Friday, February 02, 2018

PERJANTAI 02.02.2018

PERJANTAI 02.02.2018
01. SAPATTIAATON internetsivut ovat niin täynnä uutisaiheita, että niiden selvittämiseen menisi puoli päivää, Siksi käyn ensin läpi aiheistoa kursiivisesti, ja palaan kuumimpiin kysymyksiin myöhemmin.
02. Israel yrittää löytää tapaa, millä karkottaa maahan luvatta tunkeutuneet 38 000 afrikkalaista ilman syytöksiä rasismista.
Heitä tunkeutui Siinain kautta Israeliin ennen turva-aidan rakentamista päivittäin 1 300, sen jälkeen vain muutama kuukaudessa. 242 km pitkä turva-aita valmistui 2014. Vuosina 2016 heitä pääsi läpi 11 ja viime vuonna 0. Jotkut heistä pakenivat julman diktaattorin vaatimaa jopa 40 vuoden armeijapalvelua (Eritrea), jotkut kansanmurhaa (Sudan). Viranomaisten luokittelun mukaan useimmat ovat kuitenkin elintasopakolaisia. Poliisin tietojen mukaan 90 % heistä asuu Tel Avivin eteläosassa, jonka he ovat muuttaneet turvattomaksi vyöhykkeeksi. Neve Shaman lähiö suunniteltiin 6 000 asukasta varten, nyt siellä asuu 35 000 ihmistä. Hallitus päätti karkottaa laittomat asukkaat, jotta lähiö voitaisiin palauttaa normaalitasoon. Afrikasta muuttaneita 70 % asuu Neve Shamanissa, mutta he ovat syyllistyneet 40 %:iin rikoksista. EU antoi 80 % Eritrealaisille ja 56 % sudanilaisille pakolaisen aseman. Israel on myöntänyt pakolaisaseman 10 eritrealaiselle ja yhdelle sudanilaiselle; hyväksymis % 0.056. Pakolaisasema antaa saajalle määrättyjä etuja isäntämaan mukaan: työlupa; terveys-palvelut, lasten koulutus, asumistuki ja kielikursseja. Osittainen pakolaisoikeus (A 5 viisumi) myönnettiin 200 sudanilaiselle, joka oikeuttaa työskentelemään maassa.
Muille myönnettiin tilapäinen asumisoikeus, joka on uusittava muutaman kuukauden välein henkilökohtaisesti Bnei Brakissa lähellä Tel Avivia. Sisäministeriö voi painostaa heitä suostumaan karkottamiseen pakottamalla heidät muuttamaan Holoyin avoimeen pidätyskeskukseen Negevissä. Siellä asuvat ovat tarkan seurannan alaisina.

Hallitus ei ole julkistanut, minne heidät karkotettaisiin, mutta karkotuksia seuraavien järjestöjen mukaan maat ovat Uganda ja Rwanda. YK:n mukaan Israel on kaikessa hiljaisuudessa karkottanut 4 000 turvapaikan hakijaa.
ToI:n saamien tietojen mukaan Rwandaan karkotetut asuvat muutaman päivän yksityis-kodeissa, sen jälkeen heidän siirretään yöllä EteläSudanin tai Ugandan rajalle ilman papereita, kehottaen heitä anomaan pakolaisviisumia uudessa maassa.
Ugandaan karkotetuista osa jää asumaan sinne, mutta heille ei myönnetä auto-maattisesti turvapaikan hakijan asemaa. Jotkut sinne karkotetut sanovat syyksi sen, että he tulevat Israelista. Ugandan hallitus on painostuksen alla olla myöntämättä heille pakolaisen asemaa, koska Ugandaan pakeni yli miljoona turvapaikan hakijaa Etelä
Sudanista, eivätkä maan resurssit kestä heitä lisää.
Israelissa on syntynyt kansalaisaloitteita turvapaikan hakijoitten karkottamista vastaan. Rabbi Susan Silverman perusti Anne Frank turvakotiliikkeen (Miklat Israel), joka pyrkii piilottamaan karkotusuhan alaisia yksityiskoteihin. El AL pilotit ja ravintoloiden omistajat vastustavat karkotuksia, SodaStream hakee työntekijöitä nimen-omaan Afrikasta muuttaneiden joukosta. Monet kansainväliset järjestöt, sekä juutalaiset että muut, vastustavat karkotuksia. Israelissa enemmistö TV-10 mukaan painostaa hallitusta toiminaan päätöksensä mukaisesti vastustuksesta huolimatta.
ToI:n raportin mukaan EteläSudaniin 2012 karkotetut joutuivat maassa alkaneen sisällissodan jalkoihin. Monet joutuivat pakenemaan kodeistaan. Monet raiskattiin tai murhattiin.
Uganda pidätti välittömästi lentokoneilla maahan tulleet väittäen heidän tulleen vihollismaasta, Israelista.
Uganda on saanut hyvän maineen tavasta, millä se on kohdellut EteläSudanista tulleita. Heille on annettu 900 neliömetrin maapala voidakseen kasvattaa elintarpeitaan, heillä on liikkumisvapaus ja oikeus työhön, mitä Rwandaan muuttaneet eivät saa. Poikkeuksen tekevät Israelin Ugandaan karkottamat pakolaiset, koska Israel on vihollismaa.
Monet Israelin karkottamat ovat pyrkineet pääsemään Eurooppaan, mutta sekin tie on
osoittautunut hengenvaaralliseksi.
Monet menehtyvät matkan vaaroihin jouduttuaan ensin Välimeren yli matkoja järjestävien tunnottomien välittäjien ryöstämiksi ja raiskaamiksi, monet hukkuvat ylikuormitettujen kiikkerien alusten upotessa. Afrikan maiden kansojen liikehdintä on herättänyt henkiin jo ohitetuiksi luullut orjamarkkinat etenkin Libyassa.
Knessetin hyväksymän "soluttautumis" lain mukaan laittomasti maahan soluttautuneiden karkotukset tulee aloittaa maaliskuussa 2018, jolloin Holotin pidätys-leiri on tarkoitus sulkea. Hallitus harkitsee pakolaisten hajottamista Tel Avivista määrätyille alueille, mutta sitä vastustetaan siksi, ettei muilla paikkakunnilla ole pakolaisille järjestettyä terveyshuoltoa.
Asia on ajankohtainen myös Euroopan maille, ja siksi on hyvä tutustua siihen liittyviin ongelmiin ja niiden ratkaisumalleihin. https://www.timesofisrael.com/in-israels-new-plan-to-deport-africans-details-abound/

03. PA/PLO:n päätettyä boikotoida USA:n nimittämiä rauhanvälittäjiä palestiinalais-johtajat ovat aloittaneet globaalit etsinnät uusien välittäjien löytämiseksi. Abbas kävi hymyilemässä EU:n ulkomaan asioitten johtajalle Federica Mogherinille, joka olikin valmis antamaan pusun suoraan terroristi-johtajan huulille, mutta ei saanut muita EU-johtajia lämpenemään asialle. He kuitenkin ovat valmiit täyttämään aukot, jotka tulivat USA:n päätettyä keskeyttää Amerikan kansan verovarojen lapioimisen PA:n reikäiseen pussiin, kunnes PA/PLO haluaa tulla neuvottelu-pöytään USA:n johdolla.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kävi myös tunnustelemassa Kiinan presidentti XI:n halukkuutta, ja ilmoitti jopa Afrikan maitten sopivan välittäjän rooliin, mutta joutunee lopulta tunnustamaan, ettei USA:lle ole vielä olemassa korvaajaa. Xi sanoi, että "Kiina tukee PA/PLO:n tavoitteita, mutta kunnioittaa Israelia".

Aamun uutisraporttien mukaan Abbas tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin 12. helmikuuta houkutellakseen häntä asettumaan paljon vartijaksi, eli sovittamaan nelikulmaista terästankoa pyöreään reikään,
mikä ei ole onnistunut vielä kenellekään.
Abbasin oletetaan kertovan Putinille – joka muuten on suomalaista sukua, Vepsän heimoa – että Trump on diskannut itsensä välittäjän roolista tunnustamalla Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa viime vuonna.
PA/PLO:n ja USA:n välit ovat huonontuneet siitä lähtien, mutta PA saa vielä pitää lippuaan Washingtonin toimistonsa ulkopuolella. Abbas kielsi PA/PLO:n virkailijoita jatkamasta suhteitaan USA:n viranomaisiin, mutta niitä jatkettaneen siitä huolimatta.
"Toivomme mukaan Venäjä astuu esiin EU:n kanssa" eräs virkailija totesi. "Uskomme noiden maiden voivan ja pystyvän pelaamaan suurempaa roolia missä tahansa rauhanprosessissa Tumpin hallituksen omaksuessa vihamielisen politiikan palestiinalaisia kohtaan Israelin hyväksi".

Abbas tapasi torstaina Ramallahissa Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Nikolai Patrushevin ja Venäjän apulaisulkoministeri Michail Bogdanovin. Tilaisuudessa olivat mukana PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat ja yleisen turvallisuuden johtaja Majed Faraj.

Abbas halusi mairitella venäläisiä kertoen olevansa halukas voimistamaan suhteita Venäjän kanssa ilmaisten samalla ihailunsa Venäjän antamalle tuelle monilla alueilla. Hän mainitsi Venäjän suuren painon kansainvälisillä areenoilla sekä sen roolin Qartetin jäsenenä, jota se oli perustamassa Madridin kokouksessa 2002 yhdessä USA:n, EU:n ja YK:n kanssa.
Wafan mukaan Venäjän presidentti sanoi odottavansa innolla tapaamista Abbasin kanssa, ja lähetystön jäsenet vakuuttivat Venäjän jatkuvaa tukea palestiinalaisille ja ponnistelevansa rauhan saamiseksi Lähi-Itään. Vahvistaakseen USA:n vastaista mielialaa Abbas haluaa puhua YK:n turvallisuus-neuvoston istunnossa 20. helmikuuta. Hänen uskotaan siinä toistavan samoja teemoja, joita hän puhui PLO:n keskuskomitean kokouksessa Ramallahissa. Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoo, että Abbasin puhe tullee edelleen vahingoittamaan rauhantoiveita Lähi-Itään.

Ennen matkaansa Ramallahiin Venäjän lähettämä delegaatio tapasi pääministeri Benyamin Netanyahun. Delegaation vierailu on osa Israelin ja Venäjän kansallisten turvallisuustiimien välistä keskustelua. Edellinen tapaaminen oli 3 kuukautta sitten Moskovassa.
Keskustelut ovat keskittyneet Israelin huoleen Iranin ponnisteluista pysyvän tukikohdan perustamiseksi Syyriaan sekä Libanonin muodostamiseksi ohjusten tukikohdaksi ja niiden valmistuslaitokseksi.
IAF on koordinoinut lentojaan Syyrian ilmatilassa Venäjän kanssa joka rakentaa uusia lentokenttiä Syyriaan sinne perustamiensa tukikohtien ja merisatamien suojaksi.
Venäjän delegaatio vieraili eilen Jad VaShem museossa, sekä Davidin kaupungissa ja Länsimuurin tunneleissa Jerusalemissa. Delegaatio ei antanut omaa julkilausumaa. https://www.timesofisrael.com/palestincourt-russia-as-new-broker-in-peace-process/
04. UUTISIA LYHYESTI
• PA:n johto ja sen hallitseva ryhmä Fatah julkaisivat torstaina julkilausuman, jonka mukaan palestiinalaispakolaisten asema ja heidän paluu-oikeutensa ovat pyhiä kysymyksiä. Joista ei voida keskustella.
"Sokea amerikkalainen Israelin suosiminen sekä sen kiivaat hyökkäykset paluuoikeutta vastaan eivät muuta kysymyksen laillista asemaa, joka on poliittinen ja kansallinen syy, jonka synnyttivät miehitys ja sen suorittamat rikokset viimeisen 70 vuoden aikana".

Israel on järjestelmällisesti hylännyt vaatimukset kaikkien PA:n rekisteriin merkittyjen pakolaisten nimellä - jo viidennssä sukupolvessa – kulkevien oikeus palata sinne, mistä he lähtivät sotaa pakoon, tai oikeutettujen korvausten maksaminen kärsimyksistään ja menetyksistään. Israelin laskelmien mukaan kysymys on korkeintaan sadoista tuhansista, eikä yli viidestä miljoonasta, kuten PA väittää, ja heidän jälkeläisistään enintään kymmenissä tuhansissa. Paluuoikeuden periytyminen sukupolvesta toiseen loputtomiin on kysymys, jota YK ei ole käyttänyt minkään muun kansanryhmän kohdalla. USA haluaa tämän räikeän epäkohdan muuttamista, ennen kuin se jatkaa UNRWA:n rahoittamista. Lisäksi pakolais-rekisteriin lisättiin paikallisia asukkaita virkailijoiden todetessa, ettei ole oikein sulkea hakijoita pois vain siksi, että he asuvat pakolaisleirin ulkopuolella, vaikka heillä ei ollut näyttöä pakolaisuudestaan.
UNRWA:lle tarkoitetut varat tulee siirtää vähitellen YL:n korkealla pakolais-komissiolle, jonka tehtävänä on hoitaa pakoalaisten palveluista johtuvat menot. https://www.timesofisrael.com/amid-unrwa-cuts-pa-says-refugees-status-right-of-return-sacred/
• UNHCR siirsi edelleen keräämiensä yhtiöitten nimien julkistamisen, joiden oletetaan olevan liikesuhteissa Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten kanssa. UNHCR:n tiedotteessa todetaan, ettei sillä ole tarpeeksi henkilöitä ottamaan yhteyttä kaikkiin 206 yhtiöön joiden se väittää toimivan Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten palvelemiseksi. OHCHR:n raportissa tammikuun 26. päivänä todetaan että 206 yhtiötä toimivat vastoin YK:n tavoitteita kuristaa Juudean ja Samarian alueilla asuvat juutalaiset suostumaan muuttamaan pois. Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon sanoo taistelevansa loppuun asti raportissa vaaditun "mustan listan" julkistamisen estämiseksi. https://www.timesofisrael.com/un-omits-blacklist-from-report-on-firms-doing-business-in-settlements/
• Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti 11-12. vetävänsä joukkojaan pois Syyriasta. Puolustusministeri Sergey Shoigu vahvisto tiedon. Venäjä todella siirsi joitakin yksikköitään kotiin, mutta tiedottaa myt perustavansa neljä uutta lentotukikohtaa Syyriaan, yksi niistä yhteinen Iranin kanssa, muut peruskorjaamalla entisiä lentokenttiä sotilaalliseen käyttöön. Samalla Venäjä siirtää Syyriaan 6000 sotilasta. https://www.debka.com/russia-builds-four-new-air-bases-syria-deploys-another-6000-troops/
• Presidentti Putin on laatinut uuden suunnitelman Syyrialle, jonka hän aikoo esitettä Sochin konferenssissa. Hän esitteli sen Netanyahulle 29. 01. Moskovassa. Siihen sisältyy:
Presidentin ja parlamentin vaalit
Uusi perustuslaki, jossa huomioidaan demograafiset muutokset maassa. Suurin väestöryhmä sunnit saavat pääosan, mutta Assadin alaviitit menettävät etuoikeutensa valtaan
Uusi kansallinen Syyrian armeija korvaa nykyiset pahoin rapistuneet joukko-osastot. Armeija uudistetaan struktuuriltaan ja se varustetaan uuden-aikaisin asein. Saudi SArabia vaati, että kaikkien ulkopuolisten joukkojen tulee poistua maasta, johon Putin suostui ja antoi siitä tiedon Teheranille. USA on ilmoittanut vähentävänsä joukkojensa määrää, mutta miten se sopii yhteen Putinin suunnitelman kanssa, on auki https://www.debka.com/putin-plans-end-alawite-hegemony-damascus-evict-pro-iranian-shiite-militias-including-hizballah/
• USA asetti Hamasjohtajan Ismail Haniyehin erilliselle kansainvälisten terroristien listalle. Israel ylisteli päätöstä ja kehotti muita kansoja seuraamaan. PLO tuomítsi päätöksen. PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat julkaisi tiedotteen:"PLO kiistää ja tuomitsee päätöksen". Samalla hän vaati Fatahin ja Hamasin välisen kiistan ratkaisemista, mikä jahruaa etenemättä minnekään. https://www.timesofisrael.com/plo-condemns-us-blacklisting-of-hamas-leader-haniyeh/
• The Guardian julkaisi julkisuuteen vuotaneen tiedon, jossa tuomitaan Davidin kaupungin kaivaukset sekä suunnitelmat köysiradan rakentamisesta Jerusalemin vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle alkaen First Station ja siitä Sionin vuorelle ja Lantaportille. Alueella käy 25 000 vierailijaa huippukausina. https://www.timesofisrael.com/eu-blasts-settlement-tourism-near-jerusalems-old-city/,
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 9 -17; Tiberias11 -24; Suolameri 16 -24; Eilat 9 -27 +C-astetta. Tänään aurinkoista, huomenna puolipilvistä, hieman lämpenevää. Kinneretin pinta nousi 1 mm.
Wednesday, January 31, 2018

KESKIVIIKKO 31.01.2018

KESKIVIIKKO 31.01.2018
01.TÄNÄ iltana voivat muutamat siihen armoitetut seurata kolmea taivaallista erikoisuutta. Kuu on silloin kiertoradallaan lähimpänä maapalloa näyttäen 14 % kirkkaammalta kuin normaalisti. Sitä kutsutaan nimellä "superkuu". Se voi näkyä koko komeudessaan tai vain osassa siitä riippuen katsojan olinpaikasta. Se tapahtuu aina 27 vuoden välein.
Toiseksi se on toinen täysikuu kalenteri-kuukaudessa; se tunnetaan nimellä "sininen kuu". Ensimmäinen näkyi – niille joille se näkyi – 1. ja 2. tammikuuta.
Kolmanneksi tämä on kolmas sarjassa "superkuu". Jolloin kuu on kiertoratansa lähimmässä kohdassa maahan verraten.
Tämän kertainen kosminen tapahtuma on kuitenkin harvinaisuus – kuun täydellinen eclipse, kuunpimennys, maapallon ehtiessä auringon ja superkuun väliin; tapahtui edellisen kerran 152 vuotta sitten. Seuraava tapahtuma koetaan kuitenkin jo v. 2028, eli 11 vuoden kuluttua, ja sitä seuraava 8 vuoden kuluttua siitä v. 2037. http://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Rare-blue-moon-total-lunar-eclipse-to-be-visible-Wednesday-night-540239
Mitä nuo kosmiset tapahtumat sitten ilmentävätkin, on jokaisen itsensä harkittavissa oman hengellisen näkökykynsä mukaan. Muistettakoon kuitenkin, että kuu on merkkinä Israelille ja aurinko merkkinä "pakanakansoille". Israel "pimenee kokonaan muille maapallon kansoille", voisi sanoa yksinkertaistaen ruosta kosmisesta tapahtumasta.
02. POLIITTINEN tilanne maapallolla kehittyy kuitenkin omaa vääjäämätöntä rataansa seuraten. USA:n presidentti Donald Trupm piti ensimmäisen "Unionin tilaa" koskevan puheensa viime yön aikana. Hän osoitti siinä rauhoittavan elementin, mutta halun elävöittää omaa asemaansa keskittyen maahanmuuton hillitsemiseen.
Trump kuulutti puheessaan kansallisen yhtenäisyyden tarvetta ja rajojen vahvistamista. Hän on toiminut USA:n presidenttinä yli vuoden, jota ovat värittäneet katkeruus, hajaannus ja skandaalit, kirjoittaa Andrew Beatty artikkelissaan.
Hän kävi läpi hallituksensa saavutuksia ensimmäisen hallintavuotensa aikana, joista USA:n romahtaneen talouden nostaminen Obaman 8 vuoden tarkoituksellisen taantumisen ja hajaannuksen korjaamiseksi on hänen suurimpia saavutuksiaan, jonka jokainen USA:n kansalainen voi tuntea ja kokea omalla kohdallaan. Hänen mottonsa nostaa "Amerikka suureksi" uudelleen on alkanut suotuisissa merkeissä.
"Tänään kutsun kaikkia meitä panemaan sivuun erimielisyytemme etsiäksemme yhteistä maaperää, ja kootaksemme tarvittava yhtenäisyys voidaksemme toimittaa kansalle sen, mitä varten meidät valittiin palvelemaan" Trump julisti kongressin molempien kamarien yhteisessä tilaisuudessa. "Tänä iltana haluan puhua siitä, millaisen tulevaisuuden me tulemme saamaan, ja millainen kansa me tulemme olemaan. Me kaikki yhdessä yhtenä tiiminä, yksi kansa, yhteinen Amerikan perhe".
Artikkelin kirjoittajan mukaan Trumpin puhe oli epätavallisen tasoitteleva, vaikka hän ei luvannut mitään siltoja päätökselleen rajoittaa siirtolaisten muuttovirtaa, jota hän syytti vastuulliseksi lukuisiin sosiaalisiin epäkohtiin.
Puhetta seurasivat demokraattiset lainlaatijat, osa puettuna edelleen mustiin sympatian osoitukseksi seksuaalisen häirinnän uhreille, osa pitäen edelleen takkinsa käänteessä perhosen kuvaa osoituksena siirtolaisten tukemisesta – nämä kaksi sosiaalista kysymystä, jotka enemmän kuin mitkään muut ovat ärsyttäneet Amerikkaa Trumpin aikakaudella.
Kuulijoitten joukossa oli myös hänen perheensä jäseniä, heidän joukossaan Melanie, jota peruutti yhteisen matkan Davosin WEF:n kokoukseen, ja jota ei ole nähty yhdessä miehensä kanssa sen jäkeen, kun median keltaisen sivut raportoivat hänen maksaneen "hushmoney" hiljentääkseen pornotähti Stormy Danielsin, minkä Valkoinen Talo ehdottomasti kiistää.
Tradition vastaisesti he kuitenkin saapuivat Washingtoniin eri matkaa. Unionin tilaa koskeva puhe on ollut vedenjakaja, jolla presidentit ovat pyrkineet selittämään politiikkansa suuntaa, mutta sen merkitys on hímmentynyt vuosien saatossa, ehkä eniten Obaman hallituskaudella, jonka päämääränä oli "irrottaa Amerikan kansa muinaisesta suuruudesta ja saattaa se todellisten mittojensa mukaiselle tasolle", kuten hän selitti.

Presidentti Trump käsitteli maahanmuuttajien asemaa tavalla. mikä antoi vastustajille aiheen syyttää häntä heidän kriminalisoimisestaan, mikä ei ole totta, sillä hän totesi vain, että heidän mukanaan maahan on tullut paljon rikollisia ja huumeiden välittäjiä. Hän esitti vaatimuksen, että avointen rajojen sijaan USA:n tulee vahvistaa rajojensa valvontaa ja estää laittomasti maahan tunkeutuminen rakentamalla tehokkaan raja-aidan Meksikon vastaiselle rajalle.
"He (demokraatit) sallivat miljoonien huonosti palkattujen työntekijöitten pääsyn maahan kilpaillakseen työpakoista ja palkoista Amerikan köyhimpiä vastaan. Traagisesti he ovat aiheuttaneet monien viattomien kuoleman". Hän syytti näistä maahan tulleita jengejä.
"Yhdysvallat on huolehtiva yhteisö, mutta USA:n presidenttinä, minun suurin vastuuni ja suurin huoleni, ovat Amerikan lapset, Amerikan kamppailevat työläiset ja unohdetut yhteisöt".
Trump viittasi pörssin romahtaneen kerran toisensa jälkeen saavuttaen 8 triljoonaa USD voiton, vaikka pörssiarvot romahtivat tiistaina eniten 8 kuukauteen kuplan särkymisen pelossa.
"Vaalien jälkeen olemme luoneet 2.4 miljoonaa uutta työpaikkaa, mukaan lukien 200 000 uutta työpaikkaa teollisuustuotannon aloilla. Vuosia kestäneen laman jälkeen palkat ovat alkaneet nousta uudelleen". Hän kertoi ylpeänä suosittamastaan veroalennuksesta, suurimmasta Amerikan historiassa, kuten lupasi vaali- puheissa. Hän vaati oikeamielisiä kauppasopimuksia myös kansainvälisessä kaupassa.
Trump viittasi päätökseensä Jerusalemista Israelin pääkaupunkina, kuten myös PohjoisKorean ydinasehaaveet ja ballistiset ohjukset. Hän vakuutti Amerikan seisovan niiden kansojen tukena, jotka etsivät vapautta. "PohjoisKorean vastuuton ohjelma ballististen ohjusten rakentamiseksi voi pian uhata kotimaatamme", Trump totesi. Hän viittasi äskeiseen Kansalliseen Turvallisuusstrategiaan , joka näkee geopoliittiset vastustajat suurempana uhkana kuin terrorismin. Kiina ja Venäjä haastavat Amerikan intressit, sen talouden ja arvomaailman. Hän kehotti pitämään Guantanamo Bay vankilan portit avoinna todeten, että USA on liittolaisineen vapauttanut lähes 100 % maa-alueista, jotka kuuluivat ISIS ryhmien valvontaan todeten, että paljon on vielä tekemättä
https://www.timesofisrael.com/trump-appeals-for-unity-in-inaugural-state-of-the-union-speech/,
http://www.wnd.com/2018/01/trump-rocks-america-in-1st-state-of-the-union-address/
03. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu käväisi Moskovassa esittelemässä presidentti Vladimir Putinille ajankohtaiset huolensa pyytäen samalla, että Venäjän tsaari suhtautuisi niihin suosiollisesti. Keskeisiä huolen aiheita olivat Iranin pyrkimykset vaikutuksensa lisäämiseksi Syyriassa, Teheranin yritykset rakentaa ohjustehtaita Libanoniin Hizbullahille, jonka Englanti asettanee kokonaan terrorijärjestöjen listalle, sekä Israelin ja USA:n yritykset saada muutoksia kv. JCPOA sopimukseen, jolla voitaisiin paremmin valvoa sekä Iranin ydinaseen että ballististen ohjusten rakentamista, kuten TV-10 raportoi viitaten korkeaan israelilaiseen diplomaattiin.
Netanyahun ja Putinin tapaamisen seurauksena laaja venäläinen delegaatio saapuu Israeliin tänään keskiviikkona. Delegaatiossa on mukana korkeita turvallisuusupseereita ja apulaisministereitä.
Israelin korkea virkailija kertoi TV-10 toimittajalle, että delegaatio tulee keskustelemaan samoista kysymyksistä, joita käsiteltiin Moskovassa. Netanyahu vahvisti tiedot delegaation saapumisesta, jota johtaa Venäjän turvallisuus-neuvoston päällikkö Nikolai Patrushev, ja lisäksi ulkoministeriön, oikeusministeriön, ja yleisten turvallisuuskysymysten apulaisministerit, sekä kenraaleita ja korkeita sotilas-ja tiedustelu-virkailijoita.
Netanyahu kertoi, että delegaation ja israelilaisten virkailijoitten tapaamisen isäntänä toimii Israelin turvallisuusneuvoston johtaja Meir Ben-Shabat, ja että keskusteluissa käsitellään alueellisia kysymyksiä, sekä muita esiin nousevia Venäjää ja Israelia koskevia yhteisiä intressejä. Hän selitti lisäksi, että keskeinen kysymys on, tuleeko Iran linnoittautumaan Syyriaan, vai voidaanko prosessi keskeyttää."Jos se ei lopu itsestään, me tulemme keskeyttämään sen" pääministeri uhkasi. Hän mainitsi journalisteille puhelininformaatiossa, että Libanonista on tulossa täsmäohjusten rakentamisen teollisuusyritys, joka on tällä hetkellä työn alla. "Israel tulee tekemään kaikkensa näiden yritysten estämiseksi". Netanyahu kertoi keskustelleensa näistä Trumpin kanssa ja saaneensa käsityksen, että USA on valmis eroamaan Iran-sopimuksesta. Mutta ei osannut sanoa, mitä Putin ja hänen korkea esikuntansa niistä-ajattelevat, mutta Putinin nopea päätös delegaation lähettämisestä osoittaa, että he ymmärsivät Israelin tarkoittavan täyttä totta. https://www.timesofisrael.com/after-netanyahu-putin-meeting-large-russian-delegation-to-visit-israel/,

04. UUTISIA LYHYESTI
• Puolassa käsiteltävänä oleva lakiesitys, jolla Puolan liittäminen natsien kuolemanleireihin on rikos, on saanut Israelin ja holokausti kokeneet esittämään voimallisia vastalauseita. Puolassa sen sijaan ihmetellään, miksi näin voimakas reaktio, ja mielenosoituksia järjestellään Israelin lähetystön edessä. Itävalta sen sijaan ilmoitti rohkeasti olevansa syyllinen eikä halua laistaa vastuutaan. https://www.timesofisrael.com/israeli-criticism-of-holocaust-bill-sparks-anti-semitic-backlash-in-poland/ https://www.timesofisrael.com/amid-spat-over-holocaust-bill-yad-vashem-honors-poles-who-saved-jews/.
• Irlannissa oli käsiteltävänä laki, jolla pyrittiin boikotoimaan Juudean ja Samarian juutalais- yhteisöissä valmistettuja tuotteita. Israelin esitettyä kärkeviä vastalauseita Irlannin senaatti hyllytti lakiesityksen toistaiseksi. https://www.timesofisrael.com/after-israeli-protest-irish-senate-freezes-bill-to-ban-settlement-goods/
• Fed Ex yhtiön matkustaja kone oli vain 5 sekunnin päässä tragediasta yksityiskoneen harhauduttua lento-ohjelmastaan ja siirryttyä matkustajakoneille varatuille alueille Ben Gurionin lentokentällä. Matkustaja koneen ohjaaja huomasi vaaran viime sekunnilla ja teki koneellaan äkillisen väistöliikkeen. Koneet ohittivat toisensa 100 m:n päässä toisistaan, kuten TV-10 raportoi tiistaina. https://www.timesofisrael.com/within-5-seconds-of-disaster-2-planes-nearly-collide-over-tel-aviv/
• Eilen 30.01. oli juutalaisten puiden uusi vuosi, Tu Bishvat jolloin juutalaiset istuttavat uusia puuntaimia. Lapsille järjestetty istutustilaisuus sai ikävän käänteen arabiterroristien alkaessa kokoontua heidän ympärilleen ja alkaessa kivittää lapsia ja heidän valvojiaan. Otzma Yehudit videoi tilaisuuden. Arabit tulivat Urif-arabikylästä. Otzma Yehudit järjestö tallensi videolle arabien kivityksen Kumi Ori kukkulalla vaatien, että turvallisuus-miesten tulee pidättää terroristit. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241378
• EU valuuttaa nostavansa "welfare", avustus-maksujaan PA:lle täyttääkseen USA:n jättämän aukon. Näyttää, että siinä järjestössä järki on jäätynyt jo kauan sitten ja se keskittyy noudattamaan NWO;n hyväksymää agendaa 2021 ja 2030 uuden maailman järjestyksen saattamiseksi voimaan. USA:n oli tarkoitus olla malliesimerkki, jota Obama toteutti, mutta Trump tuli väliin. Hänen henkensä on jatkuvassa vaarassa, kuten koko hänen perheensä. https://www.jewsnews.co.il/2018/01/31/the-eu-vows-to-increase-its-welfare-payments-to-palestinian-terrorists-to-make-up-for-the-billions-in-funding-trump-has-decided-to-cut.html
• Ruotsi oli ensimäinen EU-maa, joka päätti tunnustaa Palestiinan valtion., Slovenia ilmoittaa nyt seuraavansa Rotsin esimerkkiä. Mitähän se kuvittelee kostuvansa tästä? https://www.jewsnews.co.il/2018/01/31/slovenia-to-recognize-palestine-as-independent-state.html
• Episkopaalinen diakonaatti Washingtonissa D C ilmoittaa hyväksyneensä sukupuolettoman asenteen Jumalaan, tunnustavansa sukupuolensa vaihtaneet ja avaavansa kaikki rajat unohtaen ketä vastaan sen tulee taistella. Se on taas yksi esimerkki antautumis-mentalisuudesta https://www.jewsnews.co.il/2018/01/31/disgraceful-this-christian-church-is-now-pushing-open-borders-for-immigrants-and-a-gender-neutral-g-d.html,
• Ranskan presidentti Emmanuel Macron tuomitsi 8 vuotiasta juutalaiapoikaa vastaan tehdyn hyökkäyksen antisemiittisenä. Tapaus sattui Sarcellesissa lähellä Pariisia. Häntä piestiin toisessa vastaavanlaisessa hyökkäyksessä alueella 3 viikon aikana. https://www.timesofisrael.com/jewish-boy-8-attacked-in-paris-suburb-in-second-incident-in-3-weeks/

SÄÄTILAT TÄVÄÄN.
Jerusalem 5-13; Tiberias 8 -20; Suolameri 12 -20, Eilat 7 -22 +C- astetta Tänään puolipilvistä huomenna ja ylihuomenna aurinkoista. Kinneretin vedenpinta nousu 3 mm.

Marokon eteläosassa satoi lunta ensimmäistä kertaa 50 vuoteen saattaen maan kaaokseen. https://watchers.news/2018/01/30/first-snow-in-50-years-hits-southern-morocco-exceptional-snowfall-paralyzes-the-country/

.


Sunday, January 28, 2018

SUNNUNTAI 28.01.2018

SUNNUNTAI 28.01.2018
01. SUOMEN keskittyessä valitsemaan itselleen presidenttiä seuraavaksi kaudeksi iltapäivän ratkaisevassa äänestyksessä Israelissa pyritään selvittämään ennen kaikkea omalle itselleen, mihin suuntaan kehityksen tulisi ojentautua, vai onko sittenkin parempi jatkaa hallituksen omaksumaa kriisinhallinta-menetelmää odottaessaan jotain ihmettä tapahtuvaksi, joka vapauttaisi hallituksen vaikeasta päätöksestä.
Jerusalem Post tutkii tilannetta pitkähkössä artikkelissaan löytämättä selkeää ratkaisu-mallia, mutta pelotellen mahdollisesta tilanteen kehittymisestä täydeksi intifadaksi. Suurin huoli kohdistuu maan sisäiseen hajanaisuuteen, mikä estää päätöksen-tekijöitä selvittämään ajatuksiaan selkeäksi toimintaohjeeksi, jota noudatettaisiin horjumatta huolimatta vastaväitteistä.
Kansallinen Turvallisuusindeksi osoittaa, miten israelilaiset kokevat kunakin vuonna maata kohtaavat suurimmat haasteet. Artikkelin on laatinut Kansallisen Turvallisuus
tutkimuksen Instituutti (INSS). http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/The-Israeli-public-Worried-about-threats-internally-and-from-the-north-539684

02. Tavatessaan Meretz-puolueen johtajia Ramallahissa PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas totesi – ensin esittäessään surunvalittelunsa puheenjohtaja Zehava al-Galonin isän kuoleman johdosta – että Oslo on kuollut. Abbas syytti samalla USA:n presidentti Trumpia epärehellisyydestä sanoen, että "Trump lupasi hyvän sopimuksen konfliktin selvittämiseksi, mutta sitten tuli tämä onneton yllätys, jota emme voi hyväksyä".
Kuten tunnettua, PA/PLO jäädytti kaikki suhteensa Washingtonin hallituksen kanssa sanoen, ettei se hyväksy Yhdysvaltoja puolueettomaksi välittäjäksi Trumpin tunnustettua joulukuun 6. päivänä Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
Washington vastasi tähän, ettei se enää tue palestiinalaisia ja keskeyttää satojen miljoonien USD avustusten maksamisen. Toiseksi Trump lupasi aloittaa USA:n lähetystön muuttamisen Tel Avivista Jerusalemiin. Trump tähdensi, ettei hänen päätöksiinsä kuulunut rajojen määrittäminen, koska ne sovitaan osapuolten välisissä neuvotteluissa.
Galon kertoi myöhemmin Abbasin sanoneen: "Me olemme valmiit neuvotteluihin, emmekä koskaan aikoneet jättää keskusteluja, mutta valitettavasti kukaan ei ole tarjonnut meille keskusteluja, etenkään eivät amerikkalaiset, jotka nyt pyrkivät kurittamaan meitä.
Abbas lisäsi Galonin mukaan: Oslon sopimukset ovat kuolleet, ja vaikka Israel ei ole toteuttanut velvollisuuksiaan, me olemme tähän asti jatkaneet turvallisuus-yhteistyötä. Odotamme nähdäksemme, voimmeko aloittaa neuvottelut uusien tasa-puolisten välittäjien kanssa".

ABBAS tähdensi, ettei tämä lupaus koske amerikkalaisia ja esitti samalla toivovansa, että Eurooppa ja Lähi-Idän kvartetti – jossa USA on mukana – ja arabimaat voisivat yhdessä toimia sellaisena välittäjänä.

USA:n presidentti Donald Trump ilmoitti aloittaessaan tapaamisensa pääministeri Netanyahun kanssa Davosissa torstaina, ettei USA anna enää taloustukea palestiinalaisille, jos he kieltäytyvät osallistuvansa USA:n välittämiin keskusteluihin Israelin kanssa.
Trump vakuutti samalla, että Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi ratkaisi yhden avainkysymyksistä konfliktissa.
"Vaikein kysymys, josta heidän tuli keskustella, oli Jerusalem. Me otimme Jerusalemin pois neuvottelupöydältä, joten siitä ei tarvitse enää keskustella. He eivät koskaan päässeet Jerusalemin ohi, ja siksi me poistimme sen pöydältä".

Palestiinalaiset vastasivat tähän odotetun kärjekkäästi todeten, että Trump poisti koko pöydän, eikä yksikään arabi istu enää sen ääreen, ellei USA peruuta vakuutustaan.
PA/PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi, että "Trumpin viimeiset huomautukset osoittavat, että USA asetti itsensä esteelliseksi toimia rauhan saavuttamisen roolissa, ja että päätös Jerusalemista oli herätyshuuto arabijohtajille. Jerusalem ei ole poissa pöydältä, mutta USA pelasi itsensä ulos pelistä. Ei ole mitään rauhaa ilman, että Jerusalemin itäosa on itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupunki".
Erekat sanoi USA:n mustamaalavan ja kurittavan palestiinalaisia vetoamalla vapauteensa ja ihmisoikeuksiinsa vastoin kansainvälistä lakia ja päätöslauseita. Hän sanoi Trumpin voivan ostaa paljon varoillaan, mutta palestiinalaisten arvokkuutta hän ei voi ostaa rahalla.
"Tämä ei ole peliä Palestiinan kansasta. Kysymys on olemassa olostamme, jonka Israel kieltää USA:n täydellä tuella. Palestiinalaiset jatkavat itsenäisyytensä saavuttamista Trumpin antaessa sytykkeitä kasainväliselle anarkialle.

Abbas osoitti todelliset tunteensa Israeliin selittäessään PLO:n keskuskomitean tilaisuudessa Ramallahissa, että Israel sai syntynsä länsimaiden kolonialistisena projektina, jolla ei ollut mitään tekemistä juutalaisuuden kanssa. Israel perustettiin vartioimaan länsimaiden intressejä niiden pyrkiessä kauppasuhteisiin idän maiden kanssa, hän selitti.
On syytä muistaa, että Abbas sai tohtorin-
tutkintonsa Moskovan Lumumban
yliopistossa teemanaan holokausti. Hän vakuutti, että holokaustia ja juutalaisten uhrilukuja liioitellaan suuresti todistellen, että juutalaisia ei menehtynyt useita miljoonia, korkeintaan kymmeniä tuhansia, ja että juutalaisten johtajat toimivat yhteistyössä Natsi Saksan kanssa. Abbas väitti, etteivät juutalaiset halunneet muuttaa Palestiinaan, van pysytellä kotimaissaan.
Täytyy vain ihmetellä, kuka toimi Abbasin vastaväittäjänä hänen teoksensa tarkastus-tilaisuudessa, sillä se ei perustu tosiasioihin.
https://www.timesofisrael.com/oslo-accords-are-dead-abbas-tells-israeli-left-wing-leader/

03. Israelin työväenpuolueen puheenjohtaja Yitzhak Herzog esitti puolueensa nimissä puhuessaan Davosissa Maailman Talous-forumin kokouksessa, että palestiinalaisia tulee houkutella keskusteluihin tarjoamalla heille etuisuuksia kurituksen asemesta. Antamassaan haastattelussa ToI:n toimittajan kanssa ennen paluutaan Israeliin hän sanoi, ettei palestiinalaisten ajaminen nurkkaan kurittaen heitä, jonka Trump on valinnut Netanyahun tukemana, johda neuvotteluihin, vaan ovat johtaneet suhteiden katkaisemiseen.
Herzog sanoi ymmärtävänsä Trumpín masennuksen tapaan, millä PA:n johto kieltäytyi tapaamasta USA:n varapresidenttiä tämän Israelin vierailun yhteydessä, ja toiseksi hän tuomitsi Abbasin pitämän puheen PLO:n kansalliskomitean istunnossa Ramallahissa täysin hylättävänä, jossa hän kielsi kaikki juutalaisten siteet Jerusalemiin.
Harzog päätyi toteamukseen, että "lopulta me kuitenkin joudumme elämään toistemme kanssa".
Hän ennusti USA:n uhkaamien budjetti-
leikkausten johtavan PA:n arabien nälkiintymiseen ja väkivaltaan. Hän sanoi, ettei Abbas kokonaan kieltänyt tulevansa neuvottelupöytään saatuaan haluamansa vakuutukset tasapuolisuudesta.

Herzogin puhe myönnytysten tekemisestä, joita vain Israelin tulee tehdä, edustavat vasemmiston vanhaa periaatetta rauhan saamiseksi vaikka oman turvallisuutensa
kustannuksella
Tämän periaatteen mukaan Shimon Peresin johtamat neuvottelijat aloittivat keskustelut Jasser Arafatin kanssa, joka pyssymiehineen oli paennut Tunisiaan. PLO oli silloin vararikon partaalla asettuessaan tukemaan Saddam Husseinin Kuwaitin valtausta, jonka seurauksena palestiinalaiset työntekjät karkotettiin Kuwaitista, ja arabi- ja länsimaat lopettivat tukensa sille. Israelin vasemmisto-hallituksen tunnustaessa Arafatin, PLO:n tuki alkoi virrata uudelleen. Tämä johti traagisiin Oslon sopimuksiin 1993 ja Arafatin ja hänen karaistuneitten pyssymiestensä saapumiseen ensin Gazaan ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin arabienemmistöisiin kaupunkeihin Juudeassa ja Samariassa.
Sananlaskun mukaan vanjalle koiralle ei pysty opettamaan uusia konsteja. Israelin vasemmisto ei näytä pystyvän oppimaan tehdyistä virheistä, vaan pyrkii toistamaan yrityksensä yhä uudestaan uskoen, että jospa se tällä kertaa onnistuisi. Einstein sanoi tyhmyyden huipuksi sen, että toistaa epäonnistuneen yrityksen yhä uudelleen. https://www.timesofisrael.com/coax-abbas-back-to-table-with-carrots-not-sticks-opposition-head-urges/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Puolassa pyritään vahvistamaan laki, joka tekee rikolliseksi asettaa Puolan alueella olleet tuhoamisleirit, holokausti, puolalaisiksi. Israel esitti voimakkaan vastalauseen ja nyt paikalinen media Puolassa vastustaa myös lakiesitystä.
https://www.timesofisrael.com/papers-skewer-law-from-polish-tone-deaf-camp/
• Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz sanoo maansa tunnustavan historiallisen syyllisyytensä holokaustiin toisen maailmansodan aikana. ´Häntä on syytetty liiton solmimisestä äärioikeiston kanssa, joilla oli suhteita natseihin. . https://www.timesofisrael.com/austrian-leader-says-country-bears-responsibility-for-holocaust/,
• Knessetin puhemies Yuli Edelstein sanoo, että "johtava hallituspuolue Lihud on joutumassa vaikeisiin ongelmiin Netanyahun toimiessa sen puheenjohtajana". Hän pelkää, että seuraavissa vaaleissa Likud voi havaita joutuneensa oppositioon, ellei pikaista muutosta saada aikaan. Hänen keskustelunsa Kan yleisen radio-lähetyksen toimittajan kanssa julkaistiin sunnuntaina. Edelstein painotti, että Likud on syvissä vaikeuksissa, ja sanoi olevansa onnellinen, jos puolet sen jäsenistä menisivät kotiinsa.
Netanyahu on syyttänyt mediaa ajojahdista häntä vastaan, ja myös toistuvista mielenosoituksista, joissa häntä syytetään korruptiosta. Poliisi tutkii kahta tapausta, asia 1000 ja asia 2000, mutta epäilyksiä esiintyy kolmannesta asia 3000, joka koskee Saksan kanssa sovittuja sukellus-venekauppoja. Poliisikomentaja ehti jo todeta, ettei poliisi ole löytänyt mitään syytettävää, mutta epäilykset elävät. https://www.timesofisrael.com/breaking-ranks-knesset-speaker-says-likud-in-serious-trouble-under-netanyahu/
• USA:n Israelin lähettiläs Obaman hallitus-kaudella Dan Shapiro varoittaa Israelin johtajia polttamasta siltoja Demokraattisen puolueen kanssa USA:ssa. Hän varoittaa, että Israelin johtajilla voi olla mieltynyt ja houkutus toimia yksinomaan Republikaanisen puolueen kanssa Israelille myönteisen presidentin aikana, mutta se on lyhytnäköistä politiikkaa. Johtajat valitaan ja uudet tulevat heidän tilalleen, politiikka on jatkuvasti muuttuva ja elävä kokonaisuus. https://www.timesofisrael.com/us-ex-envoy-warns-israeli-leaders-not-to-burn-bridges-with-democrats/,
• Syyrian presidentti Bashar Assad esitti Venäjän presidentti Vladimir Putinin kautta varoituksen Israelin hallitukselle: "Vielä yksi uusi hyökkäys Syyrian alueelle, ja me iskemme Ben Gurionin kentälle". Netanyahu tavannee Putinin alkuviikosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/241243,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 4 -11; Tiberias 10 -18; Suolameri 12 -18; Eilat 7 -21 +C-astetta. Tänään vielä sataa, huomenna kirkastuu.

Pariisin suositummat turistikohteet ovat vaarassa, kuten myös viinikellareita ja maanalaisiin tiloihin sijoitetut museo-kalleudet. Seine sivujokineen tulvivat lauantaista lähtien yli äyräittensä aiheuttaen kaaosta lähialueilla, myös Pariisin keskustassa. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5319753/Wine-cellars-risk-River-Seine-bursts-banks.html