MAANANTAI 10.06.2019

MAANANTAI 10.06.2019
01. Eilen vietettiin Israelissa yhtä sen kolmesta tärkeimmistä juhlapäivistä, Shavuot, (Viikot) joiden aikana juutalaisten miesten velvollisuutena oli matkustaa Jerusalemiin, kolme kertaa vuodessa, uhraamaan Jumalalle.

Shavuot juhlaa vietetään sen muistoksi, että Jumala antoi Toran juutalaiselle kansalle Siionin vuorella. Se on myös sadonkorjuujuhla ensimmäisen vehnäsadon kunniaksi. Sitä vietetään 7 viikkoa pääsiäisen (pesah) jälkeen.
Sitä kutsutaan myös vaellusjuhlaksi, sillä muinaisina aikoina israelilaisilla oli tapana nousta ylös Jerusalemiin.

Koska katsoimme, ettei ole soveliasta laatia artikkelia sellaisena päivänä, siirsin sen tähän päivään, joskin lyhennetyssä muodossa. Huomisesta lähtien palataan normaalirytmiin seuraaviin pyhäpäiviin saakka.

02. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman taisi sohaista herhiläisten pesää sanoessaan New York Timesille, että juutalaisvaltiolla on oikeus liittää valtioonsa osia kuuden päivän 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, mutta ei kaikilta.

Friedmanin New York Timesin lausunto oli juuri sitä, mitä PA/HAMAS:n arabi-johtajat tarvitsivat tässä tilanteessa odottaessaan sydän sykkyrällä Trumpin nimittämän USA:n rauhantiimin laatiman ”vuosisadandiilin” taloudellisen osan julkistamista 25. -26. päivinä Bahrainissa.

Ei silti, PA/PLO ja Hamas ovat jo alusta lähtien - edes tuntematta sen sisältöä - hylänneet suunnitelman Israelia suosivana, mutta tässä heille annetaan sopiva täky, jota alkaa näykkiä.

Friedman sanoi New York Timesin lauantaina julkaisemassa haastattelussa, määrättyjen osien liittäminen Israeliin on laillinen, mutta ei kaikilta osin.
”Määrätyissä olosuhteissa katson, että Israelilla on oikeus liittää osia, mutta ei kaikkia osia, Juudeasta ja Samariasta juutalaisvaltioonsa”.

PLO:n pääsihteeri, entinen rauhanneuvottelija ilman tietoa, mistä neuvotella, repäisi kiihkossaan pyhähousunsa kiirehtiessään laatimaan vastalausettaan, jossa hän viittaa ”USA:n rooliin tukea Israelin kolonialistisia suunnitelmia”.

USA:n hallituksen vihjailemissa vuodoissa suunnitelma tulisi lepäämään raskaasti taloudellisena tukena Palestiinan taloudelle, jonka pääasiassa rahoittaisivat Persianlahden gulfmaat, maasta ja itsenäisyydestä luopumisen vastapainoksi.

”Ehdottomasti viimeisin asia, mitä maailma nyt tarvitsee, on epäonnistunut Palestiinan valtio Israelin ja Jordanian välille” Friedman selventää NYT:lle. ”Enkä se ei kelpaa heille, ehkä se ei täytä edes heidän minimivaatimuksiaan.”

”Me luotamme siihen tosiasiaan, että oikea suunnitelma, oikeana aikana annettuna, tulee saamaan oikean reaktion aikanaan” totesi Friedman, jota pidetään Israelin Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen vakavana tukijana, totesi NYT:lle, että Trumpin tarkoituksena on nostaa palestiinalaisten elintasoa, mutta ettei suunnitelma merkitse konfliktin lopullista ratkaisua.

Friedman uskoo, ettei suunnitelman talousosan julkistaminen nostata arabeja väkivaltaan, mistä PA/PLO:n johto on jo varoitellut. Hän paljasti, että suunnitelman toteutuminen on suuresti riippuvainen Jordanian asenteesta. Suuresti Israelia suosiva malli voi kiihottaa Jordanian arabit väkivaltaan.

Vuosisadan diilin julkistamista on siirretty Israelin sisäisten asiain mutkistuessa ja uusien vaalien johdosta, mikä voi nostaa valtaan uuden hallituskuvion.
Pääministeri Netanyahu kertoi parlamentin jäsenille, että hän on keskustellut Washingtonin hallituksen kanssa halustaan liittää juutalaisyhteisöt Israeliin, tai ainakin ulottaa Israelin laki niihin.

Washington kuitenkin tyrmää Netanyahun tiedot peläten niiden vaikeuttavan arabimaitten suhtautumista USA:n laatimaan suunnitelmaan.
Juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa kasvavat nopeammin kuin muut juutalaisyhteisöt, eikä ole näköpiirissä, että niiden suosio vähenisi muuttajien silmissä. Asukasmäärä on nyt lähes 500 000 ilman Jerusalemia, mikä nostaa kokonaismäärän 800 000:en.
https://en.wikipedia.org/wiki/Population_statistics_for_Israeli_settlements_in_the_West_Bank,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5522105,00.html,
https://en.kohelet.org.il/tag/settlement?gclid=EAIaIQobChMI8uvB27Pe4gIVweR3Ch0p5A9eEAAYAiAAEgJVjPD_BwE,

03. Jordanian viranomaiset syyttävät PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia sekä PA/PLO:n taloudellisen kriisin hallitsemisesta, että sille tarjottujen avustusten torjumisesta, joilla talous voitaisiin saada kuntoon.

Israel Hajom lehden mukaan Jordanian johto on huolestunut PA/PLO:n romahtamisesta, mikä voisi johtaa väkivaltaan myös Jordaniassa ja vaarantaa hashemiitti-monarkian tasapainon, todetaan lehden artikkelissa.
Kaksi kolmasosaa Jordanian asukasmäärästä muodostavat pakolaiset ja heidän jälkeläisensä, joiden uskollisuus maalle on kyseenalainen, ja monet heistä kannattavat maan voimakasta Muslimiveljeskuntaa.

Jordanian arabilegioona miehitti Jordanjoen länsipuolella olevat alueet Juudeassa ja Samariassa liittäen ne osaksi Jordaniaa, minkä vain Englanti ja Pakistan tunnustivat.

IDF:n voittoisa armeija vapautti nuo alueet 1967 kuuden päivän sodassa ja on siitä lähtien hallinnut niitä perustamansa tilapäisen COGAT järjestön avulla, mutta ulottamatta niihin Israelin lainsäädäntöä. Juutalaisten muutto lisääntyi huomattavasti Juudeaan ja Samariaan v. 1973 Jom Kippursodan jälkeen.

Palestiinalaisia muutti Jordaniaan runsaasti 1967 sodan jälkeen, joiden arvioidaan nykyisin olevan 75 % Jordanian asukas-määrästä. Lisäksi pakolais-leirissä Syyrian rajan tuntumassa asuu 1.5 miljoonaa Syyrian pakolaista.

Israelin talousministeri Moshe Kahlon allekirjoitti määräyksen, jolla Israel pidättää 42 miljoonaa NIS (11 578 350 USD) keräämistään arabityöntekijöitten palkkojen vero-ym. saatavista vastaten PA: maksamaa summaa terroristeille ja heidän omaisilleen. PA joutui lyhentämään työntekijöittensä palkkoja 50 %, mutta samalla paljastui, että PA nosti korkeitten virkailijoittensa palkkoja 67 % v. 2017. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264366,
https://www.breakingisraelnews.com/131210/palestinians-outraged-at-secret-pa-leadership-pay-raise/,

04. Ulkomailta saamiinsa tiedustelutietoihin perustuen Englannin MI5 pystyi löytämään ja eliminoimaan Iranin tukeman terrorijärjestö Hizbullahin varastoimat räjähteet lähellä Lontoota v. 2015, mutta Iranin kanssa katkolla olevan JCPOA-ydinsopimuksen onnistumiseksi, asia lakaistiin maton alle eikä päästetty julkisuuteen.

Brittilehti Daily Telegraph raportoi asiasta sunnuntaina, lisäten, että Hizbullah teki alustavat työt terrori-iskujen aloittamiseksi Israelilaisia kohteita vastaan Englannissa ja useissa paikoissa eri puolilla maailmaa.

MI5 ja metropoliisin antaman raportin mukaan toimien ulkomaisten hallitusten tiedustelujärjestöjen antamien vinkkien perusteella viranomaiset löysivät varastoitua ammonium nitraattia, jota usein käytetään pommien valmistamiseen, piilotettuina tuhansiin hävitettäviin jääpaketteihin Lontoon pohjoispuolella olevaan varastopaikkaan.
Poliisi pidätti 40-vuotiaan miehen epäiltynä terrori-iskujen salaliitosta Hizbullahin hyväksi, mutta häntä ei syytetty, ja hänet vapautettiin.
Daily Mail kertoo saamiinsa tietoihin perustuen, että epäilty henkilö vapautettiin, koska salaliitto paljastettiin ja räjähteet takavarikoitiin.

Lehti kertoo edelleen, että Lontoossa paljastunut suunnitelma oli osa laajempaa Hizbullahin salaliittoa terrori-iskujen suorittamiseksi maailmalla, vastaavanlaisten yritysten paljastuttua Thaimaassa, Kyproksella ja New Yorkissa.

Kyproksen tapauksessa, joka paljastettiin 2015, Hizbullahin agentti Hussein Bassm Abdallah tunnusti syyllisyytensä. Häneltä löydettiin 8.2 tonnia ammonium nitraattia, pakattuina jääpaketteihin samaan tapaan kuin Lontoossa.

Daily Telegraphin raportin mukaan Brittisalaliitto oli hyvin varhaisessa vaiheessa, eikä kohteita ollut vielä määritelty. Brittiviranomaiset sanovat, että tiedon julkistamista viivyteltiin, jotta voitaisiin selvittää Hizbullahin jatkosuunnitelmat.

USA ja Israel pitävät Hizbullahia terrorijärjestönä, mutta Englanti halusi erottaa Hizbullahin terroriosat sen osallistumisesta parlamentti- ja hallitustoimintaan, mutta määritteli koko Hizbullah-järjestön terrorijärjestöksi aiemmin tänä vuonna terrorismilain 2000 perusteella.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5522750,00.html,

05. Jordania ja Egypti, joiden kanssa Israelilla on voimassa rauhansopimus, eivät ole vielä vastanneet kutsuun osallistumisesta Bahrainin 2019 talouskonferenssiin. Jordania vakuuttaa toistamiseen, että se hyväksyy vain 1949 aselepolinjat ja kahden valtion periaatteet.

Israelin virallinen kutsu on vielä tekemättä Jared Kushnerin odottaessa arabi-maitten vastauksia. Qatar sanoo osallistuvansa vain, jos PA/PLO osallistuu. Abbas toistaa, ettei hän tule osallistumaan kokoukseen, jossa toiveet itsenäisestä valtiosta 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem raunioitetaan.

TV13 mukaan Jared Kushner selvitti Israelin vierailunsa aikana pääministeri Netanyahulle Bahrainin talouskonferenssin luonnetta todeten, että päämääränä on PA/PLO:n talouden nostaminen.
Jos konferenssi toteutuu, Israelin edustajana tulee olemaan Moshe Kahlon.

Saudi Arabia, UAE ja varauksellisesti Qatar ovat varmistaneet osallistumisensa. Qatarin ulkoministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani selitti sunnuntaina, että Qatar tukee mitä tahansa ratkaisua, jos PA/PLO sen hyväksyy.

Kushner sanoi äskettäin, ettei hän ole ollenkaan varma, että PA/PLO kykenee hallitsemaan itseään, eikä halua uuttaa epäonnistunutta arabimaata Israelin sisäosiin. Hän kuitenkin tunnustaa, ettei PA/PLO:n johtajisto ajattele samalla tavoin kuin palestiinalaisten enemmistö, missä lepattaa heikko toivonkipinä. https://www.timesofisrael.com/two-weeks-out-from-bahrain-summit-israel-said-yet-to-receive-official-invite/, https://www.jpost.com/Israel-News/Palestinians-planning-popular-uprising-against-Trumps-plan-591971,

06. Labour-puolueen vaalilistan kakkosmies entinen IDF:n kenraali Tal Russo, joka on läheinen puheenjohtajalle Avi Gabbaille, ilmoitti eroavansa kokonaan politiikasta eikä siten ole käytettävissä syyskuun 17.päivän vaaleissa.

Puolueen johtajavaalit pidetään 02.07.2019. Ehdokkaina ovat entinen puolustus-ministeri Amir Peretz ja ke. Stav Shaffir, mutta muitakin voi tulla mukaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264376,

07. Suolameren rantaviivaa seuraava valtatie no 90 Eilatiin on osoittautunut vaaralliseksi pitkine suorine pätkineen, joissa kuljettaja helposti nukahtaa. Viimeisin ”vähältä piti” tilanne syntyi perjantaina iltapäivällä kuljettajan lipuessa vastaantulijoitten kaistalle pakottaen vastaan tulevan auton ajamaan tien ulkopuolelle välttääkseen kolarin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264373,

08. Poliisi aloittaa tehostetun tarkkailun käsipuhelimen käyttämisestä ajon aikana, mistä kiinni joutuessaan seuraa kova rangaistus. Poliisin antamien sakkojen määrä on kasvanut rajusti: 2015 annettiin 61 751 sakkoa; viime vuonna 124 882.

2019 alusta tähän saakka annettiin 69 941 sakkoa, mikä osoittaa 160 000 vuoden loppuun mennessä. Oikeuden päätöksen peruminen ei hevin onnistu.
Käytännössä kuljettaja on yksin ajaessaan poliisin mielivallan alla, jolla on mahdollisuus painostaa kuljettaa ja jopa vaatia maksua välttääkseen syytöksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264372,

09. Poliisi pidätti maanantaiaamuna PA:n arabin lähellä paikkaa, jossa 29-vuotias arabimies Arafat Irfaya murhasi juutalaistytön Ori Ansbacherin, raiskaten hänet ja riisuen alastomaksi murhanhimossaan. Pidätetty arabimies on 17 vuotias Hebronin asukas, häneltä löydettiin puukko, eikä hänellä ollut kulkulupaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264371,

10. Israelilaiset naiset kääntyvät yhä useammin hedelmällisyyshoitoon, etenkin yli 40-vuotiaat, joilla onnistumisprosentti romahtaa.

Onnistunut hoito sen sijaan lisääntyy nuoremmissa ikäluokissa, alle 35-vuotiailla 33 % aleten iän mukana. Juutalaisnaisten hedelmällisyys on noussut ja jopa ylittää arabinaisten saavutukset. Israel on yksi harvoista maista, joissa valtion tukemaa hedelmällisyys-hoitoa annetaan alle 45 vuotiaille.
Kaksosia ja kolmosia on entistä vähemmän.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264368,

11. Turkkilainen konttialus otettiin IDF:n ja satamaviranomaisten toimesta tilapäisesti valvontaan Haifan rannikon edustalla.

Turkin 45-vuotias kansalainen, halusi kaapata aluksen ja seilata sillä Eurooppaan, mutta sytytettyään pienen tulen alukseen viranomaiset valtasivat aluksen ja toivat kaapparin Haifan maistraattiin vastaamaan teoistaan, mutta hänet palautettiin takaisin Turkkiin. Tulipalo oli miehistön hämäämiseksi, ettei häntä huomattaisi.
https://www.timesofisrael.com/turkish-stowaway-who-prompted-idf-raid-on-ship-said-to-be-trying-to-reach-europe/,

12. Iran sanoo kehittäneensä uuden IT-järjestelmän Khodad 15, jolla on kyky tuhota samaan aikaan kuusi viholliskohdetta 74 mailin etäisyydellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/264357,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 19 -28; Tiberias 20 -36; Suolameri 26 -32; Eilat 26 -36 +C-astetta, aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.
http://www.foreca.com/?lang=en,






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021