TORSTAI 11.04.2019

KESKIVIIKKO 11.04.2019
01. Israelin vaalit 2019 on pidetty ja kansa on sanonut oman mielipiteensä, eikä se miellytä kaikkia puolueitten edustajia.

Tulee vuosien takaa mieleen Karin piirros Hesarissa, jossa hän kuvaa maalais-isäntää, joka vaalien jälkeen tutkii tuloksia Maaseudun Tulevaisuudestaan ja ärähtää: ”P-na, enhän minä noin äänestänyt”.

Joka tapauksessa edessä ovat vaaleissa usein tapahtuneet epätarkkuudet ja tahalliset rikkeet, joita joudutaan selvittämään lähipäivien aikana.

Oikeistolaiset pienpuolueet - kuten Zehut ja Uusi Oikeisto - valittavat ”setlementeistä” saaduissa äänestystuloksissa tapahtuneen selviä virheitä, joissa juutalaisissa yhteisöissä on kirjattu useampia arabien saamia ääniä kuin juutalaisten. Vaalilautakunta lupaa hoitaa epäselvyydet muutaman päivän aikana, ja vaikeissa tapauksissa saada korkeimman oikeuden tulkinta asiassa.

Tämän hetken vahvistamattomien tulosten perusteella näyttää selvältä, että Netanyahun johtama Likudin koaliittio on vaalien voittaja varsin kunnioitettavalla erolla pahimpaan kilpailijaansa Ganzin johtamaan SiniValkoinen puolueeseen.

Sotilaitten antamien äänien johdosta, jotka nyt vasta on saatu laskettua, Naftali Bennettin ja Ayelet Shakedin johtama Uusi Oikeisto on ylittämässä 3.25 %:n vaalikynnyksen saaden 3.26 % äänistä. Zehut sai 2.76 %, eikä ylittäne kynnystä.

Tuloksiin pettyneet oikeistolaiset pienpuolueet valittavat: ”Bibi teki sen taas. Hän söi pienpuolueitten äänestäjiä pelottelemalla heitä vasemmiston voitolla, ellei Likud saa tarpeeksi ääniä”. Edellisissä vaaleissa hän käytti arabipuolueitten pelkoa. Gantz ja Lapid tunnustavat häviönsä, mutta sanovat, että taistelu jatkuu oppositiossa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261686. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261688,

02. Benyamin Netanyahun henkilökohtainen taistelu on kuitenkin vasta alkamassa.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoo pyrkivänsä viivyttämään Bibin kuulemiset hänen kolmessa poliisin esiin kaivamassa tapauksessa.

”Gantz antoi keskiviikkoiltana ”voitonpuheensa”, joka yön aikana muuttui juhlinnan aikana liikaa nautitun alkoholin aiheuttamaksi päänsäryksi”, kuten professori Reuven Hazan sanoi.
”Tämä on Netanyahun viidennen kauden selvä alku, mutta se voi aivan hyvin muuttua hänen lyhimmäkseen.”
”Vuoden aikana voimme joutua uuteen kamppailuun joko Likudin puheen- johtajuudesta tai toisista vaaleista.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261686,

03. Benyamin Netanyhau kutsui keskiviikkoiltaa ja voittoaan puolueensa järjestämissä voiton juhlissa ”valtavaksi voitoksi, suureksi saavutukseksi, meikein uskomattomaksi. Mahdottomien haasteiden alla Likud on kasvanut dramaattisesti.”

Hän hämmästeli, että ”kansa antoi luottamuksensa hänelle, ja jopa entistä suuremmalla luottamuksella”.

Netanyahu sanoi aloittavansa keskustelut oikeistolaisten puolueitten kanssa vielä samana iltana. Lähes kaikki koaliittiossa mukana olleet ovat ilmaisseet halunsa suositella häntä pääministeriksi. ”Pyrin täyttämään tehtäväni nopeasti perustaakseni kansallisen vahvan hallituksen.”

”Hallitus tulee olemaan oikeistolainen, mutta haluan olla Israelin kaikkien kansalaisten pääministeri; oikeiston ja vasemmiston, juutalaisten ja ei – juutalaisten, kaikkien Israelin kansalaisten”.

”Meillä on edessä valtavat haasteet – turvallisuudessa, taloudessa, yhteisöissä, ulkomaanasioissa, turvallisuushaasteissa ja suhteiden normalisoinnissa ja rauhan sopimisessa arabimaailman kanssa. Uskon, että yhdistämällä voimavaramme voimme selvittää kaikki nämä haasteemme.” Bibi referoi lähitulevaisuutta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261640,

04. Tuntuisi varsin oudolta, jos oikeuskansleri vaatisi Netanyahun kuulemisten aloittamista samaan aikaan, kuin hän neuvottelee potentiaalisten hallitus-puolueitten kanssa hallituksen kokoonpanosta, ministerijaosta ja – ohjelmista edellyttäen, että presidentti Reuven Rivlin antaa hallituksen muodostamisen hänelle, kuten näyttää selvältä.

Tarkkailijat ennakoivatkin, että Mandelblit tulee myöntymään Bibin asianajajien toiveisiin muutaman viikon tai ehkä kuukauden lisäaikaa valtavan dokumentti-pinon käymiseksi läpi. He ennakoivat, että muutaman viikon siirto voi olla mahdollinen, mutta syyskuu on ehdoton takaraja.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261683,

05. Virallisesti keskusteluja potentiaalisten hallituspuolueitten kesken voidaan käydä vasta sitten, kun presidentti Reuven antaa virallisesti hallituksen muodostamisen jollekin puolueen puheenjohtajalle, käytyään ensin keskusteluja heidän kanssaan ja saatuaan heidän suosituksensa pääministeristä.

Eri artikkeleissa ja JP:n pääartikkelissa kehotetaan muodostamaan kansallinen yhteistoimintahallitus, joka olisi ilman epäilyä maan kannalta paras ratkaisu, mutta kuten vaalitulos osoittaa, Israel on vaarallisesti hajaantunut, mikä aiheutti muinaisten kuningaskuntien kukistumisen.

Presidentti Reuven Rivlinin päätöstä hankaloittaa Netanyahua vastaan nostetut syytteet, jotka voivat jatkua kuukausia ellei vuosikausia, tai katkaista hänen mahdollisen pääministerikautensa lyhyeen.

Jos Netanyahu tuomitaan raskaisiin rangaistuksiin, presidentillä on oikeus ja valta armahtaa hänet kansallisen edun nimessä. Se on jopa mahdollinen toimintamalli muutamien kuukausien kuluessa.

Rivlinin ja Netanyahun perheitten välillä on kuitenkin sukupolvien ajan jatkunut keskinäinen kiista, joka tuli esiin Bibin suositeltua Edelsteinia Knessetin puhe-mieheksi ennen Rivliniä, joka hoiti sitä vuosikymmenien ajan. Perheitten välinen sovinto olisi kuitenkin ehdottomasti suositeltava kansallisen edun vuoksi. https://www.timesofisrael.com/how-will-netanyahu-try-to-stave-off-indictment-and-will-he-annex-settlements/,

Edellisessä artikkelissa todetaan, että UTJ ja Shas saivat kumpikin 8 edustajaa Knessetiin eli yhteensä 16, jolla Shas-johtaja Arye Deri voi vaatia sisäministerin paikkaa hallituksessa. UTJ:n johtaja Yaakov Litzman voi saada terveysministeriön, mutta vaatinee ministerin täyttä oikeutta, eikä apulaisministerin, kuten nyt.
Shas-johtaja Deri on hänkin rikossyytteiden alla

Oikeistopuolueitten Unioni sai viisi+1 edustajaa knessetiin. Unioni vaatii 2 ministerin virkaa toivoen opetus-ja oikeusministeriötä. Sen johtaja Rafi Peretz ja kakkosmies Bezalel Shmotrich ovat pyrkineet lainsäädännöllä suojelemaan Bibiä syytetoimilta ja luottamuksen rikkomiselta tapauksissa 1000, 2000 ja 4000.

Oikeusministeriön antaminen Shmotrichille arveluttaa Bibiä, koska sen tulisi jatkaa Ayelet Shakedin aloittamaa oikeustoimen ja korkeimman oikeuden uudistusta. Kulanu-puolueen johtaja Moshen Kahlon toivoo jatkavansa talousministerinä.

06. Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria vastaan kuukausien ajan jatkuneet mielenosoitukset ovat saavuttamassa huippunsa.

Sudanin armeija valmistelee tärkeän ilmoituksen julistamista tänään, kerrotaan valtion TV:n raportissa, jossa myös kerrotaan armeijan keskittävän joukkojaan Khartoumiin vahvistamattomien tietojen kertoessa vallankaappausyrityksestä.

Armeijan ja turvallisuuspalvelun joukot ympäröivät puolustusministeriön rakennuskompleksin, jossa myös presidentti Bashir asuu, kertoo Reuters.

Al-Arabiya TV raportoi, että Bashir on eronnut ja että useita upseereita on pidätetty, niiden mukana puolustusministeri. Tietoa ei ole vahvistettu.

Valtion TV välitti isänmaallista musiikkia muistuttaen kansalaisia, miten armeijan vallansiirto tapahtui mielenosoitusten seurauksena.
Omar al-Bashir on entinen laskuvarjojääkäri, joka kaappasi vallan verettömässä sieppauksessa 1989 pysyen jakavana henkilönä kriisien keskellä pyrkien vastustamaan länsimaiden pyrkimyksiä hänen heikentämisekseen.

Sudan on ollut eristettynä ja länsimaiden boikotissa 1993 lähtien, ja sitä syytetään terrorismin tukemisesta ja islamin terroristien majoittamisesta. Washingtonin asetti omat boikottinsa Sudania vastaan 1994.

Mielenosoitukset saivat ratkaisevan käänteen viikonvaihteen aikana kymmenien tuhansien kansalaisten valuessa kaduille. Armeijan sotilaat pyrkivät suojelemaan siviilejä tiedustelu- ja turvallisuusjoukkojen hajottaessa väkijoukkoja. Ainakin 11 protestoijaa on kuollut mellakoissa, heistä ainakin 6 sotilasta, poliisi raportoi.

Mellakat alkoivat 18.12. 2018 hallituksen nostettua leivän hintaa, sekä jatkuvasta talouskriisistä, joka on johtanut polttoöljyn ja käteisen rahan puutteeseen.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Sudan-braces-for-military-announcement-after-anti-Bashir-protests-586470,

07. UUTISIA LYHYESTI

Floridan kuvernööri Ron DeSantis sanoo luvanneensa, että hän tulee olemaan eniten Israelia suosiva kuvernööri Amerikassa, ja lupauksensa mukaisesti hän johtaa toukokuussa liikesuhteitten kasvattamis-delegaatiota Israeliin.

”Tänään voin sanoa täyttäväni lupaukseni. Delegaatiomme tuo Israeliin liikemiehiä, akateemikkoja ja poliittisia johtajia avustaaksemme Floridan ja Israelin välisten suhteitten voimistumista” Ron DESantis sanoi.

”Kuuden päivän vierailun tarkoituksena 25.05. -31.05.2019 on vahvistaa taloudellista sidettä Israelin ja Floridan välillä sekä yhdistää akateemisia instituutteja löytämään tieteellisiä ratkaisuja Floridan ympäristöongelmille, kuten punainen vuorovesiongelma”, kertoo pormestarin kanslia.

Delegaatio vierailee Tel Avivissa ja Jerusalemissa, ja pormestari DeSantis pitää hallituksensa istunnon USA:n Jerusalemin suurlähetystössä. https://www.jpost.com/American-Politics/Florida-Governor-DeSantis-to-head-trade-mission-to-Israel-586474,

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo kieltäytyy ottamasta julkista kantaa hänelle tehtyihin toistuviin kysymyksiin, tukeeko hän kahden valtion ratkaisua.

Osallistuessaan senaatin ulkomaan asioitten komitean istuntoon senaattori Tim Kaine (D-Vir) pyrki painostaamaan Pompeota USA:n ulkoministerin vuoden 2020 budjettikäsittelyn aikana ilmoittamaan kantansa Palestiinan valtiosta.

Neljä minuuttia kestävän vuoropuhelun aikana he mittelivät sanallisesti koskien tulevaa rauhansuunnitelmaa pyrkien saamaan USA:n ulkoministeriön kannan.’

Pompeo väisti suorat kysymykset todeten: ”Me työskentelemme nyt useiden eri tahojen kanssa jakaaksemme näkyämme, ja miten selvittää tämä ongelma.
Vuosikymmenien ajan kaikki nuo hämmästyttävät asiantuntijat ovat yrittäneet selvittää tätä kriisiä Lähi-Idässä, ja he ovat kaikki epäonnistuneet. Entisiä on turha paikata, ne eivät onnistu. Toivomme oman suunnitelmamme, näkymme ja ideamme osoittavan, miltä se näyttää, miten etenemme luomaan edellytykset, joissa Israel ja palestiinalaiset voivat ratkaista tämän ongelman.”

Kaine tiedusteli kuuluuko kahden valtion ajatus ”entisiin ideoihin”, johon Pompeo vastasi: ”Se on todellakin ollut pöydällä kauan ja miljoonia tunteja on käytetty sen ratkaisemiseksi, mutta se ei ole toiminut. Ehkä se toimii tänään”, hän kysyi ironisesti.
Pompeo vakuutti, ettei USA:n politiikka siinä ole muuttunut.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Pompeo-declines-to-reaffirm-Trump-commitment-to-two-state-solution-586417,

Uusi Oikeisto valittaa, että joku pyrkii varastamaan heidän voittonsa.
Puolueen johdon mukaan ”keskusvaalilautakunnassa on menossa jotain outoa. Kaikki tarkkailijat on poistettu sen tiloista uusintalaskennan ajaksi”.

”Neljän aikaan aamulla Uusi Oikeisto sai sotilaitten antamat äänet, joiden mukaan tiemme Knessetiin on selvä neljällä edustajalla, ja oikeisto kasvoi 67:än. Äkkiä laskennan tarkkailijat poistettiin, Uusi Oikeisto putosi alle kynnyksen ja ulos knessetistä, ja Meretz sai yhden edustajan lisää”.

”Voimasuhteet oikeiston ja Vasemmisto välillä muuttuivat 67:stä lukemiin 64”.
Puolueen johto vaatii laskennan uusintaa tarkan valvonnan alaisena.
Vaalilautakunnan jäsen Avraham Weber sanoo, että vaalikynnystä on nostettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261708,

PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat sanoo PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tutkivan sen ja Israelin väliset suhteet Knessetin vaalien antamien vihjeiden perusteella. Hän piti lehdistökonferenssin Ramallahissa.

Abbas odotti Gantzin johtaman vasemmiston voittoa, joka olisi antanut aiheen päästä neuvottelemaan kenraalien kanssa, jotka ovat aina suosineet myönnytysten antamista PA/PLO:n arabeille lähes kilpaillen siitä, kuka heistä uskaltaa eniten luovuttaa arabeille Pyhää Maata, jonka Jumala itse omistaa.

”Tulemme taistelemaan Israelia vastaan riippumatta siitä, kuka heistä johtaa sitä. Sionistipuolueet ovat vain saman kolikon eri puolia” sanoi Hamasin johto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/261695,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06-18; Tiberias11 -24; Suolameri 16 -27; Eilat 14 -29 +C-astetta, tänään ja huomenna aurinkoista, lämpenevää.

PohjoisKorea uhkaa vakavilla iskuilla niitä, jotka asettavat uusi sanktioita maalle. Kim Jung Un kutsui maansa keskuskomitean kiireelliseen istuntoon. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/north-korea-must-deliver-a-serious-blow-to-those-imposing-sanctions,

Venäjä antoi uusia uhkauksia Ukrainaa, länsimaita ja NATO:a vastaan, että KERN-salmet ovat osa Venäjää ja se tulee puolustamaan niitä vieraita valtioita vastaan. https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/breaking-news-russia-publicly-warns-ukraine-of-military-conflict-including-nato-over-kerch-strait,

Kolmas kriisitilanne on Venezuelassa, jossa Venäjällä, Kiinalla ja USA:lla jokaisella on omat intressinsä hoidettavanaan. Kiina rakentaa Karibbiaan – 55 mailia itään Palm Beachistä, Floridan Grand Bahama saarille Hong Kongissa toimivalle yhtiölle 3 miljardia USD syvänmeren konttisatamaa. Sitä voidaan kehittää sotasatamaksi. https://www.gatestoneinstitute.org/14050/china-caribbean-sea,
























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019