SUNNUNTAI 27.01.2019

SUNNUNTAI 27.01.2019
01. Ynetnews. com kertoo julkaisemassaan Smadar Perryn laatimassa artikkelissa, että Syyrian presidentti Bashar Assad on pysytellyt oudon hiljaa Iranin ja Israelin käydessä sanallista sotaa hänen maaperällään. Tämä sota on välistä kiintynyt avoimiksi ilma-hyökkäyksiksi Israelin pyrkiessä estämään Iranin ase- ja ohjustoimituksia Damaskon kautta Hizbullahille Libanoniin.

Badhar Assad on keskittynyt kapinallisista saavuttamiensa voittojen jälkeen tasa-painottamaan valtaansa Venäjän suosiollisella avustuksella. Hänen taiteilunsa sotivien osapuolten välillä joutui kovaan puristukseen Israelin ilmavoimien iskiessä maanantaina Damaskoksen lentokentälle seurauksena Iranin IRGC:n joukkojen sunnuntaina ampumasta maasta maahan ohjuksesta kohti Hermonin hiihtokeskusta.

Iron Dome eliminoi ohjuksen, mutta IAF teki massiivisen ilmaiskun maanantaiaamuna Damaskoksen kentän laidoille sijaitsevia Iranin asevarikkoja, tiedustelukeskusta ja harjoituskenttää vastaan. Iskussa tuhottiin iskukohteet, 21 ihmistä sai surmansa, heidän joukossaan 12 Iranin IRGC:n sotilasta, joita se kutsui neuvonantajiksi.

Venäjä antoi Israelille vakavan varoituksen pidättyä uusista iskuista, tai Venäjä tulee yhdessä Syyrian ilmatorjunnan kanssa tuhoamaan IAF:n koneet Syyrian ilmatilassa. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452283,00.html, https://www.debka.com/iran-wants-russian-air-defense-shield-extended-to-lebanon-to-cover-hizballahs-precise-missiles/,

02. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah antoi lauantaina harvinaisen haastattelun osoittaakseen turhiksi hänen huonoa terveydentilaansa koskevat spekulaatiot.

Nasrallah uhkasi hyökätä ohjuksillaan Tel Aviviin, jos Israel jatkaa ilmaiskujaan Syyriaan todeten, että Hizbullah pystyy iskemään kaikkialle Israelin alueella. Hän sanoi ihmettelevänsä, että vaikka Hizbullahin kaivamat tunnelit valmistuivat kauan aikaa sitten, Israelilta kesti näin kauan niiden löytämiseksi, ja että niitä on vielä löytämättä.

Puhuessaan Al-Mayadeen TV:n haastattelussa Nasrallah sanoi, että vaikka jännitys sen ja Israelin välillä nousi tunnelien löytymisen ja Israelin pystyttämän aidan johdosta, hän ei halunnut kiihdyttää tilannetta ja vetää Libanon mukaan sotaan Israelia vastaan.
Nasrallah varoitti shia-muslimien akselin iskevän Israeliin, jos sen ilmaiskut Damaskoksen kentälle jatkuvat.

Nasrallah sanoi Hizbullahin omaavan kyvyn miehittää osan Galileaa. ”Meillä on se kyky ja on ollut jo kauan aikaa” hän selitti. Hän uhkasi, että tulevassa sodassa koko Israelin alue tulee olemaan taitelukenttänä, sillä Hizbullahille on täsmäohjuksia. Hän ei suoraan tunnustanut Hizbullahin kaivaneen Israelin löytämät hyökkäystunnelit, mutta vihjaisi, että niitä on lisää.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5453248,00.html,

YK:n tehtävänä oli estää Hizbullahin uudelleen aseistautuminen v. 2016 sodan jälkeen, mutta se on täysin epäonnistunut tehtävässään, kuten myös hyökkäystunnelien kaivamisen estämiseksi myöntäen, että ne rikkovat rauhansopimusta ja kv. lakia.

03. Israelilainen nuorimies Adei Ad juutalaisyhteisöstä joutui PA:n naapurikylän arabien piirittämäksi, jotka pahoinpitelivät häntä, puukottivat häntä käteen ja yrittivät raahata hänet arabikylään. Hän kertoi menneensä rukoilemaan 200 metrin päähän Adei Adasta, kun hän äkkiä huomasi kolmen arabin piirittäneen hänet.

Haavoittumisestaan huolimatta nuorukainen pääsi pakoon. Vasta sitten hän huomasi vertavuotavan puukonhaavan. Hän näki jotain lapsia kehottaen heitä pakenemaan, mutta he koska eivät reagoineet siihen, hän kutsu hätäapupartion paikalle. He ajoivat lapset pois ja menivät etsimään hyökkääjiä.

IDF:n tiedottaja kertoi asiasta näin: Aiemmin lauantaina joukko PA:n arabeja hyökkäsi Adewi Adin juutalaisasukkaan kimppuun haavoittaen häntä lievästi. Tilanne kehittyi myöhemmin arabien ja juutalaisten väliseksi taisteluksi, jossa juutalaiset käyttivät tuliaseita. Yksi arabi kuoli ja useita haavoittui. IDF ja rajapoliisi kiirehtivät paikalle ja hajottivat mielenosoituksen rauhallisesti.

Sapatin loputtua Adei Ad yhteisölle ilmoitettiin: Lauantaina iltapäivällä ryhmää retkeläisiä vastaan hyökättiin yhteisön ulkopuolella veitsiä ja vakavaa väkivaltaa käyttäen arabikylän Al-Muayyir asukkaitten toimesta. Yksi retkeläisistä pystyi kutsumaan apua. Alueen hätäpartiot tulivat paikalle pelastamaan retkeläiset, ketään ei ollut kateissa.
Todettuaan tilanteen vaarallisuuden hätäpartiot ampuivat aseillaan ilmaan.
Sotilaitten tullessa paikalle, arabit hyökkäsivät heitä vastaan väkivaltaisesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258182,

04. Viime viikon lopulla näyteltiin outo tilanne Gazan rajalla Israelin tarjotessa Gazan arabeille Qatarin lahjoittamat 15 miljoonaa USD, mutta Hamas kieltäytyi ottamasta rahoja vastaan.

Qatarin lähettiläs sanoi lauantaina, ettei Qatar rahoita enää Hamasin virkailijoita, vaan tulee antamaan varat suoraan Gazan köyhille.
Qatarin Gazan lähettiläs Mohammed al-Emadi kertoi AFP:n toimittajalle, ”Me emme enää maksa Hamasin virkailijoitten palkkoja”. Hänen lausuntonsa annettiin 2 päivää sen jälkeen, kun Gazassa valtaa pitävät Hamasin virkailijat hylkäsivät käteisvarat syyttäen Israelin asettamia ehtoja, joita he eivät voineet hyväksyä.

Qatarin lähettiläs sanoi tilanteen Gazassa olevan hyvin jännittyneen, mutta että Qatar jatkaa varojen toimittamista, n. 60 miljoonaa USD, Gazan köyhille.
Lauantaina 94 000 perheelle Gazassa annettiin kullekin 100 USD Qatarilta. ”Kummatkin osapuolet ovat nyt helpottuneita, ja se on paljon parempi näin” al-Emadi kertoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258179,

05. Islamic Jihadin poliittisen toimiston jäsen Walid al-Katati vakuutti lauantaina, että yhtenäisyyden saavuttaminen ennen seuraavaa sotaa varten Israelia vastaan on tärkeä.

Felesteen al-Yawm websivun haastattelussa, joka toimii yhteisymmärryksessä Islamic Jihadin kansa, Katati sanoi, että sodan puhkeavan kuluvan vuoden aikana on mahdollinen, ja että se voi alkaa sekä pohjoisella(Libanonin) että eteläisellä (Gazan) rintamilla. Sota Israelia vastaan on kuitenkin varma, hän vakuutti.

”Aseellinen vastarinta”, kuten sotaa Israelia vastaan kutsutaan, ”on keskeinen strateginen ase, ja on mahdollista, että siihen palataan, kun vastarintajärjestöt niin päättävät”. Katati selitti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258178,

06. IDF:n uunituore armeijan komentaja Aviv Kochavi kävi perjantaina tutustumisretkellä Gazan kaistan rajalla pitäen siellä tilannekatsauksen.
Kochavi arvioi tilannetta johtavien komentajien kanssa tutustuen myöhemmin tarkkailupisteeseen Karni-rajanylityspaikan lähellä.

Tutustumisretki kuului Kochavin päämäärään saada tilanteet eri rintamalohkoilla hallintaansa, ja siksi hän halusi tavata alueen komentajia sekä eteläisen rintaman komentajaupseerin majuri Herzi Halevin. Hän tapasi myös IDF:n upseerin joka haavoittui lievästi sala-ampujan ampumasta kypärään osuneesta luodista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258173,

07. YK tulee kunnioittamaan kansainvälistä holokaust-päivää sarjalla tapahtumia, mukaan lukien YK:n yliskokouksen erityisistunto. Niitä järjestetään maanantaina. YK:n yleiskokouksen jälkeen Israelin YK:n lähetystö järjestää yhteistyössä Perun ja Portugalin lähetystöjen kanssa tilaisuuden jossa julistetaan avoin näyttely ”righteous among the nations” diplomaattien kunniaksi YK:n päämajan tiloissa New Yorkissa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres osallistuu Israelin järjestämään tilaisuuteen YK:n lähettiläitten sekä ”righteous among the nations” sukulaisten kanssa.
Tilaisuuksien jälkeen Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon johtaa 40 maan YK:n lähettilään ryhmää Puolaan tutustuen kuolemanleireihin ennen palaamistaan Israeliin. Tämä on osa ”march of the living” tapahtumaa ja Amerikan Sionistisen liikkeen tukea.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/258172,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452455,00.html,
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451950,00.html,

08. Israeliin muuttaneet etiopialaiset juutalaiset, jotka ovat väriltään tummia, valittavat, että ”jos olet mustaihoinen Israelissa, pelkäät kävellä kadulla Israelissa”.

He puhuvat avoimesti kokemastaan rasismista, suuttumuksestaan ja syrjinnästä. Monet artikkeliin haastatellut olivat liian peloissaan puhua avoimesti ja kertoa nimeään peläten paljastumista ja joutumista poliisin vainoamiksi. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451005,00.html,

09. Afganistanissa keskustelut Talibanin nousemisesta uudelleen hallitsevaan asemaan maassa saavat afgaaninaiset pelkäämään saavuttamansa suhteellisen vapauden menettämistä.

18 vuotta sitten Talibanin ollessa voimansa kukkuloilla Afganistanissa, Roshan Mashal opetti tyttärensä salaa lukemaan ja kirjoittamaan tusinoittain muiden paikallisten tyttöjen kanssa, jotka kuljettivat koulukirjoja taloon perunapusseissa.
Hänen tyttärensä ovat sittemmin saavuttaneet yliopistoarvon talous- ja lääketieteessä.

”Jos kovan linjan muslimit tulevat uudelleen hallitsevaan asemaan, he voivat estää tyttöjen pääsyn opiskelemaan kouluihin. Ehkä he ovat muuttuneet, ehkä eivät” hän sanoo epävarmana peläten pahinta.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5451083,00.html,

10. Istanbulin juutalaiset pelkäävät myös pahinta presidentti Recep Tayyip Erdoganin havitellessa muinaisen Ottomanihallinnon palauttamista Lähi-Itään, jossa vähemmistöjä käsitellään epäluotettavina kovakouraisesti. Tämän päämääränsä saavuttamiseksi hän haluaa kehittää Turkista ääri-islamilaista yksinvaltaisesti hallittua diktatuuria.

Tämä syrjinnän ilmapiiri kiihottaa äärijärjestöjä hyökkäilemään vähemmistöjä kuten juutalaisia ja kristittyjä vastaan hallituksen salaisella hyväksynnällä, kuten tapahtuu Egyptissä, vaikka presidentti Abdel Fatteh al-Sisi haluaa kehittää maataan suvaitsevaisuuteen ja länsimaisuuteen.

Juutalaiset synagogien johtajat ovat päätyneet passiiviseen vastarintaan, koska he eivät haluaisi sallia aseita Jumalan palvelustiloihin.
Beth Israel synagoga lienee ainoa instittuutti (shul) maailmassa, jossa palvojat palvovat Jumalaansa kypärät päässä. Tähän he päätyivät useitten hyökkäysten johdosta Synagogaa vastaan, joita tehtiin Istanbulissa v. 2003.

Kahdessa pommi-iskussa, yksi Neve Shalom synagogaa ja toinen Beth Israel synagogaa vastaan, sai surmansa 23 ihmistä ja 303 ihmistä haavoittui, joista 100 olivat juutalaisia. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5452362,00.html,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 03 -16; Tiberias 08-22; Suolameri 12 -24; Eilat 10 -22 +C-astetta, Tänään kirkasta, huomenna sateita, ylihuomenna aurinkoista. Lämpötila laskee.

Euroopan johtavat maat antoivat Venezuelan presidentti Nicolas Madurolle 8 päivää aikaa järjestää vaalit, tai ne tunnustavat Juan Guaidon presidentiksi. https://www.aljazeera.com/news/2019/01/eu-nations-give-venezuela-maduro-day-ultimatum-190126115807947.html,

Venäjä lähetti 5 pitkän matkan raskasta pommittajaa Venezuelaan osoittaakseen, että Putin tarkoitti täyttä totta varoittaessaan länsimaita pysymään poissa Venezuelasta. https://www.zerohedge.com/news/2019-01-26/russian-bombers-intercepted-canadian-air-identification-zone-us-canadian-jets,




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019