TIISTAI 01.01.2019

TIISTAI 01.01.2019
01. Tänään tiistaina vuoden 2019 ensimmäisen kuun ensimmäisenä päivänä, heprealaisen ajanlaskun mukaan kolmantena Tevet-kuuta, lämpömittarin osoittaessa kahdeksan lämpöastetta taivaankannen ollessa osittain pilvien peitossa, olemme aloittelemassa aikajaksoa, jota monet odottavat pelon sekaisin tunnelmin, ja Israelin pääministeri Netanyahun jatkaessa virallista vierailuaan Brasiliassa, jossa hän on tavannut ja tavannee valtioiden päämiehiä ja muita merkkihenkilöitä.

Tänään hänen pitäisi tavata Brasilian presidentin Jair Bolsonaron virkaan vihkimis-tilaisuuden aikana jossain välissä USA:n ulkoministerin Mike Pompeon.

02. Netanyahu totesi Rio De Janeirossa journalisteille, "ettei hän eroa virastaan mahdollisen syytteen kuulemisen aikana, eikä se lopu, ennen kuin minun kantani on myös kuultu".
Pääministeri Netanyahua epäillään rikollisesta toiminnasta kolmessa eri tapauksessa, mutta hän vakuuttaa, että "hän on syytön poliisin suosituksista huolimatta", joiden pohjalta oikeuskansleri tekee päätöksensä. Netanyahu vakuuttaa myös, ettei hän aio erota siinäkään tapauksessa, että Avichai Mandelblit esittää syytöksensä ennen kuulemista. Hän selittää, että "Israelin lain mukaan pääministeri ei tarvitse erota kuulemisen aikana, eikä se lopu ennen kuin minunkin kantani on kuultu".

"Kuvitellaanpa tilannetta, jossa pääministeri pakotetaan eroamaan ennen kuulemisen loppumista, ja sitten kuulemisen aikana he päättävät sulkea tapauksen. Se on absurdia; se on vakava isku demokratialle" Bibi selvittää. "Päätös syytöksistä on odotettu selviävän viikossa, mutta oikeuskansleri voi siirtää sitä peläten, että se vaikuttaisi vaalien tulokseen. Oikeusministeriö on luvannut jatkaa työtään välittämättä poliittisesta kehityksestä."

Äskettäin suoritettujen gallupien mukaan pääministerin Likud-puolue tulee selviytymään 09.04. 2019 vaaleista vaivatta useista haastajista huolimatta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5438635,00.html,

03. Netanyahun sunnuntain vierailuohjelman mukaan häntä kuljettava auto saattue ohitti matkallaan myös kaupungin ikonisen Kristus-patsaan, joka protokollan ja turvallisuussyiden johdosta oli suljettu yleisöltä, mikä aiheutti buuauksia jonottavan yleisön parissa. Patsasta kutsutaan nimellä Christ the Redeemer.

Netanyahu ei itse poistunut autosta, mutta hänen Sara-vaimonsa ja Jair-poikansa tekivät pienen kävelylenkin paikalla. Pääministeri sanoi, ettei hän halunnut aiheuttaa lisäongelmia yleisölle, joka kärsimättömänä odotti porttien avaamista.

Netanyahu ylisti sunnuntaina Brasilian evankelis-kristillistä yhteisöä sen Israelille antamasta voimallisesta tuesta. Vierailun kunniaksi painettiin Bibin kuvalla varustettu postimerkki, varustettuna tekstillä Savior (Pelastaja).



Brasilian evankelisten kristittyjen sanotaan vaikuttaneen ratkaisevasti Bolsonaron valintaan presidentiksi.
"Meillä ei ole parempia ystäviä maailmassa kuin evankelinen yhteisö, eikä evankelisella yhteisöllä ole parempaa ystävää maailmassa kuin Israel" Bibi hehkutti Rio De Janeirossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Hän kertoi Rio De Janeiron juutalaisten yhteisön tilaisuudessa perjantaina aiemmasta tapaamisestaan presidentiksi valitun Bolsonaron kanssa, joka kertoi hänelle, että Brasilian lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin kysymys on vain koska, ei jos.
Bolsonaro myös vihjaili suunnitelmista vierailla Israelissa huhtikuussa 2019.
"Bolsonaro kertoi minulle: "Me tarvitsemme liittolaisia, hyviä ystäviä, hyviä veljiä kuten Benyamin Netanyahu", Bibi kertoi Rion juutalaisille.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5437345,00.html,

Brasilian asukasmäärä on 2018 rekisterin mukaan 212 392 717 ihmistä; 2.76 % maailman väestömäärästä. Se on viidenneksi suurin väestömäärältään.
Sen maa-alue on 8 358 140 neliökilometriä. Väestönkasvu on 1.76 ja osoittaa vähenevää trendiä.
http://www.worldometers.info/world-population/brazil-population/,

04. Israelin sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Tamir Hayman kertoi Tel Avivin konferenssivieraille maanantaina, että hän katsoo Irakin muodostavan mahdollisen uhkan Israelille Iranin vaikutusvallan kasvun myötä.

Hayman sanoo, että "Iranin voimistuvan otteen johdosta Irak muodostuu ponnahdus-laudaksi Israelia vastaan suunnitellulle hyökkäykselle."
"Iranin kasvava vaikutus alueella on todellinen uhka juutalaisvaltiolle, ja siksi IAF on tehnyt toistuvia ilmaiskuja Syyriassa Iranin epäiltyjä sotilastukikohtia ja aseitten kuljetuskolonnia vastaan, joita Damaskosta tukevat iranilaiset joukot rakentavat."

Irakilla ei ole maarajaa Israelin kanssa, mutta uudenaikaiset ohjukset pystyvät iskemään Irakin alueelta suureen osaan juutalaisvaltiota. Vuoden 1991 sodan aikana Irakista ammuttiin 39 Katjusha rakettia Israeliin. USA:n johtaman koaliittion 2003 hyökkäyksen jälkeen, jossa Saddam Husseinin valta murskattiin, Irakin shia-enemmistö on yhä enemmän taipunut Teheranin suuntaan.

Hayman analysoi tilannetta Irakissa todeten, että "Irak on Iranin kasvavan vallankumouskaartin (IRGC) ja Iranin vaikutusvallan alainen".
"Presidentti Trumpin ilmoitettua USA:n joukkojen vetämisestä pois Syyriasta, iranilaiset näkevät Irakin sopivaksi näyttämöksi tukikohtien perustamiseksi, kuten he tekivät Syyriassa käyttääkseen niitä Israelin valtion uhkaamiseksi ja tuhoamiseksi, mikä on niiden lopullinen päämäärä".

Viitaten Reutersin julkaisemaan artikkeliin elokuussa Iranin toimittamista lyhyen matkan ballistisista ohjuksista shia-liittolaisilleen Irakissa. Bagdad kieltää uutisen. Israelin johto on vihjaillut ilmaiskujen ulottamisesta Irakin alueelle.

Tamir Hayman ennustaa vuoden 2019 tuovan merkittäviä muutoksia Syyrialle, jonka presidentti Bashar Assadin joukot ovat voitollisesti pystyneet työntämään kapinalliset takaisin Venäjän, Irakin ja Hizbullahin vahvistamina, ja josta Trump komensi USA:n joukot poistumaan.
Hayman sanoo Israelin seuraavan kiinteästi Syyrian hallituksen tasapainottumista Venäjän antaman varjon suojassa.

Israel seuraa tarkoin myös Trumpin päätettyä irrottaa USA:n kv. JCPOA-sopimuksesta, jolla oli tarkoitus rajoittaa Iranin ydinpommiin sopivan uraanin rikastuksen tuotantoa, mitä se ei kuitenkaan tehnyt, vaikka Iran kieltää halunsa rakentaa ydinpommia, sanoo Hayman. Hän toteaa Iranin tekevän kaikkensa pitääkseen sopimuksen voimassa, mutta painiskelee nyt USA:n sanktioitten kanssa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5438373,00.html,

05. Iran valtuutti Teheranissa vierailleenPalestiinan Islamic Jihadin valtuuskunnan liittymään Al-Qods (IRGC) komennuskunnan ja Hizbullahin yleisen terrorismi-operaatioiden komennon alaisuuteen Gazan kaistalla, raportoivat Debkafilen sotilas- ja tiedustelulähteet.
Tilaisuudessa päätettiin myös aktivoida laajennettu operaatiotoimisto vain, kun täydellinen palestiinalaisten ja Israelin välinen sota keskittyy Gazan kaistalle.
Sotatoimisto toimii siinä tilanteessa tukea-antavana toisena rintamana.

Palestiinan Jihad delegaatioon, joka keskusteli Iranin edustajien kanssa - mukana Iranin korkein kaitsija Ali Khamenei, kuuluivat sen johtaja Ziad Rashid al-Nakhalah sekä Gazan kaistan johtaja Muhammed al-Hindi.

Teheranissa tehty päätös sai Israelin armeijan tiedustelun (AMAN) johtajan kenraali-majuri Tamir Haymanin antamaan varoituksen maanantaina 31.12., että Iran on voimistanut kykyään iskeä israelilaisiin kohteisiin Irakin maaperältä.

Jihad-johtaja Nakhalah viittasi myös Iranin valtion TV:n haastattelussa Teheranin päätökseen todeten: "Iran ja Hizbullah eivät enää ole sidottuina punaisiin varoitus-merkkeihin. Tästä lähtien Palestiinan Jihadin, Iranin ja Hizbullahin operaatioiden tasolla ja syvyydellä ei ole mitään rajoituksia".

Al-Nakhalah kertoi ylpeillen ryhmän saamien uusien rakettien parantuneesta tarkkuudesta, joista 530 ammuttiin Israeliin Gazasta marraskuun 12 -13 päivien välisenä aikana Jihadin ja Hamasin suorittamissa massaiskuissa.
Hän tarkoitti Asklonia, jonka kärkiosa painaa 200 -500 kg 10 km:n kantomatkalla.

Iranin ylin johtaja ali Khameney totesi vierailleen äskeisten yhteenottojen todistavan, "ettei IDF pysty vastustamaan palestiinalaisten vastarintajoukkoja.
Viimeisen kahden sodan jälkeen sionistihallitus pyysi aselepoa 22 päivän ja toisessa 8 päivän jälkeen, Mutta viimeisessä taistelussa vain 48 tunnin jälkeen".

Palestiinan Jihadin delegaatio tapasi Iranin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Ali Shamkhanin salaisissa keskusteluissa, sekä IRGC:n komentajia. https://www.debka.com/iran-and-palestinian-jihad-decide-to-add-iraqi-shiite-militias-and-hizballah-to-the-combined-gaza-terrorist-command/,

06. UUTISIA LYHYESTI

Sionistisen Unionin puheenjohtaja Avi Gabbai, joka Tzipi Livnin kanssa johti Unionia, ilmoitti yllättäen purkavansa sopimuksen Livin johtaman Hatnua-puolueen kanssa.
Gabbai, joka johtaa Israelin Labor-puoluetta, kyseli ilmoituksensa aikana Livnin lojaalisuutta todeten, etteivät he pystyneet säilyttämään keskinäistä tukeaan.

Sionistisen ryhmän kokouksessa Gabbain tekemä ilmoitus Unionin purkamisesta tuli yllätyksenä sekä ryhmän Knessetin jäsenille että Livnille, joka kuvissa näyttää surkealta ja hyljätyltä.
Gabbai totesi: "Toivoin ja uskoin että tämä liitto johtaisi yhteiseen kasvuun, todelliseen yhteyteen ja yhteiseen tukeen. Mutta kansan älyniekat katsoivat, ettei niin ole tapahtunut, ja ovat vetäytyneet pois".

Viime viikolla Livni kuulutti maan keskustalaisia ja vasemmistolaisia puolueita panemaan egonsa syrjään yhdistyäkseen Netanyahun kaatamiseen. Tämä lienee pieni muistutus Gabbaille, joka on toistuvasti kieltäytynyt harkitsemasta liittoa toisen puolueen kanssa, jossa hän ei ole ensimmäinen. Livni sanoi, että hän on valmis ensimmäiseksi luopumaan ylpeydestään yhteyden hyväksi.

Livnin kerrotaan kosiskelleen Gantzin Israelin voima (resilience) puoluetta, mutta Livni on heille liian kaukana vasemmalla. Gabbai halusi myös vasemmiston ja keskustan liittoa, mutta katsoi, ettei se onnistu Livnin ollessa mukana, epäillen hänen lojaalisuuttaan.

Siionin Knessetin jäsenet ovat vihaisia Gabbaille, ettei heitä informoitu etukäteen. Monet Unionin jäsenet pyrkivät eroamaan toraisesta Unionista jo aiemmin.
Sionistisella Unionilla on 24 edustajaa Knessetissä, heistä 5 Hatnuan.
Gallupeissa Unionin suosio on pudonnut kahdeksaan Knessetin paikkaan.
Gabbai vakuuttaa, että Labour-puolue pysyy, ja että hän ylpeänä johtaa sitä. https://www.timesofisrael.com/zionist-union-chief-gabbay-abruptly-ends-partnership-with-livni/,

Jerusalemin botaanisen puutarhan perustaja Michael Avishai sanoo olevansa parantumaton kasvi-intoilija. Retkillä ja matkoilla hän valokuvaa kukkia pyrkien vannoutuneesti identifioimaan ne palattuaan kotiinsa.

Kolme vuotta sitten hän irtautui Jerusalem Botanical Gardens-puutarhoista, hengellisestä kodistaan, joissa hän viihtyi, johtaen niitä 7 vuoden ajan, ja joilla oli edelleen erityinen soppi hänen sydämessään, kuten hän vakuutti.
Viime lauantai-iltana tri Michael Avishai, puutarhan perustaja ja kasvitieteellinen johtaja, sai kutsun taivaallisiin puutarhoihin 83–vuoden iässä.

Hän syntyi Berliinissä 1935, säilyi hengissä piiloteltuaan äitinsä kanssa syrjäisessä tsekki-kylässä. Heti sodan loputtua hän muutti Israeliin vuonna 1948, jossa hän suoritti välttämättömät opiskeluvuodet, tullen puutarhuriksi, ja päästyään Heprealaiseen Yliopistoon yleni filosofian tohtoriksi kasvien jalostajana. Luotuaan Israelin luonnonkasvien alueen avustaakseen kasvitieteen professoreita häntä pyydettiin 1962 perustamaan kasvitieteilijä Michael Zoharin toimesta aloittamaan toisen kasvitieteellisen puutarhan 65 eekkerin maapalstalle Knessetin ja Museon lähellä, joita ei vielä ollut rakennettu. (Scopus-vuorelle perustettu Israelin luonnonkukkien puutarha on vielä hengissä).

Givat Ram puutarhat – n. 30 eekkeriä, joista nykyiset puutarhat on kehitetty, on eri vaiheitten jälkeen suunniteltu kasvien alkuperän mukaan geograafisiin lohkoihin. Ulkotiloille kehitettyjen kasvinäyttelyiden lisäksi hän lisäsi trooppisia tarkkailupaikkoja ja vesikasvilammikoita.
https://www.timesofisrael.com/michael-avishai-founder-of-jerusalem-botanical-gardens-inspired-generations/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -14; Tiberias 09 -21; Suolameri 13 -21; Eilat 10 -22 +C-astetta. Tänään on aurinkoista; huomisesta alkaen puolipilvistä. Lämpötila alenee hieman.

IDF kouluttaa pohjoisen rajan turvaksi sotatilanteessa "tuliportti" pataljoonaa, joka koulutetaan kohtaamaan erilaisia tilanteita. Sen suuruus lienee yli 9 000 miestä.
IDF tunnustaa, ettei ehkä kaikkia tunneleita ole vielä löydetty Libanonista Israeliin, ja että työ niiden sulkemiseksi voi jatkua kuukausia.

Satoja israelilaisia on joutunut hakemaan hoitoa haavoihinsa uudenvuoden yön juhlinnassa. Valioliigan pelaaja 22-vuotias Lior Inbrum Beitar Jerusalemin joukkueessa sai puukonhaavoja jäseniinsä Ashdodissa tiistaiaamuna. Hänen vammansa eivät kuitenkaan olleet niin pahoja kuin ensiksi raportoitiin. https://www.timesofisrael.com/soccer-player-stabbed-as-hundreds-require-treatment-during-new-years-eve/,

Israel ja USA lopultakin erosivat UNESCO:n jäsenyydestä 69 vuoden jälkeen. https://www.timesofisrael.com/69-years-after-joining-israel-formally-leaves-un-cultural-body/,

Moldova sanoo vakavasti harkitsevansa lähetystönsä muuttoa Jerusalemiin. https://www.timesofisrael.com/moldova-president-said-to-very-seriously-consider-moving-embassy-to-jerusalem/,















Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019