TIISTAI 15.01.2019

TIISTAI 15.01.2019
01. Israelin vaalit ovat vielä kaukana, mutta puolueet ovat alkaneet valmistella asemiaan. Vaalikynnys on Israelissa suhteellisen korkea, 3.25%, minkä johdosta uusilla ja hajonneilla puolueilla on vaikeuksia ylittää sitä. Tämä pakottaa ne etsimään liittoja ja sopimuksia toisten puolueitten kanssa, mutta sielläkin nousee eteen kynnys, joka on monelle puoluejohtajalle vaikeasti ylitettävä: Kuka liittoa tulee johtamaan?

02. Labour-johtajan Avi Gabbain hajotettua Sionistisen Unionin, sekä Tzipi Livnin johtama Hatnua että myös Gabbain johtama Labour ovat nyt tuuliajolla. Labour sentään ennusteiden mukaan selviää vaaleissa, mutta Hatnuan asema on vaarassa.

Livnin tiedetään keskustelleen vuoden alusta lähtien Yesh Atid-puolueen johtajan Yair Lapidin kanssa allianssista, mutta Lapid on alkanut miettiä sellaisen liiton kestävyydestä, vaikka Livni lupaa armeliaasti antaa Lapidille etusijan. Livni tunnetaan henkilönä, joka hyppii puolueesta toiseen vaalien välillä.

Likudin ke. Miki Zohar sanoo, "ettei sellainen uutinen ole yllätys, koska molemmat ovat vasemmistolaisia, joiden taktiikkaan kuuluu hyökkäävyys. Sellainen liitto ei tekisi siitä suurimmaksi puolueeksi; ehkä 15 kansanedustajaa, mikä ei uhkaa oikeistolaista hallitusta". Hän kuitenkin varoittaa sellaisesta mahdollisuudesta, jos löytyy kolmas vasemmistolainen puolue, ja siksi oikeiston tulee varoa.

Zohar myös arvioi Lapidin mahdollisuudesta liittoutua Likudin kanssa, ettei se ole oletettavissa, koska Likud haluaa hallitukseensa selvästi oikeistolaisia puolueita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257627,

03. Kansallinen Unioni valitsi ehdokkaitaan vaaleihin maanantaina. Puheenjohtajuudesta kamppailivat – entinen puheenjohtaja Naftali Bennett erosi Ayelet Shakedin kanssa perustettuaan "Uusi Oikeisto"-puolueen – maatalousministeri Uri Ariel ja ke. Bezalel Smotrich. Smotrich sai murskavoiton kilpailijastaan 83 äänellä Arielin 40 vastaan keskuskomitean sisäisissä vaaleissa.

Smotrich tunnetaan tinkimättömän kielteisestä kannastaan myönnytysten antamiseksi arabeille, kuten myös tehokkaasta työstään lainlaatijana. Hän ei myöskään peitellyt haluaan johtaa uskonnollis-sionististen puolueitten liittoa, joka on ilman puheenjohtajaa.

"Kutsun ystäviäni Beit Yehudissa. Palauttakaamme yhteys. Nyt on aika yhtyä. Toivon ystävieni Beit Yehudissa tasapainoittavan purtensa suunnan nopeasti, laativan listansa, ja muodostavan yhteyden Kansalliseen Unioniin".

Hänen tiedetään myös toivovan yhdistymissopimusta äärioikeistolaisen Otzma L`Yisrael puolueen kanssa, jota johtaa Meir Kahanen opetuslapsi Baruch Marzel, jolta kiellettiin Knessetin ehdokkuus rasististen mielipiteittensä vuoksi. "Ystäväni, me menemme täältä yhdistämään uskonnollista sionismia, vahvistamaan sitä ja toteuttamaan sen käytännössä".

Smotrich on harvinaisen vaatimaton todeten, ettei hän ole iloinen voitostaan, vaan pikemminkin hän tuntee jo velvollisuutensa painon uudessa roolissaan.
Antaakseen lisäpontta näkemykselleen, hän luki osan "Hineni" rukouksesta, jonka kanttorit lukevat Jom Kippurina. Siinä kanttori tunnustaa arvottomuutensa edustaa seurakuntaa Jumalan edessä.

Smotrich sanoi "puolueen olevan avoin jokaiselle, joka tuntee yhtyvänsä Israelin Toran, juutalaisen kansan ja Israelin maan arvoihin".

Uri Ariel oli ehdokkaana vain puheenjohtajaksi, ja hävittyään äänestyksen, hän vetäytyy kokonaan pois politiikasta.

Uusi Oikeisto-puolue onnitteli Smotrichia vaalivoitosta.
Uusi Puolueen jäsen kertoi JP:n journalistille, että puolueen sisäisen tiedustelun mukaan Smotrichin puheenjohtajuus tuonee sille 2 -3 uutta kansanedustajaa.

Vaalitilaisuudessa valittiin myös ehdokkaat 09.04.2019 vaaleihin. Smotrichin jälkeen listassa ovat puolueen pääsihteeri Ofir Sofer ja ke. Orit Struck. https://www.jpost.com/Israel-News/Smotrich-hopes-to-head-religious-Zionist-bloc-after-big-win-over-Ariel-577355.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257627,

04. Israelin kunniakas puolustusarmeija IDF sai tiistaiaamuna uuden komentajan entisen komentajan kenraaliluutnantti Gadi Eisenkotin palveltua oman kautensa loppuun.

Uusi komentaja kenraalimajuri Aviv Kochavi korotetaan samalla käskykirjeellä kenraaliluutnantiksi. Hän komennukseensa siirtyvät IDF kaikkine alainstituutioineen. Kochavin virkakausi armeijan yleisesikunnan komentajana on järjestyksessä 22.

Armeijan entinen komentaja Gadi Eisenkot antoi tiistaina viimeisen komentonsa, jossa hän esitti kiitollisuutensa saatuaan palvella Israelin korkeimpana upseerina.
"Pitäkää päänne pytyssä, ja hyväksykää syvin kiitollisuuteni kunniasta saatuani puolustaa maatamme. Sotilaana ja upseerina vuosikymmenien ajan ja tästä lähtien jokaisen Israelin siviilin, joka asettaa luottamuksensa teihin – luotan teihin tulevaisuuden turvaamiseksi. Pitäkää yllä Israelin puolustusvoimien henki ja voima."
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257635,

05. Entinen IDF:n erityisjoukkojen Sayeret Matkal sotilas, joka pelasti Benyamin Netanyahun hengen Suezin kanaalin operaation aikana, Amos Danieli perusti uuden Israelin arabi-puolueen, joka tulee keskittymään vähemmistöjen kohteluun.

Israel Hajom sanoi raportoidessaan uuden puolueen perustamisesta, vuosien kuluessa Netanyahun ja Danielin poliittiset näkemykset erkaantuivat siinä määrin, että yhteydet heidän välillään katkesivat.

"Ei ole olemassa vasemmistoa ja oikeaa. Päämääränä on vaikuttaa vähemmistöjen asemaan Israelissa hallituksesta ja luoda tasa-arvoinen yhteiskunta, joka tarjoaa samanarvoiset lähtökohdat asukkailleen" Danieli kertoi journalisteille. "Käsittääkseni olosuhteet voimakkaan yhteisön luomiseksi - perustuen yhtäläisiin arvoihin ja sosiaaliseen solidaarisuuteen - ovat kypsät".

Danielin puolueessa ovat mukana Walid Diab, sosiaalityöntekijä Tamran arabikaupungista, joka perusti riippuvuudesta vapautuneitten kuntoutuskeskuksen juutalaisille ja arabeille, sekä entinen Eilabun pohjoisen alueneuvoston johtaja Jaris Matar.

Israel Hajom kertoi myös Netanyahun muiston Suezilta Sayeret Matkal 50. vuosi-juhlan aikana todeten, että Danieli pelasti hänen henkensä.

"Oli lähellä hukkumista Suezin kanavalla palatessamme operaatio asemasodasta. Taistelun aikana luodit ujelsivat joka taholta ja iskivät veneeseeni. Hyppäsin veteen raskas ammuslaatikko selässäni. Ystäväni Doron Zalzberg ja Amos Danieli ottivat kiinni käsistäni ja estivät minua hukkumasta." http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257638.

06. Israel Hajom tiistain lehden julkaiseman artikkelin mukaan Hille Jaffe lääkintä-keskuksen neurologisen osaston johtava lääkäri Yaron River kertoi osastonsa henkilökunnan jäsenille, lääkäreille ja sairaanhoitajille, että jos pääministeri Benyamin Netanyahu tuodaan keskukseen hoidettavaksi, hän kieltäytyy hoitamasta pääministeriä.

Haderan rannikkokaupungin Hillel Yaffe Lääkintäkeskus on lähin sairaala Netanyahun yksityisasuntoa Kesareassa.
Raportin mukaan tri River antoi lausuntonsa useita päiviä sitten. "Me heitämme hänet ulos, annamme hänen menehtyä".
Kysyttäessä kenestä hän puhui, River vakuutti tarkoittavansa pääministeri Netayahua.
"Hän asuu Kesareassa, ja jos hänet tuodaan tänne, en hoida häntä." Hän vakuutti journalisteille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257633,

07. UUTISIA LYHYESTI

Kansallinen komitea "paluuprosessista ja saarron murtamisesta" lähetti maanantaina viestin Israelille ilmoittaen taistelun jatkuvan Israelia vastaan.

Komiteaan kuuluu edustajia kaikista tärkeistä Palestiinan arabien järjestöistä.
"Palestiinan kansa ei tule antautumaan emmekä asetu panttivangiksi Israelin kiristys-politiikalle. Komitea tulee toimimaan kaikin tavoin estääkseen sen suunnitelmat tehdä todisteita maaperässä ja kiristää Gazan kaistan saartoa."

Komitea kehotti Egyptiä ja kansainvälistä yhteisöä painostamaan Israelia taipumaan palestiinalaisten vaatimuksiin, ja varoitti perjantain väkivaltaisista protesteista.
Gazan arabit ovat järjestäneet Gazan turva-aidan tuntumassa väkivaltaisia mielenosoituksia 30. maaliskuuta lähtien.
Useimmiten muutamat pyrkivät soluttautumaan Israelin puolelle ilmeisenä tarkoituksenaan päästä lähimpään juutalaiskylään joko vahingoittaakseen asukkaita tai panttivankien ottamiseksi.

IDF ei ole keksinyt keinoa, millä saada "Paluumarssin" nimellä kulkevat mielen-osoitukset loppumaan, kuten ei myös ilmapallo- ja leijaterrorismin lopettamiseksi.
Lopulta IDF:n täytynee mennä Gazaan ja lopettaa Hamasin hallinto siellä, mikä vaatisi runsaasti kuolonuhreja molemmin puolin.

Gazan saarto on YK:n julistama, ja se koskee sekä Israelin että Egyptiä, myös merialueita Gazan rannikon edustalla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257623,

PA/PLO:n ilman mandaattia hallitseva puheenjohtaja Mahmoud Abbas on nyt New Yorkissa, jossa hän johtaa YK:n ryhmää 77, johon PA/PLO valittiin puheenjohtajaksi.
Ryhmä 77 on kehitysmaiden muodostama YK:n alainen ryhmittymä.

Abbas seuraa Egyptiä tiistaina ryhmän 77 puheenjohtajana YK:n yleiskokouksen äänestettyä PA/PLO:lle oikeuden johtaa sitä. Se tulee toimimaan ryhmän sisällä täyden itsenäisyyden omaavien valtioitten tavoin vuonna 2019.
Tämä on PA/PLO:n käymää diplomaattista sotaa Israelia vastaan.

YK:n yleiskokous hyväksyi v. 2012 PA/PLO:n tarkkailijavaltion aseman ilman äänioikeutta. Lokakuussa Egyptin aloitteesta PA:lle myönnettiin oikeus operoida valtion tapaan G77 ja Kiinan edustajana, antaa lausuntoja, eittää ja tukea esityksiä ja lisäyksiä, sekä oikeudet vastata ja nostaa käsiä järjestyskysymyksissä.

PA/PLO on systemaattisesti hakenut kaikkien YK:n alaisten instituuttien jäsenyyttä voidakseen saada kannattajia kaikilta tahoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/257629,

Mahmoud Abbas tapasi ennen G77 ryhmän puheenjohtajuutta YK:n pääsihteerin Antonio Guterrezin, jolle Abbas kertoi valheitaan "Israelin harjoittamasta väkivallasta ja miehityksestä sekä juutalaisyhteisöjen rakentamisesta arabien maalle Länsirannalla".
Hän vaati myös "YK:n suojelua PA/PLO:n arabeille Israelin harjoittamaa väkivaltaa vastaan mainiten etenkin UNSC:n päätöslauselman 2334", jossa käsitellään noita aiheita.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-asks-UN-for-protective-force-against-Israel-prior-to-chairing-G77-577366,

Israelin poliisivirkailija pyrki valvontaryhmän mukana Kalliomoskeijaan rutiini- tarkastukselle pitäen kipaa päässään. Wagfin vartijat pyrkivät estämään hänen pääsynsä pitäen sitä provokaationa. Protestoijat linnoittautuivat moskeijan sisälle sulkien ovet, minkä johdosta laaja poliisiosasto ryntäsi paikalle.
Nujakka kesti useita tunteja, ennen kuin mielet rauhoittuivat seuraavaa mielenosoitusta varten, mikä voi tulla perjantain rukousten jälkeen. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Muslims-protest-against-kippah-clad-policeman-at-Temple-Mount-577350,
Israelin ministeri Erdan esitti, että Mahmoud Abbasin pääsy takaisin Ramallahiin tulee estää ulkomaan matkan jälkeen, toistaen siten Jasser Arafatin eristämistä Ramallahin hallintokeskukseen, jonne pakeni myös useita etsittyjä terroristeja sekä eurooppalaisia naisia viihdyttämään arkkiterroristia, vaikka hän mieluummin käytti nuoria poikia, kuten romanialaiset lähteet kertoivat.

Pääministeri Netanyahu jatkaa diplomaattista toimeliaisuuttaan välittämättä Damokleen miekasta, joka on sekä hänen että hänen vaimonsa pään yllä. Hän aikoo matkustaa ainakin Davosiin, Sveitsiin ensi viikon Maailman Talousforumin kokoukseen, jossa hän pitää puheen joko tiistaina tai keskiviikkona. Hän tavannee myös useita valtioitten päämiehiä ennen paluutaan kotiin.

Seuraavana ohjelmassa on Chad, 15 miljoonan asukkaan muslimivaltio Afrikassa, jonka pitkäaikainen johtaja Idriss Degy teki yllätysvierailun Israeliin, jonka yhteydessä Netanyahu lupasi vierailla Chadissa. Maa on tärkeä matkustaja-koneitten ylilennon vuoksi, joka lyhentää lentoreittejä muihin maihin.

Maaliskuussa Netanyahu osallistuu Aipacin vuosikokoukseen Washingtonissa, sekä voinee pyytää audienssia tai ainakin päivällistä valkoisessa Talossa.
Siinä vain muutamia kohteita, lisää voi tulla ennen vaalipäivää. https://www.timesofisrael.com/despite-elections-and-legal-woes-netanyahu-keeps-busy-diplomatic-schedule/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 03 -11; Tiberias 11 -18; Suolameri 14 -22; Eilat 11 -22 +C-astetta huomenna sataa, ylihuomenna ei. Torstaina puolipilvistä, lämpötila noussee 19 asteen nurkille. Keskiviikkona voi sataa.

Tunisiasta laittomasti maahan tullut imam Mahmoud Jebali, joka on karkotusuhan alla pidätettynä, uhkaili sellikavereitaan ja vartijoita.
"Ennemmin tai myöhemmin te kuolette, me tukeudumme taloihinne, tapamme teidät ja syömme ruumiinne".
https://www.jihadwatch.org/2019/01/muslim-migrant-imam-jailed-in-italy-tells-guards-we-will-go-into-your-houses-and-kill-you-and-eat-your-corpses












Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019