TIISTAI 26.02.2019

TIISTAI 26.02.2019
01. Presidentti Donald Trumpin nimittämän Lähi-Idän rauhantiimin johtaja Jared Kushner on 5-päivän vierailulla Lähi-Idässä saadakseen arabimaitten tukea ”deal of the century”, vuosisadan sopimukselleen, joka tultaneen julkaisemaan Israelin Knesset-vaalien jälkeen huhtikuussa.

Puhuessaan Sky News Arabia uutistoimistolle Abu Dhabissa Kushner sanoi johtamansa rauhantiimin työskennelleen parin vuoden ajan pyrkiessään formuloimaan ”realistisen ja oikeudenmukaisen ratkaisun noille kysymyksille, joka mahdollistaa ihmiset elämään parempaa elämää”.

Kushner vakuutti, että ”suunnitelma on hyvin yksityiskohtainen ja keskittyy ratkaisemaan rajakysymykset – ja jos pystymme ratkaisemaan tämän tosiasian ja tuomaan rauhan ilman pelottelua, silloin voimme taata ihmisten vapauden”.

Haastattelu annettiin englanniksi ja tulkattiin arabiaksi.
Se julkistettiin sen jälkeisenä päivänä, kun Uusi Oikeisto-puolueen johtaja Naftali Bennett sanoi Trumpin ja Likudin johtajan, pääministeri Benyamin Netanyahun koordinoivan suunnitelman julkistamisen perustaakseen Palestiinan valtion vaalien jälkeisen päivänä.

Kushner sanoi haastattelussa tiimin keskittyneen neljään keskeiseen kysymykseen.
”Ensimmäinen on vapaus, jossa haluamme ihmisten nauttivan oikeudestaan tarttua tilanteeseen, uskontoonsa ja palvontaansa uskostaan rippumatta,
kuten myös kunnioituksesta”.

”Ihmisten arvokkuus tulee varmistaa. Heidän tulisi kunnioittaa toisiaan ja hyödyntää tilaisuuksiaan parantaa elämäänsä antamatta konfliktien häiritä heidän lastensa tulevaisuutta ja turvallisuutta”.

Hän sanoi Trumpin toivovan, että Gazan kaista ja Länsiranta yhdistetään yhteisen johdon alle vastoin nykyisin vallitsevaa tilannetta.
Palestiinalaiset haluavat korruptiosta vapaan hallituksen, joka huolehtii heidän intresseistään, hän vakuutti.

UAE:n vierailu lisäksi Jared Kushner vierailee Bahrainissa, Qatarissa, Omanissa ja Saudi Arabiassa saadakseen tukea suunnitelmalle. Hänen mukanaan matkustavat USA:n Lähi-Idän lähettiläs Jason Greenblatt ja USA:n Iranin lähettiläs Brian Hook.
Kushner kiitteli sitä, että Washington oli pystynyt salaamaan suurimman osan suunnitelmasta, edellisten suunnitelmien vuotaessa julkisuuteen ennen aikaisesti häiriten niiden pohjalla käytyjä neuvotteluja.

Kushner paljasti, että suunnitelmaan kuuluu laaja taloudellinen komponentti, ja ettei taloudellinen vaikutus tule rajoittumaan Israeliin ja palestiinalaisiin, vaan ulottuu koko alueelle, Jordaniaan, Egyptiin ja Libanoniin.

Hän sanoi Iranin muodostavan suurimman uhan turvallisuudelle ja tasapainolle alueella. ”Teheran työskentelee agenttiensa kautta rahoittaen terrorijärjestöjä. Iran on epätasapainon ja terrorismin takana alueella, mikä lisää pakolaisten määrää ja vähentää taloudellisia tilaisuuksia”.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Kushner-Trumps-peace-plan-will-focus-on-drawing-the-borders-of-Israel-581768,

02. Israelin poliittiset puolueet - niistä etenkin oikeiston äänestäjiä kalastelevat – tarttuivat välittömästi tilaisuuteen hyökätäkseen Kishnerin esittämiä näkökohtia vastaan.

Naftali Bennett (Uusi Oikeisto) totesi videon osoittavan, että Netanyahuun kriittisesti suhtautuvilla mielipiteillä on oikeutuksensa.

”Kushnerin sanat todistavat sen, minkä jo tiesimme. Vaalien jälkeisenä päivänä tulevat painostamaan Netanyhau-Lapid-Gantz hallitusta Palestiinan valtion perustamiseksi tien no6 varteen, hyväksymään Jerusalemin jakamisen – ja Netanyahu on pakotettu alistumaan” Bennett ennusti.

Bennett sanoi ”Bibin ja Trumpin koordinoineen suunnitelman julkaisemisen välittömästi naalien jälkeen. Jopa Likudin ryömiminen koaliittioon vasemmistolaisen Lapid-Ganz-puolueen kanssa on jo ymmärretty”. Siksi Bennett suosittaa voimallisen uuden oikeiston muodostamista Uusi Oikeiston ympärille. Hän sanoo tukevansa Netanyahua, mutta painostavansa häntä keskeyttämään toimet Palestiinan valtion muodostamiseksi. ”Oikeisto tai Palestiina”, hän sanoo.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Kushner-The-peace-plan-will-focus-on-drawing-the-borders-of-Israel-581738,

03. National Unionin puheenjohtaja, ke. Betzalel Smotrich, joka on no 2 oikeistolaisen unionin ehdokaslistalla, kertoo pitkähkössä Arutz Shevan haastattelussa kansan luottavan edustamaansa oikeistolaiseen unioniin.
Otan siitä tärkeimpiä aiheita tähän artikkeliin.

”Uskon kaikkien ymmärtävän meidän tehneen välttämättömät ja tarvittavat askeleet säilyttääksemme uskonnollisen sionistisen säilymiseksi Knessetissä ja varmistaaksemme oikeistolaisen blokin ja hallituksen Trumpin vuosisadan sopimuksen paljastuessa julkiseen tarkasteluun” Smotrich ennustaa.

Smotrich sanoo, että Oikeistolainen Unioni on tärkeä myös Israelin juutalaisen identiteetin säilymiseksi.
”Voi meitä, jos saamme Bibin, Bennettin ja Gantzin Lapidin kanssa - kaikkine vihjauksineen - muodostaman hallituksen juutalaisen identiteetin tärkeissä kysymyksissä Israelin valtiolle. Äänestäessäsi meitä äänestät ainoaa puoluetta, joka on todella antautunut Uskonnollisen Sionismin arvoihin ja näkyyn”.

Hän sanoo, ”ettei yksi ääni Oikeistoblokin sisällä lisää tai vähemmän, ole tärkeää, mutta on vain yksi puolue, joka ei ole omistautunut itseensä, ei opportunistisille poliittisille tavoitteilleen, tai miten se saisi yhden paikan tai toisen nopeimmin, mutta on uskoutunut uskonnollisen kansan idealle ja arvoille”.

Hän ei myöskään ole huolissaan Sinivalkoista puoluetta mairittelevista mielipide-tiedusteluista, koska ”liitos vasemmistoon on hyvä. Israelin valtion vaalit ovat oikean ja väärän, näyn ja arvojen tien, ja opportunistien joukon välillä, jolla ei ole epä-poliittisia tai ei-taloudellisia yhteistä nimittäjää, ja joka on PR:n ja median konsulttien tuotosta, jossa ne sanelevat heidän puheensa ja telepromtinsa”.

Smotrich sanoo, että ”Lapidin ja Gantzin ainoa yhteinen nimittäjä on kaataa oikeistolainen hallitus, ja uskon kansan olevan järkevämpi; se on vastuullisempi ja haluaa tietää aamulla, minne ollaan menossa. On olemassa eräänlainen PR kampanja-harjoitus, mutta kuten jo sanoin, uskon Israelin kansaan. Uskon, että useimmat heistä haluavat (turvallisen) tien, ei Bibin vastaista puoluetta tai oikeiston vastaista hallitusta”.

Smotrich sanoo, että oikeistosiiven blokki johtaa vielä, ja se on tärkeää, ei se, miten monta paikka Likud saa suhteessa SiniValkoiseen. Vain Bibi pystyy muodostamaan enemmistön koaliittiossa, ja siksi presidentin tulee antaa hallituksen muodostaminen hänelle.

Mutta jos Bibi on liian vahva, tulemme päätymään Yamitin tai Hebronin luovutukseen tai Gush Katifin karkotuksiin Gazasta Smotrich varoittaa. ”Olemme nähneet, mihin liian suuri ja voimakas Likud pystyy”.
Hän tukee Bibin johtaman Likudin muodostamaa koaliittiota, johon ei aina voi luottaa. Ei ole tärkeää tietää vain pari johtavaa ehdokasta, vaan koko ehdokas-lista, että kaikki ovat eettisiä ja luotettavia, jotka uskovat Toraan ja uskoon, ja joihin siksi voidaan luottaa ja uskoa.

Smotrich varoittaa, että suuri vaara on siinä, että Trump ja Netanyahu välille on kehitelty kompromissisuunnitelma. Bibi on tietoinen tästä, eikä Trump olisi voinut tehdä mitään Bibin tietämättä tai hänen selkänsä takana. Tämä ohjelma sisältää - kaikkine vihjeineen - hyvin arveluttavia komponentteja.

”Me taritsemme voimakkaan Knessetin onnistuaksemme vastustamaan sitä ja tehdäksemme selväksi Bibille, ettei hän voi suostua vaarallisiin kompromisseihin, ei mihinkään juutalaisia yhteisöjä tai Jerusalemia koskevia”.

”Netanyahun käytös viimeisten päivien aikana Temppelivuorella on yksin-kertaisesti häpeällistä” Smotrich sanoo.
”Amona tuhottiin” – kuten hän sanoi – ”oikeuden päätöksen mukaisesti, kuten myös Netiv HaAvot juutalaiskylä”. Beduiinikylä Khan Al.Ahmar sen sijaan jatkaa.

Mutta Kultainen (Armo-)Portin viereinen tila suljettiin 2003 myös oikeuden päätöksellä, eikä päätöstä ole purettu. Kuitenkin arabien hyökättyä joukolla saadakseen Portin aukaistuksi ja sen takana olevan korkean tilan muodostamiseksi muslimien pysyväksi rukoustilaksi, Netanyahu alistui ja antoi periksi arabivälivallan ja Jordanian uhkausten edessä, aivan samoin, kuin hän peräytyi päätöksestä metallin-paljastimien asettamisesta Temppelivuorelle johtaviin käytäviin kuukausia aiemmin.

Smotrich arvioi, että Bibillä tulee olemaan vaikeaa muodostaa hallitusta Gantz-Lapid SiniValkoisen puolueen kanssa vaalien jälkeen, sillä Bibin ovelaa juonittelua vaalien jälkeen tulevat rajoittamaan ainakin jotkin häntä vastaan nostetut rikossyytteet. Siksi hän uskoo vahvan Oikeiston voivan estää nämä suunnitelmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259560,

04. Jerusalemin Temppelivuoren itäosan muurissa sijaitseva portti, jota kutsutaan nimellä Kultainen Portti, tai Armoportti (hepreaksi Sha`ar HaRachamimi), on luultavasti vanhin vanhan kaupungin porteista. Se rakennettiin joko 520 AD, tai 7. vuosisadalla Kristillisen historian mukaan. Portti rakennettiin aiemman portin tilalle, jonka kaarifasadi on nähtävissä portin yläosassa.

Portti suljettiin Ottomanin sulttaanin Suleimanin käskystä 1541. Sen ulkofasadi itään on säilynyt alkuperäisenä 16-vosisadalta lähtien. Sen kaksoisosien kautta on yhteys holvattuun korkeaan tilaan, jota muslimit olivat käyttäneet rukoustilanaan vuoteen 2013 saakka, jolloin se suljettiin Israelin oikeuden päätöksellä, koska muslimit käyttivät sitä poliittiseen tarkoitukseen. PA:n arabien äskettäin avaama portti ei ole Kultainen portti, vaan sisätilojen välinen portti.

Israelin poliisi pidätti kaksi wakfin johtavaa virkailijaa kuulusteluihin, mutta vapautti heidät myöhemmin ilman jatkotoimia. He vakuuttivat, että kyseinen alue kuuluu erottamattomasti Al-Aksa moskeijaan, eikä juutalaisilla ole mitään asiaa sinne.

Kristillisen tarinan mukaan Neitsyt Marian vanhemmat tapasivat portin luona enkelin Marialle antaman ilmoituksen jälkeen, ja siksi se on Jeesuksen syntymän symboli. Apogryfikirjoitusten mukaan Jeesus kulki portin kautta palmusunnuntaina.

Muslimit nimittävät porttia nimellä Bab Al-Dhahasbi tai Bab Al-Zahabi, tarkoittaen Kultainen Portti tai Ikuisen Elämän Portti, jonka luona Allah päättää kunkin ikuisesta elämästä. Se suljettiin 1541 Suleimanin toimesta, mutta aiemmin jo 810 muslimien toimesta, sen avasivat ristiretkeläiset 1102, mutta Saladinin voitettua ristiretkeläiset
se muurattiin uudelleen umpeen 1187, eikä sitä liene avattu sen jälkeen.

Juutalaisen tarinan mukaan Messias tulee Kultaisen Portin kautta Jerusalemin kaupunkiin. Tämä lienee yksi syy Kultaisen portin sulkemiseksi. Muslimit ovat haudanneet kuolleitaan portin eteen voidakseen estää juutalaisten Messiaan pääsyn, koska juutalaiset välttävät hautausmaita etteivät saastuisi. Myös juutalaiset uskovat, että ”kansojen viimeinen tuomio pidetään Kultaisen portin luona”.

”Sitten Hän vei minut takaisin pyhätön ulommalle portille, joka antoi itään päin, mutta se oli suljettu.
Niin Herra sanoi minulle: ”Tämä portti on oleva suljettuna; sitä ei saa avata eikä kukaan saa tulla siitä sisälle, sillä Herra, Israelin Jumala, on käynyt siitä sisälle. Se on oleva suljettuna.
Ruhtinas ainoastaan saakoon ruhtinaana istua siellä ja aterioida Herran edessä. Käyköön hän sisälle porttieteisen kautta ja tulkoon ulos samaa tietä”. (Hes44:1- 3.)
http://www.magdalenepublishing.org/blog/jerusalems-golden-gate-history-prophecy/,
http://www.seetheholyland.net/tag/golden-gate/,
https://biblewalks.com/sites/GoldenGate.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

Entinen Israelin hallituksen energia- ja infrastruktuuri ministeri Gonen Segev tuomittiin Jerusalemin alueoikeudessa 11. vuokeksi vankeuteen vakoilusta Iranin hyväksi, mutta syytös petoksesta pudotettiin sopimusneuvottelujen kautta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5470232,00.html,

Ben Gurionin ja Tel Avivin yliopistojen tutkijat yhdessä EcoPeace Middle East NGO:n kanssa varoittavat, että Gazan kaistan heikko Infrastruktuuritilanne voi aiheuttaa vaarallisten tautiepidemioitten syntymisen, mikä voi pakottaa Gazan asukkaat etsimään apua Israelin viranomaisilta.
IDF:n sotilaat ovat oppineet selviytymään Gazan asettamista haasteista, mutta uusi haaste uhkaa iskeä Gazasta, ja se on vähintään yhtä vaarallinen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5470235,00.html,

Argentiinan päärabbi Gabriel Davidovich joutui vaimonsa kanssa brutaalin ryöstön ja pahoinpitelyn kohteeksi kodissaan. Heidät vietiin sairaalaan hengenvaarallisessa kunnossa.
Hyökkääjät huusivat heille: ”Me tiedämme, että sinä olit Amia-juutalaiskeskuksen rabbi Buenos Airesissa”. He varastivat rahaa ja kalleuksia. Hyökkääjiä ei ole vielä saatu kiinni.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5470130,00.html,

USA:n presidentti Trumpin vaatimus rakentaa muuri USA:n ja Meksikon väliselle rajalle on vähintään yhtä tärkeä huumeiden salakuljettamisen estämiseksi USA:n markkinoille, kuin laittomien siirtolaisten holtittoman pääsyn estäminen maahan. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5469687,00.html,

Israelin ja Palestiinan arabien välinen jatkuva konflikti varasti EU:n ja arabiliiton ensimmäisen istunnon Siinain niemimaalla Sharm el-Sheikissä. 50 maan edustajat koskettelivat myös terrorismin vastaista taistelua sekä laitonta siirtolaisuutta. EU:n sisäiset ongelmat ja arabiliiton kyvyttömyys käsitellä sisäisiä ongelmiaan jäivät kuitenkin syrjään ikuisuuskysymyksessä Israelin ja arabien välisestä konfliktista.

Loppulausunnossa vahvistetaan tuki kahden valtion periaatteelle perustuen alueiden kompromisseihin arabiliiton 2002 rauhanaloitteen mukaisesti konfliktin ratkaisemiseksi. Palestiinan valtion pääkaupunkina tulisi olla Jerusalemin itäosa ja setlementtien Israelin rakentaminen 1967 sodan jälkeen vapautetuille alueille tullaan alistamaan tarkkaan seurantaan ja rajoittamiseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5469745,00.html,

PA:n arabiterroristit kävivät varastamassa arabin raa`asti pahoinpitelemän, raiskaaman ja murhaaman 19-vuotiaan Ori Ansbacherin muiston kunniaksi istuttamat puut. Hänet murhattiin Tekoan läheisessä Ein Yaelin metsässä alkukuusta. PA:n arabit tuhosivat ja varastivat 50 puuntainta sunnuntaina. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5469609,00.html,

Israelilainen startup yhtiö liittyi niiden laboratorioiden joukkoon, jotka valmistavat laboratorioissaan kasvattamaansa puhdasta lihaa. Yhtiön edustajat väittävät, että ”cultured meat in petri dish” on maukasta ja ympäristöystävällisempää kuin perinteinen eläinten liha, sekä vähentää eläinten kärsimyksiä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5469569,00.html,

Israelin laivasto harjoittelee pohjoisesta tulevaa sodanuhkaa vastaan.
Koko Israelin laivaston ohjusalusten osasto ja sukellusveneet osallistuivat viime viikolla laaja-alaisiin harjoituksiin pohjoisella areenalla. Mukana olivat myös Shayetet 13 yksikkö, ja harjoitukset päättyivät kohteiden tuhoamiseen. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5469307,00.html,

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif ilmoitti varoittamatta eroavansa Iranin hallituksesta myöhään maanantaina. 59-vuotias veteraanipoliitikko ilmoitti epämääräisessä Instagram postauksessaan pyytävänsä anteeksi kyvyttömyyttään jatkaa palvelustaan. Ilmoitukseen oli liitetty profeetta Muhammedin tyttären Fatiman tekemä piirros.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5470006,00.html.

Tamar Gur Krause on reformoitu rabbi, joka palvelee samaa sukupuolta olevia juutalaispuolisoita. Hän väittää johtaneensa satoja hääseremonioita virassaan. ”Katson muodostavani sillan, joka tuo ihmiset hengelliseen elämään ja tarkoitukseen, jotka periytyvät sukupolvia vanhoihin juutalaisiin teksteihin.”
Monet perinteiset rabbit ovat kauhuissaan hänen sanoistaan.

”Ortodoksi hääseremoniassa rabbi seisoo kahden nuken edessä. Toinen heistä, morsian, seisoo peitettynä, eikä puhu mitään. Toinen nukke, joka on aina mies, särkee lasin, nuket suutelevat toisiaan, ja sitten juhlinta voi alkaa. Nuket ehkä tuntevat laulut, mutta heillä ei ole käsitystäkään, mitä he sanovat chuppansa alla.”

Krausen johtamassa seremoniassa molemmat rikkovat lasin, ja laulut lauletaan morsiamen ja sulhasen tai toisinpäin, äänellä, täysin tasavertaisina. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5466982,00.html,

Presidentti Trump on matkalla keskiviikkona ja torstaina suunniteltuun tapaamiseen PohjoisKorean diktaattorin Kim Jong Unin kanssa Hanoissa, Vietnamissa. Kukaan ei rohjenne esittää mitään arvioita, mihin tapaaminen voi johtaa.
Trump näyttää kuitenkin pitävän PohjoisKorean paksusta nuorukaisesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259575, ’

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 07 -14; Tiberias13 -21; Suolameri 16 -26; E ilat 14 -27 +C-astetta, tänään puolipilvistä, huomenna ja ylihuomenna sadetta. Lämpötila laskee 05 -11 +S-astetta.

243 uutta mahanmuuttajaa matkusti Israeliin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/259605,

Israelin tiedustelu varoittaa, että 150 000 – 200 000 ISIS jäsentä on levittäytynyt kaikkialle maailmassa.
https://gellerreport.com/2019/02/israeli-isis-world.html/,













Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019