TORSTAI 03.01.2019

TORSTAI 03.01.2019
01. Pääministeri Netanyahu sai Trumpin hallitukselta lähes kaiken, mitä hän halusi, kertoo korkea israelilainen virkailija Netanyahun (Bibin) ja USA:n ulkoministeri Mike Pompeon keskustelujen jälkeen Brasiliassa.

Virkailija kertoi Pompeon hyväksyneen seitsemän kahdeksasta Bibin tekemistä esityksistä, mikä antoi Israelin johtajalle aiheen tuntumaan, että juutalainen valtio pystyy vaikuttamaan USA:n politiikkaan määrätyillä alueilla.
Nimeltä mainitsematon virkailija hämmästeli sitä, että Netanyahu sai tiistaina pidetyssä Pompeon ja Bibin tapaamisessa myöntävän vastauksen lähes kaikkeen, mitä hän pyysi, kuten arvostettu lähde kertoi Jerusalemissa.

Israelin pääministeri kertoi Brasilian pääkaupungissa lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin ennen Pompeon ja Bibin tapaamista, mutta Presidentti Jair Bolsonaron virkaan vihkimisen jälkeen, että tapaamisessa tullaan keskustelemaan USA:n joukkojen vetämisestä Syyriasta, sekä Iranin yrityksistä perustaa pysyviä tukikohtia joukoilleen Syyriaan.

Israelilainen lähde lisäsi, että Netanyahu sanoi - tapaamisensa jälkeen Pompeon kanssa - saaneensa tuntuman, että Israel pystyy vaikuttamaan USA:n politiikkaan määrätyissä kysymyksissä, ja että molemmat maat työskentelevät nyt suunnitelmien kimpussa, joilla Amerikan joukkojen vetäminen pois aiheuttaisi mahdollisimman vähän vahinkoa Israelin turvallisuudelle.

Ainoa aihe, mistä ei löydetty yhteistä säveltä, oli Israelin suunnitelma myydä uusimiaan F-16 hävittäjiä Kroatialle. Trumpin hallituksessa närää aiheutti Israelin päätös sisällyttää israelilaista teknologiaa vanhentuneisiin hävittäjiin.

Netanyahu tapasi Brasiliassa myös Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernandezin, joka lähteen saaman vihjeen mukaan lupasi seurata USA:n presidentti Donald Trumpin esimerkkiä ja muuttaa maansa lähetystön Tel Avivista tulevien kuukausien aikana Jerusalemiin.

Hondurasin päämääränä on tämän kautta parantaa suhteitaan Yhdys-valtoihin, ja uskoo suhteiden lämpenemisen Israeliin auttavan siinä.
"Israel haluaa auttaa EteläAmerikan maita selvittämään joitain taloudellisista ja turvallisuusongelmistaan", kuten lähde paljasti.

Netanyah tapasi Brasiliassa myös Unkarin pääministeri Viktor Orbanin, joka kertoi Bibille Unkarin valmistelevan uutta ohjelmaa koskien Unkarin Holokaust museota.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439849,00.html,

02. Brasilian uusi presidentti Jair Bolsonaro asetettiin virkaansa tiistaina suurten toiveitten ja pelkojen keskellä, kirjoittavat AP ja Reuters tilaisuudesta.

"Brasilian Trumpiksi" kutsuttu Jair Bolsonaro otti uuden vuoden päivänä Latinalaisen Amerikan laajimman ja väkirikkaimman maan ohjakset luvaten hoitaa suuren joukon jokapäiväistä elämää koskevia aiheita ja lopettaa tähän saakka jatkuneen hallitustavan; "kuivata rämettyneet suot", kuten Trump lupasi.

Bolsonaro on oikeistolainen – ehkä jopa äärisellainen – Trump-fani,
entinen armeijan kapteeni, joka aloitti uudistushaluisen politiikkansa toteuttamisen nousten takapenkin ja jopa pilkatun kongressin jäsenen asemasta maansa johtajaksi, jonka useimmat brasilialaiset toivovat lopettavan vallitsevan korruption sekä väkivallan, joka antaa maalle epäilyttävän erityispiirteen maailman johtajana täydellisessä murhassa.

63-vuotias Bolsonaro, pitkäaikainen kongressin jäsen, nousi hallitsevaan asemaan korruption vastaisen ja aseen kantajien puoltajan agendalla, mikä on antanut uutta voimaa konservatiiveille ja äärioikeistolaisille kannattajille neljän perättäisen presidentin vaalin voittaneen vasemmistolaisen Työväen puolueen jälkeen. Hän on neljäs johtaja maailmalla, jotka ovat nousseet valtaan vallitsevaa tilannetta vihaavan aallon myötä, lupauksella lopettaa vallitseva tasapainotilanne.

Tiistain virkaan asettamistilaisuudet alkoivat autosaattueella pitkin pää-kaupungin pääkatua, joka johtaa hallituksen rakennuksiin. Hän ajoi vaimonsa Michellen kanssa avoimessa Rolls-Royce autossa heiluttaen juhlakansalle. Autosaattuetta suojasivat tusinoittain ratsujoukkoja ja siviiliasuisia henki-vartijoita, jotka juoksivat hänen autonsa vierellä.

Bolsonaro joutui puukottajan uhriksi vaalikiertueensa aikana syyskuussa, mikä vaurioitti hänen sisäelimiään. Hän pitää aina colostomy-pussia. Sen johdosta hän vaati turvallisuuden lisäämistä. Hänen poliitikkopoikansa varoittivat radikaalien voivan iskeä häneen, mutta turvallisuusjoukot eivät ole havainneet erityisiä uhkia.

Brasilia asetettiin juhlien ajaksi tiukkojen turvatoimien alaiseksi; 3000 poliisia partioivat tilaisuuden aikana; sotilastankkeja, hävittäjiä ja IT-ohjuksia asetettiin hälytysvalmiuteen.
Journalisteja vaadittiin tulemaan paikalle 7 tuntia ennen tilaisuutta, ja jopa heidän tuomiaan eväitä takavarikoitiin kaiken varalta.

Huomattavimpien ulkomaisten johtajien joukossa, jotka ilmoittivat osallistuvansa tilaisuuteen, olivat Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu, ja Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Vasemmistopresidentit Nicolas Maduro Venezuelasta, Daniel Ortega Nicaraguasta sekä Miquel DAaz-Canel Kuubasta, joita Bolsonaro piti diktaattoreina, eivät saaneet Bolsonaron tiimin kutsua, vaikka maan ulkoministeriö oli kutsunut heidät.
Yhdysvaltoja edusti ulkoministeri Mike Pompeo.

Bolsonaron 22 ministeristä 7 ovat entisiä armeijan upseereita – enemmän kuin Brasilian diktatuuriajalla 1964 -1985 - mikä herätti pelkoa autoritäärisestä hallinnosta, mutta Bolsonaro rauhoittelee kunnioittavansa perustuslakia. Hänen varapresidenttinsä on kenraali (ret.) Hamilton Mourao.

Bolsonaron vapaa- ja sosiaalipuolueella on 52 edustajapaikkaa Brasilian 513 edustajan alahuoneessa, ollen toiseksi suurin Työväenpuolueen jälkeen.
InterAmerican Dialoque ajatushautomon presidentti Michael Shifter uskoo, että presidentillä tulee olemaan vaikeaa saada aikaan suuria muutoksia. "Esteet ovat huomattavia, mukaan lukien businessyhteisö. Joissakin tapauksissa välttämättömät uudistukset ovat vastoin liikemaailman intressejä sekä useitten lainlaatijoitten tulotasoa".

Tuloerot eri kansankerrosten välillä ovat ennätysluokkaa, minkä korjaaminen vaatii päättäväisiä ja kovia otteita. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439346,00.html,

03. Presidentti Donald Trump jaksaa yllättää aina uusissa Twiitti-päätöksissään ja lausunnoissaan. Pompeo lupasi Netanyahulle USA:n tukevan Israelin turvallisuutta suostuen hyväksymään lähes kaiken, mitä Bibi halusi.

Aiemmin Trump sanoi päätöksessään USA:n joukkojen vetämisestä kotiin Syyriasta, että se tapahtuu tietyn ajan kuluessa, mutta hän ei silloin viime kuussa antanut tarkempaa aikataulua. Päätökseen sisältyy lupaus kurditaistelijoitten suojelemisesta USA:n vetäydyttyä Syyriasta. Tämä päätös pakotti puolustusministeri Jim Mattisin eroamaan, koska hän oli eri mieltä.

Keskiviikkona Trump sano, ettei hän puuttuisi Iranin minkä-tahansa-laisiin toimiin Syyriassa amerikkalaisten joukkojen lähtiessä maasta.
"He saavat tehdä mitä haluavat siellä, avoimesti puhuen".
Trumpin lausunto sopii huonosti Bibin ja Pompeon välisissä keskusteluissa sovittuun menettelyyn "tiivistää tiedustelu ja operaatioiden yhteistoimintaa Syyriassa ja kaikkialla estääksemme Iranin hyökkäävän toiminnan Lähi-Idässä".
Puhuessaan journalistien edessä hallituksensa istunnon aikana Valkoisessa Talossa Trump sanoi, ettei hän ole missään puhunut väitetystä 4 kuukauden aikataulusta 2000 amerikkalaisen sotilaan kutsumisesta kotiin Syyriasta Islamin Valtiota vastaan käytyjen taistelujen jatkuessa.

Ehkä Trumpin alkuperäinen päätös ei ollut yksityiskohtainen, tai se ymmärrettiin väärin, mutta maanantain Twiit-sivullaan hän tarkensi, "ettei sotilaitten vetäminen tapahdu hätäisesti. Me vedämme sotilaamme kotiin perheittensä luokse osan heistä jatkaessa taistelua ISIS jäännöksiä vastaan".

Graham sanoi journalisteille, että Trump vastaa siitä, etteivät Turkin joukot iske kurdien YPG-joukkojen kanssa USA:n joukkojen poistuttua. Hän vakuutti NATO-liittolaisilleen, että osapuolten välillä on oltava puskurivyöhyke.
Turkin hallitus pitää kaikkia kurdijoukkoja terroristeina ja YPG on Turkissa taistelevien PKK-kurdijoukkojen haaraosasto.
Turkin presidentti Erdogan vakuuttaa puhdistavansa kaikki kurdisotilaat Syyriasta, mihin Trump näyttää antaneen avoimen valtakirjan.

USA:n Syyriassa toimivat armeijan komentajat suunnittelevat jättävänsä kaikki aseensa ISIS joukkoja vastaan taisteleville YPG-kurdeille, minkä uskotaan herättävän Turkin presidentti Erdoganin suuttumuksen.
Trumpin neuvonantaja John Bolton matkustanee tällä viikolla Turkkiin keskustellakseen Turkin johtajien kanssa Syyrian tilanteesta. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5440085,00.html,

04. Arvostetun Washington instituutin Lähi-Idän politiikan tutkijat David Makovski ja Dennis Ross sanovat, että on aika puhua Iranista ja Venäjästä Israelin vaaleista huolimatta.
He toteavat aluksi, että vaikka poliitikot eivät suostu edes puhumaan saati tunnustamaan USA:n heikkenevää roolia Lähi-Idässä, heidän tulisi edes käsitellä kysymystä Moskovan alueellisesta hallitsevasta asemasta ja sen äskeisestä kritisismistä Israelin toiminnasta Syyriassa ja Libanonissa.

He kyselevät monien israelilaisten tavoin, voiko potentiaalisten syytteiden alla toimiva pääministeri täyttämään tehtäviään samalla joutuessaan käyttämään suuren osan ajastaan laillisuusongelmiensa hoitamiseen. Tämä koskee sekä Netanyahua että hänen potentiaalisia haastajiaan Avi Gabbay, Benny Gantz ja toisia keskusta-vasemmistossa.

He toteavat USA:n antaman diplomaattisen ja symbolisen tuen olleen tärkeää Israelille, mutta se on kuitenkin jätetty enimmäkseen yksin hoitamaan Iranin aiheuttamia haasteita Syyriassa ja Libanonissa sekä suhtautumisessa Venäjään. Venäjän omaksuessa entistä vaativampaa politiikkaa Israelin toimintavapautta kohtaan Syyriassa ja Libanonissa, miten Bibi & kump. katsovat voivansa hoitaa asioita heidän kanssaan?

He sanovat haasteiden kumuloituvan tähän aikaan, jolloin USA:n joukot valmistautuvat vetäytymään Syyriasta. Israel on tähän saakka hoitanut asiat Syyrian maaperällä, ja USA sen ulkopuolella, mutta nyt tilanne muuttuu. USA:n antama diplomaattinen ja symbolinen varjo ei ole enää voimassa, minkä johdosta Venäjä tulee täyttämään USA:n jättämän tyhjiön.

Venäjän kritisismi Israelin toimia kohtaan Syyriassa ja Libanonissa osoittaa sen haluaman suunnan, mikä ei välttämättä ole Israelin intressien mukainen.
Venäjä on liitossa Iranin ja Syyrian kanssa, ja vaikka Putinin ja Bibin välinen keskinäinen kunnioitus lienee edelleen voimassa, Putin näyttää joutuneen Venäjän voimallisen puolustusministeriön ja armeijan väliselle tulilinjalle, jossa henkilökohtaiset sympatiat ja empatiat väistyvät kansallisten intressien edestä.

Syyrian haasteen ohella Israelilla on Libanonissa majaileva Hizbullah ja sen 130 000 – 150 000 rakettia, joita Iran päivittää uudenaikaisilla kärkiosilla, jotka lisäävät vanhentuneitten rakettien osumistarkkuutta ja kantomatkaa.

Tähän saumaan osuvat Israelin paljastamat Hizbullahin kaivattamat hyökkäys-tunnelit Libanonista Israeliin, joista on löydetty viisi, mutta osa löytämättä.
YK:n perustaman UNIFIL-joukkojen vastuulla oli varmistaa, ettei Hizbullah aseista Libanonin aluetta Litanijoen eteläpuolella, kuten UNSC:n päätöslauselma 1701 määrittää. UNIFIL on surkeasti epäonnistunut.
Mutta mitä Israelin tulisi tehdä? tutkijat kyselevät.

Iran muodostaa oman haasteensa. USA vetäytyi pois JCPOA-sopimuksesta, koska siinä ei rajoiteta Iranin ballististen ohjusten rakentamista ja testausta, ja ydinaseen valmistaminen sallitaan 10 -15 vuoden kuluttua v:sta 2015. Tämä kysymys ei koske vain Israelia vaan muita Lähi-Idän maita, Eurooppaa ja viime kädessä Yhdysvaltoja, jos Iran saa varustaa ohjuksensa ydinkärjillä, joita sen uskotaan valmistelleen kaiken aikaa salaisissa tiloissaan.

Entä Gaza ja Juudean ja Samarian arabiasukkaat? Miten heidän otaksutaan menettelevän, jos sota syttyy Israelin ja Iranin johtaman islamin sirpin alueella? Liittyvätkö he uskonveljiinsä toivoessaan laajan kalifaatin perustamista alueille, jotka ulottuvat Pakistanista Egyptiin saakka?

Antaako Jair Kushnerin johtaman rauhantiimin laatima Lähi-Idän rauhansopimus vastauksia näihin kysymyksiin? PA/PLO on Jerusalemin tunnustamisesta lähtien boikotoinut USA:n rauhanaloitteita. Abbas tosin äskettäin vihjaili voivansa osallistua keskusteluihin, joissa Palestiinan valtio perustetaan 1949 aselepolinjoille, juutalaisasutukset tuhotaan Juudeassa ja Samariassa, ja palestiinalaispakolaiset saavat paluuoikeuden ja korvaukset menetyksistään.
Jos näihin kysymyksiin ei löydetä hyväksyttävää ratkaisua, ainoana vaihto-ehtona on yksi valtio, jossa Israelin sisällä rajoitetulla itsemääräämis-oikeudella asuvat PA/PLO:n arabit saavat Israelin ID-kortit. Tämä on Naftali Bennettin "Uusi Oikeisto" puolueen esittämä vaihtoehto.

Keskusteltavaa on todella paljon, eikä aika ole Israelin puolella.
Joku voi heittää epäilyksen, että tutkijoitten tarkoituksena on pyrkiä vaikuttamaan Israelin parlamenttivaaleihin 09.04.2019.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439738,00.html,

05. UUTISIA LYHYESTI

54 % Israeliin muuttaneista juutalaisista eivät täytä halachan asettamia vaatimuksia. Yli puolet 2018 aikana Israeliin muuttaneista ovat myös epäilyksen alaisia, mikä asettaa heille monia vaikeuksia ja esteitä ortodoksien hallitseman järjestelmän ja uskonnollisten lakien vuoksi, mikä pakottaa lukuiset matkustamaan ulkomaille voidakseen mennä naimisiin. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5439874,00.html, https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5437428,00.html,

Brittihallitus toimii Juudean ja Samarian alueilla ikään kuin se edelleen hallitsisi Kansainyhteisön 1922 sille antamaa mandaattia, jolle sen vastuulla oli tarkoitus perustaa juutalaisten kotimaa. Britit poistuivat Israelin maasta 1947 juuri ennen Israelin valtion perustamista täyttämättä velvoitettaan.
Nyt he ovat tulossa uudelleen.
Brittien ulkoministeriön tiedottaja Lähi-Idässä ja PohjoisAfrikassa (Mena) vieraili äskettäin EU:n tuella rakentamassa Khan Al-Ahmar beduiinikylässä Jerusalemista Suolamerelle johtavan tien varrella Israelin täyden siviili-ja turvallisuushallinnon alaiselle C-alueelle laittomasti ilman mitään lupia.

Tiedottaja vastasi journalistin kysymyksiin: "Olemme täyttämässä britti-hallituksen päättämää kampanjaa Khan A l-Ahmar kylän pelastamiseksi Israelin tuholta." http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257109,

Netanyahun vaalikampanja alkoi juutalaisten väkivaltaisella karkottamisella Amonan juutalaiskylästä, jonka asukkaat karkotettiin Ariel Sharonin toimesta 2005. Juutalaiset on karkotettu sieltä moneen kertaan sen jälkeen, tämä viimeinen tapahtui tänään torstai. He olivat pystyttäneet sinne 2 parakkia, jotka nyt poistettiin paikalta. Beduiinien rakentama laiton Khan Al-Ahmar kylä seisoo edelleen, nyt Englannin hallituksen suojelemana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257101,
Maagar Mochot suorittaman gallupin mukaan israelilaiset eivät vielä oikein tiedosta maan poliittisella kentällä tapahtuneita muutoksia, mikä ilmenee vastaajien arkuutena vastata kaikkiin kysymyksiin. Batsheva lehden tulosten mukaan voimasuhteet uskonnollisen sionismin parissa ovat.
Likud 22.6 %; Uusi Oikeisto 16.2 %; Uskonnollinen sionistilista 14.4 %; Israelin Voima 4.4 %; Shas 4.2 %; Eli Yishain puolue 3.2 %; UTJ 2.8 %.
Lista on pahasti puutteellinen, siitä puutuvat monet puolueet, ja lisäksi puolueet voivat solmia liittosuhteita keskenään, mikä sotkee listaa. Uskonnollista sionistilistan johtoon halutaan Batzazel Smotrich 54 %:lla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257104,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN.

Jerusalem 09 -12; Tiberias 09 -17; Suolameri 13 -21; Eilat 09 -20 +C-astetta. Pohjoisessa sataa, tänään puolipilvistä, huomenna ja ylihuomenna aurinkoista. Säätila lämpenee hieman.

Iranin ulkoministeri Zarif keksi mielestään hyvän ratkaisun, miten USA:n ja Israelin tulee toimia tässä tilanteessa: "Muuttakaa maapallon ulkopuolelle".































Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019