TIISTAI 12.03.3019

TIISTAI 12.03.2019
01. Israelin ja Egyptin välinen rauhansopimus viettää tänään 40-vuotisjuhlaansa. Se on Jordanian kanssa solmitun rauhansopimuksen ohella ainoa arabimaan ja Israelin kesken solmima vakuutus säilyttää maitten välit rauhallisina.

Nämä sopimukset ovat myöskin pitäneet, vaikka sekä Egypti että Jordania ovat lähes täysin unohtaneet kansansa kasvattamisen rauhaan, mikä tuntuu toistuvina Israelin vastaisina mielenosoituksina pienenkin aiheen saatuaan.

Smadar Perryn laatimassa ja ynetnews.com julkaisemassa artikkelissa kerrotaan Egyptin ja Israelin välisen sopimuksen taustoja ennen sen solmimista.

Artikkelin otsikossa todetaan Egyptin siiloisen presidentin Sadatin sanoneen: ”Kukaan ei uskonut, että minä todella halusin rauhaa”.
Kun Sadat ilmoitti olevansa valmis matkustamaan Jerusalemiin valmistelemaan rauhaa Israelin kanssa, harvat uskoivat hänen olevan tosissaan.

Artikkelin kirjoittaja Smadar Perry oli silloin aloitteleva journalisti, joka aloite-kykynsä ja rohkeutensa ansiosta pystyi saamaan haastattelun Egyptin parlamentin puhemieheltä Sayed Mareyltä, joka ilahtuneena tavatessaan israelilaisen journalistin Kairossa, järjesti tapaamisen myös presidentti Sadatin kanssa.

Annettuaan avauspuheenvuoron parvekkeelta Marey palasi Perryn luo, joka odotti aulassa. Marey paljasti silloin Perrylle, että Sadatin neuvonantaja Hassan Tuhami tapasi Israelin kenraalin Moshe Dayanin Marokossa.

”Ilman sitä tapaamista, presidentti Sadat ei olisi matkustanut Jerusalemiin, ettekä te israelilaiset voisi vapaasti samoilla Kairossa”. Hän kertoi myös, että pyrkimyksissään saada arabimaita mukaan, Sadat matkusti Syyriaan vähän ennen Jerusalemin matkaansa tavaten Syyrian presidentti Hafez Assadin, joka oli vimmoissaan kuultuaan Sadatin Israelin matkasta.

”Sadat toivoi voivansa taivutella presidentti Assadin liittymään hänen Jerusalemin matkaansa, mutta Assad oli raivoissaan ehdotuksesta ja järjesti salaliiton Sadatin teloittamiseksi Syyriassa.” Onneksi se ei toteutunut.

Smadar Perry kertoo pitkähkössä artikkelissaan tapaamisestaan presidentti Anwar Sadatin kanssa Kairossa, rauhan solmimiseen liittyvistä keskusteluista vaiheista Israelin pääministeri Menachem Beginin kanssa Camp Davidissa.
Artikkelin jatko-osan joudun kuitenkin jättämään toiseen kertaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5477019,00.html,

02. Israelin ja Egyptin välisestä rauhansopimuksesta käytiin USA:n presidentti Jimmy Carterin välityksellä vaikeita ja salaisia neuvotteluja, joissa Carter useimmiten tuki enemmän Egyptin kuin Israelia vaatimuksia.

Rauhansopimus Israelin ja Egyptin välillä allekirjoitettiin syyskuun 17. päivänä 1978 USA:n presidenttien maaseutukompleksissa Camp Davidissa.

Sopimuksella lopetettiin Israelin perustamisesta lähtien vallinnut sotatila.
Israel palautti 1973 sodassa miehittämänsä Siinain niemimaan Israelin sinne kunnostamine öljylähteineen, lentokenttineen, ja Siinain eteläosaan lähelle Gazan rajaa rakentamansa Jamitin kaupungin ilman korvauksia.

Egypti tunnusti Israelin valtion itsenäisyyden.
Presidentti Anwar Sadat sai surmansa islamilaisten järjestämässä teloituksessa sotilasparaatin aikana v. 1981.

Menachem Begin sai vasta myöhemmin tietää, että Jimmy Carter oli valuttanut Israelin salaisia tietoja Egyptille, sekä sallinut USA:n hävittäjien toimittamisen Saudi Arabialle. Tämä yhdessä vaimonsa sairauden ja kuoleman johdosta masensi Beginin siinä määrin, että hän pyrki vetäytymään julkisuudesta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5477019,00.html,

03. Syyrian presidentti Bashar Assad on HalTurner.radioshown mukaan, jonka WND julkaisi, ilmoittanut YK:n diplomaattikanavien kautta, valmistautuvansa sotaan Israelia vastaan, ellei Israel luovuta Golanin kukkuloita.

Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mikdad raportoi, että hän on lähettänyt asiaa koskevan Syyrian hallituksen päätöksen YK:n asettaman aselepoa valvovan organisaation (UNTSCO) johtajan Christine Lundin kautta YK:n johdolle.

Lyhytsanaisessa viestissä todetaan: ”Syyria hyökkää Israeliin, ellei se luovuta Golanin kukkuloita”.

Faisal Mikdad varoitti Lundia, että ”Syyria tulee vastaamaan voimalla, jos Israel jatkaa hyökkäyksiään Syyrian alueelle, joita se on tehnyt yli tusinan verran viime vuoden aikana”. Israel on kuitenkin hillinnyt ilma- ja ohjusiskujaan Iranin ja Hizbullahin rakentamia sotilastukikohtia ja asekolonnia vastaan sekä Venäjän antaman varoituksen että sen Syyrialle toimittamien S-300 IT-ohjusten vuoksi.

”Emme arkaile nousta vastustamaan Israelia” Mekdad vakuutti. ”Emme myöskään anna niiden Israelin tukijoiden, jotka avustavat Israelia sen miehittäessä Golanin kukkuloita, pelotella meitä pois”.

Damaskoksen julkistama lyhyt varoitus lienee saanut virikkeitä USA:n kongressin republikaanien senaattorien Ted Cruzin ja Tom Cottonin sekä demokraattien edustajan Mike Gallagherin laatimasta lakiluonnoksesta, jonka tarkoituksena on tunnustaa virallisesti Israelin omistusoikeus Golanin kukkuloihin.

Israelin poliittiset johtajat ovat reagoineet Syyrian uhkauksiin aloittaa sota Israelia vastaan, ellei se luovuta Golanin kukkuloita Syyrialle, ja tunnusta niiden historialliset yhteydet Damaskokseen, omilla varoituksillaan.

Mielipidetiedusteluja johtavan SiniValkoinen-puolueen johtajanelikko, kenraalijuntta, Benny Gantz, Moshe Yaalon, Gabi Ashkenazi, ja ainoa siviili Yair Lapid, vakuuttivat käydessään Golanilla: ”Se on meidän, ja pysyy sellaisena”.
Likudin johtaja Benyamin Netanyahu on usein vakuuttanut samaa, ettei hänen valvonnassaan niitä luovuteta Syyrialle, mitä muutkin puoluejohtajat vakuuttavat.
https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/syria-issues-ultimatum-to-israel-leave-the-golan-heights-or-be-attacked,

Tuntuu oudolta, että 11 vuotta verisestä sisällissodasta palautuva maa, joka on raunioitunut suurelta osin, valmistautuu uuteen sotaan – ehkä Venäjän antaman aseellisen ja diplomaattisen tuen kiihottamana, jota Iran ja Hizbullah vahvistavat. http://theeconomiccollapseblog.com/archives/damascus-to-become-a-ruinous-heap-syria-threatens-to-attack-the-golan-heights-and-israel-prepares-for-war,

04. Venezuelassa sähkökatkos jatkuu edelleen. Se alkoi viime viikon perjantaina, poistaen 70 %:lta asukkaita voimavirran joko kokonaan tai osittain. Katkos on pitkäaikaisin ja vakavin Venezuelan historiassa.

NPR:n Philip Reeves raportoi Caracasista: ”Ajaessani kaupungissa näin pitkiä autojonoja, odottaen tuntikausia muutamille bensa-asemille, jotka vielä toimivat. Autoilijat paikottavat valtateille, käsipuhelimet valppaina odottaen signaalia. Varakkaat ovat paenneet ajoissa luxury-hotelleihin.
Köyhät jonottavat kaduilla.”

Ainakin 17 ihmistä on kuollut voimanpuutteen johdosta sairaaloiden ponnistellessa operoimaan ilman sähkövirtaa. Oppositiojohtaja Juan Quaido syyttää presidentti Maduroa kansalaistensa murhaamisesta.

Kilpaileva presidentti Juan Quaido toteaa CNN:lle: ”Venezuela on jo romahtanut.
Sairaaloissa ei palvella, vaikka ne olivat maan parhaita. Tilanne pääkaupungissa on sama kuin kaikkialla maassa, jossa on vähän, tai ei ollenkaan bensiiniä, sähköt katkeilevat ajoittain, ei ole välttämättömyystavaroita, joukkoliikenne on tehoton. Voi hyvällä syyllä sanoa, että Venezuela on jo romahtanut”.

Quaido jatkaa selittäen, ”ettei sitä voi muuksi kutsua ilman sähkövoimaa.
Kuvittele, jos heräät omassa maassasi uutisiin, ettei neljään päivään ole ollut sähköä, koska he varastavat voima-asemilla ja 17 ihmistä kuoli. Se on murha”.

BBC raportoi näin: ”Ei ole internetiä, ei taskupuhelimia, ei pankkeja, ei luotto-korttiautomaatteja, ei sähköliesiä eikä ilmastointia. Tavallinen elämä on tullut lähes sietämättömäksi useille ihmisille, etenkin alhaisen tulotason alueilla.”

Presidentti Maduro syyttää USA:ta voimakatkoksista.
”Kansallinen sähköjärjestelmä on joutunut useitten cyber-hyökkäysten kohteeksi”, Maduro twiittasi sivullaan. Teemme kuitenkin kaikkemme suurin ponnistuksin voidaksemme palauttaa tasaisen ja jatkuvan voimavirran tulevien tuntien aikana ”.
https://www.breitbart.com/national-security/2019/03/11/venezuelan-power-blackout-continues-humanitarian-crisis-rages-on/,https://www.dailymail.co.uk/news/article-6793585/Venezuelans-turn-looting-Caracas-fourth-day-power-outages.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

USA:n republikaanien senaattori Lindsey Graham, joka vierailee Israelissa ja Golanin kukkuloilla saadakseen pätevämmän kuvan tilanteesta pohjoisessa, sanoi lobbaavansa Trumpin hallitusta tunnustamaan, että Golanin kukkulat kuuluvat Israelille.

”On järjetöntä edes ajatella, että Israel voisi koskaan luopua niistä nykyisten Israelia uhkaavien vaarojen aikana”, Graham selitti näkemystään maanantaina luvaten samalla ponnistella saadakseen USA:n tunnustamaan niiden aseman. Hän kutsuu sitä ”Trumpin hallituksen uudeksi kiistanalaiseksi lahjaksi Israelille”.

Etelä Carolinasta kotoisin oleva senaattori Graham vieraili alueella yhdessä pääministeri Netanyahun kanssa. Golanin kukkulat ovat Genessaretinjärven yläpuolella olevat ylänkömaat, jonne Syyria rakensi sotilasasemia, ja joista se pystyi valvomaan kaikkea, mitä tapahtui Israelin puolella tulittaen ajoittain siviilejä sekä järvellä että sen vastarannalla.

IDF valtasi kukkulat kiivaiden ja lähes ylivoimisten ponnistelujen jälkeen vihollisen suoran PST- ja kivääritulen alla 1967 puolustussodan, ”kuuden päivän sodan”, aikana.

Israel liitti Golanin kukkulat virallisesti Israeliin 1981, mitä kaikki maat eivät ole tunnustaneet.

Trumpin hallitus on USA:n kaikkien aikojen suosiollisin hallitus Israelia kohtaan. USA tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, muutti lähetystönsä sinne, ja viimeksi siirsi USA:n Jerusalemin konsulaatin asiat osaksi lähetystöä, mikä tietenkin vihoitti PAS/PLO:n johtoa. Se palveli vain PA:n arabien asioita.

Obaman hallituksen aikainen epäluottamus ja jopa vihamielisyys Israeliin, on muuttunut lämpimäksi ja läheiseksi luottamussuhteeksi.
Trumpin nimittämän rauhantiimin laatima rauhansuunnitelma ”deal of the century”
julkaistaneen aikaisintaan vuoden loppukaudella, jos silloinkaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5477144,00.html,

Israel on maailman 8. laajin aseitten viejä, sanotaan SIPRI:n raportissa. Se laajeni vuoden aikana 60 %; USA:n asevienti kasvoi 30 %, Venäjän asevienti väheni 17 %.

Maailman laajempien aseviejien – USA, Venäjä, Ranska, Saksa ja Kiina – osuus oli yhteensä 75 % kaikesta aseviennistä.
https://www.calcalistech.com/ctech/articles/0,7340,L-3758095,00.html,

Oikeuskansleri Avichai Mandelvlit suostui pääministerin asianajajien pyyntöön siirtää Netanyahun tutkimusmateriaalin julkistaminen huhtikuun 9. päivän vaalien jälkeen.
Päätös toimitettiin kaikkien 1000, 2000 ja 4000 tapausten asianosaisille. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5477039,00.html,

Uusi todiste paljastaa, että rabbinaatti vaatii israelilaisilta DNA-testejä todistaakseen juutalaisuutensa. Tällä hetkellä tämä vaatimus koskee vain entisen NL:n alueilta muuttaneita kansalasia.

Avigdor Liberman, joka on yksi asianosaisista - joskin hänen tapauksensa lienee selviö ilman testejäkin - tuomitsee rabbien päätöksen ehdottomasti, ja vaatii koko rabbinaattia eroamaan välittömästi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5476939,00.html,

PA:n aiempi pääministeri Rami Hamdallah erosi virastaan jokin aikana sitten.
PA/PLO:n puheenjohtaja nimitti uuden pääministerin, uskollisen tukijansa talous-tieteilijä Mohamed Shtayyehin uudeksi pääministeriksi, hän kuluu Fatahiin.
Hamas ilmoitti välittömästi, että nimitys torpedoi viimeisetkin yhdistymis-ponnistelut Hamasin ja Fatahin välillä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5476570,00.html,

SiniValkoisen puolueen sisällä alkavat johtajuuskiistat tulla esille. Yesh Atidin jäsenet syyttävät, että puolueen kannatuksen pieneneminen johtuu siitä, että vaalitaistelu on liian tasapaksu ja lepsu, ja vaatii siihen dramatiikkaa.

Gantzsin kannattajat sanovat puolestaan, että kampanja meni hyvin siihen saakka, kun Yesh Atid tuli näyttämölle.

SiniValko johtaa edelleen 33 edustajalla, mutta Likud on noussut 29:än, 4 jäsenen tuntumaan. Toisen gallupin mukaan SiniValko johtaa 31 jäsenellä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5476443,00.html,

Turkin sulttaaniksi pyrkivä presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo, että Israel on avoimesti rasistinen valtio sanoessaan, että se on juutalainen maa.
Kysymys on siitä IsraelValtio Knessetin hyväksymästä laista, jolla Israel todetaan juutalaiseksi maaksi. Pääministeri Netanyahu määritteli äskettäin, että Israel on juutalainen maa, ennen muita uskontoja tai rotuja. Erdogan hylkää tämän. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5476443,00.html,

PA:n arabi yritti tiistaina Hebronissa puukottaa sotilaita, mutta sotilaat ehtivät ensiksi ja avasivat tulen puukottajaehdokasta kohti surmaten hänet. https://www.timesofisrael.com/reports-palestinian-tries-to-stab-soldiers-in-hebron-is-shot-dead/,

Poliisi paljasti anonyymin kannabisyhtiön Telegrass managerit, murskaten kannabis-salakuljetus-verkoston pidättäen 42 sen korkeaa jäsentä USA:ssa, Ukrainassa ja Saksassa. Pääministeri, joka julkisti uutisen, on samaan aikaa harkitsemassa kannabiksen käytön laillistamista Israelissa.
Yhtiö toimi pääasiassa, kuten nimikin sanoo, telegram instant messaging app kautta.
https://www.timesofisrael.com/police-bust-major-cannabis-trafficking-network-arrest-42-top-members/,

Entinen IDF:n komentaja Moshe Yaalon, joka ei hyväksynyt Libanonin rajan pinnassa asuvien valituksia, että tunnelien kaivaminen sotkee heidän yöunensa. Yaalon sanoi vain, että ne kaivausäänet ovat hevosten kavioitten kapsetta lähikylästä. Tämä tapahtui ennen kuin IDF paljasti 6 Hizbullahin kaivamaa tunnelia Libanonista rajan ali Israeliin.
Nyt Yaalon väittää, että Netanyhau on vaaraksi Israelin turvallisuudelle.

”Mies, joka hylkää etelän asukkaat 500 kranaatin ja raketin armoille joka päivä, joka jokainen päivä torjuu päivittäisen Israelin turvallisuuden polkemisen Gazan rajalla, ja joka sulkee silmänsä aineiselle pelolle, jota pallo-ja leijaterrorismi aiheuttaa, sellainen mies vaarantaa Israelin turvallisuuden” Yaalon tykitti pääministeriä.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Yaalon-Netanyahu-is-a-threat-to-Israels-security-583181,

Terroristin murhaamaa tytärtään sureva isä Rafi Levengrond sanoo perustaessaan uuden puolueen, ettei politiikka kiinnosta häntä, mutta terrorismi on saatava loppumaan, ja oikeusistuinten käsittelyssä tyytyväisinä hymyilevät terroristit tulee teloittaa. Joulukuussa 2018 Asam Barghouti ampui Givat Asafin kuolettavat laukaukset, ja osallistui Ofran terrori-iskuun. Häntä syytetään sotilastuomioistuimessa kahden sotilaan murhasta ja usean muun haavoittamisesta joulukuussa 2018.

Rafi Levengrondin tytär sai surmansa Barkan teollisuuslaitoksessa kahden lapsen vanhempien ohella yhden haavoittuessa.
”Vaadimme terroristien teloittamista, heidän perheensä karkottamista ja heidän talonsa tuhoamista, mutta hallitusten heikkouden vuoksi näin ei tapahdu” hän sanoo.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260237,

Ministeri Erdan vakuuttaa, ettei Temppelivuorelle sallita uuden moskeijan rakentamista entisen kahden lisäksi. Kalliomoskeija ei palvele moskeijana, se on rakennettu sen kallion suojaksi, jolla Abraham oli vähällä surmata poikansa uhrina Jumalalle.

Gilad Erdan tarkoittanee sitä Kultaisen Portin muurin sisäpuolella olevaa holvattua tilaa, jonka ovet avautuvat Vuorelle. Muslimit vakuuttavat korjaavansa sen moskeijaksi.
Al-Aksan lisäksi Salomon talleille muslimit rakensivat ilman valvontaa 10 000 hengen moskeijan, jota käytetään vähän.

Erdan ei antanut suoraa vastausta, koska Khan Al-Ahmar beduiinikylä poistetaan, hän vain varoittaa uskonnollisen sodan vaarasta Temppelivuorella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/260209,

Mormonikirkko sanoo, että sillä on Roomassa 5000 jäsentä, ja kaikkiaan 23 000 Italiassa.
Sen rakentama 10 vuotta kestänyt Rooman temple rakennustyöt valmistuivat äskettäin. Rooman temppeli on 156 jalan korkuinen, se avattiin 2 viikkoa sitten. Se on 162. mormoni temppeli maailmassa ja 12. Euroopassa.

Paavi Frances I tapasi mormonikirkon johtajia lauantaina Vatikaanissa osana paavin ohjelmaa maailmanlaajuisen uskonnon perustamiseksi, jonka ytimenä on katolinen kirkko. Kirkolla on myös suunnitelma päästä hallinnoimaan Jerusalemin vanhanosan pyhiä paikkoja. Israel lupasi sille rakennuksen, jonka kattokerroksessa on viimeisen aterian yläsali cenacle, ja pohjakerroksessa Davidin hauta. Toiseksi Vatikaani haluaa öljyvuoren hallinnon.
https://www.breitbart.com/europe/2019/03/09/pope-francis-meets-with-top-mormon-leaders/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 10 -20; Tiberias 14 -26; Suolameri 16 -25; Eilat 18 -28 +C-astetta, pohjoisosassa maata sataa, muualla puolipilvistä, kuten myös huomenna, mutta torstaiksi luvataan sateita ja ukkosta. Hieman viilenevää.

Israelweather.co.il

Coloradossa ennustetaan keskiviikkona todellista, sensaatiomaista bomb cyclone räjähdystä, joka voi aiheuttaa 10 -20 jalan vahvuisia lumikinoksia. http://strangesounds.org/2019/03/colorado-denver-bomb-cyclone-march2019.html,
























Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019