TORSTAI 07.02.2019

TORSTAI 07.02.2019
01. Resilience (Hosen LeIsrael) puolueen puheenjohtaja ja vahva ehdokas pääministeriksi Netanyahun jälkeen, jos hänen vaalityönsä estyy tai häiriintyy, IDF:n komentajan paikalta politiikkaan uskaltautunut kenraaliluutnantti evp. Benny Gantz taisi tehdä orastavan poliittisen uransa pahimman virheen antamassaan haastattelussa, jossa hän ihasteli IDF:n tapaa suorittaa joustavasti ja elegantisti juutalaisten asukkaitten karkotukset Gush Katifista Gazasta v. 2005, ehdottaen samalla, että ne voisivat toimia esikuvana seuraavissa karkotuksissa.

Teknisenä käytännön suorituksena juutalaisten karkottaminen kukoistavista yrityksistään ja kasvihuoneistaan oli todellakin hyvin valmisteltu ja suunniteltu, kuten sopii odottaakin kokeneelta sotilasjohtajalta. Karkotustoimiin osallistuneita sotilaita ja poliiseja koulutettiin ennen h-hetkeä ja heille annettiin jopa psykologista harjoitusta, miten suhtautua vastaan rimpuileviin ja itkeviin asukkaisiin, ettei niiden annettaisi vaikuttaa tehtävän suorittamiseen.

Sotilasjohtajan, jollainen Ariel Sharon lopulta oli, tehtävänä on suorittaa hänelle annettu tehtävä – vaikka se tuntuisikin vastenmieliseltä – ajattelematta sitä, milliasia seurausvaikutuksia sillä voisi olla, ja miten ne hoidettaisiin.

Gazan karkotusten yhteydessä sen suunnittelijat olivat unohtaneet kokonaan, minne nuo Israelin kansalaiset siirrettäisiin, mistä he saisivat asunnot ja työtä, tai mistä he löytäisivät lapsilleen lastentarhat ja koulut, ja miten he syvän trauman kokeneina pystyisivät sulautumaan uusiin olosuhteisiin ja haasteisiin.

Avioliitot joutuivat vaikeuksiin tai hajosivat, lapset menivät kaduille, huumeisiin ja alkoholiin sekä rikoksiin, jotka olivat lähes tuntemattomia Gush Katifissa.

Gazasta karkotettuja oli n. 8 500. Jos samantapainen karkotus järjestettäisiin Juudeassa ja Samariassa, karkotettavien määrä olisi moninkertainen.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Did-Gantz-just-lose-the-race-579908,

02. WestBankJewishPopulationStats.com tiistaina julistaman raportin mukaan juutalaisen väestön määrä Juudeassa ja Samariassa kasvoi v. 2018 aikana 3.3 %, keskimääräisen valtiollisen kasvun ollessa 1.9 %. Heidän määränsä Juudean ja Samarian alueilla kasvoi viimeisen 5 vuoden aikana 20.61 %.

Juudean ja Samarian (Yeshan) juutalaisasukkaitten määrä on 03.01.2019 rekisterin mukaan 449 508 ihmistä. Etzion blokin itäosa kasvoi 6.15 % viime vuoden aikana. Samarian juutalaisasukkaitten kasvumäärä oli seuraavana 5.4 %:n kasvulla.
(Em. lukuihin eivät sisälly Jerusalemin itäosan n. 200 000 juutalaisasukasta.)
Raportissa esitetään kasvumäärät kustakin 128 juutalaiskaupungissa Yeshassa, organisoituna 11 alueelliseen blokkiin Israelin sisäministeriön yleisen rekisterin tarkkojen lukujen mukaan.
Raportissa esitetyn arvion mukaan Juudean ja Samarian juutalaisten asukasmäärä tulee ylittämään miljoonan asukkaan rajan vuonna 2041.

Vuosittaisen raportin ohella raportin laatijajärjestö julkaisee kuukausittaisia uutisraportteja, joissa käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä, kuten kahden valtion ratkaisun epäonnistuminen, sekä maailman johtajien mielipiteitten muuttuminen Yeshan kasvukäyrien mukana jne.

Raportteja voidaan tilata ilmaiseksi Beit El-instituutiosta PDF-muodossa kirjautumalla sen Email listaan osoite: WestBankJewishPopulationStats.com. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258698,

03. Hosen LeIsrael puheenjohtaja Benny Gantz antoi haastattelun viime viikolla – ei ammattijournalisteille, vaan komedianäyttelijä Hanoch Daumille ja laulaja Shlomo Artzille, - ehkä kuvitellen saavansa enemmän sympatiaa heiltä kuin kovanahkaisilta poliitikoilta, noudattaen periaatetta: ”puhu vähän, hymyile aina”, kuten JP:n Gil Hoffman arvioi.

Gantzin kehonilmeet (bodylanguage) antavat kuvan miehestä joka seisoo suorana ja rehellisenä periaatteittensa takana. Haastattelussa hän selvästi taisteli omatuntonsa kanssa päättääkseen, antaako hän tungetteleviin kysymyksiin suoran ja rehellisen vastauksen, vai kiemurteleeko poliitikon tapaan valiten puolitotuuksia vastaamatta itse kysymykseen.

JP:n artikkelin mukaan hänen kaavasta poikkeavat vastauksensa ärsyttivät kaikkia, sekä oikealla että vasemmalla että myös keskustassa, eli hänen haastattelunsa oli virhe, jota Gantzin vaalitiimi yrittää jälkeenpäin korjata.

Vasemmisto pahoitti mielensä Gantzin vihjaistessa, että hän voisi liittyä Netanyahun hallitukseen, kunnes syytös annetaan, ehkä vuoden kuluttua.

Oikeistoa eivät tyydyttäneet hänen ihailunsa tavasta, millä IDF hoiti tuon epämiellyttävän kysymyksen, joka olisi voinut repiä maan kahtia.

Keskusta, jonka päämääränä on pysytellä keskiössä menemättä laitoihin, katsoi Gantzin toimineen Bibin tavoin hänen Likudin öisissä todellisuus-ohjelmissaan.
Journalistina Hoffmania jäi kaivelemaan se, että Gantz turvautui hupiohjelman esittäjiin eikä todellisiin median ammattilaisiin, jotka osaavat repiä miehen palasiksi niin halutessaan.

Hoffman katsoo, että Gantzilla on nyt 2 mahdollisuutta: Joko antaa haastatteluja todellisille reporttereille, tai vajota takaisin suojavärinä turvaan, kunnes vaalit on ohi. Hoffman pitää kumpaa tahansa parempana kuin tekemäänsä valintaa.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Did-Gantz-just-lose-the-race-579908,

04. Pääministeri Benyamin Netanyahu varoitti keskiviikkona, että jos Likud häviää vaalit, hänen vakavin poliittinen haastajansa Benny Gantz voi tehdä salaliiton PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa vetäytymisestä territorioista, käyttäen esikuvanaan 2005 vetäytymistä Gazasta.

Netanyahu käytti hyväkseen Abbasin neuvonantajan Nabil Abu Rudeinehin Reutersille antamaa lausuntoa, jossa tämä piti rohkaisevana IDF:n entisen komentajan Benny Gantzin haastattelussa antamaa lausuntoa, ettei hän halua hallita toista kansaa ja vihjaisi alueluovutuksista Juudeassa ja Samariassa.

Pääministeri tarttui tähän lisäten myrkyllisesti todeten, että Abbas sanoi olevansa tyytyväinen Gantzin lupauksiin toivottaen hänelle menestystä vaaleissa.
”Tämän johdosta on tärkeää pysyä yhdessä voittaaksemme vaalit ja estääksemme Gantzin etenemisen. Kysymys on siitä, saammeko me Gantzin johtaman vasemmistohallituksen, vaiko johtamani Likud-hallituksen”.

Hosen LeIsrael vaalitiimi vastasi tähän muistuttamalla kansaa, että Bibi äänesti vetäytymisen puolesta, ja että kulttuuriministeri puhui siitä hymy kasvoillaan. Gantz jatkoi tähän sanoen Bibille: ”Sinä evakuoit juutalaisia. Sinä maksoit suojelurahaa Hamasille. Aikasi on ohi, me jatkamme eteenpäin”.

Gantz muistutti tosiasiasta, että vetäytymisprosessin hyväksyivät sekä hallitus että Knesset, eli IDF toimi päättäjien tahdon mukaisesti ja toteutti sen käytännössä. ”Hallitus äänesti 06.06.2004 vetäytymisestä ja hyväksyi sen.
26.10. Knesset äänesti siitä hyväksyen sen, ja 16.02.2005 Knesset hyväksyi Vetäytymisen korvauslain, jota Bibi myös kannatti. Tämä antoi lopullisen niitin vetäytymisen suorittamiselle”.

Gantz antoi lopuksi vakuuttavan lupauksen: ”Minun valvontani aikana ei tule olemaan yksipuolisia setlementtien evakuointeja”, mutta ei sulje niitä pois.
Saman päivän aamuna haastattelussa hän totesi: ”Meidän tulee löytää tie, mikä ei vaadi meitä valvomaan mitään toista kansaa”.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gantz-says-Israel-should-not-control-others-praises-disengagement-model-579829, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459117,00.html,

05. Likudin sisäisissä äänestyksissä (primary) vaaliehdokkaista Netanyahun pahimmat haastajat voittivat viisi tärkeintä paikkaa.

Netanyahu on listan ehdoton ykkönen, mutta häneen jäljessään tulivat valituiksi seuraavat ehdokkaat:
1. Banyamin Netanyahu; 2. Yuli Edelstein; 3. Israel Katz; 4. Gilad Erdan, 5. Gideon Saar, 6. Miri Regev; 7. Yoav Gallant; 8. Yariv Lavi; 9. Nir Barkat; 10. Gila Gamliel.
Listassa on esitetty kaikkiaan 30 valitun ehdokkaan nimet.
Artikkeleissa huomioidaan se, että vaikka pääministeri on kuukausien ajan pyrkinyt leikkaamaan pahimpana poliittisena kilpailijanaan pitämänsä Gideon Saarin siivet, kansa ei ole häntä unohtanut niiden vuosien aikana, joiksi hän vetäytyi syrjään politiikasta perättömien syytösten vuoksi.
Gideon Saar toteaa nöyrästi pitävänsä saavutustaan tähänastisen elämänsä suurimpana saavutuksena, suurempana kuin ne kaksi, joissa hän voitti ensimmäisen sijan Likudin primary äänestyksissä.
”Likud on näyttänyt demokraattisen voimansa kansallisessa ja kollektiivisessa viisaudessa ja vastuullisuudessa valiten eliitti tiimin, rikkaan kokemuksissa ja lahjakkuudessa. Tämä tiimi on arvollinen johtamaan Israelin valtiota tulevien vuosien aikana. Nyt yhdistäkäämme kätemme voittoon 09.04. vaaleissa”. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459215,00.html,
06. UUTISIA LYHYESTI

Uskontojen välisen sillan rakentaja rabbi Yechiel Eckstein kuoli 67 vuoden ikäisenä. Hän perusti Kansainvälisen Kristittyjen ja Juutalaisten välisen ystävyysjärjestön v. 1983 toimien sen presidenttinä kooten sen kautta 140 miljoonaa USD vuosittain israelilaisiin ja juutalaisiin kohteisiin.

Rabbi Eckstein syntyi Kanadassa 1951. Hänen vanhempansa rabbi Sy ja Bell Eckstein toimivat yhteisörabbina Palestiinassa, mutta joutuivat pakenemaan v.1929 arabien verisiä väkivaltaisuuksia, joissa sai surmansa useita juutalaisia.

Järjestöllä on toimistoja USA:ssa, Israelissa, Kanadassa, Etelä Koreassa ja Brasiliassa. Sillä on 1.6 miljoonaa lahjoittajaa, joista 99 % eivät ole juutalaisia, vaan pääosin evankelisia kristittyjä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459335,00.html.

Myrskyiset ukkossateet iskivät Israelin eteläosiin aikaisin torstaina aiheuttaen erämaalaaksojen tulvimista sekä sulkien maanteitä Negevissä ja Juudean erämaassa, kuten myös Eilatin ympäristössä. Tiet no 40 ja 60 on katkaistu.

Luonto-ja puistohallinto sulki turismikohteet etelä-ja itäosissa maata, niiden joukossa Masada ja Ein Gedi. Tulvat aiheutuvat alueen hienosta sedimentistä, joka kostuu nopeasti, mutta hylkää loput sateitten vedestä, joka tulvii maanpinnan painumiin ja laaksoisin ja kuivuneisiin purouomiin.
Ein Gedin sähkövirta on toistaiseksi katkaistu.

Mizme Ramonissa Negevissä mitattiin 18 mm sadeveden määrä yön aikana. Sateet siirtyvät pois päivän aikana, mutta voivat palata perjantaiksi ja sapatiksi. Hermonilla ja Golanin ylängöllä sateet voivat tulla lumena. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459558,00.html,

Kuwait ja Indonesia laativat YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselma- ehdotuksen, jossa valitetaan Israelin yksipuolisesti karkottaman TIPH, tilapäisen kansainvälisen läsnäolon Hebronissa, Norjan johtaman seurantatoimen lopettamista. Kuwaitin ja Indonesian laatimaa luonnosta kierrätettiin suljettujen ovien takana useiden maiden edustajien esittäessä huolensa lopettamisesta.

Israelissa sitä tai sen toimintaa tuskin huomattiinkaan, mutta se laati raportteja YK:lle, jotka voittopuolisesti olivat Israelia tuomitsevia ja vahvasti yksipuolisia. Sen toiminta oli varmaan yksi tarpeettomimmista Israelin alueilla.
USA esti lauselman hyväksymisen veto-oikeudellaan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459532,00.html,

Merkeistä päätellen Venäjä on aktivoinut Syyrian armeijalle toimittamansa S-300 ilmatorjuntapatteristot. Kolme neljästä patteristosta ovat nyt valmiit ja niiden ohjusputket pystyasennossa. IAF:n koneet eivät ole vielä testanneet, miten ne toimivat ja pystyväkö ne välttämään niiden potentiaaliset iskut. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5458948,00.html,

IDF:n tutkimusten mukaan juutalaisyhteisöjen turvallisuustiimi meni al-Mughayer arabikylään tarkoituksenaan pelastaa nuori juutalainen mies sieppaamiselta. IDF:n mukaan tiimi avasi tulen itsepuolustukseksi. Tilanteessa 38-vuotias 4-lapsen isä sai surmansa. Nuorukainen pääsi pakoon.

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459002,00.html,

IDF pyrkii saamaan neuvotteluratkaisun tilanteesta, jossa sotilaat pahoin-pitelivät pidättämiään arabeja kuljetuksen aikana. IDF:n mukaan sotilaat eivät olleet tilanteen tasolla, eikä heitä ollut opastettu miten toimia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5458470,00.html,

Yesh Atid puolueen perustaja johtaja Jair Lapid tunnustelee mahdollisuuksia solmia vaaliliitto Gantzin Shohen LeIsrael puolueen kanssa, mutta esteenä ovat johtajuusongelmat. Kummallakin on kiihkeä halu päästä vaikuttamaan ja Lapidilla kiire päästä korjaamaan korruptoituneen ultra-ortodoksikansan aiheuttamat vammat yhteiskunnassa, kuten Dan Shilo runoilee artikkelissaan.

Dan Shilon antaa ynetnews.com artikkelissaan ohjeita Lapidille: Tee se oikea teko. Shilon luettelee Lapidin saavutuksia: Olit oikeassa käydä sotaa ultra-ortodokseja vastaa; oikeassa iskiessäsi UTJ:n kansanedustajaa Moshe Gafnia Knessetissä: ”En halua neuvoa, miten vietät sapattisi, enkä halua sinun ohjaavan minua tässä” sanoit hänelle.
Olit ja olet vieläkin se ”kaunis Israel”, (joka on vasemmiston vanha korulause). Työskentelit lujaa ja arvostit puoluetta, ja siksi monet uskoivat sinuun.

Sitten tulee kuvaan Benny Gantz, joka tuo mieleen pidetyn Yitzhak Rabinin.
Gantz, joka pyrkii varastamaan toiveesi muutoksesta ja viedä Knesset paikkasi. Tunnet pettymystä ja turhautumista, mutta et sinä voi mitään kenraalille.
Se koskee, koska tunnet että matto vedetään altasi. Sinä olet sotilas, hän on kenraali. Mitä sinä voisit hänelle?

Jätä epätoivosi ja masennuksesi ja tyhjät iskulauseet. Ei sinulla ole mahdollista käydä kasvoista kasvoihin taisteluun häntä vastaan. Notkista polvesi hänelle ja kerro luovuttavasi paikkasi hänelle. Yhdessä te voitte muuttaa poliittisen kartan ja saada aikaan suuren pamauksen, josta olet haaveillut.

Liittoudu Benny Gantzin kanssa ilman ehtoja, yhdessä te voitte antaa suurta toivoa. Muista vain, että tämä maa nielee asukkaansa ja on nähnyt kaiken. Saalistajasi eivät epäröi tehdä kaikkensa saavuttaakseen päämääränsä.

(artikkeli on Dan Shilon artikkelin mukaan laadittu, ei suora käännös)
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5457885,00.html,


SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07 -13; Tiberias 12 -21; Suolameri 16 -26; Eilat 14 -23 +C-astetta; tänään sadetta, huomisesta alkaen puolipilvistä. Hieman lämpenevää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258731,
https://www.israelweather.co.il/english/.

Express co.uk varoittaa artikkelissaan kolmannesta maailmansodasta. Venäjä, USA ja Ranska ovat testanneet ohjuksiaan, jotka on mahdollista varustaa ydinkärjillä, vain muutamien tuntien välein. Jännitys Länsimaiden ja Venäjän välillä on noussut vaaralliselle tasolle USA:n sanouduttua irti INF-sopimuksesta, joka kieltää keskimatkan ydinohjusten rakentamisen. USA syyttää Venäjää sopimuksen rikkomisesta. Putin sanoo Venäjän aloittavan välittömästi uusien moninkertaisesti äänen nopeuden ylittävien hypersonic-ohjusten rakentamisen.
https://www.express.co.uk/news/world/1083676/world-war-3-russia-US-France-nuclear-missile-launch-inf-treaty,

Kan11 TV-kanavan gallupin mukaan puolueiden kannatus on nyt:
Likud 32 paikkaa; Hosen LeIsrael 22; Yesh Atid 11 paikkaa; Uusi Oikeisto 7; Tibin Taal 7 paikkaa, Labor 6; UTJ 6; Israelin arabit Joint List 6; Jewish Home /National Union 5; Shas 5; Isreal Beitenu 5; Meretz 4; Kulanu 4; Hatnua ja Gesher eivät ylitä vaalikynnystä 3.25 %.
Gantzin ja Lapidin vaaliliitto voisi saada oikeuden hallituksen muodostamiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258707.




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021