Sunday, February 10, 2019

SUNNUNTAI 10.02.2019

SUNNUNTAI 10.02.2019
01. 19-vuotias juutalaistyttö Ori Ansbacher lähti torstaiaamuna Tekoasta lyhyelle kävelylle Ein Yaelin ja Raamatullisen puutarhan väliseen metsikköön. Hän halusi elää luonnon heräämisen mukana ihaillen luonnonkukkien elpymistä talvikauden jälkeen. Hän toimi kansallisen palvelun vapaaehtoisena työntekijänä

Torstaiaamuna 28-vuotias arabi Arafat Arfiah lähti kodistaan Hebronissa ottaen puukon mukaansa. Hän meni ensin jostain syystä Beit Jalaan, ja sieltä Ein Yalein vireiseen metsikköön, kuten hän kertoi myöhemmin kuulusteluissa.
Oliko hän yksin vai oliko heitä useampia, on vielä epävarmaa, vaikka poliisi vihjaili aiemmin, että heitä oli useampia.

Orin kotona odotettiin hänen paluutaan, mutta koska häntä ei alkanut kuulua, he ilmoittivat poliisille tytön katoamisesta 11.00 aikoihin.
Vasta 8 tuntia myöhemmin hänen raakalaismaisesti pahoinpidelty ja alastomaksi riisuttu ruumiinsa löydettiin metsiköstä pienellä aukiolla. Hänen ruumiistaan havaittiin, että häntä oli puukotettu, ja kohdeltu äärimmäisen väkivaltaisesti.

Viime aikoina lisääntyneiden väkivaltaisuuksien vuoksi poliisi on erityisen varuillaan ja aloitti tehostetut etsinnät murhaajan löytämiseksi.
Shin Bet ja rajapoliisi löysivät etsimänsä epäillyn Arafat Arfiahin Ramallahin viereisestä El-Bireh arabi-kylästä lähellä moskeijaa.
Arfiah ei vastustellut pidätystä, mutta paikalliset arabit kivittivät rajapoliiseja kivin, kotitekoisin pommein ja rautatangoin pyrkien estämään pidätyksen.

Poliisin ottamien forensic-todisteiden perusteella poliisi on vakuuttunut, että Arfiah on osallinen murhaan.

Debkafile toteaa poliisin toimivan äärimmäisen paineen alaisena, ei ainoastaan murhan raakuuden johdosta, vaan myös siksi, että nuori israelilaisnainen, joka palveli kansallisessa vapaaehtoistyössä, murhattiin Jerusalemin eteläosan tiheään asutulla alueen lähellä, mikä voi toimia vaarallisen potentiaalisena kiihotteena arabien ääriaineksille suorittaa samantapaisia terroritoimia.

Kolme viikkoa aiemmin palestiinalainen arabimies surmasi Tamar ja Yehuda Kadourin heidän kodissaan Armon HaNatsiv lähiössä Jerusalemin pohjoisosassa.
Heidän murhaajaansa ei ole vielä löydetty.
DF:n mukaan poliisi asetti tehokkaimman tutkijatiimin selvittämään viimeistä Jerusalemin alueella tehtyä murhaa, koska sen selvittäminen mahdollisimman nopeasti merkitsee suurta symbolista voittoa heille. https://www.debka.com/first-suspect-in-assault-and-murder-of-young-israeli-woman-arrested-in-el-bireh/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258803,

02. ”Hän rakasti tätä maata niin paljon” keventää Ori Ansbacherin äiti sydämensä tuskaa tyttärensä mielettömän murhan jälkeen. Hän kertoi tuskastaan median edustajille sapatin jälkeen.

”Ori oli kaunis sisältä ja ulkoa, hienovarainen ja lempeä sielu. Hän rakasti elämää täydesti” kertoi Na`eh Ansbacher.

”Hänellä oli niin suuri rakkaus tähän maahan, hän puhui aina myötätunnosta, miten paljon hän halusi osoittaa sitä toisille. Hän piti työstään kansallisena vapaa-ehtoisena hyvin paljon.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258810,

IDF:n sotilaat kävivät yön aikana tukimassa epäillyn Ori Ansbacherin murhaahan kotitaloa sen mahdollista tuhoamista varten. Hebronin arabiasukkaat osoittivat mieltään pääepäillyn kotitalon lähellä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258822,

03. Tel Avivissa juutalaiset asukkaat järjestivät mielenosoituksia, joissa vaadittiin kuolemanrangaistusta 19-vuotiaan Oli Ansbacherin murhaajalle; toisina vaihtoehtoina vaadittiin karkotusta maasta ja kotitalon tuhoamista.

Artikkelien yhteydessä julkaistujen yleisön kommenttien äänenpainot ovat selvästi koventuneet, ja vaikka arvattavasti eniten kostoa ja vihaa tihkuvat kommentit on karsittu pois, jäljelle jääneineissä kommenteissa vaaditaan koko arabiväestön karkottamista muistuttamalla, että maa kuuluu juutalaisille.

”Vain karkottaminen Syyriaan ja julkinen hirttäminen Rabin aukealla tulevat lopettamaan sellaiset terroriteot” sanoi yksi nainen Tel Avivin mielenosoitusten yhteydessä.
https://www.jpost.com/Breaking-News/Suspect-in-the-murder-of-Ori-Ansbacher-arrested-near-Ramallah-580153,

04. Israelissa keskusteltiin vuosikymmen sitten Jemenistä Israeliin muuttaneiden pariskuntien lasten katoamisesta joko sairauden tai synnytysten jälkeen tai vain, että heidät lastattiin kouluista autoihin ja vietiin jonnekin erilaisilla selityksillä. Asiaa on pyritty selvittämään, mutta ilmeisesti siihen oli sekaantunut korkeita hallituksen tai politiikan henkilöitä, ja tutkimukset junnaavat paikoillaan.
Ynetnews magacine kertoo artikkelissaan, että samantapainen ilmiö oli Etiopiasta muuttaneiden israelilaisten lasten kohdalla.

Artikkeli alkaa toteamuksella: Etiopialaiset lapset, jotka hävisivät jälkeäkään jättämättä. Kertomukset kertovat samaa: Terveet lapset syntyivät uusille Etiopiasta muuttaneille Israelissa 1980-luvulla, mutta heidät julistettiin kuolleiksi antamatta perheille tilaisuutta hyvästellä heitä tai edes haudata heidät.

Heidän hautapaikkojaan – jos heidät haudattiin – ei tiedetä, eikä joillakin perheillä ole edes kuolintodistusta hävinneestä lapsestaan.

Kansanedustaja Pnina Tamano-Shata, jonka perhe menetti kaksi lastaan, vaativat valtion asettamaa tutkimuskomiteaa.

Mabrat (Efrat) ja Gathon (Abraham) Wandim menivät elokuussa 1985 Hillel Yaffen lääkintäkeskukseen Haderassa, jossa he odottivat 3. lapsensa syntymistä Israeliin. Odotus ja synnytys sujuivat normaalisti, ja tyttövauva syntyi ilman komplikaatioita.

Vauva vietiin normaalikäytännön mukaan alustavaan lääkärintarkastukseen.
Tunnin kuluttua lääkäri palasi Efratan vuoteen viereen ilman vauvaa ilmoittaen:
”Olemme pahoillamme. Vauvanne kuoli cardiac arrest komplikaatioon.”

Efrat ja Abraham eivät pystyneet uskomaan ja pyysivät saada nähdä tyttärensä. Heille annettiin tyly vastaus: ”Hänet lähetettiin jo haudattavaksi.” Kuolintodistuksessa mainittiin syyksi ”toinen congenital anomalies”.

Synnytystä seuraavien kuukausien aikana pariskunta sai lapsiavustusta, vaikka heille ei annettu mahdollisuutta edes nimetä tyttövauvaansa. He katsoivat paremmaksi – monien muiden tapausten mukaisesti – vaieta ja kärsiä tuskansa äänettömästi sydämessään, eiväthän he edes osanneet hepreaa tarpeeksi.

Artikkelissa todetaan, että 30 vuotta edellä kerrotusta Efrat ja Abraham Wandimin tapauksesta viime viikkojen aikana julkisuuteen alkoi nousta useita vastaavanlaisia tapauksia. Operaatio Moses toi Israeliin sadoittain Etiopian juutalaisia, jotka synnyttivät lapsia uuteen kotimaahansa.

Heidänkin lapsiaan alkoi hävitä ilman selitystä kuten Efratin ja Abrahamin tapauksessa. Perheet kuitenkin mieluummin vaikenivat kuin julkistivat menetyksensä ja epäilyksensä, ettei kaikki ollut reilua peliä. Efrat kuoli syöpään saamatta koskaan tietää, mitä hänen tyttärelleen tapahtui.
Israeliin muuttaneiden kolmannen polven lapset ovat alkaneet nostaa kysymystä päivänvaloon selvittääkseen, mitä heidän sisarilleen tapahtui ja miksi.

Hautausurakoitsijat voivat muistaa jonkun hautaamansa tapauksen, mutta hautapakkoja ei ole löydetty eikä hautakiviä ole pystytetty.
Kyseiset lääkärikeskukset lupaavat tukia munaisia arkistojaan, siinä kaikki. Terveysministeriö sanoutuu irti todeten, ettei se tapauksia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5459106,00.html,

05. USA:n järjestämässä konferenssissa Varsovassa keskiviikkona ja torstaina on tarkoitus käsitellä useita kysymyksiä, mukaan lukien terrorismi, ääriainekset, ohjusten kehittäminen, merikauppa ja turvallisuus, sekä valtioitten tukemien ääriryhmien aiheuttama uhka alueelle, kuten USA:n ulkoministeri informoi.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeo lisäsi edelliseen, että konferenssissa kosketellaan myös Iranin aiheuttamaa hajottavaa vaikutusta alueella.

PA/PLO:n virkailijat ilmoittivat, että heille oli lähetetty kutsu osallistumisesta, mutta etteivät he lähetetä delegaatiota konferenssiin ja kehottivat arabi-maita myös jäämään pois, koska se on salaliitto palestiinalaisten asian eliminoimiseksi.

Fatah ilmoitti syyksi sen, että Israel ja USA suunnittelevat käyttävänsä konferenssia hyväkseen edistääkseen presidentti Trumpin nimittämän rauhansuunnitelman hyväksymistä ja julkistamista.

Korkea Valkoisen Talon neuvonantaja Jared Kushner osallistuu konferenssiin ja keskustelee osanottajien kanssa Israelin ja PA:n rauhansuunnitelmasta.

PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat sanoi USA:n kutsusta, että sen tarkoituksena on väistää arabien rauhanaloite ja tuhota Palestiinan kansallinen projekti. Hän myös varoitti, ettei PLO ole valtuuttanut ketään edustamaan PLO:ta.

Fatahin tiedottaja Osama Qawashmeh varoitti, että kuka hyvänsä arabi tai palestiinalainen hyväksyy ”vuosisadan sopimuksen” syyllistyy petokseen Jerusalemia ja islamin ja kristittyjen pyhiä paikkoja kohtaan. https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-Authority-calls-on-Arabs-to-boycott-US-conference-in-Warsaw-580171,

06. UUTISIA LYHYESTI

Perjantain mielenosoituksiin Gazan turva-aidan varrella osallistui 7 000 gazalaista. Kaksi alaikäistä Gazan arabia saivat surmansa IDF:n sotilaitten turvautuessa myös koviin luoteihin mielenosoitusten hajottamiseksi.

Gazan arabit ovat turvautuneet outoon tapaan jättää pienet lapsensa turva-aidan varteen. Ovatko he syöttejä vai onko tilanne niin paha, ettei heillä ole varaa ruokkia heitä ja pitää heistä huolta?

IDF:n tankki iski tykeillään Hamasin tukikohtaan vastauksen keskiviikkona Gazasta Israeliin ammuttuun rakettiin, joka ei aiheuttanut vaurioita. https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-boy-killed-during-weekly-March-of-Return-protest-in-Gaza-580127,

Venäjän Libanonin lähettiläs Alexander Zasypkin varoitti mahdollisesta konfliktista Israelin ja Libanonin välillä ja syytti Yhdysvaltoja kiihotuksesta uusin konflikteihin Venäjän uutistoimistolle Sputnik antamassaan haastattelussa.

Hän sanoi, ettei mitään varmaa voida sanoa, mutta USA:n vaikutus alueelle on negatiivinen. Hän ylisti Hizbullahia, joka taisteli Venäjän ja Iranin rinnalla terroria vastaan ja vastuullisen asenteen ottamisesta Libanonin eri ryhmien yhdistymisestä ja taistelemisesta yhdessä.

Pentagon suunnittelee poistavansa Amerikan joukot Syyriasta huhtikuun loppuun mennessä, kertoi Wall Street Journal torstaina. https://www.jpost.com/Middle-East/Russian-diplomat-slams-US-claims-it-may-lead-to-Israeli-Lebanese-clash-580161,

Miten Raamattu tulee ajankohtaiseksi aikamme kansainvälisessä lainsäädännössä?
Rabbi Shlomi Brody kertoo artikkelissaan, että Toran kielto sotasaaliiden ottamisesta on antanut aiheen palauttaa edellisissä sodissa takavarikoituja kalleuksia ja aarteita.
Hänen artikkelinsa on kaksiosainen, ensin käsitellään halachin lupaa ottaa sotasaalista, ja toisessa keskustellaan vastuusta sen palauttamiseksi sodan jälkeen.
https://www.jpost.com/Magazine/Ask-the-Rabbi-Spoils-of-war-579976,

Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa tehdä selväksi oman kantansa Israelia koskeviin kysymyksiin Hizbullahista ja Iranista Syyriassa.

Debkafile (DF) käsittelee artikkelissaan Venjän muuttuneesta suhtautumisestaan Hizbullahiin, jota se pitää tasapainottavana ja turvallisuutta lisäävänä voimana. Putin valmistautuu Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun Moskovan vierailuun ensi viikolla, artikkelin mukaan 21.helmikuuta.
Artikkelisa todetaan, ettei Putin tunne mitään mielenkiintoa Hizbullahin kaivamiin tunneleihin Libanonista Israeliin tai mitä pahoja aikeita sillä lienee ollutkin kaivaessaan niitä.

Alexander Zasypkin syyttää Yhdysvaltoja tasapainotilan hajottamisesta Libanonissa, mikä voi aiheuttaa uuden konfliktin Israelin ja Libanonin välille. Hän syytti USA:ta, ettei se halua toimia toisten maitten kanssa jännityksen vähentämiseksi sen aloittama kampanja Hizbullahia ja Irania vastaan tekee tilanteen entistä epävakaisemmaksi.

Venäjän mielestä Hizbullah toimi positiivisesti ja vastuullisesti Syyriassa ja alueella.
DF oikoo mediassa olleita fake-utisia.
- S-300 ilmatorjuntajärjestelmää Syyriassa ei ole aktivoitu,
- Iranin kerrottiin rakentaneen valmiiksi ballististen täsmäohjusten rakentamisteollisuuslaitoksen Syyrian pohjoisosassa.
DF sanoo, tehdas rakennettiin, mutta se seisoo tyhjänä.
- Teheranin kerrottiin suostuneen Venäjän vaatimuksiin evakuoida ”lasitalon” Damaskoksen lentokentällä. Iran toimii siinä edelleen.

DF sanoo Venäjän muuttuneeseen asenteeseen vaikuttaneen Putinin ja Iranin presidentti Hassan Rouhanin tapaaminen Sochissa 24.helmikuuta 2019. Tässä tapaamisessa Iranin ja Turkin edustajat tulevat vaatimaan, että Putin antaa selvän ja todellisen ohjelman Venäjän osallistumisesta Syyrian konfliktiin, hyväksyä Hizbullahin alueellinen asema ja muodostaa suhteet sen kanssa.

Toiseksi Venäjän öljyjätti Rosnaft on kiinnostunut Libanonin kaasu- ja öljykentistä. Se allekirjoitti äskettäin 20 –vuotisen sopimuksen Tripolin öljy- ja kaasulaitosten hoitamisesta. Venäjä voi myös antaa tukensa Hizbullahin syytöksille, että Israelin kaasukenttä Leviathan on osaksi Libanonin alueella Välimerellä. Tämä voisi kiihdyttää asioiden selvittelyn vihollisuuksien syntymiseen saakka, jos Venäjä on sen takana. https://www.debka.com/moscow-backs-hizballah-ahead-of-netanyahu-visit-eyes-lebanons-gas/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -09; Tiberias11 -16; Suolameri 13 -20; Eilat 10 -20 +C-astetta, pohjoisessa voi sataa, muualla puolipilvistä, huomenna pari astetta lämpenevää.
Israelweather.co.ilNo comments: