovat myös pyrkivänsä välttämään toistaiseksi Iranin ilmatilaa, kunnes suhteet paranevat alueella.

Myös Etihad ja Emirates päättivät muuttaa lentoreittejään.
https://www.timesofisrael.com/saudi-airline-changes-flight-routes-to-avoid-irans-airspace-amid-tensions/,

09. Etiopiassa yritettiin kaapata valta, joka kuitenkin epäonnistui.

Syntyneissä tulituksissa yön aikana pääkaupungissa ja muualla maassa Etiopian armeijan komentaja ja hänen neuvonantajansa saivat surmansa komentajan henkivartijan luodeista Amharan valtiossa.

Pääministeri Abiy Ahmed esiintyi TV:ssa armeijan asuun pukeutuneena hallituksen vakuuttaessa, että kapina oli saatu kukistetuksi.
https://www.timesofisrael.com/ethiopian-army-chief-regional-president-killed-in-failed-coup-attempt/,

10. IDF esti PA:n suunnitelman luonnonpuutarhaksi määritellyn alueen läpi ilman lupaa rakentamansa tien päällystämisen Juudean erämaassa.

COGAT (Israelin koordinaattori hallituksen toiminnoissa territorioissa) viranomaiset yhdessä IDF:n kanssa keskeyttivät laittoman tien rakentamisen ja päällystämisen luonnonsuojelualueen läpi. Alue on B-aluetta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264965,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 16 -30; Tiberias 22 -37; Suolameri 24 -37; Eilat 24 -40 +C-astetta, aurinkoista, huomenna lämpenevää.

Chrislam on muotoutumassa paavi Francis I:n suosiollisella avustuksella.
Paavi vaatii katolisissa kouluissa opetettavan, että tavallinen islam on tauhan uskonto, ja että jokainen sen kieltävä katsotaan suvaitsemattomaksi.
https://www.nowtheendbegins.com/pope-francis-chrislam-calls-for-major-theological-reforms-catholic-schools-promote-common-mission-islam-muslims/,
Islamin aktivistit vaativat Yhdistyneitä Kansakuntia YK aloittamaan kampanjan, jossa islamin ja muslimien kritiikki tai islamfobia globaalisti tuomitaan.
Pakistan aloitti kampanjan viha-puhetta vastaan. ”Pakistanin presidentti Imran Khan vaati äskettäin kiireisiä toimia islamfobiaa vastaan, joka nykyisin on yleisin ilmaus rasismista ja vihasta toista kohtaan” sanoi Pakistanin YK:n lähettiläs Maleeha Lodhi vaatien YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin toimia.
https://www.wnd.com/2019/06/islamists-demand-u-n-launch-censorship-campaign/,

























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019