Friday, February 09, 2018

PERJANTAI 09.02.2018

pERJANTAI PERJANTAI 08.02.2018
01. Israelissa on nyt eräänlainen suvantovaihe, jolloin aktiivisuus sekä sisä- että ulko-poliittisella rintamalla on pysähtynyt odoteltaessa, mihin suuntaan kehitys viittaa. Pääministeri Benyamin Netanyahun tavanomaisen vino hymy on saanut huolestuneen ilmeen, vaikka hän vakuuttelee, etteivät poliisin suositukset mahdollisista syytetoimista tapaus 1000 tiimoilta johda mihinkään. Tämä ensimmäinen kolmesta poliisin tutkimus-kohteista ja koskee pääministerin ja hänen Sara-vaimonsa saamia arvokkaita lahjoja.

Ikävintä tässä tapauksessa on se, että pää-ministeri kohdisti kritiikkinsä tavanomaisen median arvostelun asemesta poliisin toimiin, jonka puolueettomuuden hän kyseenalaistaa. Hän arvosteli torstaina julkisuudessa etenkin poliisikomentaja Roni Alsheikhin puolueettomuutta, joka valitti poliisin joutuneen kovan painostuksen alaiseksi. Pääministeri kielsi FB:n artikkelissaan, että hän olisi painostanut poliisia,
Poliisi sanoo esittävänsä suosituksensa
Netanyahun tapauksessa 1000 ensi viikolla.
Heprealaisessa Hadashot news ohjelmassa Uvda vihjailtiin voimallisten henkilöitten palkanneen yksityistutkijoita keräämään aineistoa poliisin tutkijoista, jotka tutkivat Netanyahun tapausta ilmeisenä päämääränä kyseenalaista heidän toimensa, jos poliisi suosittaa syytteitä pääministeriä vastaan. Netanyahu pitää vihjeitä vakavina ja vaatii niiden tutkimista välittömästi. Hän epäilee, että poliisikomentaja Alsheikh voi olla niiden takana.
Hän vihjaili, etteivät poliisin tutkijat, jotka itse ovat tutkimusten alaisia seksuaalisen häirinnän vuoksi, voi toimia puolueettomina. Hän tarkoitti Lahav 433 johtajaa Roni Rittmania, joka johtaa poliisin korruption vastaista yksikköä, ja jota syytettiin 2015 alaisiinsa kohdistuvasta häirinnästä vuodelta 2011. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-questions-objectivity-of-his-police-graft-probe/
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-questions-objectivity-of-his-police-graft-probe/
02. Oppositiopuolueet ovat saaneet erinomaista aineistoa hyökätäkseen pääministeriä ja hallitusta vastaan, ja ovat käyttämässä sitä.
Työväenpuolueen puheenjohtaja Avi Gabbay ja Jesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid syyttivät Netanyahua, että "hän käyttäytyy kuin rikollinen hyökätessään poliisikomentajaa vastaan".
Avi Gabbay, joka on myös Sionistisen Unionin puheenjohtaja, sanoi Netanyahun käyttäytyvän rikollisen tapaan ennen kokemattomassa hyökkäyksessään poliisia ja sen komentajaa Aksheikhia vastaan tämän kritisoidessa pääministeriä antamassaan haastattelussa.
"Netanyahu halventaa meitä, Israelin kansalaisia. Sen sijaan, että olisi kehottanut poliisia nopeuttamaan tutkimuksiaan, hän hyökkää poliisikomentajaa vastaan, mikä vahingoittaa kansa luottamusta lailliseen järjestelmään" Gabbay selitti.
Yair Lapid puolestaan sanoi Netanyahun hyökkäyksen poliisikomentajaa vastaan osoittavan hänen epätoivoisen yrityksensä kääntää häneen kohdistuvat syytökset poliisia vastaan. https://www.timesofisrael.com/opposition-netanyahu-acting-like-a-criminal-in-attack-on-police-chief/

03. USA:n puolustusministeri "maddog" Rex Tillerson valmistelee matkaa Lähi-Itään, mutta ei aio vierailla sen yhteydessä Israelissa.
Syyrian tilanne on kehittynyt entistäkin kaaosmaisemmaksi Turkin presidentti Erdoganin määrättyä joukkonsa hyökkäämään kurdien asuttamille alueille Syyriassa Turkin rajan läheisyydessä. Hän sanoi iskun tarkoituksena olleen eliminoida kurdien YPG-joukot Syyriassa, joita USA tukee.
Viranomaiset sanovat Tillersonin Lähi-Idän maiden pääkaupunkeihin Kairoon, Kuwaitiin, Ammaniin, Beirutiin ja Ankaraan suuntautuvan matkan tarkoituksena olevan muodostaa USA:n johtama laaja liittoutuma. Artikkelissa huomioidaan, että Jerusalem puuttuu pääkaupunkien luettelosta, joissa Tillersin vierailee. Tämä vierailu tapahtuu aikana, jolloin Syyria ja Venäjä kiihdyttävät operaatioitaan. Israel jäi pois ehkä siksi, että Israel esitti vastalauseensa USA:n ja Venäjän sopimasta suunnitelmasta Syyrian eteläosaan, joka Israelin käsityksen mukaan sallii Iranin pääsyn Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Vierailu tapahtuu aikana, jolloin Syyria ja Venäjä kiihdyttävät iskujaan IS:n joukkoja vastaan, etenkin Damaskoksen lähellä. Turkki puolestaan lähetti joukkojaan Syyrian alueelle taistelemaan USA:n tukemia kurdijoukkoja vastaan. USA:n johtamat joukot pommittivat Assadin hallituksen tukemia joukkoja, jotka hyökkäsivät kurdi- taistelijoita vastaan Syyrian itäosissa.
Tillersonin matka toteutunee 11. -16. helmikuuta.
Kuwaitissa hän osallistuu "Globaaliin koaliittioon" ISIS-joukkojen tuhoamiseksi, ensimmäiseen kokoukseen sen jälkeen, kun USA:n tukemat paikalliset joukot ajoivat IS-joukot pois Raqqasta, joka oli heidän tärkein tukikohtansa. Kokoukseen osallistuvat 74 maan edustajat varmistavat kestävän voiton saamisen ISIS-joukoista, sanoi VT:n tiedottaja.
Irak ilmoitti vapauttaneensa maan ISIS-joukoista. Syyriassa on edelleen 3000 USA:n sotilasta, jotka tukevat kurdeja, joita vastaan Turkki lähetti maajoukkojaan.
Sen hyökkäykset kuitenkin tyssäsivät kurdien vastustukseen, minkä johdosta Turkki pyysi Venäjää pommittamaan kurdien tukikohtia Syyriassa.
Tällä viikolla raportoitiin, että USA pommitti itäisessä Deir Ezzor provinssissa Assadin joukkoja tyrehdyttäen niiden hyökkäykset. Iskuissa sai surmansa 100 taistelijaa. https://www.timesofisrael.com/tillerson-plans-middle-east-swing-to-boost-anti-is-fight/

04. Syyrian armeijan hyökkäyksissä kapinallis-joukkoja vastaan Ghoutan lähiössä Damaskoksen itäpuolella on tähän saakka kuollut yli 220 ihmistä. Torstaina ýksin kuoli 75 ihmistä YK:n tulitaukopyynnöistä huolimatta. Ghoutan lähiö on ollut hallituksen joukkojen piirittämä vuodesta 2013 lähtien.
Lääkäri Homza sanoi: "Nämä 4 päivää ovat olleet pahimmat, mitä Ghoutan itäosa on koskaan joutunut kärsimään. Vuodesta 2013 lähtien sitä on pommitettu, mutta ei koskaan siinä laajuudessa, kuin 96 tunnin aikana". Siviiliuhrien määrä on 228 maanantaista lähtien, jolloin hallitus aloitti tehostetut pommituksensa. Uhrien joukossa on 58 lasta, sanovat tarkkailijat. Lähiössä asuu normaalisti 400 000 ihmistä. https://www.timesofisrael.com/ghouta-death-toll-soars-above-220-as-syrian-regime-bombards-rebel-enclave/

05. Israel pyrkii varovaisesti lähestymään arabimaita, mutta vuosikymmeniä kestäneen Israelille vihamielisen kansan uudelleen valistaminen vaatii aikaa.
Intia aloittaa suorat lennot Israeliin ja pyysi lupaa lentää Saudi Arabian alueen kautta, ja ensimmäiset tiedot kertoivat luvan saamisesta, mutta Saudi Arabia kiisti tiedot. Jotkut journalistit, jotka ovat vierailleet Israelissa, ovat pyrkineet saamaan kertomuksiaan arabilehtiin ja TV-asemien lähetyksiin, mutta vastustus on kova.
PA vaati tekemään luettelon journalisteista, jotka vierailevat Israelissa, laatiakseen heistä mustan listan boikottia varten. https://www.timesofisrael.com/palestinians-call-to-blacklist-punish-arab-journalists-who-visited-israel/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Qatar työskentelee läheisesti Israelin kanssa avustustensa lähettämiseksi Gazan kaistalle, kertovat virkailijat Dohassa. Gazan kaistan uudelleen rakentamiskomitean johtaja kiittelee hyviä suhteita Israelin sotilashallinnon kanssa Qatarin luvattua 6 miljoonaa USD avustaakseen Gazan jatkuvaa kriisiä, jota Gazan asioita tuntevat kutsuvat osin tehdyiksi. Mohammaed al-Emadi, joka johtaa Qatarin UR-komiteaa, sanoi AP:n toimittajalle, että voidakseen saada jotain aikaan Gazassa, sen tulee tapahtua Israelin avustuksella. "Ilman sitä mitään ei tapahdu".
Avustukset kuljetetaan Israelin rakentamien terminaalien kautta. Tavaratoimitukset hyväksytetään PA:n toimesta ja ne tarkastetaan rajaterminaaleissa Israelin turva-tarkastajien toimesta, jonka jälkeen YK:n tarkkailijain tulisi valvoa, etteivät ne joudu militaristien käsiin. Emadi sanoo kehittäneensä luottamukselliset suhteet kenraalimajuri Yoav Mordekhain kanssa. Väärinkäytöksiä silti tapahtuu yhtenään, sillä virkailijoitten lahjonta on yleistä Lähi-Idässä, eikä ilman sitä asiat etene. Lahjontaan syyllistyvät myös Israelin virkailijat, kuten raporteissa kerrotaan. https://www.timesofisrael.com/qatar-working-closely-with-israel-to-channel-aid-to-gaza-says-qatari-official/
• Kuvioluistelun Israelin edustaja – yksi seitsemästä – Aimee Buchanan, on kotoisin Bostonista ja Dallasista, mutta 2018 olympialisissa hän edustaa Israelia. Hänen kaulassaan heilahtelee hopeinen Davidin tähti ja hänen olkapää-laatoissaan on isoin kirjakin teksti "ISRAEL". "On erikoista kantaa selässään Israelin nimeä. Tämä osoittaa, ettei merkitse paljoakaan, mistä sinä olet tai mikä sinun perimäsi on, voit olla oma itsesi ja tehdä mitä ikinä haluat maailmassa" Aimee sanoo. Hän on yksi seitsemästä Israelia edustavasta kuvioluistelijasta, jotka joutuvat tuleen sunnuntaina (perjantaina iltapäivällä Israelin aikaa). Kaikki 7 Israelin edustajaa kuvioluistelussa harjoittelivat Yhdysvalloissa, missä Aimee avusti heitä. Hän tuli Israeliin 20-vuotiaana mukanaan rabbin antama todistus juutalaisuudesta äiti-linjalla. 6 viikossa muodollisuudet selvitettiin ja niin hänestä tuli Israelin kansalainen ja olympiaedustaja kuvioluistelussa. Onnea Aimee: https://www.timesofisrael.com/olympian-aimee-buchanan-is-from-boston-via-dallas-but-shes-skating-for-israel/
• USA:n kongressi kompastui keskiyöllä toiseen hallituksen sulkemiseen kuukauden sisällä. Senaattori Rand Paul toistuvasti esti äänestämästä budjetti-esityksestä etsien tapaa kulutuksen nousun estämiseksi. Hän sanoi "halunneensa toimeensa kritisoidessaan Obaman ajan triljoonavelkaa, ja nyt valtapuolueet yhdessä tarjoavat triljoona USD vajausta, eikä siinä voi ummistaa silmiään". Seuraavaksi kansanedustajat kiirehtivät lopettamaan sulun ennen federaation työntekijöitten palaamista työhönsä. Kongressin työskentely takkuaa, sillä hajaannusta esiintyy kummankin valta-puolueen sisällä.
https://www.timesofisrael.com/us-congress-stumbles-into-second-government-shutdown-in-a-month/
• Pääministeri Netanyahu esti äänestyksen lakiesityksestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen liittämisestä valtioon. Netanyahu puolustautui todeten, että hän haluaa ensin koordinoida liittämis-kysymyksen Washingtonin kanssa. Tämän on kysymys, joka aina antaa aiheen spekulaatioon ja esitýksen torjumiseen, mikä osoittaa pää-ministerin mieluummin odottavan kuin tekevän ratkaisevia päätöksiä. https://www.timesofisrael.com/pm-blocks-settlement-annexation-bill-from-coming-to-vote/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 11 -21; Tiberias 14 -27; Suolameri 18 -29; Eilat 16 -31 +C-astetta, huomenna vähän lämpenee, puolipilvistä tai pilvistä.

Wednesday, February 07, 2018

KESKIVIIKKO 07.02.2018

Keskiviikko 07.02.2018
01. Kyllä tästä vielä kesä tulee, usko pois. Mustarastas oli palannut lämpimiltä mailta ja yritti kuuluttaa paluutaan tutulla huilu-äänellään, mutta lieneekö saanut vähän kylmää, koska kurkku oli käheä. Lisäksi joku pulu aloitti oman kujerruksensa samaan aikaan, minkä johdosta mustarastas lopetti konserttinsa turhautuneena. Pähkinäpensaat – vai lienevätkö mantelipuita, ovat valkoisena kukassaan. Ottaessani kuvaa siitä piskuinen kolibri lenteli vilkkaasti pensaan sisällä hämmästellen kukkien runsautta monen kuukauden kuivuuden ja kukattomuuden jälkeen, toistellen iloisena sitä ainoaa säettään, jonka se on oppinut. Kyllä kesän merkit ovat ilmassa, mutta tuleeko kesästä kuuma vai viileä, sitä eivät asiantuntijatkaan osaa sanoa. Poliittisesti ilmapuntari osoittaa kuitenkin kuumenemista monella rintamalla.

02. PA:n arabit vakuuttavat omaa rauhan-tahtoaan lisäämällä terrori-iskujaan israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan. Ensin murhattiin Gilad Havatin rabbi ohiajavasta autosta, ja sen jälkeen Israelin arabi Jaffasta puukotti rabbi Itamar Ben-Galon Arielin lähellä sunnuntaina hänen odottaessaan kyytiä serkkunsa brit-mila tilaisuuteen. Hänen murhaajansa Abed al-Karim Assi tuotiin paikalle keltaisella pakettiautolla, josta hän juoksi tien yli puukottaen rabbia kolmesti rintaan. Rabbi yritti nousta läheisen bussiin, mutta lyyhistyi maahan ja kuoli välittömästi. Sotilaat olivat pidättäneet murhaajan päivää aiemmin, mutta tarkastettuaan hänen ID-korttinsa päästivät hänet menemään. Paikalle ajanut IDF:n upseeri yritti pysäyttää murhaajan autollaan osuen hänen, mutta hän pääsi pakoon autossa, joka odotti häntä. https://www.timesofisrael.com/ariel-killer-was-briefly-detained-by-soldiers-a-day-before-attack/.

03. Keskiviikkoaamuna Gish Etzionissa PA:n arabi pääsi sisään Karmei Tzurin sisäänkäynnin vartiotilaan ja puukotti yhtä vartijaa käteen. Tilassa ollut toinen vartija avasi tulen ja surmasi hyökkääjän ennen kuin hän pääsi jatkamaan hyökkäystään.
Haavoittunut 34-vuotias vartija sai ensiavun
paikalla ja vietiin sitten Shaare Zedek
Sairaalaan Jerusalemissa. Virkailijoitten mukaan terroristi saapui paikalle autolla. IDF:n sotilaat aloittivat alueen haravoinnin auton löytämiseksi. Terroristi on edelleen pakosalla, mutta IDF jahtaa hänet kiinni. https://www.timesofisrael.com/israeli-guard-lightly-wounded-in-gush-etzion-stabbing-attack/

04. Sotilaat jatkoivat tiistaina rabbi Itamar Ben-Galin murhaajan etsimistä Nablusissa, jossa he joutuivat tulitaisteluun arabiasukkaitten kanssa. Yksi arabi sai surmansa, ja 47 muuta haavoittui. Sotilaat pidättivät 7 epäiltyjä.
Aiemmin tiistaina sotilaat olivat piirittäneet kaksi rakennusta Nablusissa, toinen niistä oli murhaajan isän ja toinen Assin perheen ystävän, kuten Maan uutistoimisto kertoi.
Nablusissa syntyi väkivaltaisia yhteenottoja sotilaitten ja kaupungin asukkaitten välille. Paikalle kokoontui viitisensataa ihmistä, jotka kivittivät sotilaita kivin, palopommein ja kyhäämillään pommeilla.
Sotilaat vastasivat siihen mellakan taltuttamis-välinein. PA:n terveysministeriön mukaan IDF haavoitti 47 ihmistä. Surmansa saanut oli nimeltään Jahled Walid al-Tayeh. Sotilaat eivät kärsineet vaurioita.
Assin äiti, jolla on Israelin kansalaisuus ja asuu Jaffassa, tuomitsi poikansa terrorismin ja kehotti häntä antautumaan. Hän kertoi journalisteille tiistaina saaneensa tiedon poikansa tekemästä murhasta sotilailta, mutta ettei hänellä ole tietoa, missä hän piileskelee. Hänen poikansa käytti Israelin ID-korttia liikkuessaan Israelin ja Länsirannan alueilla.
Viranomaiset kertoivat, että pojalla oli huolestuttava menneisyys. Sosiaalivirkailijat ottivat pojan huostaansa tämän ollessa 40-päivän ikäinen, eikä äiti nähnyt häntä ennen kuin 16 vuoden kuluttua, pitäen sen jälkeen yhteyttä häneen, kuten ynetnews raportoi. Assi sortui huumeisiin ja asui osan ajastaan kadulla. Kaikki yrityksen hänen auttamisekseen epäonnistuivat, johtuen osaksi äidin omista avio-ongelmistaan. Viranomaiset kertoivat olleensa tietoisia pojan ongelmista, jonka vanhemmat olivat hylänneet. He myös varoittivat, ettei hän voi enää pitää yhteyttä Nablusissa oleviin sukulaisiinsa ja isäänsä terrorismivaaran vuoksi. Hän ei ilmaissut vihaavansa juutalaisia tai israelilaisia, eikä myöskään kansallisia tavoitteita. https://www.timesofisrael.com/amid-manhunt-for-ariel-terrorist-idf-arrests-6-in-nablus/
Punaisen Ristin ambulanssipalvelun mukaan 110 ihmistä haavoittui Nablusin mellakoissa, 32 kovista luodeista; 51 kyynelkaasusta; 26 lumiluodeosta ja yksi auton törmäyksestä. Kuuden haavoittuneen tila on kriittinen. Mellakkaan osallistui n, 500 henkilöä, jotka kivittivät sotilaita sekä kivin että palo- ja omatekoisin pommein, ja rakensivat liikenne-esteitä kiviharkoista. Rabbi Itamar Ben-Gal haudattiin maanantaina iltapäivällä kotikyläänsä Har Brachaan. Häntä jäivät suremaan vaimo ja 4 lasta.
Aiemmin tiistaina sotilaat surmasivat Ahmad Nasser Jarrarin, jota epäillääm rabbi Raziel Shevachin murhasta Havat Giladin etäyhteisön lähellä. http://www.jpost.com/Breaking-News/PA-Health-Ministry-says-one-killed-in-clashes-with-IDF-540889

05. PA:n arabit kivittivät sunnuntaina bussia, joka oli matkalla Meitarista BeerShevaan. Yksi sotilas haavoittui lievästi kivistä. Arabit hyökkäsivät Dan-yhtiön bussia vastaan tiellä no 60 lähellä arabikylää Abu Kaf. He särkivät bussin ikkunoita lasinsirpaleiden levitessä bussin sisällä. Kuljettaja säilytti malttinsa ja jatkoi ajoaan, pysäyttäen vasta muutamien minuuttien kuluttua ohitettuaan vaaran.

Kuljettaja kertoi, että tällaiset tilanteet ovat tavanomaisia Negevissä, missä tiet ovat pimeitä, ja jossa tuntee olevansa avuton. Yksi matkustajista kertoi olleensa matkalla kotiin, kun kivenlohkareet särkivät ikkunat suurella pamauksella lasinsirpaleitten lentäessä kaikkialle. "Se oli kuin terrori-isku, pelottava".
Paikallisen Omer neuvoston johtaja Pini Badash sanoi: On korkea aika poliisin havahtua. Busseja kivitetään eikä kukaan välitä, kunnes joku haavoittuu pahoin. Vaadimme poliisin läsnäoloa teillä ja oikeudelta kovia rangaistuksia pelotukseksi. Kivi on kuin luoti, se voi tappaa". Israelin media ei useinkaan raportoi näistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241634

06. Neljä yksityisautolla ajavaa beduiinia joutuivat pysäyttämään moottoripyörä-poliisin havaittua liikennerikoksen vaatien heitä näyttämään ID-korttinsa. Syntyneen sanaharkan aikana poliisin ja matkustajien välillä beduiinit pyrkivät estämään poliisia suorittamasta velvollisuuttaan.
Autoa ajanut beduiini alkoi peruuttaa osuen poliisiin, joka haavoittui lievästi. Beduiinit pääsivät pakenemaan poliisin ajaessa heitä takaa. Auton kuljettaja yritti ajaa poliisin yli, joka joutui ampumaan auton renkaisiin saadakseen sen pysähtymään.
Autossa ajaneet beduiinit pidätettiin, ja silloin selvisi, ettei autoa ajaneella beduiinilla ollut voimassa olevaa ajokorttia, joka oli vanhentunut 2008 ja autolla-ajo oli häneltä kielletty 2016. Pidätettäessä auton kuljettaja tuoksui alkoholilta. Poliisi uskoo estäneensä suuren luokan katastrofin. Haavoittunut poliisi joutui sairaalaan tukittavaksi, ja beduiinit pidätettiin kuulusteluja varten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241634,

07. Turvallisuusjoukot olivat aloittaneet Nativ HaAvot lähiön rakennusten tuhoamisen aloittaen puskutraktoreilla, jotka tuhosivat alueella olleet muinaisaarteet pronssikauden keskiajalta ilman arkeologisia tutkimuksia.
Gush Etzionin alueen koulun johtaja Yaron Rosental sanoi havainneensa aamulla, että puskutraktorit olivat tuhonneet muinaisia jäänteitä pronssikauden keskiajalta, osa niistä aina patriarkkain ajalta.
Alueella ei ollut suoritettu arkeologista tutkimusta, kuten laki vaatii, ennen kaivauksia ja haudat, jotka olivat säilyneet
4 000 vuotta, tuhottiin. Hän sanoi kääntyneensä IAA:n arkeologisen virkailijan puoleen, jonka velvollisuuksiin kuuluvat muinaismuistot Juudeassa ja Samariassa, pyytäen häntä keskeyttämään työt, kunnes alueella on suoritettu lainmukaiset arkeologiset tutkimukset. Rosental oli huolissaan hautakummuista, joita löydettiin myös Temppelivuorella.
Korkein oikeus teki päätöksen joulukuussa 2016 vaatien Elazar lähiön rakennusten tuhoamista, koska sen läpi kulkevan maa-alueen omistusoikeus on kiistanalainen. Korkein oikeus ei suorita tutkimuksia, vaan se perustaa päätöksensä Israelille vihamielisten NGO-järjestöjen esittämiin vaatimuksiin. Korkeimman oikeuden tulisi palauttaa kiistanalaiset kysymykset alueoikeuksille, eikä tehdä päätöksiä usein hatarin perustein. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241655

08. Jahwe avaa sinulle runsaat varastonsa, taivaat, antaakseen sinulle sateet maahasi ajallaan, ja siunaa sinua toimissasi, Sinä lainaat monille kansoille, mutta et ole velassa kenellekään. (5Ms 28:12).
Eläkkeellä oleva australialainen kristitty kaivos-insinööri Gary Auid on tehnyt vapaa-aikanaan omaan erikoisalaansa perustuen statistisia analyysejä kolme vuotta sitten päätyen loppu-tulokseen, että juutalaisen maahan-muuton (alyan) ja sateitten määrän välillä Luvatussa Maassa on selvä korrelaatio, riippuvuus. "Vuosittaisen Jerusalemin sademäärän Israelin valtion perustamisesta lähtien ja Alyan, juutalaisten maahanmuuton, välillä on havaittavissa sama tendenssi".
Auid käytti laskelmissaan Israelin metereo-logisen Jerusalemin keskuksen keräämää aineistoa, joka todistaa sademäärien kasvun vuosina tai ennen vuodesta 1948 vuoteen 1991 kahden vuoden aikana, joiden aikana juutalaisia muutti massoittain Israeliin.
"Keskeinen kysymys ei ole normaali syy ja seuraus vaan siitä, että syy on HaShem (Jahwe) .
Hadas Sharoni Tel Avivin yliopistosta vahvistaa laskelmien todenperäisyyden mutta hänen epäuskonsa ei voi hyväksyä Auidin tekemiä päätelmiä. Tel Avivin yliopisto antoi hänelle tarvitsemansa aineiston. https://www.breakingisraelnews.com/102123/study-suggests-correlation-rainfall-aliyah/,

09. UUTISIA LYHYESTI
• Amerikkalainen delegaatio, joka oli vierailulla Betlehemissä tiistaina, joutui vihaisen amerikkalaisvastaisen joukon hampaisiin, jotka tunkeutuivat rakennuksen, jossa Jerusalemin USA:n konsulaatti oli järjestänyt digitaalisen markkinointi-työpajan Betlehemin Kauppa- ja teollisuuskamarin tiloissa. Vihainen joukko ajoi USA:n diplomaatit ulos huutaen, etteivät he ole terve-tulleita Betlehemiin, joka on nyt muslimikaupunki. Diplomaatteja pommitettiin tomaateilla ja he rikkoivat diplomaattiauton sivupeilin. Oliko hyökkäys PA:n tai Hamasin järjestämä, on sivuseikka, mutta se osoittaa kuitenkin poliittisen järkyttävän suunnanmuutoksen PA:n sisällä. https://www.breakingisraelnews.com/101884/palestinians-attack-american-delegation-bethlehem/#/
• Saksan liittokansleri Angelika Merkel solmi liittosopimuksen konservatiivisen puolueensa ja Sosialidemokraattisen puolueen välille keskiviikkona. Ensimmäistä kertaa siinä kritisoidaan Israelin "setlementtipolitiikkaa", sekä Trumpin Jerusalemin asemaa koskevaa lausuntoa. Miten syvälle se koskettaa Saksan Israel-politiikkaa, jää nähtäväksi, mutta se osoittaa PA:n onnistuneen propagandassaan. https://www.timesofisrael.com/in-first-german-coalition-agreement-slams-settlements/
• ToI:n artikkelissa tutkitaan, ovatko ensimmäisen ja toisen intifadan kaltaiset hyökkäykset muhimassa PA:n arabien menettäessä PA:n ja Fatahin johtajiensa kunnioittamisen ja antautuessa yhä selvemmin terrorismiin israelilaisia vastaan. Tämä asettaa vaikean kysymyksen, miten PA:n ja Hamasin sekä Israelin arabit toimivat, jos sota puhkeaa Israelin ja Hizbullahin välillä? Israelin johtajat antavat vakavia varoituksia, ettei Israel halua sotaa, mutta tulee puolustusmaan itseään. Libanon on vaarassa tuhoutua suurelta osin, mutta sama koskee myös Gazan kaistaa. Israel on antanut ymmärtää, ettei siinä tilanteessa ole aikaa kysellä tuomarien ja asianajajien lupaa, jos oma henki ja kansan olemassaolo ovat kysymyksessä. https://www.timesofisrael.com/in-the-west-bank-a-violent-storm-is-brewing/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -21; Tiberias 13 -27; Suolameri 17 -28; Eilat 14 -31 +C-astetta. Puolipilvistä lähipäivien aikana, lämpötila nousee vähän.Sunday, February 04, 2018

SUNNUNTAI 04.02.2018

SUNNUNTAI 04.02.2018
01. Saeb Erekatin, PA/PLO:n entisen rauhan-neuvottelijan, PLO:n pääsihteerin johtaman järjestön hallitus harkitsee aiemmin julkistamansa Israelin tunnustamisen peruuttamista. Eksekutiivinen komitea käsitteli kysymystä kolme tuntia kestäneessä kokouksessaan lauantaina, mutta päätti asettaa komitean tutkimaan, mitä seurauksia sillä olisi.
Vuonna 1988 tehdyn tunnustamispäätöksen peruuttaminen katkaisisi suhteet Israelin kanssa ja hautaisi lopullisesti toiveet kahdesta valtiosta. Etenkin turvallisuus-yhteistyön katkaiseminen arveluttaa – vaikka monet PLO:n jäsenet sitä vaativat – sillä PA/PLO:n oma turvallisuus lepää IDF:n tuen varassa.
PLO:n hallitus julkaisi istuntonsa jälkeen julkilausuman, jossa se kertoo komitean asettamisesta tutkimaan tunnustamis-päätöksen peruuttamisen seurauksia. Toiseksi se kehottaa PA:ta katkaisemaan kaikki suhteensa Israeliin, mukaan lukien turvallisuusyhteistyö Juudean ja Samarian alueilla. Kolmanneksi lausunnossa kehotetaan "puheenjohtaja Mahmoud Abbasia aloittamaan välittömät valmistelut suunnitelman ja projektien laatimiseksi erottautumisaskeleista Israelin miehitys-hallituksesta poliittisella, hallinnollisella, taloudellisilla ja turvallisuus-aleilla". Erottautumissuunnitelmat esitetään PLO:n toimenpidekomitealle (hallitukselle) hyväksymistä varteen, mutta ilmoittamatta päivämäärää.
Hallituksen kokous oli ensimmäinen PLO:n keskuskomitean esittäessä tätä viime kuussa.

PA/PLO:n johto joutui shokkitilaan presidentti Trumpin ilmoitettua joulukuussa tunnustavansa Jerusalem Israelin pää-kaupungiksi, ja annettua ulkoministeriölle ohjeet aloittaa valmistelut USA:n lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin, joka voisi tapahtua 2019 loppupuolella.
Vastalauseeksi Abbas ilmoitti katkaisevansa kaikki suhteet USA:n hallituksen kanssa ja ilmoitti, ettei USA voi enää toimia välittäjänä Israelin ja palestiinalaisten välillä. Abbas kieltäytyi tapaamasta USA:n varapresidentti Mike Penceä tämän Israelin vierailun aikana sekä Trumpin nimittämää välittäjää Jason Greenblattia.
PLO:n hallitus tuomitsi lauantaina "USA:n hallituksen kiihotus- ja vääristelykampanjan presidentti Abbsia ja PA/PLO:n johtoa kohtaan". Hallituksen lausunnossa todetaan, että kampanjan tarkoituksena on oikeuttaa Washingtonin hyökkäys-ja rangaistustoimet palestiinalaista kansaa kohtaan ja antaa sille peite Palestiinan kysymyksen likvidoimiseksi jatkaen: "USA:n hallituksen tulee lopettaa mustamaalaamisen ja uhkausten kielensä. Vaadimme USA:n hallitusta lopettamaan vihapuheensa ja tunnustamaan arabi-palestiinalaisen kansan historialliset oikeudet tähän maahan ".
Lausunnossa todetaan edelleen, että USA on diskannut oikeutensa toimia välittäjänä yksipuolisten päätöstensä vuoksi, ja esitti vaatimuksen kansainvälisen konferenssin kutsumista koolle kansainvälisten julki-lausumien mukaisesti ratkaisemaan Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin. Abbas jopa esitti vaatimuksen Afrikan maitten osallistumisesta rauhanprojektiin.
Israel vaatii PA/PLO:n tunnustavan Israelin juutalaisena valtiona, mutta PA:n johdon mukaan Israelin tulee ensin tunnustaa Palestiinan valtio Juudeaan ja Samariaan.
Länsimaat ovat varoitelleet PA/PLO:n johtoa liian kärkevistä päätöksistä.
PLO:n komitea kehotti lauantaina "Palestiinan johtoa vapauttamaan itsensä taloudellisten suhteitten Pariisin proto-kollasta, jonka Israel ja PLO allekirjoittivat v. 1994 Oslon sopimusten seurauksena". PLO:n komitea syytti Israelia sitä koskevien vaatimusten jättämisestä täyttämättä. Lausunnossa vaadittiin boikotoimaan "setlementeissä" valmistettuja tuotteita ja lisäämään Israelin vastaisia boikottitoimia.
Taloudellisia ja liikesuhteita kehotettiin voimistamaan Palestiinan ja sille ystävällisten arabi-islamin,- EU- ja muiden ystävämaiden kesken. https://www.timesofisrael.com/plo-to-mull-revoking-recognition-of-israel/

02. Saeb Erekat esitti väitteen, että USA kannattaa palestiinalaista kansannousua, ja läimäytti samalla USA:n YK:n lähettilästä Nikki Haleita käskien sulkemaan suunsa.
Erekat esitti täyslaidallisen Trumpin hallitusta vastaan sen kritisoidessa Mahmoud Abbasia, mutta väitti kuitenkin, ettei PA/PLO etsi sotaa USA:n jallitusta vastaan. Hän esitti syytöksen USA:n hallituksen suunnittelevan Abbasin hallituksen kaatamista, ja vaati Nikki Haleyta sulkemaan suunsa kritisoidessaan PA/PLO:n presidenttiä Mahmoud Abbasia.
Haley syytti Abbasin PLO:n keskuskomitean kokouksessa pitämää 3 tunnin puhetta, että se oli täynnä antisemiittisiä valheita. Erekat väitti Haleyn kärsimättömyyden menneen niin pitkälle, että hän vaatii Abbasin syrjäyttämistä. "Hän vaatii demokraattisesti valitun Palestiinan presidentin syrjäyttämistä, kuten Erekat totesi PA:n Al-Watan uutisten websivulla. "Abbas johti rauhanprosessia ja edusti kahden valtion periaatteen toteuttamista. Nyt USA:n hallitus syyttää häntä pelkuruudesta vaatien hänen poistamistaan. Vain Palestiinan kansalla on tämä oikeus, ja hän toimii uskollisena heidän marttyyreilleen, vangeilleen, haavoittuneille, ponnisteluille, päättäväisyydelle ja sankaruudelle. Tämä on todellisuus. Vain Palestiinan kansa on oikeutettu vaatimaan johtajiltaan vastuullisuutta". Erekat vastasi Nikki Haleyn pitämään puheeseen YK:ssa 15. tammikuuta, jossa hän sanoi mm.
Abbas julisti puheessaan Oslon sopimukset ja rauhanprosessin kuolleiksi. Hän torjui USA:n roolin rauhanprosessissa. Hän loukkasi USA:n presidenttiä. Hän vaati Israelin tunnustamisen peruuttamista; hän manasi esiin ruman ja kuvitteellisen menneisyyden, mennen aina 17. vuosisadalle maalatakseen Israelin Euroopan maiden kolonialistiseksi projektiksi Haley sanoi jatkaen: "Puhe, joka on täynnä vääriä ja todistamattomia salaliittoteorioita, ei ole henkilön puhetta, jolla on rohkeutta ja tahtoa etsiä rauhaa".
Haley kuulutti "palestiinalaista kuningas Husseinia, joka teki rauhan Israelin kanss".

Erekatin vastaus oli täynnä ylenkatsetta ja halveksuntaa. "Nikki Haleyn on syytä pitää suunsa kiinni tajutakseen, ettei PA:n johto ole ongelma, vaan Israelin miehitys ja sen harjoittama politiikka. Kyllä mekin teemme virheitä", Erekat tunnusti lopuksi, "mutta USA:n ja Israelin päämääränä on Palestiinan kansallisen projektin horjuttaminen. USA:n ja Israelin virkailijat sanovat, että kuka tahansa palestiinalainen poliitikko, joka vaatii Jerusalemin itäosaa Palestiinan pääkaupungiksi ja vaatii paluuoikeutta YK:n päätöslauselman 194 mukaan tulee syrjäyttää. He etsivät palestiinalaisia johtajia, jotka hyväksyvät Palestiinan projektin tuhon. Me olemme kertoneet heille, ettei edes 1000 vuodessa löydetä palestiinalaisia, jotka suostuvat yhteistyöhän noilla ehdoilla".

Erekat uhkasi viedä Trumpin Jerusalemin päätöksen Haagin kansainvälisen oikeuden ICC harkintaan, ja "tulemme hakemaan kaikkia YK:n ja muiden kv. järjestöjen jäsenyyttä kääntääksemme koko maailman Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan".
Näinhän sen tulee mennäkin Raamatun Sanan mukaan, mikä tulee johtamaan Harmageddonille ja Jumalan vastustajien lopulliseen tuhoon. (Sak.12:1 -4) https://www.timesofisrael.com/erekat-slams-us-for-pushing-palestinian-coup-tells-nikki-haley-to-shut-up/

03. UUTISIA LYHYESTI
• IDF:n sotilaat etsivät edelleen päättäväisesti Havat Gilad juutalais-yhteisön rabbin Raziel Shevachin murhaajia eristämällä Jeninin lähellä olevia kyliä. Sotilaat ov pidättäneet useita palestiinalaisia, joiden epäillään syyllistyneen terrorismiin, mutta eivät ole vielä löytäneet etsimiään murhaajia. Yksi palestiinalainen on saanut surmansa pyrkiessään estämään sotilaita heidän etsinnöissään. Sotilaat toimivat nyt Burqinin kylässä ja pakolaileirissä lähellä Jeniniä.
https://www.timesofisrael.com/troops-said-besieging-homes-in-w-bank-village-in-hunt-for-havat-gilad-terrorist/, https://www.timesofisrael.com/idf-says-accomplice-in-havat-gilad-terror-attack-arrested/,
• Israelilaismies otti väärän käännöksen ja ajoi autollaan Abi Disin arabilähiöön Jerusalemin itäosassa. Mies haavoittui, mutta PA:n poliisi esti hänen varman lynkkauksensa, kunnes IDF:n sotilaat tulivat paikalle. Auto sytytettiin tuleen. Armeijan tiedotteen mukaan lähes 200 mielenosoittajaa kivittivät sotilaita, polttivat miehen auton estäen häntä jatkamasta matkaansa. Ei vielä tiedetä, miksi hän meni Abu Disiin. https://www.timesofisrael.com/israeli-attacked-has-car-torched-after-entering-palestinian-town/
• Poliisi kuulusteli neljää uutta epäiltyä hallituksen entisen yhteystyön johtajan David Bitanin (Likud) korruptiojutussa. Miehet pidätettiin ja heitä kuulusteltiin varoituksella, että kaikkea voidaan käyttää heitä vastaan oikeudessa. https://www.timesofisrael.com/4-suspects-including-tel-aviv-deputy-mayor-detained-in-bitan-graft-probe/
• IDF pitää suurimman laskuvarjo-joukkojen harjoituksen v. 2012 jälkeen. IDF haluaa kokonaisen laskuvarjojääkäri- prikaatin osallistumista harjoitukseen kaikkine varusteineen lähellä Gazan rajaa. Onko tämä vinkkinä mahdollisesta Gazan kaistan tai Libanonin eteläosan miehityksestä, on epäselvää, mutta jännitys on korkealla sekä Gazan rajalla että pohjoisessa Libanonin ja Syyrian rajoilla. Jääkäreillä ovat raskaat aseet mukanaan. Harjoituksiin osallistuu suuri C-130J kuljetuskone, joka aloitti palveluksensa 2014. Se tunnetaan nimellä Super Herkules USA:ssa ja Samson Israelissa. Se lentää 30 % pitemmäksi kuin Rhino, jota käytettiin Entebben operaatiossa, ja ottaa 25 % enemmän lastia. Harjoitus toteutunee keväällä tai kesällä 2018. IDF:n taholta vakuutetaan, että jos sota puhkeaa pohjoisessa, libanonilaiset eivät voi loikoilla biitseillä kuten 2006, Tel Avivin asukkaitten istuessa pommisuojissaan. Entinen IDF:n upseeri ja asuntoministeri Joav Galant varoitti, että sodassa Israel tulee palauttamaan Libanonin takaisin kivikauteen. "Iranilaiset tulvivat Lähi-Itään" Galant sanoi. "He ottivat EteläLibanonin käyttäen Hizbullahia, ja pyrkivät saamaan Syyrian valvontaansa. Tämä prosessi tekee Syyrian taistelu-kentäksi Venäjän lipun alla. Me tarkkaamme tilannetta, emmekä seiso tumput suorina tilanteen kehittyessä."
IDF julisti lauantaina etelän joukoissa hätätilaharjoitukset maajoukoille. Se on rutiiniharjoitus, eikä liity muihin. https://www.timesofisrael.com/israel-to-hold-largest-paratroop-drill-since-2012/
• Israelissa aloitettiin karkotusmääräysten jakaminen Afrikan maista luvatta maahan tunkeutuneille, joita on 38 000. https://www.timesofisrael.com/israel-begins-handing-out-deportation-notices-to-african-migrants/
• Arafatin salaiset päiväkirjamerkinnät on vapautettu sensuurista ja ne voidaan julkaista. Niiden mukaan PLO oli tehnyt salaisia sopimuksia Italian kanssa. Päiväkirjat on sidottu 19 nidokseen alkaen vuodesta 1985 lähtien. Salainen sopimus Italian kanssa esti terrorismin Italiassa, ja Arafatin valheita käytettiin säästämään Silvio Berlusconin syytöksistä, Arafatin ystävyydestä Fidel Castron kanssa sekä vastuksesta Irakin johtajaa Saddam Husseinia vastaan Gulf-sodan aikana Irania vastaan. Arafat kuoli 2004 Ranskassa sotilassairaalassa, mistä syytettiin Israelia hänen (toteen näyttämättä) myrkyttämisestään. Ensimmäisen osan julkaisi L´Expresso. Aluksi päiväkirjat sai haltuunsa pari säätiötä Luxengurgissa, joka möi ne edelleen ranskalaiselle säätiölle tutkimuksia varten. Sopimus Italian kanssa, jossa käytettiin runsaasti rahaa, salli PLO:n ja PFLP:n terroristien vapaan liikkumisen Italiassa. Samankaltainen sopimus oli Ilicj Ramirez Sanchezin - joka tunnettiin nimellä Carlos shakaali - ja Sveitsin välillä, joka säästi sen terrori-iskuilta. Arafat kirjoittaa Yitchak Rabinista ja Shimon Peresistä, kutsuen heitä erinomaisiksi, kauniiksi ihmisiksi. Arafat kirjoittaa, ettei hän itse antanut käskyä terroristeille hyväksyen suunnitelmat, mutta totesi iskun onnistuttua, Hyvä Hyvä. - Ehkä joskus saan tilaisuuden referoida niitä enemmän ajan kanssa. https://www.timesofisrael.com/secret-diaries-of-arafat-come-to-light-confirming-pact-with-italians/.
• Antwerbenisä Belgiassa poliisi pidätti miehen jonka tarkoituksen oli ajaa hassidic-miehen ja hänen poikansa yli. Lauantaina ehittynyt tilanne taltioitui turvallisuuskameran videolle. ;olemat ehtivät hypätä syrjään villisti liikkuvan auton tieltä, joka pääsi pakenemaan ortodoksi miehen juostessa sen takana. https://www.timesofisrael.com/man-held-in-belgium-after-car-nearly-rams-hasidic-man-son/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -19; Tiberias 12 -25; Suolameri 18 -26; Eilat 12 -28 +C-astetta
Tänään ja lähipäivinä puolipilvistä, lämpötila nousee hieman.