Thursday, September 13, 2018

TORSTAI 13.09.2018

TORSTAI 13.09.2018
01. Israelin Joint List arabikansanedustajat Tibi ja Zahalka matkustivat Kairoon osallistuakseen arabiliiton kokoukseen.
Heidän tärkein aiheensa koski Israelin Knessetin hyväksymää Israel kansa valtio lakia, jonka he katsovat heikentävän vähemmistöjen asiaa, joista Israelin arabit ovat yksi, 20.7 %:n osuudella väestöstä.

Joint List kansanedustajat Ahmed Tibi ja Jamal Zahalka tapasivat Kairossa tiistaiaamuna arabiliiton pääsihteerin Ahmed Aboul Gheitin saaden hänen tukensa kysymykselleen, jolle he ovat pyrkineet saamaan kannatusta matkustellessaan pitkin maailman Turua.

Aboul Gheit kertoi kansanedustajille, että "arabiliiton maiden ulkoministerit keskustelevat asiasta heidän Kairon kokouksensa yhteydessä ja tulevat painostamaan muita maita maailmalla toimimaan Israelia vastaan".

"Tämä laki on rasistinen" Gheit totesi. "Menneisyydessä Israel esitti itseään demokraattisena maana. Mutta Netanyahu on tällä apartheid lailla muuttanut Israelin rasistiseksi valtioksi".

Tapaaminen oli yksi sarjasta Tibin ja Zahalkan matkoista ympäri maailmaa pyrkien saamaan maailman tuomion Israelille lain hyväksymisestä.
He matkustivat yhdessä viiden muun Joint List kansanedustajan kanssa Brysseliin tavaten siellä EU:n ulkomaanasioitten johtajan Federica Moghheritin, jolla oli suosiollinen korva heidän valituksilleen. EU on todettu hyvin vihamieliseksi Israelia kohtaan.
Heillä on tarkoitus matkustaa seuraavaksi parin viikon sisällä Geneveen esitelläkseen asiansa YK:n edustajille.

Tibi ja Zahalka tuomitsivat USA:n presidentti Trumpin hallituksen päätöksen sulkea PLO:n toimisto Washingtonissa, mitä he kutsuivat "kostoksi Palestiinan kansalle".'
Kansanedustaja Oded Forer (Israel Beitenu) tuomitsi Tibin ja Zahalkan tapaamisen arabiliiton pääsihteerin kanssa sanoen heidän "sylkevän valtion kasvoille, jotka maksaa heidän palkkansa".
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Joint-List-MKs-meet-with-Arab-League-to-fight-Nation-State-Law-566967,

02. UNRWA:n pääkomissaari Pierre Krähenbuhl esitti Kairossa arabiliiton kokoukselle vetoomuksen avustaa 200 miljoonan USD kokoamiseksi lahjoituksina voidakseen täyttää taloudellisen aukon järjestön rahoituksessa, mikä syntyi USA:n vetäydyttyä pois järjestöstä.

Pääkomissaari kertoi JP:n toimittajalle useiden arabimaitten jo lisänneen
avustustensa määrää UNRWA:lle jonka talous on vaikeuksissa tammikuussa.

"Olemme jo pystyneet kokoamaan n. 238 miljoonaa USD. Tämän on varsin hyvä summa" totesi Krähenbuhl. Summa saatiin pääasiassa Persian Gulf-maista, Qatar, UAE ja Saudi Arabia, jotka ovat olleet avainasemassa avustuksien haalimiseksi, sekä muita kansoja Japanista Kanadaan ja Intiaan".

UNRWA:n varat ovat n. 200 miljoonaa USD alle tarpeen voidakseen palvella 5.2 miljoonaa palestiinalais-pakolaista Länsirannalla, Gazassa, Jerusalemin itäosassa, Syyriassa, Libanonissa ja Jordaniassa.
Krähenbuhl puolustaa johtamansa järjestön uskottavuutta katsoessaan
526 000 oppilaan edistymistä sen kouluissa, joka oikeuttaa sen toiminnan.
Hän viittaa siihen, että korkeimmat arvosanat saanut oppilas oli viime vuossa palestiinalainen tyttö Yarmouk pakolaisleiristä.

UNRWA:n pääkomissaari Pierre Krähenbuhl toimi 27 vuotta humanitäärisessä työssä maailmalla, siitä 11 vuotta Punaisen Ristin kansainvälisten toimien johtajana heinäkuusta 2002 tammikuuhun 2014.

Hän luettelee ylpeänä järjestön saavutuksia 526 000 oppilaan kouluttajana ja 30 000 ihmisen työllistäjänä, puhumattakaan sen terveys- ja hyvinvointi-palveluksista. Hän pyrkii irrottautumaan Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. Hän vastaa vain hänen saralleen kuuluvista toimista. Hän vakuuttaa, ettei hän eikä Trump voi toivoa pakolaisia olemattomiin, sillä ne tulevat olemaan, kunnes poliittinen ratkaisu niihin löydetään.
Hän ei pysty näkemään, miten UNRWA:n voisi lopettaa toimintansa Jerusalemin itäosissa, Länsirannalla, ja Gazassa, joissa toiminta jatkuu täysillä.
JP:n artikkeli jatkuu pääkomissaarin haastatteluna.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UNRWA-head-appeal-to-Arab-League-says-regional-stability-at-stake-566990,

03. Palestiinalaisten PA/PLO:n edustajat valittiin heinäkuussa toimimaan puheenjohtajan ominaisuudessa ryhmä G77 blokissa, joka koostuu 135 kehitysmaasta, mukaan lukien Saudi Arabia, Iran, Kuuba, Kiina ja Venezuela. PA/PLO:n puheenjohtajuus alkaa tammikuussa 2019.

YK:n diplomaatti ennustaa, että tyhmä G77 tulee luultavasti toiminaan PA/PLO:n esityksen toteuttamiseksi ja antamaan PA/PLO:lle täyden valtioille kuuluvan jäsenen oikeudet. Hän sanoi USA:n vastustaneen kiivaasti PA/PLO:n valitsemista G77 ryhmän puheenjohtajaksi tammikuusta 2019.

"USA ei tunnusta PA/PLO:ta valtioksi, ja uskoo, ettei ole hyväksyttävää sen omaksuvan valtion roolia YK:ssa. Kehotamme G77 jäsenmaita harkitsemaan uudelleen puheenjohtajansa valintaa tulevana vuonna." PA/PLO:n edustaja YK:ssa Riyad Mansour sen sijaan hämmästelee, ettei USA vieläkään tunnusta heitä valtioksi, vaikka heillä on kaikki siihen tarvittavat elkeet. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/US-boosts-Israel-as-UN-pushes-for-Palestinian-State-566995,

04. Israelin kansallisen infrastruktuuriministeri Yuval Steinitz (Likud) turvallisuus-kabinetin jäsen, tervehtii tyydytyksellä USA.n hallituksen päätöstä sulkea PLO:n toimisto Washingtonissa, koska PA kieltäytyy tulemasta neuvottelu-pöytään lopullisen tilanteen sopimuksen solmimiseksi.

Steinitz vain hämmästelee, ettei päätöstä tehty aiemmin.
Palestiinalaiset menivät jo liian kauaksi hyvin julkisessa kieltäytymisessään neuvottelemasta rauhansopimuksesta.

"En voisi kuvitella tilannetta, jossa Abu Mazen kertoisi Venäjän presidentille Vladimir Putinille toivovansa, että hänen kotinsa tuhottaisiin, kuten hän sanoi Amerikan presidentille". Hän viittasi tällä Abbasin puheeseen PLO:n keskusneuvoston tilaisuudessa Ramallahissa tammikuussa.

"Näin hänen tweet-viestinsä: En anna palestiinalaisille, koska he eivät tule neuvottelupöytään. Tuhoutukoon sinun talosi" kuului Abbasin Trumpille antama arabikirous vastauksena Trumpin tweettiin.

"USA on anteliain maa, joka avustaa palestiinalaisia. PA/PLO meni liian pitkälle yrityksissään haavoittaa Israelia. USA teki oikeutetun päätöksen sulkea PA/PLO:n lähetystön Washingtonissa kieltäytymisensä vuoksi" Steiniz sanoi "En myöskään usko, että Israel kehotti siihen, sillä ei sillä ollut mitään syytä siihen". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251845

05. "Muuttiko USA:n turvallisuusneuvonantajan John Boltonin puhe maanantaina, jossa hän hyökkäsi kansainvälistä rikosoikeutta ICC vastaan, pysyvästi YK:n alaisen järjestön keskustelut Israelin sotarikoksista?"
"Vai oliko Boltonin Israelille myönteinen puhe retorinen, ja hänen todellinen tarkoituksensa oli varoittaa, että ICC pitää näppinsä erossa USA:n asioista?" Näin kyselee Yonah Jeremy Bob JP:n julkiasemassa artikkelissa.

ICC:n syyttäjät pyysivät marraskuussa 2017 järjestön oikeuskäsittelyä edeltävää kamaria hyväksymään aloitteen USA:n menettelyn Afganistanin sodassa ja vankiensa kuulustelussa alustavasta tarkastelusta täydelliseen sotarikosten tutkimiseen.

Boltonin puhe voi olla ennaltaehkäisevä isku potentiaalisesta laillisuus-sodasta USA:n ja ICC:n välillä. ICC:n pretrial Chamber kamarin odotetaan näyttävän vihreää valoa täydelliseen rikostutkimuksiin USA:n korkeita virkailijoita vastaan.
Bobin artikkelissa spekuloidaan, tarkoittiko Boltonin puhe todellista käännekohtaa kohoavassa konfliktissa ICC:n kanssa, vaiko vain 2.0 editoitu asiaan puuttumisversio, jolla Bolton johti Bushin hallituksen kieltäytymään yhteistoiminnasta ICC:n kanssa v. 2002.

Entinen iCC:n syytekoordinaattori, nykyisin Harvardin lainopin professori Alex Whiting kirjoitti Just Security Legal blogissa, että vaikka Boltonin puhetta voidaan sanoa aiempien ongelmien toistamisena, tällä kertaa Trumpin kansallinen neuvonantaja oli paljon uhkaavampi.

Whiting sanoi, että vaikka on epäselvää, voisivatko Boltonin uhkaukset ICC:n virkailijoitten pidättämisestä ja taloustilien jäädyttämisestä läpäistä laillisuuden vaatimukset, tällaisten uhkausten esittäminen osoittavat uuden tason pyrkimyksen haavoittaa ja vastustaa ICC:tä.

Boltonin puheesta saa kuvan, että "hän viittasi ICC:n suhtautumiseen USA:ta, Israelia ja muita liittolaisia kohtaan yhtenäisenä blokkina. Mutta uhkaukset syytöksistä ja virkailijoiden pidättämisestä hän esitti USA:n kohtelemisen yhteydessä. Toisin sanoen, USA tulee puolustamaan liittolaisiaan ICC:n esittämiä syytteitä vastaan, mutta uhkausten toteuttaminen käytännössä toteutuu vain puolustuksena hyökkäyksiä USA:ta vastaan".

John Bellinger, USA:n entinen lainopillinen neuvonantaja USA:n ulkoministeriössä ja kansallisen turvallisuusneuvoston ja oikeusosastossa 1997 -2009 kirjoitti Lawfare blogissa, että ICC:n tulisi antaa periksi välttääkseen suuremmat tuhot sitä kohtaan.

Whiting esitti, että ICC voisi poistaa USA:n ja sen liittolaisia koskevien kysymysten käsittelyn kiireellisyyden ja kiinnittää henkilöstöään käsittelemään muita esilläolevia asioita.
Kriitikot valittavat, että siinä tapauksessa ICC näyttäisi käyttäytyvän voimallisesti vain Afrikan maita kohtaan, mikä ei ainakaan nostaisi ICC:n uskottavuutta, vaan rohkaisisi epäilyjä puolueellisuudesta.

Bob sanoo artikkelissaan, että USA:n ja Israelin yhtenäinen kanta tulee vahvistamaan Israelin asemaa ja jättämään huomiotta ICC:n syytökset. https://www.jpost.com/International/Did-John-Bolton-shield-Israel-from-the-ICC-567088,

"Jokainen ase, joka valmistetaan sinun varallesi, on oleva tehoton; Ja jokaisen kielen, joka nousee käymään kanssasi oikeutta, sinä osoita vääräksi. Tämä on Herran palvelijain perintöosa ja tämä heidän vanhurskautensa, Minulta saatu, sanoo Herra". (Jes 54:17)
USA:n antama tuli Israelille on korvaamaton, mutta varsinainen Israelin suojelija viime kädessä on Israelin Pyhä, Jehovah Zebaot.

06. UUTISIA LYHYESTI
IDF teki tyhjäksi viime viikolla Gazan terroristien yrityksen laukaista tienvarsi pommi lähellä turvallisuusaitaa Gazan kaistan eteläosassa. Terroriryhmä yritti haavoittaa IDF:n sotilaita ja häiritä heidän toimiaan raja-alueella.
"Terroriryhmän asettama pommi on lisätodisteena Hamasin pyrkimyksistä säilyttää jännitys lähellä turva-aitaa ja haavoittaa sotilaita, samalla käyttäen tarkoituksellisesti Gazan siviilejä inhimillisenä kilpenä peitelläkseen väli-valtaiset hyökkäyksensä" vakuutetaan lähteen tiedotteessa.

"IDF in valmis monenlaisiin näkymiin ja operoi päättäväisesti jatkuvia terrori-yrityksiä IDF:n sotilaita ja turvallisuusinfrastruktuuria vastaan". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251906.

Saudi Arabiassa toimiva Al-Khaleej online raportoi tänään (13.09.), että "Saudi Arabia on hankkinut Israelista Iron Dome järjestelmän puolustaakseen itseään houthi-kapinallisten ohjusiskuja vastan Jemenissä". Raportissa sanotaan, että sopimuksen välittäjänä toimi USA saudien vakuutettua, ettei järjestelmää käytetä Israelia tai sen liittolaisia vastaan.

Israelin turvallisuuslähteet toteavat, että tämä on merkittävä kehitys Israelin ja Saudi Arabian välisten suhteitten kehityksessä positiivisesti.
Raportin mukaan Israelin turvallisuuspalvelut vastustivat sopimusta, koska järjestelmää voitaisiin käyttää Israelia vastaan, mutta USA:n painostuksen vuoksi suostuivat siihen (pitkin hampain).

Sopimus ratifioidaan lähikuukausien aikana, ja ensimmäinen Iron Dome patteristo toimitetaan Saudi Arabiaan ennen 2019 alkua. Tarkkailijat arvioivat, että Israel on voinut kehittää uuden version Iron Dome järjestelmästä.

Iron Dome kehitettiin havaitsemaan, arvioimaan ja estäämään ohjuksia, tykinammuksia, kranaatteja, helikoptereita ja muita ilman kautta tulevia uhkia.
IAF asensi ensimmäiset Iron Dome patterit huhtikuussa 2011. Iron Dome on estänyt yli 500 Gazasta Israelin etelä- ja keskiosiin ammutun raketin lennon.

Israel on ainoa maa, jossa Iron Dome toimii operatiivisesti suurella
menestyksellä, mutta useat maat ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa siihen, niiden mukana USA.
Raytheon valmistelee järjestelmän valmistamista USA:ssa, jonka usalaista versiota kutsutaan nimellä "SkyHunter missile", joka voisi tulevaisuudessa puolustaa eteentyönnettyjä USA:n joukkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251904.

Jerusalemin alueoikeus päätti torstaina, että Giyur K´Halacha yksityisen kääntymisoikeuden päätökset tulee tunnustaa sisäministeriössä tarkoituksena rekisteröidä heidän juutalaisuutensa Israelin julkiseen rekisteriin.

Tuomari Aaron Farkash kirjoitti päätöksessään: "Harkittuani vaatimuksen argumentteja olen tullut positiiviseen tulokseen ja julistan - henkilön käytyä käännytysprosessin läpi – että hänet voidaan merkitä juutalaisena julkiseen rekisteriin".

Tuomarin päätös julkistettiin huolimatta Israelin hallituksen vuoden kestävästä yrityksestä estää se. Kabinetti esitti toukokuussa 2017 jotain yksityisten kääntymisten estämiseksi. Marraskuussa 2017 pääministeri Netanyahu asetti entisen oikeusministeri Moshe Nissimin johtamaan komitean, joka tekisi suosituksia kääntymisen suorittamisesta Israelissa.

Elokuun lopussa oikeuskanslerin virasto totesi, että "saavuttuamme keski-kohtaan kanslia ei enää vastusta oikeuden päätöksiä koskien Giyur K´Halachan suorittamia kääntymisiä".
Kääntyminen suoritettiin Giuyr K´Halachan kääntymisoikeudessa. Kyseisen henkilön käännytti rabbi Yehuda Giladin Ma´aleh Gilboa yeshivasta kesällä 2016.

Ensimmäinen tunnustaminen tuomioistuimessa todistivat maaliskuussa 2017 ITIM lakimiehet Elad Caplan, Reut Kleinberger ja Ester Biswar.

ITIM johtaja rabbi Seth Farber totesi, että Giyur K´Halalcha on ainoa ortodoksinen oikeus, joka käännyttää lapsia Israelissa vaatimatta perheeltä (juutalaisen lain ja perinteen) 100 %:n noudattamista.

Maaliskuussa 2016 korkein oikeus päätti – yksimielisesti 9 tuomarin läsnä-ollessa – että yksityiset ortodoksikääntymiset voidaan tunnustaa paluulain (law of return) perusteella. Sisäministeri Arie Deri esitti kiireesti lakia, jolla kääntymisoikeus olisi annettu päärabbinaatin yksinoikeudeksi Israelissa.
Tätä seurasi Nissim-komitean asettaminen laatimaan suosituksia, mikä lopetti Derin aloitteen etenemisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251899,

Puolustusministeri Avigdor Liberman teki virallisen vierailun Georgiaan Tblisiin keskiviikkona tavaten maan pääministerin, sekä puolustus- ja oikeusministerit. Hänet otettiin vastaan kunniakomppanialla ja punaisella matolla, kuten maan johtajille on tapana tehdä.

Saavuttuaan maahan Libermania kunnioitettiin Order of Honor puolustus-ministeriössä. Hän laski seppeleen "sankarin aukiolla lausuen mm.
"Suhteet juutalaisen ja Georgian kansojen välillä ovat satoja vuosia vanhat. Georgiassa on hyvinvoiva juutalainen yhteisö ja olen onnellinen todetessani kasvavan taloudellisesta yhteistyöstä maittemme välillä. Turvallisuus-yhteistyössä käsittelimme neljää pääsuuntaa: Cyber-puolustus, avustus-toiminta reservien järjestämiseksi, taistelu terrorismia vastaan ja kotimaan puolustaminen.

He keskustelivat myös Iranin ja Lähi-Idän tilanteesta ja allekirjoittivat yhteistyöstä maiden puolustusministeriöitten välillä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251889,

Alla olevassa linkissä kerrotaan 10 asiaa Georgiasta, jonka puhuttu kieli poikkeaa eurooppalaisista ja muistuttaa kirjoitettuna muinaista arameaa. Georgia itsenäistyi NL:n hajottua, mutta ylpeilee edelleen, että Venäjän suuri johtaja Josef Stalin oli kotoisin Georgiasta. Väestöstä kuitenkin 80 % kuuluu ortodoksiseen kirkkoon, ja suosituin henkilö on kirkon johtaja patriarkka Ilia II 90 %:n kannatuksella. Väestö tunnetaan ystävällisyydestään ihmisten välillä eikä miesten käveleminen käsikynkkää ole vierasta, vaikka eivät olisikaan homoja, mihin suhtaudutaan sallivasti.
https://www.bbc.com/news/world-europe-23072361.

Vuoden 2019 eurovision kisailut pidetään Tel Avivissa Israelissa, maailman homojen ja muiden poikkeavien maailman pääkaupungissa 14 -18. toukokuuta. Näin kertoi Jon Ola Sand, eurovision laulukilpailun johtava valvoja. Hän sanoi olevansa innoissaan kilpailun pitämisestä täysin uudessa kaupungissa, mutta israelilaisten suhtautuminen siihen on ristiriitainen. https://www.jpost.com/Israel-News/Culture/Tel-Aviv-to-host-Eurovision-2019-567124,

Presidentti Trumpin entinen korkea neuvonantaja Lähi-Idän politiikassa oli uppoutunut seuraamaan Hizbullahin kasvua ja sen Israelille aiheuttamaa uhkaa, kertoo Bob Woodward, veteraani journalisti, joka kirjoitti tällä viikolla julkaistavan kirjan Trumpin toiminnoista Valkoisessa Talossa.

Tämä Valkoisen Talon entinen virkailija Derek Harvey vei löytämänsä todisteet Trumpin nimittämän rauhantiimin johtajalle Jared Kushnerille, joka sai tehtäväkseen hyppäyttää Lähi-Idän rauhansuunnitelman ja –prosessin vahvalle käytännön pohjalle ilman tunnepitoisia haihatteluja.

Woodward kertoo, että Harveyn keskeinen huoli Lähi-Idässä oli Hizbullah. Hän rekisteröi Hizbullahin massiivisen täsmäohjusten kokoamisen vuoden 2006 sodan jälkeen. "Jos sota syttyisi", Harvey varoittaa, "Israelin lentokentät olisivat niiden kohteina, ja Israelin Iron Dome, Davids Sling ja Arrow torjunta ohjukset olisivat täysin riittämättömät maan puolustamiseksi niitä vastaan".

Israelin virkailijat ja puolustusurakoitsijat, jotka toimittavat torjuntaohjus-pattereita puolustusjärjestelmälle, tunnustavat yksityisesti, että sota Hizbullahia vastaan voi johtaa ylivoimaiseen ja puolustuskyvyttömiin raketti-iskujen ryöppyihin syvälle Israelia.
Sellainen sota voi laajentua nopeasti, ja siksi – he sanovat – Israelin tulee tuhota niin paljon kuin mahdollista Hizbullahin hyökkäysohjusvarastoja.

Harvey oli vakuuttunut, että väkivallan ja tuhon määrä sellaisessa konfliktissa voisi uhata Israelin eloonjäämistä, haastaen USA:n puuttumisen sotaan.
Iranin ja Israelin välinen konflikti voi vetää USA:n mukaan raunioittaen USA:n pyrkimykset alueellisesta tasapainosta, Woodward kirjoittaa.
Harvey jätti Valkoisen Talon kesällä 2017.

Woodwardin kirja "Fear: Trump ValkoisessaTalossa", kuvaa "Trumpin hallituksen sekasortoista ensimmäistä vuotta", kuten artikkelissa todetaan. https://www.jpost.com/International/Former-Trump-aide-warned-of-existential-Hezbollah-threat-to-Israel-567084,

Debkafile kertoo, että USA on asettanut F-35 superhävittäjiään ensimmäistä kertaa todelliseen taistelutilanteeseen Persian lahdella ja Punaisella Merellä. USA:n meri-, ilma- ja merisotilaitten yhteisharjoituksissa keskitytään tilanteeseen, jossa harjoitellaan Hormuzan ja Mandebin salmien avaamista Iranin suljettua ne kansainväliseltä meriliikenteeltä.
Harjoituksiin osallistuu 4 500 USA:n sotilasta 13. Marine Expeditionary yksiköstä Essex amfibio-valmius aluksilla. Ne harjoittelevat Iranin meri-ja ilmavoimia vastaan Persian lahdella ja Punaisella merellä. https://www.debka.com/first-us-f-35-planes-deployed-to-gulf-red-sea-marines-drill-unblocking-hormuz-and-mandeb/.

IDF poisti 5 valkoista hökkeliä, joita aktivistit olivat kyhänneet Khan al-Ahmar laittomasti Israelin C-alueelle ilman lupia rakennetun beduiinikylän ympärille. Kylässä arvioidaan asuvan 180 paimentolaista beduiinia. Siviilihallituksen virkailijat poistivat hökkelit ja kuljettivat ne pois. Pääasiassa vasemmistolaiset ja ulkomaiset aktivisti terästäytyivät hökkelien poistamisesta odottaen, että röttelökylän ja sen asukkaitten poistaminen alkaa välittömästi korkeimman oikeuden annettua luvan ja kehotuksen laittoman kylän poistamiseksi. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-razes-five-protest-shacks-near-Khan-al-Ahmar-567098.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN. Jerusalem 18 -29; Tiberias 24 -37; Suolameri 26 -37; Eilat 26 -39 +C-astetta, huomenna vähän viileämpää, mutta silti aurinkoista.

Tuesday, September 11, 2018

TIISTAI 11.09.2018

TIISTAI 11.09.2019
01. Tänään on juutalaisen uuden vuoden 5779 toinen päivä tasrikuuta.
Se on juhlapyhä, mutta tarkoitukseni on kirjoittaa yhteenveto päivän tärkeimmistä tai muuten vain kiinnostavista tapahtumista.

USA:n presidentti Donald Trump toivotti juutalaiselle kansalle onnellista uutta vuotta Rosh HaShana päivänä joka alkoi sunnuntai-iltana.
"Melania ja minä toivomme juutalaiselle kansalle shana tov, ja lähetämme lämpimimmät tervehdykset uutta vuotta juhliville ja aloittavat korkeasti pyhät päivät (high holy days)".

"Tänään tunnemme uskonnollisen vapauden tärkeyden ja pyydämme Korkeinta siunaamaan juutalaisia perheitä, sekä USA:ssa että kaikkialla maailmassa. Juutalainen kansa on kestänyt ja voittanut uskomatonta vainoa ja kärsimystä. Kuitenkin huolimatta haasteista, joita he ovat kohdanneet, heidän voimansa ja kestävyytensä inspiroi meitä kaikkia.

"Melanie ja minä rukoilemme, että pyhät päivät ovat täytetyt Jumalan rauhalla, rakkaudella ja armolla. Toivotamme siunattua ja onnellista vuotta kaikille, jotka viettävät Rosh HaShanaa. (juutalaisten uutta vuotta)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251810.

02. Hurrikaani Florence lähestyy USA:n itärannikkoa Atlantilta, mikä aiheuttaa asukkaissa suurta ahdistusta ja paineita sen ennustetun voimakkuuden vuoksi.
Se oli Atlantilla 4-kategorin hurrikaani, mutta lähestyessään rannikkoa sen voima on noussut kategoriaan 5.
Etelä Carolinan kuvernööri Henry McMaster määräsi pakollisen evakuoinnin koko rannikon pituudelta, mikä tulee koskettamaan lähes miljoonaa asukasta. Hän valittaa "sen aiheuttamaa hankaluutta ihmisille, mutta emme voi ottaa riskiä jättää heidät koteihinsa ja myrskyn armoille".
Koulut suljetaan tiistaista alkaen toistaiseksi, ja rannikolta sisämaahan johtavan päätien molemmat autolinjat ovat käytössä.
Tuulen nopeus oli tiistaina 130 mailia/tunnissa ja kasvaa 36 tunnon kuluessa.
https://www.nbcnews.com/news/weather/hurricane-florence-strengthens-category-3-storm-eyes-southeast-n908131.

6.2 R-asteen maanjäristys iski Oregonin rannikolla, länteen Coos Baystä. Asukkaat tunsivat sen aiheuttaman tärinän, mutta se ei aiheuttanut vahinkoja.
https://www.wnd.com/2018/08/6-2-quake-hits-off-oregon-coast/?utm_source=engageim,

Hurrikaanikeskus julkaisi uuden raportin hurrikaani Florencesta Atlantilla, joka lähestyy pohjois- ja etelä Carolinan välistä rajaa.
Hurrikaani tulee aiheuttamaan hengenvaarallisia tulvia pitkäaikaisesta ja epätavallisen runsaasta sateesta johtuen. Sen vaikutus voi tuntua satoja maileja sisämaahan rannikolta. http://halturnerradioshow.com/

PohjoisCarolinassa on viisi ydinvoimalaa ja ainakin yhden niistä pelätään joutuvan hurrikaanin silmään. Aallot voivat nousta 22 -33 jalkaa normaalikorkeuden yläpuolelle, ja se voi aiheuttaa Japanin Fukushiman kaltaisen hätätilan generaattoreissa, voiman keskeytymisen ja potentiaalisen sulamisen (meltdown) sekä räjähdyksiä. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/u-s-national-news/3135-fears-of-nuke-plant-meltdowns-and-explosions-from-hurricane-florence-flooding,

03. Gazaan arabit jatkavat metelöimistään Gazan turvallisuusaidan lähelle. Aina joku lähestyy aitaa pyrkimyksenään murtaa siihen aukko, kuten ne kaksi arabia, joilla oli veitsi ja kirves aseinaan.
IDF on ottanut kovan linjan, eikä odota arabien tuloa, vaan ampuu varoitus-laukauksia, ja jos ne eivät tehoa, pyrkii ampumaan alaruumiiseen. Kuolonuhreja tapahtuu kuitenkin nostaen kokonaisluvun 175:n ja yli sen.

Hamasin arabit ovat suunnanneet kaiken luovuutensa ja keksimistyönsä yhä uusien keinojen keksimiseksi, joilla vahingoittaa juutalaisia ja heidän asuntoalueitaan.
Viimeinen keksintö on palavan autonrenkaan sijoittaminen mereen rannikon edustalla jollekin kelluvalle alustalle toivoen, että tuulet voisivat viedä sen Israelin hiekkarannoille.
Kuinkahan kauan IDF:n ja puolustusministeriön kärsivällisyys kestää tätä lapsellista leikkiä vakavilla välineillä?
Korkeat kenraalit vain toivottelevat kestävyyttä ja kehuvat olevansa valmiit mihin tahansa eteen nousseekin. Sotilaita tällainen kuitenkin rassaa syvästi aiheuttaen apatiaa ja välinpitämättömyyttä, mikä ei ole hyväksi sotilaalle.

Trumpin hallitus on ilmoittanut sulkevansa PA/PLO:n toimiston Washingtonissa, ja ilmoittanut asiasta Abbasille.
PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat totesi tähän: "Palestiinan kansa ei ole myynnissä, emmekä tule antautumaan USA:n uhkausten ja painostuksen alla".
USA myös keskeytti 25 miljoonan USD avustuksen Jerusalemin itäosan sairaaloille. Se koskee ainakin kahta tunnettua sairaalaa.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-broadens-pressure-on-PA-closing-its-DC-offices-566927,

USA:n edellinen presidentti Barak Hussein Obama alkaa herätä horroksestaan, johon hän vaipui lopetettuaan toisenkin virkakautensa.
Hän on selvästi tyytymätön demokraattisen puolueen vaisusta vastauksesta Trumpin lausuntoihin, joita hän julkistaa Twitter-sivullaan.
Puhuessaan perjantaina Obama hyökkäsi rajusti radikaalia Trumpia vastaan kehottaen Demokraatteja äänestämään 06. marraskuun vaaleissa palauttaakseen "rehellisyyden, arvokkuuden ja laillisuuden" hallitukseen.

USA:ssa on käynnissä salainen toiminta Trumpin hallituksen kaatamiseksi, ja Obaman uskotaan johtavan sitä perustamansa varjohallituksen kautta lähellä Valkoista Taloa hankkimassaan kartanossa.
Raportit puhuvat avoimesti salahankkeesta, johon kuuluu myös Trumpin ja hänen perheensä potentiaalinen sieppaus ja vahingoittaminen.
New Tor Times julkaisi äskettäin anonyymin henkilön laatiman kirjoituksen, jonka laatijaksi se sanoo työskentelevän Valkoisessa Talossa.
Trump vaatii lehteä paljastamaan kirjoittajan, joka kertoo häpäisevästi Trumpin toimista hallituksessa, ja väittää neuvonantajien ja avustajien piilottelevan häneltä dokumentteja, etteihän sotkisi niiden sisältöä viesteihinsä.
Artikkelin kirjoittaja on ehkä NYT:n toimittaja, kuten arvellaan. https://www.jewsnews.co.il/2018/09/09/dangerous-times-obama-blasts-radical-trump.html, https://www.wnd.com/2018/09/limbaugh-suspects-n-y-times-made-up-trump-editorial/,


04. Presidentti Trumpin nimittämä rauhantiimi valmistelee kaikessa hiljaisuudessa omaa Lähi-Idän rauhansuunnitelmaa, jossa Israelin ja PA/PLO.n välinen kiista on osa. Arabit näkevät asian aivan toiselta kulmalta.

P/PLO:n nimittämä Jerusalemin mufti sheikki Muhammad Hussein julkaisi yhden useista lausunnoistaan, joista voidaan ymmärtää, ettei rauhaa tule koskaan islamin ulkopuolella, jossa vallitsee dar al harb, sotatila.
Hussein sanoi lausunnossaan, että muslimit ovat Israelin maan oikeita omistajia ja tulevat omistamaan sen ikuisesti.
"Jokainen, joka antaa maata on infidel, vääräuskoinen, ja petturi Allahille". Hän julkaisi 03.syyskuuta fatwan, uskonnollisen määritelmän, jossa tuomitaan Palestiinan maan myyminen viholliselle ja kompensaation hyväksyminen luovuttamastaan maasta Israelille. Artikkelin käänsi MEMRI.
https://www.jewsnews.co.il/2018/09/09/islamic-sheik-warns-the-world-that-israel-belongs-to-muslims-forever.html,

05. Syyrian sota on lähestymässä ehkä 7 vuotta kestäneen toimintansa vaarallisinta vaihetta Idlibin vapauttamiseksi kapinallisten käsistä. Tämä on suurin yhtenäinen Bashar Assadin hallitusta vastaan sotivien kapinallisten ryhmien valvonnassa oleva alue. Idlibiin meni myös runsaasti muualla Syyriassa toimineiden ryhmien vieraita taitelijoita sopiessaan Assadin kanssa.

Venäjän ja Syyrian ilmavoimat ovat säälimättä moukaroineet Idlibin aluetta pehmittääkseen siellä valtaa pitävät kapinalliset luopumaan aseistaan.
Sekä USA että Turkki ovat varoittaneet maataistelujen aloittamisesta. Turkilla on sotilastukikohtia alueella ja USA:n ja Englannin sotilaita on jäänyt mottiin taistelujen keskelle. Niiden määräksi arvioidaan 200, ne toimivat kapinallisten ryhmien Al-Nusra ja Jayish al-Trash neuvonantajina. Niillä on yhteyksiä Al-Qaidaan. USA on toimittanut niille aseita, ja he ovat siten liitossa Assadin vihollisten kanssa.
Raportit kertovat, että Turkki kieltäytyi yhteistoiminnasta heidän vapauttamisekseen Turkin kautta.
Turkki vei alueelle runsaasti omia joukkojaan, mutta ei osallistune taisteluihin, ellei niitä vastaan hyökätä.
USA syyttää Assadia kemiallisten aseitten käyttämisestä ilmaiskuissaan, mutta toisten raporttien mukaan USA haluaa saada verukkeen voidakseen suorittaa ilmaiskuja Idlibiin, ehkä Syyrian armeijan asemiin.
USA on tuonut sotalaivojaan Välimerelle, mutta Venäjä toi niitä toistakymmentä, mukana uudenaikaisia risteilyohjuksia ampuvia, ja suoritti maihinnousuharjoituksia Syyrian rannikon edustalla.

Tarkkailijat pelkäävät, että kolmannen maailmansodan syttyminen on lähempänä kuin koskaan. He ovat huomioineet Venäjän armeijan suuret sotaharjoitukset Siperiassa, sekä Välimerellä vähän aikaisemmin.
Venäjä valmistautuu kaiken varalle, eikä halua Libyan tilanteen toistuvan Syyriassa, jossa sillä on myös suuria investointeja. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3131-single-report-chlorine-gas-attack-in-idlib-syria,
https://www.debka.com/putin-is-ready-go-all-the-way-against-the-us-in-syria-where-does-this-place-israel/,

Israel varoittaa Hizbullahia, ettei se käyttäisi Idlibin tilannetta hyväkseen aloittaakseen iskuja Israelia vastaan taistelijoittensa vetäydyttyä Syyriasta. https://www.debka.com/idf-to-hizballah-dont-try-and-surprise-us-after-withdrawing-from-syria/

Iran sen sijaan näyttää syventäneen ja voimistaneen otettaan Syyriasta Venäjän avustuksella. Turkki pyrkii myös osingoille viemällä joukkojaan Idlibiin, mutta Venäjällä ei ole suoraa intressiä vaatia osaansa maasta, paitsi lentokenttiä ja satamaa Latakiassa.
IDF sanoo suorittaneensa 200 ilmaiskua Syyrian 2017 aikana.
USA:n kiinnostuksena Syyriassa on varmistaa Israelin turvallisuus, ja siinä
tarkoituksessa se seuraa tarkoin Iranin levittäessä vaikutustaan. USA ja Israel haluaisivat poistaa Iranin kokonaan Syyriasta, mutta Venäjä sanoo, "ettei se
onnistu, kukaan ei voi täysin poistaa Iranin vaikutusta" Putin sanoo.
Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin ja Iranin vallankumouskaartin komentajan Qassem Soleimanin välit ovat huonontuneet.
https://www.debka.com/iran-deepens-military-grip-on-syria-despite-200-israeli-strikes-in-21-months/

Irakissa on puhjennut vaarallisia Iranin vastaisia mielenosoituksia Basrassa, joissa on poltettu Iranin konsulaatti. Ainakin 11 ihmistä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen tulituksessa.
https://www.debka.com/while-irans-leaders-and-allies-confer-on-idlib-shiite-iraq-implodes-in-their-faces/,
Sunday, September 09, 2018

SUNNUNTAI 09.09.2018

SUNNUNTAI 09.09.2018
01. Juutalaisten slihot-rukoukset ennen uuden vuoden 5779 alkamista Länsimuurilla saavuttavat huippunsa uuden vuoden aattoiltana, eli tänään.
Slihot-rukouksilla tarkoiteteen katumusrukouksia, joita juutalaiset perinteensä mukaan lukevat ääneen uuden vuoden (Rosh haShana) alkamista edeltävien päivien aikana.
Israeliin ympäri maailmaa saapuneet juutalaiset kokoontuvat Länsimuurille valmistautuakseen tuomion päivää (Day of Judgment) varten.
Aattopäivänä slihot-rukoukset ovat erityisen voimakkaita (intense), pyrkien asennoitumaan koko maailman pyytäessä armoa Jumalan tuomitessa maailman. (Juutalaisen kansan toimiessa Jumalan pappeina; 2. Ms.40:15)
Juutalaiset kokoontuvat silloin Länsimuurille - joka on lähinnä muinaisen juutalaisen Temppelin paikkaa, vaikka tarkkaan sitä ei tiedetä - kaikkialta maailmasta rukoilemaan anteeksiantoa Jumalalta tulevien katumuspäivien aikana.
Katumusrukoukset luetaan yleensä keskiyön aikaan, mutta monet jatkavat sitä kellon ympäri pyhien päivien lomakauden aikana. https://www.jpost.com/Israel-News/WATCH-LIVE-Slichot-prayers-at-Western-Wall-reach-crescendo-on-Rosh-Hashana-eve-566838,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251782,

02. YK:n pääsihteeri Antonio Guterreez ja tusinoittain lähettiläitä ympäri maailmaa olivat mukana New Yorkin East River rannoilla järjestetyssä juhlallisessa tilaisuudessa kunnioittaakseen Rosh HaShanaa, juutalaisten uutta vuotta 5779.
Tilaisuuden organisaattori oli Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon ja Euroopan Israelin liitto . (European Coalition for Israel)
Lähettiläät perinteisen symbolin mukaan heittivät syntinsä jokeen ja siunasivat Israelin valtiota juutalaisten uudelle vuodelle.
Dannon totesi alkupuheessaan, että juutalaisen uuden vuoden alkaessa, alkaa myös YK:n uusi työvuosi. "Toivomme ottavan osaa cheshbon hanefesh, edellisen vuoden toimiensa tarkasteluun".

Guterres totesi. "Käytän tätä tilaisuutta hyväkseni tarjotakseni siunaukseni juutalaiselle kansalle".
Gregory Lafitte ja Tomas Sabdel, Euroopan Israelin liittolaisten perustajat, sanoivat: "Ilman juutalaisten inspiraatiota ja uhrauksia YK:n perustamiseksi, tänään ei todennäköisesti olisi olemassa YK:ta. Tashlich on oikea aika tarkastella, missä olemme menneet harhaan". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251766.

Juutalaisten iloa pilaa se, ettei heitä päästetä Temppelivuorelle rukoilemaan, koska se Jerusalemin poliisin käsityksen mukaan häiritsee yleistä rauhaa.
PA/PLO:n arabien viikoittaiset mellakat muslimien perjantairukousten jälkeen
eivät sitä tee väkivaltaisesta käyttäytymisestä huolimatta, poliisi arvioi. https://www.breakingisraelnews.com/113599/temple-mount-closed-jewish-holidays/,

03. Israelilaista autoa tulitettiin Kochav Yaakov juutalaiskylän lähellä. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa, mutta auto kärsi vaurioita.
IDF aloitti tutkimukset tapauksen johdosta ja haravoi ympäristöä tulittajien löytämiseksi.

Viikon aikana IDF, Shin Bet turvallisuusjoukot ja rajapoliisi yhdessä Israelin poliisin kanssa pidättivät kuusi epäiltyä arabia osallisuudesta väkivaltaan siviilejä ja turvallisuusjoukkoja vastaan.
Pidätetyt arabit luovutettiin turvallisuusjoukoille tarkempia kuulusteluja varten.
Sikemissä suoritetuissa etsinnöissä laittomien aseiden löytämiseksi turvallisuusjoukot löysivät laittoman pistoolin.

Jilazunissa suoritetuissa etsinnöissä lähellä Beit Eliä sotilaat takavarikoivat tuhansia NIS terroristeille tarkoitettuja varoja.
"Operaatio Jilazunissa oli osa kampanjaa terroristeille tarkoitettujen varojen löytämiseksi. Takavarikoidut varat luovutettiin sotilaspoliisille".
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251783,

Torstaina kadonneeksi ilmoitetun 27-vuotiaan naisen Hagar Kadosh löysi Israelin koirapartio elävänä ja ilman ulkoisia vahinkoja tajuttomana asumattomasta rakennuksesta Netanyassa.
Nainen ilmoitettiin kadonneeksi aikaisin torstaiaamuna, mikä herätti epäilyjä hänen joutumisestaan sieppauksen tai terrorin kohteeksi.

Israelin koirayksikkö löysi hänet tajuttomana ilmeisen yliannostuksen vuoksi, ja hän olisi luultavasti menehtynyt, ellei häntä olisi löydetty ajoissa. Hän oli aiemmin yrittänyt itsemurhaa, minkä vuoksi häntä pidettiin riskialttiina.
Kadoshin perhe hälytti Israel Dog-yksikön, joka pyysi kansan apua hänen löytämisekseen ja vapaaehtoisia koiran käsittelijöitä, sekä drone ohjaajia lähelle paikkaa, missä hänen viimeinen puhelinsignaalinsa kuultiin.
IDF, joka valvoi operaatiota, jatkoi tutkimuksiaan. Poliisi lähetti upseerinsa asumattomaan taloon, mutta ei löytänyt ketään.

Tuntia myöhemmin kokenut koirankäsittelijä Arye Yavin löysi tajuttoman naisen tyhjän rakennuksen kolmannesta kerroksesta. Hän tajusi tilanteen kriittisyyden ja kutsui Magen David Adom ambulanssin paikalle, joka kuljetti hänet läheiseen Laniado sairaalaan. Poliisiupseeri ei ollut vaivautunut nousemaan toista kerrosta ylemmäksi, eikä siten löytänyt naista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251781

04. Rabbi Yeshayahu Haber, Matan Chaim järjestön puheenjohtaja, joka rohkaisee ihmisiä lahjoittamaan munuaisensa ihmishengen pelastamiseksi, saattoi huokaista hetkeksi helpotuksesta jouduttuaan poliisin epäilysten ja kuulustelujen kohteeksi tuntemattoman syyttäessä häntä munuaisen saajien valitsemisesta sen mukaan, miten paljon potilas lahjoitti järjestölle.
Poliisi kuulusteli ihmisiä hellittämättä, mutta oli lopulta saanut vahvistuksen, ettei mitään kompensaatiota ollut tapahtunut" rabbi Haber sanoo. "Tiesin, kuka oli tämän takana. Olisin voinut kulkea ympäriinsä ja väittää tulleeni väärin kohdelluksi. Ajattelehan, on ihmisiä, jotka ansaitsevat miljoonia NIS myymällä munuaisia kolmannessa maailmassa, ja minä annan niitä ilmaiseksi".

Vuoden ajan rabbi Haberin painajainen oli kestänyt. Hänen tapauksensa lopettaminen avasi hänelle kuitenkin uuden päämäärän: Avustaa ihmisiä saamaan munuaisen lahjana aloittaakseen uuden elämän.
"Painajainen alkoi viime vuonna päivä uuden vuoden päivän jälkeen, ja päättyi kaksi päivää ennen uuden vuoden päivää. Mikään ei voisi olla suurempi kuin tämä, siten se todella muistuttaa tuomiosta edessämme. Toivon meidän ja koko juutalaisen kansan pääsevän voittoisana tuomiosta". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251784,

05. IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Hertzi Halevi puhui uuden vuode aattopäivän aamuna turvallisuusuhasta, jotka uhkaavat IDF:ä ja meitä.

"IDF on varustautunut hyvin ja on valmiina. Vihollisemme etelässä ja pohjoisessa ovat suurin ponnistuksin pyrkineet varmistamaan, ettei tilanne johda konfliktiin kanssamme voimamme johdosta. IDF tietää nyt, miten käsitellä molempia areenoita" Halevi selitti.
Hän lähetti tyynnyttelevän viestin hyökkäysten kohteeksi joutuneille etelän asukkaille: "Israelin ja etelän asukkaat voivat nyt rauhoittua ja luottaa IDF:n kykyihin".
Kenraalimajuri Hertzi Halevi käytti tilaisuutta hyväkseen antaakseen arvostuksensa IDF:n joukoille koko eteläisessä sektorissa.
"Me arvostamme suuresti joukkoja heidän mahtavista korkeatason toimistaan vaikeissa olosuhteissa".
"Hamas tietää voimamme, ja jos se haluaa testata meitä, olemme valmiit". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251788,


06. Perjantain mielenosoituksissa Gazan turva-aidan varrella oli kokoontunut arviolta 7 000 Gazan arabia. Tapansa mukaan he kivittivät sotilaita ja pyrkivät
tuloksetta vaurioittamaan turva-aitaa.
Hamasin virkailijat syyttävät suoraan PA/PLO:n ilman mandaattia palvelevaa puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia Kairon tulitaukoneuvottelujen estämisestä.
Virkailijat vakuuttavat, että huolimatta neuvotteluista "protestit" Israelia vastaan jatkuvat, kunnes Gazan saarto on poistettu.
Gazaa saartavat Israelin ohella sekä Egypti, että PA, joka asetti omat sanktionsa PA:n suorittaminen palkojen maksamiseksi, kunnes Hamas suostuu Hamas asettamiin ehtoihin.
Raportin mukaan Egypti siirsi neuvotteluja Abbasin vaatimuksesta. Perjantaina Hamasin virkailija syytti Abbasia karkeasta väliintulosta ja esitti vaatimuksen Abbasin asettamisesta syytteeseen palestiinalaisessa oikeudessa syytettynä valtiopetoksesta.

Hamasin korkea virkailija Ahmed Bahr, joka toimii PLC:n (lakiasäätävä komitea) apulaispuhemiehenä, sanoi, että Abbas kieltäytyy lopettamaan Hamasin ja Fatahin välisen konfliktin, ja vaatii edelleen Hamasia luovuttamaan aseensa Ramallahissa valtaa pitävälle PA:lle. Hän esitti syytöksensä perjantaina Gazan ja Israelin rajalle pystytetyn turva-aidan varrella arabien jatkaessa "march of return" mellakoitaan.
Hän syytti Abbasia yhteenotosta Israelin kanssa asettaessaan esteitä ja sanktioita Gazan kaistalle.

Lontoossa ilmestyvä Al-Hayat uutislehti raportoi lauantaina, että Abbas onnistui estämään Egyptin ja YK:n ponnistelut saada aselepo Hamasin ja Israelin välille. Raportin mukaan Abbas uhkaa tehdä ennen kokemattomia toimia Gazan kaistaa vastaan, ellei Hamas-Fatah sopimusta saada aikaan. "Egypti antoi periksi Abbasin uhkauksille ja lopetti välitystoimensa", lehti raportoi.
Lehden raportin mukaan PA informoi Kyprosta ja YK:ta, että PLO on palestiinalaisten ainoa laillinen edustaja, ja että sopimukset tulee tehdä sen eikä Hamasin tai muunkaan palestiinalaisjärjestön kanssa.

Hamas-virkailija Salah al-Bardawil syytti Abbasia kieltäytymisestä Gazan saarron lopettamiseksi. Hän myös vastasi Abbasin vaatimukseen, että Hamasin ja Fatahin välinen kiista on ratkaistava ennen sopimusta, todeten, että "toivo kiistan lopettamiseksi osapuolten välillä on jo sammunut. Abbas ja PA vastustavat saarron lopettamista, ja Egyptin on hyvin tietoinen, ettei sovintoa Hamasin ja Fatahin välillä saada aikaan Abbasin ehdoilla".

"Abbas esti Egyptin välitystoimet saarron lopettamiseksi, eikä Abbas ole enää auktorisoitu edustamaan Palestiinan kansaa" Bardawil sanoi.

Fatah esitti syytöksen, että Hamas on pidättänyt useita Fatahin virkailijoita
Gazan kaistalla muutamien viimeisten päivien aikana. Lausunnossa todetaan, että keskeyttäminen johtuu Israelin ja Amerikan painostuksesta hyväksyä vielä julkaisematon presidentti Trumpin rauhansuunnitelma Lähi-Idässä. Pidätysten tarkoituksena on sabotoida Egyptin ponnistelut sovinnon
saamiseksi.
Fatahin mukaan yli 100 sen virkailijaa Gazassa on pidätetty tai kutsuttu Hamasin poliisin kuulusteluihin; heidän joukossaan on entisiä PA:n korkeita virkailijoita PA:n turvallisuusjoukoista kuten Faraj Ajour, Khaled Hils, Walid Judeh, Hisham Abu Hani, Ziad al-Kurd, Shafik Abu Sadeh ja Majed al-Gharbawi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-Abbas-foiled-truce-talks-should-be-brought-to-court-for-high-treason-566827,

07. EU:n ulkomaanasioitten korkea komissaari Federica Mogherini taki sen taas, kuinkas muuten. Hän suostui – ilmeisen ilomielin – tapaamaan Israelin arabien Joint Listan kansanedustajia, jotka kehottivat EU:ta nostamaan kanteita Israelia vastaan eri tasoilla.

EU:n parlamentin pieni Israelia tukeva kansanedustaja ryhmä sai tietää, että Mogherinilla on kyllin aikaa arabeille, mutta ei ollenkaan Juudea ja Samasian Neuvoston edustajille, joiden mukana oli liikemiehiä molemmista osa-puolista, Israelista ja PA/PLO:n valvomilta alueilta.

"Sain tietää, että EU:n korkea edustaja Mogherini kieltäytyi tapaamasta Juudean ja Samarian Neuvoston edustajia, heidän joukossaan Neuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan, mutta hänellä oli aikaa Joint List puolueen puheenjohtajalle Ayaman Odehille" sanoi MEP Bas Belder Euro-konservatiivisista ja reformoidusta ryhmästä. "Jos EU tukee kahden valtion ratkaisua, sen tulisi puhua molempien tahojen edustajille. Kieltäytyminen tavata liikemiehiä molemmilta tahoilta ja Shomron Neuvoston puheenjohtajaa on valitettavaa".
MEP Belder kuuluu europarlamentin jäsenten muodostamaan ryhmään, joka kritisoi Mogherinia tästä virheestä. He myös kritisoivat hänen päätöstään tavata Odeh, joka oli tullut EU:n kaivamaan maata Israelin alta hänen ryhmänsä tukemana, kuten he valittivat.
Belder antoi laatimansa videon lausunnoistaan Juudean ja Samarian neuvostolle, joka antoi sen edelleen medialle.

MEP Branislav Shrikek Slovakiasta, joka kuuluu samaan Israelia tukevaan ryhmään kuin Belder, sanoi, ettei ongelma ollut Odehin tapaaminen, vaan se, ettei hän halunnut tavata Juudean ja Samarian Neuvoston edustajia.
"Jos EU yrittää toimia välitystuomarin asemassa vieraitten valtojen keskellä Lähi-Idässä ja Israelissa, sen tulee olla objektiivisempi".

Israelilla on voimakkaat taloudelliset ja kahdenväliset suhteet EU:n kanssa, joka on sen suurin kauppakumppani. EU ei hyväksy ollenkaan Israelin harjoittamaa juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa ja kritisoi kovin sanoin sen toimia 1949 aselepolinjojen itäpuolella pyrkien sabotoimaan Israelin asemaa rahoittaen arabien rakentamista C-alueilla.
Israelia tukeva pieni ryhmä pyrkii tukemaan juutalaisyhteisöjä Juudeassa ja Samariassa.

MEP Jiril Payne Europe Freedom ja Direct Democracy ryhmästä, sanoi kirjoittaneensa kirjeen Mogherinille ja tulleensa siihen käsitykseen, että EU on perusteiltaan palestiinalaismielinen ja Israel-vihamielinen.

Yossi Dagan ei hämmästynyt Mogherinin päätöksestä, sillä "valitettavasti EU:ta johtaa radikaali vasemmisto, joka haluaa taistella Israelia vastaan". Silti Dagan piti myönteisenä sitä, että Europarlamentissa on Israelin tukijoita, mutta varoittaa, ettei sitä pidä pitää itsestään selvänä.
Europarlamentissa on 751 edustajaa 28 EU-maasta, ja tunnetaan vahvasta Israel-vastaisuudestaan ja palestiinalais-myönteisyydestään.
Mogherini on kuitenkin armeliaasti suostunut tapaamaan Israelin hallituksen ja Knessetin edustajia, joihin Joint List kuuluu.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Pro-Israel-MEPs-angry-at-Mogherini-for-not-meeting-settler-leader-566864

08. Taistelut Syyriassa Idlibin omistuksesta ovat viimeinkin alkaneet viivytyksistä huolimatta. Syyrian ja Venäjän hävittäjäkoneet ovat moukaroineet armotta Al-Qaidan tukeman Hayyat Tahrir Al-Sham (HTS) asemia Idlibin provinssista. USA varoitti Idlibin hyökkäyksestä, että ne vaativat runsaasti uhreja.
Syyrian arabiarmeija (SAA) ei ole vielä aloittanut varsinaisia maaoperaatioita Idlibin ja Haman provinsseissa, mutta ne alkanevat lähipäivinä. Kapinalliset ovat julkaisseet kuvia ja videoita ilmaiskujen tuloksista, ja niiden aiheuttamasta tuhosta. Koska kapinalliset ovat kaivautuneet maanalaisiin luoliin, Venäjän pommikoneet ovat käyttäneet maan sisään tunkeutuvia pommeja ja ohjuksia. Myös tykistö on aloittanut oman pehmityksensä.

Hyökkäyksen koodinimi on "Operation Idlib Dawn".
Provinssin alueella arvioidaan olevan lähes 3 miljoonaa asukasta ja kapinallista. Kapinallisten miesvahvuuden arvioidaan olevan 50 000 miestä ja yli 30 terroriryhmää, joita tuli alueelle etsimään suojaa.
Media välittää kuvia runnelluista miehistä ja maan tasalle tuhotuista alueista sekä luhistuneista luolista haudaten niissä olleet allensa.

Syyrian hallitus vahvistaa, että se on valmis sallimaan siviilein poistumisen kaupungeista taistelujen jaloista, jos terroristit suostuvat.
HalTurner Show raportoi Iranin hyökänneen Irakiin.'
USA:n hävittäjät ja sota-alukset ovat joutuneet seuraamaan tilanteen kehitystä sivusta, mutta sanovat puuttuvansa siihen, jos Syyria käyttää kemiallisia aseita.
http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3127-battle-for-idlib-begins-as-syrian-russian-forces-unleash-massive-attack,

Jotta Syyrian Idlibin taisteluista ei tulisi turhan yksitoikkoisia, PRO News raportoi Al-Masdar News perustuen, että Turkin voimakkaat sotilasyksiköt ovat menneet Idlibiin Hatay provinssista tänään aamulla. Turkkilainen Hurriet vahvistaa tiedot. Opposition antamien tietojen mukaan Turkin sotilas-joukkoon kuuluu 300 ajoneuvoa, mukana tankkeja, MLRS laukaisualustoja ja BMP. Turkin joukot tulivat maahan Kafr Losen risteyksen luota ja ovat matkalla islamilaisiin kapinallisten joukkoihin Idlibin ja Haman provinsseissa. Raportin mukaan ei vielä tiedetä, ketä ne aikovat tukea ja ketä taistella. Idlibissä on Turkin tukemia FSA gerilloita, jotka taistelevat Syyriaa vastaan.
Tiedot ovat vielä hajanaisia ja voivat muuttua nopeasti. http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/711602_i-mitera-ton-mahon-o-toyrkikos-stratos-mpainei-sto-intlimp&langpair=auto%7Cen&hl=en,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias23 -36; Suolameri 26 -36; Eilat 26 -37 +C-astetta,
Aurinkoista säätä luvataan, viime yönä satoi vettä, paikoin sisämaassa rajusti.