TORSTAI 30.05.2019

TORSTAI 30.05.2019
01. Huolimatta presidentti Reuven Rivilin vakuutuksista tekevänsä kaikkensa uusien vaalien välttämiseksi ja Netanyahun epätoivoisista yrityksistä saada runnotuksi uusi toimintakelpoinen hallitus, Knesset antoi lopullisen niitin äänestäessään kolmannen ja ratkaisevan kerran puolenyön maissa Likudin tekemästä esityksestä hajottaa nykyinen Knesset ja pitää uudet vaalit syyskuun 17. päivänä.

Koska useimmat puoluejohtajat vakuuttivat viimeiseen saakka, etteivät he halua uusia vaaleja, meidän tulee tehdä johtopäätös, että päätös tehtiin Korkeimman mahdollisen Instanssin, eli Israelin Pyhän toimesta. Knessetin äänestystulos oli 74 puolesta vastaan 45, jolla 21. Knesset hajotti itsensä. ”Hän asettaa kansanjohtajia ja kaataa heidät”.
https://www.jpost.com/Israel-News/Elections-set-for-Sept-17-after-coalition-talks-fail-591044,

02. Netanyahu pyrki viimeiseen saakka kokeilemaan useita vaihtoehtoja, joilla hän olisi pystynyt muodostaan ainakin 61 kansanedustajan tukeman hallituksen. Hän yritti sovitella SiniValkoinen puolueen ja jopa Labourin kanssa vain joutuakseen lopulta tunnustamaan yrityksensä toivottomiksi.

Viimeiseksi Kulanun puheenjohtaja Moshe Kahlon piti kiinni vaatimuksestaan, ettei hän allekirjoita hallitussopimusta, ennen kuin sillä on 61 kansanedustajaa tukenaan, ja pystyy arvioimaan niiden vaatimukset budjetista.

Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman sanoi, että pattitilanne johtui siitä, ettei Likud suostunut äänestämään asevelvollisuuslain puolesta.

SiniValkoinen puolueen kakkosmies Yair Lapid kommentoi keskiviikkoiltana: ”Myytti Bibin kyvyistä saada mitä haluaa, romahti tänä iltana. Bibi antautui, häntä kiristettiin, ja lopulta epäonnistui muodostamaan hallitusta laahaten maan toisiin vaaleihin muutaman kuukauden sisällä, jotka maksavat meille miljardeja”.

”Vaaleilla on vain yksi päämäärä: pelastaa hänet vankilalta” Lapid päätteli. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263910,

03. Syntynyt uusi tilanne, jossa tarkalleen kuukausi sitten valansa vannoneet kansan-edustajat joutuvat uudelleen kosiskelemaan äänestäjiään ja matkustelemaan ympäri maata, aiheuttaa melkoisia ongelmia puolueille.

Useimmat puolueet ottivat velkaa edellisissä vaalitaisteluissa, ja lain mukaan niiden on maksettava velka pois ennen uuden ottamista.
Syytöksiä esitetään nyt surutta jokaiseen suuntaan.
Netanyahu totesi, että Liberman on nyt osa vasemmistoa. (Ainakin hänelle) https://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-Liberman-is-now-part-of-the-left-59107

Odeh sanoi, että ”Abbasin saaminen hallituksen, edellyttää nagban hyväksymistä”.
Hän irvaili Bibin kustannuksella kertoen ”dramaattisesta lausunnosta” pyytäen anteeksi, ettei ollut kertonut siitä Ahmed Tibille ja Aidalle. ”Bibi soitti minulle hetki sitten: Hän lupautui vetäytymään miehitetyiltä territorioilta, antamaan siviilioikeudet arabeille ja myös kansallisen tasa-arvon, tunnustaa nagban ja historiallisen vääryydet arabeille, enkä tiedä, miten reagoida tuohon”.

https://www.jpost.com/Israel-News/Odeh-mocks-Netanyahu-Bibi-to-recognize-Nakba-if-Arabs-join-coalition-591056,

Bibi tarjosi epätoivossaan Labourille talousministeriötä ja kolme muuta ministeriötä, mutta sekään ei kelvannut vaikeuksissa olevalle puolueelle.
https://www.jpost.com/Israel-News/Odeh-mocks-Netanyahu-Bibi-to-recognize-Nakba-if-Arabs-join-coalition-591056,

Lapid totesi mielipahansa ahdingossa, ettei hän ole varma tuleeko Gantz johtamaan SiniValkoista puoluetta vaalien jälkeen. Puolueen ke Moshe Yaalan sanoi siihen: ”Olen pahoillani kuultuani, mitä Lapid sanoi. SiniValkoinen haluaa asettaan maan ensimmäiseksi ja panna egot sivuun. Tältä pohjalta me tulemme taistelemaan Gantzin johdon alaisina”.

Lapid Twiittasi sivullaan myöhemmin kuvalla varustettuna hänestä Gantzin rinnalla Knessetissä todeten: ”Valmistaudumme pitkään yöhön”. https://www.jpost.com/Israel-News/Gantz-will-continue-to-lead-Blue-and-White-if-theres-another-election-591012,

04. Shoshana Chen kirjoittaa ynetnews.com artikkelissaan, että ”uudet vaalit ovat kalliit Israelin yhteiskunnalle taloudellisesti”, (mikä ei ole suurin menetys).

Se ohessa, että vaalit maksavat rahassa useita miljoonia, ”Israelin poliitikkojen hyökkääväisyys yhdistettynä sosiaalisen median myrkyllisyyteen ovat rikkoneet ennätyksiä luodessaan sisäistä vihaa israelilaisessa yhteiskunnassa”.

”Poliittinen takalukko on muodostanut meistä ”me vastaan he”; sekulaarit vastaan ultra-ortodoksit - ikään kuin meillä ei olisi ongelmia ilman näitäkin” Chen sanoo.
”Sisällissota on lopullinen hinta, jota israelilaiset joutuvat maksamaan, jos uudet vaalit pidetään kesän lopulla” Chen ennustaa, (mikä toivottavasti ei sentään toteudu).

Chen analysoi, että ”eroavaisuudet yhteiskunnassa syvenevät. Eri sektoreista, joita kerran asutimme, olemme kehittyneet eri valtioitten kokoelmaksi”.
”Olemme tottuneet, että kukin meistä valvoo omaa kuplaansa tietämättä toisistaan, mutta demokratian illuusion suojassa emme edes halua kuunnella toisiamme”.

”Olemme tulleet valta-nälkäisten poliitikkojen valvomiksi penikoiksi, joiden hyökkääväisyys yhdistettynä sosiaalisen median myrkyllisyyteen ovat tuoneet keskinäisen vihanpidon israelilaisessa yhteiskunnassa uudelle tasolle.”

”Ultraortodoksit katsoivat äänimääriensä nousevan ehkä juuri Libermanin hyökkäysten johdosta, minkä johdosta Bibi ryntäsi tukemaan heitä asevelvollisuuslaissa. Heistä oli tullut valtapuolueitten nyrkkeilysäkki niille, jotka etsivät helppoa kohdetta.”

Chen kehottaa ultraortodokseja hillitsemään retoriikkaansa, eikä alistumaan hyökkääjien tasolle havaitakseen, että periaatteita voi puolustaa ilman hyökkäyksiä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5517266,00.html,

05. Valtamediassa näkyvillä olevien puolueitten ohessa Israelissa seurataan suurella mielenkiinnolla Uusi Oikeisto puolueen perustajien Naftali Bennettin ja Ayelet Shakedin kohtaloa.

Heidän johtamansa puolue Uusi Oikeisto jäi 1450 äänen päähän äänikynnyksen ylittämiseksi viimeisissä vaaleissa, ja on nyt limbo-tilassa.

Shakedin tiedetään saaneen useitakin tarjouksia liittymiseksi niihin, mutta Shaked odottelee vielä, vaikka antoikin luvan Likudille valmistaa hänelle ehdokaspaikkaa.
Bennettin kohtalosta ei ole tietoa, haluaako hän pitää lomaa politiikasta, vai vastata ke. Nir Barkatin suositukseen myönteisesti Likudiin liittymiseksi.

Shakedin aloittama tuuletus Israelin oikeuslaitoksessa ja Korkeimmassa Oikeudessa tarvitsee jatkajaa, ja Likud haluaa sen paikan omalle jäsenelleen.
Bennettin saavutukset opetusministeriön kehittämiseksi tunnustetaan myös kilpailijoiden taholla, joten olisi vahingoksi maalle, jo se pysähtyy.

Bennett ja Shaked ovat pysyneet ystävinä ja tapailevat säännöllisesti, mutta eivät ole vielä ilmoittaneet, miten he suunnittelevat jatkoa. Jewish Home puolueen puheenjohtaja Peretz ei halua heidän paluutaan entiseen kotiinsa.

06. Henkisesti järkyttynyt ja vihainen pääministeri Benyamin Netanyahu pyrki hyödyntämään huhtikuussa pidettyä kansallista mielipidetiedustelua, jonka mukaan
”Israelin kanssa teki selvän päätöksen. Se päätti, että minä (Bibi) jatkan pääministerinä, että Likud johtaa hallitusta, oikeistolaista hallitusta. Kansa halusi minun jatkavan Israelin kansan johdossa”, kuten Bibi sanoi torstaina journalisteille.

Närkästyneen Netanyahun tarkoituksena oli haarukoida pian alkavaa vaalitaistelua, jota hän pitää haaskauksena ja tarpeettomana, koska kansa antoi jo lausuntonsa.

Vaaliyönä huhtikuun 9. päivänä sekä Netanyahu että Gantz pitivät voittopuheensa kolmen ovensuutiedustelun tulosten luvatessa hyvin erilaisia tuloksia äänestyksessä. TV-13 antoi Likudille ja SiniValkoiselle kullekin 36 edustajaa, mutta Bibin johtamalle koaliittiolle, jossa Ultraortodoksit ovat mukana, 66 kansanedustajan tuen.

Likud ja SiniValkoinen vuorottelivat johdossa eri kyselyissä, mutta oikeisto-hallituksen suosio oli vahva kaikissa niissä, mikä helpotti Rivlin päätöstä antaa tehtävä Bibille.

Ovensuukyselyjen harhauttama kenraalijuntta+1 johtaja Gantz antoi vakuuttavan voitonpuheensa, joka kuitenkin osoittautui ennen aikaiseksi.
Poliittisten taistelujen karaisema pääministeri Netanyahu viivytteli vielä omaa voiton puhettaan kutsuen voittoaan ”uskomattomaksi voitoksi, fantastiseksi saavutukseksi, joka melkein ylittää käsityskyvyn”.

Netanyahun toimien laillisuuden ollessa oikeuskanslerin ja tuomarien käsissä, jotka määrittävät hänen poliittisen uransa jatkuvuuden, Netanyahulla on kädet täynnä töitä pyrkiessään ”vakuuttamaan myös oikeuslaitokselle korvaamattomuudestaan, joka sen tulisi ottaa huomioon päätöksiä tehdessään”, kuten hän sanoo.

Netanyahun Sara-vaimo teki sopuratkaisun syyttäjien kanssa maksamalla sakkoja. Tämä tuntuu helpotukselta, sillä pääministerin ja hänen perheensä asiain julkinen käsittely ei ole ylentävää katseltavaa.

Gantz valittaa, ettei presidentti Rivlin antanut hänelle hallituksen muodostajan tehtävää, sillä ”hän olisi jo suoriutunut siitä”- tai sitten ei, kuka tietää?

07. Presidentti Trumpin nimittämän USA:n rauhantiimin kaksi johtavaa jäsentä kävivät esittelemässä suunnitelmansa taloudellista osaa Marokon kuninkaalle ennen matkustamistaan Israeliin. Jordaniassa he kävivät keskiviikkona, jossa kuningas Abdullah II kehotti kiihdyttämään yrityksiä pysyvän rauhan saavuttamiseksi Israelin ja PA/PLO:n välillä perustuen 1949 aselepolinjoihin rajoina, pääkaupunkina Jerusalem.

Rauhansuunnitelman taloudellista osaa käsitellään Bahrainin konferenssissa kesäkuun 25 -26 päivinä. Poliittista osaa pidetään liian arkaluonteisena, että sitä voitaisiin käsitellä samaan aikaan ensimmäisen osan kanssa.

Suunnitelman julkistamista on viivytelty sekä Israelin poliittisen tilanteen että arabimaiden kypsyttelyn vuoksi, mutta Netanyahun epäonnistuminen hallituksen muodostamiseksi ja yllätysvaalit syyskuun 17 päivänä ovat synnyttäneet kokonaan uuden epävarmuustekijän.

Epäilijät ennustavat, ettei suunnitelmaa ehkä julkisteta koskaan kokonaisuudessaan.
Jared Kushner ja Jason Greenblatt ovat joka tapauksessa Jerusalemissa esittelemässä ideoitaan pääministeri Netanyahulle, Ehkä USA:n Israelin lähettiläs David Freedman liittyy tapaamiseen yhtenä tiimin jäsenenä, sekä Brian Hook, USA:n erityisedustaja Iranin asioissa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263919.

08. Zehut-puolueen puheenjohtaja Moshe Feiglin sanoi puolueensa menevän vaaleihin samoilla periaatteilla kuin 21. Knessetiin. Hän harkitsee liittyvänsä johonkin toiseen puolueeseen äänikynnyksen ylittämiseksi.

Naftali Bennett sanoi samoin menevänsä vaaleihin samoilla periaatteilla, mutta harkitsee liittoa Likudin tai jonkun muun puolueen kanssa.
Zehut tarvitsi 1000 ääntä lisää, Uusi Oikeisto 1 450.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263917,

09. Labourpuolueen kansanedustaja Stav Shafir sanoo, että nykyisen puheenjohtajan Avi Gabbayn poliittinen ura on loppunut, ja uusi puheenjohtaja tulee valita pian.

Shafir pelkää Israelin seuraavan Turkin esimerkkiä, ellei toimita pian Netanyahun valtapyrkimysten estämiseksi, joka seurannee presidentti Recep Tayyip Erdoganin esimerkkiä Turkissa, jossa toisin ajattelevat eliminoidaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263913,

10. Jay Shapiro arvioi, että puheessaan PA:lle PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas poisti naamarin kasvoiltaan toivottaessaan Trumpin nimittämälle rauhantiimille ja sen laatimalle rauhan suunnitelmalle: ”menkööt helvettiin kummatkin”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/263907,

11. Mossadin entinen johtaja Tamir Pardo vaatii, että Israelin tulee tehdä päätös: Sionismi tai Juudean ja Samarian liittäminen Israeliin.

Pardo toteaa joittenkin johtajien olevan näkijöitä, kuten Menachem Begin oli, mutta toiset ovat säännön noudattajia seuraten tuulen suuntaa ilman omaa näkyä. Missä on aikamme Begin, joka pystyy näkemään itärajamme kohtalon, mitä on vältelty 50 vuoden ajan? Juudea ja Samaria ovat Israelin valvonnassa, mutta kysymys on auki.

Pardo sanoo, että Jordanin ja Välimeren välillä asuu 15 miljoonaa ihmistä, ja puolet niistä ovat juutalaisia, ja siksi Israelin johtavat pelkäävät tehdä päätöstä alueista.
Mutta ei asia ratkea odottamalla, pikemminkin se pahenee kaiken aikaa. Ongelman muodostaa se, ettei PA/PLO:lla ole edustajaa rauhanneuvotteluissa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5517209,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 16 -36; Tiberias 21 -42; Suolameri 25 -43; Eilat 24 -43 +C-astetta, osittain puolipilvistä, huomenna viilenee, Jerusalem 15 -32 +C-astetta.

Oklahoman asukkaita USA:ssa varoitetaan pahimman näkymän varalle, Missisippivirta ja Arkansasvirta tulvivat ja niiden pelätään vyöryvän yli äyräittensä sateitten jatkuessa, kuten ennusteet uhkaavat.
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7083031/Oklahoma-residents-warned-prepare-worst-case-scenario-Midwest-braces-flooding.html,
http://allnewspipeline.com/Key_To_Survival_Hydroponics_And_Protein.php,




















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019